K-report
 

Archiv do 27. listopadu 2009  

Diskuse K-report » Archiv 2009 » Železnice » Tratě a lokálky v okolí Prahy » Archiv do 27. listopadu 2009 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Tomášk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1227
Registrován: 4-2003
Odesláno Čtvrtek, 26. listopadu 2009 - 15:39:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pražan: O tom žádná. Ono ten vlkm je pro účtování tak nějak na houby jednotka, kor když se to slepě porovná s buskm.
Bych to jednak převedl na sedadlokm a druhak počítal pro každou trať extra. Strojový čas výpočetní techniky na to je k dispozici jak na dráze, tak na KÚ/MD.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2706
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 26. listopadu 2009 - 16:01:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomášk: Cílem by mělo být zcivilizování kraji objednávané autobusové dopravy jako celku, a ne udržování kontraproduktivních lokálek za každou cenu. A už vůbec ne speciální extravuřty pouze u linek, nahrazujících zrušené lokálky.

(Připouštím, že jsem to prve psal poněkud provokativně, takže to na někoho mohlo působit jako přání smrti sousedovic koze. Opak je pravdou. Sousedovi tu "kozu" přeju, ale nechci se smířit s tím, že bude mít "kozu" vždy jen soused.)
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.150.140
Odesláno Čtvrtek, 26. listopadu 2009 - 16:05:14    Odkaz na tento příspěvek  

No, a právě pak by se zjistilo, že naprosto nejdražší je provozování "koridorů" a dalších "hlavních tratí", a lokálky že jezdí téměř zadarmo - a právě v tom je možná i část "jádra pudla", proč se do toho nikdo nechce v tak podrobném členění pustit: politici by pak totiž museli dát (konečně) za pravdu těm, kdo tvrdí, že i když se nebude zbytečně plýtvat, bude veřejná doprava jako služba stejně vyžadovat "sakramentsky" velké finanční prostředky, má-li být kvalitní, a nelze jen do nekonečna "ždímat" to, co ještě zbylo po předcích ...
A propos: poté, co byla spuštěna "dálkovina" na trati Krnov - Jindřichov ve Slezsku, je už i provoz na "Osoblažce" údajně dirigován z Krnova (i "úzkorozchodná část" Třemešné ve Slezsku je prý už jen "obyčejnou" dopravnou podle předpisu D3 a "dirigující stanice" v "klasickém" pravém slova smyslu tak už tam ani de facto neexistuje) - jenže "úspory" vzniklé zmenšením personální potřeby staničního personálu z (malé) části "požere" o něco vyšší personální potřeba "zabezpečováků", a zbytek odčerpá umořování (odpisy) investice do infrastruktury, takže stále jako nejlevnější vychází provozování "šukafónů 0/0-S" na dávno "odepsané" lokálce s provozem podle předpisu D3 a dorozumíváním telefony (teď už asi nejlépe mobilními): levnějšího asi na dráze už nic nalézt nelze, jenže je to jen "na dožití", a co potom, to nikdo neřeší, protože přece máme "neviditelnou ruku trhu" a každý se musí o sebe postarat sám ...
Tím samozřejmě nechci tvrdit, že se máme vrátit ke koňským povozům na prašných "silnicích", ale jen upozornit, že na vše je třeba dívat se s rozmyslem, nikoli pouze zjednodušujícím českým stylem "ode zdi ke zdi".
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.150.140
Odesláno Čtvrtek, 26. listopadu 2009 - 16:18:40    Odkaz na tento příspěvek  

Aktuálně na "AKTUALNE.CZ":
http://aktualne.centrum.cz/domaci/politika/clanek.phtml?id=654160
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2155
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 26. listopadu 2009 - 16:20:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Cílem by mělo být zcivilizování kraji objednávané autobusové dopravy jako celku
Já bych to poopravil. Cílem by mělo být zcivilzování kompletní veřejné dopravy jako celku.
---
Volba druhu dopravního prostředku není jenom o ceně, ale i o dalších faktorech.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2156
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 26. listopadu 2009 - 16:25:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"České dráhy pak kraji nabídly, že jsou schopné uspořit některé náklady a původní rozsah spojů zajistit regionu za 915 milionů korun."
No vida, už jim chybí jenom 10 milionů. To je na proškrtání několika spojů.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Suri
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 254
Registrován: 4-2003
Odesláno Čtvrtek, 26. listopadu 2009 - 16:35:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pražan: vida, tak komunisti už couvají, asi aby byl klid na práci...to se dalo čekat
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2707
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 26. listopadu 2009 - 16:38:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Volba druhu dopravního prostředku není jenom o ceně, ale i o dalších faktorech ....

.... třeba o docházkové vzdálenosti na zastávku, jízdní době, intervalu, či spolehlivosti.

To podotýkám proto, aby kouzelná formulka o "dalších faktorech" nebyla chápána jako něco, co vždy a za všech okolností hovoří pro železnici.

Představa o nepohodlných, nespolehlivých, a vůbec zlých autobusech, co nechávají maminky s kočárky na chodníku, jezdí zásadně jen několikrát denně, je na tomto fóru hluboce zakořeněná. Bez autobusů si ale nelze představit kvalitní plošnou obsluhu území. Jednou z překážek kvalitní sítě VHD je právě přílišný důraz na železniční dopravu, její zachovávání za každou cenu i tam, kde by autobus odvedl lepší práci.
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Čtvrtek, 26. listopadu 2009 - 16:39:23    Odkaz na tento příspěvek  

Orky: kdybyste četl včerejší diskusi na tomto fóru, konkr=tně příspěvky od Eurolineshk ze 25.11. 14.59 hodin a 16.07 hodin, tak byste věděl že důvěrné (a zdá se že i důvěryhodné) zdroje už včera hlásily, že se bude rušit maximálně pár vlaků, ale např. žádná celá trať. Teprve teď ale vyšlo najevo, že ČD snížíly svůj požadavek na objem peněz. DOcela to do sebe zapadá.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2157
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 26. listopadu 2009 - 16:59:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ZFJ: Věřit tomu budu, až budu znát konkrétní výsledky. Důvěryhodné zdroje totiž taky mohou pěkně kecat. Co je fakt, že takové rušení, jak ho pořád omílá tisk, by muselo do rozpočtu přinést podstatně více než 31 milionů, a to i s ohledem na to, že provoz na lokálkách je podstatně levnější, než na hlavních tratích.
Bručoun: Souhlasím. Ale taky to hovoří o tom, že ani 3x levnější autobus nemusí být vždycky výhra.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2709
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 26. listopadu 2009 - 17:11:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Kde je lepší vlak, a kde autobus, to by mělo být věcí mnohostranného posouzení. Jednostranné soudy jsou vždycky špatné. Na některých tratích je doprava jasným přežitkem, a každý soudný ne-populista a ne-šoutouš to musí uznat. Těch ale moc není. Daleko víc je těch, kde záleží na úhlu pohledu a na možnostech vzájemných vazeb, prokladů a podobně. (Je paradox, že zde mi kdekdo nadává coby zavrženíhodnému rušiči tratí, a v běžném životě mě považují za železničního maniaka.)
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1849
Registrován: 12-2004
Odesláno Čtvrtek, 26. listopadu 2009 - 17:37:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak by mě zajímalo,jak se ty "vnitřní úspory" v rámci ČD časem projeví.
Odhaduji to na navýšení částky o kterou budou pomocí hrozeb žebrat na MD v dalším kole.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2710
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 26. listopadu 2009 - 17:52:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: "Relace typu Slaný - Praha, Příbram - Dobříš - Praha či Mladá Boleslav - Brandýs - Praha (o Kladno - Praha nemluvě) si doslova říkají o železniční obsluhu, když teda tady chceme řešit tu ekonomiku. Převážet tisíce lidí v autobusech přece taky není ekonomické. Proč tu někdo nehoruje za náhradu těchto desítek autobusů vlaky? Jeden dvojitý ešus nahradí 10 autobusů, místo 10 řidičů k tomu potřebuje max. 3 zaměstance"

Dvojitý ešus nahradí 10 autobusů, s 10x tak dlouhým intervalem. Případně z 10 přímých linek vytvoří jednu na část trasy, a 10 přivaděčů.

Při ekonomických úvahách je třeba uvažovat i cenu výstavby a vliv na životní prostředí. Novostavba trati může být daleko rušivější, než autobusy na stávající dálnici.

Trať přes Dobříš, to při vší úctě považuju za šoutoušství. Už jen kvůli terénu a velikosti města.
O Příbrami je podle mě rozumné uvažovat pouze v případě berounského tunelu. Když by se zároveň zrychlila a elektrifikovala trať Zdicemi a Příbramí, tak by se o tom podle mě dalo uvažovat.

Do Slaného není příhodný terén, a není kudy trať procpat do Prahy. Na Buštěhradce bude velký tlak na hustý interval zastávkových vlaků. Ty se ale nehodí pro dopravu ze Slaného do Prahy, natož z větší vzdálenosti. Nevýhodou je i to, že není kam ze Slaného pokračovat, protože jízdní doba ze Slaného do dalších měst je velmi dlouhá.
Asi by mělo smysl uvažovat o zrychlení tratě ze Slaného do Kralup, ale nepřeceňoval bych to.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2711
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 26. listopadu 2009 - 17:56:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: Chcete říct, že z autobusové firmy lze vydojit stejné procento "stranických daní", jako z ČD?
To se mýlíte, tolik přebytečných peněz v autobusových firmách zkrátka není.

Možná, že zrovna toto je hlavní důvod, proč se zachovává železniční provoz v co největším měřítku, zcela bez ohledu na skutečný užitek pro většinu cestujících. Řvoucí nespokojenci, kteří se objeví vždy při rušení sebezbytečnější tratě, jsou vhodnou zástěrkou pro pokračující ulévání obrovského množství peněz ke "správným" adresátům desítkami různých cest. Autobusová doprava tolik možností ulévání peněz v takovém rozsahu nenabízí.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Anonym
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 563
Registrován: 11-2008
Odesláno Čtvrtek, 26. listopadu 2009 - 18:16:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoune tak jdeme před súd boží. V nočních hodinách přikládám fotku přeplněného šukafonu. A o víkendu pro tebe udělám inspekci na 092.. Uvidíme jak se na tohle budeš tvářit.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6269
Registrován: 8-2004

Odesláno Čtvrtek, 26. listopadu 2009 - 18:52:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Happy:
Spíš drahý vlak nahradíme autobusem spřáteleného dopravce.
To je spíš na Vysočině

Kdepak, to funguje i ve StčK.

Iaya:
Na tý dráze si aspoň mobilem zjistím, zda to vůbec vyjelo.
Nezapomenu, jak jednou v Praze na hl.n. přihazovali po 10 minutách až do +40, protože nikdo nevěděl kdy soupravy z ONJ přijede.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Se 749.006 navždy - naděje umírá poslední.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1908
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 26. listopadu 2009 - 19:52:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je určitě jedna relace kde by se busy daly ve značné míře nahradit vlakem a tou je Zdice/KD/Beroun - Praha. Pro ty co dělaj na Zličíně a Butovicích by moh zůstat "courák" a "rychlík" by končil v Berouně u nádra s vazbou na R. Znamenalo by to posílení několika stávajících R o 1 vůz a doplnění o zrychlenky ve špičce (odpolední) na půl hodiny. Ca. 2-3 páry vlaků. Časově to je srovnatelné i pro ty co dělaj na B a jako bonus rychlejší pro ty co přestupujou na C.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2713
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 26. listopadu 2009 - 20:52:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr vlček: Nevěřím tomu, že by si města nechaly nadělit celotýdenní linku, která by se v Berouně vyhnula centru, a od Billy jela rovnou na nádraží. Mimoto ze Zdic do Prahy by to bylo docela pomalé.

To bych byl spíš pro, aby jednu půlhodinu jezdily vlaky, co by směrem do Prahy stavěly jen Rokycany, Hořovice, Beroun, a druhou půlhodinu by stavěly Zdice, Kr.Dvůr, Beroun. V Králováku by se lidi rozvezli minibusem přes novou zastávku na horním konci náměstí, ke Zvonu a do Počápel. Ve Zdicích by mohl jezdit autobus z nádraží přes zastávku na "náměstí" ke škole. V kladivové špičce by mohly v první půlhodině jezdit i ty autobusy, co navrhujete, a tím by se interval rozpůlil.

Z Berouna do Prahy bych rychlíkový autobus vyškrtnul z IDS, umožnil ho jako nedotovaný (jen z Berouna, ne z Králováku), a v rámci IDS bych nabídnul spojení ze sídliště na nádraží ke každému rychlíku.
Kdo si dovolí významněji sáhnout na přímý autobus z berounského sídliště do Prahy, tak se podle mě se zlou potáže. Jezdí s ním příliš mnoho lidí na to, aby se dal zcourákovatět nebo zásadně omezit.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 52073
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 26. listopadu 2009 - 21:46:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A už vůbec ne speciální extravuřty pouze u linek, nahrazujících zrušené lokálky.
(Připouštím, že jsem to prve psal poněkud provokativně, takže to na někoho mohlo působit jako přání smrti sousedovic koze. Opak je pravdou. Sousedovi tu "kozu" přeju, ale nechci se smířit s tím, že bude mít "kozu" vždy jen soused.)


Trochu bych se na to díval i tak, že je chyba bez náhrady rušit něco fungujícího. Když někde lidi VHD jezdí (jsou zvyklí na nějaký standard), bude mnohem snazší je udržet i třeba v tom busu, než je získávat do VHD někde, kde už se jezdí od revoluce autem, protože busem to nejde.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1911
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 26. listopadu 2009 - 22:03:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdice - Smíchov 38-39 minut + 5-6 minut navíc na nádraží (novým podchodem). Úhrnem z návse ca. 45 minut. Busem do Butovic z návse ca. 45-50 minut + 6-7 minut metro na Smích. Takže rychlíkovým busem je to o nějakých 10 minut pomalejší na Smích, o M-C směr Pankrác nemluvě.

To už od příštího roku není otázka rychlosti (u busů se bude jízdní doba zejména ve špičkách spíš prodlužovat díky zacpanému Berounu s desítkou nekoordinovaných semaforů). To je otázka nabídky spojů a hlavně tarifu. Ten bus ze Zdic byl myšlen jako návoz do berouna pro Levín, Královák a berounský sídliště.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2714
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 26. listopadu 2009 - 22:20:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"chyba bez náhrady rušit něco fungujícího"

Souhlasím. Taky v krajích, kde na tom pracují schopní lidi, přinesly všechny náhrady něco navíc. Nejčastěji více spojů, než bylo vlaků, a jízdu přímo do vsi.
Bezkoncepční "beznáhradní" blbci jsou, pokud vím, jen ve třech krajích. Můžeme se přít, jestli jsou větší volové ve středočeském, nebo jihočeském.

"než je získávat do VHD někde, kde už se jezdí od revoluce autem, protože busem to nejde"

Kde bydlí větší množství lidí, tak ty busy jsou. Většinou jim ale chybí návaznosti, a bývají mizerné večery a víkendy. Špičky naopak bývají u autobusových linek do velkých vesnic daleko lepší, než na kterékoli lokálce.

Zavádět hustou veřejnou dopravu tam, kde dávají lišky dobrou noc, to by bylo mrhání penězi. Když někde bydlí 50 lidí, z toho někam dojíždí 15, a z těch jich jen 10 jezdí přibližně stejným směrem, tak tam patří tři či čtyři páry spojů v kladiva ve špičce a dost. Pro dopoledne by se hodil bus na objednávku, ne pravidelný vzduchovozič.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2715
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 26. listopadu 2009 - 22:36:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr Vlček: Sice jsem ten podchod ještě nevyzkoušel, anžto jsem v poslední době nejel přímo do Zdic, ale 6 minut na autobusové náměstí se mi zdá málo. Ve Zdicích je navíc ten problém, že je většina baráků nahoře nad hlavní. Takže lidi většinou budou volit 5 minut na autobus, nebo 13 na nádraží. Radši bych tam viděl ten svozný minibus od nádraží ke škole.

u busů se bude jízdní doba zejména ve špičkách spíš prodlužovat díky zacpanému Berounu s desítkou nekoordinovaných semaforů"

Mně už skoro přijde lepší jet kolem Zelených, než spodem. Ty semafory jsou fakt děs.

Mimo jiné, právě proto jsem psal o tom, že bych linky do Prahy začínal až na berounském sídlišti. Z větší dálky bych svážel lidi na rychlík ještě před Berounem.
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.150.140
Odesláno Pátek, 27. listopadu 2009 - 06:49:00    Odkaz na tento příspěvek  

Ad Suri 254: No, to je jedna z věcí, která mě v souvislosti s obsahem té zprávy také napadla - neměl jsem ale už čas to "vypíchnout" ...
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.150.140
Odesláno Pátek, 27. listopadu 2009 - 07:09:06    Odkaz na tento příspěvek  

Ad několik předchozích příspěvků:
Nejhorší na celé situaci okolo "venkovské" VHD je, že si naprostá většina "kompetentních" osob (včetně politiků) si zvykla definovat ZDO "venkova" zcela nesmyslně jen jako účelovou záležitost pro "místní" (tedy pouze ty "venkovské") obyvatele, a v klidu přehlížejí, že tím z "venkova" vytvářejí exotické oblasti, kam se odjinud nelze dostat jinak než IAD, protože o víkendu tam VHD nejezdí obvykle vůbec žádná a v pracovní dny tam sice občas jede nějaký odpolední "šichťák", ale i kdyby jeho odjezd z "lokálního centra" zájemce stihl, nemá už možnost vrátit se s použitím VHD dřív, než další pracovní den ráno zase nějakým ranním "šichťákem" jedoucím opačným směrem.
Samozřejmě nemyslím, že by všude měla jezdit intervalová taktová doprava od 5 do 23 hodin, ale pokud je základní premisou pro organizaci VHD přístup, že ZDO venkova má sloužit pouze a jedině těm "venkovanům", pak logicky musí dojít k její "balkanizaci" a k degradaci "venkova" na jakési "safari" prohlížené "odpornými měšťáky" z oken osobních automobilů (a v lepším případě těmi sportovněji založenými občas z jízdních kol, ale jen formou okružních cest, protože se stejně musejí vrátit k svému osobnímu autu).
A "vvvo tttom tto jjee" i (nebo zejména) v případě omezování především železniční dopravy (ale jinak samozřejmě VHD obecně) ...
Iaya
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 533
Registrován: 6-2002

Odesláno Pátek, 27. listopadu 2009 - 08:29:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

O tom jak VHD ve STČ vypadá a že buď potřebuje obrovskou revoluci, nebo "Na nic nešahat", velmi názorně ukazuje následující příklad.
Beru již nové JŘ 2009/2010.
Linka č.250018, dopravce ČSAD StČ, spoj č.1
Mšeno-Všetaty,nádraží-Praha,Holešovice (příj.7:35)
Tento spoj přijíždí k Všetatskému nádraží v 6.47, v 6.50 odjíždí ze Všetat spoj linky R3 do Prahy.
Při funkčním IDS by autobus byl ukončen u Všetat a byla by zaručena návaznost na vlak (ten přijíždí na hl.n. v 7:40, + ve Vysočanech možnost přestupu na B metro). Nabízí se tak pěkné spojení Mšeno-Praha a ušetří se za autobus Všetaty-Praha.
V současném StČ toto není možné - člověk by nastoupil ve Mšeně zaplatil jízdné do Všetat (tady enexistuje žádná varianta předplatného), kde by neměl šanci si stinout koupit jízdenku na vlak. To nepočítám s tím, že by musel mít in-kartu, traťovku, nebo PIDkupón (pro smysluplné denní dojíždění).
Takže se ve výsledku platí vlak a autobus. Tohle generalissimu Josipu Daviděnkovi Rathovi nevadí?
Jen pro doplnění úsek Všetaty-Praha je pro bus 35 km (x 240?), kolik Kč ročně?
Optimista je člověk, který tvrdí, že žijeme v tom nejlepším možném světě, pesimista se obává, že je to pravda.
Iaya
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 534
Registrován: 6-2002

Odesláno Pátek, 27. listopadu 2009 - 09:29:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě jedna perlička z dneška, dnes si nemohu stěžovat na předjetí, neboť autobus vůbec nedorazil. Podle vyjádření dopravce řidič zaspal a neodjel první raní kolo.
Má někdo podobnou zkušenost z lokálek? Že by fíra zaspal přitulen k vlakvedoucímu :-))))
Optimista je člověk, který tvrdí, že žijeme v tom nejlepším možném světě, pesimista se obává, že je to pravda.
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.150.140
Odesláno Pátek, 27. listopadu 2009 - 09:43:32    Odkaz na tento příspěvek  

Ad Iaya 533: Dovolím si dotaz (nechce si mi to zkoumat a nevím, kudy ten autobus jede) - chápu, že Všetaty jsou "dopravní uzel" a Vaše řešení je samozřejmě logické a bezesporu lepší, než současný stav, ale nestačilo by pro "maximální úsporu" ukončit tu autobusovou linku už v Byšicích a přestup na vlak a z vlaku provádět tam?
Ad Iaya 534: No, nechci spekulovat, ale je otázka, proč ten řidič "zaspal" a zda "zaspal" skutečně, nebo jen potřeboval delší odstup od konce večerní "opiliády", aby případně "nafoukal" už jen menší množství rezidentního alkoholu ...
Iaya
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 536
Registrován: 6-2002

Odesláno Pátek, 27. listopadu 2009 - 09:52:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Samozřejmě Byšice se také nabízí.
1)Neobslouží se tak obec Čečelice, kde bývá slušná frekvence.
2) Přípojný vlak nejde z Byšic, ale z Mělníka.

PS. Řidiče znám osobně a nevěřím tomu, že by zaspal schválně.

(Příspěvek byl editován uživatelem iaya.)
Optimista je člověk, který tvrdí, že žijeme v tom nejlepším možném světě, pesimista se obává, že je to pravda.
Babilon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 382
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 27. listopadu 2009 - 10:02:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Má někdo podobnou zkušenost z lokálek?
Ano, má. Výsledkem bylo asi 60´ zpoždění. Ale je pravdou, že u autobusů je podobných excesů řádově víc.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2161
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 27. listopadu 2009 - 10:21:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Iaya: Konečně oblast, ktrou znám :-)
Při funkčním systému by si člověk koupil ve Mšeně jízdenku a na tu by dojel až do centra Prahy. Čečelice by pochopitelně i při ukončení "Mšeňáku" v Byšicích spojení měly, neboť o pár minutek dříve jede místní spoj 250023/8. Problematická je pochopitelně vazba na vlak. Krom toho, že vlak z Byšic nejede, je tu ještě ten problém, že v Byšicích není přednádraží, kde by se autobus otáčel. Otočení pokračováním busu přes přejezd vlečky a pokračováním na Mělnickou silnici zase blokuje mostek s malou nosností.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 52079
Registrován: 4-2003

Odesláno Pátek, 27. listopadu 2009 - 10:47:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Není to tak dlouho, co vlaky z Budějc odjížděly běžně o půl minuty dřív (hodiny šly jednotně napřed) a ze Zlivi klidně i o tři nebo čtyři minuty dříve (zde to nebylo nic víc než autobusácký bordel, akorát na kolejích to z podstaty drážní dopravy nemůže udělat náskok tak velký).
Takže bych docela pomlčel, že u busů je to výrazně horší. Akorát se to u autobusu povede mnohem snáze (díky vnějším podmínkám a částečně i menší možnosti kontroly).
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6912
Registrován: 8-2005

Odesláno Pátek, 27. listopadu 2009 - 10:49:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Argumentace tarifem nebo (ne)spolehlivostí v neprospěch busu je směšná. Existence busů 3 a 4xx je důkazem, že vše jde, když se chce.
Nevím, proč se divíte zrychlování vesnických linek. Já to pamatuju co žiju a vesnické obyvatelstvo ví, že na bus musí jít 15 minut předem. Opět - s nástupem linek 3 a 4xx se to přestalo dít. Udělejte si to středočeši taky tak.
-aa- Sorry, ale Slaný-Praha? pamatujete trať 12a nebo 12b (už nevím) Ta se přímo jmenovala Praha - Slaný.
Budoucnost patří bagrům!
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 52081
Registrován: 4-2003

Odesláno Pátek, 27. listopadu 2009 - 10:56:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem:
A co je platné, že to jde, když se to mnohde nedělá? Pak je často i ta 810 kdesi za lesem kupodivu v počtu přepravených cestujících úspěšnější.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Iaya
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 537
Registrován: 6-2002

Odesláno Pátek, 27. listopadu 2009 - 10:56:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad.Orky - Rád bych znal váš komplexní pohled na VHD v těch místech. Abychom to tu neplevelili rád bych s Vámi diskutoval pomocí emailu. Díky.
Ten mostek znám, prý ta značka je jenom pověra, prý ten autobus běžně udrží. Ostatně nemusely by tam zrovna končit autobusy, na místní frkvenci k vlakům, by stačily SOKovské transity.

Ad.KM - Středočech to prostě neumí, neumí udělat busy tapu 4xx. A já se nechci vydávat všanc neumětelům z krajského dopravního odboru, tím že se nejdřív zruší, co jakž takž funguje a pak se to bude následně řešit.
Optimista je člověk, který tvrdí, že žijeme v tom nejlepším možném světě, pesimista se obává, že je to pravda.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2716
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 27. listopadu 2009 - 11:30:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"vesnické obyvatelstvo ví, že na bus musí jít 15 minut předem"

Jak kde. Jsou i místa, kde jezdí autobusy jak hodinky. U ranních spojů bývá zastávka 10 minut před odjezdem prázdná. Lidi se začnou trousit tak 5 minut před odjezdem. Někteří to mají zmáknuté tak, že přicházejí na zastávku ve chvíli, kdy se v zatáčce objeví autobus. Na to už jsem x-krát zíral, jak jsou si jistí dochvilností svou i řidiče.
Jct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 267
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 27. listopadu 2009 - 11:55:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Bručoun: Co tedy radíte člověku, který nemá koleje coby kamenem dohodil? Ať nezávidí, a přestěhuje si domeček ke kolejím? Nebo ať jezdí autem? Nebo ať na toto fórum nepíše, protože problémy lidí odkázaných na autobus tady nikoho nezajímají?

Já jenom tvrdím, že je sice špatně že leckde mimo koleje stojí VHD za velké kulové, ale to nezakládá důvod zhoršovat situaci tam, kde dopravní obslužnost díky kolejové dopravě ještě celkem funguje. A tím nemám na mysli lokálky typu 013 nebo 233, ale třeba 014, 235 či 236.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1264
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 27. listopadu 2009 - 12:06:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Malá úvaha k autobusové dopravě:
Existují dopravci, kteří si nasmlouvají výkonů více, než na kolik mají autobusy a řidiče. A pak se jim běžně stává, že některý výkon ten který den vůbec nejezdí.
A druhé dogma, neboli proč jsou autobusy tak levné. Což takhle porušování zákoníku práce? Obvyklý postup u autobusových dopravců je takový, že řidiči platí pouze 5 min. před spojem a po spoji. Je-li přestávka delší, pak řidič sice musí sedět v autobusu na konečné v Horní Dolní, ale placené to nemá. Výsledek je zřejmý: Aby řidiči vůbec naplnili fond pracovní doby (a něco si vydělali), běžně jezdí denně šichty typu nástup v 5 ráno, konec v 19 večer. Mezitím před den nějaká ta delší pauza, někdy ani to ne, někdy se jezdí až do půlnoci. Komu z Vás by se takto pojatá pracovní doba líbila? Když se Ti to nelíbí, tak běž!
Na ČD tyhle věci řeší odbory, proto železnice mají personální náklady někde úplně jinde. Ovšem co je správné? Je optimální zavádět cosi připomínající otrokářství nebo přinejmenším nevolnictví?

Můžu uvést i praktické příklady:
Příklad 1: Existuje linka z M přes P do A. Řidič má takovou šichtu: ráno vyjede v půl páté z P, skončí v půl deváté v M. Tam má přerušení, ovšem nachází se nějakých 20 km od P, kde má domov. Takže tráví den v garáži v M. Znova začíná ve dvě odpoledne a pak jezdí až do půl jedné v noci. Přiznám se, že při vědomí toho, že ten člověk je od čtyř ráno vzhůru, nejelo se mi s ním po půlnoci zrovna nejbezpečněji. Tohle ovšem většina lidí neví.

Příklad 2: Existuje linka, na níž jezdí autobus denně. Začíná v půl páté ráno, přes poledne má asi 3 hodiny pauzu, tu ale často používá k zájezdu do garáží na drobné opravy, odevzdání tržeb apod., což zabere z tříhodinové pauzy asi 2 hodiny. Končí se v jednu v noci. Tenhle výkon se tedy jezdí denně a papírově se na něm střídají 2 řidiči. Jeden jezdí od rána do dvou odpoledne, pak ho střídá druhý. Problém je, že tihle dva se na tom střídají 7 dní v týdnu, tedy nemají žádný den volna (žádnou sobotu ani neděli). Tudíž jak to řeší? Vyměňují si načerno STASky, jeden jezdí na druhého. A dělají krátký - dlouhý týden, tj. jeden jezdí Po,Út,Pá,So,Ne, druhý St,Čt a na další týden si to logicky prohodí. Přátelé, představa o svěžesti řidiče v neděli večer, když předtím v pátek i sobotu byl v práci pokaždé 4:30 - 1:00 a v neděli opět jezdí od 4:30, možná se párkrát přes den možná někde vyspal pár desítek minut v autobusu na konečné, to je teda opravdu pěkný adrenalin. Škoda že většina cestujících to neví a nemůže si ho tedy řádně užít. Usne nebo neusne?

Ptáte se jak je to možné, jak to že zaměstnavatel nutí tyto zaměstnance takto pracovat? Ale coby! Pobyty na konečných se nepočítají a papírově ty lidi pracují 8 hodin denně. Že nejsou dodržovány minimální přestávky mezi pracovním výkonem? Ale kdeže, podívejte se do výkazů, tam přece všechno bez problémů hraje. Jó že si řidiči jezdí jeden za druhého, aby měli aspoň nějaké volno. Ale to snad ne, podívejte, tady jsou správně podepsaní....

Podotýkám, že dva uvedené příklady nepocházejí od jednoho dopravce. Pocházejí od velkých a významných dopravců zaměstnávajících desítky, možná stovky řidičů. aková praxe je přitom běžná snad u všech (včetně vychvalovaných žlutobusů). Jaká je situace u minidopravců typu Franta Novák již nechci ani domýšlet.

Takže takto funguje ona skvělá, vychvalovaná a levná autobusová doprava, která všechno zajistí a nahradí. Je to ovšem správná cesta? Uvědomují si takové skutečnosti přátelé autobusové dopravy? Čili nemějte řidiči za zlé, pokud náhodou někdy zaspí. Spíš si položte otázku, kolik toho (díky práci) v posledních dnech naspal. A buďte rádi, že zaspal v posteli a nikoli v zatáčce....
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1265
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 27. listopadu 2009 - 12:09:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jct: Jojo, navíc můžeme se na to také dívat tak, že za návaznou dopravou k páteřní kolejové dopravě (kterou třeba v regionu Uhlířskojanovicka může představovat i trať 014) může být v řídce osídlených regionech považována i IAD. Tudíž železnice umožňuje dojezd v přiměřené vzdálenosti komukoli. A platí to i o Dubé či Manětíně. Netřeba zřizovat další silniční linky.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2717
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 27. listopadu 2009 - 12:22:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"železnice umožňuje dojezd v přiměřené vzdálenosti komukoli. A platí to i o Dubé či Manětíně. Netřeba zřizovat další silniční linky"

Jo, to je názor hodný odborníka na dopravu
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2718
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 27. listopadu 2009 - 12:31:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: "Řidič má takovou šichtu: ráno vyjede v půl páté z P, skončí v půl deváté v M. Tam má přerušení, ovšem nachází se nějakých 20 km od P, kde má domov. Takže tráví den v garáži v M. Znova začíná ve dvě odpoledne a pak jezdí až do půl jedné v noci"

"Existuje linka, na níž jezdí autobus denně. Začíná v půl páté ráno, přes poledne má asi 3 hodiny pauzu, tu ale často používá k zájezdu do garáží na drobné opravy, odevzdání tržeb apod., což zabere z tříhodinové pauzy asi 2 hodiny. Končí se v jednu v noci. Tenhle výkon se tedy jezdí denně a papírově se na něm střídají 2 řidiči. Jeden jezdí od rána do dvou odpoledne, pak ho střídá druhý. Problém je, že tihle dva se na tom střídají 7 dní v týdnu, tedy nemají žádný den volna (žádnou sobotu ani neděli). Tudíž jak to řeší? Vyměňují si načerno STASky, jeden jezdí na druhého"

Proč vytahujete ty největší extrémy, které nejsou pravidlem? Proč to přibarvujete, násobíte, a přeháníte? Protože to od Vás část čtenárů tohoto fóra očekává, a bude pochvalně mručet? Nebo proto, že sám věříte tomu, že toto je běžná, průměrná praxe?

Když si přečtu Vašich posledních 20 příspěvků v této sekci, tak se opravdu nestačím divit. Vlaky levnější autobusů. Novostavby přes Slaný a Dobříš. V žádné lokálce nejezdí nikdy a nikde 0-10 lidí. Autobusy nejsou lepší než vlak na poli 2 km za vsí, a vůbec jsou autobusy ďáblův vynález.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2719
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 27. listopadu 2009 - 12:44:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jct: "nezakládá důvod zhoršovat situaci tam, kde dopravní obslužnost díky kolejové dopravě ještě celkem funguje"

Háček je v tom, že většina krajů dá za vlaky totéž co za autobusy. Vlaky přitom obslouží tak zhruba 20% území, a zbylých 80% je na autobusech. Autobusové linky by samozřejmě měly projít racionalizací, aby nebyly zbytečné souběhy a podobně. Bez racionalizace vlaků se ale nikdy neušetří dost, aby doprava mimo železnici za něco stála. Pro většinu cestujících je lepší některé lokálky odprásknout, využít to k mírnému zvýšení počtu použitelných spojů. Místy bude užitek z autobusové náhrady tak velký, že bude pro místní výhrou i za cenu nepřestupní jízdenky a nemožnosti vozit kola.
Lokálky opravdu jezdí v první řadě pro místní, a až v druhé řadě pro přespolní výletníky. Výletník si může trasu přizpůsobit dopravě, zatímco místní školák či zaměstnanec musí jezdit mezi dvěma předem danými místy v předem daný čas.
Je mi jasné, že takovéto myšlenky jsou na železničním fóru nepopulární, protože většině šotoušů je opravdu kvalitní veřejná doprava pro naprosto ukradená. Hlavně že mají kde šotit. Ti, kteří tvoří většinu platících cestujících, mívají v některých otázkách diametrálně odlišné názory od vystudovaných kolejových inženýrů. (To se bohužel stává, že někdo sice vystuduje dopravní fakultu, ale navzdory tomu je z něj díky skupinovým preferencím inženýr pro koleje, a ne pro dopravu.)
Jirka_h
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 258
Registrován: 12-2006

Odesláno Pátek, 27. listopadu 2009 - 12:57:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Proč vytahujete ty největší extrémy, které nejsou pravidlem? Proč to přibarvujete, násobíte, a přeháníte? Protože to od Vás část čtenárů tohoto fóra očekává, a bude pochvalně mručet? Nebo proto, že sám věříte tomu, že toto je běžná, průměrná praxe?

Na celém příspěvku, co tu napsal -aa- je nejsmutnější to, že se tyhle věci dějí nikoliv vyjímečně, ale naopak naprosto běžně. Já osobně mám možnost to vidět dnes a denně a velmi mě mrzí, že se tak děje u jednoho z největších dopravců PID.
ICQ 279-431-506
749.006: Vítej zpět!
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6272
Registrován: 8-2004

Odesláno Pátek, 27. listopadu 2009 - 13:02:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Iaya, 534:
Zrovna v září jsem se vracel posledním rychlíkem z Rumburka a měli jsme +20´ ... údajně kvůli tomu, že zaspal vlakvedoucí. Jen mě trošičku udivilo, že zaspal odpoledne - nevím ale jak mají turnusy postavené, takže je to možné.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Se 749.006 navždy - naděje umírá poslední.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2720
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 27. listopadu 2009 - 13:10:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Na celém příspěvku, co tu napsal -aa- je nejsmutnější to, že se tyhle věci dějí nikoliv vyjímečně, ale naopak naprosto běžně"

Cituji: "Začíná v půl páté ráno .... Končí se v jednu v noci"

Tak tohle se podle vás děje naprosto běžně, to je podle vás typická šichta řidiče autobusu. Proč všichni tak strašně lžete? To jako fakt myslíte, že vám na takovouhle kravinu může někdo skočit?

Aby bylo jasno, já nepopírám, že se takovéhle výstřelky dějí. Dějí, a ne ojediněle. Dokonce připouštím, že se na konkrétní lince můžou dít zcela pravidelně.
Ale tvrdit, že je to pro autobusovou dopravu v kraji typické, že se to v takhle extrémní podobě týká nějakého významného procenta řidičů, to může jen hodně bláznivý kolejově-středný šotouš.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1251
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 27. listopadu 2009 - 13:21:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Ne že bych obhajoval každou lokálku a každou 810, ale v lecčems má -aa- podle mě pravdu. Měla by být stejná pravidla pro busy i vlaky, a to pokud možno jak přepravní podmínky a tarif, tak pracovní podmínky zaměstnanců. Prostě je rok 2009 a něco jako šichty typu 5-9 + 14-18 by nemělo existovat. Mimochodem vede to prakticky k celodennímu provozu či jeho značenému rozšíření za cca stejné prachy, jako ty "zbytečné" do platů řidičů o pauze. ;-)

Stejně tak třeba s tou tratí na Dobříš. Dnešní 210 je odkecaná záležitost a naději má jen do Měchenic (při P+R zde a zast. Kačerov a optimalizaci trati a nových vozidlech). Ovšem podle mě má pravdu -aa-, že dlouhodobě není správně vozit Mníšek a Dobříš hafem autobusů typu "odkudkoli - Mníšek - Praha" a zde přestup na metro. To že teď je ta trať nepoužitelná je pravda, ale tím bych nevylučoval:

a) Ohnutí busů povinně do Řevnic k řádně posíleným vlakům za předpokladu, že vlaky pojedou spolehlivě až do centra (pozn: ponechání určitého počtu vymetáků na Smíchov není vyloučeno, ale hlavní proud nechť jede vlakem) - a to poměrně brzy
b) Přestavba 210 (nebo částečná přeložka) Měchenice - Mníšek město (JD do Prahy max. 30 minut), popř. pak nějak podle R4 až do Dobříše (což už může být vzhledem k nákladům diskutabilní) někdy ve výhledu.
Nebo naopak c) Rozvětvit 171 někde u mostu přes Berounku směr Řitka - Mníšek (-...) podle toho, co bude levnější a celkově vhodnější (např. kapacita).

Podobně třeba Kostelec n.Č.L. - Říčany, ale uměl bych si představit i například Průhonice nebo tak podobně. Zkrátka v úsecích velmi hustého autobusového souběhu stavět nové regionální tratě (cca 100 km/h) tak, aby se odpojovaly v místech, kde by jinak byla část vlaků ukončena (= aby nevznikaly provozní vícenáklady v ŽUP). Jistě že je to dlouhodobý záměr, ale že by se o tom nemělo ani psát...?
Jirka_h
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 259
Registrován: 12-2006

Odesláno Pátek, 27. listopadu 2009 - 13:32:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Aby bylo jasno, já nepopírám, že se takovéhle výstřelky dějí. Dějí, a ne ojediněle. Dokonce připouštím, že se na konkrétní lince můžou dít zcela pravidelně.
Ale tvrdit, že je to pro autobusovou dopravu v kraji typické, že se to v takhle extrémní podobě týká nějakého významného procenta řidičů, to může jen hodně bláznivý kolejově-středný šotouš.


Pane Bručoune, já netvrdím, že je to typické pro celý kraj (psal jsem, že pro jednoho dopravce je to typické a vzhledem k tomu, že ten dopravce zajišťuje poměrně značnou část spojů, tak to není zanedbatelné). Kdyby to tak chodilo úplně v celém kraji, tak by se to naštěstí tak snadno nezkrylo. Ale v některých částech kraje to tak bohužel chodí zcela pravidelně a to, že se tahle věc neustále přehlíží nebo se zkrátka nechce řešit, je smutný fakt, který je nutno si přiznat a ne ho mávnutím rukou přejít a říct, že je to jenom malá část všech řidičů = to není potřeba řešit (já tvrdím, že to není zdaleka tak malá část řidičů). Tohle je prostě špatný přístup.
ICQ 279-431-506
749.006: Vítej zpět!
Jindřich Rosa
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.155.50
Odesláno Pátek, 27. listopadu 2009 - 13:35:19    Odkaz na tento příspěvek  

tak trochu off:
Je zajímavé, jak se v zápalu diskuze lidé často uchylují k dosti nerelevantní argumentaci.

Např. Bručoun:
Je mi jasné, že takovéto myšlenky jsou na železničním fóru nepopulární, protože většině šotoušů je opravdu kvalitní veřejná doprava ... naprosto ukradená. Hlavně že mají kde šotit.

Myslím, že naprostá většina šotoušů se nepotuluje po lokálkách typu Neratovice - Čelákovice či Vraňany - Lužec a neloví sólo 810 pendlující tam a zpět. (Teda kromě případu, kdy nastanou poslední dny GVD těsně před plánovaným zastavením provozu...) Šotouše obvykle nacházíme v jiných lokalitách...
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2721
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 27. listopadu 2009 - 13:52:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jirka h: Stačí se podívat, kolik vozů Veolia denně vypravuje, a kolik jich kdy končí. Od brzkého rána do půl jedné do noci nemůže významná část řidičů jezdit už proto, že tolik spojů tak pozdě večer nikdo neobjednal.

Samozřejmě, že je přetěžování řidičů a podvádění při vykazování délek směn koledováním si o průšvih, a řešit se to má! Proč to Ropid už dávno neudělal, když si o tom už léta štěbetají vrabci na střeše? Ze všeho nejvíc se to týká linek objednávaných Ropidem

Mě jen rozčiluje, jak se z nešvarů týkající se části linek Veolie Vršovice a ČSAD SČ dělá obecný problém autobusové dopravy v republice. Hlavně že je po ruce argument pro prázdné lokálky v polích 2 km za vesnicí.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Jirka_h
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 260
Registrován: 12-2006

Odesláno Pátek, 27. listopadu 2009 - 14:15:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: S jízdními řády u Veolie jsem seznámen (bohužel) velmi dobře, takže tohle vím. Ale pokud vy považujete za nevhodnou pracovní dobu pouze tohle "od brzkého rána do půl jedné do noci", tak se potom asi nemáme o čem bavit, protože pokud vám přijdou šichty typu 5-21, 4-19 několik dnů po sobě v pořádku, tak pak nevím nevím, co si o tom mám myslet.

Samozřejmě, že je přetěžování řidičů a podvádění při vykazování délek směn koledováním si o průšvih, a řešit se to má! Proč to Ropid už dávno neudělal, když si o tom už léta štěbetají vrabci na střeše? Ze všeho nejvíc se to týká linek objednávaných Ropidem

Ok, s tímhle samozřejmě bez výhrady souhlasím, v tom se shodneme.

(Příspěvek byl editován uživatelem Jirka_H.)
ICQ 279-431-506
749.006: Vítej zpět!
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1266
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 27. listopadu 2009 - 14:20:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun 2718: Bohužel se nejedná o nijak zvlášť extrémní případy. Skutečně taková je realita naprosto běžně. V podstatě i Ti venkovští řidiči jezdící linky typu "pětkrát denně" začínají ráno před pátou (protože první spoj přijíždí na šestou "do města") a končí někdy po 18. hodině. A tohle jezdí pětkrát týdně. Ať to počítám jak chci, tak 18 - 5 nerovná se 8. A chcete mi snad namluvit, že ony linky "pětkrát denně" jezdí v průběhu dne dva řidiči?

Nestačíte se divit? To se nedivím. Ty novostavby tratí byly myšlenky trošku v nadsázce, jako reakce na to, že by zase v některých relacích měly vlaky převzít dopravu od autobusů. Že v žádné lokálce nikdy a nikde nejezdí 0-10 lidi jsem nikde nenapsal, to jste si ve své horlivosti vybájil. A autobusy nejsou ďáblův vynález, jen je potřeba se nad celou problematikou zamyslet poněkud komplexněji, než jen srovnávat cenu. Zkuste to někdy.

Jirka h: Ano děje se to a PID nevyjímaje. A děje se to tím častěji, čím víc dopravce jezdí do pozdějších hodin.

Bručoun 2720: Myslím že moc neprohádám, když řeknu že se to týká možná až všech 100 % řidičů linkových autobusů (vyjma řidičů městských Dopravních podniků, kde zpravidla mají odbory a taková praxe je tam nemožná - viz možná i proto má DP Praha vyší cenu za vozkm než ostatní dopravci). Neznám dopravce, který by řidičům platil pauzy na konečných. Znáte nějakého takového?

Povíme si další obvyklý případ z praxe řidiče "co tvrdej chleba má"
Od pondělí do pátku klasická linka středočeského typu délky asi 30 minut (tj. nějakých 20 km). Začátek v pět ráno, pak do města na šestou do fabriky, zpět do vesnice, pak na půl osmou se školáky do města. Pak s babičkama od doktora a z úřadu v deset zpátky do vesnice, pak do města na druhou. Z města v půl třetí s dětma ze školy a s lidma z práce, hned zpět a v půl šesté s prodavačkama a úředníkama končícíma nejpozději v pět a šichta končí v šest. Celkem tedy 13 hodin v práci, z toho ale výkon činí nějakých 6 hodin. Přestávky se neplatí.
Řidiči tedy přestože vlastně stráví prací 13 hodin denně chybí 2 hodiny denně do osmihodinové pracovní doby. Jak to vyřešit? Nu což, dopravce jezdí o víkendu v sobotu ráno tam spoj do hor, v neděli odpoledne zpět, takže pěkně každý druhý nebo třetí víkend ráno v sedm vyrazit, v poledne odstavit autobus v horách (pak jsou možné dvě verze, jak u kterého dopravce: 1. ubytovna v horách, 2. návrat poprázdnu s jiným spojem zpět a v neděli zase nájezd poprázdnu do hor), v neděli ve tři odpoledne si ho zase vyzvednout a v osm večer se končí doma (a v pondělí v pět se zase startuje). Toto dodělávání hodin do normy má ještě druhou podvariantu, a to je víkendový zájezd (s fotbalistama, s klubem turistů, do Znojma do sklípku...), který zpravidla zabere jeden celý víkendový den od rána do večera).
Tohle je opravdu celkem velmi obvyklý rozvrh práce autobusáka.
Pokud zná někdo firmu, kde se to dělá jinak, napište zde prosím kdo to je. Kde řidiči dělají 8 hodin pětkrát týdně (třeba i po dvanáctkách, zkrátka 40 hodin týdně) Půjdu se řidičů přeptat. DP Praha a podobné neberu.
753006
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2982
Registrován: 7-2004

Odesláno Pátek, 27. listopadu 2009 - 14:23:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Bručoun:
tak si zajděte popovídat s řidiči různých společností.To že mají placené pouze 5 + a 5- spoj je naprosto běžné a prostoje jim nikdo neplatí a opravdu jezdí od prvního spojed do posledního na většině linek.Pokud linka jezdí jen v kladiva tak celý týden.Na ČD by tyhle provoz ohrožující věci vůbec neprošly,min pravidla pro noční směny a nástupy před 5.hodinou.Zajděte si za řidiči busů (a potažmo kamionů) a zjistěte si jak jezdí..opravdu je zázrak že není daleko více nehod.Když si spočítáte že velkou část nákladů ČD dělají mzdy a bus porušování předpisů a zakládáním nevolnictví potřebuje těch zaměstnanců polovinu,než by asi bylo normální,tak pak ta cena za bus/km v soutěžích také tak vypadá. A pokud Vám to tady budu psát já a i desítky další,tak si stejně budete mlít svou že se nic takového neděje,nebo naprosto vyjímečně....je to škoda tady pak s váma debatovat.
814 016-2 Honzík 017-0 Helenka 047-7 David
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1267
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 27. listopadu 2009 - 14:30:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun 2721: Tak třeba můj první modelový příklad se netýkal ani Veolie ani ČSAD SČ. A ten třetí také ne. Uznávám, že ten druhý byl jednoho ze jmenovaných dopravců. Ovšem opravdu není to výjimka, člověče, Vy takový znalec autobusové dopravy, kde žijete když ty věci nevidíte?

Nu a povzdech na Ropid... To jste si vybral špatnou oběť. Ropid nevykonává státní dozor. A jízdní řády v PID jsou sestavené správně, v souladu se zákoníkem práce včetně příslušných nařízených přestávek. A věřím tomu, že i dokumentace dopravců je "papírově" zcela v pořádku. A tudíž si tady můžu takhle pěkně povzdechnout na zdejším diskusním fóru, ale tím to asi tak končí. Důkazy pro orgány provádějící státní dozor nejsou.... Každý soudný člověk sledující autobusovou dopravu (třeba jen jako cestující jedné linky) o tom však musí vědět své.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2722
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 27. listopadu 2009 - 14:35:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"začínají ráno před pátou (protože první spoj přijíždí na šestou "do města") a končí někdy po 18. hodině. A tohle jezdí pětkrát týdně"

No vida, jak to uvádíte na pravou míru. Ano, to je zcela běžné. Za reálného socialismu jezdila většina z nich ještě déle, protože bylo víc spojů z města po 18.hodině, tak končili běžně okolo 19:30.
Výhodou zase je, že to mají z domu do práce většinou deset kroků. Osobně bych nic takového dělat nechtěl.

V DP Praha je to to samé v bledě modrém. Proč nezačnete tam? Týká se to většího množství lidí, a na rozdíl od vesnických řidičů musí ještě ráno z domova do garáží, a večer z garáží domů. Dále, řídí v městském provozu a ne po okreskách, a mají dohromady za den méně přestávek. Berou sice daleko víc, ale jsou v průměru víc přetěžováni, a taky víc bourají, než ti vesničtí.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1268
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 27. listopadu 2009 - 14:35:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

753006: Ptal jsem se jednou jednoho řidiče, který jezdí v pracovní dny denně v průměru 5 - 20 (někdy s pauzou přes den, jindy skrzový výkon celodenně) a pak si občas o víkendu střihne zájezd do sklípku do Znojma (dvoudenní). "Jak to můžete zvládnout, přijet domů a každý den spát pár hodin". Odpověděl: Ále já jsem zvyklej ze zájezdů a z kamionů. Dvě hodiny spánku denně mi stačí." Postačí snad už jen dodat, že dotyčný řidič (asi padesátiletý) je již dvakrát rozvedený a momentálně žije sám. Jeho asi desetiletý syn ho chodí navštěvovat na konečné v jejich vesnici, když tam má pauzu, někdy se s ním jedno kolečko do Prahy a zpět sveze.
Jirka_h
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 261
Registrován: 12-2006

Odesláno Pátek, 27. listopadu 2009 - 14:35:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A věřím tomu, že i dokumentace dopravců je "papírově" zcela v pořádku.

To je právě ta věc, která mě na tom štve ze všeho nejvíce - že je to vlastně všechno v pořádku....
ICQ 279-431-506
749.006: Vítej zpět!
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1269
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 27. listopadu 2009 - 14:37:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun 2722: V DP Praha? Kde jste na tohle přišel? Dosud jsem si myslel, že celkem o autobusové dopravě víte hodně, ale čím dál víc se teď přesvědčuji o svém omylu!
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2723
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 27. listopadu 2009 - 14:46:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: "kde žijete když ty věci nevidíte?"

To už jen provokujete. Vidím, a taky vidím, co je a co není pravidlo. (Žádný znalec autobusové dopravy nejsem.)

"Ropid nevykonává státní dozor" ....

.... ale děje se to právě na linkách jím organizovaných. Na linkách organizovaných krajem se to děje nesrovantelně méně. Asi je na čase řešit, co přesně umožňují a neumožňují smlouvy uzavřené s dopravci.

"Tak třeba můj první modelový příklad se netýkal ani Veolie ani ČSAD SČ. A ten třetí také ne"

Tím spíš by měl mít Ropid sílu zamezit tomu, aby na některých jím organizovaných linkách bylo toto běžné. Kdo mlčky přihlíží trestnému činu, sám páchá trestný čin.

753006: Vaše věcné postřehy většinou sedí. Ale to co vyvvozujete se s realitou míjí.
Proč tedy bourá menší procento objednávaných linkových autobusů, než vlaků osobní dopravy? Nebude to s tou masovostí přetěžování řidičů, a nebezpečností autobusové dopravy trochu jinak, než se většina zde píšících domnívá?
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2724
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 27. listopadu 2009 - 14:48:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"V DP Praha? Kde jste na tohle přišel?"

Vy chcete říct, že v DP Praha nejsou šejdry? A že se nebourá?
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2725
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 27. listopadu 2009 - 15:00:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomáš Záruba: ".... je rok 2009 a něco jako šichty typu 5-9 + 14-18 by nemělo existovat...."

.... a s jejich odboruráváním bych začal nejdřív v městských dopravních podnicích, a u Českých drah.

"dlouhodobě není správně vozit Mníšek a Dobříš hafem autobusů typu "odkudkoli - Mníšek - Praha" a zde přestup na metro."

Snít je samozřejmě povoleno.

"Ohnutí busů povinně do Řevnic k řádně posíleným vlakům za předpokladu, že vlaky pojedou spolehlivě až do centra"

Silnice z Mníšku do Řevnic je nepoužitelná pro masovou veřejnou dopravu, a těžko se to někdy zásadně změní.
Jezdit Dobříš-Praha s přestupem by bylo nepředstavitelnou degradací veřejné dopravy.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2726
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 27. listopadu 2009 - 15:04:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Ptal jsem se jednou jednoho řidiče, který jezdí v pracovní dny denně v průměru 5 - 20 (někdy s pauzou přes den, jindy skrzový výkon celodenně) a pak si občas o víkendu střihne zájezd do sklípku do Znojma (dvoudenní). "Jak to můžete zvládnout, přijet domů a každý den spát pár hodin". Odpověděl: Ále já jsem zvyklej ze zájezdů a z kamionů. Dvě hodiny spánku denně mi stačí"

Jo, to se bohužel běžně děje.

Nebudete doufám zase tvrdit, že jde o typickou délku výkonu v autobusové dopravě v republice.