Diskuse K-report » Archiv 2016 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 20. 10. 2016 předcházející | další

Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 20. 10. 2016

dolů
   autor příspěvek
Pátek, 14. října 2016 - 12:54:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13002
Registrován: 10-2004
Johny11: Nelze dělat náhradní poslední spoje pro pár jednotlivců, aby měli jistotu. A to, že zrušení spoje vyprázdní předsolední, tomu snad nevěříte. To je jenom jeden z hromady důvodů, jak obhájit těžko obhajitelné.
Pátek, 14. října 2016 - 13:15:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2987
Registrován: 5-2002
Ano, čekal jsem, že tu někdo vytáhne "psychologický efekt posledního spoje".[biggrin]
Především, celý problém s ujetím posledního spoje lze elegantněji vyřešit tím, že jednak poslední spoje budou mít velkorysejší čekací doby na zpožděné přípoje a hlavně: pokud už někde ujede poslední spoj, tak cestující dostane zaplaceného taxíka. Nejlépe do cíle jeho cesty, ne jen k cílovému nádraží. S tím, že tenhle proces musí být co nejméně byrokratický a personál dopravce musí být takovému cestujícímu aktivně nápomocný. Když jsem jednou chtěl jet ECčkem z Paříže do Frankfurtu a nočním vlakem z Frankfurtu do Prahy, tak měl EC z Francie hodinu zpoždění a rychlík do Prahy nečekal. Jenže DB mi naprosto samozřejmě zajistily hotel a cestu oklikou ráno. Zatímco s logikou o posledním spoji bych tím spojením vůbec neměl jet (to EC bylo poslední a noční rychlík Frankfurt - Praha byl jen jeden). Koneckonců, i ČD se už o tohle snaží a možná to nějak funguje, byť teda moje osobní zkušenost s tím je dost špatná.
Nebo jako že když dneska jedu půlnočním osobákem, tak mám požadovat ještě osobák ve dvě ráno, protože kdyby chcípnul ešus někde u Strančic, tak abych nemusel do Benešova pěšky? S touhle logikou bychom se dostali k tomu, že vlaky musí jezdit celých 24 hodin, pak žádný poslední spoj nebude.
Orky: souhlas.
Babilon
Pátek, 14. října 2016 - 13:58:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3192
Registrován: 12-2007
Ano, čekal jsem, že tu někdo vytáhne "psychologický efekt posledního spoje"
Ale on je podle mě dost důležitý. Aspoň já se tedy cestám s přestupem posledním spojem vyhýbám.

poslední spoje budou mít velkorysejší čekací doby na zpožděné přípoje
Tím znechutíme cestování těm, kdo jezdí posledním spojem pravidelně a nepřestupuje.
Navíc vyřešíme pouze čekání na zpožděné vlakové přípoje, pochybuji, že bude čekat např. na "zpožděnou" nebo prodlouženou kulturní akci.

cestující dostane zaplaceného taxíka
Jednak je taxík omezený (tuším tisícovkou), jednak jsou zkušenosti, že ne vždy ho ČD povolí a klidně nechají cestujícího čekat do rána.

jako že když dneska jedu půlnočním osobákem, tak mám požadovat ještě osobák ve dvě ráno
Nikoliv. Jenom se k němu budu chovat jako se dneska chovám k vlaku v 10.
Pátek, 14. října 2016 - 14:01:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2389
Registrován: 5-2002
Orky: Netvrdím, že to je jediný důvod, ale prostě si tak sleduji pravidelně na jedné trati v jednom místě, jak od zrušení posledního spoje "v půl jedenácté" jezdilo spojem "v devět" méně lidí než před tím. Pak zrušili ten "v devět" a poslední vlak jede po sedmé. Jezdil docela plný (tak 35 - 45 lidí v jedné 810). Dneska jím jezdí jednotlivci. Náhoda?

Upřímně řečeno, je mi to jedno. Kromě pracovních cest do Ostravy a Brna jezdím [auto]. Z Prahy se ke mně do Pošumaví ráno dostanu vlakem nejdříve v deset a musím vstávat před pátou. Autem jsem tam v půl deváté, když vstanu v šest. Zpátky, když chci být doma v deset, musím jet z místa ve čtyři odpoledne... Nemyslím si, že by mi ČD platily taxíka z Klatov až do Prahy, kdyby se na prvním úseku rozsypal Regiokrám :-).
Ostatně soudím, že EU musí být rozpuštěna a nahrazena funkčním hospodářským společenstvím. Čím dříve, tím lépe...

Nejchráněnější organismus v Absurdistánu? Kůrovec - kvůli tomu obětovali celou Šumavu...
Pátek, 14. října 2016 - 14:02:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10590
Registrován: 5-2004
Tak po zruseni posledniho svejka do breznice sla v predposlednim frekvence tak o 30% skokove dolu. Predtin jelo z prahy BDs a B, 4-5 ks v kupe.

Po zruseni posledniho (vazal na nej v beroune rakac a zdicich osobak plzen) to veze hydra s 1-2 ks na ctyrku, neboli 3-4 na kupe. Postupne se to mirne zlepsuje jak kraj tvori "zachranny" osobaky.

On totiz malokdo bude v noci v nejaky jemu neznamy prdeli shanet tago "pres pul sveta" a resit kdo to zaplati. To je reseni kdyz ujede nekde lokalka. Pro cesty z plzenska na moravu kdy je z treba z brna posledni "bezpecnej" spoj 16.57 panter a vubec posledni ponekud riskantni ec 17.40 v sobotu dost jasny auto. Dtto olomouckej vlakodrom tak aby byla dostatecna vata na tech 21.12.

Jinac z prahy bude ve 23 vlak nejspis vytizenejsi nez 21.30 kdy z prace pozde a hospody brzy. Vypadaj tak i osobaky.
Pátek, 14. října 2016 - 14:32:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 272
Registrován: 2-2012
PV: Ty večerní plzeňáky určitě chyběj, možná by některý dny měl jet i ten po Čapkovi z Plzně (klidně nějakym motorem z nějakýho denního výkonu, ráno by se stihl rozumně vrátit). Přestup na Brno je další věc, příští rok ze strachu z Regiojetu upravili JD a doprasili tak přípoje od 174, to by měli změnit, jinak ČD přijdou o cestující, které do vlaku vyhnalo doprasení bůsu a stav D5. S tim souvisí i 9972, kterej končí v Řevnicích i přesto, že v Be má přpoj (ta Regína od 77xx by se tam mohla zajet podívat, ať to tolik nestojí).

Další maličkost, která by pomohla by bylo zastavení 577 v Chocni, aby ulevil Panteru, kterej byl posledně plnej už při předjíždění v ÚnO [kecal].
Ferrari [ok][happy]
#KeepFightingMichael[pozor]

Vlákno "Regiojet" je nej.... [ok][biggrin][cunik]
Pátek, 14. října 2016 - 14:51:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2390
Registrován: 5-2002
Ještě poznámku k Brr 2985. Pokud si to špatně pamatujete nebo vzhledem k svému věku nepamatujete, tak se podívejte do starých JŘ. K rozvozu novin sloužily skutečně noční rychlíky v žargonu zvané "novinář". Ty ovšem z Prahy vyjížděly po druhé hodině ranní. Na Plzeň jezdíval celá léta tuším ve 2:10. Unich byla přeprava cestujících tak nějak druhořadým účelem. Poštu vozily i "půlnočky", to je pravda. Ovšem vozily ji i jiné rychlíky během dne. Z Prahy i do Prahy.
Ostatně soudím, že EU musí být rozpuštěna a nahrazena funkčním hospodářským společenstvím. Čím dříve, tím lépe...

Nejchráněnější organismus v Absurdistánu? Kůrovec - kvůli tomu obětovali celou Šumavu...
Nechic
Pátek, 14. října 2016 - 15:23:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1878
Registrován: 4-2010
Třeba ten poslední Cheb v 18:12 je vážně brzo, stejně tak poslední osobáky mezi Jaroměří a Pakou, nebo poslední vlak z Ostravy do Olomouce v sobotu. Poslední spoje mají spoustu výhod, ale nemyslím, že tu někdo chce spojení ve 3 ráno z Hanušovic do Brna. Když se podívám do starých jř aspoň na ŽP, tak i ta nejblbější lokálka s pár šichťáky měla vždycky ten jeden záchranný spoj kolem 22-23h. Myslím si, že kolem 21h by skutečně mělo být možné se ještě někam dostat, mezi velkými centry i do půlnoci.

Však kdy jsou řidiči aut nejnebezpečnější? Když jsou unavení, podnapilí (ti co toho nedbají), nebo po hodně dlouhé cestě. Není v zájmu lidí právě existence takových záchranných spojů? I kdyby autobusů. Autobusy přece tou dobou mohou jezdit taky, při dvaceti lidech už jsou aspoň zaplacené náklady, takhle pozdě mohou odjíždět a přijíždět i k pražskému hlaváku, mohou v době dnešních technologií bez problému vázat na další spoje (třeba v Plzni směr Cheb). Může jich i být více v záloze. O půlnoci stejně je člověk rád, že něčím jede.

(Příspěvek byl editován uživatelem Nechic.)
Pátek, 14. října 2016 - 17:57:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2988
Registrován: 5-2002
Jednak je taxík omezený (tuším tisícovkou), jednak jsou zkušenosti, že ne vždy ho ČD povolí a klidně nechají cestujícího čekat do rána. Od ČD nic jiného nečekám. Ale tohle je věc, kterou by měly ČD (a když ne ony, tak objednavatel) změnit, a ne, že ke každému vlaku pojede ještě další, pozdější vlak.
Tím znechutíme cestování těm, kdo jezdí posledním spojem pravidelně a nepřestupuje. To uznávám, že jim to bude nepříjemné, ale jednak ty poslední spoje jsou už tak pozdě, že na pravidelné dojíždění to moc není. Navíc, ti nepřestupující bývají tak společensky unaveni, že jim to je jedno. Abych pravdu řekl, tak nevím, jak je to s čekáním popůlnočních osobáků v Praze. Párkrát se mi stalo, že Jordán v Praze na něco čekal, ale osobák ne a pak jsme ho předjeli v Uhříněvsi nebo Hostivaři.
S těmi kulturními akcemi - stejně tak se dá argumentovat i u vlaku o půlnoci. Když se kulturní akce protahuje, tak je asi potřeba ji opustit předčasně.
Náhoda? Může být. Když tu bylo uvedeno, že poptávka po spojení Praha - Ústí poklesla o 30%, tak u Vás mohlo být něco jiného. To se takhle fakt nedá říct. Já po zrušení půlnočního Jordánu opravdu žádné poklesy počtu cestujících mezi Prahou a Budějovicemi nepozoruju. Kde se to stalo?
Ty ovšem z Prahy vyjížděly po druhé hodině ranní. Jo, to se pamatuju. Ale řeč byla o letech před rokem 2010, a to už tenhle vlak po druhé ráno dávno nejezdil (na 220 to byl, myslím, osobák se zastávkami přibližně tak, jako ten Sp v GVD 2008/09.) Ale ten Sp někdy nějaký hytlák vozil. Matně si vzpomínám, že po zrušení těchto vozů ten Sp jezdil ještě asi rok nebo dva a pak ho zrušili. Ale neručím za to.
lokálka s pár šichťáky Teď jste na to kápnul. Účelem těch spojů nebylo dělat nějakou záchranu, ale bylo hodně fabrik, kde se dělalo na směny. Určitě není náhoda, že taková lokálka, jako 064, ten vlak z Boleslavi po desáté večer má.
A souhlas s tím, že tyhle spoje, pokud by byly opravdu potřeba, tak může zajistit autobus. V nejlepším případě plně integrovaný do tarifu železničního dopravce.
Pátek, 14. října 2016 - 20:07:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11174
Registrován: 8-2004
Babilon:
"Ano, čekal jsem, že tu někdo vytáhne "psychologický efekt posledního spoje"
Ale on je podle mě dost důležitý."
Souhlasím.
Zrovna nedávno jsem se po dlouhé době na spojení bez záložní možnosti spolehl a dojížděl jsem konec cesty taxíkem (za své).[ko]
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Pátek, 14. října 2016 - 20:55:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5635
Registrován: 8-2007
Když tu bylo uvedeno, že poptávka po spojení Praha - Ústí poklesla o 30%,

Přesto z Prahy do Děčína vlak v půl dvanácté jezdí. A v 1 v noci jezdí denně i přípoj do Chomutova.
Viribus Unitis
Pátek, 14. října 2016 - 21:00:08  
Neregistrovaný host
159.253.110.22
Tak z mladických let dám pohled na pár [masinka], vozících především poštu, ale i lidi. Oboje jezdilo z Hlaváku v cca 2:20 (různě se s tím šíbovalo +-10min). V pátek a sobotu (samo v sobotu a neděli) se jezdilo v tom 1,5 voze kolikrát i na stojáka. Holt návštěva "kultury" študáka poslala na ten vhodný spoj. A stály vedle sebe Plzeň i Bulharsko jako Os. V Černošicích nás vystupovalo tak 15, pokud mám dobrou paměť, tak kámoška do Hořovic vždy naříkala, že se nevyspí, protože furt plno.
Je pravda, že dnes je mládež movitější a složí se na drožkaře. Mluvíme totiž o době před 35 lety.
Trolleybus
Pátek, 14. října 2016 - 23:24:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2685
Registrován: 5-2002
Babilon:
"poslední spoje budou mít velkorysejší čekací doby na zpožděné přípoje
Tím znechutíme cestování těm, kdo jezdí posledním spojem pravidelně a nepřestupuje. "

To se děje už teď. Je moc fajn, když je čtvrt na dvě ráno, člověk sedí v 6220 nebo 5361, těší se, jak bude za 20 minut vystupovat a za 40 minut bude doma, a pak najednou plechová huba oznámí, že se omlouvá, ale oba vlaky budou na odjezdu 30 minut opožděny, jelikož Moravan se ještě pořád fláká někde před Kolínem. Načež se z toho samozřejmě stane 45 minut a míra nasranosti cestujících je značná, protože si umí spočítat, že mohli v klidu odjet načas a prázdný vlak se mohl vrátit pro ty ze zpožděného přípoje.
Taky jsem před pár lety zažil skvělou situaci v dnešním 3925 (tehdy měl jiné číslo, jelikož jezdil z VM, dneska je to přímák z Kromclu), to nám rovnou nahlásili 45 minut sekeru a nakonec z toho byla bez pár minut rovná hodina. Přičemž i to první zpoždění by stačilo k tomu, aby vlak v klidu dojel těch 13 km do Rožnova, vrátil se na obratovém vlaku a vyzvedl lidi ze zpožděného pražského rychlíku. Místo toho jsme čuměli hodinu v šukafonu a lidé na trase stáli hodinu na zastávkách.
A ani v jednom z těch vlaků netvoří většinu osazenstva vracející se návštěvníci z hospod, ale spíš lidi, co se někde zdrželi na schůzce, zasekali se na projektu v práci nebo sice byli v hospodě, ale neměli důvod se zlískat jako animálové, a tudíž nemají dostatečné promile v krvi na to, aby jim bylo jedno, jak dlouho budou spát na vlakové sedačce.
Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť, a ne rozum.
Leonardo da Vinci
Z F J
Sobota, 15. října 2016 - 12:10:15  
Neregistrovaný host
109.80.18.6
Zeby Lenin ? No uvidíme, ale když už tak by ty vlaky měly jezdit až do Adršpachu.

Czy będą sezonowe pociągi Wrocław – Meziměstí?

http://www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosci/czy-beda-sezonowe-pociagi -walbrzych--mezimst-78566.html
Wandr
Sobota, 15. října 2016 - 15:17:28  
Neregistrovaný host
89.177.22.173
Z F J: starostka a místostarosta Meziměstí a starosta Mieroszowa též jednají o prodloužení Busu MHD č.15, který jede na st.hranici, až do Meziměstí k žel.stanici.
Viz: www.mezimesti.cz - Meziměstský zpravodaj , zde jsou informace k Busu č.15 - vychází měsičně - Radnice informuje. Ve směru Walbřich - Mieroszow a zpět jezdí Busy habaděj.

Viz jak funguje Bus na jízdenku Iredo z Náchoda do Kudowy Zdr.(Chudoby) každých dvě hodiny,
ale do Kudowy Zdr.(Chudoby) Bus nezajíždí na nádraží žel.stanici k vlaku.
Wandr
Sobota, 15. října 2016 - 17:09:32  
Neregistrovaný host
89.177.22.173
Z F J: to by byl hezký výlet Wroclaw - Walbrzych - Meziměstí - Broumov - Otovice - Nová Ruda - Klodzko - Kudowa Zdr.(Chudoba) a zpět. To by bylo potřeba položit koleje z Otovice na st,hranici 1,7km - na PL do Tlumaczowa 2km. Dále na do Scinawki Srednia je to hotové.
Wandr
Sobota, 15. října 2016 - 17:10:47  
Neregistrovaný host
89.177.22.173
Z F J: napadá mne myšlenka: ve směru Meziměstí - Mieroszow - Sedzislaw- Kamienna Góra - Lubawka-Trutnov a zpět.
Neděle, 16. října 2016 - 01:16:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2262
Registrován: 5-2002
1) Dalo by se třeba v rozumné míře použít přebytky v SFDI

Naroznej:Typické levičácké blábolení. Apropo prožerme to , co jsme nestihli proinvestovat.
Pružinskij: Tak to bych chtěl v praxi vidět, aby nedošlo k porušení zákonů. Nehledě na to, že jistá šotomafie s CEDOPem v čele by řvala jako píchlý prase první, že se ořezávají investice.

Tohle jsem původně vůbec nechtěl komentovat, protože takováto a podobná "buď - anebo" klišé opravdu nemám rád. Ale snad mi dovolíte si trochu zafilozofovat: Co je to vlastně investice a co prožírání? Podle kapitálových výdajů, resp. toho, zda věc lze zaškatulkovat jako "jednou do toho naleju prachy a ono to pak 'pořád' je"? To je myslím velmi úzké vymezení pojmu. Nebo je třeba "investice do vzdělání" (když pominu sem tam nějaké budovy či nábytek, tak vlastně zejména mzdové prostředky, tj. to "nejvíc fuj" dle obvyklého chápání) vlastně prožíráním...? Asi tak úplně ne, že. Raději bych rozšiřoval "vlastní spotřebu státu" (tj. ty profláklé "platy úředníků a politiků, limuzíny, velké baráky, spoustu úřadů,...) a ostatní (byť průběžné) výdaje, kdy se nakupuje "něco konkrétního, přínosného". Nebo obráceně, jsou dle vás "investice" třeba ty mosty na Labi? Účetně zřejmě ano. Mají být upřednostněny před rychlíky? A co třeba ty cyklostezky, taky důležitější, bo "přece investice"...?
V každém případě bych viděl jako významnou otázku míry. Aneb pokud by došlo k "prožírání investic" v řádu stovek milionů ročně, tak i kdyby ten úbytek v SFDI o cca 0,5% šel plně na vrub dráhy, tak vám mohu garantovat, že CEDOP ani necekne. Zvlášť, pokud by ty peníze byly použity na významné zlepšení páteře dopravní obslužnosti ČR (za což znovuzavedení okrajových spojů a zacelení taktových děr - o čemž tu byla řeč původně - považuju).
Ad "nezákonné vyvádění peněz ze SFDI" - panenko skákavá, píšeme tu myšlenky na K-R, ne paragrafové znění návrhů ke schválení vládě, takže technikálie typu "o rok později dát menší státní dotaci a tu použít na kapitolu MD" popř. nějaké kouzlení skrze poplatky za DC tu neřeším.

No a na závěr filozofického okénka si dovolím jedno jen lehce absurdní srovnání: Zacelením taktové díry 4 hod. dejme tomu na lince Kolín - Česká Lípa v daném období vlastně zkrátíte cestovní dobu o hodinu. Kdyby se počítalo výnosové procento ve srovnání s "variantou bez projektu" formulovanou jako takovou investicí, která to o tu hodinu zrychlí na jízdní době (tedy skoro komplet zřejmě novostavbu), tak bychom asi dosáhli rekordu i při hodnocení "prožíracích" průběžných výdajů za vlaky navíc po dobu 50 let //v zájmu humorné nadsázky zde pomíjím "vedlejší" efekty toho zkrácení JD pro jiné vlaky resp. pro období, kdy ta dvouhodina již existuje - jde mi o to, že někdy je přidání vlaků de facto nejlevnějším způsobem, jak zrychlit cestu...

- - -

2) A ony se občas zázraky dějí, když se o ně někdo pokusí, viz Ex-220.

Pružinskij:Prázdné expresy pro tři lidi do Lince?}
Mladějov: Tak tak. Hodinový takt mezi Prahou a Budějicemi chválím, i když jsou některé vlaky vzduchovoziče, ale tohle je šotopitomost non plus ultra.

PŠ chce mít prázdné tratě, aby mohl jet kdykoli mimo čáru naplno, šotomagoři zase vlakodrom i tam, kde nejezděj lidi.
Ta taktová hodina na Budějice naprosto stačila, stejně třeba jako na 170 (a tam je podstatně větší Plzeň a řada měst a cílů za ní - Klatovy,Žel. Ruda, Domažlice, Stříbro, ML, Cheb a dál). Za ČB je akorát hovénko a Linec to nezachrání, tam jezdí přes hranici v celém vlaku tak 5-8 lidí.
Bych opravdu radši viděl ten páně Vlčkův půlnočák či jiné až příliš tvrdě ořezané spoje jinde.


Je třeba rozlišovat úseky. Protože to zjednodušené označení "nové Ex do Lince" vlastně znamená "zrychlení stávajících rychlíků Praha - Linz v úsecích Praha - CB a Freistadt - Linz". A k tomu změnu označení a určité zrychlení Sp Budějovice - Linec plus jejich "protrasování" směr Praha.
K navýšení nabídky dochází na českém území mezi Prahou a Budějovicemi, kde je třeba špičková půlhodina Tábor - Praha a zpět podle mého zcela v pořádku. V "plonkovém" přeshraničním úseku přibyde jediný pár vlaků.
Navíc nevím, co se tu mrmlá na "rozkopaný koridor", když tento příští rok nebude a i vývoj do další budoucnosti není zrovna jasný a zbývající práce zas tak hrozné dopady do výluk jako ty dosavadní mít nebudou. A i kdyby, to chcete ty Ex odkládat někam za rok 2022 (odmyslím-li si raději NeŠe), přičemž to už vůbec není jasné, zda bude "ruka otevřená"? A proč, když už teď lze být rychlejší než bus (do Budějovic a navzdory koňce i do Rakouska aspoň srovnatelně, což při 4 hod. vlastně znamená vítězný vlak)? Byl snad takový postup na 090, 010 apod? A vyhnalo to tam ty lidi, a pokud ano, nevrátili se? Já se tedy sázím obecně velmi nerad, ale tady bych se skoro vsadil, že ty vlaky budou obsazené brzy po zavedení nadprůměrně a tak za 1-2 roky bude obsazenost i přes čáru na přijatelné úrovni (mimochodem, kolik je to třeba na Kubici nebo Petrovicích...?). U pomalého segmentu něco navíc přinese i ta nově obsloužená Planá.
Takže tady vlastně jde spíš o odstranění neefektivity spočívající v nevyužití již postaveného a provozovaného. Nějaký počet cestujících přes hranice je v tom úplně irelevantní, nicméně milým vedlejším efektem je, že nepochybně i zde dojde k nárůstu (pominu tedy, že to o těch 3 lidech platilo v přímých pražských vlacích tak za dob Plečnika bez rozumného tarifu, a to ještě jen v zimě, plus obecnou pochybnost implikace "nikdo tam nejezdí => nemá cenu to řešit").

Nicméně bez ohledu na výše uvedené já tím "zázrakem" myslel spíš prolomení zásady "na dálkovku pořád stejně nebo leda trochu škrtat", aplikované nezdravě dlouho, prakticky od cca 2003 (? - už nevím přesně a nechci to hledat, zkrátka "moc"). Navzdory její zásadní roli pro celou řadu spojení, rostoucí tendenci cestujících a navzdory tomu, že výchozí rozsah byl dán vlastně jen souhrou historických náhod (že v době zavádění taktu bylo zrovna k dispozici tolik a tolik souprav, lidí, zhruba vlkm apod).
Proti odstranění So/Ne vypadávky na Plzeň určitě nejsem - prostě jsem si jen dovolil říct, že zde oblíbená hra "jak dosáhnout co nejvíc zuřivými přesuny mezi linkami při fixních zdrojích" sice byla delší dobu realitou (krize, pokusy o "trh to vyřeší" atd), ale nyní je podle mě pomalu na čase spíš řešit, jak se vrátit k celkovému růstu.

A zrovna jmenovaná Plzeň by rozhodně, podle mého názoru, měla dostat dvousegment jako další v řadě (a i to pořadí je spíš dáno okolnostmi než významem 170 vs. 220).
Neděle, 16. října 2016 - 02:20:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2263
Registrován: 5-2002
Petr Šimral: Jsem toho názoru, že meziregionální doprava organizovaná MD by měla být v provozu ve dvojhodinovém taktu (s možným doplněním v období zvýšené přepravy cestujících) po celý průběh dne a to sedm dní v roce bez výjimek.

Tak to si dokonce i já dovedu představit třeba na Štědrý večer nějaký útlum, a naopak bych byl kromě podobných datumů pro 7 dní v týdnu. [happy] V principu asi chápu, jak je to myšleno (dvouhodina jako minimum), a souhlasím - byť s doložkou, že mezi cca 22 a 6 hod. by se asi mělo zvažovat co a kde. Přece jen, křižování "asi tak nulově" obsazených rychlíků ve 3:00 v Kardašově Řečici, Krnově, Bělé pod Bezdězem apod. by asi byla celkem slušná provokace. Ale přinejmenším na koridorech (plus 300, mínus koňka) a možná ještě něco málo bych byl pro. Akorát - asi je to jasné, ale poslední dobou mi leckdo vkládá do úst leccos - v podobě spíše jednovrstvých Sp (tam jde je jinak R+Os) nebo R (tam, kde je jinak R+Ex). Na jednokolejkách by to i tak mohlo jet v denních taktových časech, ne-li rychleji, neboť odpadne křižování s čímkoliv jiným, než mezi těmi nočníky navzájem. Určitě by bylo zajímavé na vybrané relace navěsit lehátka/lůžka, do/z nichž by byl nástup/výstp už/až ve dne. Zde by se dalo profitovat z cestujících, kteří mají být na nějakém ranním jednání v Praze (a ještě víc asi Pražáci v Brně [happy] ), co kvůli tomu nechtějí vstávat ve 4-5 hod. Nebo co kvůli jednodenní túře (ale ne od 11 do 17 hod.) nechtějí řešit ubytování. A tranzit Prahou by právě v noci byl taky moc fajn. Je však pravda, že to by šlo dělat i se stávajícími EN resp. prvními/posledními R, s otázkou "celonočního provozu" to přímo souviset nemusí.
Upozorňuji, že to nechci na úkor existující denní dopravy. Byť je na druhou stranu pravda, že co způsobuje "pražské okénko" rozšířené z období cca 24-4 na 23-5 třeba v relacích Olomouc - Ostrava nebo Brno - Vídeň, to je fakt humus a asi bych to i řešil přece jen na úkor něčeho jiného.

Někde výše se diskutovala možnost jezdit z Prahy po půlnoci motorákama - s tím, že se to ráno už nevrátí. No tak čistě teoreticky by to šlo "vrátit" na tu půlnoc do Prahy (kromě neděle a asi i pár směrů denně), ale spíš bych byl pro normální vlak. I z něho se totiž ve 20-22 hod. ve výchozích stanicích dají odvěsit vozy nad rámec nutného počtu pro obrzdění, a po návratu kolem druhé (resp. pak na první denní obrat) zase připojit. Protože všelijaké motoráky trpí obvykle nedostatečnou Vmax, ten motor je v nich slyšet, dále faktor "nafta pod dráty" a často i vnitřní uspořádání - většinou nejde o vozidla, zamýšlená pro delší pohodlné cesty. Leckde "v regionu" by sice tou dobou už byl volný nějaký ten panter, ale to taky není zrovna vozidlo na noční cestování, podle mě. Naopak klasické dálkové vozy mají často kupé, což je v kombinaci se možností zhasnout asi tak ideál pro takovéto flamendry.
J. Kučera nereg.
Neděle, 16. října 2016 - 09:03:41  
Neregistrovaný host
89.203.212.123
Pane Zárubo, když Vás tady vidím... nechcete se rozepsat o Buštěhradce? Vím, asi to pro Vás bude "příliš malé sousto" [happy] ale rád bych znal Váš názor nejen ve vztahu k případné drátizaci, ale komplexně i v otázce Kladno - Rakovník..slyšel jsem cosi o tom, že se snad loni dělala ekonomická efektivita na modernizaci Kladno - Rakovník, ale vyšlo to jen pro úsek Lužná - Rakovník...
M250.0
Neděle, 16. října 2016 - 09:19:23  
Neregistrovaný host
78.80.31.145
Dovolím si alespoň s některými částmi polemizovat.

Navíc nevím, co se tu mrmlá na "rozkopaný koridor", když tento příští rok nebude a i vývoj do další budoucnosti není zrovna jasný a zbývající práce zas tak hrozné dopady do výluk jako ty dosavadní mít nebudou.
V letošním RPV bylo na výluku V-009454/15, tj. Kácení dřevin, trhací práce a těžení v Nazdickém zářezu (km 110,7 - 111,7), základy a stožáry TV, úpravy TV, úpravy silničních nadjezdů v km 100,366 a 101,402 pro staveništní provoz určeno celkem 115 dní rozložených vcelku rovnoměrně od května do prosince, čili přes půl roku měl člověk celkem vysokou pravděpodobnost přesazení do autobusu. Přičemž to zdaleka není všechno, protože stavba neměla letos skončit a pak tu máme ještě SoDo.
Takže ano, než lákat lidi do vlaků teď, kdy je za rok a půl opět vyženu do autobusů, mi přijde jako marketingově ne zcela dobrý tah. Ten koridor má potenciál natáhnout lidi, kteří se doteď vlaku štítili. Jenomže na to je potřeba mít hotový produkt, ukázat, že přesedlat na vlak znamená úsporu času i nervů se slušným pohodlím. Jenomže to se teď nestane, za pár měsíců si tihle noví zákazníci vyzkouší klasický výlukový bordel. Myslíte, že pak dají někdy vlaku druhou šanci?
090 i 010 byly i před koridorizací dvoukolejky, takže se zmíněné vyhánění do autobusů nekonalo. Naopak chebská byla před i po koridorizaci jednokolejná a výsledek věčné NAD se dostavil.


navzdory koňce i do Rakouska aspoň srovnatelně, což při 4 hod. vlastně znamená vítězný vlak
Neznamená, protože "široký vějíř tarifních nabídek". Kamarád chtěl jet z Kaplice (!!!) do Lince přes Budějovice (tj. vlakem Kaplice - ČB a busem ČB - Linec), protože NRT výpalné považoval za neakceptovatelné. Poradil jsem mu zlomit jízdné na hranici, ovšem v e-shopu ÖBB se nám nepodařilo najít možnost koupit jízdenku ze Summerau Gr. Nakonec jel Summerau Gr. - Summerau načerno.

U pomalého segmentu něco navíc přinese i ta nově obsloužená Planá.
Která ale ani náhodou nenahradí výpadek z ČB a Tábora. Aby se nižší vrstva úplně nevylidnila, bylo by potřeba stavět všude tam, kde má vlak smysl a zrušit osobáky (přinejmenším Tábor - ČB, tj. navíc SÚ, Veselí z., Ševětín, Zámostí a ČBsz).

Celý druhý příspěvek: Mluvíte o zavádění vlaků v relacích s frekvencí na taxík nebo nanejvýš mikrobus.
J. Kučera nereg.
Neděle, 16. října 2016 - 09:29:50  
Neregistrovaný host
89.203.212.123
M250.0: A proč jet z Kaplice do Lince na NRT? MPS EURegio je jednosměrná 244,-......
M250.0
Neděle, 16. října 2016 - 09:59:13  
Neregistrovaný host
78.80.31.145
No to je ono, o těhle nabídkách nevědí ani mnozí šotouši (mě nevyjímaje), tak jak o ní má vědět běžný cestující? U busníka člověk dostane obvykle v e-shopu jednu jasnou cenu, podle které se rozhodne beru/neberu, v e-shopu ČD na mě vyskakuje jednosměrná za 524,- a po rozkliknutí odkazu změnit cenu se zobrazí akorát nabídky IN25 a IN50.
Neděle, 16. října 2016 - 10:22:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2590
Registrován: 8-2010
M250.0: Jenže v eShopu to není proto, protože ÖBB mají prostě požadavek, že to lze koupit jen na pokladně (naprosto stejně je to i třeba s jízdenkou Labe-Elbe). Asi to bude souviset s tím, aby to nevyužívali Rakušané (koupit si levnější jízdenku z Česka a nastoupit až v Rakousku [lol]) Navíc to mírně komplikuje fakt, že to lze koupit jen do některých stanic v Rakousku odkaz ČD se můžou postavit třeba na hlavu, ale když ÖBB nebudou chtít tak nic nezmůžou. Buďme vůbec rádi, že jde vůbec na MPS do Rakouska cestovat....
Rybák
Neděle, 16. října 2016 - 12:40:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1035
Registrován: 5-2008
koupit si levnější jízdenku z Česka a nastoupit až v Rakousku [lol]
Jenže ono to tak opravdu je a s tím souvisí i nemožnost nákupu v předprodeji. Řešením by teoreticky mohlo být omezení platnosti pouze na občana ČR ve spojení s občankou nebo pasem podobně jako je tomu u Interrailu.
Nesni
Neděle, 16. října 2016 - 13:50:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1137
Registrován: 6-2014
Tomáš_záruba:
"to o těch 3 lidech platilo v přímých pražských vlacích tak za dob Plečnika bez rozumného tarifu"
Za dob Plečnika v něm platila regionální jízdenka EURegio, v té době cenově velmi výhodná. Zůstalo tak mnoho hezkých vzpomínek na řadu výletů do Lince.[wink]
Nechic
Neděle, 16. října 2016 - 18:19:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1879
Registrován: 4-2010
M250,Honzda7887: Drobná červená poznámka v eshopu, že lze na tento spoj využít jízdenku zakoupenou v pokladně ČD by neuškodil
Neděle, 16. října 2016 - 20:41:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 55
Registrován: 7-2015
TZ: K vašemu zamyšlení nad Ex na 220 bych si dovolil přidat jednu takovou úvahu. Prosím berte s velkou nadsázkou.
Ex7:
Pha hl.n. - Pha Zahradní město (až bude) - Tábor - Veselí - ČB interval 60' + 4 páry až do Linzu po čtryřech hodinách,
z Prahy v X:00, Praha - ČB za systémové 2hod, Praha - Linz za systémové 4hod, ostré obraty minimálně některých souprav v Praze a Budějovicích, Vmax 160, klopení, turnusová potřeba 6ks + záloha (možnost použít 680 ČD čistě náhodná [vypravci])
platí MD
R17:
Pha hl.n. - Pha Vršky - Pha Zahradní město (až bude) - Čerčany - Benešov - Bystřice - Olbramovice - Votice - (možná ještě něco) - Tábor - Sezimovo - Planá - Soběslav - Veselí,
interval Pha - Benešov 60', Benešov - Tábor 120', Tábor - Veselí 60', v Táboře předjetí Exem, z Prahy v X:30 (kvůli možnosti dvojuzlu Praha v X:00 a X:30), počet zastavení mezi Benešovem a Táborem tak, aby se stíhalo X:30 v Praze a přípoj na Ex7 v Táboře, soupravy, co končí v Benešově ve špičkách přejíždí na Os
Pha - Bene platí MD, Bene - Veselí platí napůl MD a kraje
Os:
Benešov - všude - Tábor (nestihnutí uzlu)
interval 120' pouze ve špičkách, přejezdy z R17
platí kraje
Neděle, 16. října 2016 - 20:44:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 145
Registrován: 6-2007
S obousměrnými nočními vlaky (alespoň mezi Prahou a krajskými městy) také souvisí nepoužitelnost služby ČD Kurýr. Posílali jsme často večer zásilky mezi Prahou a Ostravou a zpět, ale díky zrušení např. Excelsiora mohou kupříkladu v pražské výdejně nerušeně spát celou noc dva až tři lidé přítomného personálu. Super dostupnost pro příjem/výdej zásilek skoro nonstop je pryč. Nezřídka jsme ráno ve 4:00 u okénka čekali ve frontě. Při ceně 180-200 Kč za zásilku jsem si uměl představit ekonomickou návratnost celé služby. Dnes jezdíme do 20:00 na depo PPL a do 22:00 na depo TOPTRANS. Holt to jezdí po silnici...
Z F J
Úterý, 18. října 2016 - 12:30:54  
Neregistrovaný host
62.141.0.146
Jan Čůra zase perlí[biggrin]

http://ekonomika.idnes.cz/hostem-poradu-rozstrel-bude-podnikatel- radim-jancura-pdn-/ekonomika.aspx?c=A161017_155530_ekonomika_fih

Političtí zmetci musí odejít, řekl podnikatel Jančura v pořadu Rozstřel
Úterý, 18. října 2016 - 15:05:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10593
Registrován: 5-2004
A odešel taky?[lol]
Úterý, 18. října 2016 - 19:17:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3954
Registrován: 12-2004
ZFJ: Bylo to z jeho strany málo sebekritický, s tou klimou a netem možná přehnaný, ale že by nějak perlil, jsem si nevšiml.
Až na tu babičku v motoráku, ale zasvěcení dobře tuší, jak to myslel... i když jako příklad to bylo nepovedený.
Např. co se Haška týká, tak potom, co v posledních dnech zase předvádí, je dobře že to někdo řekne takhle na plnou hubu.
Radekedar
Středa, 19. října 2016 - 19:03:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2228
Registrován: 6-2008
Ať nám tu nestojí řeč. Co si myslíte o taktových dírách? Pokud jsem dost mimo, tak mi to klidně napište.
http://www.zelpage.cz/zpravy/9697

(Abych předešel klasickým dotazům, dodávám, že na omezené první a poslední spoje se chci podívat příště.)
www.atlasvozu.cz
Babilon
Středa, 19. října 2016 - 20:27:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3194
Registrován: 12-2007
Radekedar: Za málo ušetřených peněz hodně ztracené muziky.
M250.0
Středa, 19. října 2016 - 21:11:09  
Neregistrovaný host
78.80.31.145
I s vědomím, že zde budu za černou ovci, musím napsat, že v sedlových časech považuji taktové díry za přijatelné. V sedle je přirozeně nižší poptávka i v té kvazidálkovce naší kotlinky a nabídka by se tomu měla přizpůsobit. Zejména u linek jedoucích ve zbytku dne v hodinovém taktu (Praha - ČB, Praha - Hradec, Brno - Bohumín) považuji rozředění na dvouhodinový za rozumný krok. U taktu dvouhodinového může být jeho rozředění na čtyřhodinový mírně problematické, ale cestu bych viděl spíše v (zrychleném) osobáku v čase rychlíku (např. jako společný produkt MD a kraje) než v převážení vzduchu v rychlíku i osobáku v podobný čas jen proto, aby to hezky vypadalo v JŘ.

Za mnohem větší problém považuji díry v taktu ve špičkách, zejména chybějící Švejk na devátou do Budějic a v 17 zpět a chybějící rychlík zez Plzně do Mostu v 8.

Kdyby se někde vyškrábly peníze navíc, byl bych spíš pro obnovu rychlíků Pardubice - Jihlava, a to aspoň 5 párů (2 ráno, 3 odpoledne).

O okrajových spojích, předpokládám, bude řeč jindy.
Středa, 19. října 2016 - 21:17:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13045
Registrován: 12-2007
Kdyby se někde vyškrábly peníze navíc, byl bych spíš pro obnovu rychlíků Pardubice - Jihlava, a to aspoň 5 párů (2 ráno, 3 odpoledne).
Dovolím si připomenout, že úskalím těch R byly (a opět by byly**) nenávaznosti v HB na rychlíky na oba směry.

** Pokud by tedy ty R neměly jezdit se zapojením do HB v S:00 h, ale pak by zase platilo toto:
- V Jihlavě bez přípoje směr České Budějovice
- Zřejmě nutnost rozdělit Os Havlíčkův Brod - Horní Cerekev na dva díly (s přestupem v žst. Jihlava, případně Jihlava město).

cestu bych viděl spíše v (zrychleném) osobáku v čase rychlíku (např. jako společný produkt MD a kraje)
Krom jiných aspektů (mj. otázka stíhání jízdních dob zejména v rámci jednokolejných tratí, jakož i skutečnost, že tím pádem by zřejmě byly na odstřel - "k proděravění" - některé Os vlaky, jde-li o trať s dvouvrstvou obslouhou) si dovolím vyjádřit názor, že jde o protichůdný názor vůči bodu zmíněném v předchozí odrážce (znovuzavedení rychlíků, které z principu "někde nebudou mít návaznosti").

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Středa, 19. října 2016 - 21:31:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2993
Registrován: 5-2002
v sedlových časech považuji taktové díry za přijatelné. Já bych to řekl jinak: takt nastavit na sedlovou poptávku a ve špičkách mít posily. Ty mohou přinejhorším vypadat jako Arriva z Trenčína do Prahy.
Ostatně, takoé podily mají i v tom zbožňovaném Švýcarsku.
Středa, 19. října 2016 - 22:22:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7120
Registrován: 5-2007
David: Ja si dovolím v prípade rýchlikov Pardubice-Jihlava vysloviť tézu, že jediné čo ten vlak "dole" potrebuje je dôjsť až do Jihlavy a mať prípoj na Brno. Všetko ostatné bude pomerne marginálne.
Radekedar
Čtvrtek, 20. října 2016 - 08:16:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2229
Registrován: 6-2008
Asdf:
"Ja si dovolím v prípade rýchlikov Pardubice-Jihlava vysloviť tézu, že jediné čo ten vlak "dole" potrebuje je dôjsť až do Jihlavy a mať prípoj na Brno."
A já bych se zase přiklonil k přímým vlakům z Telče až do Havlíčkova Brodu zapojeným do rychlíkového uzlu. Když tyto dvě teze spojíme, máme přímé vlaky Pardubice - Telč [happy]
www.atlasvozu.cz
Čtvrtek, 20. října 2016 - 11:28:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 795
Registrován: 5-2014
M250.0: Nevím, jestli ještě někdo, ale minimálně já s Vámi souhlasím [happy] Spíše se divím (ale jsem tomu rád), že napřílad v sobotu není místo dvohodinového taktu čtyřhodinový a místo hodinového dvouhodinový. A autobusů je běžné, že o víkendu nejezdí vůbec nic.
Čtvrtek, 20. října 2016 - 11:51:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2265
Registrován: 5-2002
J. Kučera nereg.: nechcete se rozepsat o Buštěhradce?
Upřímně řečeno nevím. Vždycky, když zauvažuji o spojení do Chomutova nebo Varů, tak mi přijde, že krátkodobě i dlouhodobě existuje nějaké lepší nebo aspoň stejně dobré a levnější řešení, než Bušťěhradka. Ta trať je tak blbě trasovaná, že srovnatelně je na tom krom lokálek snad jen 238 a 160 nebo 310, kde ale asi nikdy nepovedou paralelně dvě dálnice (byť i ty silnice I. třídy jsou v těchto případech mnohem rychlejší). Například když mě napadnou naklápěčky, tak klopit půjde do Varů již dnes (nebo brzy) přes Cheb cca stejně rychle, do SO pak podstatně rychleji. Totéž platí pro Chomutov via Ústí, zejména pokud se bude pokračovat v "plíživé koridorizaci" Podkrušnohorské. Že by to nějak zásadně uživil Žatec, to tedy pochybuju. Když by mělo dojít na nějakou "totální modernizaci a narovnání", tak už vždycky bude lepší NBS Kralupy (Nové Ouholice) - Most a to teoreticky i bez VRT z Prahy, neb za srovnatelné prachy vyřeší mnohem víc věcí (a případná navazující modernizace Prunéřov - Vary je z tohoto pohledu irelevantní). Na druhou stranu jsou tu relace z Kladna dál na západ, tak třeba by se nějaká spása dala najít v tomto (spolu s tím Žatcem vůči Praze), okrajově může mít význam dojížďka cíleně na P6 (ale krom vysloveně příměstské dopravy bych řekl, že to zas tak velkou roli nehraje).
Pokud jde o část Praha - Rakovník, tam silně záleží na tom co a kdy bude Praha - Kladno. Protože na té Buštěhradce za Kladnem je z pohledu osobky blbě snad úplně všechno: je kilometricky dlouhá, pomalá, míjí sídla, pro cesty Kladno - někam blízko na západ se to navíc kombinuje s polohou žst. Kladno, vedle je v tomto úseku již dálnice... a trasování tratě je takové, že narovnat nejhorší oblouky aby se aspoň jelo rychleji de facto znamená komplet novostavbu. Na druhou stranu pro cesty do Prahy by i na té klikatici možná potenciál pro zrychlení byl (v rovině "revitalizace" na nějakých 80-90 km/h s vyřešením takových těch věcí jako průjezd Žehrovicemi, Rynholecký tunel, 40 km/h do odbočky v Lužné atd), a hlavně může vlak těžit z cesty do centra (ne-li přímo rychlostí, tak aspoň pohodlím přímé a relativně komfortní cesty, která není nějak zásadně pomalejší). Ale bude-li ve věci Praha - Kladno vývoj takový, že jednak existují tendence přestupovat v Kladně a navíc by to dospělo ke konci na Veleslavíně, tak asi game over (resp. definitivní odsouzení úseku Kladno - RA do role takové hůře obsazené lokálky). Zvlášť, pokud by se nakonec ukázalo jako rychlejší jezdit RA - BE - Praha, když už vlakem.
Za asi nejoptimističtější pravděpodobný scénář bych bral, že by se podařilo dostat do vlaků Praha - RA, což by byl (se zkrácením intervalu po Kladno) rychlý segment, a pak by tam jel nějaký Sp Praha - Chomutov, který by v úseku CV - Lužná (nebo možná až Klado - podle toho, jak se bude chovat a kde skončí segment Os od Prahy) zastavil všude, kde to dává trochu smysl.

M 250.0: Takže ano, než lákat lidi do vlaků teď, kdy je za rok a půl opět vyženu do autobusů, mi přijde jako marketingově ne zcela dobrý tah. Ten koridor má potenciál natáhnout lidi, kteří se doteď vlaku štítili. Jenomže na to je potřeba mít hotový produkt, ukázat, že přesedlat na vlak znamená úsporu času i nervů se slušným pohodlím.
To se jistě může stát. Ale krom toho nešťástného Nazdického zářezu (aneb fakt super zvolená hranice staveb) už by ostatní stavby, zejména tedy SoDo, měly mít výlukově jen okrajový vliv, ne? Každopádně, když budete čekat, až bude hotovo "všechno", tak nezavedete nikdy nic. Na té trati máte taky cestující stávající, a pro ně bude i při NAD pořád lepší mít interval 30 než 60 minut (a možná právě při NAD), takže jich třeba méně odradíte. Navíc "marketingově lákat nové" není povinnost hned od prvního expresního dne, že. Další věc je, že NAD je takový viditelný znak "hele něco se děje", a když to netrvá zase nějak moc dlouho, tak to byť i noví cestující zkousnou spíš, než pětileté "zase někde stojíme jak *** a máme sekeru" na ostatních koridorech. Cheb není úplně srovnatelná situace, tam to bylo tuším 3 roky "furt někde něco" a k tomu se pak rozkopalo pražské rameno a rychlíky hnijou v Plzni kolem 20 minut, takže tam ty podmínky pro návrat lidí ještě tak úplně nenastaly (podle mě se to dost zlepší, až bude hotovo Beroun - Cheb včetně Plzně, zvlášť dojde-li tam taky ke zrychlení nabídky).
A pak to má ještě jeden, řekněme "taktický" rozměr, a to hned ve dvou věcech:
a) Teď jsou příznivé politické podmínky pro navýšení rozsahu. Kde máte záruku, že budou také potom, co bude "hotovo"? Navíc se to vhodně potkává s rušením CNL/EN v Německu a zaváděním S-Bahnu kolem Lince, takže přetrasování "posledního nočníku na Západ" je spolu s dokončením většiny "rekonstrukčních" částí koridoru a "právě jen nyní aktuální" příležitostí oddělit od českých vlaků zastávkový segment Linz - Pregarten pár argumentů na hromádce, proč zrovna teď.
b) Stále se nepodařilo schválit NeŠe. Takže bych to bral tak, že je třeba tam provoz navýšit a lidi začít lákat co nejdřív, aby třeba za pár let (poté, co Ex v navrženém rozsahu bude už "stabilizovaný produkt", po pár dalších stavbách již dále o něco zrychlený) byl výchozí počet cestujících vyšší než dnes, fyzicky ve vlacích byl nezanedbatelný počet lidí "za Budějovice" (A nebo CK) kterým by se zkracovala doba cesty, a třeba se i ukázalo, že je zcela reálné uvažovat o dalším růstovém potenciálu. Pak se může stát, že se třeba bariéra CBA již překonat podaří (a různá jednokolejná apod. řešení zase nebudou moc kompatibilní s hustším provozem).

navzdory koňce i do Rakouska aspoň srovnatelně, což při 4 hod. vlastně znamená vítězný vlak
Neznamená, protože "široký vějíř tarifních nabídek".

Pokud se bavíme o relaci z Prahy, tak tam předpokládám, že bude nějaká ta nabídka za 14 EUR apod. i nadále. Samozřejmě, i ta nejkvalitnější dopravní nabídka se dá tarifně zničit, já spíš měl na mysli takovou tu tendenci na delší cesty jet spíš vlakem než busem, pokud tedy vlak není výrazně dražší nebo pomalejší.

U pomalého segmentu něco navíc přinese i ta nově obsloužená Planá.
Která ale ani náhodou nenahradí výpadek z ČB a Tábora. Aby se nižší vrstva úplně nevylidnila, bylo by potřeba stavět všude tam, kde má vlak smysl a zrušit osobáky (přinejmenším Tábor - ČB, tj. navíc SÚ, Veselí z., Ševětín, Zámostí a ČBsz).

Nemyslím, že je to správná cesta. Jednak nevidím důvod úspěšnost celého konceptu podmiňovat vysokou obsazeností "plívy" (protože podstatný je nárůst v součtu obou segmentů) - čistě teoreticky i kdyby v té plívě jelo 20 lidí ve špičce, tak může být její zavedení správný krok, je-li např. z politických důvodů nemožné odstřihnout od dálkovky nějaká místa a tedy de facto podmiňující zavedení těch Ex. Ne že by na této trati tohle hrozilo, to jsem se jen tak zamyslel nad argumentací samotnou. A za druhé, nižší segment má vozit Veselí a přech, takže minimálně z Prahy sem by nijak zásadně pomalý být neměl. Zámostí je podle mě celkově o ničem a pokud jde o veselskou a budějovickou zastávku a Ševětín, tak to už bych tedy nechtěl vidět, co za relace zbyde pro Os. Toto řešení by asi mělo smysl hlavně v době předkoridorové. Ale bude-li naděje na jízdní dobu Tábor - Budějovice kolem půlhodiny, tak by mě neurážela představa přibližného prokladu Ex (třeba 35 min. bez NeŠe) a R (řekněme 45 min.) podobně, jako u Tábor - Praha. Při Vmax 160 km/h je každé zastavení několik minut navíc, takže nad rámec Plané a Soběslavi bych už do Veselí nestavěl rozhodně (a i tu Planou tedy beru ve výhledu trochu s otazníkem, přece jen Tábor - Soběslav je zralé na S-Bahn, ten rychlík tu prostě nemůže stavět všude, má-li s ním vážně někdo jet dál než sem). Nezapomínejte navíc, že je to právě rychlík, na který je navázána přestupní skupina v Táboře... Něco málo taky udělá frekvence typu Benešov - Budějovice (resp. součet takovýchto "zbytků", včetně např. 221).

Nesni: Za dob Plečnika v něm platila regionální jízdenka EURegio, v té době cenově velmi výhodná.
Možná máte pravdu, beru tedy tuto část zpět. Omluvou mi budiž, že já tehdy dost často Rakouskem tranzitoval, takže nějaké EUR po Linz mi k ničemu nebylo a tedy jsem si z toho mohl odnést mylný celkový dojem, že kromě klasického lístku byl použitelný jen InterRail. Pardon. Každopádně jsem se tehdy bavil počítáním frekvence přes čáru a 3 lidi jsem napočítal jednou někdy v lednu. V letním období řádově desetkrát tolik (už si nepamatuju přesně).

WWW: K vašemu zamyšlení nad Ex na 220 bych si dovolil přidat jednu takovou úvahu (...)
Podle mě je zásadní nezastavit s Ex ve Veselí. Protože právě tohle je nejsilnější zdroj po Táboře, a - zejména pokud se někdy přece jen povede to NeŠe - rozhodující pro půlhodinu TA - CB (dálnice se blíží). Třeba by pak šlo ukotvit Ex na X:30 v Táboře a skupinu na tu půlu přepnout, v CB by to pořád ještě vyšlo (ale asi by se musela zrychlit i koňka, protože by bylo fajn stihnout poté X:00 Freistadt a následně rychlý segment na západ v Linci).
Dále až bude na 225 uzel v JH (někdy už celkem brzy), tak "secvakne" ve Veselí hezký přípoj R-R směr Praha. Od Ex by to pak už nevycházelo. Takže i toto by byl důvod R nijak nezpomalovat.
No a severně od Tábora podle mě vznikne zajímavý jev "spontánního P+R", protože ten koridor bude i pro osobák strašně rychlý, a D3 v nedohlednu, takže to najednou bude zajímavé i z míst, kde je dnes frekvence minimální. Takže bych spíš než přidávání Čerčan byl pro to, rychlíkem projet Olbramovice, a zavést Sp Praha - nic - Čerčany - Benešov - zastávkově (ideálně s projetím Tomic, byť to asi neprojde) - Tábor. Protože R obslouží jen Olbramovice, ale už nyní by možná stálo za to stavět Heřmaničky (= Prčice), do buducna bych dle vývoje na I/3+D1 možná nevylučoval dostat na vlak ani Miličín (v Olbra, Voticích nebo i Červeném Újezdě).
Budou-li dráty do Velenic, otevřou se další zajímavé možnosti typu poslat sem část těch rychlíků z Prahy, udělat Os Velenice - Tábor (nebo obojí) a tak. Když se půjde cestou "cokoliv na jih jede Ex", tak jednak musíte zastavit nejen Veselí, ale i Soběslav (a tím už to pojede dost dlouho), a jednak budete mít jen 60 min. interval srovnatelných spojů Praha - Tábor, v tom "rychlíku" pak skutečně budete obsluhovat jen větší či menší vesnice (a Os beztak dříve či později zaniknou nebo se ještě víc omezí, čímž vznikne u "R" tlak na další zastávky).

Radekedar: A já bych se zase přiklonil k přímým vlakům z Telče až do Havlíčkova Brodu zapojeným do rychlíkového uzlu. Když tyto dvě teze spojíme, máme přímé vlaky Pardubice - Telč [happy]
Takže vlastně Pardubice - Slavonice, pokud nemá být rozerváno potenciálně přímé spojení JI - Dačice. [happy] Tak teď už jen MÚK v Havlbrodě (kdo přijde na to, proč?) a třeba by to bylo i fajn. ;-)
Čtvrtek, 20. října 2016 - 12:18:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 417
Registrován: 12-2007
Pánové, Vaše "teorie sedla" nic nemění na tom, že autem lze odjet kdykoliv, odkudkoliv a kamkoliv. A vůbec se neptáme, jestli náhodou není sedlo a měli bychom tak s výjezdem z garáže počkat na 14. hodinu a do cíle dojet před 17.

V článku je velmi pěkně ukázáno, jak se "logické omezení v sedlech" krásně sčítají. Pokud je vaše cestovní vzdálenost časově delší, než období špičky (nad cca 3 hodiny), tak Vám díry v taktu sníží nabídku spojení klidně jen na odjezd brzo ráno, a pak možná dva až tři odjezdy odpoledne. To už s variabilností poptávky nemá společného...

M250 správně píše, že mimo špičku je nižší poptávka. Není ale nulová, a už vůbec není nulová jenom z toho důvodu, že někdy před 6 lety někdo potřeboval "vykázat úsporu" formou snížení vlkm.

Pokud má mít železnice síťový charakter, tak musí být základní interval dodržený celý den. Variabilnost špičky má být řešena případným doplnění posily ve špičce, nebo naopak snížením počtu jednotek v sedle a pod.

Pak si ještě dovolím poznámku o jednom kraji, který svoji taktovou dopravu také rozředil "dle reálných požadavků lidstva", ale ztrátu tím nijak nesnížil. Zajímavé... [happy]
Čtvrtek, 20. října 2016 - 12:32:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6440
Registrován: 4-2003
TZ: Například když mě napadnou naklápěčky, tak klopit půjde do Varů již dnes (nebo brzy) přes Cheb cca stejně rychle, do SO pak podstatně rychleji.

Jeden dosti podstatný detail jsou vozidla s naklápěním a ty nikdo rozumný kupovat už nikdy nebude. Už to tu několikrát proběhlo, jen jistí jedinci to nejsou schopni pochopit [crazy].
Čtvrtek, 20. října 2016 - 13:03:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2266
Registrován: 5-2002
Pinec: Absolutně přesně tak. Taky tady někde (mimo "odškodné dopravci za hroznou infrastrukturu") bych hledal i nějaké společenské zdůvodnění těch dotací.

Bram: Já nemám chuť vést debatu o naklápěčkách, jen jsem se snažil ukázat, že ani takováto "záchrana" Buštěhradku z pohledu dálkového významu nespasí.
Čtvrtek, 20. října 2016 - 13:16:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2994
Registrován: 5-2002
a zavést Sp Praha - nic - Čerčany - Benešov - zastávkově (ideálně s projetím Tomic, byť to asi neprojde) - Tábor. Takže, rozumím-li tomu dobře, chcete mezi Benešovem a Táborem tři vrstvy?[coze] Přičemž Ex a R budou mezi Prahou a Táborem de facto rovnocenné?
bude zajímavé i z míst, kde je dnes frekvence minimální. To jako myslíte, že nějaké Ješetice, Červený Újezd a podobně vygenerují nějakou nezanedbatelnou poptávku po cestování do Prahy?
Pinec: a jaký je rozdíl mezi tím, když řekneme, že máme dvouhodinový základní takt a ve špičce ho posílíme na hodinu a nebo že máme hodinový základní takt a mimo špičku ho zředíme na dvouhodinový?
Čtvrtek, 20. října 2016 - 14:09:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 418
Registrován: 12-2007
Brr: To záleží na tom, jak máte poskládány přípoje. Pokud bude celá síť nastavena na dvouhodinový interval, tak si pak můžete říct, že hodinovka je jenom "zahuštění".

Ona ale celá síť ČR na dvouhodinový interval až tak moc postavená není. Například v článku zmíněná relace severní Čechy a Podorlicko:

Dvouhodina na lince Rumburak - Nymburk není kompatibilní se základní dvouhodinou na lince Hradcem Králové - Trutnov. Takové spojení funguje pouze tehdy, když je mezi HK a Trutnovem hodinovka. Takže z pohledu linky Rum - Nym je na této lince hodinovka "doplnění", ale z pohledu linky HK - Tru je občasná dvouhodina nehodící se "vypadávka".

Je to o tom, že interval 1h generuje přestupní uzly každých 30 minut. Interval 2h generuje uzly každých 60 minut. Při intervalu 1h tak na hustší sítí dokážete vytvořit více přestupních vazeb.

To je někdy přínosné (určitě platí v KHK díky hustotě sítě). Někde (v kombinaci s nižší poptávkou a při menší hustotě sítě) zbytečné. Například na zmíněném Českolipsku dálkové vazby jakž takž umožníte i při dvouhodině, protože linky se ve stejném intervalu a ve stejné době v Lípě potkají a nic dalšího tam nehoníte.
blekp
Čtvrtek, 20. října 2016 - 14:22:59  
Neregistrovaný host
193.179.3.120
Na stránkách DB Bahn už lze vyhledávat spojení vlaky ČD na nový JŘ 2016/2017.

https://www.bahn.de/i/view/CZE/cs/index.shtml
IDS JMK
Čtvrtek, 20. října 2016 - 14:26:54  
Neregistrovaný host
88.101.106.91
Byl by prosím odkaz na konečný návrh GVD tratí Jižní Moravy?
Díky!
blekp
Čtvrtek, 20. října 2016 - 14:29:18  
Neregistrovaný host
193.179.3.120
Na webu Jikordu je uvedeno:
Vlaky na tratích 194 a 220 s poznámkou 99 "vlak bude veden pouze při zajištění financování" nebudou objednány.
Bkp
Čtvrtek, 20. října 2016 - 14:32:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7545
Registrován: 8-2003
Já bych naklápěcí vlaky neodepisoval. Samozřejmě ne na hlavních tratích, ale naopak na těch vedlejších tam, kde i dražší souprava nezvyšuje náklady na linku. Pokud například na některé "dieslové" rychlíkové lince je na výběr jízdní doba 2:00 a potřeba třech nenaklápěcích souprava anebo 1:30 a dvě naklápěcí soupravy, tak to stojí za úvahu.
Slepeckou holí se golf nedá hrát!
Čtvrtek, 20. října 2016 - 14:35:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6442
Registrován: 4-2003
Bkp:Já bych naklápěcí vlaky neodepisoval.

Vyrábí dnes vůbec někdo motorové naklápěcí vlaky vyhovující TSI?
Čtvrtek, 20. října 2016 - 14:46:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7329
Registrován: 5-2002
ad TZ a Bram Já nemám chuť vést debatu o naklápěčkách, jen jsem se snažil ukázat, že ani takováto "záchrana" Buštěhradku z pohledu dálkového významu nespasí.

Ona by asi dosti spasila, ale pro koho?

Když jezdila republikou "žlutá" Desira, vozili jsme je do dílen v Neumarku, zpravidla přes Vojtanov.

Jednou jsem se navečer nechal poslat z Prahy hl.n. přes Žatec a Karlovy Vary do Chodova, kde si to pak bral Mikulda.

A když jsem přepočetl dosažené jízdní doby na trať z Masaryčky a se zastávkami Kladno, Žatec a Ostrov nad Ohří, vyšlo mi 2:30.

Ale samozřejmě cenově naprosto mimo mísu.
Čtvrtek, 20. října 2016 - 14:56:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 796
Registrován: 5-2014
blekp: Zajímavé. Lze tam dohledat, že posilové vlaky Brno - Praha jsou všechny s číselným označením ČD a ty s odjezdem v 6:09 a 7:09 zastavují v ČT a Ústí nad Orlicí a 8:09 nezastavuje ani v jednom z těchto uzlů.

Vlak RegioJet s odjezdem 17:09 tam není vůbec uveden.

(Příspěvek byl editován uživatelem BoH.)
Čtvrtek, 20. října 2016 - 15:22:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2267
Registrován: 5-2002
Brr: Takže, rozumím-li tomu dobře, chcete mezi Benešovem a Táborem tři vrstvy?[coze] Přičemž Ex a R budou mezi Prahou a Táborem de facto rovnocenné?
První věta odporuje druhé. [happy] Z pohledu úseku Praha - Tábor by ty vrstvy byly tři (ještě S-Bahn), ale v úseku Benešov - Tábor jen dvě: Ex (občas navíc BN) a Os. S tím, že část vlaků by pokračovala jako Ex i dál na jih, a část by tam jela jako R (pročež ty vlaky takto pojmenovávám pro jednoduchost celé), a to dost možná alespoň občas i jinam než do CB.

Brr+Pinec: Ano, na první pohled to vypadá tak, že klíčem k řešení je dodržet "základní interval sítě" a příslušné dvouhodiny o hodinu posunout tak, aby to fungovalo "furt" - a pak samozřejmě můžete do alelujá půlit interval tam, kde je lidí hodně, a třeba si i (velmi ojedinělě) dovolit jednu vypadávku na 2-3 od sebe dostatečně vzdálených dostatečně málo síťově důležitých linkách z toho základu. Tolik teorie.
Ovšem pak tu máme taky ten fakt, že - byť když o tom tak přemýšlím, to snad ani nebylo nikde popsáno - onen základní interval sítě je vlastně funkcí její hustoty, odhlédneme-li od peněz. Takže v prostředí, kdy se vám od sebe uzly dostávají na plus mínus hodinu (aspoň průměrně), by to mohla být dvouhodina. Jenže to jaksi není náš případ, a už vůbec ne v rámci "jednokolejné říše Severovýchod". Když zauvažuji také o nějakých uzlech návazných autobusů (např. Dvůr Králové), tak se to poměrně brzy začne jevit tak, že ty uzly jsou od sebe spíš 15 než 30 minut (průměrně). Takže dokonalé řešení je asi možno buď:
1. Při základním intervalu sítě 30 minut
2. Při použití vícevrstvých řešení (např. uzly na A, C, E obsluhuje rychlá linka 1, zatímco B,D (kde 1 nestaví) pomalejší linka 2 apod)
Obojí má své výhody a nevýhody, každopádně jednu nevýhodu to má společnou: hodně to stojí.

Takže je možné:
a) Udělat základní interval hodinový, u těch uzlů "o 15min. vedle" si nějak vypomoci regionálkou, je-li to podstatné, a někdy naopak mít linkový interval delší a obětovat určitou vazbu v sedle na linky špičkově hodinové.
b) Vše tvrdě na dvouhodinový základ, vazby na významné linky budou fungovat vždy, vzájemné vazby (vybraných) dvouhodinových linek odpálíte celodenně.

Přece jen mi jako menší zlo přijde (b), ostatně v ČR reálně aplikované. Navíc má tu výhodu, že k alespoň "suboptimu" (nazvu-li optimem ten případ s půlhodinovými intervaly) to lze relativně snadno přibližovat postupným růstem - např. "ukecáme vládu aby přidala XY milionů na ty dva vynechané hradecké rychlíky, za rok zkusíme srovnat tu ostudu na R11, později postupně prodloužíme špičky na R9, až tam bude skoro celodenní hodinovka" (příklady ilustrativní). Zatímco ve var. (a) by to znamenalo, že při každém takovém kroku budete muset ještě pohnout příslušnou navazující dvouhodinou (do té doby na druhém konci o hodinu vedle jiné dvouhodiny), a to nemusí být úplně snadné.

Jen tak mimochodem z toho taky vyplývá, že čím víc provoz zrychlujete, tím kratší vzdálenost mezi uzly a tedy tím více vrstev nebo kratší základní interval by měl být (zdravím tímto debatu o IV. koridoru [happy]). Zároveň je to vysvětlení, proč by si v zemích s mizernou infrastrukturou (řídkou, pomalou, popř. obojí) vystačili s delšími intervaly, aniž by měli (v našem smyslu) "blbé nepřípoje" - tedy kdyby v takových zemích takt někoho zajímal.

Petr Šimral: Já výhody naklápěček nezpochybňuju, a třeba na ty Rakovníky (ať se držím původního tématu) by se dá třeba i mohly, zvlášť pokud by to ušetřilo soupravy (v nějakém hustším provoz). Jen jsem nechtěl, aby se téma zvrhlo na tuto v daném kontextu dílčí otázku. Protože když bys dosáhl naklopením na 2:30 po Buštěhradce, tak stejného času dosáhneš klopením i přes Cheb. A drobný rozdíl je v tom, že na tom Chebu nemusíš (možná pár kousků mezi CH a KV?) infrastrukturně upravovat, abys klopit mohl, zatímco Buštěhradku celou. A z toho dovozuji, že ta svůj minulý význam už zpět získat nemůže ani tímto způsobem.
Čtvrtek, 20. října 2016 - 16:56:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7331
Registrován: 5-2002
Petr Šimral: Já výhody naklápěček nezpochybňuju, a třeba na ty Rakovníky (ať se držím původního tématu) by se dá třeba i mohly, zvlášť pokud by to ušetřilo soupravy (v nějakém hustším provoz). Jen jsem nechtěl, aby se téma zvrhlo na tuto v daném kontextu dílčí otázku. Protože když bys dosáhl naklopením na 2:30 po Buštěhradce, tak stejného času dosáhneš klopením i přes Cheb. A drobný rozdíl je v tom, že na tom Chebu nemusíš (možná pár kousků mezi CH a KV?) infrastrukturně upravovat, abys klopit mohl, zatímco Buštěhradku celou. A z toho dovozuji, že ta svůj minulý význam už zpět získat nemůže ani tímto způsobem.

Na tom se shodneme.

Význam naklápěcí technologie je dle mého názoru výrazně přeceňován. Technicky je to příliš složité a v nezávislé trakci je to navíc s ohledem na potřebný výkon pažravé.

PS: Ty 2:30 byly dosažené s nenaklápěcím Desirem [happy].
PS2: Ale kdybych tam měl lidi a řešil jejich kafata a suschi, tak bych tak na hraně asi jet nemohl.
PS3: Nedotovaný autobus Praha - KV jede taky 2:30.
Čtvrtek, 20. října 2016 - 17:12:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6443
Registrován: 4-2003
Petr Šimral:Ty 2:30 byly dosažené s nenaklápěcím Desirem

Jestli jsem dobře pochopil, tak jsi toho dosáhnul někdy v roce 2011. Je to tak? Pokud dochází k mírnému vylepšení trati Chomutov - Cheb a také se postupně opravuje trať Lužná - Kladno, dále se opravuje trať Žatec - Chomutov, tak by snad této doby mohlo být dosaženo i bez jízdy na hraně možností.

Pořád je tu ale ten nedotovaný bus s jízdní dobou 2:30., či dokonce 2:15 a dá se předpokládat, že s postupnou dostavbou R6 se tato jízdní doba bude neustále snižovat.....
J. Kučera nereg.
Čtvrtek, 20. října 2016 - 17:22:42  
Neregistrovaný host
89.203.212.123
Brame, Kladno-Lužná se opravdu neopravuje, rozhodně ne tolik, co by bylo potřeba. Pomalé jízdy v tomhle úseku prakticky nebyly, jen letos ty pověstné šedesátky mezi Stochovem a NS (ze kterých se radši udělala TR místo PJ), jinak tam nic nebylo (delších/dlouhodobějších PJ)... právě proto jsem se na tu trať pana Záruby zeptal, myslel jsem, že tím trošku rozdmýchám diskuzi, ale je otázka, zda bysme se s tím neměli přesunout buď do Buštěhradky přímo nebo do "Rychlodráhy ...". Možná by i PŠ (a nejen on) něco mohl proložit příležitostnou fotkou z minulosti... Jinak k těm opravám - já v úseku Stochov - Praha jezdil v letech 2003-2007 denně, o pomalých bych mohl vyprávět.. ale je pravda, že většina z nich neměla na plnění JŘ nějaký zásadní vliv. Jak říkám, jestli chcete pokračovat, pojďme jinam, tady blbě hrajou [satan]
Čtvrtek, 20. října 2016 - 19:40:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10600
Registrován: 5-2004
Ty busy se moc nezrychlej. Ona stavajici karlovarka je v pohodě z varu az nekam ke srazeci krizovatce u strojetic. Bus to asi 130 nepovali, spis se zrychli iad. Navic kol prahy a v ni mensi kolony tezko budou, tudiz pokud to bus nezapichne kdes na periferii typu zly cin s dalsima +25 do centra tak co usetri dalnici to prosustruje v praze. No a pokud se dalnice bude stavet jak ten posledni usek u lubence kde nahradila kus luxusniho tripruhu bez obci tak se neusetri nic...
J. Kučera nereg.
Čtvrtek, 20. října 2016 - 20:29:26  
Neregistrovaný host
83.208.56.193
Abych ještě upřesnil, na relaci Praha - CV (-KV - Cheb) jsem rezignoval už dávno, jde mi spíš o možnosti rychlých spojů na denní dojíždění do Prahy... Já ze "staré" Buštěhradky moc nepamatuju, prakticky už jen torzo v podobě R 258/9 z Prahy hl.n. do KV a Marktredwitzu (s lůžkovým kurzem Moskva - KV) a odpolední R z Masaryčky kolem půl třetí odpoledne tažený chomutovskými 750...
Čtvrtek, 20. října 2016 - 20:45:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7332
Registrován: 5-2002
Petr Vlček Ty busy se moc nezrychlej. Ona stavajici karlovarka je v pohodě z varu az nekam ke srazeci krizovatce u strojetic. Bus to asi 130 nepovali, spis se zrychli iad. Navic kol prahy a v ni mensi kolony tezko budou, tudiz pokud to bus nezapichne kdes na periferii typu zly cin s dalsima +25 do centra tak co usetri dalnici to prosustruje v praze. No a pokud se dalnice bude stavet jak ten posledni usek u lubence kde nahradila kus luxusniho tripruhu bez obci tak se neusetri nic...

Ale zrychlí.
Ono je tam toho docela dost:

a) celý úsek od konce D6 u Nového Strašecí přes Řevničov, Krušovice a Krupou a přejezd.
b) Hořesedly, zatáčky, Hořovičky a Jesenická křižovatka s I/27
c) Petrohrad
d) Lubenec

K tomu zvýšení rychlosti z 90 km/h na 100 km/h.