Diskuse K-report » Archiv 2016 » Železnice » Fotografování + fotografové + fotografie » Archiv diskuse Fotografování + fotograf... do 23. 12. 2016 předcházející | další

Archiv diskuse Fotografování + fotograf... do 23. 12. 2016

dolů
   autor příspěvek
Středa, 23. listopadu 2016 - 23:35:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3751
Registrován: 11-2006
Na Charyho příspěvek zareaguji zítra, teď už se mi nechce myslet.

Ale Honzo, ono to není o tom, se zarytě snažit dostat do jakékoliv galerie. Kdyby to bylo jen o tom, že mám potřebu někde prezentovat své fotky, udělám to bez jakýchkoliv kvalitativních nároků zde a nebo někde na xichtbůku. To je o tom, že chci mít hezké fotky, a vlastně nejen železniční. Jak jinak člověk dostane zpětnou vazbu? Jak jinak se člověk zdokonaluje, než názorem někoho, kdo to již umí? Nemusím mít stovky fotek na ŽP, ostatně to není ani mým cílem. Není tu můj primární ba ani sekundární koníček, nemám na to tolik času. S PC strávím dost času v práci a nechci u něho sedět ještě doma. Ale chci to alespoň na nějaké úrovni umět. Chci mít hezké fotky, protože fotografie je umění a taková fotka dokáže mhohdy vyjádřit více, než tisíc slov.

Třeba jsem ještě nedávno zastával názor, že se budu "snažit" kvalitu držet jen u k tomu cílených fotek. Tzn. "jdu fotit vlak a chci ho fotit kvalitně". Naopak, u fotek z dovolených, kde možná převládá kvantita nad kvalitou jsem si řekl, že se tím nebudu zdržovat. Jenže my si doma fotky vyvoláváme a děláme alba (divné v dnešní době, co?) a teď jsem měl mix fotek z kompaktu před koupí zrcadlovky a fotek již focených na zrcadlovku. A když to žena včera prohlížela, tak se strašně divila, že fotky ze zrcadlovky jsou na první, velmi laický, pohled horší. Takže jsem koupil foťák o 12 tisíc dražší, než stálo naše původní ořezávátko a výsledek je nepěkný. No a teď musím zapracovat na tom, aby to příště tak nebylo. Monitor snese dost, ale na tom papíře to člověk evidentně neukecá. A k tomu právě pomáhá ŽP a jiné galerie, kde se člověk dozví spoustu cenných informací. A toho si vážím. Není to samozřejmé.

I já si občas myslím, že zrovna třeba ŽP je "klub vyvolených" a že snad hledají chyby tam, kde nejsou. No ale ve výsledku jsem za to rád...

A sám vidím, že nějaký posun tam je. Před lety bych byl schopný do takové galerie cpát fotku, jakou si zde teď postnul. Dneska vidím, co vše je na ní špatně i pro dokumentační účely.
Chary
Čtvrtek, 24. listopadu 2016 - 10:46:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2268
Registrován: 3-2010
Zeptej se ženy i sebe, čím přesně jsou ty fotky jiný, proč ty nový vypadají hůř. Ono totiž zrcadlovky, i ty nejlevnější, umí hodně různých nastavení. Kompakt typu namiř&zmáčkni bývá přednastaven tak, aby z toho lezly hotový fotky, i za cenu drobných i větších ztrát na kvalitě.
U zrcadel to může být přesně naopak, a pak z toho lezou polotovary, ze kterých se dá pečlivou prací co nejvíc vytřískat. Pokud ovšem takový polotovar srovnáváš s hotovou fotkou, tak musí zákonitě dojít k drbání hlavy.
Čili jestli chceš zrcadlem fotit jako kompaktem, tak si ho na to ale musíš nastavit a umět ho tak používat.
Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Pondělí, 28. listopadu 2016 - 19:40:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5272
Registrován: 12-2011
Dobré rady pro méně zkušenější fotografy [biggrin][biggrin]
http://svetneuspesnych.eu/2016/11/28/chces-se-stat-slavnym-fotogr afem-si-kup-si-fotak-za-3-tisice-zaloz-si-photography-stranku-fac ebooku-instagramu/
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička"


Mé fotky na K-reportu odkaz
Úterý, 06. prosince 2016 - 11:18:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 384
Registrován: 6-2011
Ahoj. Jak byla mánie okolo měsíce, tak jsem se byl taky podívat a udělal jsem pár fotek. Na YT jsem viděl video, kde pomocí programu RegiStax složili fotky dohromady a dostali o několik tříd lepší výsledky. Tak jsem to chtěl taky zkusit, ale při zarovnávání fotek mi to vždy zamrzne. Nemáte náhodou nějaký zkušenosti s tímto programem?

Video na YT: https://www.youtube.com/watch?v=_cGbbSx-Mug

A jestli můžu poprosit, tak bych rád slyšel názory, kritiku na následující fotky, díky (obě fotky najdete v plném rozlišení na Flickru).


https://www.flickr.com/photos/126389688@N05/
Středa, 07. prosince 2016 - 10:34:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 914
Registrován: 5-2002
Máte tip na free program na úpravu fotek? Jde mi hlavně možnost snadného vkládání datumu z exifu a pár základních funkcí.

(Příspěvek byl editován uživatelem sexuolog.)
Pondělí, 12. prosince 2016 - 15:10:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 806
Registrován: 3-2015
Přemýšlím že si ještě letos dám k vánocům stativ k fotoaparátu, ušetřil jsem nějaké prachy takže se začnu po něčem takovým dívat.
Existují drahé stativy ale taky ne potřebuju skladný stativ se snadným ovládáním, který se vejde do batohu a nemusím na to myslet.
Pondělí, 12. prosince 2016 - 15:27:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10180
Registrován: 4-2003
Jeník_H..

Omrkni i bazarové stativy,tam jsou ceny o dost levnější a ve stativu není žádná elektronika co by se mohla podělat .... Stativ do báglu mohu doporučit,dá se vozit i a výlety i na kole atd .... pokud nemáš nějaký těžký foták s velkým sklem není potřeba nějaká těžkopádá konstrukce.
Pondělí, 12. prosince 2016 - 17:32:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 232
Registrován: 8-2012
Jeník_H. Dovol mi prosím dotaz: Jak dlouhá doba uběhla mezi tím, co sis přečetl můj a další příspěvky v 749/751, a tvým dotazem zde? Zamyslel ses během těch několika sekund, minut či desítek minut, proč bys ten stativ vlastně měl mít? Podíval ses aspoň do jednoho dvou e-shopů, aby sis udělal základní přehled, co je k dispozici? Nebo ses rovnou "utíkal" zeptat sem, aniž o tom byť na minutu uvažoval? Děkuji.
Pondělí, 12. prosince 2016 - 18:16:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 177
Registrován: 11-2015
Jeník: nebylo by kromě stativu od věci trošku zahledat v práci s foťákem. Když sis kdysi tu zrcadlovku koupil, vypadalo to slibně, ale kvalita Tvých fotek se mi zdá, že zase dost upadá. Tím nechci tvrdit, že moje tuctové dokumentačky jsou něčím, čím bych se měl chlubit, ale je to přeci jenom škoda, koupit si poměrně drahý přístroj, když potom děláš fotky rozmazaných regionov či es s podivnou kompozicí. Nebo jak také připomněl perník přede mnou- ta nešťastná fotka 749 006, kdy by se hodilo upravit clonu či ISO. Zkus to a věřím, že nejsem jediný, komu se hned na Tvé fotky bude lépe koukat [wink]
Pondělí, 12. prosince 2016 - 18:48:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 807
Registrován: 3-2015
749 262: Ta fotka ve tmě ze včerejška byla zrovna focená bez blesku vlak se už rozjížděl a nechtěl jsem tím obtěžovat fíru ale když přijel dělal jsem to i bleskem čas pod 1,30 už se v ruce udrží obtížně proto potřebuju stativ, už jsem o něm přemýšlel delší dobu.
JInak foták fotí dobře a dost jsem se s ním sžil, vím že z něj dokážu vytěžit ještě víc a budou zas lepší fotky ale upravám fotek se nevyhne nikdo někdy se hold nezadaří.
Chary
Pondělí, 12. prosince 2016 - 19:22:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2279
Registrován: 3-2010
Chceš protichůdné věci. Stativ do batohu = pidiskrček, anebo něco kreativně chytře vymyšleného za pěknou pálku.
Stativ musí bejt především bytelnej a variabilní.
Z prvního parametru bych pro začátek zkusil zapomenou na různý plastový hamy za sedm stovek a podobně.
Z druhýho parametru bych zkusil zapomenout na stativy se středovým "deštníkem", totiž takové, které mají nohy pevně svázané se středovou tyčí, alias toto. Konstrukčně jsou pro výrobce jednodušší, pro uživatele je to dobré pouze v případě, že fotí výlučně na rovných površích. Jako lacinej stojánek na blesk do studia asi fajn. Ovšem jakmile začneš fotit někde, kde potřebuješ mít jednu nohu dole, druhou vlevo a třetí vodorovně opřenou o něco, tak jsi v háji. Mám na mysli třeba něco takového.

Čím fortelnější stativ je, tím víc unese, a nejde jen o aparát s objektivem, ale i zátěž, která ten stativ uzemní, třeba pro případ větru nebo rázové vlny od projíždějícího vlaku (pro natáčení) atp.

Hlavu buď kulovou (nemusí být zcela pohodlné pro nacházení "vodorovnosti" a při uvolnění hrozní, že se to "skácí", když má někdo volšový ruce), anebo raději tzv. třícestou, tj. takovou, která má 2-3 aretační páky, pro každou osu. Někdy je jedna osa jen utahovacím šroubem bez prodlouženého madla.

Jako rozumné minimum bych doporučil něco takového.

Navíc podle tvého zadání, že

taky ne potřebuju skladný stativ se snadným ovládáním, který se vejde do batohu a nemusím na to myslet je to vlastně celkem jedno, jak velká kráva se vybere. A čím větší, tím lepší, protože se na požadovanou výšku nemusí vysouvat středový sloupek, který je/může být nestabilní.

Takže pak bych doporučil něco takového, ale jsou to jen příklady, modelů je řada a těžko se říká, že z těch 378 typů na trhu je přesně tenhle jeden jedinej ten jedinej nejlepší a nejde pochopit, jak si někdo může koupit jinej...

A univerzální radou je, že na bytelnosti stativu se nešetří. Protože není nic lepšího než ušetřit pár stovek za špejlovej plasťák a pak rozflákat foťák o zem, až se o skácí při prvním fouknutí.
Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Pondělí, 12. prosince 2016 - 20:21:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10181
Registrován: 4-2003
Já mám tohle což udrží i Nikoní 90ku se 105mm sklem. (jasně že ne v nějakém extra větru atd) Ale vejde se do báglu.

http://www.fotoradce.cz/velbon-maxi-347gb

Pravda je ,že bych trochu dražší,ale nelituji.

No a pak mám ještě velký bytelný,ale ten už je těžší. Což ale nanji na to hodit do báglu a sednout na kolo a někam jet fotit ..
Pondělí, 12. prosince 2016 - 21:30:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2222
Registrován: 9-2006
JNi: Tak zrovna ten Velbon je učebnicový příklad vyhozených peněz.
Pondělí, 12. prosince 2016 - 21:39:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 808
Registrován: 3-2015
Jnd: Díky za inspiraci koukám ale že ten tvůj Velbon se už jen tak nesežene na Heuréce jsou o něm klady i zápory v recenzích, ale když ti pomáhá dělat krásné fotky pak musí být dobrej.
Pondělí, 12. prosince 2016 - 21:42:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2223
Registrován: 9-2006
Jeník_H.: A k čemu vlastně potřebuješ stativ?
Pondělí, 12. prosince 2016 - 21:44:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10182
Registrován: 4-2003
Topič

Tak já by spokojenej .. jak jsem psal .. vešel se do báglu,dalo se stím pohodlně na vícedenní čundry a svojí práci to odvedlo.

Ale nalinkujte teda něco lepšího co se vejde do báglu ...
Chary
Pondělí, 12. prosince 2016 - 22:45:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2280
Registrován: 3-2010
A musí to nutně bejt DO báglu? Copak to nemůže bejt VNĚ báglu?

http://www.gruvgear.com/images/tripod-rt.png
https://cdn.cameratips.com/wp/wp-content/uploads/2010/06/case-log ic-camera-bag-tripod.jpg
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/cd/57/1d/cd571d07e2a8a6 a949e33fda621b2306.jpg
Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Pondělí, 12. prosince 2016 - 23:04:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2224
Registrován: 9-2006
Jnd: Tak třeba Vanguard co linkoval Chary. Za současných 2.990 Kč ve Fotoškoda určitě dobrá koupě.
Maximalistická varianta stativu, co se vejde do batohu, něco unese, je lehký, skladný a zároveň stabilní je třeba toto: http://gitzo.ekgfoto.cz/cs/produkty/stativy/stativ-gitzo-gt1542t- traveler-ser1-4-sekce.htm

Velbony se střední vysouvací nohou přes ozubené kolečko jsou spíše průšvih, páč noha nejde pořádně aretovat a není příliš stabilní. Těmto technickým řešením je radno se vyhnouti.
Chary
Úterý, 13. prosince 2016 - 00:33:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2281
Registrován: 3-2010
Topiči, ta maximalistická varianta je velice zajímavá, ale... opravdu maximalistická. Obávám se, že už já jsem si těma stativama za 3 a hlavně "až 6" tisíc pro Jeníka s tou nejzákladnější zrdcadlovkou dosti zapřeháněl [andel], ty už ale mluvíš úplně z jiného světa [satan]
Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Úterý, 13. prosince 2016 - 09:37:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2225
Registrován: 9-2006
Chary: Však jsem uváděl, že je maximalistická, ale když chtěl Jnd něco do báglu...
Úterý, 13. prosince 2016 - 09:49:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10185
Registrován: 4-2003
Jo souhlasím že ta ozubená noha nejni asi uplně nej. Já jí teda ani nevysouval pač rozdíl byl už zanedbatelný.

Pokud mám někdo přesky na báglu tak to potom problem nejni ...
Jsem tehdá přišel do obchodu,že potřebuju aby s to sem vešlo a když se bágl odporoučel do věčných lovišt šel jsem zase s brašnou a stativem kupovat bágl aby to bylo kompatibilní [happy]

Jinak co je taky fajn na těchlech malých stativech ,že vám projdu v příručím zavazadla do letadla.
Do tašky hodíš troje trenle+ponožky+triko+stativ,brašnu přes rameno a letíš si třeba do Benátek ....

Ideální mít prostě stativy dva,ale to pro Jeníka asi nejni uplně ta odpověd co chtěl [happy]
Úterý, 13. prosince 2016 - 18:28:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 809
Registrován: 3-2015
Závit podobný jako u rychloupínací destičky bylo to součástí balení stativu a byl u toho ještě mini imbusový klíček co to je
Úterý, 13. prosince 2016 - 18:46:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 78
Registrován: 9-2009
Já používám tento stativ https://www.megapixel.cz/vanguard-espod-cx-234ap a plná spokojenost. Stabilní i při zatížení zrcadlem s 300 objektivem. Jak již zmínil Chary, proti deštníkové konstrukci se dobře staví v nerovném terénu. S aretací hlavy v požadované poloze jsem prozatím problém neměl. V základu je dost vysoký, abych se u něj nemusel moc hrbit. Primárně ho používám na foto ale snese i kameru byť s určitým omezením (tam by to chtělo delší rukojeť, možná ji časem nastavím). Je k němu i solidní obal, takže na tůrách mi nevadí, že je na batohu upevněný z venku.
Úterý, 13. prosince 2016 - 18:48:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 810
Registrován: 3-2015
Chary: Ten tvůj tip na stativ Vanguard Alta od Foto Škoda stál víc než 3 tisíce dnes jsem to tam navštívil a byl jsem ohromený nabídkou, nakonec jsem si vzal za 3 tisíce Vanguard Veo bez pák a řekl mi že jiný v této ceně není možná v e-shopu může být cena jiná.
Úterý, 13. prosince 2016 - 19:33:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 833
Registrován: 12-2007
Já používám tento stativ http://stativy.heureka.cz/velbon-ultra-luxi/#section. Ve složenm stavu je velmi kompaktní, vleze se i do malého batohu.
V rozloženém stavu dostatečně vysoký a výšku lze regulovat i změnou roztažení úhlu nohou ve 3 stupních.
Má netradiční patentovaný systém zámků nohou firmy Velbon.
Najbrt-Neberem do šrotu s ním
Najbrt-Vyvrchol nevkusu
Najbrt-Hnusnější, než jsme kdy čekali
Najbrt-Welcome in the darkness time
Úterý, 13. prosince 2016 - 20:59:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 811
Registrován: 3-2015
Tak imbusový klíč je jasný to je na utahování matic u nohou a tamto bude adaptér který nahradí po vyjmutí středovou tyč lze pak fotit téměř od země při maximálním roztažení. Nikdy jsem nic podobného neviděl.
Chary
Úterý, 13. prosince 2016 - 22:51:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2282
Registrován: 3-2010
Jo, možnosti jsou různé. Některý modely mají možnost vyosení středový tyče o 90°, čili pak to vypadá jako jeřáb. Pokud se dobře dívám, tak ten Veo by to měl umět taky.
Pokud jsi spokojenej a neměl jsi problém uvalit tři litry za hnáty pod foťák, tak vlastně dobrý.
Ale jestli to dobře študuju, tak nemá nikde dole háček na závaží. Čili pokud jsi šikovnej, nebo máš někoho šikovnýho kolem sebe, nech si udělat něco jako trojúhelníkovou celtu s dvouma volnejma tkalounama v každým rohu, tak, abys to mohl uvázat pod roztažený nohy.

Pak se to vyplní čímkoliv, třeba štěrkem z trati, a zatížíš tím celej vehement proti třesu, kyvu a pádu při větru.

Zkrátka něco takovýho

http://www.adorama.com/images/Large/fptbs.jpg

ve zlomovejch momentech je to k nezaplacení. Přitom kus hadru...
Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Středa, 14. prosince 2016 - 15:51:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 812
Registrován: 3-2015
vychytávka od Vanguardu fotoaparát má pevnou stabilitu díky utažení závitového držáku který zcela nahradil celý vršek stativu. Z nějaké římsy nebo pevného vyššího místa by to stálo za vyzkoušení.
Chary
Čtvrtek, 15. prosince 2016 - 01:01:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2283
Registrován: 3-2010
No je bezva, že máš novou hračku [ok][wink] Tak ještě pak uka nějaký výsledky ze skutečného nasazení. Aby se případně dalo co nejrychleji poradit, jak na to eventijelně lépe, bude-li do čeho krafat [kecal][andel]
Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Jenki
Čtvrtek, 15. prosince 2016 - 08:07:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4975
Registrován: 5-2002
Máte někdo osobní zkušenost s akceptací stativu v kabinovém zavazadle v letadle? Nerad bych o něj přišel při bezpečnostní kontrole na letišti...
Čtvrtek, 15. prosince 2016 - 09:32:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10192
Registrován: 4-2003
Jenki
jak jsem už psal,příruční zavazazdlo,v něm stativ + pár hadrů. Nejvíce jim vadila konzerva s Pražskou šunkou,ale i to se pak vesele vysvětlilo [happy]
Brašna s fotákem přes rameno ... letěl jsem do Benátek a Z5.
Sobota, 17. prosince 2016 - 17:07:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 815
Registrován: 3-2015
Ze stativu jsem začal fotit jen vlaky stojící s jedoucími to chvíli potrvá než vypiluju správně načasovanou samospoušt.
Jirka_E
Sobota, 17. prosince 2016 - 18:36:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 550
Registrován: 6-2015
Jeníku, nač časovat samospoušť? Stačí cvaknout ručně, ne? [wink]
Vítejte v DOBĚ INTERNETOVÉ.
Chary
Neděle, 18. prosince 2016 - 09:07:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2284
Registrován: 3-2010
Samospoušť potřebuješ ve dvou případech. Jednak když není nikdo jiný, kdo by v danou chvíli ovládal přístroj. Moderně se tomu říká selfíčko na tyči, jinak ve fotografii daleko běžnější jsou situace, kdy fotograf sám chce být v záběru.

Druhá a daleko častější varianta je, že máš kritický expoziční čas a potřebuješ co nejvíc eliminovat třes aparátu tím, že ho sice roztřeseš při manipulaci se spouští, ale pak je dostatečně dlouhá prodleva na to, aby se aparát uklidnil a snímek se exponoval co nejostřeji.

Potom také záleží na tom, co je ve scéně, ale dá se říct, že časy obecně kritické na třes jsou pod 1/ohnisko krát koeficient, závisí na ohnisku a rozlišení snímače, u jemných rozlišení se obecně doporučuje se spíš sichrovat než ne, takže třeba 50 mm * 1,5 pro DX * 1,5-2 pro čipy s 24 mpx = 1/100-1/160 vteřiny jako bezpečně rychlý čas pro rozmazání fotky třesem aparátu BEZ stabilizátoru pro ohnisko 50 mm na objektivu, uvažuju že máš tu D3300, že? Něco může pobrat stabilizátor, pokud je k dispozici, ale časy pod schopnost stabilizátoru je nutno řešit stativem a ideálně samospouští. Při použití stativu se obecně doporučuje stabilizátor vypnout (čudl na objektivu, je-li).

No a zase jedoucí vlaky nebudeš přeci fotit na tak dlouhé expozice, čili... samospoušť na jedoucí vlaky? To asi ne, že? Stativ ano, je to výborná pomůcka pro únavu rukou a hlavně komponování, ovšem jedoucí vlaky na samospoušť, to je trošku moc velký umění i na mě [wink]
Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Neděle, 18. prosince 2016 - 19:47:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 817
Registrován: 3-2015
Vánoční atmosféra v centru Berouna za tmy.
Neděle, 18. prosince 2016 - 19:52:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 818
Registrován: 3-2015
Chary mam N3200 jasně stativ je skvělá věcička na dlouhé časy samospoušt výborná. Sere mě to počasí člověk si vyjde nasát vánoční atmosféru do centra města a počasí na focení vůbec nepřeje pořád se snáší kapky. Má někdo z vás zkušenost s expozičním časem Bulb. K čemu je dobrý. Prý dost žere baterii.

(Příspěvek byl editován uživatelem Jeník_H...)
Chary
Pondělí, 19. prosince 2016 - 00:38:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2285
Registrován: 3-2010
Manuál k aparátu jsi četl? Tam bude režim Bulb dostatečně vysvětlen [kladivo]

Schválně si to tam načti a pak nás tu všechny pouč [fotic]

Fotky z Berouna jsou podpálený jako prase [sad][ko]

(Příspěvek byl editován uživatelem chary.)
Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Pondělí, 19. prosince 2016 - 10:56:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2226
Registrován: 9-2006
Jeník H...: K čemu zrcadlovka a stativ, když ty fotky co sem pereš pod tlakem jsou bída s nouzí? Žádný rozdíl oproti kompaktu, se kterým jsi fotil dříve. Neškodilo by, kdyby ses seznámil se základy expozice, kompozice a dalšími základy fotografického řemesla. Protože fotit "noční" fotku časem 1/10 sec., F5,6 a ISO200 je ukázkou čirého diletantství. [sad][ko][kladivo]
Středa, 21. prosince 2016 - 23:47:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5328
Registrován: 12-2011
Topič: [crazy]
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička"


Mé fotky na K-reportu odkaz
Čtvrtek, 22. prosince 2016 - 21:52:58  
Moderátor
Číslo příspěvku: 14948
Registrován: 11-2005
IP: V tomto případě musím ale s Topičem taky souhlasit. Napsal to správně a slušně.
Chary
Pátek, 23. prosince 2016 - 03:44:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2286
Registrován: 3-2010
Jeníku, ještě navíc s bleskem. Na tyhle expoziční hodnoty a na tu scénu, která tam je [smrt] Troufnu si tvrdit, že jediné, co je tam dobře, je ta clona, protože tou se na tom ohnisku na seťáku nedá moc zkazit. Expoziční čas v kombinaci s citlivostí ISO je úplně mimo, podle toho, jaká je tam tma, jsi to měl fotit o dobré 3-4 EV světleji. Tu scénu, kde máš jedoucí auto v záběru, potom klidně i o 5-6 EV.

Mimochodem, všiml sis, jak se ti do fotky "rozsvítily" ty fleky ve vzduchu? Kdybys to pořádně exponoval, všiml by sis jich líp. Kde se asi tak v čistým vzduchu, kde nic není vidět, vezme zčistajasna svítíci bod? A dokud jsi neblesknul, tak tam nebyl, a potom taky ne... [kladivo]

Nojo, jenomže pochopit, jak funguje expozice a jak se pracuje s časem a citlivostí ve vztahu k dostupnému světlu, to už opravdu chce jen trošku víc než dát tam manuál bez toho, abych nějak smysluplně pracoval s expozičními hodnotami.

Vážně, fotit takovou noční scénu na manuál, neboli ručně volené hodnoty ve smyslu vím, co dělám, a chci, aby to fotilo přesně takhle, nenechám do toho kafrat (polo-)automatiku, na přesně takové hodnoty, jaké jsi tam navolil, a ještě s bleskem, to je známka nepochopení toho, jak to celé funguje.

A proč se v bordelovým prostředí (déšť, prach) nefotí s integrovaným bleskem pálícím v ose objektivu, to už je jen taková třešinka.

Přitom internet je plnej článků, ukázek, pouček, a dokonce jsou galerie, kde máš různé fotky a s plným exifem, takže vidíš, jak se taková fotka asi fotí, technicky. Když umíš anglicky, tak je to obrovská výhoda, protože youtube je plný videí jak na to.

Jenomže ve škole smyku tě nebudou učit, jak se má pouštět spojka, aby ti to nechcípalo [kecal]

Já, kdybych měl úplně první foťák, na kterým se dá nastavovat ledasco, tak bych si s tím šel asi hrát a zkoušel, jak to bude vypadat na různý možný nastavení. Třeba jestli to místo na 1/10 vteřiny nebude lepší fotit na 1/20, 1/50, nebo naopak na 1/5, 1/2 nebo třeba i 1", 2" a třeba i 10". Jakej asi vliv má nastavení expozičního času, clony a citlivosti ISO. Protože tam ty parametry clona-čas-iso asi nejsou jen tak zbůhdarma a když se teda chci věnovat fotografování, tak si o takových naprostých nejzákladnějších prkotinách něco zjistím.

A když "to mám na háku", tak se zase nesnažím fotit machersky na M, a dám tam "blbý zelený AUTO" a děj se vůle boží. Vsadím se, že na to blbý zelený AUTO by to ten aparát vyfotil daleko lépe [fotic] On by to ten aparát vyfotil líp prakticky na jakýkoliv jiný režim, ať kreativní z menu, nebo na voliči, oni ti výrobci aparátů nejsou blbci a počítají s tím, že ne každej je tak kovanej (protože pouhým zakoupením aparátu se stáváš majitelem, nikoliv fotografem), a proto mají ty základní modelový řady právě to kolečko s režimy.

Šari, on je taky trošku problém v tom, že někteří jedinci musí s některými jinými jedinci ostentativně nesouhlasit bez ohledu na to, o čem je řeč a jak stojí argumenty [uhoh]
Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Pátek, 23. prosince 2016 - 11:31:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2227
Registrován: 9-2006
Na internetu je spousta materiálu ohledně focení. Výborná je tato kniha, kterou mohu vřele doporučit. Tam je vše pohromadě a dá se z ní sposuta věcí naučit a vyhnout se tak zbytečnému objevování Ameriky. Těch pár stovek co stojí,se bohatě vyplatí.
https://www.k-report.net/presmerovani/?prispevek=3619036

(Příspěvek byl editován uživatelem Topič.)
Honzinus
Pátek, 23. prosince 2016 - 19:08:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1087
Registrován: 8-2010
Já mohu z vlastní zkušenosti říct, že pro lidi je často problém pochopit vztah čas / clona / ISO, co kdy jak použít a jak fotku správně exponovat. Trvá to skutečně dlouho. Pochopit pak blesk, to je ještě obtížnější. Posledně jsme zrovna řešili, jak fotit novoroční ohňostroj. Došli jsme k závěru, že bleskem to opravdu nepůjde… [kladivo]



Tohle je Apple , ty vole! 

http://www.flickr.com/photos/honzinus/
Pátek, 23. prosince 2016 - 19:51:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 233
Registrován: 8-2012
Ale musím uznat, že kolega Jeník se zlepšuje a bere si rady k srdci! Začínal v Berouně na 1/30 s, pak 1/10 s a teď vidím v brejlovcích další nocovku z Berouna na 1/2 s. Jako hustej cool progress...
Honzinus
Pátek, 23. prosince 2016 - 19:59:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1088
Registrován: 8-2010
perník: [lol][lol][lol][ok][ok][ok]



Tohle je Apple , ty vole! 

http://www.flickr.com/photos/honzinus/
Pátek, 23. prosince 2016 - 20:41:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2229
Registrován: 9-2006
perník: Pravda, expoziční čas se sice prodloužil, ale Jéňa případný lepší výsledek úspěšně zazdil tím, že stáhnul ISO na 100 a zaclonil na F/8.0. Já bych to tak šacoval na to, že úspěšný majitel zrcadlovky a stativu nemá ani tušáka o tom, co jsou expoziční hodnoty a jak s nimi zacházet, o dalším ani nemluvě a že Charyho sáhodlouhé traktáty jsou akorát házením perel (hrachu). Inu, komu není rady...
Pátek, 23. prosince 2016 - 20:46:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10233
Registrován: 4-2003
Pravda, expoziční čas se sice prodloužil, ale Jéňa případný lepší výsledek úspěšně zazdil tím, že stáhnul ISO na 100 a zaclonil na F/8.0.

Tak at dá clonu 8 nizké ISO a at si zbatek doladí časem, když už to má stativu jsem mu poradil já a to snad špatně nejni ??

Když to má stativu je snad jedno jak dlouho exponuje ,nebo ne ?
Pátek, 23. prosince 2016 - 20:57:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2230
Registrován: 9-2006
Jnd: To je správně, akorát se to musí správně aplikovat. Na ISO100 a clonu F8.0 při čase 1/2 sec. a staničním osvětlení nemůže vzniknout nic jiného než další černoch v tunelu. Expoziční čas v řádu sekund a ne jejich zlomků se musí použit. Ale k tomu se opravdu hodí vědět jak se ty expoziční hodnoty mají používat a nastavovat. [happy]
Pružinskij
Pátek, 23. prosince 2016 - 20:59:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1303
Registrován: 4-2015
Mno, IMHO, když to někdo nepochopil z místních a podobných diskuzí a odkazů zde, tak je to marný, je to marný, je to marný... Analogie na silnicích, kde si každý může koupit auto jaký chce, ale kvalitních, vyježděných řidičů je jen část populace (a ŘP má kde kdo).
West code was broken.

Honzinus
Pátek, 23. prosince 2016 - 21:19:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1089
Registrován: 8-2010
jak se ty expoziční hodnoty mají používat a nastavovat.
A to je právě ten problém. To lidi dlouho nechápou...[kladivo]



Tohle je Apple , ty vole! 

http://www.flickr.com/photos/honzinus/
Chary
Pátek, 23. prosince 2016 - 22:13:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2287
Registrován: 3-2010
No to je prostě v [zadnice]

Jak říkáme u nás od fochu, dobře budovaná zvýšená imunita

proti dovednostem.

JND mu na fleku dává rady do života a výsledkem je tohle?

Jasně, schopnosti německé policie z posledních dní to trumfne jen velmi obtížně (kontext), ale, ale... ale...
Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Chary
Pátek, 23. prosince 2016 - 22:20:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2288
Registrován: 3-2010
Tak at dá clonu 8 nizké ISO a at si zbatek doladí časem, když už to má stativu jsem mu poradil já a to snad špatně nejni

No a dost, to snad není možný [angry]

Jsou dvě možnosti,

buď jsi mu poradil, ať dá nízký iso (no fajn, budiž, ale na webovky to je jedno), velkou clonu (to je v pořádku) a už jsi mu zatajil, že má odpovídajícím způsobem upravit expoziční čas, což pak znamená, že učitel JND je onen pověstný z Cimrmanovy "Ztráty třídní knihy", co sedí tam vzadu dva vedle sebe...

nebo jsi mu řekl, ať dá nízký iso, velkou clonu a pořádně voroštuje čas, když tam má tmu jak v pytli, páč nějaký zářivky na peroně fakt nejsou kdovíjakej zdroj světla, a že expoziční čas je nutno upravit podle okolností a dostupného světla, tos mu zdůraznil a on se na to pak vytento, a pak je dotyčný autor buď jeden nebo vedle druhého, vždyť se podívejte do zasedacího pořádku.

Takže, JND, cos mu na tý masně řekl o expozičním čase?

Já totiž jen doufám, že to tvoje "zbatek doladí časem" nepochopil tak, jako ve smyslu "maj hotový odpady, postavenou linku, vařit můžou, a hlavně že bydlej, zbytek se doladí časem".

(Příspěvek byl editován uživatelem chary.)
Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Pátek, 23. prosince 2016 - 22:35:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10236
Registrován: 4-2003
Takže, JND, cos mu na tý masně řekl o expozičním čase?

Ať si hýbe tím časem ... a at nefotí s bleskem [happy]

Ale asi jsem měl říci dej tam "P" a nech at si to maká všechno samo .... [happy] (což se občas taky nevyplácí když ti mašina zašajní přímo do skla [biggrin]
Chary
Pátek, 23. prosince 2016 - 22:46:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2289
Registrován: 3-2010
Tak fajn.
Ale ono ani to péčko nemusí bejt všespásný, páč kdoví jak má nastavenej expozimetr. Tuhle se jeden ptal, proč mu to na zelený fullAUTO fotí tak krásně a na áčko tak strašně tmavě, dyk by to mělo bejt plusmínus to samý, ne? No a vůbec mu nebylo divný, že má nastavený EV-1,7.
Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Pátek, 23. prosince 2016 - 23:11:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10237
Registrován: 4-2003
Ale ono ani to péčko nemusí bejt všespásný, páč kdoví jak má nastavenej expozimetr.

Vždyt píšu že nejni dobrý když ti mašina zašajní do skla [happy] [happy]

Taky jsem se párkrát nachytal ... priorita clony .. pochystáno,pohodička,čekám na vlak .. přijel vlak .. cvak .. dokelu světla místo 10 vteřin 3 vteřiny ,dveře se zavírají a odjezd [happy]
No stane se )))) Ale to se časem poddá ... [masinka][fotic]
Pátek, 23. prosince 2016 - 23:28:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 836
Registrován: 3-2015
to tu musíte o mě neustále plkat co jsem udělal v expozici špatně nebo dobře? Někteří mají srandu a mě už to sere jsem tu spíš na obtíž[crazy]. Je čas zmizet a nebýt K reportu na obtíž[coze]
Chary
Pátek, 23. prosince 2016 - 23:29:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2290
Registrován: 3-2010
Nemusí šajnit do skla. Stačí mít debilně nastavenej expozimetr a péčko ti udělá prasečinu i na relativně bezproblémově vypadající scéně.

Fotit na áčko v momentě, kdy nemáš ještě zcela hotovou scénu a čekáš a víš, že se změní příchodem herečky, to je taky tak trošku, jak jen to nazýval topič na konci svého příspěvku č. 2226...? [wink]
Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Chary
Pátek, 23. prosince 2016 - 23:38:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2291
Registrován: 3-2010
Jeníku, každému co jeho.

Na obtíž nejsi. Přišel jsi, chtěl jsi vědět, dostal jsi radu. A jako odměnu těm, co ti poradili, jsi předvedl, že to tebou projelo jak blesk po hromosvodu. Vzzzuummmm bšť přímo do země. Nula, nic.

Ze zdejších přispívajících mám troufnu si tvrdit jednu z nejlepších zkušeností, co se týče práce s padavany jak nadprůměrně bystrými, tak naprůměrně natvrdlými. Nejen zde, nejen jinde na webu, ale i v civilním životě.

Jestli chceš zmizet z káčka, no prosím, tvoje věc.

Jestli se chceš něčemu přiučit, a když už jsi uvalil takovej ranec do foťáku, tak se ho naučit používat tak, aby z toho nelezly variace na téma černoši v tunelu, tak máš celkem jedinečnou možnost. Totiž pochopit to, co se ti tu snažíme sdělit, přechroustat, vstřebat, a ukázat, že umíš taky s informací naložit náležitě a třeba konečně ukázat dobře exponovanou noční fotku.

Anebo můžeš být pro smích všem přespolním, když už zase budu citovat svého oblíbeného klasika jmenovce.

A víš ty co je "nejhorší"?

Že mezi "být pro smích všem přespolním" a "umět exponovat v noci pod zářivkama" je strašně, strašně tenká hranice. Strašně. A překročit ji je jen otázka hrozně malé změny mezi "černoši v tunelu" a "dobře exponovaná fotka".

Tož, jak?
Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Pátek, 23. prosince 2016 - 23:42:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10238
Registrován: 4-2003
Jeník_H..

Naopak ... debatujeme tady a pokud budeš chtít tak si to přečteš a něco si z toho vemeš.
Fotit ,tě baví ,techniku na to máš a těmahle kecama ti tady dáváme návody jak se to má dělat ,aby se to lidem líbilo. A aby jsi za pár let třeba nebyl nasranej ,že jsi plno fotek posral ,tak jak se to běžně stávalo třeba mě a jiným ,pač žádný internet nebyl kde se zeptat tak jednoduše jak to jde dnes.

Koukni se třeba na tohle ... vídíš to ?? To už nikdo nikdo nikdy nevyfotí,ani tu trat ani ty barvy ani ty mašiny ... a ta fatka je uplně nahowno .. a víč proč ?? pač jsem u toho neořemýšlel a ted mě to sere ...




Pátek, 23. prosince 2016 - 23:45:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10239
Registrován: 4-2003
He he tak Chary byl rychlejší .... ale napsali jsme oba to stejné jen Chary je učitel narozdíl od mě [wink]