K-report
 

Archiv do 26. listopadu 2009  

Diskuse K-report » Archiv 2009 » Železnice » Tratě a lokálky v okolí Prahy » Archiv do 26. listopadu 2009 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1257
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 25. listopadu 2009 - 19:20:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Hmm, třeba Manětín to je trága. Koncem září jsem zvažoval návštěvu tamních končin a po prostudování jízdních řádů jsem jel prodloužený víkend strávit radši do Špindlerova Mlýna....
Suri
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 252
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 25. listopadu 2009 - 20:03:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Docela by mě zajímalo, po kterých tratích předevčírem jezdil pan Povšík a kolik toho za jeden den stihl projezdit, když slovy MF Dnes osobně podnikl cestu vlaky po Středočeském kraji a potvrdil si prý informaci od Českých drah, že vlaky jezdí nenaplněné (nenaplněností slovy středočeských představitelů jsou dle stejného článku 0 až 2 cestující). Takových vlaků podle mě moc není.
Wałbrzych
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 486
Registrován: 4-2004
Odesláno Středa, 25. listopadu 2009 - 20:31:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Aby se causa dostala také k jinému publiku, které je schopno občanské angažovanosti, poslal jsem článek do kulturního čtrnáctideníku A2, kde dnes vyšel (zatím není on-line a aby se vešel do glos na poslední stranu, vyšel bohužel v poněkud zkrácené verzi; část těchto pasáží uvádím kurzivou):

"Ekonomickou krizí je zdůvodňováno leccos, i škrty ve veřejné dopravě. S novým jízdním řádem, který právě přichází do prodeje, zmizí v Jihočeském a Královéhradeckém kraji asi 9 % spojů, které kraje u Českých drah v rámci úspor neobjednaly. Změna neprozíravá, alespoň však komunikovaná prostřednictvím návrhů jízdních řádů na krajských stránkách. Zato Středočeský kraj se celou dobu tvářil, že dopravu omezovat nebude, předběžnou verzi jízdního řádu nevyvěsil, a zatím se proslýchá, že chystá podstatnou redukci, nehledě na to, že jízdní řád už je v tisku. Oficiálně kraj mlčí, avšak něco přece jen prosáklo na železničních diskusních fórech (viz k-report.net). Jistěže existují lokálky, které vozí spíše vzduch po polích: například z Bakova nad Jizerou do Dolního Bousova, kde by stačil minibus. Ovšem chtít zbavit železničního spojení dvě sousední šestnáctitisícová města — Neratovice a Brandýs nad Labem — to už je silnější káva. A píše se o redukci na desítce dalších tratí. O autobusové náhradě si také nedělejme iluze — Bendlův a nyní Rathův kraj je znám neochotou k systematickému řešení autobusových linek, natož pak k provázání [a tarifní integraci] autobusů a vlaků. Na celé věci je pikantní, že Středočeský kraj najde dost prostředků na to, aby proplácel tzv. žákovské jízdné a aby se tím okázale chlubil na každých dveřích každého vagónu a busu: úhledná žlutá cedulka s nezbytným podpisem hejtmana lidumila. Inu, na jízdné je, na vlaky nikoliv. [Je také možné, že proběhne osvědčený scénář: navrhne se masivní rušení spojů, nakonec se zruší jen část a vše se prodá jako politický úspěch: podívejte se, je krize, a nám se podařilo zachovat dopravu na tolika tratích! Nerad bych panu Rathovi křivdil, zatím nic nezrušil. Avšak ostražitost je namístě. Příznivci železnice mailují na příslušná místa a 30. listopadu se chystají na zasedání krajského zastupitelstva.]"
Wałbrzych
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 487
Registrován: 4-2004
Odesláno Středa, 25. listopadu 2009 - 20:49:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Á propos: Bručounovo škarohlídství bývá konzistentní a odůvodněné, ale myslím, že v případě 092 přehání. Jedzdím jí cca jednou za měsíc (v různé dny a časy) a sám jsem nejel opravdu nikdy. Průměr je dle mého odhadu tak 10-13 lidí.
-- Kde jsem sám naopak jel: samozřejmě na 063 (ta je asi opravdu bez debat), potom Hostivice - Rudná, pak Kmetiněves - Straškov (myslím, že zde by bus také obsloužil ty vesnice lépe).
-- K Trhovému Štěpánovu: tam jsem jaktěživ nebyl, ale nedopadlo by to při škrtech náhodou tak, že by 810 stejně stála ve Vlašimi? To ať radši dojede do TŠ. Tratí na tom jen Řimovice a Chlum, což jsou vesnice pod 200 obyv, kde by stačilo několik málo busů/den, které ostatně mají.
Suri
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 253
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 25. listopadu 2009 - 20:59:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Wałbrzych: taky bych nerad někomu křivdil, zatím je to tak, že 13.12. vyjede to co podle jízdního řádu má, to potvrdil i sám dopravce ČD ve své tiskové zprávě. Ale Rathovi jsem raději pro jistotu napsal také, aby pak, když hypoteticky k rušení dojde, nemohl tvrdit, že o žádném rušení nebo o jeho rozsahu neměl dostatečné informace.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2147
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 25. listopadu 2009 - 21:00:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Wałbrzych: Při celotýdenním zastavení osobní dopravy Vlašim - Štěpánov by se ušetřila jedna 810. Potom by bylo vhodné zvážit, zda je potřeba hodinový takt v neděli odpoledne. Pokud ne, pak by bylo možné víkendový provoz v jednom směru posunout o hodinu. Tím by odpadla potřeba druhé 810 o víkendu.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1552
Registrován: 2-2004

Odesláno Středa, 25. listopadu 2009 - 21:35:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A není jedno jestli šukafon nebo Karosu? Možná ten šukafon vyjde ještě levněji.

"Možná". Dobrý. Fakt.
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.150.140
Odesláno Středa, 25. listopadu 2009 - 21:37:32    Odkaz na tento příspěvek  

Skutečně "oficiální" informaci o tom, že Středočeský kraj se opravdu nechystá neobjednat některé vlaky s účinností těsně po Novém roce, jsem zatím nikde na Internetu neobjevil - ale i kdyby existovala, pochybuji, že by v ní bylo zároveň napsáno, že totéž bude platit i po březnové změně jízdního řádu v roce 2010.
V kontextu se "střečkováním", které předvádí Středočeský kraj, je ovšem zajímavá a ostře kontrastující dnešní krátká zpráva zveřejněná v pražské mutaci MfDNES = viz:
http://zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?v=274&r=mfpraha&c=1294604
- jistě, není to nic nečekaného a v posledních letech ani neobvyklého, ale může se to hodit třeba i jako užitečný argument například právě při kritice zmíněného "střečkování" Středočeského kraje.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2695
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 25. listopadu 2009 - 21:49:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Walbrzych: "092 .... Jezdím jí cca jednou za měsíc (v různé dny a časy) a sám jsem nejel opravdu nikdy"

Na 092 jsem psal o tom, že 2, 5, či 10 lidí nejsou vyjímkou. To s Vaším průměrem 10-13 lidí docela ladí.

(Připouštím, že v jednom z dalších příspěvků už jsem to nechtěl znovu rozpitvávat po tratích, a pro zjednodušení jsem hodil 092 jednou větou do jednoho pytle s 222.)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2148
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 25. listopadu 2009 - 22:04:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pražan: Tahle zpráva se týka kraje "Praha". A je to celkem logické, když se zvyšil počet vlaků. Pak je otázkou, co se stane, když středočeský kraj škrtne ty nové sedlové vlaky na 070. Zůstanou vlaky Vršovice - Čakovice? Dost pochybuju.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5275
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 25. listopadu 2009 - 22:06:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hm, když tedy zastupitelstvo kraje odmítne jakoukoliv redukci vlaků, kde se vezme těch chybějících 40 milionů?

Podobně tak - kde se najednou "našlo" v onom roce 2005 těch chybějících asi 50 milionů Kč, které měly být důvodem k zastavení provozu na některých tratích?

Mám-li zavzpomínat na své cesty po tratích ve Středočeském kraji, tak zcela sám (tedy kromě vlakové čety) jsem jel ve vlaku z Bošic do Zásmuk a následně do Bečvár, z Kolešovic do Krupé, z Mochova do Čelákovic (vše již zrušeno); a dále mezi Zlonicemi zastávkou a Straškovem (jeden z odpoledních spojů).
Bices
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.165.230.94
Odesláno Středa, 25. listopadu 2009 - 22:06:18    Odkaz na tento příspěvek  

Pražan: Aby si Praha jednou neřekla dost a nezačala si hrát taky na svém písečku. Mohla by si objednat pěkný a funkční průjezdný model vlaků na svém území a vlaky ze Středočeskýho kraje nechat končit na periferii, protože ty by se do centra nevešly. A udělat takový systém parkování na území Prahy, aby se Středočechům těžce nevyplatilo pomýšlet na dojíždění autem.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1258
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 25. listopadu 2009 - 22:08:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Desiro: Ano možná. Nemám propočítáno zda vyjde levněji vyhnat tam motorák již obsazený strojvedoucím (a průvodčím, ale šlo by to i bez něj) nebo kvůli tomu "budit" řidiče autobusu. Nadto nám tu chybí ta tarifní i dopravní provázanost vlak+bus, i když to by se dalo odstranit (kdyby se chtělo, ale ono se jaksi nechce). Navíc - počítejte v marginálních nákladech. Velkou část ceny toho motoráku činí režie a ta při jeho nahrazení autobusem nezmizí.... Vy snad nějaký konkrétní výpočet pro zmiňovaný příklad máte?
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1259
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 25. listopadu 2009 - 22:15:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Nevím jestli zůstanou vlaky Vršovice - Čakovice, ale ty vlkm se rozhodně neztratí.

David: Zlonice zast. - Straškov odpoledne jste jel proti "vytíženému" směru. Školáci jezdí ze Zlonic do Roudnice, odpoledne se vrací domů.

Bices: Praha je ke Středočechům vstřícná, ostatně vlaky na území Prahy slouží v drtivé míře pro ně. Hry typu "o víkendu používají naše vlaky především Pražáci tak my je nebudeme platit" nejsou v opačném gardu (zejména pro pracovní dny) zvykem. Je to také trošku o (politické) kultuře a identitě (Praha nemá zapotřebí se vůči někomu vymezovat).
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2696
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 25. listopadu 2009 - 22:25:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Hry typu "o víkendu používají naše vlaky především Pražáci tak my je nebudeme platit" nejsou v opačném gardu (zejména pro pracovní dny) zvykem"

Zato u autobusů to funguje stylem "Buď se smiřte s tím, že budou všechny spoje stavět na každém rohu , nebo si je zaplaťte sami i na území Prahy. A buďte rádi, že vás vůbec necháme do Prahy jezdit, taky bysme vám to mohli zakázat.
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.150.140
Odesláno Středa, 25. listopadu 2009 - 22:29:31    Odkaz na tento příspěvek  

Bices: Jistě - nějak podobně jsem to myslel "mezi řádky": jsem přesvědčen, že část těch "pražských" peněz (a nemyslím tím jen z toho "navýšení") je ve skutečnosti stejně příspěvkem Prahy na dopravní obslužnost ve Středočeském kraji, zdůvodněným tím, že příslušných spojů využívají i (nebo především) Pražané - což ovšem vůbec neznamená, že by jich nevyužívali i mimopražští Středočeši: "jejich" kraj na jejich vedení však proto buď nemusí přispívat vůbec, nebo sice musí, ale jen menší částkou.
Nebýt ROPIDu (i když "je ho dost") a Prahy, asi by obyvatelé středních Čech měli už dávno s "nabídkou" VHD podstatně více starostí ...
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2697
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 25. listopadu 2009 - 22:30:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bices: Kdyby Praha chtěla dosáhnout totálního kolapsu všeho, od ekonomiky, přes fungování služeb a supermarketů, po dopravu, tak se směle může řídit Vašimi radami.
Docela by mě zajímalo, jak by se podle Vás Praha obešla bez pracovních sil ze středočeského kraje (obecně mimopražských).
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2149
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 25. listopadu 2009 - 22:34:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: Spíš je otázka, jestli kvůli pár školákům má smysl držet 810 kvůli 4 párům spojů, jestli by v tomto případě nemělo smysl optimalizovat dopravu autobusovou.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2698
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 25. listopadu 2009 - 22:37:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Nebýt ROPIDu (i když "je ho dost") a Prahy, asi by obyvatelé středních Čech měli už dávno s "nabídkou" VHD podstatně více starostí ..."

Anebo taky ne. Třeba by bez Ropidu jezdilo méně vzduchovozičů v sedle a více a rychlejších spojů ve špičce. Když se podíváte na linky SID přes Středokluky a Buštěhrad, tak to sice má k dokonalosti daleko, ale pro dojíždění do práce a do školy je to daleko rychlejší a pohodlnější než cokoli od Ropidu.
Když srovnáte PIDový Brandýs a SIDovou Dobříš. tak SIDová linka přes Dobříš vítězí na plné čáře, hlavně v rychlosti spojení. Brandýs má smůlu, že je blíž, sežral ho PID, tak má hlavně couráky.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5276
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 25. listopadu 2009 - 22:39:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: Vzhledem k tomu, že tehdy byl červenec, tak se žádné cesty školní mládeže nekonaly. Při jiné takové cestě ve směru Straškov - Zlonice, taktéž jedním z odpoledních spojů, (jsme) jeli v šukafonu asi 3 cestující.

počítejte v marginálních nákladech. Velkou část ceny toho motoráku činí režie a ta při jeho nahrazení autobusem nezmizí.... Vy snad nějaký konkrétní výpočet pro zmiňovaný příklad máte?
- O jaké režijní (nepřímé) náklady jde? Náklady na provoz nějakého depa, na administrativu (ředitelé, náměstci, úředníci ČD)?
- Nedá se podobným způsobem argumentovat při případných úvahách o rušení autobusů (na úkor vlaků), nebo autobusy takové vysoké nepřímé náklady nemají?

Díky za odpověď.
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.150.140
Odesláno Středa, 25. listopadu 2009 - 22:44:44    Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: To jsou jen "prndy starýho zbrojnoše": už aby vjezd do města těm podle Vás "mimopražským" Praha zakázala úplně - jen nevím, jak jejich auta poznat, protože ti chudí majitelé satelitních mnohamilionových "zemljanek" v americkém stylu, vybudovaných na nejlepší zemědělské půdě, mají v každé dvě garáže s nejméně dvěma auty, ale naprostá většina jich má (bůhvíproč) pražskou identifikační značku - do Prahy přitom jezdí i nakupovat. A VHD příslušná k SID, zastavuje v Praze jen tam, kde je to podle SID "účelné" - rozhodně ne ve všech zastávkách MHD, jak je tomu v případě VHD příslušné do PID (a tedy na území Prahy plně placené Prahou). A propos: mě by zase docela zajímalo, kde by ve středních Čechách našli tolik "manažerských pozic" za "stolitrové" měsíční platy, aby ty své "zemljanky" ufinancovali - právě kvůli tomu se cpou do Prahy ...
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2699
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 25. listopadu 2009 - 22:47:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Velkou část ceny toho motoráku činí režie a ta při jeho nahrazení autobusem nezmizí..."

Tak proč se hned třem krajům vyplatilo nahradit některé lokálky autobusy (jihomoravský, hradecký, ústecký)? Nebo chcete říct, že v těchto krajích neumějí počítat?
Jste opravdu jediný, kdo tvrdí, že úhrada ztráty za 810 je srovnatelná s úhradou ztráty za autobus.
Rozdíl nákladovky busu (cca 30 Kč/km) a tržeb je v průměru pouhých cca 15-20 Kč/km.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2150
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 25. listopadu 2009 - 22:49:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nezlobte se, Bručoune, ale s tím Brandejsem jste ustřelil. Brandýs má 2 rychlíkové linky stavící až v Brandýse, ráno mají obě interval 20 minut a odpoledne 30. I ultracourákový ROPID Vám tady nabízí 6 rychlých spojů ráno a 4 odpoledne.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6266
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 25. listopadu 2009 - 22:49:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-:
Na to, že jde o (pravděpodobně) nejsilnější spoje na daných tratích, to skutečně není žádná sláva. (Dvacet kousků podle mě odveze autobus bez problému, jediný zádrhel může být v trasování komunikace nebo v systémových časech.)

Bručoun:
Proč mají mít tyto výsady jen lidi bydlící u kolejí? Tyto požadavky speciálně jen pro obce u dráhy jsou zcela mimo mé chápání. Budu jim rozumět až ve chvíli, kdy budete stejně vehementně bojovat za stejnou úroveň pro města jako Dubá, Nový Knín, Spálené Poříčí, Manětín, nebo větší obce jako Hudlice, Broumy, či Tmaň u Berouna.
Souhlas.

David:
zcela sám jsem jel ve vlaku z Bošic do Zásmuk a následně do Bečvár, z Kolešovic do Krupé, z Mochova do Čelákovic (vše již zrušeno); a dále mezi Zlonicemi zastávkou a Straškovem

Zásmuky máme podobně, do Krupé jel se mnou ještě jeden šotouš (zpět sám), do Mochova mám dojem, že pár lidí jelo, ale ze Straškova do Zlonic (poslední motor) jsem jel sám.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Se 749.006 navždy - naděje umírá poslední.
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2768
Registrován: 9-2005

Odesláno Středa, 25. listopadu 2009 - 22:51:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hm, když tedy zastupitelstvo kraje odmítne jakoukoliv redukci vlaků, kde se vezme těch chybějících 40 milionů?
Prostě zruší populistické kokotiny typu jízdného zadarmo. K rozfofrování krajských peněz jim nikdo mandát nedal. A nikdo z voličů jim nedal mandát na likvidaci regionální dopravy, protože jakékoliv antikoncepční řešení lze nazvat pouze likvidací. Navíc stále jsou tu úvahy na téma zrušme drahý vlak a nahraďme ho laciným autobusem. To je zavádějící a vyvolává to dojem, že autobus stojí pakatel a tak je vlastně jedno, jak to jezdí. Spíš dražší vlak nahradíme drahým autobusem.
fotogalerie: http://happypeta.rajce.idnes.cz/, ICQ 403420179
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2151
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 25. listopadu 2009 - 22:54:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Happy: Spíš drahý vlak nahradíme autobusem spřáteleného dopravce.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2770
Registrován: 9-2005

Odesláno Středa, 25. listopadu 2009 - 22:57:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Spíš drahý vlak nahradíme autobusem spřáteleného dopravce.
To je spíš na Vysočině :-) Kolik pak myslíš, že jezdí v těch busech, co byly koncipovány jako náhrady zrušených spojů? Není onen jeden člověk stejně velkým luxusem ve vlaku jako v autobusu?
fotogalerie: http://happypeta.rajce.idnes.cz/, ICQ 403420179
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2700
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 25. listopadu 2009 - 22:59:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"s tím Brandejsem jste ustřelil. Brandýs má 2 rychlíkové linky stavící až v Brandýse, ráno mají obě interval 20 minut a odpoledne 30"

Myslíte 346 a 379? Tak to je na tom Dobříš daleko lépe, mají totiž rychlou linku celotýdenně. Jezdí se rychle i v sedle a o víkendu, v intervalu 30 minut.
Rychlá Dobříš fungovala i před SIDem, i když ne v pravidelném intervalu. Zato Brandýs (pokud si pamatuju dobře) si polepšil až v poslední době, a (zatím?) jen ve špičce.

Celotýdenní courák, a rychlé špičky, to je model vhodný pro větší obce a menší městečka. Ne pro spojení bývalého okresního města s Prahou.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5277
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 25. listopadu 2009 - 23:08:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě k vlakům s 0 - 2 cestujícími - stejně tak jsem jel sám z Rožmitálu pod Třemšínem do Březnice, cestou "tam" jeli asi dva další cestující. Ale to je jen jedna zkušenost z jednoho (víkendového) páru vlaků.

Happy:
kde se vezme těch chybějících 40 milionů?
Prostě zruší populistické kokotiny typu jízdného zadarmo.

To je, myslím, taky "politicky neprůchodné".

Není onen jeden člověk stejně velkým luxusem ve vlaku jako v autobusu?
Oboje je na nic, ale pořád je levnější jeden cestující v autobuse, než ve vlaku. A za situace, kdy autobusoví dopravci vracejí vybrané jízdné objednateli, zatímco ČD si vybrané tržby nechávají, může být kraji víceméně jedno, jestli v tom vlaku jedou dva (platící) cestující nebo třeba dvacet...

(OFF TOPIC)
Spíš drahý vlak nahradíme autobusem spřáteleného dopravce.
To je spíš na Vysočině.

Taky to nesedí stoprocentně. Třeba náhradní spoj za večerní pár vlaků na 252 jezdí ZDAR, nikoliv ICOM. (předpokládám, že za onoho "spřáteleného dopravce" považuješ právě ICOM, který mmch. jezdí na většině ostatních linek v té oblasti).
Navíc ČD jsou taky takový "spřátelený dopravce".


(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2701
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 26. listopadu 2009 - 00:24:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"autobusy takové vysoké nepřímé náklady nemají?"

Autobusové firmy, mimo jiné, nejsou tak moc dojeny výběrčími "stranických daní". ČSSD, ODS, s nimi spřátelené šedé eminence, polokriminální "podnikatelé", a vůbec celé to Bratrstvo kočičí pracky, ze značné části žijí z peněz pravidelně vsypávaných do ČD.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Osasco
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.134.141
Odesláno Čtvrtek, 26. listopadu 2009 - 06:49:11    Odkaz na tento příspěvek  

Pokud by šlo pouze o úsporu financí, bylo by nepochybně výhodné zrušit veškerou osobní kolejovou dopravu včetně metra...
(pokud by se počítaly i náklady na infrastrukturu). Z nějakého důvodu se do toho vyspělým statům Evropy nechce
Dovedl bych si představit, že stát by krajům na vlaky přispíval v různých případech různými částkami za jasných podmínek (počet přepravených cestujících, velikost sídel, trakce, počet spojů, zapojení do ids atp.), jednotlivé kraje by se pak
mohli v rámci ČR chovat přibližně stejně.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1260
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 26. listopadu 2009 - 07:27:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Jestli myslíte Zlonice, tam by se autobus asi nabízel. Jen musíte zajistit, aby lid v úseku Straškov - Roudnice, kde motor od Zlonic zdvojuje školáka, pochopil, že část má jít na autobus a zbytek nadále na vlak (autobus by musel být veden až do Roudnice).

Bručoun 2699: Myslíte že v těchto třech krajích řešili opravdu jen ekonomické důvody?

Hroch: Jo, s tím souhlasím, autobus těch 20 lidí určitě odveze. Taky jsem již psal, že si náhradu na některých tratích představit dovedu (není jich moc, ale jsou). Podmínky jsem již jasně uvedl a ty bohužel náhrada ála SID nesplňuje ani zdaleka.

Bručoun 2701:

Osasco: Tak to mě zajímá, co na tohle řekně třeba Bručoun. Je to tak - vlastně téměř všude by se vyplatilo zaplatit autobusy, budeme-li na to koukat čistě ekonomickým pohledem. Ale ono ti naši sousedi na západ jsou tak blbí, že na to ještě nepřišli. Zato na východě, tam na to jdou progresivně - tam zruší trať a pak buď vůbec nezavedou nebo velmi brzo zruší pro malé využití i ten náhradní autobus. Kterou cestou se vydat?
Iaya
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 528
Registrován: 6-2002

Odesláno Čtvrtek, 26. listopadu 2009 - 07:34:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je hezké číst jak se tu hází slovními spojeními typu "autobus je levnější", "skvěle nahradí nepoužívanou lokálku" atd. atd.
Přidám pohled člověka, který bydlí v jedné vesnici v Rathistánu. Kdo z Vás diskutujících ví, co to je bojovat o aspoň nějaké to spojení do práce do obchodů? Lehce se tu busí do klávesnice, když víte, že vám od domu jede co 5 minut tramvaj, nebo nedej bože musíte jít "hrozných" 500 m na metro? Takovému jedinci je to jasné, co ty lidi na vesnici řvou, dáme jim autobus místo vlaku a ještě nám budou líbat ruce. Ano, vy dojedete na jeden lístek zkrz celý kraj (Praha), máte průkazky, vícedenní jízdenky (na všechny druhy dopravy), nezajímá Vás jestli přijede tramvaj, nebo autobus...
Jenže se vžijte do pocitů člověka, který si kupuje řekněmě čtvrtletní traťovku Nějaká Lhota (stanice na lokálce na okraji Rathistánu) - Praha,okraj (dál do centra předpokládám Openhnus)
a najednou mu lokálku zruší a zavedou autobus spřátelené socialistické společnosti ČSAD XXX a on musí každé ráno lovit drobné, aby platil řidiči (neexistuje předplatné), popojede do Větší Lhoty, kde zjistí, že mu nenavazuje vlak a tak použije další spoj ČSAD (opět bez předplatného, ze zlodějským jízdným (protože monopol)). Jednoho rána mu ujede autobus, protože zjistí že jel -6 minut oproti JŘ (u nás běžná praxe, můj rekord na dojezdu je 15minut v mínusu). Nebo čeká 90 minut v -15 °C aby autobus nakonec nepřijel (a to dvakrát za sebou !!! (leden 2009)) Na tý dráze si aspoň mobilem zjistím, zda to vůbec vyjelo. Nebo se ho řidič ve voze na nádraží zeptá "Nevíte, kolik má ten rychlík zpoždění?", poskytuji informaci z mobilu, "Asi 10 minut", "Aha, tak to na něj kašlu, jedeme" (další spoj za 120 minut)...

Takže pokud chce někdo, něco vůbec rušit, tak ejprve by se měl zamyslet na funkčním integrovaným systémem, vzájemně informačně propojeným, jednotným tarifem a přepravními podmínkami. Je pak jedno zda pojede autobus, nebo vlak. Takový kočárek cpát do 810, nebo Bnp je opravdu zážitek, zlatá karosa. Dokud to ve Středních Čechách nebude takto fungovat, PAK NENÍ MOŽNO ZRUŠIT TÉMĚŘ NIC, CO JEZDÍ PO KOLEJÍCH.
Protože StČ kraj prostě NEUMÍ UDĚLAT NÁVAZNOSTI, čili ubydou další cestujícíc v návazných (zkrácených) vlacích a my zas rok ukrojíme další koelčko salámu VHD...
Optimista je člověk, který tvrdí, že žijeme v tom nejlepším možném světě, pesimista se obává, že je to pravda.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2152
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 26. listopadu 2009 - 07:43:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Kdyby měl Brandýs za sebou město formátu Příbrami, tak by možná měl rychlíky po 30-i minutách taky. Pokud by se do systému podařilo začlenit dálkovější linky (do Benátek apod.), Mohl by se systém zrychlených spojů rozšířit na celodenní. Obávám se, že v opačném případě by se systém prodražil.
Ale nechme plkání a autobusech, tady je téma o lokálkách :-)
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5278
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 26. listopadu 2009 - 08:18:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-:
Je to tak - vlastně téměř všude by se vyplatilo zaplatit autobusy, budeme-li na to koukat čistě ekonomickým pohledem. Ale ono ti naši sousedi na západ jsou tak blbí, že na to ještě nepřišli.
Nevím jak naši západní sousedé, ale u těch jižních je docela velký počet tratí, které jsou bez osobní dopravy. Ve směru od českých hranic k Vídni fungují v osobní dopravě prakticky jen ty páteřní tratě (z Retzu, z Laa, z Hohenau do Vídně), zatímco na spoustě odbočujících lokálek (snad s výjimkou dvou tratí) žádná osobní doprava není.

Iaya:
...spřátelené socialistické společnosti...
...ze zlodějským jízdným (protože monopol...

Uvedená slova ovšem platí i v případě ČD.
Ale jinak s obsahem vašeho příspěvku souhlasím.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2702
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 26. listopadu 2009 - 09:24:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"nepochybně výhodné zrušit veškerou osobní kolejovou dopravu ..... z nějakého důvodu se do toho vyspělým statům Evropy nechce"

Právě naopak. Prakticky všude v Evropě byly okrajové lokálky zrušeny už dávno. U nás přežívají hlavně díky socialistickým náladám mezi lidmi, a kvůli malé odvaze politiků systém racionalizovat.
Není trať jako trať. Je třeba rozlišovat, která je užitečná, a která jen konzervuje nevyhovující stav veřejné dopravy. Na tomto diskusním fóru je módou házet vše do jednoho pytle, a nerozlišovat.

Iaya: Trochu to dramatizujete. ČSAD SČ sice není vzor spolehlivosti, ale pravděpodobnost včasného příjezdu do práce je, podle mých občasných zkušeností, zhruba stejná jako u ČD.

Jinde, například na Berounsku je to se spolehlivostí přesně opačně. Probobus je velmi dochvilný a spolehlivý. Vozidla jsou sledována (tuším pomocí GPS), a za náskok nebo zaviněné zpoždění jsou řidiči kráceny prémie. (Dochází i k takovým absurditám, že když je někde příliš vaty, tak autobus opravdu jede 30.)
Mezi některými linkami na sebe "dokonce" pravidelně čekají přípoje. V některých případech i tehdy, když si podle jízdních řádů mají ujet (třeba mezi linkou Proba a Kohouta.
Zkrátka, za sestavování jídních řádů by Probo mělo dostat bezmála pětku, ale za jejich dodržování jedna mínus.

Autobusová doprava, pokud jsou dobře sestaveny jízdní řády, a je hlídáno jeich dodržování, může být (a místy je) daleko spolehlivější než celé ty slavné ČD.
Iaya
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 529
Registrován: 6-2002

Odesláno Čtvrtek, 26. listopadu 2009 - 09:41:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Autobusová doprava, pokud jsou dobře sestaveny jízdní řády, a je hlídáno jeich dodržování, může být (a místy je) daleko spolehlivější než celé ty slavné ČD.

Samozřejmě pokud taková bude, pak ji přivítám a rád se na některých lokálkách s provozem rozloučím. Ale to prostě Středočech neumí, nebo nechce, nebo lobby, nebo korupce, já nevím.
Pokud tak taková není, tak tam kde není, není možné rušit něco co aspoň trochu funguje (návaznosti lokálka+hlavní trať).

Trochu to dramatizujete. ČSAD SČ sice není vzor spolehlivosti, ale pravděpodobnost včasného příjezdu do práce je, podle mých občasných zkušeností, zhruba stejná jako u ČD.

Bohužel to nedramatizuji (včera dojezd domů -10 minut). U té pitomé lokálky (076) si mohu mobilem zjistit zda 810 vyrazila, u toho spoje ČSAD mi ráno nezbývá než čekat...
Optimista je člověk, který tvrdí, že žijeme v tom nejlepším možném světě, pesimista se obává, že je to pravda.
Iaya
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 530
Registrován: 6-2002

Odesláno Čtvrtek, 26. listopadu 2009 - 09:43:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

..spřátelené socialistické společnosti...
...ze zlodějským jízdným (protože monopol...
Uvedená slova ovšem platí i v případě ČD.
Ale jinak s obsahem vašeho příspěvku souhlasím.


Jenže Černá Díra má alespoň traťovky, různé slevy, předplatní, EPIK atd... U nás ČSAD nic takového nemá, víte jak dlouho trvá odbavení plného BUSu, když každý u řidiče musí zaplatit 44 Kč (kdo má takovou částku asi přesně, že?)
Optimista je člověk, který tvrdí, že žijeme v tom nejlepším možném světě, pesimista se obává, že je to pravda.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1261
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 26. listopadu 2009 - 09:50:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: Však ono u nás toho máme zrušeného taky celkem dost. Brečel někdo po Zásmukách, Kolešovce nebo Mochovu (z dávných časů tu máme další várku typu Dolní Cetno nebo Ujkovice)? Tam to opravdu bylo o těch číslech 0 - 2 jak říká hýtman. Možná si dovedu představit ještě dvě až tři tratě, které by na tento seznam mohly přibýt. A pak ještě několik dalších za předpokladu, že by čistě náhodou začal fungovat ten pořádný IDS s garancemi jak už tady bylo řečeno.

Lkáme tady nad tím, jak mají busy nahradit vlaky. Ovšem proč tu někdo neřeší také opačný problém. To jest proč se neřekne kde mají vlaky nahradit busy? Relace typu Slaný - Praha, Příbram - Dobříš - Praha či Mladá Boleslav - Brandýs - Praha (o Kladno - Praha nemluvě) si doslova říkají o železniční obsluhu, když teda tady chceme řešit tu ekonomiku. Převážet tisíce lidí v autobusech přece taky není ekonomické. Proč tu někdo nehoruje za náhradu těchto desítek autobusů vlaky? Jeden dvojitý ešus nahradí 10 autobusů, místo 10 řidičů k tomu potřebuje max. 3 zaměstance. Takže co třeba takto: Lokálky tedy nahradit levnějšími autobusy, ale na takovýchto relacích vybudovat nové železniční tratě a provozovat zde levnější kapacitní kolejovou dopravu místo autobusů (autobusy ponechat výhradně jako návazné). Jasně že z Kladna pak pojede místo autobusů po 5 minutách jen vlak po 15 minutách. Ovšem řešíme tu přece tu ekonomiku, ne?
Poděbraďák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.239.242.91
Odesláno Čtvrtek, 26. listopadu 2009 - 10:04:02    Odkaz na tento příspěvek  

Tak jen žasnu co se zde dočtu. Tak zrušte všechny vlaky a utobusi taky! Ať žijí Rátovci a jeho kejvalkové! Hurá ......
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.150.140
Odesláno Čtvrtek, 26. listopadu 2009 - 10:05:15    Odkaz na tento příspěvek  

Ad -aa- 1261: Ale to by si i ROPID měl především "zametat před svým prahem": i v okolí Prahy je mnoho velkých oblastí, kam ROPID na původně "čéesáďáckých" přímých autobusových linkách z Prahy výrazně zkrátil intervaly či dokonce zavedl nové, čímž mnohé železniční spojení spíše "podrazil" (viz třeba právě zmiňovaný Brandýs nad Labem a okolí), a naopak ponechává i v blízkém okolí Prahy "hafo" oblastí, kde by měl udělat autobusové linky navazující na hustou vlakovou dopravu (osobně znám třeba severní "příhraničí" Prahy, ale určitě to platí i jinde), ale ROPID i tam místo toho posiluje přímé autobusové linky PID do Prahy s výmluvami, že obce si to tak přejí, a pokud jim to ROPID nezařídí, nechají si tam zavést Středočeským krajem přímé autobusové linky SID - kde to tedy jsme ???
Babilon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 380
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 26. listopadu 2009 - 10:06:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: Kolikpak činí dotace do autobusů typu Slaný-Praha? Kolik by činily dotace, kdyby místo nich jel vlak? Jaký interval dokáže vyrobit jeden vlak a jaký interval dokáže vyrobit 10 autobusů?
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.150.140
Odesláno Čtvrtek, 26. listopadu 2009 - 10:09:24    Odkaz na tento příspěvek  

Ad Babilon: Ono jde i o cestovní dobu - současný rozvoj silniční infrastruktury nabízí takové možnosti pro autobusovou dopravu, že železnice v trasách vybudovaných před 130 a více roky nemůže konkurovat ani rychlostí, nejen intervalem spojů.
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.150.140
Odesláno Čtvrtek, 26. listopadu 2009 - 10:29:36    Odkaz na tento příspěvek  

Za chvíli to začne - viz:
http://www.kscm.cz/calendar.asp?thema=3852&category=&item=45187&d tDate=26%2E11%2E2009
- teď už sice nestihne začátek ani ten, kdo tam není a má novinářský průkaz, ale třeba se pak stejně něco dovíme v médiích ...
Iaya
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 531
Registrován: 6-2002

Odesláno Čtvrtek, 26. listopadu 2009 - 10:37:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No vzdušné statky typu stavba nových tratí (příbram-praha) bych asi teď neuvažoval. Spíš bychom s eměli točit kolem středobodu VHD, totiž integrovaný systém vlak+bus.
Ono je lehké zrušit lokálku a poslat do vesnice autobus, ale co ty cestující co jezdily na traťovku? Najednou pro ně bezcenný cár. Nebo ty jenž cestují po lokálce s kupónem PIDu a najednou hledme, on tu nezaintegrovaný autobus?
Klidně rušme, proč ne. Ale ve středních Čechách? V kraji s jedním z nejhorších systémů VHD? Ještě ho zhoršit?

Nechci slyšet úvahy o tom, že tam bude BUS s návazností, že tam bude platit ČD tarif, že tam bude předplatné a kdesi cosi, to teda nebude, protože STŘEDOČECH TO NEUMÍ.

(Příspěvek byl editován uživatelem iaya.)
Optimista je člověk, který tvrdí, že žijeme v tom nejlepším možném světě, pesimista se obává, že je to pravda.
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.150.140
Odesláno Čtvrtek, 26. listopadu 2009 - 11:33:40    Odkaz na tento příspěvek  

Ad Iaya 531: No, právě - ale je třeba budovat skutečně kvalitní IDS jak po stránce technicko-technologické, tak i po stránce tarifní.
Byl jsem se podívat na stav elektrizace trati do Milovic necelé 3 týdny před avizovaným zahájením provozu: práce tam ještě zbývá "jak na kostele", a to jde jen o "zadrátování v dosavadní ose", tedy v podstatě bez jakýchkoli významnějších směrových úprav, takže je to jen zakonzervování dosavadního stavu na dalších nejméně 20 roků (ale spíše ještě víc) - o nějakém zvýšení traťové rychlosti není ani řeči, stejně jako třeba o zřízení další zastávky v Lysé nad Labem a prodloužení trati v Milovicích obloukem za dosavadní stanicí tak, aby se přiblížila k sídlišti v Mladé (vzdáleného cca 1 km pěší docházkou od milovického nádraží), a zparchantění železniční stanice v Milovicích nese samozřejmě typické prvky úrovně projektantů SUDOPu a odpovědných zástupců "objednatelů", tedy SŽDC a ČD. Je to tudíž opět jen jednoznačně neúčelně "vyplemcaná" čtvrtmiliarda Kč - a znovu jsem si jen potvrdil, že zavedení řádné autobusové MHD v souměstí Lysá nad Labem + Milovice s případnými jejími občasnými "výpady" do okolních obcí (a pochopitelně s "hlavním centrem" u nádraží v Lysé nad Labem) jako součásti PID i SID (doufám, že se někdy v budoucnu snad nakonec přece podaří vše sloučit do jediného smysluplného IDS) by bylo mnohem, mnohem užitečnější, a ještě by zbylo dostatek financí třeba na výstavbu "rychlejší" a kvalitnější silniční spojnice Lysé nad Labem a "areálu Milovic" s částečným obchvatem obytné zástavby v Lysé nad Labem (a třeba v některých místech i s částečným využitím trasy současné "lokálky") ...
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Čtvrtek, 26. listopadu 2009 - 12:02:42    Odkaz na tento příspěvek  

Vypadá to nadějně, snad to vydrží...

http://www.novinky.cz/domaci/185373-kscm-se-postavila-rathovi-nep odpori-ruseni-zeleznicnich-trati.html
Jct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 266
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 26. listopadu 2009 - 12:40:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Bručoun: Proč mají mít tyto výsady jen lidi bydlící u kolejí? Tyto požadavky speciálně jen pro obce u dráhy jsou zcela mimo mé chápání. Budu jim rozumět až ve chvíli, kdy budete stejně vehementně bojovat za stejnou úroveň pro města jako Dubá, Nový Knín, Spálené Poříčí, Manětín, nebo větší obce jako Hudlice, Broumy, či Tmaň u Berouna. Do doby, než budete požadovat stejnou úroveň dopravy i pro neželezniční obce, jsme ve velké při.

Ne že bych rámcově nesouhlasil, ale trochu mi Vaše reakce připomíná pořekadlo o chcíplé sousedovic koze.
Jinak po zkušenostech se SIDem okolo Kolína - Čáslavi souhlas s Iayou.
Rybář
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 242
Registrován: 1-2007

Odesláno Čtvrtek, 26. listopadu 2009 - 13:02:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jen tak na okraj debaty o nahrazování vlaků busy.Myslím že tohle na dráze nehrozí i když 810 je již taky zastarlá,ale tohle je docela síla.Kontrola autobusů na Lounsku
Něco málo o trati 312 Bruntál-Malá Morávka www.trat312.webnode.cz
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2153
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 26. listopadu 2009 - 13:13:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kraj potřebuje ušetřit 31 milionů a chce zastavit provoz na 11 tratích a mnoha dalších omezit provoz? Tady něco nesedí. Vždyť potřebují ušetřit 3,5%!
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2703
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 26. listopadu 2009 - 13:53:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"nedramatizuji (včera dojezd domů -10 minut)"

Kolika lidem ten spoj ujede? Z Mělníka hádám jede včas, a předběhne se až za městem. Jestli tam nikdo nikdy nenastupuje, tak to sice je proti obecnému pořádku, ale skutečným cestujícím z masa a kostí to neškodí.
Předbíhání se samozřejmě neschvaluju, je to šlendrián. Přesto je třeba dávat to do kontextu, a nedělat z toho mamutí problém. Předbíhání venkovských linek na cestě z města uškodí jen málokomu. Zato šotouše umí rozzuřit doběla. Co kdyby někdo teoretický někdy někam teoreticky jel, a teoreticky mu to ujelo. Zpoždění a výluky na dráze naopak škodí spoustě lidem, reálně a doopravdy.

Jestli Vám to stojí za to tak si stěžujte. Ještě lepší by bylo, kdyby si místo Vás stěžoval někdo, kdo mohl mít důvod jet ze vsi do vsi. Když mu řeknete, kdy autobus skutečně jel, tak může tvrdit, že mu spoj ujel. Poprvé bych to poslal přímo dopravci. Kdyby se to opakovalo, tak už bych to poslal na odbor dopravy krajského úřadu, včetně kopie první stížnosti, a upozornění, že první stížnost k ničemu nevedla.
Určitě by bylo dobře, aby si firma jednak dala do pořádku jízdní řády, a jednak hlídala řidiče aby se nepředbíhali.
Iaya
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 532
Registrován: 6-2002

Odesláno Čtvrtek, 26. listopadu 2009 - 13:55:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co kdyby někdo teoretický někdy někam teoreticky jel, a teoreticky mu to ujelo. Zpoždění a výluky na dráze naopak škodí spoustě lidem, reálně a doopravdy.

Cestující z nácestných zastávek jsou sice jen v počtu jednotek, ale jsou. Ty už ale s tím počítají. :-)
Optimista je člověk, který tvrdí, že žijeme v tom nejlepším možném světě, pesimista se obává, že je to pravda.
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.150.140
Odesláno Čtvrtek, 26. listopadu 2009 - 13:57:29    Odkaz na tento příspěvek  

Ad Orky 2153: Co je na tom divného? Já na tom nic k divení nevidím: "lokálky" přece byly vždycky nejlevnější jak provozně (minimální počet zaměstnanců), tak i na údržbu (většinou se z "bodů" na jejich údržbu potají prováděly práce na "hlavnějších" tratích). "Nejdražší" jsou sice pochopitelně "koridory", protože odpisy nových drahých investic se musejí promítnout i do sazeb za vlakový km (byť objem dopravy na nich provozovaný tu sazbu zase snižuje), ale tam dopravu výrazně omezit nelze, protože vlaky jsou tam silně frekventované, takže je třeba příslušné prostředky "ušetřit" jinde - a o to víc "lokálek" to "odnese" ...
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2704
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 26. listopadu 2009 - 14:02:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jct: "Vaše reakce připomíná pořekadlo o chcíplé sousedovic koze"

Aha, takže když se ozve někdo, kdo potřebuje jezdit někam do míst místo železnici, že by taky chtěl přípoje a přestupní jízdenky, tak je to závist?
Promiňte, ale mě už ta dojemná péče šotoušů o občany bydlící u kolejí, a bohapusté ignorování těch ostatních, fakt se.e. Buď sem píšou lidi zcela jednostranně orientovaní a nekritičtí, nebo mentálně nedostateční, nebo já nevím.

Co tedy radíte člověku, který nemá koleje coby kamenem dohodil? Ať nezávidí, a přestěhuje si domeček ke kolejím? Nebo ať jezdí autem? Nebo ať na toto fórum nepíše, protože problémy lidí odkázaných na autobus tady nikoho nezajímají?
Tomáš_hradecký
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 234
Registrován: 6-2003
Odesláno Čtvrtek, 26. listopadu 2009 - 14:09:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun:
Předbíhání venkovských linek na cestě z města uškodí jen málokomu.

Nesouhlasím - předjíždění JŘ není dobře nikdy - už jen kvůli důvěře cestujících v systém. Bez ohledu na to, jestli se jede "do města" nebo "z města". Dodržování JŘ by mělo být základním pravidlem vždy.

Určitě by bylo dobře, aby si firma jednak dala do pořádku jízdní řády, a jednak hlídala řidiče aby se nepředbíhali.

Souhlasím. Vhodným způsobem, jak se nepředjíždět, a zároveň neulhávat, je naplánovat JŘ s jízdními dobami po trase "na krev" a v posledním úseku dát vatu třeba 10 minut. Případně v případě mezilehlých přestupních zastávek dávat vatu těsně před příjezd do přestupního bodu a pak tam čekat.

Pokud se ale někde opisují JŘ z let 198x, kdy se jezdilo s ŠM po starých cestách, tak pak není divu, že se tam dnes bus podjede o deset minut.

(edit) to Iaya:
Ze zkušeností - stížnost může pomoct, ale je potřeba to propasírovat přes obec, nejlépe ve formě návrhu na úpravu jízdních dob (podle vzoru viz výše - celkovou jízdní dobu nechat stejnou, ale pokrátit jízdní doby po trase, a na konec dát vatu). Jestli s tím chcete pomoct, napište mi na mail.

(Příspěvek byl editován uživatelem Tomáš Hradecký.)
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2705
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 26. listopadu 2009 - 14:26:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomáš hradecký: Té 10 min. vatě před koncem spoje do určité míry nerozumím. Kdyby byla vata před koncem 5 minut, o 5 minut by se zkrátila jízdní doba spoje a o zkrácených 5 minut se navýšila vata při obratu, tak by to znamenalo nad 95% spojů včas, a zpoždění zbylých 5% spojů by se nikam nepřenášelo.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2154
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 26. listopadu 2009 - 14:28:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nejoblíbenějším hejtmanem je Hašek, Rath je poslední
A to si lidi kupuje jízdným zadarmo. :-)
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Tomáš_hradecký
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 235
Registrován: 6-2003
Odesláno Čtvrtek, 26. listopadu 2009 - 14:34:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

to Bručoun:
Těch 10 minut už je extrém, to je použitelné jedině snad u vytíženého školního spoje ve směru do města (na jednu stranu je potřeba počítat s dlouhou dobou odbavení během školního roku, na druhou stranu je žádoucí nepodjíždět během prázdnin). I tak by většinou bylo těch 10 minut moc, uvedl jsem to jen jako příklad.

To jak jste to popsal Vy (vatu jen 5 minut a o 5 minut zkrátit celkovou jízdní dobu a těchto 5 minut věnovat jako vatu na obrat) je pochopitelně pro většinu spojů lepší.
Tomášk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1226
Registrován: 4-2003
Odesláno Čtvrtek, 26. listopadu 2009 - 14:41:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Trochu jste to otočil. Tam kde se osobní železniční doprava zastaví, tak i v případě, že bude nahrazena BUSem, bude to v tomto ohledu (jízdenky, návaznosti, zavazadla) krok zpět. A obhajovat to tím, že tam, kde není dráha, je to normální, to bych čekal spíš od KáeMa, než od Vás. Jinak samo sebou souhlasím s tím, že kapacitu pro zavazadla a návaznosti by si měl prosadit kraj. S odbavením jednou jízdenkou je to těžké kor když v Stč kraji není IDS, o cestách mimo kraj ani nemluvě.

Pražan: počet dopravních zaměstnanců na trati se v ceně za vlkm neobjeví. Vyhláška ministerstva financí jasně určuje cenu za řízení provozu i za ošupné. Takže stejné prachy se platí z Liberce do Paky, kde se to výpravčími a signalisty jen hemží, jakož i na trati Plzeň - Žatec, kde krom Blatna a pohotovstních v Kaznějově a Podbořanech nepotkáte živáčka. A jestli mi něco neuniklo, tak je to stejné i u těch investic do koridorů, neb osobáky v ZDO platí všude stejně ať jedou po domlácené lokálce do Vejprt, po "čestvě" opravené lokálce z Čisté do Kralovic, nebo po hlavní štrece z Děčína do Dolního Žlebu. Dlužno dodat, že platí všude tu lokálkovou taxu.
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.150.140
Odesláno Čtvrtek, 26. listopadu 2009 - 15:17:14    Odkaz na tento příspěvek  

Ad Tomášk 1226: Jistě - jenže poplatky za dopravní cestu nejsou jedinými náklady ČD na provozování osobní dopravy na jednotlivých tratích - a je určitě rozdíl, jestli při zhruba stejném počtu cestujících je vlak veden "klasickou soupravou" s lokomotivou a personálem 1/1 + strojvedoucím, nebo zda jde o "šukafón" s doprovodem 0/0-S: ten první případ se ovšem na lokálkách vyskytuje jen výjimečně (pokud za "lokálku" nepovažujeme třeba trať Plzeň - Domažlice) ...