K-report
 

Archiv do 12. srpna 2008  

Diskuse K-report » Archiv 2008 » Železnice » Zabezpečovací zařízení na železnici » Archiv do 12. srpna 2008 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Sos_asdf_enter
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 89
Registrován: 7-2008
Odesláno Úterý, 05. srpna 2008 - 12:28:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pjp: Teda ja to vim, ale uz to neresim, zrejme jsem si uz tak nejak zvykl.

Pane Pjp, věřte tomu, že se ten "Váš" nápad na uvolnění staniční koleje jen při JC vedoucí ven z úseku objevil na SŽDC ani ne týden po nehodě v Moravanech. Je to tak prosté, že to musí napadnout každého, kdo používá hlavu k myšlení a ví alespoň něco málo o železnici. A pokud někdo splňuje kritéria zmíněná v přechozí větě, měla by mu dřív nebo později dojít také všechna "proti" tomuto návrhu.

(Příspěvek byl editován uživatelem SOS_ASDF_Enter.)
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1509
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 05. srpna 2008 - 14:09:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hlásím, že ve smyslu předchozího příspěvku používám hlavu k myšlení a vím alespoň něco málo o železnici (lze doložit na různých DF)...

Přičemž pro pana Pjp dodávám, že těch proti je natolik, že to při uvážení velmi malé pravděpodobnosti dává/dávalo oprávnění to neudělat a za ušetřené peníze udělat třeba nějaký ten přejezd.
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2191
Registrován: 12-2005
Odesláno Úterý, 05. srpna 2008 - 19:11:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sos_asdf_enter - projdete si tu laskave archiv a najde te me tam, kdyz jsme s tim tady dosel poprve a pak laskave hazejte ramenam, bo evidentne na vic nemate.
A dale, i kdyby s tim tam nekdo dosel treba i sekundo po te nehode tak to bylo POZDE, bo se pruser uz stal a ty lide (vcetne Vas ? ) jsou tam odtoho, aby se to nestavalo. Tolik je me konecne stanovisko.
Vim co to je ECTS, a proto ze to vim, tak taky vim, ze to je treba nejak napajet. Nebo to funguje na solarni ci atomovy clanek ? Ale otazka jest, kolik vy toho o tom po tomto prispevku realne asi tak muzete vedet. Bez ohledu na Vasi fci ci tzv postaveni.
Ale co, kaslu na to, napiste si jeste neco "pekne ho" na moji adresu, at Vam to udela radost. Jo, beze vseho. Preji "prijemnou" zabavu.
Pavel
Petránek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 139
Registrován: 10-2007
Odesláno Úterý, 05. srpna 2008 - 21:15:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nazdar hoši,měl by někdo náhodou zájem o "bubňák"?Jen se tak předběžně ptám,než ho vyhodíme do šrotu....
Michal_novotny
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 792
Registrován: 11-2002
Odesláno Úterý, 05. srpna 2008 - 22:13:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petranek: Pokud je ten bubnak v dobrem stavu, tak bychom si ho radi vzali na Dopravni sal Fakulty dopravni CVUT. Ten co mame neni zrovna v nejlepsim stavu. Vice kdyztak pres mail: michal(zavinac)vypravci.com
Martin_cz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 339
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 06. srpna 2008 - 05:56:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petránek: Není to bubňák z Kunovic? TÚDC by jej možná dalo do nově zřizovaného muzea.
Sos_asdf_enter
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 90
Registrován: 7-2008
Odesláno Středa, 06. srpna 2008 - 07:56:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pjp: Vy jste vážně psycho.. Ty vaše příspěvky pořádně ani nečtu, protože je to fakt utrpení (stylistika, gramatika, diakritika).

Není žádné ECTS, ale ETCS, a víte o něm úplný kulový! Ale proč se vůbec bavím s člověkem, který v životě neviděl JOPku..

A ten "otisk" na reléovce, to je také k popukání . Došlo vám vůbec, že v Moravanech není žádná reléovka, ale elektronické stavědlo?

Mně vůbec nevadí, když někdo něčemu nerozumí a ptá se. Ale vždy mě spolehlivě nadzvedne každý, kdo nerozumí, radí a je chytrej jak sto opic.

(Příspěvek byl editován uživatelem SOS_ASDF_Enter.)
Sos_asdf_enter
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 91
Registrován: 7-2008
Odesláno Středa, 06. srpna 2008 - 08:05:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Abych trochu odlehčil diskuzi.

Znám jednoho bývalého fíru. Docela prima chlap, ale má utkvělou představu, že je geniální vynálezce. Tak třeba vymyslel, že nákolky vlaku jedoucího po koleji budou stlačovat páky, které přes hydrauliku roztočí válce napojené na generátor proudu. Na námitky oponentů, že to funguje jako kolejová brzda, reagoval slovy: "Ale ten vlak je tak těžkej a rozjetej, že to ani nepozná!". Takže vlastně vymýšlel perpetum mobile..
Aleš Liesk.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.47.123
Odesláno Středa, 06. srpna 2008 - 08:52:12    Odkaz na tento příspěvek  

PJP:Vim co to je ECTS, a proto ze to vim, tak taky vim, ze to je treba nejak napajet. Nebo to funguje na solarni ci atomovy clanek ?

Odhlédneme-li od toho, že solární i atomový článek JSOU též napájením, tak by bylo nejprve třeba ujasnit, kterou část ETCS máte na mysli (mobilku, stacionárku) a dále se zamyslet, co se stane, když ta která část ztratí napájení. Pokud si myslíte, že při ztrátě napájení libovolné části jede vlak vesele dál, tak o ETCS nevíte zhola nic.
neználek udivený
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.95.102.226
Odesláno Středa, 06. srpna 2008 - 10:05:53    Odkaz na tento příspěvek  

Vy jste vážně psycho..
To je takový zvláštní jev většiny (železničních) diskusních fór - navenek se spíše jeví jako diskuse takové vypečené terapeutické skupinky, kde si patent na rozum osobují různí fachidioti.

Mimochodem, Železniční odborníci - to je nějaká registrovaná sekta?
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1513
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 06. srpna 2008 - 10:34:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pjp: A dale, i kdyby s tim tam nekdo dosel treba i sekundo po te nehode tak to bylo POZDE, bo se pruser uz stal a ty lide (vcetne Vas ? ) jsou tam odtoho, aby se to nestavalo. Tolik je me konecne stanovisko.

Vaše konečné stanovisko jest pro běh věcí zcela lhostejné (a proto může býti směle zváno i nadále konečným). Ve skutečnosti jsou tam ti lidé proto, aby se to stávalo s přijatelnou četností, zejména pak s uvážením nákladů nutných na snížení té četnosti na ještě přijatelnější.
Sos_asdf_enter
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 93
Registrován: 7-2008
Odesláno Středa, 06. srpna 2008 - 10:40:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

neználek_u:
Opravdu nevím, kdo si osvojuje patent na rozum a kdo se prohlašuje za železničního odborníka. Já to určitě nejsem, ale troufám si tvrdit, že o ZZ něco vím. Jak moc, to musí posoudit jiní. Moji nadřízení si zatím nestěžovali.

Je zajímavé, že s lidmi jako Myšpulín se domluvím, i když o sobě tvrdí, že tomu nerozumí. Domluvit jsem se nakonec dokázal i s Oldcerrym, se Psem38 a dalšími. Ale s některými lidmi to prostě nejde.

Jak psal Drn v sekci Nehody, kompetentní lidé většinou na K-report nepíšou ani ho nečtou. To můžu jedině potvrdit, protože pár takových skutečně kompetentních lidí znám. Ale s kým si má člověk vyměnit názor, když ti kompetentní lidé na vás nemají čas? Když pominu různé žabomyší války, narážky a urážky, tak se tady člověk občas dozví i něco zajímavého. A to je ten důvod, proč sem stále ještě píšu.
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1368
Registrován: 7-2007

Odesláno Středa, 06. srpna 2008 - 15:41:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sos_asdf_enter: Jěště mě tak napadlo,když už prohlašujete že se se mnou dá domluvit:-)),nestálo by to za to udělat jěště jinou návěst. Myslím to tak, že pod dnešní návěstí PN je už toho moc. (vjezd na obsazenou ať už úmyslný či neůmyslný,porucha taková či maková, prasklá žárovka v návěstidle atd.) Vynávěstíme lecos (rychlosti) ale to jestli je vlaková cesta ok nebo ne, vynávěštěno není. Dejme tomu dnešní PN by návěstila vjezd na obsazenou,nebo k označení místa zastavení přenosnou návěsti,vjezd na volnou ale s nějako méně závažnou poruchou atd.,každopádně cesta zajištěna.U odjezdu by se povolilo zrychlovat jakmile by vlak minul poslední pojížděnou výhybku.
A třeba jen "kmitající červená" je to vše na levačku nic nefunguje ale potřebuju tě dostat do stanice. A tam třeba zpřísnit pravidla např rychlost max 20(tady bych viděl tu vaší opravu projetím koleje) a třeba zastavení před krajní výhybkou a její kontrola atd..
Ubylo by papírování, by se mohlo vypustit psaní rozkazů o vjezdu na obsazenou.A každý vjezd na obsazenou by byl návěštěn a pokud by zmizlo z SJŘ kolečko tak by při jakékoliv jiné návěsti mohl jet naplno až k místu zastavení.
Sos_asdf_enter
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 94
Registrován: 7-2008
Odesláno Středa, 06. srpna 2008 - 16:16:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Oldcerry: Teoreticky by šlo zavést jakoukoliv novou návěst, ale proč to dělat, když tu budeme mít ETCS level 2?

Velmi stručně a nepřesně, fuguje to následovně:

Vlak mine nějakou balizovou skupinu a nahlásí svoji polohu (PR) přes GSM-R do radioblokové centrály (RBC). Ta mu vydá povolení k jízdě (MA) v režimu úplného (FS) nebo částečného dohledu: statický rychlostní profil, pomalé jízdy, podmínky tratě a další informace platné od čela vlaku k nějakému hlavnímu návěstidlu (třebas 4km daleko). MA se přenese zpět na loko opět přes kanál GSM-R.

Palubní část (mobilka) ETCS si na základě přijatého povolení k jízdě a vlakových dat vypočítá dynamický rychlostní profil a umožní fírovi jízdu. Na pultu (DMI) se mu zobrazují potřebné údaje. Pokud strojvedoucí překročí varovnou rychlostní křivku, spustí se akustická indikace. Pokud následně překročí křivku maximální povolené rychlosti, spustí se provozní nebo nouzová brzda.

Možnosti ETCS jsou tedy velké a není třeba vymýšlet další návěstidla, tím spíš, že ETCS L2/L3 funguje i bez nich. Pokračování příště.
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2192
Registrován: 12-2005
Odesláno Středa, 06. srpna 2008 - 17:57:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No, ja uz se k tomu nechtel vyjadrovat, ale jedna poznamka pro jednoho pana, o kterem jsem mel lepsi mineni - kdyz nevim o cem se lidi bavi, tak jim do toho nekecam, bo to pak docela slusne vypada trapne.
A zbytek nekomentuji. Proc ? Komu neni z hury dano s funkci od eraru nedostane ...
A pokud si myslite, zrejme zcela vazne, ze ty Vase technologie jsou neco extra, tak to nerikejte moc nahlas, bo by se Vam nejedne clovek teto planety, soude podle toho co zde bylo predvedeno vcelku vklidu vysmal a nedalo by mu to ani moc prace.
A podvratna poznamka - ja uz JOPku i videl a nejednou a i vim jak funguje, vono me taky obcas neni co verit, ale to nekteri nepochopi. Podstatne je, ze to splnilo svuj ucel ...
Jo, a to ze jsem blazen o sobe uz vcelku uspesne tvrdim hodne let, takze taky nic co by stalo uz za zminku, tak nejak ... :-/
Pavel
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1369
Registrován: 7-2007

Odesláno Středa, 06. srpna 2008 - 19:47:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sos_asdf_enter:moc odborných slov na mojí makovici :-)) A jaký pak časový horizont je u toho dán, 20-30 let?? Jaksi by se musely všechny škopky reko. (pokud dobře chápu). Doufám, že mě tahle vymoženost mine.
Rick_hunter
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 681
Registrován: 2-2007

Odesláno Středa, 06. srpna 2008 - 22:53:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mohl by mi někdo vysvětlit (jednoduše), k čemu slouží toto udělátko:

Když je něco na všechno, je to obvykle na nic.
LOGISTICSERVIS, s. r. o. Moje stránky ICQ:423-810-243
Martin_cz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 343
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 07. srpna 2008 - 05:33:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rick_hunter: Jestli vidím dobře, tak je to srážkové čidlo pro elektrické ohřevy výměn.
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 195
Registrován: 7-2007
Odesláno Čtvrtek, 07. srpna 2008 - 08:21:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Oldcerry: Smíšený provoz vlaků vybavených a nevybavených mobilkou ETCS bude trvat ještě hodně let, předpokládá se, že 20 (docela jste se trefil ). Teprve potom bude možné demontovat návěstidla. V příštích pěti letech by se mělo mobilkou vybavit něco kolem 300 lokomotiv (přesné číslo bych musel dohledat). Tolik ke koridorovým tratím.

Na vedlejších tratích bude nejspíš použit radioblok. Buď se bude jednat o český výrobek s národními specifikacemi, anebo se koupí ETCS Low Cost (nízkonákladový ETCS, v podstatě Level 3). Z tratě úplně zmizí návěstidla, kolejové obvody a počítače náprav - nebudou potřeba.

Důležité z pohledu fíry je, že bude bezpečně dohlížena rychlost, a že vám to neumožní projet Stůj (EoA). A když vám pak k tomu Hajnej přidá AVV, tak to pak budete jenom mačkat tlačítko k odjezdu (s velkou dávkou nadsázky).

(Příspěvek byl editován uživatelem Signalman_77.)
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1521
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 07. srpna 2008 - 14:15:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Oldcerry: kupodivu je jedna návěst k mání a je i celkem snadno realizovatelná: rychle kmitavé bílé světlo. Za svoji maličkost bych ji doporučil použít právě pro ty případy, kdy je vlaková cesta ve zhlaví volná a zajištěná a problém je až dál (ve staniční či na traťové koleji). Fíra by si ve zhlaví nezašmodrchal oči a o to lépe by se mu koukalo, jestli je to dál volné či nikoliv.

SAE: tlačítko na rozjezd má u nás jen metro, s AVV se rozjíždí jako normálně na ARR *), tj. jízdní páka nebo pakeťák PVJS do souhlasu. Jinak souhlas.

*) teď mě napadlo, že na T47 a na žehličkách to tlačítko souhlasu je, ovšem čistě kvůli kompatibilitě s někdy docela klikatou historií...
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 957
Registrován: 8-2005
Odesláno Čtvrtek, 07. srpna 2008 - 14:35:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A to není vůbec špatnej nápad s ryhlo/pomalu kmitavou přivolávačkou.
U rakušáka jsem si všiml, že má Přivolávačku, tedy kmitavé bílé světlo a Opatrnou jízdu, kmitavé druhé červené světlo. I když jejich přivolávačka je spíš pro poruchu svícení dovolujicího znaku a Opatrná jízda je naše PN.
Oldcerry nezapomínej, že ETCS asi nepůjde uvázat na elektromechaniku a TEST, takže na našich dvou problematických úsecích 4.koridoru možná ani za 10 let nebude...
Martin
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 196
Registrován: 7-2007
Odesláno Čtvrtek, 07. srpna 2008 - 15:07:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Oldcerry, Hajnej, Martin2:
No, nápad to není špatnej. Každopádně stojí za úvahu. Jenom, aby si pak fírové nepletli pomalu kmitavou s rychle kmitavou..

Martin2: Co prosím? Někde za 4. koridoru zůstane TEST a elektromechanika?! Co se úvazku na ETCS L2 týká, ono by to zřejmě šlo. Sice blbě, ale šlo.
Mikulda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 374
Registrován: 3-2006
Odesláno Čtvrtek, 07. srpna 2008 - 15:13:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vzhledem k tomu, že na trati Marktredwitz - Schwandorf je ETCS uvázáno do různých zabzař:
- reléovka (Marktredwitz, Pechbrunn, Wiesau, Weiden, Wernberg, Schwarzenfeld, Irrenlohe)
- dynamika (Schwandorf)
- elmech (Windischeschenbach, Reuth, Nabburg)
- Estw (Neustadt)
tak by to asi mělo jít :-)
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 958
Registrován: 8-2005
Odesláno Čtvrtek, 07. srpna 2008 - 15:28:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Neříkám, že zůstane, ale za 10 let možná ještě bude chodit elmech v Heřmaničkách a TEST na Zámostí. Už jenom to, že tyto dva úseky si asi nově bude ČR platit ze 100% něco napovídá...
Martin
PAUL RED ADAIR
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.85.188.73
Odesláno Čtvrtek, 07. srpna 2008 - 15:28:20    Odkaz na tento příspěvek  

ad Mikulda:

No, vzhledem k definici (blokovému schématu) ETCS je tam naprostá nezávislost na konkrétním druhu staničního/traťového zab. zař, druhá věc je reálná praxe neb takové napojení elektromechaniky s plechy a pravítky na centrálu RBC v úrovni 2, jestli to Němčourovi fakt spolu bez problémů chodí, tak před ním smekám klobouk...
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 198
Registrován: 7-2007
Odesláno Čtvrtek, 07. srpna 2008 - 15:48:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mikulda: To mě neříkáte žádnou novinku. Taliáni se potýkali s tím samým problémem u VZ SCMT, což je takový zakuklený ETCS L1. Také tam mají navázané reléovky a elektromechaniky.

On je však velký rozdíl udělat úvazek RZZ / Emch na level 1 a level 2. V úrovni 1 se v LEU sleduje stav určitých relé (např. světelná relé nebo jejich opakovače). Je zde pouze elektrická vazba. V úrovni 2 potřebujete bezpečnou datovou vazbu, a to vede k vývoji nějakého "A/D" převodníku (samozřejmě fail-safe), což může být problém. Data pro RBC musí být v určitém formátu apod.
Sos_asdf_enter
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 95
Registrován: 7-2008
Odesláno Čtvrtek, 07. srpna 2008 - 17:03:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pjp: kdyz nevim o cem se lidi bavi, tak jim do toho nekecam, bo to pak docela slusne vypada trapne

No to jsem rád, že jsme se konečně domluvili . Mě by ani nenapadlo Vám mluvit do řízení letového provozu, když tomu nerozumím. A od Vás bych očekával analogicky to samé, ale v opačném směru.

soude podle toho co zde bylo predvedeno

Ono, bohužel, nebylo předvedeno vůbec nic. Jenom jsem velmi stručně a nepřesně informoval Oldcerryho, jak to zhruba funguje. Pokud chcete kritizovat ETCS, nastudujte si alespoň Subset 026. Je to poměrně tlustá bichle, ale je ke stažení na netu zdarma.
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1523
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 07. srpna 2008 - 18:10:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Signalman: už vidím v barvách zpožďovací obvod na elmech, který definuje nejkratší možnou dobu zrušení závěru po shození volnoznaku, aby byla v lati s expiračkou MA...
Tím proboha netvrdím, že to nejde, jen demonstruji, jak by tam ten interface zanesl věci na elmech dosud nevídané.
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1370
Registrován: 7-2007

Odesláno Čtvrtek, 07. srpna 2008 - 18:56:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Signalman_77: !..něco kolem 300 lokomotiv .." No nazdar hodiny, tak tomu přeci neuteču:-))
Hajnej: Tak to bych se radši přimlouval za tu kmitavou červenou. Záměna rychle /pomalu kmitající bílé je snadná.
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 199
Registrován: 7-2007
Odesláno Pátek, 08. srpna 2008 - 08:24:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hajnej: Nutnost shody MA s návěstními znaky byla předmětem mnoha diskuzí. Některé železnice požadují "přesnou" shodu MA, jiné nikoliv. U nás půjdeme tou druhou cestou (nic proti tomu). Proč také omezovat MA kvůli prasklé žárovce, že..? Další důvod může být polocentralizovaný AB, kdy ve stanici nejsou info o návěstních znacích AB.

Osobně moc nevěřím, že se u nás někde bude dělat úvazek Elmech na ETCS. Alespoň na koridorových tratích ne.

Olcerry: Vy jezdíte pro Cargo?
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1371
Registrován: 7-2007

Odesláno Pátek, 08. srpna 2008 - 09:12:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Signalman_77: Tady bych si dovolil, že jsem 1. cargo fíra. Ne tedy jako že bych byl tak dokonalý to vůbec ne, ale hlásil jsem se do Carga asi první a celou dobu jsem horoval za jeho vznik. Bohužel jsem netušil co se dostane k moci. Já jsem tak naivní bloud...

(Příspěvek byl editován uživatelem oldcerry.)
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1527
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 08. srpna 2008 - 09:18:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Oldcerry: dovolil bych si oponovat. Tahle nová Pn je více povolující znak než "stará" Pn, kdežto kmitavá červená působí naopak restriktivnějším dojmem. Kdo to nerozliší, tak se bude chovat jako při pomalé.
To nemluvím o tom, že by se při ní mohla dokonce zhášet červená.
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1372
Registrován: 7-2007

Odesláno Pátek, 08. srpna 2008 - 09:38:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hajnej : To prosím klidně oponujte.:-)) Beru to ze svého pohledu (jednostraného). Kmitá bílá... vše je ok, jen jedu na obsazenou,a nebo je závada jen takového charakteru která není provozu nebezpečná. Po minutí obvodu přilehlých výměn a dobré dohlednosti, mohu jet dle znaku dalšího návěstidla. Při odjezdu se nemusím plácat 40 až k vjezdu z opačné strany. Kmitá červená... mohu čekat cokoliv včetně špatně postavené výhybky, obsazené záhlaví,lom koleje atd.. pojedu krokem a budu zatraceně ve střehu...To jen tak například. Samozřejmě by se to muselo dosti ošetřit a upřesnit. Co, kdo a jak při této návěsti by musel dělat. Včetně jejího zdůvodnění použití atd...
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 202
Registrován: 7-2007
Odesláno Pátek, 08. srpna 2008 - 09:55:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bohužel jsem netušil co se dostane k moci.

No Vy si neberete servítky :-))
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1529
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 08. srpna 2008 - 11:36:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Oldcerry: jenže vy nedodržujete základní pravidlo pro zavádění nových návěstních znaků: starému znaku přisoudíte více povolující význam a původnímu významu přidělíte nový znak.
To by totiž znamenalo nejdřív zavést všude kmitavě červené přivolávačky (a čím ji dám, praskne-li červená) a teprve potom by se mohla začít používat kmitavá bílá v naznačeném významu. Jinak je to o průser.
Proto současná přivolávačka znamenající hlídat všechno musí zůstat tak jak je a nový znak musí být ten jiný, přičemž má-li být víc povolující než pomalu kmitavá bílá, tak nic jiného intuitivně srozumitelného než rychle kmitavá bílá už volného není (podobně jako rychle kmitavá žlutá/zelená je víc povolující než pomalu kmitavá žlutá/zelená).

Mimochodem, kmitavá červená už historicky byla použita na ranžíru ve smyslu "teď zastav", což mi rovněž přijde intuitivní.
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1373
Registrován: 7-2007

Odesláno Pátek, 08. srpna 2008 - 12:50:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Signalman_77:Použil bych mnohem drsnějších výrazů. Ale protože potřebuji jěště 2 roky vydržet, tak zatím nemohu být konkrétnější.Ale věřte mi, že je to někdy do nebe volající.Provozních příkladů bych mohl uvést celou řadu, od těch diskutabilních až po ty s tisícovými škodami.Pak se mohou obchodníci(musím uznat,že dělají co mohou) snažit sebevíc, stejně to jde do kytek.Ale to sem nepatří...
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1374
Registrován: 7-2007

Odesláno Pátek, 08. srpna 2008 - 13:05:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hajnej:"..základní pravidlo .." No dejme tomu.Tak to vyřeším selskyblbě. PN to co jsem navrhl a než budou kmitající červené řešim to "V" či "Pv". Existují vysílačky,telefony:-)).Aspoň by se někdo dokopal k tomu aby ty vaše pimprlátka fungovali trochu spolehlivěji. :-))
"...(a čím ji dám, praskne-li červená).." co takhle výše uvedeným:-))
"..kmitavá červená už historicky.." ano naprosto proti předpisu!! v ustanovení místního významu ve vjezdu Phy - Vrš.
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1531
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 08. srpna 2008 - 13:43:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Oldcerry: jděte všichni s tím "proti předpisu" už někam ke všem čertům !!!
Proti kterému předpisu? Proti D1? Ona ta kmitavá červená byla nějak v rozporu s významem návěsti Stůj, která nařizuje zastavit vlak nejpozději v úrovni návěstidla (nebo těch 10 m před, no)?!? Ona přece jen říkala zastavit teď hned a netáhnout to až ke klacku, čili nijak neměnila význam červené definovaný v D1, tudíž s ní nemohla být v rozporu.
Mimochodem to nebyla jedna kmitavá červená, jak by se z UMV mohlo zdát, byla to ještě jedna (spodní) červená navíc (návěstidlo bylo Č-B-Č).

Jinak to, že je takovéto místní specifikum v UMV v SJŘ a ne v D1, jako když magor Sedlář pár let před přeložením tratě nacpal krasíkovské pruhy do D1, naopak považuji za rozumné - proč bych tím měl hnojit mozek někomu, kdo tam v životě nepojede?
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1375
Registrován: 7-2007

Odesláno Pátek, 08. srpna 2008 - 13:52:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hajnej: jediný co jsem slevil o proti dnešní PN je že pokud bude mít fíra přehled! a uvidí volnou kolej a další návěstidlo s normální návěstí nemusí jet jak blb 40. To samé při odjezdu.Takže jakej průšvih by mohl nastat?? Nebo si opravdu myslíte že jsme naprostí idioti?? Bude vědět že cesta je v pořádku.
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1532
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 08. srpna 2008 - 14:43:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A to je reakce na kterej můj příspěvek? Nějak nevidím souvislost...
Jestli na 1529, tak je šumafuk, že slevujete "docela málo", podstatný je, že slevujete.
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1376
Registrován: 7-2007

Odesláno Pátek, 08. srpna 2008 - 15:08:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hajnej. nějakej prudkej ne? :-))(Kmitavá červená nebyla vůbec nic! Maximálně tak pochybná návěst :-)))Koukám člověče, že jednou jste předpisář a jednou zas ne. Vy si to taky kroutíte jak se vám to hodí :-))Vás by člověk rozebral, trocha rýpnutí a jste na součástky :-)) S vámi na pivo nejdu, neboť by pro vás přijeli se sítěma a nebyli by to rybáři :-))
Já si tedy nepamatuji, že by tam byli dvě červené, ale to se mohu opravdu plést.
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1377
Registrován: 7-2007

Odesláno Pátek, 08. srpna 2008 - 15:14:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hajnej: Už slevovat nebudu, dělejte si s těma barvičkama co chcete. Já jezdím tak abych se vrátil domu bez újmy na zdraví a s příslušně vydělaným obnosem. A pokud furt budete vy a vám podobný vymýšlet další a další vylepšení, tak se taky dočkáte toho že bude bezpečno absolutně. Neb na kolejích nepojede nic. Ale budou hrát koleje všemi možnými signály..., jen ty vlaky budou chybět.
Mikulda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 380
Registrován: 3-2006
Odesláno Pátek, 08. srpna 2008 - 15:47:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Olcerry: Byly tam dvě červené a jsou dodneška. Akorát že už k nim nic nejezdí.
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1378
Registrován: 7-2007

Odesláno Pátek, 08. srpna 2008 - 16:39:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mikulda : se nehádám :-))My jsme jezdili vždy z druhé strany takže to vím jen z UMV.
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1533
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 09. srpna 2008 - 20:36:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Oldcerry: klídek, ty dvě červené tam fakt byly. Jednou jsem to viděl na vlastní oči při venčení synátora a pro připomenutí to mám ve schémaťáku.

Jo, ve středu asi jedu 632 z Tábora, nemáte šichtu...?
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1379
Registrován: 7-2007

Odesláno Neděle, 10. srpna 2008 - 09:01:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hajnej:"..ty dvě červené tam fakt byly." Šak se nehádám.
Bohužel ne. Copak, jedete si prohlédnout zákopovou válku ála přestavba Tb? Nechte doma flintu. (Nevím proč, ale zelené kamizolky mají jednu nepěknou vlastnost která se nazývá pálím na vše co se mele a pak zjišťuji co jsem ulovil.:-)).Pokud se však budete pohybovat v pupíkově v úterý od oběda do noci je možné že vás ulovím :-)).
Parmezano
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 61
Registrován: 5-2008
Odesláno Neděle, 10. srpna 2008 - 18:37:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

kmitavá červená viz: http://uloz.to/650287
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 203
Registrován: 7-2007
Odesláno Pondělí, 11. srpna 2008 - 07:01:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Oldcerry: Dával jsem si trochu načas, než se mně ten Váš návrh uležel.

Pomalu kmitavé bílé bych nechal stejný význam, jako doposud. Jakákoliv změna ve významu této návěsti by způsobila víc škody, než užitku.

Pokud potřebujeme méně restriktivní návěst, než je PN, přikláněl bych se k zavedení rychle kmitavé bílé. Je otázkou, jak často by tato návěst byla využita, a za jakým účelem. Chápu, že se nechcete courat čtyřicítkou, když k tomu není důvod. Na druhou stranu, pokud není jistá volnost koleje, moc bych to s to rychlostí nepřeháněl...

Mně zatím napadá pouze jeden případ, kde by rychle kmitavá bílá byla na místě: APN (automatická PN). Tu lze použít pouze při selhání návěstních obvodů, ale při zajištěné VC.

Docela jste na to káp: "dělat ty cimprlátka trochu spolehlivější". Jak známo, spolehlivost ZZ nepřímo ovlivňuje i bezpečnost. Bohužel neznám euronormu, která by stanovila konkrétní požadavky na spolehlivost (pohotovost) ZZ. Nezávazné cíle byly určeny v projektu Eurointerlocking.
Mirekm
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 902
Registrován: 1-2004

Odesláno Pondělí, 11. srpna 2008 - 07:22:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já osobně bych zavedl vjezd na obsazenou kolej s lepším zabezpečením než PN. Dělá se to poměrně často a není to nic nouzového. Co takhle postavit od vjezdu normální posunovou cestu?
Ta rychle kmitavá bílá by se mohla uplatnit také třeba v případě, že na návěstidle praskne žárovka v horní žluté. Ale to je asi ta automatická PN, ne?
Svět není jednobarevný, to pouze lokomotivy ČD Cargo.
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 204
Registrován: 7-2007
Odesláno Pondělí, 11. srpna 2008 - 07:46:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě poznámku:
U návěsti PN na vjezdu fíra dopředu neví, zda pojede po rovné nebo do odbočky. Takže rychle kmitavou bílou použít pouze pro JC po rovné..?

Mně nějak pořád uniká význam toho zlepšováku. Co se tím zrychlí? A je přípustné jezdit rychle, pokud není zaručeně volná kolej?!?

(Příspěvek byl editován uživatelem Signalman_77.)
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 205
Registrován: 7-2007
Odesláno Pondělí, 11. srpna 2008 - 07:56:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mirekm: Ale my tady řešíme trochu jiný problém - PN z pohledu strojvedoucího.

Normální PC u reléovek a potom PN - nemám námitek. Na JOP takovou věc dělat nemusíte, protože zde postavíte nouzovou jízdní cestu, která má svůj začátek a konec (s výjimkou případu Test s JOP-kou).

..ano, to je ta APN. A nemusí to být pouze horní žlutá.
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1382
Registrován: 7-2007

Odesláno Pondělí, 11. srpna 2008 - 08:54:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Signalman_77: uleželo,dozrálo :-)). Tak dejme tomu rychle kmitavá bílá.Ukecali jste mně:-))
"Chápu, že se nechcete courat čtyřicítkou, když k tomu není důvod..." No a já se dnes musím i když výpravka ví že kolej volná je. Správně funguje KO a jen praskla žárovka. A u odjezdu je to jěště zbytečnější.Zvážit všechny pro/proti si netroufám, můj pohled je příliš jednostraný. (spíš jsem líný).
Ale jedno by šlo už teď.Zavedením na obsazenou jedině na PN tak by mohly zmizet z předpisu bláboly ohledne zpravení rozkazem a hlavně SJŘ a o to mi jde. Takže bych pokud bych jel na jinou návěst než PN tak jedu na volnou. A ne jako dnes kdy jedu na žlutou(či dokonce na zelenou) a musím předpokládat obsazení koleje hned za námezníkem.
Je taky pravda, že kdybychom my jezdili místo 35/40 opravdu 10/15 tak by se rychle někdo začal zabývat tím jestli není těch použití PN nějak moc časté a dlouhodobé.:-))
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 206
Registrován: 7-2007
Odesláno Pondělí, 11. srpna 2008 - 09:30:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Oldcerry: Takže teď vlak na PN nemůže vjet na obsazenou bez spravení rozkazem? Můj pohled je také jednostranný, chybí mně provozní zkušenost. A předpisy znám jen dost provrchně. Chtělo by to, aby se do naší debaty zapojil Martin2 nebo někdo podobný..

Je taky pravda, že kdybychom my jezdili místo 35/40 opravdu 10/15 tak by se rychle někdo začal zabývat tím jestli není těch použití PN nějak moc časté a dlouhodobé.

Na tom něco je. Vyprávěl mně jeden můj kamarád fíra, že viděl pendolino projíždět Ústí n. Orlicí 7 minut -> na PN.
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1383
Registrován: 7-2007

Odesláno Pondělí, 11. srpna 2008 - 10:17:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Signalman_77:"..Takže teď vlak na PN nemůže vjet na obsazenou bez spravení rozkazem?.." Právě že může. Je moc variant kdy se jede na obsazenou (rozkaz,SJŘ) aniž by na to byl fíra upozorněn návěstí. To je jen nápad jak zjednodušit předpis. To se ZZ nemá moc společného.
"Na tom něco je.." To si pište. Nejsem šprajcák ale jednou jsem byl popuzen když za silné mlhy nebylo včas postaveno.Předvěst na výstrahu. klepnutí do 10 (výhoda ARR) a pak hezké ploužení až k odjezdu (vjezd taktéž na výstrahu). To bylo křiku do vysílačky a mávání výpravkou.:-))Prej něco o R a Os :-))..Jo holenkové 600m kalounek než se proplouží nadělá svoje :-)).No a jaksi pak tento dotyčný už zvládl lecos a dokonce i pochopil že Nex je rychlejší jak R :-)). Bez jakékoliv písemné formy si člověk ujasní, že pokec se signalmanem před Nex, jedoucím 90km/h s utahaným fírou, není to pravé ořechové.
Mirekm
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 903
Registrován: 1-2004

Odesláno Úterý, 12. srpna 2008 - 08:00:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Signalman_77: Asi jsem to nenapsal dost přesně. Jde o to, že fíra bude vědět, že výhybky jsou přestaveny správně a cesta je zabezpečená a volná. A pro výpravčího to má výhodu v tom, že staví normální cestu, nezavádí nouzový závěr a pak ho nemusí rušit, navíc může cestu postavit déle dopředu.
Svět není jednobarevný, to pouze lokomotivy ČD Cargo.
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 207
Registrován: 7-2007
Odesláno Úterý, 12. srpna 2008 - 09:15:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mirekm: Co takhle postavit od vjezdu normální posunovou cestu?

Zřejmě jste myslel PC od světelného označníku (první Se za vjezdem)? A jak zabráníte rozsvícení Se? Na RZZ proč ne, na JOPce s ES k tomu nevidím důvod. ES se samo pokusí zajistit všechny podmínky a vypíše ty nesplněné.

Ta automatická PN na JOP funguje (má fungovat) následovně: Výpravčí postaví VC. Pokud je porucha pouze v návěstních obvodech, zařízení automaticky rozsvítí PN. Výpravčí se o nic nestará, pouze je mu tento stav indikován. Fíra samozřejmě neví, zda je to obyčejná PN nebo automatická - se zajištěnou VC. A proto by se možná hodila ta rychle kmitavá bílá. Rychlost přes výhybky by však měla zůstat 40, protože fíra neví, zda pojede po rovné nebo do odbočky. Jinak by bylo možné rychle kmitavou bílou použít při jízdě po rovné, místo návěsti Výstraha (na vjezdu i odjezdu), ale předchozí varianta je lepší.

Oldcerry: Domnívám se, že rychlou kmitavou bílou by bylo dobré použít jen při všech splněných podmínkách, místo návěsti 40 a výstraha. Obsazená staniční kolej není splněná podmínka. Pokud potřebujete návěst typu "vjezd na obsazenou" přikláněl bych se k použití pomalu kmitavé červené. Chvíli mně trvalo, než jsem Vás pochopil . Opravdu by nebylo od věci si o tom promluvit s nějakým předpisářem.
Marcik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 82
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 12. srpna 2008 - 10:13:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

S_77: Světelný označník směřuje ven za stanice. Mirekm zřejmě myslel postavit PC od prvního Se (směřujícího do stanice) za vjezdem přes výhybky až na staniční kolej (ta ovšem při PC být volná nemusí). Potom fíra vidí na vjezdu Pn a dál postavenou PC, tzn. ví, že výhybky jsou pod závěrem - obdobně bych to viděl při APn (rychle kmitavé bílé), kde to navíc pozná už na vjezdu a ne až u prvního Se. Dneska se fíra o nouzovém závěru na ES nemá šanci dozvědět...
Koudy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2295
Registrován: 3-2004

Odesláno Úterý, 12. srpna 2008 - 11:12:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Měl bych dotázek k čl. 8.1.1 c) v TNŽ 342620 (výluky protisměrných cest na kolej, kde je méně jak 20m mezi klacky). Od kdy toto cca platí? Zajímá mne to totiž u konkrétní stanice - Veselí nad Luž., 5.SK dělená cesťáky, které jsou na stejné úrovni. Je tam číslicovka, tuším cca z roku 1995. Tehdy to ještě neplatilo(zřejmě pravděpodobnější) nebo nelze současně zajíždět na obě části 5.SK? Díky.

Ať máme dost sil přestát věci, které přijdou...

http://www.brnosim.wz.cz
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 210
Registrován: 7-2007
Odesláno Úterý, 12. srpna 2008 - 11:58:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Marcik:
Já to chápu, jenom se mně nějak nezdá ta návěst "Posun dovolen" na prvním Se za vjezdem. Ta přece platí jenom pro posun a ne pro vlaky!? Z pohledu lepšího "zabezpečení" PN: u RZZ nemám námitek, ale v případě ES nevidím žádný velký přínos. NJC jsou už teď v ES ošetřeny dobře a navíc zde bude ta APN.

A s tím světelným označníkem máš asi pravdu. Měl jsem ten dojem, že se zde dávají dvě Se vstřícně - kvůli posunu za označník a PMD. Ale jistý si tím zrovna nejsem.
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 211
Registrován: 7-2007
Odesláno Úterý, 12. srpna 2008 - 12:04:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jaké jsou vlastně povinnosti strojvedoucího při jízdě na PN přes výhybky? Za správné postavení výhybek při jízdě na PN přece zodpovídá výpravčí..!

PS. Hloupá otázka, já vím. Určitě bych to našel v dé dvojce, ale mně se teď o dovolené opravdu nechce .