K-report
 

Archiv do 1. února 2009  

Diskuse K-report » Archiv 2009 » Železnice » Tratě a lokálky v okolí Prahy » Archiv do 1. února 2009 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Anonym
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 122
Registrován: 11-2008
Odesláno Sobota, 31. ledna 2009 - 13:09:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: dík za upřesnění, ono to je stejnak jedno jestli to pojede z Masaryčky nebo z hlaváku je to kousek od sebe.
Web
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 263
Registrován: 1-2006
Odesláno Sobota, 31. ledna 2009 - 13:18:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: A z hlaváku tak leda pěšky, páč tam v noci jezdí jenom pár busů, žádné tramky (teda pokud na ně nepudem přes Sherwood na MasNu...). To už je to lepší busem na Palmovce u nočních tramvají...

Anonym: A výhoda nočního vlaku proti nočnímu busu? Kromě vyšší ceny? :-)
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 680
Registrován: 12-2007
Odesláno Sobota, 31. ledna 2009 - 13:37:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brandýs - Praha a změny na 231: Tak jsem se tu zase po čase dočetl mnoho pěkných vizí, překvapuje jen jedna věc, a to ta, že nikdo neřeší, kdopak by takové všechny nápady asi zaplatil....
Pokud město Brandýs nad Labem má nějaké nápady a nechce-li je snad financovat samo, pak by asi bylo vhodné co nejdříve oslovit objednatele dopravy - Středočeský kraj a hl.m. Prahu. Pokud na ty vlaky bude a bude-li je kudy provézt, pak třeba lze něco řešit. Jako dopravní inženýr bych si ale dost výrazně dovolil pochybovat o prospěšnosti projektu pro obyvatele Brandýsa. Cesta do Prahy vlakem bude delší, interval bude též delší, obslužnost města značně nižší. Zkrátka za stejné peníze méně muziky. Autobus se dá dnes sehnat za něco málo přes 30 Kč/km, odveze 45 sedících. Vlak o shodné kapacitě (M810) by vyšel sice na nějakých 50 Kč/vlkm, ale rozhodně by pak nemohl jezdit z Brandýsa do Prahy přes Čelákovice. Protože (i kdyby hypoteticky pro něj byla kapacita trati) pak by kapacitně nepostačoval. Takže uvažujme něco pořádného za minimálně 100 Kč/km. Výsledek je prostý - při stejné kapacitě Brandýs - Praha může jet autobus za stejné peníze asi pětkrát častěji (musíme uvažovat i odlišné kilometry!). Přitom není třeba za další peníze řešit návaznou dopravu po městě. Z tohoto úhlu musím kolegu anonyma ubezpečit, že jeho (nebo čí) myšlenka je naprostá ptákovina, která by vedla k plýtvání finančními prostředky, ale i ke zhoršení dopravní obslužnosti města Brandýs-Stará Boleslav.... Jinak můj soukromý tip je, že z tohoto návrhu se ROPIDu budou ježit vlasy na hlavě a že jedině nějaká silná politická vůle by to mohla prosadit. Další můj soukromý tip říká, že této politické vůli to pak bude následně spočítáno při nejbližších volbách vlastními voliči

Ohledně zlepšení návaznosti 074 vs. 231. U trati 231 se ve střednědobém horizontu nepředpokládá nějaká změna dopravního modelu. Ten horizont tipuji do roku 2020. U dálkové dopravy jsou fixní skupiny 00 HK, 30 Chlumec a 00 Nymburk, u regionální 30 Kolín, 00 Nymburk a 30 Lysá. Na Nymburk - Poříčany ani Poříčany - Praha pro rychlíky není kapacita a hned tak nebude. Naopak očekávajte, že při stavbě Běchovice - Úvaly bude část vlaků z 011 převedena na 231. Tím pádem nemá účel ani zavádět spěšné vlaky, které by třeba ve špičce R v úseku Poděbrady - Praha zahustily na půlhodinu. Nehledě na to, že zatím není čím je odjet ani čím je zaplatit. A to by byly rozhodně potřebnější, než spojení Brandýsa a Prahy vlakem!
Teoreticky lze uvažovat s otočením Os vlaků na 231 o půl hodiny, což je vyčlení z rychlíkové skupiny v Nymburce. Výsledek je jasný - dost značné zhoršení přípojů Nymburk, zhoršení přípojů Kolín).... Tudy cesta asi taky nevede.
Tedy nezbývá než se zaměřit na případnou změnu u trati 074. Ta možná je, Vedla by na několik taktů (zřejmě ranní, odpolední a v sotatní období), zhorší se přípoje v Čelákovicích směr Nymburk (mimochodem, také používané, ne že ne!) a také se rozlomí trať v Brandýse, čili vlaky do Neratovic s čekáním v BnL. Zda to řešit takto ve prospěch spojení na Prahu, které je fakticky používáno jen Toušení (Brandýs jezdí autobusem), toť otázka. Jedněm se vyhoví, přijdou jiné stížnosti.... Nicméně lze se nad tím zamyslet.
Saxiradim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 676
Registrován: 11-2005

Odesláno Sobota, 31. ledna 2009 - 14:19:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnes na trati 074 po 17ti letech spatřena likomotiva řady 751

Pokud tam nebyla od roku 1998, tak tam byla právě tento rok 751 147 s našimi náležitostmi... Pak se tam ještě někdy něco na přelomu století prohnalo s nočním odklonem - ale bez záruky a vědění, co tam jelo za vozidlo. Ale dle DD nějaká souporava vozů s velkou mašinou...
Každý nemůže být nejlepší, ale my se o to snažíme.... www.saxi.cz


VÝTOPNA ZDICE - Nejbližší otevření muzea je až v roce 2009 o víkendu 5. a 6. dubna tuto dobu se už muzeum ubralo k zimnímu spánku - na viděnou v roce 2009
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 792
Registrován: 8-2006
Odesláno Sobota, 31. ledna 2009 - 15:49:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad noční vlak: Flamendrák bude do budoucna vždy jezdit po 231ce v relaci Pha-Lysá-Nbk (-Poděbrady?). Takže je otázkou, jestli by měl z Čelákovic navazovat bus na Toušeň a BnL, či nikoli. Bus by byl lepší než motor. Minimálně v tom, že i Čelákovicemi může projet přes náměstí. A rozvážet tak lidi i po Čelákovicích.

Ad přestupy 074x231: Víceméně jsou 2 možnosti:
1) Současný model, kdy čekáte 17 minut na vlak do Prahy.
2) Přijíždět do Čelákovic v xx:30 a čekat 19minut na Lysou.
Jde také o to, kolik lidí jede do Lysé a kolik za Lysou. Ty pracovní vlaky v xx:49 z Čelákovic totiž v Lysé končí.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 681
Registrován: 12-2007
Odesláno Sobota, 31. ledna 2009 - 23:01:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

čelakovičan: Autobus by v takovou noční dobu udělal práce víc (ono ostatně vždycky, ale to si na tomto fóru připouštět nebudeme, to bysme zrušili šmahem skoro všechny lokálky).

Příjezd xx:30 znamená čekání od Prahy. To znamená vytvářet jiný takt ráno, jiný odpoledne (odjezdy xx:22). A jiný o víkendu (dnešní?). Znamená to tedy zhoršení přípojů na Lysou (jakž takž) a Nymburk (značné), znamená to nenávaznosti v Brandýse. Eventuálně lze uvažovat jeden takt s příjezdem do Čelákovic xx:25 a odjezdem xx:27. Ovšem ty nepřípoje směr Nymburk jsou dosti provokativní a je jen otázka, za jak dlouho by přišla první stížnost....
Anonym
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 124
Registrován: 11-2008
Odesláno Sobota, 31. ledna 2009 - 23:37:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Saxiradim: Zaručuji vám že jsem nikdy neviděl 742 v bílo červeném provedení, a s takovym zvukem motoru už vůbec, co sem mluvil s lidmi vod drah tak měla technický problém neratovická 742 tak za ní byla vyslána 751. Sám se divim že ty koleje se nerozpadly.
Čelakovičan: Vaše řešení je nereálné poslat k vám noční 405 to mi už před časem smetly na krajském úřadě docela rychle ze stolu. V čelákovicích zastakový problém neni já sem z nádraží na náměstí u vás za 10. min.Osobně si myslim až se zavede flamendrák do Nymburka že bude stačit 809. Jinak se má letos konat velká výluzka akorát vám ještě zjistim podrobnosti ohledně trati 074. Co mi říkal kamarád že mluvil s člověkem vod drah tak by to mělo být v měsíci dubnu-květnu.
Anonym
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 125
Registrován: 11-2008
Odesláno Sobota, 31. ledna 2009 - 23:51:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

aa: mluvíte z cesty přečtěte si kolik procent by jezdilo přes dráhu. Potom je i ptákovina vysílat vlak do mnohem menších Čelákovic, dik autobus to taky zvládne do Prahy přes Mstětice.A byl by takem mnohem levnější, ale voliči by vám to spočítali. Nevim na co narážíte. Prostě by jsme dopadly jako v Polsku kdyby byly lidi jako vy., to si ostatně nepřeji protože Poláci jsou známí chaoti. Dopřejte to Brandýsu,který už v dnešní době trpí nedostatečností veřejné dopravy, mám na stole 90 stížností za poslední rok o tom že řidič musel odmítnout cestující na zastávkách z důvodu přetíženosti spoje, a nebo že autobus vůbec nejel těch je pro změnu 200. Za celou dobu mé praxe se nestalo že by si někdo stěžoval že vlak nedokázal pojmout lidi, pravda je že se občas vyskytne stížnost na zpoždění, ale poslední dobou jich je čím dál tím míň, klobouk dolu ČD že s tím něco začali dělat na rozdíl od ČSAD střední čechy.To vše je jenom z oblasti Brandýska.
Anonym
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 126
Registrován: 11-2008
Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 00:09:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

aa: Abych vás uved ještě do obrazu pětkrát jsem žádal ČSAD o nápravu nevyhověli mi ani minimálně, dokonce se mi 5 lidí stěžovalo že je vyhodili kvůli téhle nepříjemnosti z práce, dosvědčili jim to svědci (půlka vesnice a to nebyla teta ani strejda), někteří už mě málem lidově řečeno sežrali. Moje trpělivost po těchto zážitcích zcela přetekla. Chci vidět vás na mém místě.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1338
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 00:28:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Anonym: Baron Prášil hadr.

-aa-: Do Brandýsa nejezdím. Ale jestli jsou tam uplatňována obvyklá ropidí pravidla pro couravost a vytíženost autobusů, tak se nedivím, že jsou lidi nespokojení.
Pes38
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2684
Registrován: 11-2005

Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 00:30:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sám se divim, že ty koleje se nerozpadly.

Tak podle mapky tam přechodnost má a pokud se to rozpadne, ať si to zodpoví (a opraví) SŽDC :-)
Když chceš něco udělat pořádně, musíš to udělat sám.
ICQ 311-297-744
Anonym
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 127
Registrován: 11-2008
Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 00:44:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Nevázat mě zákon o ochraně osobních údajů tak tady ty stížnosti zveřejnim. Pravdou je že umim dobře povídat ale lhát neumim.
quenya
Neregistrovaný host
Odeslán z: 79.98.72.33
Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 00:58:27    Odkaz na tento příspěvek  

K hrbatý - já už léta prosazuju koncept v zásadě asi takový, že od Nučic na východ osobní dopravu a na západ nákladní. Šrot, papír a cement byly až dosud na docela slušný úrovni, šrotař ( ročně kolem 500 vozů!) to zabalit zatím nechce a do Nučic se v únoru chystá velká návštěva ze švédské Story Enso...
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 682
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 08:33:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Anonym: Víte co, ať tady tak nějak pořád neteoretizujeme. Můžete nás tady nějak v krátkosti seznámit s Vaším komplexním řešením dopravy Brandýs - Praha, v případě řešení využívajícího železnici se zajištěním návazné dopravy po BnL-StB (protože ze StB nikdo pěšky na vlak do BnL nepůjde)? Jak si představujete linkové vedení, intervaly, rozsah provozu, nasazená vozidla atd. Třeba mě přesvědčíte, že doprava Brandýs - Praha vlakem má nějaký smysl. Zapomeňte však zatím na myšlenky typu spojka Mstětice - BnL či tříkolejná trať Praha - Čelákovice, pokud chcete využívat tuto infrastrukturu pak vězte, že v nejbližších 10 letech BnL na vlak nepřevedete (protože ta infrastruktura opravdu nebude - ona teda ani za těch 10 let, ale třeba to někdo zvrátí a SŽDC to do svých záměrů zařadí) a protože se obyvatelé přistěhují rychleji, budete je muset zvládnout rychleji.

Anonym ještě jednou: Kdyby Polsko dopadlo tak, jako za mého působení dopadá železnice v okolí Prahy, pak si myslím by si nemuseli děkovat. Za těch 8 let co se kolem pražské příměstské železnice motám narostl počet vlaků asi dvojnásobně. Nevšiml jsem si, že v Polsku to dopadá stejně.... Vy snad ano?
Taky se divím, že Vám nedocvakává, že lid si na kapacitu vlaku nestěžuje prostě pouze proto, že z BnL směr Čelákovice prostě tolik lidí nejezdí. Naopak na Prahu je proud velký. Počet spojů je omezen financemi, pokud se městu BnL-StB zdá počet autobusů nízký, pak není problém přidat finance a autobusů může přibýt. Pokud ovšem má autobusy (a řidiče) dopravce. O tom celkem pochybuji (proto ty výpadky, kdy spoj nejede). Pak zase není až takový problém dát do systému dopravce jiného, obávám se ale, že město BnL-StB nebude jiného dopravce chtít (vzhledem k tomu, že ten současný je z BnL-StB). Takže nevím za koho tady hovoříte, když vyřizujete stížnosti, skoro bych řekl že za město, tedy dejte na sebe "neanonymní" kontakt a vše lze řešit po oficiální linii!

Bručoun: Když máte omezený počet peněz, tak těžko zřídíte nějaké spoje (třeba expresní po dálnici na ČM) navíc.

Komplexní řešení BnL-StB: Tak a když už bych si měl osobně tak napsat, co bych si tak jako na této trase představoval, tak pokud tedy opravdu kapacita nepostačuje a obyvatel opravdu přibývá, pak já bych řešil toto řešení:
1. Posílení autobusové dopravy pomalých linek (na Letňany i ČM)
2. Razantní posílení autobusové dopravy rychlé linky po dálnici na ČM
V obou případech autobusy v BnL-StB obsluhují plošně město.
3. Na tyto páteřní linky v BnL navazují linky z okolních obcí.
4. Ve směru Čelákovice proklad vlaku a linky 405.
5. Řešení návaznosti v Čelakovicích směr Praha. Je třeba důkladně zvážit, který přípoj preferovat. Kdyby v BnL-StB fungovala bez problémová návazná doprava ke každému vlaku v StB (denně) a zároveň by denně jezdila v prokladu linka 405 (denně - interval 60 min.), pak by se zřejmě dalo uvažovat o rozlomení polabské tangenty v Čelákovicích a totální přeorientování trati 074 na směr Praha. Zřejmě by se to pak udělalo tak, že 074 přijede do Čelákovic ráno + dopoledne v xx:31, odjede xx:36, odpoledne + večer by to bylo jinak - příj. xx:17, odj. xx:22. Takovým řešením by bylo zajištěno rychlé spojení BnL - Praha ráno tam, odpoledne zpět + rychlé spojení Nbk - BnL ráno tam, odpoledne zpět. Naopak moc nefungují vztahy opačné. Takové řešení bych byl ochoten přijmout jako použitelné. Tedy až přijde požadavek od města BnL-StB s garancí zajištění MHD ke každému vlaku směr/ze směru Lysá do StB (denně), popř. ještě lépe i s požadavkem na proložení 405 s vlakem, dá se s tím něco dělat.
6. Noční doprava do BnL samozřejmě autobusem. A v jaké podobě je jen na městě, které její provoz bude muset financovat. Pokud si ji město zaplatí samo, není problém expresní linka od jakékoli městské tramvaje a místa kde se dá bus ukončit (třeba z Harfy nebo Palmovky). Samozřejmě čím víc bude bus utopen do města, tím bude pomalejší. Pokud si ten bus zaplatí město BnL-StB samo, pak asi může být expresní, pokud bude chtít příspěvek Prahy a dalších obcí po trase, pak holt bude zastávkový.

quenya: Takhle bych to rozhodně nestavěl. Nučice zastávka, Loděnice i Vráž mají sakra velký potenciál v osobní dopravě. Bohužel kraj dosud tohle neprohlédl (nebo spíš nechtěl prohlédnout), protože tam preferoval svého oblíbeného autobusového dopravce.
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 793
Registrován: 8-2006
Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 09:01:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Anonym č.124: Noční flamendrák (=Os9401) zrušen do budoucna nebude. Takže problém ( pokud to je problém) je opravdu v tom, že bus 405 nebude čekat v Čelákovicích na vlak 9401.

-aa-: Busy + řidiči jsou jedna věc a druhá věc je kapacita silnice. Teď mám na mysli silnici směrem na Klíčov. Tam nacpat víc busů, to by měli řidiči osobních aut asi radost... U té dálnice je to zase otázka mýtného. Pokud by se do budoucna mýtné zvyšovalo, zvyšovala by se i cena jízdenek. Otázka tedy zní, jak moc jsou lidé ochotni připlácet si za jízdu po dálnici? Nicméně hlavní tíha ( u přímého spojení BnL-Pha) bude vždy ležet na busech.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 685
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 09:53:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

čelakovičan: Samozřejmě že zrušen nebude, to si pište. Čímpak bych asi jezdil domů

Ohledně kapacity silnice nepřehánějte to prosím. Na silnici se žádná kapacita neřeší a i kdyby třeba 10 busů za hodinu navíc pro silnici nebudou znamenat žádnou zátěž. A pokud se někteří řidiči naštvou a začnou kvůli tomu jezdit jinudy - jedině lépe. Mimochodem: Kdyby se na silnici přidělovala kapacita, je zřejmé, že autobusy by ji dostaly vždy. Hlavní tíha spojení BnL - Praha bude vždy ležet na busech, železnici si město Brandýs prohrálo před těmi 140 lety (dobrovolně a vlastní blbostí, doporučuji prostudovat archivní materiály). Čelákovice byly daleko chytřejší a aktivnější. Když lidem z BnL nabídnete do Prahy železniční spojení, musíte zajistit návaznou dopravu po městě. Když to spojení bude časově delší a s delšími intervaly než bus, stejně lidi budou jezdit autobusem (podívejte se na Kladno - a tam vlak nejede oklikou!). Podle mého je třeba se soustředit na jiné priority na železnici na severozápadě Prahy. Tedy zlepšit Čelákovice, Lysá, Milovice (bude možné až po reko trati) a pokud možno získat Neratovice, popř. Mělník. Brandýs holt nechme jako jednu z radiál autobusům (ve vzdálené vizi třeba vlakotramvaji). Některé autobusové radiály do Prahy jsou holt pro železnici nedosažitelné: Odolena Voda - navždy
Brandýs - do vlakotramvaje
Mochov - navždy
Kostelec n.Č.l. - do doby vybudování kvalitního terminálu v Říčanech u nádraží, který blokují místní obyvatelé
Jesenice (Kamenice + Jílové) - do zázraku v podobě vlakotramvaje nebo metra D do Jesenice nebo i dál
Břežany - navždy
Štěchovice - do vzniku kvalitní železnice Měchenice - Praha a terminálu bus v Měchenicích
Mníšek - bohužel asi navždy, ani vlakotramvaj z náměstí v Mníšku nedokáže být adekvátně rychlá busu po R4
Rudná - do doby prozření a vyššího využití S6, resp. S65 (Hostivice - Rudná - Praha) = nutné infrastrukturní zásahy - částečné dvojkolejnění u Jinočan, nové výhybny (Hlubočepy, Litovice) a zastávky (Jinočany, Chýně, Hostivice, u hřbitova, Rudná město) + organizace návazné bus dopravy (zřejmě do Nučic a do Rudné města)
Hostivice - do rychlodráhy
Kladno - do rychlodráhy
Slaný - buď do rychlodráhy (zkrácení na Dlouhou Míli), komplexně lze řešit jedině výraznou modernizací tratě Kralupy - Slaný a zavedením rychlých vlaků Praha - Slaný, bude-li však kudy v Praze = kapacita Negrelliho viaduktu = ???
Horoměřice - do hypoteticky uvažované tramvaje
Roztoky - dokud město nebude chtít akceptovat přestupy na vlak a dokud nebude zřízena možnost otočení autobusu u nádraží (což spolu úzce souvisí)
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1339
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 10:00:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Když máte omezený počet peněz, tak těžko zřídíte nějaké spoje (třeba expresní po dálnici na ČM) navíc."

Kdyby se změnilo procentuelní nasazení vozů na zastávkových a rychlíkových linkách, stihlo by se více obratů, a oseknout by se to mohlo někde v sedle, večer, nebo o víkendu. Některé konce linek v některých časech jsou notorické vzduchovoziče.

Ropidí koncepce autobusových linek se mi zásadně nelíbí, protože je to zastávková MHD, jen příslušně delší linky. Zrychlené spoje, které existovaly za bolševika, byly převážně zrušeny. Nově zavededených špičkových spojů je jak šafránu. Ke všem zastávkovým linkám přibyly zastávky u každých skladových vrat, kde se dřív nestavělo. Nevidím žádný důvod k tomu, aby se na zastávkách s obratem v desítkách cestujících za den stavělo stejně často, jako v zastávkách kde je obrat ve stovkách cestujících za den. Ropidí schéma linkového vedení na papíře vypadá velmi dobře, ale v praxi chybí zrychlené špičkové spoje bez závleků a bez zbytečných zastávek. Konce linek dál od Prahy nejsou koordinovány s linkami SID, jsou často vedeny velmi marnotratně.

K Brandýsu konkrétně toho moc nenapíšu, ale třeba Rudnou bych si představoval mírně jinak, s větším důrazem na přepravní proudy. Současný model je takový, že je všechno zastávkové, a že přijede do Rudné několik spojů těsně po sobě, a lidi se po troškách cpou do každého. Většina špičkových spojů linky 307 by mohla být zrychlených. Tím by se asi mohl vyšetřit jeden volný bus, který by se mohl nasadit jen na úsek Hořelice-Zličín jako posila.
Linky C20 a 380 nejsou koordinovány, tady utíká spousta peněz. Linka 380 je pro denní dojíždění z Vráže a Loděnic do Prahy téměř nezpůsobilá, kvůli couravosti přes Rudnou a závlekům do průmyslové zóny. Nebýt toho, že je pro majitele lítaček a pro důchodce levnější než SID, tak by jezdila za Rudnou téměř prázdná. Kdyby se to nějak (jak?) oštřilo tarifně, tak by ve špičce mohla být část spojů 380 zkrácena na úsek Hořelice-Praha, nebo průmyslová zóna-Praha. Myslím, že z Prahy až do Berouna by 380 mohla jezdit jen jednou za hodinu i ve špičce, a zvýšenou špičkovou frekvenci by řešila C20. Celkově je závleků do průmyslové zóny víc, než je potřeba.

Určitě by šel zracionalizovat a přizpůsobit přepravním proudům i Brandýs.
Anonym
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 130
Registrován: 11-2008
Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 10:16:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

AA: Takže vás tedy seznámím z kompletním projektem:
Linku 375 v úseku STB-Podolanka zrušit. Postrádá smysl. Zeptejte se brandejšťáků kolik touhle linkou jezdí k metru ( odpověď skoro nikdo) Linku 603, jezdí s touto linkou velice málo lidí protože jezdí z Libně a většina se baví v divadlech a diskotékách, které jsou v centru ( proto návrh na noční vlaky). Jinak přes den ve špičce každých 30min. vlak do Čelákovic a mimo špičku každou hodinu. Teď naštěstí na trati má dojít k dlouhodobé výluce po ní pravděpodobně bude rychlost zvýšena na 60 km/h což jistě taky uychlí dopravu směr Praha. Prostě lidem dáme na výběr buťto pojedete autobusem víte jak to vypadá a nebo vlakem kde si alespoň sednete, kočárek naložíte, a máte jistotu, že ikdyž je občas nějaké to zpoždění tak ten vlak pokud někogho nepřejel tak jede. Trať je plánována jako dopravní prostředek do Prahy pro cca 14 000 obyvatel. Nějaké ty peníze by se daly získat zrušením osobní dopravy do Lužce a také zrušením některých os. mezi Starou Boleslaví a Lysou (jedou tam v tomto úseku vesměs 3 lidi).Další peníze jsou z částečného zrušení linky 375, tím se zmenší turnusová potřeba autobusů o 6 a ještě bych ubral první ranní spoj 367
Autobusové přípoje: linka 478 ( místní doprava Brandýs nad Laben-Stará Boleslav) , tento spoj bude muset mít o 3 jízdy více, A občasné přípojné Busy do okolních vesnic ty už naštěstí existujou tak proč toho nevyužít. Jediný problém v Toušení tam musej být samovraty, nebo výpravčí já osobně preferuji formu DOZ řízenou z dopravní kanceláře v BNL.Tak vás žádám o příkladnou ukázku vaší vize
ještě vám vytvořim v exelu jízdni řád který zde napíšu.
Jinak jsem jel včera dvouma párama osobních vlaků směr Neratovice a zní to takhle:
Os 19420
nástup/výstup/obsazení
BNL 20/15/25
Polerady 1/0/26
Kostelec 5/7/24
Jiřice 0/0/24
Lobkovice 1/2/23
Neratovice-město 0/17/6
Neratovice x/6/x

Os 19421:
BNL 25/x/25
BNL zastávka 5/0/30
Toušeň 12/5/37
Čelákovice zast 0/1/36
Čelákovice x/36/x
Už v dnešní době je to docela hojně využívaná lokálka tak jí dejme šanci na zatraktivnění. Tak kdyžtak aa napište svoji reakci a vaší vizi řešení jak by měla železniční doprava vypadat na této trati.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1340
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 10:25:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Roztoky - dokud město nebude chtít akceptovat přestupy na vlak a dokud nebude zřízena možnost otočení autobusu u nádraží (což spolu úzce souvisí)"

Jak si předstvujete v dobách "po" dojíždění z Roztok na Prahu 6? Třeba z Žalova na FTVS? bus-vlak-tram-tram? Není to na tak krátkou vzdálenost trochu moc přestupů?
Lidí, co jedou jen na Prahu 6 není tak málo, aby je šlo zanedbat. Podle mě by měla přípojná linka na vlak, a linka na Dejvickou koexistovat. Nikdy nebude možné spojení redukovat jen na vlak.

Co brání koordinaci jízdních řádů S4 a 340,350 tak, aby tyto linky dělaly přípoje na vlak? Co brání zřízení čekacích dob na nádraží ve směru do kopce?

Menší bus (SOR C 10,5 apod.) myslím, že by se otočil ve vjezdu k parkovišti naproti zámku. Co ještě brání zřízení doplňkové linky Žalov-nádraží, pro začátek ve špičkách všedního dne? Možná by to časem vedlo k úspoře na linkách 340, 350. Myslím, že by se to mělo zkusit nenásilnou evolucí, a ne násilným vyháněním lidí z busů.

"Slaný - ... do rychlodráhy (zkrácení na Dlouhou Míli),"

Kdybyste napsal, že chcete takto řešit Tuchoměřice, nebo Zákolany, tak souhlasím. Ale linky z velkých měst, které jsou samy o sobě přestupním uzlem? To snad ne. Zkuste si představit, že bude mít bus do Prahy ve Slaném čakačku na jiný bus z nějaké vsi, cestou se ještě trochu zdrží, a vlak do centra ujede. Mimo špičku by to znamenalo dlouhé čekání. Takhle si teda funkční VHD nepředstavuju.

Zkrácení linky od Slaného na Dlouhou míli považuju za velmi špatný nápad.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1341
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 10:52:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Rudná - do doby prozření a vyššího využití S6, resp. S65 (Hostivice - Rudná - Praha) = nutné infrastrukturní zásahy - částečné dvojkolejnění u Jinočan, nové výhybny (Hlubočepy, Litovice) a zastávky (Jinočany, Chýně, Hostivice, u hřbitova, Rudná město) + organizace návazné bus dopravy (zřejmě do Nučic a do Rudné města)"

Teda já nevím, mně to přijde jako drahý špás pro třítisícové městečko. Taky se mi nezdá, že z toho chcete udělat šílený courák. Podle mě by se naopak měly málo používané zastávky projíždět. Jinočany považuju za zbytečné, pěšky je to k trati z většiny obce daleko, a návazný bus by byl lepší ze Zbuzan.

Mmch., co brání koordinaci JŘ linky 352 ve směru Jinočany-Zbuzany-Smíchov? Určitě by šlo vlakové případě uvádět přímo v JŘ linky 352, on už by se někdo chytil.

Co brání mírně překopat linky 309, 310, 311, a udělat na nich závlek k nučickému nádraží? Kdo by chtěl, přestoupil by na vlak, kdo by nechtěl, pokračoval by do Zličína. Opět by bylo dobré vlakové přípoje uvést v autobusovém JŘ. Stejně by bylo dobré Rudnou zreorganizovat tak, aby se přes město necouralo tak velké množstí časově nekoordinovaných zastávkových linek (tím navazuju na příspěvek 1339 v 10:00).

Svou představu o 173 jsem do tohoto fóra vtesal někdy během týdne. V krátkosti: hlavně zastávka Rudná-město, a prodloužení na hlavák, jakmile to bude možné. Bez výhledu prodloužení na hlavák myslím, že je linka odsouzena k zániku, nebo k umělému udržování. Naopak půlhodinový interval, pokud se trať mírně zrychlí, a pokud bude k trati vedena návazná doprava, považuju za celkem dobrý. Linky k metru bych v žádném případě nerušil, proč by nemohly busy i vlaky existovat paralelně? Paralelní provoz busů na Zličín a vlaků na hlavák je v daném případě nejefektivnější varianta.
quenya
Neregistrovaný host
Odeslán z: 79.98.72.33
Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 10:58:20    Odkaz na tento příspěvek  

-aa- : Ano, Vráž i Loděnice mají velký potenciál, ale to by se muselo do hrbatý poměrně dost nainvestovat kvůli zkrácení jízdních dob a tím pádem konkurenceschopnosti, což nevidím reálně, zato v nákladní dopravě vidím hafo příležitostí, které se snažím zrealizovat (mmch. v roce 1982 jsem svoji kariéru začínal na Vráži jako výpravčí, takže si pamatuju, kolik lidí jezdilo vlakem, pravda - za bolševika a před dokončením dálnice).
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1342
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 11:02:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě námět k zamyšlení: vyčíslit náklady na uvažované kolejové stavby, včetně padesátiletého provozu na nich. Porovnat s padesátiletým provozem dostatečně kapacitní rychlíkové autobusové linky. Vzít v úvahu i častější obměňování autobusů, a z toho plynoucí vyšší ekologičnost autobusových motorů, a vyšší možnosti přizpůsobení autobusových tras aktuálním potřebám.

Plně souhlasím s tím, že je třeba modernizace Kladno-Praha. Jenže to je nesrovnatelně větší přepravní proud, než Brandýs-Praha, nebo dokonce Rudná-Praha.
Kozel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 133
Registrován: 10-2006

Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 11:04:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Co ještě brání zřízení doplňkové linky Žalov-nádraží -- hodně úzká cesta k nádraží...
www.zeleznice.biz
Anonym
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 131
Registrován: 11-2008
Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 11:15:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

aa: taky bych rád viděl vlakotramvaj, ale věřte mi že dalo docela hodně práce lidem sehnat pár desítek milionů na opravu trati stávající natož sehnat 4 mld. a to sem z cenou docela při zemi, Vlakotramvaj vidim tak v horizontu 40 let.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1344
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 11:25:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Co ještě brání zřízení doplňkové linky Žalov-nádraží -- hodně úzká cesta k nádraží..."

Ne na žalovskou zastávku, ale na roztocké nádraží. Tam by se dalo zastavit ve stávajících zastávkách l.340,350. (Žalov není tak velký, aby měl samostatný návoz na zastávku. Jízda touhle uzoučkou asfaltkou z šíleného kopce mě jaksi vůbec nenapadla.)
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1298
Registrován: 4-2003
Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 11:26:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: Slaný nejspíš nelze řešit nějakou komplexní modernizací trati Kralupy - Slaný, traťová rychlost mezi Kralupami a Prahou je nízká, takže je vlastně otázka, čeho by se vlastně nalitím několika miliard do úseku Slaný - Kralupy získalo, traťová rychlost by se sice zvedla odhadem na 90 km/h, těžko na více.

Jedinou alternativu silničního spojení do Slaného by mohlo představovat prodloužení rychlodráhy z Kladna do Slaného a proč to nenapsat i dále do Loun. Taková trať by byla použitelná i pro spojení měst Chomutov, Litvínov, Most, Žatec a Teplic s Prahou.

Samozřejmě by nesměly být prosazeny nesmysly typu zastávkových vlaků mezi Kladnem a Prahou, nemají žádný význam. Také je se potřeba ptát, proč má vlastně rychlodráha substituovat častými zastaveními MHD? Ostatně Bručoun zde kdysi již prezentoval dost radikální změnu, kdy by nebyly vlakem obsluhovány Unhošť, Pavlov a nevím teď ještě jaké další a s tímto návrhem plně souhlasím. Dalo by se to tu někde dohledat.

Ostatně se musím také ptát, proč se ROPID snaží za každou cenu dostat lidi z Radotína z busů do vlaků? Postupuje to už několik let plíživě. Nejdříve přišla změna intervalů liny 244 v 6 a + z dvaceti minut na půl hodiny a pak změna od nového GVD. Akorát to požírá peníze ( 2 x Karosa není co do finanční náročnosti to, co jednou vlak, nejlépe v podání šestivozového žabotlamu ) a soupravy, které by se daly využít jinde.
Radekc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 145
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 11:27:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Anonym: Kdyby to takhle bylo tak by se mi to celkem zamlouvalo. Je ale nutné tlačit na SŽDC aby oprava trati proběhla co nejefektivněji a aby se zase nešetřilo nekde kde se šetřit nemá a neprosazovaly se nesmysly.
Anonym
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 132
Registrován: 11-2008
Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 11:42:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Radekc: Nebojte se já na ně tlačim docela dost. Mám přístup vyhoděj mě dveřmi přilezu oknem a kdxž né oknem tak komínem. Taky na ně zabrala docela dost továrna v Toušení, která chce vozit náklady přes trať. Mluvil jsem ze sousedem který v této firmě pracuje na logistice a řekl mi že se bude jednat o vlaky typu to se podržte NEX. Směr Německo a Slovensko, celkově by se mělo jednat o 6 párů denně.
Jinak škoda že jste chyběl v Neratovicích když jela 751. V Brandýse končí tento měsíc červená čepice. Tak a jediné nádraží v okolí, které bude mít klasické výpravčí budou Neratovice.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2558
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 12:04:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dovolím si přidat pár vlastních poznatků:

- Myslím, že přímé spojení Praha - Kralupy - Slaný, kdyby se zvýšila traťová rychlost na 110ce, by již bylo konkurenceschopné. Stavba nové železnice (nejen) z Kladna do Slaného je zcela nereálná.

- Kdyby se snížila jízdní doba Sp mezi Kralupy a Slaným třeba na 22 minut (i se třemi zastávkami), tak při 2-min. pobytu v Kralupech a jízdní době Kralupy - Praha Mas. n. 26 minut (se zastavením v Holešovicích zastávce a v Bubenči, výhledově v Podbabě) tu máme JD Slaný - Praha Mas. n. 50 minut. To je už docela přijatelné. Ale je otázka, v jakém intervalu by takovéto přímé vlaky musely ve špičce jezdit, aby byla i přijatelná "střední čekací doba" na takovýto spoj.

- Když je stejně potřebné autobusové spojení Žalova s Roztokami (potažmo k roztockému nádraží), tak - nešlo by rovnou žalovskou železniční zastávku zcela "odstřelit" a vůbec tam nezastavovat?
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1345
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 12:27:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Anonym: Možná by se nemusela zkrátit celá linka 375, možná by bylo lepší zkrátit jen většinu spojů.
Nicméně, pokud máte konkrétní tipy, kde ušetřit zbytečné autobusy-vzduchovoziče, tak by šly zásadně posílit linky 346 a 367. To by udělalo brandýským lepší službu než vlak. Za menší peníze.

Pro páteřní rychlíkové linky by se měla potřebná kapacita počítat výhradně pro sedící cestující, stojící by byli jen při mimořádných návalech. Pak by nikoho (kromě lidí s šotoušským uvažováním) nenapadlo chtít vlak oklikou.

Občas mi přijde, že Ropid dělá dopravní průzkumy výhradně na pražských koncích linek, a systematické vožení vzduchu na vzdálenějších koncích linek vůbec nevnímá. Pak, že nejsou peníze. Na zbytečné vožení vzduchu jich je vždycky dost. Stejně tak Ropid nevnímá, kolik lidí se musí k svému cíli doslova procourat kombinací metro až na konečnou - návazný ultrazastávkový bus.

Myslím, že autobusové linky Ropidu jsou zralé k zásadní reformě ještě víc, než linky SID. SID je sice nesystémový, a neprovázaný, ale na frekventované linky je schopen natlačit vyšší kapacitu k sezení, a nedochází tak často k přetěžování vozidel. Stejně tak je SID schopen vypravovat zrychlené špičkové spoje, na rozdíl od PIDu. Doprava musí být vyvážený mix systémovosti a účelovosti. Jakmile nabude jedno nebo druhé vrchu, tak to jde s funkčností do háje.

Rychlíkové linky SID si na sebe údajně většinou vydělají, ba dokonce některé jsou prý ziskové. Je podivné, že v jednom systému je rychlíková linka zisková, i když je ve špičkách přiměřeně posilovaná, a v druhém systému je ztrátová, i když praská ve švech.
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2751
Registrován: 10-2003

Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 12:40:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bram: Však si také Radotín ty autobusy vyřval od změny jř zase zpět. Nevím ale rozsah.
...za všechny svoje činy veliký, někdy budem asi hrozně pykat...
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1028
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 12:54:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: ROPID 3xx dimenzuje na to aby pobraly i v Praze. Na o pak linky za Prahou jedou luftózní a berou peníze středočeskému kraji. Místo toho, aby ty příměstské linky v Praze zrychlil, a v Praze posílil městskou dopravu.
Anonym: Nevím, na kolik jezdí 375 za Prahou plná, ale třeba interval do Podolanky s pár stovkama obyvatel mi přijde luxus, který bere prachy třeba rychlíkovým linkám do Prahy. Ani si nejsem jistý, jestli je kvůli Podolance nutné vést 375 na Českomoravskou, když ze všek ostatních obcí jede bus na Černý Most (taky béčko), ale tady je to asi problém Prahy.
Mě spíš na PIDu do Brandýsa vadí, že tam neexistuje taktová doprava, která by na takto kapacitním spojení být měla a přehlednost takového spojení. 5 linek Praha-Brandýs mi přijde dost. Přehlednost 478 je taky bídná. Ale obávám se, že vlak to asi nevytrhne.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1029
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 13:01:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zapa: Radotín si je vyřval, ale ve výsledku tu bude ještě horší než teď. Radotín zlikvidoval rozumnou dopravu Velké Chuchli a sám si zničil rozumný interval Nádraží - Sídliště (v PD špičky o 50%).

172 polookružně Smíchov-Lahovice-Přeštínská-Zahradnictví-Velká Chuchle-Smíchov
204 zrušena
244 stejně, jen CD CT Smíchov-Sídliště Radotín
intervaly:
172 20/60/30 - víkendy 60
244 20/30/30 - víkendy 60-30 (30 v sobotu 9-19 a v neděli 13-19)

Zlatý současný stav. Myslím si, že to lidi z Radotína svým zastupitelům ještě spočítají.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Anonym
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 134
Registrován: 11-2008
Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 13:07:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun : Vy se to asi nepochopil tady de vo to aby se zamezilo tomu že ty autobusy nevyjedou protože většina vozového parku ČSAD jsou karosi z druhé poloviny 80. let. Vozový park který čítá 145 autobusů má jenom jeden záložní stroj. Proto je tato doprava v okolí Brandýsa značně nespolehlivá.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 686
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 13:31:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Ropidí koncepce a chybějící zrychlené spoje.... Ono se to lehko takhle plácá, ale pokud byste poznal souvislosti, možná byste to zavedl úplně stejně. Tak předně je třeba si při šotonávrzích zvyknout, že všechno něco stojí a všechno musí někdo zaplatit. To je takové to dogma, které mnoho šotoušů při svém plánování od stolu odmítá akceptovat. Zvykneme-li si na takovou "drobnost", pak přijde logické proč tomu všemu tak je. Tak např. Praha platí autobusy na svém území a je ochotna je platit v případě, že budou obsluhovat i její území. Čili PIDibus zafinancuje, ale očekává, že aspoň částečně nahradí její MHDbus. Kraj má podobné představy na svém území. Rychlospoje by si museli platit Ti, kdo by z nich měli prospěch. Praha ho nemá, kraj si myslí že také ne, městům a obcím se to platit nechce, že prý ne to nemají (= mají jiné priority). A proč se zastavuje u každých vrat? Není to třeba proto, že mnohé linky spolufinancují také jednotlivé podniky? Třeba proto, že se navýšení PIDispojů provedlo převzetím do té doby vlastní dopravy jednottlivých podniků? Čili PIDilinka stojí u každých vrat, ale zase jezdí častěji. Někdy si kvalitní obsluhu průmyslové zóny přejí přímo obce, třeba proto, že to slíbili investorovi, který obsadil a zacáloval jejich pozemek. Chce to trošku popřemýšlet o souvislostech....

Bručoun II: Roztocká problematika je opět složitější. Teoreticky nebrání opatřením v jízdním řádu nic. Jen si je třeba zvolit, zda pojede do Prahy bus před vlakem (a tím sebere i poslední lidi z dolních Roztok v bláhovém čekání na přestup z horních Roztok na vlak) nebo v prokladu. Nebo nahodile. Myslím že čekání na vlak v opačném směru by se nesetkalo s nadšením obyvatelstva čili města. Aspoň co vím, tak Roztoky požadují spíše posilování autobusu a o vlaku vždy zásadně pochybují.
Otočení u parkoviště proti zámku by bylo možné, akorát mám takový dojem tento pozemek není veřejnou komunikací a majitel tam chce mít parkoviště. Myslím že tohle se už prověřovalo.
A zkrácení autobusů na Dlouhou Míli? To je samozřejmě tutovka. To je jak kdybyste požadoval aby busy z Horních Počernic jezdily po vybudování metra na Černý Most stále na Palmovku. Navíc město se autobusů z Dejvické chce co nejdříve zbavit.

BručounIII: A kdopak to bude platit? Rudná si zaplatí expresní spoje? Nebo kraj prozře? Co si myslíte, jaké bude nadšení v místech, kde by vlak projížděl? Zkuste se vrátit do reality.

Bram: No jo, rychlodráha do Loun. To jsme ale zase asi až v jiném století.
Proč zastávkové vlaky? Uvědomte si, že se jedná o regionální dopravu, takže cílem je primárně obsluha regionu. Byla by jiná, kdyby Kladno vystoupilo a řeklo - hodíme do toho padesát milionů a chceme X zrychlených vlaků do Prahy.
A proč Radotín do vlaků? To je jasné, překvapivě aby se ušetřilo. On shodou okolností ten žabotlam stojí zhruba tak stejně jako Karosa Dopravního podniku, když už jsme u toho. Navíc zruším-li bus Radotín - Smíchov a lidi naložím do vlaku Beroun - hl.n., který stejně v dané trase jede, šetřím všechno. Čili spoje navíc (z Radotína) stojí jen o něco málo víc (cena výrazně naroste po nasazení 471, poděkování zasílejte do Chuchle na Hvězdárnu), spoje využité z Berouna a Řevnic nestojí navíc nic.

David: Byl jste se někdy podívat, jak moc je žalovská zastávka "mrtvá"?

Bručoun IV: Třeba taky záleží na tom, co kdo objedná a co kdo zaplatí. A na podivnost v ekonomice SID jste si odpověděl sám. Co když je to přece jen trošku jinak?

Bram II: Vyřval a myslím že je to pro železnici velmi výhodný obchod. Sice o víkendu pojede autobus ve stejném intervalu jako vlak, ale ve špičkách bude zase o něco omezen.

Orky: Luftózní možná jedou, ale zase jedou častěji. Ono zase není takový problém zřídit víc spojů od hranice Prahy k metru a venkovským říct, přátelé - jednou za půl hodiny, až se sejdete a naplníte si svůj autobus Vám to pojede. Integrovaná doprava právě postupuje opačným směrem. Tohle by byl návrat do socialistických let. Myslíte že by substrát za hranicí Prahy byl nadšen z prodloužení intervalů? Ale zase by se ušetřilo, takže všechno by bylo OK, že?
Rychlíkové linky by být samozřejmě mohly. V zásadě podmínkou ale je, aby si je Středočech (kraj nebo město) zaplatil i na území Prahy. Těžko obhájíte, že z peněz Pražanů jsou financovány busy, které daňovému poplatníkovi pražskému nepřinášejí žádný užitek.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 687
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 13:42:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Anonym: OK. Dobře, 375 zrušit, může být. Čili je jasné, že na území Prahy se její JŘ nemění, jen se zkrátí, čili peníze na území Prahy se neušetří žádné.
Linka 603 z centra je blbost. Noční linka do Klánovic taky nejede z Václaváku. Je to obvyklý jev, že noční busy se navazují na páteřní tramvaje. Stejně jako denní se navazují na páteřní metro. A zkuste se podívat - ona ta noční tramvaj není o moc pomalejší než metro.
Noční vlaky nejezdí zatím nikde, opravdu by bylo hodně překvapivé, kdyby první noční železniční relace by byla Praha - Brandýs.

Vlak do Čelákovic, rozumím-li tomu dobře bude návazný na 231. Protože mezi Lysou a Prahu se další vlaky nevejdou a naopak lze čekat, že v nejbližší době (zřejmě 2010-2012) při výluce Běchovice - Úvaly budou naopak ještě zrušeny 3 ranní posilové vlaky ve směru do Prahy. A víte, že kapacita vlaků zejména v ranní špičce je v úseku Čelákovice - Praha tak nějak vyčerpaná? Opravdu bych rád věděl, kam chcete těch 14 tisíc lidí nacpat....
Co se týká 074, pokud někdo obnoví Toušeň, mohlo by se přejít na 30 min., to by nebylo špatné. Zrychlení by se taky hodilo.

Peníze získané zrušením vlaků do Lužce se nějaké získají, ale žádný zázrak to nebude. A zrušením StB - Lysá nezískáte nic, leda v těch vlacích ztratíte i poslední zbytky cestujících, protože Ti využívají tyto Os jako tranzit. Peníze z 375 se získají řekněme v kraji, v Praze se nezíská nic, čili případné navýšení vlkm na území Prahy + náklady na posílení vlaků na 074, ale i na 231 by musel někdo zaplatit. Bude to Brandýs? Jinak upozorňuji, že ešusy jsou opravdu velmi drahá hračka....

Jízdní řád tvořte až v okamžiku, kdy bude vize reálná. Pokud chcete vozit lidi z Brandýsa přes Čelákovice do Prahy vlakem, pak je třeba nejdřív vytvořit podmínky. A ty zatím nejsou! Čili co bude jezdit na 074 a jak ty lidi dostanete dál do Prahy?
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2560
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 14:09:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: Pojem "mrtvá" jste řekl vy, já jsem se jen a jen zeptal. A to i s ohledem na to, že ty osobáky svým častým zastavováním a s tím související nízkou cestovní rychlostí brzdí ostatní vlaky na 091.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1299
Registrován: 4-2003
Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 14:10:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: Stojí li autobus pražského DP stejně jako vlak, tak někde je něco nejspíš špatně. A to dost špatně.

S rychlodráhou do Loun jsem se přenesl do 22. století, ale když už bude do Kladna, můžeme koukat i dále? Samozřejmě, jen asi koukat.

Nemohu ovšem souhlasit s vaším výkladem tvrzení regionální doprava má sloužit regionu. Bude li spokojeno s dopravou mezi Kladnem a Prahou řekněme 20% cestujících ( suma Hostivice + Jeneč + nádražní oblast Unhoště + Pavlov + Ruzyně ), ale zbylých 80% ( Kladno ) spokojeno nebude, pak ale není naplněno výše zmíněné tvrzení. Nic proti zastavení v Jenči a v Hostivicích, ale přehršel nově navržených zastávek v Praze a zastavování v Pavlově a Unhošti cestovní rychlosti vlakům nepřidá. Spíše naopak. Mám neblahý pocit, že vše vede k tomu, aby vlak substituoval MHD a příměstské linky PID. Přílišným zkracováním mezistaniční vzdáenosti u vlaků je ekonomickým a hlavně ekologickým prohřeškem, protože u vlaku je hmotnost připadající na jedno sedadlo ( nechceme, aby lidé stáli ) o dost vyšší, než u autobusu alá Karosa C944. Co vlastně ROPID chce? Aby se měli všichni cestující stejně. Stejně blbě, ovšem. Už to vícekrát a nejen tady psal Bručoun.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 688
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 14:11:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě aby bylo jasno. Já nejsem proti spojení Brandýs - Praha vlakem. Sice mi to přijde takový trošku drbábí přes hlavu, ale pokud by to bylo proveditelné a byl by o to zájem, pak proč ne. Ovšem zatím vidím spíš armádu potenciálních problémů. Další vlaky z Čelákovic do Prahy se neprocpou, posílit část stávajících vlaků (v ranní špičce) už nelze a vlaky jsou plné, čili stížnosti na napobírání vlaků ze Zelenče jsou tutovka a pravděpodobně při Vámi udávaných maxipočtech i z Čelákovic (tam se porvou o nástup místní a přestupující od Brandýsa). Cestovní doba bude zřejmě delší. Intervaly budou rovněž delší. Stará Boleslav si bude stěžovat na nutnost přestupu. Bude kritika, proč nebylo zvoleno autobusové řešení a proč se má jezdit z Brandýsa do Prahy oklikou přes Čelákovice. Lze tušit, že lidi budou preferovat spojení autobusem k metru a bude-li jejich počet omezen, pak budou přeplňovány a budou stížnosti.
Osobně bych preferoval řešení rychlíkovou linkou StB - BnL - Černý Most, otázka je jediná: Kdo to zaplatí. Peníze na navýšené vlaky by ale opravdu zajistily několikanásobek těchto rychlíkových autobusových spojů. A na základě zkušeností bych si vybral jiného než současného v oblasti monopolního dopravce. A když to bude financovat především město BnL-StB, jsem opravdu zvědavý, zda si vybere jiného než domácího dopravce....
Radekc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 146
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 14:12:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Anonym: a jaká firma v Toušeni by chtěla vozit takové objemy? Jen jsem si vzpoměl, že to není tak dlouho co jela po 074 749/751. Naposledy to bylo jak bylo to vykolejení v Čelákovicích, tak tamtudy přijela porodní bába.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 689
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 14:18:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bram: Zas tak úplně špatně to není. Nezapomeňte že vlak na S7 poněkud nestandardně neodepisuje.

Kladno - Praha: Však taky nejezdí pouze osobní vlaky. Nyní je poměr 50:50. Hostivice bych nepodceňoval, tam je to taky na kolejovou dopravu, postačilo by zřízení MHD k vlaku. Město to připravovalo, ale pak pan nový hejtman (a současně městský zastupitel) zinscenoval odvolání vedení města, a tak nevím zda postoj je do budoucna stejný. Jeneč půjde nahoru s vybudováním areálů kolem nádraží. Unhošť až s rychlodráhou, pokud zde vznikne P+R. Osobně si ale myslím, že zastávkové vlaky Kladno - Praha po 60 minutách nejsou žádný luxus. Nebo si snad představujete, že osobní vlak Praha - Kladno pojede jednou za 4 hodiny?
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2753
Registrován: 10-2003

Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 14:25:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: Nedávno jsem četl nějaké radotínské fórum a tam se nějaká paní bila hrdě v k..y, pardon v prsa, že ona není žádná vesničanka, že je obyvatel Prahy a tudíž nechápe proč musí jezdit vlakem. No celkem zábava. :-)
Ale za tyhle cestující budu fakt rád, protože to bylo někdy děsné ve vlaku poslouchat.
...za všechny svoje činy veliký, někdy budem asi hrozně pykat...
Mechanikofil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 838
Registrován: 6-2007

Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 14:30:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Po delší době jsem byl v Hostivici, tak jen pro zajímavost:
Světelný informační panel na nástupiště pořád/už zase nefunguje.
Na vývěsném JŘ v hale jsou u některých tratí vytištěné jen půlky traťových tabulek. Asi si nikdo nevšiml, že pravá část jim chybí.
Na zastávkovém sloupku busu před staniční budovou je pořád vyvěšen jízdní řád NAD trati 121 někdy z roku 2004.

Jsou to jen maličkosti, ale i podle nich lidi (nejen) železnici hodnotí...
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2754
Registrován: 10-2003

Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 14:37:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mechanikofil: Světelný informační panel na nástupiště pořád/už zase nefunguje.
No vidíte, to v Radotíně, nebo v Řevnicích pro jistotu ještě vůbec nejsou. Pro začátek připravuju papírovou verzi ve formě vývěsek s odjezdem vlaku, kterou budu "přicucávat" gumovou přísavkou na žabotlam, protože půlhodinové vystávání před vlakem, kvůli tomu, že se stále někdo ptá, a to i přes hlášení plechovou hubou, kam a kdy to vlastně jede, je v tomto období o zdraví.
...za všechny svoje činy veliký, někdy budem asi hrozně pykat...
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1030
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 14:48:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: Mně je jasné, že zmíněně zastávkování všeho všude, je proto, že to jede přes dva kraje. A to je ten problém. Proto nikdy nebude systém spěšných vlaků, protože budeme mít super příměstskou dopravu po 10-15 minutách zastavující v každý díře, kde nastoupí pár desítek lidí denně, a na ty spěšňáky nezbudou peníze. A lidi z Nymburka, Benešova, Kralup a dalších měst radši skočí do auta v lepším případě do autobusu, než by se kodrcala dvojnásobnou dobu osobákem. A rychlíky pojedou v lepším případě jednou za hodinu.
A podobné je to v autobusech. Je super tahat prázdné autobusy 30 kiláků za Prahu, aby v Praze pobraly. Pokud by se dejme tomu prodloužil interval o 25% a v Praze se stavělo jen na důležitých zastávkách, tak by se třeba ve výsledku ušetřilo. Jenže by ušetřil jeden kraj a druhý to zacvakal. Ale to, že by ti lidé z vesnic byly v Práci o 5 minut dříve ja každýmu fuk. A proto se taky těžko dočkáme busové integrace Neratovic, Mělníka, Kladna apod, protože Praha by hned chtěla, aby narvaný bus stavěl v Praze na každým rohu.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Jeffer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 225
Registrován: 1-2005

Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 15:43:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Anonym kto zrusi 375, odvisne za gule v prievane! ktory autobus ma najvacsie vyuzitie z brandys-namestie?! to skor nejako osekat 367 aby obsluhoval radonice a jenstejn a nezachadzal do brandysa a naopak posilnit prevadzku 379 a 346 (este kratsi interval + mimo spicku). jedina obhajoba zrusenia 375 by bolo, aby sa na brandys nejazdilo z dvoch roznych miest (letnany/cerny most; ale to zrusit aj 376?), ale nazyvat ju "nevytazenou" je teda barbarstvo - viem, cim vacsinou jazdim. myslim, ze klbovy autobus kde sa ani v jednom smere clovek neposadi sa nevytazenou linkou nazyvat neda. ostatne z prahy ma 375 velky vystup na vinori a potom az v brandyse. je skor barbarstvo, ze tie vlozene spoje idu iba na podolnaku - keby tiahli aspon do brandysa na namestie, hned by to bolo lepsie (a vzduch by urcite nevozili).
Grrrrrr... Gorrrrr... Gorila! (14.2.2003 v Košiciach na stanici na R604 Dargov do Bratislavy)
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 690
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 15:58:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Tak na druhou stranu zase nemáme tady systém zastávkování všeho všude. Okresní města Středočeského kraje (má-li to smysl) i další velká města nacházející se v dostatečné vzdálenosti jsou napojena všechna něčím rychlým (je jedno zda spěšnými vlaky nebo takovými pseudodálkovými rychlíky): Kutná Hora, Kolín, Poděbrady, Nymburk, Lysá (i když zde to není třeba, už je to příliš blízko), Kralupy, Kladno, Beroun, Benešov. Rychlíky zatím jedou víceméně jednou za hodinu, důvod je jasný - častěji to vlastně ani nejde.
Kolem Prahy bude 15 minut pro zastávkové vlaky. Je třeba si uvědomit, že území kolem Prahy už nejsou jen pustá pole, zástavby přibývá. Obyvatelé Mokropes a Všenor si neustále stěžují, že odpoledne u nich polovina vlaků nezastavuje. A kde zastavit "rychlý" segment? V Řevnicích? A proč ne v Dobřichovicích a Černošicích? A proč ne v Radotíně? Všechna čtyři místa jsou srovnatelná. A co je z rychlého segmentu? To samé od Nymburka - zastavit v Lysé, Čelákovicích, ale proč ne v Zelenči či v Horních Počernicích?
A k autobusům? Pokud by se prodloužil interval o 25%, tak co se stane? Místo po 30 min. se bude jezdit po 40 min.? K čemu to bude dobrý? A místo po 60 min. po 75 min.?
U lidí z vesnic může být samozřejmě možnost dojet do Prahy zrychlenými spoji. Ovšem opakuji, že MHD (a PID) na území Prahy je dotována z peněz pražských občanů. Ti si na dopravu platí poměrně velkou část daní. Rozhodně vyšší procento, než jaké na dopravu platí obyvatelé středočeských měst. Takže pražský poplatník nemá nějaký gigantický zájem platit středočeskému rychlou dopravu. Co zaplatí ten středočeský jemu? Zkrátka rychlíkové spoje do Prahy samozřejmě ano, ale musí být dotovány ze středočeských prostředků (lhostejno zda krajských či městských či privátních).
Vy si tady napíšete, že je každýmu fuk, že vesničan přijede do práce o 5 min. dřív. jenže podívejte se na to z druhé strany: Proč by měl tento bonus platit vesničanovi Pražák? Co zaplatí vesničan Pražákovi? Nikdo ale nebrání vesničanovi zaplatit si bonus na území Prahy! Jenže pak by vesničan musel penízky schované třeba na dětské hřiště v jeho obci prošustrovat za dopravu. Nebo peníze na kanalizaci nebo .... Zkrátka nikdo nikomu nebrání. Dtto platí i u vlaků. Proč by měla Praha na svém území platit spěšné vlaky, které zastaví v Libni a na Masaryčce? Praha má zájem, aby vlaky naopak stavěly co nejčastěji v Klánovicích, Běchovicích, Dolních Počenicích a Kyjích, protože když už tam ty vlaky jedou, můžou odvézt i místní frekvenci, čímž Pražák ušetří na MHD. Věřte mi ale, že touha Středočechů (tedy aspoň jejich volených zástupců a jimi zaměstnávaných úředníků) po spěšných vlacích je opravdu minimální.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5508
Registrován: 8-2004

Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 16:26:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-:
Věřte mi ale, že touha Středočechů (tedy aspoň jejich volených zástupců a jimi zaměstnávaných úředníků) po spěšných vlacích je opravdu minimální.
To mohu, bohužel, potvrdit.
Pochvala nic nestojí, přesto mívá dobré výsledky.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1031
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 16:32:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Touhá středočechů po rychlích vlacích do Prahy je minimální, protože to zajišťují jejich oblíbení autobusoví dopravci. A rychlík po hodině je rozhodně méně atraktivní než bus po 10-minutách (viz Benešov).
Proč by měla Praha platit vesničanovi zrychlené vlaky? A proč by měl středočeský kraj platit pražákovi rekreační dopravu do brdských lesů?
Je to celé o tom, že každý hájí své zájmy, hrabe si na vlastním písečku. Ale třeba v případě zahuštění rychlíků spěšnými vlaky na půlku by Praha mohla získat peníze z méně časté opravy silnic, protože by natáhla lidi ze středních čech do vlaků a lidé v centru by mohli snadněji dýchat. Jenže tyhlety prkotiny objednanatel dopravy nevidí.
Mně se líbí, jak se všudé prezentují návrhy na spěšné vlaky typu Kutná Hora - Praha apod., aby lidé z okresních měst byli rychle v Praze. Jenže pak to dopadne tak, že ten vlak bude v Praze stavět všude a pak až v Kutné Hoře a kvůli tomu bude táhnout hromadu vozů. Je to stejný přístup, jako vy odsuzujete stavění v Čelákovicích, jenže to už není v Praze, tak je vám to celkem buřt.
No a pak se má Praha a středočeský kraj dohodnout na jednotném IDSku. Ten s tímto přístupem nikdy nebude.
Možná by to chtělo náklady rozklíčovat jiným způsobem, nedokážu si moc představit jak.
K autobusům: Třeba to jednou středočeskému kraji dojde, a zaplatí si autobusy na poptávku, která bude vyhovovat jemu a nebude dotovat linku po čtvrthodině vozící třeba 15 lidí. A to že se do ní nevejdou pražáci ho už vlastně nebude muset zajímat.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Anonym
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 136
Registrován: 11-2008
Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 16:45:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Radekc: Překladiště které sídlí v prefě by chtělo na železnici, chce konkurovat Mělníku.
Anonym
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 137
Registrován: 11-2008
Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 16:50:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

aa: Vlaky jezdí na vlakokilometry takže mezi Lysou a Starou boleslaví by jezdily rychlíky Které mají interval 2 hodiny. Být takováto zátěž na regionální trati tak už je dávno zrušená.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1346
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 17:12:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: "ROPID 3xx dimenzuje na to aby pobraly i v Praze. Na o pak linky za Prahou jedou luftózní a berou peníze středočeskému kraji. Místo toho, aby ty příměstské linky v Praze zrychlil, a v Praze posílil městskou dopravu....Je super tahat prázdné autobusy 30 kiláků za Prahu, aby v Praze pobraly. ... Ale to, že by ti lidé z vesnic byly v Práci o 5 minut dříve ja každýmu fuk."

To jsou dost trefné poznámky. Takový systém ale je ekonomicky neúsporný, a uživatelsky nepříjemný.

" lidi z Nymburka, Benešova, Kralup a dalších měst radši skočí do auta v lepším případě do autobusu, než by se kodrcala dvojnásobnou dobu osobákem."

Z Benešova jsou naštěstí jak linky SID, tak komerční autobusové linky. Nymburk je na tom špatně, tam jsou odkázáni jen na vlak.

" taky těžko dočkáme busové integrace Neratovic, Mělníka, Kladna ... Berouna ... apod, protože Praha by hned chtěla, aby narvaný bus stavěl v Praze na každým rohu."

... a hlavně by se ze dne na den ze ziskových linek, které si na sebe vydělají na jízdném, staly linky ztrátové, omezily by se špičkové posily, nasadily by se vozy s 30 místy k sezení a 60 k stání a tak podobně. Myslím, že není o co stát.

Bram: "Co vlastně ROPID chce? Aby se měli všichni cestující stejně. Stejně blbě, ovšem."

Bohužel musím souhlasit. Ať už byly ideje jakékoli, praxe je velmi sporná. Pokud se středočeský kraj někdy skutečně ujme organizace dopravy na svém území, tak bych doporučil krok č.1: zatlačit PID s jeho ultracouráky zpět do těsné blízkosti Prahy. PIDí systém dopravy je výhodný jen pro obce typu Horoměřice nebo Jinočany, ale pro větší vzdálenosti je naprosto nevhodný.

-aa-: "Osobně bych preferoval řešení rychlíkovou linkou StB - BnL - Černý Most, otázka je jediná: Kdo to zaplatí."

Před chvílí jste připustil, že by se dala zkrátit některá linka, nebo alespoň část jejích spojů. V tomto světle otázce po placení nerozumím. Jde hlavně o špičku pracovního dne, kdy by měl vše platit kraj, a mělo by být jedno, na jaké lince na území kraje se ty peníze projezdí.

"proč se zastavuje u každých vrat? Není to třeba proto, že mnohé linky spolufinancují také jednotlivé podniky?... navýšení PIDispojů provedlo převzetím do té doby vlastní dopravy jednottlivých podniků"

... ale tak to není zdaleka všude. A tam kde to tak je, tak asi nebude smluvně zakotveno, že tam musí ve špičce zastavovat všechny spoje jedoucí souběžně v rozmezí tří minut. Kvalitní obsluha průmyslové zóny ještě neznamená, že tam musí zajíždět třista spojů denně.

"Praha platí autobusy na svém území a je ochotna je platit v případě, že budou obsluhovat i její území. Čili PIDibus zafinancuje, ale očekává, že aspoň částečně nahradí její MHDbus. Kraj má podobné představy na svém území. Rychlospoje by si museli platit Ti, kdo by z nich měli prospěch. Praha ho nemá, kraj si myslí že také ne, městům a obcím se to platit nechce, že prý ne to nemají (= mají jiné priority)."

Nebylo by v mnoha případech oboustranně výhodnější, kdyby ve špičce zajíždělo do větší vzdálenosti od Prahy méně zastávkových spojů? Ušetřené peníze by mohly věnovat jak na zrychlení některých špičkových spojů, tak na posilové couráky Hořelice-Zličín. Kraj by zůstal na stejných výdajích, Praha taky, a lidem by se výrazně zkrátilo dojíždění do škol a do práce.
Ještě jednou zdůrazňuju, že toto vše uvažuju pro špičku, kdy jsou v provozu všechny linky, a jezdí velké množství spojů.

Zrychlený spoj je co do nákladů LEVNĚJŠÍ než zastávkový. Kdyby se o to objednatelé snažili, tak by u rychlíkových linek dokázali stlačit cenu o nějakou tu korunu níž, protože se za stejnou mzdu řidiče ujede víc km, a vozidlo vygeneruje za den větší zisk.

Hlavní problém bude zřejmě v tom, že si Praha potřebu zrychlených autobusů neuvědomuje. Ani na svém území. V dobách, kdy metro C končilo na Florenci, existovala expresní linka 200 do Bohnic. Měla celkem 4 zastávky, jednu na Florenci, zbylé tři mezi paneláky v Bohnicích. Byly zásadně nasazovány busy ŠL 11, aby si lidi na takovou vzdálenost sedli. Kde jsou ty doby ...

Podobně by to leckde mohlo vypadat i dnes. Ale to by nesměl Praze vládnout "bůh zastávkových linek"

Konkrétně třeba Suchdol a Roztoky. Pro obsluhu zastávek Ve struhách, Hydrologický ústav a V Podbabě, kde nastupuje jen minimum lidí, by bohatě stačily linky 116, 147, 160 a 355. Linky 107, 340, 350 by je klidně mohly projíždět.

Takových příkladů by se našla spousta. Nepochybuji o tom, že dokážete každý z nich zpochybnit, a zadupat navrhovatele urychlení do země.

"Rudná si zaplatí expresní spoje? Nebo kraj prozře? Co si myslíte, jaké bude nadšení v místech, kde by vlak projížděl? Zkuste se vrátit do reality."

Proč by mělo projíždění Hlubočep a Holyně způsobovat problém s financováním? Řeporyje jsou přece v Praze.

Naopak, při slušné cestovní rychlosti vlaku, a slušném pohodlí, může časem ušetřit jak Praha, tak kraj. V Nučicích, Zbuzanech, a Řeporyjích by šly udělat autobusové přípoje, což by časem mohlo vést k nižší potřebě spojů ve špičkách v městském úseku.

"Třeba taky záleží na tom, co kdo objedná a co kdo zaplatí. A na podivnost v ekonomice SID jste si odpověděl sám. Co když je to přece jen trošku jinak? "

Tak ještě jednou a jasněji. Zrychlené linky v SID bývají často ziskové. Náklady na ně se většinou zaplatí z jízdného, a kraj ještě vydělá. Případně se vydělá na jízdném tolik, že je dotace jen nepatrná.
Tvrdíte, že v PID jsou zrychlené busy ztrátové. Podivný je tedy PID, ne SID. Systém, v němž jsou prázdné zastávkové spoje ziskové, a přeplněné zrychlené spoje ztrátové, stojí na špatných ekonomických základech, a je do budoucna neúnosný.

SID má milion koncepčních i praktických nedostatků, ale umožňuje sledovat tržbu na jednotlivých spojích, a tudíž lze zjistit co je ziskové, a co ztrátové. A na rozdíl od PIDu se neštítí zrychlených linek.

"A zkrácení autobusů na Dlouhou Míli? To je samozřejmě tutovka."

Vy opravdu nevidíte rozdíl mezi linkou z Horních Počernic a linkou ze Slaného, nebo Chomutova? A mezi stanicí "rychlodráhy" a stanicí metra? Nechtěl byste náhodou, aby rychlíkové autobusy z Příbrami do Prahy končily na nádraží v Radotíně?
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1348
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 17:30:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Vy si tady napíšete, že je každýmu fuk, že vesničan přijede do práce o 5 min. dřív. jenže podívejte se na to z druhé strany: Proč by měl tento bonus platit vesničanovi Pražák? Co zaplatí vesničan Pražákovi? Nikdo ale nebrání vesničanovi zaplatit si bonus na území Prahy!"

Četl jste protiargumenty? Nikdo nechce, aby vesničanovi něco platil pražák!!! Jde o to, že ve větší vzdálenosti od Prahy busy PID vozí vzduch i ve špičce, a pražské úseky jsou leckde velmi krátké.

Třeba k metru Zličín je to do hranice Prahy zhruba dva kilometry. Schopný organizátor veřejné dopravy by dokázal navrhnout takový systém, na kterém cestující vydělají, a který nebude kraj ani Prahu stát ani korunu navíc. Když můžou být zrychlené spoje SID z Loděnic a Vráže, tak by to určitě šlo i z jiných obcí. Netvrďte, že když je kraj schopný platit vlastní zrychlené spoje, tak že by nedokázal zaplatit zrychlené spoje PID.

Přijde mi, že lidi z Ropidu a z odboru dopravy stč.kraje mají mezi sebou tak napjaté vztahy, že se nedokážou domluvit na ničem rozumném. Ropid by asi měl rezignovat na další územní expanzi, protože to nutně musí být jedna z třecích ploch.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1349
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 17:42:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"k autobusům? Pokud by se prodloužil interval o 25%, tak co se stane? Místo po 30 min. se bude jezdit po 40 min.? K čemu to bude dobrý? A místo po 60 min. po 75 min.?"

Zase jste nečetl, nebo nepochopil protiargumenty. Jde o špičku. Třeba z Rudné je ve špičce nepravidelný interval typu tři busy za sebou a pak deset minut nic. Celý systém by šel udělat tak, že by ve špičce vybrané busy objely Rudnou po dálnici. Ty by absorbovaly většinu poptávky ze vzdálenějších míst. Z Rudné by pak místo tří souběžných busů stačily dva. Když by se změna udělala komplexně, včetně zkrácení části spojů 380 a koordinace s linkou C20, tak se kvlaita zvýší, a ještě se ušetří. V koordinaci mezi PID a SID jsou tak velké rezervy, že by se na zrychlené úseky linek PID na území Prahy ušetřilo naprosto hravě. Jen chtít.

Orky: "Třeba to jednou středočeskému kraji dojde, a zaplatí si autobusy na poptávku, která bude vyhovovat jemu a nebude dotovat linku po čtvrthodině vozící třeba 15 lidí. A to že se do ní nevejdou pražáci ho už vlastně nebude muset zajímat."

Kéž by.
Stvolinky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 15
Registrován: 8-2008
Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 17:53:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nymburk je na tom špatně, tam jsou odkázáni jen na vlak. A na tom je špatného co?
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1032
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 18:00:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Z Benešov by měl být po koridorizaci podle mého názoru vlakový a o to by se měl kraj snažit a ne dotovat SID linky.
K integraci Neratovic apod.: Chceme-li zavést IDS, měl by zahrnovat i ziskové regionální linky. Určitě i lidé z Neratovic by rádi využili možnost cestovat na jeden jízdní doklad po celém území IDS.
Ke zrychleným linkám: Ono totiž toto odmítání zrychlených linek v rámci PIDu může mít za následek to, že se PID pro potřeby středočeského kraje rozpadne - především v dálkovější dopravě (tedy lépe řečeno nikdy nezavede). Pokud by měl vzniknout jednotný IDS Prahy a středních Čech, tak tyto linky budou muset být zachovány! A nejen to, bude se muset vážně jednat o uznávání IDS jízdenek i v rychlících, jinak celý systém bude postrádat smysl. Pokud tohle Praha a ROPID nepochochopí, tak nemá smysl se vůbec o sloučení snažit (pokud se o to někdo snaží). Jednotný IDS dvou krajů a tedy financování ze dvou kas je vůbec v Evropě ojedinělý.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1350
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 18:03:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Nymburk je na tom špatně, tam jsou odkázáni jen na vlak. A na tom je špatného co?"

Rychlík jen jednou za hodinu. I ve špičce. Jinak jen courák.

Zkuste si vypsat z IDOSu, jak často jezdí rychlíkové busy z Benešova, Berouna, Dobříše, Příbrami, nebo Kladna do Prahy. V ranní špičce tam, a odpoledne zpět. To oproti rychlíku jednou za hodinu nesrovnatelně vyšší hustota.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1351
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 18:20:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Benešov by měl být po koridorizaci podle mého názoru vlakový a o to by se měl kraj snažit a ne dotovat SID linky."

Alespoň ve špičkách by podle mě měla být zachována přímá linka Vlašim-Benešov-Praha. Taky proto, že pro cesty z Benešova na Pankrác bude i s koridorem autobus daleko rychlejší. Žádnou autobusovou linku bych nerušil, jen bych měnil rozsah provozu. V uživatelsky orientovaném systému jsou takové přímé rychlé špičkové spoje potřebné, protože pro denně dojíždějící podstatně rozšiřují nabídku. Zároveň se na železnici zmenšují rozdíly v poptávce ve špičce a v sedle.

"K integraci Neratovic apod.: Chceme-li zavést IDS, měl by zahrnovat i ziskové regionální linky. Určitě i lidé z Neratovic by rádi využili možnost cestovat na jeden jízdní doklad po celém území IDS."

Přece jen bych nadřadil zájem cestovat rychle a jako člověk. Jednotnou jízdenku bych dal až na druhé místo. Kdo ví, jestli by vůbec tyhle zrychlené linky existovaly, kdyby to celé od začátku řídil nějaký úřad. Rychlíkové linky SID Beroun-Praha a Příbram-Dobříš-Praha vznikly jako produkt volné soutěže, a až následně byly integrovány.
Na trase Kladno-Praha je volná soutěž dodnes. Integrace by mohla znamenat zhoršení kvality, vyšší vytíženost busů ve špičce, větší couravost, a nasazování vozidel s vyšším procentem míst k stání.

"bude se muset vážně jednat o uznávání IDS jízdenek i v rychlících, jinak celý systém bude postrádat smysl."

Souhlas.
Saxiradim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 679
Registrován: 11-2005

Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 18:57:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vy pane Bručoune jste se zase rozepsal... Opravdu nemá cenu reagovat, něco souhlas, ale něco...

Ale tohle: ...Četl jste protiargumenty? Nikdo nechce, aby vesničanovi něco platil pražák!!! Jde o to, že ve větší vzdálenosti od Prahy busy PID vozí vzduch i ve špičce, a pražské úseky jsou leckde velmi krátké.

Tak to mi prosím vysvětlete, jak to uděláte třeba s paňťáky na Beroun a i jinde třeba se zmíněnými busy - to každou stanici odpřáhnete vůz - vždycky vzdálenější místa ve veřejné dopravě budou v soupravě či voze (autobusu) mít lidí míň, naopak v okruhu města více lidí... Z Berouna Vám stačí vůz, z Řevnic už potřebujete skoro tři a z Radotína šest... A jak to budete řešit - Radotíňáci díky tomu, že jsou coby pražáci nebudou smět do soupravy, protože vlak (u jiného případu i bus)jede ze středočeského kraje a platí jej Střední Čehy..???

A nebo toto: Jednotnou jízdenku bych dal až na druhé místo. - to mi jako chcete říct, že zjednoťňování jízdenek je coby druhotný krok... Tak proč se to ve většině odvětví ve světě zavádí - nejen v dopravě, ale i třeba v rekreačních zařízeních a pod.. To všicí dělají coby krok zpět...??? Jen Vy tomu všemu rozumíte...

A to jsem to nečetl vše, opravdu se nedá - ale kolegové nemající vůbec vztah k tomuto tématu to tu na jiném compu pročítají a náramě se před večeří baví... Jen tak dál...
Každý nemůže být nejlepší, ale my se o to snažíme.... www.saxi.cz


VÝTOPNA ZDICE - Nejbližší otevření muzea je až v roce 2009 o víkendu 5. a 6. dubna tuto dobu se už muzeum ubralo k zimnímu spánku - na viděnou v roce 2009
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1033
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 19:38:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: A proč když to zafungovalo u Dobříše, proč by to nezafungovalo u Neratovic? Cestování rychle a jako člověk to přece IDS nevylučuje. Naopak si myslím, že IDS by natáhlo další lidi a cestování by se tak mohlo díky posílení ještě zkvalitnit. A ani tak by se linka nemusela začít dotovat.
Saxiradim: Zkuste se trochu zamyslet. Jsou fakticky dvě možnosti.
1/ Táhnout z Berouna zastávkový vlak spřažený ze tří jednotek řady 471 jednou za půl hodiny. Vlak se bude během cesty plnit a do Prahy přijede plný. Jenže z Berouna pojede lídí třeba na půl jednotky, ze Třebáně na 1 jednotku, z Řevnic na 2 jednotky a tak dál až do Prahy. Jenže mezi Berounem a Řevnicemi ty dvě jednotky táhnu zcela zbytečně, propálím 3x tolik proudu než potřebuju.
2/ Z Berouna vyjedou 2 spřažené jednotky, které se do Dobřichovic zaplní. Protože již nezbývá kapacita, tyto jednotky vše ostatní projedou a zastaví až na Smíchově. Za ní třeba po 10 minutách vyjede zastávkový vlak v podobě 1x471 zase po půl hodině. Ušetřím za proud té jedné jednotky v úseku Beroun-Řevnice a ještě nabídnu cestujícím z největších obcí na trati poloviční interval a lidi ze stanic mezi Berounem a Řevnicemi budou třeba o 7 minut dřív v práci. Počet jednotek zůstane stejný, naopak se díky zrychlenosti 1 vrtsvy a zkrácenému obratu 2 vrstvy ještě nějaké jednotky ušetří. Všem ostatním obcím by zůstala původní půlhodina.
Je to takto pochopitelné? Pro rejpaly jen dodám, že je to modelový příklad, neuvažuju Radotín apod a to že by Praha takový vlak nezaplatila. Pochopitelně by to zase znamenalo nárůst strojvedoucích.
Bod 2 je ukázkou, jak já bych si představoval budoucnost na halvních tratích ve středních Čechách. Právě tahle zrychlená vrstva tady chybí.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."