K-report
 

Archiv do 12. května 2009  

Diskuse K-report » Archiv 2009 » Železnice » Železnice a politika » Archiv do 12. května 2009 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1726
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 01. května 2009 - 20:06:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cogwheel: "katol. církev má obdivuhodnou schopnost soustředit ve svých rukou "nekřesťanské" bohatství, které by mohlo sloužit k užitku všech Poláků. Namísto toho si tam "jak prasata v žitě" žije jen úzká vrstva flanďáků. Paradoxem je, že toto bohatství církve je většinou vydřeno od těch nejchudších, duchem omezenějších, kteří ochotně věří všemu, co jim církev nabulíkuje a jako poslušné ovečky plní církevní pokladnice."

Nenávist vůči katolíkům Vám zatemňuje mozek. Je sice pravda, že obyvatelé tradičně protestantských zemí jsou nejbohatší na světě, ale obyvatelé historických římskokatolických zemí jsou v celosvětovém měřítku hned na druhém místě. Obyvatelé Polska jsou na "východoevropské" poměry v průměru docela bohatí. Z "višegrádské čtyřky" jsou sice na posledním místě, ale nad celým zbytkem východní Evropy mají obrovský náskok. Zejména nad zeměmi, kde bylo náboženství po desetiletí tvrdě potlačováno.
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 354
Registrován: 7-2008
Odesláno Sobota, 02. května 2009 - 22:23:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Máte pravdu.

Jen je otázka, v čem jsou Poláci chudší, než Maďaři, nemluvě o tom, že Polsko se i dnes drží, zatímco Maďarsko jde ke dnu.

Jinak mne hlavně pobavila ta představa, že by církev uzavírala "pobočky", které mají vyšší náklady, než vlastní příjmy. To opravdu může napsat jen člověk, který o tom neví zhola nic, protože takhle nepostupuje žádné náboženské společenství, snad kromě scientologů a podobných "PRINGOs".
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 357
Registrován: 7-2008
Odesláno Sobota, 02. května 2009 - 23:49:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jen tak na okraj, ve Španělsku v třicátých letech zabili levičáci šestnáct tisíc kněží (v ČR jich je dnes tisíc šest set), proti tomu je Irák "drobným pronásledováním církve". A přesto církev v této zemi nezlomili, ono krátké a intenzivní násilí charaktery spíše posílí, narozdíl od dlouhotrvající demoralizace v ČR.

http://sacrumimperium.blogspot.com/2009/04/espana-degenera.html
M. Kunt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.103.230.4
Odesláno Neděle, 03. května 2009 - 13:10:08    Odkaz na tento příspěvek  

Všd: Opravdu poučný odkaz, díky: "V apríli 1939, presne pred 70 rokmi, definitívne zvíťazili katolícke a vlastenecké sily Španielska, pod vedením generála Franca, nad ľavicovými a liberálnymi hordami, plieniacimi počas štyroch rokov boľševickej luzo-vlády pyrenejský poloostrov."
Církev (katolická) měla vždycky dobré propagandisty. Bohužel, kněžské hordy žehnající c.a k. zbraním to trochu přehnaly, takže v Česku už ji od dob první války naštěstí nikdo moc vážně nebere (stejně jako primitivní zjednodušení, jako je ten citát výše; Duke je proti tomu geniální myslitel).
Ještě jste zapomněl dodat něco o zločinnosti francouzské revoluce (ta byla přece nepopiratelně ostře proticírkevní a má na svědomí řadu životů) a o blahodárném vlivu Bourbonů na Francii.
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 572
Registrován: 1-2009
Odesláno Neděle, 03. května 2009 - 16:46:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak něco k současné předvolední: ... a kdy už bude dobře:

Až se bude vdova po Čunkovi ptát Topolánka na smrtelné posteli, kdože to zastřelil Paroubka a Filipa na pohřbu Klause, kterého radostí trefil šlak, když se jeho prezidentské limuzíně konečně podařilo přejet Bursíka.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 15311
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 03. května 2009 - 20:30:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M.Kunt - Ještě jste zapomněl dodat něco o zločinnosti francouzské revoluce (ta byla přece nepopiratelně ostře proticírkevní a má na svědomí řadu životů)

Vy považujete francouzskou revoluci a to, co po ní následovalo, za pozitivní událost v dějinách lidstva?
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1730
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 03. května 2009 - 22:05:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M.Kunt: "kněžské hordy žehnající c.a k. zbraním"

Zřejmě soutěžíte s Cogwheelem v tom, kdo podá skutečné události co nejurážlivějším způsobem vůči církvi, a v tom, kdo z historických faktů vyvodí co nejvíce nesmyslů.

Hádám správně, že komunistický puč 1948 a ruská okupace 1968-1989 Vám vadí daleko méně, než procísařské angažmá katolické církve před r.1918?
M. Kunt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.103.230.4
Odesláno Neděle, 03. května 2009 - 22:44:07    Odkaz na tento příspěvek  

Ad McBain: ano, samotnou revoluci za pozitivní považuji. Maření lidských životů zejména v následném období ovšem nikoliv...
Ad Bručoun: Já myslel, že "hordy" jsou standardním označením skupiny (já ho nepoužil jako první). S Cogwheelem nesoutěžím, ale jednostrannost dogmatiků z odkazu Všd je opravdu hrozná. Vůči církvi nic urážlivě podávat nemusím, na to stačí podobní zaslepenci.
Hádám správně... Právě, že jen hádáte... Stupidita c. a k. armády a císaře s výraznou podporou mimo jiné "státní" církce zničili všechno, co v Rakousku za něco stálo - tedy demokratické instrumenty a svobody předchozích 50. let. Důsledky jsou známé.
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Pondělí, 04. května 2009 - 10:25:19    Odkaz na tento příspěvek  

Na vysvětlení mého počínání zde trochu obsáhlejší citát z Anatomie lidské destruktivity, napsané ve Freudovském stylu (autor E.Fromm): "Když se dotkneme vytěsněného materiálu, vyvoláme odpor. Tento jev však zdaleka nepozorujeme jen v psychoanalytické práci. I v denním životě pro něj nacházíme bohatě příkladů. Kdo by se nesetkal s pobouřenou reakcí matky, které někdo řekl, že chce držet své děti blízko sebe, jen protože je chce vlastnit a ovládat - a ne proto, že je tak velice miluje? Když někdo řekne otci, že jeho starosti o panenství jeho dcery jsou motivovány jeho vlastním sexuálním zájmem o ni? Nebo když určitému typu vlastence připomeneme, že za jeho politickým přesvědčením stojí jen zájem o zisky? Nebo když určitému typu revolucionáře řekneme, že se za jeho ideologií skrývají osobní destruktivní podněty? Takové zpochybňování pohnutek jiných lidí porušuje jedno z nejrespektovanějších tabu daných zdvořilostí - a to je velice důležité tabu, neboť funkcí zdvořilosti je pokud možno bránit agresím.
V dějinách lze pozorovat totéž. Lidé, kteří vyslovili pravdu o určitém režimu, byli odjakživa vypovídáni, vězněni nebo popravováni, protože vzbudili zlost těch, kdo byli právě u moci. Vysvětlení samozřejmě zní, že takoví lidé byli režimu nebezpeční, a proto bylo třeba chránit status quo jejich odstraněním. To sice souhlasí, ale nevysvětluje to skutečnost, že ti, kteří říkají pravdu, jsou tolik nenávidění, i když nepředstavují reálné ohrožení nastoleného řádu (hrstky disidentů apod.). Myslím, že důvod je třeba hledat v tom, že ten, kdo říká pravdu, mobilizuje odpor těch, kteří pravdu potlačují. Pro ty je pravda nebezpečná nejen proto, že ohrožuje jejich moc, ale i proto, že otřásá celým jejich vědomým orientačním systémem, olupuje je o jejich zdůvodnění a mohla by je dokonce donutit jednat jinak. Jen člověk, který sám zažil tento proces uvědomění si důležitých potlačených podnětů, zná pocit zděšení a zmatku, které přitom vznikají. Ne každý člověk je připraven podstoupit takové dobrodružství a nejméně ze všech ti, kteří aspoň v daném okamžiku mají ze své slepoty prospěch."
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Pondělí, 04. května 2009 - 10:28:03    Odkaz na tento příspěvek  

Uznávám, že někomu mohu také připadat jako nezdvořák. Už po několikáté ale opakuji, že proti věřícím nic nemám, proti náboženským propagandistům však ano (nemusí to být totéž). Komunistický propagandista také vždycky nemusí být uvědomělým komunistou.
zmar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.146.47.87
Odesláno Pondělí, 04. května 2009 - 21:47:00    Odkaz na tento příspěvek  

V našem socialistickém státě se v současné době rozbíhá kampaň usilující o definitivní znemožnění návratu ukradeného majetku církvím. Takže Cogwheelovy názory jsou jen odrazem té kampaně, ve které nejde o nic menšího než o cizí prachy, které by chtěl zase někdo shrábnout do své kapsy. V tomto případě tedy o majetek, který je (zatím ještě) blokovaný pro možný návrat původnímu majiteli, a který by se po odblokování mohl začít vesele převádět na někoho jiného.
V něčem mi to připomíná kampaň ze začátku devadesátých let, kdy se stejně vehementně rozhlašovalo, že náš český majetek přece nesmíme prodávat cizincům a musí zůstat v českých rukou. Byla to samozřejmě zástěrka pro to, aby se mohl skoro zadarmo převádět kamarádům, kteří takto získané firmy rychle vytunelovali. Takže teď tu jde zase jen o to, aby se připravila půda pro převod dalšího majetku kamarádům.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3403
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 04. května 2009 - 21:57:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Blíží se další ("europarlamentní") volby a je to poznat i při cestování vlakem:

Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Úterý, 05. května 2009 - 10:01:21    Odkaz na tento příspěvek  

Ad zmar: Profesionálním pobožnůstkářům jde hlavně o ten majetek a prachy, nějaké služby věřícím jsou vedlejší. Pokud se církve k tomu majetku či finančním náhradám dostanou, budou s tím čachrovat stejně jako nevěřící tuneláři, ne-li ještě hůř.
Rozhodně nejsem ovlivněn nějakou proticírkevní kampaní, nebo že bych byl dokonce její součástí. Myslím, že ani žádná proticírkevní kampaň není potřeba. Církev (zejména ta katolická v čele s Benediktem XVI.) se dokáže dokonale znemožnit sama.
Určitě také už víte, že státem placení kněží od 1.6. dostanou přidáno. Zatím jsem se ale ani nedozvěděl, kolik má takový průměrný duchovní čistý měsíční příjem, nebo kolik je zvykem platit za pokřtění nemluvněte, které z toho ještě nemá rozum.
Chio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 76
Registrován: 12-2008
Odesláno Úterý, 05. května 2009 - 10:45:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jelikož kněží jsou zaměstnanci státu, očekával bych, že dostávají méně, než by jste čekal.
Kromě toho, ani bohoslužební předměty nejsou zdarma. Za křty se neplatí nic (min. v ČR), jestli někdo dobrovolně přispěje, je to jeho věc.

Bohužel, to je těžko vysvětlovat někomu, kdo čeká, že budou pracovat zadarmo.
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.103.77.34
Odesláno Úterý, 05. května 2009 - 12:17:31    Odkaz na tento příspěvek  

Chio: Víte já Cogwheela znám a považuji ho za velmi tolerantního člověka. Myslím, že neočekává práci zdarma.

Zkuste mi jako běžnému daňovému poplatníkovi vysvětlit, proč bych (v drtivě většinově ateistické zemi) měl na ty kněží přispívat.
Například zdravotní platím rád, poněvadž občas taky ze systému něco dostanu.

zmar: Prichvatizace do českých: Silně zevšeobecňujete, všechno rozkradeno nebylo. A Vyvádění aktiv z firem umí i úspěšně nadnárodní koncern.
Cargoman
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.119.243.122
Odesláno Úterý, 05. května 2009 - 12:56:00    Odkaz na tento příspěvek  

Církev je jistě velmi prhnilá a špatná, jen nevím, kde je chyba, že je tu už 2000 let....., něco musí být asi špatně, tolik Gogwhílů je stále proti ni a zatímco na jejich prach budou srát ptáci, a pak i ten prach bude zapomenut...církev Římská tu bude dál....může se vám to nelíbit, ba dokonce s tím můžete nesouhlasit, ale to je asi tak vše, co s tím můžete udělat, čímž by tato diskuse mohla býti ukončena....
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.103.77.34
Odesláno Úterý, 05. května 2009 - 13:32:44    Odkaz na tento příspěvek  

CArgoman: A pročpak by mohla být ukončena? Já bych fakt rád věděl, proč tečou prachy ze státního do kněžích, které ke svému bohulibému životu nepotřebuji.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1744
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 05. května 2009 - 16:59:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"V našem socialistickém státě se v současné době rozbíhá kampaň usilující o definitivní znemožnění návratu ukradeného majetku církvím...... Takže teď tu jde zase jen o to, aby se připravila půda pro převod dalšího majetku kamarádům."

Tak to je. Bohužel. Na bývalý církevní majetek už se třesou všichni "hoši co spolu mluví". Zvýšený výskyt protikatolických fanatiků jim jen nahrává.

Podle mě by se měl všem církvím vrátit veškerý majetek, který je dosud ve státních rukou, a tím okamžikem by se církve definitivně odstřihly od státních financí. Za nevydaný majetek by se nekatolickým církvím přiznaly náhrady, stejně jako se přiznávaly fyzickým osobám. Katolické církvi bych náhrady nepřiznával, protože i zbytkový majetek je daleko větší, než dostala v restituci jakákoli fyzická osoba.

Církve by pro zajištění provozu musely rozprodávat, ale to je pro zemi pořád lepší, než když se jejich bývalý majetek rozkrade.
Varianta nerozkradení církevního majetku je ale politicky nepřijatelná, jednak kvůli populistickému nadbíhání voličům, jednak právě kvůli těm připraveným zákuslisním machinacím.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1745
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 05. května 2009 - 17:06:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"proč tečou prachy ze státního do kněžích, které ke svému bohulibému životu nepotřebuji."

... a proč se dávají dotace na operu, když na ni každý nechodí. Proč se dotují vlaky, když jimi jezdí jen menšina lidí. Proč se dotují muzea, když tam každý nechodí....

"proč tečou prachy ze státního do kněžích, které ke svému bohulibému životu nepotřebuji."

... třeba proto, že je to kompenzace za zabavený majetek. Ať stát vrátí zabavený majetek, a pak ať si církve platí kněze samy.
Cargoman
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.119.243.122
Odesláno Úterý, 05. května 2009 - 17:12:17    Odkaz na tento příspěvek  

myslím, že Bručoun to vystihl: na železničním fóru bych se raději o státních dotacích moc nerozepisoval, protože proč jdou dotace do železnice????
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.103.77.34
Odesláno Úterý, 05. května 2009 - 18:14:14    Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Existují však limitní stavy...

Cargoman: Mě to docela zajímá. Jaké je vhodné (např. politické) prostředí pro limitní stav ukončení těch penězovodů pro železnici, jaké pro církve, jaké pro muzea, opery...?
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 359
Registrován: 7-2008
Odesláno Středa, 06. května 2009 - 00:04:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cogwheel: Kněží v duchovní správě (faráři) mají průměrné příjmy 10-20 tis. Kč hrubého, ani nejvyšší hodnostáři nemají nad 50 tis. hrubého. Za pokřtění dítěte platí rodiče dobrovolně, neexistuje žádný ceník, kdyby existoval, v takovém případě by to bylo třeba danit. Peníze z dobrovolných příspěvků jdou na potřeby farnosti, nikoli faráře, není-li určeno jinak (sbírky stavbu nového kostela mimo území farnosti apod.). Píšu to poněkolikáté a doufám, že naposledy. Mj. informace o tarifních platech kněží jsou veřejně k dispozici, např. na ministerstvu kultury, je to i někde na netu, do jaké tarifní třídy patří.

Druhá věc je, že to, zda se církvím (16 % půjde nekatolickým církvím) má vrátit církevní majetek zabraný státem, a zda se jim mají vracet jednotlivé objekty, nebo peníze, je třeba rozhodovat podle práva (zda vůbec) a teprve následně politicky (v jaké formě). Není možné učinit církvi bezpráví, i kdyby si to většina voličů přála. To by bylo porušení právního státu.
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 360
Registrován: 7-2008
Odesláno Středa, 06. května 2009 - 00:17:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

W.: Zkuste mi jako běžnému daňovému poplatníkovi vysvětlit, proč bych (v drtivě většinově ateistické zemi) měl na ty kněží přispívat. Například zdravotní platím rád, poněvadž občas taky ze systému něco dostanu. Proč bych v zemi, kde převažují lidé, kteří mají přístřeší, měl přispívat na bezdomovce? (Nejlépe ještě církevnímu zařízení, kde nyní vykonávám povinnou praxi.) Proč bych v zemi, kde převažuje silniční doprava, měl přispívat na opravy železnic? Pochopte absurditu takového argumentu. To byste mohl říct, že v šedesáti skočíte ze skály a proto nechcete platit důchodové pojištění.

Bručoun: Katolické církvi bych náhrady nepřiznával, protože i zbytkový majetek je daleko větší, než dostala v restituci jakákoli fyzická osoba. Katolická církev má jaksi 3 miliony členů v ČR, tak jaksi také má více majetku. Mj. majetek se církvím bude rozdělovat (pokud to nakonec projde) podle počtu členů a ne podle stavu před Únorem, takže to katolickou církev spíš znevýhodní, ale ta s tí souhlasila, neboť tím pro zákon více nadchla protestantské a židovské poslance, kterých je celkem asi 10-20 (tedy více, než odpovídá jejich podílu v populaci).
Tomaseq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1299
Registrován: 7-2003

Odesláno Středa, 06. května 2009 - 06:29:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Katolická církev má jaksi 3 miliony členů v ČR
Na to jste prosím přišel jak?
Minulla on jano!
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.103.77.34
Odesláno Středa, 06. května 2009 - 07:51:17    Odkaz na tento příspěvek  

Všd: Odpovídáte otázkou a mimo dotaz, čili jsem se nic nedozvěděl. Je to stejné jako s tou bručounovo operou nebo divadlem. Chápete, že jsem se ptal na limitní stavy, kdy už přestávám cpát prachy do muzea, protože mi tam přišlo 10 lidí za časovou jednotku? A věřte tomu, že když potřebuju miliardu na novou nemocnici, tak budu nejdřív odřezávat to nejvíce zbytné.
Pochopte absurditu takového argumentu
Já ničím neargumentuji, já jsem se jen zeptal.
zmar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.146.47.87
Odesláno Středa, 06. května 2009 - 08:53:55    Odkaz na tento příspěvek  

I pro katolickou církev by bylo daleko výhodnější, kdyby se zbavila řady vesnických kostelů, kam v neděli příjde pět babiček, a místo toho měla bohoslužby v obýváku na faře. Jenomže v takovém případě potká kostely stejný osud, jako mnoho kulturních památek, o které se jakoby stará stát. Církev tu kromě jiného supluje nefungující péči státu a vesnický farář, který zajišťuje údržbu deseti kostelů v okolí (z nichž se v leckterých bohoslužba koná jednou za rok), se převážnou část své 'pracovní doby' věnuje správě kulturních památek. Na rozdíl od státního úředníka na tom tomu faráři o hodně víc záleží a proto s větším nasazením o svěřené památky pečuje.
Quex
Administrátor

Číslo příspěvku: 5392
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 06. května 2009 - 09:04:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Není možné učinit církvi bezpráví, i kdyby si to většina voličů přála. To by bylo porušení právního státu.

Se zájmem sleduji zdejší diskusi, nehodlám se zapojit, ale jen malou poznámku - na jakékoliv majetkové restituce obecně není žádný ústavněprávní nárok. Je pouze na vůli státu jako suveréna, zda vůbec a v jakém rozsahu kdysi (vesměs v souladu s tehdejším právem) zabavený majetek vydá. To v judikatuře jasně potvrdil nejen Ústavní soud ČR, ale i Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Takže porušováním právního státu bych se v této souvislosti moc neoháněl.
"Doba střelců neminula. Přesvědčím Vás o tom. A nejen Vás!"
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Středa, 06. května 2009 - 09:26:48    Odkaz na tento příspěvek  

Dovolím si uvést odkaz na sice už starší, ale přesto zajímavý článek: http://www.literarky.cz/index_o.php?p=clanek&id=5743 Mj. v něm je uveden výstup ze sociologického šetření (pravděpodobně ještě přemrštěný, protože ho prezentoval ministr za KDU-ČSL), že do kostela pravidelně chodí asi 400 000 osob, tedy zhruba 4% obyvatel ČR.
Opravdu není zapotřebí nějaké hloupé potlačování náboženství, jak se o to v minulosti pokoušeli bolševici. Církve se totiž stávají nedůvěryhodnými a neatraktivními svou vlastní zásluhou. Ukázkové komentáře zapálených věřících (výše v této diskusi) jsou toho také dobrým příkladem.
I v mezinárodním měřítku: Je např. velmi zábavné sledovat, jak si ve starobylém křesťanském chrámu v Jeruzalémě vysocí hodnostáři tří křesťanských církví dávají vzájemně přes čumák.
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Středa, 06. května 2009 - 09:41:15    Odkaz na tento příspěvek  

Není vůbec pravdou (jak se mi pořád někdo snaží předhazovat), že bych chtěl bourat kostely. Naopak: dochované kostely a jiné modlitebny, poustevny, poutní areály, pohanská obětiště a jiné stavební či umělecké památky s náboženskou tématikou (ať už movité či nemovité), stejně tak historické náboženské písemnosti apod. si zasluhují památkovou ochranu a péči. Jsou součástí našeho kulturního dědictví a připomínají už překonanou dobu, kdy náboženství bylo pro člověka důležitější, než dnes.
Podobně jako např. památky na koněspřežní železnici či parní lokomotivy připomínají techniku dnes již překonanou, ale půvabnou. Když parta nadšenců opraví rozpadávající se kostel nebo když jiní zprovozní 100 let starou parní lokomotivu, je to obojí záslužný čin.
Dovedu si představit tuzemskou náboženskou scénu jako kvalitní technické muzeum, v němž jsou v činnosti předváděny různé typy parních strojů - pro poučení i pobavení všech (nejen strojníků). Občas i nějakou užitečnou práci vykonají, když např. parostrojní úzkokolejka odveze houbaře do lesa.
Ale kdyby někdo nutil své děti od nejútlejšího věku používat a uctívat jen tu úzkokolejku a ostatní formy dopravy by byly zavrženíhodné nástrahy pekel, o kterých raději nic nevědět, všichni by se na něho dívali jako na podivína. U náboženství to ale kupodivu nepřekvapuje.
Jindřich Rosa
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.155.50
Odesláno Středa, 06. května 2009 - 10:07:56    Odkaz na tento příspěvek  

Já taky jen pozorně sleduji a nechci se nijak zvlášť zapojovat, ale Bručounovo slovní spojení "protikatolický fanatik" mě tedy dost pobavilo...
Jindřich Rosa
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.155.50
Odesláno Středa, 06. května 2009 - 10:25:17    Odkaz na tento příspěvek  

...tedy ve spojitosti s naší zemí, národem atd.
(o okolním světě a různých bezesporu existujících náboženských sporech přerůstajících do fanatismu teď nemluvím, to aby mě hned někdo nechytal za slovo)
Cargoman
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.119.243.122
Odesláno Středa, 06. května 2009 - 11:15:47    Odkaz na tento příspěvek  

a co s katolíky, kteří do kostela nechodí? Asi by bylo nejprůkaznější zavést tzv. církevní daň (třeba 1% ze mzdy), kterou by každý občan buď odvedl "své" církvi, nebo nechal státu - takto to myslím funguje v Německu či Rakousku (prosím, bez záruky)
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.103.77.34
Odesláno Středa, 06. května 2009 - 11:52:45    Odkaz na tento příspěvek  

Teď příliš nerozumím - k čema ta daň v SRN či AT slouží?
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2617
Registrován: 6-2005

Odesláno Středa, 06. května 2009 - 12:14:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenom jsem sem nakouknul:

Cargoman má na myli patrně daňové asignace, o nichž se uvažovalo i v ČR. Jednu dobu to měli Slováci a systém snad byl nastaven tak, že 1% z daně z příjmu (tj. ne ze mzdy) mohlo být poukazováno nějaké neziskovce, nadaci, škole nebo snad i církvi. Po pár letech byl systém zrušen. V ČR existují obdobné snahy některých neziskovek, ale osobně to nepovažuji za dobrou cestu.

Ponecháme-li stranou snížení příjmů státního rozpočtu (to by se nějak přežilo s vědomím, že peníze putují přímo potřebným), je zásadním problémem potřeba poměrně náročného výkaznictví a kontrol ze strany FÚ (bez toho by to byl jeden parádní tunel na daně, neb se domluvím s Frantou a Pepou a spolu založíme spolek přátel pití piva a daňové asignace v pohodě utratíme v nejbližší knajpě), což by vedlo k dalším nemalým nákladům státního rozpočtu.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Cargoman
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.119.243.122
Odesláno Středa, 06. května 2009 - 14:19:10    Odkaz na tento příspěvek  

de facto jde o snížení oné hrubého daňového zatížení, jinak čím menší příjmy státní rozpočtu, tím méně se toho rozkrade (viz. např. poslední zelený zateplovací tunel), to je mi o dost milejší Franta a Pepa chlastající pivo (jistě zdaněné dph a spotřební daní...)
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1221
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 06. května 2009 - 14:58:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jinak čím menší příjmy státní rozpočtu, tím méně se toho rozkrade (viz. např. poslední zelený zateplovací tunel)

Co je na bursíkovném tunelového?
parodie na moderní nízkopodlažní tramvaje
Pisecan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 227
Registrován: 2-2009
Odesláno Středa, 06. května 2009 - 18:38:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jsou součástí našeho kulturního dědictví a připomínají už překonanou dobu, kdy náboženství bylo pro člověka důležitější, než dnes.

Tak já se Vás zeptám: v kolik jiných věcí věříte (tj. ve smyslu nejsou pro Vás formálně dokazatelné), abyste mohl něco tvrdit o neexistenci jakékoli vyšší autority - tj. je to překonaná věc. Formu víry nechci rozebírat.

Ad. všichni ostatní, já mám také takový pocit, že dnes, ať církev udělá, prohlásí cokoli, hned se okolo objeví všechny noviny a překroutí skutečnost tak, aby byla co nejštvavější proti církvi. Docela zajímavé je, že za minulého režimu se pro "ochočování stáda" používala hrubá síla a represe. Neplní dnes tuto roli čirou náhodou média?
1+1 se ne vždy rovná 2
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1751
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 06. května 2009 - 19:49:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Všd: "Katolická církev má jaksi 3 miliony členů v ČR, tak jaksi také má více majetku"

... nicméně, pokud by se použil klíč z mého příspěvku č.1744, tak by na tom byla na jednoho člena pořád lépe, než nekatolické církve. Kdyby se ti nejvlažnější členové nepočítali, tak tuplem.

Quex: "na jakékoliv majetkové restituce obecně není žádný ústavněprávní nárok. Je pouze na vůli státu .... zda vůbec a v jakém rozsahu .... zabavený majetek vydá"

... což by v civilizovaném státě nemělo znamenat, že si stát zabavený majetek ponechá, a přestane církvím přispívat, jak navrhují někteří diskutující.
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 578
Registrován: 1-2009
Odesláno Středa, 06. května 2009 - 20:52:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Také lze na nároky státu reagovat jako Patrioti v USA: co není v ústavě, není nikomu dovoleno: ani soudu, ani státu.
EU všeobecně tíhne doleva k výkladu, že co není povoleno, je zakázáno. U nás ani nemluvě: po 20 letech zase vylézá xindl, který se zdál být zahnán do děr (viz fotky David 3403). Když jsem tenkrát ve Špalíčku navrhl, aby všichni členové ÚV a okresní tajemníci šli na doživotí a ti s krvavými pazoury rovnou na šibenici, tak jsem byl okřiknut, že nejsme jako oni. A Oni už jsou zase zpět.
Je čas začít zase postaru. Se vším všudy.
Quex
Administrátor

Číslo příspěvku: 5394
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 06. května 2009 - 21:08:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Boblick: Tady nejste na webu Cibulky nebo podobného fanatika, takže se prosím mírněte.
"Doba střelců neminula. Přesvědčím Vás o tom. A nejen Vás!"
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 581
Registrován: 1-2009
Odesláno Středa, 06. května 2009 - 21:39:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad administrátor:
Ale já jsem ještě odpovědnější antikomunista než Cibulka. Tak, co ode mne můžete čekat?
A nebojím se. Zato Vaše reakce naznečuje, že už očekáváte s.Rathovu a Paroubkovu cenzuru.
zmar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.146.47.87
Odesláno Středa, 06. května 2009 - 21:41:06    Odkaz na tento příspěvek  

Ono vůbec zaměňovat počet lidí, kteří chodí pravidelně do kostela za počet věřících, je dost zavádějící. Stejně tak jako není možné například počet budhistů v našich zemích poměřovat tím, kolik se jich zůčastňuje nějakých veřejných akcí. Ten poměr bývá cca 10:1 a to se možná ještě velmi mírním. V jiných zemích i kulturách je to stejné. Například v muslimských zemích se k Islámu hlásí prakticky všichni obyvatelé, ale na bohoslužby jich chodí nanejvýš deset procent. Právě tak i počet těch, kdo se u nás hlásí k ateistické víře a těch, kdo jsou aktivní v nějakém ideologickém sdružení s ateismem přímo souvisejícím, je podobný.
Quex
Administrátor

Číslo příspěvku: 5396
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 06. května 2009 - 21:48:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Boblick: Ne, Vy očekávejte cenzuru podobných výlevů, a to od redakce.
"Doba střelců neminula. Přesvědčím Vás o tom. A nejen Vás!"
M. Kunt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.103.230.4
Odesláno Středa, 06. května 2009 - 22:37:05    Odkaz na tento příspěvek  

Katolická církev má jaksi 3 miliony členů
Ona má církev členy? Evidované? Pak je to vlastně spolek jako Klub českých turistů (ten taky opravuje a opravoval památky a přispívá k duchovnímu povznesení členů). Tak nevím, proč se někteří tak čílí, když je církev ke spolkům přirovnávána...
Boblick: jste právně úplně mimo. Stát může jen to, co má dovoleno zákonem, občan může vše, co nemá zákonem zakázáno. Klíčová slova: veřejné a soukromé právo.
Quex: souhlas, ale Boblica omluvte. On evidentně neví, co činí. Hlavně by mě zajímalo, kteří tajemníci "jsou zpět". Byli tady furt (když neumřeli) a v politice o žádném nevím.
Jestli on se nepíše špatně - správně má být Boblig (von Edelstadt).
Hafbubu
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 184
Registrován: 8-2006
Odesláno Čtvrtek, 07. května 2009 - 15:49:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pro zmar:Prosil bych vysvětlení pojmu "ateistická víra".Předem děkuji.
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 582
Registrován: 1-2009
Odesláno Čtvrtek, 07. května 2009 - 16:04:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad M.Kunt:
Česká verze Boblig je z Kaplického, neb švabach je prevít. A kdyby Kaplický byl důsledný, tak "ze Zlatých Hor".
Ad Administrátor:
Včera jsem měl již napsanou štiplavou odpověď. Dnes trochu jinak: Vaše osobní reakce zcela jasně naznačují, že jste značně levicově orientován a pravděpodobně člen odborů. A rozhodně žádný liberál.
Rozhodně Vám tu nevadí i značně zavádějící napadání církví (a katolické zvláště) - tam máte náhubek. Ale sotva se objeví stejně adresná kritika komunistického xindlu, tak zasahujete hned.
Za povšimnutí stojí i Váš vzor - (budoucí agent) Bláha ze Zemana. Na sobě má klasický kožený kabát z nejhorších dob StB. Z dob, kdy tato zločinecká organizace převzala to "nejlepší" od Gestapa a vybrousila to k dokonalosti za pomoci sovětských poradců.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4939
Registrován: 8-2003

Odesláno Čtvrtek, 07. května 2009 - 18:56:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vaše osobní reakce zcela jasně naznačují, že jste značně levicově orientován a pravděpodobně člen odborů. A rozhodně žádný liberál.

Nenaznačují a ani to není pravda.
Jsem anděl, co tě dostal na povel, ale mám-li tě vzít do nebe, chci z toho něco pro sebe
Quex
Administrátor

Číslo příspěvku: 5399
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 07. května 2009 - 20:55:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bkp: Však ho nech, já se mu zodpovídat nehodlám.

Boblick: Myslete si, co chcete, mně je to celkem jedno.
"Doba střelců neminula. Přesvědčím Vás o tom. A nejen Vás!"
M. Kunt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.103.230.4
Odesláno Čtvrtek, 07. května 2009 - 22:23:46    Odkaz na tento příspěvek  

Česká verze Boblig je z Kaplického, neb švabach je prevít.
Neumím inkvizici, ale švabach a kurent docela dobře: "c" a "g" se splést nedá. Takže máte nicka podle něj? To by dost vysvětlovalo.
jste značně levicově orientován (...). A rozhodně žádný liberál.
Máte holt smůlu, že se tu na vás vrhly ľavicovo-liberálne hordy (viz odkaz od Všd).
PS: čekám na odpověď pokud jde o ty tajemníky.
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1230
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 07. května 2009 - 22:37:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pro zmar:Prosil bych vysvětlení pojmu "ateistická víra".Předem děkuji.

To je jednoduché: existence boha se nedá dokázat, ani vyvrátit. Tudíž postoj, že bůh neexistuje, se opírá o to stejné, jako potoj, že bůh neexistuje - o víru. Jediný o víru se neopírající postoj je agnosticismus
parodie na moderní nízkopodlažní tramvaje
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 586
Registrován: 1-2009
Odesláno Pátek, 08. května 2009 - 18:51:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnes jsme - ochlastové - dorazili na text naší hymny. A kamaráda napadlo zamněnit jedno písmeno:
Místo "Kde domov můj" nahradit údernějším "Zde domov můj".
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1233
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 08. května 2009 - 19:42:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Boblick: když to n tak pěkně zvýrazňuješ, tak určitě i vysvětlíš, proč ho píšeš do tak blbýho místa, kde je jaxi navíc. :-P
parodie na moderní nízkopodlažní tramvaje
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1440
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 08. května 2009 - 20:26:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Boblick: Cenzura i v demokratické společnosti má své místo. Bohužel i bohudík. I v demokratické společnosti je potřeba dodržovat určitá pravidla a pokud tato pravidla překročite, je někdy vhodné, aby byla použita.
Vy se pohybujete na hranici slušnosti a mnohdy i za hranicí. Dokážete si představit, že by tady ty ostřejší příspěvky zůstávaly? Provokatéři jako vy by posouvali hranici stále víc a víc tam, kde to tady nikdo nechce mít.
I demokratická společnost má svá pravidla. Má je i tato diskuse. Je to podobné, jako kdybyste jel načerno a řekl revizorovi: "Tady je demokracie, a já si můžu dělat co chci. Tedy i jezdit načerno"
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Mirekm
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1106
Registrován: 1-2004

Odesláno Neděle, 10. května 2009 - 14:27:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Orky: Stručně řečeno: Demokracie není anarchie.
1000 příspěvků na fóru K-report! 1000 příspěvků na fóru Želpage!
BmbČ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1930
Registrován: 1-2007

Odesláno Neděle, 10. května 2009 - 15:01:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David_jaša: To "n" a jiné pravopysné chyby přímo bijící do očí mohou zvýraznit i administrátoři zdejších stránek (aby se autor příště polepšil). Ale pochybuju, že by Boblick takto upozornil sám sebe na chybu ve slově.
Lépe pomalu jet vlakem než rychle utíkat.
BmbČ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1931
Registrován: 1-2007

Odesláno Neděle, 10. května 2009 - 15:43:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Místo "Kde domov můj" nahradit údernějším "Zde domov můj".

To by ovšem pozbyl významu vtip, který se ptal, v jakém státě se vyskytli první bezdomovci v Evropě.
(byli to Češi, kteří se v hymně už od roku 1920 ptají: Kde domov můj?)
Lépe pomalu jet vlakem než rychle utíkat.
neregPetrS.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.3
Odesláno Úterý, 12. května 2009 - 10:11:11    Odkaz na tento příspěvek  

Já myslel, že se tu diskutuje o železnici. Tak tedy jeden off topic: Na novinkách je diskuse o tom, že ministr dopravy je Slovák. Není to na revanš za to, že jejich ředitel železnic byl Čech Zelený (2006-2008)?
Rk_kn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1135
Registrován: 1-2005

Odesláno Úterý, 12. května 2009 - 10:58:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A ešte gen. riadieteľ STV p. Rybníček ! Ale tiež tam dlho nevydržal .
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 591
Registrován: 1-2009
Odesláno Úterý, 12. května 2009 - 20:56:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo, jo. Pár piv = osobní nepozornost = euforie, a mám, co si zasloužím. Ale s tou hymnou to byl dobrý vtip. Tak se to tu objevilo.

A jinak další vtip z roku 93: Až odejdou Jaslovské Bohunice, tak si se Slováky vyměníme hymny: v Čechách - Nad Tatrou se blýská, na Slovensku - Kde domov můj.

A ještě BmbČ: tvůj nový nick má být výsledek minulých Budějek nabo až Strachotína?
BmbČ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1935
Registrován: 1-2007

Odesláno Úterý, 12. května 2009 - 21:55:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Boblick: Aby mi nemuseli na veřejných fotkách ze srazů zakrývat obličej jen textem, tak jsem si sem vložil po Budějkách své aktuální foto.
Lépe pomalu jet vlakem než rychle utíkat.