K-report
 

Archiv do 1. května 2009  

Diskuse K-report » Archiv 2009 » Železnice » Železnice a politika » Archiv do 1. května 2009 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3224
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 17. dubna 2009 - 17:30:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Náměstci nekončí zároveň s ministrem?
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3227
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 17. dubna 2009 - 22:06:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zpožděná editace předchozího příspěvku - spletl jsem to, samozřejmě může náměstek zůstat, no ale jen pokud si to bude nový ministr přát, což je v případě nového "úřednického" ministra otázkou.

Ale myslím si, že je stále normálnější, když odvolaný ministr odvolává náměstka, než když si někteří politici přejí demisi ministra vnitra z vlády, která je sama celá v demisi.
Mzitka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1073
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 20. dubna 2009 - 20:33:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

S odvoláním Petra Šlégra je to trochu složitější, ale já jsme přesvědčen, že to je především na přímý nátlak místopředsedy vlády v demisi M.B.
Mzitka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1074
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 20. dubna 2009 - 20:35:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Akce trochu železniční - 110 let tratě Karlovy Vary - Potůčky - a ještě více proti stavbě nové silnice přes Krušné hory 17. května - pozvánka
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 310
Registrován: 7-2008
Odesláno Středa, 22. dubna 2009 - 01:01:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cogwheel: Líbí se mi, že jste začal hezky u pohanů a neobviňujete ze všeho zla křesťany (a ještě lépe pouze katolíky:-). Možná by to chtělo i zabrousit mimo Evropu, to by teprve bylo krve.

Nejen komunismus, ale obecně ateismus, pokud je aktivním bojem proti náboženství a nejen pasivním neprováděním náboženských úkonů, se stává de facto náboženstvím. Štěpán Kotrba je komunista, i když stojící mimo KSČ(m), tudíž tam je to jasné.

Každopádně, snažil jsem se přimět u nás na Kolejích Poruba ateisty k založení organizace, s tím, že by měli od školy zdarma pronájem místnosti a další výhody, když jim vadí, že toto organizace křesťanských (a nejen křesťanských, také AIESEC a IASTE) studentů mají. Odmítli to, že prý tím by se dostali na úroveň právě těch organizacím, a že oni bojují proti náboženství obecně. (V některých případech i proti AIESEC ...) Potom je ovšem otázka, o co těm lidem jde? O ideové vakuum?

Většina lidí totiž nemá jasno v tom, čím náboženství v životě lidí nahradit. Mnohé průzkumy dokazují, že bezbřehý materialismus je nereálný a omezování tradičních církví vede k nárůstu sekt. A nejde o to, že by náboženství potřebovali nejvíce lidé slabí, neschopní nebo s nižším vzděláním, složení členů sekt takové nebývá.

Mzitka: Na to vemte jed.
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 311
Registrován: 7-2008
Odesláno Středa, 22. dubna 2009 - 01:05:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To musíte bydlet v domě, kde nemáte co dělat, u hlavní silnice, musí na Vás dostat tip nějací rasisti, jako na vhodnou oběť, a potom se Vás ministr Kocáb zastane a Vy nepůjdete sedět ....

http://aktualne.centrum.cz/domaci/kauzy/clanek.phtml?id=635265
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.103.77.34
Odesláno Středa, 22. dubna 2009 - 08:53:33    Odkaz na tento příspěvek  

Mzitka: Především Šlégr je na špatné straně barikády... , takhle kdyby šukal s nějakou tou Kaťuškou :-))
17.5. do Blatné podle možností v práci dorazím.

Všd: Vy jste vedle jak ta vejmutovka. Většině lidí v Čr je nějaké náboženství úplně ukradené a ne že nemají jasno čím ho nahradit.
A složení členů sekt zrovna takové bývá - nejvíce lidí nějak vykolejení, s nějakým stigmatem, duševně pošramocení... Zdravého vyspělého jedince by nějaký šarlatán typu Pfeiffer těžko oslovil.
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Středa, 22. dubna 2009 - 13:53:37    Odkaz na tento příspěvek  

Sekty většinou vznikají proto, aby si několik lidí (vůdců sekty) pořádně zašukalo. Jakmile se přestane šukat, pak už to není sekta, ale spořádaná církev.
I při současné náboženské lhostejnosti v ČR bych ale měl návrh na elegantní řešení církevní problematiky: Ty parazitní církevní struktury, které se přiživují na ekonomice, je možné zneškodnit parazitováním na nich samých. Jinak to snad ani nejde. Úplným "majstrštykem" by např. bylo, třeba při příležitosti podzimní návštěvy papeže, přesvědčit církevní hodnostáře, že význam mariánského poutního místa v Bohosudově je tak obrovský, že je nezbytně nutné, aby po "Kozí dráze" z Děčína přes Bohosudov a Krupku, až do starého Duchcova (neboť tam také je/bylo důležité duchovní centrum, které svého času umravnilo i známého chlípníka Casanovu) aspoň v dvouhodinovém taktu pendlovaly nejmodernější motorové jednotky zahraniční provenience. Samozřejmě nízkopodlažní, protože mezi poutníky budou četní senioři s omezenou schopností pohybu, invalidi očekávající zázračné uzdravení po konzumaci "hajlige vasr" či jen na základě modliteb atd.). Davy poutníků se tam katol.církvi pak jen pohrnou.
Samozřejmě financování této "dopravní obslužnosti" by si také vzala na starost katolická církev - ne nutně z tuzemských zdrojů - ve Vatikánu mají prachů, že nevědí, co s nimi. Mohla by se takto předstírat "živá náboženská aktivita" v ČR - a ostatně i místní obyvatelstvo, výletníci a drážní šotouši by z toho měli prospěch. Zjednodušeně řečeno: Vlk by se nažral a Koza by zústala celá. Až navěky. Amen.
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 524
Registrován: 1-2009
Odesláno Středa, 22. dubna 2009 - 19:08:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já nevím, ale naši hnědočeši, bych řekl, že jsou nejhorší škodná. Stačilo by zavézt rovnost před zákonem v praxi. Žádné vyjímky na základě příslušnosti k něčemu. A vůbec ne omlouvání trestných činů jiným životním stylem.
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 313
Registrován: 7-2008
Odesláno Čtvrtek, 23. dubna 2009 - 00:35:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

W.: Pfeiffer je shodou okolností ženatý s mou vzdálenou příbuznou. Ale slovem sekta myslím spíš jiná, serióznější, společenství. Tohle je krajní případ, navíc viditelně orientovaný na peníze.

Cogwheel: Je to, až na ten Duchcov, celkem zajímavý nápad. Zařiďte navrácení majetků církvi, jak to navrhovala odstupující vláda, a bylo by to možné. Stejně jako církevní podpora obnovy železničky v Rajnochovicích a další možné společné aktivity. Jenže základem jakékoli spolupráce je vzájemný respekt a ten tu z Vaší strany není.

Osobně jsem tam nebyl, a nestudoval jsem ani mapy, pokud vím, k Bohosudovskému klášteru je od dráhy blízko, ještě se podívám na Osek (na dalším úseku do Litvínova). Problém je hlavně v tom, že trať vede daleko od centra a hlavního nádraží v Teplicích (kde mj. žije i pravoslavná a islámská komunita ... ta první měla také dostat něco z těch miliard a obě dostávají zisky z ropy).

Pokud zde bude ze strany železničních aktivistů dobrá vůle a respekt vůči církvi, potom jsou takové akce možné. Podobně například v souvislosti s Třebenicemi (zde byl zavražděn kněz a lékař Ladislav Kubíček) na Švestkové dráze. Litoměřická diecéze má nejvíce poutních míst na počet věřících dost možná na světě a všechna v docházkové vzdálenosti od železnice, byť někde to není na docházku cestujících vyžadujících nízkopodlažní vozidla.

Zajímalo by mně, zda s podobným projektem oslovíte i satanisty, nebo zda uvažujete např. o akci "Vlakem k ateismu"
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 314
Registrován: 7-2008
Odesláno Čtvrtek, 23. dubna 2009 - 00:39:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cogwheel: Mj. o Mariazellerbahn jste nejspíš slyšel. Takže vidíte, že co je v ČR sci-fi, může v Rakousku fungovat.

Opačný případ je stav železniční trati do Wadowic, zvláště ze slezské strany.
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Čtvrtek, 23. dubna 2009 - 10:18:27    Odkaz na tento příspěvek  

Co se týče vrácení církevních majetků: Ona (katol.) církev jaksi ten majetek (většinou zchátralé nevyužité sakrální stavby, ladem ležící pozemky) ani moc nechce, protože by se o něj musela starat. Chce hlavně prachy. Nerozumíme si zejména v tom, že podle mého názoru by se (zejména nyní, v době hospodářské krize) měly chovat po ekonomické stránce jako každý jiný seriózní podnikatel. Jinak ztrácejí důvěryhodnost. V této souvislosti bych se zeptal: Existuje u katol. církve nějaký ceník, kolik musím zaplatit duchovnímu, kdyby třeba moje dítě mermomocí chtělo pokřtít? Kolik musím zaplatit, kdyby moje tchyně chtěla církevní pohřeb? Nebo kolik musí zaplatit např. železniční podnikatel, kdyby chtěl požehnat novou lokomotivu? Dále bych čekal, že na tyto "služby" duchovního bude vystaven paragon a že z těchto příjmů bude odvedena daň, jako u každého jiného podnikání. (Podotýkám, že kněží jsou navíc ještě placeni státem - asi dost dobře, když si často mohou držet hospodyně - neoficiální partnerky, kostelnice a další "pomocné síly".) Srovnejte to též s výše diskutovanými poplatky ve zdravotnictví: Ani z oněch často omílaných 30,- Kč doktorovi všechno nezůstane, musí vydat stvrzenku, musí je zdanit (běda doktorovi, který by tak neučinil) a určitá část z těch 30,- Kč se přelije do státního rozpočtu, kde je nějak jinak účelně využita, či "zmizí". Proč by měla být církev ve srovnání s tímto nějak preferovaná?
Opakuji, že proti idealistickému světovému názoru některých lidí nic nemám. Jen se mi zdá, že církve se na něm jaksi přiživují. Vypadá to tak, že církvím (a nejvíc té katolické, protože je u nás nejpočetnější, jakož i politikům s ní spjatým) jde hlavně o moc a peníze a nějaké "služby věřícím" jsou až druhotné.
Jinak náboženství (a církev katolická zejména) je pro mne hlavně zdrojem zábavy. Není už pomalu žádoucí dělat si legraci z Mohameda Proroka, z uctívačů rudého pěticípého symbolu a bylo by to moc špatné s demokracií, kdybychom si nemohli dělat legraci ani z fanatických katolíků - vždyť tato švanda je součást našich národních tradic.
Mirekm
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1096
Registrován: 1-2004

Odesláno Čtvrtek, 23. dubna 2009 - 12:54:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cogwheel: Všechny zmíněné církevní úkony jsou zdarma, jakékoli placení (dáno zvyklostí) je dobrovolné.

W.: Většině lidí v Čr je nějaké náboženství úplně ukradené a ne že nemají jasno čím ho nahradit.
Náboženství není o tom jít v neděli do kostela, ale o tom někomu nebo něčemu věřit. Lidé v ČR si ho celkem úspěšně nahrazují horoskopy, okultismem, zmíněným komunismem, ale třeba i fotbalem.

(Příspěvek byl editován uživatelem MirekM.)
1000 příspěvků na fóru K-report! 1000 příspěvků na fóru Želpage!
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Čtvrtek, 23. dubna 2009 - 14:19:30    Odkaz na tento příspěvek  

Ti povrchnější si ho už dávno nahradili třeba uctíváním konzumu nebo automobilismem.
Ještě pro pobavení - námět pro "náboženskou pouť" či "zážitkový zájezd" (říkejte si tomu jak chcete) po "Kozí dráze":
Odjezd zvláštního poutnického vlaku ráno z Děčína, zastavení v Bohosudově zast., poté pěší prohlídka sakrálních památek v Bohosudově (pro zájemce, které to nebude nudit, by tam mohla být odsloužena ukázková katolická bohoslužba), zarputilí atheisté by mezitím mohli být vyvezeni lanovkou na Kněžiště. Ve vhodné době nástup všech skupin (a vyznání) ve stanici Krupka. Pokračování jízdy přes Oldřichov na staré nádraží Duchcov. Zde se zájemci mohou opět rozdělit: někteří mohou jít na prohlídku památek Duchcova a seznámit se s Duchem Doby, která umravnila i svůdníka Casanovu. Sociálně cítící materialisti si mezitím mohou prohlédnout bývalé komunistické poutní místo, tzv. Duchcovský viadukt, kde někdy za hosp. krize poč. 30. let četníci nějakým nedopatřením vystřelili do pochodujících nezaměstnaných. Následně společný (či rozdělený) halal, košer apod. oběd - jak je komu libo.
Následně předpokládám, že katolická církev by profinancovala úpravu zemného tělesa "koridoru" mezi odkalištěm a již zrekultivovanou výsypkou Dolu Bílina a položení kolejí tamtéž. Potom by poutní vlak mohl pokračovat přes Ledvice a Bílinu do Bíliny-Kyselky, zde odstavení soupravy na neužívané vlečce plnírny minerálky. Ochutnávka "zázračné" vody (nutno v předstihu vysvětit pramen Bílinské kyselky), pro zájemce na závěr hromadný křest na přilehlém koupališti (pod skokanskou věží je tam hloubka 4 m, snad to na pořádný křest stačí). Duchovní by tam mohli evangelizovat, až by se z nich kouřilo. A Litoměřická diecéze by tam byla železničním dopravcem.
(Možno absolvovat i v opačném směru, tedy nástup v Bílině-Kyselce, pokřtění není podmínkou.)
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 316
Registrován: 7-2008
Odesláno Pátek, 24. dubna 2009 - 20:57:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mirekm: Konečně někdo s rozumným pohledem.

Cogwheel: V jedné věci máte pravdu, s tím, že zesměšňování církve je česká (a německá) národní tradice. V Polsku, ale ani méně zbožném Maďarsku nebo Chorvatsku byste s tím neuspěl. A stejně tak byste neuspěl se zesměšňováním pravoslavných v Rusku nebo protestantů ve Švédsku či Velké Británii. Co se týče islámu, rudých hvězd a "evropských" hvězd, to byste byl u mnoha lidí větší kabrňák, my křesťané jsme ve srovnání s nimi velice mírumilovní.

Ta Vaše zážitková jízda, to taky svědčí o tom, jak jste mimo ... narozdíl od Vás jsem takovou akci organizoval doopravy, před pár lety z Mladé Boleslavi do Sobotky a později do Mšena, takže mne nemusíte poučovat, jak se to dělá ... a ostatní taky ne, většina si to narozdíl od Vás nepředstavuje, jak Hurvínek válku ...
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 317
Registrován: 7-2008
Odesláno Pátek, 24. dubna 2009 - 20:58:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jinak možná je čas udělat něco pro tyto stránky, dlouho jsem žádné fotky nikde nevystavil (holt nejsem nejlepší fotograf).

http://www.signaly.cz/kzu

(Příspěvek byl editován uživatelem všd.)
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2309
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 24. dubna 2009 - 22:36:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Všd: S tím náboženstvím je to moc moc složitější. Švédi mají respekt před římskokatolickou Prahou. To že tu víru už skoro 100 let mnoho pražských nevyznává je detail. Pravoslavné církve jsou oficiálně státní. Jak se s tím poprali za bolševismu třeba v rusku je jistě otázka, ale politiku to dnes stále ovlivňuje.

A co se týká rudých hvězd a třeba světových ismů, tak pak je potřeba si přečíst i odkazy Lao Ci a Kon (Fu) Ci (taosismusa a konfucianství) ty hvězdy z toho učení občas docela pučí, i když v úplně jiném kontextu. Ale pak pochop dnešní postmaovu Čínu :?-(
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1192
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 24. dubna 2009 - 22:43:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co se týče islámu, rudých hvězd a "evropských" hvězd, to byste byl u mnoha lidí větší kabrňák, my křesťané jsme ve srovnání s nimi velice mírumilovní.

Celkem by mě zajímal pohled někoho z muslimů na tento výrok...
parodie na moderní nízkopodlažní tramvaje
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 318
Registrován: 7-2008
Odesláno Pátek, 24. dubna 2009 - 23:05:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David_jaša: Přečtěte si Bibli a Korán, nastudujte dějiny křesťanských a muslimských zemí ... A hlavně, za urážku Ježíše nikdo nevypaluje ambasády, za urážku Mohameda ano.

Borovička: Co si budeme povídat, na Olympiádě udělali z Konfucia "Největšího Číňana". Asi jako kdyby byla 1/5 úvodu Olympiády v Praze věnováva Sv. Václavu, Sv. Cyrilu a Metoději nebo J.A. Komenskému (zde je problém už koho vybrat, prvního znají hlavně světoví katolíci, druhé spíše pravoslavní a třetího protestanti - souvisí to s naší náboženskou historií, která ve své spletitosti vedla k oslabení náboženství obecně) ...
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 319
Registrován: 7-2008
Odesláno Pátek, 24. dubna 2009 - 23:12:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jinak v Polsku víme na 100 let dopředu, že by na na místě Konfucia stál papež Jan Pavel II., asi tak na beton, jako že v Německu by to naopak NEBYL Hitler, ani Nietzsche. Jen tak přemýšlím, kdo by to byl v případě Slovenska. Jánošík, Štefánik, nebo snad Tiso? (Což by vedlo k bojkotu Izraele a naopak rekordní účasti z Íránu, Palestiny a dalších islámských zemí, ale hlavně k nesmírné publicitě.)

Co říkáte na to, že premiérem je věřící Žid, který slaví tradiční náboženské svátky? Máte rádi judaismus? Zvláště názor uživatele Cogwheel mne velice zajímá.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1704
Registrován: 9-2007
Odesláno Sobota, 25. dubna 2009 - 00:05:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Co říkáte na to, že premiérem je věřící Žid"

Kdo? Fischer?
A kdyby, co z toho plyne? Máte pocit, že se ryze čeští všehoschopní chovají lépe, než židovští všehoschopní?

Rozdíl je snad jen v tom, že když křesťan sprostě přech.ije jiného člověka, tak je to hřích, z kterého by se měl vyzpovídat knězi. Když žid sprostě přech.ije "góje", rabín nebude mít nic proti, protože na chování vůči jinověrcům se přísná židovská pravidle nevztahují.
Taky je pravda, že křesťan by měl ctít spíš ducha přikázání, a neměl by nic obcházet vychytralým kličkováním v liteře zákona. Naproti tomu žid musí ctít hlavně literu přikázání, a jeho původní smysl může klidně obcházet.
V nevěřících Čechách ale většinu lidí hříchy nevrušují, a na smysl přikázání se dávno nehraje. Tak opět - kde je podstatný rozdíl oproti jinému premiérovi?
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 320
Registrován: 7-2008
Odesláno Sobota, 25. dubna 2009 - 00:48:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Za tohle byste na takových Signálech nebo Novinkách už měl problémy :-) Tady šlo o to, že je to věřící judaista, ne o ten původ, ten měli po biologických otcích PRÝ i Masaryk a Gottwald
Fischer
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.24.113.130
Odesláno Sobota, 25. dubna 2009 - 07:31:32    Odkaz na tento příspěvek  

Všd: Pokud vám jde o to, že je to věřící judaista a ne o jeho původ, tak jste měl napsat "věřící žid" a ne "věřící Žid".

Co by na tom mělo vadit, že to je judaista? Je snad křesťanství nějakým státním náboženstvím? Jiná náboženství se netolerují? Nebo je to pro někoho nějaké riziko, že jmenovaný premiér je jiné, než u nás obvyklé víry?
Co PRÝ měli po biologických otcích za původ TGM a KG je jedno, protože tento původ se podle rabínských zákonů dědí jen po matce.
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 323
Registrován: 7-2008
Odesláno Sobota, 25. dubna 2009 - 15:58:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Fischer: Obvyklé je u nás být bez vyznání. Zajímalo mně, co o tom soudí člověk, který se zde projevuje, jako zapřísáhlý bojovník proti křesťanství.

Že se judaismus podle rabínských zákonů dědí po matce, vím, ale některé židovské komunity jsou "pokrokové". O prožidovských aktivitách obou mužů v době, kdy ještě nebyli prezidenty, nemluvě.
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1194
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 26. dubna 2009 - 10:34:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přečtěte si Bibli a Korán

Bibli jsem kdysi četl, mimo zásady "miluj bližního svého" se tam člověk dočte i o zásadě "oko za oko, zub za zub". Korán jsem nečetl a ani v blízké době nebudu, nicméně nebudou ty hrůzné věci mít spíš historický význam, podobně jako to oko za oko v bibli?

nastudujte dějiny křesťanských a muslimských zemí

Hm, tam se dozvíme taky zajímavé věci. Například můžeme srovnat, co se dělo nekřesťanským věřícím po reconquistě ve Španělsku a co se dělo křesťanským věřícím po dobytí byzantské říše Turky.

A hlavně, za urážku Ježíše nikdo nevypaluje ambasády, za urážku Mohameda ano.

To jsou mi novinky, kolik že bylo vypálených domů kvůli těm pár obrázkům v dánských a dalších novinách? A kolik jich dokázala za podobné období v minulosti vypálit "katolická" IRA?

Jestli se to "muslimské" násilí k islámu nemá stejně jako teroristické akce IRA ke katolictví... :-P
parodie na moderní nízkopodlažní tramvaje
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 340
Registrován: 7-2008
Odesláno Neděle, 26. dubna 2009 - 12:44:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David_jaša: Oko za oko, zub za zub, to je v dané době velice mírné trestání lidí, v porovnání s pravidli okolních národů té doby. Jinde platila povětšinou zásada trojnásobnosti. Tu ostatně zastávají i američtí černoši, v návaznosti na staré čarodejnické tradice.

Srovnávat Španělsko a Balkán je naprosto mimo. Španělé osvobozovali svou zemi od muslimů, podobně jako my od nacistů. Násilí vůči nekřesťanům ve Španělsku je srovnatelné spíš s násilím vůči sudetským Němcům. Násilí Turků na Balkáně byla opačná situace, Turci obsadili cizí území a s jeho obyvatelstvem NĚJAK zacházeli. To bychom mohli srovnávat s násilím nacistů vůči Čechům (Polákům, Srbům, Francouzům).

IRA vypalovala domy protestantům, ne muslimům. Navíc IRA se cítila podobně, jako u nás odbojáři proti nacismu, jestli v takové pozici skutečně byla, je sporné. Každopádně IRA byla motivována etnicky a ne nábožensky. A její protestantští odpůrci se nechovali o mnoho lépe (oranžisté).
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1195
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 26. dubna 2009 - 14:45:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Oko za oko, zub za zub, to je v dané době velice mírné trestání lidí, v porovnání s pravidli okolních národů té doby.

Třeba Babyloňanů? Ale zpět k mé hlavní myšlence té narážky: nedají se ty "zlé" věci v koránu také vysvětlit jako velice mírné pojetí na svou dobu?

Srovnávat Španělsko a Balkán je naprosto mimo.

Ba ne, srovnatelné je to až moc: po dobytí Španělska Araby i Byzance Turky se totiž žádná náboženská perzekuce nezaváděla. Ani když Turci pokračovali později dále na severozápad na skutečný Balkán. BTW doufám, že neučíte zeměpis, plést si Malou Asii s Balkánem není zrovna malá chyba.

Španělé osvobozovali svou zemi od muslimů, podobně jako my od nacistů. Násilí vůči nekřesťanům ve Španělsku je srovnatelné spíš s násilím vůči sudetským Němcům.

Podle téhle logiky by bylo legitimní zabrat Slezsko a chovat se násilně k jeho obyvatelům. Vždyť nám bylo zabráno před pouhými +- 300 lety, zatímco španělší katolíci "znovudobývali" Iberský poloostrov +- 400 letech!

Nicméně pointa celého vytažení středověkého Španělska byla poněkud jinde: v porovnání zacházení s nemuslimy pod muslimskou nadvládou a porovnání zacházení s nekřesťany pod křesťanskou. Křesťané z tohoto porovnání nevycházejí zrovna dobře. Podobně to bylo i na blízkém východě během křižáckých výprav a po nich, na Balkáně během tureckého tažení a po něm atd. Islám má prostě tolerantnější historii, než křesťanství, a posledních 50 let na tom nic nemění. Ať se vám to líbí, nebo ne.

IRA vypalovala domy protestantům, ne muslimům.

Jaký je rozdíl mezi vypálením protestantského domu katolíkem z IRA a vypálením protestantského domu muslimem z Al-Kajdy?

PS: doufám, že neučíte křesťanské děti dějepis...
parodie na moderní nízkopodlažní tramvaje
M.Kunt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.103.230.4
Odesláno Neděle, 26. dubna 2009 - 14:49:26    Odkaz na tento příspěvek  

David jaša: v zásadě souhlas. Ještě by bylo zajímavé podívat se na zoubek různým "misionářům", kterými zejména katolická církev oplývala a oplývá.
Je mi jedno, zda grázli jsou křesťané, muslimové nebo židé. Jsou to grázlové. Problém není v podstatě těch náboženství, ale často v jejich institucionalizaci.
Stejně jako je mi odporný nacionalismus, je mi odporné prosazování "toho správného" náboženství, jak se o to pokouší zde Všd - nějak mu uniklo, že ti muslimové ve Španělsku byli Španělé, ale při volbě "křesťanství nebo smrt" se těžko odporuje. V historii byli podezřele často muslimové tolerantnější než křesťané a ne naopak. O tolerantnosti náboženství jsem se ostatně nedávno přesvědčil v Jerusalémě. Že se nemohou dohodnout muslimové s židy na opravě Zdi nářků, to bych chápal, ale že díky (ne)schopnosti křesťanských církví jim asi brzo spadne chrám božího hrobu na hlavu, to už je...
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 343
Registrován: 7-2008
Odesláno Neděle, 26. dubna 2009 - 22:51:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David_jaša:
Islám znamenal oproti křesťanství a judaismu krok zpátky. Růst islámu byl dán násilím vůči křesťanům a židům.

Ba ne, srovnatelné je to až moc: po dobytí Španělska Araby i Byzance Turky se totiž žádná náboženská perzekuce nezaváděla.
Jistě, nezaváděla. A tady v letech 1948-89 taky ne ... Kdo tomu věřit chce, ten ať tomu věří. Jenže to bylo trochu jinak. Křesťanům a židům bylo povoleno uchovat si původní víru za cenu vyššího zdanění a dalších nevýhod. Konverze byly možné jen směrem k islámu. Pokud toto není náboženská perzekuce, tak tu můžeme zavést něco podobného. Lidé bez vyznání budou platit zvláštní daň a lidé narození v křesťanských rodinách se budou muset pod trestem smrti hlásit ke křesťanství. Že je to perzekuce? Ano, ale potom musíte uznat, že ji prováděli i Arabové a Turci.

Islám má prostě tolerantnější historii, než křesťanství, a posledních 50 let na tom nic nemění. Ať se vám to líbí, nebo ne.
Jistě, počínaje dobytím Mediny, vč. vyvraždění tamního křesťansko-židovského obyvatelstva a konče "osvobozením" Kosova a vyvražďováním křesťanů v Iráku. Divím se, že si to vůbec troufnete napsat.

Jaký je rozdíl mezi vypálením protestantského domu katolíkem z IRA a vypálením protestantského domu muslimem z Al-Kajdy? Dost velký. Američtí protestanti před zářím 2001 nevypalovali muslimům v Afghánistánu domy. Irští protestanti to irským katolíkům dělali.
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 727
Registrován: 6-2004
Odesláno Pondělí, 27. dubna 2009 - 02:05:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Všd: Jen jestli nejste trochu moc optimistický stran historie vlastního regionu. Já bych celkem řekl, že zatímco "křesťanský" středověk byl skutečně dobou temna (a až novověk a renesance začali znovu objevovat dávnou moudrost), zatímco v islámských zemích nám vesele antická vzdělanost (filosofie, matika, astronomie, medicína...) žila dál.

Stran tolerance a pronásledování Židů. Tady taky nemáme být na co hrdí. :-( Osudy Aškenazim byly povětšinu mnohem pohnutější, než osudy Sefaradim. Relativní míra svobody a blahobytu židovského obyvatelstva se projevila i ve zcela odlišné míře zdobnosti synagog. Pokud se nemýlím, toto se změnilo až nástupem sionizmu a založením státu Izrael (a to celkem doslova, protože ještě pár let předtím v "naší" "civilizované" Evropě řádila nebývale chladnokrevná a rozsáhlá genocida).

Občas dumám, kde se to zvrtlo. Odpovědí by možná mohla být teologie kříže, tak jak ji popisuje Jürgen Moltmann... totiž teologie z podstaty kritická. Jeví se mi, že schopnost sebereflexe a kritiky je důležitým předpokladem pokroku. Schopnost vědecky zkoumat a přemýšlet o svých svatých spisech a zpracovávat, že je v různých dobách napsali lidé v různých situacích, mají křesťanství (ve většině svých podob) i judaismus společné. Oproti tomu Boží slovo, které je slovo od slova diktováno prorokovi nenabízí ke kritice a bádání příliš prostoru. Fakticky netuším, ale s lepší teorií jsem zatím nepřišel.
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 347
Registrován: 7-2008
Odesláno Pondělí, 27. dubna 2009 - 20:37:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hnidopich: Žila, pokud nebyla odejita pod vodu, jako např. alexandrijská knihovna.

Nejsou náhodou Aškenazim potomci Chazarů a ne starozákonních Židů? Nedělal tu genocidu náhodou vládce, který zároveň znovu vyzdvihoval z prachu polozapomenutou pohanskou symboliku? Nevydal náhodou papež Pius XI. encykliku "Mit brennende Sorge"?

Jinak musím ocenit, píšete poměrně erudovaně a velice kriticky, což se o většině diskutujících na toto téma říct nedá.
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 543
Registrován: 1-2009
Odesláno Pondělí, 27. dubna 2009 - 21:34:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě bych všem ctěl připomenout, že islám se ocítá okolo roku 1500. Všechny říše v tomto intervalu se chovaly maximálně agresivně.
U nás se to projevilo husity , v Německu Lutherem.
A v Číně po stejných letech Konfuciem.
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Úterý, 28. dubna 2009 - 08:53:35    Odkaz na tento příspěvek  

Co se týče vztahu náboženství a nássilí: Důsledně pojímaná transcendentnost opravdového náboženství by měla činit každý pozemský důvod k násilí nedostatečným. Na druhé straně ale mají náboženství jednat agresivně, zejména tehdy, když např. transcendenci svého protivníka neunesou a zařadí ji mezi ostatní pozemské hodnoty, nejčastěji politického charakteru. Pak náboženství degeneruje v ideologii a stává se nástrojem konfliktů (i např. etnických a sociálních, velkého rozsahu). Právě to, co nám tu předvádí Všd, není žádné náboženství, ale prachsprostá církevní politická ideologie. Náboženství, ochotná k dialogu mezi sebou navzájem, jakož i se sekulární kulturou a technickou civilizací, mají větší šanci nalézat ve svých zdrojích podněty k míru, respektování, službě potřebným a spolupráci. Ovšem katolická církev, Všd tak obhajovaná, se zejména v poslední době (možná je to dáno "úřadováním" Benedikta XVI.) tak úspěšně diskredituje a marginalizuje, že to jak atheisty, tak určitě i "pravověrné satanisty" (ale i zastánce jiných, konkurenčních, často nekřesťanských náboženství) velice rozradostňuje.
Ještě jak Mirekm výše uváděl, že veškeré náboženské úkony jsou bezplatné: Platí to také v Polsku? Myslím si totiž, že Polsko by mohlo být celkem prosperující zemí, se vzkvétajícím průmyslem, konkurenceschopným zemědělstvím, spokojeným obyvatelstvem a fungující infrastrukturou (včetně železnice). Ale když tam už dvacet let nevidíte téměř žádné jiné novostavby než katolické kostely aj. církevní objekty - musí se to někde projevit (za Talibanu se v Afghánistánu také nestavělo nic jiného než mešity). A právě katol. církev má obdivuhodnou schopnost soustředit ve svých rukou "nekřesťanské" bohatství, které by mohlo sloužit k užitku všech Poláků. Namísto toho si tam "jak prasata v žitě" žije jen úzká vrstva flanďáků. Paradoxem je, že toto bohatství církve je většinou vydřeno od těch nejchudších, duchem omezenějších, kteří ochotně věří všemu, co jim církev nabulíkuje a jako poslušné ovečky plní církevní pokladnice.
A jak by Všd pořád chtěl katol. církvi vracet nějaký majetek, resp. sypat do ní jak do černé díry státní peníze: Je možné se na tuto otázku podívat také jako podnikatelský neúspěch katol. církve na tuzemském náboženském trhu, zkrátka riziko náboženského podnikání. Naopak např. v Polsku církev obhatne.
Doufám, že jsou ve Vatikánu nějakcí rozumní ekonomové, kteří dospějí k závěru: Pobočka v Česku nám moc nevydělává - tak ji utlumíme. Naopak z Polska a z Jižní Ameriky jdou katol. církvi stabilní zisky, tudíž na tyto trhy by bylo vhodné se více soustředit. (Chudáci ti, co tam musí žít.)
Byznys je holt byznys - i v náboženství.
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Úterý, 28. dubna 2009 - 08:58:40    Odkaz na tento příspěvek  

Error, ve druhé větě jsem chtěl napsat: Na druhé straně ale mají náboženství tendenci jednat agresivně...
Jestlipak to tu čte aspoň někdo pokřtěný, kdo se nestydí zeptat svých rodičů, kolik za to zaplatili panu faráři? Kolik měl tento nezdaněného zisku?
Telini
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 215
Registrován: 10-2006
Odesláno Úterý, 28. dubna 2009 - 15:07:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

odkaz
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 348
Registrován: 7-2008
Odesláno Středa, 29. dubna 2009 - 00:41:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cogwheel: Tak postupně. Stavební ruch je zvláště ve Varšavě čilý. Životní úroveň kněží v Polsku není nijak závratně vysoká, s výjimkou JEDNOHO případu, který však má příjmy z jiných zdrojů, než ostatních, z DOBROVOLNÝCH poplatků uživatelů jím vedených médií (Radio Maryja, TV Trwam, Nasz Dzienik). Ale podobné případy jsou i na židovské straně v Polsku (Michnik), v ČR (Železný) a v USA s vydojením ČR (Lauder, mj. představitel celosvětového židovstva).

Paradoxem je, že toto bohatství církve je většinou vydřeno od těch nejchudších, duchem omezenějších, kteří ochotně věří všemu, co jim církev nabulíkuje a jako poslušné ovečky plní církevní pokladnice.
Zatímco v ČR tito lidé plní rozpočty sázkových společností. Kouření a pití máme společné, v minulosti s tím byly větší problémy tam, ale po roce 1989 jsme je dohnali.

Já nechci sypat církvi státní peníze, nýbrž vrátit jí její majetek, který jí byl ukraden. Tvrzení, že si jej sama nakradla, je neobhajitelné. Nikdo není schopen dokázat, a ani se o to nesnaží, že světští šlechtici a boháči svého majetku nabyli morálnějšími způsoby, než církev.

Kdyby církev byla obchodní společnost, potom by tak jednala. Jenže to právě není. Má mnohem "prodělečnější" oblasti, než je ČR, třeba Irkutskou diecézi, nebo diecéze v Iráku, kde po klidu za Husajna přišlo tvrdé pronásledování od šíitských milic. A ani v těchto oblastech se nevzdává.

Chudáci ti, co tam musí žít.
V EU je volný pohyb osob, takže tam nikdo žít NEMUSÍ. A do Radia Maryja volají často lidé celého věkového spektra, žijící v polské diaspoře v Anglii, Skandinávii, USA, Kanadě a Austrálii, kam buď kdysi emigrovali před socialisty, nebo nedávno odešli za prací. Rozhodně neutekli před církví, to by do takového rádia nevolali.
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 349
Registrován: 7-2008
Odesláno Středa, 29. dubna 2009 - 00:43:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cogwheel: Kolik zaplatili dobrovolně, nebo kolik MUSELI zaplatit? Pokud zaplatili dobrovolně, potom byl tento zisk nezdaněný legálně, pokud se využil na režijní náklady farnosti. Pokud jim bylo nařízeno zaplatit, potom o tom měli informovat nadřízené církevní orgány, popř. před Listopadem mohli i státní dozor nad církvemi.
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 350
Registrován: 7-2008
Odesláno Středa, 29. dubna 2009 - 00:45:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Telini: Až budou církevní hodnostáři pobírat plat, jako vedení ČD, potom bude celá tak Cogwheelova kritika alespoň částečně oprávněná. Totéž platí o polských církevních hodnostářích a PKP.
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.103.77.34
Odesláno Středa, 29. dubna 2009 - 08:00:52    Odkaz na tento příspěvek  

Všd: Promiňte na to moje IQ nějak nestačí... Co proboha chce páchat ta diecéze v Iráku??? To je nějaký nový druh adrenalinového sporu (či spíše šílenství)?
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Středa, 29. dubna 2009 - 09:29:38    Odkaz na tento příspěvek  

Ad W.: Zřejmě jde o výrobu nových mučedníků. Mučedníků není nikdy dost.

Udělejme si raději takovou malou anketu: Jaký by podle Vás měl být čistý měsíční příjem katolického duchovního? Měl by mít vyšší plat než např. technik, který na temelínské elektrárně kontroluje ultrazvukem svary primárního okruhu? Nebo než např. strojvedoucí pendulárního vozidla?
Vezměte si takovou průměrnou českou farnost, která má 10 000 obyvatel. Z nich je věřících katolíků tak 10%, tedy 1000 osob. Z nich pravidelně chodí na mše do třech fungujících kostelů a na jiné náboženské akce opět zhruba 10%, tedy asi 100 lidí (víceméně stále týchž). Nebylo by spravedlivější, kdyby se tento "kroužek podivínů" na svého duchovního složil a nezatěžoval tím státní rozpočet?
Jinak, ze zmínek Všd o "světovém židovstvu" čiší antisemistismus, bacha na to! Zloděj a lump je zlodějem a lumpem, ať je to žid, křesťan, ateista, nebo třeba mohamedán. Sice takový typický ortodoxní pejzatý žid v kaftanu, trávící veškerý čas modlitbami u Zdi nářků, je možná ještě směšnější než fanatický katolík, ale určitě existují i "normální" a inteligentní židé, na kterých nepoznáte, že jsou věřící a můžete se s nimi bavit třeba o jaderné fyzice nebo důlním inženýrství. Dtto věřící jiných náboženství - znám věřící katolíky, s kterými se lze dobře bavit i konstruktivně spolupracovat (také na první pohled nepoznáte, že jsou věřící). Možná je to tím, že svou víru neberou tak vážně a fanaticky ji neprosazují, ale berou ji spíše s nadhledem, humorem a v neposlední řadě i s úctou a tolerancí k jiným názorům. Podobně i ten poslední železniční šotouš s "krabičkou od mýdla" na krku, když to své "šotoušství" bere moc vážně, je trapný a směšný. Ale když svoji zálibu bere odlehčeně a ne fanaticky (např. zanícený "brejlovcář" uznává, že se někomu může líbit i "pára"), pak je i pro ostatní "v pohodě".
Chio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 73
Registrován: 12-2008
Odesláno Středa, 29. dubna 2009 - 10:26:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cogwheel: jak to tak čtu, tak právě ta tolerance k jiným názorům Vám chybí nejvíc.
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1811
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 29. dubna 2009 - 10:51:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Telini:
"Pohrozil, že kraj nebude dávat dotace firmě, jejíž ředitel má „více než pětinásobný plat než hejtman“.

Jo, tahle věta asi bude to hlavní - jak to, že nějakej manažírek má víc než samotný Hejtman??!!
Bohužel se tak asi potvrdí zde dříve vyjádřené obavy, že když budou potřeba peníze na zdravotnické poplatky, půjde holt stranou železnice
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Středa, 29. dubna 2009 - 11:05:26    Odkaz na tento příspěvek  

Ale já ty jiné (idealistické) názory jiných lidí toleruji - pokud se mi propagandisticky nevnucují a pokud jejich nositelé-hlasatelé (a jejich sdružení ve formě církví) neparazitují na mých penězích a kvalitě života. Pouze si z nich občas dělám legraci - to se nesmí?
Připomínání minulých svátostí, které už svátostmi přestaly být, totiž často svádí k tomu, abychom si z nich dělali legraci. Často stačí najít nějaký velebící text nebo obraz z doby, kdy svátost legrací být nesměla, a věrně ho reprodukovat. Platí to pořád - i dnes se lidé div neválí smíchy, když slyší báseň nebo píseň, při které ještě před 25 lety byli plni když ne úcty, tak alespoň strachu. Viz např. ukázky na www.budovatel.cz
Provověrní komunisté se taky určitě durdí, že jsou tam zesměšňováni. A jaký je rozdíl mezi tímto a stránkami www.katolik.cz či náboženskou literaturou? Věřící prostě nepochopí, že jejich víra či tzv. "věroučné materiály" (ať už jde o modlitební knihy nebo tlustospisy komunistických papalášů) mohou někomu připadat směšné. Oni těm podfukářům (kteří často také upřímně věří těm nesmyslům, které hlásají) prostě a jednoduše (a pro mne možná nepochopitelně) věří.
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 547
Registrován: 1-2009
Odesláno Středa, 29. dubna 2009 - 14:07:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak nadvakrát. To první.

Nemohu si pomoci, ale ke vzájemné toleranci všech názorů by asi prospělo nejvíce, pokud bych všd a Cogwheela dostal do péče na našich osvědčených nástrojích: palečnice, španělské botky a skřipec. Pokud by procházeli tím současně, tak by se možná konečně schodli. A fakt máme funkční vzorek všech těchto nástrojů PRAVDY.
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 548
Registrován: 1-2009
Odesláno Středa, 29. dubna 2009 - 14:19:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A to druhé:

Jak se všem líbí zločinecký (protože mafiánský) slib krajů platit poplatky ve zdravotnictví za všechny pacienty. Odporuje to zákonu? Ano. Co dělá policie? Nic. Pokud vím, tak policie má ze zákona povinnost stíhat pachatele každého trestého činu a to vazbou, pokud se dopustí činu, který způsobí škodu vyšší než 5.000Kč. Jak to, že všichni hejtmani za ČSSD nejsou za katrem?
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2377
Registrován: 9-2005

Odesláno Středa, 29. dubna 2009 - 14:47:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jak se všem líbí zločinecký (protože mafiánský) slib krajů platit popla........
Protože pod svícnem je největší tma a zákony přece platí jen pro ty nejchudší. Soc. dem. si v tomto silně odporuje. Já vůbec nic nemám proti sociální politice (ne rozhazování všem), ale mám toho hodně proti korytářům a populistům, kteří zneužívají toho, že většina české populace se o politiku nezajímá a nechávají se tím pádem utáhnout na vařené nudli: poplatky, šrotovné.... atd. A místo prezentace racionálních projektů v krajích se volby strhly do nechutné bitky a kydání špíny na celostátní úrovni. Aneb jak zpívá Kryl: "...pod střechou jedný partaje, se u koryta sejdem..." (Demokracie)
To, co se děje na Vysočině v rámci VHD, lze označit jedním slovem. CHAOS. Bude pro nás luxusem se svézt o víkendu či v pracovní den vlakem? Asi ano. Nápady z dílny Joukl a spol. jsou toho důkazem.
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1199
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 29. dubna 2009 - 15:15:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale já ty jiné (idealistické) názory jiných lidí toleruji - ... a pokud jejich nositelé-hlasatelé (a jejich sdružení ve formě církví) neparazitují na mých penězích a kvalitě života.

Hezky napsáno. Ovšem není to tak jednoduché. Historicky byly církve využívány státy (panovníky) k ovládání obyvatelstva a přitom toužily po nezávislosti, a podle toho se i vyvíjely jejich vzájemné vztahy - od bojů o investituru přes desátky až po různá rušení a přesouvání klášterů z rozkazu panovníka. Po ústupu vlivu církví se vztahy začaly narovnávat a AFAIK mezi válkami byly církve na našem území soběstačné. Ta soběstačnost měla ale pevný základ - buď církev oslovovala především bohatší vrstvy, které jí na její fungování dávaly dostatek, nebo měly církve dost ekonomicky ziskového majetku (ať už půdy nebo výroben).

Nicméně říkat, že si tento majetek nakradly je už podle mě nefér, protože se k tomu majetku dostávaly postupně podobnými způsoby jako šlechta. Díky tomu si taky mohly dovolit vydržovat velké množství staveb (především kostelů a far), přestože v absolutních číslech nemohli mít o moc větší zdroje, než jsou dnes (o co víc bylo věřících v procentech, o to méně lidí země uživila).

Do toho přišel komunismus, pro který byly církve konkurentkami (protože potřeboval, aby lidi věřili právě jejich ideologii). K jejich ovládnutí opět použil taktiku středověkých králů - odstřihl od vlastních zdrojů příjmů (tentokráte znárodněním jejich majetků) a navázal je na své penězovody. Pokud se mluví o odluce církví od státu a zároveň se jim nepřizná právo na restituce alespoň části zabavených "nekostelních" majetků, připadá mi takové jednání vyloženě nefér - jako snaha na ně naložit své náklady, aniž by se jim daly možnosti adekvátních příjmů.

Samozřejmě navracet církvím něco, co už bylo dávno odprodáno někomu jinému, je nesmysl. Nicméně i tak se najde i dost dalších původně církevních nemovitostí ve státním vlastnictví - předpokládám především lesních pozemků. Budu rád, když úplná odluka proběhne, ovšem pokud by měla být bez majetkového narovnání by bylo lepší ji nedělat vůbec.
parodie na moderní nízkopodlažní tramvaje
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1200
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 29. dubna 2009 - 15:48:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Všd: Promiňte na to moje IQ nějak nestačí... Co proboha chce páchat ta diecéze v Iráku??? To je nějaký nový druh adrenalinového sporu (či spíše šílenství)?

Odpovím i já: islám nepřeválcoval zcela ostatní náboženství na územích, kam se rozšířil. Pokud se nepletu, tak po celém islámském východním středomoří od Turecka po Egypt a části středního východu (až po Pákistán) přežily především židovské a někde i křesťanské komunity až do dnešních dní - tedy většina těch židovských se stáhla po vytvoření státu Izrael tam, ale některé zůstaly. V klidnějších časech tak jejich činnost může vypadat zhruba jako v dnešním Česku - musí se hodně snažit, aby získali nové duše. :-) V horších časech se pak holt musejí spokojit s "údržbou stavů".

Ještě k islámu: ono je záhodno si uvědomit, že neexistuje jeden islám. Každá mešita má totiž svého vůdce, který si sám volí to, co bude vykládat. Pokud se nějaký blb na pozici imáma pak rozhodne vykládat o zlotřilosti západního světa, jeho vině za všechno zlé a nutnosti jej zničit lidem, co z obchodu se západem žijí, tak se asi nesetká s úspěchem. Naopak pokud bude vykládat totéž frustrovanému chudému teenagerovi, nejspíš naverbuje dalšího bojovníka. Podobnost s "boji o Darwina" na jihu amerického Středozápadu, kde se velká část lidí hlásí k podobně decentralizovaným baptistickým církvím a "církvím" podle mě není jen čistě náhodná. :-)

Taková decentralizace má pak různé následky: náchylnost na tvorbu "lokálních extrémů" (v matematickém i názorovém významu), přizpůsobivost různým lokálním podmínkám, plynulejší celkový vývoj a systémová prevence podobných situací, jako bylo trojpapeží.
parodie na moderní nízkopodlažní tramvaje
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 557
Registrován: 1-2009
Odesláno Středa, 29. dubna 2009 - 18:53:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Osobně se domnívám, že jsme dnes nejvíce sekularizovaný a nevěřící národ na světě. Věříme maximálně sami sobě a své rodině (a to kdo ví jestli).

Já mám osobní predikát tento: "Bůh na nebi, já na na zemi." A kdo tomu ze zaměstnanců nechce rozmnět, tak 53 je řešení hned na místě.
Prostě pro zaměstnance (neb ty, co hodlají přenézt riziko na někoho jiného): v dnešní době uděláš, co ti vedení řekne. Tečka. A dost. Za to dostává peníze.
A pak je tu ten státní xindl, organizovaný do různých nátlakových skupin - říkají si odbory - kteří omezují výkonost celostátní ekonomiky.
M. Kunt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.103.230.4
Odesláno Středa, 29. dubna 2009 - 22:26:23    Odkaz na tento příspěvek  

mj. představitel celosvětového židovstva (...)"Bůh na nebi, já na na zemi." A kdo tomu ze zaměstnanců nechce rozmnět, tak 53 je řešení hned na místě.
Velmi poučné. Ekumenicky přemítám: dám se ke komunistům nebo k anarchistům?
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 728
Registrován: 6-2004
Odesláno Čtvrtek, 30. dubna 2009 - 03:29:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Boblick:

Možná vzteky vidíte rudě, ale unikají Vám jemné nuance:

Odporuje to zákonu? Ano. Co dělá policie? Nic.

Nikoliv, zákonu to neodporuje, ony ty kraje a město Ostrava nejsou až tak úplně blbé, takže se poradili s právníky, kteří tomu na rozdíl ode mě a od Vás rozumí. Nevybírat poplatky by proti zákonu bylo, vybrat poplatek a vedle mít okénko, kde si můžete požádat o dar ve výši zaplaceného poplatku. Ano, je to v podstatě obcházení zákona, ale zřejmě zcela legální (a skoro si myslím, že se téhle zemi se staly, dějí a budou stávat mnohem horší věci).

I kdyby byl zákon porušen, tak s tím asi nic nebude dělat policie. Ta má jiné úkoly a kompetence (prostě ne každý zákon a jeho porušení je předmětem její práce, nýbrž máme různé instituce a různé sankce.., a pak taky zákon o tom, že president Beneše se zasloužil o republiku).
Glagol
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 157
Registrován: 10-2006
Odesláno Čtvrtek, 30. dubna 2009 - 08:26:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Boblick:
Děkujeme ti soudruhu.
Tvé zásluhy na obnově naší členské základny nebude zapomenuta.
"Detailní znalost předpisů, grafikonů a služebních pomůcek ke každému uprdnutí nenahradí všeobecný politicko-společensko-ekonomický rozhled" - Kuzma Atomovič Malomozkov, vedoucí noční směny JE Černobyl, 26.4.1986.
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Čtvrtek, 30. dubna 2009 - 15:01:29    Odkaz na tento příspěvek  

Ad M.Kunt: Kdyby se anarchisté dostali k moci, asi by velice rychle vznikla anarchistická diktatura, ochlokratická lůzovláda-hrůzovláda (ochlokracie = termín pro vládu společenské spodiny), ve které by tvrdou rukou vládl nějaký Nejvyšší Anarcha.
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Čtvrtek, 30. dubna 2009 - 15:12:18    Odkaz na tento příspěvek  

Ještě k výše uvedenému: Jedni pod záminkou slibů jakéhosi "blaženého posmrtného života" vybraných duší se chtějí zmocnit části vašeho majetku (žádoucí je žít v odříkání a bohabojně, často se modlit a navštěvovat náboženské obřady a kázání = vymývárna mozků, následně odkázat celý svůj majetek církvi). Druzí slibovali blažený svět pro děti našich dětí někdy v komunismu - samozřejmě pouze pro některé - pro ty, kteří budou pravověrnými komunisty. Majetky lidem taky pobrali - preventivně. V čem jsou jedni lepší než druzí?
zmar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.146.47.87
Odesláno Čtvrtek, 30. dubna 2009 - 21:26:55    Odkaz na tento příspěvek  

Možná podstatné je to, že jedni pošlou své odpůrce do krimimálu až po smrti, zatímco druzí ještě za živa :-).

Čistě osobní poznámka: Cogwheeli - ze zkušenosti vím, že takhle se projevují téměř vždy lidé, kteří sami v oblasti náboženství a ideologie nemají jasno a chtěli by si o tom s někým popovídat - ale nevědí jak na to. Člověk, který v tom má pro sebe jasno - ať už jakkoli - nemá potřebu do jiných rýpat a bere je takové, jací jsou. Asi tak podobně, jako malý kluk, kterému se líbí spolužačka, ale stydí se a tak ji pošťuchuje a tahá za cop.
BmbČ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1914
Registrován: 1-2007
Odesláno Čtvrtek, 30. dubna 2009 - 23:11:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Projev, který jsme neměli slyšet:

http://audiklub.cz/prispevekt34217&sid=2bb95182c4d8811608d0f577a4 e5dfdc
Lépe pomalu jet vlakem než rychle utíkat.
Rk_kn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1124
Registrován: 1-2005

Odesláno Pátek, 01. května 2009 - 07:59:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

BmbČ : Ako sa ten prejav týka železnice ?
BmbČ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1915
Registrován: 1-2007
Odesláno Pátek, 01. května 2009 - 10:40:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A předchozí příspěvky se železnice týkají???????
Lépe pomalu jet vlakem než rychle utíkat.
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 352
Registrován: 7-2008
Odesláno Pátek, 01. května 2009 - 16:21:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David_jaša: Jenže mnoho lidí je prostě přesvědčených, že církev je od A do Z škodlivá a je třeba ji vymýtit. Jenže, pokud by se jim to povedlo, přišlo by místo ní sedm jiných škůdců. Máte také pravdu ve věci decentralizovaných náboženských organizací, některé jsou velice tolerantní (kam však jejich tolerance vede, ukazují produkty jejich výchovy, jako Kocáb), jiné posedlé bojem a hledáním ďábla. Nemají společnou autoritu (u katolíků Kongregace pro nauku víry), která by je "srovnala do latě".

W.: Křesťanství bylo v Iráku před islámem, na sklonku Saddámova režimu tvořili křesťané přibližně 3 % obyvatelstva. Nejde o nic nového. Nové jsou pogromy namířené proti nim, které mnoho křesťanů nahnaly do bezpečnějších zemí, mnoho jich je hlavně ve Švédsku a Británii.

Coghweel: Státní rozpočet tím nebude otravován, až stát vrátí ukradený majetek. Ten majetek je v některých případech blokován a není ani navrácen, ani nikým využíván. O tom, jak si církev majetek "nakradla" se tu už psalo. A co se týče platů duchovenstva, je to možná nejhůře placená skupina vysokoškolsky vzdělaných osob. Co se týče náročnosti studia, v porovnání EkF VŠB a teologických fakult jsou ty teologické náročnější.

S těmi šotouši máte částečně pravdu. Ale co jsem poznal šoto-ultras, byli to všichni lidé bez vyznání, kteří cpali vláčky do pozice, kde je z odborného hlediska místo pro náboženství.

Mezi náboženstvím a vládou KSČ je mnoho rozdílů, jak těch kam tuto zemi vedly (rozvoj za Karla IV. x rozvrat za vlády KSČ) tak např. délka jejich dominance. Navíc viditelně nechápete, co se rozumí slovem svátost.

Chio: To jsem si taky všiml.

Boblick: Ony odbory mohou mít i své výhody pro zaměstnavatele. Například to, že silné odbory přitahují pracovní síly z firem, kde odbory nepůsobí. (Např. Škoda Mladá Boleslav.) Jinak odbory by měly být nestátní (jsou, pokud nevládne levice) a vycházet z potřeb zaměstnanců (jak kdy). Naopak zaměstnavatel nesmí splnit veškeré jejich požadavky, a to ani, pokud si to může dovolit, jinak se to proti němu obrátí v době krize (Detroit).

Bmbč: Zrovna na americkém Jihu se železnici, pokud vím, moc nedaří, zvláště osobní doprava je tam minimální. Snažil se to David Duke změnit?
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1725
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 01. května 2009 - 19:47:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cogwheel: "Polsko by mohlo být celkem prosperující zemí .... Ale když tam už dvacet let nevidíte téměř žádné jiné novostavby než katolické kostely aj. církevní objekty"

Máte velmi selektivní vnímání. Byl jste tam někdy dál než pár kiláků za hranicemi? Byl jste někdy v původním Polsku, mimo oblasti dosídlené po Němcích? A byl jste někdy třeba v odlehlých oblastech Tachovska, Toužimska apod?

"Nebylo by spravedlivější, kdyby se tento "kroužek podivínů" na svého duchovního složil a nezatěžoval tím státní rozpočet? ..... já ty jiné (idealistické) názory jiných lidí toleruji - pokud se mi propagandisticky nevnucují a pokud jejich nositelé-hlasatelé (a jejich sdružení ve formě církví) neparazitují na mých penězích a kvalitě života. "

Jo, to je tolerance jak sviňa. Nechtěl byste náhodou vymýtit celou historii českých a moravských zemí a zbourat kostely? Opravdu se domníváte, že těch pár korun, které jdou na platy duchovních, je parazitováním? Kdyby Vás slyšel Váš prapraděd, musel by se obracet v hrobě.

"Jedni pod záminkou slibů jakéhosi "blaženého posmrtného života" vybraných duší se chtějí zmocnit části vašeho majetku ..... následně odkázat celý svůj majetek církvi). Druzí slibovali blažený svět pro děti našich dětí někdy v komunismu - samozřejmě pouze pro některé - pro ty, kteří budou pravověrnými komunisty. Majetky lidem taky pobrali - preventivně. V čem jsou jedni lepší než druzí?"

To myslíte opravdu vážně? Kolik lidí opravdu odkázalo svůj majetek církvi, pominu-li bezdětné? Když je dneska někdo bez blízkých příbuzných, a nesepíše závěť, tak připadne majetek státu. Tehdy, když někdo svůj majetek církvi výslovně nedaroval, tak připadl nejbližším příbuzným, i kdyby byli velmi vzdálení. Dnešní stát je hamižnější, než tehdejší církev!

Všimnul jste si, že země, které jsou (byly) historicky křesťanské, jsou v průměru nejbohatší na světě? Všimnul jste si, že všechny země, řízené komunisty, zchudly?