K-report
 

Archiv do 24. září 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Železnice » Zabezpečovací zařízení na železnici » Archiv do 24. září 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 168
Registrován: 2-2010

Odesláno Úterý, 31. srpna 2010 - 11:59:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin 2341:
...pak zálěží na algoritmu programu, zda to hned odpálí a nebo třeba začne vyhodnocvat...
no a to je přesně ta maličkost, na kterou se ptám.

...Je samozřejmé, že protijedoucímu vlaku (co nic neprojel) spadne návěstidlo na stůj....
Ano, ano, ale rozliší to chytré zařízení stav poruchy od stavu opravdového "průseru", aby nevygenerovalo GENSTOP i v případě jen poruchy?
Aleš Liesk.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.47.93
Odesláno Úterý, 31. srpna 2010 - 12:17:42    Odkaz na tento příspěvek  

Martin2: na Krakenech i 163.034 jezdilo AVV s mechanickým rychloměrem.
Nicméně upozorňuji na to, že AVV není zabezpečovač, takže na jednu stranu jednodušší vypapírování (není to UTZ, bezpečnost na tom primárně nevisí), na druhou stranu ale je to papírově "k ničemu", protože se o to nedá opřít žádný rozbor bezpečnosti.
Na Hercula Poirota či 189 to namontovat určitě půjde, kus placu se tam někde najde :-). Horší to bude s vazbou na trakční a brzdovou výzbroj či na ovládací prvky (soupáčí), tam by se muselo udělat nějaké místní šetření (nikoli penězma :-) - vč. hledání možností napíchnout se na nějaká čidla či kam umístit snímače.
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2343
Registrován: 8-2005
Odesláno Úterý, 31. srpna 2010 - 13:23:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A tuhle maličkost se tu asi těžko dozvíš, leda by sem zavítal někdo hodně zasvěcený... Nezapomínejme, že jde o zkušební provoz, takže se hodně věcí může změnit.

Můj názor je ten, raději 10x odpálit STOP zbytečně než jednou neodpálit. Pak je také otázkou jak často dochází k samovolným poruchám či obsazení počítačů náprav. Podle mého laického názoru asi né tak často jako u kolejáků.

Osobně si myslím, že řešit zde takovéto věci je v současné době asi zbytečné, protože o tom skoro nikdo nic neví. Počkejme až bude ukončen a vyhodnocen zkušební provoz, pak věřím že budou k mání i odbornější a hlubší články na toto téma.
Martin
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2344
Registrován: 8-2005
Odesláno Úterý, 31. srpna 2010 - 13:39:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vždyť podle některých ani INDUSI není bezpečné. Takže v tom si AVV s INDUSI může být rovno.

Jasně, když se chce, tak jde všechno.

Jen mne trápí otázka zda je to moudré řešení... Montovat na mašiny další zařízení, schvalovat změny. Teď co mašiny co to mít nebudou...? Když to nebude povinné, tak se stav vlastně skoro vůbec nezmění. Když to bude povinné, tak to může znamenat jisté omezení přeprav, vždyť máme už jenom dva rozumné tranzitní proudy Polsko - Rakousko, Německo-jižní Slovensko. Druhý se dá bez problému objížděť Pasovem, jako zaniklý tranzit Německo - Rakousko.
Martin
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 169
Registrován: 2-2010

Odesláno Úterý, 31. srpna 2010 - 14:07:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin2 2343:...Můj názor je ten, raději 10x odpálit STOP zbytečně než jednou neodpálit...taky ano,
jen jsem uvažovala, zda vlivem citlivosti na poruchy nenastane (pakliže to nebude adresný - a ať není, ale přesto "samočinný" Gstop) široko daleko reakce na tyto případy taková, jak ji zde popsal PŠ 2946:...Správně asi po spatření této informace bych měl okamžitě tam fláknout rychlobrzdu, spojit se s přední stanicí, po zastavení na trati okamžitě zahájit evakuaci cestujících a po bezpečném zjištění, že trať je přede mnou volná naložit zpět cestující a pokračovat dále?
To bych se nerada zbytečně naběhala při cestě vlakem . Jinak děkuji za info a holt uvidím, co čas přinese.
Koudy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3067
Registrován: 3-2004

Odesláno Úterý, 31. srpna 2010 - 14:28:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ESA samozřejmě umí i pracovat s kolejovými obvody, ale protože tam je mnohem větší šance k jeho náhodnému obsazení (porucha, voda, krádež nebo si někdo jen hraje), tak proto jsou (zatím) stanice s kolejáky vyloučené.

Ono u KO je problém i v tom, že krom směru nevím u rozvětveného ani z které větve jsem ho obsadil.

Ať máme dost sil přestát věci, které přijdou...
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2345
Registrován: 8-2005
Odesláno Úterý, 31. srpna 2010 - 15:30:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No to je dobrá poznámka Koudy a rád bych se při tom rovnou na něco optal.
Pokud si to dobře pamatuju, tak ESA dostává od vyhodnocovací elektroniky počítače náprav údaj, zda je úsek volný nebo obsazený, tedy vlastně tu samou informaci jako od relé kolejového obvodu.
Jak je to zařízeno s tím přenosem do ESY od vyhodnocovací elektroniky PN, aby ESA poznala odkud se příslušný úsek obsadil? Má v současné době šanci výpravčí zjistit, zda se mu staniční kolej obsadila od začátku nebo konce tratě, či se zhlaví obsadilo od té konkrétní staniční koleje? Nebo se bude ještě nějak ZZ upravovat i v tomto směru, aby ESA měla i tyto údaje?
Doufám, že jsi můj dotaz pochopil:-).
Dík Martin
Koudy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3069
Registrován: 3-2004

Odesláno Úterý, 31. srpna 2010 - 15:42:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

U zapojení používaných do teď jdou od elektroniky PN do PRVu ESY víceméně 2 dráty s informací obsazeno a negované obsazeno. Jak je to u VNPN nevím, ale předpokládám, že tam byl navíc právě dotažen pár vodičů pro směr. Dříve se tato informace k ničemu nevyužívala.

Ať máme dost sil přestát věci, které přijdou...
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2346
Registrován: 8-2005
Odesláno Úterý, 31. srpna 2010 - 18:17:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Díky, takže jsem si to myslel správně.
Jenže jak to bude u zhlaví? Tam se těch drátů asi bude muset natáhnout více...
Spíš mi jde o to, zda tato úprava bude takové terno. Tahat další dráty a co kapacita prováděcích počítačů nebo kam se ty dráty tahají? To mají takovou rezervu?
Martin
Xf0
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1
Registrován: 7-2010
Odesláno Středa, 01. září 2010 - 05:15:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

U zapojení používaných do teď jdou od elektroniky PN do PRVu ESY víceméně 2 dráty s informací obsazeno a negované obsazeno.

Pro vazbu PN => ESA se používá i reléové rozhranní (relé J, K).
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 844
Registrován: 7-2007
Odesláno Středa, 01. září 2010 - 12:56:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Haan:
A tak se znovu blbě ptám, co se stane, když se počítač náprav porouchá, či bude bez napětí,jak zareaguje obvod umístěný u návěstidla?

Já jsem autory VNPN nezpovídal. Také v Reportéru se člověk kromě propagačních informací toho moc nedočte. Takže Vám můžu říct jenom svůj názor: Tipoval bych, že se nestane vůbec nic - bo eliminace falešných poplachů. Jinak tato funkce je závislá nikoli od obsazení úseku za návěstidlem, ale od směrového výstupu čidla (počítacího bodu), které je umístěné v úrovni návěstidla. Pokud čidlo bude projeto okolkem nápravy ve směru za návěstidlo na Stůj, spustí se VNPN. Jesliže toto čidlo bude v poruše nebo bude nekorektně ovlivněno, nestane se nic. Kdyžtak ať mě lidé seznámení s VNPN opraví.

Stejně tak se nic nestane, pokud vznikne porucha radiového spojení mezi SZZ a vlakem (vlaky). Z těchto důvodů VNPN není ZZ, je to pouze "krabička poslední záchrany", jak píše Zdeněk.

Také bych chtěl podotknout, že VNPN zdaleka neošetří všechny případy projetí návěstidel, protože někdy bývá na nouzové brždění už pozdě. Například před lety projel náklad odjezd v žst. Plešnice a proti už vjížděl osobní vlak. Odnesl to fíra osobáku. V Káranicích zase projel rychlík odjezd a od vjezdu už jel náklad, takže podobná situace.

Mě by zajímalo, jestli se kvůli VNPN budou přidávat čidla PN i na tratě s KO, anebo jestli se kvůli tomu budou KO rušit a kompletně nahrazovat počítači náprav.
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 845
Registrován: 7-2007
Odesláno Středa, 01. září 2010 - 14:18:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě dovětek. Představte si modelovou situaci, že máte jednokolejnou trať a od vjezdu vjíždí jeden vlak. Kolejový úsek na zhlaví je tímto vlakem již obsazen. Na ostatních staničních kolejích stojí další vlaky a je potřeba detekovat případné projetí odj. návěstidel. Proto, logicky, se VNPN nemůže spouštět od informace o obsazení úseku, ale od směrového výstupu počítacího bodu, který je umístěný u dotčeného návěstidla.
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 170
Registrován: 2-2010

Odesláno Středa, 01. září 2010 - 14:43:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Signalman77: Děkuji za dostatečné vysvětlení.
...někdy bývá na nouzové brždění už pozdě... Ano a nejen v Plešnicích.Bohužel.
Chebského strojvedoucího Z. zahynuvšího v Plešnicích jsem znala osobně jako kolegu z dob mého mládí-říkali jsme mu mladej Kudla (proč tak nevím, zdědil přezdívku po svém otci-vynikajícím strojv.instruktorovi a člověku), byla to velmi ošklivá zpráva tehdy před Vánocemi .
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 846
Registrován: 7-2007
Odesláno Středa, 01. září 2010 - 20:49:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Haan:
Dobře si na to vzpomínám, byl jsem se tam tenkrát podívat. Mrazivý zimní den, lehký sněhový poprašek. Ty mašiny sešrotované v sobě vůbec nevypadaly pěkně. Přitom se to stalo poměrně v malé rychlosti, na pňovanském zhlaví. Holt ten náklad s uhlím měl spoustu tun. Kinetická energie přeměněná na destrukční je sviňa...
gp
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.113.71
Odesláno Středa, 01. září 2010 - 22:24:04    Odkaz na tento příspěvek  

Xf0: víceméně 2 dráty jsou přesně dva dráty, jeden drát, tři dráty nebo čtyři dráty? Nebo se po dvou drátech přenáší informace víceméně obsazeno?
S77: Přidat čidlo navíc je mnohem jednodušší a levnější než vyměňovat kolejové obvody za počítače náprav.
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1284
Registrován: 5-2007
Odesláno Čtvrtek, 02. září 2010 - 00:26:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

gp: Podľa toho ako to beriete. Dva vodiče na dáta, a k tomu občas nejakú tú zem alebo podobné potrebné veci ...

A čo sa týka výmeny, výmena môže zasa dlhodobejšie (ak KO nie sú potrebné na iné účely) priniesť zníženie nákladov, keďže odpadá údržba LISov ...
Velkej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 118
Registrován: 7-2007
Odesláno Čtvrtek, 02. září 2010 - 00:34:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

gp: Stručný popis počítače náprav AZF:
Počítací úsek je minimálně tvořen dvěma kolejovými senzory. Každý kolejový senzor je připojen na vyhodnocovací jednotku. Výstupy z těchto vyhodnocovacích jednotek jsou zavedeny do čítačové jednotky. Čítačová jednotka má dva výstupy, Volno a /Volno. Tyto dva výstupy jsou načítány prováděcí úrovní ESY (PRV, EIP).

Volno /Volno
1 0 - volný úsek
0 1 - obsazený úsek
0 0 - porucha počítače náprav
1 1 - nepovolený stav (nesmí nastat)
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 849
Registrován: 7-2007
Odesláno Čtvrtek, 02. září 2010 - 08:18:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Velkej:
Mě by zajímalo, jestli ta informace /Volno je prostou negací informace Volno, v logickém součinu s bezporuchovým stavem (relé K), anebo zda se skutečně jedná o obsazení koleje vlakem. Pokud chceme bezpečně detekovat obsazení úseku, potom by se měl výstup /Volno vybudit až po najetí první nápravy do úseku. Ptám se, co se stane, když některý snímač volného KÚ bude nekorektně ovlivněn? Porucha PN to není, relé K drží natažené. A co se stane, když bude v úseku 0 náprav, ale některý snímač bude trvale ovlivněn okolkem? Opět, porucha to není, relé K drží natažené. Vybudí se v takových stavech výstup /Volno nebo ne?

Frauscher, bohužel, v dokumentaci neuvádí, jestli výstup /Volno je bezpečný nebo jen spolehlivý. Směrové výstupy počítacího bodu jsou evidentně pouze spolehlivé.
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 171
Registrován: 2-2010

Odesláno Čtvrtek, 02. září 2010 - 09:33:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Signalman 77 849: Děkuji Vám, že jste můj blbý dotaz převedl do úzce odborné řeči a položil ho též. Snad se v případných odpovědích zorientuji a pochopím je svým selským rozumem.
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 850
Registrován: 7-2007
Odesláno Čtvrtek, 02. září 2010 - 10:25:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Haan:
Není zač. Mě to také zajímá a víceméně jsem vyslovil jen svoji hypotézu, doufám, že je správná. Divím se, že VNPN bývá často prezentována jako skoroETCS, jako zázrak, který svět ještě neviděl.
Velkej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 119
Registrován: 7-2007
Odesláno Čtvrtek, 02. září 2010 - 15:36:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Signalman: Není prostou negací, tyto signály vznikají průchodem přes různé kontakty celkově pěti relé.
Já jsem popisoval logiku na výstupu čítačové jednotky. Tyto výstupy se načítají přímo do ESY nebo se můžou prohnat přes dvě relé NMŠ (relé J a relé K). Relé K odpadá pouze tehdy, pokud je na výstupu čítačové jednotky stav 0,0.
Nelze tvrdit, jestli je jeden z těchto výstupů bezpečný nebo spolehlivý. Výstup čítačové jednotky se musí vždy posuzovat z hlediska obou výstupů zároveň, jedná se o tzv. ambivalentní logiku, kterou vyznávají na západ od české kotliny.

Směrové výstupy jsou na vyhodnocovacích jednotkách.
Aleš Liesk.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.47.93
Odesláno Čtvrtek, 02. září 2010 - 16:52:37    Odkaz na tento příspěvek  

jedná se o tzv. ambivalentní logiku, kterou vyznávají na západ od české kotliny.
No to bych globálně netvrdil. V jakési akci jsme potřebovali dostat do nějakého zařízení bezpečný signál o poloze přepínače, nabízeli jsme západnímu partnerovi doplňkové signály ze dvou vaček onoho přepínače (jedna spínala v jedné poloze přepínače, druhá ve druhé). Partner odmítl a trval na jediném drátu se signálem se SIL 4.
gp
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.113.71
Odesláno Čtvrtek, 02. září 2010 - 20:09:10    Odkaz na tento příspěvek  

S77: ..., který svět neviděl sedí. I na původce bouráků, které se staly na šukafónových lokálkách. Těm (nehodám, ne tatarům) by technicky jednoduché VNPN zabránilo úplně stejně, jako drahé ETCS, z čehož marketingově zdatní udělají pro technicky slabší 'rovnocennou náhradu'.

Velkej(118): A co se stane, když bude stav 1 1, který nesmí nastat? Jsme v Čechách, tady se ohled na to, co se smí a nesmí, moc nebere.

A.L.: globálně vzato je na západ od Čech i Vladivostok :--)
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3983
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 02. září 2010 - 23:25:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Velkej: jedná se o tzv. ambivalentní logiku
Jste si jistej tou předponou ambi- ?
Já jen že třeba v TCN (IEC 61 375) se tomu odpovídající datový typ nazýva ANTIvalent2 (a ambivalentní značí dvojznačný ve smyslu nevyhraněný)...
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 851
Registrován: 7-2007
Odesláno Pátek, 03. září 2010 - 10:57:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Velkej:
Díky za odpověď. Mě by ale ještě zajímalo, co se stane, když je některé čidlo AZF nekorektně ovlivněno, nebo dojde k podtečení čítače počtu náprav. Vybudí se výstup Obsazení KÚ (/Volnost) nebo ne? Hardwarová porucha PN to není.

gp: Škoda, že přestal vycházet Technický zpravodaj. Tam se člověk dočetl ledacos zajímavého a bez zbytečného ideologického nánosu.

Hajnej: Velkej měl asi na mysli dvoudrátovou logiku.
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1285
Registrován: 5-2007
Odesláno Pátek, 03. září 2010 - 13:03:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

S_77: Posledne bol Technický zpravodaj pricapený na zadnej strane reportéra, aspoň teda v papierovej verzii ...
gp
Neregistrovaný host
Odeslán z: 147.228.95.131
Odesláno Pátek, 03. září 2010 - 15:41:47    Odkaz na tento příspěvek  

S77: To nebude ideologický nános, oblbování zákazníka kvůli vydělávání peněz fakt není ideologie. A že šikovný obchodník zplodí blábol, z kterého technikům jde hlava kolem, není nic divného, obráceně to funguje stejně, stačí si otevřít ten obrečený TZ.
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 853
Registrován: 7-2007
Odesláno Sobota, 04. září 2010 - 20:33:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

gp: "Ideologický" - no, mně připadá, že snad tomu ti autoři i věří . Je to psáno s takovou suverenitou a vervou... Proto jsem napsal "ideologický".
Plešoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1904
Registrován: 9-2005
Odesláno Sobota, 11. září 2010 - 13:29:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ESA11 bude nasazena i v Srbsku
Neoficiální stránky o výstavbě IV.tranzitního železničního koridoru aktualizace 11.09.2010
Martintrneny
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 563
Registrován: 10-2007

Odesláno Pondělí, 13. září 2010 - 09:07:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V žst. Brniště je RZZ s "cestovým systémem" nebo "číslicovou volbou"? Může někdo upřesnit, případně doplnit fotkou? Děkuji!
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4006
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 13. září 2010 - 10:38:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin Trněný: číslicová volba, ale fotku nemám.
Bobo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9739
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 14. září 2010 - 12:28:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

dotaz: při rozřezu vexle s el.mot. přestavníkem se stane co? že se v el. obvodu přepálí 1-2 pojistka si pamatuju. mechanicky dojde k čemu? to se protočí spojka?
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
http://www.stopkoureni.cz/
Kecup
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 660
Registrován: 7-2009

Odesláno Úterý, 14. září 2010 - 17:32:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bobo

Záleží o jaký EMP se bude jednat. U rozříznutelného je rozřezná pružina, která se zmáčkne. Takže se zpětný pohyb přes spojku dostane do té pružiny a je snad vše OK.

V případě nerozříznutelného přestavníku je pružina nahrazena kusem železa. Při rozřezu dojde k nenávratnému poškození části přestavníku. A ten se jako celek musí vyměnit.
Martintrneny
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 564
Registrován: 10-2007

Odesláno Úterý, 14. září 2010 - 23:04:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hajnej: Díky!
Bobo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9741
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 15. září 2010 - 10:17:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

kečup- díky. měl by to bejt rozřeznej. nerozřezný taky u nás jsou? a kde? (dřív teorie pravila, že fšecko je řezatelný)
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
http://www.stopkoureni.cz/
Koudy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3086
Registrován: 3-2004

Odesláno Středa, 15. září 2010 - 11:01:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bobo: Snad všechny nové koridorové výhybky. Jinak poznáš to třeba jako kolečko s vepsaným plným trojúhelníčkem v situačce.

Ať máme dost sil přestát věci, které přijdou...
Petránek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 301
Registrován: 10-2007
Odesláno Středa, 15. září 2010 - 12:06:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nazdar pánové,tak já si myslel že přestavníky jsou rozříznutelné všechny,ne?Spíš jde o to,jestli to přežije závěr na vyhybce,hákový určitě jo,ale takový čelisták..s tím je při rozřezu asi konec.
Opc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 22
Registrován: 7-2010
Odesláno Středa, 15. září 2010 - 17:48:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Všechny typy elektromotorických přestavníků rozřezné nejsou. Nerozřezné přestavníky mají daleko větší přídržnou sílu (>30 kN nebo >75 kN dle typu) a při rozřezu se poškodí. Mezi ně patří i přestavníky pro výkolejky.
Čelisťák se za podmínek, jako je například jednozávěrová výhybka UIC 60 s pevnou srdcovkou a rychlostí do odbočky 40 km/h, považuje za rozřezný systém.
Plešoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1906
Registrován: 9-2005
Odesláno Středa, 15. září 2010 - 19:17:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je to asi tak, že výměny pojížděné >50km/h jsou nerozřezné. Aspoň Benešov-Uhříněves tomu tak je
Neoficiální stránky o výstavbě IV.tranzitního železničního koridoru aktualizace 11.09.2010
VláďaH
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.209.6.26
Odesláno Středa, 15. září 2010 - 21:43:03    Odkaz na tento příspěvek  

Pár fotek k doplnění diskuze - přejetí výhybky cca 80 km/h.

Přestavník vykuchaný, čelisťový závěr KO, deformované háky a připevňovací prvky k jazykům. Oprava - prakticky výměna všeho kromě pár plechových deklů na zlabovém pražci. Drahý špás.
Pekarekjiri
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 787
Registrován: 10-2009

Odesláno Středa, 15. září 2010 - 23:23:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

VláďaH: Smím se zeptat, na kolik (přibližně) Kč ta oprava přijde? (Pochopitelně záleží na druhu přestavníku)...
Život je boj, sebevrah je ulejvák !!
Kecup
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 661
Registrován: 7-2009

Odesláno Čtvrtek, 16. září 2010 - 08:44:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pekarekjiri

Nový EMP 600 přijde asi na 500000 a to samé čelisťový závěr, ale vše se může prodražit podle typu výhybky.

Bobo ... nevím jak si byl na tom s teorii, ale pravda je ta, že výkolejkové přestavníky jsou nerozříznutelné už od počátku. Protože výkolejka je zařízení nerozříznutelné. U výhybek je to až s novou montáží v podobě žlabového pražce a k němu napevno namontovaný přestavník s přírubou. Pokud je přestavník na klasické kloubové upevňovací soupravě a s čelisťovým závěrem, přestavník je rozříznutelný. Asi proto, aby nedošlo k poškození upevňovačky? (má doměnka)
Bobo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9748
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 16. září 2010 - 09:41:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vk jsem opoměl.
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
http://www.stopkoureni.cz/
Noltha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 618
Registrován: 11-2005

Odesláno Čtvrtek, 16. září 2010 - 09:53:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kecup
ještě v době kdy jsem byl v udržbě, tak jsem měl nerozřeznej přestavník i s klasickou kloubovou upevnovačkou, řekl bych že je to spíše podle konstrukce a rychlosti přes výhybku. Dokud na výhybkách byla kontrola polohy jazyka byli rozřezné, po odebrání kontroly byli upraveny na nerozřezné.
Kecup
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 662
Registrován: 7-2009

Odesláno Čtvrtek, 16. září 2010 - 10:19:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Noltha

Kontrola polohy jazyka?? Ale ta přeci je ... za1) výřez na hlavě spojky s kladkou a potom výřez v kontrolním pravítku ... pokud jsou míry nastaveny tak jak mají ... tak je to v pořádku

Asi si to pleteš s elektromagnetickým závorníkem ... ono ... neplést si to ... přestavník jako takový byl rozříznutelný, ale závorník nn ... i když byl součástí přestavníku.
Noltha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 619
Registrován: 11-2005

Odesláno Čtvrtek, 16. září 2010 - 10:25:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kecup
na závorník jsem dost mladej, ten za mě už nikde nebyl, ten snad uvidím za pár dní.
Tou kontrolou jsem myslel další krám na jazyku kus od přestavníku, SPJ nebo tak nějak se to jmenovalo, smímač polohy jazyka .... už nevím přesně jak se to jmenovalo, ale kontrolovalo to přilehlost jazyka ještě navíc mimo obvody přestavníku.

Jednalo se o předchudce tohoto http://www.azd.cz/produkty/systemy-pro-kolejovou-dopravu/produkty /venkovni-prvky-a-ostatni-zabezpecovaci-zarizeni/spa-snimac-poloh y/

(Příspěvek byl editován uživatelem noltha.)
Kecup
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 663
Registrován: 7-2009

Odesláno Čtvrtek, 16. září 2010 - 11:14:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Noltha

Ja závorník viděl maximálně v ruce ... už jako nepotřebný díl, z obrázku v učebnici se to moc nedalo pochopit jak to fungovalo ...

Na čem byl ten nerozříznutelný přestavník?? Na výkolejce?? Tam mě to jedině napadá s kloubovou upevňovačkou ...

To zda výhybka je opatřená nerozříznutelným přestavníkem podle mě neurčuje ten snímač polohy. Protože na většině výhybek s nerozříznutelným přestavníkem jsou namontovány snímače poloh jazyka.
Petránek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 302
Registrován: 10-2007
Odesláno Čtvrtek, 16. září 2010 - 13:40:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě se vrátím k těm přestavníkům,přestavník jako takový rozříznutelný je.Na vyhybkovém i výkolejkovém přestavníku je přece normální spojka umožňující pohyb přestavné tyče,akorát na vyhybkovém přestavníku jsou navíc taková klepeta,která vyklesnou při přestavování a uvolní kontrolní tyče od jazyků.
A snímače polohy?Na normální vyhybce kontrolují polohu jazyků kontrolní pravítka v přestavníku.Ale když jsou štíhlé,dlouhé...vyhybky tak se z důvodu bezpečnosti kontroluje poloha jazyků i o kus dál(např.aby tam nebylo něco spadnutého a jazyk by se mohl normálně "vyboulit,prohnout").Tak asi tak si to myslím.
Ale jestli někde máte opravdu přestavník,který není rozříznutelný....tak šup sem stím...zají má mě to.Dík a čaute.
Noltha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 620
Registrován: 11-2005

Odesláno Čtvrtek, 16. září 2010 - 13:41:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kecup
Když jsem přišel do stanice, byli přestavníky rozřezné a byli namontovány ty snímače, a mám pocit že byli v ověřovacím provozu. Po pár letech přišli demontovat ty snímače. Demontovali snímače, otevřeli spojku, vyndali z ní pružinu a nahradili jí kusem železa. Jednalo se o výhybky ve spojkách na hlavních kolejích na dvoukolejce. Osazené to bylo na jednom zhlaví, to prošlo rekonstrukcí někdy v devadesátých letech (tuším). Spojky byli na 60km/h a 80 km/h (do odbočky) ale ted se již nevzpomenu jestli to bylo na všech výhybkách nebo jen některých. Stanice měla přestavníky pouze s kloubovejma upevnovačkama.
Petránek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 303
Registrován: 10-2007
Odesláno Čtvrtek, 16. září 2010 - 13:57:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Noltha..je to možné a zajímavé,dik.
PC
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.150.71
Odesláno Čtvrtek, 16. září 2010 - 16:41:14    Odkaz na tento příspěvek  

Přestavníky se člení na rozřezné a nerozřezné:
a) rozřezné přestavníky zajišťují pohyblivé části výhybky v koncových polohách přídržnou
silou 7 kN ±15 % a při použití u výhybek rozřezných současně umožňují indikaci najetí
kolejového vozidla do výhybky z nesprávného směru (dále rozřez) rychlostí maximálně do
40 km/h,
b) nerozřezné přestavníky zajišťují pohyblivé části výhybky v koncových polohách přídržnou
silou větší než 75 kN (přestavník ve žlabovém pražci nebo v přírubovém žlabovém pražci),
resp. větší než 20 kN (přestavník s připevňovací soupravou), ale nezajišťují indikaci rozřezu.
Při rozřezu může dojít k poškození přestavníku a pro umožnění vyhodnocení rozřezu musí
být výhybky vybaveny zařízením pro vyhodnocení rozřezu (např. snímači polohy).
Kecup
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 664
Registrován: 7-2009

Odesláno Čtvrtek, 16. září 2010 - 18:25:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Noltha ... děkuji za vysvětlení :-) Je to zajimavé :-) A copak to, už neděláš zabezpečováka?? Pročpak?? Pokud to není tajné ;-)

Petranek
Jak jsem psal ... u výhybek se vyskytují i nerozříznutelné přestavníky právě u žlabových pražců s přírubou ... zejména k vidění často na koridoru. Pravda je, že ke každému takovému přestavníku jsem zatím viděl i snímače polohy. Kromě snad tratě Chomutov - Cheb, kde jsou použity tyto přestavníky.

PC
S tím snímačem si nemyslím že by to bylo jen kvůli rozřezu. Konec konců, když bude přepínací sada v přestavníku KO, snadno releovka udělá rozřez výhybky. Spíše si myslím že snímače jsou z toho důvodu aby nedošlo k tomu co popisuje Petrenek výše ... a tedy k dohledu v případě cizího předmětu mezi jazykem a opornicí. A nemusí se jednat jen o cizí předmět ... stačí už jen pouhé najetí vozidla do výhybky z nesprávného směru (započatý rozřez) ...
PC
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.150.71
Odesláno Čtvrtek, 16. září 2010 - 18:48:47    Odkaz na tento příspěvek  

ad kecup:
pokud si přečteš návod pro údržbu U 20 021 který určitě máš tak se dočteš, že nerozřezné přestavníky nezajišťují indikaci rozřezu(je to i v technických podmínkách), jestli ho nenajdeš rád ti ho pošlu.
Opc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 23
Registrován: 7-2010
Odesláno Čtvrtek, 16. září 2010 - 18:54:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Snímač nemá jen jednu funkci, používá se nejen pro indikaci najetí vozidla z nesprávného směru, ale i pro vícebodovou kontrolu jazyka při pojíždění rychlostí vyšší než 120 km/h.
Noltha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 621
Registrován: 11-2005

Odesláno Čtvrtek, 16. září 2010 - 19:48:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kecup
lákalo mě jiné město než kde jsem pracoval, dostal jsem možnost práce v tom městě, tak jsem to vzal. Ale v oboru jsem v podstatě dále jen už né přímo u dráhy :-)
V současnosti je pro mě práce zajíměvější, aspon tak to vnímám.
VláďaH
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.209.6.26
Odesláno Pátek, 17. září 2010 - 22:00:58    Odkaz na tento příspěvek  

Kecup:výkolejkové přestavníky jsou nerozříznutelné už od počátku
Ano, výrobce je dodával pod typem EP 615.1 a samozřejmě neměly instalovánu kontrolu jazyků (díra pro pravítka zaslepena plechem). Pokud zde byl zmíněn elektromagnetický závorník, ten byl použit v přestavníku EP 612.1 a používal se jestli se nepletu pro výhybky pojížděné větší rychlostí než 80 km/h. Dal se pěkně poznat podle vyšší stavební výšky - vyšší horní kryt, který byl kvůli průjezdnému průřezu zešikmen na straně ke koleji. Na boku pak byla třípolohová páka pro odblokování závodníku v případě výpadku napájení. Někdy po roce 1990 se přestal používal, občas jsou tyto přestavníky vidět na hlavních tratích, kde neproběhla koridorizace (ale zřejmě s odebraným závorníkem).
Kecup
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 666
Registrován: 7-2009

Odesláno Sobota, 18. září 2010 - 18:59:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

VláďaH

Ano, těm páčkám na závorník se myslím tomu říkalo "Hrušky" ... ta se v nutnosti dala odemknout a závorník odblokovat a přetočit klikou. U nás na chebské jsem jej viděl už jen ve skladu jako "náhradní" díl.
Plešoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1912
Registrován: 9-2005
Odesláno Pátek, 24. září 2010 - 06:58:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

EMG závorníky byly např. v Tomicích, jsou odmontované, příležitostně se tam kouknu a snad nějaký někde vyhrabu a vyfotím. Dal by se najít někde na webu...
Neoficiální stránky o výstavbě IV.tranzitního železničního koridoru aktualizace 17.09.2010
Cityelefant
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 273
Registrován: 11-2007

Odesláno Pátek, 24. září 2010 - 13:42:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dobrý den, mám takový dotaz. Dají se někde v předpisech či jiných papírech sehnat nějaké technické výkresy hradlového závěru s rozměrama či podobnými potřebnými údaji? Hledal jsem, našel použitelné obr. v SR 112(T) a v T 122 ale pořád to není ono... sháním to kvůli školní praxi na dílně, kde mám záměr alespoň ten základní jedoduchý mechanismus hradlového závěru (třeba Výměnového HZ) vytvořit.
Díky za každou poskytnutou info
ICQ: 368229645, mail: cityelefant@navara.wz.cz www.navara.webnode.cz
programuji železniční simulátory zabzař (Kamenice)http://erwes.michalhanzlik.cz/
Parmezano
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 621
Registrován: 5-2008
Odesláno Pátek, 24. září 2010 - 15:53:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

cityelefant: tahle firma se tím zabývala, ještě v roce 1996 to dělala http://signalmont.pcsolutioncz.com/