K-report
 

Archiv do 31. srpna 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Železnice » Zabezpečovací zařízení na železnici » Archiv do 31. srpna 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Pisecan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 897
Registrován: 2-2009
Odesláno Čtvrtek, 26. srpna 2010 - 10:01:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Drn: jestli to chápu dobře, tak podle Vás bude vlak adresně zastavovat výpravčí. Potom zcela jistě máte pravdu, že se musí shodovat číslo zadané na mašině a číslo, se kterým operuje výpravčí. V tom případě by výpravčí musel mít na monitor přenášeno číslo vlaku, které si veze lokomotiva.

Já jsem ale z příspěvku pana inženýra Chrdleho pochopil, že ten adresný stop generuje samotné zabzař bez toho, aby do toho musel vstupovat člověk. Čili s jediným vstupem čísla vlaku a v tom případě je to v pořádku.
1+1 se ne vždy rovná 2
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 159
Registrován: 2-2010

Odesláno Čtvrtek, 26. srpna 2010 - 10:26:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A co kdyby se zadávalo místo čísla vlaku číslo mašiny-platilo by stále bez ohledu na změnu čísla vlaku a tím by se vyloučil problém s následy, lomenice a možné chybné zadání čísla vlaku fírou. Ale jinak jsem jednoznačně pro argumenty OC i Drna.
Dále jsem se chtěla zeptat, jak je ošetřen případný výpadek napájení ZZ, či fialové smrti ve stanici ke které se blíží vlak, případně, co se stane, jestliže dojde na vj.zhlaví vlaku k neočekávanému obsazení KO vlivem poruchy, nebo nějaký mamlas ve stanici do které jede vlak hodí (nebo mu spane) přes koleje na vjezdovém zhlaví vlaku něco vodivého. Vygenerují tyto případy Gstop?
749.241
Neregistrovaný host
Odesláno Čtvrtek, 26. srpna 2010 - 11:31:47    Odkaz na tento příspěvek  

Kusem drátu nebo pětikorunou jde oblbnout kolejový obvod, počítač náprav (na kterých funguje mj. t200) nikoli.
Jo, soukroš s 2xT448, v podobě "jak jsem ve fabrice našel" a jedoucí tzv. na mobil je zastavitelný leda panzerfaustem.
Němci jsou v tomhle veledůsledni, bez Indusi si tam neškrtne ani pára...
Posláno z mobilu.
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7036
Registrován: 4-2007

Odesláno Čtvrtek, 26. srpna 2010 - 11:49:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Němci jsou v tomhle veledůsledni, bez Indusi si tam neškrtne ani pára...

A v čem nejsou Helmuti důslední? Není to zas tak dávno, co celému světu svou pověstnou veledůslednost předvedli v židovské otázce.
Pisecan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 898
Registrován: 2-2009
Odesláno Čtvrtek, 26. srpna 2010 - 11:50:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

749.241: myslím, že čížovské zhlaví žst. Písek je zabezpečeno pomocí KO. Otázka je, jestli úsek Písek-Čížová je taktéž pod dohledem dikutovaného zařízení. A pokud ano, pak má dotaz paní Haan zcela jistě opodstatnění i v případě t200.

(Příspěvek byl editován uživatelem pisecan.)
1+1 se ne vždy rovná 2
Zdenek076676
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13
Registrován: 7-2010
Odesláno Čtvrtek, 26. srpna 2010 - 12:41:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na Protivínce jsme nechali KO na píseckém zhlaví a ve Vráži, tuším, kvůli penězům, s tou DOZtou to funguje bez problémů, při rozšíření VNPN bychom tam dali snímače PZN, to by nestálo tolik. S těmi čísly vlaků to vidím tedy jako docela potíž. Teď to bude chodit tak, že systém sám aktivuje Gstop na té dané TRS stuze, když vlak odjede proti stůj. Výpravčí může být na WC, je tam v noci jen jeden. Myslel jsem, že pokud je větší stanice příklad třeba Jihlava nebo Chomutov, Most atd, že bychom blokli celou dopravu ale je fakt, co píše ten kolega, že lepší všechno zastavit než se seknout v čísle.

Z. Ch
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2922
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 26. srpna 2010 - 13:04:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dovolím si připomenout můj příspěvek 2921 a upozorňuji, že z interoperabilních vozidel bude mít dálkový stop pouze řada 380. Dálkový stop je totiž česká specialita, směrnice pro interoperabilitu jej neznají. My třeba na mašinách máme TRS, máme GSM-R, ale nemáme (a mít nebudeme) dálkový stop.
Zdenek076676
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 14
Registrován: 7-2010
Odesláno Čtvrtek, 26. srpna 2010 - 13:26:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To je bohužel pravda. A zdaleka na všech vozidlech na koridoru nebude ETCS, a proto, když se něco stane, tak hnací vozidlo bez ETCS nikdo nezastaví G stopem. Můžeme sice říkat o německém bodovém zabezpečovači, ale my šli historicky jinou cestou a proto musíme naši koncepci upravit tak, abychom zajistili bezpečnost a plnili interoperabilitu. Sice budete mít na lokomotivě TRS, ale nebude základnovka a tudíž ani Gstop. Jak z toho ven pro vlaky bez ETCS jedoucí na koridoru?? Třeba doplnit VZtu o AVV. Když si rozeberete nehodu ve Vaňově???
Ale až jindy - sem to nepatří.
Z. Ch
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2923
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 26. srpna 2010 - 14:13:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Zdenek076676: Proč tak složitě? Je něco závadného na hlasovém hlášení generální volbou v TRS a GSM-R: Okamžitě zastavte vlak! Okamžitě zastavte vlak! Dostane se to na všechny vysílačky, bez ohledu na nastavení čísla vlaku, bez ohledu na nutnost příjmu strojvedoucím. Jediné, co u TRS musí mít je nastavenou stuhu. I to sice může být problém, ono osazení Kanálníky není zrovna ideální, ale pořád to něco řeší. Totéž lze udělat i u vlaků bez vysílaček. Při soupisu vlaku strojvedoucí bude povinnen udat číslo svého mobilního telefonu. Při zadávání do systému systém vyšle kontrolní hovor: Zde kontrolní středisko SŽDC, udejte jméno a číslo vlaku. Strojvedoucí odpoví, automat zaznamená huhlání, tedy navázání spojení. Následně v případě nebezpečí systém automaticky odešle nikoliv SMS (já pokud řídím, tak SMS nečtu), ale hlasový hovor, kde se ozve: Zde výpravčí Březnice, okamžitě zastavte vlak, okamžitě zastavte vlak. Tečka. Strojvedoucí zastaví, spojí se s příslušným výpravčím a domluví se na dalším postupu. Jinak již dnes bych vlak bez mobilního telefonu nepustil na trať. Na rozdíl od vysílačky, hlavně po průjezdu tratí Děčín - (Praha) - Kolín - ČT - Brno - Kúty - Bratislava - Rajka. Uspokojitelná funkce je od Všetat po Kolín, v uzlu ČT, Brno, Břeclav. Na GSM-R nejsou dodnes definovány spojení na výpravčí (někde už ano) a jak že ho máme dlouho? 5 let? Zmáčknu Dispečer, dovolám se provoznímu a ten mi řekne, že ho vlaky nezajímají. Výpravcovské není definováno. Perfektní věc.

Doplňování VZ o AVV. Sice chápu, že je potřeba si přihřívat polívčičku AŽD, ale AVV je v nákladní dopravě dosti problematicky použitelné, jeho traťová část je ještě méně rozšířená, než VZ, tudíž se domnívám, že tudy cesta nevede. Jsem toho názoru, že čím méně složitosti, tím lépe, byť Vy asi budete mít názor opačný.
Zdenek076676
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 15
Registrován: 7-2010
Odesláno Čtvrtek, 26. srpna 2010 - 14:33:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Víte, to je vždycky trošku problém, pokud se žačne mluvit o přihříváni polívčičky AŽD, tak ta diskuse není úplně spravedlivá. Jistě - vedu AŽD, ale především se cítím být zodpovědným za bezpečnost a zodpovědnost ze mne nikdy nikdo nesmaže. A v Moravanech, které mi zanechaly šrám na duši, volala výpravčí strojvedoucímu přesně to, co jste říkal, a víte jak to dopadlo?? Jsme jen a jen lidi. Kolikrát záleží na metrech. A někdy, až budete chtít - rozebereme si nehodu ve Vaňově a jak by to vypadalo, kdyby tam AVV bylo. Ale děkuju za názor, byť ze vším nesouhlasím.
Z. Chrdle
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2924
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 26. srpna 2010 - 14:44:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Moravany: kdyby někdo před patnáci lety nerozhodl, že už se to nebude osazovat TRS, tak byla šance se fírovi dovolat. My jsme totiž tak strašně koncepční národ, že raději budeme žít 20 let v provizoriu, než abychom holt udělali koncepční řešení, které pak přeneseme třeba na lokálky.
Nehodu ve Vaňově si klidně můžeme rozebrat, ale tam je jasno. Akorát vaše AVV (s autory se léta znám) prostě nedovede obsloužit ani jen většinu sítě a v cizině je naprosto neznámé, což je u interoperabilních strojů hodně veliký problém. Ono schvalovat každou změnu v několika zemích není žádná legrace. Naše lokomotivy mají třeba územní způsobilost D, CZ, SK, H, omezeně AT. A to bych to nechtěl řešit u Siemensí ES64F4, kde již UIC tabulka na boku mašiny téměř nestačí.
Proto se děsím zavádění českých specifik (radioblok, generální stop, AVV), kde nátlakem na všeobjímající bezpečnost se dá tlačit na provozavetele dráhy, aby přístup vozidel bez tohoto zakázal.
A místo toho, abychom uvedli do provozu okamžitá a levná řešení, budeme čekat na gogota (ETCS), na ostatních tratích nebude vůbec nic a přitom i ta pitomá TRSka by nás sice okamžitě zastavila, ale přitom na nás nebude umět zařvat: ZASTAV, OKAMŽITĚ ZASTAV.

Pardon, muselo to ven.
Zdenek076676
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 16
Registrován: 7-2010
Odesláno Čtvrtek, 26. srpna 2010 - 15:09:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vy si ale protiřečíte - kritizujete česká řešení - já myslím, že nejsou špatná a jsou mnohdy skutečně lepší jak v zahraničí - nepočítám v to LVZ nebo dnes LS, a potom krtitizujete ETCS. V řadě věcí souhlasím, třeba s přechodností lokomotiv - víte, že i dnes ve všeobímající interoperabilitě musí interoperabilní vozidlo na sobě vláčet všechny národní moduly okolních zemí a je každý jiný??
A co dáte na D3??? Bude tam dále bezpečnost záviset jen na telefonu nebo koupíte za miliony něco světového na tratě, které nikdy interoparabilní nebudou??
Pojďte diskutovat raději jinde než tady nebo dostaneme vynadáno.
Z. Ch
Es499009
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 281
Registrován: 2-2009

Odesláno Čtvrtek, 26. srpna 2010 - 16:48:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pánové,sice to není aktuální ifo z provozu,ale konečně diskuze co má hlavu a patu.Názory obou stran jsou zajímavé a rád si počtu i dál.Jen pokračujte a moderátoři to když tak šoupnou někam jinam.
NÁCHOĎÁK JAK POLENO
Pes38
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4222
Registrován: 11-2005

Odesláno Čtvrtek, 26. srpna 2010 - 17:01:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

teď to bude chodit tak, že systém sám aktivuje Gstop na té dané TRS stuze, když vlak odjede proti stůj.

To je taky jediné rozumné (v úsecích, kde se mění kanálová skupina odbouchnout oba kanály), šak jsem to psal již včera v příspěvku č. 4220. Adresný stop vymyslel blb, je závislý jak na správném natukání na RSDT strojvedoucím, tak na správném naťukání na základně výpravčím. A na to se v kritické situaci nedá spolehnout. O Vojkovicích snad netřeba mluvit. Nejideálnější by bylo, kdyby to umělo G-STOP i bez závislosti na nastavené stuze, to však v současném systému technicky nelze.
Rozčilovat se znamená ničit si nervy pro blbost druhých.
Zvířata jednají pudově a proto po vás pudou...
Když chceš něco udělat pořádně, musíš to udělat sám.
ICQ 311-297-744
Pes38
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4223
Registrován: 11-2005

Odesláno Čtvrtek, 26. srpna 2010 - 17:12:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A když zasynchronizuji místo 1234 vlak 1244, je to sice předpisově v pořádku, ale výpravčí bude marně adresně odbouchávat 1234, protože takový v jeho okruhu není.
A než mu dojde, že zaregistrovaný 1244 je vlastně hledaný 1234, bude pozdě, vždy jde v těchto případech o sekundy.


Myslím, že mu to dojít ani nemůže. Čísla prokleplá D-TESTEM (který je v podstatě dobrý jen k tomu, aby se pak dalo dohledat, jestli ses přihlásil a ověřila se jedna základní fce systému TRS), se zapisuji jen do REDATU (přip. chvilkově zobrazí na displeji na telefonu/základnovce TRSky v DK.) Přímo na ZZ to dnes pokud vím nikde nemá návaznost.
Rozčilovat se znamená ničit si nervy pro blbost druhých.
Zvířata jednají pudově a proto po vás pudou...
Když chceš něco udělat pořádně, musíš to udělat sám.
ICQ 311-297-744
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2925
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 26. srpna 2010 - 17:24:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Navrhuji přechod do Techniky nebo k Zabezpečovákům.
Jenom dovětek: je krásné, že dokážeme udělat nádherná řešení problémů. Jenže co je nám to platné, když je nedokážeme uvést do praxe nebo je uvedeme polovičatě. Příkladů na dráze máme na rozdávání: LVZ, TRS, nově GSM-R, AVV, ETCS. Ani jedno z těchto zařízení nebude mít nikdy v ČR celonárodní pokrytí. Podívejme se do Německa: INDUSI - 92%, GSM-R - 95%.
A jak na D3? Já to mám vymyšlené již od roku 1997 velice jednoduše: zařízení bude na bázi GPS a GSM, tedy stejně jako kterákoliv Kniha jízd v autě, třeba mém. Na vozidlech, která jezdí stabilně na D3 to bude zařízení vozidlové, pro ostatní to bude zařízení přenosné. Bude to krabička zavěšená na tažný hák v čele vozidla s vlastní baterií a s výstupem do hlavního potrubí vozidla (klasika, kohouty, hadičky). U dirigujícího dispečera bude v počítači aplikace, která sleduje pohyby vozidel. Vozidla se budou moci přiblížit k sobě pouze přesně v definovaných místech (dopravna v prostoru mezi lichoběžníkovými tabulkami) a to pouze u definovaných (dirigujícím dispečerem) dopraven. Přiblíží - li se jinde na definovanou bezpečnostní vzdálenost (5 - 10 km), nastává automaticky odvětrání hlavního potrubí. Uvedené zařízení nafasuje strojvedoucí v přilehlé či dirigující stanici společně se soupravou hlavních klíčů. Zkouška zařízení se provede automaticky po instalaci a prvním popojetí při dosažení rychlosti 5 km/h. Nemuselo by se to klasifikovat jako zabezpečovací zařízení, spíše něco v režimu AVV. Ostatní zabezpečení by samozřejmě zůstalo, toto by bylo pouze pomocné zařízení, které by bylo schopno řekněme z 99ti procent zabránit sjetí na tratích D3.
Zdenek076676
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 17
Registrován: 7-2010
Odesláno Čtvrtek, 26. srpna 2010 - 18:37:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pane kolego, podívejte se na radioblok, který jste trošku zkritizoval. Je postaven na GSM-P a kontrola GPS. To je to o čem jste hovořil. Ale co je nadmíru důležité - a to je bezpečný přenos informací z vozidla na lokomotivu a naopak - hovořím o bezpečném - myslím SAFETY. Jinak Vám na to nikdo nedá technické schválení. Ten váš systém GPS nemůže sloužit jako bezpečnostně prioritní funkce - nikdo Vám to neschválí. Víte to je možná to, v čem si neporozumíme. Máme řadu řešení, ale základ je technická schválení a pokud to není v SIL 4 podle pravidel EU - máte smůlu. Radioblok je postaven na bezpečném přenosu informací v bezpečně redundantní kanálu GSM-P /O2/. Bylo to nesmírně složité jednání a GPS - počítám, že přejdeme na Galileo je pouze kontrolní mechanismus. Taky mě trápí nekoncepčnost některých postupů v naší síti, ale myslíte, že mě někdo poslouchá - víte co je za úsilí držet alespoň nějakou koncepci.
Z. CH
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2926
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 26. srpna 2010 - 18:40:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Odpověď z Technice.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6912
Registrován: 8-2004

Odesláno Čtvrtek, 26. srpna 2010 - 22:53:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr Šimral, 2925:

Něco na ten způsob se mi už také honilo hlavou, ale úplně do detailu jsem to nepromýšlel. Určitě se mi Váš nápad líbí.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Pepa_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1556
Registrován: 9-2005

Odesláno Pátek, 27. srpna 2010 - 18:19:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak abych to tu trošinku oživil, něco z poslední cesty:

Stanička (výhybna) Biały Kościół, kde jsou poslední mechanická návěstidla na trati
Miedzylesie - Kłodzko - Wrocław:

řídící stavědlo:


závislé stavědlo:
}



a "ostatni semafory kształtowe"





Stanice Bardo Przyłęk

řídící stavědlo:




Závislé stavědlo:


Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7037
Registrován: 4-2007

Odesláno Pátek, 27. srpna 2010 - 18:23:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Můžeme sice říkat o německém bodovém zabezpečovači, ale my šli historicky jinou cestou

Leč tento jasný fakt odmítají již několik let vyznavači "jediného správného zabezpečovače" (INDUSI) jaksi vzít na vědomí. Vysmívají se našemu "zobrazovači" LS90, ale nedokáží říct nic k tomu, čím ho zde nahradit, aby bylo bezpečněji a nestálo to roční státní rozpočet.
To je planá diskuze, která se zde opakovaně točí.
Zvláštní je, že ač někteří dopravci nemají možnost u nás užít INDUSI (ač ho tak vychvalují kudy chodí), okázale ignorují GENSTOP via TRS na svých mašinách (a just ne!), ač je to jedno z mála možných navýšení bezpečnosti na našich kolejích. No hlavně, že je zachována ideologická linie.


já pokud řídím, tak SMS nečtu

Potvrzuji, dělá to jen když nakládá obilí v Chaba a ještě přitom zvládá monitorovat TRS a analyzovat hlasy na retranslaci. Jen nechápu, jak to při tom házení lopatou stíhá.


Jinak již dnes bych vlak bez mobilního telefonu nepustil na trať.

Ale my s tímto problémy nemáme, už pár let máme VŠICHNI včetně Crachga mobilní služební telefony a jejich seznam je uveden v databázi, kterou mají k dispozici výpravčí i dispečeři v celé síti. Navíc je to číslo včetně čísla vlakvedoucího uvedeno i se jménem a služebnou u každého vlaku osobní přepravy v systému EDO.


Zmáčknu Dispečer, dovolám se provoznímu a ten mi řekne, že ho vlaky nezajímají. Výpravcovské není definováno. Perfektní věc.

Tomu teda nerozumím. Když se nemůžu na trase Děčín - Praha dovolat TRSkou, přepnu na GSM-R a vždy se dovolám nejbližší stanici a hovor je daleko kvalitnější, než TRSkou bez nutnosti pořád něco mačkat. Nemáš v tom GSM-R nějakou šajzovou simku?


ale přitom na nás nebude umět zařvat: ZASTAV, OKAMŽITĚ ZASTAV.

To ti nestačí, že to na tebe furt řve "SIFA!!! SIFA!!!" ??


ale AVV je v nákladní dopravě dosti problematicky použitelné

Ale v osobní velmi neproblematicky a přínosně. Asi proto je instalováno na úsecích příměstskou dopravou nejvytíženějších. A já věřím, že by nehodě ve Vaňově zabránilo. A ty moc dobře víš, že nenosím žlutomodrý dres. A kdyby byl přístup koncepční již při budování koridorů, bylo by již AVV na všech dokončených úsecích, jenže z velkých vočí najednou zbyly jen štěrbinky a koridorizace se změnila v optimalizaci a tím to ods...lo i AVV. Pan Chrdle jistě potvrdí, že instalace MIBů není investice v řádech stovek milionů. Neblahý vliv přehazování si resortu dopravy našimi nekompetentními ministranty všech barev a vyznání (k ministrům jich měla a má podle mého naprostá většina velmi, velmi daleko) a také neschopnosti posranců za ta léta od revoluce konečně vypracovat koncepci dopravy u nás a té se důsledně držet.}
Čahoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 735
Registrován: 4-2003

Odesláno Pátek, 27. srpna 2010 - 21:15:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Drn- SIFA - přepni si to do češtiny.
Šimral - český předpis výzvu Všechny vlaky zastavte .... bohužel zatím nezná,jinak je vidět,že jezdíte na nových mašinách,taková rozjíždějící se řada 123 s 2000 tunami - neuslyšíte mobil,ani kdybyste ho měl inplantován v uchu.
zdenek 76676 - vůbec neřešíte jak zastavit loko s vysílačkou na simplexu,další věc-výpravčí mě klidně 2x přečísluje a kolikrát se ani neobtěžuje mi to sdělit.
Láďa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1598
Registrován: 7-2006

Odesláno Pátek, 27. srpna 2010 - 21:49:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Čahoun

výpravčí mě klidně 2x přečísluje a kolikrát se ani neobtěžuje mi to sdělit.

To já nee,to provozní prosím,my s tím nemáme nic společného již dávno .. třeba já se snažím dovolat,ale ne vždy s úspěchem ...


ICQ 237-113-861
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7043
Registrován: 4-2007

Odesláno Pátek, 27. srpna 2010 - 23:15:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

přepni si to do češtiny.

A just nepřepnu, ani nemohu, nejsem k tomu oprávněn. Ale mně se SIFA, SIFA docela líbí, téda když to řve na pana Šimrala.
Čahoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 736
Registrován: 4-2003

Odesláno Sobota, 28. srpna 2010 - 10:07:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ono v češtině to zní ZABEZPEČOVACÍ ZAŘÍZENÍ a než se ta mrcha vykoktá a tobě dojde co Ti chtěla vlastně sdělit tak stojíš.
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7049
Registrován: 4-2007

Odesláno Sobota, 28. srpna 2010 - 10:12:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

.. tak stojíš.

I kdepak já, ty stojíš.

Mne takto LS90 vypeče maximálně, když ho přeslechnu při jízdě tunelem.
Híhou
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 104
Registrován: 9-2008

Odesláno Sobota, 28. srpna 2010 - 18:12:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pěkné pěkné
Aleš Liesk.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.47.93
Odesláno Pondělí, 30. srpna 2010 - 15:55:50    Odkaz na tento příspěvek  

749: Kusem drátu nebo pětikorunou jde oblbnout kolejový obvod, počítač náprav nikoli.
Zato patřičně zmáčknutá lopatka na uhlí je na to zcela ideální nástroj.

PŠ: Akorát vaše AVV prostě nedovede obsloužit ani jen většinu sítě
Omyl, AVV klidně obslouží celou síť SŽDC a ještě mu zbyde rezerva i pro celou síť ŽSR. Je třeba rozlišovat, co teoreticky dovedeme obsloužit, a na jaké rozšíření doteď byly peníze.

Ad VPNPN: z dosavadní debaty bych byl pro kombinaci G-stopu a radio-akustického poplachu. Navíc by to mohlo křičet do amplionů na zhlaví (pokud tam nějaké jsou :-) (to mě napadlo při psaní slov "akustický poplach")
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 160
Registrován: 2-2010

Odesláno Pondělí, 30. srpna 2010 - 16:34:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Aleš Liesk.:Zato patřičně zmáčknutá lopatka na uhlí je na to zcela ideální nástroj.

Takže se znovu ptám-viz můj stále nezodpovězený dotaz-příspěvěk 159 zde ze dne 26.8.2010: "Dále jsem se chtěla zeptat, jak je ošetřen případný výpadek napájení ZZ, či fialové smrti ve stanici ke které se blíží vlak, případně, co se stane, jestliže dojde na vj.zhlaví vlaku k neočekávanému obsazení KO vlivem poruchy, nebo nějaký mamlas ve stanici do které jede vlak hodí (nebo mu spane) přes koleje na vjezdovém zhlaví vlaku něco vodivého."Vygenerují tyto případy Gstop?
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3171
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 30. srpna 2010 - 16:37:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A co takhle umožnit fírům vyvolat Gstop? Občas by se to hodilo, ne?
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2933
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 30. srpna 2010 - 18:00:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Omyl, AVV klidně obslouží celou síť SŽDC a ještě mu zbyde rezerva i pro celou síť ŽSR. Je třeba rozlišovat, co teoreticky dovedeme obsloužit, a na jaké rozšíření doteď byly peníze.

V tomto případě si dovolím tvrdit, že ze zabezpečováckého hlediska bych chtěl INDUSI. Vyjde to na peníze stejně a bude mě to hlídat asi víc než jen rychlosti na žluté mezikruží.

PS: Dával jsem vám maximálně den, kde jste byli?
PS2: Kdo se vydává za vašeho generála? Fakt se mi nechce věřit, že by najednou tu s námi tak pěkně komunikoval : - )
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1740
Registrován: 2-2004

Odesláno Pondělí, 30. srpna 2010 - 18:06:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

z dosavadní debaty bych byl pro kombinaci G-stopu a radio-akustického poplachu

Jsem taky pro.
Pekarekjiri
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 707
Registrován: 10-2009

Odesláno Pondělí, 30. srpna 2010 - 18:19:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Qěcy

Občas možná jo, ale nesměl by se k tomu dostat Jančura. Vlaky ČD by zastavil a při průjezdu kolem nich by se nevinně hihňal...
Život je boj, sebevrah je ulejvák !!
Kecup
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 637
Registrován: 7-2009

Odesláno Pondělí, 30. srpna 2010 - 18:57:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Haan

Ne, nevygenerují to jako generálstop

V případě výpadku TPC dojde automaticky ke zrušení již postavených vlakových i posunových cest. Strojvedoucí by měl na to reagovat automaticky nejlépe rychlobrzdou, netuší co se děje ...

Pokud se obsadí KO pro poruchu či někým je ovlivněn, dojde ke schození automaticky postavené vlakové cesty, dále pokud je ve stanici kodování VZ, dojde ke ztrátě kodování. I kdyby mu předtím kodovalo zelenou ... nutná obsluha TB ...
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2332
Registrován: 8-2005
Odesláno Pondělí, 30. srpna 2010 - 19:59:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad A.L.: prý i zarážka dokáže ovlivnit počítač náprav...
Nápad s ampliony je dobrý, volil bych pronikavý zvukový signál, dle předpisu D1-stůj zastavte všemi prostředky, tedy trvalé opakování tří krátkých signálů.

ad Haan 160: pokud jsem vše dobře pochopil, tak ochranou proti projetí stůj budou opatřeny stanice s počítači náprav.

ad PŠ 2933: vozidlovka INDUSI bude asi výrazně levnější než AVV plus pravidelné úpravy mapy dle změn infrastruktury.

Martin
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2934
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 30. srpna 2010 - 20:27:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

vozidlovka INDUSI bude asi výrazně levnější než AVV plus pravidelné úpravy mapy dle změn infrastruktury.

vozidlovka jo, ale přeci jen traťová část by byla výrazně dražší proti "pár" pražců s magnety.

Ale kdyby AŽD koupilo licenci?
Kecup
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 639
Registrován: 7-2009

Odesláno Pondělí, 30. srpna 2010 - 20:52:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ohledně počítačů náprav, ty dokáže ovlivnit i obyčejná zatáčečka kterou používá traťovka na šrouby u stoliček.
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 161
Registrován: 2-2010

Odesláno Pondělí, 30. srpna 2010 - 21:06:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kecup 637: pane Kecup, co by měl ve Vámi popisovaných případech dělat fíra, to si můj mozek ještě pamatuje . Ale nevysvětlil jste mi na základě jaké informace vygeneruje zařízení GENSTOP, který-jak přepokládám-má především omezit následky případných jízd vlaků proti sobě na širé trati (je tak?- a jistě toho bude umět i více) a tedy se ptám, jak zařízení samo pozná, že vlaky jedou proti sobě. Dovolím si příklad:
- jednokolejná trať vybavená autoblokem
- ze stanice A do stanice B odjel na návěst dovolující jízdu vlak, který si již šlápnul do prvního prostorového oddílu za stanicí A.
- v tomto okamžiku "nešťastník" ve stanici B projede s vlakem "Stůj" na odjezd.návěstidle směr stanice A a jede dále na širou trať proti vlaku, který odjel ze stanice A.
Kdy zařízení automaticky vygeneruje GENSTOP:
- až když si tento "nešťastník" šlápne do prvního prostorového oddílu za stanicí B?
nebo
- již v okamžiku, kdy si "nešťastník" ve stanici B šlápl za "Stůj" na odj.návěstidle směr stanice A? V tomto případě by mě zajímalo, jak zařízení rozliší, že vlak projel "Stůj" a jede proti jinému vlaku, nebo zda nedošlo k náhlému jinému obsazení kolejového obvodu, poruše počítače náprav, či jiné poruše-viz můj původní dotaz. Bylo by možné to vysvětlit? Možná to zajímá nejen mě. Předem Vám i všem ostatním velmi děkuji.
Kecup
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 640
Registrován: 7-2009

Odesláno Pondělí, 30. srpna 2010 - 22:01:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Haan

abych pravdu řekl ... ani ja to netuším, ale možná by to mohl objasnit pan Z.Ch. alias Zdenek076676. Konec konců, je to jejich zařízení a o jednoduchém principu funkce by to mohl vysvětlit. A ja se také něčemu přiučím.

Protože je to zatím snad na jedné trati Zdice - Protivín, nepřišel jsem s tim ještě do styku.
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2335
Registrován: 8-2005
Odesláno Pondělí, 30. srpna 2010 - 22:28:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Haan 161: znovu opakuji, dle poznatků co mám, tak hlídání projetí návěsti stůj bude nasazováno ve stanicích, kde se ke zjišťování volnosti používají počítače náprav, tedy tratě BEZ AB.
U AB je nutností používat kolejové obvody.

Jak jsem někde četl, tak tato funkce je určena spíše pro regionální tratě, tedy ty, kde nebude nasazen ECTS. Tedy třeba trať 200, 160 a další podobné.
Zrovna chebské se to asi týkat nebude, protože tam se s novým zabezpečovačem asi počítá. Pokud se ve stanicích používají na zhlavích ke zjišťování počítače náprav a kolejáky jsou především pro přenos kódu, tak by to tam šlo čistě teoreticky také nasadit.

Za další strojvedoucí co jede z A má velkou šanci vidět povážlivější změny znaků na opakovači aniž by minul návěstidlo. Zde předpis mluví jasně co má udělat, předpokládat protijedoucí vlak. No a ten co pojede z B nebude mít kód a oddílová návěstidla bude mít zhaslá.
Martin
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2944
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 30. srpna 2010 - 22:40:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Za další strojvedoucí co jede z A má velkou šanci vidět povážlivější změny znaků na opakovači aniž by minul návěstidlo. Zde předpis mluví jasně co má udělat, předpokládat protijedoucí vlak. No a ten co pojede z B nebude mít kód a oddílová návěstidla bude mít zhaslá.

A přesně na této konfiguraci zaniklo Eso 363 153 a Lamina 240 143 před patnácti lety.
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 162
Registrován: 2-2010

Odesláno Pondělí, 30. srpna 2010 - 22:40:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kecup: no, jsem jedno velké ucho, čtvery silné oči, nos na monitoru již od 26.8.2010.
Buď je odpověď na můj dotaz "ošemetná", nebo se jedná o dotaz blbý, na který nestojí za to odpovídat - což je pravděpodobnější .
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2337
Registrován: 8-2005
Odesláno Pondělí, 30. srpna 2010 - 22:45:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad PŠ2934: no ono ani to INDUSI není moc náročné, když jsem poprvé viděl nějaké technické podrobnosti, tak jsem prostě žasnul. Hned bylo jasné, proč jsou u návěstidel ty bedýnky, které se u nás nevidí. Je v nich asi nějaké to relátko co zkratuje cívku v "magnetu".
Jak jednoduché a prosté.
Martin
P.S. já vím Petře, že při špatné konstelaci hvězd se opakovač bude chovat jakoby normálně a strojvedoucí z A nebude nic tušit, proto jsem psal o šanci. Možná jsem měl vynechat slovo velkou...

(Příspěvek byl editován uživatelem martin2.)
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2945
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 30. srpna 2010 - 22:51:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Martin2: ale zatím co magnetickejch pražců potřebuješ relativně málo (možná to přeženu, ale olíznout si km polohu jednou za 5 km by snad mohlo stačit), tak magnet Indusi 1000 Hz musí být u předvěsti, hlavního návěstidla s funkcí předvěsti a předvěstníku, magnet 500 Hz před každým hlavním návěstidlem (v ČR z důvodu chybějících prokluzovek bych jej asi předsunul 300 metrů před návěstidlo Vjezdové, u Odjezdových a cestových bych jej ponechal 250 metrů před), magnet 2000 Hz u každého hlavního návěstidla a přejezdníku a já bych jej zavedl i u Lichoběžníkových tabulek.
Ale stejně je to marný, my to nepotřebujeme.
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3974
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 30. srpna 2010 - 22:51:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PŠ: PS: Dával jsem vám maximálně den, kde jste byli?
Na dovolené - to u RTT neznáte...?

PS2: Kdo se vydává za vašeho generála? Fakt se mi nechce věřit, že by najednou tu s námi tak pěkně komunikoval
Pokud je pisatel stále týž, tak se vydává sám za sebe - neboli nezávisle na Tvém (ne)chtění věřit je to opravdu on.

AVV je v nákladní dopravě dosti problematicky použitelné
Pokud problematickým využitím rozumíš to, že má rádo JŘ vlaku předem, tak Ti odpovím, že když se umí počítačem vygenerovat JŘ na papíře, dá se jistě vygenerovat i v podobě stravitelné pro AVV (a přenesitelné po nějakém bezdrátu).
Pokud tím myslíš to, že se s nákladem nedá cvičit tak snadno jako s osobákem, tak se to na bumprásk verzi na hlídání a nouzové zastavení dá překopat vždycky.

No a s tím pokrytím budu zatím tajemnej jak hrad v Karpatech a omezím se na konstatování, že jsme těch cca 10 let od Ešusu až zas tak úplně neproflákali...
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 163
Registrován: 2-2010

Odesláno Pondělí, 30. srpna 2010 - 22:56:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin2 2335: dobře, tak vypusťme z mé otázky případ,že se jedná o trať s autoblokem, vše ostatní zůstane stejné, ať tam do toho nepletu směr autobloku a traťové oddíly, VZ a vše co si z toho musí každý z těch dvou fírů odvodit a správně vyhodnotit a zareagovat(i když to právě taky nemusí stihnout,že?). Ve stanicích A i B ty kolejové obvody předpokládám, případně počítače náprav. Kdy to tedy vygeneruje GENSTOP?
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2946
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 30. srpna 2010 - 23:01:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Za další strojvedoucí co jede z A má velkou šanci vidět povážlivější změny znaků na opakovači aniž by minul návěstidlo.

K tomu bych něco měl. Onehdá jsem vezl jeden veledůležitý vlak s extra movitou klientelou. Jedu si na autobloku, svítí Volno, nemám opakovač. Najednou to Volno přebliklo na Výstrahu a tam se drželo. Co uděláš? Pokud jede něco proti tobě, tak tím, jak překlaplo na Výstrahu jsme od sebe přesně 2 oddíly, tedy 2 - 3,5 km. Pokud to budu ignorovat a pojedeme stejnou rychlostí, srazíme se přesně u návěstidla Stůj. Ale protože já projel Výstrahu, řekněme, že trať je standardně zarostlá, takže moc nevidím a proto brzdím, tak mě protijedoucí porazí již v mém oddílu s Výstrahou. Správně asi po spatření této informace bych měl okamžitě tam fláknout rychlobrzdu, spojit se s přední stanicí, po zastavení na trati okamžitě zahájit evakuaci cestujících a po bezpečném zjištění, že trať je přede mnou volná naložit zpět cestující a pokračovat dále?
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 164
Registrován: 2-2010

Odesláno Pondělí, 30. srpna 2010 - 23:11:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pane Šimrale, Vy jste perla a mluvíte mi z duše, něchtěla jsem to tu zase rozpitvávat, proto jsem napsala (raději opatrně) "správně vyhodnotí a zareaguje" , protože jsem nechtěla uhnout od mé otázky.
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2947
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 30. srpna 2010 - 23:13:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Hajnej 3934: jízdní řád generovaný počítačem umí zatím jenom Němci. A tam jste asi zatím nedosáhli. Dovedu si například představit verzi, která nebude mít traťovou část a ta bude nahrazena pokynem: Při průjezdu přejezdem potvrď polohu tlačítkem.
Blbé je, že AVV pro nákladní dopravu by mělo mít ještě nějaký kroutík: 140%, 120%, 100%, 80%, 60% jízdní doby. Blbé je, že my ty psané jízdní doby prakticky neznáme, protože to jsou hamotiny. Když já nahrazuji AVV vlastní hlavou, tak vím, že Pardubice - Kolín je 42 km a dělím to 1,6 , takže potřebuji cca 28 - 27 minut. Ale to by nezabránilo Vaňovské nehodě, kvůli které se znova rozjela debata. Traťová část AVV je poměrně málo rozšířená (ještě násobně méně než LVZ). Jsem toho názoru, že než mít na mašině zase další bednu, tak nám pro náklady s výkonnou lokomotivou to AFB (ARR) stačí, s nevýkonnou ani to AFB nepotřebujeme.
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2948
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 30. srpna 2010 - 23:15:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pane Šimrale, Vy jste perla a mluvíte mi z duše

Že bych si z Vašeho školení před lety i něco odnesl?
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2338
Registrován: 8-2005
Odesláno Pondělí, 30. srpna 2010 - 23:25:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad P.Š.2945: no 5km je podle mne asi horní hranice, vzhledem k možným skluzům či smykům. Hajnej určitě moc dobře ví, jaká je vhodná vzdálenost trámců na volné trati.

Určitě by instalace bodového VZ byla hodně náročná. K takovým rozhodnutím máme lidi na MD a SŽDC, aby měli nějakou koncepci, která není založená na vzdušných zámcích. Na druhou stranu co můžeme čekat od odborníků jejiž původním povoláním je třeba učitel humanitního oboru a přitom schvalují projekty a třeba i mění umístění návěstidel a opravdoví odborníci se před nima klepou?

ad Haan: stále nechápu, proč do toho motáte kolejové obvody. Již 2x jsem říkal, že podmínkou asi bude mít stanici vybavenou počítači náprav. Jednou z vlastností počítače náprav je o to, že pozná jakým směrem vlak jede. Čistě teoreticky SZZ tedy dokáže poznat i odkud byl příslušný úsek obsazen.
Něco se píše zde: http://www.azd.cz/home/detail-novinky/article/358/
http://www.azd.cz/fileadmin/user_upload/casopis-reporter/2010/Rep orter_02_10_FINAL.pdf
a třeba ještě něco vygooglíte.
Martin
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 165
Registrován: 2-2010

Odesláno Pondělí, 30. srpna 2010 - 23:28:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PŠ: Ani zdaleka jsem nedosahovala Vaší dnešní úrovně, ale je pravda, že Vy a Vám podobní mě nikdy nenechali usnout na "vavřínech", což je dobře. No a dnes si naopak ráda z "Vašeho školení na Káčku" odnáším hodně já.
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2339
Registrován: 8-2005
Odesláno Pondělí, 30. srpna 2010 - 23:34:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jednou jsem měl změnu znaku na předvěsti a dokonce zastavil ještě před ní.

Po druhé zase na předvěsti volno a návěstidlo potmě, zase jsem se tak lekl, že jsem ani netušil jak jsem to tam nasypal a zastavil před ním. Když jsem k němu pomalu popojížděl, tak jsem si všimnul, že bliká horní žlutá, ale díky nalepenému sněhu je velmi špatně vidět.

V obou případech jsem byl pěkně vyplašenej.
Z toho doufám, že bych to i v tvém případě nasypal.

Jo a kdysi dávnou jednou na praxi na AB někde u Chrástu před náma totálně zhaslo návěstidlo a ztratili jsme kód, tak jsem to tam taky nasypal.
Martin
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 166
Registrován: 2-2010

Odesláno Pondělí, 30. srpna 2010 - 23:39:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin2: díky za odkazy.
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3976
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 30. srpna 2010 - 23:48:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PŠ: jízdní řád generovaný počítačem umí zatím jenom Němci.
Sjetinu na zkušebku jsme fasovali i ve Finsku.

A tam jste asi zatím nedosáhli.
Teď lehce nechápu kam myslíš.
Jestli na ten počítačovej JŘ, tak to je snad starost jinejch.
Jestli do Rajchu, tak tam leda s ETCS (má to traťovou část, je to interoperabilní a dělá to dohled).

Dovedu si například představit verzi, která nebude mít traťovou část a ta bude nahrazena pokynem: Při průjezdu přejezdem potvrď polohu tlačítkem.
Tu si sice taky dovedeme představit, pracovně jsme to nazvali "albánská varianta", ale přece jenom chceme toho fíru prudit výrazně míň, takže jsme si vymysleli ještě něco jinýho. Nech se překvapit.
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2340
Registrován: 8-2005
Odesláno Pondělí, 30. srpna 2010 - 23:50:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě jeden:http://www.fscr.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=210& Itemid=1
Je teď otázkou, zda jste dostala aspoň nějaké odpovědi na své otázky.
Nejsou to moc detailní zdroje, ale pro základní představu stačí. Stejně jde zatím o zkušební provoz a je otázkou, zda se třeba nějak algoritmus neupraví.
Martin
P.S. není zač, je lepší když si to člověk přímo přečte než se tu dohadovat, kór u mne. Delší dobu trvá než pochopím v čem je vlastně problém

(Příspěvek byl editován uživatelem martin2.)
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 167
Registrován: 2-2010

Odesláno Úterý, 31. srpna 2010 - 07:23:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin2: opět děkuji-o tomto článku vím a četla jsem ho již před tím, než jsem blbý dotaz položila. Právě že mě zaujalo cituji:...Skládá se z obvodů umístěných u návěstidla, které identifikují každé projíždějící vozidlo....
Nevyčtu z toho však u kterého návěstidla-vjezdového do stanice B ze směru od A, nebo každého odjezdového ve stanici B směrem k A?
Pak mě tam také zaujalo ESO-copak to nepracuje ve stanici s kolejovými obvody?
A tak se znovu blbě ptám, co se stane, když se počítač náprav porouchá, či bude bez napětí,jak zareaguje obvod umístěný u návěstidla? Ale možná, že odpovědi jsou zatím "výrobním tajemstvím AŽD".
Aleš Liesk.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.47.93
Odesláno Úterý, 31. srpna 2010 - 09:58:11    Odkaz na tento příspěvek  

PŠ: Dával jsem vám maximálně den, kde jste byli?
Pod Tatrú, kde sa blyskalo tak, že to nevydejchala televízia, satelit, radiobudík, jedna "úsporná" a dvě normální žárovky, anténní kabel...

Martin2: vozidlovka INDUSI bude asi výrazně levnější než AVV plus pravidelné úpravy mapy dle změn infrastruktury.
Co stojí Indusa nevím, co stojí AVV mám zhruba potuchu. Nicméně AVV se dá integrovat do řídicího systému, takže "dodatečné náklady" jsou pak už celkem malé (to se ale netýká starých mašin).

Haan: Takže se znovu ptám-viz můj stále nezodpovězený dotaz-příspěvěk 159
Tohle my nevíme. My jsme vod AVV.
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2341
Registrován: 8-2005
Odesláno Úterý, 31. srpna 2010 - 10:53:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No já to Haan chápu následovně, že u každého návěstidla, tedy vjezdového a odjezdového příslušné stanice, co je touto funkcí vybavena. Tedy podle mne bude jedno, zda vlak projede stůj u vjezdového návěstidla a nebo u odjezdového návěstidla. Právě díky počítačům náprav SZZ pozná, kde konkrétně bylo projeto stůj a může to odpálit.
Jo a pozor ten obvodů umístěných u návěstidla není nic jiného než počítač náprav, já vím je napsáno dost zavádějicím způsobem.

ESA samozřejmě umí i pracovat s kolejovými obvody, ale protože tam je mnohem větší šance k jeho náhodnému obsazení (porucha, voda, krádež nebo si někdo jen hraje), tak proto jsou (zatím) stanice s kolejáky vyloučené. Za další většina stanic, kde je ESA a jsou kolejáky je na tratích, kde se s touto funkcí nepočítá, protože se tam někdy nasadí ETCS. Takhle z hlavy mne napadá jen Čížová, je tam ESA, KO a přitom nejde o stanici, kde se bude nasazovat zabezpečovač.

Ono také záleží co a jak se porouchá, každopádně na tohle neznám odpověď. Předpokládám, že při jakékoliv poruše čidla se úsek obsadí a pak zálěží na algoritmu programu, zda to hned odpálí a nebo třeba začne vyhodnocvat záhlaví místo začátku zhlaví (při odjezdu). Je samozřejmé, že protijedoucímu vlaku (co nic neprojel) spadne návěstidlo na stůj.
Martin
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2342
Registrován: 8-2005
Odesláno Úterý, 31. srpna 2010 - 10:59:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No jo Aleši, ale právě o ty starší mašiny bohužel jde, je jich drtivá většina. Ono se k tomu asi musí přičíst i výměna rychloměru nebo stačí mechanický? A i pokud by cena vozidlovky byla rozumná, tak je otázkou na kolik přijde to papírování... A zda by bylo vůbec možné toto zařízení namontovat třeba na herkula nebo Německou 189...
Martin