K-report
 

Archiv do 24. června 2009  

Diskuse K-report » Archiv 2009 » Železnice » Fotografování + fotografové + fotografie » Archiv do 24. června 2009 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Statistik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2601
Registrován: 6-2004

Odesláno Neděle, 21. června 2009 - 23:02:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

...a proto jsem Jtbovi onu fotku mazutu z rána poslal, ať se ukáže a tímto mu znovu přeji příjemnou dobrou noc u PC, kterou já strávím v posteli.
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 98
Registrován: 9-2006
Odesláno Neděle, 21. června 2009 - 23:08:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Alois Nebel: Vždyť to říkám. Rádoby nad věcí, ale zcela mimo.
V onen den přes inkriminovaný přejezd jelo na červená světla několik lidí, vyjma mě. Kdyby ses tehdy ještě chvíli díval, tak bys viděl, že jsem se domlouval s řidičem vedle stojícího auta a přejezd jsem projel až po průjezdu parního vlaku.
On se přejezd blbě přejíždí, když stojíš na brzdě, o čemž svědčí i svítící červená brzdová světla na fotce.
Akorát jsem nad tím anonymem z Bílý Vody co si tady hraje na literárně-komiksovou postavu, která jakoby vše nezaujatě komentuje, kroutili se spolupasažéry hlavou, poté co jsme viděli fotku s komnetářem zde na stránkách.
Člověče, když už chceš někoho udávat, tak to dělej alespo%n pořádně a ne takhle halabala.
Alois_nebel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 20
Registrován: 12-2006

Odesláno Neděle, 21. června 2009 - 23:38:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já neudávám. Na to tu máme Wachka. Mimochodem, s ním byste si rozumněl. Ten si s každým taky hned tyká. I s Bohdalovou. Ona je jeho idol. Možná jsem zcela mimo, byl jsem dokonce nějaký čas v léčebně. To když jsem viděl v mlze divný věci. Ale jedno vím jistě. Nechováte se, jak se na správnýho chlapa sluší. Asi děláte pěkný obrázky a rozumíte tomu, to já neumím posoudit, ale chováte se povýšeně a namyšleně k ostatním. A hned se vztekáte a chtěl byste se rvát. Prostě jako ti šumperáci. Nebo ten pán v televizi, jak po něm házeli vajíčka. Ani Květě se nelíbí, jak píšete tady a v té druhé galerii.
Vlaky jezdí furt stejně.
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1329
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 22. června 2009 - 00:30:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Topič a barvy z filmu: u negativů není žádný standard, jak mapovat barvu z pigmentu ve filmu na výsledek. Pro jednotlivé filmy existují nějaké předpisy, ale výsledek se proti tomu může lišit. Takže prakticky u fotky nebo skenu z negativu máte jistotu, že bude oproti originálu barevně mimo a že nebudete vědět o kolik. Oproti tomu diáky takový standard mají a z principu se dodržuje - prý (nemám s diáky osobní zkušenost).
Negativ má ještě jednu vlastnost rozdílnou od digitálu: je citlivý na podexpozice, ale velmi dobře snáší přeexpozice. Když vyfotíš něco v protisvětle při závoji na obloze, zachytí to i detaily na obloze, i předmět, podle kterého foťák měří. Na fotce to pak sice vidět není, ale přímo na negativu nebo na ztmaveném skenu jo. Pokud to má být vidět v jednom obrázku, to pak potřeba zpracovat nějakou HDR technikou.

ad srovnávání flašky: o realitě jsme myslím vedli už dvě diskuse. Shrnul bych to tak, že jsou fotky, kde to pomůže a jsou fotky, kde nikoliv.

Jtb: zrovna na malou péči věnovanou úrovním/křivkám ŽP donedávna dost trpěla a dost starších fotek měla "šedivých".
parodie na moderní nízkopodlažní tramvaje
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 99
Registrován: 9-2006
Odesláno Pondělí, 22. června 2009 - 00:37:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Statistik: Odkazoval jsem několik fotek. Protože nejde udělat odkaz pouze na jednu z nich, tak mé poznámky o přesycených barvách, zelemodré obloze a padajících objektech byly mířeny obecně.
Že je fotka u Božíkova focena brzy ráno je celkem jasné z násvitu, který tam je. Ta má hlavně rozpadlou kresbu patrnou nejen na vlaku, zřejmě vzniklou nevhodným způsobem zmenšování. Také tmavý les na horizontu vypadá jako malovaná kulisa. (řeč je o fotce od 750371).
Tu silnou kávu bych tedy doporučil spíše uvařit než o ní psát.
Zelené oblohy, přesycené a padající objekty se týkaly fotek Vašeho kolegy ze stanic a Vaší fotky z Brniště.
Vaší fotku z Bohatic vidím až v odkazu Vašeho kometáře z 22:19.
Jistě máte pravdu, že třeba obilí za týden zezlátne, ale kopce s lesy se za týden v červnu určitě neznění. O nich právě byla řeč.
Vaše poznámka o vyblitých barvách RAWu mě pobavila. Jasně, že jsou vyblitý, protože se jedná o surová data bez úprav softwarem, který do foťáku nacpal výrobce. Tento digitální negativ se musí teprve pořádně vyvolat v editační "temné komoře".
Jednodušíí než se něco naučit, je napsat, že na to nemám čas a že mi to stačí fotit tak, jak mi to "naordinuje" foťák. Jistě, je to Vaše rozhodnutí a nebudu Vám ho vymlouvat.
Pak mi však přijde Váš občasný výsměch galerii na želpage hodně křečovitý, když téměř všichni autoři, kteří mají zrcadlovkou a někteří "krabičkáři" (pokud aparát dovolí) fotí a editují zcela samozřejmě z RAWu a mají větší editační dovednosti než Vy. Vašeho kolegu raději zmiňovat nebudu, protože s ním se žádná rozumná debata vést nedá.
U Vás mě však, při Vaší zjevné inteligenci a schopnosti nafotit pěkné fotky překvapuje Vaše zarputilost a jakási zaťatá předpojatost vůči čemukoliv ze ŽP. Jak psal v jednom komentáři JTB. Některé Vaše skenované fotky by klidně mohly být v galerii v sekci Historické fotky, protože jsou velmi slušné.
U Vaší z Bohatic bych trochu zesvětlil střední tóny, trochu stáhnul zelenou na louce, která působí trochu jedovatě, selektivně přežehlil šum v obloze a přidal trochu místa po stranách. Šum se lépe eliminuje při konverzi z RAWu než z JPEGu. Snad si pamatuju dobře, že fotíte Canonem G9 a ten umí docela dobré RAWy a tak by ani ISO400 nemuselo být nepoužitelné.
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 100
Registrován: 9-2006
Odesláno Pondělí, 22. června 2009 - 00:44:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David Jaša: To jsem zjistil, že negativy se dost růzmí. S diáky zkušenost nemám. To jsem jen reagoval na tvrzení, které se zde objevilo již vícekrát, že kinofilm "zobrazuje realitu" na rozdíl od digitálu.
Nerozumím poznámce o starších fotkách. Jaké jsou tím myšleny?

(Příspěvek byl editován uživatelem topič.)
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 101
Registrován: 9-2006
Odesláno Pondělí, 22. června 2009 - 00:52:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Alois Nebel: Jak je ctěná libost. Budeme si vykat. Já se prát rozhodně nechci a tehdy jsem tu očividnou lež, kterou jste napsal pod fotku mého auta přešel mlčením a pokrčením ramen. Pokud se však zase ozýváte a hodláte moralizovat, tak bych přivítal, kdybyste se nějak vyjádřil k tomu, co jste tehdy napsal a co nebylo pravdou. Jste schopen se chovat jako chlap? Můžete to napsat normálně bez toho stylizovaného tyjátru.
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 208
Registrován: 2-2009
Odesláno Pondělí, 22. června 2009 - 06:53:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pane JTB, dokud jste se nevmísil probíhala diskuse s Topičem v klidu a vůbec se mi nezdála žlučovitá. Až Vy a Vaše příspěvky tady zase rozvířily vlnu nechutností tím,že jste přilákal nezvané a popudil zainteresované. A dovolím si poznamenat,že i z FAMU může vylézt hňup.A BARVU LZE OBJEKTIVNĚ ZJISTIT JEĎINĚ A POUZE ZMĚŘENÍM BAREVNÉ TEPLOTY NEBO SLOŽENÍM A TEPLOTAMI JEDNOTLIVÝCH SLOŽEK. Oko je blbec.
750371
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3099
Registrován: 9-2007

Odesláno Pondělí, 22. června 2009 - 07:30:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

tady je názorná ukázka "letní modré oblohy" Podotýkám není to žádným špatným editem,ale vlhkostí vzduchu. A,že je to přisycený (viz předchozí fota) to je opět dáno následným zpracováním v labu. Jinak pro p.Topiče ještě jednou na Krp se dávají fota podstatně zmenšené,jinak se to sem prostě nevleze. Tím pádem to může působit nekvalitněji.
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 209
Registrován: 2-2009
Odesláno Pondělí, 22. června 2009 - 07:50:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A ještě drobnost- Kolik se zde zúčastěných má profi monitor s dostatečnou stabilitou a pravidelně kalibrovaný podle kvalitního etalonu? Ti ostatní pak mohou na ,,správné" barvy zapomenout. A negativy ? Je vice než známá věc,že každá značka měla ,,své" podání barev. Proto taky každý volil jinou značku. Takovou, která mu barevně vyhovovala. To samé platí pro diáky. A další fakt je, že minilab dokázal ,,editací" fotku pohřbít stejně dobře jako z ní vydolovat maximum. Takže to více méně měl v paži laborant. Ergo souhlasím,že úpravy v počítači musí být ale s rozumem pokud se snažím o realitu. Pokud se snažím o výtvarný počin pak je na mistě i zde zobrazené Topičovo dílo. Podobně zpracovaných fotek je v odborných časopisech dost. Říká se tomu tvůrčí fotografie a jedná se o umělecké ztvárnění byť má k realitě daleko.
750371
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3100
Registrován: 9-2007

Odesláno Pondělí, 22. června 2009 - 07:52:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

tady je ještě poslední úprava fotky,ovšem z jasně modrého nebe se stává modro-šedé, což je už nereálné ke skutečnosti v době pořízení snímku.Kopec v pozadí je víc do modra,protože je to smrk nikoliv listnatý les. Ovšem pak otázka v jakém labu a na jaký papír se to hodí,takže konečný výsledek může být úplně jiný než v PC.
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 102
Registrován: 9-2006
Odesláno Pondělí, 22. června 2009 - 08:27:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

750371: To je opravdu neprůstřelný "důkaz". Dát sem podexponovanou fotku, na který je všechno dozelena a tvrdit, že takhle to "vpadalo ve skutečnosti" (fotka Mn v příspěvku ze 7:30). To je opravdu zbytečný se s Tebou o něčem bavit.
Také na ŽP jsou fotky omezeny velikostí do 400kb, stejně jako zde. Takže srovnávání kvality je zcela na místě. Jak to, že to nevíš?
Z jasného nebe se stává modrošedé? Bodejť ne, když úpravy neovládáš a akorát fotku spíš zkazíš než vylepšíš. Ale vysmívat se ŽP na to jsi kabrňák.
Také bys při své bohaté fotopraxi mohl vědět, že některé fotolaby umožňují používaní profilů ICC a pak by to, zjednodušeně řečeno, mělo na PC vypadat stejně jako na papíře. Ovšem za předpokladu, že nemáš PC rozhašený.
Ono je opravdu těžké se dobrat něčeho smysluplného, když neovládáš ani základy editace fotek.

(Příspěvek byl editován uživatelem topič.)
750371
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3102
Registrován: 9-2007

Odesláno Pondělí, 22. června 2009 - 09:03:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak zde je fotka přímo z fotáku (bez zásahu),teď se ukaž co z toho vytvoříš. Pochybuji,že se Ti povede udělat modrá obloha a zvýraznit Hostýn.
750371
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3103
Registrován: 9-2007

Odesláno Pondělí, 22. června 2009 - 09:05:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hlavně mi prosím nepiš,že jsem si hrál s kontrastem a nebo,že jsem to tmavil,abych zničil oblohu.
750371
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3104
Registrován: 9-2007

Odesláno Pondělí, 22. června 2009 - 09:17:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dodělal jsem to do podoby,kdy bych to odnesl do labu. Barvy jsem se snažil udělat takové jaké v tu dobu byly. Druhá fotka je Tvoje,tak se ukaž.
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 103
Registrován: 9-2006
Odesláno Pondělí, 22. června 2009 - 09:34:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

750371: Nebudu upravovat žádnou fotku, ani z té první zelené verze, ani z té druhé fialové. Editace se má dělat z originálu a ne z několikrát nevhodně upravené fotky či bůhvíjak zmenšeného originálu, o kterém tvrdíš, že je tak jak vpadl z foťáku. Pokud je první fotka opravdu jen "vypadlá" z foťáku a neupravená, pak je foťák zralej na reklamaci. Nebo, že by jsi neuměl nastavit správně expozici? Tomu se zdráhám věřit. Proč jsi ani u této další verze neodstranil podexpozici?

(Příspěvek byl editován uživatelem topič.)
750371
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3105
Registrován: 9-2007

Odesláno Pondělí, 22. června 2009 - 09:41:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak mi dokaž,že to není originál. Zatím tady jen kecáš a výsledek žádný...
750371
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3106
Registrován: 9-2007

Odesláno Pondělí, 22. června 2009 - 09:45:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Začínáš mi připomínat chodící příručku ŽP, ze které vyčteš moudro a zde to vybalíš. Ovšem ještě jsem neviděl ani jeden Tvůj výsledek. Kdybych takhle kecal jako ty,tak zde nejsou ani ty Mlýny.
750371
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3107
Registrován: 9-2007

Odesláno Pondělí, 22. června 2009 - 09:47:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jo, a zapoměl jsi dodat,že jsi tam byl týden před a ten Hostýn byl jasně vidět...
Já tam byl v zimě,a nebudeš tomu věřit ten Hostýn byl bílej
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 104
Registrován: 9-2006
Odesláno Pondělí, 22. června 2009 - 09:52:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

750371: Originál to samozřejmě není, protože jsi ho musel alespoň zmenšit.
Tvoje řeči o ŽP jsou už opravdu směšné. Píši sem svoje názory, tak už to laskavě pochop a přestaň kafrat blbosti. Znovu se Tě ptám. Umíš správně nastavit expozici? Protože fotka, o níž tvrdíš, že je originál z foťáku a chtěl bys s ní běžet do labu je značně podexponované. To je vidět pouhým okem.
Zkus odpovídat věcně, pokud jsi toho schopen.
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 106
Registrován: 9-2006
Odesláno Pondělí, 22. června 2009 - 10:07:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

750371: Když nedáš pokoj a máš pořád stejně hloupé připomínky, tak sem dám tři fotografie pro srovnání. Ta s hektorem není moje, dávám ji sem jako ukázku fotky se správně editovanými barvami. Všechny tři vznikly v sobotu 13.června, Jsou sice pořízeny na místech vzdálených od sebe asi 100km, ale vzhledem k tomu, že předminulou sobotu byla nad téměř celými Čechami zcela jasná vymetená obloha, s dohledností více než 80km (od Bošic byl vidět Bezděz, Klíč, Hvozd, Ještěd, Jizerky a v dáli i Krkonoše) dají se všechny tři fotky porovnat.



(Příspěvek byl editován uživatelem topič.)

(Příspěvek byl editován uživatelem topič.)

(Příspěvek byl editován uživatelem topič.)
750371
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3108
Registrován: 9-2007

Odesláno Pondělí, 22. června 2009 - 12:19:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

První dvě jsou stejné, třetí je tmavší možná spíš do zelena.
Originál jsem Ti dal v 9.03h, navíc jsi mohl opravit třeba tu fotku z Mlýnů kde jsi tvrdil ,že obloha je moc modro-zelená a les v pozadí do modra.
Pro srovnání viditelnosti jsem Ti sem dal foto z Mlýnů - obloha po frontě a foto z Jankovic-obloha, letní vyšší stupeň vlhkosti. Spíš připomínajíc podzimní oblohu.
Jasný,že dám fotku zmenšenou. Nedám sem originál v plné velikosti,to ani nejde. Tohle snad stačí,ne?!

Nic Ti nebránilo se ukázat a fotku doladit podle svých představ. Zatím zde jen blbě kecáš a do teď jsi ani neodpověděl na mojí argumentaci některých přiblblých komentářů na ŽP (viz příklady ve včerejším příspěvku)
750371
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3109
Registrován: 9-2007

Odesláno Pondělí, 22. června 2009 - 12:25:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  


tady jsou 3! druhy oblohy, jen pro zajímavost
750371
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3110
Registrován: 9-2007

Odesláno Pondělí, 22. června 2009 - 12:29:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  


a tady dvě fotky, které zrovna nejsou vizitkou dokonalosti ŽP.
První nějaká moc světlá a lehce přeostřená.
Druhá nic neříkajíc, běžné nasazení 750.118 na trati 086. Navíc snímek ničím neoslní.
Komentáře přepisovat nehodlám,neboť nemám odpověď na ty předešlé.

Autorům se za použití omlouvám,ale musel jsem použít foto "nestraníků"
750371
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3111
Registrován: 9-2007

Odesláno Pondělí, 22. června 2009 - 12:32:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A teď doufám,že se p.Topič po dvou dnech učebnicové teorie ukáže a udělá nám tu pravou oblohu,zelený smrkový les...atd. Prostě dokonalou fotku ŽP.
Jnd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3602
Registrován: 4-2003

Odesláno Pondělí, 22. června 2009 - 13:14:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Po víkendu nějak moc diskuze)) ,ale zanamenal jsem něco o správném změnšování.

Jak tedy správně zmenšit fotku ,aby nedocházelo ke zborcení krezby ??
Sare
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 264
Registrován: 10-2005

Odesláno Pondělí, 22. června 2009 - 13:46:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jnd: je to jeden z nejpalcivejsich problemu cele editace... jak dostat informaci z treba deseti milionu bodu do velikosti 1024x683px? vzdycky to bude za cenu velike ztraty dat, detailu, apod. ted jde o to nalezt co nejlepsi aloritmus na zmenseni... kazdy editor jich nabizi nekolik, od nejjednodussich a nejrychlejsich po dokonalejsi a pomale... ucelem je dostat co nejvice detailu do vysledneho snimku, takze idealni je pouzit tu nejdokonalejsi:-) po zmenseni fotky je dobre ji doostrit, protoze pri zmenseni casto dojde ke ztrate hranove ostrosti... pro fajnsmekry je zde moznost zmensovat a doostrovat postupne v krocich
nacrtnu ted dva postupy v Adobe Photoshopu, jeden rychly a jednoduchy a druhy pomalejsi, ale vykonnejsi, tyto postupy lze aplikovat i v jinych editorech, ale vzdy je nutne je prizpusobit konkretnmu nastaveni algoritmu v danem editoru...
Postup c.1 v APS:
a) fotografii v plnem rozliseni doostrim funkci Unsharp mask (Maskovani neostrosti) s hodnotami polomer = 0.8, sila = 90%, prah = 0
b) zmensim na pozadovane rozliseni metodou bicubic
c) fotografii doostrim opet pres unsharp mask s hodnotami 0,2(0,3);100% az 300%;prah=0 tak, aby pusobila co nejlepsim dojmem
d) hotovo - jednoduche, rychle a spoustou fotografu vyuzivane, avsak ne uplne 100%ni

Postup c.2 v APS:
a) fotografii v plnem rozliseni doostrim funkci Unsharp mask (Maskovani neostrosti) s hodnotami polomer = 0.8, sila = 90%, prah = 0
b) necht A je delka hrany fotografie v plnem rozliseni a B je delka hrany fotografie po zmenseni... (original ma rozliseni 3000x2000px, zmensena ma mit 1024x683) potom (A-B)/3 mi da urcity koeficient, se kterym muzu provest postupne zmenseni ve trech krocich (v nasem pripade 3000-1024 to cele lomeno 3 = nejakych 670)
c) fotku v originalnim rozliseni zmensim o nas koeficient, tedy napriklad 670 a doostrim s hodnotami polomer = 0.6, sila = 90%, prah = 0
d) fotku po prvnim zmenseni zmensim opet o nas koeficient, tedy napriklad 670 a doostrim s hodnotami polomer = 0.5, sila = 90%, prah = 0
e) fotku po druhem zmenseni zmensim na finalni rozliseni a doostrim s hodnotami polomer = 0.3, sila = 90%, prah = 0
f) postupnym zmensenim jsme ziskali fotku v pozadovanem rozliseni s velkym mnozstvim detailu... hodnoty doostreni doporucuji volit s ohledem na original fotky, uvedene hodnoty berte prosim pouze jako orientacni
Je mi jasne, ze kazdy pouziva na zmenseni jiny algoritmus, pokud ma nekdo lepsi a snazsi verzi - sem s ni, ja pouze nacrtl, jakym zpusobem zmensuji ja... nakonec par ukazek:



..::TrainWeb Gallery::.. http://trainweb.cz
"Those who can’t do, teach. And those who can’t teach, teach gym."
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 107
Registrován: 9-2006
Odesláno Pondělí, 22. června 2009 - 14:12:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

750371: Ty jseš opravdu výstavní kus natvrdlýho šotouše. Psal jsem několikrát, že se bavíme o barvě oblohy za jssného, opakuji jasného počasí. Ty vytáhneš fotku karkule vyfocené nedlouho po úsvitu a pár minut poté co se zvedla mlha aspoň u země. Nicméně i tak je v kresbě oblohy, kde nejsopu cáry rozpouštějících se vodních par vidět modrá barva oblohy.
Připojím pár svých fotek, jak si představuji modrou oblohu za jasného dne. Dvě poslední fotky jsou foceny když byl poměrně silný opar respo. odcházející nízký mrak. I tak jsou obě oblohy modré. Stejně jako u přípřeže 498.0 a 475.1, které jsou focené také za nepříliš ideálních podmínek, kdy bylo značná vlhkost a přesto je obloha modrá.
Dokládám to na svých fotkách, když máš řeči, že jsem ještě nic nepředvedl. Sám jsem si je naexponoval a editoval, takže se nemohu na nic vymlouvat.


Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 108
Registrován: 9-2006
Odesláno Pondělí, 22. června 2009 - 14:37:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sare: Nejpalčivější snad ne. To se dá lehce naučit, pokud Ti někdo poradí jak na to. Napsal jsi to pěkně návodně a jak správně podotýkáš, sada parametrů poloměr - síla - práh se dá nastavit odlišně. Nejlépe je řídit se citem, aby fotka nebyla neostrá či přeostřená. S úspěchem se dá také použít doostření již při převodu z RAWu nebo po posledním kroku ještě jednou použít Tebou uváděnou funkci doostření a následně zeslabit účinek podle potřeby.
Pro majitele české verze APS uvádím, že doostření se provádí v záložce Filtr - Zostření - Doostření. Zeslabení funkce v záložce Úpravy - Zeslabit a pak zvolit procenta účinku.
Zmenšování se provádí v záložce Obraz - Velikost obrazu - zafajfkovat všechna políčka vlevo dole a zvolit Bikubickou metodu.

použité prameny:
Editace je legrace
šotopříručka Želpage, vydání 3. rozšířené revidované, doplněné žertovnou předmluvou od 750371
vybráno z kapitol
1. Kterak z velkého udělat malé a jak to přitom neposrat
2. Kterak doostřit rozmatlaný vláček, aby z toho nebyla zubatá ohavnost
Jnd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3605
Registrován: 4-2003

Odesláno Pondělí, 22. června 2009 - 14:55:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Díky ,díky .....
Dost stím bojuji,ale co mam jsou pouze nic moc kvalitní scany,nebo fota z kapesní krabičky ....
Chtělo by to digizrcadlovku a řádnej scaner na negativy ....
Ale až pořeším spojku do auta,začnu po 15. letech obnovovat šotopark
750371
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3116
Registrován: 9-2007

Odesláno Pondělí, 22. června 2009 - 15:05:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Topič: zatím se opět začínáš projevovat jako hulvát,no dobrá každý má jiné ineligenční myšlení...
Co ta druhá a třetí fotka? To je taky po rozpadu mlhy? A ty další dvě? I když to už je spíš narážka na celkovou kvalitu.

Každý holt děláme barvy podle sebe...Nakonec nic Ti nebrání v tom,abys to upravil podle sebe a ukázal nám to. (nemyslím,že vytáhneš nějakou Tvojí nejlepší tvorbu)
Jindřich Rosa
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.155.50
Odesláno Pondělí, 22. června 2009 - 15:07:21    Odkaz na tento příspěvek  

To už pak budu na tu prakticu fotit jen já ...??
750371
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3117
Registrován: 9-2007

Odesláno Pondělí, 22. června 2009 - 15:10:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

mimochodem u Tvé fotky 3 a 4 mi ten les přijde poněkud do fialova...
750371
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3118
Registrován: 9-2007

Odesláno Pondělí, 22. června 2009 - 15:21:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

může Ti to přijít jako drzost,že nějaký 750371 si dovolil hrábnou do fota pana Topiče,ale podle mého jsou barvy na tuhle roční dobu spíše...viz foto 2.
Jtb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1152
Registrován: 3-2005

Odesláno Pondělí, 22. června 2009 - 15:36:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

750.371: chlape, dej už sakra pokoj. Stačí, že jsi tenhle celý flamewar naprosto nesmyslně rozpoutal... Z některých tvých útoků mám dojem, že vůbec nechápeš některé elementární zásady fotografie, třeba vliv použitého ohniska na perspektivu a ve výsledku i na podání oblohy. Jinak bys nemohl směšovat fotky z teleobjektivu s poměrně širokoúhlými kousky...

K věci:


Na rovinu dodávám, že jsem vlevo přidal nepatrně místa, i když bych za normálních okolností sáhl raději po dřívější fotce ze sekvence, tou v tomto případě ale nedisponuju. Jinak je to editováno dle obecných zásad korektní editace, tj. bez jakýchkoli retuší, jedenkrát jsem slučoval dvě vrstvy kvůli výpalům na mašinách. Vzhledem k tomu, že není k dispozici raw, zkusil jsem krom jiného zahýbat vyzněním některých barev, patrné je to zejména na nebi, které jsem musel po srovnání úrovní trošku odsytit a ztmavit, jinak by svítilo...

Každopádně díky Statistikovi za zaslání a vám ostatním za případnou kritiku. Dělal jsem to na jeden zátah, tudíž nemám nad celkovým barevným vyzněním takový nadhled.

(Příspěvek byl editován uživatelem JTB.)
750371
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3119
Registrován: 9-2007

Odesláno Pondělí, 22. června 2009 - 15:46:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jtb: já si myslím,že to rozpoutal tedy Topič,nikoliv já. To,že ho hájíš,jasný...Věřící též uctívá svého boha.

Jinak k té úpravě: ta tráva mi po úpravě přijde lepší,ovšem když tu fotku hodím na papír (resp.většina labů) bude působit zbytečně tmavším dojmem. Tedy hlavně tmavé stomy v pozadí. Ono to ranní slunce je spíš víc do žluta a tak trošku mi ta úprava přijde jako 90% násvit, nikoliv 100% který v ten okamžik byl.
Jnd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3609
Registrován: 4-2003

Odesláno Pondělí, 22. června 2009 - 16:39:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jindřich Rosa
No ono to bude chvíly ještě trvat,nepředpoládám,že bych měl dostat v nejbližší nějakou zásadní finanční injekci
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1331
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 22. června 2009 - 17:11:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Topič: Nerozumím poznámce o starších fotkách. Jaké jsou tím myšleny?
Že dříve tam bylo mnohem víc fotek, jako je třeba tato tvá, které vypadají, jako by přes ně někdo přehodil šedý závoj.

Sare: zrovna u této fotky vidím jediný rozdíl mezi dlouhým a krátkým postupem - posun o zlomek pixelu a tím pádem trochu jiné moiré na větrácích a dalších tenkých linkách. Jak bude vypadat to zmenšení Lanczos když ho poak doostříš stejně, jako ty poslední dva?
parodie na moderní nízkopodlažní tramvaje
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 210
Registrován: 2-2009
Odesláno Pondělí, 22. června 2009 - 18:10:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Topič - Hmmm.. paráda !! To neumím.

Sare - taky dík za návod.
Sare
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 265
Registrován: 10-2005

Odesláno Pondělí, 22. června 2009 - 18:12:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Topič: nejpalcivejsi ne, ale rozhodne dela doooost problemu, korekce parametru je nutna - vse zalezi na originalu a na pozadavcich na vysledek... uvedl jsem hodnoty spise jako priklad, neni to zadne dogma, ze takto a ne jinak...
David Jaša: zkus to a uvidis, ze detailu nebude tolik... rozdil mezi dlouhym a kratkym postupem je nejvice videt na sikmych liniich, ktere delaji treba supersampling v zoneru nepouzitelnym na 95% fotek
..::TrainWeb Gallery::.. http://trainweb.cz
"Those who can’t do, teach. And those who can’t teach, teach gym."
Statistik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2604
Registrován: 6-2004

Odesláno Pondělí, 22. června 2009 - 18:44:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak se letmo vmísím opět do diskuze, protože to nabralo nečekané obrátky i směr. Měl jsem sice v plánu navázat na včerejší diskuzi, ale nějak mě to přešlo, protože cíl je v nedohlednu, tak navážu jen volně. Stejně už je to "zakecané".

Shrnul bych to asi jen následujícím. I nadále mi přijde, že ty skloňované úpravy jsou dány individuálním citem každého člověka. Napsat, že tady bych zesvětlil "o něco", tady bych udělal to a to, to dokážu taky, ale jaký to má všechno důvod? Co Vás k těm krokům vede? To tu stále nezaznělo. Nějaký obecně platný názor nebo vlastní cit? Já bych řek, že to druhé, ale tím pádem veškeré ty matematicko-spektrální teorie a já nevím co jaksi pozbývají smyslu. Topič tu psal těch 210 stupňů kdovíčeho u té modré oblohy. Prosím, beru, že prostě koukne nějakým editorem na tu modrou, zjistí "ty stupně" a řekne: je to málo, je to hodně, ideálně to je takhle. Dobře, ale co dál? To jako existuje na každou barvu nějakej takovej mustr a vy na každé fotce zkoumáte, o kolik každá barva ujíždí? Asi těžko. A když zesvětlit třeba ty střední tóny (mimochodem, Jtb podle mě udělal opak), tak O KOLIK? A když o kolik, tak proč zrovna o tolik a ne o víc? Kde máte napsáno, že zrovna to Vaše zesvětlení o X bodů je v pořádku?

Když mi můj názor vyvrátíte (o nic jiného mi nejde), budu jedině rád, ale stále ve mě přetrvává dojem, že věc hodnotíte v konečném důsledku pouze a jen subjektivně. A to je špatně. A docela se mi líbily názory od Mad_noodle2 ve vztahu k očím a k monitorům. Jsem rád, že se najde aspoň jeden jedinec, který si to a) myslí a b) je ochoten to sem napsat.

Jinak opravdu děkuji Jtb za editování fotky i za mail, některé ty úpravy asi probreme, protože mě to zajímá. Nicméně z výsledku jsem mírně řečeno zklamán. Souhlasím s odžlucením a odzeleněním fotky, zejména na trávě to je vidět, ale uvědomte si, v kolik to bylo foceno a věřte, že ráno to do žlutozelena táhne. Jtb podle mě fotku převedl do druhého extrému, a to na zelenou trávu. Takže bych řek, že můj foťák tu realitu docela vystihnul. Jedovatost barvy trávy byla dána nastaveným režimem "živé barvy", který toto dělá, ale ten žlutozelený nádech je reálný. Pro Jtbovo oko je ten nádech asi nepřirozený, a tak ho to nutí provést úpravy k odstranění tohoto nádechu. Jenže kámen úrazu je, že tak to tam ve skutečnosti nevypadalo a vy se tu celou dobu tou tím posunem ke "skutečnosti" oháníte. Já jsem tam při tom focení totiž byl a věřte, že si to pamatuju, kdežto Jtb ty úpravy udělal dle svého uvážení u PC a snažil se vylepšit místa, kde mu osobně přijde, že to aparát "nezvládnul" - to je můj názor. Třeba se mýlím.

Za další jsem opravdu velmi zklamán ze způsobu odstranění šumu na obloze. Nezlob se na mě, ale takhle rozpatlat mraky a tvrdit, že to je odstranění šumu, tak to mi věř, že bych dokázal mnohem lépe i já.

Za třetí. Ty černé stromy v pozadí se mi opravdu nelíbí: na hrubé fotce, kterou jsem Jtbovi poslal, to tak sice je, ale já to zesvětloval. Důvod? Protože to tak ve SKUTEČNOSTI bylo, jen foťák si s tím jen neporadil. Tedy opět: provedl jsem úpravu (možná neumělou, aplikovanou na celou fotku, protože jsem na to neměl čas a měl jen primitivní soft), abych stromy zesvětlil. Jtb opět promine, ale nebyl tam s námi, takže neví, jak to tam vypadalo. Jistě, Topič si tento flek z nás pamatuje samozřejmě lépe, když tam plácnu před nějakými 30 lety jezdil na sazometu, jak psal včera, nicméně já jsem tam byl přímo při focení této fotky a věřte, že i přes nesporné Topičovy zkušenosti a znalosti bych řekl, že si to pamatuju z nás diskutujících nejlépe. Totéž jsem dodával ke své fotce v Grunově, kde vím, že mám na fotce oproti skutečnosti tmavší stromy v pozadí (a to jsem je navíc zesvětloval). Topič se nad tím ani nepozastavil, a to opět tvrdí, jak to tam zná a navíc tam byl o týden dřív.

Takže suma sumárum: Vaše editační dovednosti jsou rozhodně větší, než moje, o tom není sporu. Topič na to neustále poukazuje, i když nevím, proč, já Vám to nevyvracím, naopak Vám dávám za pravdu. Jiná věc ale je, zda ty Vaše úpravy mají opodstatnění. Těch 210 stupňů na modrou oblohu beru jako "exaktní" pomůcku. Zbytek mi přijde, že aplikujete pouze a jen dle svého vlastního uvážení. A to, v kombinaci s barvocitem konkrétního člověka a konkrétním monitorem, nelze podle mě brát za nějaké obecně platné pravidlo, natož na základě tohoto usuzovat, zda jsou barvy či nasvícení reálné, nebo ne.

PS pro Topiče: neberte mou neoblomnost jako nějakou apriorní vysazenost na ŽP. Pro mě není ŽP pupek světa, jako pro Vás. Prostě a dobře mě jen Vaše argumenty dosud nepřesvědčily. Nic jiného v tom není.
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 109
Registrován: 9-2006
Odesláno Pondělí, 22. června 2009 - 18:47:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sare: Máš pravdu, že zmenšování činí potíže dosti lidem. Já jsem to taky napřed patlal v Zoneru na jednu "ránu" a podle toho to vypadalo. Nové verze Zoneru od 10 výše mají doostřování podobné APS, ale výsledek je stále rozdílný od APS. Navíc má APS výhodu v tom, že se dá na zmenšování a doostřování vytvořit postup v Akcích a pak několik kliknutí a je hotovo. Obrázek se zmenší a doostří automaticky během několika vteřin.
honny
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.5.101
Odesláno Pondělí, 22. června 2009 - 19:08:39    Odkaz na tento příspěvek  

Nicméně cena APS je malinko jiná :-)
Masinka
Moderátor

Číslo příspěvku: 4790
Registrován: 6-2002

Odesláno Pondělí, 22. června 2009 - 21:50:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kvalitní řežba

Zdržím se komentáře k většině probíraného, ale neodpustím si poznámku k vyvážení bíle, jak bylo prezentováno na Statistikovo obrázku. U mnoha obrázků nekompromisní nalezení bílé samozřejmě pomůže nedokonalé technice, ale mnohdy naopak zničí přirozený barevný nádech, který snímku dává tu pravou atmosféru.


Třeba zde by mohl zastánce stoprocentní bílé naříkat, jak je štěrk v kolejích žlutý, jak místo červené je na mašině oranžová atd. Ovšem já si to takhle pamatuju a aparát má stejný názor.


Ještě markantnější jsou rozdíly u nočních záběrů. Celý záběr je oranžový jak Škromachova šála. Aby nebyl - prostě když na bílý sníh šajnuje žlutá výbojka - nemůže to přece ani dopadnout jinak.

Nemám nikomu za zlé, když si upravuje podobné obrázky takovým způsobem, aby barvy vypadaly jak v poledne (ono je to snadné a často líbivé), ale nemám rád, když mě někdo přesvědčuje o tom, že je to jediné správné podání barev. Proto třeba souhlasím se Statistikem, že jeho originál mazutu působí přirozeněji.
Jtb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1153
Registrován: 3-2005

Odesláno Pondělí, 22. června 2009 - 23:05:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mašinka, statistik: toho jsem se přesně bál, že se to zvrhne v diskusi o celkovém barevném podání, a zapomeneme na to, že jinak ta fotka drží (konečně) pohromadě, žádná barva už nesvítí... Normálně posuzuju oprávněnost barevného podání z rawu, což je třeba přes teplotu barevného podání mnohem silnější nástroj na osvěžení paměti. Já to od stolu zeditoval takhle, což ovšem neznamená, že je to jediné možné (a že by na žp neprošlo jiné podání). Nehledě na to, že podle stínů už sluníčko tou dobou zas tak nízko nebylo, aby to muselo být kompletně oranžové...

Jo a ještě jedna věc mě překvapuje. Dobu po východu slunce a kus před západem charakterizuje krom teplejšího barevného nádechu i vyšší kontrast a celkově tmavší podání. Já se rannímu času zkusil přiblížit aspoň tímhle, zatímco statistikovi jeho ranní fotka svítí jak v poledne... To ti, Mašinko, nevadí?

(Příspěvek byl editován uživatelem JTB.)
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 110
Registrován: 9-2006
Odesláno Úterý, 23. června 2009 - 00:00:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Statistik: Víte, kdybyste pozorněji četl, co jsem psal, tak by se s Vámi na rozdíl od Vašeho kolegy, dalo i nějak věcně diskutovat. Co kdybyste někdy zkusil z příspěvků vynechat zbytečné osobní invektivy, které zakládáta na mých výrocích, jež překrucujete.
Šlo by to?
Napsal jsem 750.371, že téměř všechna místa, ze kterých dáváte (Vy a on) fotky do sekce Tratě pod Jedlovou znám, protože jsem tady již před drahnou dobou jezdil. Také tam občas nyní jezdím fotit. Nikde jsem nenapsal, že je znám lépe.
O jediném mmístě (Bohatice) jsem napsal, že jsem na něm byl před týdnem fotit a tudíž si troufnu odhadnout, povšimněte si slova odhadnout, jak to tam asi mohlo vypadat. O Vaší fotce z Grunova jsem se v žádném případě nezmínil a o tom, že bych tam byl už vůbec ne. Vy to ovšem zcela suverénně tvrdíte a tropíte si posměch z toho, že jsem si nevšiml tmavých stronů. Dnes jsem v jednom z komentářů znovu a jasně napsal, že z Vašich fotek jsem se zabýval pouze fotkou v Brništi. Proč tedy opětovně píšete něco jiného.
S Vámi je to zajímavé. Před časem jsem se Vás a kolegy ptal, proč na svých fotkách máte obvykle středovou kompozici. Napřed jste se mě snažili zesměšnit, tím, že nikdo není zvědavej na nějaká moudra ze ŽP a focení podle požadovaných šablon a další podobný folklór. Pak jste připustil a dokonce řekl, že u jedné z kolegových fotek, byste mu doporučil stejný ořez jako já. Nicméně celé jste to odbyl tím, že se nehodláte ohlížet na nějaká pravidla, která si kdovíkdo a kdovíproč vymyslel a nebudete je slepě aplikovat na svoje fotky. Když se tak dívám na Vaše fotky za posledních pár měsíců, pak vidím, že jsou téměř všechny foceny (ořezávány) dle kompozičních zásad. Čím to?
Váš svérázný kolega nadále zůstává zapřisáhlým historicko dokumentačním centralistou.
Na začátku diskuse byla řeč o barvě oblohy a po několika nedorozuměních, jste na rozdíl od 750.371 pochopil, že se dá exaktní měření aplikovat za jistých podmínek. Ještě tak za jistých podmínek s jakousi mírou tolerance by se dalo mluvit o histogramu jako o exaktní metodě.
Máte pravdu v tom, že posuzuji barvy, jasy a další věci na fotce subjektivně. Jinak to ani nejde. Psal jsem, že oko se dá vycvičit stejně jako sluch. Když máte k dispozici kvalitní monitor, viděl jste tisíce různých fotek jiných autorů, sám jste nějaké tisíce nafotil a mnoho stovek zeditoval, máte v pořádku barvocit a jste schopen viděné na fotkách poměřit s tím co vidíte při focení venku a ovládáte editační software pak byste měl být schopen fotku sám dobře zeditovat či celkem dobře posoudit. U oblohy to dělám také očima. Když si nejsem zcela jist, použiji technickou pomůcku. Nikde jsem nepsal o tom, že je třeba zesvětlit středy na 1,07 nebo jinou konkrétní hodnotu. Je třeba to udělat tak, aby to vypadalo dobře a věrohodně. Aby fotka byla v souladu, aby Vás při pohledu na ní nepraštila do očí nějaká vypálení plocha, nepřirozeně zelená obloha, studené barvy, příliš přesycené barvy, pod nebo přeexponovanost atd.
Mohli bychom se obšírně bavit o monitorech a jejich kavlitě zobrazení a nastavení, o nastavení foťáku, převodu z RAWu atd.
Nechci Vám nic vnucovat ani Vás přesvědčovat. Chtěl jsem Vám jen objasnit svůj vlastní pohled na věc a marně jsem doufal, že to proběhne bez obvyklých narážek na zde oblíbené téma příruček, šablon a bůhvíčeho ze ŽP. Vaš dovětek v komentáři mi přijde docela zbytečný.
Masinka
Moderátor

Číslo příspěvku: 4792
Registrován: 6-2002

Odesláno Úterý, 23. června 2009 - 01:11:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

zatímco statistikovi jeho ranní fotka svítí jak v poledne... To ti, Mašinko, nevadí?
Ne, to mi nevadí. Je to záběr možná tak ze sedmé hodiny ranní, kdy už je touhle roční dobou koule takřka 20° nad obzorem. Stejně jako v lednu v poledne.
Statistik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2605
Registrován: 6-2004

Odesláno Úterý, 23. června 2009 - 06:13:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Topič: tak zrovna ořezy mi přijde, že dělám pořád stejně. To, že tyto fotky jsou dle Vás více ořezány dle kompozičních zásad, považuju za náhodu, že jsem se do těch zásad "trefil". Ostatně třeba Jtb tu fotku z Bohatic ořezal jinak, než já.

PS k těm osobním invektivám: okolí reaguje na podněty, tedy "jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá."
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 111
Registrován: 9-2006
Odesláno Úterý, 23. června 2009 - 08:13:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Statistik: Opět nepozorně čtete. Psal jsem invektivy, které vycházejí z toho, že překrucujete moje výroky a hned jsem dva příklady uvedl (Grunov, Bohatice).
Stačilo by, kdybyste věnoval mému příspěvku, na který odpovídáte více pozornosti.

(Příspěvek byl editován uživatelem topič.)

(Příspěvek byl editován uživatelem topič.)
Petruš_opava
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 140
Registrován: 7-2008
Odesláno Úterý, 23. června 2009 - 08:26:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přemýšlím kam se to focení ubírá. Proč si vše neuděláte v pc rovnou a vůbec se obtěžujete někam jezdit? O čem to pro vás bylo před pár lety? Myslím že o tom, zachytit situaci na film co nejlépe a pak jen čekat, co z toho vyjde. Pro mně je to o tomhle ještě dnes a myslím že v tomhle je to pravé umění focení. Ne si sednout k počítači a něco vytvářet. Myslete si o mně co chcete, ale tohle je o ničem
750371
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3127
Registrován: 9-2007

Odesláno Úterý, 23. června 2009 - 08:30:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pro zajímavost ta fotka byla focená cca v 6.20-25h, navíc slunce různě prosvítalo mezi mraky,takže je dost možné,že v tu dobu nesvítilo na běžných 100% ale jenom na 90%

Co se týče středu. Statistikem zveřejněné straší fotky byly skeny z klasiky. Dnes z digitálu je ořez dělaný běžně,což dřív občas nešlo. Ale zas záleží na fotce a na fleku. U mazutu já osobně preferuji více místa před vlakem, je totiž nuté, aby vynikla přípřež 742 a pak až cisterny. Stejný příklad fotka na Měděnci. Na ŽP by se preferovalo vyfocení vlaku více vpravo,Mědník vlevo. Já potřeboval zdokumentovat přepravu vozů, tím pádem musím fotit více z boku,aby byl vidět vůz. Mědník v tom okamžiku holt bude více u kraje a vlak uprostřed.

Co se týče barev pěkná ukázka je Topičova fotka a moje úprava, viz příspěvek výše.
Topič vidí zimní (leden,únor?) barvy více tmavé s nádechem fialové,červené a já spíše preferuji s nádechem žluté,viz druhé foto.
750371
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3128
Registrován: 9-2007

Odesláno Úterý, 23. června 2009 - 08:37:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petruš opava: to je pravda, zatím spíš začínám mít pocit, že úpravou fotek sice vznikne občas fotka na oko krásná,ale bohužel dost nereálná.

Aby topič neřekl,že jsem jen kritik a nepřístupný domluvě. Dal jsem si tu práci a prošel jeho fota na ŽP. Fotky pěkný,ovšem spíš bych to ve většině případech označil jako umělecké dílo na PC. Někdy byla obloha tmavě až nepřirozeně modrá, barvy hodně ostré. Divák by určitě řekl,že je to nádhera,na oko pěkný. Skutečnost určitě byla jiná...
Krokodyl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 43
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 23. června 2009 - 18:11:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vaše starosti bych chtěl mít. Fotím na negativ, dám to do labu, hodím tam ůpravy na každou fotku stejné a nemá to chybu, ale zkouším zpracovávat v Zoneru 8 Jpegy z Canon EOS 350D a i kdybych se rozkrájel, tak z toho nevyždímám takové barvy a kontrast a včeobecně podání na papír jako z negativu. Furt se mi to zdá jaksi divně neostré a barvy at dělám co dělám málo syté. Zasraný digitál
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 212
Registrován: 2-2009
Odesláno Úterý, 23. června 2009 - 18:16:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zubatý plaz- No fuj ! Podle značky foťáku to bude rukama. / Osobní zkušenost/
Krokodyl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 44
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 23. června 2009 - 19:58:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Žádný zubatý plaz ale kulatý motorák řady 850 . Rukama to nebude. Foto na monitoru vypadá špičkově, viz některé mé příspěvky na K-repu, ale papírová foto je uplně o něčem iném
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 213
Registrován: 2-2009
Odesláno Úterý, 23. června 2009 - 20:48:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Krokouš- Pardon ! Tragická záměna. Podle mých zkušeností dílka z foťáku 6 Mpix a více vypadají na formátu 13x18 dobře. Ačkoli taky záleží na labu. Ovšem není li zatím Zoner !? Co se týká negativů pak podle značek na rubu fotky mám na každou /skoro/ fotku jiné nastavení labu. A to používám pořád stejné filmy- Superia 200. Jo jsou holt věci mezi nebem a zemí..... Taky by to mohlo být přílišné odšumění. Ale digitálním jen rok a kus souběžně s negativem takže jsem všechno jiné než znalec
Jtb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1154
Registrován: 3-2005

Odesláno Úterý, 23. června 2009 - 21:35:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

750371: Fotky pěkný,ovšem spíš bych to ve většině případech označil jako umělecké dílo na PC. Někdy byla obloha tmavě až nepřirozeně modrá, barvy hodně ostré. Divák by určitě řekl,že je to nádhera,na oko pěkný. Skutečnost určitě byla jiná...

Že nezvládáš ani základy editace, to je tvoje mínus, nikolivě Topičovo...

K problému papír vs. jpeg: Nedávno jsem chystal fotky na malou výstavu na fakultě, cca. 25 kousků v A4, případně o něco větších. To hlavní se dělalo už v konvertoru, pak už jen velmi šetrná úprava ve fotošopu. Ještě před tím jsem si nechal v onom labu (Praha, za teskem na Národní) udělat dvě malé fotky, abych měl srovnání, jak to vypadá na papíře. Když jsem tam ale přinesl 16bitové tiffy, poladěné tak, aby vypadaly na papíře co nejvíc jako v počítači, přišla zrada a fotky vypadaly sice pořád parádně, ale v některých tónech o dost jinak. Vysvětlení? "My s 16bity neumíme, máme na převod vlastní proces," opáčila slečna za pultem.

Osobně ale myslím, že papírová fotka (ať už z digitálu, nebo z filmu) snese co se barev týká víc, než monitor. Na něm mi přijde, že každý nádech vynikne ještě mnohem víc...
Krokodyl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 45
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 23. června 2009 - 22:09:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mad noodle2 - Taky si s digitálem hraju asi rok a půl souběžně s negativem a Diákem a to ještě k tomu výhradně s pevnými skly od Prakticy konkrétně 85 a 135mm. Fotky jsou divné už 10na15 ikdyž je pravda že mám na stěně 2 foto z digitálu 20na30, které jsou špičkové jako z negativu, ale to byl asi nějaký můj omyl editace či čo. Asi nemám ten barvocit jako pánové výše. Odšumění nepoužívám a vše fotím na ISO200
Syverin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1106
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 23. června 2009 - 23:13:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ono je taky nutné se pana 750371 zaptat, co případně používá na tu editaci fotek (pokud k ní náhodou dojde). Je totiž nad slunce jasné, že na Irfanu nebo Xn to prostě a jednoduše nejde :-)

Ovšem, pokud fotím do JPG, hraju si s barvami minimálně i třeba za cenu ponechání původního "špatného" vyvážení bílé, maximálně přidávámm kontrast a ostrost. Pokud totiž jednu barvu někde přidám, abych tím eliminoval jinou, většinou mi ta přidaná vyleze tam, kde to nejméně potřebuji.
Kapitalismus nás zadluží u přírody, socialismus u lidí, s enviromentalismem se vrátíme zpátky na stromy a teď babo raď!
750371
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3138
Registrován: 9-2007

Odesláno Středa, 24. června 2009 - 10:30:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jtb: však jsi slyšel jak většina ohodnotila tvou editaci mazutu...