K-report
 

Archiv diskuse Doprava v Plzeňském kraji do 16. 04. 2012  

Diskuse K-report » Archiv 2012 » Autobusy a trolejbusy » Doprava v Plzeňském kraji » Archiv diskuse Doprava v Plzeňském kraji do 16. 04. 2012 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Hupi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1262
Registrován: 7-2002

Odesláno Středa, 11. dubna 2012 - 07:12:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pepa_kox: díky za info, zařídím odstranění závady.

Páč se tu na to někdo ptal, tak pokud objevíte závady ve výlepu/označnících ČSAD autobusy Plzeň a.s., možno psát sem.
Snad to v tom železničním vláknu nepřehlédnu
Trolejbusy v západních Čechách
Autobusy v Plzeňském kraji

ČSAD autobusy Plzeň a.s.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7691
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 11. dubna 2012 - 12:56:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pánové, teoretizovat můžete, jak chcete, ale dokud bude sedět na dispečinku , který pustí prázdný osobák tři minuty před příjezdem zpožděného rychlíku plného přestupuchtivých cestujících, tak žádná teorie fungovat nebude (několikrát zažitá situace z loňského léta v ČB i v Plzni)
Ano, to je jedna z těch věcí patřících do kolonky "tlak na to, aby se jezdilo včas".

Expresy se stejnou JD máme už dnes, tak proč je tahat přes Cheb? (s každým zvýšením trať.rychlosti na domažlické lze JD dále snižovat)
Protože na té trati Plzeň - Domažlice udělají víc škody než užitku - nestíhají zastavit na žádné mezilehlé stanici, při intervalu 4 h stejně nejde o spojení typu "jede to rychle a často"; a přesměrování mezistátních vlaků (zpět) přes Cheb by mohlo znamenat nepotřebu zvyšování traťové rychlosti na domažlické (= úsporu peněz, které by jinak byly vynaloženy).

Jsem si vědom, že probírané téma je převážně o železnici, ale úzce souvisí i s dopravou autobusovou. V širším pojetím se to týká názvu této diskuse, totiž dopravy v Plzeňském kraji. Prostě jedno navazuje na druhé. Nejde o dva oddělené systémy. Asi jsem příliš odkojen okolím jiného velkého města, kde jsou vlaky s busy propojeny velmi úzce a kde úvahy nad změnami konceptu vlakové dopravy musejí brát v potaz i ten autobusový koncept, ale - proč ne. Třeba bude něco takového časem platit i v Plzeňském kraji.

Nad tím PlChem jsem včera trochu přemýšlel a napadlo mě toto:
application/vnd.ms-excel
170.xls (28.7 k)


- Každé 2 hodiny R (Praha-) Plzeň - Cheb (-Nürnberg)
- V prokladu s ním každé 2 hodiny pásmový Sp/Os (Praha-) Plzeň - Cheb (a tím pádem i vyřešení zastávkových vlaků v úseku Stříbro - Cheb)
- Čistě zastávkové vlaky pouze v trase Plzeň - Stříbro
- Zlepšení návazností na bezdružickou trať (návaznost od Plzně na R místo Os)
- Křižování rychlých vlaků ve Stříbře = oboustranné návaznosti na busy + vyřešení problému s tím, že křižování přesně v X:30 by vycházelo... možná k Vranovu u Stříbra.
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4706
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 11. dubna 2012 - 13:29:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na Bezdružickou by se hodily spíš přímý vlaky - nějaký Desiro co by lítalo lokálku a pak Plzeň s méně zastávkami, aby se to dalo trochu pod hodinu... ("Desiro" proto aby to jelo aspoň 120 po koridoru, aby se do hoďky stihnul obrat)
Slušný_cestující
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 98
Registrován: 1-2012

Odesláno Středa, 11. dubna 2012 - 18:51:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dotaz na ČSAD: Bude letos slibovaný den otevřených dveří na Doubravce, jako v roce 2010 ?
Wlasta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1459
Registrován: 5-2006
Odesláno Středa, 11. dubna 2012 - 20:49:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano, to je jedna z těch věcí patřících do kolonky "tlak na to, aby se jezdilo včas".

Takže výsledkem tlaku je to, že prázdné vlaky jezdí včas, zatímco cestující mají zpoždění dvě hodiny místo deseti minut. Skvělé, to jsme si pomohli!

Takže je to tedy podle vás tak, že i ten spoj ve 3.20, který hodinu bloumá lesy až do Obrataně, kde je většina zastávek několik km od vesnic, si objednaly kraje.

Obecná poznámka k tomuhle:
Rozumný objednavatel dopravy často zaplatí i spoje, které vozí vzduch.
Příklad: Kraj chce zajistit dopravu obyvatel Salámové Lhoty do Plzně do práce a do školy a odpoledne zpět. Proto zaplatí ráno spoje v 5 a v 7 ze Lhoty a odpoledne v půl druhé a ve tři z Plzně. Jenže ouha, ten autobus se nějak musí do té Salámové Lhoty na sedmou dostat. Kraj může říct, že spoj v 6:30 z Plzně platit nebude, protože jezdí skoro prázdný. Spoj tam tedy pojede přejezdem v režii dopravce, jenže ten si peníze nenatiskne, takže to ve výsledku (byť ne viditelně) stejně zase zaplatí buď kraj nebo cestující. Jediný rozdíl je v tom, že ty dvě babky, co jezdily z Plzně do Lhoty makat do kravína, přijdou o spojení a tím i o práci. A i tržba 36 korun je pořád lepší než čistá nula. Osvícený objednavatel tedy takový spoj zaplatí, i když na něj pak budou kydat špínu, že vyhazuje veřejné peníze.
Na druhou stranu, všechno má své meze. Ani osvícený kraj by neměl platit 17 km za ranní přistavení autobusu z Plzně do Salámové Lhoty a večerních 17 km ze Lhoty do Plzně jen proto, že dopravce není ani za rok schopný najít v okolí Lhoty řidiče, případně tomu plzeňskýmu půjčit olítanou Felícii, kterou by se dopravoval k autobusu odstavenému ve Lhotě. (Podobnost s jakýmkoliv konkrétním dopravcem je SAMOZŘEJMĚ čistě náhodná.)
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7798
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 11. dubna 2012 - 21:07:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

tohle nevysvětlíš nikomu, kdo nemá tu reálnou praktickou zkušenost. Stejně jako fakt, že průměrný obsazení linkového autobusu ve vesnický dopravě je někde okolo 5-6 osob... ale přesto je tam potřeba "velkej" autobus (cca od desetapůlky sorky výš).
Neplýtvejte municí, šetřte životní prostředí - podávejte v krátkých dávkách!
Wlasta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1461
Registrován: 5-2006
Odesláno Středa, 11. dubna 2012 - 21:21:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ale přesto je tam potřeba "velkej" autobus

Hm, zrovna v tomhle si (i s konkrétní zkušeností) myslím, že by se leckde (ne všude) ušetřit dalo. Jen by se muselo ustoupit od základního zdůvodnění protože se to tak dělalo vždycky. A taky se bojím, že kdyby to bylo na mě, tak by mě brzy řidiči neměli rádi :-P
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 14537
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 11. dubna 2012 - 23:17:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kraj může říct, že spoj v 6:30 z Plzně platit nebude, protože jezdí skoro prázdný. Spoj tam tedy pojede přejezdem v režii dopravce, jenže ten si peníze nenatiskne, takže to ve výsledku (byť ne viditelně) stejně zase zaplatí buď kraj nebo cestující. Jediný rozdíl je v tom, že ty dvě babky, co jezdily z Plzně do Lhoty makat do kravína, přijdou o spojení a tím i o práci. A i tržba 36 korun je pořád lepší než čistá nula.

Pokud jsem dobře informovaný, s tímhle by v tomhle kraji být problém neměl. Ostatně, všiml jsem si, že z některých dříve manipulačních přejezdů se dnes staly spoje - třeba 460031/30 vznikl z přejezdu mezi 460031/1 a 460031/5 (jezdil tam PSA 06-19, teď má ten řidič Crossway LE, parkuje v Trnové)

Na druhou stranu, všechno má své meze. Ani osvícený kraj by neměl platit 17 km za ranní přistavení autobusu z Plzně do Salámové Lhoty a večerních 17 km ze Lhoty do Plzně jen proto, že dopravce není ani za rok schopný najít v okolí Lhoty řidiče,

Povíme si pohádku. Bylo jednou jedno ČSAD a tam měli autobus. Autobus bydlel v Prostřední Lhotě, městečku 15 km, od svých domovských garáží a střídali se o něj dva místní řidiči, pan Jiří a pan Antonín. Jednou na jaře byl odejit pan Antonín, protože bral od lidí peníze, nedával jim jízdenky, peníze si nechával a přišlo se na to. Autobus po něm zdědil pan Dežo. Ten byl v za rok a půl také odejit, překvapivě proto, že bral od lidí peníze, nedával jim jízdenky, peníze si nechával a přišlo se na to. Místo něj nastoupil pan Vladimír, který byl už před rokem a půl odejit za to, že bral od lidí peníze, nedával jim jízdenky, peníze si nechával a přišlo se na to. ČSAD ho vzalo na milost, protože v Prostřední Lhotě už nějak docházeli řidiči... Měsíc po panu Dežovi byl odejit i pan Jiří, protože bral od lidí peníze, nedával jim jízdenky, peníze si nechával a přišlo se na to. V tu chvíli evidentně v Prostřední Lhotě došli řidiči, takže autobus po něm zdědil pan Martin, který je z toho radostí v sedmém nebi, protože bydlí v okresním městě, musí každý den dojíždět svým vlastním autem 15 kilometrů "za své", jednou si dokonce musel brát taxi a vedení firmy mu sdělilo, že to je jeho problém. S autobusem tak nyní jezdí pánové Martin a Vladimír. Pan Martin má dvojnásobné tržby, než pan Vladimír, za což ho pan Vladimír upřímně a z celého srdce nenávidí, takže pokračování pohádky si určitě domyslíte sami...

Tohle je samozřejmě jen pohádka , ale teď vážně. Jeden nejmenovaný diskutující tady na K-Reportu si před časem koupil Karosu LC 936, zažádal o licenci na dálkovou linku jezdící v pátek a neděli s tím, že ve zbylém čase autobus využije pro zájezdovou a jinou příležitostnou dopravu. No a začal shánět řidiče. Protože autobus bydlí ve vesnici asi 20-30 km od Prahy, měl to být někdo místní. I dal si inzerát. Přihlásilo se mu asi devět lidí, ti absolvovali pohovory a případně nějaké zkušební jízdy. I když majitel autobusu neměl požadavky na řidiče nijak přehnané a nabízel slušné a férové pracovní podmínky (vše podle předpisů, na všechno papír, žádné ježdění bez smlouvy a mzda bokem, ani v případě, když je řidič kamarád a odjel by to i zadarmo), nakonec to skončilo tak, že z těch devíti lidí nezbyl nikdo. S autobusem tak nyní jezdí kluk od nějakého ČSAD, který má v práci režim "týden práce, týden volno", takže u téhle firmy může vzít každý druhý víkend, občas jezdí i nejmenovaný zaměstnanec DP Praha, který se ovšem s autobusem nesmí objevit v Praze, protože by měl průser, že jezdí i pro někoho jiného - a další různí externí spolupracovníci. Tenhle víkend mu s tím třeba pojedu já - už podruhé - a to jsem se mu hlásil slovy "Když bys opravdu byl v koncích a nevěděl jsi, koho tam poslat, vzpomeň si na mě."

tohle nevysvětlíš nikomu, kdo nemá tu reálnou praktickou zkušenost. Stejně jako fakt, že průměrný obsazení linkového autobusu ve vesnický dopravě je někde okolo 5-6 osob... ale přesto je tam potřeba "velkej" autobus (cca od desetapůlky sorky výš).

Přesně tak... I tady na Plzeňsku máš linky, kde nejplnější školní spoj veze zhruba 10-15 lidí, ty ostatní spoje jsou prázdnější. Největší problém jsou v tomhle školní spoje "na osmou" - pokud autobus vyhovuje kapacitně na tomhle spoji, tak už po zbytek dne nikdy nikde problém mít nebude.

(Příspěvek byl editován uživatelem martin_j.)
Jízda načerno je nedůstojná chování občana socialistické společnosti!
Cestující bez platné jízdenky bude kromě přirážky 100,- Kčs oznámen škole, učilišti, zaměstnavateli nebo MNV v bydlišti. Totožnost se ověřuje na náklady cestujícího na oddělení VB.
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7353
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 11. dubna 2012 - 23:31:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pan Martin má dvojnásobné tržby, než pan Vladimír, za což ho pan Vladimír upřímně a z celého srdce nenávidí, takže pokračování pohádky si určitě domyslíte sami...
Takový dráma necháš nedokončený? Já tipuju, že pan Vladimír pana Martina zastřelí. Anebo bude pan Vladimír odejit a pan Martin bude muset jezdit nonstop a v půlce šichty vymění kotoučky...
Fotky na MHDFOTO blog na iDnes.cz
Říkejte mi MMM
Vyčkejte prosím, tento příspěvek se optimalizuje!
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7693
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 12. dubna 2012 - 17:33:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takže výsledkem tlaku je to, že prázdné vlaky jezdí včas, zatímco cestující mají zpoždění dvě hodiny místo deseti minut. Skvělé, to jsme si pomohli!
Ne, výsledkem toho "tlaku" (ale i dalších opatření) by mělo být něco z tohoto:
- Os není zpožděn, takže není potřeba řešit, zda před něj pustit či nepustit R.
- Dojde k minimaliaci počtu vzduchovozičů (prádzné Os prostě jezdit nebudou, v případě tratě Plzeň - Nepomuk by to mohlo znamenat např. opatření, že "proti špičce" by opravdu jezdily 2 spojené soupravy a tudíž jen 1 x za hodinu).
- Po změně z uzlu Plzeň hl. n. X:00 na dvojuzel X:45 - X:50 / X:10 - X:15 v podstatě není důvod, aby do Plzně ze kteréhokoliv směru (hovoříme-li o jednokolejkách) jezdily 2 vlaky (Os + Sp/R) těsně za sebou. Takže tento problém by zde ani nemusel vznikat.

K tomu časně rannímu spoji JHMD mě ještě napadá, že i kdyby náhodou nebyl objednáván + placen krajskými úřady, tak dopravce v té době stejně pojede (ať už jako veřejný Os, či neveřejný Sv), protože se mu to vyplatí z jiných důvodů (když už ne kvůli návozu zaměstnanců, tak jistě kvůli tomu, aby vozidla "spala pod střechou", což je jistě vhodnější z hlediska odolnosti proti povětrnostním vlivům nebo vlivům vandalismu).

Co se týče těch nápadů s přímými spoji apod., u každého nápadu bych se zamýšlel nad tím, jak by bylo reálně možné jej realizovat (jak by, s prominutím, "pasoval do taktu").
Například 10 min. prostoj (kvůli přepřahu) v KT by znamenal kombinaci křižování Švihov - Janovice (místo Švihov - Nýrsko) a pak by zase mohly vznikat nepřípoje v ŽR. Nemluvě o tom, že po většinu dne je jistě jiná poptávka po spojení v úseku Plzeň - KT a jiná v úseku KT - ŽR. Při přímém spojení by logicky jezdily ve druhém jmenovaném úseku vzduchovoziče.
Jízdní doba KT - Nýrsko (ev. naopak) je stanovena na 17 minut u Os 7563 a Os 7566, na kterých jezdí (předpokládám) Regionova.
Takže Regioshuttle jedoucí z Plattlingu až do Klatov by stejné JD v uvedeném úseku zcela jistě dosáhl také, resp. spíše by tam měl ještě větší "vatu".

Křižování v Nýrsku (= zajištění obousměrných přípojů) by opět bylo vhodné z hlediska návazností vlak/bus.

Totéž s tím "zasazením konkrétní úvahy do konkrétního konceptu" platí i pro úvahu s přímým spojením Plzeň - Bezdružice. Z úvahy s ostrými obraty v obou konečných stanicích vyplývá, že by vlak do Bezdružic odjížděl z Plzně těsně po X:00, alternativně krátce po X:30.
Takový čas odjezdu by zrovna nemusel být vhodný, či lépe řečeno "vhodně zapadající do konceptu".
Wlasta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1462
Registrován: 5-2006
Odesláno Čtvrtek, 12. dubna 2012 - 21:49:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Největší problém jsou v tomhle školní spoje "na osmou"

Dokážu si představit třeba situaci, kdy "velký" autobus jezdí jako šejdr na vytížené lince ve špičce, zatímco "malý" jezdí ve špičce někde "po lesích" a v sedle na té vytížené lince.
Což ovšem naráží na koncept, že každý řidič má svůj vůz a když je potřeba někam poslat řidiče (má volno), jede tam i jeho auto, i kdyby to měl být kloub a vézt dva lidi a na konečné se otáčet stylem couvej na konec vesnice a tam se otočíš u JZD, protože normálně tam jezdí SOR C9,5 a má to jen-tak-tak.
Tím nijak nezpochybňuju systém přidělených vozů (jsou pak v mnohem lepším stavu), jen se z toho nesmí dělat nedoknutelný majetek.

David:
Ne, výsledkem toho "tlaku" (ale i dalších opatření) by mělo být něco z tohoto:

Asi jsme si úplně nerozuměli: Já mluvil o rychlících Plz - ČB a (ne)přestupech na osobáky směr Český Krumlov. Tam to fungovalo asi následně (prosím nechytat za slovo, kdybych se někde o minutu seknul)
R příjezd: X:57
Os odjezd: (X+1):03
maximální čekací doba Os vlaku: 5 minut (neveřejný údaj(!))
reálný příjezd R: (X+1):09
reálný odjezd Os: (X+1):08
Odjezd dalšího Os: (X+3):03

Tohle jsem si fakt nevymyslel, stalo se mi to dvad víkendy po sobě. Potřetí jsem jel radši přes Volary.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7694
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 12. dubna 2012 - 22:09:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Wlasta:

Tak tam zjevně šlo o děsivé nádražácké selhání typu tohoto (z 41 min. přípoje ve směru Jihlava - Olomouc se vlivem právě 41 min. zpoždění rychlíku od Jihlavy stal přípoj 0-minutový, a i když ve vlaku bylo minimálně dvěma ženám slíbeno čekání toho R do Olomouce, tak jim v Brně ujel před nosem a musely čekat 2 hodiny na další).

Díky za upřesnění, z vašeho textu jsem předtím mylně usuzoval, že ten "prázdný osobák" byl nějaký, co jezdí od Číčenic do ČB krátce před rychlíkem, měl zpoždění a toto zpoždění přenesl i na ten R.
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 14540
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 12. dubna 2012 - 22:16:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MMM: Pan Vladimír byl dnes přepaden přepaden velmi důkladnou přepadovou kontrolou. Kontrola nic nezjistila. Pouze jeden z kontrolorů, který nastoupil do autobusu s předstihem a inkognito, aby monitoroval situaci, se dal slyšet, že jakmile jeho kolegové vystoupili a dveře autobusu se zavřely, pan Vladimír pronesl na jejich adresu něco ve smyslu Táhněte do pr....!
Jízda načerno je nedůstojná chování občana socialistické společnosti!
Cestující bez platné jízdenky bude kromě přirážky 100,- Kčs oznámen škole, učilišti, zaměstnavateli nebo MNV v bydlišti. Totožnost se ověřuje na náklady cestujícího na oddělení VB.
Wlasta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1463
Registrován: 5-2006
Odesláno Čtvrtek, 12. dubna 2012 - 22:49:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak tam zjevně šlo o děsivé nádražácké selhání

Mno, paní v ČD centru mi vysvětlila, že to je standardní postup, že je stanovaná pro každá vlak maximální čekací doba (kterou mi nesmí prozradit) a ta když uplyne, tak se už nečeká ani minutu. A že to řídí jakýsi dispečer kdesi daleko, oni to nemají možnost ovlivnit a na onoho dispečera mi kontakt nedá, protože nesmí.

Tohle mi nepřipadá jako ojedinělé selhání, spíš jako systémový prů..r, jehož důvod odhaduji, že ČD potřebují vykázat určité procento vlaků, co jezdí včas a cestující je de facto obtěžují při plnění zadání od kraje...
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7362
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 12. dubna 2012 - 22:57:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

že to je standardní postup, že je stanovaná pro každá vlak maximální čekací doba (kterou mi nesmí prozradit) a ta když uplyne, tak se už nečeká ani minutu. A že to řídí jakýsi dispečer kdesi daleko, oni to nemají možnost ovlivnit a na onoho dispečera mi kontakt nedá, protože nesmí.
Když jsem jel nedávno rychlíkem z Plzně směrem na Most, který měl 12 minut zpoždění, tak se jedna paní jedoucí do Ústí n. L. dožadovala u průvodčího, aby zavolal dispečink, aby případně na ní osobák v Mostě počkal. Průvodčí nejprv dost hrubě odmítl, avšak paní si stála na svém. Jak to dopadlo, nevím, vystupoval jsem, ale myslel jsem, že to žádný problém není, aby se dal na požádání při přestupu chvíli podržet přípoj.
Fotky na MHDFOTO blog na iDnes.cz
Říkejte mi MMM
Je to REBEL! On chce, aby veřejná doprava sloužila cestujícím! Nevídané. Neslýchané. NEMOŽNÉ!
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 14541
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 12. dubna 2012 - 23:06:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

O tomhle pojednává předpis D4. Čekací doba by měla být stanovena 5 minut pro rychlíky a 10 minut pro osobní vlaky, pokud není stanoveno jinak. No a pak je tabulka, v níž je "stanoveno jinak" pro vybrané vlaky, kde je pro to nějaký důvod. Mimo jiné se tam taky píše, že by si vlaky navzájem neměly ujíždět tím způsobem, že dojedeš na nádraží a zatímco tvůj vlak brzdí, na sousední koleji se rozjíždí přípoj, v tomhle případě je možné tu nejdelší přípustnou čekací dobu prodloužit.

Stalo se mi kdysi, že jsem jel z Plzně do Pardubic, do Přahy jsme místo 20:50 přijeli 21:10 a když jsem doběhl na sousední nástupiště k vlaku s odjezdem v 21:11, ten se právě rozjížděl. Jenže všechny další vlaky v požadovaném směru měly povinnou rezervaci místa pro jízdní kolo a dávat za to zbytečně peníze navíc se mi nechtělo. I odchytil jsem si výpravčího na perónu s dotazem, proč vlak číslo 123 ujel vlaku číslo 456 v rozporu s ustanovením předpisu D4 a jak to teď mám tedy řešit s přepravou kola. No, přehazovali si mě tam jako horkej brambor, snažili se mi vysvětlit, že to určitě bylo v souladu se všemi předpisy, ale nepřesvědčili mě. No a tak mě nakonec nejvyšší pan železničář dovedl k následujícímu vlaku a vlakvedoucímu sdělil, že pojedu s ním, povezu kolo a nebudu platit pokutu za to, že nemám rezervaci. Cestou nás ještě odchytil nějaký cestující a onoho pana železničáře se na něco ptal. On mu odpovědět neuměl, já jo. Tím jsem se stal velice podezřelou osobou, takže dotyčný začal vyzvídat, jestli pracuju někde u dráhy. Odpověděl jsem, že sice ne, ale že třeba takové generální ředitelství je plné mých spolužáků z dopravky
Jízda načerno je nedůstojná chování občana socialistické společnosti!
Cestující bez platné jízdenky bude kromě přirážky 100,- Kčs oznámen škole, učilišti, zaměstnavateli nebo MNV v bydlišti. Totožnost se ověřuje na náklady cestujícího na oddělení VB.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7696
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 13. dubna 2012 - 14:28:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mno, paní v ČD centru mi vysvětlila, že to je standardní postup, že je stanovaná pro každá vlak maximální čekací doba (kterou mi nesmí prozradit) a ta když uplyne, tak se už nečeká ani minutu. A že to řídí jakýsi dispečer kdesi daleko, oni to nemají možnost ovlivnit a na onoho dispečera mi kontakt nedá, protože nesmí.

Aha, tak pak jde ještě o děsivější (protože systémové) nádražácké selhání, nad kterým zůstává rozum stát.

Takových věcí by se jistě našlo víc, z nedávné zkušenosti mě napadá "roztržení" jinak přímého vlaku Žďár n/S. - Brno - Vranovice na dva díly, kdy první "díl" přijel od Žďáru do Brna hl. n. s 10 minutami zpoždění, a druhý díl" (stejné číslo vlaku) o 5 minut dříve z Brna ujel.
Paralelou by mohla být situace, kdy by např. R 759 přijel od Chebu do Plzně místo v 13:55 h až ve 14:18 h, ale ve 14:08 by stejný R 759 odjel včas ku Praze s jinou soupravou. A lidi jedoucí od Chebu na Prahu by museli v Plzni 50 minut čekat na další vlak...

No ať to vztáhnu ke zde diskutovanému tématu - prostě takové věci by se stávat neměly ani v současném JŘ, ani v takovém, který jsem zde nastínil (rozpad uzlu Plzeň hl. n. v X:00 a z toho profitující doprava na všech tratích okolo Plzně, včetně návazné autobusové dopravy).
Wlasta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1464
Registrován: 5-2006
Odesláno Pátek, 13. dubna 2012 - 22:35:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pátek třináctého
- k Viaduktu prosím.
- deset korun... a nezapomeňte stisknout tlačítko, ta zastávka je na znamení, tak abych na vás nezapomněl

O pět minut později: autobus se blíží k viaduktu, řidič zpomaluje a hlídá přístojovku. Kontrolka pro znamení k zastavení zastavení nesvítí. Řidič si rezignovaně povzdechne. Dá blinkr, zastaví a otevře dveře. Nic. Chvíli čeká, pak si znovu povzdechne, zavře dveře a odjede.

O minutu později: Autobus se blíží k zastávce Samoty, taktéž na znamení. Řidič zpomaluje (co kdyby si paní spletla zastávky) po očku kontroluje přístrojovku a pátrá v zrcátku, jestli ve voze spatří podezřelý pohyb. Nic. Pomalu projede kolem zastávky, ještě chvíli dává šanci a pak šlápne na plyn.

O dvě minuty později: Řidič zastaví na následující zastávce, ze zadních dveří vystoupí paní a jde k otevřeným předním dveřím.
- Pane řidiči, vy jste mi nezastavil!
- Ale vy jste chtěla k viaduktu a tam jsem zastavil. A jestli jste chtěla na Samoty, tak ta zastávka je na znamení.
- To jsem asi měla něco zmáčknout, žejo? Ale taky jste mě na to mohl upozornit! Teď abych šla pěšky.

... a pak se o něco snažte.
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7804
Registrován: 4-2003

Odesláno Pátek, 13. dubna 2012 - 23:03:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

...a to bude letos v červenci ještě jeden pátek 13.

(Příspěvek byl editován uživatelem petr_k.)
Neplýtvejte municí, šetřte životní prostředí - podávejte v krátkých dávkách!
theProfile
Neregistrovaný host
Odeslán z: 147.228.209.196
Odesláno Pátek, 13. dubna 2012 - 23:36:52    Odkaz na tento příspěvek  

Zdravim, nemáte náhodou někdo uloženej jízdní řád Plzeňskýho expresu na linku do Prahy? Díky
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3525
Registrován: 9-2005

Odesláno Sobota, 14. dubna 2012 - 00:07:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

.. a pak se o něco snažte.

No šel jsi dnes z práce nějakej zdrchanej....
Bezdružická lokálka
Armin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 75
Registrován: 3-2004

Odesláno Sobota, 14. dubna 2012 - 20:29:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

theProfile: v hloubi PC jsem něco vypátral
application/pdf
L440500_090112_78355.pdf (53.7 k)

application/pdf
L440500_090308_79028.pdf (53.9 k)

Arkanoid 2: Revenge of DoH
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 14543
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 15. dubna 2012 - 01:17:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

... a pak se o něco snažte.

...si zvykej. Jel jsem jednou s trolejbusem do vozovny, na displeji velký nápis s číslem linky a textem vozovna. Přijde paní a jestli prý jedu na sídliště a nebo do vozovny. Pomyslím si něco o negramotném přepravovaném substrátu a odpovím, že do vozovny. Paní nastoupí. Dojedu k vozovně, přijde paní a začne mi nadávat, jak to, že jsem jí nedovezl na sídliště a že ona spěchá a že jí bude domů na pevnou linku volat dcera a že už nemá peníze na další lístek.... Nakonec jsem dotyčnou strčil do autobusu ke kolegovi jedoucímu na sídliště, aby mě té hrůzy co nejrychleji zbavil...
Jízda načerno je nedůstojná chování občana socialistické společnosti!
Cestující bez platné jízdenky bude kromě přirážky 100,- Kčs oznámen škole, učilišti, zaměstnavateli nebo MNV v bydlišti. Totožnost se ověřuje na náklady cestujícího na oddělení VB.
6120
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3139
Registrován: 4-2005

Odesláno Neděle, 15. dubna 2012 - 09:00:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

blbá - neumí číst - proto jí nikde nezaměstnají - proto je nemajetná - pak nemá na lístek natož na mobilní telefon - svoje mindráky z toho to si vylevá na všechno a na všechny
AV 15-30
James_bond
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 432
Registrován: 1-2009

Odesláno Neděle, 15. dubna 2012 - 11:47:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

6120: Ne vždy musí být člověk hloupý. 5 procent můžou být i jiné faktory. Jednou na očním se mě paní doktorka rozhodla vyšetřit podrobně nitrooční tlak přístrojem, který se dotýká oka. Aby to šlo, musela mě vykapat oči analgetickými kapkami, což způsobilo extrémní rozšíření zorniček. Kapky byly takový hnědý blevajs. Takže když jsem jel domů, tak jsem viděl dohněda a navíc dvojitě kvůli zorničkám, nebyl jsem schopen zaostřit ještě dalších 12 hodin. Takže jsem ani nebyl schopen přečíst, kam autobus od nemocnice jede.
Vektra
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 420
Registrován: 12-2005

Odesláno Neděle, 15. dubna 2012 - 13:08:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

J_b: Obávám se, že tohle nebude případ té dotyčné. Ale Martin jistě upřesní, zda šlo o oční či mozkový defekt.
Pavel2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9741
Registrován: 8-2002

Odesláno Neděle, 15. dubna 2012 - 14:43:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MJ:
Nakonec jsem dotyčnou strčil do autobusu ke kolegovi jedoucímu na sídliště, aby mě té hrůzy co nejrychleji zbavil...
to se nedá ani komentovat

wlasta:
taky pěkný, jak v jedličkárně :-)

007:
obávám se, že tentokrát jsi vedle jak ta jedle. minimálně 50% debilů lze odhalit na první pohled. to, co uvádíš ty, jsou jednotlivý výjimky s výskytem 1 člověk z 1000.

aspoň že se tady člověk občas zasměje :-)
dědkovo Á.Á.čko, prehistorická verse :-)) stav k 27.10.2007
tabulka P-rekordů, průběžně aktualizovaná
6120
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3141
Registrován: 4-2005

Odesláno Neděle, 15. dubna 2012 - 15:40:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

výjimky s výskytem 1 člověk z 1000

To asi ještě míň. Tihle chudáci kteří zrovna jedou z nemocnice po větším zdravotnickém výkonu ztraceni v prostoru a čase většinou nejezdí VHD ale individualkou popř. sanitkou.Občas se stane že takovej nebožák musí VHD protože mu nic jiného nezbývá ale je to míň než 1 z 1000.

Jinak tyhle případy pomalu nesvéprávnejch blbejch kaštanů k smíchu nejsou spíš k pláči nad jejich omezeností a blbostí tim spíše že je to denní chleba.

Na druhou stranu nám se to tady může zdát nepochopitelné, ale ruku na srdce kdo netápal třeba někde na úřadě v nemocnici atd..
AV 15-30
Wlasta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1468
Registrován: 5-2006
Odesláno Neděle, 15. dubna 2012 - 16:16:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

...si zvykej

Si zvykám. Dnes v 7:31 ráno v pětapadesátce přijíždím k odjezdové závoře a vidím v zrcátku sprintovat chlapa. Zastavím, otevřu dveře, chlap doběhne a nastoupí.

- Člověče, vy jedete napřed!
- Dobrý den. Zaprvé mám odjezd v 7:30, takže jedu načas. A zadruhé, očekával bych "děkuju".
- No dobrá, dobrá. Jednou Vary prosím.
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3526
Registrován: 9-2005

Odesláno Neděle, 15. dubna 2012 - 19:04:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Wlasta:
Bezdružická lokálka
Wlasta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1469
Registrován: 5-2006
Odesláno Neděle, 15. dubna 2012 - 20:06:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M_k: Ale byl milej. Označil se za pitomce sám, čímž mi ušetřil boj mu to neříct
Thunnder
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 60
Registrován: 12-2008
Odesláno Neděle, 15. dubna 2012 - 21:32:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnešní zážitky z linky 460805/14 aneb vyhlídková jízda po Plzni a následně po okresu Plzeň-sever. Z CANu 6 lidí, na Bolevci již 14 pasažérů. I tak se jedná o značný pokles proti dřívějšku, kdy v 18:40 z Plzně jezdilo do Kralovic cca 50 lidí v kloubáku. Dopravní odporník tedy pracuje na plné obrátky.

Zážitek číslo 2: Můj nejneoblíbenější řidič, na kterého si dlouhodobě stěžuje více pasažérů za jeho neomalenost, obhroublost, rychlou (až hazardní) jízdu a přísné lpění na vystupování zadními dveřmi, nejíst, nepít, nedýchat za cesty... Tak milý řidič, zastánce všech pravidel, dnes porušil pravidlo o dodržení 50 km/h v obci Horní Bříza, když jel 67 km/h a milého řidiče pokutovala hlídka Policie ČR za 1000 korun. Užil jsem si ten jeho ksicht se vším všudy
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 14544
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 15. dubna 2012 - 22:05:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já se zas byl dneska projet s LC936E (osmikvalt, s půlkama, heč!) na lince Praha - okresní město (100 kn od Prahy) - městečko o 20 km dál. Za předním sklem cedule s číslem linky a trasou Praha - MĚSTO - MĚSTEČKO (moc pěkná, velká, barevná, kdejaké ČSAD by mohlo závidět).
Odbavení cestujících probíhá asi takto: "Dobrý den, jednou MĚSTO!" Cvak, cvak, cvak, enter. "Sto deset korun, prosím!" Dostanu peníze, cestující dostane jízdenku a ještě se zeptá: "A do MĚSTEČKA náhodou nejedete?" Pomyslím si něco o tom, že by ten pán ve svém věku mohl umět číst, seberu mu lístek, vystornuju nebo prodám někomu jinému a pánovi vytisknu nový lístek do MĚSTEČKA.
...ale jinak se mi na té lince moc líbí. Každý den se mi v průměru jeden cestující snaží nacpat neplanou studentskou průkazku ;-) A sbírka zabavených průkazů se rozrůstá a kupodivu si nikdo ani slovem nestěžuje...
Jízda načerno je nedůstojná chování občana socialistické společnosti!
Cestující bez platné jízdenky bude kromě přirážky 100,- Kčs oznámen škole, učilišti, zaměstnavateli nebo MNV v bydlišti. Totožnost se ověřuje na náklady cestujícího na oddělení VB.
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 14545
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 15. dubna 2012 - 22:45:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A jinak... představte si Florenc a tam bílou karosu s velkkými cedulemi "PLZEŇ" a "KLATOVY" za předním sklem.

první cestující: Jedete do Tábora?
řidič: Ne, paní, do Klatov.

druhá cestující: Jede to na Písek?
řidič: Ne, paní, na naftu.

třetí cestující: Jednou Litvínov.
Řidič neříká radši nic. A dorazí ho další cestující s dotazem, jestli to jede napřed do Plzně a pak do Klatov - a nebo naopak... Ale ten je celkem inteligentní, ten aspoň umí číst.
Jízda načerno je nedůstojná chování občana socialistické společnosti!
Cestující bez platné jízdenky bude kromě přirážky 100,- Kčs oznámen škole, učilišti, zaměstnavateli nebo MNV v bydlišti. Totožnost se ověřuje na náklady cestujícího na oddělení VB.
6120
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3143
Registrován: 4-2005

Odesláno Neděle, 15. dubna 2012 - 22:52:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Každý den se mi v průměru jeden cestující snaží nacpat neplanou studentskou průkazku ;-) A sbírka zabavených průkazů se rozrůstá a kupodivu si nikdo ani slovem nestěžuje...

Za jakých okolností lze zabavit studentskou nebo jinou průkazku na slevu?
AV 15-30
Pavel2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9743
Registrován: 8-2002

Odesláno Neděle, 15. dubna 2012 - 23:06:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

wlasta 1468:
koukám, že tvůj život za velkým volantem rozhodně není nudnej, naopak je plnej neustálých překvapení

6120 #3141:
váhal jsem nad přidáním další nuly, ale 007 by to zpochybňoval, taxem zůstal víc při zemi

ještě že vozím jen letáky, tiskoviny atakpodobně, ty jsou spokojený že se vezou
dědkovo Á.Á.čko, prehistorická verse :-)) stav k 27.10.2007
tabulka P-rekordů, průběžně aktualizovaná
Slušný_cestující
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 100
Registrován: 1-2012

Odesláno Pondělí, 16. dubna 2012 - 10:16:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

§ 6
Posuzování platnosti jízdních dokladů
(1) Jízdní doklad je neplatný, jestliže

a) cestující nedodržel podmínky pro jeho použití stanovené přepravním řádem, tarifem nebo smluvními přepravními podmínkami,
b) nejsou vyplněné předepsané údaje,
c) je používán bez vyžadované fotografie,
d) je poškozen tak, že z něj nejsou patrné údaje potřebné pro kontrolu správnosti jeho použití,
e) údaje neodpovídají skutečnosti nebo byly neoprávněně pozměněny,
f) je použit neoprávněnou osobou,
g) uplynula doba jeho platnosti,
h) nejde o originál.

(2) Jízdenka pro jednotlivou jízdu nebo jízdenka časová, kterou lze podle tarifu použít jen ve spojení s dokladem, na jehož základě byla vydána, je neplatná, jestliže se cestující tímto dokladem současně neprokáže.

(3) Neplatnou jízdenku pro jednotlivou jízdu nebo jízdenku časovou je pověřená osoba oprávněna odebrat v případech uvedených v odstavci 1 písm. c) až h); odebrání jízdenky cestujícímu písemně potvrdí. Jízdní doklad podle § 4 odst. 2 písm. c) nelze odebrat.

Jízdní doklad je průkazka na slevu, Jízdenka je to, co je řidičem vydáno. A Pověřená osoba není řidič, ale osoba pověřená dopravcem jako kontrola. Takže řidič nic odebírat nikomu nesmí, pouze by měl, pokud si myslí, že se jedná o podvod, to nahlásit. A ani kontrolor nesmí odebírat osobní průkazy, ale pouze neplatnou jízdenku. Na odebírání osobních dokladů s fotografií je tady policie, nikdo jiný na to právo nemá.

Takhle jsem to po přečtení vyhlášky a smluvních přepravních podmínek např. u ČSAD pochopil. Takže by si někdo stěžovat mohl, že přišel o svůj osobní doklad, i když neplatný. Ale nejsem právník.

(Příspěvek byl editován uživatelem Slušný_cestující.)
Magiq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9452
Registrován: 3-2005

Odesláno Pondělí, 16. dubna 2012 - 10:40:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad.Slušný_cestující: Musíš si to přečíst celé. Řidič je pověřená osoba. Takže na to výše zmíněné má nárok. A průkaz na slevu je jízdní doklad. Jízdní doklad podle § 4 odst. 2 písm. c), který nelze odebrat, je například průkaz ZTP, ZTP/P.
To jen na upřesnění, aby se netáhly bludy dále. Doporučuji do nastudování změnit nick na Nezkušený cestující
VDL Futura - Coach of the Year 2012!!!
VDL Citea - Bus of the Year 2011!!!
Pilot_frenk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 208
Registrován: 11-2006

Odesláno Pondělí, 16. dubna 2012 - 10:53:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Thunnder:
Tohle je v přepravních podmínkách:
Jsou-li dveře vozidla označeny zvlášť pro nástup a pro výstup, je cestující povinen pro nástup a výstup použít dveře dle označení. Nevím jak v Kralovicích, ale u nás v Nepomuku máme označené dveře na všech autobusech.
Jinak ve všech autobusech společnosti je pomocí piktogramů zakázáno konzumovat potraviny, zmrzlinu a pít. Osobně na zákazu pití netrvám, pokud se jedná o uzavíratelou lahev.

Slušný_cestující:
Asi jsi to špatně četl, ale v přepravních podmínkách je toto:

Řidič vozidla veřejné linkové osobní dopravy nebo jiná pověřená osoba dopravcem vybavená kontrolním odznakem kruhového tvaru o průměru 4,3 cm s vyobrazením autobusu, vlajky ČR, nápisem modré barvy "KONTROLA" a nápisem žluté barvy "VEŘEJNÁ SILNIČNÍ DOPRAVA ČESKÁ REPUBLIKA", nebo obdélníkovou visačkou 9x4 cm s nápisem ČSAD autobusy Plzeň a.s., logem a nápisem ve žlutém poli "KONTROLA" s průkazem dopravce



EDIT: Kolega Magiq byl rychlejší.

(Příspěvek byl editován uživatelem pilot_frenk.)
Jebo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 420
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 16. dubna 2012 - 11:26:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jak to vypadá s těmi ojetinami u ČSAD? Jezdí jenom ten kloubovej MAN nebo i něco dalšího? Popřípadě, co stojí na Doubravce? Děkuji za odpověď.
Slušný_cestující
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 101
Registrován: 1-2012

Odesláno Pondělí, 16. dubna 2012 - 11:39:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

(2) Jízdním dokladem je

a) jízdenka pro jednotlivou jízdu,
b) jízdenka časová, opravňující k více jednotlivým jízdám po dobu její platnosti ve vymezeném rozsahu,
c) průkaz, jehož držitel má podle zvláštního právního předpisu,2) tarifu nebo smluvních přepravních podmínek právo na přepravu.

(3) Neplatnou jízdenku pro jednotlivou jízdu nebo jízdenku časovou je pověřená osoba oprávněna odebrat v případech uvedených v odstavci 1 písm. c) až h); odebrání jízdenky cestujícímu písemně potvrdí. Jízdní doklad podle § 4 odst. 2 písm. c) nelze odebrat.

Možná jste právníci a já podle vás ´Nezkušený cestující´ . Tak mi vysvětlete, podle kterého § je pověřená osoba oprávněna odebrat ´Průkaz na slevu jízdného´. A ve kterém paragrafu se píše, že ´Průkaz na slevu jízdného´ je neplatná jízdenka, kterou může pověřená osoba odebrat. V odstavci 2) o ničem takovém není řeč, bod za c)pojednává o průkazu ZTP, který odebrat nelze.

Trvám si na tom, že ´Průkaz na slevu jízdného´ není něco jako Plzeňská karta nebo Zákaznická karta , aby to mohl dopravce odebírat.
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3529
Registrován: 9-2005

Odesláno Pondělí, 16. dubna 2012 - 12:50:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Slušný cestující: odkaz

Zjednodušeně řečeno, protože platný jízdní doklad je to samé co jízdenka + příslušný průkaz na slevu (který ostatně poskytl dopravce). Výjimky pro odebrání (občanský průkaz nebo ZTP průkaz) stanovuje zákon.

(Příspěvek byl editován uživatelem M_k.)
Bezdružická lokálka
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 14548
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 16. dubna 2012 - 13:12:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To by mě ani nenapadlo, že rozjedu takovouhle diskuzi. Vyhlášku ministerstva dopravy číslo 175 mám v ruce taky, chtěl jsem jí ocitovat, ale evidentně jste byli rychlejší. Když to tak čtu, o zabavování průkazů na slevu jiných, než ZTP, tam není ani slovo, na druhou stranu, tyhle průkazy existují asi od roku 04/05, vyhláška je z roku 2000, takže s nimi prostě a jednoduše nepočítá. A kudy z toho ven? Zabavování průkazů v ní sice není povoleno - ale není ani zakázáno. Takže já bych se v tomhle případě řešil spíš tím pravidlem, že průkaz je něco jako jízdenka - vždyť při kontrole je její nedílnou součástí a pomocí něj dokládá cestující nárok na slevu - a neplatnou jízdenku řidič zabavit může.

Ještě bych ale rád zmínil jednu věc:

Jsou všeobecně platná pravidla. Jsou pravidla v rámci firmy, která toto může jakkoliv upravovat a upřesňovat. Takže například: Pokud revizor v linkovém autobuse u jedné firmy najde studenta s neplatnou průkazkou, posuzuje se to tak, že student je samostatně myslící gramotná bytost a může si za to sám, řidič naopak má za úkol co nejrychleji odbavit cestující a kdyby se měl pitvat v průkazkách, daleko nedojede. V jiné firmě by ale řidič šel na kobereček, kde by mu kladli otázky typu "Proč nekontrolujete průkazy?"

Takže pokud se 6120 ptá, aby věděl, jestli ty průkazky může zabavovat i on, asi bych mu doporučil poptat se někoho v práci, jak se tam na to budou tvářit.

A pokud jde o ty průkazy ZTP, nastolím takovou otázku:

Průkaz ZTP se vydává na dobu určitou, maximálně 10 let (i v případě, kdy tomu člověku od patnácti let chybí ruka a už nedoroste). Pokud je majitel průkazu starší 50 let, může - ale nemusí - dostat průkaz "doživotně".

Průkaz ZTP není jízdní doklad, ale průkaz mimořádných výhod, takže správně by ho řidiči ani revizoři zabavovat neměli. Na druhou stranu, držitel průkazu je povinnen po skončení jeho platnosti tento průkaz odevzdat na sociálku. Pokud tak neučiní a prohlásí, že ho ztratil a bude ho dál používat, neexistuje možnost, jak ho za to postihnout. Přitom dalším používáním průkazu se dopouští přestupku (zneužití průkazu zvláštních výhod) a může za to dostat pokutu do výše asi 10 tisíc Kč. Pokud by pak na zadní straně upravil datum platnosti, je to už trestný čin padělání a pozměňování veřejné listiny a tam už jsou možné i nepodmíněné tresty odnětí svobody.

Co je tedy mnohem víc společensky nebezpečné? Když řidič nebo revizor neoprávněně odebere neplatný průkaz ZTP - a nebo když ho cestující neoprávněně používá a nebo dokonce padělá?

Bavil jsem se o tom s paní, která měla v Plzni na magistrátu tyhle průkazy na starosti, abych věděl, jak průkaz má nebo nemá vypadat a abych uměl odhalit padělek, přišla řeč i na to zabavování průkazů. Paní říkala, že jen ať ty průkazy klidně zabavuju a odevzdávám sociálce, to je totiž jediný důvod, jak těm lidem zamezit, aby je dál neoprávněně používali.

Takže tak. A jak to vidíte vy?
Jízda načerno je nedůstojná chování občana socialistické společnosti!
Cestující bez platné jízdenky bude kromě přirážky 100,- Kčs oznámen škole, učilišti, zaměstnavateli nebo MNV v bydlišti. Totožnost se ověřuje na náklady cestujícího na oddělení VB.
Magiq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9453
Registrován: 3-2005

Odesláno Pondělí, 16. dubna 2012 - 13:18:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Průkazy ZTP nebrat. Nahlásit na sociálce s kompletními údaji na průkazu vyčtenými.
VDL Futura - Coach of the Year 2012!!!
VDL Citea - Bus of the Year 2011!!!
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3530
Registrován: 9-2005

Odesláno Pondělí, 16. dubna 2012 - 13:24:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Průkazy ZTP nebrat. Nahlásit na sociálce s kompletními údaji na průkazu vyčtenými.

Ale pokud jsou identifikační údaje padělány, může to být samo o sobě problém.
Bezdružická lokálka
Hupi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1265
Registrován: 7-2002

Odesláno Pondělí, 16. dubna 2012 - 13:43:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Žákovské průkazy zabavovat lze viz. vyhláška MF č. 1/2005 (metodický pokyn k žákovskému jízdnému), kde se v článku 7 píše doslovně:

"7. Neplatné žákovské průkazy
Za ztracené nebo odcizené žákovské průkazy a nevyužité jízdenky se náhrada neposkytuje a duplikáty se nevystavují.
1. Žákovský průkaz je považován za neplatný jestliže:
a) cestující nedodržel podmínky pro jeho použití stanovené přepravním řádem, tarifem nebo smluvními přepravními podmínkami dopravce
b) nejsou vyplněné předepsané údaje
c) je používán bez požadované fotografie
d) je poškozen nebo upraven tak, že z něj nejsou patrné údaje potřebné pro kontrolu správnosti jeho použití
e) údaje neodpovídají skutečnosti nebo byly neoprávněně pozměněny
f) je použit neoprávněnou osobou
g) uplynula doba jeho platnosti
h) nejde o originál
Neplatný žákovský průkaz podle písmen c) až h) je pověřená osoba dopravce oprávněna odebrat. Odebrání žákovského průkazu cestujícímu písemně potvrdí. Odebere-li dopravce žákovský průkaz vydaný jiným dopravcem, postoupí jej dopravci, který žákovský průkaz vydal.
Pokud se žák při kontrole jízdních dokladů prokáže jen průkazem bez jízdenky nebo jízdenkou za žákovské jízdné bez předložení žákovského průkazu, považuje se za cestujícího bez platné jízdenky. V takovém případě zaplatí v závislosti na věku obyčejné/plné jízdné nebo zvláštní/zlevněné jízdné pro děti do 15 let, a to z nástupní do cílové stanice. Cena předložené jízdenky pro jednotlivou jízdu se odečítá. Kromě toho zaplatí přirážku ve výši stanovené dopravcem ve smluvních přepravních podmínkách."
Trolejbusy v západních Čechách
Autobusy v Plzeňském kraji

ČSAD autobusy Plzeň a.s.
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3531
Registrován: 9-2005

Odesláno Pondělí, 16. dubna 2012 - 13:57:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tady je novější pokyn k této záležitosti: odkaz
Bezdružická lokálka
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 14549
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 16. dubna 2012 - 17:12:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A teď si dáme jeden praktický test:



Máte v ruce tento průkaz, který až do včerejška patřil jedné slečně učitelce. Že neplatí, to je jasné každému, kdo umí číst (což rozhodně není ona slečna učitelka, jinak by na něj nejela).

Vaším úkolem je: Zjistěte, zda měla dotyčná slečna vůbec někdy právo vlastnit a používat tento studentský průkaz. Nápovědou vám budiž předchozí odkaz od M_k a google

P.S.: Ti šikovnější z vás určitě zjistí na internetu i dvě mailové adresy dotyčné slečny a adresu jejího trvalého bydliště. Hlavně že revizoři musejí mít papíry od úřadu na ochranu osobních údajů (Řidiči ne!!! Proto to sem taky můžu dát!!!), když se stejně všechno dá najít na internetu...
Jízda načerno je nedůstojná chování občana socialistické společnosti!
Cestující bez platné jízdenky bude kromě přirážky 100,- Kčs oznámen škole, učilišti, zaměstnavateli nebo MNV v bydlišti. Totožnost se ověřuje na náklady cestujícího na oddělení VB.
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 14550
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 16. dubna 2012 - 17:34:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě malá nápověda: Abyste věděli, kde nastala chyba, přečtěte si pečlivě stranu 3 onoho wordovského dokumentu, konkrétně bod 2. Tam je zakopaná šelma psovitá. Ovšem abyste tu šelmu našli, potřebujete ten google, ze samotného průkazu a pokynu nevyčtete nic.
Jízda načerno je nedůstojná chování občana socialistické společnosti!
Cestující bez platné jízdenky bude kromě přirážky 100,- Kčs oznámen škole, učilišti, zaměstnavateli nebo MNV v bydlišti. Totožnost se ověřuje na náklady cestujícího na oddělení VB.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7697
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 16. dubna 2012 - 17:40:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vaším úkolem je: Zjistěte, zda měla dotyčná slečna vůbec někdy právo vlastnit a používat tento studentský průkaz. Nápovědou vám budiž předchozí odkaz od M_k a google

Tak třeba to, že strýček Google vyhledal, že tato slečna získala titul Bc. na ZČU a nikoliv v Praze?
(Stejně tak ani SŠ v Praze nestudovala...)
Mirbusak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1775
Registrován: 5-2005

Odesláno Pondělí, 16. dubna 2012 - 17:45:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MJ: tý úřednici na škole je to šumák, když se ti tam 1.9. nahrne celá škola, tak razítkuje o sto šest a nic neověřuje.
Ohledně ZTP průkazek: tohle řeším neustále, jestli sebrat či ne. Dokonce se pokoušel jeden cestující žádat slevu ZTP ještě na oranžovou průkazku ZTP, která snad 10 let neplatí. Já bych ZTP průkazku sebral a zaslal vydávajícímu úřadu.


Odebrání žákovského průkazu cestujícímu písemně potvrdí.
Mám dotaz, máte nějaké formuláře, když řidič zabavuje průkazku??Já to vyřešil formulářem do strojku, jelikož řidiči začali moc odebírat průkazy, a jeden chytrák nás chtěl poslat k soudu, že jsme mu sebrali neplatnou průkazku a nedali mu potvrzení.
Tak to je ta ČSAutobusováDoprava národní podnik...
Magiq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9455
Registrován: 3-2005

Odesláno Pondělí, 16. dubna 2012 - 17:51:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Taky máme ze strojku. Stejně tak je to i v IDSJMK.
VDL Futura - Coach of the Year 2012!!!
VDL Citea - Bus of the Year 2011!!!
Sanchez
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.67.71.109
Odesláno Pondělí, 16. dubna 2012 - 18:05:08    Odkaz na tento příspěvek  

Předpokládám, že průkaz byl odebrán včera na nejmenované lince (Městečko-Město-Praha) a to zcela v souladu se zákonem (zatímtco to zveřejňování zde už moc ne, i když vás chápu a je to krásný modelový příklad) neboť je už téměř pět měsíců neplatný a došlo k pokusu uplatnit slevu.

A podle ujca Gůgla (ale pozor nerze brát jako směrodatný údaj) neměl být vůbec vydán (resp. potrvrzen na UK), neboť dotyčná studuje kombinovanou formou, je třeba DENNÍ.
Sanchez
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.67.71.109
Odesláno Pondělí, 16. dubna 2012 - 18:08:53    Odkaz na tento příspěvek  

ad David: od kud má Bc. je fuk a na SŠ (myslíme-li tu samou, na 1. str. vyhledávače) nestudovala, nýbrž učí
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7698
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 16. dubna 2012 - 18:17:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sanchez:

Nějakou SŠ kdysi studovala, stejně jako má Bc. z Plzně (dle strýčka Googla) - to bylo moje vyjádření na otázku, jestli měla vůbec kdy nárok na uplatnění studentské slevy v uvedené relaci.

Jinak, taky mi nepřijde zrovna košer zveřejňovat takový průkaz "bez cenzury" (např. je nutné ukazovat i fotku? I když, slečna učitelka je celkem fešná, byť tak trochu podvodnice ).
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 14551
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 16. dubna 2012 - 18:51:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

a jeden chytrák nás chtěl poslat k soudu, že jsme mu sebrali neplatnou průkazku a nedali mu potvrzení.
Taky máme ze strojku. Stejně tak je to i v IDSJMK.


Můžete mi někdo poslat nějaký vzor toho, jak má takové potvrzení vypadat? Já ve strojku nic podobného neměl, takže bych ho aspoń udělal na počítači a oběma majitelům zabavených průkazů poslal mailem...

Jinak vás musím pochválit, správnou odpověď jste našli (a k tomu byly třeba údaje z průkazu), takže teď už ho můžu po domluvě s adminy nějak zcenzurovat.

A ještě bych tu měl zvědavý dotaz. V pátek taky za mnou přišla slečna s velice zajímavým studentským průkazem - bylo na něm vyplněno jméno, příjmení, datum narození, odkud, kam - a dost. Chyběla platnost "od - do" a všechna ta potvrzovací razítka. Být to normální cestující (viz výše), průkaz neuznám a prodám dotyčné lístek za plnou cenu. Jenže slečna měla předem zakoupenou jízdenku s místenkou. Co s tím? Nechat jí zaplatit znova plnou cenu by bylo do jisté míry nefér tím, že by za jednu cestu zaplatila dvakrát (byť pokuta by jí vyšla mnohem dráž) a doplatek ze studentského na obyčejné jízdné pokladna neumí.

Jaké doporučení mají na tohle řidiči renomovaných firem? Hodit neplatný lístek i s průkazem estujícímu na hlavu a prodat novou jízdenku za plnou cenu? A nebo se to řeší ještě jinak?
Jízda načerno je nedůstojná chování občana socialistické společnosti!
Cestující bez platné jízdenky bude kromě přirážky 100,- Kčs oznámen škole, učilišti, zaměstnavateli nebo MNV v bydlišti. Totožnost se ověřuje na náklady cestujícího na oddělení VB.
Magiq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9456
Registrován: 3-2005

Odesláno Pondělí, 16. dubna 2012 - 18:58:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tady nějaké obecné doporučení dát přímo nejde. Řidič by to správně vzít neměl. Já bych ji vzal, místenku bych si také vzal a odevzdal na firmě. A toto doporučení bych (podle své nálady) dal i řidiči renomované firmy na telefonu.
VDL Futura - Coach of the Year 2012!!!
VDL Citea - Bus of the Year 2011!!!
6120
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3150
Registrován: 4-2005

Odesláno Pondělí, 16. dubna 2012 - 19:33:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hodit neplatný lístek i s průkazem estujícímu na hlavu a prodat novou jízdenku za plnou cenu?

Pokuď by jsi byl ortodoxní byrokrat tak bez pochyby ano! Reklamace ať si pak dotyčná vyřídí na AMSu kde místenku se slevou vydali na základě neplatné průkazky.
AV 15-30
Slušný_cestující
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 102
Registrován: 1-2012

Odesláno Pondělí, 16. dubna 2012 - 19:44:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já bych ještě závěrem řekl to, že sice je to zajímavé se v tom takhle vrtat, ale pokud vím, tak při této věci funguje zdravý rozum, tedy někde si řidič žáky pamatuje, tak je nebude vyzývat celý školní rok, aby mu ukazovali průkaz. Někde, když má naplnit vůz 70-ti lidmi, z toho 50-ti studenty, taky nebude chtít jednotlivě průkazy. Takže v praxi funguje zdravý rozum, i když jsem zažil i to, že někdo bral jednotlivě ty průkazy do ruky a otáčel to na druhou stranu, a dokonce zkoumal i fotografie... Mimochodem, nedávno šla v jednom spoji do KT kontrola a problém byl pouze v tom, že jeden student ten lístek zahodil, jinak průkaz měl. Ostatní v pořádku. A konečně, ztráta vzniká státu, ne dopravci, takže kdo to tak pečlivě kontroluje, snaží se pro státní pokladnu.(včetně těch pečlivých kontrolorů, kteří kontrolují řidiče).
Spíše by odpovědné a oprávněné osoby měly řešit bezpečnost přepravy, o tom se moc nemluví, protože kdyby tohle bylo dodržováno, přicházeli by dopravci o peníze, ne stát.

P.S. pokud jsem zase řekl něco špatně, opravte mě..
Slušný_cestující
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 103
Registrován: 1-2012

Odesláno Pondělí, 16. dubna 2012 - 19:47:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co například autobusy Evadys, nejsou náhodou schválené pouze pro sezení, nikoliv stání??...radši to asi nebudeme rozebírat