K-report
 

Archiv do 15. května 2008  

Diskuse K-report » Archiv 2008 » Tramvaje a metro » Transformace DP Praha, a.s. » Archiv do 15. května 2008 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Pawel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1227
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 20. dubna 2008 - 20:42:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

milky: kdyby byl dvořák takový, jak jej líčíš, tak by nikdy nedokázal před veřejností připustit, že práce řidiče je velmi náročná a že výsledek (např. ujede, neujede) je vždy otázkou kombinace vícera faktorů. staré vedení prakticky nikdy nedokázalo komunikovat s veřejností (tj. sdělit cestujícím, že výluky nejsou svévolný vopruz, ale spíš nutným zlem a cestou ke kvalitnějšímu cestování; podobně také vysvětlit, proč občas tramvaják ujede nebo proč nemůže zastavit v zastávce před výhybkou u sloupku). že zavádí nějaký ten kodex je především signál VEN - tj. signál, že se podnik a jeho řidiči doopravdy snaží. dovnitř je to signál pro ty, co na to kašlou.

akribius: rozumím tomu. ale jakou jinou svobodu? je to těžké, když člověk na něco dlouho toužebně čeká, má tendenci si o tom utvořit pokřivený obraz, teda představu, a nevidět chyby. jak říkám, neexistuje ideální svět/"systém", ale pořád jsem přesvědčený (a šťastný), že žiju v tom nejlepším možném. a když se mi tenhle nelíbí, mohu se svobodně rozhodnout jít jinam a zkusit něco jiného.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4413
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 20. dubna 2008 - 20:56:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pawle, hezky napsaný
Prox
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 842
Registrován: 3-2004

Odesláno Neděle, 20. dubna 2008 - 22:15:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad desatero:
Však je to také jenom první krok. Poté má následovat i nová kampaň na desatero slušného cestujícího. Jestli je to pořádí správné si každý musí srovnat v hlavě sám, ale já si myslím, že vstřícnoct těžko přijde od cestujících jako první
Nicméně si také myslím, že mezi řidiči a jiným provozním personálem je spousta hulvátů, kteří by raději s cestujicími neměla přijít vůbec do bližšího kontaktu jinak než přes pevnou neprostupnou skleněnou desku.
Chlapci, to jste si spíš měli vyfotit toho bobra, co tu chcípnul minulý týden!
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3484
Registrován: 8-2005

Odesláno Neděle, 20. dubna 2008 - 22:47:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No demone, nevíš o mě všechno. Zákazníkem v rádiu je kdo? A posluchač je kým? Se zákazníkem jasně že slušně i bez desatera - má peníze. Někdy se neuvědomuje, že i kaštan je zákazník. :-)))
Budoucnost patří bagrům!
Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1175
Registrován: 2-2006

Odesláno Neděle, 20. dubna 2008 - 23:14:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nemyslel jsem že veřejnost není zákazník a už vůbec ne, že by snad kaštan nebyl zákazník. Bylo to myšleno tak, že mým zákazníkem není veřejnost - kaštan si u mě nemůže koupit tramvaj...
Vim o tobě víc než müslíš, i já jsem čas od času tvým zákazníkem, tak si mě předbíhej...
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3487
Registrován: 8-2005

Odesláno Pondělí, 21. dubna 2008 - 09:19:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Taky vidiš jaxem na tebe slušnej :-) A s desaterem jen od pánaboha :-)
Budoucnost patří bagrům!
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 820
Registrován: 7-2006
Odesláno Pondělí, 21. dubna 2008 - 14:24:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hulvátství je určitě problém a je to daň za to, že řídit tramvaj opravdu chodí lidé "z ulice". Jestli si DPP myslí, že takové lidi převychová, nebo je vyhodí a neprodělá na tom, nebo jen dělá kampaň naoko a nechá je jezdit, to nevím. Já ostatně o takových lidech ani nepíši. Já píší o těch normálních, slušně vychovaných řidičích. A v jejich případě mám obavu, zda si cestující nestaví vzdušné zámky a zda to média alibisticky a pokrytecky nepřiživují nebo dokonce nerozdmýchávají. O co mi jde: Žijeme v době, kdy se služby (zejména doprava a obchod) poskytují čím dál vyšší měrou průmyslovým způsobem. V obchodě to znamená konkrétně to, že zákazník chce nakoupit s minimální ztrátou času co nejvíce zboží s co nejnižšími náklady. Jde tedy do hypermarketu, protože tato zařízení jsou právě k tomuto účelu zřizována. A pak se zákazník diví, že je jen "kapkou v moři", že jeho tvář nikoho nezajímá, že pokladní mu namarkuje na pokladně zboží, které si sám vybral a víc ho nezajímá. Co si pak myslet o šotu ve včerejších zprávách na Nově, kde reportéři pokrytecky rozdmýchácají averzi vůči pokladním? Jestli zákazníkům vadí, že jsou rychle a co nejlevněji obslouženi, a že pokladní nekontroluje zboží, které si sami vybrali, tak ať chodí do malých, soukromých krámků, kde se jim prodavač bude za patřičný obnos individuálně věnovat. Je tu tedy evidentní rozpor mezi tím, co si od neustálých inovací slibujeme a tím, co nám jsou schopny reálně poskytnout. Tak je tomu i s veřejnou dopravou, zejména s MHD ve velkých městech.

Celá záležitost má ještě jeden nezanedbatelný aspekt: Cestující jenž není na zastávce a očekává, že na něj odjíždějící řidič počká, ale i ten, jenž si předem nezjistí trasu a pak zdržuje v zastávce, požaduje vlastně na řidiči oběť - že mu řidič poskytne nezištně něco navíc, nad rámec předpisů a na úkor plynulého a bezproblémového výkonu své práce. Nejde v žádném případě o službu, ale skutečně o oběť, protože řidič ví, že je to nad rámec jeho povinností, že za to nic nedostane, tedy že je to skutečně oběť v pravém slova smyslu. Taková oběť (služba) ale může být poskytnuta pouze dobrovolně a v žádném případě nemůže být vyžadována nějakými předpisy či nařízeními, nebo dokonce neobětování se podnikem sankcionováno. Takové jednání ze strany řidičů (ale i kohokoliv jiného) může být poskytováno vždy jen ze svobodné vůle a lidmi, kteří jsou si své svobodné vůle vědomi. V tomto směru má právě samotný podnik velký dluh vůči svým zaměstnancům, protože neustálé dozorování implikuje opak toho, co chce podnik dosáhnout - sebevědomého a slušného zaměstnance.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Prox
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 843
Registrován: 3-2004

Odesláno Pondělí, 21. dubna 2008 - 17:24:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Milky:
Mám pocit, že jsi se trochu zamotal do vlastního textu: "... že mu řidič poskytne nezištně něco navíc, nad rámec předpisů..." je v přímém rozporu proti "Taková oběť (služba) ale může být poskytnuta pouze dobrovolně a v žádném případě nemůže být vyžadována nějakými předpisy"

Stejně nechápu, proti čemu protestuješ, protože Tebe bych za slušného řidiče považoval Cílem kampaně "Slušný řidič" rozhodně není někoho pokutovat, ale je to apel právě na ty řidiče, kterým je jedno jestli vozí cihly, krabice, dobytek nebo cestující. Ostatní řidiči, kteří tento rozdíl vidí a jsou hrdí na svoji uniformu by měli rozhodně podpořit všechny snahy, které mají dopraváky ukázat v lepším světle.

Pokud se to nepodaří, tak zbývá pouze veškeré kabiny polepit několikajazyčným nápisem. "V případě jakýkoliv dotazů volejte zdarma naši infolinku." Protože desítka operátorů se dá vyškolit ke slušnosti daleko lépe než tisícihlavé stádo řidičů.
Chlapci, to jste si spíš měli vyfotit toho bobra, co tu chcípnul minulý týden!
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 822
Registrován: 7-2006
Odesláno Pondělí, 21. dubna 2008 - 18:19:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Prox: Tak je to zatím morální apel. Pokud tam nejsou žádné pohrůžky a sankce, tak je to snad opravdu jen morální apel.

"Pokud se to nepodaří, tak zbývá pouze veškeré kabiny polepit několikajazyčným nápisem. "V případě jakýkoliv dotazů volejte zdarma naši infolinku." Protože desítka operátorů se dá vyškolit ke slušnosti daleko lépe než tisícihlavé stádo řidičů."

O čem tvoje vyjádření svědčí? Že jsi nikdy nepracoval dlouhodobě jako řidič tramvaje, a že tvou profesí, a nejspíš i koníčkem, je podávání informací cestujícím. Je to tedy daleko méně vypjatá pozice a případné rozladění nebo chyby se neplatí mimořádnými událostmi, někdy i s tragickými následky. V tom je právě problém lidí, kteří mají nejrůznější představy jak by co mělo fungovat a jak by se kdo měl tvářit, a přitom si neuvědomují, že v DPP jsou vedle sebe profese, jež jsou z hlediska nároků neporovnatelné. Ano, informace by měli poskytovat profesionálové, tak jako nikoho nenapadne podobnými záležitostmi obtěžovat strojvedoucí metra, i když je jejich práce do značné míry automatizovaná. Já osobně velice rád počkám i poskytnu informace, ale pouze v případě, nenaruší-li to moji pracovní pohodu a z ní plynoucí bezpečnost. Za naprostý nesmysl považuji i vytváření pozic nějakých arbitrů, kteří by snad rozhodovali o tom, jestli měl řidič počkat či nepočkat, vybavovat se s cestujícím či nevybavovat apod. O tom by měl vždy svobodně rozhodnout jen a jen řidič. V opačném případě se jedná o nátlak a nejde o dobrou vůli či dokonce až oběť ze strany řidiče vůči cestujícímu, ale o nařízení ze strany podniku a přestává jít o morální apel. Morální jednání musí vždy vycházet ze svobodného rozhodování, ale mám obavu, že si to málokdo v DPP uvědomuje.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Pocestny
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.188.218.190
Odesláno Pondělí, 21. dubna 2008 - 19:23:10    Odkaz na tento příspěvek  

Jako drzej kaštan se dneska pokusim vo smír. Chápu obavu, že z řidiče bude infokancl a nosič bagáže.
Myslim, že to dotyční berou trochu oukorně, ono to není drážní předpis, je to kopanec lemplům a pobídka pro pomaleji myslícím.
Zároveň si myslim, že zase Dvořákovi křivdí ti, co mají pocit, že neví o stresu na ulici. On nemůže začít jebat nás, kaštany, dokud nezavede "novej řád" v podniku. To je daleko víc maanévr směrem k veřejnosti , takový heslo jakože "měníme se, tak to zkuste taky."
Pocestny
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.188.218.190
Odesláno Pondělí, 21. dubna 2008 - 19:25:58    Odkaz na tento příspěvek  

Ale Jenki tu hezky shrnul švejkoargumentaci těch, který budou shazovat cokoliv.
Prox
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 845
Registrován: 3-2004

Odesláno Pondělí, 21. dubna 2008 - 20:00:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Milky:
Narozdíl od tebe nechci vůbec útočit na ostatní profese v DP, vždyt jsem psal, že mám výhrady vůči neuctivosti všech provozních pracovníků. Bohužel tvoje vyjadření o mojí pracovní pohodě svědčí, že bys mohl také lehce sklouznout do skupiny lidí, kterou jsi odsoudil. Moje případné chyby v práci mohou také zkomplikovat dopravu stovek lídí nebo způsobit zranění či úmrtí. Pokud případně ke zranění cestujicího dojde, tak jsem to já, kdo bude provádět první pomoc i řešit mimořádnou situaci. Rozhodnutí musím stějně jako ty provádět ve zlomku sekundy, navíc to mé směny jsou daleko delší a přechod z relativního klidu do akce, je daleko náročnější než být stále ve střehu jako řidič. Ostatně pohled z kabiny strojvedoucího jsem si také na několik měsíců vyzkoušel.
Proto dobře vím, jak je zaměstnání řidiče náročné, ale přesto znám dobré řidiče, které s naplněním desatera nebudou mít problémy, ale i hulváty, kteří by se měli zásadně změnit a přestat dělat své uniformě ostudu.
Chlapci, to jste si spíš měli vyfotit toho bobra, co tu chcípnul minulý týden!
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 181
Registrován: 3-2007
Odesláno Pondělí, 21. dubna 2008 - 20:27:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pánové,jestli můžu jako platící kaštan :-)
Já bych řekl,a to se asi budete někteří divit,že ta kampan JE potřeba. Těch howadských řidičů MHD je minimum,ale jsou.Já naprosto chápu,že vstávajíc ve tři ráno nejsem v deset dopoledne či v půl třetí zrovna v kondici a náladě,ale těm "jednodušším" z řidičů se to prostě musí trochu při školení vtloukat do hlavy.I s tím,aby při nějakých extrémních požadavcích třeba typu Jak se dostanu z Jižního města do Motola řekli: Pardon,nemám na Vás čas,zpozdil bych spoj,zavolejte si prosím infolinku a třeba podal kaštanovi kartičku s tlf.čísly a reklamou na služby DPP.
Nas*ávat kaštany umí každej trouba.

Jinak je zajímavý rozdíl třeba v busech ex ČSAD a příměstských linek,kde si skoro každý kaštan při vstupu opucuje boty,pozdraví a snaživě hledá drobné při placení.
Pawel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1231
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 21. dubna 2008 - 21:40:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

pocestny zas jednou napsal neco za me :D pekne.

milky - ad vypich: je to beze vsech pochyb priprava na podchod a novou stanici tram. doufam, ze nedojde na odlidsteny nazev typu "Obchodni centrum Vypich", ale treba Slezanu, Za Oborou nebo jiny nazev podle nove ulice, ktera vznikne u toho Kauflandu.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 823
Registrován: 7-2006
Odesláno Úterý, 22. dubna 2008 - 10:55:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Celá námi diskutovaná mediální akce, byť je jakkoli chvályhodná, potřebná a oprávněná, postrádá dostatečně silný motivační prvek. Snad mohu řici, že práci řidiče tramvaje v turnusu za skoro 10 let dobře znám. Být vzorným řidičem, při nárocích řidiče tramvaje v Praze, je velmi obtížné. Znamená to pečlivě si denně hlídat čas a místo začátku své směny, týden vstávat před třetí a další zas chodit domů hluboko po půlnoci, při dělených směnách být mimo domov až 14 hod. za příplatek 71 Kč, nemít nehody a jiné mimořádné události (chybičky se na tramvajích velice draze platí a na rozdíl od jiných profesí jsou většinou nevratné: chvilková ztráta koncentra může znamenat vykolejení, sjetí z trati apod.), konflikty s cestujícími a nadřízenými, být uctivý k cestujícím a nadřízeným, pomoci při problémech na trati, ve vozovně, nemarodit, dělat dlouhé směny nad 10 hod. a co nejvíc přesčasů. Muset si dlouhodobě a velice pečlivě plánovat využití volného času, problémy s přidělováním dovolené, tím pádem i značné komplikace v rodinném životě, k čemuž se přidružuje i zvýšená únava a potřeba odpočinku.

Co tedy může podnik skutečně vzorným řidičům nabídnout? Za takřka upracování se k smrti takových lidí je plat řidiče tramvaje dnes v Praze již pod průměrem. Plat řidiče tramvaje tedy není dnes takovou motivací, aby řidič podstupoval takové martyrium a při necitlivém přístupu nadřízených a trestech za sebemenší vybočení raději odchází. Naopak občasné přilepšení 500 Kč k výplatě je při dnešních relacích směšné. Ten kdo dobře komunikuje s nadřízenými má šanci dostat "lepší" práci. Nemusejí to být ani nejlepší řidiči. Ti si pak jdou sednout na dispečink nebo do výpravny, kde v drtivé většině vydrží do důchodu. Tím ale i končí jejich každodenní vzorná prezentace před cestující veřejností a s odstupem času začnou dávat (jako občasní řidiči brigádníci) moudré rady "neposlušným" řidičům.

Vyjadřuji se jako řidič a nepíši o tom, jak by to mělo být, ale jak to skutečně je. Proto mi zatím celá kampaň GŘ připadá jako plácnutí do vody.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3500
Registrován: 8-2005

Odesláno Úterý, 22. dubna 2008 - 10:59:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stávkujte Milky. Počet stávkujících ukáže, kolik tramvajáků to vnímá jako ty. Nevylučuju , že 100%, ani náznakem nepochybuju o pravdivosti tvých slov. Ale dokažte to. Vaši kolegové v Budapešti se již pokusili. Proč do toho nejdete taky?
Budoucnost patří bagrům!
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 824
Registrován: 7-2006
Odesláno Úterý, 22. dubna 2008 - 11:19:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mladějov: Jinak je zajímavý rozdíl třeba v busech ex ČSAD a příměstských linek,kde si skoro každý kaštan při vstupu opucuje boty,pozdraví a snaživě hledá drobné při placení.
Je to nejen zajímavý rozdíl, ale především zákonitý (když jdu do menšího obchůdku, také vždy pozdravím. Na vesnicích se dokonce navzájem zdraví i neznámí lidé). Proto mne vždy dokáže rozčílit srovnávání nesrovnatelného. Ať se MHD v Praze srovnává se situací a přístupem k cestujícím v jiných evropských velkoměstech. A všímejme si nejen řidičů, ale i podmínek pro jejich práci a chování cestujících.

Pawel: Slezanů by se mi také líbilo, ale to v Praze asi neprojde.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 825
Registrován: 7-2006
Odesláno Úterý, 22. dubna 2008 - 11:27:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem: Velice trefná poznámka. U nás spíš válčí odbory mezi sebou než se zaměstnavatelem.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3502
Registrován: 8-2005

Odesláno Úterý, 22. dubna 2008 - 12:00:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Milky: Pak tedy ještě bude muset být hůř.
Milky: Slezanů??? Vodkud slezli??? To fakt neprojde.
Budoucnost patří bagrům!
218
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1343
Registrován: 5-2003

Odesláno Úterý, 22. dubna 2008 - 12:03:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Slezanů by se mi také líbilo, ale to v Praze asi neprojde a Malý Břevnov přejmenovat na Moravanů... to asi neprojde. I když v Brně taky mají "Českou"
Hromadná doprava, pořádná votrava
a kdo se rád mačká, užije si, stačí kačka
Ivo Jahelka
Syverin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 726
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 22. dubna 2008 - 13:09:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo, ale v Ostravě nemají ani Pražskou ulici. Hlavní výpadovka do Čech je Plzeňská :-). takže Slezani nebudou... :-)
Lidstvo bude směřovat k záhubě do té doby, dokud bude považovat ústupky své pohodlnosti za pokrok
Pocestny
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.188.218.190
Odesláno Úterý, 22. dubna 2008 - 13:34:46    Odkaz na tento příspěvek  

Pawle, vony ty morafány nemlufily tšeski, podržel bych se pomístního
Milky: ano, to je system, kerej může zkončit, když nebudete házet klacky pod nohy tomu, kerej dělá na změně.
Dvořák si udrží židli jen když proti němu nebudou kaštani, proto, aby zvedl imidž byl najat, protože vo to Bémovi jde. Dvořák není hloupej , von dokázal z tý Primy udělat úspěšnej byznys, to znamená, že s "courou trhu" porazil Novu.
Když budete mít trpělivost s jeho tanci před veřejností, dostane se i k polidštění podmínek unitř podniku. Von nemůže začít tim, že jich půlku vyhodí. Voni se musej znemožnit sami.

Čím víc toho v podniku funguje, tim líp je vidět to, co nefunguje, šoféři jsou v podniku jediný, bez koho se Dvořák neobejde, tak nestřečkujte. Až bude klid na silnici, bude čas na ty ostatní. a to si pište,
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2584
Registrován: 4-2003
Odesláno Úterý, 22. dubna 2008 - 14:03:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Za takřka upracování se k smrti takových lidí je plat řidiče tramvaje dnes v Praze již pod průměrem. Plat řidiče tramvaje tedy není dnes takovou motivací

Plat řidiče (pokud neřídí kamion a rodinu nevidí jednou-dvakrát za měsíc) je pod průměrem v kterékoliv civilizované zemi. Stejně jako uklízečky, prodavačky, či podobně. Jednak to vyplývá z definice průměru jako takového a jednak z toho, protože trh práce. A nebo jinak - pokud chcete vydělávat nadprůměrně, tak nedělejte řidiče.

Ještě jsem taky neslyšel argument, že prodavačka může bejt na zákazníky nevrlá, protože má 9000,- měsíčně. Což je mimochodem hluboko pod řidičem.
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2585
Registrován: 4-2003
Odesláno Úterý, 22. dubna 2008 - 14:05:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Naopak občasné přilepšení 500 Kč k výplatě je při dnešních relacích směšné.

Já nechápu, že ztrácíte drahocenný čas setrváváním na takovémto místě, kór při dnešní skoro nulové reálné nezaměstnanosti.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 826
Registrován: 7-2006
Odesláno Úterý, 22. dubna 2008 - 14:27:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pocestny: Proto jsme také, kdo měli možnost alespoň trochu nahlédnout do zákulisí DPP, Dvořákův příchod přivítali s velkými nadějemi. Držíme mu stále palce, protože i přes snůšku nejrůznějších informací i dezinformací nemohu říci, že by nepostupoval správným směrem. Co jeho managementu nelze upřít, je pracovitost a snaha zpřehlednit, zjednodušit a zúčelnit činnosti podniku, což se o těch předchozích říci nedalo.

Prox: Tvoji námitku beru. Shazováním druhých sobě nijak nepomůžeme. K problémům přistupují emočně většinou ti, jimž o věci skutečně jde a i osobně se snaží být bezchybnými pracovníky. Lemplové jsou buť lhostejní nebo jen sprostě nadávají.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Pawel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1232
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 22. dubna 2008 - 14:44:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

RadekŠ: souhlas. ačkoli mě těší, že tu mohu diskutovat s řidiči-vzdělanci, tak mám pocit, že mnozí jsou pro svou práci překvalifikovaní. nevím, co mají reálně za papíry, ale mentálně určitě. nebo snad existuje i nějaký k-report pro supermarkety, kde prodavačky vedou filosofické debaty o morálních aspektech tržního hospodářství???
218
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1344
Registrován: 5-2003

Odesláno Úterý, 22. dubna 2008 - 15:05:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

nebo snad existuje i nějaký k-report pro supermarkety, kde prodavačky vedou filosofické debaty o morálních aspektech tržního hospodářství???

Hromadná doprava, pořádná votrava
a kdo se rád mačká, užije si, stačí kačka
Ivo Jahelka
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 828
Registrován: 7-2006
Odesláno Úterý, 22. dubna 2008 - 15:09:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

RadekŠ: Nehledej v tom nic jiného, než o čem skutečně píši, tedy o možnostech motivovat ty řidiče, kteří si to zaslouží. To není problém řidičů, ale podniku. Pokud se mu zdá schůdnější školit na pár let stále nové a nové adepty na tramvajáky, je to také cesta. Bylo by mi pak ale záhadou, jak chce v tomto "věčném koloběhu rychlokvašek" vychovávat řidiče v intencích kodexu slušného řidiče. Že jsem to jako řidič tramvaje vydržel 10 let já, neznamená, že stovky jiných za tu dobu neutekli. Ničemu to ale nepomohlo a kvalitě řidičů ze všeho nejméně.

Popisuji stav, který existuje, a moje ani tvoje pocity, ať se nám to líbí či ne, na tom nic nezmění. A já z tvých reakcí nabývám dojmu, že ti situace na tramvajích na srdci vůbec neleží. Tvoje doporučení: "Komu se to nelíbí, ať jde pryč", nahrává právě tomu, co na tramvajích v současnosti panuje a co by snad současná mediální kampaň měla zlepšit. Jen mediální kampaň, jak jsme si s Pocestnym vysvětlili, to sama nesvede.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Pawel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1233
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 22. dubna 2008 - 15:20:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad problém fluktuace versus zaměstnání "od maturity po hrob":
to už si musí každý manažer zvážit, co preferuje. každopádně ani jeden extrém se nevyplácí - fluktuace znamená v důsledku to, co popisuje milky (#827), pro druhý případ doporučuji nastudovat třeba hospodářské dějiny ČSSR nebo NDR, kapitoly 70.-80.léta. na konci je neefektivnost a absence motivačních pobídek, což opět přinese cestujícímu-zákazníkovi "suboptimální" výsledek. takže je potřeba udržet balanc zvolit něco mezi.

pokud milky cítí, že motivace chybí, pak jedinou ozdravnou cestou je, aby on i ostatní schopní zaměstnanci odešli - jinak si pravděpodobně zaměstnavatel neuvědomí, co v nich má/měl.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 829
Registrován: 7-2006
Odesláno Úterý, 22. dubna 2008 - 15:30:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pawel: Nemáš tak docela pravdu. Celá řada povolání byla u nás, a ve světě snad nikdy nepřestala být, celoživotními. Že byl za socialismu pokřiven vztah k práci, je jiná kapitola.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Pawel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1234
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 22. dubna 2008 - 15:33:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ale pozor - povolání (=profese) není totéž co zaměstnání (=profese vykonávaná u konkrétního zaměstnance).

třeba v rakousku to bylo zcela běžné (a zaměstnavatelem byl v těchto případech obvykle stát), ale v 80.letech to taky nezvratně skončilo. důvodů je mnoho - a jedním z nich je nedostatečná efektivita.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3521
Registrován: 8-2005

Odesláno Čtvrtek, 24. dubna 2008 - 09:31:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnešní Právo:
Více než polovina investic do dopravy je nejistá, protože se neví, kde na ně vzít finance

Dopravní podnik hlavního města (DP) nemá peníze na některé investice, které si nasmlouval na letošní a další roky.
Vedení připouští, že některé smlouvy bude muset vypovědět, pokračovat asi nebude rekonstrukce tramvají.
Člen dozorčí rady DP a zastupitel hlavního města Karel Březina (ČSSD) tvrdí, že podniku chybí šest miliard korun.
„Letošní rok se z hlediska financování investičních akcí jeví velmi kritickým. Objem investic je plánován ve výši takřka 11 miliard, zdroji je v tuto chvíli ale pokryto jen pět miliard,“ konstatoval Březina.
Z oněch šesti chybějících miliard má DP podle Březiny už ale smluvně „utracené“ čtyři. „Například nové tramvaje mají stát letos dvě miliardy, ale v rozpočtu na ně půl druhé miliardy chybí. I na zaplacení nových stanic trasy metra C, do nichž vyjedou cestující 9. května, dosud chybí 750 miliónů korun,“ řekl Březina.
Na dluh je prý i budovaná tramvajová trať do Radlic, protože 394 potřebných miliónů také není k dispozici. A v současné době navíc běží tendr na nákup 200 autobusů. Nedostatek peněz se projevuje i v přístupu například k rekonstrukcím tramvajových tratí. Vzhledem k jejich životnosti, která je 30 let, by se mělo ročně rekonstruovat 4,6 kilometru kolejí (celková délka je 140 km).
„Rozpočet na letošek umožňuje ale rekonstrukci pouze 570 metrů, což je absolutně nedostačující,“ soudí Březina.
„Není to problém samotného dopravního podniku, ale především představenstva společnosti,“ míní Březina. Podíl na tom podle něho nese Radovan Šteiner (ODS), který je nejen předsedou představenstva, ale radním pro dopravu, a tudíž správcem příslušné kapitoly DP v rozpočtu města. Rada by se měla k situaci postavit čelem a najít schůdné řešení.
Šteiner nevidí situaci tak katastrofálně. „Je to praxe posledních osmi let, kdy podoba finančního plánu dopravního podniku je krytá jen z padesáti procent. Zastupitelstvo v druhém pololetí vždy akce dofinancovává. Vždy se hledají prostředky v řádu několika miliard. Rozpočet není slovo boží,“ dodal radní.
Ředitel dopravního podniku Martin Dvořák potvrdil, že peněz podnik rozhodně nemá nazbyt. „Pointa je taková, že jsme dostali pokyn od představenstva i primátora přehodnotit všechny investiční smlouvy a ty zbytné vypovědět,“ konstatoval Dvořák.
Na dotaz, které z tohoto pohledu nejsou nezbytné, Dvořák řekl, že například smlouvy na rekonstrukce tramvají. Znamená to, že budou Pražané cestovat technicky dosluhujícími vozy? Prý nikoli, protože staré tramvaje postupně nahrazují nové.
„Jednáme se Škodovkou, aby urychlila dodávky vozů typu 14T, tedy Porsche,“ řekl ředitel. Praha jich má dostat celkem šedesát, z toho jich ale pětatřicet už v metropoli je. Podle střízlivých odhadů by dopravní podnik prý mohl změnami některých smluv ušetřit stovky miliónů. Nikoli však miliardy. „Je pravda, že větší část peněz musíme znovu projednat s městem,“ míní Dvořák.
Podle Šteinera se město na některé programy dívá tak, že je není třeba plnit v celé výši. Rekonstrukce tramvají T3 se jevily jako přínosné v době, kdy na trhu nebyl žádný výrobce nových. Podobné je to i s autobusy.
Budoucnost patří bagrům!
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2734
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 24. dubna 2008 - 09:39:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přeloženo do češtiny : seškrtáme úplně všechno, abychom Škodovce zajistili práci!
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3525
Registrován: 8-2005

Odesláno Čtvrtek, 24. dubna 2008 - 10:30:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nezáviď Inekone. Získali ste celý albánský železnice. Modernizujte čmeláky. :-))))
Budoucnost patří bagrům!
Absolut
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1704
Registrován: 6-2005

Odesláno Čtvrtek, 24. dubna 2008 - 10:44:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hele, ono to po dvou měsících prosáklo i do médií :-) Pan Březina má můj obdiv, že to, co si o panu Šteinerovi myslí půlka DP, řekl nahlas. Tak Káemíčku, těšíme se na Tvoje moudra. Myslím si však, že to Jenki shrnul dokonale.
Nikdy nic nevíš, dokud to doopravdy nevíš.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3528
Registrován: 8-2005

Odesláno Čtvrtek, 24. dubna 2008 - 11:21:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jaký moudra? Že nejsou peníze tvrdím dávno. A to nemám insider informace jako někdo, absolutošotoušku. A bude hůř. Možná že se ani ta Radlická nedodělá a já nakonec vyhraju ty piva.
PS: Užs zjistil proč byla ta 18 na štrossu? Moje substance byla v pořádku, takže haluz to nebyla.
Budoucnost patří bagrům!
Pocestny
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.188.218.190
Odesláno Čtvrtek, 24. dubna 2008 - 11:37:05    Odkaz na tento příspěvek  

To se dalo čekat, doktor se rozjel, nejednou jsou peníze na všechno. Ale, jak tak pozoruju pana Hodače a spol., ono na to nakonec bude, holt se chystá zářez do podzimního dělení státního telete, protože to vypadá, že hoši nahoře prachy mít budou. Je otázka, jestl fakt, že v Praze letos volby krajský nejsou, neovlivnil původní Pavlíkův "bezbřehý optimismus".
No nasliboval ledacos, uvidíme, jak má dlouhý ručky, alpinista.
Exministr Březina je vopravdu fundovanej zdroj, doufam, že už nenosí červený trencle a netrčí mu hřeben ze zadní kapsy, jako když byl členem vlády.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 830
Registrován: 7-2006
Odesláno Čtvrtek, 24. dubna 2008 - 16:47:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je to smutná písnička. Efektivizuje se, modernizuje se, pendluje z jednoho zaměstnání do druhého, ale peníze stejně nejsou. Proto si, Pawle, myslím, že časté měnění zaměstnání vyšší efektivitu našeho hospodářství nezajistí. Ani mi není úplně jasné, čím by mělo časté měnění zaměstnání vyšší efektivitu vlastně zajistit. Větším elánem v nové práci, nebo nepotřebou si udržet své zaměstnance a tedy možností šetření na jejich mzdách? Pak by ale byl, čistě teoreticky, nejefektivnější ten, kdo nebude platit zaměstnancům nic, bude je nutit pracovat 24 hod. denně a ještě k tomu v otřesných podmínkách. Takoví hypotetičtí zaměstnanci by byli určitě velmi žádaní . Tudy cesta podle mne nevede. Efektivita je jen výslednicí průsečíků mnoha podmínek, kam patří i spokojenost zaměstnance, a v žádném případě nemůže být samoúčelem. Kam takové nekritické upnutí se na jeden cíl vede, jsou dostatečným varováním totalitní režimy minulého století. Aby společnost nebo skupina normálně a zdravě fungovala, potřebuje i prvek iracionality, tedy svobodu. Nemůže jí být ale svoboda mající jedinou formu - možnost odejít, nejsem-li spokojen, nebo být zticha. Taková "svoboda" je tou nejbolestnější nesvobodou.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 11575
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 24. dubna 2008 - 20:38:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pocestny - protože to vypadá, že hoši nahoře prachy mít budou.

Přesně tak, "nahoře" bude od letoška až do roku 2013 peněz opravdu dost. Takže v tomto smyslu bych ten KáeMův článek chápal. Jako takovou "žádost".
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3537
Registrován: 8-2005

Odesláno Pátek, 25. dubna 2008 - 08:56:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No tak jinak. Peněz bude tedy dost. Těch evropských, soudím podle vaší jistoty "2013". Bude jich dost i při přepočtu stále silnějším kursem a po odečtení inflace? He?
Budoucnost patří bagrům!
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 831
Registrován: 7-2006
Odesláno Pátek, 25. dubna 2008 - 13:59:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Antonín Dub povýšil. Bude vedoucím Jednotky provozu tramvaje a současný vedoucí Petr Hloch prý jde na ROPID. Tak to vidíte, u nás se dělá kariéra přes stávky a odbory.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3548
Registrován: 8-2005

Odesláno Pátek, 25. dubna 2008 - 14:23:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To je zvláštní, v úloze poradce se s ním prý GŘ nesnášel, co je na tom pravdy?
Situace na tramvajích je tristní i pro kaštany, takže řekl bych,že výměna vedoucího neuškodí.
Hloch se jen o písmeno liší od toho ostravského strůjce.
A to je stále ten samej Hloch z pankrácké vozovny let osmdesátých?
Budoucnost patří bagrům!
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 11579
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 25. dubna 2008 - 14:41:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A to je stále ten samej Hloch z pankrácké vozovny let osmdesátých?

Já myslím že jo.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Pawel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1238
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 25. dubna 2008 - 15:44:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

KM, abs.: mě včera taky dostala 22ka - nejprve kolem 24,00 T6 směr hostivař na Letenskym nám. a pak kolem 0,20 u Kaštanu další T6 směr vozovna SA. to by mě zajímalo, jak to vymysleli na Lazarský. ta první to asi ještě jentaktak stihla a ta další už musela přes žižkov, oder?

milky: časté měnění zaměstnání vyšší efektivitu našeho hospodářství nezajistí
ale "stabilita" za každou cenu také ne. viz Rakousko 1980s.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 832
Registrován: 7-2006
Odesláno Pátek, 25. dubna 2008 - 16:00:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mcbain myslí dobře.
Káem: To nesnášení byla nejspíš fáma. S Dvořákem (Primou) se znali od stávky. Mně osobně se zdá, že Hloch udělal velký kus práce oproti časům Ing. Pokorného. Zvládl i zrušení ixek. Že se nevčasná a mnohdy i nekvalitní údržba a obnova tratí odráží v kvalitě cestování, ani zvolený typ nových tramvají, bych mu nepřipisoval. Naopak, jako řidič jsem v celé řadě oblastí zaznamenal citlivější přístup.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 833
Registrován: 7-2006
Odesláno Pátek, 25. dubna 2008 - 16:25:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pawel: Na to si vzpomínám. Měl jsem na to upozornění ve výpravenských náležitostech (deskách), ale netýkalo se mě to, protože odklon byl až od 22:00. Nejspíš zas něco "vařili".
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 834
Registrován: 7-2006
Odesláno Pátek, 25. dubna 2008 - 16:44:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stabilita za každou cenu rozhodně ne. Je znám syndrom vyhoření. Pak je změna namístě. Dá se tomu předejít častějším střídáním pozic i v rámci podniku. Kdo je trvale pod průměrem, měl by dostat výpověď, ale mnohdy k tomu není ze strany nadřízených dostatek vůle. Je to ale problém, protože se taková záležitost dotýká lidí na obou stranách velmi emocionálně. Hodně by pomohla výrazná diferenciace, ne jen v řádu stokorun jako nyní. V tomto směru udělal Hloch krok správným směrem, když hodnocení řidičů centralizoval na dispečinku. V opačném případě by hrozilo vytváření spřátelených klanů na vozovnách a kvalitativní efekt by se nedostavil.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Pawel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1243
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 27. dubna 2008 - 15:30:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad vypich: http://www.praha6.cz/vystava/katalog/vypich.jpg - kvalita není nejlepší, ale podchod a odbočovací pruh z centra vlevo jsou zřetelné.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 836
Registrován: 7-2006
Odesláno Neděle, 27. dubna 2008 - 20:40:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pawel: Ve čtvrtek jsem si tam všiml zohýbaných sloupků připravovaného oplocení stavebního prostoru. Další kolo je už zedníci narovnali a natahovali pletivo. (Já to nebyl, ale ty bydlíš blízko.)
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3550
Registrován: 8-2005

Odesláno Neděle, 27. dubna 2008 - 22:40:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já tomu Milky nerozumím. Měl jsem pocit, že sílí hlasy nespokojenosti mimo jiné i s jednáním s řidiči a náhle říkáš, že za Hlocha bylo líp. Víte vy řidiči přesně o chcete?
Budoucnost patří bagrům!
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3556
Registrován: 8-2005

Odesláno Pondělí, 28. dubna 2008 - 13:29:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Milky, máš po starostech o Vypich! A možná si zajezdíš na návozových posilách :-)))
ČTK:
Část Letenské pláně v Praze 7 a prostranství na Vypichu u obory Hvězda v šesté městské části jsou místa, kam by se mohl přesunout z Palackého náměstí v Praze 2 takzvaný městský Hyde Park. Na místě se mohou konat shromáždění bez ohlášení na magistrát. Radnice sedmé a šesté městské části ale se záměrem zřídit v nich Hyde Park nesouhlasí. Verdikt bude na městské radě, řekl dnes novinářům primátorův náměstek Rudolf Blažek (ODS).
Budoucnost patří bagrům!
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 838
Registrován: 7-2006
Odesláno Pondělí, 28. dubna 2008 - 16:52:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem: Za Hlocha jsem opravdu zaznamenal posun k lepšímu, samozřejmě i díky vzniku konkurence u odborových organizací dovnitř i ven. Co já hodnotím jako posun k lepšímu, mohou jiní pokládat za špatné, např. snižování přesčasů.
Zlepšuje se i využívání techniky. Donedávna byli řidiči šikanováni za chyby dorozumívacího a registračního systému (DORIS - dorozumívací rádiový informační systém) a nebylo odvolání. Toto zneužívání pozice nadřízených vůči řidičům jsem v poslední době nezaznamenal.

Proč se všechny městské části brání věcem, které mohou nějak pomoci lidem??? Proč jsou pro ně důležité jen "prachy"?
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 200
Registrován: 3-2007
Odesláno Pondělí, 28. dubna 2008 - 22:52:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Co já hodnotím jako posun k lepšímu, mohou jiní pokládat za špatné, např. snižování přesčasů"
¨
Hm.Tak jestli budete,páni ševci,nějak hromadně řvát proti SNIŽOVÁNÍ přesčasů,tak těžko přesvědčíte vedení podniku o náročnosti své práce.
Přesčasy jednak o dost zvyšují mzdové náklady,jednak pak není žádná rezerva pro mimořádnosti,jsou problémy s vybíráním dovolené a lidé jsou unavení,na*raní a nepříjemní.

Kolik tak dělají pražští řidiči tak bywoko měsíčně přesčas?
já vím,peníze jsou potřeba,ale za jakou cenu?
Brejšín
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 386
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 29. dubna 2008 - 15:36:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

AD přesčasy. Někdo je chce někdo je nechce, někomu vadí někomu nevadí, nelze to zobecnit. Už se konečně proberte. Je to 50-50%. Znám hromadu ševců která při slovu přesčas dostává kreč v zadnici a znám hromadu, která si už našla druhou práci. Pro zaměstnavatele je výhodnější stav jasný, za současné kolektivní smlouvy, ale všechno je věc diskuze.
Asi jsem z jiného světa.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 839
Registrován: 7-2006
Odesláno Úterý, 29. dubna 2008 - 15:58:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bylo to kolem 40 hod. přesčasů měsíčně, dnes je to asi polovina. Za komunistů to bylo i daleko víc, ale jezdilo se v trenkách, jízdní řád, kromě cestujících, nikoho nezajímal a všelijak se švindlovalo. Dnes se situace rapidně změnila, ale setrvačnost zažitých představ působí dál a na řidiče chodí lidé s cílem "rejžovat", nic jiného je nezajímá. Po pár letech zjistí, že jsou se zdravím "na huntě", brečí o nejrůznější úlevy a marodujou. Je na podniku, zda mu tento stav vyhovuje nebo zda nastaví jasné mantinely. I jemu je snad již jasné, že s takovými lidmi zlepšení chování k cestujícím a kvality dopravy nedosáhne.


P.S.: Teď je móda zpracovávat na všechno statistiky. Mají ale minimální vypovídací hodnotu. Např. v ČR (zejména v Praze) chtějí prý lidé pracovat nejdéle v Evropě, snad až do sedmdesáti. Nikde se ale nepíše, jakou práci tito lidé vykonávají a je-li jejich produktivita srovnatelná s vyspělými zeměmi.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 201
Registrován: 3-2007
Odesláno Úterý, 29. dubna 2008 - 21:17:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

20 hodin měsíčně? Tak to jsem myslel,že je to s nedostatkem řidičů horší,to jsou tak 2-3 směny měsíčně navíc..to bych viděl jako rozumné.
Na autobusech se snad rejžuje/může do bezvědomí i dneska,ne? Nevím,a dost se to asi mění.

Je jasné,že to záleží na každém řidiči.
A jestli můžu,rady RadkaŠ "nelíbí se vám to,tak jděte pryč" jsou dány také vlivem jeho Alma mater-VŠE. V něčem pravdu má,protože za čas každý trochu v souvislostech myslící pracovník na nižším postu,typicky ten řidič,zjistí,že reálných možností,jak změnit něco k lepšímu,mnoho není a pak nezbývá,než se rozhodnout,jestli:
1. mi to až tak moc nevadí a budu dělat tu práci dál
2.vadí mi to,i když mě práce baví,ale ty věci okolo /pracovní doba,stres a tomu neodpovídající ohodnocení/ mě trvale séřou a tedy začnu hledat něco jiného.
3.Vadí mi to,ale chci ševcovat dál a změnit postavení řidičů uvnitř podniku- hezké,ale dosti nereálné.

Ono je zrádné především to,že si ty problémy zpočátku člověk tak neuvědomuje a teprve když trochu pronikne do "tajů podniku",začne si uvědomovat,jak je ledacos řízeno silně amatérsky.
No začne postupně víc a víc kverulovat a ztrácí iluze.
Dneska se měněj zaměstnání jako ponožky,ale pro ty nad 45,50 už moc možností není.
Takže se rozmyslete,nevím jaký jste ročník,ale pokud chcete změnit místo,neváhejte.
Já to udělal po 21 letech a zatím nelituji.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 840
Registrován: 7-2006
Odesláno Středa, 30. dubna 2008 - 12:57:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mladějov: Na tramvajích jsou hojně využíváni brigádníci, zejména z řad jiných profesí v DP, tím je snížena potřeba kmenových řidičů. Přesto je rovnovážný stav zabezpečován vysokou potřebou vyškolování a zacvičování stále nových adeptů tramvajáckého řemesla. Má-li tato praxe nějaké ekonomické výhody pro podnik, nevím (nejspíš ano, když to dělá), zápory, pro vyšší nehodovost a nižší kvalitu poskytovaných služeb nováčky, jsou neoddiskutovatelné (experti z DPP sami tvrdí, že nehodovost řidičů se stabilizuje až po 6 - 8 letech praxe).


Ono by pro megapodnik typu DPP vůbec nebylo od věci, dát na mínění nejen absolventů VŠE, ale i psychologie a sociologie.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2858
Registrován: 8-2005

Odesláno Čtvrtek, 15. května 2008 - 09:23:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

I o tom je transformace. Právě proto je potřeba, aby čas od času přišel člověk "zvenčí".
Co si o tom myslí zde přítomní řidiči?
DNEŠNÍ MFD:
Praha - Každý den vyšle Dopravní podnik do terénu kolem tří a půl tisíce řidičů.
A jako ozvěna se mu denně vrátí několik stížností. Průměrně to bývají tak čtyři výtky. „Nejvíc lidem vadí, že řidiči hlasitě komentují dopravu. Bývá to hodně vulgární,“ rekapituluje stížnosti mluvčí Dopravního podniku Ondřej Pečený.
V desateru, které od ledna vštěpují do hlav šoférů na školeních lektoři firmy Casteam, má tento zlozvyk pořadové číslo 2 - Nebudeš sprostý a piktogram přeškrtnuté trumpety. „Občas je hrozné, co musí cestující z kabiny řidiče poslouchat,“ kaje se za zaměstnance Pečený a přidává druhou nejčastější námitku: „Je to něco tak jednoduchého a základního, jako je slušný pozdrav.“
I na tuto stížnost Desatero slušného řidiče myslí. Vedle výstražné značky s vyobrazením krávy stojí výzva Zůstaň člověkem. „Slušný řidič si zachovává lidskou tvář, uvědomuje si, že zejména na něm záleží, jak se k němu bude veřejnost chovat,“ nabádají autoři projektu, při němž se šoféři tramvají i autobusů a dispečeři učí mluvit s cestujícími a zvládat stres.
Deset bodů, které vymezují chování a jednání řidičů, je jen základ. „Psychologové jim vysvětlí, že zátěžové situace se mohou podepsat na jejich fyzickém i psychickém zdraví a že existují metody, jak se se stresem vypořádat,“ vysvětluje Milan Mendlík z agentury Casteam, který má projekt na starosti.
Stejným způsobem nechává Dopravní podnik proškolit také revizory či prodavačky předplatných kuponů.

Čtěte Téma na straně C3
(pokračuje)
Budoucnost patří bagrům!
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2859
Registrován: 8-2005

Odesláno Čtvrtek, 15. května 2008 - 09:24:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

(pokračování)
USMĚVAVÝ DOPRAVNÍ PODNIK Pražský dopravce se rozhodl vylepšit si jméno - už ho nebudou před cestujícími reprezentovat nabručení řidiči a nahněvané prodavačky v zašlých předprodejích. Jak takové školení vypadá? A změní se také síť předprodejů?

Strašnice - Toto je autentický zážitek z víkendové tramvaje číslo 22, vyžhavené a přecpané.
Maminka s dvěma malými dětmi a kočárkem navrch se snaží vystoupit. I s pomocí jednoho mladíka to jde ztuha. A tak aby ji řidič popohnal, spustí pištivý signál a začne výstražně přivírat dveře.
„Co si o sobě myslíš, ženská? Když neumíš jezdit tramvají, tak do ní nelez,“ zařve šofér, když se rodina konečně vypotácí na zastávku. Brunátný a navztekaný řidič chrlí jednu oplzlou nadávku za druhou minimálně dalších deset minut.
Něco vám to připomíná? Taky už jste v metropoli potkali řidiče MHD, pro které byli cestující jenom otravná cháska?
Podrobné statistiky sice neexistují, ale vzteklounů nebude mezi řidiči pražského Dopravního podniku zřejmě víc než mezi úředníky, prodavači, truhláři nebo uzenáři.
Jen je lidé častěji přistihnou. Protože jízda přeplněnou Prahou je očistec, protože většina autobusů a tramvají je narvaná a cestující bývají na nevrlé řidiče zvlášť citliví.
Mnozí jsou totiž naštvaní taky.

Lék na stres?
Pekáč buchet za noc Proto se Dopravní podnik rozhodl proškolit své šoféry a dispečery, aby se snažili kontrolovat, usmívat, pomáhat a slušně mluvit.
„Každý by měl absolvovat čtyřhodinové školení, kde se naučí základy komunikace s cestujícími i to, jak zvládat stres. Je to minimum, které může mít nějaký efekt,“ vysvětluje mluvčí dopravce Ondřej Pečený v areálu ústředních dílen ve Strašnicích.
V místní autoškole totiž lektoři, které Dopravnímu podniku zajistila agentura Casteam, řidičům vysvětlují, že jeden úsměv nebo vlídné slovo mnohdy dokáže víc než hodiny láteření a pohrůžek.
Jenže lehké to nemají. Osazenstvo třídy připomíná spíš studenty z filmu Marečku, podejte mi pero. Hlučí, pohupují se na židlích, glosují každou větu a sem tam se vytratí „za školu“ na cigaretu.
„Já jím celou noc. Vždycky se probudím a jdu se podívat do ledničky, co tam jako je. A když je doma napečíno, tak za noc spořádám pekáč buchet,“ líčí řidič autobusu svůj recept na stres ze zaměstnání.
Psycholožka Simona Hoskovcová zaznamená položku „sladké“ na tabuli. Metod, jak řidiči zvládají napětí, je tu už sepsána celá řádka: humor, cigareta, jít na vzduch nebo na panáka, sprostě si zanadávat.
„Je v pořádku, když vámuleví zanadávat si. Hlavně ať to není konkrétní osobě a ať vás u toho nikdo neslyší,“ nabádá Hoskovcová houf šoférů a nabízí jim příklad své kamarádky, učitelky: když ji žáci rozezlí, utíká ve škole do komory vedle kotelny a tam ječí z plných plic a kope do dveří. Pak se uklidní.
Jenže to se chlapíkům od volantu moc nezdá. „To přece není ono, když hulákám jen tak do vzduchu. Já musím nadávat někomu konkrétnímu,“ oponuje šofér, který před pár minutami tvrdil, že on je naprostý kliďas a v práci ho nic nerozhází.

Opilci, adolescenti a blondýny v džípu Prozatím školí Dopravní podnik své zaměstnance, ještě v průběhu roku by chtěl proškolit také cestující.
„Pětadevadesát procent našich řidičů jsou špičkoví profesionálové. Není to tedy tak, že je chyba jenom v nich. Proto chceme cestujícím vysvětlit, že existuje také něco jako přepravní řád,“ obhajuje mluvčí Pečený strategii společnosti.
Řidiči dokážou své rizikové pasažéry dobře popsat. Však už jsou také vypsáni na tabuli modrým fixem - agresivní osoby, opilci, adolescenti a dobíhající. K nim je přiřazena ještě jedna skupina: řidiči (blondýny v džípu).
„Přitom dřív řidiči vnímali jako hrozbu mladé muže v kšiltovkách, kteří řídili nablýskané audi,“ uvažuje nad proměnami psycholožka Hoskovcová a hned si vybaví obrázek, který koloval po mailových schránkách - blondýnka v obrovském autě, které je zapasováno mezi dvě tramvaje na Vodičkově ulici.
Teď už alespoň řidiči vědí, jak na ně. Hluboce se nadechnout, počítat do deseti, protáhnout se a usmát. „Budu ráda, když po skončení kurzu řidiči řeknou, že je to zaujalo. To je úspěch,“ přeje si Jana Kasalová, manažerka společnosti Casteam, která lekce pro Dopravní podnik organizuje.

***

* Jak být příjemný Desatero slušného řidiče Dopravního podniku

1. Neujedeš Jak se chovat: Slušný řidič dodržuje podle možností jízdní řád. Snaží se neujíždět.
Jak to občas vidí cestující: Řidiči schválně ujíždějí, jezdí napřed.
2. Nebudeš sprostý Jak se chovat: Slušný řidič volí slušný slovník, nikoho neuráží a nepoužívá vulgární gesta.
Jak to vidí občas cestující: Někdy jsou řidiči hulváti, nadávají.
3. Poradíš Jak se chovat: Slušný řidič se snaží podle schopností poradit.
Cestující nejsou odborníci.
Jak to občas vidí cestující: Řidič je jenom zalezlý v kabině.
4. Pomůžeš Jak se chovat: Slušný řidič sleduje situaci uvnitř i okolo vozidla a neváhá pomoci.
Jak to občas vidí cestující: Řidiči jsou lhostejní. Bezdomovec strašně páchne a jemu je to jedno. 5. Pojedeš ohleduplně Jak se chovat: Slušný řidič řídí s citem, nezapomíná, že veze lidi. Jak to občas vidí cestující: Řidič jede moc rychle/pomalu. Občas zabrzdí tak, že málem upadneme. 6. Nenecháš se vytočit Jak se chovat: Slušný řidič má nervy ze železa, nenechá se vyprovokovat.
Jak to občas vidí cestující: Řidiči jsou zbytečně podráždění. Jen jsem se zeptal a on na mě vyjel. 7. Dodržíš předpisy Jak se chovat: Slušný řidič dbá předpisů, nepřekračuje rychlost, jede s ohledem na stav kolejí či vozovky, je předpisově oblečen.
Jak to občas vidí cestující: Řidiči nemají lidský přístup.
8. Zůstaneš člověkem Jak se chovat: Slušný řidič si zachová lidskou tvář.
Jak to občas vidí cestující: Řidiči někdy vypadají jako vagabundi -jsou zvláštní živočišný druh.
9. Usměješ se Jak se chovat: Slušný řidič se dokáže usmát a věří, že cestující vlídné zacházení ocení.
Jak to občas vidí cestující: Řidiči jsou nabručení, mračí se a vztekají úplně zbytečně.
10. Půjdeš příkladem Jak se chovat: Slušný řidič je vzorem pro své kolegy a chováním jde příkladem cestujícím.
Jak to občas vidí cestující: Jak se řidič chová ke mně, tak se budu já chovat k němu.

Zdroj: projekt Slušný řidič

„To přece není ono, když hulákám jen tak do vzduchu. Já musím nadávat někomu konkrétnímu.“
řidič autobusu

Foto popis| PŘÍŠTĚ UŽ S ÚSMĚVEM! Řidiči tramvají a autobusů docházejí od začátku roku na školení, kde je lektoři učí zvládat každodenní stresy s klidem.
Foto autor| ILUSTRAČNÍ FOTO: MAFA - VÁCLAV PANCER

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - Praha
Budoucnost patří bagrům!
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 726
Registrován: 10-2002
Odesláno Čtvrtek, 15. května 2008 - 18:33:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nedávno jsme tady někde probírali elektronické odbavování a už se buduje první zárodek. Na internetu bude možno zaplatit jízdné a zatím v sedmi stanicích na B budou instalovány tzv. validátory, pomocí kterých si bude možno tuto částku potvrdit na kartu pražana a pak jí používat jako jízdní doklad.