Diskuse » Archiv 2019 » Železnice » Tratě na jihozápadní Moravě » Archiv diskuse Tratě na jihozápadní Moravě do 24. 03. 2019 předcházející | další

Archiv diskuse Tratě na jihozápadní Moravě do 24. 03. 2019

dolů
   autor příspěvek
Neděle, 17. února 2019 - 20:35:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1998
Registrován: 12-2007
Tak jsem se byl dnes podívat na prodlouženou stanici Mikulov a je to vskutku hezký pohled [vypravci] Dnešní 561 dlouhý vlak by zde v pohodě vykřižoval, ale zvládkul to bez Křižování až do HnJ. Cílem vozů je Grešlové Mýto.


(Příspěvek byl editován uživatelem 771068.)
Všechno se točí kolem své osy, jen my se točíme kolem peněz...
Úterý, 19. února 2019 - 00:12:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 962
Registrován: 1-2010
Dám sem pár postřehů z uplynulého týdne.

Ve středu 13. 2. jel ze Slovenska do Moravských Budějovic vlak vezoucí prázdné vozy na dřevo. Vlak byl trasován přes Břeclav a Znojmo a měl cca 520 m. Výpravčí ve Znojmě vše po štrece zařídili, aby vlak nemusel být dělen na 2 části, přičemž se v předstihu spojili i se strojvedoucím. Dopravce měl půjčenou lokomotivu 749 039 (pronájem minimálně 10 tis. Kč na den) a s největší pravděpodobností neměl ani vlastní strojvedoucí. Možná proto byl zájem na tom, aby byl vlak za každou cenu rozdělen (více výkonu pro externí strojvedoucí / delší doba pronájmu). Trasu Břeclav – Znojmo – Moravské Budějovice tak jeli na 2x a po cestě zpátky pro druhou část to navíc vzali přes Brno (asi aby se strojvedoucím pohodlněji střídalo). Lokomotiva mohla být ještě tentýž den před půlnocí zpátky v Kolíně, namísto toho tam přijela skoro o 24 hodin později. Toto je v poslední době na Znojemsku na denním pořádku. Mnohdy mi připadá, že zaměstnanci SŽDC se aktivně snaží, aby se dopravcům co nejvíce snížily náklady, ale dopravci za každou cenu chtějí, aby se jim to co nejvíce prodražilo (zbytečné dělení vlaků, nesmyslné závleky, atd.). O několika zarážejících příkladech jsem se tu rozepisoval minule, nebudu se opakovat (opět by bylo o čem psát).
První část vlaku tedy jela 13. 2. večer. Zde fotka ze Znojma:


Druhá část pak jela 14. 2. odpoledne. Do Znojma vlak přijel ve 14:32 a výpravčí ve Znojmě se se strojvedoucím domluvili, že ho ve 14:47 mezi osobáky hned pošlou nahoru, aby za to vzal, a do 15 minut tam byl. Jelikož měl nějakých 250 tun, tak to neměl být žádný problém (stejná mašina tam před 20 lety tahala stejně těžký rychlík za 14 minut). Strojvedoucí souhlasil, a tak ho tam pustili. Já ho viděl asi 4 km za Znojmem, jak si jede tak 40 km/h na nějaký 4 – 5 stupeň (chtěl jsem ho tam fotit, ale protože ho pustili dříve, tak jsem to nestihl). Na Olbram jel nakonec 21 minut, a osobáku dal 7 minut. Výpravčímu pak strojvedoucí prozíravě nebral ani telefon. Výpravčí pak dostal dispečerský příkaz z Přerova, a pravděpodobně ho to bude něco stát. Říkal, že příště se na ně může vykašlat, a pojedou nejdříve v 17:50. Už jsem to psal několikrát, že v tomto úseku chybí AHr jako sůl. Výpravčí pak za to, že se snažil udržet nekvalitně navrženou infrastrukturu konkurenceschopnou, bude po zásluze potrestán. Geniální. Alespoň pak člověk vidí, že ne vždy je to černobílé, a mnohdy si dopravci (jejich vypůjčení strojvedoucí) mohou za nevstřícné chování ze strany výpravčích sami. Další věc je, že dříve se na štrece točili pořád ti stejní strojvedoucí, všichni se znali, a výpravčí věděli, kdo jak jezdí a koho si můžou dovolit do které díry pustit. Dnes tam jezdí kdekdo na kdejaké lokomotivě, a výpravčí vůbec neví, jestli je strojvedoucí schopný, případně jestli nemá za úkol šetřit rozpadající se vypůjčenou lokomotivu, a jet pomalu. A když to pak odhadne špatně, tak dostane okamžitě flastr. Výpravčího to naštve, bude záměrně dělat vše opačně, odnesou to třeba úplně jiní dopravci se schopnými strojvedoucími. Pak se pro změnu naštvou tito strojvedoucí, že nebyli vpuštěni do nějaké komfortní díry, a příště to raději vezmou 100kilometrovým závlekem, aby se problematickému místu vyhnuli. A ve finále to skončí v kamionech. Kdyby byl dopravce / strojvedoucí charakter, tak výpravčímu ten flastr zaplatí a omluví se mu. Ze strany SŽDC by pak zase výpravčí (popřípadě signalisté, výhybkáři) měli být odměňováni za to, že například ve stanici vykřižují delší vlak, atp. Měly by se hledat cesty, jak udržet infrastrukturu s nekvalitními parametry konkurenceschopnou, a nikoliv se to snažit ještě více zabetonovat.
Tady je příjezd druhé části do Znojma:


Vlak jel ze Znojma obratem na Olbram (viz výše), kde se křižoval s odpolední raketou z Jihlavy. Ta pak jela po zpožděném Os do Znojma:


V ŽST Grešlové Mýto jsem pak v sobotu 16. 2. fotil další odpolední raketu z Jihlavy do Znojma. Nakládalo se zde asi 14 vozů dřeva (ČDC) a na nejdelší předjízdné koleji stál odstavený šrot ČD Cargo (na fotce vlevo). Tento šrot sem byl dovezen 1. 12. 2018, když už všichni věděli, že se na celé trati v následujících 2 letech má nakládat jak o život. Za dovezení šrotu jsou zodpovědní konkrétní lidé, a neměl by být problém zjistit si jejich jména, a poslat jim za to nějaký pěkný flastr (tady by to bylo na místě). Foto odpolední rakety:


V neděli 17. 2. pak jel ze Slovenska do Grešlového Mýta vlak na nakládku dřeva dlouhý 561 m. Dopravcem byl ODOS. Strojvedoucí si ve Znojmě předem domluvili odstavení vlaku, který nemohl jet až do Grešlového Mýta, protože tam stál odstavený šrot ČD Cargo (jestli tohle není házení klacků pod nohy konkurenci, tak už nevím, co je). Dopravce ODOS tak musel ve Znojmě čekat do druhého dne, až mu ČDC uvolní alespoň manipulační kolej. I tak ale musel polovinu vlaku nechat ve Znojmě, protože „místo na odstavení“ stále zabíral šrot ČDC, který evidentně nikdo nikam odvážet nehodlá. Trochu krkolomné bylo i trasování vlaku z Břeclavi do Znojma. Vedoucí dispečer z Přerova dopravci ODOS řekl, že pokud neojedou z Břeclavi do 14:00, tak je na trať tak dlouhé nepustí, a budou to muset v Břeclavi rozdělit. Při pohledu do GVD toto nařízení vyzní vtipně, protože při odjezdu ve 14:00 vlak dojede o 3 km dále do Bořího lesa, kde stejně vyhnije kvůli protijedoucímu Os (a navíc se bude muset zbytečně rozjíždět do kopce). Vlak mohl vyjet klidně ve 14:40, a stejně by dojel na to stejné křižování do Hrušovan. Kdyby to nestihli, tak mohli jet klidně později, přičemž v nejhorším možném případě by si hodinu postáli v Mikulově. Dopravce to nakonec stihl, přičemž vlak v Břeclavi otočil za 5 minut (měl postrk, takže to problém nebyl) a z osobního odjel přesně ve 14:00. Měl však v plánu drobný posun v Břeclavi, který ale kvůli nesmyslnému nařízení nestihl (potřebovali si tam prohodit nějaké vozy). Tady jde vidět, že by to pánové v Přerově měli raději nechat na provozních v Břeclavi a výpravčích na štrece, kteří, když už nic jiného, alespoň vědí, jak mají dlouhé stanice a znají také délky jízdních dob a konstrukci GVD. Fotka vlaku při průjezdu Mikulovem je v příspěvku nade mnou.

Ještě přidám fotku dnešního Znojma od kolegy. Příjezd zpožděného Mn 82741 od Jihlavy:


K tomu teď v Jihlavě a H. Brodě stojí cca 800 m na Šatov (24 stříbrných Habbillnsů, nějaké řezivo a dřevo) a 100 m do Znojma (kontejnery). V Jihlavě je kromě toho ještě cca 900 m tratí na Okříšky a okolí. Zítra by si ve Znojmě chtěl nějaký další dopravce odstavit vlak dlouhý cca 450 m. Z fotky to vypadá nereálně, ale když si ČD Cargo pořádně zaplní ty volné prostory, tak se tam místo najde. Posun ČD Carga ve Znojmě je kapitola sama pro sebe. Od sobotního odpoledne do pondělního rána tam přijely na rozposunování 4 vlaky. Vlaky mohly být rozházeny a část zátěže mohla být dokonce v pondělí ráno pryč, ale nikdo na to nesáhl a první, na koho to padlo, byli dva posunovači, kteří přišli v pondělí na osmou do práce. Ti navíc už z principu nebudou dělat nic navíc, protože na takovou fušku tam dříve byli 4 posunovači a stálá záloha. Manageři od ČDC by se měli co nejdříve probrat, protože ta zvýšená zátěž si vyžaduje také více lidí v provozu. Minimálně by měli zajistit, aby ve Znojmě byli posunovači až do odpoledne (i v sobotu), zátěž z rakety mohla být hned po příjezdu rozšibována, co nejdříve odjela a nepřekážela tam dalším dopravcům.

Všechny fotky z tohoto příspěvku a několik dalších v plném rozlišení zde.
Ještě doplním svůj komentář k situaci se dřevem. Je pěkné, že to jezdí vlakem. Vůbec se mi ale nelíbí, že se tu mají zachraňovat lesy tím, že se praktiky všechny vykácí. Vsadím se, že kůrovec šířící se po celé republice bude záhadným způsobem respektovat hranice, a v Rakousku „záchrana“ lesů spočívající v jejich likvidaci nutná nebude.
www.koudsk.estranky.cz
- vše o nákladní dopravě v okolí Znojma
Úterý, 19. února 2019 - 08:42:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7106
Registrován: 8-2007
Koudsk: Výpravčí pak dostal dispečerský příkaz z Přerova, a pravděpodobně ho to bude něco stát.

Tak podle mého měl ten vlak vypracován jízdní řád a jízdní doby mezi stanicemi.Pokud měl jízdní dobu 21 minut a výpravčí si myslel,že to ujede za 14 minut(protože to před 20 lety tak jelo) je jeho postih adekvátní.Pokud vlak prodloužil jízdní dobu o 7 minut,nemůže za to výpravčí.
Úterý, 19. února 2019 - 09:09:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 963
Registrován: 1-2010
Apollo_17: Ano, tou teoretickou trasou spočítanou kdoví na jaké vozidlo by to ještě šlo omluvit v případě, když by strojvedoucí předem výpravčímu neslíbil, že za to vezme. Když by řekl, že za to nevezme a pojede podle teoretické trasy, tak by ho tam výpravčí nikdy nepustil. Samozřejmě, že si to strojvedoucí obhájí, ale ať se pak chlapec nediví, když ho zlí výpravčí příště nechají někde shnít. Pokud měl strojvedoucí problémy, tak měl alespoň zvednout telefon a oznámit to. Skutečnost, že pak přestal komunikovat, mluví za vše.
www.koudsk.estranky.cz
- vše o nákladní dopravě v okolí Znojma
Lokofanda
Úterý, 19. února 2019 - 11:14:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3042
Registrován: 4-2006
Koudsk: Píšeš o "šrotu" na Grešle, ale trošku mi nejde do hlavy, že by si snad dopravce mohl vozy určené k deponii odstavit, kde a kdy se mu zamane. Nemusí to někdo od SŽDC povolit?

Manageři od ČDC by se měli co nejdříve probrat, protože ta zvýšená zátěž si vyžaduje také více lidí v provozu.
Tady taky může být problém personální, lidi nazbyt nejsou...
Úterý, 19. února 2019 - 13:08:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1076
Registrován: 11-2004
Koudsk: Čistě nedrážní reakce na nedrážní poznámku "...kůrovec šířící se po celé republice bude záhadným způsobem respektovat hranice..."
- je možné, že kůrovec bude do jisté míry respektovat hranice, ale nebude to záhadným způsobem. Kůrovcová kalamita (kromě měnícího se klimatu) ukazuje chyby hospodaření v lesích za minulých desítek let. Stejně, jako jsou z leteckého snímku jasné hranice mezi ČR a Rakouskem ve struktuře zemědělské krajiny, tak podobný (ačkoli na první pohled nikoli tak patrný) je rozdíl ve struktuře lesů. Zvýšená pestrost dřevinné skladby, která je odolnější vůči napadení kůrovcem je dána především menšími vlastnickými celky lesních pozemků. Krajina tak poskytuje mnohem stabilnější prostředí i díky topoklimatickým podmínkám (zadržení více vody.) Omlouvám se ostatním za OT.
Úterý, 19. února 2019 - 17:00:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 964
Registrován: 1-2010
Lokofanda: Jasně, že jim to na SŽDC někdo konkrétní povolil. Nikde taky nepíšu, že za to jsou zodpovědní jen lidé z ČDC [wink] Ona je ta situace ještě vtipnější v tom, že šrot byl na podzim už jednou odvezen. Tehdy tam nakládalo IDSC, a ČDC ještě ten den poslalo z Jihlavy mašinu, která šrot odvezla do Jihlavy. Jakmile situace přes zimu utichla, tak byl šrot přivezen zase zpátky. Nechápal jsem, jak to někoho mohlo vůbec napadnout. V nejbližších hodinách by měl být šrot zase odvezen. Řekl bych, že samotné Cargo by mělo zajímat, kdo je za tohle zodpovědný, protože to přetahování vozů sem a tam není zadarmo.

Všude chybí lidi, to je jasné. Ale třeba by manageři mohli vyfasovat rukavice, a mohli by být chvíli užiteční. Řekl bych, že zrovna u ČDC je takových potenciálních posunovačů habaděj.

Matink: Díky za vysvětlení. Nerozporuji, že velký vliv má (ne)koncepčnost při hospodaření s lesy na naší straně hranice. Pochybuji ale, že to bude oficiálně takto prezentováno, a proto jsem to označil za "záhadu".
www.koudsk.estranky.cz
- vše o nákladní dopravě v okolí Znojma
Lokofanda
Úterý, 19. února 2019 - 21:05:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3043
Registrován: 4-2006
Koudsk: No reagoval jsem kvůli této větě "(jestli tohle není házení klacků pod nohy konkurenci, tak už nevím, co je)". Když to schvaluje někdo ze SŽDC, tak tam ta věta postrádá smysl..

Jinak zajímavý postřehy [ok]
Středa, 20. února 2019 - 21:28:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1264
Registrován: 5-2007
Dnes u Sudic



Tetčice ...


749 018-8 749 051-9 749 107-9 749 121-0 749 243-2 751 050-6 751 053-0 751 103-3 751 106-6 751 142-1 ... stroje z LD Jihlava
Středa, 20. února 2019 - 21:56:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1999
Registrován: 12-2007
Bytls: pecka foto [ok] Dvojitý postrk špaget se jen tak nevidí [coze]

(Příspěvek byl editován uživatelem 771068.)
Všechno se točí kolem své osy, jen my se točíme kolem peněz...
Čtvrtek, 21. února 2019 - 12:53:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2000
Registrován: 12-2007
ODOS dnes na 2x odváží loženou soupravu, před chvílí dojela první část a mají se asi otočit i pro tu druhou

A mělo by jet i dřevo CDC ze Znojma do Břeclavi
Všechno se točí kolem své osy, jen my se točíme kolem peněz...
T478.4019
Pátek, 22. února 2019 - 09:21:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 159
Registrován: 6-2016
On i cestou do Náměště to byl už zajímavý vlak s kotlema.

https://www.lokomotivy.net/zobraz2.php?rada=r742&loko=44002
Pátek, 22. února 2019 - 13:12:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2001
Registrován: 12-2007
T478.4019: jo, to jsem dnes na stránkách taky viděl a je to [bomba] [jidlo]
Všechno se točí kolem své osy, jen my se točíme kolem peněz...
Sobota, 23. února 2019 - 10:27:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 221
Registrován: 7-2016
neví někdo jaké bude letos řazení vlaku Sp Pálava ?
Sobota, 23. února 2019 - 11:20:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1609
Registrován: 5-2004
Jako vloni. Z Brna: 854 + BDs450 + Bdt754, že Šatova vozy naopak.
Sobota, 23. února 2019 - 11:31:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 222
Registrován: 7-2016
Jirka_p:Díky
Neděle, 24. února 2019 - 08:29:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14409
Registrován: 12-2007
Ten nákladní vlak z Brna do Náměště a zpět jezdí i v letošním roce v poledním (tam), resp. odpoledním (zpět) čase, nebo toho 20. 2. šlo o výjimku? Díky za info. (Pozn. dle NJŘ, došlo od 12/2018 ke změně, kdy nákladní vlak Brno - Náměšť je zakreslen až pro večerní hodiny; zpět do Brna až v hodinách nočních)

Něco z loňského roku:

----------------------------------------------------------

Videosestřih dokumentující předjíždění Os vlaku rychlíkem (v první situaci předjetí Os 4839 rychlíkem č. 665 + křižování s Os 4816; ve druhé situaci předjetí Os 4845 rychlíkem č. 667 + křižování s Os 4844) v žst. Tetčice - jev konající se od 12/2017 u těchto vlaků pravidelně v pracovních dnech: https://www.youtube.com/watch?v=p6cH5UyNh-o
Neděle, 24. února 2019 - 19:40:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 253
Registrován: 3-2018
David: Dosud jezdil skutečně večer. Buď došlo ke změně nebo jen operativní výjimka.
Čtvrtek, 28. února 2019 - 15:45:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 932
Registrován: 12-2007
Nějaké to video ze 13.2.2019, 749.039 s klanicema na nakládku dřeva do Moravských Budějovic před Valticema https://www.youtube.com/watch?v=OIucnSZpvsg
Najbrt-Neberem do šrotu s ním
Najbrt-Vyvrchol nevkusu
Najbrt-Hnusnější, než jsme kdy čekali
Najbrt-Welcome in the darkness time
Sobota, 02. března 2019 - 08:33:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1388
Registrován: 8-2010
Podle sledovačky se do provozu vrátil katr 750 704, který stál minimálně od prosince.
Sobota, 02. března 2019 - 11:29:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 935
Registrován: 12-2007
Do Hodonic jede 753.197KDS s cereáliemi a tady ani zmínka [sad]
Náhodou jsem to zahlédl ze zaměstnání. Ted je to někde za Mikulovem [vypravci]
Najbrt-Neberem do šrotu s ním
Najbrt-Vyvrchol nevkusu
Najbrt-Hnusnější, než jsme kdy čekali
Najbrt-Welcome in the darkness time
Sobota, 02. března 2019 - 14:12:37  
Moderátor
Číslo příspěvku: 16131
Registrován: 11-2005
Darwa: Ano, 704 se vrátila z MVy v ČT.
Sobota, 02. března 2019 - 20:04:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 67
Registrován: 10-2013
Dnešní vzácná návštěva v podobě kladenského brejláka na Jižní Moravě a to na trati 246:
Středa, 06. března 2019 - 22:57:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 91
Registrován: 5-2017
Dnešní ranní a odpolední pohyb ve stanici Poštorná
Středa, 06. března 2019 - 23:17:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 223
Registrován: 7-2016
dnešní křižování dlouhého nákladu ve 22:00 v Mikulově
Čtvrtek, 07. března 2019 - 09:02:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2002
Registrován: 12-2007
wask: jo, to mi připomnělo, že mi známá posílala taky jednu mobilovku. Konečně se do té tratě trochu investuje [ok]

Všechno se točí kolem své osy, jen my se točíme kolem peněz...
Čtvrtek, 07. března 2019 - 20:18:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3459
Registrován: 6-2007
Včerejší Jemnice... [kladivo]

[new] www.rajnochovicka.cz - Rajnochovická lesní železnice

Pátek, 08. března 2019 - 13:19:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2003
Registrován: 12-2007
Ze Znojma do Bv teď vyjela přetěž s dvojicí baťohů, kdyby někodo [fotic]
Všechno se točí kolem své osy, jen my se točíme kolem peněz...
Pátek, 08. března 2019 - 14:02:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1077
Registrován: 11-2004
Zítra na Jemnické letošní první výletní vlak (Jemnice - Třebelovice a zpět)

Pátek, 08. března 2019 - 18:44:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2004
Registrován: 12-2007
Tak přetěž s cca 900 tunama obilí netto se povedla za Valticama [masinka][masinka]

Všechno se točí kolem své osy, jen my se točíme kolem peněz...
Pátek, 08. března 2019 - 23:14:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 529
Registrován: 8-2017
Probíhá trochu větší rekonstrukce Lednické tratě, v Bořím lese cedule "konec technologické koleje", v Poštorné dvojcestné bagry, MUVka a dva vagonky, obytný kontejner, prosekané křoví u vlečky PKZ (možná tam leží pár let), za Charvatskou nevezený šterk, kolejnice a betonové pražce z výzisku (možná ty co byly v Bořáku od rekonstrukce do Valtic), hromady vyházených zhnilých pražců. Pokud mne paměť neklame tak obytný kontejner byl žluto-modrý, tedy SKANSKA, MUVka, nebo vagonky, SEŽEV Reko.

Neví o tom někdo něco bližšího? Nějaká návaznost na starší plán "Břeclavské rozjezdy" a tedy na akci ŘSD "Poštorenský most"?
Sobota, 09. března 2019 - 18:12:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1612
Registrován: 5-2004
Trochu větší rekonstrukci si tedy představuji jinak. Probíhá to, co vloni v březnu, předloni v březnu - výměna nižších stovek těch nejhorších dřevěných pražců a doplnění trochy štěrku. Ale buďme rádi i za to. Spousta pražců ne té trati je už jen na vizuální efekt.
V posledním červnovém týdnu pak proběhne výměna PZS v km 2,570 x I/40 (nový domek, technologie, výstražníky, počítače náprav z výzisku).

Určitě to nesouvisí s nápadem na "břeclavský S-bahn" během opravy mostu přes odlehčovací rameno Dyje mezi Břeclaví a Poštornou. Ten nápad teď myslím nikdo dále nerozvíjí.
Pondělí, 11. března 2019 - 11:21:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2679
Registrován: 9-2003
Dnešní nákladní vlak ze Znojma do Retzu pěkně napakovaný 742.189 + 742.090 + 29 vozů!

Dokumentační foto před zastávkou Znojmo-Nový Šaldorf:

Z nejhoršího jsme uvnitř!
Pondělí, 11. března 2019 - 17:24:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2680
Registrován: 9-2003
Ještě čirou náhodou viděný příjezd manipuláku z Hodonic dnes v 15.30 na znojemskou žst. V čele 742.141 a na háku 19 vozů. Dokumentačně:


Z nejhoršího jsme uvnitř!
Úterý, 12. března 2019 - 11:48:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2682
Registrován: 9-2003
A ještě přidám dnešní náklad ze Znojma do Retzu dokumentačně zachycený v nákladišti Unterretzbach v čele 742.328 + 742.295.


Z nejhoršího jsme uvnitř!
Úterý, 12. března 2019 - 12:46:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1666
Registrován: 12-2007
Nuts: super dokumentace, díky. Já doplním, že dnes měl náklad do Rakouka 18 vozů (pokud se nepletu) [wink]
Středa, 13. března 2019 - 07:52:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 951
Registrován: 5-2006
Nuts: kvalitní fotodokumentace [ok][fotic], tak jsi se nakonec vydal k podniku na čumendo?
Pátek, 15. března 2019 - 11:55:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2683
Registrován: 9-2003
Poslední dokumentační foto této návštěvy Znojma je dnešní náklad do Retzu na mostě přes Dyji:


Z nejhoršího jsme uvnitř!
micek
Pátek, 15. března 2019 - 17:30:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 239
Registrován: 11-2015
Nedávno se tu řešilo, že rakouské cargo si účtuje nepřiměřené poplatky a tak "zabíjí" železniční dopravu dřeva na pilu do Retzu. Jsem zvědav jestli se teď něco změní, když už ČD Cargo má vlastní licenci pro Rakousko.
Neděle, 17. března 2019 - 21:22:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1265
Registrován: 5-2007
Dřevo už se nakládá i v Ivančicích ...

749 018-8 749 051-9 749 107-9 749 121-0 749 243-2 751 050-6 751 053-0 751 103-3 751 106-6 751 142-1 ... stroje z LD Jihlava
Pondělí, 18. března 2019 - 12:13:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1397
Registrován: 8-2010
V prvních dnech falešného jara jsem po dlouhé době potkal v Heršpicích 742 320.
Čtvrtek, 21. března 2019 - 19:54:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 94
Registrován: 5-2017
Poštorná odpoledne 20.3.2019
Čtvrtek, 21. března 2019 - 23:48:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3463
Registrován: 6-2007
Náhodou jsem šel kolem, když se v Jemnici setkaly dva nákladní vlaky [jidlo][kladivo]
Vlevo Faur na nakládce poté, co se konečně dočkal uvolnění koleje, a vpravo mimořádně zavedený manipulák.

[new] www.rajnochovicka.cz - Rajnochovická lesní železnice

Pátek, 22. března 2019 - 13:26:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2006
Registrován: 12-2007
Vojtag: hezké náhodná procházka [biggrin] [ok] Koho by před X lety napadlo, že by se tam někdy potkaly 3 velké motory [vypravci]
Ještě obnovit smíšené vlaky a bude to [bomba]
Všechno se točí kolem své osy, jen my se točíme kolem peněz...
micek
Pátek, 22. března 2019 - 17:42:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 244
Registrován: 11-2015
Vojtag: to je na jemničce tolik zátěže, že jezdí dva kocouři?
Pátek, 22. března 2019 - 20:28:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 272
Registrován: 3-2018
micek: Ono taky záleží na zátěži dále směr Jihlava. Nebo ráno na Šumnou...
Pátek, 22. března 2019 - 21:34:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9813
Registrován: 6-2004
Dotaz: proč nákladně budovaný SEDLEC, když se dá pohodlně křižovat (vždy to tak bylo) v Mikulově? Snad ne kvůli ušetřní několika minut??

Proč nákladně budované Silůvky, když se dá (vždy to tak bylo) křižovat v Moravských Bránicích apod. - přemýšlím....
Pátek, 22. března 2019 - 23:04:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 538
Registrován: 2-2011
Fany:
"...............(vždy to tak bylo)..........

...............(vždy to tak bylo)........... - přemýšlím...."

Tohle je přesně ten typ myšlení, které dostalo naši železnici do[zadnice]
Sobota, 23. března 2019 - 06:59:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9814
Registrován: 6-2004
Vždy je za tím nějaké rušení... jsou v Mikulově a Mor. Bránicích tedy stále výpravčí?
Sobota, 23. března 2019 - 09:59:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 615
Registrován: 9-2010
Mikulov je ovládán z Břeclavi.

V Moravských Bránicích je výpravčí stále, přičemž dálkově řídí také Silůvky, Mor. Krumlov a Ivančice. Využití Silůvek ke křižování je spíše sporadické. V loňském GVD však zde pravidelně křižoval víkendový Sp1822/23 a občas také Cargo.
Sobota, 23. března 2019 - 12:43:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 539
Registrován: 2-2011
K Silůvkám:
Jejich opodstatnění v případě mimořádností a velkých zpoždění je neoddiskutovatelné. Díky za ně!
Sobota, 23. března 2019 - 19:23:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14440
Registrován: 12-2007
Snad ne kvůli ušetření několika minut??
Ano, přesně pro ušetření několika minut na jízdních/cestovních dobách coby hmatatelném užitku celé modernizace. [ok]

Proč nákladně budované Silůvky
Pominu-li skutečnost, že v jejich případě nešlo o nové vybudování, ale obnovení po cca 15 (?) letech (199X - 2010), tak dodám, že bez Silůvek by kapacita tratě při 30min. intervalu v osobním přepravě již byla "neprůstřelná".

Dodám, že "nákladnost" výstaveb obou jmenovaných stanic je relativní; k obojímu došlo v rámci větších investic, z nichž výstavba (resp. v případě Silůvek vlastně obnovení) stanice byla jen menší částí celého objemu prací.
Sobota, 23. března 2019 - 23:03:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2378
Registrován: 8-2010
ad David:
...tak dodám, že bez Silůvek by kapacita tratě při 30min. intervalu v osobním přepravě již byla "neprůstřelná"...
..což lze velice snadno dokázat, že právě není pravda...[nene]

Pokud vezmeme stávající GVD 2019/2020 - viz zde a vezmeme časový řez dvouhodinové ranní špičky, tj. časové okno 6-8 hod. mezi Moravskými Bránicemi a Střelicemi ve variantě a) se Silůvkami a b)bez nich, tak to vychází - podle UIC 406 - nějako takto:

a) bez Silůvek, tj. úsek Moravské Bránice - Střelice není nijak dělen
- maximální propustnost ve vlacích za výpočetní období (tj. 120 min.): 8,1
- využití praktické propustnosti: 86 %
- stupeň obsazení: 0,65 (= limitní špičková hodnota, při které je kapacita úseku zcela vyčerpána je 0,75)
- počet volných tras: 1

PS:
Když to porovnám třeba s hodnotami, při kterých bylo rozhodnuto o vybudování návěstního bodu AH v úseku Zastávka u Brna - Rapotice (dle GVD 2011/2012), tak zde ta špička vycházela takto:
- maximální propustnost ve vlacích za výpočetní období (tj. 120 min.): 6,7
- využití praktické propustnosti: 100 %
- stupeň obsazení: 0,75 (= limitní špičková hodnota, při které je kapacita úseku zcela vyčerpána)
- počet volných tras: 0


a) se Silůvkami, tj. počítán je úsek Silůvky - Střelice, jakožto kilometricky delší úsek, než úsek Moravské Bránice - Silůvky
- maximální propustnost ve vlacích za výpočetní období (tj. 120 min.): 12,1
- využití praktické propustnosti: 49 %
- stupeň obsazení: 0,37
- počet volných tras: 6

Závěr:
Pro takt 30/60 min. pro Os vrstvu linky S41 - dle UIC 406 - nebylo nutné traťový úsek nijak dělit...[nene]..spíš si myslím (= spekulace), že problém Silůvek byl v napojení stávající kusé VNVK-koleje pro nakládání dřeva do tratě, neboť v době realizace akce „DOZ Střelice – Hrušovany nad Jevišovkou – 1. etapa“ - rok cca. 2009 - viz třeba zde - ještě neexistovala varianta integrovaného automatického hradla, která by přes EMZ zámek uměla tu kolej napojit do tratě, takže de facto "varianta dopravna Silůvky" byla tehdy (rok 2009) jediná technicky realizovatelná v rámci předmětné akce..[wink][happy]. To "umění napojit" se ITZZ autohradlo totiž "naučilo" až v roce 2013 (nebo možná ještě o něco později..), tj. nejméně o 4 roky později..[happy]

(Příspěvek byl editován uživatelem Paul_red_adair.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Paul_red_adair.)
Neděle, 24. března 2019 - 02:56:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1217
Registrován: 4-2009
Fany:
-abychom nebyli 100 let za opicema?
-když se něco zpozdí, což je dnes a denně, aby se zpoždění nepřenášelo celý den až do večera?
-aby taky mohlo projet cokoliv dalšího? Sv, Pn, Lv, traťovka ... ?

Paul red adir:
-hezká teorie, praxe je ale někde jinde
-závěr - kdyby tomu tak bylo, stačilo udělat paskvil s jednou dopravní kolejí bez možnosti křižování a manipulašní koleje na zámek, podobně jako třeba v Hustopečích.

Díky bohu, že k ničemu takovému nedošlo a posunuli jsme se někam o třídu výš. Ještě koupit moderní soupravy, naházet 842/854 to šrotu a budeme zase o něco dál.
Zrovna před týdnem, z Rakšic do Silůvek přijel 753.726 AWT s 10ti vozy, projel Os4418, za osobním popojíždělo Lv dvojče 753.735+727 AWT pro dálší zátěž do Rakšic, a po 10ti minutách pokračoval 753.726 do Majlontu. Takhle má vypadat doprava a nějaké nesmyslné úvahy, že jsou Silůvky na nic, by neměly mít místo ani na paloučku při měsíčku!
Neděle, 24. března 2019 - 06:04:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14444
Registrován: 12-2007
Ještě doplnění:

Využití Silůvek ke křižování je spíše sporadické. V loňském GVD však zde pravidelně křižoval víkendový Sp1822/23
Nejen v loňském roce, ale také:
- v případě večerního Sp ze Znojma/Šatova též v části sezóny 2013 (viz moje video; jen po část sezóny proto, že od 13. 6. do 20. 9. 2013 probíhala výluka Prštického tunelu = Sp vlak jel odklonem přes Břeclav) a 2014 (i v tomto roce onen Sp vlak jezdil jen po část sezóny; souběžně s ním po celou sezónu jezdil "pálavský" Sp vlak přes Břeclav; od roku 2015 byly oba vlaky sloučeny do jednoho, v bezvýlukovém stavu trasovaného přes Břeclav)

- v části roku 2017 (duben - červen), kdy po t-244 onen sezónní Sp vlak opět jezdil (příčina: výluka úseku Boří les - Valtice), byl oproti dřívějšku posunut jeho ranní odjezd z Brna hl. n. z někdejších 8:30 na 8:15 h, takže křižování tohoto Sp v Silůvkách s protijedoucím Os probíhalo nejen večer, ale i časně dopoledne (viz moje video).

Stejný stav platil po celou sezónu 2018, kdy onen Sp vlak opět jezdil odklonem kvůli 7měsíční výluce úseku Valtice - Mikulov - Novosedly. Tzn. v letech 2017 a 2018 se v Silůvkách odehrávalo křižování časně dopoledního i večerního Sp vlaku s protijedoucím Os vlakem.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Neděle, 24. března 2019 - 14:54:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2379
Registrován: 8-2010
ad Martin_ben:
stačilo udělat paskvil s jednou dopravní kolejí bez možnosti křižování a manipulační koleje na zámek, podobně jako třeba v Hustopečích.
To těžko Vážený...[nene]..trať Šakvice - Hustopeče u Brna je dneska regulérní regionální dráha a má tudíž svoje traťové zab. zař., kterým je dneska integrované autohradlo bez návěstního bodu, v Hustopečích je pak jako SZZ instalováno elektronické stavědlo ESA 11 s JOP.

Zrovna před týdnem, z Rakšic do Silůvek přijel 753.726 AWT s 10ti vozy, projel Os4418, za osobním popojíždělo Lv dvojče 753.735+727 AWT pro dálší zátěž do Rakšic, a po 10ti minutách pokračoval 753.726 do Majlontu. Takhle má vypadat doprava a nějaké nesmyslné úvahy, že jsou Silůvky na nic, by neměly mít místo ani na paloučku při měsíčku!
Super...[ok]..ale jak často uvedený jev nastává (?), resp. jinak - kolik křižování je "natvrdo" zakreslených v GVD a co jsou provozní mimořádnosti typu odklony (?) - viz o příspěvek výše David, který se nám tady masivně vypisuje, co všechno se v Silůvkách v případě mimořádnosti kříží...[vypravci] - viz srovnej potřebnost mezi Silůvkami a třeba Sedlecem na Moravě, kde se po jeho výstavbě - podle aktuálního GVD - pravidelně křižují s výjimkou třech ranních spojů všechny osobáky [pozor][pozor].

Navíc, celá ta "Silůvko-sranda pro šotouše" stála 79,6 mil. Kč - viz zde, což není zrovna málo a dost možná se za ty prachy dal udělat v Moravských Bránicích ostrovní peron, jenže o tom tady radši nikdo nepíše že, protože se to nehodí do krámu..[angry]

(Příspěvek byl editován uživatelem Paul_red_adair.)
Neděle, 24. března 2019 - 18:03:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14445
Registrován: 12-2007
a co jsou provozní mimořádnosti typu odklony (?) - viz o příspěvek výše David, který se nám tady masivně vypisuje, co všechno se v Silůvkách v případě mimořádnosti kříží...
Záměrně/nechtěně (?) jste opomněl vypsat veškerá přeložená křižování Os vlaků do Silůvek v případě většího zpoždění.

kříží...
křižuje.

"Silůvko-sranda pro šotouše" stála 79,6 mil. Kč - viz zde
Pokud by nedošlo k realizaci "Výstavby žst. Silůvky" za uvedenou částku, tak by namísto toho:
- (buď) by byla zcela zrušena tamní manipulační kolej = Silůvky by se staly prostou zastávkou
- (anebo) výhybka a manipulační kolej by byly zabezpečeny jiným způsobem, který by ale nebyl zadarmo

dost možná se za ty prachy dal udělat v Moravských Bránicích ostrovní peron
... a tím pádem neudělat "normovaný" perón v Silůvkách, kde při příležitosti (znovu)vybudování stanice takový perón vybudován byl.
Pomíjím spekulaci, že o těch ušetřených "79,6 mil. Kč" (reálně "79,6 mil. Kč mínus náklady na zabezpečení nz Silůvky") by reálně možná byla snížena celého projektu než že by se ty peníze "přelily" zrovna do (polo)peronizace Bránic.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Neděle, 24. března 2019 - 19:56:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2085
Registrován: 7-2003
Prosím o vysvětlení k čemu by byl v Bránicích dobrý ostrovní peron a v čem je jeho vybudování přínosnější investicí než úprava zastávky v Silůvkách. Děkuji.
Klasik
Neděle, 24. března 2019 - 20:26:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 65
Registrován: 7-2014
Paul_red_adair
To těžko Vážený...[nene]..trať Šakvice - Hustopeče u Brna je dneska regulérní regionální dráha a má tudíž svoje traťové zab. zař., kterým je dneska integrované autohradlo bez návěstního bodu, v Hustopečích je pak jako SZZ instalováno elektronické stavědlo ESA 11 s JOP.
To předpovídáte budoucnost. V současnosti se o autohdlo nejededná a technicky je to provedeno jako výluka na staniční koleji v SZZ-ETB.
Neděle, 24. března 2019 - 21:47:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2380
Registrován: 8-2010
ad Klasik:
To předpovídáte budoucnost.
Vážně ?...[happy] Že by se tedy na SŽDC s.o. spletli, když ve schématu stanice uvádí automatické hradlo bez návěstního bodu...[happy].. viz zde