K-report
 

Archiv do 2. února 2009  

Diskuse K-report » Archiv 2009 » Železnice » Tratě a lokálky v okolí Prahy » Archiv do 2. února 2009 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4772
Registrován: 8-2003

Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 20:03:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-"A zkrácení autobusů na Dlouhou Míli? To je samozřejmě tutovka."

- Vy opravdu nevidíte rozdíl mezi linkou z Horních Počernic a linkou ze Slaného, nebo Chomutova? A mezi stanicí "rychlodráhy" a stanicí metra? Nechtěl byste náhodou, aby rychlíkové autobusy z Příbrami do Prahy končily na nádraží v Radotíně?


Praha již před více než deseti roky jasně definovala neochotu pouštět linkové autobusy dál do města, proto vybudovala, buduje a bude budovat terminály na okraji Prahy (Černý Most, Letňany, Dlouhá Míle a pod.). Tedy nezáleží na tom, odkud kam ta linka je, ale jak moc z daného směru chce pouštět autobusy na své území.
Kolem roku 2020 bude odpor Prahy proti autobusům na svém území tak silný, že pomalu ale jistě budou milostí pro linkové autobusy vyjma vnitropražské MHD autobusová nádraží jako Palmovka, Holešovice, Na Knížecí, Florenc,...
Takže ano, od Příbami se bude jezdit někam do Radotína.
Pour ne pas vivre seul
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 691
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 20:13:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Ovšem rychlík nikdy nebude jezdit po 10 minutách. Kompromis je někde uprostřed. Autobusy z Benešova je blbost a rychlé vlaky musí jet po půl hodině (ve špičce). Ovšem někdo je musí zaplatit (místo těch autobusů) a ten někdo musí chtít. Uvidíme, teď se to třeba po volbách změní. Ovšem vysvětlujte lidem, že místo po 10 to pojede po 30....
Ono to zase až tak špatné pro Středočechy není. Rozhodně víc toho najezdí Středočeši vlakem po Praze, než Pražáci ve středních Čechách. Vždyť v pracovní dny vlaky a 3xx po Praze jezdí víceméně pro Středočechy. Zkrátka základní obslužnost je pro sousední kraj zajištěna více než dobře, bonusovou rychlou by si ale měl kraj zaplatit.
Jinak malé upozornění - z hlediska mého bydliště jsou Čelákovice pomalu okrajová pražská část. Denně dojíždím z daleko větší vzdálenosti. Samozřejmě ten problém s požadavky na zastavení všude tam bude. A co s tím naděláte? Co myslíte že se stane, když se do zastupitelstva dostane třeba starosta Poříčan? Vsaďte se, že brzo budou krajem placené spěšné vlaky zastavovat v Poříčanech....
Zřejmě se k jednotnému IDS dojde. Samozřejmě ale bude fungovat dle principu: Kdo platí, ten poroučí. Jako je tomu dosud. Myslíte si, že ty zastávkové spoje jezdí jen tak, protože si rozhodli nějací úředníčci na ROPIDu? Jak si myslíte by asi reagovali obyvatelé a vedení obce třeba Podolanka, kdyby jim ubylo autobusů s poukazem na to, že dvě třetiny spojů byly převedeny na "rychlíky" a tento počet jim musí stačit? To by bylo křiku. Uvědomte si, že ROPID je spíše vykonavatel a řekněme navrhovatel změn. Všechny musí mít schváleny od těch, kdo linky dotují (města, obce, kraj, místní části). Když chce Brandýs zrušit 375, ať s tím požadavkem přijde, projedná-li se to s ostatními obcemi na trase, bude-li souhlasit kraj a seženou-li se na rychlíky peníze....

Anonym: Vlaky nejezdí na vlakokilometry, ale na koruny. Tedy přesněji na elektriku, dopravní cestu a díky personální obsluze. Nic z toho se neplatí kilometry, ale korunami. Jedno je jasné. Pokud zrušíte vlak v úseku StB - Lysá, neušetříte nic moc (trošku elektriky, trošku za dopravní cestu, na patech ani halíř), jako bonus přijdete o tržby. Takže výsledek je prostý. Klesne počet vlkm, ale zase naroste jednotková cena. A obávám se, že naroste i celková cena.

Bručoun: Ano, připouštím že se může zkrátit linka. Dovedu si představit, bude-li k tomu opravdu souhlas všech, zrušit 375. Ovšem je naproto jisté, že její spoje budou muset zůstat na území Prahy, tam si její zrušení představit nedovedu (navíc pozici místních částí na její trase je silná). Takže ušetřené finance na území StK budou, ale někdo musí zaplatit území Prahy. A Praha to asi nebude....

Vy jste přítel zrychlených modelů, lidé z menších obcí to vidí jinak. A z firem také. Jendoduché a prosté řešení můžou být zastávky na znamení, to je takový rozumný kompromis. Ovšem on s nimi nikdo nechce souhlasit.... Natož s projížděním. Teď řeším dokonce razantní požadavek místní části Kbely na zrušení zastávky na znamení na lince S3!

A co když dopravce penízky z jedné linky přehazuje do jiné linky? A dopravce který to nedělá zase jaksi zapomíná jezdit v obdobích slabší poptávky....

Ohledně Dlouhé Míle můžu vidět jaký rozdíl chci. Vy taky. Jisté je jedno - Praha 6 po její výstavbě autobusy dál do města nepustí. Jisté je, že po dobudování metra na Veleslavín budou autobusy jedoucí po Evropské končit zde, po vybudování Dlouhé Míle (ať železniční nebo metro) se zkrátí sem. Praha 6 městské ani příměstské autobusy po Evropské nechce. Tak jsem zvědavý, kam byste jako chtěl s těmi autobusy ze Slaného či Loun jinam jezdit. Jinak osobně tedy nevidím rozdíl mezi autobusem z Mladé Boleslavi a Slaného ani v autobusu z Brandýska či Jiren.

Bručoun II: A nemyslíte, že ten vzduch vozí, protože to někdo tak chce? I Mořina na konci linky chce nějaký přijatelný interval. A vždycky tam přijede pár lidí. Jak to chcete řešit? Do Mořiny jedou za 4 hodiny? Polský model?

BručounIII: Asi si to tak ten kdo platí přeje. Upozorňuji, že neplatí ROPID!

Orky: Tam není odmítání, tam je pouze to, že zrychlené spoje asi nikdo nechce platit. Je tak těžké pochopit, že pražští politici jen těžko obhájí financování spoje, který v Praze zastavuje jen jednou či dvakrát?

Bručoun IV: A jak byste ten Nymburk chtěl vozit? Častěji to prostě po stávajících tratích nejde. Bylo přání zavést tři zrychlené posilové vlaky ráno z Lysé. Co s nimi projet? Po Mstěticích se zdála nejzbytečnější Jiřina. Netrvalo to dlouho a z Čelákovic přišla připomínka k jízdnímu řádu: Jak je možné, že nějaké vlaky nezastavují na Jiřině? Kraj vyhověl požadavku významného města. To tak dalo jasně najevo svůj postoj: Radši mít obsluhu u baráku co nejčastěji, než nějaké zrychlené vlaky. Takže jak chcete ty zrychlené vlaky zavést? Převálcovat místní samosprávy? To není pro kraj tak jednoduché....

Bručoun V: Jasně linky vznikly jako produkt volné soutěže a teď si je dopravci nechávají dotovat. Opravdu si myslíte, že je to takhle? Nezapomeňte, že provozuje-li dopravce dotované i nedotované spoje, jen těžko oddělíte to, co je ve skutečnosti dotováno!

Saxiradim: Taky už mě to vyčerpává. Myslím že kolegovi Bručounovi nejvíc pomůže srážka s realitou. Nevím sice co dělá, kde pracuje, ale tipuji, že zatím studuje. Na studiích jsem měl taky mnoho myšlenek, namalované systémy jak by to mělo fungovat, jak by to bylo krásné. Postupem času jsem zjistil, že všechno je jinak. Rozhoduje ten kdo platí. A ten kdo platí má zpravidla s dopravním inženýrem společného jen málo. Naopak obce mají někdy požadavky zcela odporující myšlenkám dopravního inženýra. Jelikož ale platí, tak se jejich požadavkům musí vyhovět. Dovolím si vzpomenout případu linka 382, možná tady někdo tuší jak to bylo. Politik zavelel a den před výjezdem se měnila trasa.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1353
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 20:17:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Saxiradim: psal jsem něco o zkracování panťáků? Je velmi snadné nějakou myšlenku zásadně překroutit, změnit její smysl, a pak ji úspěšně vyvrátit ...

Zkuste si někdy prostudovat, kolik veškerých busů jezdí přes Vráž, jak moc mají pravidelný mají interval, a jak souvisí vytíženost s počtem souběhů atd. Vy nejen, že o tom nemáte ponětí, ale ještě Vás to pobavilo. Pokud považujete za nemožné otočit autobus mezi Prahou a Berounem, tak přeji příjemnou zábavu.

Co se týče Vaší narážky, tak samozřejmě nerozumím všemu. Taky nepíšu zdaleka o všem a nevyjadřuju se ke všemu. Ale Vy jste nyní evidentně podlehl pokušení vymezit se vůči něčemu, co moc neznáte...
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 692
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 20:19:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Bod 2 je výborná myšlenka. Jen musíte mít dostatečnou kapacitu pro všechny na trati se vyskytující systémy. A musíte je na trať porovnat, nezapomeňte, že dálková doprava má přednost. A pak už nezbývá než doufat, že město Černošice nenapíše dopis, že nemá žádný přímý vlak do Berouna a vždy musí přestupovat. A další problém získáváte, jak tento systém aplikovat mimo špičku.

Bkp: Ne, v rámci akce Sekyra Group by mělo vzniknout autobusové nádraží někde v prostoru severního nástupiště. Jen není tak úplně jisté, jestli vznikne předtím, než se zabere pro výstavbu autobusák Na Knížecí. Pokud by k tomu došlo, pak developer navrhoval odklon linek ze Strakonické na Zličín (ten je ovšem již také plný...). Takže Radotín by byl ještě dobrej. Zase jedna srážka s realitou, která nemá s dopravním inženýrstvím mnoho společného.
Anonym
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 138
Registrován: 11-2008
Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 20:40:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

aa: To s vámi nesouhlasim ta čáska se pohybuje kolem 2000000 ročně což je už docela problém když tam skoro nikdo nejezdí. Jediný co by se nezkrátilo jsou ty mzdy. Jinak žst. Stará Boleslav má na toto parametry aby zde končili vlaky. Chovejte se jako ekolog( většina elektřiny pochází z tepelných elektráren.}
Saxiradim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 681
Registrován: 11-2005

Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 20:54:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zkuste si někdy prostudovat, kolik veškerých busů jezdí přes Vráž

Vím, často tam vozím svoji holku na bus či jí tam vyzvedávám - je to v některých případech rychlejší a ekonomičtější, jak do Berouna... Ale to jenom mimo...
Ale jen jsem nepochopil, co já mám společného s Vráží, že na ni poukazujete...nikdy jsem se o ni v poslední době nezmínil, a na nádraží jsem nebyl asi už nějaký ten rok, co tam skončil jako výpravčí můj kolega...jen občas jedu přes přejezd - taková nostalgie přes ten přejezd s mechanikama...

Přeci pana onoho Bručona nemůžu v ničem dostihnout...
Každý nemůže být nejlepší, ale my se o to snažíme.... www.saxi.cz


VÝTOPNA ZDICE - Nejbližší otevření muzea je až v roce 2009 o víkendu 5. a 6. dubna tuto dobu se už muzeum ubralo k zimnímu spánku - na viděnou v roce 2009
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1355
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 21:03:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: ale já integraci Neratovic nepopírám. Jen upozorňuju na možné mouchy.

-aa-: hned po prvním příspěvku jste na mě vyrukovat dost zhurta, a pořád přitvrzujete. Zkuste to netahat do osobní roviny. (Se studentem jste se netrefil. Kdo jsem, to jsem nedávno na tom to fóru psal. Teď se mi nechce to opakovat.)

"jste přítel zrychlených modelů, lidé z menších obcí to vidí jinak. A z firem také. Jendoduché a prosté řešení můžou být zastávky na znamení, to je takový rozumný kompromis..... A nemyslíte, že ten vzduch vozí, protože to někdo tak chce? I Mořina na konci linky chce nějaký přijatelný interval. A vždycky tam přijede pár lidí. Jak to chcete řešit? Do Mořiny jedou za 4 hodiny? Polský model? "

Kdo píše o Mořině? Vy smysl té myšlenky pořád stahujete někam jinam, a ten změněný smsyl pak velmi snadno vyvracíte.

Píšu například o Loděnicích, Vráži a podobně. Spousta zbytečných souběhů. Rudná, opět spousta zbytečných souběhů. Průmyslová zóna, to samé. Udělejte si souhrnné jízdní řády, v rozhodujících úsecích. Pak se jděte podívat do úseku Rudná-Beroun na vytíženost. Uvidíte sám, jak nehospodárný model kraj a Ropid svou nespoluprací vyprodukovaly.

Racionálním přístupem k souběhům PID a SID by se daly maximální intervaly ZKRÁTIT a počet spojů ZMENŠIT. Ale kde se nechce, tak pochopitelně nejde nic.

Jistěže chápu, že se dobré věci někdy obtížně prosazují. Ale proč kvůli tomu musíte shazovat jakýkoli námět na vylepšení....

"zrychlené spoje asi nikdo nechce platit."

...ani kdyby se na ně vydělalo odstraněním souběhů? U vlaků je to složitější, protože projíždějící vlak znamená díru v JŘ. Ale souběhů busů se vyskytuje obrovské množství. Když jsou dva souběžné busy, tak jeden může být zrychlený, a druhý pomalý, aniž by někdo měl důvod ke stížnostem.

Zajímavé je, že uvnitř kraje, zcela mimo působnost Ropidu, se zrychlené spoje leckde vyskytují. I zrychlených linek do Prahy, finacovaných výhradně krajem, je poměrně dost. Přijde mi, že nehrajete úplně na rovinu. Že tou žábou na prameni zdaleka není jen neochota kraje. Kdo nechce, kraji žádné vylepšení jistě "neprodá".
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1300
Registrován: 4-2003
Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 21:10:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-:Jinak osobně tedy nevidím rozdíl mezi autobusem z Mladé Boleslavi a Slaného ani v autobusu z Brandýska či Jiren.

To byste si měl vzít silnější brýle...... Ale teď vážně, pokud by vedlo kupříkladu metro C z Hájů až někam do Měcholup k trati 220, také byste tam vybudoval přestupní terminál, kde byste ukončil rychlíky od Budějovic a nechal cestující přestupovat? Jaký je rozdíl mezi cestujícím jedoucím z Tábora a cestujícím jedoucím z Mladé Boleslavi? Má jeden mít privilegium cestování bez přestupu do centra díky tomu, že použil vlak a ten druhý, že použil autobus, být přestupem sankcionován? Proč? Je snad vlak nějaký nadprostředek a jeho cestující nějakým nadčlověkem? Ne. Je to jen hloupá snaha někoho, kdo nemá o potřebě nepříměstského cestujícího absolutně žádný šajn. Pokud něco potřebuje omezit, tak je to IAD, nikoliv VHD realizovaná autobusy a jezdící mnohdy bez dotací.

Pokud cestující je motivován k použití VHD pouze cenově, je to trochu málo. Rozhoduje se také jak pohodlně pojede, tj. zda dojede až do centra, nebo jestli se bude muset vyklopit z autobusu na Černém Mostě, když auto bude muset zaparkovat tamtéž.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1356
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 21:19:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Praha již před více než deseti roky jasně definovala neochotu pouštět linkové autobusy dál do města," ... protože politici chtějí prodat co nejvíc ploch developerům, a protože se chtějí blýsknout před voliči, jak urputně bojují za jejich zájmy. Však ono se to Praze vrátí v podobě vyššího počtu aut. Ale tahle souvislost není na první pohled zřejmá, takže to znovuzvolení neohrozí ...

Až něco podobného udělá každé město, tak se z Prahy do J.Hradce bude místo přímého busu jezdit s přestupem v Náchodě a v Plané, a z (táborského) Náchoda do Plané se pojede MHD.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1036
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 21:21:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: Podolanka měla v roce 2004 488 obyvatel. Opravdu si myslíte, že tato obec potřebuje interval v ranní špičce 10 minut? Zrovna v tomto případě bych do toho šel a spoje začínající v Podolance zkrátil do Vinoře a místo toho na úkor 302 vedl do Přezletic. Přezleticím by se zkrátila dostupnost centra o nějakých 5 možná více minut.
Umění dopravního inženýra je vysvětlit objednavateli, proč není vhodné, aby každý spoj stavěl v každé díře o pár obyvatelích. Měl by objednavateli být schopen vysvětlit, že je vhodnější model s rychlými vlaky/busy pro větší města proložený pomalejšími, protože tak získá víc lidí z velkých měst a zastávkami v dírách, kde nastoupí pár lidí propálí bržděním víc proudu, než kolik vydělá na jízdenkách.
Mám z vašich příspěvků pocit, že by bylo lepší, kdyby třeba z Nymburka jely osobní vlaky ráno po 15-i minutách stavící všude než proloženě 2 rychlé a 2 zastávkové. Do roka a do dne by pak začaly jezdit nedotované autobusové linky Poděbrady-Nymburk-Praha
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1357
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 21:23:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bram: souhlas. Zdá se, že většina přispěvatelů tohoto fóra v životě nemusela dojíždět do Prahy z místa, kde není vlak.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4777
Registrován: 8-2003

Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 21:38:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je to jen hloupá snaha někoho, kdo nemá o potřebě nepříměstského cestujícího absolutně žádný šajn.

Zdá se, že většina přispěvatelů tohoto fóra v životě nemusela dojíždět do Prahy z místa, kde není vlak.


Já jsem dojížděč a kdo je víc?
To že někdo od někud dojíždí je důvodem k tomu mu to co nejvíce usnadnit bez ohledu na okolnosti?
(Ponecháme-li stranou, že busoví dojíždějící sami preferují linku "k prvnímu metru" - viz. SA na Zličíně, či Černém Mostě.)
Pour ne pas vivre seul
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1358
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 21:39:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"ušetřené finance na území StK budou, ale někdo musí zaplatit území Prahy. A Praha to asi nebude...."

Kdo platí u současných linek 346 a 367 km ujeté na území Prahy? Předpokládám, že kraj. Proč by to u nových spojů těchto linek mělo být jinak? Proč to tak dramatizujete?

Pokud kraj ušetří na svém území kilometry, a dá je na linku 346, tak by mu s tím Ropid měl rád pomoci, protože Praha tím nijak neutrpí, a kraj získá. PID udělá krok k racionálnímu systému dopravy, a Ropid větší prestiž. A nebo jsou v tom ještě nějaké nepřiznané/nepřiznatelné okolnosti?
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1359
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 21:45:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Já jsem dojížděč a kdo je víc?"

Zřejmě jste zastánce názoru "Prahu autům". Jinak si vaši reakci neumím vysvtělit.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1037
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 21:48:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bram: Tohle bych posuzoval případ od případu. Proč třeba busy od Tábora tahat až na Florenc, když do centra Prahy jede z Tábora taky přímý vlak? Občané z pražských sídlišť taky jedou autobusem k nejbližšímu metru a pak metrem. Proč by takto nemohli jezdit ostatní, co přijedou busem do Prahy se vzdálenějších míst? Zrovna na tomhle nevidím nic špatného. Podobně vazba bus x vlak v příměstské dopravě.
Bude-li někdy na Dlouhé míli metro, vůbec bych se tam ukončení busů od Slaného nebál (podobně jako končí dálkové busy na Roztylech, Černém Mostě apod).
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Anonym
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 140
Registrován: 11-2008
Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 21:49:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Všichni ČSAD NEMÁ OPAKUJI NEMÁ dostatek autobusů aby udržel součastný stav natož aby ještě více rozvíjel veřejnou dopravu. Sojovice mají taky cca.500 obyvatel a jede jim tam jenom 8 busů denně tak co naděláme s Podolankou?? to samé.Mimochodem díky Orky.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4779
Registrován: 8-2003

Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 21:51:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun:
Rozhodně nepovažuji auta za špatnost, zlo(čin), zavrženíhodnost, škodnou,...
Jinak doporučuji můj příspěvek nevnímat emocemi, ale obsahem.

(Příspěvek byl editován uživatelem bkp.)
Pour ne pas vivre seul
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1038
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 22:05:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Anonym: Je hromada takto velikých obcí, které nemají ani víkendovou dopravu. A my se tady přeme, jestli má mít stejně velká Podolanka interval 10 minut.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Anonym
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 141
Registrován: 11-2008
Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 22:12:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky:Podolánka je. A ČSAD tam na tyto výkony posílá jediné dva nízkopodlažní autobusy ty by se po zredukování této linky uplatnily jako MHD v Brandýse. Prostě to nechápu jak myslí u ČSAD měli to před rokem přenechat dopravnímu podniku, takhle spolkly velké sousto.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1039
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 22:34:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Anonym: DP ještě ve větším snad problému na ČSAD Střední Čechy. Dopravce odjezdí to, za co mu objednatel zaplatí a na co má dopravní prostředky. Pokud je kraj těch 10 minut v Podolance zaplatit, tak on to bude jezdit, i kdyby to jezdilo úplně prázdný.
Ty NPA si vyřvala Vinoř, protože chtěla mít NPA spojení na Českomoravskou.
Ty krátké spoje na 375 moc zredukovat nejdou, to by zase chybělo v Praze. Muselo by dojít k jisté optimalizaci a výměně výkonů mezi DPP a ČSAD.
Pokud je zájem to dále řešit, navrhuji přesun do autobusové sekce, abychom neplevelili železniční diskusi.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 693
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 22:41:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Anonym: Mezi námi, když už rušit osobní vlaky Lysá - Stará Boleslav, to už bych je upálil rovnou ve Všetatech. Samozřejmě s příslušnou autobusovou náhradou. Končit osobní vlaky ve Staré Boleslavi je ptákovina. Mimochodem, kdyby k tomu zrušení osobních vlaků došlo, pochválí Vás objednatel dálkové dopravy. Konečně padne poslední rozumný důvod, proč stavět s hradeckými rychlíky v Lysé nad Labem (pak už zůstane osamocný důvod politického lobbingu).

Bručoun: V osobní rovině? To bych neřekl. Zkrátka když někdo nebere v úvahu realitu, kladu si otázku jestli je to proto, že ji nezná nebo proto, že ji nechce znát. Není mým cílem si z Vás tady dělat srandu nebo Vás nějak shazovat, mým cílem je, abyste pochopil, že ne vše je tak jednoduché jak si myslíte a ne vše by šlo realizovat tak, jak by se Vám líbilo.
Kdo píše o Mořině? Kdo píše o nevytížených koncích PIDilinek v regionu? Ale budiž, určitě někde nebudou jízdní řády optimální. To zcela určitě nejsou a naštětsí to nejsem já, koho takové problémy mají trápit (profesně nemám s autobusovými jízdními řády vůbec nic společného). Samozřejmě ty třecí plochy jsou tam, kde se střetává SID a PID. Proti zrychleným busům já nic nenamítám, když si je zaplatí ten, kdo má prospěch. A jestli má někdo zodpovědný jiný názor (třeba ten kdo autobusy má na starosti), to už není problém můj. U vlaků vím jistě jedno - finance na zrychlené vlaky nejsou, infrastruktura není a zájmem je mít primárně v okolí Prahy četnou místní obsluhu.

Bram: Rozdíl mezi vlakem a autobusem směřujícím do Prahy je ten, že jeden slouží jako základní síť, druhý jako doplňková. Ale jisté je jedno. Můžu si o tom myslet co chci já, můžete si o tom myslet co chcete Vy, můžeme se třeba oiba domnívat, že Slaný musí jezdit na Dejvickou či Hradčanskou (proč ne ale třeba na Muzeum, proč zrovna jen Praha 6?), jisté ale je jedno: město ty autobusy dovnitř pustit nechce. A o tom jsem nerozhodl já. Zkuste jen tak zkusmo poslat dotaz na Prahu 6, jestli budou busy od Slaného po výstavbě Dlouhé Míle nadále jezdit na Dejvickou.
A ohledně úvahy o vlaku jako nadprostředku je správná. V civilizovaných zemích je kolejová doprava považována za nadřazenou vůči dopravě několejové. Je to tak běžné, není to pražský vynález.

Bručoun: No, na té ulici na Dejvické se developeři teda rozjedou, tam bude v autobusové zastávce vysloveně hyper obchodní centrum. Neuvažoval jste také někdy o tom, že se místním obyvatelům nelíbí, když jim smrdí autobusy pod okny a tamtéž se jim zhlukují tlupy cestujících na ně čekajících? Takto byla Skalka vyhnána na Depo Hostivař. Těch stížností na odstavené autobusy co tam bylo. Na Dejvické je situace podobná.

Orky: Podolanka ne, ale Vinoř už to vidí zcela jinak. Zkrátka podle mého - 375 ať si klidně někdo v kraji odstřelí (když mu to projde u všech obcí), ale v Praze z ní zmizí jen málokterý spoj.
Pokud jde takový model realizovat, pak proč ne. Jde realizovat pokud je k dispozici dopravní cesta, vozidla, finance a není jiné politické zadání.
Poděbrady - Nymburk - Praha? A že ty autobusy nevyjedou už dneska? Jeden rychlík za hodinu, osobáky dokonce jen dva za hodinu, že by zrovna při zdvojnásobení počtu Os vlaků (jako že se s tím nepočítá) měly vyjet autobusy? V Poděbradech lze v posledních letech pozorovat trend spíš opačný. Postupně mizí jedna dálková linka za druhou. A nějak jsem si nevšiml, že by to někomu vadilo.

Bručoun: Už jsem tu jednou rozvíjel teorii, že obce s horší infrastrukturou jsou zpravidla levnější (pozemky, byty apod.). A obyvatelé, kteří se do nich nastěhují, pak chtějí služby jako v těch dražších. Pokud se někomu nelíbí dojíždění ze Slaného, nic mu nebrání v přestěhování třeba do Radotína. Je to otázka peněz.

Bkp: Nejlíp uděláme, když se natáhnou všechny autobusy na Florenc. A nejen meziměstské, ale i ty městské. A ještě líp je pošleme na Můstek. A metro můžeme rovnou zrušit. Takhle by si to tu někteří asi představovali. Dojížděči ze Slaného, Českého Brodu i Šeberova by konečně měli rovné podmínky a mohli bezpřestupově dojet až do centra.

Bručoun: Já bych s tím problém neměl! Za ROPID mluvit nemůžu. Nebyl jsem to náhodou já, kdo doporučoval Brandýsu spíše rychlé linky na Černý Most místo vlaku přes Čelákovice? Že to vyjde levnějí?

Anonym: Nevycházejte z dogmatu, že v BnL-StB může zajišťovat autobusou dopravu pouze ČSAD Střední Čechy. Zkuste se nejdřív poptat u nějakého jiného dopravce v okolí. Třeba Kolín nebo Mladou Boleslav bych zkusil.

Orky: O Podolanku nejde, spíš o tu Vinoř. Ovšem já si osobně myslím, že to zrušení 375 vyvolá v BnL-StB mnoho špásu. Obyvatelstvo bude nadšené tak napůl. Záleží na tom, co se nabídne místo toho. Vlaku oklikou přes Čelákovice bych moc nevěřil. S rychlými autobusy k metru už bych to viděl spíš.
Anonym
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 142
Registrován: 11-2008
Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 22:55:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

aa: říká vám něco že ve Staré Boleslavi vystupuje 25 lidí na spoj?? Do STB to ještě nějaký smysl dává ale dál už ne.
Anonym
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 143
Registrován: 11-2008
Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 23:00:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

aa: Mě by se taky líbila mladoboleslavská arriva ale to by zase začaly řvát z čsad a protestovali by tím způsobem že by nebyla obsluhována půlka Středních čech. Nechci dopustit situaci z Ústeckého kraje jestli chápete, byla by to dopravní apokalypsa.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4780
Registrován: 8-2003

Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 23:06:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Už jsem tu jednou rozvíjel teorii, že obce s horší infrastrukturou jsou zpravidla levnější (pozemky, byty apod.). A obyvatelé, kteří se do nich nastěhují, pak chtějí služby jako v těch dražších. Pokud se někomu nelíbí dojíždění ze Slaného, nic mu nebrání v přestěhování třeba do Radotína. Je to otázka peněz.

Přesně tak. Tesat do kamene.
Pour ne pas vivre seul
Anonym
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 144
Registrován: 11-2008
Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 23:09:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Uzavřeme diskuzi o trati 074, žádných významných změn co se týče autobusů na Prahu nenastanou. Pouze se výrazně zredukuje linka 375, a zruší linka 603. Tím dojde k úspoře několika autobusů, a tím nebude docházet k tomu že autobusy prostě nepojedou. Zařazení trati 074 do eska aby mohly platit jízdenky MHD. Zredukovat počet spojů linky 405. Jak uvažoval aa interval 60-80 min. od 5:00-20:00. Tím dojde k další úspoře busů. Na trati 074 zavést ve špičkách 30.min. interval. Pak dojde k tomu že Královice a Toušeň bude tuto linku používat k cestě do Prahy. Do těchto míst nezajíždí žádná linka PID směřující do Prahy.Tím si myslím že dojde k rovnováze. Vaše názory na toto řešení??
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5513
Registrován: 8-2004

Odesláno Pondělí, 02. února 2009 - 00:13:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pár postřehů:
-aa-:
Jendoduché a prosté řešení můžou být zastávky na znamení, to je takový rozumný kompromis. Ovšem on s nimi nikdo nechce souhlasit...
V případě Kbel tuto nechuť nechápu. Naprosto jsem chápal ovšem tu nechuť v pražské MHD, kde před časem propukla horečka "na znamení" a do této kategorie sklouzla taková zast. Radiová, kde zastavuje několik linek mezi nimiž lidé vzájemně přestupují.

A jak byste ten Nymburk chtěl vozit? Častěji to prostě po stávajících tratích nejde.
Pokud nebudou odklony z 011, je volno minimálně o půl hodiny vedle současných hradeckých R.

a pořád přitvrzujete
V tomto musím dát Bručounovi (i po minulých zkušenostech) za pravdu. Můžete mít pravdu, ale pokud jí neumíte dobře podat, těžko o ní protistranu přesvědčíte. (Jinak nic proti Vám.)

Bram, -aa-:
kdyby třeba z Nymburka jely osobní vlaky ráno po 15-i minutách stavící všude než proloženě 2 rychlé a 2 zastávkové
Problém je v tom, že ten systém se měl jinak vyvíjet už dříve. Pokud by některé vísky od začátku projížděly zrychlené busy, tak by se tyto prosadily podle mne snáz, než když se už jednou zavedené zastavování ruší.

-aa-:
Rozdíl mezi vlakem a autobusem směřujícím do Prahy je ten, že jeden slouží jako základní síť, druhý jako doplňková.
To nelze brát tak dogmaticky. Zrovna v případě toho Brandýsa, u kterého tato sáhodlouhá diskuze začala, jste, pokud si pamatuji, sám napsal, že základ je bus a vlak jen jako doplněk (a s tím souhlasím). Podobně jsou na tom (ať se to komu líbí nebo ne) i Slaný nebo Příbram. To jsou, podle mě, dost velká města na to, aby byla spojena s Prahou vlastní radiálou, ovšem z infrastrukturních důvodů musí být autobusová.

Neuvažoval jste také někdy o tom, že se místním obyvatelům nelíbí, když jim smrdí autobusy pod okny
Pokud autobus pojede přímo a auto bude třeba zanechat na P+R na okraji, dojde jistě k razantnějšímu omezení hluku a emisí a současně bude mít VHD důležitou výhodu, která jí zatraktivní. Ovšem je třeba umět toto dobře prodat (nejen u uživatelů těch busů, ale i u těch obyvatel "za okny"), říká se tomu marketing.

-aa-:
Takto byla Skalka vyhnána na Depo Hostivař.
A proto se tam (nebo na Háje) opět vrací.

A obyvatelé, kteří se do nich nastěhují, pak chtějí služby jako v těch dražších. Pokud se někomu nelíbí dojíždění ze Slaného, nic mu nebrání v přestěhování třeba do Radotína.
To by pak ale obyvatel takové Kadaně nebo Chomutova měl být rád za hnědouhlené doly...

Anonym:
Nechápu to zrušení 603...
Pochvala nic nestojí, přesto mívá dobré výsledky.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1360
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 02. února 2009 - 00:35:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Nejlíp uděláme, když se natáhnou všechny autobusy na Florenc. A nejen meziměstské, ale i ty městské. A ještě líp je pošleme na Můstek. A metro můžeme rovnou zrušit. Takhle by si to tu někteří asi představovali. Dojížděči ze Slaného, Českého Brodu i Šeberova by konečně měli rovné podmínky a mohli bezpřestupově dojet až do centra."

Osvědčená metoda. Zparodovat, překroutit, a pak se tomu vysmát. Jedné krajnosti oponovat druhou krajností, a nic mezi pro jistotu nepřipustit ...

"když někdo nebere v úvahu realitu, kladu si otázku jestli je to proto, že ji nezná nebo proto, že ji nechce znát..... ne vše je tak jednoduché jak si myslíte a ne vše by šlo realizovat tak, jak by se Vám líbilo."

Samozřejmě, že nejde všechno přesně tak jak by člověk chtěl. Ale současný systém PID je pro dojíždění ze vzdálenějších obcí natolik uživatelsky nepříjemný, že může lákat jedině cenou, a obtížností parkování v Praze. Prvním krokem k nápravě je uznání faktu, že současný stav není uspokojivý. To, že rychlost příměstské dopravy z větších vzdáleností není dostatečná, je zjevný fakt. Principy, které povedou ke zrychlení denního dojíždění jsou celkem jasné: zrychlené špičkové spoje současně s redukcí souběhů na málo vytížených koncích. Dále projíždění nejničemnějších zastávek vybranými linkami. Jde o to tuto realitu nepopírat, i když změny nejsou uskutečnitelné hned. Proto, že nejde všechno hned ještě nemusíte tvrdit, že oponent nezná realitu. Oponent totiž má oprávněný dojem, že do kanceláří Ropidu a jeho chlebodárce reálná potřeba rychlejší příměstské dopravy hned tak nepronikne. Na krajský úřad, soudě podle stavu krajem "organizovaných" linek, tato potřeba doléhá daleko snáz. Protože tyto linky ve skutečnosti peče dopravce přímo s obcemi, a kraj (když budu trochu přehánět) dává jen limity peněz.

Taky se mi zdá, že sázíte na krátkou lidskou paměť. Z mnoha směrů zrychlené spoje před Ropidem existovaly (třeba špičkové busy od K.Hory-Kostelce, nebo zrychlené vlaky z Dobřichovic). Ropid byl tím, kdo je obětoval na oltář zastávkovosti. Před ropidem měly všechny autobusové linky daleko méně zastávek, a vyšší cestovní rychlost. Ropid byl ten, kdo přišel s konceptem důsledné maximální zastávkovosti. Žádný jiný organizátor veřejné dopravy nevytváří tak krutě zastávkové linky. Ropid byl ten, kdo původně přesvědčil obce o výhodnosti tohoto konceptu. To všechno je realita. Proč ji popíráte? Protože by bylo nedůstojné po letech otočit, a začít se vracet k dřívějšímu schématu, kdy nestaví všechno úplně všude? Asi není jednoduché přiznat, že koncept totální zastávkovosti je slepá ulička. Byť jak píšete, v případě autobusové dopravy nejde o Vaši osobní slepou uličku ...

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1301
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 02. února 2009 - 08:09:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: A ohledně úvahy o vlaku jako nadprostředku je správná. V civilizovaných zemích je kolejová doprava považována za nadřazenou vůči dopravě několejové. Je to tak běžné, není to pražský vynález.

??????????

Je to úvaha, která je správná po splnění jedné počáteční podmínky: Vlak musí nabídnout alespoň to, co nabízí autobus. Pokud se tak neděje a to se v případě spojení z Mostu, Loun, Mladé Boleslavi, Liberce, atd. rozhodně neděje, tak výše zmíněná úvaha má zcela nežádoucí účinky. Jaké, je tu mnohým lidem jasné. Vám ale asi nikoliv.
Radekc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 147
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 02. února 2009 - 09:13:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Anonym: pořád nechápu, jak na 074 chcete provozovat interval 30min ve špičce, bez křižování v Toušeni. To se prostě nestihne ani po "zrychlení" trati.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1040
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 02. února 2009 - 09:57:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já rozumím tomu, že Praha nechce platit vlaky, které na jejím území nestaví a riozumím tomu.
Bohužel kolega -aa- mě přesvědčil o tom, že ROPIDí priorita je skutečně o to nabídnout každé díře co nejkratší intervaly na úkor smysluplné rychlé krajské dopravy na střední vzdálenosti. Ja fakt, že současný PID se svou vzdálenosti do 40 km prakticky dálkové železniční linky nepotřebuje, protože většina velkých železničních měst je stále za hranicí PIDu a nebo u nich převládá přeprava autobusy. U busů tu už tolik neplatí.
Dopručil bych zodpovědným pracovníkům exkurzi do jihomoravského kraje, aby se podívali, jak se dělá IDS v českých podmínkách. Teď v prosinci vznikla rychlíková linka Břeclav-Brno ve špičkách v hodině a již dlouho před tím jezdily alespoň v ranní špičce zrychlené vlaky.
JMK má však jednu podstatnou výhodu a to je že je to jeden správní celek.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 694
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 02. února 2009 - 10:09:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Anonym: Na Vás mám několik věcí:
- pořád jste mi neodpověděl, jak chcete dostat armádu lidí z BnL v Čelákovicích do vlaku na Prahu.
- pokud zrušit Os StB - Lysá, pak už rovnou v celém úseku Všetaty - Lysá. Již před dávnými dobami jsem říkal, že lepší by bylo zavést v této relaci autobus, který by vymetl všechny okolní vesnice. Samozřejmě lze očekávat stížnosti lidí, kteří tento vlak využívají jako přípoj k hradeckým rychlíkům, což by se samozřejmě při použití autobusu rozpadlo.
- Že by ČSAD StČ bylo něco jako DPÚK? V tomto případě máte možná pravdu. Ovšem když by něco nebyli schopni zajistit sami, proč se jich milostivě doprošovat, zda může jezdit jiný dopravce?
- Zařazení vlaku do Eska nemá vliv na platnost jízdenek PID ve vlaku, to jsou dvě odlišné věci. Zařazení tratě Čelákovice - Neratovice do Eska jsem navrhoval, ale marketing nesouhlasil. Plná integrace PID, tam by možná pomohlo, kdyby město BnL-StB (popř. i Toušeň) toto požadovalo na kraji i ROPIDu. Jinak ale samozřejmě předplatní jízdenky PID na trati 074 již dávno platí, takže pro denní dojíždějící je možnost PID používat. Jinak ohledně GVD 2010 si myslím že navrhnu řešení s preferencí přípojů v Čelákovicích na Prahu (tzn. dva takty, které se změní cca v poledne), ale nejsem objednatel, tudíž nemůžu zaručit, jak to dopadne. Toušeň samozřejmě do Prahy jedině vlakem, s tím souhlasím.

Hroch:
- V případě Kbel já taky ne.
- Dokud nebudou odklony. A až budou, pak co? Řekmeme lidem: Milí cestující, jsme rádi že jste si na nové vlaky zvykli, ale teď Vám je zase na 3 roky zrušíme. Teď je to v zásadě jedno, protože SŽDC udává, že by ráda 2010 Úvaly - Běchovice začala. Takže znovu se bavme o spěšných vlacích Pdy - Pha po skončení této výluky. Jenže to by zase měly začít práce Praha - Lysá a jsme na takových 5 lete zase tam, kde jsme byli. Popravdě řečeno z hlediska vlastního prospěchu bych ty spěšňáky přivítal, protože bych je sám využíval. Ovšem bohužel....
- Protistranu zase až zase tak moc přesvědčovat nepotřebuju. Buď to chce pochopit nebo nechce. Komu se moje názory nelíbí, nechť se neuráží a nadále sní své sny. Jen chci dotyčného seznámit se skutečností, že můžou existovat určité další faktory, které by při reálném návrhu měl brát v úvahu. Přesvědčovat ovšem musím jiné,
- 382: Však hurá! Proti jejímu vedení na Depo se postavili obyvatelé vesnice, kde funkcionaří v ODS ten, kvůli komu se narychlo přesouvala.
- Já bych se třeba do Kadaně stěhoval, pokud bych měl úmysl pracovat v dole nebo v elektrárně. Jinak by mě tam nikdo nedostal. A kdybych tam bydlel, tak rychle prchám. Podobně jsem byl kdysi (rodinně) přesídlen do Prahy a jak to šlo, rychle jsem z ní prchnul.

Bručoun (ale i Hroch a Bram): Pánové, kam byste tedy s těmi autobusy chtěli jezdit? Metro Praha staví právě kvůli tomu, aby mohla omezovat autobusy po městě. Hází do toho docela slušné peníze (městské!), tudíž jen těžko lze očekávat, že někdo postaví metro a pak u něj autobusy neukončí a pošle je dál do města, kde je obyvatelé ani nechtějí. Není to o tom co chci nebo nechci připustit, je to o tom, jaká je realita. Jestliže vím, že Praha 6 by nejradši vyhnala všechny autobusy z Dejvické a činí pro to maximum (Evropskou ukončit Veleslavín, následně Dlouhá Míle, do Suchdola tramvaj...), pak tady nebudu spekulovat o tom, že by bylo dobré Slaný neukončovat na Dlouhé Míli. Ostatně proč třeba SA končí s Liberecem na Černém Mostě?

Bručoun: Tak v autobusových jízdních řádech PID jsou různé nedostatky, to přiznávám. Najdu tam občas i daleko horší věci, než neexistenci zastávkových spojů (podívejte se třeba na kvalitu návaznosti linky 461 na vlaky ve Strančicích nebo na 303 v Klánovicích). Ale i zde má vedení určité představy a já nejsem ten, kdo rozhoduje. U vlaků jsem provedl na základě dlouhodobého popichování od nejmenovaného člena zdejšího DF pokus nadhodit myšlenku pásmového provozu na S1. A bylo mi řečeno, že v žádném případě. Požadavek je zastávková 30 min. na dlouhém rameni, 15 min. na krátkém rameni a spěšné vlaky, které zastavují ve frekvenčně zásadních bodech. Jelikož na to nemám jednoznačný názor (podle mého obě možnosti jsou možné), tak zatím pásmový provoz odkládám kamsi do šuplíku a možná se k němu vrátím časem.
A k těm zrychleným vlakům z Dobřichovic? Stížnosti ze Všenor a Mokropes chodí i na to málo, co projíždí. Je třeba si uvědomit, že žádný jiný objednatel nemá takovou hustotu osídlení. Třeba na takovém OREDO bych tvrdě prosazoval metodu rychlý vs. pomalý vlak. Vždycky mě štvala nechutně pomalá osobáková 026 (částečně odstraněno v letošním GVD, aspoň na severní části tratě) a nadále se mi nelíbí osobáková 041. Jenže ono ty podmínky v KHK a v okolí Prahy jsou úplně někde jinde....
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 695
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 02. února 2009 - 10:15:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Radekc: Předpokládám, že anonym chce Toušeň znovu otevřít. Na druhou stranu proč ne? Ta lokálka by si 30 min. zasloužila za podmínky, že obce budou souhlasit s razantním omezením souběžné 405 a že někdo objedná a ufinancuje ty vlaky.

Orky: Myslím že priorita je nabídnout interval 15/30 každé díře v okolí Prahy, ve vzdálenějším 30/60. Pak je tu priorita 2, která řeší spěšné vlaky, tj. spojení významných lokalit. Částečně toto supluje dálková doprava (třeba od Poděbrad nebo od Kladna), jinde bude možné zavést až po infrastrukturních zásazích.
Vzpomínaní kolegové v Brně jsou na tom podobě. Mají již vytvořeny příslušné intervaly zastávkových vlaků. U nich jsou vzhledem k počtům obyvatel intervaly o něco delší - ve špičce cca 20 v bližích lokalitách, 60 ve vzdálenějších. A teprve následně vznikají linky pro obsluhu vzdálenějších lokalit v intervalu 60. Bohužel u Prahy je obyvatel více, intervaly musí být kratší a pak se ty všechny vlaky na tratě a do ekonomiky prostě nevejdou. A pak je to o prioritách. Moje priorita je lidi vůbec přepravit a teprve potom až jak rychle.
Radekc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 148
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 02. února 2009 - 11:09:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

aa: stanice Toušeň není nutné otevírat pro obsluhu ale bude nutné udělat dva perony a instalovat samovratné výměny.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1362
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 02. února 2009 - 11:16:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"priorita je nabídnout interval 15/30 každé díře v okolí Prahy, ve vzdálenějším 30/60."

Pokud by se toto vztahovalo i na autobusy všude, kde v tomto intervalu kapacitně stačí, to by mohlo být ve špičce zrychlených autobusů... (nebrat doslova prosím)

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1302
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 02. února 2009 - 12:11:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: Moje priorita je lidi vůbec přepravit a teprve potom až jak rychle.


Na tohle právě cestující obecenstvo vůbec neslyší, pokud pojede autem tutéž trasu poloviční dobu co busem, je rozhodování velmi jednoduché. Výsledek: Dotovaný vzduchovozič a plné silnice aut.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1303
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 02. února 2009 - 12:14:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: Na trati 041 v KH. kraji jezdí jen osobáky z toho důvodu, že pro něco rychlejšího je trať absolutně nepoužitelná a navíc i málo kapacitní. To,co tam je dnes, je nejlepší možné řešení.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1366
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 02. února 2009 - 12:34:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Na tohle právě cestující obecenstvo vůbec neslyší, pokud pojede autem tutéž trasu poloviční dobu co busem, je rozhodování velmi jednoduché. Výsledek: Dotovaný vzduchovozič a plné silnice aut."

Ono je to tak nějak mezi. Řekl bych půl na půl. Důchodci, a notoričtí šetřílkové z řad denně dojíždějících, budou jezdit i pomalým busem či vlakem. Pro spoustu lidí je to ale příliš pomalé, a dojíždějí autem. Několik takových znám, a kromě jednoho všichni argumentují časem.

"priorita je lidi vůbec přepravit a teprve potom až jak rychle."

Jenže ono v Praze dochází k nepříznivému souběhu tří okolností.

První okolnost je, že zastávkovost autobusů PID téměř nemá v republice obdoby. Tak pomalé příměstské linky (když pominu vymetáky řídce osídlených území) jsem snad nikde neviděl.

Druhá okolnost je, že se do Prahy denně dojíždí z poměrně velkých vzdáleností. To by mělo nahrávat existenci zrychlených linek, nebo alespoň vybraných spojů ve špičce, ale v území obhospodařovaném Ropidem tomu tak většinou není.

Třetí okolnost je, že busy jezdí většinou jen na konečnou metra, a dál je třeba plácat se metrem. Kombinace těchto tří okolností je pro přitažlivost hromadné dopravy smrtelná.

Když uvážíte všechny okolnosti, tak je likvidace Hradčanské, dočasnost (nebo "dočasnost") Veleslavína, nebo zvažované vyhnání příměstské z Butovic, značným šlápnutím vedle. Všechna tato opatření totiž prodlužují dojížďku, a ještě snižují pohodlí. Zřejmě vše pod heslem "Praha výhradně autům, linkové autobusy nechceme". Vyhánění linkových autobusů z města je krátkozrakost 1.řádu, která se vrátí jako bumerang v podobě zvýšení IAD z příměstských oblastí.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4782
Registrován: 8-2003

Odesláno Pondělí, 02. února 2009 - 12:39:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Moje priorita je lidi vůbec přepravit a teprve potom až jak rychle.

Priorita snad není kvalitativní obsloužení nějakých obcí (tj. třeba počet nabídnutých kombinací vs. interva), ale dosažení nejlepšího ekonomického, popř. výkonostního výsledku. Tzn. vím-li, že nejvíce přepravím lidí a nejvíce tím i vydělám - a to vše za předpokladu nějakých rozumných nákladů - provozem třeba zrychlených spojů, tak to prostě udělám i za cenu zhoršení služeb v sídlech neatraktivních pro zrychlené spoje.
Z podstaty železnie jako hromadné nejde o to nabídnout maximum "obsloužených" relací, ale takové relace, kterými jede - za předpokladu tomu úměrným výnosům a nákladům - maximum lidí.
Pour ne pas vivre seul
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4783
Registrován: 8-2003

Odesláno Pondělí, 02. února 2009 - 12:41:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun:
Vyhánění linkových autobusů z města je krátkozrakost 1.řádu, která se vrátí jako bumerang v podobě zvýšení IAD z příměstských oblastí.

Stačí pochopit, že jak odpovědným, tak významné části veřejnosti auta někde u Úval či Jesenice nevadí, zatímco autobusy Na Knížecí, či Palmovce, ano.
Pak už to jako krátkozrakost vidět nelze.
Pour ne pas vivre seul
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1367
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 02. února 2009 - 13:02:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bkp: ty auta u Úval nebo Jesenice se na hranicích Prahy rozpustí, anihilují, nebo jinak vypaří? Při koncepčnějším myšlení se autobus s 50 lidmi na palubě jeví jako menší zlo pro pražský provoz, než 10 aut těch, které ukončení na hodně vzdálené periferii naštvalo, a přesedli do auta. Třeba i proto, že autobus na rozdíl od auta stihne za ranní špičku dvě tři kola, zatímco auta zůstanou někde zaparkovaná. Takže můžete mít jeden bus jedoucí ráno třikrát, nebo 30 přijedších a zaparkovaných aut. To vše násobeno počtem stávajících busů.

Pokud jste proti Knížecí, tak nedokážu Vaše priority ani pochopit, natož akceptovat. Kde byste ukončoval busy od Příbrami, Dobříše, Písku a Strakonic?
Sants
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 416
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 02. února 2009 - 13:10:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: Požadavek je zastávková 30 min. na dlouhém rameni, 15 min. na krátkém rameni a spěšné vlaky, které zastavují ve frekvenčně zásadních bodech.
Což ovšem je naprostá bubost. Takovýhle koncept spěšného vlaku vyluxuje naprostou většinu cestujících z trati, takže:
a) musí být dimenzovaný na součet frekvence z těch zásadních bodů, což znamená, že drtivou většinu trasy jede nehospodárně polo- až skoroprázdný
b) zároveň tím zpochybňuje zastávkovou linku, na kterou zbydou jenom zoufalci z "nezásadních" bodů
Řešení poddimenzováním soupravy a tím jakoby donucováním cestujících z blízkých zásadních bodů k použití zastávkové linky nefunguje, protože v obráceném směru (z centra) se i blízcí cestující mají stejnou šanci narvat do vlaku, jako ti vzdálenější, a určitě ji budou využívat; výsledkem je lavina stížností na přeplňování
Řešení doplňováním soupravy Sp vlaku někde na cestě zase dost zdržuje.
Chápu, že ty protipásmovací názory nejsou tvoje názory, ale nemohl bys tam provádět trochu propagandu?
Sants
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 417
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 02. února 2009 - 13:12:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: Ta lokálka by si 30 min. zasloužila za podmínky, že obce budou souhlasit s razantním omezením souběžné 405 a že někdo objedná a ufinancuje ty vlaky.
Ale k čemu by mohlo být dobré financovat cca trojnásobně dražší vlaky, než autobusy?
Sants
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 418
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 02. února 2009 - 13:15:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Vyhánění linkových autobusů z města je krátkozrakost 1.řádu, která se vrátí jako bumerang v podobě zvýšení IAD z příměstských oblastí.
Co když je to účel?
Jednak se ušetří na busech (může se jich pár porušit, až budou lidi v IAD), jednak se významně zvětší skupina nespokojených voličů, požadujících urychlení dalších a dalších silničních staveb - no a ještě se jako bonus vybere víc na spotřební dani z benzínu
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4785
Registrován: 8-2003

Odesláno Pondělí, 02. února 2009 - 13:42:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun:
Při koncepčnějším myšlení se autobus s 50 lidmi na palubě jeví jako menší zlo pro pražský provoz, než 10 aut těch, které ukončení na hodně vzdálené periferii naštvalo, a přesedli do auta. Třeba i proto, že autobus na rozdíl od auta stihne za ranní špičku dvě tři kola, zatímco auta zůstanou někde zaparkovaná. Takže můžete mít jeden bus jedoucí ráno třikrát, nebo 30 přijedších a zaparkovaných aut.

Jenomže to auto je zapakováno a dost, zatímco ten autobus jede cestu zpět, potom spoje mimo špičku (tj. méně vytížené), služební jízdy,... takže menší zlo to není, snad jen je jinak rozloženo v čase.
K autobusovým nádražím: Myslím, že kdybyste se v Libni zeptal, jestli na daném místě chtějí spíše AN Palmovka, nebo parkovací dům, tak odpověď by byla jasná.

Pokud jste proti Knížecí, tak nedokážu Vaše priority ani pochopit, natož akceptovat. Kde byste ukončoval busy od Příbrami, Dobříše, Písku a Strakonic?

Nic ve zlém, ale to mi spánek nezkazí. Autobusy od jihu bych - v době použitelného železničního spojení - ukončil v tom Radotíně, do té doby Na Knížecí, resp. nějakém provizoriu mezi (bude-li).
Pour ne pas vivre seul
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1368
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 02. února 2009 - 13:59:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bkp: o Palmovce naprosto nemíním polemizovat, ta se pro příměstskou (téměř?) nepoužívá. Prostě už se stalo, a pochybuju, že se bude něco vracet zpět.

"Autobusy od jihu bych - v době použitelného železničního spojení - ukončil v tom Radotíně, do té doby Na Knížecí,"

Tak nevím, jestli to myslíte jako provokaci, nebo vážně. Vaším cílem je vyhnat lidi do aut?

Tohle by nemělo za následek 10 nespokojenců z 50, ale daleko vážnější následky. Nehledě na to, že v Radotíně před nádražím stejně není místo pro tolik linek. Pokud to myslíte úplně vážně, a ne jako nadsázku, tak teda fakt nevím ...

-aa-: "proč třeba SA končí s Liberecem na Černém Mostě?"

Protože je tam končil ČSAD Liberec, a protože je to u metra. Jančurovým cílem není řešit nějakou ekologii, a dopravní zácpy, ale vydělat.

O to metro jde především, protože opravdu nelze vše táhnout až na Florenc. Proto považuju myšlenky na Radotín, nebo Dlouhou míli bez metra za hodně kontraproduktivní nápady. Dělení občanů na vyšší kategorii (bydlící u vlaku) a nižší kategorii (nebydlící u vlaku) není dobrý základ pro uspořádání veřejné dopravy. Železnice jako páteř všude kde k tomu jsou předpoklady, to ano. Ale penalizace těch směrů, kde se železnice nedá využít, to opravdu ne.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Iaya
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 428
Registrován: 6-2002

Odesláno Pondělí, 02. února 2009 - 14:01:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad. Mělník
- Přímé vlaky Praha-Všetaty-Mělník, samozřejmě ten cancour 072 zaintegrovat,
- Os Všetaty-Lysá zrušit, to je neuvěřitelná ostuda 363+3xBt prakticky pro nikoho (BUS úplně stačí)
- Os Všetaty-MB bez jakýkoliv pochybností 810 (takt 120 minut)
- R Praha-MB možná echat stavět v Byšicích všechny
- Mělník návazná MHD (v PIDu) po městě

Sice vlakem jízdní doba delší cca o 15 minut, ale cestující by mohli slyšet na cenu:
Denní dojíždění ME-PHA dnes
- 2x26 Kč (jízdneka po Praze, ne káždý pracuje na NH) + 2x 44 Kč (jízdné ME-PHA) = 140 Kč denně

PID
- roční jízdenka cca denně 20 Kč + čtyřpásmová čtvrtletní cca denně 35 Kč = 55 Kč denně

A to už je rozdíl!
Optimista je člověk, který tvrdí, že žijeme v tom nejlepším možném světě, pesimista se obává, že je to pravda.
Iaya
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 429
Registrován: 6-2002

Odesláno Pondělí, 02. února 2009 - 14:03:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

U prvního cennového výpočtu lze snížit cenu o 32 Kč, při použítí roční PID pro P,0,B
Optimista je člověk, který tvrdí, že žijeme v tom nejlepším možném světě, pesimista se obává, že je to pravda.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1500
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 02. února 2009 - 14:05:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No tak to bude ještě trvat desítky let než bude skutečně funkční S7 z Radotína tak, aby jezdila spolehlivě a neměla i v sedle a sone delší interval než 10 minut. Protože dálkovej bus a to je cokoli od Příbrami dál lze sotva na minuty trefit do toho Radotína. O tom že se tím prodlouží cesta do centra ani nemluvě - než bus dojede z Lahvovic do Radotína k nádru je už někde za Malou Chrchlí. A než se substrát vypakuje, vyndá zavazadla a dojde na peron tak je bus na Knížecí. A než vlak přijede nebo max bude v Chuchli je substrát už v metru. O dalším přestupu ani nemluvě protože máločí cíl je na nádraží a v Praze obecně jsou nádraží v pustině. Jak Smíchov tak zejména hlavák.
Iaya
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 430
Registrován: 6-2002

Odesláno Pondělí, 02. února 2009 - 14:10:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě dodatek - cenový výpočet pro pravedelného dojížděče - ČSAD StČ NEPOSKYTUJE na svých linkách žádné časové jízdenky, ani množstevní slevy!
Optimista je člověk, který tvrdí, že žijeme v tom nejlepším možném světě, pesimista se obává, že je to pravda.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5519
Registrován: 8-2004

Odesláno Pondělí, 02. února 2009 - 14:38:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-:
Kbely - tak mě napadá, že pokud tam jezdí Btn (jakože to není věc výjimečná), tak se stejně zastavuje.
Dokud nebudou odklony. ... Co potom je samozřejmě problém. To je ale u všeho. Pokud se někdy začne konečně něco dělat se 171 (jakože bez toho se brzy asi rozpadne), tak tam současný model také nevydrží. Jinak jsem tedy na ten rok 2010 vskutku zvědav.
Proti jejímu vedení na Depo se postavili obyvatelé vesnice, kde funkcionaří v ODS ten, kvůli komu se narychlo přesouvala.
To jsem úplně nepochopil. Tedy lidé byly pro 382 na Háje a volení zástupci nakonec vydupali současné ponechání?
Není to o tom co chci nebo nechci připustit, je to o tom, jaká je realita. Jestliže vím, že Praha 6 by nejradši vyhnala všechny autobusy z Dejvické a činí pro to maximum (Evropskou ukončit Veleslavín, následně Dlouhá Míle, do Suchdola tramvaj...), pak tady nebudu spekulovat o tom, že by bylo dobré Slaný neukončovat na Dlouhé Míli.
Tak samozřejmě, že srážka s realitou je tvrdá, není to problém ROPIDu. Ale jinak platí, co jsem napsal už prve (IAD vs. VHD). Je to problém vedení MČ, že si toto neuvědomuje - leda by to byl ten účel, jak píše Sants.

U vlaků jsem provedl na základě dlouhodobého popichování od nejmenovaného člena zdejšího DF pokus nadhodit myšlenku pásmového provozu na S1. A bylo mi řečeno, že v žádném případě. Požadavek je zastávková 30 min. na dlouhém rameni, 15 min. na krátkém rameni a spěšné vlaky, které zastavují ve frekvenčně zásadních bodech.
Ten požadavek zcela chápu. Když jsem se zabýval tratí 221, tak jsem pásmování zcela vyloučil z důvodu nedostatku kapacity mezi ZM a minimálně Uhříněvsí, spíš až těmi Strančicemi.

Sants:
zároveň tím zpochybňuje zastávkovou linku, na kterou zbydou jenom zoufalci z "nezásadních" bodů
Otázka, zda v těch "nezásadních" bodech nastupuje skutečně jen pár zoufalců a pokud ano, tak by neměl být problém omezit u toho vymetáku četnost. Dokonce omezením couráků se zvýší kapacita více než omezením rychlých spojů.
Navíc vzniká problém kde pásmovat. Př. taková S1, pokud budu pásmovat v České Brodě, pro "krátké" Os zbydou jen "zoufalci" z Rostoklat, Tuklat a Úval. Pokud bud pásmovat třeba v Klučově, nedostanu se z Brodu bez přestupu do Kolína.

Řešení doplňováním soupravy Sp vlaku někde na cestě zase dost zdržuje.
Při vhodné infrastruktuře a vozidlech v tom takový problém nevidím. Jenom takový cesťák v Poříčanech by podle mě dost pomohl.
Pochvala nic nestojí, přesto mívá dobré výsledky.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1304
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 02. února 2009 - 14:47:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Jistě budete souhlastit s tím, že notorický šetřílek a důchodce není ten správný segment cestujícího obecenstva, na které by se měl systém PID naladit. Naladí li se na běžného cestujícího, šetřílci a důchodci už se přizpůsobí...... Šetřílkovi nic jiného nezbude, než se přizpůsobit a důchodci, ač to možná zní asociálně, tak omezí holt počet svých cest.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 696
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 02. února 2009 - 15:08:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Radekc: Tak je potřeba to obnovit jako dopravnu. Jestli D3 nebo dálkově řízenou nebo obsazenou výpravčím, to už je z tohoto hlediska jedno.

Bram: Až to bude takový vzduchovozič, pak se nad tím zamyslím. Zatím to moc vzduchovoziče nejsou. Naopak v ranní špičce na velké části linek snad už nové cestující radši nezískávat (třeba na S1), stejně je technicky neumíme odvozit.

Sants: Prováděl jsem propagandu. A dost marně. Dál nemá smysl to řešit.
K 074: Takhle se to tady chce. Coby příznivci železnice se mi to líbí. Na druhou stranu, bude-li to s 810, pak ta cena není ani dvojnásobek. Jediný náklad vlaku navíc vůči autobusu je v tomto případě poplatek za DC.

Bručoun: Můžete si myslet, že nejlepší je vše táhnout na Dejvickou, obyvatelé města a jejich zástupci mají jiný názor. Takže budete mít možnost - buď přeplněnými ulicemi na Florenc (ale pokud by tam začalo jezdit více autobusů než dnes, město to zřejmě omezí) nebo ukončit na té Dlouhé Míli. To není názor -aa- nebo ROPIDu, to je názor města.

Petr Vlček: Radotín je asi úlet poněkud mimo (ono ani tam není kde ty autobusy ukončit), ale možná že developeři časem postaví dopraváky před otázku, kam se současnými autobusy z Knížecí, když ještě nový autobusák na Smíchově nebude (mimochodem, vzdálenost od něj do metra nic moc, bude třeba projít pod celým kolejištěm smíchovského nádraží a halou). Anebo k tomu nedojde.

Hroch: Se 171 se uvažuje až po berousnkém tunelu, tzn. nejdřív rok řekněme 2017. Pokud se teda někdo nakonec nerozhodne tunel odpískat. Zatím se říká, že ne, takže stávající model tam může ještě pěkných pár let vegetovat bez ohrožení. Ostatně právě proto se to tam (narozdíl od S1 a S2) zavádělo.
K 382: Sorry, nemůžu si dovolit to tady napsat "na plnou hubu". Zkuste se o to víc zajímat a možná pochopíte. Klíčové slovo Gottland.
Pásmování si u nás reálně dovedu představit na S1, s odřenýma ušima na S2, kdyby byla větší poptávka tak i na S4 (technicky to jde, z hlediska poptávky ze za Kralup je lepší ty lidi přeložit do rychlíku). Na S7 a S9 si to nedovedu představit vůbec, na S5 to asi nemá smysl (víceméně ten model tam je, na Os z Rakovníka navazují Sp do Prahy, kdyby byl dostatek 814 a nemusely jezdit po všech čertech v pohraničí, bylo by to organizováno jako přímé vozy).
Pásmování na 011: Vím že Sants připouští jediné pásmování v Poříčanech. A to je zároveň největší protiargument proti pásmování. Přerušení přímého spojení Český Brod - Kolín. Když jsem o tom před pár lety hovořil s objednatelem, tak ten odmítal přerušit i přímé spojení typu Kolín - Úvaly. Takže nesouhlasil ani s pásmováním v Českém Brodě.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1370
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 02. února 2009 - 15:21:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: "Můžete si myslet, že nejlepší je vše táhnout na Dejvickou,"

Proč takhle provokujete? Z mých příspěvků 1366 a 1368 nic takového nevyplývá. Ani z žádného dřívějšího. To je jako s tou Mořinou. Vyberete něco, co sice oponent nemyslel, ani nenapsal, ale co jakoby vyplývá, a velmi snadno to vyvrátíte. Debata na této úrovni je opravu unavující. Dejvická je určena k zániku, a to docela logicky, protože je to náměstí, a ne autobusové nádraží. Tak ji propánakrále pořád nevytahujte. Na druhou stranu, proč zcela vynecháváte Veleslavín a Hradčanskou? Hradčanská je sice výrazně omezena, ale snad ne navěky. Veleslavín pokud vím bude. Tak proč pořaád jen Dejvická, Dlouhá míle, nebo Florenc? Dlouhá míle bez metra je prostě nesmysl, a Florenc pro příměstské linky jakbysmet.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4788
Registrován: 8-2003

Odesláno Pondělí, 02. února 2009 - 15:35:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun:
o Palmovce naprosto nemíním polemizovat, ta se pro příměstskou (téměř?) nepoužívá.

Fajn, tak si za "Palmovka", dosaďte "Na Knížecí".

Nehledě na to, že v Radotíně před nádražím stejně není místo pro tolik linek.

Vždyť jsem napsal "v době použitelného železničního spojení". Mezitím nějaké prozizorium (mluvilo se snad i o Jinonicích, či čem), ale tak jako tak, když příští desetiletka (platnost ÚP) je poslední pro Florenc, tak jak asi to dopadne "Na Knížecí"?
Pour ne pas vivre seul
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4789
Registrován: 8-2003

Odesláno Pondělí, 02. února 2009 - 15:42:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun:
Dělení občanů na vyšší kategorii (bydlící u vlaku) a nižší kategorii (nebydlící u vlaku) není dobrý základ pro uspořádání veřejné dopravy.

Nic takového samozřejmě neexistuje. Stejně je nesmysl prosazovat vedení linek VHD podle jakéhosi "technického" klíče (počet obyvatel daného místa se zohledněním vzdálennosti od spádového centra). Nejprve je nutno správně pochopit funkci VHD, tedy ne jako plnohodnotnou alternativu IAD, ale jako její účelový doplněk tam, kde to přepravní proudy svoji silou a intenzivou vyžadují.
Stejně tak, jako obchodníci své obchody otevírají v místech, kde z nejrůznějších racionálních důvodů předpokládají dostačnou poptávku a proto v jednom místě jsou tři obchody vedle sebe, zatímco v druhém, podle nějakých měřítek třeba i srovnatelném, žádný. A kupodivu nad tím nikdo nebloumá, nikdo v tom nevidí nespravedlnost, nikdo nežádá po státu, aby - samozřejmě že ve veřejném zájmu - stanovil koordinátora pro "základní obchodní obsluhu" a danou věc "narovnal", v praxi spíše zdeformoval.
Zkrátka, jakýkoli koncept VHD nerespektující její charakter jen podporuje myšlenku jistého zdejšího diskutujícího, že největšími nepřáteli VHD jsou její příznivci.
Pour ne pas vivre seul
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4790
Registrován: 8-2003

Odesláno Pondělí, 02. února 2009 - 15:50:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun:
- -aa-: "proč třeba SA končí s Liberecem na Černém Mostě?"

- Protože je tam končil ČSAD Liberec, a protože je to u metra. Jančurovým cílem není řešit nějakou ekologii, a dopravní zácpy, ale vydělat.


No samozřejmě. Prvním a posledním důvodem výdělečné činnosti je vydělat. To není žádná anomálie, naopak. To, že VHD mnohdy nefunguje pro výdělek, ale (asi) sama pro sebe, je důvod, proč vypadá tak, jak vypadá.
Pamatuji spoje Praha - Liberec/Jablonec z Florence se zastavením na Černém Mostě.
Jinak odpověď na otázku, proč SA jezdí "jen" na Černý Most je celkem prostá: cestující si to žádají. Drtivá většina z nich stejně po Praze pokračuje MHD, takže nemíří-li přímo do oblasti Florence, tak přemístění přestupu na Černý Most (mmch, vzhledem k JD busu ČM - F se nejedná o časovou ztrátu) se jich příliš nedotkne, snad jen že ušetří za jízdu busem ČM - F (neb jízdneku na MHD si kupují tak jako tak).
Dopravci navíc toto zkrácení umožnilo vypustit nejzbytnější úsek trasy, tím zefektivnit využití strojů a tak snížit jízdné na což slyší drtivá většina jeho cestujících).
Pour ne pas vivre seul
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1371
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 02. února 2009 - 15:55:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bkp: "funkci VHD, tedy ne jako plnohodnotnou alternativu IAD, ale jako její účelový doplněk tam, kde to přepravní proudy svoji silou a intenzivou vyžadují."

Vskutku zajímavá idea. Tou kdyby se řídila většina pražáků a dojíždějících, tak budou ulice plné tak, že se auta už ani nepohnou. (Venkov je jiná kapitola, Na Knížecí je v Praze.)

Pokud považujete za přijatelné ukončení všech autobusových linek od jihu v Radotíně, tak se asi nemáme o čem bavit. To co je pro Vás normální, je pro většinu cestujících, i pro většinu soudných odborníků, nepřijatelné zvěrstvo.

"jsem napsal "v době použitelného železničního spojení"."

Vlak z Radotína do Prahy nikdy nebude mít interval jako metro. To je kapacitně i technologicky naprostý nesmysl. Už jen proto, že se musí do úseku Smíchov-hl.n. vejít i jiné vlaky.

Na tomto fóru se vyskytuje více přispěvatelů, kteří si myslí, že vlaky a auta jsou OK, ale autobusy se musí maximálně upozadit. Tak jste se holt zařadil do "dobré společnosti" ...

"jakýkoli koncept VHD nerespektující její charakter jen podporuje myšlenku jistého zdejšího diskutujícího, že největšími nepřáteli VHD jsou její příznivci."

A Vy ten charakter respektujete? U linek do Prahy jde především o denní dojíždění. O sváteční návštěvníky jde až v druhé řadě. Při denním dojíždění každých 5 minut dobrých, a každý cestující VHD ušetří jedno každodenní auto.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Anonym
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 145
Registrován: 11-2008
Odesláno Pondělí, 02. února 2009 - 15:59:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Radekc: Pokud ČD vybaví Toušeň samovratnými výměnami tak to nevadí může se to provozovat i dle předpisu d2. Takovým příkladem je žst. Svor.A o těch samovratech sem už zde psal, že by se měla obživit žst. Toušeň

aa:Pane aa jestli mi s tím píchnete tak budu nesmírně vděčný když nás je teď více tak to jistě projde. Když budete mít zájem tak jsem schopen po domluvě s vámi zahájit jednání s óú Lázně Toušeň. Čelákovice jsou známý svým postojem k železnici tam problém jistě nebude a brandýská dopravní komise mě podpoří tak proč ne. Motor navíc by se našel právě neobjednáním vlakové dopravy do Lužce.Takže můžete s mojí pomocí v klidu počítat.
Anonym
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 146
Registrován: 11-2008
Odesláno Pondělí, 02. února 2009 - 16:02:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

aa: Ještě k té Toušeni do 5ti let má mít tato obec podle územního plánu 4000 obyvatel čili z toho minimálně 2000 budou dojíždět do Prahy to není zasažtak špatné nemyslíte??
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1372
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 02. února 2009 - 16:03:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bkp: a ještě poznámka: Jančura se po dlouhém koketování s Roztyly a Opatovem rozhodl ve směru od Brna pro Florenc, a spoje na Roztyly bude rušit. To jste nenapsal. Proč? Asi se Vám to nehodí do krámu.