K-report
 

Archiv diskuse RegioJet do 29. 09. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Železnice » RegioJet » Archiv diskuse RegioJet do 29. 09. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Sim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 826
Registrován: 11-2009

Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 11:32:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kotva_trakčního_motoru > koukam ze uz zase zacina rozinkova sezona :-)

Takze si to vezmeme hezky po poradku a na znacne zjednodusenym priklade:

Mame tu dopravce, ktery vozi vlaky na dvou linkach, pricemz na obou ujedou vlaky stejny pocet kilometru denne (tedy dalkovka ma delsi streku, lokalka ma hustsi interval). Na jedne dalkove a na jedne lokalce. Dalkovou jezdi s loko se sesti, lokalku s reginou.

Na obe linky si nechava platit dotace v prumeru 100 korun za vlakokilometr, bez presneho rozklicovani co kam tece a proc.

Logika rika, ze naklady na provoz reginy budou podstatne mensi, nez naklady na provoz loko se sesti - rekneme tedy, ze na provozu reginy spotrebovava 50kc, kdezto u rychliku to mame 150 korun na kilometr. A protoze do toho nikdo nestoura (kdyby stoural, klepneme ho pres prsty), dlouha leta to takto funguje ke spokojenosti dvou stran - objednavatele (byt v realu dalkovku objednava nekdo jiny nez regio) protoze nemusi nic resit a penize nejsou jeho, dopravce zase nemusi rozklicovavat naklady a nic ho nenuti ke zlepsovani sluzeb a efektivity.

A pak se tu po nejake dobe objevi dva pozadavky, ktere maji jeden duvod - dochazi penize:
1) usetrete tam, kde to bude nejmin poznat (aby lidi neprskali) a bude to nejmin bolet. Logicky z toho plyne, ze se zarizne jezdeni poloprazdne lokalky, pokud se vsem plati stejne ... jenze vysledkem toho je bud:
a) u dopravce se nikdo nevzrusi a zacnou na rychliku prodelavat, protoze naklady 150 a dosyp 100 jaksi v cervenych cislech skoncit musi; budou proto spolehat na jednorazovy dosyp v jakekoliv podobe a pro pristi obdobi budou pozadovat vyssi dotaci = neusetri se predpokladana castka dlouhodobe.
b) u dopravce radeji rozklicuji naklady a zjisti, ze zariznutim jezdeni na lokalce objednavatel neusetri 100, ale jen 50 korun na kilometr - tedy pro usetreni planovane sumy bude potreba zariznout 2x vice spoju = neusetri se predpokladana castka ani kratkodobe

2) usetrete tam, kde jsou predpokladane naklady nejvetsi, tedy na rychliku. A hele, mame tu nabidku konkurencniho dopravce, ktery nepozaduje ani korunu na dotacich pri zachovani rozsahu. Takze vysledkem bude, ze dalkovku bude jezdit novy za nulove dotace, protoze si tech 150 na provoz utrhne od huby z jizdneho;
a) regionalku bude dal jezdit puvodni dopravce, bude na to sosat i nadale 100 korun na kilometr a jeho naklady budou pritom 50 ... bude si mnout ruce, protoze se zbavil toho, co ho vycucavalo nejvic a za co penize nedostaval v plne vysi. Objednavatel pritom usetri 100 na kilometr rychliku pri stavajicim rozsahu dopravy.
b) regionalku bude jezdit puvodni dopravce, hne se u nej svedomi a dobrovolne snizi pozadavek na dotace na realnych 50 korun za kilometr ... a na tuhle pohadku tu vazne nekdo z nas veri? Objednavatel usetri 100 na provozu rychliku a 50 na regionalce pri stavajicim rozsahu dopravy.
c) regionalku bude jezdit puvodni dopravce za 100 a protoze se to objednavateli bude zdat drahy, bude orezavat (rekneme polovinu). Objednavatel usetri 100+50 pri zmensenem rozsahu regionalky.
d) regionalku bude jezdit puvodni dopravce za 100, ale prijde nabidka i od jineho (klidne tretiho), ktery zde bude jezdit za 50. Po zmene i na regionalce objednavatel usetri 100+50 pri stavajicim rozsahu.

Ja vam nevim, pane KTM, ale porad v tom vidim rozinku jednu jedinou, a to na strane puvodniho dopravce jezdiciho reginou za 100 na kilometr. Vy ne?

Ono totiz, realita je takova, ze se zde mluvi o vyzobavacich rozinek ... jenze to vsecko je jen argument vyzobavacu orisku, pricemz cena orisku je vyssi nez rozinek
ChacharCity 142 Odra - Vrak vyssi kvality
Rtuťový_muž
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 90
Registrován: 10-2005

Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 11:37:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomu já říkám privatizace zisků a socializace ztrát. Naprosto běžná věc v našem banánovém státě.

Vždyť to je taky účel celého tzv. regiojetu. Dostat státní ČD za státní peníze co nejvíc do potíží a k tomu pak jako bonus vyzobneme nějaké ty lukrativní nemovitosti.
Začíná to připomínat krádež století typu Sazky, kde na konci celého příběhu stojí čeští sportovci, kteří přišli o svůj majetek a vysmátí "podnikatelé", kteří nakoupili pohledávky za zlomek ceny, s nimi Sazku poslali ke dnu a cenu, za kterou si ji koupili z konkursu, dostanou z větší části zpátky z konkursní podstaty, protože tam přihlásili obrovské objemy pohledávek... A kdo stojí za těmito různými "podnikateli" si můžete odpovědět sami.
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 11:44:51    Odkaz na tento příspěvek  

kde na konci celého příběhu stojí čeští sportovci, kteří přišli o svůj majetek
Nestojí náhodou čeští sportovci s megalomanskou představou o hokejové hale na začátku celého příběhu? Nebo jim snad kukačku Hušáka nasadili do čela Sazky jacísi nejmenovaní "podnikatelé" už před deseti lety, protože už tehdy znali jejich neschopnost se koule na noze včas zbavit, dokud měla nějakou hodnotu?
P.S. Když za něco dnes stát platí stovky miliónů korun a je mu nabízeno, že nebude muset platit nic, tomu se u vás říká jak? Privatizace ztrát?
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 11:50:22    Odkaz na tento příspěvek  

Logika rika, ze naklady na provoz reginy budou podstatne mensi, nez naklady na provoz loko se sesti
To je čí logika? Nejde totiž přece o náklady, ale o dorovnání ztráty (tzn. tržby mínus náklady). Nezkoušel jste o tom přemýšlet opačně, že totiž loko plus šest budu nasazovat tam, kde je tolik cestujících, že tam prostě takovou kapacitu nabídnout musím, čili mám i o to větší tržby (dokonce při některých nákladech neměnných)?
Marian Kechlibar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 95.80.216.197
Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 11:50:46    Odkaz na tento příspěvek  

Rtuťový muž:

stačilo stručněji: ROZINKY!!! ZOBAT!!! KRÁDEŽ!!!

Četl jsem onehdá v soudní toxikologii, že rtuť je jedovatá a škodí zejména mozkovým procesům...

Příběh Sazky je případ megalomana, který se viděl jako novodobý faraon a nechal si postavit pyramidu zaživa. Jenže v moderní ekonomice se to nedá utáhnout, i ti faraoni na to potřebovali otroky. Netahal bych to sem, s ČD ani RJ to nemá nic společného.
Es499009
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 831
Registrován: 2-2009

Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 11:51:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jen aby to zadarmo teď(bez dotací) nebylo pro cestující po pár letech až moc drahý.Uvidíme jak to bude a jak to vlastně myslel.
NÁCHOĎÁK JAK POLENO
Sim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 827
Registrován: 11-2009

Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 12:05:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.H. > zde se ohanim zakladni myslenkou obhajcu sukafonu na lokalce zdarne se vyhybajici velkym obydlenym oblastem - tedy konkretne tomu, ze zrusenim jednoho sukafonu se neusetri vubec nic, bo cena za platbu vlakokilometru protacena v mediich je cenou prumernou.

Jinak receno;
a) zrusime lokalky (prevedeme na bus) ... ale vzdyt neusetrime, protoze tolik nestoji!
b) prevedeme rychlik pod nekoho jineho ... ale vzdyt neusetrime, protoze budeme muset vic dotovat ty drahe lokalky!

Es499009 > mno, i ted by se dalo o nekterych spojich rict, ze jsou zadarmo drahy.
ChacharCity 142 Odra - Vrak vyssi kvality
Výp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 408
Registrován: 12-2009
Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 12:06:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Es: No jak by to dopadlo,za pár let se za cestu vlakem nedoplatíte,vlak pojede 3x za den a vše bude na silnicích.Normální podníkání Jačury.Podvody,lži,krádeže.U něho normální.Na co pak měl ty tajné i netajné schůzky s ministry soušasné vlády,jen tak na pokec?Ha,ha.Tady je od loňska vše domluveno ve prospěch žluťáků.Ať se přizná,kolik to bylo naplněných obálek kapříků?Tady to doipadne jak se Sazkou,stát se zbaví státní firmy.Zloději.
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3728
Registrován: 9-2005

Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 12:07:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To je fakt super. Jeho něco napadne (nebo jeho zaměstnance) a hned s tím běží do novin udělat PR. Mě by zajímalo, s čím by to jako za rok odjezdil? Vagony nemá ani teď dodané, lokomotivy taky ne. O tarifu se raději nevyjádřil. Pro mě je to jen další jeho plácnutí do vody bez valných obrysů reálné situace. Je jasné, že ministr na toto nebude reagovat. Jeho snaha je totiž vcelku jasná. Je potřeba zakotvit se na železniční síti rychle a bez práce, než přijde paštikář.
Novinky ze světa železnice na Vysočině: http://www.transverzala.ic.cz Souhrn všech aktualit, kompletní jízdní řády 2000- 2010, fotogalerie stanic a další.... Klikněte a uvidíte :-)
Babilon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 892
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 12:09:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sim: Logika rika
Zapomněl jste na tržby od cestujících. Takže prázdná regina na lokálce může být klidně ztrátovější (tj. vyžadovat vyšší dotace) než plný rychlík.
Kolik opravdu stojí jednotlivé linky, se asi nedovíme dřív, než na ně bude vypsáno výběrové řízení.
Výp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 409
Registrován: 12-2009
Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 12:10:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Happy:Myslíte,že nebude reagovat?Při současné vládě?Zacingá grejcárkama a uvidíte,jak to půjde hladce.Co se vozidel týká,ty přece dostane zadarmo od ČD,na co by je měly?
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3729
Registrován: 9-2005

Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 12:20:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

.Co se vozidel týká,ty přece dostane zadarmo od ČD,na co by je měly?
A to jako jak? ČD nejsou n.p., ale akciovka. Je nemyslitelné, že by na to někdo od ČD kývl. Navíc jsou zde dlouhodobé smlouvy s ČD, takže opět je to unreal. Já tomu prostě nevěřím. Spíše věřím tomu, že MD zkrouhne dotace pro ČD na této relaci, což by bylo dobře. Ať se snaží....
Novinky ze světa železnice na Vysočině: http://www.transverzala.ic.cz Souhrn všech aktualit, kompletní jízdní řády 2000- 2010, fotogalerie stanic a další.... Klikněte a uvidíte :-)
Sim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 828
Registrován: 11-2009

Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 12:21:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Babilon > nezapomel, ty jsem - stejne jako nas narodni dopravce - ignoroval, protoze jsou nejistou a promenlivou polozkou v kalkulaci a proto je vhodne - stejne jako v realu na lokalce - pocitat radeji s dotaci.

Naopak souhlasim s tim, ze cenu by vyberove rizeni urcilo spolehlive.

Výp > zvlastni, ja jsem si nevsiml, ze by zlutobus mezi Plzni a Prahou jezdil mene casto nez vlak

Happy > v tomhle primo zlutakum nahravate na smec - s cim by to odjezdil? Tak se podivejte, s cim jezdi ted. A nez neco placnete, zkuste zapremyslet, kdo se vozi v ostatnich vozech OBB odprodanych.

Mimochodem, kdyz mate hlad, jdete si koupit jidlo, nebo cekate, az vam peceny holup prileti do hu .. pusy? A kdyz neprileti, tak radsi umrete, protoze ... protoze ... no on se nejaky duvod, proc nejde jit nakoupit, najde.

Snahu pana Jancury vidim - v tom se castecne shodujeme - ve snaze "ovladnout" co nejvetsi cast trhu jeste drive, nez si lidi zvyknou na to, ze vlak muze byt i cisty a pohodlny, jezdit vcas a sluzby nemusi byt predrazene. Vsimnete si, ze i v soucasnosti, kdy diky zabehu provozu nema vsechno tak, jak by melo byt, realna uroven sluzeb zlutych stale vyrazne prevysuje standardy modrych. A protoze ma pan Jancura medialni masaze rad, vyuziva nevedomosti cestujicich, kteri jsou navykli na zabotlam a becko - diky cemuz jeho vlaky sluzbami a pohodlim strci do kapsy i nadvlak modrych.

A nezazlivam mu to - mimo jine proto, ze i diky teto jeho "zistne cinnosti" se dockame po letech planych kecu skutecneho zlepseni i u modrych .
ChacharCity 142 Odra - Vrak vyssi kvality
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3451
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 12:45:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co se vozidel týká,ty přece dostane zadarmo od ČD,na co by je měly?

Proč by to dělal? Máte pocit, že touží po stopadesáté rekonstrukci 40 let starého základu. Od OBB nakoupil to nejlepší, co v Evropě bylo k mání a není problém si nechat vyrobit nové (i kdyby měl okopírovat vozy OBB). A mašiny jsou taky vyřešené. Existuje jedna lokomotivka, sídlí v Kasselu, která vyrábí lokomotivy na 160 km/h, v DE, CZ, SK, AT, HU schválené, od prosince i s Mirelem s dodací lhůtou u nových 18 měsíců, u nájemních i v řádu týdnů. Fakt si myslíte, že to bez ČD nejde?
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3730
Registrován: 9-2005

Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 12:46:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

s cim by to odjezdil? Tak se podivejte, s cim jezdi ted.
Tak ve vagonech problém nevidím, tedy pokud mu skutečně dojdou ty nové. Problém je v lokomotivách. Vhodnou nevlastní. A na pronájem bych nesázel, protože to by bylo ekonomicky někde jinde. Rozhodně bych měl pochybnosti, že by s pronajatou loko byl schopen udržet náklady bez dotací v černých číslech. Navíc by musel mít odpovídající počet vagónů. V tomto případě by nemohl lidi, co se nevejdou do vlaku, nechat stát na peroně (čili další náklady navíc).
Aby bylo rozuměno. Já nejsem odpůrce RJ, každou změnu vítám. Ale z podobných PR rozhodně na zadek nepadám.

realna uroven sluzeb zlutych stale vyrazne prevysuje standardy modrych
To mnohde nedá ani moc práce. Ale trvám na tom, že je v jeho zájmu toho urvat co nejvíce a nejrychleji, než se zde objeví paštikář. Proto ta snaha obšancovat co nejvíce tratí, co nejrychleji. Není bez zajímavosti, že pan Hamé chce jezdit bez dotací mezi Prahou a Brnem, Ostravou a Vídní, Prahou a Ústím atd. atd. Takže Jančura se bude samozřejmě snažit tyto relace ovládnout dřív než Novotný. A k tomu se mu do krámu hodí ty "zlé" a nenasytné ČD, které takové spoje již mají.
Pokud tam má Jančura zájem jezdit, tak proč ne. ČD bych okrouhal dotace. Ale dělat to tak, že někdo něco někomu předechá zadara jen proto, že ten někdo umí zaplakat na správném hrobě, tak to tedy ne. To není konkurence, to je slátanina.
Novinky ze světa železnice na Vysočině: http://www.transverzala.ic.cz Souhrn všech aktualit, kompletní jízdní řády 2000- 2010, fotogalerie stanic a další.... Klikněte a uvidíte :-)
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3731
Registrován: 9-2005

Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 12:53:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

není problém si nechat vyrobit nové (i kdyby měl okopírovat vozy OBB). A mašiny jsou taky vyřešené. Existuje jedna lokomotivka
Jenomže to už je z hlediska ekonomického úplně někde jinde. A když to nebylo výhodné ani na relaci do Ovy, tak nevím, proč by to mělo být ekonomicky výhodné mezi Prahou a Břeclaví?
Novinky ze světa železnice na Vysočině: http://www.transverzala.ic.cz Souhrn všech aktualit, kompletní jízdní řády 2000- 2010, fotogalerie stanic a další.... Klikněte a uvidíte :-)
V. Špinka
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.168.7.194
Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 12:56:13    Odkaz na tento příspěvek  

Petr_Šimral: dotaz neznalého: jsou schválené v celé CZ, nebo má nějaké místní omezení?
Glory
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.177.233.141
Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 12:59:16    Odkaz na tento příspěvek  

No já jako zastánce RJ v tom vidím nejvíce snahu ukázat, stejně jako to dělala Škodovka, že ty RailJety jsou ČD prostě na nic a že by je kupovat neměly. Ona to i část tiskové zprávy potvrzuje: "Rozhodnutí o pořízení rychlovlaků není do té doby nikterak kryto zajištěnými příjmy."
A pro koho bude většina národa, to je asi jasné, že
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3732
Registrován: 9-2005

Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 13:00:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://zpravy.e15.cz/byznys/doprava-a-logistika/regiojet-chce-nah radit-dalsi-rychliky-cd-statu-pry-usetri-stovky-milionu-704392
Novinky ze světa železnice na Vysočině: http://www.transverzala.ic.cz Souhrn všech aktualit, kompletní jízdní řády 2000- 2010, fotogalerie stanic a další.... Klikněte a uvidíte :-)
V. Špinka
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.168.7.194
Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 13:02:08    Odkaz na tento příspěvek  

Na webu je už i tisková zpráva SA/RJ:
RegioJet nabídl ministru dopravy převzetí provozu všech vlaků Ex, EC, IC bez nároku na dotace:

V první fázi je RegioJet připraven zajistit od prosince 2012 provoz celé poloviny vlaků EC, IC (dvouhodinový takt) na trase Břeclav – Brno – Praha. To by pro ministerstvo dopravy okamžitě znamenalo roční přímé úspory více než 100 milionů Kč. RegioJet nepožaduje ani korunu z dotací na převzetí těchto spojů. Jejich ziskové fungování a kvalitní služby zajistíme, jak je zvykem v západní Evropě, bez požadavku na dotace ze státního rozpočtu. Ušetřené peníze je možné pak investovat do zlepšení další infrastruktury – například do dobudování dálniční sítě nebo rekonstrukce silnic a dálnic.


České dráhy opakovaně deklarovaly, že nedokážou zajistit provoz vlaků EC, IC, Ex bez dotací, případně, že to má negativní dopad na kvalitu dalších spojů. RegioJet toto dokáže – což prokazuje i ziskové fungování ostravské linky od prvního dne. Od prosince 2012 je RegioJet připraven zajistit provoz všech vlaků EC, IC v dosavadním rozsahu na trase Břeclav – Brno – Praha a současně zajistit jejich propojení s mezinárodním provozem. RegioJet nepožaduje žádné dotace – jedinou podmínkou je převedení stávajících časových slotů od ČD na RegioJet tak, aby bylo možné zajistit spojení v časech, na které jsou zákazníci zvyklí.


Společnost vede také oficiální jednání s DB Bahn o zajištění provozu vlaků na trase Praha – Berlín – Hamburk namísto ČD, kde předložila DB Bahn nabídku. DB Bahn současně deklarovalo, že se rozhodne do prosince, s kterým partnerem bude na této trase spolupracovat.
Ferro
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.102.166.220
Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 13:02:49    Odkaz na tento příspěvek  

Happy: to je neřešitelný problém, pronajmout si loko na krátké překlenovací období a během něho si pořídit vlastní?

Jinak pan Jančura vyjádřil přání provozovat vlaky vyšší kategorie, tedy takové, které by i Čd měly teoreticky provozovat na vlastní podnikatelské triko. O R či Sp ani slovo. Já bych se velmi přikláněl k tomu, aby IC a EC byly nějak vysoutěžené. A ještě víc bych si přál, aby v té soutěži nebyl jen RJ a Čd...
V. Špinka
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.168.7.194
Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 13:04:04    Odkaz na tento příspěvek  

Glory: jojo, zajímavé souvislosti. Netuší někdo, jaká je dodací lhůta těch RailJetů? Jestli by je RegioJet stihl nsadit do GVD 2012/2013:-)
Glory
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.177.233.141
Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 13:09:52    Odkaz na tento příspěvek  

V. Špinka: 18 měsíců, ale RJ nechce o RailJetech ani slyšet
Bulgur
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 97
Registrován: 1-2011
Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 13:10:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ušetřené peníze je možné pak investovat do zlepšení další infrastruktury – například do dobudování dálniční sítě nebo rekonstrukce silnic a dálnic. Ušetřené peníze z vlaků vrazit na gumokolníky, no to je zase uvažování na pět přesdržek. Koleje prachy potřebujou jakbysmet sakra!
Nádražák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1328
Registrován: 3-2006
Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 13:10:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Výp: Normální podníkání Jačury.Podvody,lži,krádeže.U něho normální.Na co pak měl ty tajné i netajné schůzky s ministry soušasné vlády,jen tak na pokec?Ha,ha.Tady je od loňska vše domluveno ve prospěch žluťáků.Ať se přizná,kolik to bylo naplněných obálek kapříků?
Máet konkrétní důkazy pro Vaše tvrzení? Určitě by to zajímalo nejen nás na K-čku, ale především pak PČR .
Es499009
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 832
Registrován: 2-2009

Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 13:12:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nemám strach,že by nesehnal vozy a mašiny.Já jen aby to po určité době nebylo místo modrého všude žluté a postupně se cena nedostávala nahoru.Jinak konkurence je věc dobrá,o tom žádná.
NÁCHOĎÁK JAK POLENO
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5597
Registrován: 10-2003

Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 13:14:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Glory: stejně jako to dělala Škodovka, že ty RailJety jsou ČD prostě na nic a že by je kupovat neměly

Škodovka ať se jde laskavě bodnout, té šlo hlavně o svoje koryto, určitě ne o blaho ČD...
Nádražák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1329
Registrován: 3-2006
Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 13:17:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bulgur:
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3733
Registrován: 9-2005

Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 13:18:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

to je neřešitelný problém, pronajmout si loko na krátké překlenovací období a během něho si pořídit vlastní
Tady přece jde o to, aby ten spoj byl ekonomicky udržitelný. Náklady na pronájem či koupi jsou dosti vysoké. A když se Jančurovi nevyplatilo koupit nové stroje na linku do Ostravy, tak se ptám, proč by se mu mělo vyplatit kupovat nové stroje na linku Pha- Břeclav? A pronájem? Tak to je vůbec finančně dosti náročné a vyplatí se v případě mimořádných vlaků či nákladních vlaků (kde to je ekonomicky úplně o něčem jiném). Stačí si třeba přečíst ekonomické analýzy L. Novotného.

Ušetřené peníze je možné pak investovat do zlepšení další infrastruktury – například do dobudování dálniční sítě nebo rekonstrukce silnic a dálnic.
Z peněz na VHD stavět dálnice? Tak to je na titul Ropák roku. Nebo že by Jančura už neblažil po lince Praha- Znojmo, kterou se holedbal a kterou by to mohlo zaplatit?
Novinky ze světa železnice na Vysočině: http://www.transverzala.ic.cz Souhrn všech aktualit, kompletní jízdní řády 2000- 2010, fotogalerie stanic a další.... Klikněte a uvidíte :-)
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3452
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 13:20:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad V. Špinka: dotaz neznalého: jsou schválené v celé CZ, nebo má nějaké místní omezení?

Nesmí zatím do Kutné Hory, dále na tratě Jihlava - ČB a Soběslav - Veselí. A dále není vyřešen průjezd Plzní.
Přesto jsem optimista, protože na kolejové obvody 25 Hz na Slovensku už můžeme, konkrétně na Bratislavu Nové Mesto i do Nových Zámků. Omezení je na 50% výkonu a 60 km/h, což je přežitelné i pro vlaky o hmotnosti 1600 tun do stoupání.
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3453
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 13:22:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Happy: při denním běhu okolo 1500 km denně (a to je na EC dosažitelné, my jsme v nákladní dopravě přes tisícovku) je cena za mašinu cca 1 EURO za km. Zdá se vám to moc?
V. Špinka
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.168.7.194
Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 13:23:11    Odkaz na tento příspěvek  

Bulgur, Bulgur: víte, to je PR. Potřebuje tlačit na politiky, a ti i obyčejní lidé ocení více novou dálnici než nový koridor. Protože více lidí jezdí autem, než vlakem.

Je to jako kdyby ČD/ČD Cargo/SŽDC prosazovaly novou/opravenou trať pro nákladní dopravu, aby "na dálnicích nepřekážely kamiony". Je to mnohem účinější, než chtít peníze, aby "nám vlaky jezdily rychlejc, když si s nimi tak rádi hrajeme".

Jde jen o získání lidí na svou stranu, RJ nemá žádný vliv, jak se ty "ušetřené peníze" nakonec utratí.
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 194
Registrován: 12-2003
Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 13:25:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Teď se ukáže kvalita státní správy. Všude na západě by byla taková věc se smíchem zamítnuta.

TZ je plná demagogie a "autobusového myšlení". Jako by byla linka Praha-Berlín především pro tuto relaci. Co lidi do Ústí, Děčína, Teplic? Bude jim taky zakazovat nákup jízdenky jako tak činí u relace Praha-Pardubice? Stejně tak z obsazení tří čtyřvozových vlaků denně na trase, která je zcela jiná, než 2h takt Břeclav-Berlín, nelze vyvozovat žádné závěry.

Je pravděpodobné, že tato nabídka bude zamítnuta i u nás. Ale Jančura má mocné PR - nikdo pak veřejnosti nevysvětlí ty nesmysly - a vláda i ČD bude za škodiče.
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1519
Registrován: 12-2009
Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 13:26:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

RegioJet toto dokáže – což prokazuje i ziskové fungování ostravské linky od prvního dne.

Začínám věřit na ekonomické perpetuum mobile . Příjem z jízdného minus trakčák, vexl,elektrika, ošupné, personál, jídlo a být v plusu...
Je sice pravda, že účetně se na papíře dá kouzlit, ale...
Ferro
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.102.166.220
Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 13:43:56    Odkaz na tento příspěvek  

Happy: srovnání s provozem linky do Ostravy není úplně na místě. Tam RJ vyjel na vlastní triko do přímé bitvy s Čd (a výhledově s leo expressem). Tady chce přebrat provoz Čd, nikoli konkurenční boj. A to znamená minimálně to, že ´bez boje´ by převzal i značnou část frekvence. Jinak Jančura při svém podnikání vždy uvažuje a uvažoval s delším horizontem. Rok, dva červených čísel v podnikání plánovaném na dekády? Co to je... Rozhodně ne nepřekonatelná překážka.

Ale samozřejmě že tohle je primárně PR ofenzíva.
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3454
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 13:48:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad OHL: nenápadně jsem oprášil kalkulace RT Expressu a fakt to vychází, dokonce o dost líp, než v roce 2006. Euro je o dost jinde, dopravní cesta je o dost jinde, cena elektřiny klesla, spotřeba elektřiny klesla, narostly mzdy.
A vzhledem k tomu, že RJ má vozy i lokomotivy na úvěr, tak vůbec nepovažuji za nereálné, že již od prvních dnů vydělá víc, než musí vydat (pozor, nebude to zisk jako takový).
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 14:01:53    Odkaz na tento příspěvek  

Já bych si ve vztahu k té tiskové zprávě dovolil upozornit na jednu věc, která tu nebyla příliš zdůrazněna: České dráhy dnes stále pobírají dotaci na provozování vlaků EC a IC vlaků, a to ačkoli v každém druhém píár vystoupení zdůrazňují jejich provozování na vlastní podnikatelské riziko. Věc se totiž má tak, že ty mezinárodní EC a IC vlaky, které pokračují na sousední infrastruktuře ve stejné kategorii (tzn. všechny na rameni Německo-Praha-Rakousko/Slovensko, EC do Varšavy, EC Polsko-Rakousko, IC Praha-Žilina a dál), jsou Ministerstvem Českých drah DOTOVÁNY průměrnou cenou 113,78 Kč/vlkm. Mimochodem proto je tu snaha poslat pendolíno do Žiliny. To bude těch 100 mega, které nabízí Jančura ušetřit - stejně dobře ale může MČD ušetřit totéž, když přestane lhát o nedotování nějakých vlaků a nebude to ve skutečnosti dělat.
Ohl: vím, že to v černobílém světě nemá smysl, ale pokusil by ses aspoň zamyslet třeba nad tím, že tu pořezanou vexli bude řešit pojištění?
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4006
Registrován: 4-2003
Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 14:05:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

že ty RailJety jsou ČD prostě na nic a že by je kupovat neměly.

Já se obávám, že ve vnitrodopravě na ně ČD nemají žádný efektivní byznysplán a že to skončí dalším prohloubením ztráty.
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1478
Registrován: 2-2005

Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 14:12:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pánové, přetěte si tu smlouvu o dotacích, než e tady pustíte o teorie o vozech a lokomotivách na novou dopravu. V té stojí, že poku stát sníží objednávku z důvodu vstupu nového doprvce, zapracuje do smouv s tímto dopravcem povinnost převzít za účetní hodnotu vozidla a zaměstnance, kteří se v důsledku tohoto vstupu stanou pro ČD zbytečnými, včetně všech mzdových nároků.

Takže Jančura by měl od první chvíle s ím jezdit, ale holt by to nebylo žlutý, bylo by to v kožence,v humusu 40 let starý a personál by byl zamodřenej do morku kosti.Z pohledu dráhy jakožto podniku potřebující jistotu pro své podnikání je to ustanovení zcela logické, z pohledu Jančury to dost nebude zapadat do jeho image...nebo že by si megapodnikatel tu smlouu nepřečtl?
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4007
Registrován: 6-2005

Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 14:13:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.H.:
Ten přehled vlaků v příspěvku z 14:01:53 si cucáte z prstu nebo opisujete z přílohy č.1 dodatku č.2 Smlouvy o závazku veřejné služby v drážní osobní dopravě ve veřejném zájmu na zajištění dopravních potřeb státu na období od 1.1.2010 do konce platnosti JŘ 2018/2019?

Minimálně EC Praha - Wva je tam uváděno jako nekompenzované. Dál jsem to nezkoumal.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9743
Registrován: 4-2007

Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 14:16:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A co třeba jen ta cena vykouřeného trakčáku, ta je taky jinde? Kdo zaplatí tu řízlou vexl? Vidím to cca v sumě přes mega hned na začátku. To zaplatí kolik naplněných vlaků? Docela mne ta debata o hodném RJ a zlomocných ČD unavuje. I to vaše okecávání v jeho prospěch každého jeho výžbleptu v médiích. Už aby vyjel Paštikář. Myslím, že ten Jančurovi ukáže. Sežere ho i s botama. To je totiž jiná liga, než ten Žlutý Blábolil v bukvičářské košilce.
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9744
Registrován: 4-2007

Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 14:22:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.H.: Aha. Takže pojištění. To jsem si neuvědomil. Co palmáre? Už došly? ;-)
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9745
Registrován: 4-2007

Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 14:27:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Slim:
Máš recht s tím převzetím. Už jsme prošli anketou. Prý podle zákona. Zjišťovali zájem přechodu fírů PJ Děčín k jinému dopravci v případě převzetí výkonů. Zájem prý projevil jeden. A ještě dost opatrný. Z o dost více, než 200 lidí.
Swariner
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 118
Registrován: 8-2007
Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 14:35:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale no tak pane Drne... Pojistka to opravdu řešit jednorázově může, avšak pojišťovna se poté zachová logicky - zvýší pojistné = náklady. Takže nic není Black&White (kromě jedné whisky). Dneska mě napadají furt nějaké asociace ohledně chlastu...čím to je? Poradí expert?

PS: Tu narážku na dress code jste si mohl odpustit, to zas jo!
Kako bih se ja rado provozao tim cudom...
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 14:37:17    Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: ten přehled vlaků si cucám z prstu a ano, utočil jste mě na tom, že něco málo z těch vlaků v tom závazku není. Nic to nemění na tom, že ten zbytek stojí stát navzdory všem kecům o nedotování EC/IC nějakých těch 100 mega ročně.
Drn: Už aby vyjel Paštikář. Myslím, že ten Jančurovi ukáže. Sežere ho i s botama. To je totiž jiná liga
Kdybych měl sázet na to, kdo z těch tří nakonec vypadne, tak bych to šacoval spíše na modré - samozřejmě pokud se nedomohou nějaké státní pomoci, jak jsou zvyklí.
Už jsme prošli anketou. Prý podle zákona. Zjišťovali zájem přechodu fírů PJ Děčín k jinému dopravci
Tak to je mi úplně jasné, jak teď vypadá kádrový posudek chudáka, co napsal, že ano :-)
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4365
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 14:40:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PŠ: a nebude 160 málo pro relaci do Hamburku? Není tam už požadováno 200?

Pokud teda není v plánu RJ končit v Dresden Hbf nebo dojet do Berlína za vnitro IC DB Dresden - Hamburg...

Trošku mi to připomíná záměry na provoz TISů do německa....
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4008
Registrován: 6-2005

Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 14:43:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.H.:
Však já nechtěl nějak útočit. Samozřejmě vím, že eurotakt i Ex Praha - Žilina jsou v závazku a když se najde někdo, kdo to odjezdí v rozumné kvalitě a kapacitě z hlediska státu zadarmo, tak jedině dobře.

Jen jsem považoval za vhodné upozornit na to, že ne vše, co uvádíte, je dotované.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Swariner
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 119
Registrován: 8-2007
Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 14:47:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Skromný dotaz do pléna (oproštěn výjimečně od veškeré ironie): Z jakého důvodu je pan Leoš Novotný a jeho projekt považován za "jinou ligu", "požírače i s obuví" atd.? Odpovědi typu: "Méně kecá, více dělá", "Nekydá špínu na subjekt XY" neakceptuji. Srovnával někdo nějak relevantně byznysplány LeoxRJ a včem se tak diametrálně "sežerbotoidně" liší? Díky
Kako bih se ja rado provozao tim cudom...
Zvídavý_člověk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 184
Registrován: 1-2011
Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 14:48:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Už aby vyjel Paštikář. Myslím, že ten Jančurovi ukáže."
ČD mu neukáže? To, že příznivci RJ vidí spásu v RJ se mi zdá logické, ale že příznivci ČD vidí spásu v LEX, tomu úplně nerozumím.
Dj_la_défense
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1338
Registrován: 4-2007
Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 14:48:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Swariner: A proč? Akorát napsal, to co si každej myslí. Já ho poslední dobou neviděl v ničem jinym než v růžovim. A když příjde s tiskovym mluvčim, kterej je oblečenej, jako když vypadl ze Sims a nebo cukrovaru, tak co si asi může myslet českej národ :-D ? Nota bene při naší švejkovský povaze. Růžovou pochopim u dvacetiletýho kluka, ale ne u čtyřicetiletýho "hňupa". Jestli "je", nebo "neni" je úplně jedno, ale tohle napadne automaticky skoro každýho, když se ukáže na tiskovce takhle voblečenej.
Fuuuuuuuuuu
Neregistrovaný host
Odeslán z: 93.90.163.222
Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 14:49:26    Odkaz na tento příspěvek  

Dopadne to tak, že na trati zustanou RJ, Hamé expres a Pendolina ČD, pokud přijdou na nějakou PR akci, že jezdí nejrychleji...
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4007
Registrován: 4-2003
Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 14:53:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Už aby vyjel Paštikář. Myslím, že ten Jančurovi ukáže. Sežere ho i s botama.

Bude mít co dělat s už zavedeným dopravcem a tou dobou nic zásadně navíc ani nebude moct nabídnout. Uvědommne si, že RJ přibydou nový vozy vč, jídláků a s nima i nový třídy (premium, first, fun&relax) a to co vidíme teď bude ta nejhorší nabídka.

Pokud je někdo už teď zralej na ručník do ringu, tak to jsou ČD - to je jenom otázka toho, kolik jsou ochotny prodělat a kam až jsou v tomto schopny zajít. ČD totiž nemají žádný promyšlený obchodní koncept a nějaký rozdávání koly, vlakušky a slevy jim tudiž akorát nageneruje ztráty.
Fuuuuuuuuuuuuu
Neregistrovaný host
Odeslán z: 93.90.163.222
Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 14:57:13    Odkaz na tento příspěvek  

ČD můžou využít pendolina, dodělat zásuvky a wifi, slevnit občerstvení a natáhnout spoje až do Žiliny (zastavit, v Třinci, Těšíně, Bohumíně, možná Čadci..pobrat co nejvíc lidí a tradá na Prahu :-) jako EC, systém rezervací zjednodušit a přečalounit sedačky :-) Pak mají šanci
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 14:57:53    Odkaz na tento příspěvek  

Skromný dotaz do pléna
On to není dotaz do pléna, ale na pana Drna, který s touto tezí přišel (jistě objektivně :-) ), ale mně osobně připadá z těch střípků, co jsou veřejně k dispozici, LEO byznys plán podstatně horší než Regiojet; úsporama na dopravní cestě proti Jančurovi fakt nevydělá. Ale třeba ho krom zaměstnanců ČD (nepřítel mého nepřítele je mým přítelem) podporuje i Litvin
Iiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2287
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 15:01:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jeden pohled z jiné strany
Dj_la_défense
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1339
Registrován: 4-2007
Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 15:01:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

RadekŠ: Zajímavé, tak kafe, u RJ ztrátu negeneruje, naopak... díky tomu "přilákám" kvanta lidí. Stevardky RJ také ztrátu nekumulují... Teda to je teorie, jak blázen. Naopak to samé u ČD je zákonitě špatně a automaticky prodělečné. Zajímavé.

ČD můžou stavět, minimálně na tom, že nepotřebuješ místenku 14 dopředu jako u Radimečka. Moc by mě zajímalo, kolik lidí se svezlo s RJ z Ústí nad Orlicí, Zábřehu na Moravě a Pardubic do Prahy... Zatim si do vlaku natahal, jen ty co jezdili Ostrava-Praha jeho busem, plus pár lidí na víc, které ale nepřebral ČD, ale maximálně tak z auta.

Je na čase si sundat žluté brýle...
Zvídavý_člověk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 185
Registrován: 1-2011
Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 15:09:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Djld: 14 dní dopředu? Není lepší napsat rovnou měsíc? To zní ještě drsněji...
Když bezpečně víte, že z Ostravy do Prahy s ním jedou jen jeho bývalí autobusoví klienti, není pro takového fachmana určitě problém zjistit, kolik jich jelo z nácestných stanic.
Rex
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1106
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 15:12:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Iiii...dobrý článek

schválně kolika lidem se za chvíli přejí, když se jich 10x za cestu někdo zeptá...kafíčko si nedáte??
Ferro
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.102.166.220
Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 15:12:59    Odkaz na tento příspěvek  

K LeoExpressu: bude mít rychlejší soupravy s nižšími provozními náklady, takže co kdyby nabídl rychlejší cestu oproti Jančurovi s lepšími službami oproti Čd a s nižší cenou oproti oběma? A u leckoho asi bude bodovat seriózností-už teď hovoří uvážlivě a bez zbytečných invektiv (srovnat s Jančurou), nepřednáší každý den často protichůdné plány apod. Asi s ním bude menší ´sranda´, ale právě on by mohl přinést opravdovou a pozitivní revoluci do drážní dopravní dopravy v ČR.
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1479
Registrován: 2-2005

Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 15:15:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

...jen ještě doplním další z té smlouvy o dotacích...případné komerční slevy pod rámec tarifu jdou na triko dopravce a nelze je zahrnout do požadavku na dotaci... nákupy, obnovy a rekonstrukce vozů musejí být předem konzultovány a schvalovány objednatelem, tj. státem. A stát jim garantuje minimální zisk 2%, případnou úsporu v nákladech si mohou ponechat až do výše zisku 5%, pokud dosáhnou zisku vyššího, stát si ho vemze. To pro ty, co kydají hnůj na dráhy v tom smyslu, že mají starý vagóny a že jim každou ztrátu stát zalepí...
V takovémhle prostředí skutečně neexistuje motivace na úsporách a modernizacích, na druhou stranu pokud proti takto založené smlouvě postaví stát ryze privátní firmu, která je řízena a motivována naprosto opačně, nutně musí dráhu utavit, kdekoliv si vzpomene, a je to lehká kořist. A pokud to nelze celé rozpustit a přenechat soukromému sektoru (což evidentně nelze, viz zde vedená debata o tom, že v zájmu maximalizace tržeb RJ víceméně ignoruje cestující z Pardubic, a to je první vlaštovka), není moc šance, že by to fungovalo jinak, než že stát bude neustále dosypávat to, co jim soukromý konkurent sebere na tržbách. Chtěl bych vidět megapodnikatele,jak by řídil firmu s tímto založením a v těchto podmínkách.