K-report
 

Archiv do 21. května 2008  

Diskuse K-report » Archiv 2008 » Tramvaje a metro » Transformace DP Praha, a.s. » Archiv do 21. května 2008 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2882
Registrován: 8-2005

Odesláno Pátek, 16. května 2008 - 09:05:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Koukám, že řidiči se tak usmívají od ucha k uchu, že radši mlčí. Taxi to aspoń dobře naštudujte :-)
Budoucnost patří bagrům!
218
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1118
Registrován: 5-2003

Odesláno Pátek, 16. května 2008 - 09:40:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

„To přece není ono, když hulákám jen tak do vzduchu. Já musím nadávat někomu konkrétnímu.“
řidič autobusu

Z toho plyne, už jen pro duševní pohodu řidičů by se měli vrátit průvodčí.
Hromadná doprava, pořádná votrava
a kdo se rád mačká, užije si, stačí kačka
Ivo Jahelka
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 683
Registrován: 7-2006
Odesláno Pátek, 16. května 2008 - 10:37:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem: Ano, ano, ano

Řidiči mlčí, tak alespoň já okomentuji tuto "volovinu". O co v podstatě jde, je nejspíš většině diskutujících K-reportu jasné, já to jen přenesu do psané formy: Podnik má "moc" peněz a najal si školící firmu. Je to kšeft. A pro zúčastněné určitě velmi lukrativní, neb se jedná o pravidelný přísun peněz. O to nejde, tak by si chtěl žít každý. O co jde, je zda to něco přinese i někomu jinému, tedy cestujícím a řidičům. A zde jsem na velkých pochybách, ba přímo skeptik. Kdybych napsal něco jiného, popřel bych všechny své předchozí názory.

Je třeba si uvědomit, že řidič tramvaje prožije svoji 8 - 10 hod. směnu na necelém 1 m2. Často je mu horko a praží na něj slunce a díky ucpané Praze a obecné nekázni se dostane ven jen na pár minut (pokud si nezažádá o přestávku, pak ale nejsou spokojeni cestující, protože vypadne spoj). A teď si to srovnejte s tím, co nám říkají odborníci (protože jako odborníci nic jiného říkat nemohou, je to ale obrovské pokrytectví a proto ten předchozí úvod):
Aby jakýkoliv člověk mohl vykonávat svoji pracovní činnost (ale nejen ji) na úrovni, musí si vytvořit přijatelné pracovní podmínky, tedy jednoduše řečeno, být v pohodě. Odborníci samozřejmě vědí, že nahromaděný stres, aby neškodil, se musí uvolnit. Řidič, ale i jakýkoli jiný člověk, se musí v takové situaci odreagovat, tzn. si např. zanadávat, proběhnout se, nasekat dříví, pohádat se s manželkou...
Uvědomme si, že pro řidiče v kabině tramvaje je velký nepoměr možností odreagování a stresujících faktorů.
(Už slyším hlasy o bolestínství řidičů a náročnosti ostatních profesí (policisté, prodavači, učitelé...)). Ano, každá profese má své. Stres v kombinacích, v jakých se denodenně vyskytuje na tramvajích, je svým způsobem jedinečný. Např. učitelé mají specifickou pracovní dobu, policisté rehabilitační zařizení a levné dovolené. A znám mnoho řidičů, kteří si chodí na pokladny do hypermarketů "odpočinout". Pro řidiče podnik nedělá, kromě "moudrých" školení, nic. Oproti ostatním zaměstnancům nemají ani kratší pracovní dobu, ani delší dovolenou. DPP tedy zbůhdarma vyhazuje peníze, které by jinde mohly skutečně pomoci.

PS: Že je to nepříjemné čtení. Ano, je, proto ho raději neposloucháme či jinak znevážíme.
Že tramvaje nejsou výjimkou, a že tomu tak je i jinde? Ano, je.
Že se ten "začarovaný" kruh nedá rozetnout? Tak si alespoň nenamlouvejme, že něco řešíme.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2887
Registrován: 8-2005

Odesláno Pátek, 16. května 2008 - 11:31:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Řidič v dvoutisícovákách stál v zimě i v horku, všechny výhybky házel ručně (nebo se musel umět trefit jízdou na kontakt) a kabina byla otevřená. Ještě koukal, jestli lidi házej koruny do kasy a ukazujou legitky. Přestávky nebyly. Byl snad proto ke kaštanum ošklivější?
Budoucnost patří bagrům!
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 727
Registrován: 10-2002
Odesláno Pátek, 16. května 2008 - 12:58:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem: nemyslíš že doba pokročila? Ty taky nepíšeš perem ve stoje s klotovými rukávy.
Jak píše Milky, je to jen kšeft, o ničem jinym to není. Většině cestujících je šumafuk jestli je řidič pozdraví, jestli se mračí nebo jestli si zadělává na vřed. Jistě že do chvíle dokud nedojde mezi nimi ke střetu, ale určitě za valnou většinu konfliktů můžou cestující nekázní. Já zdravím ráno v 303 řidiče, protože Conex ze železnou pravidelností posílá toho samého. V buse DP řidiče nezdravím, protože tam je vždy někdo jiný, v tramvaji mě to ani nepapadne. To bych už mohl zdravit na ulici každého na potkání. Pokud na mě počká při dobíhání, tak poděkuji, třeba jen pokynutím ruky abych neřval přes celé vozidlo. Od MHD očekávám dopravu z místa na místo v přijatelných parametrech a protože je tam to slovo hromadná, jaksi mi z toho vyplývý že ten osobní přístup je trochu potlačen tak ho ani neočekávám. Tím neříkám že by se neměli účastníci chovat slušně, ale tak by snad lidé měli konat obecně bez ohledu zda jsou zrovna řidiči nebo cestující.
Spíš než chování řidičů mě vadí prezentace DP od oficiálních míst (GŘ, mluvčí a jiní metrosexuálové), ale to je zřejmě způsobeno tím, že jsem zaměstnanec.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2891
Registrován: 8-2005

Odesláno Pátek, 16. května 2008 - 14:33:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Drak: Já si taky na svou práci (ani na jednu) nestěžuju :-) ani mě nijak nestresuje :-)
Budoucnost patří bagrům!
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 685
Registrován: 7-2006
Odesláno Pátek, 16. května 2008 - 23:12:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Drak na to "káp". Mnohokrát jsem o tom psal, ale informace asi nedorazily. Jako by tedy nebyly, tak to zopakuji:

Co se fyzické odolnosti týče, je naše zdatnost 8x nižší než našich dědů a pradědů. "Nevycucal" jsem si toto číslo z prstu, ale jeho zdrojem je Fakulta tělesné výchovy a sportu UK. Nemění se tedy (a to k horšímu) jen naše tělesná schránka, ale i naše psychika. Nedokážeme spontánně emočně reagovat, a pokud se snad s někým takovým setkáme, pokládáme to za nepatřičné, snad i nenormální. Zabýváme se svými mobily, jsme ponoření do svého světa se sluchátky na uších a fyzický, ale i verbální kontakt je nám nepříjemný a vyvádí nás z míry. Sledujeme jen své vlastní cíle a okolí nás obtěžuje. Po zdravotní stránce jsme čím dál choulostivější, trpíme v drtivé většině nejrůznějšími neduhy (alergiemi, chronickými nemocemi a únavou). Výsledkem je stále nižší schopnost pracovní zátěže. A skutečně, prakticky ve všech sférách lidské činnosti se pracuje stále méně. I bez statistik to vím velice dobře. Již 10. rok jezdím po Praze s očima otevřenýma.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2461
Registrován: 4-2003
Odesláno Neděle, 18. května 2008 - 15:01:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

je nejspíš většině diskutujících K-reportu jasné, já to jen přenesu do psané formy: Podnik má "moc" peněz a najal si školící firmu. Je to kšeft.

Já budu asi hodně natvrdlej, obávám se totiž že DP prostě nemá na akci tohoto druhu kvalifikované lidi. Stejně jako je nemají třeba banky, páč je fakt blbost živit tým psychologů kvůli pár nárazovým školením. Jakožto cestujícímu DP mě to nijak nevadí - k čemu je moderní autobus, když to řídí hulvát ?

ale určitě za valnou většinu konfliktů můžou cestující nekázní

Cestující ten dopravní podnik živí. Kristepane - pochopte že to jedno kdo za to může, ale že jakýkoliv konflikt poškoruje image DP. Omílání kolovrátku "můžou za to cestující" nikam nevede, i kdyby to byla pravda.

RadkaŠ "nelíbí se vám to,tak jděte pryč" jsou dány také vlivem jeho Alma mater-VŠE

Nejsou (na VŠE jsem krom toho studoval jen postgraduálně) - to platí přeci kdekoliv a kdykoliv obecně. Pro mě taky.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 688
Registrován: 7-2006
Odesláno Neděle, 18. května 2008 - 20:26:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

RadekŠ: O vztazích v MHD spíš vypovídá způsob běžného používání jazyka. Nikdy nemluvíme o zákaznících, ale o cestujících, narozdíl např. od hypermarketů, kadeřnictví, holičství, kde je výraz zákazník naprosto běžný. Zrovnatak v nemocnicích a v ordinacích nehovoříme nikdy o zákaznících, ale o pacientech, nemocných... Snaha vytvořit zákaznický vztah bez odpovídajících, staletími zakódovaných rituálů, nakonec vyústí v cosi umělého, formálního, co má do skutečného vztahu na hony daleko. Pochybuji, že to ti dobře placení, a doufám že i erudovaní odborníci, nevědí. Určitě vědí, ale hrají hru s nevědomými.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Akribius
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 782
Registrován: 4-2003
Odesláno Neděle, 18. května 2008 - 21:27:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Milky-v jednom má RadekŠ pravdu-i když přijede nejnovější,vypulírovaný,klimatizovaný výkřik techniky,tak pokud si jeho řidič svoje stresy vyléčí na cestujících,tak těm už bude jedno čím jedou,ale zapamatují si právě to chování.
Stres u této práce je a nějaké školení ho nevymaže.Lze s ním bojovat perfektními pracovními podmínkami,zkrácením pracovní doby apod.,ale stejně nezmizí.Pak je dobrý svou nasranost demonstrovat na konečný nebo v garáži.Koneckonců ani moje manželka není zrovna ráda pokud přenesu nasranost z práce domů,tak proč by měl tím trpět cestující.Platí to i v opačném případě,je to jen o mezilidských vztazích.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2906
Registrován: 8-2005

Odesláno Neděle, 18. května 2008 - 21:40:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Milky: chápu tvůj vztah k odborníkům z této oblasti , mám podobný, ale občas něco rozumného řeknou. Úplně bych je nepodceňoval. Ale jinak, než zvykat si, že ty kaštani jsou klienti to asi nepůjde. I já si musel zvyknout a ani nejhrubšímu kritikovi nesmím odpovědět: Tak to neposlouchejte. :-)
Budoucnost patří bagrům!
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 689
Registrován: 7-2006
Odesláno Neděle, 18. května 2008 - 23:03:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem: Nerozumíme si, protože směšujeme různé logické typy. Hovořme o obecné mezilidské slušnosti, to je nadřazený logický typ. Vztah zákazník - obchodník je logický typ jiného řádu. Řidiče i cestující tímto směšováním logických typů uvádíme jen ve zmatek, protože fakticky mezi řidiči MHD a cestujícími nevzniká žádný vztah zákazník - obchodník a ani tak není pociťován. Naopak je MHD s naprostou smozřejmostí pociťována jako veřejná služba. Termín zákazník (ve smyslu pán - sluha) je naopak používán jednostranně a až ve vypjatých situacích agresivním způsobem nespokojeným cestujícím ve stylu: co si to dovolujete, já si vás platím a vy máte zpoždění, výluku, špatně informujete atd. Přirozenou reakcí takového nervnoprávného pohledu je, že napadený se snaží pozici obrátit. Sluhou dnes nechce být nikdo. Chceme být rovnoprávnými dospělými občany. Proto ve věci slušného chování neargumentujme nepřesně a zavádějícím způsobem "berličkou zákazník", ale hovořme o obecné lidské slušnosti jak v občanském a osobním životě, tak i tom profesním.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 690
Registrován: 7-2006
Odesláno Neděle, 18. května 2008 - 23:34:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem: A prosím tě, neargumentuj stylem: U nás v bance...

Asi se stává, že i v bance jsou sprostí, nervozní, nechápaví a já nevím jací ještě klienti. Dovoluji si ale tvrdit, že stresových situací během dne má bankovní úředník daleko méně a nejsou v žádném případě tak vypjaté. I když se ojediněle vyskytují i ozbrojená přepadení, přesto je množstvý vypjatých situací v bance nesrovnatelné, protože celková atmosféra tam má daleko blíže k chrámu (jde přeci o chrám mamonu, né :-) ). Navíc každému klientovi stojí za patami pro případ nějakého překročení mezí bankovní ostraha.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2912
Registrován: 8-2005

Odesláno Pondělí, 19. května 2008 - 10:19:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ne, Milky. Zapomínáš na rádio. Jinak máš celkem pravdu, ale prostá mezilidská slušnost se nedá vynutit, jedině vychovat. Slušnost zákazník-klient (ale i službukonající a službupřijímající) si lze vynutit. Hodně je to o profesionalitě. Vylezu-li z kabiny jako první a řeknui před námi je nehoda, lze jít pěšky nebo za rohem je metro, vypadá to na půl hodiny, sorry - vyrazíš zbraň z ruky kverulantům a ti ani neceknou. Když je řidič zavřený v kabině a až na upozornění řekne: Já nevim co tam je mě nikdo nic neřek a ven vás mimo stanici nepustim, co tu jezdí jinýho nevim, koleduje si o roztržení huby i dveří.
Já se ti divim, že se pořád zastáváš těch druhých , když ty zjevně patříš k těm prvním, ne?
Včera jsem zase sledoval nějakého tvého strašnického kolegu na 5 , jak na Vltavský nedokázal poradit, kudy k veletržnímu paláci. No tak to je zlý, že jo.
Budoucnost patří bagrům!
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 101
Registrován: 3-2007
Odesláno Pondělí, 19. května 2008 - 16:11:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Milky,KM:"Slušnost zákazník-klient (ale i službukonající a službupřijímající) si lze vynutit. Hodně je to o profesionalitě. Vylezu-li z kabiny jako první a řeknui před námi je nehoda, lze jít pěšky nebo za rohem je metro, vypadá to na půl hodiny, sorry - vyrazíš zbraň z ruky kverulantům a ti ani neceknou. Když je řidič zavřený v kabině a až na upozornění řekne: Já nevim co tam je mě nikdo nic neřek a ven vás mimo stanici nepustim, co tu jezdí jinýho nevim, koleduje si o roztržení huby i dveří."

Kromě toho "ani neceknou" podepisuji.Vždytˇ nejste ve při,pánové.Někteří řidiči,které to maminka neučila,to naučí psycholog.
Nedělal bych z toho tragédii,jen jde o navození rutiny při mimořádnostech-informovat lidi.
Nedělal bych z toho školení víc,než je.Ale fakt to někteří potřebují ofiko vysvětlit-nařídit,co mají dělat.Jiným to slušnost,výchova,rozum ..co já vím,napoví sám.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 692
Registrován: 7-2006
Odesláno Pondělí, 19. května 2008 - 22:12:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tramvaje mají již dobře fungující rozhlas, takže řidič ani nemusí otevřít kabinu. Že tramvaj stojí a nejede vědí všichni ihned, ale přesnější informace potřebují trochu času, minimálně dojít k řidiči tramvaje před sebou (ostatně to je povinnost vyplývající i z předpisu D1/2). Předtím si ale musí řidič obléci, je-li mimo zastávku, reflexní vestu. I vypouštění cestujících má přesně stanovený postup: Vypnout řízení, uzamknout kabinu, otevřít mechanicky přední dveře a zajišťovat bezpečný výstup lidí. Pak totéž u druhého vozu soupravy. Při výpadku proudu a jeho délce ale potřebuje upřesnění z dispečinku, ten zas od energetiků. To něco trvá a mezitím již cestující nadávají, protože nevědí, zda se jim vyplatí vystoupit nebo ne. V takových případech je hromosvodem řidič, protože je po ruce.
Jinak by mne zajímalo, co je na tom profesionálního si nechat nadávat a urážet? Jsou snad cílem lidé bez emocí, fungující jako naprogramované stroje :-( ? Nejsou snad všichni lidé z masa a kostí? A je profesionální, když si nechá učitel nadávat od žáků? K policistům si to dovolí málokdo, jsou chráněni zákonem. Ale co ti ostatní lidé v podobně exponovaných profesích. Mají se tvářit že jim je to jedno, že nic neslyší a pak chodit po psychoterapeutech? Na to ale tramvajáci nemají platy.
V současném pražském provozu by mohl řidič podávat čím dál více neurotickým lidem vysvětlení skoro nepřetržitě: Tu se to "ucpe", tam někdo zaparkuje na kolejích, za rohem jsou Káemovi popeláři atd.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 428
Registrován: 6-2004
Odesláno Pondělí, 19. května 2008 - 23:12:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jinak by mne zajímalo, co je na tom profesionálního si nechat nadávat a urážet?

V podstatě, mimo jiné. Skutečný profesionál si zachová odstup a chladnou hlavu. Postupuje podle naučených procedur (pokud nějaké jsou) nebo svého nejlepšího vědomí a svědomí (pokud je iniciativa ponechána na něm), aby splnil svůj úkol (dovézt cestující, informovat cestující, zajistit bezpečný výstup), jestli mu za to v tu chvíli někdo děkuje nebo spílá pro něj není rozhodující.

A už v žádném případě na hrubosti a nadávky nereaguje hrubostmi a nadávkami. Pokud neumí odpovědět s nadhledem, pak je asi raději ignoruje.

No vidíte, že to chápete. ;)
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2924
Registrován: 8-2005

Odesláno Úterý, 20. května 2008 - 09:17:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No Milky, teplé lidské slovo, pronesené zvučným hlasem vestoje z kabiny je lepší než vozový rozhlas. Působí to lidštěji - to je přesně to, co by ses zřejmě dozvěděl na těch školeních. Pak taky to že IHNED začneš zjišťovat co se děje vyráží kverulantům zbraň z ruky - možná ještě víc než ti popeláři mě serou tupě zírající řidiči tramvají, kterejm je všechno jedno - že se zpozděj, že lidi nemužou ven, neohlásej to dispečinku a pod. Čili aktivní vstřícné jednání taky snižuje riziko konfliktu. takže mnohdy ani nemusí dojít na to, že ti začnou nadávat. To by ses na těch školeních dozvěděl taky - vidíš, jakkoliv jseš zkušenej, neškodilo by ti jedno školení.
Jinak ty úkony co popisuješ jsou záležitostí vteřin a jsou naprosto samozřejmé - vy je máte v předpisu? My ve zdravém rozumu :-)
Budoucnost patří bagrům!
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 693
Registrován: 7-2006
Odesláno Úterý, 20. května 2008 - 09:55:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hnidopich: Popisuješ vskutku krásný svět. Je to svět bez života, a že se ho zastává věřící, mne překvapuje. Nejde totiž jen o ryze profesionální sféru, ale přenáší se i do všech ostatních mezilidských vztahů. Vždy když v letadle předvádějí letušky bezpečnostní instrukce si říkám, jestli to nejsou androidky.

Káem: A tak se nakonec zjistí, že veškerá drahá technika je k ničemu, protože lidé chtějí "teplé lidské slovo", které je ale dnes nejnedostatkovějším zbožím. Že to říká právě exponent médií, mne, tak jako u Hnidopicha, rovněž překvapuje. Znamená to snad obecný jev, že něco jiného děláme a propagujeme, a něco jiného bychom si ve skrytu duše přáli?
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2926
Registrován: 8-2005

Odesláno Úterý, 20. května 2008 - 10:09:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co tě na tom překvapuje, právě z médií se to ví. Studený dokonalý projev už není ani v médiích v módě, dává se přednost bezprostřednosti, brepty a přeřeky (v míře mírné, nezaměńovat se žvaněním) nejsou záporem ale kladem, protože posluchač slyší, že na druhé straně je člověk jako on. My už to víme a vy dopraváci se to právě dozvídáte. Policajti taky zjistili, že je kamery nenahraděj...
Budoucnost patří bagrům!
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 695
Registrován: 7-2006
Odesláno Úterý, 20. května 2008 - 10:44:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem: V tom ti budu oponovat. Co jsem napsal, se vůbec nerozchází s tím co říkáš ty. Lidé již nejsou schopní bezprostředně mluvit mezi sebou, proto mají 24 hod. denně puštěné rádio a ve skutečnosti poslouchají bohapusté žvanění. Má jim asi nahradit plnokrevný život. To co dříve dokázali normálně vytvářet v běžném životě jim teď má nahradit rádio a média.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 697
Registrován: 7-2006
Odesláno Úterý, 20. května 2008 - 11:20:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stáváme se čím dál více neživotnými a řešíme pseudoproblémy, tedy lépe řečeno problémy, které měl zabezpečit někdo jiný naprogramováním nějakého stroje (počítače), jehož existence je odůvodňována tím (i dotyčné obsluhy onoho zařízení), že bude ulehčovat, a tedy řešit záležitosti za třetí osobu, tedy v konkrétním případě např. za řidiče tramvaje. A je to cesta do pekel. Vezměme si jen, kolik energie, ale i financí, odčerpává neustálé řešení nedostatků tohoto druhu. Stačí se jen podívat na nějaké fórum, kde mají zaměstnanci možnost se vyjadřovat ke kvalitě fungování takových vazeb. A to ve většině případů takové možnosti zaměstnanci firem a podniků nemají. Má ji ale DPP, tak neváhejte a podívejte se na DP-arénu. Někteří budete možná velice překvapeni, pro druhé to bude každodenní zkušenost.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2928
Registrován: 8-2005

Odesláno Úterý, 20. května 2008 - 11:34:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A to ses Milky dostal do začarovaného kruhu, neboli sis na**al do vlastního hnízda. Nemám chuti dívat se na DP-A, protože tam nenajdu odborářské problémy, nýbrž pokleslé pomluvy (viz to o opilosti Ďurana) a věci odborářům nepříslušící (starosti o hospodaření podniku).
Budoucnost patří bagrům!
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 431
Registrován: 6-2004
Odesláno Úterý, 20. května 2008 - 12:14:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Milky:

Ne bez života, ale bez zbytečných emocí. I já jsem dost pragmatik na to, abych si uvědomil, že když na někoho budu sprostý, tak tím sotva pomůžu vyřešení situace (kromě toho, že si možná ulevím). Mimochodem, i mě občas v práci ujedou nervy, ale neměla by to být norma a už vůbec nemohu takové chování omlouvat, nýbrž je na místě se za něj omlouvat.

Netvrdím, že profesionál musí být za každých okolností studený, jak psí čumák. Ale pokud neumí být přátelský vstřícný a jediný projev života by byl hrubiánství, pak je to ta lepší varianta.

Když to umí a budu lidsky přátelský, nápomocný (a jak praví KM aktivní), proč ne. Pokud to z nějakého důvodu nesvedu s úsměvem (únava, náročné povolání, špatná nálada), tak si to alespoň nevybíjím a provedu (raději chladně) to, co se ode mne očekává/vyžaduje.

Věřící/nevěřící s tím nemá až tak společného. Kdybych chtěl být trochu více fundamentalista, tak nemáme vůbec co řešit a na sprosté nadávky se nastavuje druhá tvář. ;)
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 699
Registrován: 7-2006
Odesláno Úterý, 20. května 2008 - 16:20:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hnidopich: To je konstruování sterilního světa, kde by se měl (ale v zájmu čeho?) každý přetvařovat. Školácí pak páchají sebevraždy nebo vystřílí polovinu třídy. Pravě protože už nemůžeme nechávat přirozený průchod emocím, dochází právě v těch "kultivovaných" a uhlazených zemích "vyspělého" Západu k takovým excesům. Vojenské jednotky mající být nositeli vyšší kultury pak páchají na svých vojenských misích zvěrstva, že z toho "útlocitní", ctihodní a "sterilizovaní" občané mateřských zemí div neomdlévají.

Myslím, že právě církev v tomto směru po všech stránkách selhává a proto i ztrácí. Lidé po pádu totality byli v bláhové naději že přitaká životu, místo toho se uzavírá čím dál víc do své slonové věže.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2932
Registrován: 8-2005

Odesláno Úterý, 20. května 2008 - 17:16:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Milky, církev je pouze forma politické strany. Se vším všudy.
Budoucnost patří bagrům!
Prox
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 671
Registrován: 3-2004

Odesláno Úterý, 20. května 2008 - 18:08:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sice to vypadá, že jsem napíšu něco zdánlivě odjinud, ale na iDnes byl dnes on-line chat se šéfem jedné za asociací cestovních kanceláří, který mimojiné napsal:

"Ubývá nám Západoevropanů, nechtějí se vracet na druhé návštěvy. Při první návštěvě jsou zvědaví na krásnou Prahu, podruhé už nemají důvod k nám jezdit.
...
Musíme se především stát milou a laskavou destinací. Hlavně bychom se měli všichni snažit, abychom se k sobě hezky chovali. Ta vulgarita je v naší společnosti skutečně nevídaná. Ani 19 let po revoluci však základní nešvary nevyřešili."


celý rozhovor na http://ekonomika.idnes.cz/odpovedi.asp?t=OKAMURA3&strana=1
Chlapci, to jste si spíš měli vyfotit toho bobra, co tu chcípnul minulý týden!
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 11878
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 20. května 2008 - 18:19:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ubývá nám Západoevropanů, nechtějí se vracet na druhé návštěvy. Při první návštěvě jsou zvědaví na krásnou Prahu, podruhé už nemají důvod k nám jezdit.

No to je zase objev. Sám se snažím vzpomenout, kolik je v cizině míst, která jsem navštívil, a kam bych se rád ještě někdy podíval. Samozřejmě minimum.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 432
Registrován: 6-2004
Odesláno Úterý, 20. května 2008 - 18:52:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Milky:

Myslim, ze drobatko prehanite. A podle me to sam i vite. Snazit se chovat slusne a treba i ovladnout zlost mi naopak prijde lidske (schopnost sebereflexe a potlaceni prirozeneho zvireciho pudu zakousnout soka). Pochybuji, ze snaha o slusnost stoji za selhanim vojaku zahranicnich misi (z nichz nektere jsou jiz sami selhanim zahranicni politiky sve zeme - ryba smrdi od hlavy). Stejne jako pochybuji, ze kvuli slusneho chovani si pubescenti rezaji zili/vystrileji spoluzaky. Mohu si sve teorie zkusit overit u manzelky, jejich vzdelani je psychologii blizsi, ale takhle z voleje si troufam tvrdit, ze jste si drobatek nadsadil.

Chovat se slusne neni nelidske, sterilni a bez zivota.

O tom, ze cirkev na mnoha frontach selhava na cele care, zcela bez diskuze. :-)


KM:
Církev je pouze forma politické strany. Se vším všudy.

Teze jiste zajimava, ale kdyz uz byste ji chtel brat vazne, tak bych si dovolil oponovat, ze na to jdete historicky spatne (z opacneho konce) a nectite vyvoj forem lidskeho spolcovani.

Myslim, ze by bylo spravnejsi (historicky vernejsi) rici a navic se uspesne vyhnete znacne pojmove problematicnosti (nepresnosti) toho, co jste rekl. (Jak byste v takove souvislosti definoval cirkev?) ;)

"Politicka strana je pouze formou nabozenskeho hnuti se vsim vsudy."
Pocestny
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.188.218.190
Odesláno Úterý, 20. května 2008 - 20:27:01    Odkaz na tento příspěvek  

Hoši, už 15 let dělám v turistickém ruchu, jde o to v sobě vždy najít sílu si říci "ty mi den nezkurviš, člověče". Chce to nadhled a vědomí toho, že pasant může vřískat jako dítě, ale pokud jsme v práci, my k němu musíme nahlížet s laskavým porozuměním anglickýho komorníka.
Nejsme tu od toho, abychom pasanta vychovávali, ale dodali, co si koupil. Pokud to dodáme a von furt pindá, je dobrý ho s úsměvem ignorovat.
Nemluvte s konkrétním idiotem, hovořte vždy obecně ke skupině, v tý mají lidi tendenci spolupracovat a zpětnou vazbu. Pasant se dělí na ovce a kverulanty v poměru 10:1, takže je dobrý rychle zorganizovat ovce, kverulanti ztratí obecenstvo a klidně se místo do vás pustěj jeden do druhýho, protože každej má svůj oduševnělej názor.
Je dobrý bejt milej, ale jakmile to skočí do sprosťáren, rázně kverulanta vykázat s tim, že těmahle slovy s nim nikdo komunikovat nebude.

Jinak je lepší jít s barvou ven a rovnou říct - stalo se to a to , a proto budete bohužel muset to a to, hned, jak to nastane, než zatloukat nebo dělat blbýho, to lidi poznají a vytočí je to - oprávněně.
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 731
Registrován: 10-2002
Odesláno Úterý, 20. května 2008 - 21:34:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dneska jsem jel busem, myslím 150 z Kačerova na Labe. Stál jsem za kabinou řidiče a ten furt komentoval okolní řidiče, občas i sprostě. Ale když ho někdo pustil ze zastávky, tak mu warningama poděkoval. Jel slušně a v tamním provozu docela na čas. Mě jako cestujícímu, zákazníkovi nebo klientovi bylo dáno co jsem od toho čekal, dostat se z Kačerova na Labe v tamních podmínkách v rozumném čase. To ostatní jsem přešel jako Hlinomaz v legendárním filmu: "Ať si pindá, my jsme na to zvyklí."
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2938
Registrován: 8-2005

Odesláno Středa, 21. května 2008 - 09:14:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hnidopich: Ale klidně. Vyjde to na stejno a to je důležitý. Někdo má tendenci strany nebo církve povyšovat nad ty druhé.
Pocestný: JO! Přesně!!!
McB: No není to tak úplně. Turisti se rádi vracej do míst kde je levno nebo veselo. Viděl bych to jako znepokojující info.
Budoucnost patří bagrům!
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 11882
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 21. května 2008 - 09:36:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Viděl bych to jako znepokojující info.

Sežeň si dnešní E15 (v bance ho určitě máte... ). Hned na titulní straně se píše, že v meziročním srovnání 1. čtvrtletí 2007/2008 přijelo do ČR o 10,5% víc turistů víc než loni.

A jinak bych viděl hlavní problém v tom, že páni turističtí podnikatelé nenaučili za celá desetiletí jezdit cizince jinam, než do centra Prahy a možná semtam do Českého Krumlova. Takže se nemůžou určitému poklesu zájmu divit. Který ovšem statistiky nepotvrzují (viz výše... ).
Což mě osobně ale nijak nevadí, nejsem na nájezdy hord turistických kobylek nijak zvědavý.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2940
Registrován: 8-2005

Odesláno Středa, 21. května 2008 - 10:09:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

mcB: Jo, mám. Dokonce mi ho nosej :-) Jasně, jenže zatím přijížděj noví. Až noví dojdou, budou nás zajímat ty vracející se. Jinak souhlas, že jezděj do Prahy a nikam jinam. Proto chci vlak z letiště do celý republiky. :-)
To máš stejný, jako s číslem , že maloobchodní tržby poklesly. vysvětlení, že šetříme a neutrácíme, nebo že dokonce ani už nemáme je nejsnažší, leč nepravdivé - jezdíme totiž utrácet do ciziny.
Budoucnost patří bagrům!
Pocestny
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.188.218.190
Odesláno Středa, 21. května 2008 - 10:09:52    Odkaz na tento příspěvek  

McBaine, nekousejte do ruky, která vás živí. Ony by hosp. výsledky a daňovej cenzus v Matičce vypadaly sakra jináč, kdyby turisti nebyli. To je od vás, zcestovalého, poněkud typicky střediskově vesnický názor. Prahu si sami turisté vybrali jako jeden z deseti "povinných" cílů v Evropě a je lepší to pozitivně rozvíjet, než vidlácky odsuzovat.

Beránek a MAG jsou státní paraziti, kteří vydávají tyhle "statistiky" na objednávku struktur eráru, které se živí žvaněním o práci jiných - Centrály cestovního ruchu a Min. místních zlodějin. Celé je to o tahání peněz ze státní kasy.

Situace Prahy se graduálně zhrošuje s počtem lidí, kteří už byli. Plebejské služby, nevýhodný kurs, stagnace produktu obecně, to jsou důvody, proč už podruhé nepřijedou. Klesá rapidně počet západních návštěvníků, je to ovšem zakryto boomem z východu. Tito návštěvníci ale za služby neutratí, takže jako by vlastně nepřijeli. U východoevropských cestovek je naprostým pravidlem neutratit z ceny zájezdu 50% za služby na místě, ale tak 20% (nejšpinavější "hotel" za 15€ / noc a 0 Kč za průvodce , vstupy a tak), čili jejich přítomnost trh nezaznamená.

Ty "luxusní hotely", které podle okamury chybí, jsou tu už masově zastoupeny, ale živí se hlavně kongresy, protože bohatá klentela se do míst "proslavených" jako Las Vegas Izraele a Bangkok Británie prostě nehrne, zvláště, když se Praze nepovedlo se utrhnout od "east europe" pověsti.

Nakonec o tom kam je dovezeme. Víte, když neexistuje funkční marketing regionu jako cíle, tak můžem dělat kotrmelce, ale lidé znají z TV Krumlov a Prahu a tim to končí. Oni neobjevují, ale konzumují. Nadto, národopisné poutě po hradech a zámcích, to nikoho venku nezajímá, lidem je potřeba nabídnout možnost někam přijet, slušně bydlet, mít infrastrukturu v okolí, která umí komunikovat v jiném než českém jazyce, mít další služby na úrovni, aby ti lidé mohli ten týden něčím naplnit - to vše na venkově chybí.

Turistický ruch je jednak průmysl, za druhé velmi dobrý zdroj příjmů pro ty, kteří byli vyvoleni mezi primární cíle, za třetí významný korektiv pro masový vývoz peněz českými turisty ven. Je hlupáctvím ho nerozvíjet.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 11886
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 21. května 2008 - 11:01:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

McBaine, nekousejte do ruky, která vás živí.

Mě doufám žíví jiné věci, než davy asiatů a Rusů.

To je od vás, zcestovalého, poněkud typicky střediskově vesnický názor.

Proč? Právě proto, že se považuji za zcestovalého, tak mám na masový turismus dosti negativní názor. Ten mi nevezmete. A klidně si myslete, že je to vidláctví.

Oni neobjevují, ale konzumují.

Ano.

mít další služby na úrovni, aby ti lidé mohli ten týden něčím naplnit - to vše na venkově chybí.

Za to já ale opravdu nemůžu. Takže si tím ani nebudu lámat hlavu .
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 11887
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 21. května 2008 - 11:04:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

KM - To máš stejný, jako s číslem , že maloobchodní tržby poklesly. vysvětlení, že šetříme a neutrácíme, nebo že dokonce ani už nemáme je nejsnažší, leč nepravdivé - jezdíme totiž utrácet do ciziny.

To je klidně možný, že realita je od "průzkumů" a "statistik" i v tomhle odlišná.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2942
Registrován: 8-2005

Odesláno Středa, 21. května 2008 - 11:36:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

McB - nejde ani tak o shodu reality a průzkumů či statistik, ale o jejich INTERPRETACI. To je rozdíl. A to je to co dělám já. Interpretuju.
Budoucnost patří bagrům!
Pocestny
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.188.218.190
Odesláno Středa, 21. května 2008 - 12:00:39    Odkaz na tento příspěvek  

Mě doufám žíví jiné věci, než davy asiatů a Rusů.
Chápu vás jako dopraváka , opravte mne, pokud se mýlím, a davy západních turistů v minulosti daly městu nejednu korunu na rozvoj a provoz města.
Proto je vaše argumentace poněkud arogantně negativní, dokonce mám pocit, že se chcete trochu povyšovat.... to by bylo poněkud trapné, nemyslíte?

Pokud byste chtěl napsat, že tu jen hájím své koryto, tak konstatuji, že při tom aspoň neplivu do koryta druhým, jako vy.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 11891
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 21. května 2008 - 12:22:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

davy západních turistů v minulosti daly městu nejednu korunu na rozvoj a provoz města.

To daly, ale to ještě neznamená, že mě to žíví.

že při tom aspoň neplivu do koryta druhým, jako vy.

Já do ničeho nikomu neplivu. Jen mám výhrady, že to vaše koryto na mě trochu cáká. Tím třeba myslím turistickou devastaci centra Prahy. Jestli vás to živí budiž vám to přáno, ale tleskat tomu opravdu nebudu.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2946
Registrován: 8-2005

Odesláno Středa, 21. května 2008 - 12:36:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No řekl bych, že turistický ruch je dar shůry a boží požehnání, kterého bysme si měli vážit a rozvíjet ho (a nenechat se jím pohltit, jistě, ale to je náš problém, ne těch turistů) - je na světě daleko víc míst, kde nic není a kam noha cizince nepáchne. A řekl bych že životní úroveň místních bude ve vztahu k turistům v přímé úměře. Samozřejmě, pokud tam nemají průmysl. To je druhá varianta. Ale já radši turisty než ocelárnu. Jinak je to úplně stejně jako říkám o IAD a MHD - do města se musej vejít obě.
Budoucnost patří bagrům!
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3856
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 21. května 2008 - 12:43:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mcbaine:
Možná tě to neživí přímo, ale nepřímo ano. Turismus všeobecně zvyšuje zaměstnanost = méně lidí na pracáku = větší boj mezi zaměstnavateli o lidi = vyšší příjmy. Nepochybuj o tom, že turismus má vliv na to, že je Praha nejbohatší region v postkomunistických zemích. To že tu jsou vyšší mzdy než v Bratislavě, Budapešti nebo ve Varšavě je způsobeno i tím, že Karlův most praská pod náporem turistů. Považuju tě za rozumnýho člověka, ale v tomhle tvojí krátkozrakosti nerozumím. Bez ohledu na to, jestli je masový turismus správný nebo není, mají regiony s rozvinutou turistikou vyšší životní úroveň. Srovnej vnitrozemí Španělska (krom Madridu) s Malorkou, Ibizou nebo Kanárama. Proč je Chorvatsko z bývalých zemí Yugo krom Slovinska nejbohatší? Proč Chorvatsko staví dálnice dvojnásobnou rychlostí než celá ČR se Sl ovenskem dohromady? Na masovou turistiku si měj názor jaký chceš, ale nepopírej všeobecně známá fakta. Samozřejmě, že se v Praze máme lépe než v jiných regionech i díky Taliánům/Španělům/doplň si sám. Proč si zahraniční investoři v Praze staví svá sídla? Protože je Praha láká svou kosmopolitou. Bohatý výběr gastronomie, bydlení, hotelů a jiného samozřejmě indukuje stavební boom, příliv pracovního kapitálu, finančního kapitálu nebo třeba příliv chytrých mozků, kteří zde zakotví. Je to začarovaný kruh, ze kterýho Praha samozřejmě těží (peníze) i trpí (špína, feťáci, vzduch). Klidně si kritizuj Japončíky s foťáky, ale nepopírej, že z nich něco nekápne i pro tebe. Kápne a ne málo, jen to nevidíš přímo.
Pocestny
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.188.218.190
Odesláno Středa, 21. května 2008 - 12:46:38    Odkaz na tento příspěvek  

McBaine, centrum Prahy je takové, jaké si ho udělali místní obyvatelé - tedy až vymyslíte, jak přesvědčit místní restituenty a majitele nemovitostí, že laciný dreck v kšeftech podél ulice je třeba nahradit něčím oduševnělým, což zahrnuje výběr ne výpalného, ale nájemného, že prachy smrdí a tudíž se dají po čuchu poznat ty vybrané z inkasa za bordel od těch z prodeje folklórních předmětů domácího původu, tak to bude jiné.

Nebude, žijí tam Češi, podniká ODS. Jakej pán, takovej krám. Takže, centrum nedevastujou turisti, ale ti pánové konšelé, kteří z něj dělají ruský bazar, izraelskou hernu a anglickej bordel. Oni taky mocně na řečeném vydělají. My ne.
Centrum Prahy je důkazem toho, co Češi nabízejí světu.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3857
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 21. května 2008 - 12:48:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tím třeba myslím turistickou devastaci centra Prahy
Mohl by ses více rozepsat? Já si třeba všimnul, že se z peněz z turistiky ty baráky v centru za 15 let opravily. Já bych za devastaci památkové rezervace označil spíš léta 50. - 80. Netvrdím, že mě stav v Karlovce těší, ale proti oprýskaným domům s ŘEMPO sklady v podloubích bych současný stav za devastaci neoznačoval.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 11895
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 21. května 2008 - 12:48:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

KM - Ale já radši turisty než ocelárnu.

Tímhle idealismem jsem dřív trpěl taky, řekl bych, že to bylo v době po roce 1989 . Dnes zase preferuju spíš ty ocelárny .
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 11896
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 21. května 2008 - 12:51:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin - Samozřejmě, že se v Praze máme lépe než v jiných regionech i díky Taliánům/Španělům/doplň si sám. Proč si zahraniční investoři v Praze staví svá sídla? Protože je Praha láká svou kosmopolitou. Bohatý výběr gastronomie, bydlení, hotelů a jiného samozřejmě indukuje stavební boom, příliv pracovního kapitálu, finančního kapitálu nebo třeba příliv chytrých mozků, kteří zde zakotví.

Pocestný - tak to bude jiné.

Nebude, žijí tam Češi, podniká ODS. Jakej pán, takovej krám. Takže, centrum nedevastujou turisti, ale ti pánové konšelé, kteří z něj dělají ruský bazar, izraelskou hernu a anglickej bordel. Oni taky mocně na řečeném vydělají. My ne.
Centrum Prahy je důkazem toho, co Češi nabízejí světu.


Tak se pánové dohodněte. Osobně jsem v tomto případě blíž k Pocestného vidění reality.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3858
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 21. května 2008 - 12:53:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Centrum Prahy je důkazem toho, co Češi nabízejí světu.
Čoveče jeďte se podívat do jiných turistických destinací. Třeba se vám otevřou oči, že jsme na tom v Praze ještě velmi dobře. Já u fontany di Trevi nebo pod Eifelovkou vidím to samé co v Celetný. Nebo si myslíte, že z toho co vyrostlo naproti Tower bridge mají Londýňané radost?
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 434
Registrován: 6-2004
Odesláno Středa, 21. května 2008 - 12:54:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Možná neživí přímo ve smyslu jejich peníze na našich výplatních páskách (kromě Pocestného ;). Ale živí ve smysli přinášejí ekonomický prospěch a nemalou měrou se podílejí na pražském blahobytu.

Osobně masové turistice neholduji ani moc nerozumím. Sám se davům turistů raději vyhnu, ale to neznamená, že bych nechtěl, aby se jezdili kouknout (a poutrácet).

Konec konců, oni se ty turisté drží na celkem malém území a není takový problém žit pohodlně v Praze a ani se s nimi moc nepotkat (když nechcete).

Ono možná zkusit nabídnout/propagovat a vybavit víc, než osu Staromák, Karlovka, most, hrad; Karlštejn; Krumlov nebude tak úplně špatný nápad, aby se bylo pro co vracet.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3859
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 21. května 2008 - 12:56:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mcbain:
Bavíme se o penězích, nepřímém tvém prospěchu, nebo o kultuře? V tomhle se ty názory nijak nevylučují. Pokud rozvineme debatu o tom, jak globální turismus likviduje starou místní kulturu, možná se až na detaily shodneme. Pokud rozvineme debatu o prašulkách a životní úrovni v turisticky atraktivních místech, tak se budou naše názory lišit o 180°
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 11897
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 21. května 2008 - 13:23:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud rozvineme debatu o prašulkách a životní úrovni v turisticky atraktivních místech

A dobrý by to bylo porovnat s oblastmi rozvinutými jinak (nějakým průmyslem, třeba ocelářským ). Aneb jaké styly obživy generuje masový turismus (štětky, taxikáře, pingly, průvodce po zprofanovaných památkách, nosiče kufrů, rozdávače letáků, naháněče do barů, kapsáře... ). Tady se nám právě ty "prašule" a "kultura" dobře prolínají.

To by určitě stálo za nějakou hlubší analýzu.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3860
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 21. května 2008 - 13:59:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já reagoval na tuhle větu To daly, ale to ještě neznamená, že mě to žíví. Já ti tvrdím, že tvoje životní úroveň s počtem turistů v Praze souvislost má. Nikdo nepopírá, že masová turistika generuje i ty tvé kapsáře a naháněče. Přesto to nic nemění na tom, že turismus generuje pracovní místa, za který jsou ty slušní rádi. A jsi si vůbec jist, že by na tvém místě nebyl někdo, kdo dnes dělá v hotelu a ty si nesháněl práci po úřadech? Já jsem tu ani jednou nečetl, že by tu někdo popíral negativní vlivy masové turistiky. Mě nadzvedla věta typu, že ty z pražskýho turismu nemáš ani kábli. Buď si to nechceš připustit nebo si to neuvědomuješ. Vzhedem k tvému intelektu bych spíš čekal, že si to připustit nechceš, neb máš k masové turistice odpor.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2949
Registrován: 8-2005

Odesláno Středa, 21. května 2008 - 14:14:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale prdy. Turistika generuje spotřebu obecně, a ku spotřebě se musí vyrábět. Tedy generuje i výrobu mlíka, protože ho ráno chtěj mít čerstvý na stole. Například. Ty ku*vy jsou jen velmi velmi velmi okrajovej produkt.
Budoucnost patří bagrům!
Pocestny
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.188.218.190
Odesláno Středa, 21. května 2008 - 14:25:46    Odkaz na tento příspěvek  

Ano, MCBaine, jsme jenom paraziti, pinglové a prostitutky.
Víte, já zase nevidim kulturu v lidojemech dle váší obliby, které generují jenom homunkulózní degenerovanou odborářskou verbezh, která vydírá zbytek státu svými svaly kolem huby.
Jestli mám porovnat "cenu kusu", tak lidé pracující ve službách jsou pro mne daleko cennější, než hovado na lince, které umí akorát s píchákem na strusku nebo s ráčnou a nejtovačkou.

Ocelárny?? Fajn, řaďme se k Indii a jiným "rozvinutým" zemím.

Martine - máte taky kus pravdy, samozřejmě kromě erárních chccípáků je tu mnoho lidí, kteří skrze příjem z turismu drží při životě něco, co by jinak už dávno zaniklo.

Turismus žádnou kulturu nedeformuje ani nevytlačuje, śpíše lze říci, že kde žádná kultura není, tam ten stav turismus jen zvýrazní.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 11899
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 21. května 2008 - 14:27:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já ti tvrdím, že tvoje životní úroveň s počtem turistů v Praze souvislost má.

Já doufám, že jen velmi symbolickou. A dokud mě někdo nepřesvědčí o opaku, tak v to budu s dovolením doufat dál . Mě fakt živí spíš ta ocel a podobné hodnoty.

A jsi si vůbec jist, že by na tvém místě nebyl někdo, kdo dnes dělá v hotelu a ty si nesháněl práci po úřadech?

Jsem si tím jist.

KM - Tedy generuje i výrobu mlíka

Takže to ještě generuje spotřebu základních potravin (diamanty ani drahou elektroniku si od nás túristé jaksi neodvážejí), tedy další obor s "vysokou" náročnosti na kvalifikovanou pracovní sílu. To už je skoro jak ty štětky. To je podobný, jako řešit přínos montoven aut. Ale ty aspoň živí ty moje oblíbený ocelárny .
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 11900
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 21. května 2008 - 14:37:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano, MCBaine, jsme jenom paraziti, pinglové a prostitutky.

To jste řekl vy.

Víte, já zase nevidim kulturu v lidojemech dle váší obliby, které generují jenom homunkulózní degenerovanou odborářskou verbezh, která vydírá zbytek státu svými svaly kolem huby.

Nějak nevím, o čem je řeč, ale to je jedno.

tak lidé pracující ve službách jsou pro mne daleko cennější, než hovado na lince, které umí akorát s píchákem na strusku nebo s ráčnou a nejtovačkou.

Pro mě ne. Ale jak říkám, tímhle idealismem jsem kdysi taky trpěl. Ale naštěstí jsem z toho vyrostl.

Ocelárny?? Fajn, řaďme se k Indii a jiným "rozvinutým" zemím.

Ano, ocelárny. Z něčeho se ten taxík pro "vašeho" turistu musí vyrobit. A já budu vždy raději, když to bude v Ostravě, případně Linci, než v té Indii.

Turismus žádnou kulturu nedeformuje ani nevytlačuje, śpíše lze říci, že kde žádná kultura není, tam ten stav turismus jen zvýrazní.

Vy asi nemáte o svých spoluobčanech moc valné mínění, že?
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 11901
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 21. května 2008 - 14:44:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A mmch. v té E15 dnes psali, že je tu největší nárůst Španělů, takže těch nejzápadněnjších západoevropanů. Tak v čem má ta asociace problém?
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2954
Registrován: 8-2005

Odesláno Středa, 21. května 2008 - 14:53:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tywe, mekbajne, přestaň blbnout. Generuje to i rozvoj těch nejsofistikovanějších povolání, protože ty tůristi chtěj například mobilně telefonovat a internetovat. Nepopírám úlohu oceláren, ale ty by měly být tam, kde nejsou turistické zajímavosti. Ocleárnu postavíš za pár let kdekoliv, turistickou zajímavost prostě hned tak nevytvoříš. Važme si Prahy, hradů, lázní, Krkonoš, jižních Čech...
Budoucnost patří bagrům!
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 11902
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 21. května 2008 - 14:57:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

protože ty tůristi chtěj například mobilně telefonovat a internetovat

A čeho ještě?

Ocleárnu postavíš za pár let kdekoliv

Tak to není pravda ani náááááááááááááááááááááááhodou.

turistickou zajímavost prostě hned tak nevytvoříš.

Ne? Jedna zrovna vznikla na řepkovým poli u Letňan .

Važme si Prahy, hradů, lázní, Krkonoš, jižních Čech...

Ano, važme si jich, a nedevastujme je nálety turistických sarančat. Teď bych řekl jsou velmi ohrožené Krkoše. Četl jsi o nejnovějším krkonošském projektu? Pec Plaza ?
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Pocestny
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.188.218.190
Odesláno Středa, 21. května 2008 - 15:00:28    Odkaz na tento příspěvek  

Mc Baine, člověk, který dnes ještě nahrazuje v primární výrobě stroj, je naprosto zbytečný. Vy jste asi odchován bývalými závody v produkci surové oceli a uhlí, která skončila hospodářským krachem a politickým rozvratem.
Zaměstnávám cca 20 lidí, všichni mají maturitu, většina i nějaký diplom, jsou to lidé, kteří mají daleko širší rozhled než třeba vy, protože denně musí čelit otázkám lidí, kteří jsou mimo dovolenou také odborníky a vzdělanci ve svém oboru. Srovnávat tyto lidi s fabriční chasou je opravdu výraz sociální xenofobie.
Jestli chcete být tím "průvodcem po zprofanovaných památkách" - co to je???, který je něco platný, tak doporučuju vystudovat něco z historie (hodně), architektury (poměrně dost), mezinárodní politiky a historie (musíte znát i historii a realitu jejich země původu), statistickou ročenku, mít přehled v umění, národopisu, geografii, přírodovědu (měl byste vědět, co roste v lese, na poli či zahradě) a znát nějaký cizí jazyk na úrovni blížící se rodilému mluvčímu. Žádná czenglish a Boehmisch se netoleruje.

Co se týká statistiky příjezdů, je irelevantní, kolik jich přijede, je naopak determinantní, kolik tu nechají.

Na závěr - po 15 letech vystavování domorodce do kontaktu s cizincem vidím, jak málo je na něj domorodec připraven. Získávám pocit, že značná část populace by ráda zde vyhlásila specielní reservaci postkomunistické retardace sociálního chování odborového homunkula. Homo Faber Republic je stále latentně přítomná.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3863
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 21. května 2008 - 15:06:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mcbain:
Já doufám, že jen velmi symbolickou.
Tak to se krutě mýlíš, nebo nerozumíš ekonomice všobecně. Čemuž nevěřím.

A dokud mě někdo nepřesvědčí o opaku
Nepřesvědčí tě, protože nechceš.

Jsem si tím jist
Tohle bych zrovna od tebe nečekal.

To už je skoro jak ty štětky
Takže stále popíráš přímou úměru turismus/životní úroveň místních. Přesvědčovat tě nebudu ani nechci, ale hluboce se mýlíš. Něco si alespoň zjisti o tom, co způsobilo cestování po 2. světové válce s celosvětovou ekonomiku.

A já budu vždy raději, když to bude v Ostravě, případně Linci, než v té Indii.
Proč by se ocel nemohla dovážet z Indie, ostravští oceláři nemohli pracovat v kancelářích a jejich děti se učit na kvalitních VŠ? Proč by česká uklízečka nemohla vlastnit uklízecí firmu a zaměstnávat Indky nebo Ukrajinky? Kde byli Irové v 80. letech a kde jsou dnes? A víš proč se dnes Irům nevyplatí jezdit pracovat do Londýna, ale zůstávají doma?