K-report
 

Archiv diskuse Soukromí dopravci v osobní dopravě do 23. 05. 2015  

Diskuse K-report » Archiv 2015 » Železnice » Soukromí dopravci v osobní dopravě » Archiv diskuse Soukromí dopravci v osobní dopravě do 23. 05. 2015 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Robert_antonio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 472
Registrován: 7-2007

Odesláno Středa, 13. května 2015 - 18:56:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

O pár riadkov vyše tvrdíte, že táto situácia nikdy nenastane. Veríte vôbec tomu, čo píšete?
O pár řádků výše píšu, že dopravce nebude přetahovat cestující z rychlíků do osobáků. Což nevylučuje, že dopravce bude přetahovat cestující ze srovnatelné kategorie vlaku; mimochodem stále jsem od vás neslyšel, v čem je ten druhý případ špatný z hlediska cestujícího.

Nieto ešte, že to majú robiť úradníci. Od toho majú existovať firmy ala KORDIS
Firma, jejíž hlavní činností je práce pro stát, se od úředníků příliš neliší. Nepracuje pro zisk, ale na základě politického zadání shora.

Aby sa nestalo to, že pre dopravcu je výhodnejšie prvoplánovo utekať vlastným vlakom, pretože sankcie od objednávateľa za meškanie sú vyššie než strata za prestupujúcich cestujúcich.
Ano, přesně tak to dopadá, když o vedení vlaků rozhoduje stát. Vaše řešení ještě více utáhnout šrouby soukromníkům, aby i ti museli skákat, jak stát píská. Super.
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5110
Registrován: 5-2007
Odesláno Čtvrtek, 14. května 2015 - 00:02:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Robert_antonio:
Horší je napr. z pohľadu obsadenosti súprav. Ak nechceme klasické súpravy a posilovať koženkou, tak tie posily budú niečo stáť. Špičkové dni sa riešia na úkor prevádzkovej zálohy, ale ak niekto rozhasí prepravné prúdy cenovou úrovňou a začne sa to v špičke preplňovať denne, tak začne byť prúser (a vyvstane tlak na zvýšenie dotácii, lebo posilovať ucelené trakčné jednotky je drahé).

se od úředníků příliš neliší
Příliš neliší ale sú tam o niečo lepšie podmienky vzhľadom ku kontinuite, a o niečo menej predpisov a smerníc či už v pracovnoprávnej sfére alebo v iných veciach

Vaše řešení ještě více utáhnout šrouby soukromníkům
V akom smere toto riešenie uťahuje šrouby súkromníkom? Naopak ich zbavuje zodpovednosti za určité rozhodnutia, ktoré by inak museli činiť na vlastné riziko a následne obhajovať. Z môjho pohľadu je to riešenie lepšie, že o poskytovaní služby rozhoduje ten, kto ju objednáva (plus sa zjednoduší komunikácia, lebo sa nebudú musieť dopravcovia dohadovať navzájom - vo väčšej uzlovej stanici by ich kľudne mohlo byť 5 aj viac)..
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2562
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 14. května 2015 - 09:24:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

...se od úředníků příliš neliší. Liší se vůbec nějak?[rofl]
Ak nechceme klasické súpravy a posilovať koženkou Který soukromník posiluje koženkou?
rozhasí prepravné prúdy cenovou úrovňou Takže zvýšení počtu cestujících i díky novým tarifním nabídkám je špatně?
začne sa to v špičke preplňovať denne Tak je to naopak dobře, protože ty posily pak mohou jezdit denně a tudíž je jejich využití efektivnější, než když budou Po-Čt hnít v kopřivách. Čili to mohou být srovnatelné vozy s těmi "kmenovými", sedlové časy se pak mohou využít třeba pro menší údržbu nebo důkladné čištění. Navíc to, že ten, komu je víceméně jedno, kdy pojede, se díky tarifní politice přiměje jet v mimošpičkový den (např. důchodce za vnoučaty), má za následek otupení špičky, což je taky dobře.
Já bych do toho soukromníkům pokud možno nekecal a nechal je, ať si za svá rozhodnutí nesou zodpovědnost sami. Za mě taky zodpovědnost nikdo nenese.
rozhoduje ten, kto ju objednáva To je ono. Normální je, že službu objednává přímý zákazník. Myslím, že by bylo dobré, kdyby tenhle princip platil co nejvíc i na dráze a stát by objednával pouze to, "co je nutné, ale nezaplatilo by se to".
Ta cenová politika RJ a LE není nic nového, to okoukali od leteckých dopravců. A řekl bych, že letecká doprava funguje docela dobře, líp, než na finanční infúze napojená železnice.
Mimochodem, na letišti v Hongkongu mají okolo 100 dopravců, oproti tomu je nějakých 5 ve větší uzlové stanici naprosté nic.[happy]
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5113
Registrován: 5-2007
Odesláno Čtvrtek, 14. května 2015 - 09:35:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brr:
Který soukromník posiluje koženkou?
Žiadny a preto na posilnenie pýta ďalšie dotácie, wo to go.
Takže zvýšení počtu cestujících i díky novým tarifním nabídkám je špatně
Zvýšenie nie, preťahovanie medzi trasami a vrstvami áno. Preto to má byť zavedené ako regulačný mechanizmus a nie plošný zákaz.
Tak je to naopak dobře, protože ty posily pak mohou jezdit denně
Prečítajte si to poriadne. Pá-Ne sa bude jazdiť bez zálohy (čo zjavne nie je možné celý týždeň ale pár dní v roku, lebo hrozí to, čo sa tu a tam stane LE). A tie efektívnejšie posily je treba nakúpiť, čo ich efektivitu rapídne znižuje.
to okoukali od leteckých dopravců
A čo robiť to rovnako ako tarifikáciu za elektrinu nie? ČEZ jaké má zisky...
než na finanční infúze napojená železnice
Ona by fungovala aj bez toho, samozrejme vo výrazne menšom rozsahu a ja sa tomu nebránim, len je otázka či to chceme.
mají okolo 100 dopravců
Medzi ktorými sa určite masívne prestupuje. Navyše meškanie takého lietadla sa väčšinou za letu príliš nemení.

(Příspěvek byl editován uživatelem asdf.)
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2564
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 14. května 2015 - 11:53:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Žiadny a preto na posilnenie pýta ďalšie dotácie, wo to go. To narážíte na to, že RJ chce dotace na posílení dpravy mezi Bratislavou a Komárnem? A jaký to je rozdíl od ČD, kde, když jsem jel nacpaným Stadlerem na jedné podhorské trati u nás (během zimních víkendů běžný stav), tak průvodčí říkal cestujícím "co si kraj objednal, to tu jezdí, jestli chcete posily, tak napište na krajský úřad" (nechci psát větší detaily, aby dotyčný neměl problémy).
preťahovanie medzi trasami a vrstvami áno A proč? Co je nějakému objednavateli do toho, s kým se cestující rozhodne jet?
Posily: namísto Pá + Ne by jezdily posily celodenně ve špičkách. Těch vozů, které stojí celotýdenně (až na pátky a neděle) v kopřivách, je pak míň.
ČEZ je přirozený monopol. To je i SŽDC, ale dopravci už ne. Navíc nevím, proč by zisky dopravců měly být nějakým dobrodiním. Za to bych já požadoval spíš nízké ceny díky konkurenci.
Medzi ktorými sa určite masívne prestupuje. Navyše meškanie takého lietadla sa väčšinou za letu príliš nemení. 1) Ano. 2) Dost často se hodně mění.
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5115
Registrován: 5-2007
Odesláno Čtvrtek, 14. května 2015 - 13:28:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brr:
No a sme tam. On sa to Robert_antonio tak snažil postaviť aby to vyzeralo, že robím rozdiely medzi súkromníkmi a ČD, až sa mu to možno podarilo. Ale ja nerobím rozdiely medzi ČD a súkromníkmi, robím rozdiel medzi objednateľom a dopravcom. Je mi naprosto šumák, či je dopravca ČD, DB, NE, RJ, LE alebo ja neviem RC.

Co je nějakému objednavateli do toho
Celý predchodzí odstavec

Těch vozů, které stojí celotýdenně (až na pátky a neděle) v kopřivách, je pak míň
Ale tie vozy majú svoj jasný účel, nastúpiť keď dôjde k nejakej poruche. Takže tie vozne musia existovať tak či tak. Proste je to zvýšenie počtu vozidiel v systéme a to neokecáme.

1) Ano. 2) Dost často se hodně mění
Tak dobre. Inu som sa spýtal 3 známych čo hodne lietajú, aké bývajú asi prestupné doby (sám som ešte s prestupom nikam neletel). Všetci povedali, že až na výnimky dve hodiny a viac. A to mi príde rozhodne lepšie (oproti priemernému meškaniu) než je stav na železnici.
Trupak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 987
Registrován: 5-2003

Odesláno Čtvrtek, 14. května 2015 - 14:50:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Posledne jsem prestupoval ve Stockholmu a mel jsem tam 40 minut.
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2570
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 14. května 2015 - 21:43:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Celý predchodzí odstavec V předchozím odstavci píšete o tom, jak neděláte rozdíl mezi ČD a jinými dopravci.
Mimochodem, ty ČD si ty koženky na posilácích nenechávají zaplatit? A v době, kdy ty koženky jezdí na posilách, tak k nějaké neschopnosti vozidla nemůže dojít?
Pořád nevidím problém v přetahování cestujících. A když se počet cestujících díky jejich přetažení z aut zvýší tak, že bude potřeba posílit, tak je to dobře nebo špatně, když ve výsledku to bude u tohoto dopravce bude vypadat stejně (plné vlaky), jako kdyby si ty cestující přetahal od jiného dopravce?
Nebo chcete říct, že se přes týden bude jezdit v několika dobrých vozidlech a na neděli ČD vytáhnou kopřiváky, které nasadí zcela nezištně? Vždyť je to tak všude: jsou potřeba vozidla na špičkové výkony + nějaká rezerva. U malých dopravců, jako je LE, tou rezervou může být dohoda o výpomoci s ostatními dopravci.
Mimochodem, dvě hodiny na přestup je docela dost, jako minimum se udává hodina, navíc od přistání do opuštění letadla nějaká doba uplyne, před odletem je nutné být nějakou dobu připravený a navíc přechod od příletů k odletům není, jako když se přebíhá nástupiště - leckde např. nutí i přestupující cestující projít rentgenem. Mě hodina připadá jako ostrý přípoj srovnatelný s pár minutami u vlaku, přesto se to na letištích zvládá, takže by se to na dráze zvládalo taky. To spíš s ohledem na současné výkony objednavatelů nevím, jak by to vypadalo, kdyby se do toho zamontovali oni jako další článek.
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5117
Registrován: 5-2007
Odesláno Čtvrtek, 14. května 2015 - 23:34:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brr:
V předchozím odstavci píšete o tom
Jaj pardon, celý predchodzí odstavec Vášho príspevku. Na ňom to riešenie nakoniec ostane (pokiaľ dopravca nebude geroj a nezoženie posily za svoje, o čom dosť pochybujem).
Mimochodem, ty ČD si ty koženky na posilácích nenechávají zaplatit?
Nevšimol som si.
tak k nějaké neschopnosti vozidla nemůže dojít
Čože by nemohlo, ale ak je taká situácia 10 dní v roku, tak je to riziko výrazne menšie ak keby nastávala každý deň
výsledku to bude u tohoto dopravce bude vypadat stejně
Ale u toho druhého nie
Nebo chcete říct
To práveže vôbec.
jako minimum se udává hodina
Inu, keď prijmem to, že hovoríte pravdu (nemám dôvod to spochybňovať, nevidím do toho), tak je to proste hodina (alebo 40 minút). Zoznam prestupnej frekvencie je určite známy od odletu, často aj pred ním. Vo vlaku (ak nie je povinne miestenkový) nie je počet prestupujúcich známy určite až do odchodu z predchodzej stanice (a že jak napotvoru v nej tých prestupujúcich nastúpi najviac) a ani vtedy, pretože ho zistí až kontrola lístkov. Takže sa často ide odhadom. Teraz kto ten odhad urobí, a kto za to bude niesť zodpovednosť.
kdyby se do toho zamontovali oni jako další článek
Asi tak jak sa to dnes chystá (alebo už prevádzkuje?) v IDS JMK. Výpravca dátovo dostane zoznam toho, s čím čakať a na čo (vrátane autobusov) a podľa toho ide.

(Příspěvek byl editován uživatelem asdf.)
Robert_antonio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 473
Registrován: 7-2007

Odesláno Pátek, 15. května 2015 - 01:02:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Asdf
S dovolením se vrátím o pár příspěvků zpátky a zeptám se: jak přesně soukromník svoji cenovou politikou může přeplňovat denně ve špičce?
U konkurence těžko, té naopak cestující odsává.
A pokud přeplňuje vlastní vlaky, tak není nad čím skuhrat – cestující mají co chtěli. Dobrovolně si zvolili levnější přeplněný vlak, oproti volnému konkurenčnímu vlaku s dražším jednotným jízdným.

V akom smere toto riešenie uťahuje šrouby súkromníkom? Naopak ich zbavuje zodpovednosti za určité rozhodnutia, ktoré by inak museli činiť na vlastné riziko a následne obhajovať.
To myslíte vážně? Zodpovědnost za vlastní rozhodnutí a přijetí rizika je důvod, proč se soukromník rozhodl jít do libovolného podnikání. To se rovnou můžeme vrátit do reálsocíku, kdy žádný ředitel závodu nenesl riziko podnikání, protože vyráběl jen to, co mu nakázala Státní plánovací komise, a stát mu dorovnal případnou ztrátu.
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5121
Registrován: 5-2007
Odesláno Pátek, 15. května 2015 - 08:41:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Robert_antonio:
Dobrovolně si zvolili levnější přeplněný vlak
A čo tí, čo nemajú na výber, pretože ten druhý vlak tam nezastavuje, alebo inou trasou? Pripomínam, že sa bavíme o ZDO, kde nie je cieľom aby tú istú linku jazdili dvaja, traja dopravcovia a vyžierali kapacitu nákladnej doprave.

a přijetí rizika je důvod, proč se soukromník rozhodl jít do libovolného podnikání
To riziko má prebiehať primárne v okamihu, keď posiela ponuku do výberového konania. Rozhodnutie či (ne)čakať na prípoj v rámci ZDO naozaj nepovažujem za merito podnikania.
Leinad
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 207
Registrován: 8-2009
Odesláno Pátek, 15. května 2015 - 20:44:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Asdf: Co takhle "objednavatel ZDO si objedná vlak pro 300 lidí = vejde se tam 300 lidí s plackou IDS." Jestli je ve vlaku víc sedaček, může dopravce prodávat zbylá místa jak chce nebo odvést víc lidí za tarif ids.
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6894
Registrován: 12-2009
Odesláno Sobota, 16. května 2015 - 08:04:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

prodávat zbylá místa jak chce
A co k tomu ještě pro zjednodušení zavést sedadla pro černé, islamisty atd? [lol]
Robert_antonio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 474
Registrován: 7-2007

Odesláno Sobota, 16. května 2015 - 23:53:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Asdf
A čo tí, čo nemajú na výber, pretože ten druhý vlak tam nezastavuje, alebo inou trasou?}
To zní zajímavě. Kdyby dopravce svoji cenovou politikou přitáhl hromady cestujících ne z konkurenčních vlaků, ale třeba z aut, je to také špatně, protože přeplňuje své vlaky?

nie je cieľom aby tú istú linku jazdili dvaja, traja dopravcovia a vyžierali kapacitu nákladnej doprave.
Tohle sem netahejte, vyžírání kapacity nákladce se děje hlavně kvůli nesmyslným rozdílům mezi ošupným v osobce a nákladce.

Rozhodnutie či (ne)čakať na prípoj v rámci ZDO naozaj nepovažujem za merito podnikania.
Bavíme se o rozhodování se v oblasti tarifu a cen, nikoliv přípojů.
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5123
Registrován: 5-2007
Odesláno Neděle, 17. května 2015 - 16:25:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

přitáhl hromady cestujících ne z konkurenčních vlaků, ale třeba z aut
Tak sa mu to má podariť v súčinnosti s objednávateľom. Ja mám dojem, že ste ma na začiatku diskusie zakádroval ako obhajcu súčasného stavu a vždy si z tých príspevkov vyberiete len to, čo Vás v tom názore utvrdí.

rozdílům mezi ošupným v osobce a nákladce
OK, v tom si navyše zhruba rozumieme. Ale mne stále príde, že ZDO a open access matláte dohromady.

Bavíme se o rozhodování se v oblasti tarifu a cen, nikoliv přípojů.
Predpokladal som, že ste sa svojou reakciou pridal do debaty medzi mnou a užívateľom Brr.
Kubrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3606
Registrován: 9-2004

Odesláno Pondělí, 18. května 2015 - 15:04:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nová tvář vlárských rychlíků[biggrin]

Jestli se to bouřlivě řeší už někdy jinde, omlouvám se, nesleduju všechno.
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2571
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 18. května 2015 - 21:21:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

debaty medzi mnou a užívateľom Brr Ono to je těžké, já myslím, že naše představy o fungování více dopravců na železničním trhu jsou tak odlišné, že se nějakého dorozumění asi nedobereme.
Robert_antonio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 476
Registrován: 7-2007

Odesláno Úterý, 19. května 2015 - 22:30:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Asdf
Držím se stále původního tématu, totiž zdali dopravce v ZDO kromě jednotného tarifu smí nabízet i vlastní levnější tarif.
Zatím jsem se od vás dozvěděl, že nesmí*, protože by mu pak do vlaků chodili lidi, a přeplňovali vlak, a chudáci cestující by neměli samostané kupé pro sebe (jo, trochu přeháním, ale zatím jsem si u soukromníků nevšiml opravdu narvaného vlaku, to je specialita ČD [wink]). Plus pár offtopic věcí jako vyžírání kapacity nákladce a (ne)čekání na přípoje, které s tarifem nijak nesouvisí.
Pořád se vám zdá, že vás kádruji?

* resp. smí nabízet jen takové jízdenky, které nejsou pokryté jednotným tarifem, takže v reálu jako kdyby nesměl nic.
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5142
Registrován: 5-2007
Odesláno Úterý, 19. května 2015 - 23:16:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Robert_antonio:
Ak nerozumiete slovenčine, mal ste to napísať hneď, písal by som česky.
K12V170DR
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 105
Registrován: 4-2014
Odesláno Středa, 20. května 2015 - 05:56:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Robert_antonio: ale zatím jsem si u soukromníků nevšiml opravdu narvaného vlaku, to je specialita ČD

Doporučuji vlaky 15714 a 15716 společnosti GWTR, zejména v pátek. Budete rád, když tam v Trutnově zalezete a stojíte u hajzlíku. Hlavně nesmíte udělat chybu, že si sednete do oddílu a chcete vystoupit třeba v Kalné Vodě, nevystoupíte.
Leinad
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 217
Registrován: 8-2009
Odesláno Středa, 20. května 2015 - 21:25:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Moje představa celé konkurence:
- Existuje celostátní IDS s koordinátorem. Obce, kraje, ministersvo mu řeknou co chtěj a kolik daj. Koordinátor podle toho staví JŘ, při tom se baví s koordinátory u sousedů(řeší jak EC tak příhraniční regiony)
Existuje placka tohoto IDS(roční paušál na vše, na kraj, na MHD v mym městě. 100%,50%,25%)
Koordinátor řeší konkurzy, vybírá optimální řešení(vlak nebo bus? Integrace přívozů kde není most?)
V objednaných spojích určitě platí jízdné ids, dopravce může nabízet vlastní jízdné(když převeze víc lidí, je to dobře. )

- Dopravce kromě podání přihlášky do otevřeného průhledného konkurzu může jezdit na svoje triko openaccess, je to v principu jeho problém.
Ale může taky říct, že bude uznávat jízdenky ids a chtít je proplácet. V tom případě bude nutné mít kompatibilní SPP, standardy kvality, vylepený plánek linek ids ve voze, hlásit u zastávek "přestup na xx"... a při dodržení dopravce dostane část z jízdného.
Robert_antonio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 480
Registrován: 7-2007

Odesláno Středa, 20. května 2015 - 22:54:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Asdf
Tak to zkuste přeložit do češtiny, uvidíme, co se změní [talker]
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5144
Registrován: 5-2007
Odesláno Čtvrtek, 21. května 2015 - 00:07:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Robert_antonio: Tak já to zkusím ještě jednou, v češtině a pomaleji, byť si myslím, že je to stejně marný.

Pokud chceme mít IDS s tím, že chceme aby si dopravce mohl určovat tarif, pak by srovnatelné varianty toho tarifu neměly být (povšimněte si to "neměly být" a rozdíl významu oproti slovu "nesmí") levnější než v jednotném tarifu.

To na jedné straně umožní dopravcům relativní kreativitu a zároveň znemožní vytvářet v tarifu (s různými motivy, např. snahou o vytvoření tlaku na objednatele, snahou o vytvoření tlaku na jiného dopravce, ke splnění politických ambicí majitele,...) různé absurdní situace, obzvláště pak ty vedoucí na změnu přepravních proudů (např. výrazné zlevnění osobních vlaků v úseku s významnou výměnou frekvence u rychlíku - např. dopravce osobáků Pardubice-HK by z nějakého důvodu výrazněji znížil cenu, čímž by došlo ke škodě dopravce Libereckých rychlíků, dále rozhození cen mezi vlaky jednoucími do stejného cíle po jiné trase, vytvoření shodných nabídek nepatrně levnějších než jednotný tarif ve snaze vytvořit tlak na pozměnění způsobu rozpočítávání tržeb objednatelem,...).

Jinak pokud dopravce nazná, že by zlevnění pomohlo a přesvědčí objednatele o tom, že je vhodné zlevnit, není důvod aby ji dopravce se souhlasem objednatele zavedl produkt s nižší cenou s tím, že objednatel má právo následně nařídit její zrušení.

(Příspěvek byl editován uživatelem asdf.)
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5145
Registrován: 5-2007
Odesláno Čtvrtek, 21. května 2015 - 00:41:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě jeden příklad vycházející z diskuze, které se účastníte v jiném vlákně: Pokud by jednotný tarif objednatele řešil pouze jízdenky nezávislé na konkrétním spoji, není důvod pro to aby si dopravce nevydal (a klidně i levnější) jízdenky platné pouze na konkrétní spoj. Pokud se to ale nějak zvrhne, rozšíří objednatel tarif i o jízdenky platné pouze na konkrétní spoj, čímž začne vydávání tohoto typu jízdenek regulovat.
Robert_antonio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 483
Registrován: 7-2007

Odesláno Čtvrtek, 21. května 2015 - 23:43:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Asdf
Bohužel, vypadá to, že ani po překladu do češtiny se nic podstatného nezměnilo.
Stále se bojíte toho, že při volné tarifní politice by si dopravci navzájem přetahovali lidi. Pro vás je to absurdní, pro mne je to zcela normální konkurenční boj, který funguje ve prospěch zákazníka ve všech oborech i mimo železnici. Cestující žádné změny přepravních proudů nezajímají, ten si prostě vybere vlak, který mu nejvíce sedne časovou polohou, rychlostí i cenou. Dělá to nanejvýš binec v koordinátorových tabulkách, ale to je jeho problém, vlaky tu jsou primárně pro cestující [happy]

Jinak pokud dopravce nazná, že by zlevnění pomohlo a přesvědčí objednatele o tom, že je vhodné zlevnit, není důvod aby ji dopravce se souhlasem objednatele zavedl produkt s nižší cenou s tím, že objednatel má právo následně nařídit její zrušení.

Přesně to nazývám faktickým zákazem levnějších tarifů. Pokud každou akční nabídku bude muset dopravce konzultovat s byrokratem a podstupovat riziko, že mu ji byrokrat může kdykoliv stopnout, když se „to nějak zvrtne“ (co to probůh znamená? nějaká varianta cestující by to zneužili?), tak se dopravce na nějaký levný tarif vykašle. Zvláště pokud na krajích pracují arogantní všeználci typu Otty Pospíšila, kteří přesně vědí, co je pro ostatní dobré, a nejraději by zakázali všechny soukromníky, kteří nejezdí podle jejich představ.
Honza7887
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 542
Registrován: 8-2010
Odesláno Čtvrtek, 21. května 2015 - 23:48:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Robert_Antonio: kteří přesně vědí, co je pro ostatní dobré

Ale to přesně tvrdíte i vy, v jiném vlákně, kde tvrdíte, že cestující mezi Prahou a Ostravou o jednotný tarif nestojí. Jinak nezapomeňte, že koleje patří státu a ten si má určovat podmínky a tarify. Takže je to jen na něm. Představa naprosto svobodného trhu na kolejích je sice hezká, ale utopická a obavám se že by přinesla víc zhoršení než zlepšení, ale na tom se asi neshodneme.
Asdf: [ok] [ok]

Pohybuji se v těchto oblastech: Olomoucko, Praha, Kladensko, Ostravsko, Brno. Zajímají mě [masinka] a [tramvaj]
Cestuji s ČD, Leo Expressem [ok]
Necestuji s Regiojetem [ko]
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5151
Registrován: 5-2007
Odesláno Pátek, 22. května 2015 - 01:14:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Robert_antonio:
Pořád dokola, pořád stejná neschopnost rozlišit kde by v případě ZDO měl být ten "trh". Ty vaše "koordinátorovy tabulky" jsou totiž jaksi naopak tím základem, na základě kterého pak ten koordinátor objednává dopravu. A on ji neobjednává proto, aby si pak ti dopravci konkurovali a vzájemně přetahovali cestující. A o tom, že pak všichni dopravci budou objednatele žádat o navýšení úhrad (ten méně konkurenceschopný ve snaze se zahojit, ten více konkurenceschopný na nákup vozidel pro posily), ani nemluvě.

Honza7887: Ak je doprava na trati vedená v režime open-access tak nie je jednotný tarif zas až taká esenciálna potreba. Je dobré ho mať ale nie je to nevyhnutné. Problém začína až keď sa dostaneme do nejakej oblasti, kde sú nejakým spôsobom koordinované cestovné poriadky (kde už napr. linky jazdia v preklade, existujú nejaké dôležité prestupy a podobne). Tam je jednotné cestovné vec, ktorá sa na výslednej atraktivite dopravy podieľa nemalou mierou. Na trati Praha - Ostrava je to taký paškvil, keď sa síce tvárime, že tam funguje open access, ale jeden z tých produktov (linka Ex1) je fakticky súčasťou ZDO. Takže s tým tarifom tam v zásade nie je až taký problém, ale len do doby kým sa niečo nezmení na tej linke Ex1. Potom začne problém.
Robert_antonio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 484
Registrován: 7-2007

Odesláno Pátek, 22. května 2015 - 11:09:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Honza7887
Ale to přesně tvrdíte i vy, v jiném vlákně, kde tvrdíte, že cestující mezi Prahou a Ostravou o jednotný tarif nestojí.
Pouze popisuji situaci. Rozhodně nikomu nenařizuji, že letecký tarif je jediný správný a jednotný tarif by se měl zakázat. Zakazování slýchám z opačné strany barikády [wink]

Jinak nezapomeňte, že koleje patří státu a ten si má určovat podmínky a tarify.
Tímto směrem odmítám vést debatu. To bychom rovnou mohli navrhnout, že silnice patří také státu, pročež každou jízdu autem musíte konzultovat s krajským koordinátorem automobilové dopravy, zdali např. neodsáváte cestující souběžnému dotovanému busu [proud]
(BTW koleje patří státu jen díky tomu, že je před 100 lety znárodnil)

Představa naprosto svobodného trhu na kolejích je sice hezká, ale utopická a obavám se že by přinesla víc zhoršení než zlepšení, ale na tom se asi neshodneme.
Chci slyšet argumenty, prázdné floskule „svobodný trh je utopie“ ignoruji.

Asdf
Pořád dokola, pořád stejná neschopnost rozlišit kde by v případě ZDO měl být ten "trh". Ty vaše "koordinátorovy tabulky" jsou totiž jaksi naopak tím základem, na základě kterého pak ten koordinátor objednává dopravu.
Já si dovolím tvrdit, že základem by měla být primárně poptávka cestujících, kterou mají ty koordinátorovy tabulky reflektovat. Pokud kaštani preferují vlak A a přeplňují ho na úkor vlaku B, pak zřejmě koordinátor špatně odhadl poptávku a měl by si své tabulky upravit. Pokud kaštani preferují vlak A na úkor B jen proto, že dopravce A nabízí lepší služby/nižší cenu, tak by se měl koordinátor zamyslet, zdali se s dopravcem B nerozloučit, když zákazníci preferují A i za cenu, že jede v jiný čas, pomaleji anebo oklikou.

pak všichni dopravci budou objednatele žádat o navýšení úhrad (ten méně konkurenceschopný ve snaze se zahojit, ten více konkurenceschopný na nákup vozidel pro posily)
Za prvé: dotace do ZDO jsou kvůli cestujícím, ne aby se na nich hojil neschopný dopravce. Pokud si kraje někoho takového dlouhodobě drží, je to jen argument pro zrušení ZDO jako takové.
Za druhé: když dopravce A posílí spoje na úkor dopravce B, tak celková výše dotace bude +-stejná, jen A dostane více peněz na úkor B.

(Příspěvek byl editován uživatelem Robert_antonio.)
Honza7887
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 544
Registrován: 8-2010
Odesláno Pátek, 22. května 2015 - 11:36:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Robert_antonio: Kompromis na trati Praha-Ostrava, vedle jednotného tarifu existuje i tarif dopravce.

Jinak Asdf se tu snaží říct, že by bylo nefér, kdyby dopravce provozující např. Osobáky na dané trati, nasadil nějaký vlastní tarif levnější než ten jednotný, přešli by k němu ti lidé z rychlíků a rychlíky by měli větší ztrátu. Spoje v ZDO prostě nějakou regulaci mít musí.

Pohybuji se v těchto oblastech: Olomoucko, Praha, Kladensko, Ostravsko, Brno. Zajímají mě [masinka] a [tramvaj]
Cestuji s ČD, Leo Expressem [ok]
Necestuji s Regiojetem [ko]
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5154
Registrován: 5-2007
Odesláno Pátek, 22. května 2015 - 12:33:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

kterou mají ty koordinátorovy tabulky reflektovat
Ony se ji reflektovat snaží, ovšem je problém když s ní pak začnou hýbat dopravci způsobem, který objednatel neočekával a v době, kdy má omezen prostor pro změny. Protože prostor pro větší změny má objednatel spravidla pouze tehdy, když zadává nové výběrové řízení.

zdali se s dopravcem B nerozloučit
Co v případě, kdy ten dopravce B ve výběrovém řízení požadoval výrazně nižší dotaci?

Pokud si kraje někoho takového dlouhodobě drží
Objednatel bude dopravce vybírat ve výběrových řízeních.

když dopravce A posílí spoje na úkor dopravce B, tak celková výše dotace bude +-stejná, jen A dostane více peněz na úkor B
To by nesměly existovat fixní náklady.

(Příspěvek byl editován uživatelem asdf.)
Leinad
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 223
Registrován: 8-2009
Odesláno Pátek, 22. května 2015 - 12:52:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Za jakých okolností může dojít k tomu, že jezdí rychlíky a osobáky "v prokladu"(nebo cestujícím Os nevadí předjetí R), dopravce osobáků může jít s cenou jízdenky pod cenu rychlíku a dopravce rychlíku to nemůže dorovnat?
Kdyby se dopravce Os pokoušel o cenovou válku, snad narazí na limity typu rozjezd něco stojí(kdyby elektřina v drátech byla za darmo/paušál, tak stejně čas posádky a málo vozokm za hodně času).
Infák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.101.48
Odesláno Pátek, 22. května 2015 - 13:35:54    Odkaz na tento příspěvek  

RJet se od 13.června loučí se standardními přepravními kategoriemi IC/EC
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6913
Registrován: 12-2009
Odesláno Pátek, 22. května 2015 - 14:24:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6914
Registrován: 12-2009
Odesláno Pátek, 22. května 2015 - 14:28:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Infák
Po vzoru Leoexpress budou Radimexpress?[proud]
dvx
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.61.211.193
Odesláno Pátek, 22. května 2015 - 14:30:41    Odkaz na tento příspěvek  

Infák: To bude jako hlášení na nádraží: "Vlak regiojet xxxx, regiojet, společnosti regiojet"...[lol] nebo "vlak erjé"..
Trolleybus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2478
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 22. května 2015 - 14:41:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na hlášení, že ke 3. nástupišti přijede vlak Švýcarská kvalita, to nemá... [biggrin]

Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť, a ne rozum.
Leonardo da Vinci
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5158
Registrován: 5-2007
Odesláno Pátek, 22. května 2015 - 16:01:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

dvx: Ja mám za to že "vlak erjé 1008 RegioJet společnosti RegioJet".

Trolleybus: "vlak LE 1377 Švýcarská kvalita společnosti LeoExpres" aby sme boli presnejší
Leinad
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 226
Registrován: 8-2009
Odesláno Pátek, 22. května 2015 - 18:48:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co v případě, kdy ten dopravce B ve výběrovém řízení požadoval výrazně nižší dotaci? - výrazně nižší cena vlakokm pro objednavatele vs výrazně levnější jízdenka. Jak v tom případě dopravce A vyhrál výběrko?
Honza7887
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 550
Registrován: 8-2010
Odesláno Pátek, 22. května 2015 - 23:27:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Proč by vlastně nemohl být jen jeden celostátní tarif na železnici ? Pro zdejší asi kacířská myšlenka, ale Arriva Morava na Železnici Desná taky nemá vlastní tarif a vydává jen jízdenky IDSOK.

Pohybuji se v těchto oblastech: Olomoucko, Praha, Kladensko, Ostravsko, Brno. Zajímají mě [masinka] a [tramvaj]
Cestuji s ČD, Leo Expressem [ok]
Necestuji s Regiojetem [ko]
Leinad
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 229
Registrován: 8-2009
Odesláno Sobota, 23. května 2015 - 01:50:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Otázka zní, proč by dopravce kromě povinnosti uznávat idsplacky/stropu na jízdné/... neměl mít i pravomoc prodávat svoje jízdenky?
Proč v R Praha-Luhačovice platí akční jízdenky Praha-Olomouc, in-karty,...?
Pokud jízdné vybere objednavatel a dopravci maj bez ohledu na cestující domluvenej paušál, tak to beru. Pokud jízdné vybíraj dopravci, ať si stanověj jak chtěj(minimálně směrem dolů).
Robert_antonio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 485
Registrován: 7-2007

Odesláno Sobota, 23. května 2015 - 07:30:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Asdf
Ony se ji reflektovat snaží, ovšem je problém když s ní pak začnou hýbat dopravci způsobem, který objednatel neočekával a v době, kdy má omezen prostor pro změny.
Co říci na objednavatele, který petrifikuje smlouvy na >10 let bez možnosti operativních změn, protože si myslí, že dokáže zcela přesně odhadnout nabídku i poptávku 10 let dopředu? [kladivo]

Co v případě, kdy ten dopravce B ve výběrovém řízení požadoval výrazně nižší dotaci?
Mám pocit, že tu opět malujete zcela hypotetickou situaci [wink] Vy říkáte, že dotace A je natolik vysoká, že se A vyplatí jezdit i s nižším jízdným, nežli jednotné. Jaktože se tedy do výběrka nepřihlásil žádný jiný dopravce, který by stejnou trasu jezdil za jednotné jízdné, ale s nižší dotací?

To by nesměly existovat fixní náklady.
Za předpokladu, že si dopravce pořizuje vozidla na leasing (což je u dočasně dotované ZDO jediné rozumné), nejsou fixní náklady nijak drastické.
Robert_antonio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 486
Registrován: 7-2007

Odesláno Sobota, 23. května 2015 - 07:35:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Leinad
Moje řeč.
Asi si v rozporu s Asdfem a Honzou představuji ZDO jako systém, kde stát skrze dotace zajistí nějaký daný minimální rozsah spojů a maximální výši jízdného. Nijak to však nebrání tomu, aby dopravci na své komerční riziko nabízeli i více vlaků a levnější jízdné. Proto jsem obecně proti tomu, aby stát zakazoval levné tarify nebo komerční vlaky jezdící „v souběhu“ s dotovanými.
Matěj7047
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.236.91
Odesláno Sobota, 23. května 2015 - 10:29:37    Odkaz na tento příspěvek  

Proč by vlastně nemohl být jen jeden celostátní tarif na železnici ?
Protože by se mohli pominout ti, kteří by na ten celostátní "ministerský" tarif najednou neměli režijky. To se veškerou tarifní jednotností a uznáváním jízdenek táhne jako červená nit.
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5160
Registrován: 5-2007
Odesláno Sobota, 23. května 2015 - 11:49:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Robert_antonio
bez možnosti operativních změn
A co je to ta operativní změna? To je posunutí vlaku tam nebo zpátky, ale ne až tak přidávání nebo ubírání vozidel ze systému.

jezdil za jednotné jízdné, ale s nižší dotací
Spíše naopak, do toho druhého se přihlásilo několik a ceny se znížili.

Proto jsem obecně proti tomu, aby stát zakazoval levné tarify nebo komerční vlaky jezdící „v souběhu“ s dotovanými
Jo, to by bylo hezký. Jenomže ono to velice rychle může znamenat, že se ze na to pak ze státního vydá daleko více než lidi ušetří.
kpt.Hejl
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.197.36.94
Odesláno Sobota, 23. května 2015 - 15:58:50    Odkaz na tento příspěvek  

Honza:A proč by vlastně nemohl být jeden celostátní tarif na rohlíky?Spotřebitelé by to jistě ocenili.
Honza7887
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 554
Registrován: 8-2010
Odesláno Sobota, 23. května 2015 - 16:09:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

kpt.Hejl: Rohlíky a vlaky se srovnávat nedají [proud] Tady jde o nějaké řešení tarifu s přestupama atd. Představa do každého vlaku jiná jízdenka mě opravdu neláká. To bych jel radši [auto] a to mám vlaky rád, a je to důvod proč se snažím vyhýbat autobusům (kromě těch v IDS). U té Arrivy to funguje v rámci IDSOK stejně jako že v autobusech neprodává své jízdenky, ale IDSOK a to stejně jako na ŽD. A funguje to a nemyslím, že by Arriva nějak trpěla.

Pohybuji se v těchto oblastech: Olomoucko, Praha, Kladensko, Ostravsko, Brno. Zajímají mě [masinka] a [tramvaj]
Cestuji s ČD, Leo Expressem [ok]
Necestuji s Regiojetem [ko]
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4588
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 23. května 2015 - 16:27:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

U té Arrivy to funguje v rámci IDSOK stejně jako že v autobusech neprodává své jízdenky, ale IDSOK a to stejně jako na ŽD.

Pozor, jen malé byrokratické upřesnění : dle stávající legislativy existuje jen dopravce a cestující. Neexistuje žádný integrátor nebo něco podobného! Proto jízdenku vydává vždy dopravce (ČD, DP města X, ČSAD Y...). Jízdenku nemůže vydat nikdo jiný. Taky když se na tu jízdenku podíváte tak uvidíte, že svých pár Kč vč. DPH jste zaplatili nějakému dopravci, nikdy ne koordinátorovi.

V reálu se to dělá tak, že se více dopravců dohodne, že si budou navzájem uznávat jízdenky vydané dle tarifu vyhlášeného nějakým koordinátorem. Úplně stejně by se ale mohli dohodnout, že si budou uznávat jízdenky vydané podle tarifu vyhlášeného nějakým řeznictvím - uzenářstvím. Taky když se podíváte na to co visí ve vozidlech tak zjistíte, že tarif je sice jednotný, ale např. každý dopravce má vlastní smluvní přepravní podmínky, byť třeba v celém IDS dělané metodou CTRL+C CTRL+V. Dopravce je totiž mít musí, zatímco IDS je vydat nesmí [crazy]

Mj. z toho vyplývá, že pro stanovení nějakého celostátního tarifu neexistuje žádná právní opora. Ostatně to není ani u krajů a regionů. Samozřejmě se na dopravce dá zatlačit jinak (koncese, licence, dotace, politici), takže se je do toho IDS nakonec podaří dokopat, ale je to trošku na legislativní hraně.

Takže až budete snít o úžasných tarifech á la Schweiz začněte u svého poslance [happy]
Leinad
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 230
Registrován: 8-2009
Odesláno Sobota, 23. května 2015 - 16:28:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Spíše naopak, do toho druhého se přihlásilo několik a ceny se znížili. - a proč to toho prvního ne? Výběrko šité na míru?
Lopik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 558
Registrován: 9-2004
Odesláno Sobota, 23. května 2015 - 16:38:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Připojil bych se s dovolením do Vaší debaty. Mi osobně uniká logika uvolňování naší železnice soukromníkům v osobní dopravě. Možná mi můj názor vyvrátíte a já tu logiku pochopím. [happy]

Začal bych trochu zeširoka. Nejsem z těch, kteří brečí, že ze svých daní hradí provoz osobní vlakové dopravy, i když ji využívají sporadicky. Vždycky si vzpomenu na svá studentská léta a tak nějak mi přijde normální, že stejně, jako tenkrát pracující hradili mé dojíždění do školy, nyní jsem v té pozici já a hradím to současným studentům.

Nerozumím ale tomu dělení dopravy na „základní dopravní obslužnost“ a vlaky provozované „na komerční riziko“. Jsou tratě, kde je doprava možná provozovat ziskově, ale na většině tratí tomu tak není. Přišlo by mi tedy logické, kdyby zisk vygenerovaný dopravcem na těch lukrativních tratích byl využit pro snížení nákladů nutných pro provozování tratí a spojů ztrátových. V okamžiku, kdy zde operují soukromé subjekty (pomiňme současnou situaci Praha – Ostrava, která dlouhodobě udržitelná není), budou si sice díky konkurenci hlídat náklady a fungovat maximálně efektivně, ale v dlouhodobém horizontu buďto musí generovat zisk, anebo prostě jezdit nebudou a zabalí to. Stát samozřejmě zisk zdaní, nicméně většina z těchto peněz zůstane v soukromých rukou, namísto toho, aby se převedla na úhradu ztrátových spojů a tratí.
Abych se vyjádřil k tomuto bodu: Proto jsem obecně proti tomu, aby stát zakazoval levné tarify nebo komerční vlaky jezdící „v souběhu“ s dotovanými. Příjmy z prodeje jízdenek na dotovaných spojích netvoří snad úplně zanedbatelnou částku. V okamžiku, kdy bude soukromník jezdit stejnou linku s jízdným pod „oficiálním tarifem“, nebude se využívat vlak v režimu ZDO, poklesnou příjmy z jízdenek, nicméně náklady na provoz tohoto vlaku zůstanou stejné. A uhradíme to z daní všichni.

http://www.zelfoto.cz
Honza7887
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 555
Registrován: 8-2010
Odesláno Sobota, 23. května 2015 - 16:42:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenki: Díky za upřesnění [ok] Jinak máte pravdu, samozřejmě že ta právní opora defakto neexistuje, ovšem to je věc objednavatele aby stanovil podmínky. A měl by je stanovit při VŘ. Obejdnavatel platí tak ať taky rozhoduje.

Pohybuji se v těchto oblastech: Olomoucko, Praha, Kladensko, Ostravsko, Brno. Zajímají mě [masinka] a [tramvaj]
Cestuji s ČD, Leo Expressem [ok]
Necestuji s Regiojetem [ko]
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4589
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 23. května 2015 - 16:59:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Objednavatel platí a stanovuje si podmínky - OK, toto funguje. Jenže ve chvíli, kdy se mu v systému objeví "vyzobávači rozinek" (ať už železniční nebo autobusoví) neexistuje legislativní páka na to, aby je ze svého IDS vyhnal, resp. je donutil na tarif IDS přistoupit. U autobusů sice jde jakž takž bránit vzniku nových linek vyzobávacího charakteru (třeba tím, že jim obce na trase nedají k dispozici své zastávky), ale pokud už existují je opět nutno použít nepřímé (politické) metody. U železnice to nejde vůbec protože otevřený trh v dálkové dopravě.
Honza7887
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 558
Registrován: 8-2010
Odesláno Sobota, 23. května 2015 - 17:33:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenki: Aha, děkuji zas až takto do hloubky jsem o tom neuvažoval [ok] Takže jestli chápu správně, tak hlavní problém je v chybějící legislativě ??

Pohybuji se v těchto oblastech: Olomoucko, Praha, Kladensko, Ostravsko, Brno. Zajímají mě [masinka] a [tramvaj]
Cestuji s ČD, Leo Expressem [ok]
Necestuji s Regiojetem [ko]
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4852
Registrován: 4-2003
Odesláno Sobota, 23. května 2015 - 17:33:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenki:U železnice to nejde vůbec protože otevřený trh v dálkové dopravě.

Kolik je takových tratí v ČR? Jedna, kde to se soukromíky funguje a další je která, respektive další jsou které?

Bohužel platí, že ne vždy to, co nabízí IDS je to pravé ořechové pro cestujícího. Viz blbnutí ROPIDu v prostoru Neratovice - Praha. Tohle je bohužel kámen úrazu IDS, kdy ho tvoří ti, co by ho tvořit neměli.....
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4590
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 23. května 2015 - 20:29:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Honza 7887 : problémů je samozřejmě mnohem víc. Tam kde se nechce ani dokonalá legislativa nepomůže. Ale i tam, kde se chce dotáhnout IDS do nějaké rozumné podoby je chybějící legislativa vážnou překážkou.

Bram : teoreticky se soukromníci mohou hemžit úplně všude. Že je v ČR jen jedna trať kde se tak děje je dáno kombinací toho, že jde o trať v poměrně slušném stavu (rychlost) a zároveň neexistencí konkurence z hlediska silniční infrastruktury (nedostavba D35 je opravdový zločin proti lidskosti).
A to, že ROPID něco prasí v Neratovicích je právě krásná ukázka toho legislativního chaosu. Vždyť on tam vůbec nemá co dělat, je to jiný kraj! Tam ať si vytváří kraviny SID (teda dokud politikům nedojde, že nejmenovaný kraj s dírou uprostřed je megakokotina a měl by se s tou dírou sloučit, ale to se asi nikdy nestane, protože úbytek teplých místeček).
Možná že by ROPID v tomto prostoru vytvořil i něco funkčnějšího, ale má vůbec nějaké leguislativní páky, jak v "cizím" prostoru financovat dopravu? Až se odstraní bordel v základech tak se může řešit, jestli banda šotoušů A to zorganizuje lépe než banda šotoušů B nebo banda expertů C. Pokud nejsou nástroje jak dopravu nějakým koordinátorem řídit, financovat a organizovat může tam sedět kdokoliv a vždycky vznikne paskvil.
kpt.Hejl
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.197.36.94
Odesláno Sobota, 23. května 2015 - 21:02:27    Odkaz na tento příspěvek  

Honza:Mezi rohlíkem a vlakem rozdíl je-spotřebitel si nekupuje vlaky.Mezi rohlíkem a jízdenkou rozdíl není.Pořád se na to díváte ze strany,která mi brání uvěřit,že jste s dráhami spojen jen coby cestující,jak tady tvrdíte.
A legislativa není chybějící,ale odpovídající dopravní a spotřebitelské politice EU.Zkuste to v Bruselu změnit.Heslo bude:Zrušení liberalizace žel.dopravy.
kpt.Hejl
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.197.36.94
Odesláno Sobota, 23. května 2015 - 21:26:52    Odkaz na tento příspěvek  

Lopík:Promiňte,ale vaše domněnka o dotování ztrátových tratí těmi lukrativními je ukázka ekonomické praxe minulého režimu.Monopolní Jednota prodávala chleba za státem určené ceny jak ve velké sámošce v okresním městě,tak v pojízdné prodejně vymetající lesní polosamoty.Myslím že i vy cítíte,že náklady nemohly být stejné.Dnes už nemáme ani státem určené ceny,ani monopolní prodejce.A tohle tržní hospodářství se zpožděním 25 let a ještě pod nátlakem EU dorazilo i na českou železnici,žijící v dosud socíku.Nemůžete nikoho nutit prodávat pod náklady,ani mu určovat cenu,pod kterou nesmí jít.
Leda by železničáři spustili nový Vítězný únor.Pokud by chtěl někdo argumentovat Švýcarskem,tak to není v EU,a jeho dopravní politika je udržitelná jen v zemi,která na to má.A takových zemí v Evropě a na světě moc není,ČEZko není vyjímkou.
Honza7887
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 562
Registrován: 8-2010
Odesláno Sobota, 23. května 2015 - 21:47:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kpt. Hejl: Pořád se na to díváte ze strany,která mi brání uvěřit,že jste s dráhami spojen jen coby cestující,jak tady tvrdíte.

Ať se na to dívám jak se dívám, tak mě teda x tarifů pro každého dopravce zvlášť a přestup mezi dvěma=problém atraktivní nepřijde. Tímto způsobem můžeme zrušit všechny IDS, jsou přece zbytečné, a cestující si rádi koupí 10 jízdenek. ČD můžou být jakékoliv, ale to že koupím jízdenku z bodu A do bodu B a nemusím se starat o přestupy (z hlediska tarifu) u nich funguje. Režijku nevlastním a spokojeným zákazníkem ČD jsem, rozhodně nejsou dokonalé, ale rozdíl oproti přístupu před 10 lety je propastný. Nebráním se soukromým dopravcům, pokud bude vyřešen ten tarif a to co je teď s ČD (nemusím se starat o přestupy) zůstane zachováno.

(Příspěvek byl editován uživatelem Honza7887.)

s DPMO vždy bezpečně po Olomouci i okolí [tramvaj] [wink]
kpt.Hejl
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.197.36.94
Odesláno Sobota, 23. května 2015 - 22:42:47    Odkaz na tento příspěvek  

Honza:z logiky věci vyplývá,že jednotný tarif může vzniknout jedině na základě dobrovolné dohody dopravců.Já vím,že se vám to nelíbí,ale praxe ukazuje,že většina cestujících na jednotném tarifu netrvá,ostatně tam,kde by jim to omezovalo tržby se dopravci dohodnou na nějakém tarifu i bez dohledu nadřízených orgánů dříve,než se stihnou ustanovit.
Babilon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2677
Registrován: 12-2007
Odesláno Sobota, 23. května 2015 - 22:45:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lopik: Přišlo by mi tedy logické, kdyby zisk vygenerovaný dopravcem na těch lukrativních tratích byl využit pro snížení nákladů nutných pro provozování tratí a spojů ztrátových. ... Stát samozřejmě zisk zdaní, nicméně většina z těchto peněz zůstane v soukromých rukou, namísto toho, aby ...

Stejnou logikou by se mělo znárodnit jakékoliv podnikání, protože peníze zůstávají v soukromých rukou, namísto aby se z nich platily ztrátové činnosti státu. To je prostě rozdíl mezi přístupy "stát to umí nejlépe" a "podnikatel to umí nejlépe"
Leinad
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 231
Registrován: 8-2009
Odesláno Sobota, 23. května 2015 - 23:03:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ať se na to dívám jak se dívám, tak mě teda x tarifů pro každého dopravce zvlášť a přestup mezi dvěma=problém atraktivní nepřijde. - a ono by to ani atraktivní nebylo, kdyby byly IDS co k čemu.
Dneska sou taky cestující, kteří jedou Černošice-Ostrava na jednu jízdenku a cestující, kteří jízdné dělí. Takže na myšlence "koupit si jízdné levněji než ministerský strop" něco je.

neexistuje legislativní páka na to, aby je ze svého IDS vyhnal - existuje možnost být lepší. Proč si cestující se zaplaceným paušálem na okolí svého bydliště kupuje ještě jinou jízdenku? Pochybuju že kvůli tomu, že dneska přijel na zastávku o minutu dřív.

je donutil na tarif IDS přistoupit - už to někdo zkoušel? "Na tady máš pípátko, přečti jízdenky lidí kteří s tebou pojedou a já ti to proplatím." Co vím, tak Arriva to zkoušela se svými spěšňáky a středočeský kraj to nechtěl.