K-report
 

Archiv do 7. června 2009  

Diskuse K-report » Archiv 2009 » Železnice » Tratě a lokálky v okolí Prahy » Archiv do 7. června 2009 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1860
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 05. června 2009 - 19:04:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky 1567: Odhad.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 965
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 05. června 2009 - 20:08:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: S Olomoucí bych ještě počkal. Tam bych řekl, že kurs správným směrem možná byl pouze krátkodobý. U Plzně by naděje byla. U Zlína možná taky. Vysočina je ztracená, to souhlas, a Budějice a Pardubice řídí poněkud podivuhodně se chovající KCOD. A u domácího kraje této diskuze bych to viděl tak, že tam kde bude Prahou vnucen takt, tam se udrží, ve vzdálenějších končinách ovšem dojde k detaktizaci. Čili u trati 110 bych vznik taktu nečekal a naopak bych zcela určitě čekal devastaci taktu u 174, kde byly tlaky na změnu již nyní od června (nakonec odložené).
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1862
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 05. června 2009 - 20:28:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"devastaci taktu u 174"

Čím byste chtěl současný takt obhájit? Občasným ujížděním v Rakovníku i v Berouně kvůli zpožděným rychlíkům? Nespolehlivými přípoji směrem do Prahy? Nepřípoji na Kladno? Takt, který se prakticky projevuje tímto způsobem, je naprosto k houvnu.
Kdyby byly přípoje na Prahu nejen v Berouně, ale i přes Kladno, a kdyby to v 99,9% fungovalo, tak se dá takt obhájit. Současný paskvil, který pořádně nefunguje ani tak, jak by měl, je bohužel neobhajitelný.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 966
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 05. června 2009 - 20:32:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Představte si, že na ten takt došlo pár připomínek a snad jen jedna se týkala nepřípojů v Rakovníku. A to se ještě jednalo o nepřípoj od Berouna do Kralovic. Uznávám ale, že takt by se dal na 174 položit trošku jinak. Výsledek detaktizace však bude nejspíš takový, že přípoje budou sem tam a nahodilé. Prostě jak to vyjde. A jezdit se bude v takové časy, aby to jelo paní pracující v muzeu po skončení pracovní doby, když se chce vrátit domů kamsi do Pustovět nebo někam tam, zkrátka aby zbytečně nemusela čekat na nádraží (a to vůbec nepřeháním!).
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1863
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 05. června 2009 - 21:33:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"nepřípoj od Berouna do Kralovic"

Otázka je, kam přesně ti "námitkáři" jezdí. Jestli jen do Lubné, tak to se při troše vůle dalo řešit autobusem.

Co jsem tak několikrát koukal, tak od Lužné směrem na Křivoklát vždycky někdo přestoupil, někdy i víc lidí. Dřív, když v Roztokách či na Křivoklátě někomu ujel vlak, tak pokud jel do Prahy, tak jel přes Rakovník. A že o víkendu takových lidí nebylo málo. Z toho všeho soudím, že by byla poptávka i v opačném směru. Celkově by šlo určitě o víc lidí, než směrem na Kralovice. Když nějaký přestup používá denně v průměru 30 občasných cestujících, tak námitku nikdo nenapíše, zatímco denně dojíždějící ji zhusta napíše ...

"jezdit se bude v takové časy, aby to jelo paní pracující v muzeu po skončení pracovní doby, když se chce vrátit domů kamsi do Pustovět nebo někam tam, zkrátka aby zbytečně nemusela čekat na nádraží"

Zbourat dobrý a dobře fungující takt tak kvůli pár takovým paním by byla superkrávovina. Současného taktu, s nejistotou, zda bude přípoj, a s mnoha nepřípoji, většině lidí moc líto nebude. Tak to chodí, když se přípoje dělají, aby byl přestup na Brno, ale neřeší se, aby byly přípoje na Královák a na Zdice, a aby byly ve Zbečně. (To jsem v minulém příspěvku zapomněl napsat, to jsou ještě větší renoncy, než ten Rakovník.)

Starostové okolo Zbečna musí mít na současný takt obrovský vztek, protože jim nikdo nedal včas vědět, co se chystá. Oni mezitím po vyčerpávajících jednáních s ČSAD Kladno dohodli oboustranné přípoje ve Zbečně k tehdejším časovým polohám vlaků, a pak byli za blby. (Ať žije utajování návrhů GVD, konečných návrhů, a verzí daných do tisku.)
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5943
Registrován: 8-2004

Odesláno Pátek, 05. června 2009 - 21:50:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun, 1862:


-aa-:
Ono to není o odboru, ale spíš o lidech.
Nebýt stále značně monopolního postavení ČD, neměl by ten odbor co dělat. Schopní jedinci mohou v některých krajích pomoci, ale někde zas mohou zbytečně "hatit" plány rozumným objednatelům. Určitě to není správná cesta, tou jsou pouze schopní úředníci na krajích. Nyní se to jasně ukazuje.

A jezdit se bude v takové časy, aby to jelo paní pracující v muzeu po skončení pracovní doby ... aby zbytečně nemusela čekat na nádraží.
Škoda, že dRath není ministrem dopravy. To bych si mohl jít stěžovat, že mi příští rok zruší přípoje EC/R->Os ve Vršovicích.
(Berte to jako pokus o černý humor.)
Názor může být znásilňován, může být zastrašován, může být v zájmu dobrých vztahů potlačován, ale přesto někde v koutku přežívá.
Názor je věc, která přežije války, totalitní režimy nebo zapojení člověka do pracovního procesu.
(Člověk může korigovat co říká a co píše, ale nikdy to, co si myslí.)
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1865
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 05. června 2009 - 22:40:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě dodám, že podél trati 174 není (s vyjímkou Hýskova a Nižbora) žádný souběžný autobus, který by jako jinde zachraňoval lokální nedostatky taktu.
Anonym
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 446
Registrován: 11-2008
Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 00:51:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak na 074 dnes viděni zaměstnanci drah s papíry v ruce, počítaly vlak ve kterém sedělo cca.45 osob(polední vlak do Neratovic). Z Neratovic nás přijelo 12 tak doufám že se nic závažného nestane. Dál do Čelákovic jich pokračovalo 30 takže se o tento spoj nebojím (tento spoj počítán i s nástupem v Brandýse)

Peva: Prosím Vás je možno formou připomínek zajistit, aby na trati 074 jezdily regionovy, díky za odpověď.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1570
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 09:15:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Anonym: O Regionovách zatím pochybuju, tolik jich není. Kolik vlaků na 074 je na stojáka? Vyštrachat někde dvě Regionovy, aby přes poledne vozily 12 lidí, a vyplatily se na třech vlacích ráno.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Peva
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 986
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 09:21:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Páni, pan Anonym má stroj času sobotní poledne ještě nenastalo ale už o něm máme zprávy

Oficiální květnové sčítání skončilo v pondělí, tzn. jestli někdo včera si dělal čárky, tak to asi nic moc oficiálního nebylo.

Napíšu e-mail
PEVA
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1571
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 10:50:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě ke sčítání: To mohl být kdokoliv - sčítání si mohl provádět třeba kraj, ROPID nebo to mohlo být nějaké sčítání navíc.
Každopádně minulý týden v neděli jsem z 9517 v Neratovicích koukal do motoru do Brandýsa 19433 (odj. 19:33) a byl fakticky prázdný (2 lidi), ani jsem si nevšiml, že by někdo přestupoval. Lze však očekávat, že hlavní nástup byl na městě.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5975
Registrován: 8-2005

Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 12:15:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

CIT -a-a: "A jezdit se bude v takové časy, aby to jelo paní pracující v muzeu po skončení pracovní doby, když se chce vrátit domů kamsi do Pustovět nebo někam tam, zkrátka aby zbytečně nemusela čekat na nádraží (a to vůbec nepřeháním!)."
To je ale strašný todleto. Uvědomujete si, že právě kvuli tomudle tu ty vlaky jsou a ne kvůli tomu, aby byly vaše taktový odjezdy ve stejnou minutu a vypadalo to pěkně v grafikonu??? Kdo si myslíte, že těma vašima taktovejma vlakama pojede a na co budou přípoje, když to nepojede podle škol a pracovišť?
Bručoun: Asi každej vidíme jiný Švejky. I jejich příznivci z trati 200 píšou jiný věci než vy a furt doufaj že velikonoce... že léto... že po prázdninách... že benzín... že po výlukách... že Desira...
Jinak mezi uzly R ano, ale doprava Beroun-Praha neni mezi uzly , ale čistě příměstská. To teda sorry. Ovšem váš názor na takt na 174 plně podepisuju.

(Příspěvek byl editován uživatelem Káem.)
Budoucnost patří bagrům!
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1390
Registrován: 4-2003
Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 12:53:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem: Praha - Beroun JE doprava mezi uzly. Mektej si co chceš, ale na trati 171 je čistě příměstská doprava mezi Řevnicemi a Prahou. Zahrnul bych do toho i Zadní Třebáň, kde by se dle mého názoru vložené vlaky měly obracet, pokud by to uspořádání stanice dovolilo.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5976
Registrován: 8-2005

Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 13:17:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bram: :-) věc názoru. Mektej si taky co chceš, ale Beroun je satelit. Stejně jako Kladno. Jseš půvabnej s tim "uspořádánim stanice". Vlaky by měly obracet předevšim tam, kde končí poptávka, ty chytrej. (a příště vol lepší slovesa)
Budoucnost patří bagrům!
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 49677
Registrován: 4-2003

Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 13:23:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

...ať to stojí, co to stojí. Že?
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 668
Registrován: 1-2009
Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 13:24:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak jsem si to pěkně přečetl a nadále tvrdím, že takt je idioťárna, nevyhovující potřebám cestujících. Stačí maličkost. Zrušit jakoukoliv dotaci na dálkovou dopravu, stejně jako je to na busech. A většina taktového nesmyslu půjde do věčných lovišť.
Souhlasím s taktem (a to o jiném rozsahu ráno, přes den a večer) jen na příměstské. OSTATNÍ SPOJE MUSÍ JEZDIT PODLE POTŘEB CESTUJÍCÍCH a nikoliv podle představ dopravce (a to jakéhokoliv).
A aby nebylo mýlky: víkendy se u nás na busech posilují jak se dá. Ale podle poptávky. Proto raději jedou téměř souběžně v 8h ráno v sobotu směr Pelhřimov - Telč - Dačice tři busy (bez dotací) téhož dopravce. Kdyby udělal takovou idioťárnu jako je takt: např. v 7h, 8h, 9h, tak v 7h nepojede téměř nikdo, v 8h nechá na výchozí stanici lidi, kteří naštvaně pojedou až 9h - a to budou téměř jediní cestující toho spoje v 9h.

K jízdním řádům: řešíme-li ještě teď posílení počtu spojů v mimořádném termínu do začátku prázdnin (důsledek rušení spojů ČD a konkurentů), tak jaksi jízdní řády od 31.8.09 (další mimořádná změna s rozšířením) či dokonce k 13.12.09 nejsou k dispozici. Ale to jsem psal dříve na jiném místě.
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2478
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 14:04:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Boblick: takt jako takový idioťárna rozhodně není, zkušenosti odjinud hovoří jasně. Idiotská může být nanejvýš nějaká konkrétní realizace.

V Praze - ó ta hrůza - jezdí v taktu i ty autobusy...
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1391
Registrován: 4-2003
Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 14:09:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem: Ukončení vložených vlaků v Zadní Třebáňi ( spolu s Hlásnou Třebání cca 1500 obyvatel )souvisí jak s poptávkou tak i s uspořádáním stanice. V podobě, kterou stanice dnes má, to prostě nejde a je to škoda. Chápeš to, Káeme? Nebo ne? Kdysi jsem sem plánek stanice dával a z něj to bylo dost patrné.

Boblick: Co dodat.... Takt se dělá proto, aby odjezdy a příjezdy byly snáze zapamatovatelné, snadněji se sestavoval jízdní řád atd. Samozřejmě s respektováním špiček a sedel v pracovní dny a víkendového provozu. Mnohdy je ale díky omezeným kapacitním možnostem mnohých tratí daleko lepší měnit kapacitu souprav než přidávat vlaky.

Jinak víš, proč jedou z Pelhřimova do Dačic v sobotu v osm hodin ráno tři autobusové spoje? Protože spřáhnout tři vozidla za sebou na silnici dost dobře nejde. Ještě donedávna v zemích bývalého SSSR byly oblíbené tzv. scepky, kdy skutečně jezdily spřažené dva trolejbusy ( zda i busy ovšem nevím ), přičemž díky jistému mechanismu na otáčení kol jezdilo druhé vozidlo bez řidiče. Na železnici je tomu trochu jinak. Proto nejezdí tři vlaky za sebou, ale jede delší souprava.

Omlouvám se ostatním diskutujícím za tuto vsuvku, ale pro páně Boblicka jsem jí sem musel dát.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1870
Registrován: 9-2007
Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 14:10:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem: "doprava Beroun-Praha neni mezi uzly , ale čistě příměstská. To teda sorry"

Tohle berouňáci už před lety odhlasovali nohama, a jezdí téměř výhradně rychlíkovými autobusy. Z místních jezdí courákem do Prahy prakticky jen režijkáři, pokud jim zrovna nejede rychlík. Na obsazenosti je to hodně vidět, panťáky dojíždí do Berouna skoro prázdné. Prakticky nikoho nedonutíte, aby denně dojížděl courákem z měst typu Beroun nebo Kladno do Prahy.

Nechcete se nechat zaměstnat na Ropidu v sekci autobusové dopravy? Ti než by zrychlili ve špičkách pár autobusů, nebo u delších linek projížděli pár zastávek, tak raději budou jezdit na vzdálenost 20 km každých 5-15 minut s totálními couráky, zastavujícími každých 300 m, u každých skladových vrat. (Na většině linek přibylo 5 až 10 zastávek, a běžně se jezdí se o 5 i 10 minut pomaleji než za komančů.)

Boblick: "Kdyby udělal takovou idioťárnu jako je takt: např. v 7h, 8h, 9h, tak v 7h nepojede téměř nikdo, v 8h nechá na výchozí stanici lidi, kteří naštvaně pojedou až 9h - a to budou téměř jediní cestující toho spoje v 9h."

Ale prd, devátou by brala spousta lidí. Vy prostě chcete, aby lidi neměli na vybranou, a museli všichni na stejnou hodinu. Jinak by se mohlo stát, že přijde nejvíc lidí na devátou, a vy je nebudete mít čím odvézt, protože předchozí busy odjely v osm poloprázdné. Jindy bude o osmou pranice, protože jinak to bude v zimě, jinak v létě, jinak o prázdninách, jinak když je hezky a tak podobně. Prostě pro dopravce je v tomto případě výhodné odjet se všemi spoji najednou.

"takt je idioťárna, nevyhovující potřebám cestujících"

Opakuju stále tutéž otázku. Proč jsou soukromé taktové systémy tak úspěšné, že vytlačují dopravce "náhodných výstřelů"? Koukám, že se Vám moc nechce odpovědět.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1572
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 14:22:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Možná by Vás mohla zajímat tato diskuse:
http://www.freeforum101.com/autobusforum/viewtopic.php?t=16&start =2490&mforum=autobusforum
Tam se zrovna probírá vhodnost čo nevhodnost zrušení jedné z posledních rychlíkových linek PIDu 362 a jejím nahrazením posílením linky 332. Linka 362 jede po stejné trase jako 332, akorát že nikde nestaví, a vybrané spoje jedou až z Neveklova a tudíž jedou z Jílového plné. Zastánci zachování této linky jsou tam v menšině.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1393
Registrován: 4-2003
Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 14:28:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Boblick asi neodpoví, protože prostě neví...........
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1394
Registrován: 4-2003
Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 14:36:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Nerad bych se dožil doby, kdy díky ROPIDímu přístupu zbydou všude jen couráky a to jak u vlaků tak i u autobusů. Systém, kdy v pracovní dny ve špičce jezdí zrychlené spoje je snad jediná možnost, jak může v kombinaci s dalšími opatřeními ( u autobusů např. vyhrazené jízdní pruhy ) konkurovat VHD jízdními dobami IAD.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5947
Registrován: 8-2004

Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 15:26:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já se divím, že tu na Boblicka ještě někdo reaguje.

Mě by skutečně zajímalo, jak bude řešit, když každý z těch cca 50 cestujících z busu bude potřebovat jet trochu jinak a nikdo z nich nechce samozřejmě na ten svůj spoj čekat.
viz: SPOJE MUSÍ JEZDIT PODLE POTŘEB CESTUJÍCÍCH
Hodlá snad páně Boblick provozovat půjčovnu aut nebo bicyklů?
Názor může být znásilňován, může být zastrašován, může být v zájmu dobrých vztahů potlačován, ale přesto někde v koutku přežívá.
Názor je věc, která přežije války, totalitní režimy nebo zapojení člověka do pracovního procesu.
(Člověk může korigovat co říká a co píše, ale nikdy to, co si myslí.)
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5979
Registrován: 8-2005

Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 16:13:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Něco na Boblickově názoru, že lidi chtěj ject v 8 a ne v 7 a v 9 do jisté míry je. Nezahazoval bych ho úplně.
Hajnej: Naučte se rozlišovat (myslím že vzhledem k vaší předpokládané profesi byste to měl a asi i umíte, jen tady ze sebe a z nás děláte blbce) rozdíl mezi městským intervalem, příměstským taktem a tím, kdy a jak se jezdí mezi izolovanými sídly.
Bram: při vší úctě to bude ono, ten váš plánek. Já tam byl osobně,a co víc já neznám ani tak ty vlaky, ale LIDI co těma vlakama jezděj. Z toho usuzuju, co kde točit a kde zastavovat. A pak taky znám ceny a náklady.
Bručoun: Těma rychlíkovejma linkama myslíte současně ty linky co zastavujou u každejch vrat na trase Pha-Beroun? Ujasněte si to.
Myslím, že pár zastávek na krátkých příměstských trasách nikoho nezabije. Konkurence k IAD není v jízdní době. Ta je jen v penězích. Jak jinak byste vysvětlil, že po Praze každej (až na mekbajna) cestuje rychlejc via MHD a stejně jsou ulice přecpaný autama s řidiči, kteří ochotně jedou trasu P6-P2 45 místo 15 minut?
Jinak soukromé taktové systémy jsou "úspěšné" prostě proto, že jsou masivně dotovány obecními pokladnami. Odpovídám tedy za Boblicka. Náhodné výstřely se obvykle uživí bez dotace.
Budoucnost patří bagrům!
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3705
Registrován: 12-2007
Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 16:21:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem:
Já tam byl osobně,a co víc já neznám ani tak ty vlaky, ale LIDI co těma vlakama jezděj. Z toho usuzuju, co kde točit a kde zastavovat. A pak taky znám ceny a náklady.
Jak už tu napsali jiní - potřeby jednotlivých lidí jsou často tak rozdílné, že není možné, navíc s ohledem na infrastrukturu (křižování s dalšími vlaky) uspokojit všechno.
Jízdní řád nemůže nikdy vyhovovat všem.

Z toho usuzuju, co kde točit a kde zastavovat. A pak taky znám ceny a náklady.
Jo a víš o tom, že takový pravidelný takt dokáže ty náklady snížit, protože se může snížit počet potřebných souprav a pracovníků?

Jinak soukromé taktové systémy jsou "úspěšné" prostě proto, že jsou masivně dotovány obecními pokladnami.
A co třeba Student agency?

Konkurence k IAD není v jízdní době. Ta je jen v penězích.
No tak jestli má být VHD nadále jen sockou nejsockovatější, tak pak jo. Pak můžou jet vlaky nebo autobusy z nějakého města ve 14:38, pak v 17:21 a nakonec ještě v 18:31 a v lichý týden ve 22:28. Ale moc lidí na to dost možná spoléhat nebude.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1574
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 16:29:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

KM: Takovým náhodným výstřelům ráno z Prahy a v neděli zpět se říká "vyzobávání rozinek". Ale rozhodně se nedá mluvit o systému.
Dostat se někam v jiných obdobích bývá podstatně náročnější.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1399
Registrován: 4-2003
Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 16:54:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káeme, znáš li skutečně to, co říkáš, poděl se s námi všemi o tyto zajímavé údaje. Co ty na to? Rádi bychom zkonrolovali jestli je máš správné.

Jinak s konkurenceschopností VHD vs. IAD pouze cenovou jsi šlápl hodně vedle. Nejen já, ale dle mého pozorování naprostá většina lidí nekouká jen na cenu, ale i na komfort a rychlost. Ke každodenní cestě do zaměstnání či do škol trvající přes hodinu není cestování zastávkovou linkou na stojáka v přeplněné Karose B941 vhodným ekvivalentem k cestě autem, ač to je levnější. Tohle chtějí opravdu jen ty největší socky a škudlínkové a ovšem také bohužel i ROPID. Takhle se VHD stane opravdu sockou. Při současné nemožnosti existence nedotované linky.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1871
Registrován: 9-2007
Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 17:22:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Těma rychlíkovejma linkama myslíte současně ty linky co zastavujou u každejch vrat na trase Pha-Beroun? Ujasněte si to."

Proč se domníváte, že všechny busy v kraji organizuje Ropid? Ujasněte si to Vy.

"Myslím, že pár zastávek na krátkých příměstských trasách nikoho nezabije"

Příklad rozdílů v jízdních dobách, Beroun-Praha:
- bus PID 38 minut+7 minut navíc metrem, bus SID 25 minut. Rozdíl 20 minut. O větším počtu zastávek SID v Berouně nemluvě.
- os.vlak (PID) 45 minut, rychlík 29 minut. Rozdíl 16 minut.

Jistěže tyto rozdíly nikoho nezabijou. Ale používat takový bus nikdo z denně dojíždějících nebude. Pokud by se rychlíkové busy významně zpomalily, tak to jistí auta. Nebo sociální dávky.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1872
Registrován: 9-2007
Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 17:29:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Takhle se VHD stane opravdu sockou. Při současné nemožnosti existence nedotované linky"

V Praze a nejbližším okolí jí už dávno je. Ve špičce všechno přecpané, většina míst k stání i na delší vzdálenosti, zastavování na každém rohu.... Zrychlené busy si jen vyjímečně dokázaly prosadit některé obce (a jak se dočítám, některé se zase mají rušit ...)

"zrušení jedné z posledních rychlíkových linek PIDu 362 a jejím nahrazením posílením linky 332."

Jízda z Netvořic, Lešan, Kamenného Přívozu nebo Jílového do Prahy, každý den do školy nebo do práce Ropidím ultracourákem, to bude prostě ůůůůůůůžas.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1575
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 18:00:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Já neříkám, že ke zrušení 362 má dojít. Jás si jen myslím, že k tomu jednou dojde (viz 369 s Kamenice, která končí příští týden). Prostě je to nesystémové.
Já si myslím, že Jílové jí tak snadno nedá. Ale pokud si jí nezaplatí, tak mu možná nezbyde nic jiného, než na ní zapomenout.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1873
Registrován: 9-2007
Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 18:02:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"soukromé taktové systémy jsou "úspěšné" prostě proto, že jsou masivně dotovány obecními pokladnami"

Myslíte, že Příbram léta dotovala dva konkurenční taktové systémy, jeden netaktový systém třetí konkurenční firmy, a ještě k tomu pár skomírajících náhodných výstřelů čtvrté firmy? Jak myslíte že vznikly taktové rychlíkové linky Beroun-Praha nebo Mělník-Praha, opravdu myslíte že z dotací? Nebo myslíte že někdo dotuje Student Agency?
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 670
Registrován: 1-2009
Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 19:17:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak už jsem z linky zpět. Přečetl jsem si to. Plně vybudovaný soukromý takt má pouze SA a to jen na trasách Praha - Plzeň, Praha - Karlovy Vary, Praha - Liberec a Praha - Brno. Jak si asi všimnete, tak jde o zcela programově vybraná města systémem vyzobnutí rozinky.
Nedotované soukromé takty byly SID zlikvidovány neudělením licence - příklad za všechny je FEDOS (a beru v potaz řekněme poněkud chaotické firmy).
Jinak Středočeský kraj a ROPID programově znemožňují udělování licencí, které by konkurovaly (byť bez dotací) všem těm pomalým zastávkovým busům.
Nerabus prodal svoji dopravu Veolii, která na ní obratem dostala SID dotaci a znemožnila zastavování dálkových busů od České Lípy v Mělníku. CUP-TOUR byl od počátku projektem města Příbram (firmu založil radní Příbrami Šálek). V současné době 100% vlastněna městem Příbram a zařazena do SID.
Můj názor je, že VHD musí být pohodlná, rychlá, spolehlivá, levnější než IAD a především musí vyhovovat většině CESTUJÍCÍCH. Ne dopravci, ten se musí přizpůsobit.
Tak jsem snad odpověděl.

A teď moje otázka: kolik taktu v dálkových vlacích vydrží, pokud stát nedá na dotaci ani korunu? Jen připomenu, že jde o naše peníze z daní. U odpovědi očekávám, že její součástí bude, zda dotyčný je výdělečně činný - nebo-li platí daně. Pak se vzduch zajisté pročistí.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1874
Registrován: 9-2007
Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 20:04:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Nedotované soukromé takty byly SID zlikvidovány neudělením licence"

.... a do té doby byly úspěšné. Fedorka zas tak úspěšný nebyl, ostatní byli vesměs velmi úspěšní.

"CUP-TOUR byl od počátku projektem města Příbram (firmu založil radní Příbrami Šálek)"

.... a na sebe si to napsal proto, že to bylo ztrátové? To asi těžko. Později začala souběžně jezdit taktová linka Bosáků, a ta neměla s městem nic společného.

"Nerabus prodal svoji dopravu Veolii, která na ní obratem dostala SID dotaci a znemožnila zastavování dálkových busů od České Lípy v Mělníku"

To bylo možná malinko jinak. Dřív si Nerabus a ČSAD SČ konkurovali na obou linkách, pak si ale každý nechal jen linku do svého města, takže Mělník zůstal ČSAD SČ. Nerabus tam už pár let nejezdí (teda jezdí, ale jen s nějakým lokálním courákem).

"Jinak Středočeský kraj a ROPID programově znemožňují udělování licencí, které by konkurovaly (byť bez dotací) všem těm pomalým zastávkovým busům"

Bohužel.

"kolik taktu v dálkových vlacích vydrží, pokud stát nedá na dotaci ani korunu?"

Jedna linka, Praha-Ostrava. Pokud by jí na dráze nic nekonkurovalo, tak s dvouhodinovým základem. Ráno do Prahy takt čtvrcený na půlhodinu, odpoledne z Prahy půlený na hodinu. V sobotu víceméně jen základ. V neděli posily do Prahy. Na žádné jiné trase by se takt neudržel.

Opravdu si myslíte, že tudy vede cesta? Nechat v dotované dopravě jen couráky, zcela nepropojené dálkovými a polodálkovými linkami do systému? Neptám se na hustotu základního taktu, počet linek a tratí zapojených do systému, ani na jejich zastávkovou politiku, ptám se obecně. Opravdu se domníváte, že lze vybudovat efektivní přestupní systém zcela bez taktu? Nebo se podle Vás má jezdit dvakrát denně i mezi největšími městy?
Anonym
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 447
Registrován: 11-2008
Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 20:20:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: a co takhle sebrat regionovy z sp Rakovník-Chomutov?? Těmito sp jsem jel 2x a jelo se mnou 5lidí, klidně místo regionov může jezdit 811(aby se částečně zachoval komfort)?? A co ten protivlak s 45.cestujícími. Musíte si uvědomit, že polední vlaky narvané nepojedou.

Peva: Kdy mohu očekávat od vás email, protože teď mám hodně práce, Tak abych sem nemusel lést každou hodinu. Díky za odpověď.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1576
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 20:31:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Opravdu si myslíte, že tudy vede cesta? Nechat v dotované dopravě jen couráky, zcela nepropojené dálkovými a polodálkovými linkami do systému? Neptám se na hustotu základního taktu, počet linek a tratí zapojených do systému, ani na jejich zastávkovou politiku, ptám se obecně. Opravdu se domníváte, že lze vybudovat efektivní přestupní systém zcela bez taktu? Nebo se podle Vás má jezdit dvakrát denně i mezi největšími městy?
Nelze. Takt je základem integrovaného taktového jízdního řádu (ITJŘ) založeného uzlech, kde se jednotlivé linky sjíždějí, zajistí se vzájmený přestup a zase odjíždějí. Celodenní takt, aby toto bylo možné, je bez dotací možný pouze v několika málo směrech a to včetně autobusové dopravy.
Systém ITJŘ však musí někdo připravit a někdo ho musí řídit. Tuto práci zpravidla zajišťuje specializovaná firma (koordinátor). ITJŘ má tvořit kostru celého systému. Nedotované linky pochopitelně vyloučené nejsou, ale mělo by být v zájmu dopravců i koordinátora, aby byly se systém koordinovány, protože se tyto linky moho vzájemně ničit. Tady by se dal vhodně použít paragraf, který je v zákoně, že licence bude vydána pod podmínkou zajištění provozu i na nedotovaných linkách.
Já se ani nedivím tomu, že se krajské úřady v některých případech snaží manipulovat i s nedotovanými linkami. V dotované dopravě mají dost peněz a nedotované linky nepřímo vysávájí peníze z rozpočtu, protože dotace jsou alespoň u autobusové dopravy o to menší, o co je větší zisk ze systému).
Když to shrnu: Je potřeba, aby někdo zpracoval kostru dopravního systému bez ohledu na to, zda jsou v něm linky dotované či nikoliv. Systém by měl respektovat i to, že čím obydlenější je oblast, tím je vhodnější realizovat páteřní rychlíkové spoje. I nedotované spoje jsou součástí systému a je potřeba je koordinovat s dotovanými.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1577
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 20:37:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Anonym: Ze dvou vlaků nemůžete usuzovat, jak ty vlaky jezdí plné. Navíc pozor - sice jde o spěšňáky, ale jde o nějaký společný projekt ÚK a MD, takže je z valné většiny hradí MD.
Navíc provoz Regionov je dražší než u 810(1). Pak se Vám taky dost dobře může stát, že si vymodlíte Regionovy, ale o víkendu a v sedle za to zaplatíte dvouhodinovým taktem v celé trase, protože kapacita bude zcela dostatečná.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5948
Registrován: 8-2004

Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 20:45:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Anonym:
Srovnávat komfort 814 a 811? To jste teda dobrý borec.

Boblick:
Dvě otázky:
VHD musí vyhovovat většině CESTUJÍCÍCH
1) Jak mi definujete většinu cestujících? Ti, co nejvíc křičí?
(Když to vemu třeba z Pustovět, někdo bude chtít do Zbečna, někdo ve Zbečně na přestup do Kladna, někdo do Berouna, někdo do Nižboru. Jak je uspokojíte?)
Navazuji tím na pani ze Zbečna.)
2) kolik taktu v dálkových vlacích vydrží, pokud stát nedá na dotaci ani korunu
Co je dálkový vlak?
Názor může být znásilňován, může být zastrašován, může být v zájmu dobrých vztahů potlačován, ale přesto někde v koutku přežívá.
Názor je věc, která přežije války, totalitní režimy nebo zapojení člověka do pracovního procesu.
(Člověk může korigovat co říká a co píše, ale nikdy to, co si myslí.)
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1875
Registrován: 9-2007
Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 21:03:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Anonym: "a co takhle sebrat regionovy z sp Rakovník-Chomutov?? Těmito sp jsem jel 2x a jelo se mnou 5lidí, klidně místo regionov může jezdit 811(aby se částečně zachoval komfort)??"

Touhle linkou jsem jel jen jednou, v sobotu kolem poledne jelo z Lužné cca 30-40 lidí. Je sice pravděpodobné, že by to u Lužné sólo motor zvládal, ale jste si úplně jistý, že by to zvládal i ve špičce mezi Žatcem a Chomutovem?

Nepřeceňujete trochu tu vaši brandýskou lokálku? Brandýs není pupek světa.}
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1876
Registrován: 9-2007
Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 21:12:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"nedivím tomu, že se krajské úřady v některých případech snaží manipulovat i s nedotovanými linkami"

Pokud jde o středočeský kraj a Ropid, tak oni se jimi nesnaží manipulovat. Oni se je snaží coby soukromé zlikvidovat, a pak je pokud možno přihrát "spřáteleným dopravcům". V tom přihrávání vynikají zejména úředníci středočeského kraje. Ropid se zase snaží zlikvidovat rychlíkový charakter těch linek, vyhnat je ze stanovišť blíž centru města, a udělat z nich totální couráky.
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 671
Registrován: 1-2009
Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 21:15:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Bručoun:
Ostravsko (úmyslně píši takto) zcela pojmenováno dobře a i s více dopravci. Osobně bych viděl ještě Ústí s Děčínem. A Děčín - Cheb je též otázka.
A Hroch:
Definuji dálkovou dopravu jako u busů: nad 100km.
Tak na Křivoklátské trati je problém s jistým nesouběhem silnic. Ale v jiném vlákně se již objevila varianta s mikrobusy. A když to jde v okolí Roztok, tak u Pustovět by to šlo také. Svým způsobem Křivoklátka je na tom hůře než Lubenečka.

Ale připomenu svoji druhou otázku, na kterou jste jaksi nikdo nereagoval: kdo z Vás je daňový přispěvatel?
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 760
Registrován: 3-2007
Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 21:25:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

hm,tak řešení typu"a co sebrat tohle lepší vozidlo a dát ho k nám" je PŘESNĚ to,co se dělá blbě díky místnímu lobbingu už desíky let.
Jako nalákat někoho na lepší a pak mu to sebrat pod jakoukoli záminkou je antireklama jako sviňa.

A k Boblickům a spol: Nejsme v Koreji ani v Polsku. Jsme /chceme být/ třeba něco jako Rakousko,Německo,/Francie ? /.
No a v těchto zemích funguje veřejná doprava myslím velmi dobře a myslím,že její fungování a dotování se dá považovat za určitou úroveň života v dané zemi.
Takže extrémistická řešení jen proto,abyste zaplnil pár "svých" busů nebrat.
Nikdo rozumný tady netvrdí,že to,že logicky padne pár /nebo až 30% /nahraditelných lokálek a nahradí to "Boblickové" je v zásadě špatně.
Můžem se hádat jen o to množství.
Ale fungující dopravní systém považuji za věc funkčního,evropského státu.
Říkám to asi neobratně,ale bez veřejné dopravy vám bude přibývat lidí na podpoře,lidí závislých na jiných a silně tím ztížíte život lidem bez auta-ať již starým,nemocným či školákům,studentům a přeneseně i jejich rodičům.
Myslím,že v tomhle státě na dvě,tři auta v rodině ještě většina nemá.
Howgh :-)
Rozumně lidi,rozumně !
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 672
Registrován: 1-2009
Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 21:26:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Bručoun 1876:
Naprostý souhlas. Jediné, co to může zlomit, je zase nějaká celostátní stávka ČernéDíry, okamžité nahrazení v zajímavé oblasti busy, neboť SID ani ROPID na tohle nejsou schopni reagovat. A pak tlakem veřejnosti tu linku zlegalizovat licencí.
Ale jsem skeptik. Byla by z toho jednoroční licence s patřičnou úřednickou buzerací. A pak opětovně neudělení licence se zdůvodněním, že linka narušuje buď systém ROPID nebo SID.

Zato v dálkové dopravě by se nechalo strašně ušetřit. Místo dotované dálkové železniční dopravy bych vázaně přesunul dotace do regionů do vázaných veřejných soutěží. A vidělo by se.
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 673
Registrován: 1-2009
Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 21:30:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak znova pro Mladějov:
Jste daňový poplatník? Tato odpověď je pro mne docela zásadní. Ukáže, kdo něco o životě ví a kdo tady má jen sny.
Anonym
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 448
Registrován: 11-2008
Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 21:35:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Částečně je pro vysvětlení zdaleka ne zcela. 811 je rozhodně lepší varianta než 810. Mezi Žatcem a Chomutovem přispendlit jeden Btax. A Když už jsme u toho lidé z Žatce radši použijí plzeňské rychlíky takže tam bych takovou hrozbu neviděl.

Orky: V Prac týden 814 a o víkendu 811(né 809)
Některé motory z provozu na 074 jsou již na hraně provozuschopnosti a myslím, že beztak půjde většina z nich technicky do 2 roků do krajiny věčných lovišť.
Dalším neobluvným faktem jest to, že pokud by došlo k zavedení moderních jednotek a modernizovaných 810 tak bude značný příliv cestujících, hodně lidí z okolí této trati říká, že kdyby jezdili moderní jednotky tak okamžitě nechá gumokoly doma.
Jinak 814 by mohla o víkendu obsloužit os na 070ce.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1404
Registrován: 4-2003
Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 21:38:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já jsem kupříkladu dańový poplatník. A pokud daně platím, tak také chci, abych tu měl fungující VHD, nikoliv netaktový účelový maglajz, který tu prosazuje Boblick. A na druhou stranu také nechci courákový systém alá ROPID.
Zutý_petr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 261
Registrován: 1-2007

Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 21:41:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Boblick:
Daně nepřímé platí každý, takže tvá otázka je zbytečná.
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 761
Registrován: 3-2007
Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 21:47:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevím,co je na tom tak zásadního,a taky mi nemusíte věřit.
Vydělávám a platím daně od 1.8.1986.
A Vy ?
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 762
Registrován: 3-2007
Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 21:59:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bram: V podstatě souhlas.Jako zaměstnanec,pracující :-) využívám peněz,co narvu do daní akorát ve dvou věcech: VHD a chodím do veřejné knihovny :-)
Tak snad kua nechci tak moc ?
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 763
Registrován: 3-2007
Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 22:09:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A ještě pro Boblicka: Používáte klasickou argumentaci ad personam,tedy k osobě,a ne k argumentům.
Polepšete se :-)
Jinak jsem toho zrovna já myslím zažil tak na tři životy-tak vynechte můj životopis a raději jděte k věci.
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2487
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 22:49:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem jen tady ze sebe a z nás děláte blbce
Myslím, že na to je tady odborník pán z Edelstadtu...

Ohledně toho rozdílu mezi taktem a intervalem - pominu-li superkrátké intervaly okolo 5 minut, kdy je mi nějaký jízdní řád fuk, tak jsou pro mě jako cestujícího oba dva zajímavé tím, že jezdí ve stejné minuty. Zkuste se občas podívat na víkendový provoz nebo na linky typu 101, co jezdí po 20-30 minutách, tam je to vidět celej den (kdežto u "dospělých" linek jen po určitých úsecích).
Další z výhod taktu je ta, že pokud existují přípoje (protože je daný směr opravdu hromadný), tak existují skoro po celý den, takže nemusím řešit problémy typu "do Kotěhůlek raději dopoledne, kdežto do Lhoty raději odpoledne".
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1706
Registrován: 5-2004
Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 23:06:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bram, Mladějov - souhlas. Taky z těch daní použiju tak akorát VHD:-)

Jo a k Boblikovic "systému" náhodných výstřelů dle potřeb (koho?): vidím dost dálkových linek model ČSAD "dle potřeb substrátu" ráno do Prahy, odpoledne zpátky. A takové busy i kolem 8 do Prahy třeba na Strakonické maj obsazenost tak 50%, zatímco to ostatní co má systém jede narvaný. Divný, ne?

On se totiž každej kdo může (má IGK) takový dopravě vyhne. Nechce totiž riskovat že se zdrží a bude odněkud utíkat a honit bus s jazykem na vestě nebo naopak 2-3 hodiny někde trček/poflakovat se než to laskavě pojede.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1579
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 23:23:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já jsem daňový poplatník a za své daně se chci dostat rychle, často a v rámci možností celý den tam, kam budu potřebovat. Ne abych když se potřebuju dostat někam na 18:00, abych musel jet v 8 ráno.
Anonym: 814 v PD a 811 o víkendu? To byste potřeboval 4 jednotky. To je o 50% víc, než potřebujete. Trošku neekonomické, nemyslíte?
Pochopitelně by to teoreticky možné bylo, že ty 811 by v PD jezdily jinde (třeba by půlily interval v PD na jiné trati). Ale taky by se vám mohlo stát, že ty 811 budete muset převést přes půlku kraje. A zrovna většina tratí v okolí je do budoucna na Regionovu. Snad krom 076,092,111, ale tam je potřeba stejný počet jednotek pro PD i pro víkend.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1877
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 07. června 2009 - 00:10:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Boblick: "Děčín - Cheb je též otázka."

Chomutov-Cheb - No nevím, před časem jsem náhodně jel z Chebu poloprázdným rychlíkem, který se začal zaplňovat až tak od Kadaně.

Orky: "Prostě je to nesystémové.
Já si myslím, že Jílové jí tak snadno nedá. Ale pokud si jí nezaplatí, tak mu možná nezbyde nic jiného, než na ní zapomenout.
"

Názorná ukázka, jak pokřivená ekonomická pravidla Ropid praktikuje. Při normální ekonomice jsou plné rychlíkové spoje provozně nejlevnější, čili nejvýhodnější. Díky zrychlení obratů se za jednu mzdu udělá víc výkonů, vybere se maximum jízdného, a ještě je to lepší kšeft pro dopravce, protože mu vůz rychleji vydělává. V daném případě to platí dvojnásob, protože zrychlené busy vyberou většinu lidí z toho daného místa, ušetří stejný počet couráků, a ještě umožní části zbylých couráků začínat o vesnici blíž k Praze. To všechno může mít za následek, že se ve špičce buď ušetří jeden autobus, nebo že se lidi odvezou kulturněji.
Podle pravidel Ropidu je ale rychlík údajně daleko dražší než courák.

Anonym: I kdyby byla volná 814, tak na trati 174 jezdí 810+010, a vozí zcela jistě víc lidí, než na 074. Neříkám, že se ten vlek pokaždé využije, ale na sólo to na téhle trati není. Podle čeho soudíte, že je 814 víc potřeba na trať 074?
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5949
Registrován: 8-2004

Odesláno Neděle, 07. června 2009 - 00:45:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Boblick:
K Vaší otázce: Jediná věc, která mě teď napadá, jež není zdaněna, je vzduch. A musíte uznat, že jen z něj je člověk těžko živ. Z toho jasně plyne, co napsal Zutý Petr.

K mé první otázce: Ještě bych doplnil, že všechny osoby chtějí být v cíli své cesty ve stejný čas. Skutečně by mě zajímalo, zda pro každého jednotlivého občana Pustovět vypravíte ten slibovaný mikrobus.
K mé druhé otázce: Aha, takže lidé denně dojíždějící např. z Ústí nebo z Pardubic, případně z Tábora nebo Plzně do Prahy jsou asi nějak méněcenní, že. Když použiji Vaši argumentaci, tak oni asi neplatí daně.
Když už jsme u toho, já si teda za své daně raději nechám zaplatit jeden vlak třeba Praha-Brno než abych platil tři: jeden Praha-Přelouč, druhý Přelouč-Svitavy a třetí Svitavy-Brno (vše <100 km). Fakt se Vám ta Vaše představa nezdá absurdní? Myslíte, že ty tři vlaky by snad vyšly levněji? Že by s nimi jezdilo dohromady víc lidí? Z Vašich příspěvků je jasně vidět, že o nějakou ekonomiku Vám vůbec nejde, ale zase jen o vlastní pracovní pohodlí a odpor k čemukoliv novému a lepšímu.
Inspirujete se snad na Slovensku? Tam je krásně vidět, jak s haldou vozů lze odjezdit minimum spojů.

Mmch by mě zajímalo, co by mi Váš skvělý "systém" nabídl pro cesty ráno Praha-Pardubice a odpoledne zpět (tj. proti předpokládané špičce).
Názor může být znásilňován, může být zastrašován, může být v zájmu dobrých vztahů potlačován, ale přesto někde v koutku přežívá.
Názor je věc, která přežije války, totalitní režimy nebo zapojení člověka do pracovního procesu.
(Člověk může korigovat co říká a co píše, ale nikdy to, co si myslí.)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1581
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 07. června 2009 - 10:27:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Souhlas. Kdysi se někdo na DF středočeského kraje zeptal, proč se nesloučí PID a SID. A odpověď? Protože je PID příliš ekonomicky náročný. Odpověď byla doplněna o další nesmysly typu, že to nelze, protože je založen na pásmovém tarifu a že nepoužívá čipové karty atd.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2797
Registrován: 6-2005

Odesláno Neděle, 07. června 2009 - 10:33:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky:
"Strašlivou" protarifovací ztrátou PIDu argumentují i jiné objednatelé bránící se zavedení IDS (JčK, Vysočina).
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 674
Registrován: 1-2009
Odesláno Neděle, 07. června 2009 - 12:41:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Hroch:
Ústí, Tábor, Plzeň a Pardubice jsou pod 100km do Prahy. Plzeň už taktovou levnou dopravu má: SA s VKJ a ČSAD Plzeň pro většinu cestujících naprosto spolehlivě stačí - jsou rychlejší, levnější a podstatně spolehlivější.
Stejná situace nastane u ostatních tří měst ihned po dostavbě dálnic. Tábor už dnes dává přednost busům.
Do protisměru (a i po směru ) i na ty Pardubice Vám již brzy začne jezdit bus s jízdní dobou 60min z Prahy. Což bude docela zajímavá konkurence koridoru. Odhadovaná základní cena 80Kč.

Ja si platím daně od roku 1985 a na ČernéDíře je vše při starém:
Špinavé, pomalé a nedochvilné vlaky.
Arogantní personál, který si myslí, že cestující je tam kvůli němu (až na čestné vyjímky - obvykle chudáci průvodčí, kteří šlendrián ostatních schytají od cestujích jako první).
Ekonomický parazit státního rozpočtu, který nedokáže generovat ani 50% svých nákladů.
Tak to bylo v roce 1981, tak to bylo v roce 1990, tak je to dnes.
A dokud na kolejích nebude skutečná konkurence (výběrka na regionálce, žádné dotace na dálkové), tak to bude pořád stejné.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1411
Registrován: 4-2003
Odesláno Neděle, 07. června 2009 - 13:21:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Boblick: Žádné dotace na dálkové dopravě povede akorát k ohromnému zhoršení VHD. Nic víc. Takhle alespoň to, co je objednáno, je i odježděno. Nebudu hodnotit čím, to je na samostatnou kapitolu. Pokud si vezmeme spojení Liberec - Praha, které je plně v režii autobusů a nedotované, tak zjistíme, že autobusy jezdí v půlhodinovém až hodinovém intervalu, což v je pořádku. Má však taková doprava stejnou kapacitu stejnou kapacitu jako třeba vlaková doprava mezi Ústím nad Labem a Prahou? Jestli to náhodou není tak, že z Liberce do Prahy se jezdí hlavně autem, protože tam není kapacitně odpovídající VHD. Tak takovou dopravu opravdu nechci. Stejně opatrný bych byl s tvrzením o většinově používaném druhu VHD mezi Prahou a Plzní, Prahou a Táborem. Ani autobusy nejezdí mezi těmito městy vždy plné a jeden autobus není to, co jeden vlak.

Jinak k Pardubicím: Do Pardubic je i po silnici z Prahy vzdálenost lehce přes 100 km. Pokud svobodný pán z Edelstadtu zavede autobusovou linku s jízdní dobou 1 hodina, tak musí si být vědom, že cosi porušuje. Aby na něj pak náhodou nedopadlo Kladivo spravedlnosti. Čili s těmi Pardubicemi jseš Boblicku hodně mimo. Na tuhle metu nedosáhne autobusová doprava nikdy. Pochybuji, že většina cestujících také ráda vymění cílovou stanici Praha hlavní nádraží v centru za periferní Černý most. Obdobně tato stanice degraduje spojení z Hradce Králové, Liberce a jiných měst, což musím v rámci objektivity uvést a dost mi to vadí, protože oč je méněcenný cestující v autobusu z Liberce než vlakem z Pardubic, který má možnost pohodlně dojet bez přestupu do centra. Ovšem tento problém je v podstatě neřešitelný, autobusové nádraží na Florenci je málokapacitní a jeho rozšíření nemožné a Praha si ho ani v centru nepřeje. Je to spíše takový trpěný přežitek.
Anonym
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 449
Registrován: 11-2008
Odesláno Neděle, 07. června 2009 - 13:36:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky,Hroch atd.: Já sem jednoznačně pro humanizaci na 074. Alespoň stroje řady 811 a ve špičce přídavný vůz. Věřte mi že toto opatření trati 074 prospěe. No a až bude hodně regionov tak nasadit regionovu.Snad by se 811 mohly přestěhovat na ty 2 roky do MB. No a až příjde čas 814 tak je nasadit na 092 a 111 (tyto tratě ohhroženy útlumem taky nejsou, ale přeci jenom objem přepravených cestujících už je menší než na 074.

Boblick: Nahodilé spoje dle potřeby To by vedlo ve většině případů ke vzrůstu dopravy o 150% Protože jen při představě že školy a velké firmy končí rozdílně je toto opatření ve špičce katastrofa. To ať si radši někdo počká 30min než aby nám v jednom místě ve špičce jelo 10 autobusů a 5 vlaků a všichni by byly obsazeni cca.10 cestujícími a pak došlo ke zrušení VHD jako celku, i těch vašich autobusů.

Co Jsem se koukal do idosu tak v Kostelci není vyznačeno že by tam mohl být vytvořen přestup mezi autobusy a vlyky, myslím si že vytvoření zastávky u Kosteleckého nádraží by nebyl drtivý problém a ke všemu tímto pomyslným terminálem by nadobro mohly být zrušeny Jiřice, kde se vesměs staví jen proto aby si 810 oddechla. Vysvětlení Nová Ves jezdí autobusy do Neratovic přes Kostelec čili při zavedení autobusové zastávky u kosteleckého nádraží padne i poslední argument na ponechání Jiřic jako zastávky a ke všemu to pomůže i vlakům i autobusům.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1710
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 07. června 2009 - 13:50:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No vím o dost cestujících, kteří denně dojíždějí do Prahy z Hořovic, Oustí ba i těch Pardubic. Chcete mi tvrdit že busem budou dojíždět levnějc (za méně než 21.000,-/rok)? Viz ten Perníkov - 2x80 = 160, 5x160 = 800 x 4 = 3200/měsíc. 12x3200 (dejme tomu 11 neb dovolená a nějaké marodění) = ca. 35000,-, tedy skoro dvojnásobek když vemu že ten gold se využije i jindy jinam.

A ten bus pojede co půl hodiny jako vlak nebo to bude pár spojů? Mimoto jak znám Perníkov tak než se do něj ten bus od dálnice protlačí tak to o hodině i z ČM docela pochybuju.

Proč je přes den v Hořovicích asi u nádra plný parkoviště? Že by proto že bus jede ca. 1 h (jak kterej dle vymetákovitosti) někam do Butovic zatímco vlak ca. 1 hodinu až na hlavák?