K-report
 

Archiv do 5. června 2009  

Diskuse K-report » Archiv 2009 » Železnice » Tratě a lokálky v okolí Prahy » Archiv do 5. června 2009 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Anonym
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 439
Registrován: 11-2008
Odesláno Pondělí, 01. června 2009 - 15:19:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

aa. Těch mostů se opravuje víc ty dva co by bránily řšení Zkapacitnění spojů v Brandýse tak by už nebránily.
Jen jsem dementoval vaše tvrzení že by ta náhradní trasa nemohla vyjít. Ten zmiňovaný most je Mezi Ulicemi U přístavu a kostelem sv. václava ( most přes tůň a Hluchov z toho moc nezbylo. Jen říkám že i tato trať je v jednom městě tak může být také využita (reigonovy a patráky). I kdyby autobusy končili na autobuáku tak se jim do cesty připlete tisíce poutníků. Protože Boleslavská ul. se Štěpí u kasáren právě na Nádražní a na silnici 2/336 Do Lysé. Doporučuji se kouknout pořádně do mapy protože teďka jste ukázal že nejste místní (tím vás nechci schazovat,každý se sekne, kór když to pořádně nezná).
Řeknu ještě něco k tomu: Pokud ty vlaky nebudou mediálně propagovaný tak se fakt stane to že budou poloprázdný.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5959
Registrován: 8-2005

Odesláno Pondělí, 01. června 2009 - 15:33:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Iii: Jízdným (i plným) se zaplatí max 30% nákladů. To by zřejmě věřící raději jeli na čertu, než vlakem, kdyby se jim rozpočítaly náklady.
-aa- Taxem pro vás objevil další rezervu: Těch 8 zamračenejch, co huntujete na Švejcích.
Budoucnost patří bagrům!
Sipi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 450
Registrován: 5-2006
Odesláno Pondělí, 01. června 2009 - 16:04:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

20000 lidí busem z Prahy?? Proboha kde chcete tolik busů vzít, vždyť to je minimálně nějakých 300 busů. To bych ty lidi radši nějak hnal do vlaků, tam se mi naopak zdá číslo 5000 nízké. Když by se vhodně preferovaly vlaky před busy, tak to vidím u vlaků na takových 15000 lidí. což se dá společně se zvláštními vlaky, osobní+R na tratích 231 a 70 vyjet.
U těch busů bude velkým problémem to metro, jak Letňany, tak Černý Most nemůžou takovou kapacitu lidí pobrat a pochybuji, že busy budou začínat v centru. Takže tady to jednoznačně vidím na preferenci vlaků, tak snad to někdo těm lidem vtloukne do hlavy.
Jinak si myslím, že češi budou mít o papeže zájem, navíc Boleslav není nijak daleko od Prahy, tak pražáci přijedou...

A ještě maličkost, vzhledem k tomu jaký to bude humbuk před tou akcí, tak počítám, že autem zase tak velká kvanta lidí nepojedou, neb je odradí právě zmiňované zácpy, omezení, kontroly atd. Takže budou lidi, kteří pojedou hromadnou dopravou celý úsek nebo auto nechají někde v okolí a zbytek dojedou hromadnou dopravou.

(Příspěvek byl editován uživatelem sipi.)
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1695
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 01. června 2009 - 16:07:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

a) čechů pojede minimum. Maj prodlouženej víkend, papeže už viděli (a atraktivnějšího, přičemž prvně Praha praskala ve švešch a podruhý to bylo okoukaný a byl klid).
b) něco pojede z Moravy. Ačkoliv asi to stáhne hodně Šalingrad, takže by to taky nemusela být tragedie.
c) zkuste ukrást z posilových vlaků v pondělí vozy. Pokud tedy chcete aby se lihovci nedostali do parlamentu. Podstatná část populace dlabe na papeže, zajímá je jak se dostanou z víkendu a zazimovávání chalup.
d) ad c) bude stačit zasekání R10 při odpoledním návratu. A pokud se někdo pokusí R10 uzavřít, tak nebude průjezdný cokoli od Mělníka po Nymburk. A je celkem jasný na koho budou lidi v tomto případě nadávat.
e) Poláci pojedou autama a busama. Protože jestli je problém něco pro ČD, tak pro PKP tuplem.
f) Němci (Rakousi asi pojedou do Šalingradu) vesměs přespěj v Praze.

Z toho mi vychází skutečně největší nápor z Prahy. I tak si ale myslím že to je zvládnutelný posílením M-B a busmostem z ČM. Kdo pamatuje spartakiády a zelenou z IPP tak ví kolik toho busy odvezly a za chvilku. Pokud se dále využijou nevyužitý ešusy a žbt (a pokud někdo stáhne ešusy z pravidel a nahradí je žbt tak ad c)), tak to bude bohatě stačit.

Papež nejsou Stouni aby na něj byl kdekdo zvědavej.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1696
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 01. června 2009 - 16:09:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sipi: Pražáci o prodlouženým víkendu budou v Krkonoších, Jizerkách, na Šumavě, na Vysočině - prostě všude jinde než v Praze. Se někdy koukněte jak Praha o prodlouženejch víkendech vypadá - cizinci spolehlivě hrajou přesilovku.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 950
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 01. června 2009 - 16:12:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cogwheel: Větší nájezd Polska se očekává do Brna. Už jen proto, že v Polsku není 28.9. volný den, ale 27.9. ano.

Anonym: Počkejte, počkejte. Sice nejsem místní, BnL-StB mám ale celkem dobře nacvičený (ostatně nejsem zdaleka). Takže jestli tomu rozumím dobře, tak Vy tvrdíte, že budou dokončeny mosty od Brandýsa po ulici U přístavu, čili by se pěšky dalo dostat tudy přes most a pak podle Labe a někde kolem čističky či co to tam je na místo mše. Samozřejmě pěšky. Čili od nádraží BnL to vychází na takových 3,5 km (když to neměříme vzdušnou čarou, ale po existujících cestách). To by šlo, nicméně tudy směřovat nějaký větší proud zřejmě nelze.
Na možný konflikt busů s pěšími v ulici Boleslavské jsem na jednání upozorňoval (opakovaně). A to především proto, že tudy půjde lid z provizorního parkoviště (pokud se jej nepodaří odklonit podle kasáren do Třebízského, ale tam by měly zase jezdit zájezdové autobusy na své parkoviště. Ovšem všichni se tvářili jako že tato kolize no problem, že Boleslavská má chodníky a to přece postačí.

Káem: Na Švejcích je zamračených 5 (spíše 4,5) a ty volné v září nebudou.
Sipi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 451
Registrován: 5-2006
Odesláno Pondělí, 01. června 2009 - 16:14:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr_vlček: Pražáků je milion, kdyby se z toho milionu odhodlalo nějakých 10000 přijet už to bude problém! Takže bych je nepodceňoval a ne všichni pražský jsou lufťáci
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 951
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 01. června 2009 - 16:17:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sipi: Ono se ty busy za ty řekněme 3 návozové hodiny stihnou otočit vícekrát. Postačí jich dvouciferné číslo. Metro kapacitu pobere bez problémů, jeden vlak metra = nějakých 10 autobusů, takže postačí interval zahustit na polovinu a vše je OK. Navíc ve svátek ráno nebude běžné vytížení metra na 100%, obzvláště v těchto směrech. Otázka zní, kdo to posílení metra zaplatí, ale to snad nějak vyjde.

S tou nevhodností použití IGK s Vámi ale plně souhlasím, skutečně to udělá jen blázen.

Petr vlček: Zas tak tragicky bych to neviděl. Ona je v StB ta pouť a ta bývá celkem dost navštěvovaná sama o sobě. Takže to mnozí spojí. A když vidím, kolik lidí bylo ochotno poslouchat Obamu....
Papež nejsou Stouni, ale zase je tam značně nižší vstupné. A zase Strahov není Stará Boleslav. Nicméně souhlas, že v Brně bude lidí zřejmě o dost více.
Anonym
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 440
Registrován: 11-2008
Odesláno Pondělí, 01. června 2009 - 16:40:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

aa: Tak teďka jsme našli společnou řeč. Víte jak vypadají chodníky v Boleslavské?? Tragicky horší chodník sem nikdy neviděl a to jsem viděl ledascos: Vtrhaný dlaždice, nefunkční osvětlení, prorostlost kořenami a jsou tak úzké še se na nich stěží vyhnout 2 lidé. Prostě chuťovka. Jestli tímto chodníkem chtějí táhnout 15000 lidí tak sou frajéři to bude vypadat jako v Mecce.

Ano až po komoru budou hotovy.+ Jak jsem říkal ta cesta kolem čističky je kvůli objížce zpevněná a široká 5m a zároveň je na tom rozhodně lépe než ten zmiňovaný ,, Kvalitní a široký chodník". Dále pak v neposlední řadě vás tato cesta přivede bez problému k místu konání akce.
Jinak po té cestě od žst. v Brandýse sem si to měřil až k místu konání akce krokometrem a vyšlo mi 2,67Km.
Samozřejmě že krokometr se může seknout o nějakých 100-120m.
Takže jestli mohu žádat tak to nějak ten nápor lidí rozmělněte a použijte všechny hromadné prostředky: osobní automobily bych kromě místních nepouštěl už od Vrábí+Autobusy bych nechal končit pod zámkam tam mají i nějaký ten prostor se otočit. Samozdřejmě linkovými autobusy vám do města pojedou jenom češi protože cizinci budou rádi že najdou železniční přípoj na hlaváku, natož aby pak hledali nějaký Černý Most a Letňany.
Takže jsme si akorát nerozuměli, to jsem rád.

Petr Vlček: Vaše připomínky jsou scestné i kdyby do Boleslavi našlo cestu jen malý zlomek Pražanů tak je to v ryti. Dále pak musíte počítat že češi nejsou moc věřící, ale za to zvědavý jak opice a troufnu si říct že na tý mši bude tak 30% nevěřících.
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 656
Registrován: 1-2009
Odesláno Pondělí, 01. června 2009 - 17:45:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak první zprávu jsem napsal podle Vašich odhadů sitiace. Teď jsem se trochu zajímal. Odhad poutníků z Prahy je max 5000 a to většina cizích s osobáky k dispozici. Pražáci jsou neznabozi. V tom případě ČSAD Střední Čechy stačí jezdit obvyklé spoje dvěma kloubáky. Jako reálný vidím návoz Kolín - Stará Boleslav. Z Kolína pojedou jak Moraváci, tak jednodenní Poláci.
Vůbec: monstrózní katolická akce v centru nejvíce ateistické oblasti Evropy se setká s naprostým nezájmem místních - především Pražáků - ti pojedou na prodloužený víkend na chaty a chalupy a nějaký papež jim bude naprosto ukradený.
P.S.: můj odhad je teď na naprosté fiasko. Pokud bude víc jak 10000 účastníků, tak 90% budou Moravani a Poláci. A ze zbývajících procent bude 5 z jižních Čech. Všichni přijedou vlastní dopravou.
Jak se této analýze situace hodláte postavit?
Anonym
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 441
Registrován: 11-2008
Odesláno Pondělí, 01. června 2009 - 18:04:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Boblick: Boblíčku 10 litrů tady máme při obyčejný pouti, která se pořádá každej rok a hádej kdo je 40% účastníků?? Že by Pražáci.
Penik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2744
Registrován: 10-2004

Odesláno Pondělí, 01. června 2009 - 18:16:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Anonym: S 10 000 návštěvníků souhlasím, se 40% pražáků ne. Kdepak bych našel statistiku návštěvníků každoroční akce?

(Příspěvek byl editován uživatelem penik.)
http://emj471.euweb.cz
Anonym
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 442
Registrován: 11-2008
Odesláno Pondělí, 01. června 2009 - 18:32:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Penik: Každoroční statistiky neexistují protože se neplatí vstupné, je to jenom podle toho kolik vidím stát aut v době konání akce s pražskou poznávací značkou a podle toho jak Pražané nám svými auty Likvidují trávníky před domem. Potřebovali by jsme před každý dům červenou, protože to je jediné co Pražana za volantem zastaví(samozřejmě že všichni Pražáci nejsou stejní ale mírná většina se chová za volantem tímto způsobem. Jinak je to asi i z toho důvodu že Káraný, Nový Vestec, a Otradovice jsou plnýchat, které patří Pražákům. Jinak jsou to jen odhady: Minulý rok navštívilo tu pouť 10 000-15 000 návštěvníků (včetně mše kardinála Miroslava Vlka).
Sipi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 452
Registrován: 5-2006
Odesláno Pondělí, 01. června 2009 - 18:33:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Boblick: A jak se hodláte postavit analýze, kdy vám přijede 20 000 návštěvníků a vy na ně nebudete připraveni? Ono totiž je vždy lepší počítat s větším počtem lidí než s nižším, protože pokud budeme počítat s 20 000 a přijede 10 000, tak se zase nic tak zásadního nestane, když to bude naopak, bude z toho ostuda jako hrom.
A já bych vůbez zatím přestal s nějakými počty, protože se tady začínáme dost rozcházet, někdo tvrdí 25 000, teď zase 5 000 atd.
Já bych počítal s celkovým počtem 30 000-40 000 návštěvníků a z Prahy mezi 15 000-20 000 návštěvníků a z toho bych vycházel. Přesná čísla stejně teď nebudou k dispozici.
Ale tvrzení o busech, že z Prahy stačí zdvojit obvyklé spoje je docela odvážné a moc mu nevěřím.
Penik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2748
Registrován: 10-2004

Odesláno Pondělí, 01. června 2009 - 19:28:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Anonym: tak to jo, to jsou velice přesné odhady, takové mám nejradši. Jen ještě nechápu, jak by výběr vstupného ovlivnil tuto statistiku co se týče návštěvnosti.
http://emj471.euweb.cz
Anonym
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 444
Registrován: 11-2008
Odesláno Pondělí, 01. června 2009 - 19:31:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Penik: Velice protože by se vědělo docela s přesností kolik tam bylo lidí podle prodaných vstupenek, ono totiž se ze vstupného odvádí daně čili musí být v účetnictví přesně kolik se prodalo vstupenek a za jakou cenu.
Penik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2749
Registrován: 10-2004

Odesláno Pondělí, 01. června 2009 - 19:37:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

O počtu nepochybuji, pochybuji o 40% pražáků a proto ta otázka, jak by to ovlivnilo počty. Když vezmu rozsah 10 - 15 t, tak i toto je velmi hrubý rozsah s odchylkou 50%, takže ani ti není úplně OK. Zde by ovšem pomohl výběr vstupného.
http://emj471.euweb.cz
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 660
Registrován: 1-2009
Odesláno Pondělí, 01. června 2009 - 19:48:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Prostě ta akce je naprosto nevyzpytalná. Plánovat posílení veřejné dopravy je aktuální podle těchto informací až tak 3 dny předem. Vzhledem k "akceschopnosti" ČernéDíry to vidím na bus posily z Černého Mostu, které si zvládne v pohodě ČSAD Střední Čechy, neboť je státní svátek.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 952
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 01. června 2009 - 20:11:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Anonym: Aby bylo jasno, tak já nerozhoduji o tom, jak bude doprava organizována. Já pouze tak trochu spolurealizuji. To co zde píši jsou závěry z jednání. Další bude cca za 14 dní přímo v BnL. Realizaci si řídí především Středočeský kraj a město, částečně pak MD. Samozřejmě rozhodující jsou vstupy a požadavky České biskupské konference.

Boblick: Kolik si myslíte je v Praze obyvatel, kterým vládne americký prezident? A kolik se na něj přišlo podívat? To samé je to s papežem. V neznabožské Praze na něj minule přišlo 60 - 70 tis. lidí. Pravda - StB není Praha. Moraváci (a většina Poláků) nepřijedou, ti mají mši v Brně. Ovšem přijede křesťanská mládež - vždyť v StB to je její setkání s papežem. Takže fiasko bych neočekával. Obzvláště ve spojení s tradiční poutí. Takže s těma dvěma kloubáky by asi ČSAD StČ moc muziky neudělalo....

Sipi: Souhlas, vždy je lepší se připravit na víc. Radši ať všude postávají zbytečné autobusy a jezdí poloprázdné vlaky, než aby byla doprava vláčena v médiích, kterak ČD, ČSAD, kraj, město, ministerstvo a já nevím kdo další nezvládli zajistit dopravu návštěvníků toužících shlédnout významného činitele, který u nás pobýval na státní návštěvě. Oficiální odhad je 25 - 50 tisíc. Momentálně probíhá průzkum ve farnostech, v polovině června by měla být k dispozici přesnější data (nezapomeňte, že katolická církev je dobře organizovaná). Po oficiálním potvrzení návštěvy papeže také budou pozváni věřící z jiných států, takže postupně začnou přicházet údaje i odtamtud. A až se tedy zjistí, že chce přijet 5000 věřících, tak lze vždycky v připravených opatřeních škrtat

Boblick II: Plánovat posílení 3 dny předem asi těžko, když ČSAD StČ má spočítáno, že na těch 20 tisíc potřebuje téměř 100 autobusů, které samozřejmě nemá a bude si je muset někde nasmlouvat. A v pátek 25.září by si asi nasmlouvala leda tak kulový. Půlka dopravců bude tou dobou zadána volné autobusy na zájezdy, zbylá bude mít řidiče na prodlouženém víkendu.... Teda Vy jste to taky logistik.
P.S. Ty dva kloubáky, které by Vám stačily, každoročně nestačí ani (zdaleka) na posílení dopravy na pouť do StB.
Anonym
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 445
Registrován: 11-2008
Odesláno Pondělí, 01. června 2009 - 20:31:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

aa: já to vim, že vy nerozhodujete. ale máte je alespoň možnost je posadit zpátky na nohy a vysvětlit jim že min. 5000 přes chodník neprotlačej.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1697
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 01. června 2009 - 20:50:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já na tý pouti nikdy nebyl, zato jsem se byl ožrat na mnoha jiných poutích. V StB (hezká zkratka na tuto akci) se odehrává pouze církevničení nebo tam jsou i kolotoče a střelnice jako na poutích? Protože pokud jo tak je celkem jasný kam z těch chat zaskočej s dětičkama. A ty tam asi do toho blázince letos nepolezou a pojedou předtím třeba na Mělník na vinobraní....

A StČ zas nějaký ty busy má o víkendu po dálkovejch linkách. Něco asi proti kladivům zbyde, ale C954 není zrovna ideální na takovou akci. To by spíš měl odjet DP Praha nějakejma kloubama (má i NP vozy což se pro starší dost hodí).

Z Prahy pojedou i nějaký cizinci, povětšině to ale budou buszájezdy a ty pojedou busem až do StB - nebudou se hrkat v nějaký Vrakose

Takže to vidím na to, že z Koulína bude hoblovat do StB ešus, nejspíš ty co spěj v Nbk. A pokud bude busmost z ČM, tak nač vlak z Prahy?

Budu optimista a z Prahy toho pojede celkem 20000. To je 200 kloubáků. A 40 souprav metra. Při návozu trvajícím 3 hodiny se busy otočí 3x, takže jich je s rezervou potřeba 70 a to jistě o svátku lze v DP vyšťourat. U metra vychází interval tak na 4 minuty. I s rezervou pro běžnou frekvenci.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1698
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 01. června 2009 - 20:53:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jinak na Obamu tady bylo i spousta lidí z venkova. Navíc Obama je daleko atraktivnější než současný papež - schválně - kolik lidí z 10 na ulici v Praze zastavených tuší že přijede a kolik jich aspoň tuší jak se menuje? Proti Janu Pavlovi to je čajíček.
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3106
Registrován: 10-2003

Odesláno Pondělí, 01. června 2009 - 21:14:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr vlček: Tou dobou bývá také vinobraní na Karlštejně a co si tak pamatuju, tak ze všech těch akcí, které se tam během roku konají, to bývá vždy nejvíc natřískáné. Zkrátka chlast je chlast.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 953
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 02. června 2009 - 06:59:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ono taky záleží, jak se k tomu postaví média. Zejména ty nejzásadnější - Nova, Blesk, Aha a MF Dnes. Pokud bude vyvolána papežománie podobně jako byla před pár měsíci vyvolána Obamománie, tak kdo ví....

(Příspěvek byl editován uživatelem -aa-.)
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1700
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 02. června 2009 - 09:33:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Zejména ty nejzásadnější - Nova, Blesk, Aha a MF Dnes"

No pokud napíšou že tam poteče vína víc než na Karlštejně a Mělníku dohromady...
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 959
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 03. června 2009 - 07:04:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnes v 9:00 slavnostní otevření zastávky BnL-Zápská.
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3107
Registrován: 10-2003

Odesláno Středa, 03. června 2009 - 07:38:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: Kdypak se dočkáme otevření zastávky Rudná-centrum, když je snaha tam dělat "S-bán" ?
Giba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 36
Registrován: 2-2007
Odesláno Středa, 03. června 2009 - 09:49:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ZAPA: Vsichni by chteli Rudna-centrum, mesto, ROPID, mozna CD, ale nikdo si to dle mne nechce vzit za sve a hlavne dodat penizky. Ted jeste maji vsemocnou vymluvu kriize. No SZDC preci si preci nebude pridelavat praci a stavet nekde dalsi zastavku.
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3110
Registrován: 10-2003

Odesláno Středa, 03. června 2009 - 10:36:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Giba: A kdyby dal každý něco? Obdobně je to s dalšíma zastávkama v Praze, jenže tam to jde do větších peněz a pořád se jen kecá a kecá.
Giba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 37
Registrován: 2-2007
Odesláno Středa, 03. června 2009 - 13:54:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnes byl v Metru (noviny) clanek s rozhovorem nejakeho obejdy z Prahy 2 o zastavce Vysehrad. Vysvetloval tam proc na Vytoni a ne na Ostrcilove namesti. Na vytoni se pry pohybuje vice lidi a je mozny prestup do vice smeru, dale je to blize k metru. Zastavka ale nebude driv nez bue novy most, chteji vedle stavajiciho mostu postavit novy most ke budu dve koleje a na starem moste zbyde jen jedna a jak jsem pochopil zastavka by byla uprostred mezi kolejemi misto te zrusene na starem moste. pristup z nabrezi od Vytone. Neco tam i mluvi o tom ze na hl.n jsou potreba tri koleje, jinak se tam dalsi vlaky nevejdou a ze do toho budou kecat pamatkari. Takze tato zastavka je hudba sladke budoucnosti a jak namlsat substrat.
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Středa, 03. června 2009 - 14:57:20    Odkaz na tento příspěvek  

Co se týče žel. mostu na Výtoni, už před několika lety jsem viděl projekt, že na stávajících pilířích by byly zřízeny 3 nové nosné ocelové oblouky (aby byla zachována stávající silueta a zacpána huba památkářům). Vedle nich na konzolách na jedné straně železnice, na druhé vozovka pro "místní dopravu". Nepamatuji si už, který konkrétně druh dopravy by byl na poproudní a který na protivodní straně mostu, ale asi je to v podstatě jedno - hlavním cílem tohoto návrhu rekonstrukce mostu bylo využít most na Výtoni i pro gumokolní dopravu.
Wałbrzych
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 463
Registrován: 4-2004
Odesláno Středa, 03. června 2009 - 23:46:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ohledně některých tratí, jimž hrozí řezy, několik postřehů ze středočeských šukafonů:

Os 19818 (15:29 z Kladna na Kralupy) vezl z Ostrovce nějakých 36 lidí, tj. byl pln.
Osobák o dvě hodiny později na tom byl podobně, Brandýsek -9/2, Otvovice -3/+8; Švermov, Zákolany, Minice do +/-4.

Os 18:28 na Velvary: 27 lidí, předměstí +1, Olovnice z. -1, Vel. Bučina -1, Velvary -26.
Zpátky v 19:56 jsme jeli tři.
V Kralupech pozorována 809 na Os 2380 (20:26 do Roudnice) se po příjezdu Os a R z Masaryčky zaplnil, a to tak, že docela, čili 35+.

Největší propadák: křižující šukafon na 9739 si v Kralupech předm. (18:32) přivezl ze Slaného 3 lidi, k nimž se přidali další dva. Ono s takto odpudivým JŘ na 110 se není co divit.
Masinka
Moderátor

Číslo příspěvku: 4743
Registrován: 6-2002

Odesláno Čtvrtek, 04. června 2009 - 00:10:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vzhledem k drobné havárii v diskusním software zveřejňuji zmizelý archiv alespoň touto cestou. Smajlíky si domyslíte :-)

Velký dík patří uživateli Ivo.





Anonym
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 419
Registrován: 11-2008
Odesláno Středa, 27. května 2009 - 19:06:02

Ad. Šotouš Kuba: Ne nemá protože 749 váží na nápravu 18t a na trati 076 je max zatížení na nápravu 16t., protože tato trať spadá do skupiny A.





čelakovičan
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 923
Registrován: 8-2006
Odesláno Středa, 27. května 2009 - 19:16:05

V úseku Mstětice-Čelákovice je výluka jedné koleje. Vlaky od Mstětic do Čelákovic jezdí po nesprávné. Jen běžná údržba? Ví někdo víc?





Boblick
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 651
Registrován: 1-2009
Odesláno Středa, 27. května 2009 - 19:30:34

Špatně: pokud bude VHD pomalá, drahá a špinavá, tak je konec.
A kdo nám především odpovídá tomuto popisu?

Takt je idioťárna - dobrá je jen na S-bahnech ve velkých městech. Jinak jen stojí peníze. Tam, kde by při intervalu cca 2,5 jely plné spoje, tak při hodinovém intervalu jede vzduch. Viděl jsem Frantovy Lázně v Radotíně v 13:30 na Hlavák s cca 40 pasažéry v 7 vozech. Moc dobrá ekonomika.





Radekc
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 292
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 27. května 2009 - 19:48:23

čelakovičan: výměna náběž. kolejnicového pasu 2.TK. Viz plán výluk.





Orky
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1533
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 27. května 2009 - 20:07:32

Boblick: Takt je idioťárna
Zavedení taktu u DB AG, od roku 1993 do roku 1997 nárůst 19,2%
Hradec Králové-Jaroměř, 2006-2007, nárůst 16 %
Porýní-Falcko; 1994-1998, nárůst 80 %
Plzeň-Klatovy, 2003-2004, nárůst 11 %
Každá studie, kterou najdete, mluví o výrazném nárůstu cestujcících vlivem zavedením taktu. Grafy porovnávající počty cestujcících v českých IDSkách mluví o stoupající tendenci.





Peva
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 972
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 27. května 2009 - 20:43:26

Ad Boblick:
Tam, kde by při intervalu cca 2,5 jely plné spoje, tak při hodinovém intervalu jede vzduch.

Tam, kde při hodinovém taktu jedou poloprázdné spoje, pojedou při celodenním intervalu "2,5 hodiny mezi spoji" jen zoufalci, kteří nesehnali auto, protože na takto řídkou VHD se normální cestující - nešotouš - spoléhat nebude. (Ano, pokud tímto stylem provozuje dopravce dálkový autobus pro 50 lidí mezi dvěma stotisícovými městy, tak se mu do něj vždy nějaký substrát najde)

Ad všichni:
Špička vs. sedlo: Je-li spoj ve špičce narvaný, jak to prosím pěkně souvisí s (ne)existencí spoje v sedle??? To jako vozidlo, které nově nepojede pár spojů mezi 8. a 11. hodinou dopoledne (protože máme sedlo), naložím v 8. hodin do stroje času a odtranspotuju ho do 6:30 hodiny, aby vypomohlo ráno a pak ho zase v čase přesunu do té 11. hodiny???

Ušetřené peníze (prakticky jen přímé náklady provozu vozidla + poplatek za DC) z toho, že jsem v systému vynechal několik dopoledních spojů na lince (které negenerovaly potřebu nového vozidla pro tyto spoje) mi rozhodně nestačí na to, abych za ně pořídil další vozidlo na posílení špičky (které pak bude v sedle svorně s tím "celodenním" stát na dvorku / v kůlničce).





LK
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.112.10.99
Odesláno Středa, 27. května 2009 - 21:05:37

Boblick: tak se tu přehrabuji nedávno dovezenými jízdními řády jednotlivých tratí DB (červené skládačky) a koukám, že je to tam samá banda idiotů - nahodilé spoje, či dokonce delší intervaly nějak nemohu najít. Prostě ta blbá, německá jednotvárnost v pravidelných intervalech - měl byste jim jít vysvětlit, že to dělají blbě, koneckonců i ta plná parkoviště u nádraží a zastávek asi poškozují místní ekosystémy.
Prostě škandál!!!





Orky
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1534
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 27. května 2009 - 22:05:53

Jen bych doplnil Pevu:
Trochu jsem popátral po internetu a našel graf, kde je pro nějaký systém železniční dopravy následující struktura nákladů (ve skutečnosti se může trochu lišit, ale tak podstatné to nebude):

39% - Amortizace vozidel (fixní náklad)
25% - Údržba (je závislá na provozu, ale určitě neplatí, že pokud vozidlo stojí, že je nulová)
18% - náklady na PHM/trakční elektřinu (závislá na provozu)
8% - mzdy (fakticky fixní, pokud se vypustí jeden sedlový spoj)
10% - použití DC (závislá na provozu)

Z tohoto lze odhadnout, že pokud stojí vozidlo v depu znamená usporu kolem 1/3 nákladů.
Aplikujeme na příklad. Řekněme, že provozuji železniční linku na vzdálenosti 100 km a 1 km vyjde na 100 kč v počtu 8i párů (tj.16 vlaků). Pak mě stojí jeden pár vlaků 20000 Kč/den, 8 párů tedy 160000. Pokud jeden pár uspořím, tak ušetřím pouze 33% z 20.000, protože strojvedoucí a souprava jsou v Depu a čekají na další výkon. Úspora tedy činí 6600 Kč a nikoliv 20000. Úspora tak nečiní 12,5%, jak vypadá na první pohled, ale pouze 6600/160000, což je 4,1%! Vzhledem k tomu, že přijdu o tržby, protože mi nějací cestující utečou, tak se celková bilance hodně blíží nule.

Moje nabídka by tedy zněla:
varianta I - odjezdy 6,8,10,12,14,16,18,20 - 100,00 kč/km
varianta II - odjezdy 6,8,12,14,16,18,20 - 109,57 kč/km





Bručoun
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1812
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 27. května 2009 - 22:57:42

39% - Amortizace vozidel (fixní náklad)

V účetnictvní je sice fixní, ale v reálné ekonomice z dlouhodobého pohledu ne. Pokud zbytečně nelítám s prázdnými vozidy sem a tam, tak déle vydrží. Hypoteticky, když si je hodně šetřím, tak s nimi můžu vydělávat i po ukončení jejich účetní životnosti, aniž bych musel cokoli generálkovat.
Pro dopravce samozřejmě je výhodné, když někdo zaplatí co nejvíce vlkm denně, ale kdyby si měl vydělávat sám, tak si sakra rozmyslí kdy jet a kdy ne.
Obrazně řečeno je nesmysl ojezdit něco na ztrátových výkonech, a pak nemít čím jezdit na ziskových.

25% - Údržba (je závislá na provozu, ale určitě neplatí, že pokud vozidlo stojí, že je nulová)

Jediné, co postihne stojící vozidlo, je koroze. 95% údržby je přímo závislých na projetých km.

8% - mzdy (fakticky fixní, pokud se vypustí jeden sedlový spoj)

Jedna dopolední vynechávka může a nemusí pomoct. Existují dělené směny. Toho se zhusta využívá ve všech městských dopravních podnicích, u všech autobusových dopravců, zčásti i v ČD. Pak lze odjezdit obě špičky jako jednu osmihodinovou šichtu. U autobusů se tomu říká šejdr (1 den = 1 řidič, dopoledne pauza, večer nejezdí), a túrák (1 den = 2 řidiči, střídání obvykle po poledni).

Nepopírám vyšší náklady na 1 km při nižším denním proběhu. Z těchto vyšších nákladů ale nelze vyvodit, že všechny vozy jezdící ve špičce mají jezdit celý den. Někde se takové hokusy pokusy udělaly, teď to většinou jezdí prázdné, a je otázka co s tím. Někde je třeba omezit v sedle a večer souběhy a vydržet, jinde je naopak třeba vrátit se k ježdění v časech, kdy jsou lidi. Obecný recept neexistuje.

Je toho tu hodně, nestíhám reagovat. Pokračování zítra.





Babilon
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 274
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 28. května 2009 - 00:41:40

Hradec Králové-Jaroměř, 2006-2007, nárůst 16 %
Nechápu, co autoři studie rozumí zavedením taktu, ale jízdní řády 2004/05 až 2007/08 se v daném úseku prakticky neliší. Pokud není chyba v rocích, pak přibylo cestujících, aniž by se hnulo s jízdním řádem.

Plzeň-Klatovy, 2003-2004, nárůst 11 %
Před taktem jelo v kladiva z Plzně do Klatov 11 vlaků, v taktu jich jezdí 14. Tj. nárůst vlaků o 27 % přitáhl 11 % cestujících. Vyplatilo se to?

Pokud někdo uvádí, že po zavedení taktu přibyli cestujících, je potřeba si položit další otázky: Kolik cestujících by přibylo, kdyby se jízdní řád nezměnil? Jaké jsou náklady (dotace) taktové dopravy ve srovnání s tím, co bylo před ní?





Káem
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5935
Registrován: 8-2005
Odesláno Čtvrtek, 28. května 2009 - 08:47:56

Babilon: Supr! Dík za čísla, strašně mě tohle vyhledávání nebaví
Orky: HK-Jaroměř je typická příměstská - o tom není sporu. O kolik se zvedl počet cestujících zavedením taktu např. na 200 a 203? Na podobných tratích je zakopanej pes.
Peva: Ta vozidla se dají spojovat, víme?
A už úplně špatný je srovnávání s Německem - stát je za 1) asi 8-20x větší (dle kriteria) a za 2) růst cestujících tam jde z podstatně nižší úrovně než u nás. Jednu dobu se tam vlakem prakticky nejezdilo (v býv. SRN). To se to zvyšuje z nuly.





jirka z radotina
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.188.58.10
Odesláno Čtvrtek, 28. května 2009 - 14:34:16

mel bych dotaz ojhledne jedne veci, ktera me uz leta udivuje na hlavaku - tou veci jsou jezdici schody mezi horni a dolni novou halou. vsimli jste si, ze uz leta jezdi pouze ty nahoru? mate nekdo poneti, jaky je duvod?





Eskalátor
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.113.124.6
Odesláno Čtvrtek, 28. května 2009 - 15:13:11

Je to rozbitý!




Zapa
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3094
Registrován: 10-2003
Odesláno Čtvrtek, 28. května 2009 - 15:47:03

jirka z radotína: vsimli jste si, ze uz leta jezdi pouze ty nahoru
Já co si pamatuju, tak pokud ještě jezdily oboje, tak vždy jen nahoru. A podotýkám, že to zase není tak dlouho, co se tam dávaly nové eskalátory. Každopádně to tam už nějakou krátkou chvíli vydrží, protože za stěnou, kde se rekonstruuje, je už zcela něco jiného...





Hroch
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5915
Registrován: 8-2004
Odesláno Čtvrtek, 28. května 2009 - 18:17:13

Proběhla tu velice zajímavá diskuze. Bohužel jsem neměl moc času, tak to zkusím stručně dodatečně:

Anonym, 24.5, 9:34:
Rath a doprava nejde k sobě, Už tady někdo před časem říkal, že žijeme v Rathystánu. Pokud v ňákém seznamu figuruje tak se připravte, že s ní půjdou tratě 064,173,093( v úseku Kladno-Dubí-Kralupy) atd. prostě 1/3tratí by šla do ...
To sedí a ani bych se tomu nedivil.

Mibl, 24.5., 10:10:
Souhlas.

-aa- 24.5., 11:17:
Teď vládne rok levicová ČSSD a že by takhle před volbama začala rušit regionální tratě? To by asi modrý pták hodně křičel a omlel to panu Jiřímu o hubu....
Věřil bych i tomu, že modrý pták si toho ani nevšimne a lidi zase budou nadávat na dráhy.

Anonym, 24.5., 11:24; -aa- 11:58:
Jak již bylo jinými diskutujícími uvedeno, méně než 120 minut je zhola zbytečná snaha.
Z Anonymem uvedených tratí bych se nejspíš "vyfláknul" na 076 a v kladiva i na Dobříš (možná jen Měchnice-Dobříš).
Ovšem další tratě zralé na zastevní OD Os-vlaky by mohly být i 173 Nučice-Beroun, dost možná 172, určitě 121, 122 (mimo Hostivice-Zličín), 162, 094, 063, dost možná 090 (Vraňany-Roudnice) a asi by se našly i další úseky. Moc se mi nechce třeba věřit těm turistům na Říp. Koneckonců já tam šel onehdá z Roudnice a to je také pěkná procházka.

-aa- 24.5., 11:58:
Ovšem neporovnávejte mi tady 011 a 061 na počty obyvatel. Pak pro objektivitu musíte započítat Pečky, Poříčany, Sadskou atd. a taky uvážit vliv Kolína zastávky. Zatímco na 061 už nezapočítáte prakticky nic.
To, co uvádíte, by se mělo podle mě projevit spíš v kapacitě dopravního prostředku než v intervalu.

Petr Vlček, 24.5., 12:36:
Souhals.

kuplování v Poříčanech:
Zajímavé, jak to každému vadí, ale nic se neděje, resp. nedělo.

Waľbrzych, 24.5, 16:33:
Zajímavý nápad.

Žmz:
Myslíte, že na těch Vašich hypotetických regio-zrychlenkách by jezdilo něco jiného než jezdí dnes na těch R? Nesmysl. Jen by ubyli tranzitní cestující.

-aa-, 24.5., 19:30, 22:25:
Ale zatím na to bohužel nenazrála doba.
Aby "to" mezitím nezplesnivělo/nezkvasilo.
vyrobit standardní slevovou zákaznické karty

Jen ne zase nějaké zákazniceké karty! Ohledně IN-G souhlas - zejména co se týče té srandy s přepravou kol. Spíš než na zlevnění IN-G bych možná zauvažoval nad o něco levnější "IN-S" pro druhou třídu.

Mibl, 25.5., 10:02; Peva 19:31:
Souhlasím s Pevou.

Jct, 27.5., 18:56:
ale týká se to přece jen o něco více autobusové dopravy než železniční. Ta má vzhledem k síťovému charakteru trochu lepší rozložení špiček a sedel, byť zde rozdíly samozřejmě jsou.
To by ale neměla být fyzikální vlastnost těch autobusů. Kdyby byl systém co k čemu, jistě by se našly případy, kdy bude dobré mít celodenně shodný takt busu a naopak více špičkově orientovaný takt vlaku.

to all:
Co se týče špiček, přijdou mi přeci jen o něco bližší názory Bručouna





Káem
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5940
Registrován: 8-2005
Odesláno Čtvrtek, 28. května 2009 - 18:57:41

Nechápu jak Hroch může napsat "zastavení na 121" - to je vidět že vůbec nic neví.





Wałbrzych
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 460
Registrován: 4-2004
Odesláno Čtvrtek, 28. května 2009 - 20:14:38

To je pravda, že oproti Káemovi nevíme nikdo opravdu, ale opravdu nic. Proto se ho zeptám, co se to buduje na zastávce Praha-Stodůlky. Jel jsem odtud dolů do města, dle JŘ v 15:47, nicméně dříve projel výlukový 35734 nahoru, 714 a 2 bixy, v nichž bylo max. 40, spíš ale 30 lidí. V Jinonicích asi nelze křižovat. Opravdu vypečená poznámka označená hvězdičkou ve výlukovém JŘ praví, že v pracovní dny bude vlak o 20 min. opožděn. Zároveň vlak oproti výlukovému JŘ končil nikoliv na hl. n., ale na Tajném nádraží. Od čeho se pak výlukový JŘ dělá?
Dolů jsme jeli včetně průvodčího tři.





Šotouš_kuba
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1605
Registrován: 1-2007
Odesláno Čtvrtek, 28. května 2009 - 20:42:28

Walbrzych: Tajným nádražím máš na mysli Smíchov severní perón? Jak je to tam vůbec s přístupem? Předpokládám, že se chodí normálně ze Smíchova přes koleje, komu by se to taky chtělo obcházet.





LK
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.112.10.99
Odesláno Čtvrtek, 28. května 2009 - 21:21:17

Káem: "špatné srovnání s Německem" - to je ale Váš úhel pohledu !!
ad.1) ty tratě obsluhují místa kudy vlak projíždí, nebo snad předpokládáte, že se na ně sjíždí cestující z celého Německa a proto obsazenost?

ad.2) to, že tamní dráhy začínají od nuly a mají (místní) cestující, snad nesvědčí o vhodně zvoleném JŘ?
Ona každá hůl má dva konce, na každý fakt se lze dívat z několika úhlů pohledu.
Zkuste se někdy vžít do situace, že žijete/jste na cestách v končinách mimo dosah metra či tramvaje a musíte plánovat svůj pohyb časem. Ve světě obvykle funguje a je oblíbená taktová doprava. Zkuste se trochu porozhlédnout, případně i projet.
Ač se Vám to možná zdá neuvěřitelné, tak se najdou i lidé, kteří nemají pod okny MHD a přesto se potřebují (podle Vás nesmyslně) někam v sedle přesunout.
Když už tak urputně bojujete proti Švejkům, máte vůbec představu, kolik cestujících jezdí jinými vlaky na jiných tratích? Svezl jste se vůbec někdy Švejkem, resp. jak často tam jezdíte a znáte potřeby lidí z projížděných regionů?
Chápete, že vlak zastavuje ve stanicích proto, aby mohli lidé vystoupit a nastoupit podle svých potřeb a nezajímá je, zda je to rychlík do Budějc či Plzně - prostě jedou jak potřebují (třeba i jenom z Prahy do Berouna)?





Bručoun
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1813
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 28. května 2009 - 21:58:45

Orky: existuje několik daleko méně vytížených rychlíkových linií... " Můžete být konkrétnější? "

Podle mých (připouštím, že místy velmi namátkových) zkušeností jsou slabší než 200 tyto rychlíky nebo spěšňáky: 072, 080, 124, 160, 292 (Krnov-Jeseník), 310 (Olomouc-Krnov). Nevím jak jsou na tom 021, 040 a 081, 086. Z rychlíků v motorové trakci se mi jeví silnější jen 030, 070, hádám také 032. Podotýkám, že na 200 mám zkušenost převážně s úseky Praha-Beroun-Příbram-Březnice, a s tímo úsekem to srovnávám.

" tam, kde nelze s rozumnou obsazeností vyjezdit 120 minut a ve špičce 60, by to asi měla být práce pro autobus, případně kombinace vlaku a autobusu (vzájemný proklad). "

Souhlas.

" Zastavením R v Libomyšli by se třeba daly prakticky odstřeli Os mezi Příbraměj a Zdicema. "

Už mě to taky napadlo. Určitě by se dal v sedle přidat jeden nebo dva páry autobusových spojů Zdice-Lochovice, tím by se Libomyšl řešila dostatečně. V Rejkovicích staví autobusů víc než dost. Do Bratkovic by se dal protáhnout bus ze Sádku, to je jen 2 km. Sice by to bylo trochu oklikou, ale on tam stejně skoro nikdo nejezdí.

Káem: " zkušenost měsíc stará - ve vlaku v 13,02 z masny jsem byl za Kladnem místy ve voze sám, ve vlaku 18,15 z Kladna jsem si nesedl "

13:02 z Masny jsem v neděli jel dvakrát. Žádná sláva, ale prádný nebyl (na Kladno cca 50, dál cca 20). Večerním zpět jsem jel víckrát, a mnohokrát jsme ho viděl. Ani jednou to nebylo na stání, v průměru byli nanejvýš tak 3 lidi na čtyřku (z Kladna do Prahy). Pondělí velikonoční není úplně typické ...

Nicméně máte pravdu v tom, že úsek Kladno-Rakovník je zřetelně slabší, než Praha-Kladno. Kdybych (hypoteticky) měl objednat dopravu na současné 120 podle vlastního uvážení, tak bych trať rozsekl na dva úseky. V prvním by jezdily výhradně Sp Praha,Masna-Kladno,Dubí v taktu 30 minut, a na druhém Sp Kladno-Rakovník v taktu 60 min. Protože zde nelze ve špičce půlit interval, tak by v prvním úseku muselo jít o soupravy, které by se v Dubí daly za cca 20 minut spolehlivě spojit. V linii tratě i v okolí by se zároveň udělala komplexní reforma autobusové dopravy - na té by vzhledem k současným mnohočetným souběhům 99% lidí velmi vydělalo. Čili v podmínkách ČR sci-fi nejen politické, ale kvůli spolehlivě spojovatelným soupravám i technické ...

" Kouknu-li se na obecně oblíbené Švýcarsko (Benelux, Dánsko atd.), tak zde naprostá většina tratí má po 8h pravidelný takt, případně sem tam nějaká posila. "

Hodně záleží na podmínkách té které země, úrovni železnice, ekonomické situaci lidí, a tak podobně. Kde se vlakem a autobusem jezdí hlavně do školy a do práce, jsou špičky daleko výraznější, než tam, kde se VHD používá hlavně k meziměstské dopravě na větší vzdálenosti.

Peva: " Tam, kde při hodinovém taktu jedou poloprázdné spoje, pojedou při celodenním intervalu "2,5 hodiny mezi spoji" jen zoufalci, kteří nesehnali auto, protože na takto řídkou VHD se normální cestující - nešotouš - spoléhat nebude. "

Jaký typ spojení máte na mysli? Pokud myslíte něco jako Praha-Plzeň, nebo Benešov-Vlašim, tak chápu nutnost hodinového základu taktu bez vynechávek. Ale třeba z Boleslavi do Lípy, z Vlašimi do Pelhřimova, nebo z Berouna do Příbrami je dvouhodinový základ rychlíkového taktu velmi slušný.

Z "náhodných výstřelů" po cca 2,5 h se totiž dá bez většího úsilí vyrobit dvouhodinový takt.

Hroch: " další tratě zralé na zastevní OD Os-vlaky by mohly být i 173 Nučice-Beroun, dost možná 172, určitě 121, 122 (mimo Hostivice-Zličín), 162, 094, 063, dost možná 090 (Vraňany-Roudnice) "

Souhlas, to mi jeví jako pečlivý výběr. Jen bych podotknul, že 122 jen dočasně, než se Semmering propojí k běžným smíchovským nástupištím, a než se zdvojkolejní Hostivice-Kladno. Pravidelné přímé vlaky Kladno,město-Praha,Smíchov, jako špičkové doplňky k základnímu spojení na Masnu, se určitě zaplní.





Bručoun
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1814
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 28. května 2009 - 22:05:06

" Tajným nádražím máš na mysli Smíchov severní perón? Jak je to tam vůbec s přístupem? Předpokládám, že se chodí normálně ze Smíchova přes koleje, komu by se to taky chtělo obcházet. "

Z radlické lávky vedou dolů schody, to je asi nejkratší cesta. Přes koleje, to se mi nezdá.

" V Jinonicích asi nelze křižovat "

Nelze. Na rozdíl od Stodůlek a Žvahova sice jsou koleje, ale prý je rozkradené ZZ.





Anonym
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 420
Registrován: 11-2008
Odesláno Čtvrtek, 28. května 2009 - 23:10:30

ad: Bručoun1814 jj pak se nesmí divit, že jsou ve ztrátě když si nedovedou ani poklídat svůj majetek. Dalším takovým případem jsou Jiřice, Chlumín atd.





Anonym
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 421
Registrován: 11-2008
Odesláno Čtvrtek, 28. května 2009 - 23:14:04

Bručoun: Jel jste někdy rychlíky po 072 v pondělí nebo v pátek?? Asi nejel, protože by jste zažil jak se stojí v uličce 50 Km.





Hroch
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5920
Registrován: 8-2004
Odesláno Čtvrtek, 28. května 2009 - 23:14:29

Nechápu jak Hroch může napsat "zastavení na 121" - to je vidět že vůbec nic neví.
Tenhle "Káem-n mudrců" bych chtěl mít doma ... nad ničím nemuset myslet.





Šotouš_kuba
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1610
Registrován: 1-2007
Odesláno Čtvrtek, 28. května 2009 - 23:37:06

Především na Žvahově, Stodůlkách a Jinonicích je celodenní výluka služby výpravčího, to bude asi ten hlavní důvod, proč tam nelze křižovat.





David
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3603
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 28. května 2009 - 23:39:10

Šotouš Kuba: Ten výpravčí by se tam mohl vrátit prakticky ze dne na den. To rozkradené zab. zař. (a mám takový dojem, že i kusy kolejí? Pamatuju si to z předloňska dobře?) bys tam asi ze dne na den nevrátil.





Wałbrzych
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 461
Registrován: 4-2004
Odesláno Čtvrtek, 28. května 2009 - 23:46:47

Naopak 076 by ale šanci dostat měla. Vedená je sice na první pohled úchylně a problém je se zapojením v Boleslavi, ale ve vhodné kombinaci s busy může být určitou páteří. Kromě toho je to turistická oblast, no a v neposlední řadě je ta trať nádherná.
Např. mezi Mělníkem a Lhotkou přes Vrutici trať na obsluhu stačí, třeba ze Skalska do Boleslavi je i rychlejší, páteřní funkci by mohla mít i pro Katusice, Líny a Bukovno, kde by ji doplňovala bus-linka na Bezdědice (nebo kam to tam jezdí). Atraktivita celé trati se také zvýší/by se zvýšila se zavedením přímého spojení Mělník - Praha.

Zastavovat kdekoliv ve StČ provoz dřív než na bakovské části 063 považuju za neobhajitelné.





Jeffer
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 293
Registrován: 1-2005
Odesláno Pátek, 29. května 2009 - 00:35:26

tak aspon pozdrav pre tych, ktori cez cela zas tak casto nejazdia:
Pracuje sa este na vela veciach. Mimo ine sa natieraju nosniky strechy.





Bručoun
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1816
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 29. května 2009 - 01:26:30

" rozkradené zab. zař. (a mám takový dojem, že minimálně na Žvahově i kusy kolejí? "

Na Žvahově a ve Stodůlkách jsou tzv. "potěmkinovy kolejnice". Původní se použily kamsi jinam, a zde jsou nesespojkované kolejnice jiných profilů, místy s mezerami. Nevím, co by tam dělal výpravčí.

V Jinonicích nejen, že nejdou postavit návěstidla, a ale prý nejdou ani přehodit některé z vexlí ...





Orky
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1538
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 29. května 2009 - 08:30:16

Bručoun: Většinu posoudit nemůžu, ale 072 tam podle mého názoru nepatří.
Wałbrzych: V porovnání s některými jinými tratěmi si to myslím taky, že 076 by šanci měla. Většina obcí kolem trati má dostupnost rozumnou. Chtělo by zpracovat nový koncept dopravy kolem, přivést linky ke Mšenskému nádraží. Bohužel podceněná údržba udělala své a ta trať je před rozkladem a potenciál tý tratě asi nebude takový, aby se do ní investovaly stamiliony na rekonstrukci.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."





Jezisek
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 422
Registrován: 4-2004
Odesláno Pátek, 29. května 2009 - 08:55:34

Bručoun: Moc to žerete. Oživení Jinonic je akce maximálně na týde. Potřeba pro dopravní službu je v Jinonicíc ještě min. jeden výhybkář.





Káem
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5942
Registrován: 8-2005
Odesláno Pátek, 29. května 2009 - 09:16:04

Šotouš Kuba: Na tajné nádraží jsou luxusní schody z lávky.
LK: Bojuju obecně proti plýtvání a předvídám velké šetření, ze kterého ti, kteří mě teď tady zpochybńují budou v . O 200 píšu proto, že je to horká novinka, jde proti dnešní době a znám to tam. Věřím, že na 320 jezdí podobné vlaky, ale tam to prostě neznám. Kdyby mnozí zde dělali totéž, asi by diskuse byla jasnější a nebylo by leccos všeobecné známé 1000x opakovat. Jinak, zrušení Švejků je jen jedna z možností. Já jich Xkrát vypsal několik. Mužou se zrušit jen nevytížení Švejci (nejméně dva páry), můžou se ve 2/3 trasy spojovat s plzeňáky (když už nechcete přestupy), můžou se místo nich zrušit (taky prázdné) osobáky a bude to na 200 jako na 124 nebo 160. Mužou se na ně dát motorový vozy (ne že nejsou - jezděj na těch taky prázdnej os). Ale prostě varianta 8x denně 749+1,5 vozu je to nejhorší, co lze udělat. A na Kladno se spojujou 814 do trojic a jezdí se tak na těsno kvůli nízké kapacitě použitých vozů, že jeden problém pak generuje další a další zpožďování po celé trati.





Káem
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5944
Registrován: 8-2005
Odesláno Pátek, 29. května 2009 - 09:42:56

Bručoun: Reforma busové dopravy na Kladně nemožná, politika.
Moje varianta: Sp vlaky z Masny na Kladno Ostrovec co hodinu, zastavující do Hostivic všude, z Hostivic do Kladna nikde. Jako poslední řazen motorový vůz, aby od vybraných vlaků z Kladna pokračoval dál jako Sp Kladno-Rakovník. Vlaky z hlaváku zastavující na Smíchově a pak od Zličína do Kladna všude pokračující jako os do Rakovníka co dvě hodiny. Asi by se to ve směru z Prahy setkávalo v Hostivicích, opačně v Kladně.
Ostatní: NECHCI slyšet že to nejde vyjezdit kvůli křižování a podobnejm volovinám.





Tomášk
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1164
Registrován: 4-2003
Odesláno Pátek, 29. května 2009 - 09:56:28

NECHCI slyšet že to nejde vyjezdit kvůli křižování a podobnejm volovinám.

A tímto způsobem se dělal i letošní jízdní řád. Někdo si něco usmyslel, na nic jiného nehleděl a výsledkem jsou dlouhé jízdní doby (z pohledu cestujících), krátké jízdní doby (z pohledu 854 se dvěma vleky), nespolehlivost a malá kapacita souprav.
Pravda, kapacita souprav se nakonec pořešila, ale způsobem, který panu Káem zase nevoní ...





Orky
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1539
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 29. května 2009 - 10:13:43

Káem: Bojuju obecně proti plýtvání a předvídám velké šetření
Až přijde čas, tak ti tuto tezi připomenu v Optimalizaci, až zase budeš machrovat s ultrametrotramvajemi.





Mcbain
Administrátor
Číslo příspěvku: 15547
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 29. května 2009 - 10:34:55

Bojuju obecně proti plýtvání a předvídám velké šetření

To je od tebe KáeMe velmi hezký, ale jak tě tak pozoruju, tak se soustředíš na úplně nepodstatný věci (Libouchec, Švejci) a ty zásadní peněžní žumpy a jejich souvislosti ti totálně unikaj. Doporučuju pravidelně sledovat například diskuzi Trať 220.





Mibl
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2745
Registrován: 6-2005
Odesláno Pátek, 29. května 2009 - 10:46 :49

Peva (někde v hloubi), Hroch:

Díky za reakce k R-072 a R-070. Měl bych ještě jeden dotaz, tentokráte k 231 v úseku Nymburk - Kolín. Pokud by oboje rychlíky byly po hodině (tj. a. hodina R-072; b. R-071 doplněny Sp Kolín - MB díra jedoucí mezi Kolínem a Nymburkem na proklad k R-070 a dále zastavující tak, aby vyšlo současné křižování na 071), tj. výsledná půlhodina Nymburk - Kolín, bude se ještě chytat osobák nebo už to bude tak na malý autobus?





Káem
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5945
Registrován: 8-2005
Odesláno Pátek, 29. května 2009 - 11:17:40

McB: Řeky úspor se slévají z drobných pramínků šetření. Zajímam se o to, na co stačim.
Orky: Kdepak, mejma páteřníma linkama by se ušetřilo 10-15 % nákladů.
Tomášk: Přidat 714+021 k sestavě 854+054+954 po měsících nepobírání je opravdu řešení na úrovni doby. Nehledě na to, že to by se "starým praktikům" ani "vyštudovaným VŠ" stát nemělo. Takhle zpackat bych to možná měl umět jen já, laik a neználek a zadarmo.





Tomášk
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1165
Registrován: 4-2003
Odesláno Pátek, 29. května 2009 - 11:39:47

Káem: Však to píšu, někdo jako vy si vymyslel třívozovku celodenně a celotýdenně a řekl "nechci slyšet, že to nejde kvůli nějaké kapacitě soupravy a malému výkonu".

Posila mašinou a vagónem možná není na úrovni doby, ale v rámci možností vyřešila kapacitu i trakci





55p
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.53.143
Odesláno Pátek, 29. května 2009 - 12:29:44

Tak dneska cca v 10:20 přijel na nádraží v Poděbradech slon 051, zvláštní vlak z Prahy Holešovic OGILVY EXPRES. Na nádraží už stála připravená dechovka a mažoretky, z vlaku vystoupilo pár set lidí a do toho nádražní rozhlas hlásil "Přejeme vám příjemný pobyt v našem městě".

krátké video pro ilustraci:

http://www.youtube.com/watch?v=cgtPOVRKgFM





Káem
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5947
Registrován: 8-2005
Odesláno Pátek, 29. května 2009 - 14:41:00

Tomášk: Vy jste se zmátl nějak, já nejsem zastáncem stejná souprava ve stejném intervalu celý den v létě v zimě. To si mě nějak pletete.





Anonym
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 424
Registrován: 11-2008
Odesláno Pátek, 29. května 2009 - 15:09:58

Orky: s 076 souhlas, když si porovnám z technickýho hlediska trať 074 a 076(obě dvě jsou regionální tratě) tak 074 v tomto ohledu jednoznačně vyhrává, za to trať 076 co jsem mluvil se zaměstnancem z SŽDC, tak bez investic do 2.let na ní bude muset být v úseku Mšeno-Mělník vyhlášena opětovně dlouhodobá výluka jako byla v roce 1997. Jinak se zeptám co v roce 1997 na tomto úseku bylo natolik vadného, že musela být zastavena doprava. A ještě jeden dotaz, kdy v tomto úseku naposledy jezdil nákladní vlak?? Díky za odpověď.





Mcbain
Administrátor
Číslo příspěvku: 15548
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 29. května 2009 - 15:14:35

tak bez investic do 2.let na ní bude muset být v úseku Mšeno-Mělník vyhlášena opětovně dlouhodobá výluka

žádný takový...





Anonym
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 425
Registrován: 11-2008
Odesláno Pátek, 29. května 2009 - 15:29:05

Mcbain: Tak se vás zeptám protože já vás beru ,že se v železnici výtečně vyznáte jak je na tom ta trať?? Mě to příjde co jsem viděl, že přímo žalostně. Pravda je že na VOšku do Děčína budu nastupat až tento rok, ale když vidí laik uražený upevňovadla 4 pražce vedle sebe prohnilý tak ho to zarazí (protože železnice je v tomto předimenzovaná tak aby to bylo jakštakž pohromadě tak musí být každý 3. pražec v pořádku).Další problém jsou časté pomalé: poslední a čerstvá pomalá je v úseku Skalsko-Mšeno, kde po nedávném přívalovém dešti je nestabilní svah. Na dalším úseku Mělník-Mšeno jsou také pomalé kvůli podmáčení tratě. Díky za případnou analízu.





Orky
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1541
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 29. května 2009 - 15:47:19

Anonym: SŽDC je ze zákona povinno trať udržet sjízdnou do doby, kdy bude zájem po ní jezdit.





Tomášk
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1166
Registrován: 4-2003
Odesláno Pátek, 29. května 2009 - 15:49:53

Káem: Já se navážím do stylu "bude to tak, nechci nic slyšet"





LK
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.112.10.99
Odesláno Pátek, 29. května 2009 - 19:21:29

Káem: "překrucovat, překrucovat, překrucovat" - víc není co dodat. Z provozu asi žádné zkušenosti nemáte. Vás nezajímají potřeby lidí v regionech, kteří také platí daně i na tramvaje a metro v Praze - a to je pouze a jedině o dotacích,... .

Objev století : "předvídám velké šetření" - to je na Nobelovu cenu za ekonomii.





3631090
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 142
Registrován: 5-2008
Odesláno Pátek, 29. května 2009 - 19:41:54

proč je na trati 231 mezi odb na tpca a kolínem pomalá????





Radekc
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 293
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 29. května 2009 - 20:22:24

Dnes odpoledne ukončena výluka 1. TK v oblouku za Čelákovicema. Vyměněna vnější kolejnice, doštěrkováno a podbito. Drobné opravy probíhaly i před Mstěticema a také se opravovalo TV.






Sipi
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 442
Registrován: 5-2006
Odesláno Pátek, 29. května 2009 - 20:31:34

Celotýdenní výluka, která má dopady na zpoždění vlaků a ČD ani nejsou schopny ji uvést na svém webu. To se jim zase povedlo.





Pája Hav.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.102.19.160
Odesláno Pátek, 29. května 2009 - 22:16:26

Mimo téma,i když věcný dotaz. Máte někdo info jestli je železnice připravená nějakým zvláštním vlakem na trati č. 231/232. Pro svoz návštěvníků festivalu v Milovicích "Votvírák" ? Viz program účinkujících kapel. odkaz program To bude pěknej mazec,kór když je vstup díky sponzorům zdarma.





Mouser
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 347
Registrován: 4-2006
Odesláno Pátek, 29. května 2009 - 22:57:12

Pája Hav.: Loni nebyla a ani letos to nevypadá. Ale obsazenost vlaků byla loni v pohodě, čekal jsem větší nával.

P.S. Doporučuju připravit svaly na kilometrovou túru s bagáží.





Jgcp
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2236
Registrován: 6-2006
Odesláno Sobota, 30. května 2009 - 04:56:35

3631090: Přejezd Sendražice? Mě nevadí, aspoň na odbočce brzdí a lépe se to fotí





-aa-
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 922
Registrován: 12-2007
Odesláno Sobota, 30. května 2009 - 08:12:08

Sipi: Jaké dopady na zpoždění vlaků ta výluka měla? Jelikož dopady této výluky sleduji na vlastní kůži, tak jsem si žádných nepovšiml. To že jsem občas stáli před Čelákovicemi, to se stává i za běžné situace. Minutová zpoždění nejsou také nijak výjimečná (vznikají zpravidla díky vyčkávání rychlíků na přípoje z jednokolejek). Coo na Vás tedy během výluky Čelákovice - Mstětice dopadlo?

Pája Hav., Mouser: Doporučuji prostudovat pořádně stránky festu. Píše se tam: "Z Lysé ČD bude zajištěna kyvadlová doprava na letiště Boží Dar v Milovicích. Tato doprava v Milovicích u kostela nestaví!". Čili kdo nechce jít pěšky (a to bude většina), bude dopraven z Lysé přímo k areálu. Pro chronické odpírače kyvadlové dopravy vlaky postačí. A kapacita vlaků ze všech stran do Lysé je celkem dostatečná, zejména pak v časech, kdy se návštěvníci festu budou přepravovat (tam Pá+So přes den, zpět So+Ne ráno, popř. dopoledne). Ale nemám informaci, zda si pořadatel akce neobjednal i nějaké zvláštní vlaky, vyloučit to nelze, avšak neinzeruje je.

Dovolím si malou poznámku hudebního skoroanalfabeta: Zdá se mi, že se ta jména na neustále narůstajícím počtu letních festivalů neustále opakují, tak ona je otázka, kolik lidí vlastně dorazí. Tenhle "Votvírák sezóny" přece jen narozdíl od jiných festivalů nenabízí žádná jména navíc (ze zahraničí).





Sipi
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 444
Registrován: 5-2006
Odesláno Sobota, 30. května 2009 - 08:37:51

-aa-:Zpoždění většinou 4-7 minut u všech sudých vlaků 22xx kromě 2202, 2206, 2210, 2214 a 2242. Vše z důvodu křižovaní lichých hradeckých R v Čelákovicích. To je vám málo?





čelakovičan
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 924
Registrován: 8-2006
Odesláno Sobota, 30. května 2009 - 08:42:50

Sipi: Tak zrovna tahle výluka moc velký dopad na zpoždění neměla. Akorát kmenové osobáky na Prahu v xx:34 z Čelákovic čekaly na hradecké R od Prahy v rozmezí 0-několik minut. Záleželo na tom, jak dobře ten hradecký R z Prahy jel.





-aa-
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 923
Registrován: 12-2007
Odesláno Sobota, 30. května 2009 - 10:29:42

Sipi vs. čelakovičan: Na Vašich příspěvcích je vidět, jak je vše relativní. Jak to každý posuzuje jinak. Pouze čelakovičana bych opravil, že ono ve skutečnosti záleželo spíš na tom, jak dobře jel hradecký R do Prahy. Ten hradecký z Prahy totiž při jeho zpoždění čekal ve Mstěticích a zpravidla v tom byl nevinně. A proč vznikají ta minutová zpoždění R z HK již asi víme.

Navíc trochu výtka k čelákovickým výpravčím. Hradecký R jel výlukou hned po Os z Prahy. A většina výpravčích situaci řešila tak, že si vzala Os do stanice, R nechali stát u vjezdu a ten dál jel až poté, co Os odjel. Tím se ztratily takové dobré 2 minuty oproti řešení, kdy by rychlík byl vzat do stanice a mohl odjet hned po příjezdu Os (ještě před jeho odjezdem). Jenže to by se muselo v Čelákovicích moc kvrdlat s výhybkami a to se asi nechtělo. Kamarád, který tam slouží jako signalista mě asi nebude mít moc rád, ale je to tak, neudělali všechno proto, aby byl provoz co nejplynulejší. Argument s obtížným a pomalým rozjezdem rychlíku ze stanice při jízdě odbočkou díky stahovačce neberu, kolem místa pracovních prací za zhlavím byla stejně pomalá.





Sipi
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 445
Registrován: 5-2006
Odesláno Sobota, 30. května 2009 - 11:09:58

Já netvrdím, že to vliv na zpoždění vlaků mělo nějak markantní, ale když už se zpoždění pohybují nad 5 minut, tak by to snad stálo zařadit do výluk, aby s tím případní cestujícící mohli počítat.
Ze zvědavosti jsem na webu o zpoždění vlaků našel některé vlaky 22xx, tak se sami můžete přesvědčit, že to jistý dopad mělo.
Zpoždění u každého níže uvedeného vlaku je bráno za 4 dny (úterý-pátek):
2212 - zpoždění v rozmezí 3-11 minut
2218 - 6-9m
2220 - 3-6m
2222 - 4-7m
2224 - 5-13!m
2230 - 5-7m
2238 - 5-7m
atd...





-aa-
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 925
Registrován: 12-2007
Odesláno Sobota, 30. května 2009 - 11:31:20

Sipi: No vidíte. A co ty zbylé vlaky, ty vynechané? Třeba takový 2206 (jeden z nejvytíženějších vlaků). Nebo odpolední 94xx? Pročpak jste je ze svých ukázkových statistik hrůzy vynechal. A co vlaky z Prahy, co rychlíky? V reálu průměrné zpoždění někde pod 5 minutami (v některých případech však bez přímé souvislosti s výlukou). Vzhledem ke zkušenostem cestujících s jinými (oznámenými) výlukami, kdy zpoždění jsou výrazně vyšší, by spíš zveřejnění této výluky znamenalo spíše šíření poplašné zprávy....





Jeffer
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 294
Registrován: 1-2005
Odesláno Sobota, 30. května 2009 - 11:55:13

videl som tiez variantu, ked vosiel os od prahy (odbockou na spravnu - 1.) a zaroven vosiel hradecak do prahy po 2. a zostal stat celom pred nastupistom (aby nepodbiehal osobak). jak sa pohol osobak, vyrazil aj rychlik. panicka co to brala po trati smerom k jirine bola odrazu medzi dvoma vlakmi.

ked tak rozmyslam, najrozumnejsie vyjazdenie by bolo asi nieco ako:
a) osobak na 4. kolaj (este o kolaj blizsie k budove), rychlik priamo po 2. do vyluky.
b) osobak po 2. kolaji a na 4. az na jirinskom zhlavi, rychlik 2x krizom na 1. a zas do 2. tratovej.

z tohto mi to uhynanie osobaku (2. tk -> 4. sk -> 1. tk) vychadza lepsie.
snad maju cela cely kriz na oboch stranach. (na jirinskom zhlavi som uz davno nebol

problem vidim akurat v tom, ze ludia by nepocuvali kam im ten vlak ide. proste sa ozve gong, ludia vyklusu k 1. kolaji, bo tam jazdi smer lysa furt, nie? akesi "nevstupujte do kolejiste pred zastavenim vlaku" ich fakt nestve.
Giba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 38
Registrován: 2-2007
Odesláno Čtvrtek, 04. června 2009 - 10:56:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cogwheel: Jeste ten typek z Prahy 2 rikal ze pres vodu na vytoni auta nechteji, jen cykloztezku, ze uz takhle je tam aut dost. Most pro auta a tram by radi videli z Dvorcu asi k Lihovaru, mozna spis vic smerem ke Smichovu.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 962
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 04. června 2009 - 15:08:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zapa: Kdo ví. Pracuje se zase na nějakém dalším postupu. Rudná město se ocitla v balíčku s několika dalšími v okolí (2 x Hostivice, Chýně...).

Giba: Všechno má svůj čas a takové řeči tomu nepomůžou. Zkrátka železnice má špatný lobbing. Navíc sama neví, jestli vlastně tu zastávku chce nebo nechce, takže pak je to těžké.

Zapa: Kecá, kecá, ale kdyby se nekecalo, tak lze odepsat jakoukoli naději. Musí se kecat a kecat, protože jedině tak lze doasáhnout pokroku. Třeba Kačerov se teď hýbe vpřed. A možná se zase trošku pohne i Rajská zahrada. Podbaba se měla stavět už 2010, ale na poslední chvíli stavba Bubeneč - Holešovice vypadla z plánu SFDI a přesunula se po roce 2011. Jelikož by ale propadlo těžce získané povolení na stavbu přes Stromovku, tak se hledá způsob jak nějaké penízky najít aspoň na zahájení stavby co nejdřív.

Giba: Ten "obejda" byl místostarosta Prahy 2 tuším. Zkrátka Praha 2 dlouhodobě polohu na Ostrčiláku sabotuje a bez jejího povolení to nepůjde. Zastávka na Výtoni má celkem jasné systémové výhody, návaznosti jsou tam rozhodně lepší (místní obsluha území zase horší, protože v jedné polovině docházkové izochrony je Vltava). Ovšem je jasné, že Výtoň až s novým mostem a nový most je v nedohlednu.... Čili vážně zde hrozí nebezpečí typu "kdo chtěl víc, nemá nic". Ovšem jak jsem napsal, bez povolení Prahy 2 nemůže na Ostrčiláku žádná zastávka vzniknout a její deklarovaná neexistence jistě SŽDC zjednoduší optimalizaci trati. Mimochodem, již i ROPID preferuje zastávku Výtoň před Ostrčilákem. Pro jistotu: -aa- je realista, tudíž by raději volil Ostrčilák.

Walbrzych: Taktová doprava generuje poptávku. Na druhou stranu možná taktu na našich tratích zvoní pomalu hrana. Odbor, který má na GŘ ČD na starost sestavu jízdního řádu, převzal před měsícem nový ředitel (přišel z ČSA), který dle důvěryhodných zpravodajů agentury JPP kudy chudí, tudy trousí myšlenku, že taktová doprava je naprosto špatně, že je zapotřebí udělat marketingové průzkumy, zjistit kdy přesně lidi chtějí jet a přesně v tom čase pak jet. A dva ne zcela vytížené vlaky by se prý měly slučovat do jednoho, kterým pojedou lidi z obou vlaků.... Též pozoruhodná úvaha. A konečně - železnice by měla zvážit vystoupení z IDS, protože na nich prodělává.... Takže uvidíme, čeho se dočkáme v GVD 09/10.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1560
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 04. června 2009 - 15:23:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: Není poloha dotovaných spojů spíše starostí objednavatele? Tam, kde mají koordinátory, tak tam vědí, proč takt. S prezentací MD lze taky poznat, že tam mají o taktu ponětí - i když nevím, co nový vedoucí oddělení veřejné dopravy.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5936
Registrován: 8-2004

Odesláno Čtvrtek, 04. června 2009 - 17:28:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-:
Třeba Kačerov se teď hýbe vpřed.


Odbor, který má na GŘ ČD na starost sestavu jízdního řádu
Souhlas s Orkym.
Já stále tvrdím, že tento odbor neměl nikdy vzniknout.
Musím říct, že dotyčný ředitel si asi bude moci za krátko ušít z ostudy kabát. Kde o něm slyším, tak to není nic pozitivního.
Názor může být znásilňován, může být zastrašován, může být v zájmu dobrých vztahů potlačován, ale přesto někde v koutku přežívá.
Názor je věc, která přežije války, totalitní režimy nebo zapojení člověka do pracovního procesu.
(Člověk může korigovat co říká a co píše, ale nikdy to, co si myslí.)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1561
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 04. června 2009 - 18:16:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: Asi tak. Předpokládám, že většina krajů dřív nebo později vypíše VŘ na provozování regionální dopravy. Předpokládám, že tato VŘ budou dost často na konkrétní jízdní řád.
Ať si tento ředitel vymýšlí paskvilní JŘ pro nedotované linky, které stejně fakticky nemá. Pokud je objednavatel jenom trochu šikovnej, tak mu dopravce v rámci finančních možností bude zobat z ruky. Taky by se mohlo stát, že si od příštího GVD nezajezdí.
Pokud vyhlásím VŘ na 011 dostatečně dopředu na dostatečně dlouhou dobu, jsem přesvědčen, že se zájemce najde. A možná to ve výsledku odjezdí levněji než ČD. Tedy možná si řekne od kraje víc za vlakokm, ale zase vrátí jízdné do rozpočtu.
ČD si nemohou moc vyskakovat a já se domnívám, že jeho nadřízený to moc dobře ví.
Za nedlouho bude známý vítěz VŘ na Liberecku a já mám takové tušení, že ČD to tentokrát nebudou.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 664
Registrován: 1-2009
Odesláno Čtvrtek, 04. června 2009 - 20:49:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jak tak pozoruji, tak Švejci ve směru na Prahu mají speciální jízdní řád: jejich průměrné zpoždění je 20 až 30 minut.
A nejezdí s nimi víc jak 20 lidí. Proč vůbec jezdí? Evidentně jen a pouze proto, že jsou dotováni. Kdyby to bylo v plné režii, tak se s nimi od 14.6.09 nesetkáme. Ale tohodle taktového svinstva se po kolejích potuluje víc.
Jedinou rozumnou věc, kterou by ministerstvo financí mohlo udělat (a docela dost by ušetřilo), tak zakázat ministerstvu dopravy kohokoliv dotovat v osobní dopravě. A v nákladní samozřejmě také.
LK
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.183.194
Odesláno Čtvrtek, 04. června 2009 - 21:09:50    Odkaz na tento příspěvek  

Boblick: prosím, prosím, kdy a na jaké trati vyjedete na své riziko, jak bylo Vámi avizováno ?
Jezisek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 424
Registrován: 4-2004

Odesláno Čtvrtek, 04. června 2009 - 21:31:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Boblick: dejte si velkého ruma, než začnete žvatlat a hluboce se zamyslete nad svojim žbleptem.
http://www.kromerizske-drahy.com/
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1564
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 04. června 2009 - 22:56:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jedinou rozumnou věc, kterou by ministerstvo financí mohlo udělat... Po Boblikovsku: Zcela zakázat dálkovou autobusovou dopravu. Tím by se veškerá dálková doprava přesunula do vlaků, a dotace by mohli být o to menší.
Boblicku, nadávejte si, jak chcete, stejně Vám to bude houby platné. Vždyť vy jste v lecčems podobný, jako vámi oblíbené České dráhy. Když jsme po Vás chtěli zveřejnit jízdní řády, ani jste neráčil odpovědět. Prostě urážet - urážet - urážet. A pokud bych probral Vaše příspěvky, určitě by se našlo něco jiného. To je vaše, ale jak dojde na lámání chleba z Vaší strany, tak zalezete za strom a není po Vás ani vidu ani slechu.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1856
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 04. června 2009 - 23:41:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Boblick: "Jak tak pozoruji, tak Švejci ve směru na Prahu mají speciální jízdní řád: jejich průměrné zpoždění je 20 až 30 minut.
A nejezdí s nimi víc jak 20 lidí. Proč vůbec jezdí? Evidentně jen a pouze proto, že jsou dotováni.
"

Jak tak pozoruju, tak autobusy z Kladna ve směru na Prahu obvykle vozí do 5 lidí. Proč vůbec existují? To si na sebe opravdu vydělají, není to nějaké praní špinavých peněz? Když si někdo zavede soukromý taktový systém, tak je od začátku jasné, že to není k ničemu.
(V této úvaze je podobná chyba, jako v té Vaší. Máte vůbec zajímavou metodiku, nedávno jste si pro "popravu" Švejků vybral sobotu po poledni, což je jak jistě víte vůbec nejslabší doba v dálkovce ....)

Mmch. několikrát jsem se Vás otázal, co říkáte vysoké úspěšnosti soukromých taktových systémů. Přesněji řečeno soukromých linek s taktovým základem. Nikdy jste se neobtěžoval odpovědět.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1857
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 05. června 2009 - 00:00:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"i{Taktová doprava generuje poptávku.}"

.... nejen v sedlech, ale hlavně ve špičce. Pokud někde není ochota (či možnost) posílit, zrychlit, a zkulturnit špičky, tak je to celé na draka.

"i{myšlenku, že ..... je zapotřebí udělat marketingové průzkumy, zjistit kdy přesně lidi chtějí jet a přesně v tom čase pak jet. A dva ne zcela vytížené vlaky by se prý měly slučovat do jednoho, kterým pojedou lidi z obou vlaků.... Též pozoruhodná úvaha.}"

Takto napsáno to zní jako nesmysl. Podobné myšlenky se ale dají do praxe uvést následovně:
- pokud byl neuváženě zaveden celotýdenní hodinový takt v lokalitě, kde na to není poptávka, tak ho převést na dvouhodinový základ a půlící vlaky v širší špičce
- špičkové posily, půlící interval na 30 (obecně ČR) nebo 15 minut (např. Praha) zavádět jen v časech, kdy je opravdová poptávka, a ne jen proto, že je špička "z moci úřední"
- při souběhu velmi nevytíženého R a velmi nevytíženého Os vést jen jeden z nich
Pak už by to takový nesmysl nebyl.
Andrzén
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.195.202.130
Odesláno Pátek, 05. června 2009 - 07:23:54    Odkaz na tento příspěvek  

Malá pohádka:
Žila byla jedna zemička. Jako správná důležitá země ve středu kontinentu má svoje letadýlka, která provozuje státní firma Státní Letadýlka. A tam se dosazuje vždycky nějaký kámoš politika, který zrovna vládne, protože místo ředitele je dobře placené. Když vládne Strana Růží, tak tam její bossové vysílají pana Tvrďáka. Ten sice na letadla odborník není, ale manager je to skvělý! Do firmy přichází spousta jeho kamarádů a když se k moci dostává konkurenční Ptačí strana, tak samozřejmě vysílá do firmy Státní Letadýlka svého člověka Vlašáka. Pan Tvrďák se stává hlavním poradcem šéfa Strany Růží, známého a populárního pana Vajíčka.
Nový řídící Vlašák letadýlkovou firmu po působení Tvrďáka nachází v dosti špatném stavu, hodně v červených číslech. Jednou z priorit je pročistit společnost od lidí, kteří zde nemají co dělat. A světe div se, částečně se jedná o lidi, které přivedl do firmy pan Tvrďák. Jedním z takových jedinců je i pan Černoch, který řídí odbavovací přepážky na kufry a je mezi lidmi z firmy Státní letadýlka znám jako poněkud mimo mísu a navíc přisprostlý hulvát, což se prakticky projevuje především při školeních, kdy si s ním podřízení užijí svoje.
Špatná doba pro spřízněnce Strany růží.... Ta však spřádá pomstu. Zemička šéfuje celému kontinentu a vládcem je pan Tupohlav z Ptačí strany, velký nepřítel pana Vajíčka. Uprostřed šéfování Evropě ho pan Vajíčko s pomocí některých ex-členů Strany Biomasy odvolává a do voleb vzniká úřednická vláda. Tam svoje lidi nominuje jak pan Tupohlav, tak pan Vajíčko. Pan Vajíčko a s ním i jeho hlavní poradce přes volby Tvrďák se zase dostávají k moci.
Andrzén
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.195.202.130
Odesláno Pátek, 05. června 2009 - 07:24:27    Odkaz na tento příspěvek  

(pokračování)
V té zemičce mají také železniční státní firmu. Ta se jmenuje Vláčky na kolejích. A tu její šéf dostává z vyšších míst papírek s pár jmény, kde je napsáno pět jmen dříve působících ve Státních letadýlkách (Tvrďák přece musí upíchnout svoje kámoše), z nichž jedno si má vybrat a zaměstnat na vysokém postu. Vybírá si pana Černocha, protože ten krátce před odchodem do letadýlek pracoval pár měsíců již i ve Vláčcích na kolejích. Černoch nejdřív zastává funkci kancléře šéfa osobní dopravy, ale tam nemá dostatek podřízených, a tak nemůže naplno projevit své schopnosti z vedení lidí, tak jak byl zvyklý ze školení ve Státních letadýlkách.
A tak touží po nějakém jiném postu. Hází se korunou, jestli to bude Tlupa vymýšlení sloupečků s čísly nebo Tlupa ježdění s vláčkama po kolejích. Pan Černoch sice není odborně erudován v problematice řešené ani jednou tlupou, ale to přece nevadí. Vítězem se stává první možnost. Stávající šéf Výlevka je uklizen na post poradce a nový šéf Černoch může konečně zase zastávat vytoužený post s dostatkem podřízených. Protože jeho odborné znalosti nejsou zrovna kované, vypouští do světa denně pár nesmyslů, nad nimiž odborníci kroutí hlavou, ale to přece nevadí! Kdo s nesmysly nesouhlasí, ten je Černochem prohlášen kandidátem na vyhazov. Černoch je v pohodě, pod podporou mocného Tvrďáka se mu nic nemůže stát. Dokonce i jeho šéf se ho bojí jakkoli umravnit, natož vyhodit. A zde vidíte milé děti, že dobro opět zvítězilo!

Ufff! Ještě že je to pohádka. Kdyby to v naší zemi fungovalo takhle, kam bysme to dotáhli???
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5966
Registrován: 8-2005

Odesláno Pátek, 05. června 2009 - 09:10:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun (reakce na Boblicka) : CIT: nedávno jste si pro "popravu" Švejků vybral sobotu po poledni, což je jak jistě víte vůbec nejslabší doba v dálkovce
Ale takovej vlak prostě nemá ject. Proč jede vlak o kterém se ví a přiznává že s ním nikdo nejede (O obratech zde nepište, to je primitivní organizační výmluva). Švejky v poloze Otavy a Bezdrevu nechci popravit ani já.
Autobus z Kladna s 5 lidma mi vokažte.
Jinak téměř souhlas.
Ještě příklad k těm rigidnim řečem o všespasitelnosti pokud možno nízkého taktu - není dávno doba, kdy se z/do Benešova jezdilo celý odpoledne po půlhodině. Teď se jezdí po hodině (ano, koridor, ale to je jedno proč) a nezdá se , že by došlo k nějakému masívnímu přesedání do aut. Jen ty vlaky prostě jezdí obsazenější. Kolín podobně. A takhle je to všude a se všim. Neni to prostě pravda, prioritní je vědět, kdy chtěj lidi cestovat. a ty chtěj cestovat, když k tomu maj důvod. a ty důvody nastávají obvykle ráno a odpoledne. Důvodem k cestě není takt. Čímž netvrdím, že se v některých relacích v některé okamžiky půlhodina nehodí, ale rozhodně ne plošně. A tak to je i se Švejkama.
Budoucnost patří bagrům!
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1566
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 05. června 2009 - 09:33:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

KM: Z Benešova se jezdí hlavně rychlíkem a autobusem. Osobákem do Prahy do práce pojede málokdo.
O obratech zde nepište, to je primitivní organizační výmluva. Není náhodou tvůj příbuzný ten nový šéf na ČD o kterém se zde psalo? Ten se evidentně taky snaží teleportovat a posouvat vlaky v čase nebo zvýšit potřebu souprav na trojnásobek i přesto, že by zrušil půlu vlaků.

(Příspěvek byl editován uživatelem orky.)
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5969
Registrován: 8-2005

Odesláno Pátek, 05. června 2009 - 10:49:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Bože muj, todle já dělám taky tudle demagogii s chytánim za slovo, ted vidím jak je to blbý. Samozřejmě že jsem měl napsat "po trati 221".
Budoucnost patří bagrům!
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1704
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 05. června 2009 - 11:08:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No tak třeba kolem 18-19 jezdí i busy z Berouna do Prahy obsazený do 10 ks max....

Když Boblík nechce dotovanou dálkovku ale busy ala rok 1965 "ráno tam odpoledne zpět", vesměs v kladiva nebo pá/ne, tak kdo mu s tím pojede? Zejména pokud to bude vylepšený různejma stupiditama typu zákaz svačení? To bych i já si znovu pořídil nějakej škarpolez a raději jezdil IGK (a blokoval ty slavný dálkový všespasitelný nedotovaný busy).

Mch - uměj nedotovaný busy jezdit i v sobotu odpoledne ba večer nebo dokonce v ndeděli dopoledne?
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1858
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 05. června 2009 - 11:16:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"O obratech zde nepište, to je primitivní organizační výmluva ...... Autobus z Kladna s 5 lidma mi vokažte."

V odpolední špičce, ve směru proti špičce, už jsem viděl i jednoho či dva lidi.

Je mi jasné, že schopná firma by celou špičku jedila ve směru tam po 10 minutách, a ve směru zpět po hodině. Ty prázdné spoje jsou jasný projev neschopnosti. Naštěstí za soukromé peníze.

"Švejky v poloze Otavy a Bezdrevu nechci popravit ani já."

5 dnů ze 7 je frekvence rozvrstvená úplně jinak, než byly časy Bezdreva a Otavy. Další 2 dny se Bezdrev a Otava trefovaly do poptávky jen v jednom směru. Bezdrev se v jedné polovině trasy do poptávky netrefoval prakticky vůbec. 6 dnů ze 7 vozily oba vlaky méně cestujících, než je průměr dnešních Švejků. Někteří Švejci, v časech kdy posledních 20 let nic nejezdilo, se chytly poměrně slušně.

Ani sedloví Švejci nejsou nejméně vytížené vlaky ve dvouhodinovém taktu. Je dost tratí v motorové trakci, kde bývají ještě prázdnější. Boblick dost přibarvuje, já jsem Švejka s pouhými dvaceti lidmi ještě neviděl, čili 20 určitě není průměr. Zato jsem nedávno viděl Os na 200 vezoucí 3 lidi (!).

Pokud by se mělo říznout do počtu vlaků, tak první na řadě jsou osobáky na mnohých tratích. Pak jsou na řadě tratě jako 124 (Lužná-Žatec). Švejci se podle frekvence celorepublikově nacházejí až na nějakém padesátém místě.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1567
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 05. června 2009 - 12:29:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Švejci se podle frekvence celorepublikově nacházejí až na nějakém padesátém místě.
To je Váš odhad a nebo máte nějou oficiálnější tabulku?
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5971
Registrován: 8-2005

Odesláno Pátek, 05. června 2009 - 14:40:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vy se Bručoune dobejváte do otevřenejch dveří, abych tak řekl. Nikdo tu nemluví o TRASE Bezdrevu,ale o ČASECH. Nebudu přeci při týhle vyčerpávající diskusi furt vypisovat "jeden vlak brzy ráno, druhý později ráno a pak zase jeden vlak zpět odpoledne a druhý večer".
Argumentace o obsazenosti Švejků má díry: Jsou obsazeny do/ze Zlivi a do/z Berouna a pak když vhodně skončí škola v Příbrami. Ovšem na toto by neměly být určeny státem financované rychlíky jedoucí přes půl republiky, notabene s jednou z nejvýkonnějších lokomotiv a s jedním z nejmenších počtů vozů.
A už vůbec nikdo tu nepopírá, že jsou i méně vytížené vlaky. Ovšem já neznám poměry na trati 323 (namátkou zvoleno) ale znám Prahu a okolí. kromě toho navrhuju asi 5 různejch verzí, jak kýžené relace zachovat (zrušit 2 polední páry, nebo vedení jen v trase Zdice-Protivín, nebo vedení v motorové trakci, nebo spojování v úsecích 171 a 190, nebo zrušení Os na 200.... ) a neplejtvat tak nestydatě a očividně. Navíc Švejci zabírají místo na trati, kde každej pláče , že je málo místa na další vlaky. Z tohoto hlediska vidím jízdu Os od Nučic na Hlavák jako významnější než nějakej rychlík kdesi v Čimelicích.
Navíc NEUSTÁLE zaměňujete (nejen vy) příčinu a důsledek. Pamatujte si už konečně (nejen vy): Lidi chtěj jet ---> vlak pojede a ne že Vlak jede ---> Lidi začnou chtít jezdit. Ano, může být místo, kde lidé chtějí jezdit celý den, např. v MHD. Ale sorry, kraj kolem Litávky je pustina, tajga a džungle.

(Příspěvek byl editován uživatelem Káem.)
Budoucnost patří bagrům!
TrainMan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.47.8.74
Odesláno Pátek, 05. června 2009 - 15:07:45    Odkaz na tento příspěvek  

Netušíte, co bylo myšleno úvahou o nové trati směr Jesenice a Dolní Břežany;
http://www.cd.cz/static/old/NEW/TCD2009/9_22plan.htm

To jako odbočka ze Zbraslavi někam nahoru...?
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5972
Registrován: 8-2005

Odesláno Pátek, 05. června 2009 - 15:13:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě doplním názor z diskuse na 200, dokazující, jak dálkový rychlíky plněj místní přepravní nároky:
P.Vlček, CIT: "Včera večer - Smíchov přij 18,12, v reálu 18,42. Beroun 19,43 už dorazil dokonce kolem 20,05, takže dokonce před Alžbětínem. Pořád ale je od Křivoklátu rychlejší jet žbt než čekat na loterii..." To je tak, když se cpou vlakum úkoly, ke kterejm nejsou určeny.
Budoucnost patří bagrům!
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2796
Registrován: 6-2005

Odesláno Pátek, 05. června 2009 - 15:14:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

kromě toho navrhuju asi 5 různejch verzí, jak kýžené relace zachovat (zrušit 2 polední páry, nebo vedení jen v trase Zdice-Protivín, nebo vedení v motorové trakci, nebo spojování v úsecích 171 a 190, nebo zrušení Os na 200.... ) a neplejtvat tak nestydatě a očividně

Co když je současná situace úmyslně vyvolaná krize (ve smyslu tvé teorie toho, jak ROPID vyvolává krize v organizaci MHD)? Škrtni některé tvé nesmyslné verze a shodneme se na nasazení motoráků a případné redukci osobáků.

Ty vážně nechápeš, že o peníze nejde? Kdyby o ně totiž šlo, tak už by desira dávno jezdila.

Lidi chtěj jet ---> vlak pojede a ne že Vlak jede ---> Lidi začnou chtít jezdit.

A není to trochu jinak? Lidi jezděj jinak než vlakem, ale v součtu jich je relativně hodně, tak jim vlak nabídneme a část se jich do vlaku natáhne. A protože vlaky jezděj, tak další lidi jima začnou jezdit. Nepopírej tuhle část! Nebo myslíš, že by třeba z Hořovic denně jezdilo tolik lidí do Prahy, kdyby odtamtud nejel rychlý vlak co "chvíli"?

jeden vlak brzy ráno, druhý později ráno a pak zase jeden vlak zpět odpoledne a druhý večer

Bezdrev jedoucí z Rakovníka po osmé a dojíždějící před polednem do Budějc do toho zapadá jak? Vždyť to je podle tvých slov doba, kdy maj lidi sedět v práci/ ve škole a ne někde courat.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Poborskiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11058
Registrován: 6-2003
Odesláno Pátek, 05. června 2009 - 18:28:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TrainMan: co se týká Jesenice, tak by se mělo jednat o trať ve směru podél Vídeňské ulice, pro tramvaje či lehká železniční vozidla. O Dolních Břežanech slyším poprvé, ale asi by šlo o pokračování z Jesenice.
http://poborskiii.kvalitne.cz/ http://4koridor.kvalitne.cz/ Jabber ID: poborskiii@jabbim.cx(=cz)
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 964
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 05. června 2009 - 18:35:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky, Hroch: Ono to není o odboru, ale spíš o lidech. Taktovou dopravu by si samozřejmě měli ohlídat objednatelé (pokud na ně nebudou nějaké politické tlaky). Ovšem kdo si takt ohlídá? MD, Praha, Ústí, Liberec, HK, Brno a Ostrava, u ostatních bych celkem s úspěchem pochyboval, u některých bych dokonce očekával hýkání blahem nad myšlenkou detaktizace.

Andrzén: Hezká pohádka, jen co je pravda.... Ale radši nebudu doplňovat další skutečnosti, které mi to připomíná.

TrainMan: Taková variantní trasa D. Ovšem jelikož Praha jednoznačně prosazuje metro, tak pochybuji o jejím vzniku. Dokonce ani nejzběsilejší ze všech zběsilých studií - tj. studie podzemního tunelu Prahou a všeho návazného okolo - s tratí do Jesenice nepočítá. Čili spíš pokud něco, tak buď prodloužené metro nebo nějaká tramvajová rychlodráha a spíš z Jesenice dál do Jílového, než do Břežan (stejně jako Poborskiii o Břežanech slyším poprvé). A nejspíš za mnóho a mnóho let.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1859
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 05. června 2009 - 18:53:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem: "Pořád ale je od Křivoklátu rychlejší jet žbt než čekat na loterii..." To je tak, když se cpou vlakum úkoly, ke kterejm nejsou určeny."

Osobák není vlak k přepravě mezi uzly, k tomu je určen rychlík! Většina tzv. "pomalých rychlíků" je určena právě pro dopravu mezi sousedními uzly, kdy jen málokdo jede z konečné na konečnou. Podobnou strategii úspěšně volí i mnoho autobusových dopravců.

Kokrétně k Berounu: například z Hýskova a Nižbora do Prahy se už léta jezdí kombinací MHD-rychlíkový autobus, protože na donedávna aktuální kombinaci osobák-osobák byl jen málokdo zvědavý. Kdo může, ten se osobáku Praha-Beroun vyhne, o tom shodou okolností něco vím.

To, že je v současnosti rychlík nespolehlivý, je drážně-socialistický šlendrián, ne chyba v koncepci.

"Nikdo tu nemluví o TRASE Bezdrevu,ale o ČASECH. Nebudu přeci při týhle vyčerpávající diskusi furt vypisovat "jeden vlak brzy ráno, druhý později ráno a pak zase jeden vlak zpět odpoledne a druhý večer"."

Omyl. Časy Bezdrevu a Otavy jsou šest dní ze sedmi téměř bez poptávky. Pět dnů ze sedmi je poptávka rozvrstvena zcela jinak.

"může být místo, kde lidé chtějí jezdit celý den, např. v MHD. Ale sorry, kraj kolem Litávky je pustina, tajga a džungle."

Jistě. Asi proto v té tajze jezdí asi třicet párů autobusových spojů Příbram-Jince. Zřejmě kvůli dopravě zvěře. Mmch., neříká se spíš Litavka?

"Argumentace o obsazenosti Švejků má díry: Jsou obsazeny do/ze Zlivi a do/z Berouna a pak když vhodně skončí škola v Příbrami."

Omyl. Nemalá část Švejků má maximum vytíženosti v úseku Beroun-Březnice. Zřejmě posuzujete vše pouze z pražsko-výletnického hlediska.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1568
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 05. června 2009 - 19:00:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: Jsou kraje, kde se celkem rozumný takt podařilo dokonale rozložit. Vzpomeňme Karlovarsko. Do skupiny, která smysl taktu pochopila, bych přidal ještě Olomoucký kraj, kde se taky situace začala hýbat správným směrem a Plzeňský, kde mají takt v projektech a taky až na výjimky se taktuje. V jižních Čechách a zejména na Vysočině už toho není moc zkazit.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."