K-report
 

Archiv do 21. června 2009  

Diskuse K-report » Archiv 2009 » Železnice » Fotografování + fotografové + fotografie » Archiv do 21. června 2009 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Statistik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2587
Registrován: 6-2004

Odesláno Neděle, 21. června 2009 - 10:45:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K těm setovým objektivům si dovolím jednu vlastní zkušenost. Ještě když jsem fotil s Canonem EOS 300 (SLR), tak jsem na něm měl setový Canon USM 28-80. Měl doslova příšernou kresbu, hlavně někde od 70 do 80 mm. Zakoupil jsem Canon 28-105 USM a kresba byla výrazně lepší, taky méně vinětoval (i když i tak, kam se setový Canon hrabe třeba na setové Nikkory...). No a pak jsem oba objektivy půjčil k odzkoušení kolegovi na jeho DSLR (tuším, že má 450D). Výsledky naprosto opačné - seťák 28-80 kreslil velmi dobře, za to 28-105 mu na tom kreslil dost průměrně, spíš podprůměrně.

Jinak rada pro Bytlse: čím lehčí foťák (píšou to v textu u té EOS 1000D, že je nejlehčí), tím více plastů a hlavně méně robustní konstrukce a tedy větší náchylnost k mechanickému poškození. Takže takový foťák bude asi sloužit dobře, ale budete se s ním muset o to víc citlivě a opatrně zacházet. Jedno - dvě bouchnutí o zem nebo třeba o strom a může být problém...
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 81
Registrován: 9-2006
Odesláno Neděle, 21. června 2009 - 10:56:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

750371: To jsem rád, že od Tebe slyším, že jsou na ŽP pěkné fotky. To je taky cílem galerie. Ty jsi dosud ve své zabedněnosti nepochopil rozdíl mezi galerii fotek a diskusním webem (k-report), který se zabývá provozem, historií a vůbec vším kolem dopravy.
Samozřejmě, že diskuse na tomto webu mají téměř akademickou úroveň. Nebuď směšnej. Vzhledem k tomu, že značná část zdejších přispěvatelů píše také komentáře k fotkám na ŽP a opačně, pak úroveň diskuse bývá někdy dost chabá.
Ostatně Tvoje příspěvky, které píšeš na ŽP jsou toho zářným příkladem. Neustále omílané plky o tom, že na fotce nejde přečíst číslo mašiny a že místo brejlovce by se měly fotit bangle a podobné pomatenosti příliš úroveň diskusí nepozvednou.

(Příspěvek byl editován uživatelem topič.)
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 82
Registrován: 9-2006
Odesláno Neděle, 21. června 2009 - 11:17:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Statistik: Na koukání. Proto se to jmenuje galerie. Nepovolení komentářů je jakousi formou volitelné "ochrany" autora před nevhodnými komentáři, která je však využívána zcela ojediněle. Řekl bych, že je to celkem demokratické mít možnost volby.
750371
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3074
Registrován: 9-2007

Odesláno Neděle, 21. června 2009 - 11:56:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Topič: ono na ŽP psát něco inteligentního ani nelze,dětinské komentáře mě opravdu dokáží rozesmát...
"Ona dráha a lokomotivy nejsou jen o tom udělat foto nějakého brýlofce ve zlatém středu bez abnormálně zeleně šumících stromů na kterých se nesmí překrývati šišky. Mohl bych pokračovat,ale nač plevelit Krp,že?
Třeba by nebylo na škodu na ŽP občas napsat odkaz na nějakou literaturu. Vědět,že vlak jezdí po kolejích a auto po silnici je úroveň znalosti dětí v MŠ. Ale zas proč nepobavit lidi "od fochu"
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 202
Registrován: 2-2009
Odesláno Neděle, 21. června 2009 - 12:13:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Statistik- souhlas, v odolnosti tkví i podstata profi foťáku. Jinak se zdá ,že Nikony mají seťáky opravdu lepší než Canony. Sám mám nevalné zkušenosti s EF 28- 90. Ale zase v ostatním jsou levnější EOSy lepší. Ideální by byl jiný objektiv než seťák... Ad zacházení- foťák není primárně určen k zatloukání hřebíků ale je pravdou,že v zápalu boje se může tvrdě setkat s realitou.
753006
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2860
Registrován: 7-2004

Odesláno Neděle, 21. června 2009 - 13:03:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad 0371: Tak to jsem se zas od srdce zasmál,zejména s těma šiškama
Vím že to sem vůbec nepatří,ale opravdu na žp jsou krásný fotky,leč původní záměr krásných a "přírodních" fotek,kde by to mělo být o tom kdo jak co umí fotit a kde,tak se zvrtla na přehlídku počítačových maniaků a soutěž kdo umí nejlépe s nějakým photoshopem a různýma prográmkama co nejvíc obrázek upravit.Sorry,ale to už není o fotkách,ale o paskvilu.mazat sloupy,lidi,ptáky,značky,auta,to je úchylka.To nemá s fotkama nic společnýho.Už jen chybí aby nějaký super profík dosadil traučskou 4.050 do krajiny pod pyramidy a dali tomu půlka lidí 10 a dotáhli byste to tam do dokonalosti kýče.

K tématu,814 017 je ode včera naazena v oběhu místo 017,bo ta má mít větší opravu.
Šestka to je minulost,užily jsme si s ní dost.Náš je David-Helenka-povedená rodinka.
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 83
Registrován: 9-2006
Odesláno Neděle, 21. června 2009 - 13:11:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

750371: Je vidět, že jsi opravdu zabedněnec nejvyššího kalibru. Ještě jednou zopakuji, že značná část přispěvatelů je stejná na obou webech. Jejich příspěvky mají stejně chabou úroveň zde i na ŽP.
Mohl by sis laskavě povšimnout, že dost často správci a někteří uživatelé uvádí různé odkazy či doporučení na důvěryhodné prameny, pokud se objevují v komentářích nějaké nesmysly.
Základním cílem galerie je fotografování, takže by se komentáře měly týkat hlavně fotografování. Diskuse o provozu, HV a dalších věcech patří sem nebo do komentářů k článkům či zprávám na ŽP. Ne do galerie!!!
Jseš schopen si to ještě jednou přečíst a zkusit to pochopit?
Napadá mě jedno trefné přísloví co používala moje babička. "Vyprávěj volovi o neděli, když jde v sobotu na porážku."
Tobě je bohužel asi taky marný se snažit něco vysvětlit, protože opakuješ stále to samé pořád dokola a nejseš ani schopen odpovědět věcně.
Já zase dost často slyším ol lidí, co jsou "od fochu", že se to zde na webu hemží přiblblejma komentářema od adoloscentní mládeže, ale nějak nemám potřebu co chvíli psát do komentářů k fotkám nějaké urážlivé komentáře na adresu k-repu. Na rozdíl od Tebe, Statistika a dalších mi je jasné, že to těžko mohou správci zde i na ŽP zcela ovlivnit. Ale chápu, že je tak jednoduché, oblíbené a mnohými zde aplaudované napsat, že ŽP je póvl. Je to sice laciné, promitivní a dětinské, ale někomu to ke spokojenosti může stačit.
Mohu mít výhrady k mnohým komentářům zde, ale nenapdane mě tvrdit, že k-rep je kvůli tomu podřadný či hloupý. Najdu zde mnoho zajímavých informací, přispívá sem mnoho lidí, kteří jsou "od fochu" a kteří sem dávají cenné informace. Kupodivu na rozdíl od Tebe nemachrují a nevytahují se, že jsou do "fochu".
750371
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3078
Registrován: 9-2007

Odesláno Neděle, 21. června 2009 - 13:23:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Topič: do toho co dělám či nedělám ti je úplný kulový. Jediný urážky zatím píšeš pouze ty, takže Ti doporučuji přeladit kanál na ŽP. Mimochodem další a trefný! názor na ŽP Ti napsal 753006.
Navíc máme svobodu písma,slova,ale i názoru
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 84
Registrován: 9-2006
Odesláno Neděle, 21. června 2009 - 13:34:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

750371, 753006: Pánové, co kdybyste alespoň jeden z vás a projedinkrát zkusili arguemntovat věcně místo psaní takových zbytečně žlučovitých poznámek.
Bohužel to dokládá naprostý nedostatek tolerance a schopnosti vést nějakou věcnou debatu.
Znovu se vás obou zeptám zcela konkrétně a zkuste také věcně a konkrétně odpovědět.

750371: Proč by se měly komentáře u fotek v galerii týkat provozních drážních záležitostí?

753006: Můžeš doložit nějakými konkrétními fakty toto svoje tvrzení ..."se zvrtla na přehlídku počítačových maniaků a soutěž kdo umí nejlépe s nějakým photoshopem a různýma prográmkama co nejvíc obrázek upravit.Sorry,ale to už není o fotkách,ale o paskvilu.mazat sloupy,lidi,ptáky,značky,auta,to je úchylka"...
Aktuell
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 226
Registrován: 11-2006

Odesláno Neděle, 21. června 2009 - 13:46:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Topič: spíš bych řekl, že Ty reaguješ na poznámky žlučovitě, ale to je ostatně Tvůj běžnej styl, kritiku je pro Tebe asi nejlepší odrazit, než se nad ní zamyslet.
753006 ohodnotil současnou ŽP velice trefně. A konkrétní fakty? Stačí si přečíst komentáře, trochu vědět, o co jde při schvalování fotek. Běžnej fotograf zachycuje provoz na železnici, proto je potřeba o tom taky psát v komentářích, jenže pro ŽP je důležitější dělat technický nadfotky, než se něco užitečnýho z provozu dozvědět. Na ŽP jde výsostně o kvalitu fotky, než o obsah. Ono je opravdu velice snadný nafotit například 754 okolo Trutnova, než třeba cvaknout Mn na lokálce, kde jezdí jednou za měsíc.
750371
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3079
Registrován: 9-2007

Odesláno Neděle, 21. června 2009 - 13:52:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Topič: třeba proto,aby u vlaku s palivem do Temelína nebyly poznámky o počasí a jiné kydy. Normální člověk třeba ví,že zavážka se dělá 2x ročně. Pokud to někdo chce fotit,určitě mu nebude naservírováno počasí stylu ŽP a ještě nejvhodnější trasa.
Věcný poznámky jsou zpravidla u některých fotek,leč nemám čas ani chuť se tím teď prohrabávat. To,že na ŽP několikrát padla poznámka o tom,že by bylo vhodné umazat sloup,strom,zahrádkářskou kolonii snad nechceš popřít!!! (viz jedna z posledních fotek 754 na 240ce) No,a takových kydů je tam plný trakař.
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 85
Registrován: 9-2006
Odesláno Neděle, 21. června 2009 - 14:17:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Aktuell: Ale no tak. Sám jsi dělal správce dost dlouho, takže mě překvapuje to co píšeš. Předpokládám, že se ještě chodíš dívat na fotky do galerie a snad jsi zaznamenal, že například fotky bez násvitu, které dřívě neměly šanci v galerii být, tam jsou nyní celkem běžně. Běžně tam jsou fotky, které ani náhodou netrpí nějakou šablonou. Stačí se podívat na dnešní lištu a vidím tam hned dvě (natelená 809 a "letecký" tunel), které zcela určitě nemají "vzorovou" kompozici. Otevři sio fotky za poslední měsíc a najdeš podobných mnohem více.
Již nějaký měsíc se docela utěšeně plní sekce Historické fotografie a tam nejsou zdaleka jen technicky skvělé fotky, spíše výjimečně.
Na ŽP jde o kvalitu i obsah fotky, které by měly být v souladu.
Můj běžný styl není žlučovitost, ale ironie a někdy trochu sarkasmus, ale to je sakra něco jinýho. Silně mi vadí zjednodušující a paušalizující odsuzování čehokoliv aniž by zatím bylo něco konkrétního. Takže když někdo napíše, že ŽP či k-rep stojí za pendrek, tak názor takového člověka neberu vůbec vážně. Tys to udělal podobně. Také jsi šmahem vše odsoudil, ale podobně jako 753006 jsi neuvedl ani jediný fakt.
Když už tady se 750371 prosazujete názor, že je "hodnotnější" fotka nějakého Mn než nějakého brejlovce, tak si račte uvědomit jednu věc. Kolik lidí na rozdíl od vás má možnost si zjistit, kdy ten "vzácný" mańas pojede. Navíc ne každý dělá v turnuse a tak většinu pracovní doby od pondělí do pátku tráví v zaměstnání a tak ty unikátní Mn těžko může fotit.
Proč sem tedy nedáš informace, kdy co pojede, když k nim coby výpravčí máš přístup?
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 86
Registrován: 9-2006
Odesláno Neděle, 21. června 2009 - 14:32:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

750371: No sláva, konečně něco konkrétního na co mohu odpovědět také věcně.
Poznámky o počasí u vlaku jedoucího 2x ročně považuji také za blbost. Podobná hovadiny se samozřejmě objevují i zde. Přece však na základě toho nemůžeš tvrdit, že jě ŽP nějaká směšná či méněcenná. Vždyť pod tím kometářem je "podepsán" nějaký konkrétní člověk a ne někdo ze správců. To snad vypovídá o úrovni kometující osoby. Možná právě proto, že se tam díváš trochu povrchně jsi asi nepostřehl, že si můžeš nastavit "filtr" zobrazování komentářů a protože většina takových zbytečných příspěvků dost rychle nachytá několik mínusů, tak je ani nemuíš pod fotkou vidět.
Stejně tak nepopírám, že se občas vyskytnou mnohé další nepříliš chytré a vhodné komentáře, ale proč kvůli tomu píšeš, že ŽP za nic nestojí? Galeri by se měla hodnotit podle kvality fotek, ne?
750371
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3080
Registrován: 9-2007

Odesláno Neděle, 21. června 2009 - 14:36:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Topič: Zkus tam vystavit dvě fota. Jedna nasvícená a možná i nenasvícená 754 a druhé foto třeba 731 někde kolem OLM. Předem vím,která bude mít větší hodnocení. Nakonec věcnou připomínku jsem Ti už uvedl ohledně vymazávání zahrádkářské kolonie,viz jedna z posledních fotek.
To,že se vystavují v galerce i jiné fota,nenasvícené...atd. je fakt,který je dám právě "šťourali" !!! Jinak by dnes v galerce byly fotky 749,754 a Taurusů. Chtít mít tech. skvělé a historické fotky mi přijde jako další fakt zvrhlosti ŽP, proto se zcela logicky od toho ustoupilo. Ona ani logicky jiná možnost nebyla...

Zveřejňovat nějaké mimořádky? Proč? Ať se každý snaží sám za sebe. Ono je hrozně příjemné,když se na fleku sejde 20 lidí. Někdo třeba musí vynaložit dost sil na zjištění a zařízení onoho Mn. Tak proč to někde vytrubovat? aby pak někdo slíznul "smetanu" ??? Nakonec info a pramenů se dá najít dost a není zrovna mistrovské se k někomu jen tak beze slova "díky" přifařit.
750371
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3081
Registrován: 9-2007

Odesláno Neděle, 21. června 2009 - 14:42:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Otázka za jakou cenu ta galerie vzniká? Retušování,dobarvování a jiné úpravy. Všechno má své meze a právě ŽP je svou dokonalostí silně překračuje. Letní šedivou oblohu i když slunce svítí nikdo nezmění. Stejně tak jarní zeleň, večerní slunce,mraky...atd.
Víš jak by dopadla moje fotka 127ky na R do Hlinska? První co by někteří udělali je retuš sloupu. Bohužel flek je takový jaký je. Někde je sloup,někde zahrada.
Aktuell
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 227
Registrován: 11-2006

Odesláno Neděle, 21. června 2009 - 14:44:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Topič: ano, správce jsem dělal dost dlouho, až se divím a lituju, že jsem to tak dlouho vydržel. Když jsem začínal, tak cílem bylo mít v galerii pěkný fotky, ale ne technicky dokonalý nadřazený obsahu. To vše se po odchodu zakladatelů galerie a příchodu nových správců zhroutilo a moje snaha byla přebita ostatními. Za mého působení neměla téměř šanci "projít" naskenovaná fotka, nyní nevím, nevidím přísun nových fotek, takže nemůžu hodnotit.
Nevybavuju si, že bych někde psal o šablonovitosti fotek, s tím problém nemám.
Nikdo z nás neodsoudil všechno, k fotkám na ŽP můžu jen říct, že pro mě osobně jsou některý laciný, i když pěkný.
Já jsem osobně díky práci letos jel fotit jeden takový vzácný maňas, táhnul jsem se na něj přes celou republiku a i když podle informací z předchozího dne měl jet, tak nakonec nejel. Jinak čerpám inforace tady na Káčku. Turnus sice mám, jenže jsem vytíženej tak, že fotím z 99% jen o dovolený.
Informace, ke kterým se jako výpravčí dostanou jsou v současný době jen takový, že vím, v jakejch časovejch polohách vlaky jedou, k dalším informacím se dostanu složitějc a nemám čas je zjišťovat.
753006
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2861
Registrován: 7-2004

Odesláno Neděle, 21. června 2009 - 15:15:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Topič: naposledy se vyjádřím k žp:
Každý den se kouknu na žp,přečtu si aktuality,většina článků je zajímavých a dost se na těchto stránkách dozvím.Z tohoto pohledu má žp 1.Občas k něčemu si přečtu chvíli komentáře.Ovšem to je už spíš na zasmání,neb žp se stala studnou jak kopat do čd,protože místní skupina ultrass se semkla a pro ně je svatý soukromník,jančura a vše čd je špatně.Dobrá za to žp nemůže,každý má právo na názor,takže diskuze žp chvilkama připomíná seznam...ale tak od toho je svoboda slova,to bych jim taky nezazlíval.Takže když mám náladu,pročtu,zasměju se a ok.Ovšem fotky - jsou krásné,každého kdo má rád mašinky jako koníček asi potěší,jsou to pěkné kalendářovky,to určitě.Bohužel s realitou mají některé málo společné.Opravdu stačí přečíst diskuze a bohužel tady se ukazjue kouzlo starých analogů,kde někdo opravdu musel umět fotit a mít cit a nic neupravil.Dneska s digi opravdu šikula na ps udělá zázraky.A nechtějte mi někdo namluvit že se neretušujou sloupy,zvířata,lidi lávky apod.Je to kolikrát napsané pod komentáři.V tomhle má galerie žp u mne jasný mínus,něketré fotografie s křiklavýma nereálnýma barvama jsou s prominutím opravdu kýče.Ale opět nenapdaám žp,je to můj názor.já hodnotím fotku prostě podle toho jestli je reálná a nebo ne a jestli je hezká.A neviním nikho,jen konstatuji že z některých na žp ve fotogalerii a diskuzích se stali ultras s tenedencí si zaběhnout k vyšetření...Sorry,ale dle mne fotka má být taková,jakou ji vidím,když ji fotím.Že v pozadí souloží slon k fotce prostě patří....takže to neber osobně nic zlýho sem proti žp neřekl,jen sem vyjádřil názor na fotogalerii.A teď už musím jít dávat razítka do práce..takže zatím..
Šestka to je minulost,užily jsme si s ní dost.Náš je David-Helenka-povedená rodinka.
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 87
Registrován: 9-2006
Odesláno Neděle, 21. června 2009 - 15:39:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

750371: Tak vidím, že jsi stále pořád mimo. Bohužel. "Vystavují" se fotky, které jsou k vystavení vhodné. Pokud je na takové fotce 754 u Trutnova nebo Mn se 731 je celkem nepodstatné. O tom, která se bude nakonec víc líbit, rozhodnou uživatelé sami, pokud bereš jako míru úspěchu hodnocení fotky. Když jseš si tak jistej výsledkem, tak pošli do galerie nějakou fotku Mn od Olomouce. Jinak to jsou jen samé domněnky co by bylo kdyby bylo. To, že jsou v galerii fotky bez násvitu či jiné není rozhodně dáno šťouraly, ale tím, že je někdo dobře nafotí a zedituje a že je správci do galerie pustí.
V galerii je téměř 9.400 fotek více než 170 rúzných řad hnacích vozidel. To je až zase budeš tvrdit, že tam jsou 749, 754 a taurusy.
Retušování, dobarvování a dalšé editační úpravy u digitální fotky jsou jen tím co je pro film temná komora nebo fotolab. Podle čeho určuješ jejich přehnanost?
Když se podívám na Tvé fotky zde:
https://www.k-report.net/presmerovani/?prispevek=1440689
tak bych je za příklad barevné věrnosti a střízlivosti příliš nevydával.

A na závěr Tě opět požádám, aby ses naučil vnímat napsaný text, protože s tím máš evidentně potíže. Nic o tom, že historické fotky musí být technicky skvělé, aby se daly v galerii zvěřejnit jsem nepsal. Tak nic netvrď o nějaké zvrhlosti od které se ustoupilo. Kdybys občas četl na ŽP články či aktuality a ne někdy zbytečné komentáře pod fotkami, tak bys možná věděl, že nedávno psal Chary toto:
http://www.zelpage.cz/zpravy/6902#komentare

Bohužel Tvoje příspěvky jen potvrzují co jsem napsal dříve. Pouze neopodstatněné napadání galerie ŽP aniž by ses obtěžoval občas seznámit s nějakými fakty.
750371
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3083
Registrován: 9-2007

Odesláno Neděle, 21. června 2009 - 16:02:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

U první fotky je malinko zesvětlené pozadí,což by klasický film "200" vzal v pohodě, narozdíl od "nové technologie"
Druhou fotku neřeš,to je jen na ukázku. To nic moc nikomu neřekne. (bez místopisu,bez vozů)
Třetí fotka je bez úprav,přesně tak jak jsem jí vyfotil.
Pro srovnání lze vzít i fotky statistika,ze stejné akce. Žádný retušování,žádný úpravy,pokud bys znal flek a byl v ten den na tom místě,mohl bys srovnávat realitu a zveřejněné foto.
Poslat na ŽP nějaký Mn s 731 od OLM? Kolika lidem by to něco řeklo? Druh zátěže,důvod jízdy,historii provozu. Zkus si občas pročítat komentáře u 742,810 a 749,754. Dále bych se už opakoval...
V tom vidím opět radikální! rozdíl. Vyfotit nějaký vlak,protože tam zrovna stojím a protože tam zrovna něco jede,to je celkem o ničem.
Pochybuji,že bys dokázal nějak okomentovat a ohodnotit třeba Mn v Mlýnech. Pro Tebe a pro většinu lidí z ŽP je to prostě nějaká 742 někde na nádraží. Nic víc...Já bych Ti k tomu mohl napsat pomalu slohovou práci. Nebudu zacházet do dob dávno minulých, stačí začít u strojové stanice Č.Kamenice a popsat dřívější provoz 735 až po dnešní 742. Druhy přeprav,četnost jízd..atd. Jak říkám,to je pomalu slohová práce.
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 88
Registrován: 9-2006
Odesláno Neděle, 21. června 2009 - 16:05:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

753006: Které fotky konkrétně mají s realitou málo společného? Zkus jich několik nalinkovat, ať se můžeme bavit konkrétně a podívej se na tyto fotky:
https://www.k-report.net/presmerovani/?prispevek=1440712
nebo
https://www.k-report.net/presmerovani/?prispevek=1440689
to je vážně realita? Zelenomdorá obloha, přesycené barvy, padající staniční budova na Jedlové. Já si realitu představuji jinak. Jak můžeš tvrdit, že jsi na film zachytil realitu a přenesl ji do pozitivu či skenu, když film nebudeš vyvolávat ve vždy stejné vývojce, neosvítíš ho vždy stejně dlouho a ve fotolabu to asi taky pokaždé nezvládnou na chlup stejně?
Ani na digitálu, pokud to blbě naexponuješ s tím zase tak moc neuděláš. Dost se dá zachránit při focení do RAWu, stejně jako se dalo nadržením při vyvolávání negativu, ale má to svoje limity. Já jsem na film fotil strašně málo, ale nedalo mi to a koupil jsem si nedávno kinofilmovou zrcadlovku. Mám dostatek kvalitních objektivů a tak jsem byl zvědav na výsledek. Realita dopadla takto. Co bylo na Fujifilm má studené barvy do zelena co je focené na Kodak je hodně posunuté do teplých barev. Takže mám dvě fotky světelně i barevně totožné scény, ale každá fotka vypadá znatelně odlišně. Která zobrazuje realitu?
Šari
Moderátor

Číslo příspěvku: 5130
Registrován: 11-2005

Odesláno Neděle, 21. června 2009 - 16:12:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přesunuto z diskuze "Tratě pod Jedlovou"
Nenechte se rušit...
FZF » Zlínka
810 271-7 "Šarinka" » Perla Zlínky
19. a 20.9.09 ® 110 let Zlínky ® těšíme se na Vaši návštěvu
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 90
Registrován: 9-2006
Odesláno Neděle, 21. června 2009 - 16:17:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

750371: Většinu fleků, kde se Statistikem fotíte znám zcela důvěrně z doby, kdy jsem jimi projížděl v boudě štokra, papoucha, čtyřkoláka, sergeje, pilštyka, brejlovce, zamračené, hektora či karkule. Před rokem jsem byl docela mile překvapen, když jsem u Veselého pod Rabštejnem viděl, že tam jsou stále položené koleje, které jsem tam ještě pomáhal strkat štokrem z Benešova nad Pl. Také na severu občas fotím a to co by Ti vzal v pohodě film 200 mi v pohodě vezme můj digitální foťák taky.
S tvrzením, že pro mě fotky nemají žádnou historickou či dokumentační hodnotu zacházej tudíž dost opatrně.
750371
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3084
Registrován: 9-2007

Odesláno Neděle, 21. června 2009 - 16:20:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Obloha je jiná ráno,jiná v poledne,jiná před frontou,jiná po frontě. Také bude jiná obloha v kombinaci se zeleným lesem,kopcem ve srovnání s betonovou hradbou. Podle čehu určíš barvu oblohy 13.6. ve 12h v Mlýnech (nikoliv na Jedlové,jak píšeš) ???
Stejně tak záleží čeho se chytíš při focení. Buď bude padat sloup, vlak nebo budova. Jestli Ti jde o tu budovu,tak Ti klidně pošlu fotku,kde to mám srovnané s budovou kde padají sloupy a lok (089)

Až dáš nějakou šablonu,můžem to řešit dál.
750371
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3086
Registrován: 9-2007

Odesláno Neděle, 21. června 2009 - 16:32:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak žádný digitál se nedá srovnat s klasikou. Film Ti v pohodě vezme tmavší bok, digitál nikoliv. Pak je potřeba tomu trošku pomoc.
Stejně tak v případě mazutu. Nejhorší kombinace co může nastat: slabé slunce, nasvícený vlak, tmavé pozadí. To co umí film, digitál nezvládne. Občas je potřeba tomu obrázku pomoc,ale určitě nebudu nic retušovat,přebarvovat.

Komentář Mlýnů snad ještě Šari přesune,abych to nemusel mazat.

To,že znáš historie a současnost provozu chválím,ovšem to jsi jedno procento všech co chodí na ŽP. Takže hodnocení by buď bylo stylu "hmm,pěkná 742" nebo také bez komentáře. Ovšem historická hodnota je sakra velká.
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 203
Registrován: 2-2009
Odesláno Neděle, 21. června 2009 - 16:36:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Topič- Tvoji tvorbu znám a vysoce ji oceňuji, stejně jako Bazaly 68, Šlechtičny, Bey Želtvayové a dalších. Fotím 40 let ale pro takovou tvorbu mi chybí buňky/ výtvarné/ Uznávám,že naŽP jsou snímky pěkné ale naprostá většina komentářů je děsivá.....
Navíc,a to jsi si určitě všiml sám, jsou na ŽP fotografové s velkým F ale taky přehršle borců,kteří bezduše kopírují již jednou předvedené styly a náměty. Důkazy možno snadno doložit. Tak se to jeví mě. Myslím,že by se spíš měly hledat spojující prvky než se trapně osočovat navzájem.A taky si myslím,že kdyby měly všechny fotky odpovídat kriteriím ŽP tak by sice byla fotodokumentace pěkná nicméně velmi chudá rozsahem i rozmanitostí a mnohé by se pro příští generace nedochovalo. Takže tvrdím ,že obojí má svou cenu a platnost.
750371
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3087
Registrován: 9-2007

Odesláno Neděle, 21. června 2009 - 16:40:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Topič: koukám,že se Statistikem máme stejnou barvu oblohy. Ač oba máme jiný foťák,jiný monitor,jiný oko....Jinak viz. poslední příspěvek,který zůstal v předešlé ds.
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 91
Registrován: 9-2006
Odesláno Neděle, 21. června 2009 - 16:45:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Aktuell: Pokud si dobře pamatuji, tak jsi za sebou dveřmi prásknul sám.
Pokud si dále dobře pamatuji, tak za Tvého působení jako správce se v galerii objevovaly skenované fotky. Pamatuji si třeba Petra Dostála. Z jeho 24 fotek, které jsou k dohledání v galerii jsi jich Ty osobně schvaloval 18 a k tomu další dva správci samozřejmě..
To jen tak připomínám, aby se na pravou míru uvedlo Tvoje tvrzení, že za Tebe neměla šanci projít naskenovaná fotka.
Za Tvého púsobení naopak neměla šanci projít nenasvícená fotka, fotka se sloupem z mašiny (nemyslím jen z čela) a nedejbože něco v protisvětle.
Aktuell
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 228
Registrován: 11-2006

Odesláno Neděle, 21. června 2009 - 17:04:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Topič: ano, prásknul jsem za sebou dveřmi sám ve chvíli, kdy se počet správců rozrostl o další stejnýho typu, v tu chvíli jsem věděl, že to nemá smysl.
Já si teda přesný počty fotek, ani autory už nemapatuju, už je to nějakej pátek, co to nedělám, ale řekl bych, že skeny nedodával jen Petr Dostál, ono když se takhle vypíchne, tak to hned vypadá jinak než v globálu.
Ale nepovídej, že neměla šanci projít nenasvícená fotka, atd., měla, ale musela alespoň k něčemu vypadat. Neměla šanci nenasvícená fotka u Bezpráví a na podobných známých fotoflecích, kde se to dalo v pohodě přefotit a to je poměrně rozdíl.
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 92
Registrován: 9-2006
Odesláno Neděle, 21. června 2009 - 17:07:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mad noodle: To je právě asi kamenem úrazu, že se mnohdy směšují dvě věci dohromady. V galerii mají být opravdu ty nejpovedenější fotky. Dokumentačních mám já a nejen já taky dost, ale ty prostě do galerie nepatří. Pro ty je prostor v článcích, zprávách, aktualitách atp. Asi těžko si dovedeš představit co by nastalo, kdyby se v galerii otevřela sekce s názvem třeba Dokumentační fotka. Nastala by záplava všeho možného a nemožného a teď co s tím? Nějak to protřídit? Zveřejnit všechno? Vždyť z toho, co přijde do galerie se zveřejní tak kolem 10%.
Fotografové s velkým F je dost přehnané. Všichni to děláme na amatérské úrovni.
K tomu "kopírování". Míst a zvláště pěkných míst není neomezené množství, pokud zůstaneme v ČR. Zákomitě se tak musí stát, že se sejdou fotky z těch lepších ve více exemplářích. Na Novině, Bezpráví, Dolních Loučkách apod. se fotilo již před desítkami let a tak tam zamíří snad každý z fotografů. Možností jak zachytit vlak tak není nekonečně a z toho plyne, že se některé fotky námětově i místně opakují. Pokud je taková fotka dobře nafocená a zpracovaná, pak ji těžko odmítnout.
Spojovací prvky bych taky hledal rád, ale jak jsem psal výše, štve mě, když se tady objevuje čas od času nepodložený výsměch vůči ŽP. Opačně to nikdo nedělá, tak nevím proč se tak děje zde a většinou od stejných lidí. Proto jsem také reagoval trochu ostřeji, aby se konečně někteří z kritiků vyjádřili konkrétně. Bohužel se tak zatím příliš nestalo.
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 93
Registrován: 9-2006
Odesláno Neděle, 21. června 2009 - 17:14:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Aktuell: Co vypíchne, co v globálu? Psal jsi, že neměla šanci projít naskenovaná fotka, když jsi byl správce.
Vzpomněl jsem si na ty Dostálovy a z 24 jsi jich 18 pustil do galerie. Tak to snad jasně ukazuje, že není pravda co jsi tvrdil.
Já má rád diskusi s exaktními fakty. Napíšeš, že na ŽP nemohla projít naskenovaná fotka. Není to pravda. Ale napsal jsi to a vsaď se, že si to nějkdo zapamatuje a bude to zanedlouho tvrdit jako nezvratitelný fakt, protože to řekl bývalý správce. A takhle je to tady s výroky směrem k ŽP velmi často.
Šari
Moderátor

Číslo příspěvku: 5132
Registrován: 11-2005

Odesláno Neděle, 21. června 2009 - 17:15:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

0.371: Je to tady všechno (podle času)

FZF » Zlínka
810 271-7 "Šarinka" » Perla Zlínky
19. a 20.9.09 ® 110 let Zlínky ® těšíme se na Vaši návštěvu
750371
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3088
Registrován: 9-2007

Odesláno Neděle, 21. června 2009 - 17:24:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Šari: díky
750371
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3089
Registrován: 9-2007

Odesláno Neděle, 21. června 2009 - 17:38:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Topič: vždyť jsem uvedl dva příklady:
1) 754.041 kterak hrozně vadila zahrádkářská kolonie,až to vyústilo v brutální ořez. Pak otázka jestli autor fotí oblohu a náhodou mu tam vjel vlak a nebo fotil vlak a zadíval se na oblohu.
2) 750.103 vlak s palivem, tam se taky někteří vyjadřovali trošku zvláštně. Naštěstí k tomu vzniknul pěkný komentář.
3)dále bych mohl zmínit onu fotku 810, kdy mi bylo řečeno,že pokud se vlak fotí od zadu,je nutné nechat volný prostor na té straně kam vlak jede. Samozřejmě i za cenu totální prázdnoty.
4) ještě jsem před delší dobu okomentoval Lv 742 ze St.Paky. Hrozně někoho udivovalo,jak můžu napsat,že to je současná podoba Mn

Čtu asi 10% komentářů a věřím,když bych se do toho zadíval,že tam najdu dost nesmyslů. Hledat povídání o retušování sloupů a bůh ví čeho ještě se mi nechce. On to autor někdy ani nenapíše.

Zároveň stále nechápu podle čeho se hodnotí barva oblohy. (viz. předešlé příspěvky)
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 94
Registrován: 9-2006
Odesláno Neděle, 21. června 2009 - 17:50:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

750371: No jo, máte oba stejnou barvu oblohy (fotky bangle s cisternama). Bohužel ji nemáte modrou, ale viditelně do zelena. Ale když to vyfotil analog, tak to bude pravda. To jen my blbci s digitálem máme raději modrou. Ve 12 hodin v Mlýnech bude za normálních okolností, tzn,. že bude svítit slunce, obloha modrá, stejně jako na Jedlové a je zcela jedno, zda bude na pozadí les nebo betonová hradba či kopec.
Podobně je tomu se svislicemi. Představ si, že my na té příšerné ŽP učíme lidi jak srovnat svislice, aby jim fotka nepadala někam na stranu či neměla tzv. flašku.
Ale analog, je analog. Ten fotí realitu. Tedy i kolinearitu. Co na tom, že je způsoena objektivem.
Je to analog a tak je to realita. Nic se nesmí upravovat i když to ve skutečnosti takhle křivý okem nikdy neuvidíš.
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 204
Registrován: 2-2009
Odesláno Neděle, 21. června 2009 - 17:50:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Topič- s většinou Tebou uvedených faktů nelze než souhlasit. Ale myslel jsem to asi tak: objeví se námět např .maličký vláček z výrazně převýšeného místa, třeba boční pohled a hned se objeví množství více či méně zdařilých / více však nezdařilých / napodobenin. Veškerá originalita žádná. Vím,že to je těžké hledat pořád něco nového ale pokud má člověk výtvarného ducha a cítění měl by se snažit. A myslím,že my dva bychom se brzy dohodli.I když jsem tvrdá palice. Jinak zbytečná skromnost - kdo umí,umí to je neoddiskutovatelné. Jen se divím, že vás ještě nikdo neoslovil s návrhem nějaké knihy např. by se to mohlo jmenovat Železnice ve fotografii- myslím ,že by to nebyl ležák. Aby ty parádní fotky nezmizely ve víru dějin. Ona kniha je stále trvanlivější než jakékoliv digi médium.
750371
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3090
Registrován: 9-2007

Odesláno Neděle, 21. června 2009 - 18:06:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Topič: já Ti říkám,že to mám ještě srovnané s budovou,takže tohle neřeš. Udělal jsem dvě totožné fotky, jednu zarovnanou sloupy a druhou s budovou. Barvy jsou zachycené tak jak jsou. Nehodlám to různě přimodřovat.
Nikde také neříkám,že to bylo focené analogem. Prostě různé foťáky,různé monitory a výsledek stejný. Není to podle nějaké neexistující normy,tak je to špatně?

Odpověď na předchozí příspěvěk nedostanu? Viz. 754.041 - proč vadí zahrádka, 810- proč,když se fotí od zadu,musí zůstat volná plocha vpředu před vlakem.

Stejný problém nebo spíš dva názory viz. zimní foto na Měděnci. Někdo chtěl Mědník, někdo zas vlak. Já chtěl mít loko+vozy - což je podstata přepravy. Pokud bych fotil víc čelně, výsledek bude,že si k tomu můžu dopsat totální nesmysl. (třeba přepravu čpavku)

Takže ctít pravidla ŽP i za cenu,že zanikne podstata fota.
750371
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3091
Registrován: 9-2007

Odesláno Neděle, 21. června 2009 - 18:11:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě k té obloze, nchceš mi tady snad tvrdit, že obloha je stále stejné barvy? Ráno,v poledne,večer. Stejně tak před a po frontě. Také záleží pod jakým úhlem vůči slunci fotíš. U slunce bude stětlejší než na opačné straně. Stejně tak v kontrastu se zelenou nebo betonovou hradbou.
Furt se bavíme pouze o pohledu lidským okem a nikde neexistuje žádná norma nebo šablona podle čeho to dobarvovat.
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 205
Registrován: 2-2009
Odesláno Neděle, 21. června 2009 - 18:17:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Aktuell- Spory s Topičem bys měl řešit jinde a jinak. Tohle je jen ke škodě věci.
Pokus o dohodu je vždy na místě. Taky se mi nezdá že např. Švestkovy fotky by byl umělecký nářez ale zase mají hodnotu historickou. A má li být ŽP galerií špičkových fotek mělo by se měřit jedním metrem ,lhostejno jak fotka vznikla. A co se týče legendárního ,, násvitu" - snad proto je tam tak málo fotek bez sluníčka ikdyž se pár objevilo a byly perfektní, s vynikající atmosférou... Rovněž např. podhled je takřka nezastoupen a mohou to být skvělé záběry.
Statistik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2594
Registrován: 6-2004

Odesláno Neděle, 21. června 2009 - 19:03:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Topič: 750371: No jo, máte oba stejnou barvu oblohy (fotky bangle s cisternama). Bohužel ji nemáte modrou, ale viditelně do zelena. Ale když to vyfotil analog, tak to bude pravda. To jen my blbci s digitálem máme raději modrou.

Nevím, jak jste přišel na analog, ale já blbec jsem to prosím fotil taky digitálem. A nevím, obloha mi přijde modrá. Asi špatně vidím, ale zelenou si představuju jinak. Svoje fotky jsem pouze lehce zesvětlil a převzorkoval (+ ten bílý okraj a podpis samozřejmě), ŽÁDNÉ JINÉ zpracování jsem tam nedělal (nějaké dosycování a podobně, ani omylem). Takže jestli je tedy obloha zelená, což mně se nezdá, pak je problém asi ve foťáku nebo já jsem barvoslepej. Nepředpokládám totiž, že Vy konkrétně byste připustil jakoukoliv vadu např. na svém monitoru, nebo nedejbože sám u sebe.

A jinak, Vy jste tam snad v onu dobu s námi byl, že si pamatujete, jak to tam vypadalo a dovolíte si hodnotit věrnost barev? Ne, nebyl. Takže se na mě nezlobte, ale tvrdit něco o věrnosti barev (a nejde jen o tu oblohu) takhle od počítače, to jste teda docela frajer. A to je alfa a omega celého a věčného problému.

Jinak k té věrnosti poslední věc: já mám ve foťáku v zásadě dva pro mě použitelné volitelné barevné režimy: živé barvy a neutrální barvy. A troufám si s naprosto čistým svědomím tvrdit, že ANI JEDEN z těchto režimů barevně věrně nezachycuje skutečnost!!! S digitálem už nějakou dobu fotím a porovnával jsem to několikrát. Když se budu jedním okem koukat před sebe a druhým na displej, nebude to barevně, ale třeba i světelně (např. s ohledem na kontrast) nikdy stejné. Kdybych měl u sebe v terénu PC, udělal fotku a okamžitě ji stáhnul do PC, tak opět - bez úprav to nebude stejné. Pokud tvrdíte opak, jste u mě blázen. A protože jaksi PC s sebou ven netahám a fotky přímo na fotofleku neupravuju (nevím, mistři to tak možná dělají), tak očekávat, že výsledná fotka bude barevně totožná s realitou, to je opravdu hodně naivní. Stejně naivní a zcestné mi přijdou Vaše (a nejen Vaše) úvahy a komentáře na toto téma, ať už na ŽP, nebo zde, nebo jinde.

PS: kdyby Vás to zajímalo, tak právě tohle je důvod, proč se třeba já fotogalerii ŽP vyhýbám velkým obloukem. Kdejakej mistr světa bude od PC s individuálně nastaveným monitorem a svým vlastním vrozeným barvocitem řešit, že modrá obloha táhne do zelena nebo že tráva je "špatně zelená".
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 207
Registrován: 2-2009
Odesláno Neděle, 21. června 2009 - 19:40:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad zelená obloha- hoši fotím s digitálem jen rok a něco ale občas vyprodukuje něco ,co se modré jem podobá. Proč ,to mi jaksi uniká. Po přepnutí na barvy ,,vivid" problém zmizel.... Jinak s modrozelenou oblohou a nazelenalým odstínem mě mořily hlavně minilaby a to fest. Až do doby než jsem začal fotky vracet. Pak jsem si ale všiml ,že ve světle zářivek v labu fotky vypadaj normálně až venku se objeví zelená hrůza takže že by vítr vanul odsud ? Podotýkám,že se to dělo svorně ze všech značek filmů ale nejvíc u Fuji a Agfy.
Statistik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2596
Registrován: 6-2004

Odesláno Neděle, 21. června 2009 - 19:48:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já jsem pro jistotu už v úvodu psal, že fotku, o které Topič prohlásil, že jí obloha táhne do zelena, jsem fotil DIGITÁLEM. Film do něj nestrkám, ani Agfu, ani Fuji, ani žádnej jinej, do minilabu si počítač taky nenosím a zářivkou si do monitoru taky nesvítím, když na něm na ty fotky koukám, takže tím to opravdu nebude...
Martin_hrubeš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 370
Registrován: 3-2004

Odesláno Neděle, 21. června 2009 - 20:47:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ehm, zelená obloha? Odcházím do Italský a jdu se napráskat, že jsem barvoslepej ať mě sundaj. Ale vysvětlovat něco o tom, že obloha má v jinou denní dobu jinou barvu a to že světlo ze slunka má při západu nádech do žluta je marný. To samé jsou sodíkové výbojky na nočních fotkách. Když svítí na bílou mašinu oranžový světlo, těžko může být mašinka bílá...
http://www.zelpage.cz/fotogalerie/big/753087.jpg konkrétně tady by mě zajímala barva osvětlení nádraží...
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 95
Registrován: 9-2006
Odesláno Neděle, 21. června 2009 - 21:19:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Statistik: To s tím analogem byla samozřejmě nadsázka vycházející z poznámek 750371 o dosycovaných, přibarvovaných a jinak upravovaných fotkáchm jež jsou podle něj špatné.
Fotku z digitálu a skenovanou jsem schopen rozeznat. Tvrzení, že fotku z digitálu není třeba upravovat je dost často prosazovaný názor od lidí, kteří buď přešli z kinofilmu na digitál nebo jim nějaký chytrák nakukal, že jakákoliv úprava digitální fotky je zprznění reality.
Souhlasím, že ani jeden z Vámi popisovaných režimů není zachycením reality a proto se ptám, proč se nesnažíte fotku upravit. Protože při focení do JPEGu jste zcela odkázán na software vložený výrobcem do fotoaparátu, který fotku upraví po svém na základě neznámého algoritmu. Porovnávat skutečnost s náhledem na displeji je samoozřejmě nemožné.
Věrnost barev se dá při slušném barvocitu, kvalitním, dobře zobrazujícím monitoru a nějakých zkušenostech vcelku dobře posoudit. Na onom místě jsem byl asi týden před vámi. Ale budiž zanechám Vás dojmu, že sytě zelenomodré kopce na fotkách Vašeho kolegy jsou naprosto věrné, stejně tak jako tyrkysová obloha na fotkách vás obou. Oblohová modř by měla mít při jasné obloze a v denní dobu vyjma rána a podvečera barevný úhel 210st. Co je pod 210 je do tyrkysu, co je nad do fialova. Takže pokud to nevidíte očima, dá se to změřit exaktně. Poté co jsem viděl tisíce fotek, tak si troufnu říct, kdy je obloha do zelena a kdy ne. Oko si vycvičíte stejně jako sluch, Nemusíte mít hudební sluch, ale budete-li delší dobu poslouchat hudbu hranou správně, pak Vás po čase "zatahá" za uši, když se bude hrát falešně. Podobné je to i s barvami.
Zajímavé, že na těchto Vašich skenovaných fotkách
https://www.k-report.net/presmerovani/?prispevek=1446525
je obloha modrá, mnohem věrnější, tak jak by měla být i na těch digitálních fotkách.

Pokud nevidíte zřetelný rozdíl v barvě oblohy na oněch skenovaných fotkách či na Vaší a kolegových digitálních, pak se opravdu nemá cenu bavit o barvách.
Jtb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1148
Registrován: 3-2005

Odesláno Neděle, 21. června 2009 - 21:41:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dobrý večer vespolek. Bohužel musím konstatovat, že i když je Topič u počítače výbušný pán s vyvinutými žlučovými žlázami, tak vás tady školí velmi dobře. I proto, že na rozdíl od většiny je fotografický um na jeho straně..

Nechci zabředávat do tohoto nesmyslného flamewaru, v němž za Topičem a spol. stojí několik tisíc spokojených diváků denně, zatímco za 750371 stojí leda tak několik zásadních mindráků. Názory už máte bohužel udělané dopředu, což je chyba. Musím ale připomenout jednu věc. Fotografové vkládají takové fotky, o nichž vědí, že se budou líbit.

Kdyby publikum dokázalo ocenit vzácnost oné 742 pod Měděncem a dalo jí rating 10/10 s tím, že počasí není rozhodující, byl by to impuls i pro ostatní. Pokud ale veřejnost reaguje mnohem lépe na onoho zmíněného brejláka s rychlíkem na 032, pak to asi není vina fotografů, ne?

Věc druhá, kterou tu zmínil 753006 - 1.Občas k něčemu si přečtu chvíli komentáře.Ovšem to je už spíš na zasmání,neb žp se stala studnou jak kopat do čd,protože místní skupina ultrass se semkla a pro ně je svatý soukromník,jančura a vše čd je špatně.
Budeš se divit, ale tak to vůbec není. Redakci jsem vedl téměř dva roky a už snad můžu říct, že jsme si s kolegy leckdy při psaní článků o SA klepali na čelo. Velká část redakce je vůči ní velmi striktní, nicméně se musí nechat, že svoje marketingové tahy umějí načasovat velmi dobře. Takže pokud máš dojem, že má SA u veřejnosti nezaslouženě dobrý obraz, zkus se stát hlavounem v ČD a dělat mediální strategii stejně dobrou, jakou jí dělají v Brně... Nehledě na to, že označit redakci ŽP (nikolivě cenzory) za ultras je hodně uhozené.
750371
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3094
Registrován: 9-2007

Odesláno Neděle, 21. června 2009 - 21:46:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kopce snad mají barvu podle druhu stromů. Zpravidla smrky mají úpně jinou barvu než listnáče. Zárověň zas záleží na počasí....a opět bych se opakoval.
Též mě zaujala věta "na onom místě jsem byl asi týden před vámi" jako,že bylo na chlup stejné počasí? Zajímavé,taky dobrý výrok z ŽP.
Dále pak záleží na vkusu každého a na labu kde si nechává dělat fotky. Fotky si každý upraví tak,aby z toho pro něj vyšla ta nejlepší fotka. Někdo více syté,někdo naopak stáhne barvy.
Alois_nebel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 18
Registrován: 12-2006

Odesláno Neděle, 21. června 2009 - 21:47:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Oblohová modř by měla mít při jasné obloze a v denní dobu vyjma rána a podvečera barevný úhel 210st.

Nevím, jak u vás ve městě, pane Topiči, ale u nás v Sudetech nemáme žádný předpis na to, jakou by měla mít jasná obloha barvu. Ono je to různý. Někdy je modrá, jako oči Marijenky z fary, jindy došeda. Jako zdi v Šokinově nádražce. Ale přiznám se, že nevím, co je to ten barevný úhel a neví to ani Tonda Kočí, co jezdí linku do Prahy, tak je z nás nejchytřejší.
Vlaky jezdí furt stejně.
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 96
Registrován: 9-2006
Odesláno Neděle, 21. června 2009 - 21:57:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

750371: Na chlup stejné počasí určitě nebylo, ale barvy přírody se za týden zase tolik nezmění.
Statistik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2597
Registrován: 6-2004

Odesláno Neděle, 21. června 2009 - 21:58:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Souhlasím, že ani jeden z Vámi popisovaných režimů není zachycením reality a proto se ptám, proč se nesnažíte fotku upravit.

Snažil jsem se - fotky jsem zesvětlil. Víc dle mého názoru nebylo třeba. Barvu oblohy jsem neměl sebemenší důvod upravovat, připadá mi stále reálná. Pokud Vám ne, můžete se realizovat sám a předvést nám, jak tedy má být správně modrá. Rád se nechám poučit.
A zesvětloval jsem ji proto, že naopak dobře vím, že stromy v pozadí jsou v reálu o dost světlejší (a to jsem je ještě zesvětlil málo). Jakto, že jste si toho nevšiml a nekomentoval jste to, když to tam tak dobře znáte?

Věrnost barev se dá při slušném barvocitu, kvalitním, dobře zobrazujícím monitoru a nějakých zkušenostech vcelku dobře posoudit.

Takže pokud pominu monitor, který Vy máte samozřejmě v pořádku a barvocit bezesporu taky, tak tím pádem Vy máte a já tedy nemám patřičné zkušenosti. Závidím Vám tu Vaši jistotu. No, ještě, že je mi to úplně šumák, protože zatím všichni (kromě Vás), kdo fotky viděli a se kterými jsem mluvil, tak fotky hodnotili pozitivně, aniž bych se jich na to ptal. A to mi stačí. Holt jsme všichni slepí, máme vadné monitory a nepoznáme zelenou oblohu. Možná je to tím, že na fotkách hodnotíme trochu jiné věci.

Protože při focení do JPEGu jste zcela odkázán na software vložený výrobcem do fotoaparátu, který fotku upraví po svém na základě neznámého algoritmu.

Při tom kvantu a málu času na zpracování a málu místa na disku je pro mne Raw nereálný. A jinak, zkoušel jsem fotit do Rawu a následně fotku upravit. To, co za vybledlý a vyblitý obrázek se v PC ukázalo, mne docela šokovalo a ani následný čas strávený u PC nevedl k nějakému pro mne uspokojivému výsledku (a to šlo o jednu fotku). Takže jsem od toho upustil a pro jednoduchost fotím i nadále do Jpegu. Kvalita Jpegu je pro mne naprosto vyhovující a zjevně nejen pro mne. Pro ŽP je to evidentně málo, ale to mne naštěstí netrápí.

Ale budiž zanechám Vás dojmu, že sytě zelenomodré kopce na fotkách Vašeho kolegy jsou naprosto věrné

K tomu jsem se ani slovem nevyjadřoval, takže nevím, o jakém mém dojmu píšete. A jinak, ta fotka od 750371 u Bohatic, kterou popisujete, je focena v půl sedmé ráno. Moje fotka téhož vlaku v Grunově je focena cca v půl deváté. Snad uznáte, že v tom je už sakra rozdíl.

Na onom místě jsem byl asi týden před vámi.

Vidíte, a já tam byl třeba znovu tento pátek. Nevěřil byste, jak se to tam ZA TÝDEN změnilo. Např. obilí o dost zezlátlo. Navíc minulou sobotu bylo diametrálně odlišné počasí od pátečního. Jste si jist, že třeba světelné podmínky jsou tedy totožné, byť je to jen týden od sebe? Já tvrdím opak.

Oblohová modř by měla mít při jasné obloze a v denní dobu vyjma rána a podvečera barevný úhel 210st. Co je pod 210 je do tyrkysu, co je nad do fialova. Takže pokud to nevidíte očima, dá se to změřit exaktně.

No, tak tohle už je na mě opravdu dost silná káva, takže jen dovětek: fotka pochází z rána. Vaši "matematicko-spektrální analýzu" tudíž nelze věrohodně použít.

Zajímavé, že na těchto Vašich skenovaných fotkách
https://www.k-report.net/presmerovani/?prispevek=1446525
je obloha modrá, mnohem věrnější, tak jak by měla být i na těch digitálních fotkách


To, doufám, nemyslíte vážně... Ty fotky jsou barevně i světelně, nasycením a já nevím čím vším CELKOVĚ o dost víc mimo realitu. To se asi opravdu nemáme o čem bavit.

Nic, já už se k tomu dál radši nebudu vyjadřovat, protože mne doslova šokuje, co jste schopen řešit a jen mne to utvrzuje v mém názoru na Vás a potažmo na ŽP. A zhnusit si své občasné focení pro radost Vašimi opravdu "věcnými" komentáři nehodlám.
750371
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3095
Registrován: 9-2007

Odesláno Neděle, 21. června 2009 - 22:03:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak to zas budu oponovat, barvy jsou každý den úplně jiný. Stejně tak není nikdy stejně jasné počasí. Zase záleží na vlkosti vzduchu,na ročním období...


u třech fotek jsem lehce pošteloval barvu, rozdíl skoro nepatrný, kopec v pozadí stále smrkový, tím pádem nemůže mít barvu jako listnatý. Ovšem z labu z těch tří může být úplně stejná fotka.
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 97
Registrován: 9-2006
Odesláno Neděle, 21. června 2009 - 22:09:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Alois_nebel: A jéje. Lojza je tady. Rádoby nad věcí, ale zase mimo. Já pocházím také ze Sudet a na ty kopce, o kterých je řeč na fotkách jsem se díval přes dvacet let. Navíc je řeč o fotkách pořízených se sluncem v zádech, za jasného počasí. Ráno, večer, za bouřky, po ní i před ní, za náhlých metereologických změn jsme viděl rozmanité i roztodivné barvy oblohy. V bočním protisvětle po bouřce jsem viděl oblohu žlutooranžovou či do zelena. Za divoké mořské bouře na pobřeží Holandska jsem viděl oblohu s podivným světlem, která se vyskytuje na obrazech starých vlámských malířů. Ale za jasného slunného dne, zatím vždy modrou.
Kdyby Tonda Kočí nebyl vůl a v té Praze kam jezdí se zeptal nějakého fotografa, který se tím živí nebo v nějakém pořádném DTP studiu nebo někoho, kdo tomu rozumí, tak by mu to určitě rádi vysvětlili. Já jsme to tak udělal.
Pokud je Tonda Kočí ve vesnici nejchytřejší, pak je to pro vesnici tragédie.
Jtb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1149
Registrován: 3-2005

Odesláno Neděle, 21. června 2009 - 22:15:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hoši, jak to tu tak pročítám, konstatuju naprostou neochotu pochopit, co se tu Topič snaží vysvětlit. Úpravy barev jsou nezbytné, protože co foťák a režim/film, to jiné podání. Jediné měřítko jsou oči, čím lépe jsou vytrénované a čím lepší monitor před sebou mají, tím snáz to dokáží.

Mám to štěstí, že můžu srovnávat s praxí fotoeditorů v novinách i zpravodajské agentuře. Ti první dostávali za fotbalistu s nezvykle nazelenalou pletí pokuty, ti druzí zase s fotkou udělají patřičné úpravy. Nikdy neretušují, ale křivky, sytost a další věci upravují. Vesměs jsou to lidé s praxí v řádu desítek let, vystudovanou FAMU a podobně. Cenzoři na ŽP k nim sice mají ještě dost daleko, především schopností nadhledu a práce s lidmi, ale technické dovednosti nemají o tolik horší.

Což takhle někdy místo nic neřešících hádek sklopit uši a radši se začít učit?
Statistik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2598
Registrován: 6-2004

Odesláno Neděle, 21. června 2009 - 22:19:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

OK, tak ještě jeden komentář:

Navíc je řeč o fotkách pořízených se sluncem v zádech, za jasného počasí. Ráno, večer, za bouřky, po ní i před ní, za náhlých metereologických změn jsme viděl rozmanité i roztodivné barvy oblohy.

To je dobře, že jste ty roztodivné barvy už někdy viděl, tak se tedy na tu fotku podívejte ještě jednou, protože je z rána - čas 6:29:44, ať to máte "exaktně". Tentokrát pro změnu můj záběr. Dodám, že je to s ISO 200, proto to tak šumí (pod ISO 200 jsem na to nenašel použitelnou expozici, na moje mejdlo bylo ještě málo světlo) a k tomu u převzorkované fotky komprese na 84%, abych se vešel do limitních 400 kB, proto to o to víc šumí. A lehce jsem stáhnul kontrast. Na víc si netroufnu, protože si prd pamatuju, jak to tam tehdy barevně vypadalo. Třeba si troufnete Vy.


Takže opravdu je řeč o JASNÉM počasí? Ne. Ono je to z fotky vidět, ale pro úplnost: ráno NEBYLO jasno, ale OBLAČNO jak hrom a za frontou po bouřce. Ostatně klika byla, že to vůbec vyšlo nasvícené. Jeden černej mrak odjížděl těsně před vlakem, druhej frčel za ním.

PS: tyhle Vaše "omalovánky" odkaz, to je jako podle Vás relita?
750371
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3096
Registrován: 9-2007

Odesláno Neděle, 21. června 2009 - 22:21:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

je to marný,je to marný....
Doporučuji navštívit optika! Když někdo vidí za jasného počasí stále modrou oblohu,tak je na tom hodně zle. Co třeba letní obloha a nádechem až do šeda? Slunce v zádech,ano. Ale ! zas jinak obloha vypadá vpavo a jinak vlevo.

Mimochodem ani jsem se nedozvěděl, proč se musí retušovat zahrádkářská kolonie (754.041) nebo proč 810 focena odzadu musí mít volné prostranství před jedoucím vlakem.

My asi budem muset ty hlášky ŽP někde posbírat a udělat z toho nějakou ročenku šotouše.
Alois_nebel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 19
Registrován: 12-2006

Odesláno Neděle, 21. června 2009 - 22:25:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Víte, pane Topiči, on je z nás Tonda nejvíc zcestovalý, jak jezdí tu linku do Prahy. Ale asi ne tak jako vy. Vy jste byl asi všude. Tonda je svůj a chlapi se s ním moc nebaví, jak pořád rozdává rozumy. Ale tragédie on pro Bílý Potok není. To jsou spíš šumperáci, co sem jezdí v ojetých bavorácích oblbovat naše holky. Ti jsou namachrovaní zrovna tak jako vy. Všechno ví, všechno znají, když jsou z města. A taky jezdí přes koleje na červenou, zrovna jako vy.
Vlaky jezdí furt stejně.
Statistik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2599
Registrován: 6-2004

Odesláno Neděle, 21. června 2009 - 22:26:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jtb: Jediné měřítko jsou oči, čím lépe jsou vytrénované a čím lepší monitor před sebou mají, tím snáz to dokáží

Po tom, co jsem se tu dozvěděl, tak se obávám, že veškeré Vaše vědění se omezuje na histogram a podobně. Tak tady nehraj divadlo.
A až mě Ty nebo Topič přesvědčíte pomocí argumentů, že máte pravdu (barvocit a monitor neberu jako argument), pak rád sklopím uši, jak si přeješ. Jinak pokud to napíše Topič, tak se nad tím aspoň zamyslím, ale když si totéž přečtu od nějakýho trouby v diskuzi pod fotkama na ŽP, kterej od okolí akorát přejal pár klišé a frází a myslí si, jak tomu hned rozumí, tak to se na mě nezlob, ale to je výsměch.
750371
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3097
Registrován: 9-2007

Odesláno Neděle, 21. června 2009 - 22:27:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mimochodem stačí se podívat na tu šíleně světlou fotku 754.050 v galerii ŽP. Je asi 14dní stará. Docela "vyblité" barvy navíc to vypadá lehce přeostřené. Ovšem pěkná hláška "bylo by zajímavé kříž od přejezdu umístit mezi nárazníky lok" resp. nechat lok. vjet do kříže. Taky dobrý
Jtb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1150
Registrován: 3-2005

Odesláno Neděle, 21. června 2009 - 22:30:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

750371: na doktora jsi spíš zralý ty, protože ti uniká rozdíl mezi barvou a sytostí. Šedě vypadající nebe je pořád ve své podstatě modré, jen méně syté... Teda, ty stejně nic od Topiče nebo ode mne ani nečteš...

Ta linkovaná topičova fotka je sice opravdu nereálná omalovánka, ale vzniklo to zřejmě necitlivým slučováním vrstev. No a k té Statistikově fotce - to je fotka, která byla vložena na žp a následně zamítnuta? Letmým pohledem ze svého notebooku si ji netroufám posoudit, ale co to udělat takhle: pošli mi ji v neupraveném fullresu na mejl a v noci, až se dostanu domů, jí zkusím upravit podle svého.

(Příspěvek byl editován uživatelem JTB.)
Statistik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2600
Registrován: 6-2004

Odesláno Neděle, 21. června 2009 - 22:31:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jtb: to těžko, já jsem do fotogalerie ŽP v životě žádnou fotku nedával.
750371
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3098
Registrován: 9-2007

Odesláno Neděle, 21. června 2009 - 22:42:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Statistik: prostě Ti tu fotku přemaluje. Co naplat,že to bude mít jiný barvy než tam ve skutečnosti byly. Hlavně to bude podle norem a můžeš to poslat na ŽP.
...kde Ti stejně dají mínus,protože tam nejede brejlovec a ta první 742 se jim bude zdát moc hnědá,protpže všechny 742 přece musí být červené.
Jtb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1151
Registrován: 3-2005

Odesláno Neděle, 21. června 2009 - 22:57:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

750371: Jestli někomu ustavičné hádky vyhovují, pak jsi to zřejmě ty... Snažím se dospět k nějakému rozumnému dialogu, který překvapivě vzniká tehdy, když lidé spolupracují.