K-report
 

Archiv diskuse Doprava v Plzeňském kraji do 11. 04. 2012  

Diskuse K-report » Archiv 2012 » Autobusy a trolejbusy » Doprava v Plzeňském kraji » Archiv diskuse Doprava v Plzeňském kraji do 11. 04. 2012 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
neon
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.13.89.11
Odesláno Pátek, 06. dubna 2012 - 08:29:02    Odkaz na tento příspěvek  

re: Pavel2 takže jak sám píšeš jsi jediný komu to celé vadí, tak nevím proč to tak pořád řešíš, jestliže jezdíš autem, tak by si to ani neměl poznat, proto by ses do toho asi neměl tak montovat, a i kdyby tak nevím jak by ti mohlo vadit že jede o 5 minut později
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7786
Registrován: 4-2003

Odesláno Pátek, 06. dubna 2012 - 08:59:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

odpor k fousatýmu staropraseti Štáhlichovi je mnohem větší, než jen Pavlův2... Reakcí na něj jsou tři druhy - ignorance (občas s tichým skřípěním zubů), odpor s občasnými protiakcemi (většina ostatních v závislosti na platební morálce prasete) nebo dobře schovaná spolupráce (estábákomafián Zemek).
Neplýtvejte municí, šetřte životní prostředí - podávejte v krátkých dávkách!
Pavel2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9720
Registrován: 8-2002

Odesláno Pátek, 06. dubna 2012 - 10:24:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

neon:
tvoje reakce jsou na jednu stranu přinejmenším úsměvný, ale na druhou stranu hlavně strašně tragický, svědčící o naprostým nepochopení.

pokud budu mít kamion, budu jezdit za normální cenu dejme tomu 30 kč/km, budu spokojenej, vydělám si. když tak bude postupovat drtivá většina konkurentů, vydělají si taky, přičemž zákazník dostane za svý peníze kvalitní službu.

pak se ale objeví jedna megafirma, která bude chtít zvýšit svůj podíl na trhu. rozhodne se toho dosáhnout sražením ceny o 1/3. kdo z toho bude profitovat bude ona firma, sežere víc zakázek, bude mít větší obrat, zisky etc. druhej kdo si polepší, bude na první pohled i zákazník (na druhej už třeba ne, protože třeba více reklamací, zpoždění, rozdá dopravcům víc pokut atp., ale to se záměrně posuzuje odděleně jako nesouvisející činnosti).

v globálním pohledu ta megafirma sníží ceny v celým odvětví, takže někteří menší dopravci už si nebudou žít tak dobře a spokojeně, někteří padnou. megafirma bude místo čechů zaměstnávat ukrajince, bulhary, rumuny, filipínce, protože čech si řekne, že za takový peníze radši zůstane ležet v posteli.

takže kdo na tom vydělá? co je lepší?

proto tvrdím, že kdyby tu nebylo prase štáhlich, líp by se dýchalo celý autobusový linkový dopravě na západě čech.

btw kdysi jsem jako cestující ve štáhlichovo karose zažil předjíždění autobusu na D5 pravým pruhem. naštěstí to dopadlo dobře. ale kvůli debilitě úkáčka za volantem mohlo skončit i tragicky.

i to je jeden z důvodů, proč mě osobně VŠ vadí. že se k cestujícím sám osobně chová jako hulvát je defacto jeho boj a těch, kdo si to nechají líbit.
dědkovo Á.Á.čko, prehistorická verse :-)) stav k 27.10.2007
tabulka P-rekordů, průběžně aktualizovaná
Pavel2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9721
Registrován: 8-2002

Odesláno Pátek, 06. dubna 2012 - 10:28:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

a dodatek:
pomíjím přendavání SPZ/RZ z autobusu na autobus (pro policajta je asi karosa jako karosa), propadlý technický, nedodržování aetru, kašlání na jízdní řád a spoustu jiných malých prasárniček.
dědkovo Á.Á.čko, prehistorická verse :-)) stav k 27.10.2007
tabulka P-rekordů, průběžně aktualizovaná
Martinhd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 334
Registrován: 5-2005

Odesláno Pátek, 06. dubna 2012 - 10:43:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Taky si dovolím jeden dodatek, a to k filozofii sestavování jízdních řádů:
Z města A do města B jezdí konkurence v 7, v 11 a v 17 hodin. Cestující by určitě ocenili, kdybych já jezdil třeba v 9, ve 13 a v 15, ale já pojedu v 6:50, v 10:50 a v 16:50.
Výsledek? Cestující si nepolepší, protože časová nabídka spojení se takřka nezmění. Dlouhodobě si naopak pohorší, protože můžou nastat asi tyhle dvě varianty:
1) Konkurence to zabalí, takže cestující, pokud chce jet, musí se odevzdat do rukou mých řidičů a pojízdného šrotu.
2) Konkurence to nezabalí, ale posune časové polohy spojů. To si nenechám líbit, čímž se spustí lavina nepřetržitých změn jízdních řádů, v nichž se cestující postupně ztratí.

(Příspěvek byl editován uživatelem martinhd.)
Jakub Starý
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.24.90.2
Odesláno Pátek, 06. dubna 2012 - 11:22:57    Odkaz na tento příspěvek  

Bohužel zásadní problém na trase Plzeň-Praha je ten, že pokud člověk buď nechce jet SA nebo chce jet až na Florenc (aby nemusel třeba přestupovat na Zličíně na metro, protože jede z Florence dál...), musí jet s VKJ. ČSAD Plzeň na lince do Prahy jede minimálně, AKV také. Nejhorší je to třeba o víkendu, kdy jede bus z Florence po osmé ráno a potom až před 13.hodinou. Mimo tuto dobu musíte až na Zličín.
Takže spousta lidí s tímhle dopravcem bohužel jet musí. Úsměvné (a třeba porušení licence?) je třeba i to, že některý ze spojů oficiálně končí na Hradčanské, ale jede až na Florenc, kde Vás vyhodí u metra. Kdysi dávali jízdenku jen na Hradčanskou, dnes Vám ji řidič vystaví až na Florenc.
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7330
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 06. dubna 2012 - 11:34:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mimochodem, ve středu jsem viděl, jak VKJ vysazoval cestující v zst. Tylova (ale té, kde staví 18) a pak jel dál na CAN zřejmě. Já jezdím na týhle trase výhradně se "zelenejma proužkama" a nebo vlakem, protože výhradně jezdím do centra. Když nejede žádný ČSAD, jedu vlakem. A vím o víc lidech, kteří jezdí stejně.
A jedna momentka dnes z Podbořan:

Fotky na MHDFOTO blog na iDnes.cz
Říkejte mi MMM
Vyčkejte prosím, tento příspěvek se optimalizuje!
abcdefg
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.111.4.58
Odesláno Pátek, 06. dubna 2012 - 11:34:58    Odkaz na tento příspěvek  

musí jet s VKJ

Nemusí. Rychlíky jezdí každou hodinu a pěšky je to z hlavního nádraží na Florenc cca. 15 minut, pokud nechcete popojíždět metrem.
Jakub Starý
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.24.90.2
Odesláno Pátek, 06. dubna 2012 - 11:43:16    Odkaz na tento příspěvek  

abcdef:
A stojí jízdenka pro příležitostného cestujícího z Plzně do Prahy také jen 100,-Kč. Myslím, pokud přijdu k pokladně a chci jet vlakem, co odjíždí za 5 minut?
A jízdenka na jednu stanici metrem z hl.n. na Florenc je za 26,-Kč.
Pro někoho pakatel, pro spoustí lidí komplikace...
Já třeba osobně jezdím autobusem, nemusím se bát, se že mne někdo okrade během jízdy (osobní zkušenost). A časově to vyjde nastejno, rozdíl pár minut v neprospěch vlaku, takže tenhle fakt nehodnotím.
neon
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.13.84.242
Odesláno Pátek, 06. dubna 2012 - 12:51:04    Odkaz na tento příspěvek  

pokud já vim tak u štáhlicha jsou dobrý peníze a ukrajinci je mají stejný jako češi, dále nevím jaký by měl být v inteligenci mezi čechem a ua rozdíl oni snad mohou za to kde se narodili?Tam připisuji mentální stagnaci Vám. Další je věc ceny, kterou jak vy říkáte kazí, ale já vím že ten kdo jí kazí je ČSAD jezdí tady za mnohem méně než na dotovaných spojích - za což by mohli dostat několikamilionouvou pokutu od úřadu pro hospodářskou soutěž, čímž k***rví ceny štáhlichovi, který na dané trase jezdí dráž!!! takže nevím co si to tu vymýšlíte.
Pavel2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9723
Registrován: 8-2002

Odesláno Pátek, 06. dubna 2012 - 13:19:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

rozdíl mezi průměrným autobusákem-čechem a oním dotyčným cca 50letým ukrajincem nebude v inteligenci, ale tak nějak celkově... v míře zkušeností s jízdou po dálnici, znalosti dopravních předpisů, mentalitě a třeba i pudu sebezáchovy.

že ukrajinci mají u VŠ stejný prachy jako češi je sice ok, ale ty odjetý hodiny jsou taky v pořádku? a kdyby se jezdilo striktně podle aetru, tak by taky byly pořád tak skvělý? myslím, že třeba MJ by mohl opatrně něco nastínit...

jestliže čsad má dvojí ceny na linkách ZDO a na linkách, který provozuje na vlastní podnikatelský riziko (a je to napadnutelný), proč už to někdo neohlásil na úřední místa? krajskej úřad, úřad pro ochranu hospodářský souteže atp. může to udělat každej, tedy i řadovej občan/cestující, pokud má dojem, že někdo páchá zločin.
dědkovo Á.Á.čko, prehistorická verse :-)) stav k 27.10.2007
tabulka P-rekordů, průběžně aktualizovaná
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 14517
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 06. dubna 2012 - 14:17:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já třeba osobně jezdím autobusem, nemusím se bát, se že mne někdo okrade během jízdy (osobní zkušenost). A časově to vyjde nastejno, rozdíl pár minut v neprospěch vlaku, takže tenhle fakt nehodnotím.

No... já jezdím vlakem určitě mnohem víc (až tak, že se mi vyplatí koupit si IN100 za 23 tisíc), ale s cizí rukou ve své kapse jsem se probudil jen ve vlacích jedoucích v době, kdy všechny slušné autobusy dávno spí v garážích...

ale já vím že ten kdo jí kazí je ČSAD jezdí tady za mnohem méně než na dotovaných spojích - za což by mohli dostat několikamilionouvou pokutu od úřadu pro hospodářskou soutěž, čímž k***rví ceny štáhlichovi, který na dané trase jezdí dráž!!!

A co teprv takové AKV, které má jiný ceník pro Karlovarský a jiný pro Ústecký kraj! A ještě má asi tři různé ceníky pro dálkové linky, další ceník pro mezinárodní linky a další tři ceníky platí na třech městských dopravách? No to až se dozví úřady, tak tu firmu rovnou zruší a rozpustí!

Nebude to spíš třeba tak, že když dotované linky dotuje kraj, může mluvit do toho, za kolik se na dané lince bude jezdit, protože co se nevybere na jízdném, to dorovná kraj ze svého rozpočtu? Zatímco na nedotované lince si každý může dát, jakou cenu potřebuje, aby se mu to vyplatilo?
Jízda načerno je nedůstojná chování občana socialistické společnosti!
Cestující bez platné jízdenky bude kromě přirážky 100,- Kčs oznámen škole, učilišti, zaměstnavateli nebo MNV v bydlišti. Totožnost se ověřuje na náklady cestujícího na oddělení VB.
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 14518
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 06. dubna 2012 - 14:23:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

pokud já vim tak u štáhlicha jsou dobrý peníze a ukrajinci je mají stejný jako češi

Peníze sice fajn, ale pracovní podmínky stojí za houby. V tuhle chvíli ještě nikdo ze Štáhlichových řidičů netuší, co budou jezdit zítra, pozítří nebo za týden, protože zítřejší rozpis služeb se dozví po telefonu dneska odpoledne nebo večer. Takže představa, že by si někdo z řidičů mohl podle rozpisu služeb plánovat svůj soukromý program, návštěvu lékaře a podobně, je docela mimo. Pokud je tam člověk v první řadě proto, aby od rána do večera vydělával peníze, tak s tím nemá problém, ale pokud chce i nějaký soukromý život, tak je bez šance. Plzeňský řidič bez problémů udělá za den tři spoje do Prahy a zpět, kde jen doba řízení je 9:00 za předpokladu, že v Praze nebude žádná zácpa (ha ha!), k tomu je nutno připočítat dobu na odbavení cestujících, kterou u ČSAD mají řidiči taky zahrnutou do placené pracovní doby, tím se nám z devíti hodin práce stává deset a půl. K tomu nějaká doba na tankování, úklid autobusu, ... půlhodina, celkem 11:00 hodin práce? Je to pořád ještě v pořádku?
Jízda načerno je nedůstojná chování občana socialistické společnosti!
Cestující bez platné jízdenky bude kromě přirážky 100,- Kčs oznámen škole, učilišti, zaměstnavateli nebo MNV v bydlišti. Totožnost se ověřuje na náklady cestujícího na oddělení VB.
Slušný_cestující
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 90
Registrován: 1-2012

Odesláno Pátek, 06. dubna 2012 - 16:17:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale asi to bude docela schopnej člověk ten Štáhlich když to dokáže takhle po telefonu organizovat On volá i ten den, např. někdo jede ráno do PM a po cestě mu volá, v kolik pojede zpátky

neon: chtěl bych se tě zaptat, ty s ním dojíždíš někde pravidelně, nebo kdo jsi, že se snažíš ho bránit.

A Štáhlichovi řidiči kromě do Prahy jezdí také spoje pro diskotéku v Chlumčanech, takže musí trávit sobotní noc cca od 20 - 5 ráno touto činností. Někdy to jezdí i sám Štáhlich, že to má zapotřebí čekat několik hodin v noci v Chlumčanech, ale nejspíš ta jeho firma je celý jeho život
Jmx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 722
Registrován: 5-2003

Odesláno Pátek, 06. dubna 2012 - 16:59:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nebude to spíš třeba tak, že když dotované linky dotuje kraj, může mluvit do toho, za kolik se na dané lince bude jezdit, protože co se nevybere na jízdném, to dorovná kraj ze svého rozpočtu?
Potvrzuji, i v Ústeckém kraji má jeden dopravce jiné jízdné pro komerční linky, jiné pro regionální "krajské", případně ještě jiné pro MHD. Co se týče krajských linek, musí dopravci změnu tarifu schválit Rada kraje (schvaloval se i tarif Trilexu) a Ústecký kraj na přelomu roku velmi výrazně ovlivnil navrhovanou výši cen jízdného i u dopravců provozujících společně MHD a příměstskou dopravu.
No a co se týče přespolních "východních" řidičů... kontroly hovoří za vše. Jízdní řád existuje jen pro vyjetí z výchozí stanice a to ještě jen orientačně, návaznosti na jiné spoje a složitější operace s odbavovacím zařízením jsou sci-fi, celková komunikace při řešení problému nebo získání informace je neřešitelný problém a to včetně kontroly spoje ("Pane řidiči, dejte nám doklady od vozidla" "...he? ...co?", "vyjeďte revizní lístek" "...heee?"). Možná jsou světlé výjimky, ale ve většině přítomnost řidičů tohoto typu nedělá pozitivní obraz u cestujících. Nevěřím tomu, že je někdo zaměstnává za stejných podmínek jako řidiče, který není pod hrozbou případného vyhoštění z ČR.
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 14520
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 06. dubna 2012 - 20:53:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale asi to bude docela schopnej člověk ten Štáhlich když to dokáže takhle po telefonu organizovat

Ano, tohle na něm musím opravdu ocenit (a myslím to upřímně). Kdo někdy zkoušel organizovat práci větší než malé skupiny lidí v prostoru a čase, ten ví... A to ani nemluvím o tom, že já na to potřebuju počítač, jemu stačí "pojízdná kancelář" v autobuse, počítač nejspíš nemá ani u sebe v kanceláři.

Mimochodem, docela by mě zajímalo, jak organizoval provoz v dobách, kdy mobilní telefony měli jen podnikatelé a mezi příslušenství mobilu běžně patřil i podvozek, aby bylo mobil možné přepravovat.

No a co se týče přespolních "východních" řidičů... kontroly hovoří za vše. Jízdní řád existuje jen pro vyjetí z výchozí stanice a to ještě jen orientačně, návaznosti na jiné spoje a složitější operace s odbavovacím zařízením jsou sci-fi, celková komunikace při řešení problému nebo získání informace je neřešitelný problém a to včetně kontroly spoje ("Pane řidiči, dejte nám doklady od vozidla" "...he? ...co?", "vyjeďte revizní lístek" "...heee?").

V nejmenovaném DP jezdí jeden řidič z Běloruska (taky chodí na K-Report ), jeden z Uzbekistánu a jedna řidička z Ukrajiny. S prvními dvěma problémy nejsou, ani organizační, ani jazykové, paní řidička snad jednou spadla s autobusem do pangejtu, ale to se může při troše smůly stát každému. Taky tam jezdí tři řidiči tmavší pleti a ani s nimi problémy nejsou, jeden naopak slouží jako operativní dispečerská záloha, což je poměrně prestižní směna obsazovaná jen spolehlivými lidmi. Takže odsuzovat řidiče jen proto, že je "tak trochu jiný", to se mi moc nelíbí.
Mimochodem, problém byl jen s jedním řidičem z Holandska, který prostě jednoho krásného dne přestal chodit do práce a od té doby se o něm neví.

Na druhou stranu, příhody o problémech s kontrolou jsou uvěřitelné, zrovna nedávno mi jeden revizor vyprávěl, jak kontroloval Poláka u nějakého východočeského ČSAD a řešil s ním jeden nevydaný lístek. Celý ten popis vypadal víc jako špatná komedie, než jako úřední úkon. A kamarádka jela s nějakým Bulharem na lince Cheb - Aš, chtěla lístek pro sebe a pro psa a dokud řidiči nevysvětlila, že pes je to černobílé, co jí sedí u nohou, řidič nebyl schopný pochopit, co se po něm chce.
Jízda načerno je nedůstojná chování občana socialistické společnosti!
Cestující bez platné jízdenky bude kromě přirážky 100,- Kčs oznámen škole, učilišti, zaměstnavateli nebo MNV v bydlišti. Totožnost se ověřuje na náklady cestujícího na oddělení VB.
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7333
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 06. dubna 2012 - 20:59:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A kamarádka jela s nějakým Bulharem na lince Cheb - Aš
Nevím, co to je za národnost, ale jeden řidič u AKV jezdí dálkový linky a onehdá mi místo padesátikoruny vrátil euro krčíc při tom rameny. Ale bylo teplo, hezky, přede mnou víkend, tak jsem to odbyl mávnutím ruky.

Nedávno jsem pro kamarádku dělal JŘ zelenejch proužků z Plzně do centra Prahy, možná se to někomu bude hodit:
application/vnd.openxmlformats-officedocument.spreadsheetml.sheet
Pha-plz.xlsx (11.4 k)

Fotky na MHDFOTO blog na iDnes.cz
Říkejte mi MMM
Vyčkejte prosím, tento příspěvek se optimalizuje!
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 14521
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 06. dubna 2012 - 22:54:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Že by toho Bulhara z Aše pustili i do Prahy? Já ho vždycky potkával na 411110 a 240, jezdí s nějakou SORkou... Ale naposledy jsem s ním jel víc jak před rokem. Jméno bych kdyžtak dohledal, někde tu budu mít od něj jízdenku.
(Jinak, národnost samozřejmě nevím, ale jméno znělo bulharsky...)
Jízda načerno je nedůstojná chování občana socialistické společnosti!
Cestující bez platné jízdenky bude kromě přirážky 100,- Kčs oznámen škole, učilišti, zaměstnavateli nebo MNV v bydlišti. Totožnost se ověřuje na náklady cestujícího na oddělení VB.
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7335
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 06. dubna 2012 - 23:06:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martine, tak ono jich tam možná bude víc (jméno nevím, musel bych hledat jízdenku). Tenhle řidič jezdí s Mercedesem.
Fotky na MHDFOTO blog na iDnes.cz
Říkejte mi MMM
Vyčkejte prosím, tento příspěvek se optimalizuje!
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7789
Registrován: 4-2003

Odesláno Sobota, 07. dubna 2012 - 02:45:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bulhar byl v Aši vždycky jenom jeden
Neplýtvejte municí, šetřte životní prostředí - podávejte v krátkých dávkách!
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7336
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 07. dubna 2012 - 10:11:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak jsem našel lístek z oné cesty a bude to nejspíš ukrajinec (podle jména).
Fotky na MHDFOTO blog na iDnes.cz
Říkejte mi MMM
Vyčkejte prosím, tento příspěvek se optimalizuje!
Irizar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 531
Registrován: 7-2006
Odesláno Sobota, 07. dubna 2012 - 17:46:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin_j: Keď už došla reč na tie kotrasty u cudzincov, tak napríklad vo Veolii v Stavangeri jazdil vodič z našich končín, ktorý už nejazdí, pretože to dotiahol na hlavného dispečera (v tvrdej konkurencii domorodcov). A potom tam jazdí vodič pôvodom z DP Praha, ktorý ešte stále na požiadavku produktu zložitejšieho než lístok celý, detský alebo dôchodcovský reaguje mávnutím za seba a frázou "grátis". Prípadne, ak cestujúci trvá na tom že ako fakt chce ten mesačník dobiť, tak "grátis, ku..a". Obaja tam dorazili v tej istej várke na jeseň 2007.

Holt s pôvodom to nemá nič spoločné, je to len a len o človeku...
ondrejsokol.rajce.net
Slušný_cestující
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 91
Registrován: 1-2012

Odesláno Sobota, 07. dubna 2012 - 21:13:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Irizar: No já už jsem jel zdarma několikrát, a jednou dokonce i u Štáhlicha, a to, když došla v dvoupatrové Setře páska na jízdenky, tak řidič máchl rukou, že bez lístků vybírat peníze nebude. Tam je vůbec zajímavé to, že peníze má schované v kuchyňské lince ve dřezu pod schody nahoru, kde probíhá i odbavení. Nezažil jsem jiný BUS, kde by odbavení probíhalo v kuchyňce Pak jsem jel ještě 3 x zadarmo u ČSAD (1x došla páska, 1x neměl řidič na zpátek a 1x nástup zadními dveřmi bez placení, bylo narváno). A jednou jsem jel za 2.50 do Plzně, protože jsem měl na kartě asi 6 Kč tak mi to dal na nejbližší zastávku, abych nemusel dobíjet Ale všechno to už je několik let zpátky, dneska už na to víc dbají.
Myšák_tom
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1439
Registrován: 10-2010

Odesláno Neděle, 08. dubna 2012 - 19:39:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevím, kdo se tu sháněl po těch závadách na zastávkových označnících ČSAD, každopádně na zastávce Janovice n./Úhl., Rozvojová zóna chybí jízdní řád (zda je vylepen někde uvnitř v boudě jsem nezkoumal, ale na první pohled to vypadalo, že chybí) a název zastávky.
www.mysaktom.rajce.net - II REGIOJET
Slušný_cestující
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 92
Registrován: 1-2012

Odesláno Neděle, 08. dubna 2012 - 22:04:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TOTO jsem našel na sránkách SPVD. http://www.spvd.cz/index.php/prestice

Důležitým záměrem je zdvoukolejnění trati Plzeň - Klatovy, které by se mělo podle Koncepce dopravy Plzeňského kraje uskutečnit. Umožní to zahustit vlakové spojení s Plzní na půlhodinový interval, při citelném zkrácení jízdní doby. Pak bude železniční spojení skutečně bezkonkurenční, protože již dnes se v pracovní dny ráno neobejde cesta po silnici do Plzně bez značného zdržení v dopravní zácpě. Důsledkem očekávaného rozvoje Integrovaného dopravního systému kraje bude patrně omezení autobusového spojení s Plzní a Klatovy. Ušetřené vozokilometry by se měly použít pro zlepšení dopravy v nejbližším okolí města, autobusové linky budou plnit funkci krátkých napáječů železniční dopravy, tak jak je to v moderních dopravních systémech. Proto bude nutné nutné vylepšit současné autobusovou stanici u vlakového nádraží o nástupní ostrůvky, přístřešky, informační systémy apod.

Je to sice staré, je to v rubrice Přeštice. Nevím, kdo tohle psal, ale opět se nejspíš jednalo o člověka, který o tom nemá žádné praktické znalosti, jak to občas u ´dopravních odborníků´ bývá. Autobusová doprava po 1.4.2012 byla naopak posílena. Spojení autobusem Přeštice - Plzeň za 15 minut Bory a 25 minut CAN nemůže vlak s dobou jízdy přes 30 minut konkurovat. Prostě nehledět na praxi, ale od stolu kdesi v kanceláři lidem narýsovat, že budou muset jezdit vlakem. Naštěstí se od toho upustilo.

Dále autor článku lituje, že v Přešticích byla tehdy MHD omezena na současné 2 spoje denně v dopoledních hodinách. Ani tyto spoje by dnes nebyly, kdyby nejezdily do okolních obcí Skočice a Žerovice(sice součást města Přeštice, ale vesnice vzdálené pár km). Dnes to využívají na 95 % důchodci a smysl to pro ně má, dojedou si nakoupit atd. Ale to původní bylo opět ukázka odborníka na papíře uvažujícího. Příklad: někdo tehdy navrhnul spoj, který vyjížděl z Přeštic od kostela v 7.23, dále stavěl na náměstí a pak před ZŠ v 7.30. A tento odborník si myslel, že s tím budou dojíždět děti za 5 Kč denně do školy. Za 1) vyučování začínalo v 7.50, 2) i od toho kostela to bylo do 10-ti minut chůze, za 3) žáky z této oblasti by se dalo spočítat na prstech jedné ruky, možná ruky + nohy, za 3) autobusy z vesnic se žáky se na nám. sjíždějí kolem 7.35 - 7.40, a to ještě některé staví i u ZŠ. Prostě zcela nesmyslný spoj...
To, že ´MHD´ v tak malém městě narýsovaná dopravním odborníkem byla omezena na běžnou linkovou dopravu město - vesnice je zcela logické. Na tomto článku je vidět nadšení autora pro jakýsi městský systém, který je však odtržen od skutečných potřeb...

Zajímalo by mě, kdo tohle tehdy vytvořil. Ani kontakt na autora článku není..
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7676
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 09. dubna 2012 - 01:57:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Důležitým záměrem je zdvoukolejnění trati Plzeň - Klatovy, které by se mělo podle Koncepce dopravy Plzeňského kraje uskutečnit. Umožní to zahustit vlakové spojení s Plzní na půlhodinový interval, při citelném zkrácení jízdní doby

Ach jo, to se musejí uvádět nepravdy/lži i na odkazovaných stránkách?
Vlakové spojení Přeštic, potažmo i Klatov s Plzní, lze zahustit na půlhodinu i dnes - koneckonců na takové jednokolejce č. 190 mezi Plzní a Nepomukem toho taky jezdí ve špičce víc než 1 pár vlaků za hodinu.
Nebo je ta věta myšlena tak, že ten půlhodinový interval je zaveditelný už teď, a že to zdvoukolejnění by přineslo "jenom" to "citelné" zkrácení jízdních dob? Pokud ano, pak jde - dle mého názoru - přinejmenším o zavádějící informaci.

Dva páry vlaků za hodinu (ve špičce) na jednokolejné trati č. 183:

Sp vlaky: Plzeň hl. n. X:50 - Plzeň-Valcha X:00 - Přeštice cca X:18 - Švihov u Klatov X:30 - Klatovy X:39.
Kromě uvedených zastavuje také v: Plzeň zastávka, Dobřany.

Os vlaky: Plzeň hl. n. X:11 - Dobřany X:30 - Přeštice cca X:42 - Švihov u Klatov X:00 - Klatovy X:13. Z důvodu stíhání křižování by jeden konkrétní vlak asi nesměl zastavit zároveň v žst. Chlumčany u Dobřan + zároveň v zast. Přeštice-Zastávka.
(V protějším směru symetricky, takže křižování Sp s Os by vycházelo do žst. Přeštice.)

Vůbec, z tohoto pohledu to vypadá, že by přišlo vhod zvoukolejnění úseku od žst. Přeštice cca 2 km směrem na Plzeň (pak by se stíhalo zastavit i v CHuD i zároveň v P-Z), + výhybna Borovy (aby tam bylo možné ve špičce protáhnout i nějaký ten nákladní vlak; + maximálně tak úprava kolejišť a nástupišť ve stanicích.
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3514
Registrován: 9-2005

Odesláno Pondělí, 09. dubna 2012 - 08:07:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A není zdvoukolejnění přeci jenom řádově lepší level než výhybny a a nacpanej jízdní řád, kde přes den neproklouzne nákladní vlak a při jakékoliv průšvihu, se jízdní řád rozpadne na mnoho hodin? Toho zdvoukolejnění se sice asi nikdy nedočkáme, stejně jako zahuštění jízdních řádů, ale druhá kolej s místními úpravami trasy by byla beze sporu značným přínosem.

e to sice staré, je to v rubrice Přeštice. Nevím, kdo tohle psal, ale opět se nejspíš jednalo o člověka, který o tom nemá žádné praktické znalosti, jak to občas u ´dopravních odborníků´ bývá.

Děkuji. Odhadl jste mi naprosto přesně. Ten článek je starý tři roky, bude ho nutné trochu revidovat i když si za většinou toho co je v něm psáno stojím.

(Příspěvek byl editován uživatelem M_k.)
Bezdružická lokálka
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 14525
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 09. dubna 2012 - 08:09:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vlakové spojení Přeštic, potažmo i Klatov s Plzní, lze zahustit na půlhodinu i dnes - koneckonců na takové jednokolejce č. 190 mezi Plzní a Nepomukem toho taky jezdí ve špičce víc než 1 pár vlaků za hodinu.

To je sice pravda, ale pak může být problém vyjezdit to, když někde nastane nějaké zpoždění nebo nepravidelnost provozu. Zrovna včera mi říkal spolužák z dopravky, že řeší nějaký zvláštní vlak na trati z Liberce do Tanvaldu, vlak mu přijede do Liberce v pět, ale volná kapacita tratě pro průjezd vlaku je až někdy v osm večer.
Co ale koukám do grafikonu pro tuhle trať, problém by to být nemusel, vychází mi to na první pohled zhruba na křižování na Valše a v Chlumčanech. A co se nákladní dopravy týká, je tam kreslený jeden jediný pravidelný pár nákladních vlaků, na druhou stranu tudy v případě výluk jezdí odkloněné vlaky z domažlické trati včetně expresů.
Jízda načerno je nedůstojná chování občana socialistické společnosti!
Cestující bez platné jízdenky bude kromě přirážky 100,- Kčs oznámen škole, učilišti, zaměstnavateli nebo MNV v bydlišti. Totožnost se ověřuje na náklady cestujícího na oddělení VB.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7678
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 09. dubna 2012 - 10:50:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A není zdvoukolejnění přeci jenom řádově lepší level než výhybny a a nacpanej jízdní řád, kde přes den neproklouzne nákladní vlak a při jakékoliv průšvihu, se jízdní řád rozpadne na mnoho hodin?
Rozhodně to nestojí za ty investované peníze. Snahou by mělo být jezdit tak, aby ta zpoždění nevznikala. Totéž platí i pro ostatní jednokolejky v okolí Plzně.
I v zahraničí je spousta jednokolejek, kde se takový rozsah dopravy vyjezdí úplně v pohodě.
http://www.oebb.at/de/Fahrplanauskunft/Aktuelles_Kursbuch/Detail_ 902/kif902_11.pdf
http://www.oebb.at/de/Fahrplanauskunft/Aktuelles_Kursbuch/Detail_ 903/kif903_11.pdf

Tratě z větší části (Wolkersdorf - Laa, resp. Stockerau - Retz - Znojmo) jednokolejné. V některých úsecích je mezistaniční vzdálenost i přes 10 km. A přesto - co všechno se tam dá vyjezdit...
A ještě tam je i místo pro nákladní dopravu (stejně jako by bylo i na 183ce po případném zavedení mnou popisovaného rozsahu osobní dopravy, pokud by se vybudovala výh. Borovy).
Rozhodně to není tak, že by výstavba 2. koleje přímo podmiňovala zavedení půlhodinového taktu. Navíc, takováto sdělení mohou u "obyčejných občanů" vytvořit dojem, že jen co by skončily stavební práce, tak tam ty vlaky opravdu začnou každou půlhodinu jezdit (= objednatel je tam automaticky objedná)... Zlatý voči.

Zrovna včera mi říkal spolužák z dopravky, že řeší nějaký zvláštní vlak na trati z Liberce do Tanvaldu, vlak mu přijede do Liberce v pět, ale volná kapacita tratě pro průjezd vlaku je až někdy v osm večer.
Díky za vhodný příklad. Položím otázku analogickou s nastíněnou otázkou tratě č. 183. Popisovaný problém by efektivně vyřešilo:
a) zdvoukolejnění celé tratě Liberec - Tanvald.
b) vybudování výhyben v dnešních mezistaničních úsecích (Smržovka dolní nádraží, Nová Ves nad Nisou; dosazení AHr. do úseku Jablonec - Vesec?)

Co ale koukám do grafikonu pro tuhle trať, problém by to být nemusel, vychází mi to na první pohled zhruba na křižování na Valše a v Chlumčanech.
Při jednovrstvé obsluze a 30 min. taktu ano. Při prokladu Os/Sp (každá z linek ve špičkovém intervalu 60 min.) by křižování vycházelo jinak.

A co se nákladní dopravy týká, je tam kreslený jeden jediný pravidelný pár nákladních vlaků, na druhou stranu tudy v případě výluk jezdí odkloněné vlaky z domažlické trati včetně expresů.
Pak by možná stálo za to hlavně zdvoukolejnit trať Plzeň - Domažlice. Pak by už žádné odklony nevznikaly (výluky na dvoukolejce = zavedení jednokolejného provozu). Je nesmysl zdvoukolejňovat nějakou trať s argumentem, že to je odklonová trasa za nějakou vytíženou jednokolejku.
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3516
Registrován: 9-2005

Odesláno Pondělí, 09. dubna 2012 - 11:29:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rozhodně to není tak, že by výstavba 2. koleje přímo podmiňovala zavedení půlhodinového taktu.

To asi ne. Ale to zkrácení jízdních dob při jednokolejném provozu by stejně moc nepřicházelo v úvahu, jak je v článku psáno. Nemluvě i problémech při výlukách na jednokolejné trati......

P.S.: Když silniční lobby lobbuje za čtyřproudou rychlostí silnici až do Klatov (což v tom návrhu Koncepce je taky i když kapacitně současná silnice stačí), proč se nezabývat myšlenkou zkvalitnění a zrychlení železniční dopravy??? Pravda, myslím si že nakonec asi nebude v horizontu 20-30 let nic, dokonce ani ten čtyřpruh do Klatov....

(Příspěvek byl editován uživatelem M_k.)
Bezdružická lokálka
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7680
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 09. dubna 2012 - 11:45:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když silniční lobby lobbuje za čtyřproudou rychlostí silnici až do Klatov (což v tom návrhu Koncepce je taky i když kapacitně současná silnice stačí), proč se nezabývat myšlenkou zkvalitnění a zrychlení železniční dopravy???
Ale já se jí ve výše uvedených příspěvcích zabývám - zrychlení není jen o zkrácení jízdních dob, ale i o zkrácení střední čekací doby na konkrétní spoj.

Je potřeba odolávat vlivům lobby nejen silniční, ale i železniční. Takže říkám NE obojímu.
Takováto železniční lobby třeba může mít neblahý vliv v tom smyslu, že zatímco ten 30 min. takt by byl realizovatelný prakticky už teď (i kdyby třeba s odstřelením zastavování v jedné či dvou zastávkách), tak se může argumentovat, že "ten 30 min. takt přece půjde zavést až po dostavbě 2. traťové koleje"...

Jinak, na odkazovaných tratích severně od Vídně také postupem času došlo ke zvýšení traťové rychlosti a zkrácení jízdních dob - a nemuselo se zdvoukolejňovat.

application/vnd.openxmlformats-officedocument.spreadsheetml.sheet
Plzensko.xlsx (752.6 k)


Přibližně takto bych si to představoval já. Klíčem k úspěchu je rozbití uzlu Plzeň hl. n. v X:00 a jeho nahrazení "dvojuzlem" cca v X:10 - X:15 a v X:45 - X:50. To by však bylo výhodné pro tratě vedoucí do všech směrů - hlediska prokladů R/Ex směr Praha, resp. Os/Sp do ostatních směrů; ale i hledisko možnosti zavedení přesného hodinového intervalu jednotlivých "vlakových linek".

I po té trati č. 190 by mělo být možné vyjezdit 3 páry vlaků za hodinu pouze s dosazením jedné výhybny + jednoho AHr. Žádná 2. traťová kolej by nebyla potřeba.
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3517
Registrován: 9-2005

Odesláno Pondělí, 09. dubna 2012 - 12:02:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

OK, možná máš pravdu. Ale dvoukolejka je dvoukolejka.

P.S.: Excel 2010 v PC bohužel nemám...
Bezdružická lokálka
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7681
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 09. dubna 2012 - 14:05:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M_k:

OK, možná máš pravdu. Ale dvoukolejka je dvoukolejka.
Ano, ale v tomto (ale zdaleka nejen v tomto) případě prakticky zbytečná (musí být tlak na to, aby se jezdilo včas - už jenom kvůli autobusovým přípojům atd.), ne že se bude brát zpoždění jako norma. Mimochodem, na zajímavý případ, kdy se v konstrukci vlakového JŘ přímo počítá se vznikem zpoždění, jsem včera narazil na této jednokolejné, přesto poměrně zatížené (každou hodinu 1 pár Os a 1 pár Sp/R, obojí celodenně celotýdenně) jednokolejné trati: http://www.youtube.com/watch?v=ozrbT92Wkiw

Jednu z výhod železnice oproti silnici vidím v tom, že zatímco pro průjezd dvoujnásobného počtu vozidel po silnici je potřeba silnici rozšířit na dvojnásobnou šířku (viz ten "čtyřpruh do Klatov), tak v případě železnice často stačí pro umožnění zdvojnásobení počtu vlakových spojů pouze zvýšit traťovou rychlost na vhodně vybraném úseku nebo v pečlivě vybraném místě zřídit výhybnu, AHr. apod.
Efektivní řešení z hlediska ekonomického, ale třeba i ekologického.

P.S.: Excel 2010 v PC bohužel nemám...
Při mé snaze o převedení do verze .xls se soubor "zvětšil" na 4 MB (= nemožnost přidat sem jako přílohu). Poslal jsem ti to (ve verzi "pro MS Excel 97-03") e-mailem.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3518
Registrován: 9-2005

Odesláno Pondělí, 09. dubna 2012 - 14:36:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Excel 2010 v PC bohužel nemám...

Heh, teď už nemám ani své PC. Nějak v něm zachrastilo a je v prd.....

Příbuzní naštěstí PC vlastní.
Bezdružická lokálka
Slušný_cestující
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 93
Registrován: 1-2012

Odesláno Pondělí, 09. dubna 2012 - 18:03:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mk: tak to tedy byla rychlá reakce. Já jsem vás nechtěl urážet osobně nebo tak, to já nechci nikoho. Jen se dokážu rychle naštvat, když se někdo někde pokouší něco zavádět, a neví, že v praxi to nebude fungovat. K tématu MHD Přeštice: Přece nemůžete litovat, že byl opuštěn z finančních důvodů jakýsi podle vás ´atraktivní model´. Tento ´atraktivní model´ který obsahoval i mnou uvedený nesmyslný spoj a další, které nikdo nevyužíval, byl logicky zrušen. Nikdo přece nebude platit něco, čím nikdo necestuje. Naopak, dnešní podoba MHD, kterou jsem popsal výše a kterou jistě znáte, je optimální a využívaná.

A co se týká té železnice, tak znovu, ptám se, víte vůbec, že v praxi bohatě postačuje to, že jede vlak 1 x za hodinu, a že většina je stejně poloprázdná? K čemu byste chtěl zavádět vlak každou půlhodinu? A konečně, píšete, že ´´železniční spojení bude bezkonkurenční´´ . V tom máte pravdu v případě, kdy lidé dojíždí na Borská pole, na ZČU a jiné školy při Klatovské ul. Pro ně by skutečně bylo bezkonkurenční, kdyby museli vlakem až na Zastávku nebo Hl.n., a pak se vracet zpátky na Bory...

Ale opravdu nechci nikoho urážet, a proto mi zkuste ještě odpovědět, co říkáte na moje argumenty A můžete i vy ostatní, jestli souhlasíte s Mk, nebo si myslíte, že bych mohl mít alespoň v něčem z toho pravdu

(Příspěvek byl editován uživatelem Slušný_cestující.)
Vektra
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 414
Registrován: 12-2005

Odesláno Pondělí, 09. dubna 2012 - 22:24:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

musí být tlak na to, aby se jezdilo včas
Můžete mi vysvětlit jakým tlakem chcete docílit, aby lidi přestali skákat pod vlak, ingnorovat výstrahu na přejezdech, aby stromy přestaly padat do kolejí a v neposlední řadě aby více jak 40 let staré lokomotivy byly bezporuchové??
Další utopie je myslet si že trať 190 spasí výhybna?? Jedná se o jednu z nejvytíženějších jednokolejek u nás (v úseku Plzeň-Nepomuk) ve špičce se prakticky křižuje ve všech stanicích. Sebemenší zdržení (frekvence cestujícíh) postupně nabourává celý grafikon. Náklad není šance protahnout.
Nezlobte se,ale o provozu nevíte vůbec nic. Pokud je někde potřeba dvoukolejka jako sůl, tak je to právě mezi Np a Plz.
Jinak vrátím-li se ke klatovské je nesmysl odstřelit poměrně slušnou frekvenci v Chlumčanech a hýčkat si veverky a zajíce na Valše jen proto, "že mi tak vychází křižování". Jinak si osobně myslím,že klatovské (a samo nejen jí) by prospělo mnohem víc než 30 min takt obnova vozového parku. 40-ti letá B/Bt/Bdt nepřilákají více cestujících ani při 10 min taktu...
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3519
Registrován: 9-2005

Odesláno Pondělí, 09. dubna 2012 - 22:33:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tohle je přeci složitější otázka. Pokud chceme udělat veřejnou dopravu využívanou, aby lidé nechali své auto doma, musíme nabídnout atraktivitu. A tu přináší především kvalitní železniční spojení, včetně třeba nové zastávky za Borskými poli, která je taky namalovaná. Jak by se vám líbilo například dostat se z Přeštic do centra Prahy za 1,5 hodiny? Autem či autobusem v pracovní dny nemožné. Železnicí by to po určitých modernizacích, které zčásti v dnešní době probíhají na pražské trati, časem šlo. A tak bych mohl pokračovat, ale byli bychom tu dlouho. A pokud se nám podaří udržet nebo navýšit počet cestujících ve vlacích, nepřímo na tom vydělají i autobusy.

Naopak, dnešní podoba MHD, kterou jsem popsal výše a kterou jistě znáte, je optimální a využívaná.
Já mám představu o podobě MHD nějakou, vy zase svou. A jakou si zaplatí město Přeštice je druhá věc. Mimochodem, dva spoje denně - to je svým rozsahem patrně nejmenší MHD v republice... odkaz

P.S.: Aby bylo jasno, veřejnou dopravou jezdím velice často, vlastní automobil nemám.

(Příspěvek byl editován uživatelem M_k.)
Bezdružická lokálka
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7683
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 09. dubna 2012 - 23:13:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Můžete mi vysvětlit jakým tlakem chcete docílit, aby lidi přestali skákat pod vlak, ingnorovat výstrahu na přejezdech, aby stromy přestaly padat do kolejí a v neposlední řadě aby více jak 40 let staré lokomotivy byly bezporuchové??
Nic z toho ovšem nevyřeší existence dvoukolejky - právě v tomto smyslu o tom byla řeč.

Měl jsem na mysli například toto: výluky, u nichž se dá předpokládat vznik zpoždění, budou vždy řešeny VJŘ. Výluky budou organizovány tak, aby se pokud možno během té uzavírky tratě "udělalo všechno", a ne že se budě dělat výluka kvůli opravě jednoho propustku. Prostě tak, jak se to dělá například na dvou rakouských jednokolejek, na které jsem odkazoval výše.
Dále: zahuštění spojení na půlhodinu (proklad Os/Sp) může znamenat zkrácení čekacích dob při čekání na zpožděné spoje. Atd.

Další utopie je myslet si že trať 190 spasí výhybna?? Jedná se o jednu z nejvytíženějších jednokolejek u nás (v úseku Plzeň-Nepomuk) ve špičce se prakticky křižuje ve všech stanicích.
Ano, výhybna Šťáhlavy + AHr. Zdemyslice (pokud vím, tak dřívější Hr. Zdemyslice bylo zrušeno bez náhrady, je to tak?) by umožnila možnost tudy provést 3 vlaky za hodinu. Viz tabulka. A pořád by nebyla trať zcela "ucpaná".

Nebo se nabízí ještě jedna možnost řešení - ve směru "proti špičce" (ráno ve směru Plzeň - Nepomuk, odpoledne ve směru Nepomuk - Plzeň) jezdit s příměstskými vlaky jen každou hodinu (ve směru "proti špičce" takovýto interval jistě postačí) a soupravy spojovat. Podle toho mého návrhu z tabulky by to dokonce vycházelo tak, že by nevznikla potřeba soupravy navíc.
A najednou by nebylo potřeba tudy protáhnout 6, ale jen 5 vlaků za hodinu (v součtu v obou směrech)...


Jinak, co se týče případného přenášení zpoždění, platí to, co jsem napsal v předchozím bodě.

Ale O. K., jestli nějaká trať přece jen potřebuje v okolí Plzně zdvoukolejnit, tak je to Plzeň - Nepomuk. Nikoliv však Plzeň - Klatovy.

Jinak vrátím-li se ke klatovské je nesmysl odstřelit poměrně slušnou frekvenci v Chlumčanech a hýčkat si veverky a zajíce na Valše jen proto, "že mi tak vychází křižování".
O. K., křižování na Valše by mohlo být letmé (bez uvedení zastavení v JŘ) a zastavení v Chlumčanech by se dalo bez problémů umožnit dvoukolejkou v tomto úseku. Pak by mohly Os vlaky zastavovat všude, kde zastavují už nyní.

P. S. Jestli vám to křižování Sp vlaků "na Valše" tolik vadí, můžete navrhnout jiný koncept, kde by nevycházelo. Rád si váš návrh přečtu.

Jinak si osobně myslím,že klatovské (a samo nejen jí) by prospělo mnohem víc než 30 min takt obnova vozového parku. 40-ti letá B/Bt/Bdt nepřilákají více cestujících ani při 10 min taktu...
Sp vlaky (Praha -) Plzeň - Klatovy (minimálně každý druhý přímo z/do Prahy) = modernizované vozy klasické stavby, Os vlaky = moderní elektrické jednotky. Ale u toho špičkového 30 min. taktu (proklad Os/Sp) bych zůstal - hodinový takt ve špičce v okolí tak velkého města je pramálo přijatelný.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Pavel2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9731
Registrován: 8-2002

Odesláno Úterý, 10. dubna 2012 - 03:57:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

m_k:
silniční vsuvka:
Když silniční lobby lobbuje za čtyřproudou rychlostí silnici až do Klatov (což v tom návrhu Koncepce je taky i když kapacitně současná silnice stačí)

jako člověk spojenej spíš s volantem než s vlakem - to bych se teda hádal, že stačí. ve špičce je mezi Vysokou a KT takovej provoz, že nemáš moc šancí předjet. chytíš smrdutou pomalou Avii, starej chcíplej kamión nebo důchodce v korejský nákupní tašce/Š 120/fabii/thalii atp. a vlečeš se sedumdesátkou. zaplaťpánbu za ten přeštickej přivaděč! akorát by tam mohli povolit 130, taková pěkná nová rovná široká silnice a máš se tam plížit 90

dobrá kovbojka je taky zkusit si přejet silnici první třídy napříč v době dopravní špičky, třeba cestou z Dolní Lukavice do Dnešic - super čekačka a adrenalin, vřele doporučuju.

vzhledem k existujícímu provozu si Klatovy 4pruh až do Plzně určitě zaslouží. jak bysme dnes jezdili do Prahy kdyby nebyla D5? to by byl pěknej vojeb... to by nám ta ekonomika pěkně vzkvétala. ony se ty široký silnice nestaví jen kvůli intenzivní dopravě, ale i kvůli zvýšení bezpečnosti, víme? stačí jeden blbej polák a je to v řiti (nedávno I/26 u Ohučova).

konec OT - můžete dál optimalizovat vlaky.
dědkovo Á.Á.čko, prehistorická verse :-)) stav k 27.10.2007
tabulka P-rekordů, průběžně aktualizovaná
Vektra
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 415
Registrován: 12-2005

Odesláno Úterý, 10. dubna 2012 - 07:52:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nic z toho ovšem nevyřeší existence dvoukolejky Nic takového jsem,ale neřekl. Spíš mě pobavila věta "vyvíjet tlak..." Věřte,že není v zájmu žádného dopravce ani provozovatele dráhy vytvářet zpoždění. Ale minimálně při uvíznutí loko na trati je dvoukolejka velmi užitečná.
Ano, výhybna Šťáhlavy + AHr. Zdemyslice
Jistě by to byla pomoc,ale nikoliv významná. A při současném grafikonu by to bylo užitečnější obráceně. Celkem častý jev je zpožděný sudý Os (Np-Plz),který zpozdí v Nezvěsticích křižující Os od Plzně,který již nemůže být puštěn k včasnému R do Blovic. Výsledek je cca +15 u lichého Os. Tohle by značně eliminovala výhybna Zdemyslice nikoliv AHr. Naopak lichému Os, který je v St.Plzenci často předjížděn zpožděným lichým R by pomohlo AHr.Štáhlavy.
Jinak,ano všechna hradla (Šťáhlavy,Zdemyslice a Srby) byla bohužel zrušena bez náhrady stejně jako 4 další z Np do Babin.
Ale jistě se shodnem,že tady by byla dvoukolejka mnohem užitečnější než např. do Stříbra.
Navíc si uvědomte značné pořizovací a udržovací naklady v případě výhybny (kol.rozvětvení,zab.zař atd.) oproti udržbě širé trati.
No a klatovská, neřikam,že mi vadí křižování na Valše,vadí mi zastavovaní všech křiž.vlaků na úkor Chlumčan. A letmému křižování na Valše by jistě pomohlo přidání části druhé TK,podobně jako to navrhujete u Přeštic. Vynechávat lze samozřejmě zastavování vybraných Os v Zastávce(osada s necelými 100 obyv.). S půlhodinou ve špičce souhlas,ale v první řadě ta obnova voz.parku (což taky přispěje ke zkrácení jízdních dob)
Slušný_cestující
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 94
Registrován: 1-2012

Odesláno Úterý, 10. dubna 2012 - 08:22:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pavel2: Tak to bych nesouhlasil, naopak je potřeba zastavit ten nárůst silniční dopravy auty mezi KT - PM. Ano, dnes je to tam naprosto šílené, ale není možné to řešit takhle. Čtyřproudá silnice až do Klatov by zdevastovala místní krajinu a proto je dobře, že je jen na papíře a realizace je odložena. Právě proto, aby nemusel být celá republika pokryta betonovými silničními kolosy, je potřeba dělat kvalitní veřejnou dopravu za výhodné ceny pro lidi, aby se vyplatilo nechat auto doma. Dnes tady mezi Přešticemi a Plzní vyhrávají autobusy,protože je to rychlejší a výhodnější spojení ale jinde je to zase železnice, např. na té trati 190, tam je jako hlavní spojení obcí železnice. Samozřejmě, že pro lidi z vesnic je auto jedinou možností, když nechtějí čekat dlouhé hodiny na veřejnou dopravu. Ale lidi z měst a obcí v ose KT - PC - PM nemají žádný důvod kromě pohodlí, jezdit auty. Spojení na této ose je ohromné, autobusy + vlaky od 4 - 22 hodin jezdí pořád.

Mk: ještě k té MHD, ano, dnes je to papírově nejmenší MHD, ale vlastně to MHD ani není, kdyby to nezajíždělo do těch vesnic, tak by to už neexistovalo. A k té atraktivitě: je to o penězích, každý dopravní nadšenec nebo odborník dokáže navrhnout MHD všude, třeba i tramvaje, metro v Plzni atd, pokud to někdo zaplatí. Příklad je tady: http://www.jhmd.cz/ Tuto trať koupil nadšenec - soukromník, jinak by už dávno zkrachovala, ČD zde téměř tehdy zastavily provoz. A dneska zde provozuje tuto úzkokolejku v takovém rozsahu, že by to nikdo z veřejných peněz neplatil. Majitel je prostě nadšenec, kterému připadá atraktivní vypravit např. vlak ve 3.20 z Jindřichova Hradce do Obrataně, kolik tím může jet lidí, si netroufám odhadnout...

Podívejte se na jízdní řád http://www.jhmd.cz/docs/jhmd-timetable-2012c.pdf

(Příspěvek byl editován uživatelem Slušný_cestující.)
James_bond
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 428
Registrován: 1-2009

Odesláno Úterý, 10. dubna 2012 - 11:48:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jestli ten nárůst dopravy nebude tím, že auta nejedou jen z PM do KT. Silnice je totiž mezinárodním tahem na Šumavu a dále do Německa, půlka aut začíná a končí jinde než v PM či KT. Veřejná doprava je tam intervalově slušná. Jenže jinde je to ještě horší, třeba mezi Černicemi a za Losinou u odbočky na Příbram. Bodejť by tam o víkendu nebyl značný provoz, když do Losiné jedou autobusy po 6 a 15 hodině, jinak nic. Proto kdo chce někam (na chatu atd.), musí o víkendu použít auto.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7684
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 10. dubna 2012 - 13:20:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vektra:
A při současném grafikonu by to bylo užitečnější obráceně. Celkem častý jev je zpožděný sudý Os (Np-Plz),který zpozdí v Nezvěsticích křižující Os od Plzně,který již nemůže být puštěn k včasnému R do Blovic. Výsledek je cca +15 u lichého Os. Tohle by značně eliminovala výhybna Zdemyslice nikoliv AHr. Naopak lichému Os, který je v St.Plzenci často předjížděn zpožděným lichým R by pomohlo AHr.Štáhlavy.
Nabízí se otázka, proč jsou ty vlaky takto zpožděné? U vlaků jedoucích z Plzně snad čekání na zpožděné přípoje, ale u Os jedoucích od Nepomuku do Plzně?

Maximální včasnost jízdy vlaků je i potřebným základem pro provázanou síť autobusových linek na tyto vlaky navazujících.

V současném JŘ by to možná s tou Výh./AHR. sedělo tak jak píšete, ale současný JŘ (s uzlem Plzeň hl. n. v X:00) má, co se týče tratě č. 190, tyto nevýhody:
- Nemožnost zavedení co nejpřesnějšího 30 min. intervalu příměstských vlaků.
- Nemožnost zavedení 60 min. intervalu R/Sp (křižování by vycházelo na jednokolejku ještě před Nepomukem).
- Počítá s uzlem Plzeň hl. n. v X:00, který nepovažuji za vhodný z důvodů, které jsem popsal dříve.

Navíc si uvědomte značné pořizovací a udržovací naklady v případě výhybny (kol.rozvětvení,zab.zař atd.) oproti udržbě širé trati.
Ten poměr "údržba širé tratě" ku "zřízení a údržba výhybny" je stále daleko příznivější, než poměr "zřízení a údržba výhybny" ku "zřízení a údržba 2. traťové koleje". A v těchto souvislostech uvažuji.

Pavel2:
vzhledem k existujícímu provozu si Klatovy 4pruh až do Plzně určitě zaslouží. jak bysme dnes jezdili do Prahy kdyby nebyla D5? to by byl pěknej vojeb... to by nám ta ekonomika pěkně vzkvétala. ony se ty široký silnice nestaví jen kvůli intenzivní dopravě, ale i kvůli zvýšení bezpečnosti, víme?
Ano, existence čtyřproudovky (dálnice) mezi Prahou a Plzní rozhodně má logiku, ale to jsem zde nezpochybňoval.

Slušný_cestující:
Tuto trať koupil nadšenec - soukromník, jinak by už dávno zkrachovala, ČD zde téměř tehdy zastavily provoz. A dneska zde provozuje tuto úzkokolejku v takovém rozsahu, že by to nikdo z veřejných peněz neplatil. Majitel je prostě nadšenec, kterému připadá atraktivní vypravit např. vlak ve 3.20 z Jindřichova Hradce do Obrataně, kolik tím může jet lidí, si netroufám odhadnout...
Ten provoz vlaků na trati Jindřichův Hradec - Obrataň je dotován z veřejných peněz úplně stejně, jako provoz vlaků ČD na jiných tratích.
http://gvd.cd.cz/gvd/CZ_k228_111211_01.pdf
Z toho jízdního řádu mi celkem jasně vychází, že je konstruován tak, aby vozidla "přespávala" výhradně v Jindřichově Hradci - a proto jezdí vlaky jako ten s odjezdem z JH ve 3:20, nebo naopak ten s příjezdem do JH v 0:05.

Podobným příkladem budiž tato trať, kde jsou dopravcem ČD:
http://gvd.cd.cz/gvd/CZ_k282_111211_01.pdf

Rozhodně bych to ale (ani v jednom případě) nedával za vzor - je zřejmé, že ty vlaky jedoucí ve 3 ráno z JH či ze VS jezdí prázdné či skoro prázdné, což zvyšuje neefektivitu jejich provozu. Hlavně ve srovnání s autobusem, který může být přes noc zaparkovaný někde "na vsi", kam večer přijel a odkud zase brzy ráno odjede.
Vektra
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 416
Registrován: 12-2005

Odesláno Úterý, 10. dubna 2012 - 16:14:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ale u Os jedoucích od Nepomuku do Plzně? čekání na přípoje v předměstí+našponovaná JD Hpř.-Np
Maximální včasnost jízdy vlaků... naprostý souhlas, toho lze kromě znamých faktorů docílit zejména zdvojkolejněním Plz-Np (o výlukách rovněž k nezaplacení!)
Současný uzel v Plzni je možná nevyhovující,ale s jakýmkoliv jeho překopáním je třeba velkých zásahů na všech tratích. A samozřejmě při každé změně (rychlejší vozidla,rychlejší průjezd Plzní, atd.) potřeba radikálně překopat grafikon a tedy i propustnost.(Najednou budete např. potřebovat výh. Doudlevce, Tlučnou a Srby) Tyto problémy na dvoukolce nikdy mít nebudete.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7685
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 10. dubna 2012 - 17:32:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Současný uzel v Plzni je možná nevyhovující,ale s jakýmkoliv jeho překopáním je třeba velkých zásahů na všech tratích
A šlo by o zásahy veskrze prospěšné, což jsem se snažil naznačit v přiložené tabulce i dalším textu (např. špičkový hodinový takt zrychlených vlaků na tratích č. 160 a 190 - dnes nevyjezditelný -, celodenní hodinový takt zrychlených vlaků na 183 atd.).

A samozřejmě při každé změně (rychlejší vozidla,rychlejší průjezd Plzní, atd.) potřeba radikálně překopat grafikon a tedy i propustnost.(Najednou budete např. potřebovat výh. Doudlevce, Tlučnou a Srby) Tyto problémy na dvoukolce nikdy mít nebudete.
Ne (alespoň s těmi Doudlevcemi a Srby; tratí č. 180 - a tedy mj. Tlučnou - jsem se nezabýval). Časové polohy vlaků by byly fixovány těmi "křižovacími stanicemi" (už jen proto, aby se nemuselo po takovýchto úpravách kvedlat i s těmi autobusovými přípoji navazujícími na vlaky) a případné zrychlení v rámci Plzně by se promítlo v (svým způsobem žádoucím) prodloužením přestupních dob v Plzni hl. n.
Ke změně uzlu Plzeň hl. n. z X:00 na dvojuzel X:45 - X:50 + X:10 - X:15 by mohlo dojít v jednom kroku (tedy všechny změny naráz).

Ať to shrnu: Já prostě tvrdím, že většího rozsahu osobní železniční dopravy (ze kterého může, jak psal M_k, profitovat i ta návazná autobusová doprava), lze v okolí Plzně dosáhnout jen s minimálními nebo vůbec žádnými zásahy do infrastruktury, a že to rozhodně není o tom, že by (kdekoliv) byla potřeba souvislá dvoukolejka (srov. např. se dvěma jednokolejkami severně od Vídně, na které jsem odkazoval výše). Rozhodně není nutné "čekat na (zbytečného), tzv. dvoukolejkového Godota".

Jinak, ještě dodatek k tomu jízdnímu řádu JHMD: kromě snahy o "přespávání vozidel v jindřichohradeckém depu" je možné, že tam jde i o potřebu "přespávání pracovníků v místě jejich bydliště" (předpokládám, že daleko více pracovníků JHMD bude spíše z toho JH, než např. z Obrataně).
Slušný_cestující
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 95
Registrován: 1-2012

Odesláno Úterý, 10. dubna 2012 - 18:55:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: znáš nějak podrobněji JHMD? Já tam do té oblasti jezdíval občas na prázdniny, a tato trať je velmi pěkná. Základnu mají v JH. Ale opravdu je to dotováno z veřejných peněz(v tom rozsahu jako základní obslužnost)? Ono i spoustu tamnějších zastávek je x-km v lese od vesnic... Já si myslím, že ten současný rozsah provozu je hlavně zásluhou peněz soukromníka - nadšence, který to tehdy od ČD převzal. Kdyby ne, tak ta trať je nejspíš dávno zrušená. A pokud jde o pracovníky, tak zhruba uprostřed mezi JH a Obrataní je město Kamenice n. L., kde jeden strojvedoucí bydlel. Ale je to pěkný příklad, že když někdo má zájem o železnici a prostředky, tak to jde
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7795
Registrován: 4-2003

Odesláno Úterý, 10. dubna 2012 - 19:17:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

JHMD dostává na údržbu trati příspěvek od státu (stejně jako SŽDC, jen se nesnaží nic tunelovat) a provoz si objednávají a platí kraje (stejně jako ČD, jen si čísla necucá z prstu pomocí nějakýho průměru). Žádnej odporně prachatej sponzor tam schovanej není. Tudy nás neoblbneš...
Neplýtvejte municí, šetřte životní prostředí - podávejte v krátkých dávkách!
Vektra
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 417
Registrován: 12-2005

Odesláno Úterý, 10. dubna 2012 - 19:20:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já taky netvrdím, že dnes není možné efektivně zvýšit objem dopravy s minimálními zásahy do infrastruktury. Ale jde právě o to,že na jednokolejce vám sebemenší zpoždění,který prostě neovlivníte nabourá celý grafikon na část dne. V případě té 190 určitě i kdyby jste přidal kolej v každé zastávce. Krom toho vám na jednokolejce vznikají takové paskvily jaké jste navrhoval (rychlíková stanice v lese a projíždění frekventovaných zastávek). O nákladní dopravě ani nemluvím.
Taky si uvědomte,že Plzeň není středem vesmíru a překopete-li uzel zde,automaticky ho bouráte v Budějicích, Chebu a v podstatě v celé republice.
Můžeme jezdit maximálně včas,ale taky to mimo jiné znamená ignorovat přípoje. (např. nedávná os.zkušenost v Lipsku- ICE s +5 zastavoval u stejného nástupiště,ze kterého se zároveň rozjížděl "můj" EC. EC odjel maximálně včas, 10 nadšených cestujích čekalo 2 hod na další EC).
Zkrátka 190 se při větším objemu osobky prostě sekat bude (což se děje už dnes), ostatní tratě dejme tomu OK.
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3520
Registrován: 9-2005

Odesláno Úterý, 10. dubna 2012 - 19:24:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Slušný cestující:
Ehmm, tak s tou JHMD jste si docela naběhl a přitom si stačilo najít na jejich webu nějakou výroční zprávu: odkaz



(Příspěvek byl editován uživatelem M_k.)
Bezdružická lokálka
Pepa_kox
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4176
Registrován: 9-2005

Odesláno Úterý, 10. dubna 2012 - 20:05:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chybějící autobusové jízdní řády:
Jízdní řád (minimálně linky Kralovice - Mladotice - Bezdružice, nebo kam až to lítá) chybí na zastávce Kralovice, žel.st.
Ve mě je dobroty jak v prdeli cukroví
Slušný_cestující
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 96
Registrován: 1-2012

Odesláno Úterý, 10. dubna 2012 - 20:10:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já nechci nikoho oblbovat a nikam nabíhat, já se rád nechám poučit od někoho, kdo o daném tématu ví více a může to nějak dokázat. Nikdo tady není vševěd.

Nepsal jsem, že to tak je, ale psal jsem to s otazníky. Ale tak jako někdo si stojí za tím, že ve městě Přeštice by byl pěkný atraktivnější model MHD než ten současný, tak já si myslím, že soukromník této trati prospěl, to je celé.

Takže je to tedy podle vás tak, že i ten spoj ve 3.20, který hodinu bloumá lesy až do Obrataně, kde je většina zastávek několik km od vesnic, si objednaly kraje.

(Příspěvek byl editován uživatelem Slušný_cestující.)
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7686
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 10. dubna 2012 - 20:21:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale jde právě o to,že na jednokolejce vám sebemenší zpoždění,který prostě neovlivníte nabourá celý grafikon na část dne.
Ano, ale o receptech, jak minimalizovat riziko vzniku zpoždění, jsem se tu už zmínil.

Můžeme jezdit maximálně včas,ale taky to mimo jiné znamená ignorovat přípoje. (např. nedávná os.zkušenost v Lipsku- ICE s +5 zastavoval u stejného nástupiště,ze kterého se zároveň rozjížděl "můj" EC. EC odjel maximálně včas, 10 nadšených cestujích čekalo 2 hod na další EC).
Při dvouhodinovém taktu by čekací doby měly být delší, než při taktu hodinovém či dokonce (při prokladu dvou linek) půlhodinovém.

Taky si uvědomte,že Plzeň není středem vesmíru a překopete-li uzel zde,automaticky ho bouráte v Budějicích, Chebu a v podstatě v celé republice.
V tomto ohledu pochopitelně uvažuji v širokých souvislostech.

České Budějovice všestranný uzel X:00 (do většiny směrů je to o jednovrstvé obsluze, takže dvojuzlu netřeba) = Strakonice v X:00 = v X:30 setkání ještě před Nepomukem na dvoukolejce = Plzeň hl. n. cca X:04/X:56 (setkání protijedoucích spojů na dvoukolejce mezi hl. n. a Koterovem).

Plzeň hl. n. X:50/X:10 = Plzeň-Bolevec (nová výhybna) X:00 = Plasy X:30 = Blatno u J. X:00 (možnost přestupu t-160/t-161) = Podbořan X:30 = Tvršice X:00 (holt by se musela obnovit neuváženě zlikvidovaná žst.) = Most X:30 = (dále zastávkově) Úpořiny X:00 (opět uzel t-131/t-097) = Ústí nad Labem hl. n. X:25/X:35.

Plzeň hl. n. S:12 = Planá u ML L:00 = Cheb L:31. Kdyby se ještě dalo stáhnout pár minut na JD (třeba optimalizací Cheb - Cheb st. hr.?), tak už by se dal stihnout přepřah a zavést přímé vlaky Praha - Nürnberg ve 2 h taktu (když už tam ten koridor stojí, tak ať jezdí mezistátní vlaky tudy, ne? ); pro cesty do Mnichova 10 min. přestup v Marktredwitz).

Plzeň hl. n. X:50 = Klatovy X:40 = (po přestupu v KT) Nýrsko X:00 = Špičák X:30 = Zwiesel X:00 (aneb dosažení JD Plzeň - Zwiesel 2 h 10 min. bez "nutnosti" realizace hloupostí typu drátizace Železné Rudy)...

Stačí to na ukázku toho, že vše, co píši, mám promyšlené a neuvažuji ve stylu "ať to sedí pro Plzeň a jinde ať se návaznosti klidně zlikvidují"?
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7687
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 10. dubna 2012 - 20:39:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://kursbuch.bahn.de/hafas/kbview.exe/dn/KB860_R_Taeglich_G181 12011.pdf?filename=KB860_R_Taeglich_G18112011.pdf&orig=sS
http://kursbuch.bahn.de/hafas/kbview.exe/dn/KB860_H_Taeglich_G181 12011.pdf?filename=KB860_H_Taeglich_G18112011.pdf&orig=sS

S dovolením edituji sám sebe , možná by ty jízdní doby směr Norimberk seděly bez té optimalizace, stačilo by jen přehodit příjezdy do stanice Pegnitz - dnes přijíždí dříve vlak od Chebu a až po něm od Bayreuthu - dále jedou spojené; aby sedělo pořadí souprav, muselo by se to stejně přehodit a vznikly by v tomto směru 4 minuty k dobru.
Záleželo by ale i na tom, jak rychle se dá zvládnout přepřah v Chebu - stačilo by 6 minut jako v Jihlavě či Ústí n/L. (srovnáváme-li takové přepřahy, kde se nová lokomotiva připojuje na opačný konec soupravy)?
Ale to je vcelku jedno - chtěl jsem tímto jen ukázat, že uvažuji i v těchto souvislostech a že mé představy časových poloh vlaků na Plzeňsku do toho zapadají.

Takže je to tedy podle vás tak, že i ten spoj ve 3.20, který hodinu bloumá lesy až do Obrataně, kde je většina zastávek několik km od vesnic, si objednaly kraje.
Já bych to nazval jinak - Jihočeský kraj i kraj Vysočina patří k těm, kteří nejsou při objednávání vlakové i autobusové dopravy nijak aktivní, a prakticky "odkývají to, co jim dopravce předloží" (pokud tedy na to jsou peníze).
Ale já bych to neviděl zase tak černě - kdyby ten časně ranní/pozdně noční vlak z/do JH nebyl uveden v JŘ, stejně by pravděpdobně jezdil jako Sv.
Pavel2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9734
Registrován: 8-2002

Odesláno Úterý, 10. dubna 2012 - 21:10:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

david #7684:
Ano, existence čtyřproudovky (dálnice) mezi Prahou a Plzní rozhodně má logiku, ale to jsem zde nezpochybňoval.

napsal jsem to pouze jako ilustrativní příklad pro m_k a jiný odpůrce silnic, ty mluvíš o klatovech, tudíž mě překvapuje proč na tu pražskou D5 vůbec reaguješ

k detailnější diskuzi o klatovským 4pruhu by bylo záhodno trochu rozebrat provoz na tý silnici (kdo, co, odkud a kam a kdy se vozí), ale nemám v úmyslu vám narušovat to železniční vlákno.
dědkovo Á.Á.čko, prehistorická verse :-)) stav k 27.10.2007
tabulka P-rekordů, průběžně aktualizovaná
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3523
Registrován: 9-2005

Odesláno Úterý, 10. dubna 2012 - 21:42:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

napsal jsem to pouze jako ilustrativní příklad pro m_k a jiný odpůrce silnic

Mě vždy baví, jak mě někdo označuje jako odpůrce silnic. Přitom já silnice používám, dokonce podporuji jejich výstavbu a modernizaci, pokud to dle mých měřítek má smysl.

Silnice z Plzně do Klatov by dle mého názoru stačilo jen místy přeložit či rozšířit do normovaných parametrů, aby se dalo předjíždět dýchavičné Avie apod. (kolik těch Avii dnes potkáš?....) Jinak platí to co už tu někdo napsal. Spíše přemýšlejme, jak té silnici ulehčit než ji kapacitně rozšiřovat na úkor krajiny, zástavby obcí a státního rozpočtu.
Bezdružická lokálka
Pavel2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9737
Registrován: 8-2002

Odesláno Úterý, 10. dubna 2012 - 22:35:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

...přeložit či rozšířit do normovaných parametrů, aby se dalo předjíždět...

budiž, může být, je to určitě levnější řešení.

Spíše přemýšlejme, jak té silnici ulehčit...

obávám se, že intenzita silniční dopravy v cz ještě nedosáhla na svůj vrchol, tudíž bych řekl, že neulehčíš, třebaže se budeš stavět na hlavu. začínající firma ti nepoveze zboží vlakem (hned z několika důvodů), ale dodávkou nebo náklaďákem a když pojede plzeňák na víkend na chatu/chalupu třeba do chudenic, potáhne s největší pravděpodobností spoustu krámů, který autobusem z canu neodvezeš :-) (trochu komická představa)
dědkovo Á.Á.čko, prehistorická verse :-)) stav k 27.10.2007
tabulka P-rekordů, průběžně aktualizovaná
Vektra
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 418
Registrován: 12-2005

Odesláno Úterý, 10. dubna 2012 - 22:47:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Křižování X:00 nevychází do Strakonic,ale stejně jako dnes do Katovic.
To,že vede pseudokoridor přes Cheb ještě neznamená,že tudy musíme za každou cenu jezdit z Plzně do Norimberka,nedejbože do Mnichova. V Klatovech vám vychází 0 min na přestup, s tím přesného grafikonu nedosáhnete. Krom toho nevidím výhodu přestupu v KT,čímž zrušíte přímé spojení Plzně dál za KT (studenti,pracující) a 3 turisti za den můžou nově přestoupit do Německa už v KT místo ŽRA.
Na jedné straně jste pro delší čekací doby a na druhé straně eliminujete zpoždění. Takže např. čekání na 10-20 min zpožděný R od Chebu vám dokonale zaseká napěchovanou 190ku.(Šťáhlavy vaás opravdu nezachrání).
Vymyšlené to máte možná hezky,ale trochu moc teoreticky, praxe je bohužel jiná...
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7690
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 10. dubna 2012 - 23:02:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Křižování X:00 nevychází do Strakonic,ale stejně jako dnes do Katovic.
Ne. Za 1 h 4 min. ujedete akorát Plzeň hl. n. (X:56) - Strakonice (X:00).

To,že vede pseudokoridor přes Cheb ještě neznamená,že tudy musíme za každou cenu jezdit z Plzně do Norimberka,nedejbože do Mnichova.
Ne "za každou cenu", ale proto, že by to dobře vycházelo a navazovalo - a to tak, že by právě tento vlak byl mezi Prahou a Plzní vlakem expresním.

V Klatovech vám vychází 0 min na přestup, s tím přesného grafikonu nedosáhnete.
Ne. Vycházejí 3 minuty na přestup (hrana-hrana). JD Švihov - Klatovy 9 min., Klatovy - Nýrsko 17 min. (případně i za cenu projíždění Bezděkova, kde mohou zastavit vlaky KT - DO).

Krom toho nevidím výhodu přestupu v KT,čímž zrušíte přímé spojení Plzně dál za KT (studenti,pracující) a 3 turisti za den můžou nově přestoupit do Německa už v KT místo ŽRA.
Ta výhoda spočívá ve zkrácení jízdní doby. Při přímém spojení Plzeň - Železná Ruda musíte započítat 10 min. pobyt v KT kvůli přepřahu (nechcete-li jezdit už z Plzně s dieselem nebo zcela zbytečně drátovat KT - ŽRA). Při přestupu by stačily 3 minuty.

Na jedné straně jste pro delší čekací doby a na druhé straně eliminujete zpoždění. Takže např. čekání na 10-20 min zpožděný R od Chebu vám dokonale zaseká napěchovanou 190ku.(Šťáhlavy vaás opravdu nezachrání).
Delší čekací doby v případě, že návazný vlak jede jen každé 2 hodiny (viz váš příklad z Leipzig). Ne když jede každou hodinu či dokonce půlhodinu.
Otázkou je, proč rovnou počítat se 10 - 20 min. zpoždění vlaku od Chebu?

Mám-li to vztáhnout k tématu této diskuse, pak je to zase o tom, že tady někdo může třeba usilovat o funkční celokrajský IDS s návaznostmi vlak-bus (např. ve Stříbře), a přitom ten návazný vlak bude často jezdit 10 - 20 minut opožděn...
Pak to ani nedává smysl - nehledě na to, že takto zpožděný vlak stejně zaseká i trať Plzeň - Beroun (např. nutnost čekání Os na předjetí zpožděným R) a hlavně pak Beroun - Praha.
Vektra
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 419
Registrován: 12-2005

Odesláno Úterý, 10. dubna 2012 - 23:46:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ne "za každou cenu", ale proto, že by to dobře vycházelo a navazovalo - a to tak, že by právě tento vlak byl mezi Prahou a Plzní vlakem expresním. Expresy se stejnou JD máme už dnes, tak proč je tahat přes Cheb? (s každým zvýšením trať.rychlosti na domažlické lze JD dále snižovat)
KT-Nýrsko je 20 min,ty 3 min jsou taky dost přitažený,ale dejme tomu. Takže v ideálním případě jsme ušetřili 5 min, myslím že vetšina lidí je radši oželí za cenu přímého spojení.
Delší čekací doby v případě, že návazný vlak jede jen každé 2 hodiny což je případ chebských R (hodinový je zbytečný). to zpoždění byl př.,190ku vám zaseká i 5min.
Wlasta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1458
Registrován: 5-2006
Odesláno Středa, 11. dubna 2012 - 00:03:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pánové, teoretizovat můžete, jak chcete, ale dokud bude sedět na dispečinku , který pustí prázdný osobák tři minuty před příjezdem zpožděného rychlíku plného přestupuchtivých cestujících, tak žádná teorie fungovat nebude (několikrát zažitá situace z loňského léta v ČB i v Plzni)