Diskuse K-report » Archiv 2016 » Železnice » Fotografování + fotografové + fotografie » Archiv diskuse Fotografování + fotograf... do 25. 07. 2016 předcházející | další

Archiv diskuse Fotografování + fotograf... do 25. 07. 2016

dolů
   autor příspěvek
mor vleček
Neděle, 19. června 2016 - 22:48:12  
Neregistrovaný host
91.231.171.20
"....Koukat kolem sebe a učit se od ostatních. A hlavně koukat kriticky. Tohle je dobrý, proč je to dobrý. Tohle je blbý, proč je to blbý...."
A to vycházíš z návyků ze strašné totality, protože dnes knihy a noviny téměř žádnou korekturou neprochází,
moderátor v tv a rádiu mluví nespisovně, protože jinak jde o cenzuru (vždy si vzpomenu na toho herce, co "posílal" dopis
vulgarismů komoušům, kteří chtěli uzákonit "gramatiku" v médiích) a výkon herců v telenovelách je na blití, na bilboardech máš
nádhernou vychrtlinu s šesti prstama bez bradavky, protože photoshop vole, prostě vše je o.k. a o "barvičkách" všude okolo,
však ovce chtějí být veselé, darmo mluvit...[zadnice]
PS: v textu jsou zřejmě chyby, protože sem dlouho nečetl dobrou knihu[proud]
Úterý, 21. června 2016 - 10:24:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 252
Registrován: 10-2007
..."kouknu a vidím"... To je ten typicky český výraz "okometricky" ? [talker]
Neděle, 26. června 2016 - 19:01:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 500
Registrován: 3-2015
Tak jsem vypozoroval po měsíčním používáním zrcadlovky že pokud mám podmínky světelný a svítí slunce tak není problém abych fotil na čistý manuál fotky sou pak slušný, pokud ale se zatáhne všechno je v háji a už ty hodnoty prostě v tom nenastavím tak jak bych chtěl a většinou z toho vyleze tmavý nebo příliš světlý snímek kompenzace expozice v tomto režimu nejdou jedinou možností je zvyšování iza ale někdy mi tam vylítnou velký iza pokud zapnu auto, velký isa pak mají za následek zrnitost, jak poznám že fotka šumí?
Chary
Úterý, 28. června 2016 - 13:19:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2129
Registrován: 3-2010
Jeníku, trošku nechápu, v čem že má být problém.

Já když fotím na sluníčku přes den, nastavím ISO200 1/800 F8 a nazdar hodiny, flákám to hlava nehlava. Pokud svítí, je dost světla i ve stínech a zároveň tyto hodnoty nevypálí ani čistě bílou na laku např.

Pokud je světla míň, musím logicky upravit expozici tak, abych pořád dostal to, co potřebuju. Od toho je fotograf, od toho má v ruce nástroj a mezi ušima ořech, a proto je na tom aparátu ta hromada tlačítek, koleček a možností v menu. A míň světla je třeba i ráno nebo večer, kdy se slunce převaluje na dlaň nad horizontem.

V zataženu je řádově o 2-3 EV míň světla (a ještě míň, když to je v okrajových částech dne), takže je nutno nastavit ISO někam na 400 (hodně dobré zataženo) či 800 (plechová obloha) až 1600 (těžké dešťové mraky, slabá propustnost) nebo ještě víc (tlustý mraky a pozdě večer). To jsou čísla pro vláčkový focení, plusmínus, tj. časy cca 1/500-1/1000 a clony f5,6-f11, podle okolností. No a dorovnat expozici clonou a časem, s ohledem na rychlost pohybu a objektiv (zlaté oko, hloubka ostrosti, kresba v rozích). Vždy exponuješ na hranici výpalů, v zataženu to je univerzálně obloha. Všechno tmavý pak vytáhneš editací z rawu, způsobů je několik.

Tuhle jsem v takovém hezkém plechovém zataženu exponoval na 1/640 F9 ISO800. O čtyři hodiny pozdějc se to začlo trhat, ale furt to nebylo ono, stačilo 1/640 F9 ISO400. Vždy záleží na situaci.

To je mj. důvod, proč se vždy a za všech okolností důrazně doporučuje spíš se snažit pochopit a naučit ty základní fotografické expoziční věci, než se ptát, jak přesně to máš nastavit. A taky není úplně špatný si uvědomit, že jakmile koupíš digitál, tak máš jen celkem malý náklady na fotku na kus, čili není problém si tu expozici na místě vyladit právě třeba nástřelovou fotkou s porovnáním histogramu a hlavně hlášení výpalů v menu. Navíc aparát ti v menu říká takovejma čárkama, +_ _ _ 0 _ _ _ - co si myslí, jak že vyjde expozice, ne? A když to je hrubě do jedný strany, tak je asi někde něco blbě.

Že v manuálu nefunguje korekce expozice, to je správně. Od toho je to přece manuál, ne? Manuál používáš tehdy, kdy nechceš, aby se ti nějak měnila expozice, např. podle měnící se scény. Ohraný příklad s bílým vlakem u lesa nebo černým na sněhu. Když máš nějaký (polo-) automatický režim, tak EV+/- říká "udělej to jak myslíš ALE s touhle korekcí", třeba o 1/3 tmavší, než si myslí expozimetr. V plně manuálním režimu se tím jen upravuje právě ten proužek v hledáčku, který říká, jak to bude podle toho, co je nastaveno a co si myslí expozimetr.
Na druhou stranu, pokud máš Manuální čas a Manuální clonu, ale Auto ISO, potom EV+/- zase funguje a upravuje právě to Auto ISO, zase podle toho, co tomu vnutíš za korekci a co si v danou chvíli myslí expozimetr.

Ano, velký ISO vlítne tam, kde je tma. A tma je kolikrát hrozně relativní pojem. Dalo by se říct, že všude tam, kam nesvítí slunce, je menší či větší úroveň tmy. U nás míváme kolikrát velmi kvalitní tmu. Co by za to každej fotograf dal, když chce fotit a je na fleku tma jak v pytli, kdyby tu tmu mohl v těch pytlích vyvážet. Na focení tmu nepotřebuješ a městští lidé s lampami za okny by za dobrou tmu velmi dobře zaplatili. Fotit ptačí hnízdo v koutě za trámem pod pergolou, to je tma přesně jak v tom pytli. Tam nebyl problém fotit na F5,6 1/200 ISO6400 a furt to bylo tmavý...


Že fotka šumí poznáš mozkovým měřením. Koukneš, šumí? Šumí. Nešumí? Tak nešumí. Si tu samou scénu vyfoť na iso200, 400, 800, 1600 a 3200, samozřejmě na stejnou clonu a odpovídajícím způsobem se zkracující čas, a ty fotky si porovnej. Líp položená otázka by asi měla znít, jak poznám, že fotka šumí tak moc, že to je k prdu. Ale to je na celej článek.

Jak poznám, že je polívka slaná?

Ukaž nějaký fotky, kde ti to v zataženu vyšlo moc tmavý nebo moc světlý a k tomu expoziční hodnoty.
Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Úterý, 28. června 2016 - 17:12:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 509
Registrován: 3-2015
Chary díky to mi stačí nějak si poradím za každé situace, já jsem ty hnusný pode nebo přexponovaný fotky už smazal, ale až nějaká taková bude tak to sem pošlu, včera jsem třeba použil zábleskový režim při zataženu to pak taky udělá jiné hodnoty, ještě jsem jí nezkoušel za tmy tam bývá blesk samozřejmostí
Bobo
Čtvrtek, 30. června 2016 - 15:50:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13095
Registrován: 5-2002
zdravím, mam dotaz: co může způsobit takovýto světlotrysk?

je to na klasický kinofilm.
spodek vychází z prostoru dirkování filmu.
neni na každé fotce, jeho výška je různá dle nálady.
zdá se mi, že spolu s posunem filmu se to přemístuje směrem vlevo, ale ne o moc.
posledních pár fotek už to nemá, ale to nic nemusí znamenat. začalo to hned na začítku filmu.
též se mi zdá, že velikost možná souvisí s tím, jak dlouho bylo políčko fimu přetočeno do expoziční polohy. před i po exp.
dělá to s různými objektivy, asi nezáleží na času expozice (většina je při 1/250)
děkuji za rady. (ne typu vyhodit) že mi tam někde leze světlo jsem též zjistil [proud][blesk][fotic]
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
http://www.stopkoureni.cz/
Pružinskij
Čtvrtek, 30. června 2016 - 16:13:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 854
Registrován: 4-2015
Zrovna jsem ti chtěl poradit, že ti tam leze světlo a máš to vyhodit...[biggrin] ... To bude asi nejlevnější řešení. A to buď rád, že tam máš jenom peršinga - mě se takhle krásně zprasily fotky z posunu s podvalníky ve Wielichowu, Faury někde v rumunskejch horách...

(Příspěvek byl editován uživatelem Pružinskij.)
Waarschijnlijke Afstanden.
Čtvrtek, 30. června 2016 - 21:57:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6034
Registrován: 2-2009
Bobo - jde ti tam světlo přes zadní stěnu foťáku, kudy to budeš jen těžko zjišťovat.
Kdy si dávno mi to dělal Kiev 4M a ani na třikrát na to servis nepřišel. Dal jsem jim popis vady, negativy. Ta netěsnost může být maličká. Respektive bude maličká. Jediné řešení, pokud to dovoluje konstrukce zadní stěny, je přetěsnění.
betakaroten
Pátek, 01. července 2016 - 16:07:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 343
Registrován: 10-2012
Bobo:
spodek vychází z prostoru dirkování filmu

=> zkontrolovat utěsnění na horní straně zad

zdá se mi, že spolu s posunem filmu se to přemístuje směrem vlevo, ale ne o moc

Zdá se? To je potřeba prověřit. Kdyby to bylo na stejném místě vzhledem k okraji snímku, je problém poblíž obrazového pole. Jestli to je na každém snímku jinak, spíš bych viděl problém v oblasti navíjecí cívky.

dělá to s různými objektivy

Takže to není kompakt a objektiv lze sejmout, to je dobrá zpráva. Pokud je závada v obrazovém poli, mohl by pomoci klasický test:
Místo filmu založit kousek tenkého papíru (kvůli kontrastu).
Otevřít závěrku (aretovat, pokud to jde).
Odebrat se do temné komory s aparátem a zhasnutou baterkou.
Nechat oči uvyknout tmě, jedno z nich ponořit do otvoru po objektivu.
Rozsvítit baterku (pozor na oslnění) a z různých úhlů nasvěcovat záda přístroje.
Je možné, že se v určitý okamžik objeví paprsek světla = pachatel odhalen.
Pátek, 01. července 2016 - 16:33:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6043
Registrován: 2-2009
Nebo tam dát kousek filmu, levný film, na objektiv krytku a bez expozice osvítit zadní stranu a po vyvolání se uvidí. Stejně tak lze zadek olepit čenou plastovou páskou - radši dvě vrstvy a sledovat, kde se osvit projeví. Nejdřív pant, pokud je přítomen, pak další.
Kde pak hledat servis ve kterém by se toho ujali nevím. Býval jeden vynikající na Smíchově ale to už je drahně let. Ty dnešní jsou spíše výměnci dílů, jsou li ještě.
Bobo
Pátek, 01. července 2016 - 19:50:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13099
Registrován: 5-2002
děkuji za rady. léčitel je v litoměřicích. po podrobném zkoumání sem zjistil, že místo vniku světla se přemístuje směrem doleva. že by nějakej bordel u pantu?
přetěsnit není skoro co. dvířka maj labirint. oblast navíjecí cívky-u pantu je ta černá chlupatá zábrana. pak eště okénko na koukání, co je tam za film. napadlo mě to celé oblepit černou páskou..... eště zaexperimentuju.
kde je nahoře/dole a pravo/levo? myslim porovnání fotky a pohled do otevřeného fotáku zezadu.
každopádně děkuji za rady
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
http://www.stopkoureni.cz/
Pátek, 01. července 2016 - 19:59:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6045
Registrován: 2-2009
Bobo - a co že to máš vlastně za stroj ? Naslepo se blbě radí.
betakaroten
Pátek, 01. července 2016 - 22:42:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 344
Registrován: 10-2012
kde je nahoře/dole a pravo/levo? myslim porovnání fotky a pohled do otevřeného fotáku zezadu.

Obojí obráceně než v reálu. Ještě bych v rámci diagnostiky vzal ten pokažený film (je-li vcelku nebo aspoň několik políček pohromadě), narichtoval ho exponovaným políčkem jako při expozici (t.j. vzhůru nohama a matnou stranou směrem k objektivu) a podíval se, kam vycházejí sousední světlotrysky. Možná je ten hadr u pantu odchlípnutý nebo děravý, možná to dělá to okénko (což je mimochodem příklad kurvítka, druh filmu se dá zaznamenat mnohem bezpečnějšími způsoby).
Bobo
Neděle, 03. července 2016 - 22:34:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13103
Registrován: 5-2002
Minolta X300s. čerstvě koupen na inzerát....
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
http://www.stopkoureni.cz/
Pondělí, 04. července 2016 - 06:38:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6070
Registrován: 2-2009
Bobo - ha, tu mám ještě v šuplíku. Jestli máš taky plastové tělo jako je u té mojí, mohla by to být i miniaturní prasklina, odlomený kousíček plastu, zkřivená zadní část těla.
Zkusil bych to po částech oblepit a snad by to něco napovědělo. Nebo bych ji s každým novým filmem oblepil kolem dokola a měl by být klid.
Se značkovým servisem Minolta, pokud ještě existuje, moc dobré zkušenosti nemám. Mě zase odcházela spoušť.
Čtvrtek, 07. července 2016 - 13:11:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 857
Registrován: 2-2010
Dotaz: Fotíte do formátu RAW nebo JPEG? Já jsem teď zkoušel fotit do RAWU (NEF) a do JPEG, a zdá se mi, že RAW má docela vyšší šum než JPEG, takže co je podle Vás lepší (nebo jak ho odbouráváte->změnou ISO nepomohlo). díky
Pesimista vidí v tunelu tmu.Optimista vidí na konci tunelu světlo.Realista vidí světla vlaku.A strojvůdce vidí tři debily na kolejích. [masinka]
Youtube kanál: https://www.youtube.com/user/TravelTrainProd
Pružinskij
Čtvrtek, 07. července 2016 - 13:37:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 874
Registrován: 4-2015
Zkuste si tak 20 minut přečíst něco volně z netu. Nemusíte ani do knihovny.
Waarschijnlijke Afstanden.
Čtvrtek, 07. července 2016 - 15:05:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 858
Registrován: 2-2010
ad Pružinskij: To jsem udělal, už jsem pročetl mnoho stránek, ale na každém webu píšou něco jiného. Co by jste doporučil vy? [happy] nechci žádné sálodlouhé rady (pokud to jde), jen říci, co asi dělám špatně a jak si se šumem poradit. díky
Pesimista vidí v tunelu tmu.Optimista vidí na konci tunelu světlo.Realista vidí světla vlaku.A strojvůdce vidí tři debily na kolejích. [masinka]
Youtube kanál: https://www.youtube.com/user/TravelTrainProd
Chary
Čtvrtek, 07. července 2016 - 15:27:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2136
Registrován: 3-2010
Tohle není sáhodlouhá rada, jen trošku obšírnější vysvětlení toho, proč JPG vypadá jinak než raw a co děláš blbě ;-)

Totiž, základ bude v tom, že procesní mechanismy, které se surových dat interně v aparátu vyrábí JPG, jsou nastavené tak, aby ten JPG byl co nejvíc nejlepší "hned jak to vyleze" a nemuselo se s tím už dál nic dělat, protože jakmile se to nakonec doprasí zdrcnutím do 8 bitů a dorazí kompresí JPG, tak už s tím dál moc dělat nepůjde, aniž by se neprojevily negativní průvodní jevy výše zmíněného.

Na druhou stranu raw jsou surová data, kde se předpokládá, že s nimi uživatel bude nakládat podle libosti, nástroji daleko mohutnějšími a vychytanějšími, a že si třeba to odšumení provede sám, podle chuti a potřeby přesně tak, jak uzná za vhodné, aby to akorát tak odšumilo ohavnou krupici v obloze a přitom to nerozmazalo jemnou kresbu v listech do kaše. A to se bavíme jen o šumu, raw toho umí daleko daleko víc, že.

A že zmiňuješ nef, tak zrovna o Nikonu se v poslední době dost mluví o tom, jak zamákli na JPG a že to z těch zrcadel do JPG padá čím dál tím lepší.

Neděláš apriori blbě nic, jen neděláš vše, co máš, tak, jak bys asi měl.

Pro začátek můžeš zkusit různé režimy nastavení odšumení jednak v NX-D a také daleko běžnější postup, totiž komplet vypnuté odšumení při exportu do tifu a následné odšumení pokročilými programy a postupy, např. selektivně, zvlášť krupici a zvlášť barvu, a v různých mírách obého, nebo selektivně jakože oblohu víc a listí míň.

Ono taky jde o to, že zatímco v aparátu nastavíš odšumení jen na off-low-medium-high, a v NX-D můžeš nastavit 4 šavle, totiž krupici (luminance) 0-100 a doostření potom 0-100 a barvu taky tak (0-100/0-100), tak třeba topaz má těch šavlí deset a to nepočítám debanding.

Což je přesně to, co popisuju na začátku.

(Příspěvek byl editován uživatelem chary.)
Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Čtvrtek, 07. července 2016 - 15:37:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 859
Registrován: 2-2010
ad Chary: Díky zkusím to v tom NX-D, uvidíme, co z toho vyleze. Zatím jsem zkoušel upravovat šum v Adobe photoshop (v pluginu Camera raw), a tam úprava moc nepomohla. Mě RAW vyhovuje hlavně kvůli velkým množstvím úprav (hlavně přepálená obloha, která vždy v RAWU šla zachránit (v jpeg ne), takže jediný problém je ten šum. Ale zkusím teda jiné programy a uvidím, co z toho vyleze. Mám fotoaparát Nikon D7000 + objektiv TAMRON AF 18-200mm F/3.5-6.3 Di-II. Ještě přemýšlím koupit filtr, nejspíše polarizační, abych snížil šanci na přepaly a možná bude stačit do jpeg.
Pesimista vidí v tunelu tmu.Optimista vidí na konci tunelu světlo.Realista vidí světla vlaku.A strojvůdce vidí tři debily na kolejích. [masinka]
Youtube kanál: https://www.youtube.com/user/TravelTrainProd
Chary
Čtvrtek, 07. července 2016 - 16:03:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2137
Registrován: 3-2010
Na základě čeho se domníváš, že polarizační filtr ti pomůže snížit šance na přepaly...? Jen aby to "náhodou" nebylo přesně naopak, z určitých důvodů ;-)
Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Čtvrtek, 07. července 2016 - 16:43:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6108
Registrován: 2-2009
Chary -Neměl by polarizák fungovat na digitálu stejně jako na analogu ? Nevidím důvod, proč by měl fungovat jinak. A pokud tedy stejně funguje může některé přepaly když ne zlikvidovat tak omezit. Možná jsem blbej ale u analogu to zcela určitě šlo - vlastní zkušenost.
Chary
Čtvrtek, 07. července 2016 - 17:20:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2138
Registrován: 3-2010
Záleží, co přesně chceš tím polarizákem docílit a jakej typ přepalů myslíš, že odstraníš.

Pro začátek bych se zeptal, co to je přepal.

Já bych řekl, že přepal je takové místo, které je ve scéně světlejší, než co dokáže celkově nastavená expozice bezpečně pojmout. A celkově nastavená expozice se dělá podle dostupného světla a světelné odrazivosti, když to tak pojmenuju.

Představ si bílej komín proti obloze. Obloha je plná prašnosti a vlhkosti, která odráží polarizované světlo. Když použiju polarizák, tak po odrušení toho světla bude obloha tmavší. Jenomže nepřirozeně. Budu teda kompenzovat expozici nejen, abych dorovnal ztráty vzniklé na polarizáku jako takovém, ale zároveň i celkově tmavší scénu všude tam, kde předtím bylo polarizované světlo. A bílej komín přepálím víc, než bez polarizáku.

Pokud totiž jde o to, že polarizák použiju například na zvýraznění bílých mraků na obloze (jeden z nejtypičtějších případů užití polarizáku na krajinové fotografii při slunci), tak jako efekt dostanu nepřirozeně tmavou modrou část nebe. Já když se podivám na nebe, tak vidím světle modrou a v tom mraky, žejo. S polarizákem je oblohová část tmavší než původně, nutno kompenzovat korekcí expozice. Nepřirozeně tmavá modrá část oblohy je často jasné vodítko, že někdo použil polarizák, asi že si pomůže, ale získal pouze naprosto nepřirozeně vypadající fotku.

Expozice byla nastavena na ten šedej trojúhelník omítky na boku tý mansardy.

Čistě bez efektu, s polarizákem dorovnaná expozice na tu omítku (+4/3 EV, mám celkem světlej polarizák), a konečně dorovnaná expozice na oblohu (další +2/3). Bílej komín, na první i druhé fotce tak tak, šel na třetí fotce udělat dětem pápá.

Mraky ovšem na té dodatečně zkorigované verzi vypadají velmi působivě, krásně bílé na modrém nebi. Zde trošku do zelena, ten polarizák má očividně nádech, což se dá dodatečně srovnat, to není problém.



Nebo... jaký přepaly jsi měl na mysli, že polarizák zruší?
Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Čtvrtek, 07. července 2016 - 18:01:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6109
Registrován: 2-2009
Chary - definici bych nerad vymýšlel - zkrátka to je místo kde vlivem přexpozice dojde ke ztrátě kresby nebo přesaturování negativu. a,,slití světel". Výsledek by měl být stejný - ztráta informací, u negativu nekopírovatelná světla = taky ztráta informací.
Bohužel mi před časem odumřel skener takže Ti nemůžu posloužit ukázkou.
V mém případě to bylo silné boční světlo, spíš protisvětlo, a odraz na dosud nezkřídovatělém nátěru 751 v Plešivci.
Chary
Čtvrtek, 07. července 2016 - 18:19:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2139
Registrován: 3-2010
Takže jako odraz slunce v lesknoucím se natřeným plechu? Na to si budu muset vzpomenout, až se budu někdy někde motat v takový situaci.

Že je polarizákem vidět do aut a rybníků, ano. Že to dělá simpsonovskou oblohu a kýčovitý podzimy, ano. Ale vždy to vede k celkový větší tmavosti tmavých pasáží, takže se to pak musí kompenzovat, aby fotka nevypadala celkově velmi tmavě, a smrdí to výpalama všude jinde. Proto jsem vytáhl tu definici výpalu a problém celkový expozice.

Kdysi se tu někdo ptal na polarizák a odraz slunce v oknech, typicky takový ty extrémní prasata v tramvajích, jako třeba tady, tak to zaručeně nefunguje. To samý lesklý hrany na boku čela 380 atp.

Přemýšlej, kde ještě by měl teoreticky (teoreticky, prakticky bych si to rád ověřil) polarizák fungovat na výpaly?
Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Čtvrtek, 07. července 2016 - 19:10:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6111
Registrován: 2-2009
Chary - na totální reflex to samože nefunguje, jinak by to fungovat mohlo a mělo.
Přemejšlej - to se snadno řekne, hůř udělá. Já měl levný lineární a měl jsem ho právě na ty odlesky a na nebíčko s mráčkama. Jen bych podotkl, že ten lineární neztmavoval tolik jako cirkulární, ovšem taky méně a hůře fungoval - muselo se pracně hledat v jaké poloze pracuje uspokojivě. Jinak fungoval jako šedý filtr - mínus 1 - 1,5 EV.
Chary
Pátek, 08. července 2016 - 07:55:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2140
Registrován: 3-2010
Tak já to vezmu jinak - typický přepaly, který trápěj normálního fotografa železnice (trošku si to zjednodušíme) a budu uvažovat převážně víceméně *správně exponovaný* fotky s ohledem na obsah scény, takže černá mašina ve světlý scéně exponovaná bodově na černý čelo ve stínu není správně exponovaná fotka, tak to jsou:

- "bílá" obloha v zataženu, především při focení proti světlu, i když není, při expozici na spodek
- bílé mraky pod sluníčkem, když se fotí v nějaké celkově tmavší scéně, třeba u lesa, a nezvládne se exponovat (neplatí *, ale děje se to)
- bílé mraky a obloha vůbec při focení uvnitř lesa (neplatí *, ale děje se to)
- obloha při focení v protisvětle, při expozici na spodek

- nahodilé světlé jednotlivosti typu světle šedé krabice u trati, světlé omítky domů na pozadí...
- bílé laky na vlaku, krom 471 též všechno bílé na blonski, najbrtu a vůbec, bílá na modrejch plzeňskejch bleskách, bílá na čele oražovýho esa, bílá bílá bílá
- světlé krémy na motorech a slonokosti na esech, světle šedá na střechách vozů ve starých nátěrech (Bpjp atp.),
- sníh při expozici na tmavý vlak (neplatí *, ale děje se to)
- a asi bych ještě mohl procházet fotky a hledat. Třeba žlutá a stříbrná na regínách se taky celkem ráda pálí, když je to čistý a je "správná" scéna, atd.

A teď mi pověz, co z toho by pořešil polarizák?

Ono by asi nejlepší bylo, kdyby Trs2004 předložil nějakou fotku, kde má výpaly, a kde si myslí, že by mu to bejvalo pomohlo. Aby se třeba neukázalo, že to je jen přepálený čelo při focení s tmavými stromy a že by se mělo pečlivěji exponovat, páč tam to polarizák nevyřeší, nebo spíš naopak, páč ještě víc ztmaví scénu vyrušením odlesků na listech.
Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Pátek, 08. července 2016 - 10:01:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6116
Registrován: 2-2009
Chary - to nevím, nezkoušel jsem to. Jasně jsem Ti psal,že jsem ho používal na analog, že byl pouze lineární a že důkaz Ti nemůžu předložit neb skener ist kaput.
U digitálu, nepoužívaje RAW / velmi se stydim / to řeším kontrast low a zkouším to dotáhnout v Zoneru,
Když to nejde nevěším se. POdívej se do různých publikací s černobílou fotografií, kolik je tam křídových nebíček....
Co tedy děláš Ty - exponuješ na světla a stíny doluješ v postprocesingu ?
Závěrem - psal jsem, že v některých případech to může pomoci, nikoli ve všech a nikoli vždy a už vůbec ne u čipu, lhostejno jestli CCD,MOS, CMOS.
Pátek, 08. července 2016 - 10:16:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6117
Registrován: 2-2009
Chary - a když už jsi to nakousnul - jak tedy řešíš extrémy typu protisvětlo - tmavá mašina ? Nejlépe černá.
Jaký mají dnešní čipy dynamický rozsah ve srovnání se solidním filmem ?
Podle fotek z minilabu soudím, že menší.
Když jsem totiž skenoval barevné negativy ,zjistil jsem při úpravách v zoneru, že jsem naskenoval i věci / kresbu /, které nebyly ani na fotce ani ani na surovém skenu vidět.
Jinak Tebou zmiňované věci z 2140 se mi jako problém nejeví- mě tam kresba nemizí - možná mizí tam kde ji nepozoruju nebo nehledám. To je ta deformace analogem.[crazy][uhoh]

A jak jsem se dočetl na Neffovi nebo kde, používat RAW na miničipech, které používám, je minimálně kontraproduktivní....[blush] A APS-C už si kvůli tomu pořizovat nebudu - ani nemůžu - hluboko do kapsy.
Pátek, 08. července 2016 - 10:28:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6118
Registrován: 2-2009
Chary - komíny - nevidím na nich žádné změny zato na oknech paneláku a domku v pozadí se mi zdá, že ano. Ale možná, že se mi to jen zdá......
Pátek, 08. července 2016 - 10:45:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 860
Registrován: 2-2010
Foto určitě ukážu, ale až v pondělí, celý víkend nemám u sebe foťák.
Pesimista vidí v tunelu tmu.Optimista vidí na konci tunelu světlo.Realista vidí světla vlaku.A strojvůdce vidí tři debily na kolejích. [masinka]
Youtube kanál: https://www.youtube.com/user/TravelTrainProd
Chary
Pátek, 08. července 2016 - 11:40:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2141
Registrován: 3-2010
Teď jsem někde v rádiu slyšel takovou zajímavou věc, "pozitivní motivace z rozčilení", nebo "motivace z pozitivního rozčilení" nebo tak nějak. Už si to nepamatuju. Prostě, když tě někdo naštve, tak můžeš a máš tu energii směřovat do něčeho tvořivého.

Já teď kvůli tobě budu muset vzít techniku, jít do terénu, najít vhodné situace na sluníčku, po násvitu, z boku, do proti, bez násvitu, pod kýblem, odlesky vodní, odlesky travní, to celý udělat, nafotit krát dva, s a bez, a ještě o tom napsat článek fotoškoly. Ti řeknu ale, tys mi teda hnul žlučí!

(Šimek, Sobota, scénka "V čekárně" - Dědek jeden, ale nepříjemnej!

Ale od konce - komíny:



To, že někdo někde má "křídové nebíčko" je sice fajn, ale ne důvod proto, abych to já měl taky tak. Kor, když to dneska jde udělat celkem snadno tak, aby i v zataženu bylo na nebi něco a ne křída a přitom dole bylo něco a ne pět černochů v tunelu.

Na tvůj dotaz, ano, exponuju na jasy a vytahuju spodek. To je totiž obecná metoda jak pracovat s rawem. Vytáhnout spálený jasy, to umí tak možná v rozsahu +0,3 až +0,7 EV tak, aby to bylo s klidem. U nejmodernějších čipů řekněme +1 až 1,3 EV, ale víc ne. Zato vytahovat ze stínů se dá velmi, a s moderními čipy až hodně velmi. V extrémech sice vyleze šum, ale furt je lepší odšumit a ztratit nějaké detaily, než mít místo kresby bílej flek.

Pro ilustraci, oblha vypálená o +2 EV, pokus o stažení z rawu, a podpal vytažený tamtéž.



Jinak černá mašina proti světlu, to je taková dobrá disciplína, takhle nějak si představuju editační předpeklí.
Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Pátek, 08. července 2016 - 12:15:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6119
Registrován: 2-2009
Jarouši, to se Ti omlouvám za podráždění žlučníku, neměl jsem to v plánu, ba ani v úmyslu. A to mě Šimek se Sobotou neznali ....[nene]
To spodní čtyřfotčí mě přesvědčilo. O možnotech v RAWu.
Nikam nechoď - za prvé Ti věřím i bez toho.
Za druhé - nezasloužím si to, neb jsem nejen to, co jsi uvedl, ale v práci jsem byl kolegou z Itálie označen jako Old nuclear bandit. A to jsem se snažil být příjemný, komunikativní,asertivní...[uhoh]
Chary
Pátek, 08. července 2016 - 13:12:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2142
Registrován: 3-2010
No já to napsal na odlehčení, ale to o rádiu, pozitivní nasranosti a tom, že ten článek asi napíšu, jsem myslel vážně.

Ono by se dalo i lehce pracovat s jemnostmi, jako třeba když exponuju po třetinách, tak kam až si můžu (se svým aparátem, každý čip se chová jinak!) dovolit zajít, aniž bych pak litoval. Vím, že třeba co se týče jasů, tak to, co se mi válí v báglu, má zcela bezpečně jasy o +1 naprost v klidu, o +1,3 s lehkou nervozitou. Pokud má někdo nějaký osm let starý přístroj, tak tam bude ta tolerance daleko menší. A jestli je to třeba kompakt, co umí do rawu, tak tam tuplem. Ale moderní DX (APS-C) jsou celkem hodně v klidu.

Takže nějaký lehčí (co je to lehčí) přepal třeba na střeše pacifickýho balmu, kterej se lesknul jak psí koule, mně vlastně netrápí, protože si s tím dovedu poradit. Ty to třeba neuvidíš jako problém, já ano. Naštěstí já si s tím můžu pohrát a udělat tu fotku tak, aby výpal nebil do očí a přitom celá fotka vypadala tak nějak plusmínus. Na obrázku je pouhý stažení o 1 EV z rawu, bez žádný další editace, ale tak to ti je asi jasný.



Opačnou situaci nemám nic vhodnýho po ruce, ale zkusím si vzpomenout a fotit něco pěkně černýho do JPG z aparátu a do rawu a porovnat vytahovačku, práci se šumem a výsledek. Už předem si troufnu tipnout výsledek...
Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Pátek, 08. července 2016 - 13:39:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6120
Registrován: 2-2009
Hm, ta slonová kost / okr / zlobí...
Ad RAW a malý čip - no právě a šum by asi byl děsný.
Pátek, 15. července 2016 - 00:02:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 545
Registrován: 3-2015
Mám v ruce Zrcadlovku budu dělat expozici, domačknu spoušt do poloviny foták by měl ostřit v tento moment ale ta prodleva mezi tím a domáčnutím někdy minimální někdy delší, je pokaždý nutný domačkávat dopoloviny před každým snímkem? Taky už se mi stalo že jsem udělal snímek rovnou třeba když jsem byl ve spěchu a blížil se vlak kterej sem chtěl fotit
Chary
Pátek, 15. července 2016 - 01:10:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2149
Registrován: 3-2010
Pokud máš správnou techniku ostření, totiž, nejprve namáčkneš, necháš řádně zaostřit a aparát následně usoudí, že docílil ostrosti, potom by domáčknutí mělo být celkem hned.

Pokud ovšem domačkáváš ještě v momentě, kdy aparát teprve hledá tu správnou ostrost, tak to potom může trvat. To totiž závisí na tom, jestli máš nastavený aparát do režimu priorita zaostření nebo priorita stisknutí*. Některé aparáty toto nastavení nemají. Některé aparáty se také chovají jinak v režimu AF-S a jinak v režimu AF-C. Nutno vyzkoušet, tvůj aparát tu na stole nemám. Stačí se pokusit vyfotit záběr s krytkou na objektivu. Nedosáhne zaostření, neměl by exponovat.

*
Priorita zaostření - vždy musí nejprve dosáhnout stavu "myslím si, že je zaotřeno", než exponuje fotku. V extrémně pitomých podmínkách nemusí exponovat vůbec, protože nedocílí zaostření.

Priorita stisknutí - exponuje vždy, bez ohledu, zda je či není objektivem zaostřeno.
Při přepnutí aparátu nebo objektivu do režimu manuálního ostření se tato priorita jakoby automaticky přepne do priority stisknutí.

Další možností je přemapování tlačítka AE-L na funkci AF-ON, kdy potom ostření probíhá jen tímto tlačítkem a spoušť funguje jen jako spoušť a nemá s ostřením nic společného. V tomto režimu by měl potom stisk spouště exponovat záběr vždy, i když není zaotřeno. Se všemi výhodami a nevýhodami tohoto řešení.
Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Pátek, 15. července 2016 - 11:45:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 546
Registrován: 3-2015
Chary jo samozřejmě měním režimy zaostření podle toho co fotím zda statický objekt či pohyblivý třeba ten vlak nebo dám jednoduše automatickou volbu zaostření.
Hlavně se snažím sledovat indikaci zaostření v hledáčku a blikne zeleně a vím že dosahl potřebného zaostření po namáčknutí spouště do poloviny před expozicí.
Chary
Pátek, 15. července 2016 - 13:05:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2150
Registrován: 3-2010
No pokud toto víš, a víš, jak funguje ostření a expozice, jak přesně teda zněla ta otázka...?

Čím přesněji položíš otázku, a čím správněji budeš používat interpunkci, abys oddělil zrno od plev, tím lepší odpověď bude možné sestavit.
Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Sobota, 16. července 2016 - 14:38:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 547
Registrován: 3-2015
Chary, otázka. Je opravdu nutné před každým snímkem namáčknout spoušt do poloviny když fotím za sebou jednotlivé snímky aniž bych vypnul přístroj? Někdy mě to láká prostě bez namačkávání a okamžitě udělat fotku.
Chary
Sobota, 16. července 2016 - 16:16:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2151
Registrován: 3-2010
Není to nutné. Když máš zaostřeno, tak jen mačkej. Pokud ale není zaostřeno a aparát je v režimu, že umožní expozici bez potvrzení zaostření, dostaneš neostrou fotku.
Obecně lze říci, že záleží na tom, jestli víš, co děláš, nebo ne, a máš kontrolu nad klíčovými věcmi.
Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Sobota, 16. července 2016 - 23:12:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 551
Registrován: 3-2015
slunce se schová za oblak a nikdo s tím nic neudělá člověk se těší že to vyjde a bude to s násvitem a než přijede focený vlak tak je všechno jinak a v Emku musím reagovat na každou změnu.Pro porovnání dvě fotky v krátkém časovém rozmezí
Sobota, 23. července 2016 - 22:30:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 582
Registrován: 3-2015
Poslední dobou jsem čím dál víc odvážnější přibližuju se víc k tratím ale zároveň bych mohl pomalu pokukovat po lepším objektivu s delším ohniskem, abych se mohl vzdálit ale zároveň to pak nebylo moc v dálce.
Honzinus
Neděle, 24. července 2016 - 15:49:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1037
Registrován: 8-2010
Jeníku H: delší ohnisko je fajn, ale vzdálit se můžeš i se širokým ohniskem. Jde o to, jak budeš snímek komponovat. [happy]
Tohle je Apple , ty vole!

http://www.flickr.com/photos/honzinus/

Jo, je to Blok proti islámu, vy trubky!
Honzinus
Neděle, 24. července 2016 - 16:19:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1038
Registrován: 8-2010
Pro inspiraci jsem vybral pár snímků ohniskem 35 mm focených z malinko větší vzdálenosti:
https://www.flickr.com/photos/honzinus/28046988120/sizes/o/
https://www.flickr.com/photos/honzinus/24326941259/sizes/o/
https://www.flickr.com/photos/honzinus/14245882556/sizes/o/
https://www.flickr.com/photos/honzinus/21361728866/sizes/o/
https://www.flickr.com/photos/honzinus/20271773151/sizes/o/
https://www.flickr.com/photos/honzinus/8068082028/sizes/o/
https://www.flickr.com/photos/honzinus/19449297128/sizes/o/
https://www.flickr.com/photos/honzinus/16218379689/sizes/o/

Já takové ty fotky s velkou mašinkou na středu někde z konce peronu moc nemusím. [proud]
Tohle je Apple , ty vole!

http://www.flickr.com/photos/honzinus/

Jo, je to Blok proti islámu, vy trubky!
Pondělí, 25. července 2016 - 06:36:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 583
Registrován: 3-2015
Honzinus: Jmenovče jestli jsou to tvoje fotky co si vybral na ukázku tak klobouk dolů to je neuvěřitelný ta ostrost a ty barvy to už musíš mít opravdu kvalitní přístroj.
no jo ono se řekne nový objektiv ale nejsem v tom tak zaběhlý, musím dát bacha aby mi pasoval na tu zrcadlovku no a taky hraje roli kolik jsem ochotný do toho investovat nic levnýho to není dnes
Pondělí, 25. července 2016 - 09:19:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 220
Registrován: 8-2012
Jeník: přestaň řešit další objektiv a radši investuj svůj čas a peníze do
a) čtení o základech fotografování,
b) pozorném sledování toho, jak vypadá dobrá železniční fotka. Matroše máš na internetu nepočítaně.
c) zkoušení těchto poznatků v praxi.
A až se ti do Vánoc jednou dvakrát povede třeba něco takového, co nahoře odkazuje Honzinus, tak se zeptej sám sebe, jestli chceš investovat do dalšího rozvoje techniky. Prozatím je to opravdu zbytečný. Věř mi.[happy]
Pondělí, 25. července 2016 - 10:13:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6219
Registrován: 2-2009
Jeník - Honzinus ti zapomněl šetrně sdělit, že vyjma kvalitního objektivu je příčinou vzhledu fotek taky hlavně kvalitní postprocesing, výtvarně pak výběr místa a načasování.
Takže další objektiv ti je na prd do doby, než se naučíš zpracovávat surovinu z foťáku stejně kvalitně jako Honzinus. V opačném případě jsou to vyhozené peníze a poukázka na těžké rozčarování.
Výtvarné cítění a vidění se moc natrénovat nedá, to buď máme nebo nemáme.
Osobní zkušenost - já ho nemám.
Pondělí, 25. července 2016 - 11:45:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2178
Registrován: 9-2006
Jojo, jak píší oba předřečníci. Fotografem se člověk nestane zakoupením fotoaparátu resp. objektivu. Viděl jsem kdysi u nás v galerii fotky ze zařízení za více než 100 tis. Kč a výsledek byl více než tristní (řečeno eufemicky). Mají pravdu pánové, raději investovat čas, energii a pár korun do seznámení se základy fotografie než do dalšího skla, které ti bude zatím k ničemu. Začít můžeš třeba s tímto: http://fotoroman.cz/ad/dslr.htm
Zatím poslední, 9. vydání je již špatně k sehnání, ale koncem srpna má vyjít 10. vydání. Základy z knihy jsou k dispozici na webu autora, ale kniha je o dost obsáhlejší a přehlednější než internet.
Honzinus
Pondělí, 25. července 2016 - 12:52:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1039
Registrován: 8-2010
Jeníku H, jsem rád, že se fotky líbí, ale je tomu skutečně tak, jak píší kolegové. Jde hodně o následnou editaci. Náčiní bylo Canon EOS 60D a pevný objektiv 35 mm f/2. Ten bude lepší než seťák, ale není podmínkou si kupovat hned další sklo; zařízení co máš, je pro takovou technickou kvalitu fotky dostačující.
Přidávám jeden screenshot. Je to konvezre z RAWu, nastavení proběhlo pouze vpravo, vidíš tam přesně šoupáky, kterými jsem hýbal. Jsou tam sice další záložky, ale na těch jsem u tohoto snímku nic nedělal. Snímek byl řádně naexponován na místě, vytažení té oblohy je hodně žásluhou RAW editoru a jeho možností, z JPG by tohle asi moc nešlo.

Tohle je Apple , ty vole!

http://www.flickr.com/photos/honzinus/

Jo, je to Blok proti islámu, vy trubky!
Pondělí, 25. července 2016 - 13:40:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6221
Registrován: 2-2009
jeník - a aby to bylo celé - objektiv 35/2 nebude patřit mezi ty nejlevnější....
Nechic
Pondělí, 25. července 2016 - 14:01:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1817
Registrován: 4-2010
A za sebe doporučuji i zkontrolovat výkon PC na kterém postprocessing z RAWU budeš provádět, protože pokud ti každé šoupadlo způsobí minutový zásek a genrování (a načítání) fotky potrvá přes 10 minut, tak tě to velmi rychle omrzí a sklouzneš třeba až k mobilu. Fakt ty datové objemy a nároky na procesor, grafiku a disk jsou úplně jinde.
Pondělí, 25. července 2016 - 14:10:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 584
Registrován: 3-2015
Jo máte všichni pravdu rád si nechám poradit nebudu hned bláznit s novým objektivem levné to není.
Máte pravdu na výsledné kvalitě fotky má vliv hodně věcí, ale výber místa si každy určí sám, fantazii se meze nekladou.
Nastavení fotáku režim a taky světelné podmínky, já se přiznám že poslední dobou mi počasí nepřeje pokud už fotím bud je oblačno nbo je špatná obloha, to si pak opravdu s tím musím pohrát a udělat několik kontrolních snímků.
Co se týká uprav potom snažím se aby byly minimální, protože třeba ten RAW to mi moc neříká a nějaké dlouhé upravy pak v počítači to mě moc neba, většinou musím ořezávat a vyrovnávat ae to mi foták udělá
Honzinus
Pondělí, 25. července 2016 - 14:26:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1040
Registrován: 8-2010
Konverze z RAWu v solidním editoru je poměrně rutinní záležitost. Je potřeba si na ni zvyknout a nastavit řádně určité parametry, navíc ty šoupáky máš popsané. Určitě je to lepší než to pak složitě dolovat z JPG. Prostě, když se naučíš provést v RAW editoru řádně základní úkony, máš celkem vyhráno. Není nutno dělat nějaké složité úkony, jen prostě základní konverzi, odměna se určo dostaví.[crazy]
Tohle je Apple , ty vole!

http://www.flickr.com/photos/honzinus/

Jo, je to Blok proti islámu, vy trubky!
Pondělí, 25. července 2016 - 14:47:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 585
Registrován: 3-2015
Honzinus: Co je to za program v kterém si to následně upravuješ? vidím že je v angličtině. Já vím stačí na fotáku přepnout z jpg na raw a máš to, ale zvyšuje se tím velikost fotky Mb.
Pondělí, 25. července 2016 - 15:24:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2179
Registrován: 9-2006
Honzinus: Přestaň mu motat hlavu konverzí rawu v APS. Copak někoho učíš hned flažolety a dvojhmaty, když neumí ani držet nástorj v pazourách? Podívej se napřed na jeho fotky, co má tady na káčku a poraď mu něco smysluplnýho i když je to asi zbytečný.
Pondělí, 25. července 2016 - 15:25:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2180
Registrován: 9-2006
Jeník H..: Máte pravdu na výsledné kvalitě fotky má vliv hodně věcí, ale výber místa si každy určí sám, fantazii se meze nekladou.

A proto máš na téměř všech fotkách mašinu na středu snímku? Proč?
Honzinus
Pondělí, 25. července 2016 - 16:03:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1041
Registrován: 8-2010
Jeníku H, ve foťáku lze nastavit oba formáty najednou - RAW i JPG. Pro někoho to může být dobré - má RAW k editaci a zároveň hotový JPG, s RAWem si pak může zkusit pohrát.
Napřed bych ale doporučoval nastudovat si něco o základech kompozice, je to zatím fakt bída. O velkých mašinkách na středu už jsem psal.
A nebo zkus něco jiného než vláčky - vyfoť třeba nějakou krajinku, rybník, apod. Už si něco takového zkoušel, ne? Existuje dělení po třetinách a zlatý řez. Pak až bych šel na ty vláčky.
Tohle je Apple , ty vole!

http://www.flickr.com/photos/honzinus/

Jo, je to Blok proti islámu, vy trubky!
hank
Pondělí, 25. července 2016 - 17:07:41  
Neregistrovaný host
91.228.45.252
Praotec šotoušů [biggrin][rofl]



Fotku pořídili známí drážďanští Bildberichtstattern (mám problém s překladem - fotožurnalisté?) Erich Höhne & Erich Pohl 1. dubna 1951 při slavnostním otevírání trati Liberec - Zittau. Lokomotiva je 464.071.

Zdroj: www.deutschefotothek.de, což není nic jiného než digitalizovaný Pressearchiv z pozůstalosti jmenovaných pánů, po nichž zůstalo více než 350 000 negativů.
Pondělí, 25. července 2016 - 17:27:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 586
Registrován: 3-2015
To že mam snímky s loko na středu je souhra okolností prostě takovou vyberu, samozřejmě umím to i do strany pak to vypadá zase jinak. Fotím co se mi líbí nejsou to jen vlaky