K-report
 

Archiv do 22. května 2008  

Diskuse K-report » Archiv 2008 » Tramvaje a metro » Transformace DP Praha, a.s. » Archiv do 22. května 2008 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 435
Registrován: 6-2004
Odesláno Středa, 21. května 2008 - 15:08:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano, ocelárny. Z něčeho se ten taxík pro "vašeho" turistu musí vyrobit. A já budu vždy raději, když to bude v Ostravě, případně Linci, než v té Indii.

No moment, tady se mluvilo o turisti vs. ocelárny, tak jaká Ostrava nebo Linec? Vyženeme turisty a (když už nebourat centrum tak) na ocelárny se někde místo najde. Do Vysočan by se něco vešlo, kolem Zličíná by to mohlo čoudit. Kolem Vypichu...

No a už vidím radostné Pražany, jak produkují ocel za indický plat, aby totiž ta ocel byla konkurenceschopná.

hovado na lince

To kolegovi Pocestnému jistě jenom ujelo... doufám.

Turismus žádnou kulturu nedeformuje ani nevytlačuje.

No to taky asi není úplně pravda. Krumlov mě málem rozplakal a obecně, kdekoliv po světě, když omylem skončím na nějakém turisticky exponovaném místě, tak musím říct: vše "zglachšaltováno" na jeden turistický standard - stejné obchody, zrhuba stejné suvenýry, stejné kavárny, stejný "kulturní" program na tahání peněz. Nevím, Bez ohledu na historii a kulturní dědictví, porcelánového jelena v troubícího říji na (nevhodné) ulici koupíte snad všude, kde je turista. ;) Ale zase bych neřekl, že dopady jsou devastující a přesahují poměrně uzemní spíše malého rozsahu (třeba v Praze: Prašná brána - Hrad v šířce tak 500m).

Mimochodem mě neuvěřitelně s..e "staročeská specialita trdlo (pod Karlštejnem uváděná jako old Bohemian specialty)". Věc v Čechách neznámá ještě před pěti lety, vyskytující se spíše na Slovensku a pár moravských regionech. No, to bude asi ten Markéting.


Ocelárny taky devastují. To by jeden nevěřil, co to umí s fasádou. ;)
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 11903
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 21. května 2008 - 15:10:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

závody v produkci surové oceli a uhlí, která skončila hospodářským krachem a politickým rozvratem.

To naštěstí není pravda, existence těžkého průmyslu ani v Evropě ani nikde jinde krachem a rozvratem neskončila.. I když si to mnozí idealističtí politici (nedávno-) minulé éry jistě moc a moc přáli.

jsou to lidé, kteří mají daleko širší rozhled než třeba vy

Já mám rozhled docela dobrej.

Jestli chcete být tím "průvodcem po zprofanovaných památkách" - co to je???, který je něco platný, tak doporučuju vystudovat něco z historie (hodně), architektury (poměrně dost), mezinárodní politiky a historie (musíte znát i historii a realitu jejich země původu), statistickou ročenku, mít přehled v umění, národopisu, geografii, přírodovědu (měl byste vědět, co roste v lese, na poli či zahradě) a znát nějaký cizí jazyk na úrovni blížící se rodilému mluvčímu. Žádná czenglish a Boehmisch se netoleruje.

O kolika procentech průvodců tohle v Praze platí? A jinak zprofanovaná památka je u mě celý centrum Prahy, Karlštejn, Český Krumlov... A tím to končí. Nic jinýho v naší zemi "není". Kolik Japonců si třeba ročně prohlídne brněnskou vilu Tugendhat?
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3864
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 21. května 2008 - 15:11:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano, važme si jich, a nedevastujme je nálety turistických sarančat
A jak to chceš udělat? Já vím o jediném, zavřít zpátky hranice a postavit tam vojáka s kulometem. A to zas nechci já. Každopádně je celá tahle diskuze naprosto zbytečná, protože máme otevřený trh a nikdo nemůže bránit turistům, aby se do Prahy přijeli podívat. Stejně tak je ta diskuze zbytečná, protože nepřipustíš, že Praha je bohatá právě díky těm turistům. Což je tvoje dogma a jsem hluboce přesvědčen, že si to ani nemyslíš, protože ZŠ minimálně vystudovanou máš.
Pocestny
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.188.218.190
Odesláno Středa, 21. května 2008 - 15:17:10    Odkaz na tento příspěvek  

McBaine, o kolika procentech lidí obecně platí, že stačí na svou práci v managementu, státní správě, politice u nás?

U nás to funguje tak, že ti, kteří výše uvedené znají, mají cca 40 tis. měsíčně za v sezoně 16 hodin denně, bez víkendů, bez dovolené, bez odborů a tripartity. Ti, co to neumí, příštipkaří, protože je sám trh vytlačí na okraj. Kéž by to platilo také ve jmenovaných případech.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3865
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 21. května 2008 - 15:17:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nic jinýho v naší zemi "není"
Jéžiš to sou zase kecy. Člověk je nas větě v průměru 70 let a pokud cestuje a chce něco vidět, je to především to nej, co daná země nabízí. Já být Japoncem a mít 14 dnů dovolené, taky se jedu raději podívat na Karlův most než na vilu Tugendhatt. Je naprosto přirozený, že tursiti jezdí po zajímavostech, stejně tak je přirozený, že horolezci nejraději pokořují Everest. Co je na tom tak staršně divnýho? Paříž také láká 30 milionů lidí ročně víc než Lyon nebo Marseille, i když v těchlech městech skvosty taky najdeš. Co je na tom, že chce někdo raději vidět Benátky než Trieste?
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 11904
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 21. května 2008 - 15:19:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hnidopich - No moment, tady se mluvilo o turisti vs. ocelárny, tak jaká Ostrava nebo Linec? Vyženeme turisty a (když už nebourat centrum tak) na ocelárny se někde místo najde. Do Vysočan by se něco vešlo, kolem Zličíná by to mohlo čoudit. Kolem Vypichu...

Ale no tak...

Martin - Tak to se krutě mýlíš, nebo nerozumíš ekonomice všobecně.

Když já si právě myslím, že trochu rozumím .

Takže stále popíráš přímou úměru turismus/životní úroveň místních.

Místních - ale v tý části Prahy, kde já bydlím, se turisti nějak nevyskytujou. Včera vlastně jeden v tramvaji, se ptal na cestu do jisté ulice ve Vršovicích .

Hoď sem nějakou analýzu, jak tržby v Celetný zvyšujou životní úroveň zbytku Prahy.

Proč by se ocel nemohla dovážet z Indie, ostravští oceláři nemohli pracovat v kancelářích a jejich děti se učit na kvalitních VŠ? Proč by česká uklízečka nemohla vlastnit uklízecí firmu a zaměstnávat Indky nebo Ukrajinky?

Sorry, ale na tohle fakt nebudu reagovat.

Kde byli Irové v 80. letech a kde jsou dnes?

Jo, Irsko je hezkej příklad. Ale ne země závislé na turismu.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 11905
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 21. května 2008 - 15:22:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Člověk je nas větě v průměru 70 let a pokud cestuje a chce něco vidět, je to především to nej, co daná země nabízí. Já být Japoncem a mít 14 dnů dovolené, taky se jedu raději podívat na Karlův most než na vilu Tugendhatt. Je naprosto přirozený, že tursiti jezdí po zajímavostech, stejně tak je přirozený, že horolezci nejraději pokořují Everest. Co je na tom tak staršně divnýho?

Já netvrdím, že je na tom něco divnýho, ani být nemůže, když u nás cizinec stráví průměrně 3,2 noci (jak jsem se dneska dočet). Já jen tvrdím, že to nijak neobdivuju a taky tvrdím, že to má pro mě minimální přínos.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Pocestny
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.188.218.190
Odesláno Středa, 21. května 2008 - 15:26:25    Odkaz na tento příspěvek  

Vždy, když děláme zaázku pro korporátního zákazníka (meeting, konfrerenci, presentaci), ptám se, proč se firma usadila v Praze. Odpovědi jsou podobné - od "šéf rád bydlí v Praze, přes "krásné město s pohodovou kosmopolitní atmosférou v centru kontinentuů, po klasiku - "dobrá pozice, dobrá úroveň, chytří lidé". Končí to ale vždy takhle - výběrem z .... měst okolo to vyšlo jako nejlepší varianta.

Také jsem slyšel, že vybrat sídlo jest otázka reprezentace, vybrat site na výrobu je otázka o koloik lze odrbat biorobota na pasu.

Tak mám pocit, že jste totálně vedle McB.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3867
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 21. května 2008 - 15:29:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když já si právě myslím, že trochu rozumím
Pak nemůžeš dogmaticky vyvracet fakta.

ale v tý části Prahy, kde já bydlím, se turisti nějak nevyskytujou
Hoď sem nějakou analýzu, jak tržby v Celetný zvyšujou životní úroveň zbytku Prahy

Ty stále nechápeš, že ženská která šije prostěradla pro hotel by jinak skončila na podpoře, kterou bys ty zaplatil ze svejch daní. Ty stále nechápeš to, že hoteliér pracuje a odvádí daně, ze kterejch se zvyšuje státní rozpočet, ze kterýho se zas platí nemocnice nebo školy. Ty stále nechápeš, že lidi, co přímo pracujou v turismu by museli bez turistů makat někde jinde (možná i místo tebe) nebo bejt na ulici. Ty stále nechápeš, že by životní úroveň na Kanárech byla bez turistů na úrovni Maroka. Ty stále nechápeš, že kosmopolita Prahy přitahuje investory, ktěrý zde postavej kanceláře za milirady, odvedou daně a zaměstnaj další Pražany, který zas odvedou daně.

Sorry, ale na tohle fakt nebudu reagovat
To je škoda, protože vyspělá země se vyznačuje právě tím, že lidi leč maj fyzicky nenáročnou práci, maj i vysokou životní úroveň a vzdělání. Protože tu těžkou manuální práci u nich vykonává někdo z té Indie nebo Ukrajiny a oni maj peníze na to, aby tyhle lidi mohli zaplatit.

Ale ne země závislé na turismu
řeč byla o (ne)zbytnosti oceláren.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3868
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 21. května 2008 - 15:31:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já jen tvrdím, že to nijak neobdivuju a taky tvrdím, že to má pro mě minimální přínos
Já to taky nijak neobdivuju, ale uvědomuju si, že to má pro mě faktický EKONOMICKÝ přínos.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2955
Registrován: 8-2005

Odesláno Středa, 21. května 2008 - 15:34:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mekbajne, bez turistů bysme si mohli ten Karlštejn strčit kamkoliv, protože by nenes ani korunu, jen by ty peníze žral.
V dnešní době by se opravdu mělo vyrábět všechno tam, kde se to vyrábí nejefektivněji. Ano, kdyby u nás s jistou nadsázkou zaniklo zemědělství a byly všude jen udržovací louky, nic by se nestalo. Proč mám udržovat lidi se základním vzděláním na poli a ještě je dotovat, když lacinější a lepší brambory mohu dovézt a ty lidi poslat do školy aby dělali počítače, který vyvezu za ty brambory? My to udělat můžeme, 90% zemí v Africe ne. Tak proč jim brát možnost obživy tím, že si příkladně budu všechno vyrábět doma za každou cenu? (a tenhle příklad platí i o ocelárnách a pod.).Navíc ty louky by byly i ekologičtější než stávající monokulturní lány.
Hele, mekbajne, já na to přišel: že ty mě jen tak roštuješ abych viděl, jak blbý je, když se vyjadřuju o snadnosti dopravních staveb, že jo? OK, já uznám, že nerozumim dopravnímu stavebnictví a ty stáhneš ty tvoje názory na ekonomiku a turistiku, jo?

Budoucnost patří bagrům!
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 11906
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 21. května 2008 - 16:22:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pocestný 12:46 - centrum Prahy je takové, jaké si ho udělali místní obyvatelé - tedy až vymyslíte, jak přesvědčit místní restituenty a majitele nemovitostí, že laciný dreck v kšeftech podél ulice je třeba nahradit něčím oduševnělým, což zahrnuje výběr ne výpalného, ale nájemného, že prachy smrdí a tudíž se dají po čuchu poznat ty vybrané z inkasa za bordel od těch z prodeje folklórních předmětů domácího původu, tak to bude jiné.

Nebude, žijí tam Češi, podniká ODS. Jakej pán, takovej krám. Takže, centrum nedevastujou turisti, ale ti pánové konšelé, kteří z něj dělají ruský bazar, izraelskou hernu a anglickej bordel.


Pocestný 15:26 - ptám se, proč se firma usadila v Praze. Odpovědi jsou podobné - od "šéf rád bydlí v Praze, přes "krásné město s pohodovou kosmopolitní atmosférou v centru kontinentuů, po klasiku - "dobrá pozice, dobrá úroveň, chytří lidé". Končí to ale vždy takhle - výběrem z .... měst okolo to vyšlo jako nejlepší varianta.

Tak jak to teda s tou Prahou je?
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 11907
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 21. května 2008 - 16:24:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin - Ty stále nechápeš, že ženská která šije prostěradla pro hotel by jinak skončila na podpoře, kterou bys ty zaplatil ze svejch daní. Ty stále nechápeš to, že hoteliér pracuje a odvádí daně, ze kterejch se zvyšuje státní rozpočet, ze kterýho se zas platí nemocnice nebo školy. Ty stále nechápeš, že lidi, co přímo pracujou v turismu by museli bez turistů makat někde jinde (možná i místo tebe) nebo bejt na ulici.

Já to chápu. Ale ty zas nechápeš, že kdyby nemuseli šít prostěradla a podobně by si třeba našli nějakou kvalifikovanější práci. Nebo nenašli. Ale rozhodně to není buď/anebo.

ale uvědomuju si, že to má pro mě faktický EKONOMICKÝ přínos.

Ještě aby ne, když děláš na letišti .
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 11908
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 21. května 2008 - 16:29:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

KM - V dnešní době by se opravdu mělo vyrábět všechno tam, kde se to vyrábí nejefektivněji. Ano, kdyby u nás s jistou nadsázkou zaniklo zemědělství a byly všude jen udržovací louky, nic by se nestalo.

To máš pravdu, a v evropském zemědělství to 100% platí. Ale ne v ocelářství .
Proč myslíš, že pan Mittal expandoval z Indie do Evropy (mmch. v Indii už mu nepatří jediná huť)? Aby tady pobíral dotace na výrobu železa? Asi ne, že.
Ale to ocelářství byl jen takový příklad, že je mi to bližší obor než turismus. Podle mě nejdřív musíš vyrábět železo, abys pak mohl utrácet prachy v turistických banánových republikách.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 11909
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 21. května 2008 - 16:31:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

KM - Proč mám udržovat lidi se základním vzděláním na poli a ještě je dotovat, když lacinější a lepší brambory mohu dovézt a ty lidi poslat do školy aby dělali počítače, který vyvezu za ty brambory? My to udělat můžeme, 90% zemí v Africe ne. Tak proč jim brát možnost obživy tím, že si příkladně budu všechno vyrábět doma za každou cenu? (a tenhle příklad platí i o ocelárnách a pod.)

Znova - se zemědělstvím máš naprostou pravdu. S hutním průmyslem rozhodně ne. Tam už je přidaná hodnota trochu vyšší, a náročnost na vstupy (včetně lidských zdrojů) poněkud vyšší, abys to jen tak mohl přesunout do Afriky.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 11910
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 21. května 2008 - 16:33:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin - Ty stále nechápeš, že by životní úroveň na Kanárech byla bez turistů na úrovni Maroka.

To chápu. A životní úroveň v ČR by bez turistů tedy byla kde?
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3869
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 21. května 2008 - 19:27:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

podobně by si třeba našli nějakou kvalifikovanější práci
A co když nenašli, protože by nebyla?

A životní úroveň v ČR by bez turistů tedy byla kde?
V Praze určitě nižší, možná na úrovni Varšavy. Určitě by tu byla také vyšší nezaměstnanost a méně významných firem, které ženou platy nahoru. Městská kasa je plněná i z příjmů z restaurací a hotelů, proto bychom se možná zítra těšili na otevření metra na Zličín. Praha je sama o sobě značkou, která má ve světě zvuk. To žene ceny nemovitostí nahoru. Cena tvého bytu 2+1 na sídlišti má vyšší hodnotu než cena stejného bytu na sídlišti ve Varšavě. I to tě dělá bohatšího.

A globálně v celé ČR? To neumím zhodnotit. Kdyby měla Ostrava Hradčany, jsem přesvědčený, že by se Ostraváci měli lépe. Stejně tak si myslím, že by lidé v Krkonoších místo u lanovek pracovali na polích - větší dřina, méně peněz.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 700
Registrován: 7-2006
Odesláno Středa, 21. května 2008 - 21:01:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K celé "turistické" diskusi jen pár postřehů: Čechy nikdy nebyly "turistickou destinací". Spíš průmyslovou výrobnou RU mocnářství a za totáče ještě víc. To se nedá odpárat a na "kultivovanosti" vztahu k cizincům je to stále znát. V Chorvatsku provozují turismus s naprostou samozřejmostí, pověstná je i síť rakouských rodinných penzionů. O turisty se umějí starat i Němci a 80% Němců nejraději tráví dovolenou v tuzemských zařízeních. My naopak považujeme starání se o turisty za ponižující, ani nevíme co to má ve skutečnosti obnášet, neumíme to a přenechali jsme iniciativu jen turistickým rejžovačům v několika turistických "skanzenech". Tomu odpovídá povítce i profil lidí , kteří se v tomto kruhu točí. Že nejde o nic povznášejícího, zjišťují záhy i samotní turisté.

Ještě se ale přesto vrátím k původnímu tématu obecné slušnosti, protože s předchozím tématem úzce souvisí:
Jsem přesvědčen, že slušnost se nedá vynutit a profesionalitu nelze se slušností zaměňovat. Co je profesionalita jsem popsal v příspěvku 19.5. ve 22:12. A mám obavu, že lidé již tuší, že s klasickou, úzce osobní, "tělesnou" a životnou slušností již budou moci počítat čím dál méně. Vyjádřím se trochu šířeji, ale snad nakonec bude jasné, co mám na mysli. Tomu, co jsem předeslal nasvědčuje řada zjevných symptomů: je stále vetší snaha všude budovat bezbariérové vstupy (byty, městská infrastruktura, VHD, obchody...). Heslem je soběstačnost a samostatnost. S pomocí bližních se počítá čím dál méně. Ostatně, přestávají nebo lépe přestáváme toho být schopni. A tento trend si samoplodíme a samoposilujeme. Ať již jmenovanými úpravami, tak i budování domů seniorů (důchodců), zařízeními pro dlouhodobě nemocné (hospici). A posledně jmenovaná zařízení jsou všechna církevní. Již víme, že se o nikoho postarat nedokážeme ani nechceme. Když tedy církev nedokáže pomáhat životu, budiž jí dík, že dokáže dobře sloužit smrti.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2593
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 21. května 2008 - 21:14:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kdyby měla Ostrava Hradčany, jsem přesvědčený, že by se Ostraváci měli lépe.

MÁME!!!



:-)
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1614
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 21. května 2008 - 21:45:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Proberte se. Já masový túrismus nesnáším. Ale jako městský zaměstnanec mohu potvrdit. Prahu dnes drží nikoliv ČKD a nějaké Pragovky či Tesly, ale turistika. Ty hospody jsou díky tomu i na Starým Městě občas levnější než na periférii. A ten business jede a je jedno, že nějaké období tu frčí ruské zájezdy, pak zase italští nebo španělští puberťáci nebo pivní přeborníci z GB. A samozřejmě se divím, proč mě učili tak moc ruštinu, když do Ruska jsem až na jednu návštěvu Šeremeťeva nepáchl. A ejhle nakonec ji uplatním v Praze :-( V tramvaji na Žižkov už se ani jinak nemluví.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 11913
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 21. května 2008 - 23:48:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin - V Praze určitě nižší, možná na úrovni Varšavy.

Jak víš, že je ve Varšavě nižší životní úroveň?

Určitě by tu byla také vyšší nezaměstnanost a méně významných firem, které ženou platy nahoru.

Tak sem dej nějaký srovnání s tou Varšavou, ať to trochu konkretizujeme. O kolik tam jezdí víc/míň turistů než do Prahy, jakou tam mají nezaměstnanost, o kolik míň "významných firem" než v Praze tam mají. Až to porovnáme, tak to můžeme soudit.

Cena tvého bytu 2+1 na sídlišti má vyšší hodnotu než cena stejného bytu na sídlišti ve Varšavě.

Já nevlastním žádnej byt, ani na sídlišti v Praze, ani nikde jinde. A doufám, že ani nikdy vlastnit nebudu.

Milky - My naopak považujeme starání se o turisty za ponižující, ani nevíme co to má ve skutečnosti obnášet, neumíme to

Milky, mě se na tvých příspěvcích vždycky hrozně líbí to "my".

Jenki - naprosto super fotka. Asi byste na to měli začít nějak makat . Nějak to spojte se Stodolní a budete se mít. Jéjej...
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 11914
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 21. května 2008 - 23:52:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Teď jsem si jednoduchým dotazem v googlu našel srovnání nezaměstnosti v procentech za rok 2006 v pěti hlavních městech, v Bratislavě, Budapešti, Praze, Varšavě a Vídni. Jsou tam k nim tato čísla (řazeno vzestupně):

1.9, 2.8, 4.6, 4.8 a 8.8. Jsem zvědav, jestli to někdo přiřadí správně .
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 436
Registrován: 6-2004
Odesláno Čtvrtek, 22. května 2008 - 00:45:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak sem dej nějaký srovnání s tou Varšavou, ať to trochu konkretizujeme.

http://www.payscale.com/research/PL/City=Warsaw/Salary
http://www.payscale.com/research/CZ/City=Prague/Salary
Lord_vetinari
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1042
Registrován: 4-2005

Odesláno Čtvrtek, 22. května 2008 - 00:45:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Praha, Vídeň, Budapešť, Bratislava, Varšava?
SI NON CONFECTUS NON REFICIAT
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3870
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 22. května 2008 - 08:36:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

neumíme to a přenechali jsme iniciativu jen turistickým rejžovačům v několika turistických "skanzenech
Mluv, prosím, za sebe.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3871
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 22. května 2008 - 08:45:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mcbain:
Jak víš, že je ve Varšavě nižší životní úroveň?
Statistiky mekbejne.

O kolik tam jezdí víc/míň turistů než do Prahy
Výrazně méně. Nevím kolik turistů přijede do Varšavy, ale do Prahy ročně kolem 4 milionů, přičemž do Budapšti asi 2 miliony. Vzhledem k atraktivitě města Varšava opravdu moc turistů mít nebude.

1.9, 2.8, 4.6, 4.8 a 8.8. Jsem zvědav, jestli to někdo přiřadí správně
V současné době je nezaměstnanost v Praze pod 2% a v ČR kolem 5,5%

http://www.financninoviny.cz/index_view.php?id=296400
Zase popíráš a snažíš se vyvracet to co je všeobecně známý.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3872
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 22. května 2008 - 09:05:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Idnes:
Do Prahy jezdí víc turistů než do Vídně
16. března 2005
Praze letos podle odhadů přibude v porovnání s ostatními evropskými metropolemi nejvíce turistů. Nárůst může být téměř o pětadvacet procent, to znamená skoro tři čtvrtě milionu lidí.
Jen za loňský rok Prahu navštívily tři miliony turistů. Letos se toto číslo může zvýšit o další statisíce. Vyplývá to ze statistiky takzvaného příjezdového cestovního ruchu, kterou zveřejnil člen prezidia Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura.

"V roce 2004 Praha poprvé v návštěvnosti překonala Vídeň. Potenciál rozvoje leží především ve městech UNESCO, ovšem zde je hlavní překážkou totální nedostatek velkých hotelů," říká Tomio Okamura s tím, že největším magnetem pro cizince je bezkonkurenčně právě hlavní město.

"Veškeré daňové příjmy plynou státu," řekl už dříve MF DNES radní pro oblast kultury a cestovního ruchu Igor Němec. Až dvacet procent lidí, kteří v Praze pracují, si však vydělává tím, co zde utratí turisté.

Zajímavým číslem je i počet jednotlivých noclehů v Praze, který celkově za loňský rok čítá zhruba devět milionů nocí. Česká metropole se tak dostala na šesté místo v Evropě. První je Londýn, dále následují Paříž, Řím, Madrid a Berlín. Až za Prahou následují Barcelona a Vídeň.

Nejnavštěvovanější města Evropy

1. Londýn

2. Paříž

3. Řím

4. Madrid

5. Berlín

6. Praha


Podle ředitele Pražské informační služby Václava Novotného se najdou i tací, a to především turistů z Evropy, kteří hlavní město navštíví dvakrát či třikrát. Můžou za to hlavně nízkonákladové aerolinky. Čtyři dny, které tu cizinec průměrně stráví, totiž často nestačí, aby viděl vše, co chce, a proto se sem letadlem vrací, říká Novotný.


"Podíl zahraničních turistů na návštěvnosti Prahy je zhruba devadesátiprocentní, Čechů je deset procent. V západoevropských městech je podíl tuzemské klientely až třicetiprocentní, v Mnichově dokonce šedesátiprocentní," uvedl Okamura s tím, že je zde proto obrovský potenciál do budoucna.

Největším lákadlem pro turisty přitom podle ředitele Pražské informační služby stále zůstává Pražský hrad.

S oblibou přilétají Irové
Praha boduje i v některých zahraničních soutěžích. Sedm set irských odborníků v oblasti cestovního ruchu například českou metropoli ocenilo jako nejlepší městskou destinaci roku 2004. Akce tohoto druhu se konala již podesáté, časopis ITTN (Irish Traveltrade News) udělil Praze tuto cenu již popáté.
218
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1122
Registrován: 5-2003

Odesláno Čtvrtek, 22. května 2008 - 09:07:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://www.payscale.com/research/PL/City=Warsaw/Salary
Mě z toho vychází průměrný měsíční plat ve Varšavě (2. tabulka, první sloupec - Company) 48 971 Kč... Dělám někde početní chybu nebo někde děláme chybu my?
Hromadná doprava, pořádná votrava
a kdo se rád mačká, užije si, stačí kačka
Ivo Jahelka
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2957
Registrován: 8-2005

Odesláno Čtvrtek, 22. května 2008 - 09:30:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

218:Průměrnej plat v Polsku poprvé překročil 3000 zlotejch, tedy 22000,-Kč. Takže budeš někde dělat početní chybu.
Obecně: turistika je prostě ekonomický odvětví se všim všudy. A momentálně hraje významnou položku v našich příjmech. Za rakouskauherska pochopitelně ne, Milky, protože se čistě technicky vzato nemohlo tak snadno cestovat.
MvB: Z ekonomického hlediska nevidím rozdíl mezi ocelárnou, hospodou a JZD. Důležitý je kolik produkuje zisku a odvádí daní. Je mi jedno jak.
Budoucnost patří bagrům!
218
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1123
Registrován: 5-2003

Odesláno Čtvrtek, 22. května 2008 - 09:41:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem:
Chybu nevylučuju, i když spíš bych nedůvěřoval tý tabulce. Ale to je více méně jedno, v Praze to ve stejném sloupci udává hodnotu o 823USD za rok vyšší (Praha 40,000 vs. Varšava 39,177)... Takže otázka zní: stojí těch 823 dolarů ročně za ty nálety turistů?

823 USD = 12345 Kč (a klesá)

(Příspěvek byl editován uživatelem 218.)
Hromadná doprava, pořádná votrava
a kdo se rád mačká, užije si, stačí kačka
Ivo Jahelka
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2961
Registrován: 8-2005

Odesláno Čtvrtek, 22. května 2008 - 10:26:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

tak to nebude mzda, ale příjem nebo hrubá mzda nebo nějakej takovej divnej nepoužívanej ukazatel.
podle mě to stojí za to. miliony vznikají z haléřů.
Budoucnost patří bagrům!
218
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1124
Registrován: 5-2003

Odesláno Čtvrtek, 22. května 2008 - 10:38:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem:
Podle mě asi taky, ale otázka, jestli se dají ty hodnoty absolutně poměřovat... pokud průměrná mzda a životní úroveň v Polsku je nižší, tak tady tahle varšavská hodnota je vlastně relativně vyšší. Otázka je srovnatelnost P. a V. - Varšava je v poměru ke zbytku státu menší, takže není tak významným centrem. Z hlediska turismu by zase bylo asi lepší srovnání s Krakovem...
Hromadná doprava, pořádná votrava
a kdo se rád mačká, užije si, stačí kačka
Ivo Jahelka
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2963
Registrován: 8-2005

Odesláno Čtvrtek, 22. května 2008 - 10:53:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vůbec bych se s Polskem nesrovnával :-)
Budoucnost patří bagrům!
Pocestny
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.188.218.190
Odesláno Čtvrtek, 22. května 2008 - 11:01:22    Odkaz na tento příspěvek  

Panstvo, Warsaw není 1* destinace v regionu.
Pokud chcete měřit Prahu, tak s Vídní, Salzburg, Budapest, Dresden + Meissen, Berlín už pajdá, co se spojil, jde návštěvnost dolu.
Polsko je vsoučasnosti vedlejší destinace, nerozvinutá síť služeb, neexistující dálnice (u coach tours je cestovní rychlost 80kmh na dálnici, 65 kkmh po státovce, takže šoféři nestíhaj denní štreky a jsou "vyjetý"), moc se tam nejezdí i pro příšerný vzdálenosti mezi jednotlivými centry. Hlavní destinací není Warsawa, ale Krakow - v "okolí" je Auswitz, solné doly Vieliczka a Zakopané, hlavní atrakce Malopolska. No a pro křesťany to má ještě jinej náboj, u Krakowa je nejen rodnej domek Wojtyly, ale i čórná madona Czenchostówská.

V Evropě se etablovaly některé tzv. "klasické okruhy" - Francie, Itálie, Alpský okruh a také tzv. Imperial Cities - čili Praha, Vídeň - Budapešt. To znamená, že tenhle produkt má už dnes každej globální tour operátor v portfoliu. Např v UK nenajdete cestovku, která by
1. Nenabízela Prahu
2. Nabízela cokoliv na Slovensku.

Cynicky řečeno, tady se jezdí do Prahy a Vídně, Salzburg je na tom stejně jako Praha a váže Mozartem, takže se dá taky započítat, většina tours jede i do Pešti, Brno, Blava,Telč, Lednice, to jsou čůrpauzy po cestě, ostatní je druhá liga.
To samé platí pro kongresovku - když je kongres ve Vídni, je v Praze aspoň mejdan, ale dnes už bylo zvykem, že obojí bylo v Praze, jen to celé řídí rakouská firma.

Turismus je takovej zlatej důl, že sami Vídeňáci říkají, ještě že jste sundali plot, kdo nechce k nám, toho pošlem k vám, ale protože tam máme pobočku, tak nám to nevadí, lidi viděj Prahu, my jejich peníze. Takhle to je.

Praha je "poutní místo" veškerý židovský diaspory v Europě. Proč? Jinde nedělal Himmler ze synagogy muzeum, ale hromadu cihel. Máme NEJSTARŠÍ dochovanou synagogu v Evropě. Maďaři tu největší, v Pešti.

Proč je Praha tak důležitá? No, protože většina návštěvníků jí nevidí jako hl. m. ČR, ale jako bývalé římské císařské residenční město, čili jako jedno z pěti míst, která "velela" Svaté říši římské, což je na západě maminka EU.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 11917
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 22. května 2008 - 11:29:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

LV - Praha, Vídeň, Budapešť, Bratislava, Varšava?



Bratislava, Praha, Budapešť, Varšava, Vídeň. Zdroj ČSÚ. Jestli nevěříte dohledejte si to .
Takže mi ukažte tu závislost prosperity města na turistickým ruchu.

Martin - Zase popíráš a snažíš se vyvracet to co je všeobecně známý.

Řekněme, že ve svým věku si už můžu dovolit mít trochu"nemainstreamový" názory .

"Veškeré daňové příjmy plynou státu," řekl už dříve MF DNES radní pro oblast kultury a cestovního ruchu Igor Němec.

A zrovna bych řekl, že v oblasti turistického ruchu v Praze nebude daňová výtěžnost nijak slavná. Kdysi jsem prodával v Mostecké u stánku cigarety a zmrzlinu. Tak jsme teda těch daní odvedli...

Vzhledem k atraktivitě města Varšava opravdu moc turistů mít nebude.

No vidíš to, a přitom tam mají HDP (nebo hrubou mzdu nebo nevím co...) na obyvatele skoro stejný jako v Praze (viz příspěvky kolegy 218).

Abysmě si rozumněli - já přece vůbec netvrdím, že sem jezdí málo lidí. Ať jezděj, když je to baví . Já jen tvrdím, že pro mě osobně to má minimální přínos. A na tom prostě trvám .

KM - Z ekonomického hlediska nevidím rozdíl mezi ocelárnou, hospodou a JZD.

To já vidím, a to dost podstatný. Samozřejmě ne dle teoretických pouček, ale v české realitě. Jistě ti jako ekonomovi něco říká pojem "krácení tržeb", ne?
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2966
Registrován: 8-2005

Odesláno Čtvrtek, 22. května 2008 - 11:46:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

McB: uvažuji o ideálním stavu. Krácení tržeb a daně: to není věc ekonomů, ale právníků. S tou Varšavou - asi tam holt mají víc průmyslu. Říkám to furt, můžeme mít ocelárnu nebo turisty. Nevyhánějme turisty, nemáme-li ocelárnu. Asi by to chtělo nějakej podíl příjmů ze služeb do pokladny města někde najít. Pro někoho to je málo, pro někoho moc. tak jako pro mě je přínos z sms jízdenek pro DP velkej, leckdo to bral jako marginální - to už je věc názoru.
Budoucnost patří bagrům!
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3873
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 22. května 2008 - 12:04:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já jen tvrdím, že pro mě osobně to má minimální přínos. A na tom prostě trvám
Řekněme to asi takhle: Turismus v Praze má obrovský význam pro ekonomiku ČR a ty jsi součástí té ekonomiky. Jestli to pro nás má význam pozitivní nebo negativní si každý musí vyložit sám. Po stránce kulturní se s tebou hádat nebudu, protože ani mně se matrjošky v Karlovce a černoši v oranžovejch vestách nelíbí. Po stránce ekonomický to má význam pro nás oba. Pro mě možná větší, pro tebe možná menší.
Pocestny
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.188.218.190
Odesláno Čtvrtek, 22. května 2008 - 12:23:38    Odkaz na tento příspěvek  

Tak jo McBaine, za všechny "prostitutky a zloděje ve službách" ti musim začít tykat, protože to se drzejm lidem stává a pár věcí si milánku objasníme.
1. Se tady přestaneme urážet bolševickejma říkačkama o službách a používat "podle sebe soudim tebe" esli jsi neměl na víc, než prodávat cigára (to dělají žlutí, ne?), tak bys neměl dělat kritika věcí, kterým zřetelně nehovíš. V téhle zemi kradou lidé na všech postech ve všech branžích, tak pomalu.

Dále, pokud od roku 95 pracuju jako subdodavatel britskýmu turistickýmu průmyslu, pohybuju se celá ta léta na britském trhu, který "špecifiká" české zlodějiny nepřipouští, a mými partnery jsou firmy jako zde Čedok, které mi paketují po padesáti 3 500 až 8 000 lidí ročně. Čili, u nás panují přesně stejné vzorce, jako u velkoobchodu materiálem. Do toho kongres, stačí celostátní setkání nejmenovaných zaměstnanců nejmenované banky - 124 bus linek s 324 zastávkami z území Aš - Třinec, vše musí dojet do Prahy Lidojem na začátek vymývání mozků v rozpětí 11.00 - 11.30. Při překročení těchto časových mantinelů smluvní pokuta 100 000,- za bus.

No, dojeli všichni na čas, nezbankrotovali jsme, naopak....

Co takhle IMF/WB kongres? 1124 transferů, spočítat oběhy, to celé v 56 hotelech a několika tisíci vandaly ve městě.

Tak takhle, já šlapka turistická, šlapu ten svůj pražskej chodník, ty vole.

Dále, pokud putykář "krátí tržbu", je to zločin. Pokud rudé prase s pihou namaže se soudruhem Toschenoffskym bandu Korejců, dá jim levně hlínu, odpustí daně, zasponzoruje platy Ukrajinců, Slováků, Vietnamců, Mongolů a buhvíkoho ještě, kdo tam bude pracovat, to vše z našich daní, tak je to all right.
Jenom tím podržíme davy v blažené nevědomosti a při jejich apetitu na růst mezd, kterej v posledních letech tvrdě pronásleduje růst produkce, se brzo dočkáme doby, kdy jako Britové a Němci budeme degenerovaným sociálním státem předražené a nevdělané fabriční masy a inteligenci budem dovážet z východu jako oni. Na tohle je opravdu lepší daně neplatit!
To je jedinej koncovej efekt těch oceláren.

Touhle zemí projede ročně 104 miliony lidí, dle reportu z hranic. Když každého připravíme po cestě o 100€, je to 10 mld €, čili 250 mld. Kč - čtvrt současného rozpočtu.
A to nepočítám, že mnozí tu jen za 100€ tankují.

Ty 4 miliony čumilů v tom hrajou obrovskou roli, protože na nich se rozjíždějí služby, které pak fungují i pro těch zbylých 96 milionů řidičů, obchoďáků, tranzitujících turistů, kteří zatím nenocují.

Tohle je budoucnost, vaše bandy ukoptěnejch hrdinů socialistický práce jsou jen smutná minulost.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 11918
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 22. května 2008 - 12:25:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

KM - Říkám to furt, můžeme mít ocelárnu nebo turisty.

Naštěstí máme oboje.

Asi by to chtělo nějakej podíl příjmů ze služeb do pokladny města někde najít.

To by chtělo .

Martin - Turismus v Praze má obrovský význam pro ekonomiku ČR a ty jsi součástí té ekonomiky

já bych to napsal takhle:

"Turismus v Praze má určitý (snad nezanedbatelný) význam pro ekonomiku ČR a já jsem součástí té ekonomiky. Mnohem větší význam ale má průmyslová výroba a s tím související činnosti (výzkum, vývoj), které naštěstí v ČR stále dosahují slušné úrovně, a řadí tak naši zemi mezi skutečně vyspělé země světa" .
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 11919
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 22. května 2008 - 12:37:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pocestný - esli jsi neměl na víc, než prodávat cigára (to dělají žlutí, ne?)

Tenkrát to ještě nedělali.

esli jsi neměl na víc, než prodávat cigára

Ano, ve svých devatenácti letech (což už je opravdu dávno) jsem asi opravdu na víc neměl. A dodnes této životní zkušenosti nelituju . Třeba proto se tak lehce nenechám krmit řečmi o výhodnosti turistického "průmyslu" v centru Prahy pro veřejné finance. Nemyslím si, že se od té doby tak moc změnilo .

Touhle zemí projede ročně 104 miliony lidí, dle reportu z hranic. Když každého připravíme po cestě o 100€, je to 10 mld €, čili 250 mld. Kč - čtvrt současného rozpočtu.
A to nepočítám, že mnozí tu jen za 100€ tankují.


Kolik je z nich cizinců, když podle výše uvdeného citátu jich do Prahy dojedou 3 miliony a nikam jinam zjevně nejezděj? Kolik je z toho českých přeshraničních pendlerů? Nějak ti to zase nehraje.

A teď jako administrátor:

Pokud rudé prase s pihou namaže se soudruhem Toschenoffskym bandu Korejců, dá jim levně hlínu, odpustí daně, zasponzoruje platy Ukrajinců, Slováků, Vietnamců, Mongolů a buhvíkoho ještě, kdo tam bude pracovat, to vše z našich daní, tak je to all right.
Jenom tím podržíme davy v blažené nevědomosti a při jejich apetitu na růst mezd, kterej v posledních letech tvrdě pronásleduje růst produkce, se brzo dočkáme doby, kdy jako Britové a Němci budeme degenerovaným sociálním státem předražené a nevdělané fabriční masy a inteligenci budem dovážet z východu jako oni. Na tohle je opravdu lepší daně neplatit!
To je jedinej koncovej efekt těch oceláren.


Tuhle politickou agitku sem prosím netahej. I když můžu (zlomyslně) dodat, že to že se sem Korejci naqartýrovali je třeba důsledek toho, že se jim tu líbilo na výletě na Karlově mostě .
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2974
Registrován: 8-2005

Odesláno Čtvrtek, 22. května 2008 - 13:07:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

McB: ad "naštěstí máme oboje" - ano, ale neměli bychom se jednoho jen tak zříkat nebo ho zanedbávat. Vejce se nikdy nenosí v jednom košíku. Tak dobře na tom ještě nejsme.
Budoucnost patří bagrům!
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3875
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 22. května 2008 - 13:07:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mnohem větší význam ale má průmyslová výroba
Každý slovo význam chápeme asi jinak
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 11921
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 22. května 2008 - 13:14:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

KM - neměli bychom se jednoho jen tak zříkat nebo ho zanedbávat.

Já se ničeho nezříkám. Já to jen nepřeceňuju.

Martin - Každý slovo význam chápeme asi jinak

Tohle vyšlo na titulní straně plátku E15 tento týden (Káem určitě četl ). Myslím, že k tomu nemám víc co dodat. Nejsem zjevně sám.


Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2977
Registrován: 8-2005

Odesláno Čtvrtek, 22. května 2008 - 13:17:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

McB: mimochodem - i s těma učněma se situace opakuje - to už tu přeci za totality taky bylo.
Budoucnost patří bagrům!
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 11925
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 22. května 2008 - 13:44:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

i s těma učněma se situace opakuje - to už tu přeci za totality taky bylo.

Jistě, všechno se v historii opakuje. Některé věci jsou přirozené, a nemá smysl je měnit. To poznání ale někdy bolí (a stojí zbytečné peníze).

Jsem se například nedávno dověděl, že na "mé" střední škole letos otevřou "můj" obor, který slavně zavřeli hned začátkem devadesátek, s představou, že "tahle špína v nové společnosti služeb už nebude potřeba". Jaxi "se zjistilo", že zájem o nedoqašené ekonomy a manažery jaxi není tak velký, a že zřejmě bude nutné "se" vrátit k normálním řemeslům.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 701
Registrován: 7-2006
Odesláno Čtvrtek, 22. května 2008 - 13:57:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Varšava: Asi tam nepodnikají cizojazyčné mafie. Polsko je totiž národnostně nejhomogennější národ v Evropě .

Káem: I za RU se cestovalo. Wolker, sice možná už těsně po jeho rozpadu, se léčil v sanatoriu na Krku. U nás byly sice také lázně, ale většinou německé.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2978
Registrován: 8-2005

Odesláno Čtvrtek, 22. května 2008 - 14:00:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

McB: Ne "není tak velký" , ale spíš "už je uspokojen" bych řekl.
Milky: jaký je rozdíl mezi mafií cizojazyčnou a místnějazyčnou? Jasně, cestoval už K.H.Borovský
Budoucnost patří bagrům!
Pocestny
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.188.218.190
Odesláno Čtvrtek, 22. května 2008 - 14:01:13    Odkaz na tento příspěvek  

Politická agitka? Ale kdež, zkušenosti obchodníka s trhem, na kterém funguje.
Jediné, co mohu odvolat je eufemismus při popisu objektu, i když provozní z RaJe v obecné rovině nikdy jic jiného nebyl. Naopak, mohl bych považovat ty vaše "šlapky" za totéž.

Ano cizinci jsou to všichni, to je jen rozdíl mezi těmi, kteří přenocují aspoň dvakrát - tím se totiž statisticky "pozná" turista - a těmi, kteří tranzitují (přespí jen jednou nebo vůbec ne) někde v tom množství 100 milionů je"
1.Pendler - turista, čili jenodenní výpady germánů po nákupech a alte heimat reisen,
2.Turista tranzitující přes území (obecně je ten proud ze s a sz Evropy na jv) dále
3. Pendler logistický
4.Pendler příhraniční
5 Obchodní cestující neboli dealer
6. Řidič cargo na E trase.
7. Soukromé cesty

No, ještě tu napíšu kvůli vám učebnici.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 11927
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 22. května 2008 - 14:15:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

1.Pendler - turista, čili jenodenní výpady germánů po nákupech a alte heimat reisen,
2.Turista tranzitující přes území (obecně je ten proud ze s a sz Evropy na jv) dále
3. Pendler logistický
4.Pendler příhraniční
5 Obchodní cestující neboli dealer
6. Řidič cargo na E trase.
7. Soukromé cesty


Pak se ale samozřejmě od "Japonců na Karlově mostě" dostáváme někam trochu jinam, že.

Berme to čistě exaktně - máme tu tedy cca 100 mil lidí (od těch 104 mil odečítám ty 3 - 4, co jedou na několik dní do Prahy a případně jinam), kteří tu stráví méně než dva dny. To máme tedy cca 150 mil člověkodní cizinců . Naproti tomu máme 10 milionů domácích lidí, kteří tu jsou ekonomicky aktivní skoro celý rok, takže cca 3000 milionů člověkodní domácích. Z toho hrubého srovnání bych odhadem porovnával ekonomický význam domácí a dovezené spotřeby.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Pocestny
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.188.218.190
Odesláno Čtvrtek, 22. května 2008 - 14:47:42    Odkaz na tento příspěvek  

Výborně, teď sečtěte počet člověkohodin v zařízeních, která servisují tento proud palivem, náhradními díly, jakoukoliv nutnou formou zázemí, kolik tito lidé zkonzumují, nakoupí (všímám si Poláků v CCM v Brně a jiných jinde) a připočtěte člověkohodiny těch, kteří vyrábějí příslušenství a použité technologické prostředky. To samé platí o turismu, jako politickému marketingu tohoto obrovského konglomerátu produkce a služeb. A je to průmysl s daleko větší přidanou fiskální i lidskou hodnotou, než válcovaný plech.

Jako "dopravák" jistě víte o tom, že dvě třetiny tranzitujících platí mýtné v nějaké formě (flastr/ gobox). Oni budou platit více nákladů na nové dálnice z mýta, než my.

Prostým pohledem okolo - 180 mil. Rusů, 25 mil. Ukrajinců, 38 mil. Poláků, 20 mil Skandinávců, 80 milionů němců (dohromady), 40 mil. Italů, 20 mil Jugošů (dohromady) a uprostřed 10 mil Čechů.
To jsou počty dešní EU, McBaine.

McBaine, já jsem Pražák, jsem občan "světové tramvajové metropole", která už nevyrábí ani kus tramvaje, jsem ve městě Křižíka, Kolbena, Daňka, tak mi necpěte program uhlí, ruda, ocel, to je dobrý pro zoo Kladno nebo zoo Otrava alkoholem
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2983
Registrován: 8-2005

Odesláno Čtvrtek, 22. května 2008 - 15:06:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

5 milionů aktivních čechů, mekbajne, jen 5.
Budoucnost patří bagrům!
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 11928
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 22. května 2008 - 15:38:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pocestny - Výborně, teď sečtěte počet člověkohodin v zařízeních, která servisují tento proud palivem, náhradními díly, jakoukoliv nutnou formou zázemí, kolik tito lidé zkonzumují, nakoupí (všímám si Poláků v CCM v Brně a jiných jinde) a připočtěte člověkohodiny těch, kteří vyrábějí příslušenství a použité technologické prostředky.

Stejný proud mi zásobuje i tuzemce, tady 0 od 0 pojde.

já jsem Pražák, jsem občan "světové tramvajové metropole", která už nevyrábí ani kus tramvaje

To není pravda . Vyrábí se tu i metro, vagony... Je to kousek od konečné stanice metra trasy B. Naštěstí se to v devadesátkách nepodařilo úplně zlikvidovat. Stejně jako to Kladno nebo Ostravu. I když by se to mnohým nenapravitelným idealistům jistě líbilo .

necpěte program uhlí, ruda, ocel, to je dobrý pro zoo Kladno nebo zoo Otrava alkoholem

Já vám to necpu. Je to prostě realita. Podívejte se, jakou odvádí ČEZ letos zase dividendu (ze 66% státu). Tudy tečou skutečné peníze.

KM - 5 milionů aktivních čechů, mekbajne, jen 5.

10. I kojenec a důchodce v LDN jsou spotřebitelé.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 11930
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 22. května 2008 - 15:44:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A dokonce se v Praze pořád vyrábějí i kusy aut .
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
218
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1126
Registrován: 5-2003

Odesláno Čtvrtek, 22. května 2008 - 16:07:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

KM - 5 milionů aktivních čechů, mekbajne, jen 5.

10. I kojenec a důchodce v LDN jsou spotřebitelé.


Buď můžeme porovnávat spotřebitele a pak je ten poměr
10 Mio*365 vs. 100 Mio*2
nebo porovnáváme odvedené daně, pak je to na přímých
5 Mio*250 vs. 100 Mio*0
a na nepřímých opět
10 Mio*365 vs. 100 Mio*2
A to zanedbáváme daně odvedené právnickými osobami - ty k nám na dovolenou stále nejezdí
Hromadná doprava, pořádná votrava
a kdo se rád mačká, užije si, stačí kačka
Ivo Jahelka
Pocestny
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.188.218.190
Odesláno Čtvrtek, 22. května 2008 - 16:55:40    Odkaz na tento příspěvek  

Právnické osoby se dostavují za účelem obveselení korporátních brabenců, dělali jsme anglický Vodaphone, to byla taková "duševní Nová Huť"....
Pocestny.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.188.218.190
Odesláno Čtvrtek, 22. května 2008 - 17:03:51    Odkaz na tento příspěvek  

Mc Baine, kolik takových ČEZ máme, na vyjimce tentokrát pravidlo nevytvoříte, to lze jen vyjimkou potvrdit. Pravidlo tudíž zní, kromě ČEZ jsou všchny firmy této velikosti u nás v CIZÍCH rukou, takže jejich "vejvary" se nás netýkaj, vše české je nákladovou položkou, nic víc. Ve službách dominuje domácí "kapitál", české menší firmy, které veškerý obrat (včetě zisku) napouštějí do domácího trhu. Mne by teď zajímalo, kolik z něj Mittal, všichni ti tiší ruští partneři Komárka, Kellera apodobných, T mobile, WV, Siemens, O2, Voda RWE a ostatní cizí podniky vyvezou ve formě zisku obráceného do fabriky v číně a jinde.

Vše, co činí český korporátní zaměstnanec, je to, že umožňuje svému německému zaměstnavateli přežít, než dostaví offsource na východě - takhle si USA v 70. půjčily polské loděnice, aby opravily své, po deseti letech Polsko opustili a dál už to známe....
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 11933
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 22. května 2008 - 17:10:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

nebo porovnáváme odvedené daně, pak je to na přímých

Daně bych vůbec neřešil, protože daňovou výtěžnost českého turistického "průmyslu" považuju za velmi nízkou.

A pak tu máme taky samotnou Prahu:

3 mil turistů ročně (tranzitující slovenské a rumunské kamioňáky na barranďáku asi počítat nebudeme ) průměrně na tři dny, to máme 9M utrácecích člověkodní. No a proti tomu postavíme 1 mil. pražanů (čistě odhadem +- dojíždějící, ale to je fakt jedno) na stejný rok, což máme (velmi zhruba) 360 M utrácecích člověkodní.

Závěr si každý udělejte sám. Myslím, že čísla jsou nejobjektivnější měřítko. Ta nikdo neokecá .
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 11934
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 22. května 2008 - 17:22:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pravidlo tudíž zní, kromě ČEZ jsou všchny firmy této velikosti u nás v CIZÍCH rukou, takže jejich "vejvary" se nás netýkaj, vše české je nákladovou položkou, nic víc.

Vejvary možná ne, ale dají aspoň vydělat našim lidem, a to mnohdy i v kvalifikovaných profesích. No a ti takto živení lidé mohou aspoň u nás utrácet. A jak jsem již demostroval výše, mohou utrácet (konzumovat) v řádově vyšších a tedy významnějších objemech než cizinci. To je celé.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Pocestny
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.188.218.190
Odesláno Čtvrtek, 22. května 2008 - 17:27:40    Odkaz na tento příspěvek  

A co obchodní cesty a vše co souvisí s tzv. Business & Incentive?? Stovka kongresů po 100 mil tržby za jeden?

daňovou výtěžnost českého turistického "průmyslu" považuju za velmi nízkou.

to může říci jen člověk, který hledí na branži pohledem prodavače cigaret. MMCH , chytří studenti u mne vydělají na okružkách, nemusí prodávat cigára.
Jaká je daňová výtěžnost fabriky, která má od vlády daňové prázdniny a sponzorované platy?

V jednom máte pravdu - lidu chléb nedáme, protože to děláme v minimálním možném počtu participantů.
Vy pořád počítáte ty páry rukou, ale neptáte se , co umí... To by byla jiná diskuse.
Pocestny
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.188.218.190
Odesláno Čtvrtek, 22. května 2008 - 17:29:54    Odkaz na tento příspěvek  

Podívejte se, jakou odvádí ČEZ letos zase dividendu (ze 66% státu). Tudy tečou skutečné peníze.

Vejvary možná ne, ale dají aspoň vydělat našim lidem, a to mnohdy i v kvalifikovaných profesích.

Trochu protiřečení si nikdá nezaškodí, co?