Diskuse » Archiv 2018 » Modely a modelářství » Všeobecná modelářská diskuse předcházející | další

Všeobecná modelářská diskuse

dolů
   autor příspěvek
EIO
Středa, 17. ledna 2018 - 13:57:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 146
Registrován: 5-2017
Pacourek František

Bude to lepšie hodiť aj do vlákna "Staré modely" [wink]
WEB Elektroinstallation Oberlind (Sonneberg), DDR [happy]

Poškodený bol smrteľne zranený a jeho liečenie potrvá šesť až sedem dní.
J. Spišiak, ex Policajný prezident SR [kecal]
Středa, 28. listopadu 2018 - 10:59:04  
Neregistrovaný host
Dobrý den,
už třetím rokem buduji pro svého vnuka tzv. retrografické modelové kolejiště především z nepoužitých původních komponentů a materiálů z 60. a 70. let minulého století - produkce Zeuke, VERO, PIKO, BTTB atd. Je to tak trochu návrat do dětství. Kolejiště je už z velké části hotové a funkční. V současné době procházím, čistím a opravuji starou sbírku kolejových vozidel. Narazil jsem na start set od BTTB určený pro prodej v SSSR. Pojezdy lokomotiv uvažuji použít pro vozy M810 ze stavebnice LPH, nákladní vozy jsou pro kluka vcelku použitelné bez úprav. Problém je ale s využitím osobních dvounápravových vozů, které zcela evidentně evokojí vozy používané v SSSR. Po rozebrání těchto osobních čtyřnápravového vagónů jsem ale zjistil, že podvozky by byly možná využitelné jako plošinové vozy. Jsem si vědom, že tento dotaz je pro takto odborné diskuzní fórum nevhodný, ale přesto prosím odpověď. Neřešil někdo z vás v minulosti podobný problém? Neporadíte mi vhodnou předlohu, pro kterou by byl tento podvozek bez náročných úptav vhodný?
Sobota, 01. prosince 2018 - 17:21:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 354
Registrován: 10-2013
Udělal jste asi chybu, pokud jste vozy vozy vůbec rozebíral. Mohl jste je prodat sběratelům rarit a koupit něco jiného nebo je vyměnit také u sběratelů za jiné.
VS
Pátek, 07. prosince 2018 - 10:10:05  
Neregistrovaný host
Dobrý den,
děkuji za odpověď stran vozů SSSR. Vozy nejsou poškozené. Pouze jsem demontoval skříň, abych se podíval na podvozek. Nenapadlo mne, že by o tyto vozy mohl mít někdo zájem. V mezičase jsem zjistil, že výrobce použil pro tento startset přesně stejné podvozky jako u čtyřnápravových chladírenských vozů (např. vůz BTTB 5314 "Wernergrunner"). Vozy (2 zelené, 1 červený) jsou tedy pro případného zájemce k dispozici. Dovolím si ještě jeden dotaz: U parní lokomotivy BR 35 od BTTB potřebuji vyměnit čelní žárovku. Poradíte mi, prosím, jak se demontuje skříň? Po stranách kotle jsou shora viditelné 4 čepy, ale nejde s tím hnout. Děkuji.
Sobota, 08. prosince 2018 - 15:13:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 356
Registrován: 10-2013
U starší verze byl v parním dómu (nebo písečníku) šroubek, který držel kotel s budkou na podvozku loko. Zde stačí šroubek povolit a skříň nadzvihnout.
U novější verze jsou na ochozech vedoucích podél kotle dva páry otvorů do kterých zasahuje stejný počet západek - součást podvozku. Doufejme, že skříň tady někdo nepřilepil, protože u novější verze skříň držela (díky těmto západkám) na podvozku trochu hůře a občas odpadávala.