K-report
 

Archiv diskuse Tratě kolem Mladé Boleslavi do 30. 12. 2014  

Diskuse K-report » Archiv 2014 » Železnice » Tratě kolem Mladé Boleslavi » Archiv diskuse Tratě kolem Mladé Boleslavi do 30. 12. 2014 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1666
Registrován: 10-2010
Odesláno Neděle, 28. prosince 2014 - 23:41:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak zrovna kolem Mšena asi žádný rozvoj regionu nehrozí.
Stunts
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.45.84.109
Odesláno Pondělí, 29. prosince 2014 - 01:58:50    Odkaz na tento příspěvek  

Káem: Opět správně, co se týče hodnocení turistických časů.

To cpaní milionů jinam chci také vidět. Kluci rušitelští si asi představují, že SŽDC si do popisu činosti přidá silniční stavby (nejen okolí přejezdů) nebo rovnou opravovat školy a nemocnice. Nebo snad kluci mají představu, že jednorázově pro letošek sníží rozpočet SŽDC o 400 mega a tím zabrání opravě 076? Dejme tomu, že by to vláda udělala. Neplyne z toho ale nic pro 076, je to jen plošné snížení rozpočtu SŽDC. Tím kluci železnici prospějí. [happy]

Priority, kam smí SŽDC dát peníze totiž vůbec neurčuje stát a kraje, ale parta koridorových šotoušů. [happy]

To bude ještě machrování tady, než se 076 opraví a partička se přesune pomlouvat jinou lokálku.

Člověk to tu na K-reportu zřejmě musí brát jen jako zajímavost, kdy občas tu někdo napíše něco rozumného, co mě zajímá a do toho je tady hromada balastu, kde si pár chlapců u klávesnice potřebuje dokázat, že aspoň na internetu umí mít "názor". A potřebují si ho obhájit před jinými anonymy. Děkujeme za to. [happy]
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11260
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 29. prosince 2014 - 10:51:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stunts: Nebo snad kluci mají představu, že jednorázově pro letošek sníží rozpočet SŽDC o 400 mega a tím zabrání opravě 076?
V ČR jsou tisíce kilometrů jiných tratí, včetně mnoha lokálek, které si zaslouží údržbu víc. Pokud ty prachy půjdu do 076 bez navýšení rozpočtu od státu, sebere se to v údržbě odjinud, či se posunou jiné drobnější investiční akce. Abychom zůstali u tématu, napadá mě z vhodných investičních akcí třeba rekonstrukce stanice Bakov nad Jizerou, aby se dala projíždět rychlostí větší než 40 km/hod.
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1071
Registrován: 9-2009
Odesláno Pondělí, 29. prosince 2014 - 11:10:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Se zájmem sleduji diskuzi dvou názorově odlišných skupin. Jedna skupina by ráda využívala finance efektivně (trošku možná naivní pohled, ke kterému se ale sám také kloním), druhá skupina - většinou šotonadšenců (nic proti) - využívá (rezignovaně nebo demagogicky) argumentu "stát by peníze vyžil beztak na jiné voloviny". S tímhle přístupem bude ale tento stát v [zadnice] napořád.

Ale v obecné rovině bych rád reagoval na toto:
Kdyby ta trať byla ve slušném technickém stavu a nebylo by třeba stovek milionů na její obnovu, vůbec nic bych proti sezónnímu provozu nenamítal (po zbytek roku je ta trať stejně k ničemu). Ovšem cpát stovky mega do její obnovy považuji za nehorázné plýtvání.
Tento pohled není podle mého názoru správný. Chceme-li využívat prostředky efektivně, řekněme si, které tratě v provozu budou a v jakých parametrech. A podle toho se mají také ty tratě udržovat.
Přístup "dokud se to nerozpadne, tak mi to nevadí" je absolutně zvrácený. Dále bychom si mohli položit otázku: Proč trať 076 potřebuje najednou stovky milionů na revitalizaci? Protože stát (SŽDC) ji přece neudržoval, tedy neplnil svou povinnost. A tento přístup není problém jen trati 076, ostatně zde zmiňovaná trať 072 dojede nejspíš na totéž. (No ale co, na úkor trati se rozšíří koryto řeky a Zeman si konečně postaví kanál Dunaj - Labe a do Německa budou náklady vozit parníky.)

Obecně, kdyby stát (naivně se domnívám) fungoval tak, jak by měl, tak:
- objednatelé si sami vyhodnotí, kde chtějí provozovat železniční dopravu a v jakém rozsahu
- na základě předchozího zpracuje SŽDC studii udržitelnosti a rozvoje tratí v ČR a podle ní se bude infrastruktura financovat
- mezi první a druhou odrážkou se vytvoří prostor pro diskuzi, aby objednatelé viděli, co ta jejich "hračka" stojí

Ale jsme v Banánové republice, takže místo toho:
- objednatel má politické trenky plné bobků z toho, že by vzduch nebyl přepravován po kolejích, a tak radši po stovce za kilometr bude vyhazovat peníze oknem místo investice do tratí, kde lze vozit lidi (viz příklad z Království Červené Čepice a zde zmíněných Prachovic, Chornice a podobně)
- SŽDC předstírá údržbu všeho a přitom se peníze rozkutálejí akorát do kapes vybraným lidem, zatímco se infrastruktura spolehlivě rozkládá
- udržujeme tratě pro přepravu vzduchu namísto stavby tratí, které by měly potenciál vozit cestující (ale i tady najdeme výjimku: nová trať do Mošnova... jen škoda, že to je další ukázka tratě, která má za účel cirkulaci ovzduší)

Nebudu se zde pouštět do debaty, zda má trať 076 fungovat, nebo nikoliv. Okolí natolik detailně neznám. Ale obecně je celkem smutné sledovat vývoj, a občas i demagogické diskuze.

Člověk to tu na K-reportu zřejmě musí brát jen jako zajímavost, kdy občas tu někdo napíše něco rozumného, co mě zajímá a do toho je tady hromada balastu, kde si pár chlapců u klávesnice potřebuje dokázat, že aspoň na internetu umí mít "názor". A potřebují si ho obhájit před jinými anonymy. Děkujeme za to.
Tak jen škoda, že jste sám nepředvedl nic jiného než onen balast. Ale také děkuji. Dobře jsem se pobavil.

"Usínal jsem s pocitem, že celý svět je v pr.... Když jsem se ráno probudil, tak jsem ten pocit měl dál. Asi neumím spát." (Jan Werich)
BnJiz
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.8.157
Odesláno Pondělí, 29. prosince 2014 - 12:48:46    Odkaz na tento příspěvek  

a slibují a slibují...za chvíli to bude 90 let :
ze škodovky
Neregistrovaný host
Odeslán z: 185.15.111.26
Odesláno Pondělí, 29. prosince 2014 - 13:06:23    Odkaz na tento příspěvek  

mávout rukou...[happy]věřím pouze tomu co vidím...
Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1667
Registrován: 10-2010
Odesláno Pondělí, 29. prosince 2014 - 13:27:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Otto: Přístup "dokud se to nerozpadne, tak mi to nevadí" je absolutně zvrácený.
Proč? To, jestli má význam něco někde provozovat, závisí také na ceně. Za určitou cenu to efektivní je a za vyšší cenu už ne. A když budete počítat cenu údržby, která zajistí sjízdnost trati pro vozidlo typu 810/814 - to by mohlo stát do 1 mil. Kč ročně - a naproti tomu investici 300 mil. Kč, která zajistí sjízdnost na 15 let neúdržby (a vsaďte se, že se tam 20 let nevymění jediný pražec - "vždyť jsme na té trati utratili tolik peněz, co ještě chcete, abychom ji pravidelně udržovali?"), tak ta kalkulace vychází diametrálně odlišně.

Jiná věc je, že někdo byl zodpovědný za to, aby trať byla sjízdná, a jeho nečinnost má za následek ty vysoké náklady na celkovou rekonstrukci. To, že za takové věci není nikdo zodpovědný, to je k pláči.

(Příspěvek byl editován uživatelem Lukfi.)
Stunts
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.45.84.109
Odesláno Pondělí, 29. prosince 2014 - 15:11:46    Odkaz na tento příspěvek  

Otto_pospíšil: Vy jste si rýpnul do obou skupin, ale do naší více. Snažil jste se o trochu objektivní rozsouzení, ale u té naší skupiny jste bohužel neodolal být tvrdší. Já bych tu dodal pár faktů:

-jak jste souhlasil, rušení tratí se skutečně neprovádí neúdržbou. Dá se pochopit, že po povodni či sesuvu svahu je na místě diskutovat, zda to má či nemá smysl obnovovat. Dá se pochopit, že když někde vlak 10 let nejezdí, že koleje někdo rozkrade. SŽDC není bezpečnostní agentura. Ale trať co se rozpadla pod 20 lety jezdění lehkého motoráčku? Když na to SŽDC dostává peníze? To je regulérní tunelování. Že je nízký poplatek za DC není omluva. Rozdíl mezi ním a reálnými náklady doplácí SFDI. Taková JHMD dostává na 1km méně než SŽDC na lokálky a tratě nejsou ve stavu na zavření, jakto? Tady je spíše na místě udělat na SŽDC průvan a začít požadovat po vinících finanční náhradu. Pokud nemají, tak pár let v chládku jim jedině prospěje. SŽDC stejné praktiky dělá i u významnějších tratí a omlouvat to na 076 je divadlo. Jde o princip. Skoro si říkám, zda ti co sem píší a křičí nejvíc proti 076, nejsou ty potrefené husy, co za to můžou. Třeba takový 074 nebo Jáchym a hnůj, co oni jsou zač? [happy]

-oprava 076 má delší životnost než oprava např. tratě do Moldavy nebo do Vejprt (ano, i tahle trať, kde by doprava v kladiva byla vedle 076 absurditou největší a o 17 lidech ve vlaku si mohla nechat zdát, potřebuje údržbu). Pokud připustíme, že nějaké turistické tratě si společnost bude chtít nechat, má oprava 076 smysl, protože má větší šanci se udržet než jiné turistické tratě. I trasováním je vhodnější např. pro drezíny (nedotovaný provoz). Co je z pohledu příštích 50 let nějakých 200-400 mega jednorázově?

-každý šotouš hájící lokálky nehájí každou lokálku, třeba jen v 076 vidíme smysl a vidíme, že z pohledu turisty se používat dá a pro turistu např. od Prahy tam je 12 párů spojů, ne 6 (ta lokálka není slepá a každý turista nechodí jen v kruhu kolem auta... +ne každý váží 100kg a má 2 malé děti a ne každý chce jet busem) a to nemluvě o tom, že 6 párů denně není zase tak málo pro ZDO a tuplem to není málo o víkendu ve SČK. Podívejme se do Německa mimo Bavorsko, kolik jezdí busů v řídce osídlených oblastech typu Mšeno o víkendu. A to je pořád ta lepší země, než další západ Evropy.

-zrušit bus je skutečně snažší než vlak. Místní mají poměrně solidní model veř. dopravy (na dnešní dobu) a nelze se divit jejich zájmu si udržet tu z principu hůře rušitelnou formu veř. dopravy. Náhradou za zrušený bus je obvykle nic a to se v SČK stalo už mockrát. Náhradou za vlak je bus. Čím déle se ta náhrada povede oddálit, tím logicky pro místní líp. A není to žádná sobeckost, naopak by nebylo normální, kdyby někdo loboval za to, ať se má hůře tam, kde bydlí, protože jiní jinde jsou důležitější.
Stunts
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.45.84.109
Odesláno Pondělí, 29. prosince 2014 - 15:14:29    Odkaz na tento příspěvek  

-k rozsouzení kolik kam dát peněz je tu stát a ten český slabší regiony podporuje. I když se samozřejmě na osobu ve slabším kraji musí vydat více Kč než v silnějším regionu. Pokud se to někomu nelíbí, měl by se k tomu vyjadřovat ve volbách. Ne moralizováním na netu. Ukázkovým nedopravním příkladem moralizování je to, jak se určité skupiny lidí snaží vytvořit dojem, že snad každý chce odejít z EU. Přitom kdyby to byla pravda, tak asi lidé nezvolí opakovaně proevropské strany do parlamentu. Stejné je to s podporou slabších regionů. Jsou kvanta lidí co s tím souhlasí, jen nemají čas to všude vykřikovat jako ti co nesouhlasí a také nemají důvod jim to obhajovat. [happy]

-najít peníze na opravu 076 je podstatně snažší, než změnit koncept autobusové dopravy celého středočeského kraje (to je bez těžkého navýšení prostředků nemožné... těch busů v kraji chybí už tolik, že ani zavření všech lokálek by nepomohlo... a mělo by to vůbec smysl? Narostl by výrazně počet cestujících?). O důvod víc využít z pohledu místních toho, že trať se dá opravit za státní a kraj ji chce dotovat provoz...

-využití kolem 15-17 lidí průměrně na vlak sice není vysoké, ale jsou tu horší tratě, kde je na místě prioritně diskutovat o dopravní koncepci... Chtít zaříznout primárně tratě s 15-17 lidmi je v ČR absurdní.

-náhrada 076ky za 3x tolik busů je argument na vrcholu naivity... Kde se to po zrušení železnice stalo a jak dlouho se to udrželo?

-076 je poměrně dostupnou tratí nedaleko velkých zdrojů cestujících a její turistický potenciál se dá zvýšit (např. když přestup v Mělníku nebude na hodinu)

-nahrazovat Sp Kokořínsko autobusem je kravina, autobus by se neměl primárně zaměřovat na relace s 60 a více cestujícími

-stát skutečně dotuje všelijaké atrakce a někdy úplné píčoviny... využít situace, kdy peníze jsou a 076 opravit, byť třeba tam jednou bude jen sezónní provoz, není zas taková hovadina. Když v té oblasti v roce 2015 neopravíme železnici, tak tam reálně neopravíme nic jiného. O tom to je. Takhle to chodí a nezačne to zítra fungovat jinak. Když je situace takto postavená, tak platí heslo "hloupý kdo dává, hloupější kdo nebere". Moralizování internetových šotoušů je absurdní.

-kdo chápe, že ty peníze nelze přesunout mimo železnici, tak chápe, že i železnice je pro ten region forma podpory. A dát ty peníze do železnice v jiné oblasti už podpora regionu není. To se sice líbí šotoušům na netu, co jezdí prstem po mapě, ale tady jde o potřeby skutečných lidí a stát může rozvíjet i slabší regiony.

-na opravu 072 skutečně nestačí 200-400 mega jako na opravu 076... cíleně nehledat dotovatelný model opravy 072, jen aby se to mohlo okecat rušení 076 je na úrovni sabotáže, protože je to cílené mrhání veřejnými prostředky
Stunts
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.45.84.109
Odesláno Pondělí, 29. prosince 2014 - 15:18:59    Odkaz na tento příspěvek  

-spousta lidí se tu tváří, že není racionální opravit 076, ale přitom se tváří, že je racionální ty peníze do regionu vůbec nedat a dát je jinam a že to tam nemůže nikomu vadit... Tak to možná chodí v nějakém hodně liberálním státu, ale ne v ČR. Já osobně jsem rád, že to místním může vadit a že mají možnost to vyjádřit. Kdo to nezkousne, měl by přemýšlet nad přestěhováním se do jiné země. USA je prý dost liberální. Není snadné získat zelenou kartu, ale v Africe je také dost liberálních zemí, kde platí zákon silnějšího. [happy]

-osobně si myslím, že stát by měl samozřejmě investovat i do nedotovatelných projektů.. např. zlepšení dopravy z Prhay do Liberce... na druhou stranu to ale není projekt pro rok 2015 a už vůbec ne o penězích co mohou jít do 076... Opět důvod opravit 076, pokud zrovna v tomto roce ty peníze jsou.
Jáchym_a_stroj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 642
Registrován: 2-2006

Odesláno Pondělí, 29. prosince 2014 - 15:39:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stunts 29.12. 15:11
Odpusťte si to podsouvání a hanobivé překrucování nicků, vy ubohej anonymní sráči.[satan]
Holt když dojdou argumenty, je řešení osoby pisatele místo řešení obsahu příspěvku příznačné pro sraby jako jste vy.

Wodě vale!
074
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 975
Registrován: 3-2010
Odesláno Pondělí, 29. prosince 2014 - 15:59:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stunts; No to je pravda ze JHMD ma trate v lepsim stavu, akorat jste zapomel dodat, ze malem skoncili v insolvenci, prave diky nadhernemu hospodareni.. [happy]

K 076, bohuzel usek Melnik-Mseno vytrhali cely, pritom tam bylo dohromady 10km trate, ktera se rozhodne trhat nemusela,napr, usek Melnik-Melnicka Vrutice, tam byla provedena SO koleje v roce 2013.. kdyby se opravilo tech cca. 10 km,, co zustali v tragickem stavu, tak reknneme, ze by ta oprava se dostala nekam pod 100 milionu Kc, s vyzisky napr z trati 072 , ty R65 by pri tamejsim provozu vydrzeli dalsich 20 let, jenomze nekdo zahadne a nelogicky rozhodl o sneseni celeho useku a tim padem k navyseni investice do absolutne neobhajitelne castky pro trat, ktera ma pouze mistni vyznam a i v tom miste je dany vyznam zanedbatelny..... [sad]
Takze mily sotousove, zacnete si take stourat do toho, kdo rozhodl o snesemi i zdravych useku.....
Osobne, kdyby se opravovalo s vyzisky, jenom ty tragicke useky+nejake ty drobne upravy na dobrych usecich, tak bycht tech rekneme 80 milionu se skripenim zubu vydrzel, preci jenom porad by to nebylo tech cca. 500 mega, co mi u piva rikal znamy z ST....
Jáchym_a_stroj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 643
Registrován: 2-2006

Odesláno Pondělí, 29. prosince 2014 - 16:15:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

074: SO koleje se loni dělala v úseku od z.V.Borek do km 3,6. I tam by ale bylo třeba vyměnit cca 25% pražců, protože se provedla jen úprava GPK a dosypání štěrku.Máte pravdu, že by bylo možno ponechat pár km, které byly na betonových pražcích, tzn. od z.Hleďsebe do cca km 7,6; pár set m mezi z.n. Nebužely a z.n. Živonín. Dílčí úseky mezi žst Lhotka a Nebužely, byly značně zahliněné, kdy pochybuju,že by je bylo možné strojně vyčistit. Krom toho mají kolejnice úplně ploché hlavy. A navíc by bylo třeba na celé trati vyčistit štěrkové lože a obnovit nebo opravit odvodňovací stavby.

Wodě vale!
074
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 976
Registrován: 3-2010
Odesláno Pondělí, 29. prosince 2014 - 16:24:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jachym a stroj: byl jsem u rozsahle opravy mezi Kropacovkou a Chotetovem, vycisteni celego useku, oprava vsech prejezdu, vymena cca. 1km kolejniice, zrizeni BK v celem useku (tomu se uz asi Peva smeje), vymena 600 prazcu , vystavba 3 150m nastupist, uprava kolejiste zst Chotetov vysla na 24,9 milionu, usek je dlouhy necelych 10km, tak si udelejte predstavu o jake oprave mluvim. [happy]
074
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 977
Registrován: 3-2010
Odesláno Pondělí, 29. prosince 2014 - 16:27:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jachym: ke kolejnicim: pouzit kolejnice R65 prave z trati 072 a mate najednou z toho jenom naklady za praci+ upevnovadla (i ty jsou pomerne draha, jedno 100kc). [happy]
Jáchym_a_stroj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 644
Registrován: 2-2006

Odesláno Pondělí, 29. prosince 2014 - 16:38:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já se s Vámi nepřu, věřím Vám. Ostatně v průběhu zmíněné opravy jsem se tam byl párkrát taky mrknout. Ale ta 076 vyžadovala mnohem rozsáhlejší opravu v délce 23 km. Těch vámi zmíněných použitelných 10km se mi zdá být trošku nadsazených, já to odhaduji mezi 6 a 7 km, v nichž je i ten silně zahliněný cca 1,5 km dlouhý úsek okolo km 13.

Wodě vale!
Jáchym_a_stroj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 645
Registrován: 2-2006

Odesláno Pondělí, 29. prosince 2014 - 16:41:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale jo, vždyť o použití výziskového kolejiva z 072 (nebo jiné trati) jsme oba shodně psali cca před 10 dny.

Wodě vale!
Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1668
Registrován: 10-2010
Odesláno Pondělí, 29. prosince 2014 - 16:47:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stunts: spousta lidí se tu tváří, že není racionální opravit 076, ale přitom se tváří, že je racionální ty peníze do regionu vůbec nedat a dát je jinam a že to tam nemůže nikomu vadit... Tak to možná chodí v nějakém hodně liberálním státu, ale ne v ČR.
Teď jste si pěkně naběhl na vidle, pane kaskadére. Já bych byl pro všema deseti: ať jde více peněz do krajů nebo ještě menších regionů, ale ať o jejich určení rozhodují občané podle švýcarského modelu, nebo jimi volení komunální politici. Ale ne podle českého modelu, kdy komunální politici jsou vždycky pro zachování železnice, protože z cizího krev neteče a z obecního rozpočtu to nejde. Lidé si pak vyberou to, co je pálí nejvíc - možná to bude občanská vybavenost (škola, zdravotní středisko), možná oprava silnic v obci, ale garantuju vám, že na trať 076 by se všichni zvysoka vykašlali (bodejť - vždyť tím jezdí převážně turisti).

cíleně nehledat dotovatelný model opravy 072
Víte, oni ti úředníci v Bruselu nejsou zas až tak blbí, jak si asi myslíte, a rozlišují mezi projekty, které mají nějaký měřitelný přínos (takové dostávají dotace), a mezi tím, když stát nechá zchátrat dopravní stavbu do stavu D1 nebo 072 a chce ji vrátit do normovaného stavu - takové projekty na dotace nárok nemají.
074
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 978
Registrován: 3-2010
Odesláno Pondělí, 29. prosince 2014 - 17:20:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jachym a stroj:zacatek SO, km 51,480, konec SO 60,310, omlouvam se o 1 km jsem si pridal... [happy] . Staci se kouknou do planku stanic na km polohy krajnich vyhybek Kropacovky a Chotetova. [happy]
Jinak nemel jsem pocit ze se chcete prit. [happy] . Ten 1,5 km b se muselo odtezit, prace dvoucestneho bagru na hodinu je cca. 3000 Kc, 2 sklapecky cca. 8000 Kc na hodinu, pri vykonu v kubickych metrech bych to videl na 4x 12 hodin, tod k odtezeni+ prace na sneseni svrsku v danem useku, ty bych videl na cca. milion. Prace na opetovne zhotovenii zel svrsku na cca. 3 miliony+sterk a strojni upravu, v tomto useku by jsme se vesli do 6 milionu. .
takhle zhruba by vypadaly prace ve vsech nejpostizenejsich usecich. [happy] . Pri prazcich a kolejnicich z vyzisku by cena byla stejna, teda trosku vyssi o dopravu. [happy] .

Nicmene, tohle uz je z me strany jenom plkani, protoze uz se tento styl opravy provest neda.
kaer_morhen
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 370
Registrován: 1-2012
Odesláno Pondělí, 29. prosince 2014 - 18:21:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Říkáte 400 milionů na opravu 072? To jsou náklady na asi dvacet vojclů v jednom turnuse kdesi v Afghánistánu (kde úplný hovno udělaj, pro ně to jsou rychlý prachy na barák a auto). Takže já osobně bych ty peníze dal raději do železniční infrastruktury než do válečných pseudodobrodružství neonacistické NATO.
Jáchym_a_stroj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 646
Registrován: 2-2006

Odesláno Pondělí, 29. prosince 2014 - 18:47:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

kaer morhen:
To myslíte vážně??

Wodě vale!
kaer_morhen
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 371
Registrován: 1-2012
Odesláno Pondělí, 29. prosince 2014 - 18:51:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Myslíte si snad, že tam jsou zdarma?
Loutkové divadlo
Neregistrovaný host
Odeslán z: 46.13.186.71
Odesláno Pondělí, 29. prosince 2014 - 19:03:44    Odkaz na tento příspěvek  

Rozpočtově odpovědní páni optimalizátoři, zrovna nedávno jsme měli na poradě téma, jak nepochopení reality spolu s připosraností odpovědných pracovníků SŽDC brání podnikat na železnici. A to nejen dopravcům, ale i sami sobě svou šíleností krátíte zisky.

Místo toho, abyste aktivně nabízeli trasy, snažíte se z "úsporných" důvodů většinu dopravců odradit. Nebo co si myslet o fírovi, který je pro zrušení tratě, po které jezdí? Vždyť jde proti svému zaměstnavateli! To je na okamžitý vyhazov z práce!

Vypadá to tak, že jste si u klávesnice tak sebejistí, že si myslíte že vás nikdy nikdo nemůže ohrozit, jenže všeho je do času ...
Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1669
Registrován: 10-2010
Odesláno Pondělí, 29. prosince 2014 - 20:13:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V jiném vlákně tu někdo psal, že fírů je nedostatek, takže přítomní strojvedoucí se nejspíš o flek bát nemusí.
Nevím, co to plácáte o nabízení tras. Přes Mšeno žádný nákladní dopravce jezdit nechce.
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1072
Registrován: 9-2009
Odesláno Pondělí, 29. prosince 2014 - 20:54:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lukfi:
Proč? (je přístup "dokud se to nerozpadne, tak mi to nevadí" absolutně zvrácený?)
Protože, jak jsem psal, o tom, zda bude trať provozována a udržována by měl rozhodnout objednatel dopravy, který by měl přihlédnout k tomu, co taková "sranda" stojí. Doprava by neměla být provozována na tom, co nám ještě zbylo.
Opakuji: důvodem pro zrušení trati nemůže být fakt, že se na její údržbu stát vys..l!
Jiná věc je, že tento stát koncepčně nepracuje. SŽDC zaměstnává tisíce odborníků (z nichž část dokonce schopných), kteří si uvědomují, že údržba tratě v rámci "udržitelného rozvoje" něco stojí. Z provozu pár vlaků za týden se těžko vybere na poplatcích dostatečný objem peněz na řádnou údržbu (natož na rozvoj). Na druhou stranu je přece na politicích ve vedení státu, aby řekli, jestli se tratě udržovat mají z peněz za poplatky nebo z daní, příp. v jakém poměru. Nechť se tedy určí, kolik provoz na trati stojí a nechť se transparentně řekne:
a. poplatek za užití DC na trati xxx je YY Kč, což je ZZ Kč/km a je to na km víc než jinde, protože tu skoro nic neprojede. Ať si objednatel sám vysvětlí voličům, že zavřel nemocnici místo tratě s přepravou vzduchu.
b. údržba tratě stojí tolik a tolik a z daní jde tolik peněz - ať voliči vidí, na co platí... když se jim to nebude líbit, tak si třeba příště zvolí jinak.

Stunts:
Dá se pochopit, že po povodni či sesuvu svahu je na místě diskutovat, zda to má či nemá smysl obnovovat.
Ani pro to nemám pochopení. Tratě se mají udržovat, protože je někdo potřebuje - v lepším případě pro přepravu lidí a nákladu, v horším případě si tam objednatel potřebuje zajistit "šotovzduchotechniku". Obnovu po nějaké přírodní katastrofě by měla SŽDC zajistit automaticky, pokud objednatel (nebo objednatel trasy v příp. komerčního byznysu) má zájem o provoz. Mimochodem, mj. za tímto účelem měly být zpracovány dopravní plány...

Dá se pochopit, že když někde vlak 10 let nejezdí, že koleje někdo rozkrade.
Podle mého názoru, pokud někde objednatel ztratí zájem o provoz, pak nechť:
1. se spustí proces o převedení dráhy do majetku soukromníka, který nechť si udržuje co chce a jak chce,
2. nebo se dohodne stav "konzervace", ze kterého ale nevede cesta "Tak my jsme si to přerozmysleli a Ty nám, státe, nalej 200 mega pro naše šotohračky dvakrát týdně" - nýbrž by se měl objednatel finančně podílet na obnově
3. nebo nechť započne proces zrušení dráhy.

Zbytek Vaší šotoobhajoby k trati 076 nekomentuji. Již jsem psal, že svůj příspěvek nevztahuji přímo k této trati. Jen mě inspirovala místní diskuze.

"Usínal jsem s pocitem, že celý svět je v pr.... Když jsem se ráno probudil, tak jsem ten pocit měl dál. Asi neumím spát." (Jan Werich)
Jis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 493
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 29. prosince 2014 - 21:10:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Opakuji: důvodem pro zrušení trati nemůže být fakt, že se na její údržbu stát vys..l!

Teoreticky by taková situace neměla nastat. Ovšem my se teď zabýváme konkrétní situací - máte de facto snesenou trať, jejíž obnova bude stát cca 200 mega.

Dá se pochopit, že po povodni či sesuvu svahu je na místě diskutovat, zda to má či nemá smysl obnovovat.

Souhlas. Podobný případ je trať 097. Kdyby nebyl sesuv, neviděl bych překážku pro zachování alespoň sezónního provozu (Ústecký kraj by asi i nadále objednával takt 120 CD CT, byť já osobně se domnívám, že mimo sezónu tam vlaky nemají smysl). Jenomže sesuv bohužel je, takže teď stojíme před situací:
"Vlaky by tu sice byly lepší než busy, ale jejich zavedení vyžaduje investiční náklady ve výši X Kč. Autobusy jsou v dané relaci horší, protože... (delší jízdní doby, neplatí režijka [lol] apod.), ovšem nevyžadují žádné investiční náklady."

Obnovu po nějaké přírodní katastrofě by měla SŽDC zajistit automaticky, pokud objednatel (nebo objednatel trasy v příp. komerčního byznysu) má zájem o provoz.

No jo, objednateli se to kecá a objednává, když tu obnovu nemusí platit ze svého...
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5960
Registrován: 3-2007
Odesláno Pondělí, 29. prosince 2014 - 21:15:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jis: Ano, ono použít občas selský rozum je více než vhodné, bohužel to díky alibismu této společnosti jde čím dál tím hůř.
Stunts
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.45.84.109
Odesláno Pondělí, 29. prosince 2014 - 21:16:15    Odkaz na tento příspěvek  

Lukfi: Já jsem si nikam nenaběhnul, spíš vy si nabíháte, když tu prozrazujete, co vše byste pro zlikvidování 076 udělal. [happy] Klidně by jste zaváděl naprosto nepoužitelný model pro ČR, protože ve Švýcarsku by se ta trať nikdy nedostala do takového stavu jako teď, lidé tam jsou bohatí, takže jim moc nechybí -> mají tam velké slovo ekologická neekonomická témata a vlastně byste tam ani nenašel oblast s tak slabým osídlením jako má Kokořínsko (roztroušené horské chaty nepočítám za oblast). Děkujeme za ukázkové vysvětlení, proč se Švýcarský model mimo Švýcarsko vůbec nehodí. [happy]

Mimochodem, už vidím to referendum, aby do každé obce nad 200 obyvatel jezdil každou hodinu aspoň autobus a je jedno kolik to stojí, jako to má v zákonech Švýcarsko. Dopadlo by to jako ve Švýcarsku? [happy]

Založte si, liberále, nějakou takovou stranu a ukažte nám, kolik získáte %. Zkuste najít koule a místo přitakávání si mezi 10, teď už tak 15 kolegy liberály na diskuzáku, tohle předhoďte reálným lidem třeba v těch vlacích. Papírový kapesník na utření čumáku s sebou. [happy]

Hele a proč ty peníze vlastně rovnou nerozdáte lidem, ať si je utratí sami? Jakým právem chcete jen změnit, kam je pošlete? Většinovým? Pak stejným většinovým právem vám to referendrum nebude povoleno, protože ta stejná většina, co by v referendu "076 vs. silnice" hlasovala pro silnice, nemá zájem to referendum vůbec organizovat. Oháníte se z demokracie jen tím, co se vám hodí. Odpůrci EU se ohání tím, že většina lidí by v referendu byla pro odchod, ale nemají žádné vysvětlení, proč většina nevolí strany, které referendum chtějí vypsat. (resp. vysvětlují to tak, že většina lidí jsou dle nich hlupáci... jen oni jsou ti geniální)

Celkem by mě zajímalo takové referendum "12.000 Kč každému Pražanovi hotově, nebo dotovat DP Praha"? Jak by to asi dopadlo? Kolik uvědomělých lidí by si pak za 16k koupilo tramvajenku?

Na závěr dodám, že když chcete ubrat plošně peníze ze SŽDC, tak tím pádem se narozdíl od třeba Orkyho neohánějte investicemi do důležitějších tratí, protože investovat do nich peníze přesunuté do jiné sekce nelze. Chápu že to pro liberála je novinka, ale každá koruna se dá vážně utratit jen jednou.
kuna
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.48.106.94
Odesláno Pondělí, 29. prosince 2014 - 21:18:27    Odkaz na tento příspěvek  

To Otto pospíšil: s těma nemocnicema je přesně tak jako s málo využívanýma tratěma, proč sponzorovat něco co si na sebe nevydělá? Zrušení některých nemocnic, př. v Roudnici nad Labem, by se úroveň zdravotní péče jen zvýšila!
Jak by měl být nastaven systém poplatků za DC? Na nevyužívaných tratích bez údržby by se mělo platit hodně, aby se trať náhodou nevyužívala, tak jak to připravoval V Bárta. Nebo by nejvyšší poplatek měl být na silně zatížených úsecích př. Ústí n. O. - Třebová, jelikož je trat silně využívaná a opotřebovávaná viz. oblouky v údolí Orlice? A zároveň tím motivovat přepravce k využívání jiných tras a rovnou eliminovat nežádoucí zlé "open access" dopravce?
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5550
Registrován: 4-2003

Odesláno Pondělí, 29. prosince 2014 - 21:26:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  




ČSAD Střední Čechy se ani po čtrnácti dnech platnosti nového jízdního řádu neobtěžovaly vylepit nové jízdní řády na zastávkách, platí pro Řepínsko, Nebuželsko, Byšice, Vtelnsko a další...


Iáiáiááá.. helejte, nebylo by takhle lepší to hýkat na KÚ? Tady to těžko někdo vyřeší.

Že když je nenacpete do dráhy, nebudete je muset nacpat do silnic parkovišť

Při stavu silniční sítě v kraji by to byl záslužný čin. Bohužel.

Pryč s režimsty, ekologisty a sandálisty !
Nudíte se ? Svolejte meeting !
Že jsem politicky nekorektní ? No a co ? [zadnice]
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1073
Registrován: 9-2009
Odesláno Pondělí, 29. prosince 2014 - 21:42:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No jo, objednateli se to kecá a objednává, když tu obnovu nemusí platit ze svého...
Kdybyste si přečetl můj příspěvek celý (a kdybyste ho pochopil), tak byste si tuto poznámku odpustil.

Jak by měl být nastaven systém poplatků za DC?
Nejsem odborník na dopravní cesty a domnívám se, že konkrétní návrh by měli přinést odborníci SŽDC, nicméně můj názor je ten, že by se mělo předně určit, kolik co stojí. Podobně u provozu vozidel má "starost o trať" fixní a variabilní složku. Jakým způsobem podílovat náklady mezi dopravce (poplatky) a stát (daně), aby na jednu stranu nedocházelo k demotivaci objednat dopravu (jak píšete), ale na druhou stranu aby nedocházelo ke zneužívání veřejných peněz za účelem jen několika málo šotojízd za rok, to je otázka. Na ni by měli hledat odpověď odborníci SŽDC a nějaké přijatelné řešení by měli přijmout naši volení zástupci.

Ale je taky třeba vzít v potaz, aby podmínky byly srovnatelné s dopravou silniční, tj. aby se nestalo, že na dráze se všechny náklady rozdělí mezi dopravce, zatímco na (ne)údržbu silnic budeme platit všichni z daní.
No jo, ale to bych chtěl v tomhle Kocourkově moc...

"Usínal jsem s pocitem, že celý svět je v pr.... Když jsem se ráno probudil, tak jsem ten pocit měl dál. Asi neumím spát." (Jan Werich)
Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1670
Registrován: 10-2010
Odesláno Pondělí, 29. prosince 2014 - 21:47:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Otto: (…) objednatel dopravy, který by měl přihlédnout k tomu, co taková "sranda" stojí
No a právě teď ta sranda stojí řádově víc, než před tím, co byla trať vytrhána a snesena. Proto je na místě to přehodnocení.
Ale jinak s vámi souhlasím. Poplatky nereflektují reálné náklady na údržbu trati a vinou toho vlastně nikdo nedokáže říct, kolik nás ty lokálky (ale i hlavní tratě) stojí.

Stunts: lidé tam jsou bohatí, takže jim moc nechybí
Evidentně víte o Švýcarsku úplné kulové. (Máte pravdu jen v tom, že Švýcaři by nenechali tu trať shnít, to je specialita nymburské pobočky SŽDC.) Každá investice, každá dopravní stavba tam musí projít místním referendem. Neprojde, nestaví se. A přestože jsem ve Švýcarsku viděl i lidi jezdit do práce v Porsche 911, železničních staveb se tam staví docela dost.

Tamní systém je jiný v tom, že lidi tam chápou, že je nějaká omezená hromádka peněz (omezená, protože daně jsou nízké) a že pokud se utratí za kraviny, nezbyde na důležitější věci. Funguje to i díky tomu, že většina kantonů jsou oblasti menší a méně lidnaté než české kraje a lidi hlasují opravdu o tom, co se jich týká. Naproti tomu, v ČR se hodně věcí rozhoduje a financuje centrálně a navíc to funguje přesně tak, jak píšete - buď se ve Mšeně opraví železnice, nebo se neopraví nic a do regionu žádné peníze nepřijdou. Tím pádem mají komunální politici silnou motivaci podporovat vyhazování erárních peněz.

Já tady nenavrhuju nic skandálního ani převratného. Už to přece funguje u silnic, kde II. a III. tř. spravuje kraj. Analogicky, o drahách celostátního významu by se rozhodovalo centrálně, ale dráhy regionální by se udržovaly z rozpočtu kraje. Čím nižší úroveň, tím blíž mají politici k lidem a tím spíš budou dělat to, co jejich voliči chtějí. Možnost nasypat peníze do lokálky, nebo do něčeho jiného v kraji/okrese/mikroregionu/whatever by naplno ukázalo, jak moc lidi chtějí nebo nechtějí železnici mít.

MHD Praha nelze srovnávat s lokálkou někde na dědině. Kdyby nejezdila v Praze MHD, tak autem nikdo nikam nedojede, když nebude jezdit vlak do Mšena, bude na silnici o dvacet aut víc.
Stunts
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.45.84.109
Odesláno Pondělí, 29. prosince 2014 - 22:10:01    Odkaz na tento příspěvek  

Mně se tu dnes nejvíce líbilo, že to nejsou jen zapálení lokálkisté, kdo má výhrady proti postupu "rušíme tratě neúdržbou".

Oceňuji, že není každý odpůrce lokálek takový liberální fanatik, aby šel cestou "beru jakýkoli argument proti lokálkám" a klidně bude vymýšlet, jak hájit šlendrián SŽDC.

A on to šlendrián je. K poplatku za DC dostává SŽDC ještě podíl ze SFDI. Z pohledu kraje je to tím pádem krádež, protože regionální trať je obdobou silnice 2./3. třídy a to, že ji pro kraj spravuje stát, neznamená, že ty peníze do ní neměly jít.

Pokud na to stát neměl, měl to dávno přiznat. Kraj se má právo cítit od státu okraden, protože stát nejspíš ty peníze narval do koridorů (obdoba silnic 1. třídy) a do toho, co je "pomyslně krajské" nešel odpovídající podíl. Kraj by ty peníze možná použil jinam než do tratě, ale rozhodně by je nepřidělil do tratí v jiném kraji či do hlavních tratí.

Pokud kraji nebylo umožněno použít ty peníze jinam, má právo se dožadovat funkční tratě, za kterou platí od vzniku SŽDC skoro 15 let řádně poplatky a měl k nim řádně docházet podíl ze SFDI. Taková je totiž role krajů, pokud chtějí před svými voliči něco vykazovat. Kraje tu nejsou od toho, aby dělaly mrtvé brouky a kryly šlendrián státních organizací. Kraj má právo se dožadovat, aby měl v řádném stavu to, co se pro něj stát zavázal udělat.

A to nevíme, kolik ta údržba skutečně stojí. Já jsem ochotný věřit tomu, že se lokálky bez náročnějších technických staveb dají udržovat podstatně levněji (a tím nemyslím fanouškovskou údržbu) a SŽDC nehospodaří efektivně. Ono zase tak málo peněz do infrastruktury nejde.

Ono i na rozsahu veř. dopravy je zajímavé, kolik spojů dokáží občas kraje vykouzlit vs. dálková doprava státu. A to o tom kraje (ty lepší) ještě zvládají i jednat s občany. V krajích je jednoznačně vyšší tlak na efektivitu, maximalizaci využití souprav apod. Kraj má v tomhle větší páky, protože může omezit autobusové souběhy. Ale stát si vpuštěním neregulované konkurence akorát dokazuje, že pro něj je menší zlo prostřednictvím dotací na studenty zaplatit víc, než riskovat nepopularitu regulace toho divokého západu.

Mimochodem, je zajímavé číst, jak třeba Liberecký kraj pana Pospíšila by měl zájem něco udělalat s dálkovou dopravou do Prahy a většina lidí, včetně -aa-, se tady Pospíšilovi vysmívá, že je Liberec díra a pomalu by bouchali šampáňo nad tím, že projekt vyšel jako nedotovatelný.
Jis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 495
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 29. prosince 2014 - 22:47:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kdybyste si přečetl můj příspěvek celý (a kdybyste ho pochopil), tak byste si tuto poznámku odpustil.

Nemyslel jsem to osobně proti vám! Jen chci říct, že i takový Dušomírovo Pardubický kraj je objednatelem. A když velká voda spláchne lokálku někde u Městečka Trnávka a Dušomír bude trvat na těch dvou párech šukafonů, tak SŽDC bude mít povinnost ji opravit, ať to stojí, co to stojí! Jestli se vám tato situace líbí, tak prosím. Mně to ale připadá postavené na hlavu...
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11266
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 29. prosince 2014 - 22:54:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lukfi: Poplatky nereflektují reálné náklady na údržbu trati a vinou toho vlastně nikdo nedokáže říct, kolik nás ty lokálky (ale i hlavní tratě) stojí.
A jakou mají souvislost poplatky a reálné náklady na údržbu? Poplatky mají umořit ty náklady na údržbu, ale výše poplatků nám nic neřekne o tom, kolik stojí náklady na údržbu. Ale ze zkušeností z minulých let by se mělo dát odhadnout, kolik taková údržba stojí a podle toho by se mělo dát určit, zda poplatky pokryjí či nepokryjí náklady na údržbu.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9856
Registrován: 8-2004

Odesláno Pondělí, 29. prosince 2014 - 23:10:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Otto Pospíšil:
Proč? (je přístup "dokud se to nerozpadne, tak mi to nevadí" absolutně zvrácený?)
Protože, jak jsem psal, o tom, zda bude trať provozována a udržována by měl rozhodnout objednatel dopravy, který by měl přihlédnout k tomu, co taková "sranda" stojí.

Bavíme-li se v obecné rovině, souhlasím s Lukfim. U řady tratí si lze představit jezdit "na dožití" (relativně za pakatel - pouze za provozní náklady), ale v momentě významné investice/opravy v řádech desítek nebo i stovek milionů si pak položit otázku, má-li ten provoz i v takovém případě smysl (i při těch zvýšených nákladech na DC).

Jinak si dovolím k těm prostředkům SFDI čísla za rok 2014:
SŽDC 574 tis. Kč/km koleje
JHMD 748 tis. Kč/km koleje

Na rok 2015 je výhled:
SŽDC 531 tis. Kč/km koleje
JHMD 373 tis. Kč/km koleje

Jedná se pouze o dotace na údržbu a opravy.
[zdroj]

Edit Orky:
Otázka, zda ty poplatky dokáží v úhrnu pokrýt alespoň řízení provozu.[uhoh]

(Příspěvek byl editován uživatelem Hroch.)

"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
BnJiz
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.8.157
Odesláno Pondělí, 29. prosince 2014 - 23:11:43    Odkaz na tento příspěvek  

a tady jsou ty miliardy, co chybí na opravu tratí - někdo si nahrabal a ostatní to musí zaplatit
Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1671
Registrován: 10-2010
Odesláno Pondělí, 29. prosince 2014 - 23:35:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stunts: A on to šlendrián je. (…)
Ano, v těch několika odstavcích uprostřed vašeho příspěvku s vámi naprosto souhlasím. Dobrou noc.

Orky: Ale ze zkušeností z minulých let by se mělo dát odhadnout, kolik taková údržba stojí a podle toho by se mělo dát určit, zda poplatky pokryjí či nepokryjí náklady na údržbu.
Jo, ale. U lokálek typu Mšeno, kde není nákladní doprava, trať existuje vlastně výhradně pro přesně daný počet objednaných vlaků. Veškeré náklady na údržbu tratě by se tedy daly rozpočítat na tyto spoje a podle toho stanovit poplatky za dopravní cestu. Jenže tak to není, poplatky jsou podle ceníku, objednatel nevidí a neplatí skutečné náklady provozu vlaku a manko se platí z jiné kapsy. Opět to vede k plýtvání.

(Příspěvek byl editován uživatelem Lukfi.)
Stunts
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.45.84.109
Odesláno Pondělí, 29. prosince 2014 - 23:50:40    Odkaz na tento příspěvek  

Otto Pospíšil: Povodeň postihla tu lokálku na Moravě do Nového Jičína. Zde jsem ochoten přimout, že po takové neplánované situaci je na místě diskuze, zda trať opravit. A pokud kraj řekne, že tam chce dopravu zrušit, tak to asi smysl nemá. Ono se tedy vedení kraje může vyměnit a názor změnit, ale pak je na místě logicky posoudit, zda ta trať bude vždy mezi prvními na odstřel v daném kraji či ne a dle toho se rozhodnout. Která trať figuruje v daném kraji při každém náznaku šetření jako první na seznamu není těžké zjistit (pro odpůrce 076: v SČK jsou slabší tratě než 076).

Beru to tak, že trať smetená povodní není chyba neúdržby a šlendriánu, opravit se musí za peníze, které v SŽDC nikdy nebyly a nebo skutečně na něčí úkor a to nemusí být fér. Asi je to odemě tvrdé, ale zde jsem ochoten na to jít metodou "padni komu padni" a pokud se tohle stane té nejslabší trati v kraji, tak hold je to její osud.

S Hrochovou metodou "nechat na dožití ale nesouhlasím". To lze u tratí, které SŽDC přenechá obcím a kraji (ta současná 5ka k pseudoprodeji), ne u tratí, která jsou řádně využívané.

Co se týče svahu u 097, tak tu trať opravit chci, ale chci ať opravu platí ŘSD, které vše zavinilo. Zničení části této trati také nebylo zaviněno šlendriánem SŽDC a neměli by následky nákladů na opravu nést cestující či nákladní dopravci na jiných tratích, tím že by se oprava hradila z peněz na ně.

Ale 076? Zde nemá SŽDC omluvu, tady to přepískla a lidé co to zavinili by měli nést následky.

Co se týče rozkrádaček opuštěných tratí. Nechci zabíhat do složitého tématu, ale asi vy i já cítíme, že nulová údržba tratí bez provozu není možná (pokud mají být sjízdné) a pokud někde není ani ten víkendový letní provoz a vůbec žádný potenciál nákladky a ještě to tam rychle rozebírají místní vátos, tak neúdržba takové trati ze strany SŽDC je lidsky omluvitelná. Dokážu takové rozhodnutí manažerů pochopit. Je to na tenké hraně, ale dá se to chápat. Nemyslím, že by se hned měla trať rušit, ale asi by to chtělo mít ten stav neaktivní dráhy, jako má Polsko, kdy stopa je stále chráněna, ale údržba není nutná.

Opět ale dodávám... 076 nebyla posledních 15 let opuštěná dráha, zde není co omlouvat. Přistupovat k plnohodnotně provozované trati stylem "nechat na dožití" je ze strany SŽDC šílené. Pěkně nám tu Hroch SŽDC reprezentuje, jen co je pravda.
074
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 979
Registrován: 3-2010
Odesláno Úterý, 30. prosince 2014 - 00:53:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: oba dva vime ze desitky milionu jsou pod nasi rozlisovaci schopnost, stovky mil. Uz je samozdrejme jine kafe. [sad]
Obecne souhlasim s Hrochem, investovat do msenky, jak pise jis 200 micu ( je hodne z lacinneho kraje) , ofiko se bavi okolo 400-500 micu je nesmysl, za tohle by jsme meli na 072 50km kolejnic typu UIC60, defacto by jsme meli problem s pomalyma, pardon, jiz par dni tratovymi rychlosmi vyresen, ne my nasypeme x set milionu pro sest paru sukafonu do ri.t.e.. , ale jo vy bando sotousska, nadale budeme provozovat zeleznicni muzeum, kde lokalky jsou ( mluvim o vybranych lokalkach) v perfektnim stavu a nakladni koridor ve stavu ze se po nem neda prakticky jezdit.

K 072, doporucuji se ject kouknout pod most v Otradovicich, ten jiz nevydrzi ani rok, je absolutne odepsany, ale jo pro sotouse nastane raj, na 074, 070 a jinych si budem fotit uhelne vlaky, u druhe jmenovane i kontaky, budeme absolutne nekonkurenceschopni, ale hlavne ze bude dyzltour 2015....
Stunts
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.45.84.109
Odesláno Úterý, 30. prosince 2014 - 02:54:15    Odkaz na tento příspěvek  

074: Můžu vědět, co si od toho dramatizování situace (nejsi ochotník?) slibuješ?

Čekáš, že těch 5 příznivců 076, co sem píšou, se chytne za hlavu, odprosí tě a přidají se k těm 10-15 odpůrcům, co sem píšou?

I kdyby to teoreticky udělali, jaký to má smysl, co se tím změní???

Chápeš, že o opravě 076 nerozhodlo 5 šotoušů, co píšou na K-report?

Tvé příspěvky s tou dávkou dramatizace, to je fakt úlet i vedle ostatních diskutérů. Možná je to tvůj běžný styl, neznám jak píšeš, čtu tě až tady, ale dost mě to udivuje. Že to prožíváš jak nemoc vlastního dítěte, si nelze nevšimnout.
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5551
Registrován: 4-2003

Odesláno Úterý, 30. prosince 2014 - 09:05:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

sStunts: Člověče, někde si aspoň zjistěte, co znamená slovo liberál. Zjevně Vám to na PŠM vysvětlili špatně.

Intelektuální rozměr Vašich příspěvků docela dobře ilustruje představa, že by opravu 097 mělo zaplatit ŘSD. Krom toho že to je jedno (ŘSD či SŽDC jsou jenom pošťáci peněz z našich kapes) by jste se mohl aspoň zkusit zamyslet, zda je to právně schůdné (třeba).

A ještě jedna věc - veřejné finance nemají náklady, ale výdaje. Z neznalosti těchto faktů pak vzniká oblíbená mantra těchto diskusí - totiž že by se mělo něco vyčíslit.

Pryč s režimsty, ekologisty a sandálisty !
Nudíte se ? Svolejte meeting !
Že jsem politicky nekorektní ? No a co ? [zadnice]
Naroznej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 533
Registrován: 3-2009
Odesláno Úterý, 30. prosince 2014 - 09:30:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K Vaší diskusi pouze okrajově.
Včera jsem jel autem z MB do Jičína. Koukal jsem , jak se změnila zastávka v Obrubech. Starý barák zmizel , vyrostla tam nová bouda a mám pocit , že i několik nových lamp. Kladu si otázku , kolik lidí tuto zastávku za poslední rok využilo.
I toto dle mého názoru ukazuje na to , jak se SŽDC nechová jako řádný hospodář. Investovat do zastávky s minimálním vytížením u tratě , kde lze každou chvíli očekávat neobjednání dopravy-zastavení provozu je absurdní...
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5965
Registrován: 3-2007
Odesláno Úterý, 30. prosince 2014 - 09:41:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Njn, když 074 napíše něco konkrétního, logického a uznatelného, tak pan demagog Marek 0000 nereaguje na obsah, ale na formu. Klasický manipulátor. Způsoby vaší diskuse jsou dlouhodobě těžce demagogické, a to se nemění, i když tady kvůli pitomé Mšence, kterou jste jel možná jednou v životě, možná ani to ne, popíšete kilometr virtuálního papíru. Ono je to totiž v přístupu-viz to Radkem dobře vypíchnuté ŘSD, přístup "peníze prostě jsou a když je nesežerem na lokálky, tak je daj do fujfuj silnic" - přesně tyhle nevyvážené, extrémní postoje, jsou to nejhorší, co nejvíc škodí. Ať už jsou to militantní obránci každého km kolejí, kde nejezdí lidi, nebo dálnic všude, megalomanských projektů za každou cenu, odezdikezdizmů.

Jinak Mělnická se opraví..ovšem o smyslu a efektu diskutovat lze. Ale ne takhle hulvátsky.
Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1672
Registrován: 10-2010
Odesláno Úterý, 30. prosince 2014 - 09:44:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stunts: Chápeš, že o opravě 076 nerozhodlo 5 šotoušů, co píšou na K-report?
Ano, chápeme. O opravě rozhodl nějaký úředník s mentalitou "moje peníze to nejsou".
Btw na K-repu není mnoho zuřivějších bojovníků za lokálkový provoz než 074.

RadekŠ: veřejné finance nemají náklady, ale výdaje
A jak ráčíte tyto pojmy definovat? Náklady a výdaje mají samozřejmě organizace soukromé i veřejné.

(Příspěvek byl editován uživatelem Lukfi.)
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5966
Registrován: 3-2007
Odesláno Úterý, 30. prosince 2014 - 09:54:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

lukfi : Tady prosím pozor. Podle zákona nelze trať takto zrušit, na to je jiný proces (zjednodušeně neobjednání dopravy-nabídka na prodej, pár kol-nikdo nekoupí ? Zrušení a likvidace).

Rozhodnout neopravit by bylo proti zákonu.
kuna
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.48.106.94
Odesláno Úterý, 30. prosince 2014 - 10:25:58    Odkaz na tento příspěvek  

Na názoru "nechat trať na dožití" je názorně vidět uvažování a mentalita některých pracovníků SŽDC. Opravdu odpovědná zpráva svěřeného majetku a dbaní o bezpečnost provozu. Hlavně nic nedělat, neinvestovat a nepřidělávat si práci. Tak až dožije 072, tak jí zavřeme a možná i celou zrekonstrujeme?
Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1673
Registrován: 10-2010
Odesláno Úterý, 30. prosince 2014 - 10:29:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

=>Mladějov: pak je ale zajímavé, že o neopravování někdo soustavně rozhodoval tak dlouho, až to došlo do současného stavu, a to proti zákonu není...
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5968
Registrován: 3-2007
Odesláno Úterý, 30. prosince 2014 - 10:47:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je- spravování "s péčí řádného hospodáře", ovšem faktické prokázání je prakticky nemožné, je to velmi vágní pojem.

K věci : Když zrušit, tak to v současné ČR prostě nelze dělat neúdržbou a neopravením trati, na které je objednávána doprava.

Mechanismus toho, že oprava a údržba trati nejde z krajských peněz, vede k těmto deformacím a třeba i neuvědomění si (a rozhodně nezájmu) ,kolik taková přepravená osoba třeba na té 076 stojí celkově státní rozpočet (krajský v ceně ZDO i státní za výstavbu a údržbu infra).

To, co má někdo "zadarmo", toho si většinou nikdo neváží. Příkladů halda.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11267
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 30. prosince 2014 - 10:50:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lukfi: pak je ale zajímavé, že o neopravování někdo soustavně rozhodoval tak dlouho, až to došlo do současného stavu, a to proti zákonu není...
Kde není žalobce, není soudce. Myslím si, že kdyby někdo podal žalobu na to, že trať udržována v použitelném stavu, tak vyhrál. Kdyby teď ČD podaly žalobu a soudily se o ušlý zisk (třeba díky poklesu cestujících vlivem výluky), tak by pravděpodobně vyhrály. Bohužel asi i ČD ví, že to, co by případným soudem získaly, ani nestojí za to do takového soudu jít. Navíc je otázkou, zda současný stav nepřináší ČD větší zisk než to, kdyby samy jezdily po trati. Od kraje dostávají dotace jako za vlak, ale objednávají si autobusy za podstatně nižší peníz.
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5552
Registrován: 4-2003

Odesláno Úterý, 30. prosince 2014 - 11:33:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Myslím si, že kdyby někdo podal žalobu na to, že trať udržována v použitelném stavu, tak vyhrál.

Myslet si můžete co chcete, ale je to poměrně nebezpečná a hlavně falešná pocitologie. Už se tady (nebo na DF ČD) k tomu před nějakou dobou vyjádřil specializovaný právník. Úvahy že SŽDC musí/nesmí/měla by/neměla by/nemůže j[kladivo]sou z tohoto pohledu mlácení prázdné slámy.

A jak ráčíte tyto pojmy definovat? Náklady a výdaje mají samozřejmě organizace soukromé i veřejné.

To Vás nad měli naučit a té VŠE? Vy jako soukromá osoba máte náklady a tudíž odepisujete třeba televizi a porovnáváte náklady koukání na ní s náklady na pohled z okna? [crazy] No jestli ano, tak budete dokonalý homo economicus.

O opravě rozhodl nějaký úředník s mentalitou "moje peníze to nejsou".

Úřednici rozhodují o cizích penězích z principu vždy a nerozhoduje o tom nějaká mentalita, ale prostě politický rozhodnutí utratit n šušní do nějakýho horizontu versus počet použitelných projektů.

----------------------------------

Jinak sorry, ale právní nástroje k tomu neobjednání dopravy na 076 dávno existují, na zrušení tratě jakbysmet. Jen není politický zájem je použít. A místo toho vymýšlíte kolo.

Pryč s režimsty, ekologisty a sandálisty !
Nudíte se ? Svolejte meeting !
Že jsem politicky nekorektní ? No a co ? [zadnice]
Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1674
Registrován: 10-2010
Odesláno Úterý, 30. prosince 2014 - 11:51:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To Vás nad měli naučit a té VŠE? Vy jako soukromá osoba máte náklady a tudíž odepisujete třeba televizi a porovnáváte náklady koukání na ní s náklady na pohled z okna? [crazy] No jestli ano, tak budete dokonalý homo economicus.
Vás měli na základní škole naučit číst. Nepíšu o fyzických osobách, ale organizacích. Ty mají náklady i výdaje bez ohledu na to, jestli jsou firma, nebo organizační složka státu, státní organizace, příspěvková organizace apod.
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5553
Registrován: 4-2003

Odesláno Úterý, 30. prosince 2014 - 13:14:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ty mají náklady i výdaje bez ohledu na to, jestli jsou firma, nebo organizační složka státu, státní organizace, příspěvková organizace

To máte asi jiný výtisk zákona o účetnictví a návazných podzákonných norem.[wink]

A jinak celá debata je zbytečná - proč se bude obnovovat 076 není žádná chyba v ekonomii ani právu, jež se u snažíte nevímproč ohnout obraz svému. A ani v nějakým úředníkovi. To je ryze věc politická, daná primárně výsledkem voleb a nich vzešlých osob předsedy vlády a prvního místopředsedy vlády a jejich priority utratit za infra v dané konstelaci hvězd co to jde. Ze stejnýho soudku jsou i ty dva páry "Duškových" vlaků.

Pryč s režimsty, ekologisty a sandálisty !
Nudíte se ? Svolejte meeting !
Že jsem politicky nekorektní ? No a co ? [zadnice]
074
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 980
Registrován: 3-2010
Odesláno Úterý, 30. prosince 2014 - 13:25:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stunts: Radsi uz no comment... . Proste Vas tabor ultrasotousi zase vyhral, Msenka se opravi stylem, ze staci dat jeste spagat a mame z toho Vlci magistralu a vedle toho velmi frekventovana dvoukolejka padne na podfinancovanost, to ten rok 2015 hezky zacne..
Stunts
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.45.84.109
Odesláno Úterý, 30. prosince 2014 - 14:50:33    Odkaz na tento příspěvek  

Lukfi:

Já s uvedeným systémem v ČR souhlasím, protože tenhle systém má i své klady. Umožňuje, aby do určitých věcí (např. železnice) šly stabilně peníze, aniž by neustále musely bojovat o přežití a nic slabšího nemělo šanci. Umožňuje to, aby dotované věci měly nějakou jistotu udržení se a z toho plynoucí atraktivnost pro lidi.

S referendy o všem by tu z veřejné dopravy zůstaly trosky jak v USA nebo Argentině, takže si to, s prominutím, strčte někam.

Máte pravdu, že v Praze by se asi vypsalo opravné referendum, protože by se nikdo nikam nedostal, kdyby všichni uživatelé metra sedli do auta, ale ve městech do 20.000 lidí by často nezanikly jen vlaky, ale i autobusy. A i ty lokální nemocnice, pošty apod. Co by přesně nestalo nevím, ale vím, že to vůbec nechci zjištovat. A nechce to zjištovat drtivá většina populace.

Systém je proto zcela ok, protože lokálním politikům nic nebrání usilovat i o peníze z jiného balíčku, pokud mají zájem rozvíjet něco jiného než železnici. Na stejném principu funguje i celá EU. Kolik jde do kterého balíčku peněz se rozhoduje na vládní úrovni, protože na té se rozhoduje o nějakém rovnoměrném rozvoji celého státu, pokud se snažíme vyvarovat prohlubování rozdílů mezi regiony. Což pohled z dola neumožňuje, při něm jde všem jen sebe a okamžitý přínos. Určitý svrchovaný pohled potřeba je, tuplem u tématu jako je doprava.

Švýcarsko šlo jinou cestou. Daně jsou malé, ale důvodem je dost odlišné pojetí důchodů a zdravotnictví. Ve Švýcarsku se primárně dotuje to, co by bez dotací skutečně nefungovalo, protože z pohledu jedince je to příliš drahé, pokud na to nepřispěje povinně určitým podílem celá společnost. Pokud ale ano, sám jedinec to použije a nemá důvod proti tomu aktivně protestovat. I proto tam tak dobře funguje právě veř. doprava, narozdíl od třeba USA. S hustou osídlení Švýcarska jste pak vedle.

S vašimi názory jistě uspějete u liberálních politických stran (to vám neupírám), ale neuspějete s tím v ČR a to je jedině dobře.

Pro mě je stát obdoba rodiny a samozřejmě nejde rozhazovat za všechno, ale určité množství zábavy a pohodlí si dovolit může každá rodina a podpora regionální železnice je přesně toto... pohodlí proti busu a zábava v podobě podpory turistiky.

Demokraticky s tím můžete vyjádřit nesouhlas ve volbách, ale pokud si většina lidí přeje dát peníze do pevně daných balíčků, aby se různé oblasti daly snadno rozvíjet, tak to musíte respektovat. Železnice i turistika si svou pozici vydobila v minulosti, tak jako třeba ČT, kultura, Zoo a patří dnes ke společnosti. [happy]
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5554
Registrován: 4-2003

Odesláno Úterý, 30. prosince 2014 - 15:04:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

by se asi vypsalo opravné referendum,...referendy o všem by tu z veřejné dopravy zůstaly trosky jak v USA nebo Argentině,

Referendum je způsob volby, o výsledku to neříká vůbec nic.

Pro mě je stát obdoba rodiny

a vojna byla pro Vás byla kojná.

tak jako třeba ČT, kultura, Zoo a patří dnes ke společnosti.

Ještě jste taky zapomněl na slaboduché voliče

Pryč s režimsty, ekologisty a sandálisty !
Nudíte se ? Svolejte meeting !
Že jsem politicky nekorektní ? No a co ? [zadnice]
ze škodovky
Neregistrovaný host
Odeslán z: 185.15.111.26
Odesláno Úterý, 30. prosince 2014 - 15:42:06    Odkaz na tento příspěvek  

kam jsme se to až dostali...[crazy]k politice...a to je konec roku...asi to přirovnáme k silvestru!tak hurá do nového roku![biggrin][biggrin]
Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1675
Registrován: 10-2010
Odesláno Úterý, 30. prosince 2014 - 17:50:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

=>Stunts: Systém vede k plýtvání penězi a proto není "zcela OK", není vůbec OK. Nefunguje přesně kvůli lidem, jako jste vy, kteří vidí, že někam jdou peníze (což se většinou projeví nějak pozitivně, takže se to lidem líbí), ale už nevidí, odkud ty peníze jdou a kam pro změnu nejdou. Ono sice nejde přesouvat peníze z rozpočtu SŽDC třeba do správy národních parků, ale ve skutečnosti všechno, kam stát rozděluje naše peníze, jsou spojené nádoby, protože zdroj je jenom jeden.

Změna tohoto systému přitom vůbec neznamená zrušení veřejné hromadné dopravy (ani dalších státem dotovaných služeb), jak nám tu lživě podsouváte. Ani si to nikdo z nás nepřeje.

Chcete zajistit rovnoměrný rozvoj státu, aby se neprohlubovaly rozdíly mezi velkými městy a venkovem - fajn, s tím se dá souhlasit. Ale onen svrchovaný pohled přece stačí v tom, kolik peněz půjde do které samosprávné jednotky.

Lokálka typu 076 má význam jen pro region, kde se nachází, čili žádný globální pohled tam není třeba. Podobně třeba do metra a tramvají v Praze taky žádný celostátní železničář nekecá. A Praha má nějaký svůj rozpočet a má určitou volnost v tom, jak ho rozdělí mezi investice a provoz MHD a jiné oblasti. Chceme-li postavit a udržovat tramvajovou trať, zaplatíme to celé z toho rozpočtu. Ale chce-li Středočeský kraj udržovat lokálku a provozovat na ní vlaky, tak část peněz jde úplně odjinud a kraj nepálí, jestli ono odjinud bude chudší o půl miliardy nebo miliardu.

Opět vidíte, že co zde prezentuji, nejsou žádné extrémní názory ani nekompatibilní řešení z ciziny, ale zřízení, které tu normálně existuje. V celé ČR je řada měst, které mají svůj dopravní podnik i včetně tramvajové sítě. Měst menších než Praha, kde se MHD tolik nepoužívá a není tolik nezbytná. Přesto ji nikdo neruší.
Pizda samochodowa
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.48.21.102
Odesláno Úterý, 30. prosince 2014 - 19:25:53    Odkaz na tento příspěvek  

Neskutečné blaboly, tohle už je fakt diagnóza ...
Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1676
Registrován: 10-2010
Odesláno Úterý, 30. prosince 2014 - 21:43:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na urážky od anonymního burana tu nejsme zvědaví.