Diskuse » Archiv 2018 » Železnice » Podorlické tratě » Archiv diskuse Podorlické tratě do 07. 03. 2018 předcházející | další

Archiv diskuse Podorlické tratě do 07. 03. 2018

dolů
   autor příspěvek
Úterý, 27. února 2018 - 08:49:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 682
Registrován: 3-2009
Nemyslím si, že by za Náchodem měla vznikat domkoviště na dojíždění do HK
O tom taky nikdo nepíše.
Myslím, že typická může být např. situace, kdy jeden z manželů má práci v místě a druhý musí dojíždět do HK... Pokud se do toho HK rozumně nedostane (samozřejmě, může jet autem, ale to bychom mohli říct všude a veřejnou dopravu nezlepšovat...), tak se prostě budou muset do HK přestěhovat. Se spojkou by nemuseli.
Nebo například že vysokoškolák bude moct denně dojíždět do HK, a tím pádem je větší pravděpodobnost, že v regionu zůstane atd.
Samozřejmě, že se asi najde i někdo, kdo se díky tomu na Náchodsko přistěhuje, proč ne, ale nějakých domkovišť lidí pracujících v HK bych se nebál.
I dneska se z Náchodska do HK dojíždí a není to domkoviště.
Dále píšete o přesunu lidí z IAD - v případě výstavby spojky to považuji za naprosto reálné.
Když tu otázku otočím - je správně mít pomalé tratě, aby region nebyl atraktivní?

většina vlaků začne některé stanice projíždět
Proč by měla většina vlaků projíždět?
Co když to bude např. menšina normálních vlaků + odklony? Že budou odklony v HK a Týništi brzdit - vždyť HK a Týniště jsou 20 km od sebe - tak jaký je v tom problém? To jako že „na úseku dlouhém 20 km se nevyplatí rozjíždět" - navíc ten rozjezd/brždění nebude z 0, ale dejme tomu z 80km/h - takže „na 20 km dlouhém úseku se nevyplatí zvýšit rychlost o 80km/h"?
Není dobré myslet i na případný budoucí rozvoj, když mám opravdu rovnou trať (takže vícenáklady na těch 160 asi nebudou nijak závratné) - co když např. v budoucnu osídlení v zázemí HK/případně RK poroste a dojde k oddělení příměstské a „spěšňákové" dopravy (jako je tomu na trati 031, kde se Smiřice obsluhují Os vlaky a Sp/R jedou z Jaroměře do HK bez zastavení). Takový vlak by 160 využil určitě.
Kdo by např. v r. 2000 čekal, že mezi HK a Jaroměří bude většina vlaků rychlých?
Jinak ty vzdálenosti Třebechovice - Týniště a Třebechovice - Slezské jsou kolem 8 km, což taky není tak málo, takže je otázkou zda (na jak dlouhém úseku) by tu rychlost nad 120 (byť třeba ne přímo 160) nevyužil i vlak zastavující v Třebechovicích a na Slezském. Možná, že by to i takový vlak využil, ale to ať řeknou znalejší, já přesně nevím, na jakém úseku se např. Panter rozjede na 120/160 km/h.

Co když tam bude nějaká komerční doprava? Já myslím, že spíše nebude, ale na druhou stranu kolikrát soukromník udělá něco, co bych nečekal (třeba Arriva do Trenčína - jasně, je to jen jeden pár, ale chci tím ilustrovat ten princip, že by nikdo nečekal, že se to stane).
Ta trať 020 opravdu nevede pustinou, abychom nemohli čekat nějaký budoucí rozvoj, byť třeba není podpořen nějakým konkrétním dopravním konceptem... A když si proti tomu postaví ty náklady „navíc", které nebudou zásadní, tak já jsem určitě zastáncem rychlosti 160.
D.S.
Úterý, 27. února 2018 - 09:05:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21
Registrován: 12-2017
Podle zkušeností s IP, tak rozjezd 0-160km/h zvládne na 2-3km.
Úterý, 27. února 2018 - 10:22:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 944
Registrován: 3-2004
162 + bymáky se syslem využívají rychlost blízkou 140 km/h (přesně změřeno to nemám) i mezi zastávkami vzdálenými cca 5 km od sebe (Kolín dílny - Starý Kolín - Záboří n/L).
Kříž
Úterý, 27. února 2018 - 10:47:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 272
Registrován: 11-2005
za dopravní odborníky vydává fandy a letité železničáře bez jakékoliv odpovědnosti za svůj výrok[lol][ok]
Nutno dodat. Před těmito byl za dopravního odborníka pro IDNES zase pan J.M.

Zadruhé, co s přejezdy? ... To je smutný fakt[sad], ale je dobré, že to někdo konečně vytáhl na světlo[ok].

Jinak Panter nemusí nutně jezdit 160, ale více jak 120 jezdit může.
Úterý, 27. února 2018 - 12:02:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1541
Registrován: 7-2002
rozjezd 0-160km/h zvládne na 2-3km.
jojo, optimálním průběhem jízdy to v tachogramu pro běžné jízdní doby spěšňáku PU - Rosice - HK vychází na cca 2,6 km ze 100 na 160, z nuly na 160 to vypadá na cca 3,3 km
Úterý, 27. února 2018 - 14:36:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 683
Registrován: 3-2009
Tak znalejší doplnili, děkuji.
Tj. pokud z nuly na 160 za cca 3,3 km, tak k tomu samozřejmě nějaké brždění a velmi přibližně se dá říci, že na 8kilometrovém úseku (jak Týniště - Třebechovice, tak Třebechovice - Slezské) se dá rychlost 160 využít skoro na polovině délky, to zas není tak málo.
A samozřejmě se nemusí standardně jezdit 160, ale grafikon se může dělat třeba s trochou rezervy navíc (řekněme jízdní doba odpovídající 140 km/h) a ta 160 může být rezerva pro dohánění zpoždění + odklony dálkové dopravy.
Každopádně ale rychlost větší než 120 je v pohodě využitelná i za předpokladu zastavování na Slezském a v Třebechovicích.
D.S.
Úterý, 27. února 2018 - 16:23:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 22
Registrován: 12-2017
Předpokládám, že po rekonstrukci tudy bude vedeno i pár vlaků na Moravu, které v Třebechovicích stavět nebudou.
Úterý, 27. února 2018 - 17:35:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1084
Registrován: 1-2006
Fajn, rozjezd 3,3 km na 160. Jak s brzděním, abychom se udrželi na přibližně stejné spotřebě energie (proč by si dopravce měl navyšovat náklady kvůli pár desítkám vteřin?) jako při variantě se 120? Jakou dráhu budeme nad 120 a kolik nám to ušetří času? Jaká bude četnost případů, kdy se před vlakem 160 bude snažit nějak procpat náklad 80 (uzel v HK ani v Týništi neprojede, čímž má celkem fest omezené polohy) a pojedete na výstrahu (asi ne 160)? Jaká vozidla se tam budou pohybovat - bude v Týništi přestup na nezávislou trakci - a co budou umět z hlediska nad 120?

Projíždějící na Moravu? Ojediněle - kapacita mezi Ústím nad Orlicí a ČT bude hrdlem, které bude určovat co se proveze. Má-li se tam vejít nějaký náklad, pro které by to mělo být primárně, moc místa mezi HK a Chocní nezbývá. Předpokládám regulaci.

Nejde mi v tuhle chvíli o náklady stavby, ale o ty přejezdy, kde podle zkušeností z regionu očekávám další nerealizovatelná křížení jinak než přejezdem. Bohužel i na základě požadavků místních, kterým to nemůže cvaknout nebo kteří mají jiné zájmy (viz Kuklenská). Jak dlouho budou zavřené? Stojí ta 160 za problémy, které přinese?

Příklad. Benický přejezd v Uhříněvsi (ten odkud naposledy odešla Bartošová) je ve směru z Prahy spouštěn kvůli maximální rychlosti ještě před úrovní zastávky Horní Měcholupy. Jede-li osobák, zastavuje na Měcholupech a ještě na Uhříněvsi, čímž se doba, kdy je přejezd zavřenej, prodlužuje. Je to dvoukolejka a ve směru do Prahy se jezdí taky celkem hustě. Ten přejezd je zavřenej hodně dlouho a bylo zde spousta videí z kamer na tomhle přejezdu s rizikovým chováním chodců i řidičů. Nikdo z nich neví, jestli se na výlet na jih nevydalo Pendolíno, nebo jestli je to obvyklý osobák, kterému to přes dvě zastávky trvá, nebo náklad, který si to valí svou osmdesátkou (případně méně, pokud sjíždí na předjízdnou ve směru na Prahu). Rozdíl mezi tím co bude na přejezdu až za dlouho a tím, co bude na přejezdu s minimální rezervou, je obrovský.

Nebo je libo exkurzi na přejezdu v Poděbradech, kde ta nákladka je? I když tam se zas tak rychle zatím nejezdí.

A přesně tohle chcete kvůli blbýmu číslu 160 (úsporu času považuji u zastavujících v Třebechovicích za poměrně malou) vytvořit z dráhy uprostřed Třebechovic neprostupnou bariéru? Je fakt, že IZS jedoucí k zásahu se časem asi naučí nechat si na daném přejezdu zastavit dopravu, aby se přes závory dostali, ale mám velkou obavu z chování místních a přespolních, kteří jsou zvyklí na stávající stav, kdy je dráha moc neomezuje. Srovnal bych to s Čeperkou, kde se běžně závory podlézají a člověk, v extrémním případě s kárkou plnou dětí přivázanou za kolem, tlačí přes zavřený přejezd.

Chápu postoj lidí kolem organizace dopravy v kraji, ale prosím, uvědomujte si i technické souvislosti té 160... Pokud víc jak 120, pak zásadně bez přejezdů.
Úterý, 27. února 2018 - 18:28:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1085
Registrován: 1-2006
Videosen:

Kouzlo technologických staveb je v tom, že, ač se do nich narve co si kdo vzpomene, mají většinu návratnosti v rušených lidech, tedy, aby nevycházela ekonomika, musel byste tu trať zavřít nebo snížit zabezpečení na D3. Zkuste se mnou počítat...

Ušetření lidé ve směně? 1x Bohuslavice (pokud se nekřižuje), 1x Černčice, 1x Nové Město, 1x Václavice, 1x Náchod (pokud budou na řízení dálkoviny 2x), 1x Hronov. Tedy 6 lidí ve směně. Na nepřetržitý provoz počítejme pro zjednodušení 5 lidí na post, takže celkem úspora cca 30 lidí.

Personální náklady (mzdy, odvody státu, pomůcky, ošacení, školení, lidé nutní pro řízení a administrativu daných lidí) pro zjednodušení 1 milion na rok na člověka. Životnost, ekonomická, 20 let. Hned máme 600 milionů. Plus inflace, kterou jsem línej počítat. To je základ. Úspora času společnosti je minimální, víc bych očekával u kolejových staveb.

Už je Vám jasné proč ty TESTy jdou pryč? Velmi zjednodušeně proto, aby bylo na peróny, koleje, mosty, ... Se svým odhadem o úspoře času byste měl pravdu u kolejové stavby nebo té novostavby spojky. Tady se mýlíte.

V článku uvedené jsou polopravdy. Pokud byste v této diskuzi nevycházel z informací JPP a otevřel projekt, který je v plném rozsahu dostupný na webu SŽDC, a srovnal to se stávajícím stavem, viděl byste věci, kvůli kterým je pro mne diskuze s Vámi v tomto směru ztrátou času. Nesmyslnou, protože tu jde o věc, kterou není možné nijak vyvrátit, protože je věčná. Dělejte co uznáte za vhodné, ale nemyslím si, že je korektní házet špínu na stavbu, o které se ani nesnažíte něco vědět. [sad] Jak vidíte, i já mám na podobu vedení diskuze trošku jiný názor... :-/ Proto bych ji rád uzavřel konstatováním, kterým jste ji otevíral - seznamte se s obsahem projektu, který zde shazujete. Přesto děkuji za Váš čas diskuzi věnovaný.

Polopravdy v tom směru, že pokud nehnete s polohou krajní výhybky a dáte výhybky užší a návěstidla (nejlépe v obloukovém zhlaví), kolej se Vám skutečně zkrátí. Otázkou je, zda daná délka, o kterou se to zkrátilo (pokud nebyla kompenzována na jiné koleji), je relevantní. Kolika vlaků se opravdu dotýká? Otázkou je, zda zrušená kolej ve Václavicích o délce odhadem kolem 300 metrů, je pro nákladní dopravu opravdu tak výraznou ztrátou. Zejména v kontextu toho, že tam přibývají hradla, která umožní náklad poslat hned za osobákem, a že tam nově bude dálkovina. Otázkou je, zda by bylo vhodné zachovat tu ubranou délku za tu cenu, že místo 80 bude 40 km/h... Vám šlo o rychlost.

Zmíněného neznám, ale nemyslím si, že by měl osobní zkušenost s organizací dopravy na tom, co je stavěno. Současně předpokládám, že pokud se k článku vyjadřuje, a ze strany novináře nejde o paskvil, je asi jeho názor relevantní, tedy dlouhodobě se na daný obor specializuje a na základě takto získaných zkušeností je odborníkem.

Rozdíly proti stavu bez stavby uvidíme v prosinci. Do té doby to nechme spát, protože se na tom už nic nezmění.

RosťaV:

Ano, z okolí Náchoda se dojíždí. Ale narozdíl od Hradci bližších lokalit tam ještě nějaké volné pozemky (neprodejné za danou cenu) na domkoviště jsou.

Co je cílem kraje? Aby co nejvíc lidí dojíždělo? Nemělo by to být naopak? Ano, máte pravdu, že pokud je nevyhovující infrastruktura, měl by mít kraj zájem s ní něco dělat. Ale současně by to měl mít promyšlené i kousek dál než za volební období.

Vysokoškolák v kraji ve většině případů nezůstane. Jednoduše proto, že většina těch děcek má plnou hlavu představ o vysokém platu (po peďáku?) a výhodách velkých měst. A trochu taky proto, že s obory, které v HK jsou, v kraji moc míst nenajde - hledají je všichni, kteří chtějí po studiích zůstat v HK, a v těch oborech jich je každý rok strašně moc. Z vysokoškolsky vzdělaných lidí, které v HK znám (ne moc, ale vzorek by byl) je rozený z HK jediný. Ti z mých známých, kteří z HK a okolí pocházejí, jsou v Praze a jí přilehlých domkovištích. Nevrací se. Když se rozhlížím kolem, lidí v mém věku v HK obecně moc není, tedy alespoň ve VHD...
Středa, 28. února 2018 - 00:15:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 142
Registrován: 3-2013
"Revitalizace trati Týniště nad Orlicí – Broumov

Projekt v rámci tzv. malých projektů OPD, kdy bylo úkolem projektanta navrhnout úpravu infrastruktury v ceně do 1 mld. Kč při maximalizaci jejího užitku – zejména z pohledu cestujících a přepravců v nákladní dopravě."

Tak uvidíme.
Středa, 28. února 2018 - 07:54:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4660
Registrován: 3-2004
Zadruhé, co s přejezdy? ... To je smutný fakt[sad], ale je dobré, že to někdo konečně vytáhl na světlo

Mmch, Sudop prý měl ve Lhotě pod Libčany prezentaci dvoukolejky, tam se prý počítá s nadjezdem. Vím, že to Třebechovice neřeší, ale jen že se mi ta zpráva dostala pod nos [happy] Ovšem 160 km/h HK-Osek je asi bez diskuzí, že.

Ad. domkoviště. Lidí co si staví domek ve šmoulí vesničce kdekoli v republice počítají s normální dopravou, tj. dvě auta na rodinu. VHD je jen bonus.
Středa, 28. února 2018 - 17:14:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 684
Registrován: 3-2009
Pokud víc jak 120, pak zásadně bez přejezdů. S tím souhlasím, akorát z toho nevyvozuji, že by se nemělo stavět na rychlost 160.

S těmi vysokoškoláky - já mám ve svém okruhu dost lidí, kteří zůstali v regionu (zejména co se týče spolužáků z gymplu - prakticky každý z nich má VŠ). Dokonce mám i jednoho takového spolužáka, který se přestěhoval na Náchodsko (pracuje v Náchodě - a to odtamtud dokonce ani nepochází a ač dříve využíval veřejnou dopravu minimálně, tak ho velmi dobrá nabídka oslovila)...
A pak mám známého, což teda není spolužák, a ten si hledal místo k bydlení vyloženě s ohledem na veřejnou dopravu (a není to šotouš)... Vybral - taky Náchodsko (vzhledem k jeho práci v HK to ale moc nechápu). Tím chci říct hlavně to, abyste příliš nezevšeobecňoval, že „všichni se stěhují tam nebo onam"...

Lidí co si staví domek ve šmoulí vesničce kdekoli v republice počítají s normální dopravou, tj. dvě auta na rodinu. VHD je jen bonus. To je hodně rozšířená myšlenka, ale ne tak úplně pravdivá. Navíc i kdyby to byla pravda, tak tito lidé mají taky děti apod., a kolikrát počáteční představy o životě úplně nefungují - mít 2 auta ještě neznamená, že když je slušná nabídka, tak ji nevyužijí.

Co je cílem kraje? Aby co nejvíc lidí dojíždělo? Nemělo by to být naopak?
Co je cílem kraje, to nevím, ale myslím, že by to mělo být něco jako celková udržitelnost života v rámci celého kraje. To, že bude odněkud lepší spojení, může právě napomoci k tomu, aby tam lidé zůstávali a to nejen ti dojíždějící - prostě když bude spojení mizerné, tak to povede k úbytku obyvatel (samozřejmě spojení není jediný faktor). S úbytkem obyvatel ale souvisí i celkový pokles služeb, čímž klesá atraktivita daného regionu i pro lidi, kteří tam mají bydliště i práci (méně služeb => a) pro někoho už se stane úroveň služeb nepřijatelně nízkou a b) to taky znamená méně lidí pracujících ve službách, takže pokles pracovních míst v regionu). Atd. Prostě se ten region stane neudržitelným.

Myslím, že vidíte jen 2 typy sídel - velká města, kde je všechno a venkov, kde není nic. Skutečnost je ale složitější, myslím, že zejména města velikosti cca okresních měst vytvářejí pro dost lidí relativně slušné zázemí zaměstnání i služeb. Když to je spojeno s dobrým spojením na krajské město pro tu část lidí, která nemá práci v okresním městě, tak myslím, že to může dlouhodobě fungovat. A fakt to není o tom, že by „většina lidí z Náchodska měla denně dojíždět za prací do HK" a že by se „z Náchodska mělo stát domkoviště".

Na druhou stranu to, že se lidé stěhují do okolí měst je prostě fakt a málo z nich odradí špatná veřejná doprava - tj. Vaše představa, že de facto díky spojce se z Náchoda stane „domkoviště" myslím není na místě.
Dojížďka na delší vzdálenosti prostě roste - podle Vás by asi bylo nejlepší raději nic nedělat, ale já myslím, že je dobře, že je snaha podchytit významné proudy cestujících do veřejné dopravy.

Myslím, že vidíte svět moc černobíle [happy]
Vzhledem k délce našich příspěvků by bylo lepší to spíše probrat někde u piva...
Čtvrtek, 01. března 2018 - 19:19:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1086
Registrován: 1-2006
Rosťav:

S těmi vysokoškoláky je problém, že si trvalé bydliště nechávají tady v kraji, čímž se nedá dobrat jak to s tím vlastně je - sčítání lidí taková data podle mne nedají. To, s čím se dá pracovat, je a bude subjektivní pocit.

Vámi formulovaný cíl kraje bych doplnil o "... v rámci politicky dostupných finančních prostředků." a dal bych na to důraz. Zájmem zastupitele je směrovat peníze tam, kde jsou potřeba, ne ten rozdělovaný balík ořezat pravidelnými a inflací (a požadavky na standard) narůstajícími částkami. Jasně, je zájem na kvalitní dopravě, ale v rámci určitých finančních mantinelů. Vysokovská spojka je super vize, ale z nákladů, které by následně měly být krajem vynaloženy na aspoň hodinový takt spěšňáků HK - Náchod s minimální možností něco osekat, se trošku točí hlava. Zvlášť v kontextu toho, že s dvoukolejkami budou posílení požadovat všichni, které jde aktuálně odmítnout tím, že není kapacita.

Vliv Vysokovské spojky na reurbanizaci Náchodska by stál za studii nebo diplomku. Já tam prostě prostor pro to, co se dělo kolem Prahy v posledních 25 letech, vidím, a jediným, co to brzdí, je nekonkurenceschopnost dráhy s IAD a prostor, byť omezený, pro bezplatné parkování v HK.

Neříkám nic nedělat, říkám pečlivě hodnotit dopady. Ale máte pravdu, tahle debata patří do hospody a ne do tohoto vlákna. Děkuji za ni.
Pátek, 02. března 2018 - 12:06:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 143
Registrován: 3-2013
Vhd sl:
Počítal jsem s Vámi, jak jste doporučil, ale něco mi tady nevychází. Nejsem ekonom, vzdělání mám elektro, takže jestli píšu něco špatně, prosím o opravu.
„máme 600 milionů. Plus inflace“
„…aby bylo na peróny, koleje, mosty, ...“
„Životnost, ekonomická, 20 let.“
Rok 1,…… 30 milionů úspora za výpravčí. Plácnu, za to postavím 3 mosty.
Rok 20,….. 60 milionů úspora za výpravčí (vliv inflace, pro jednoduchost jsem to zakulatil).
Domníváte se, že za to v roce 20 pořídím 6 mostů? Já mám za to, že pořád ty tři, protože i na pořizovací cenu má inflace vliv, v podstatě stejně, jako na mzdu lidí. Takže netuším, proč jste o inflaci vůbec psal.

„Už je Vám jasné proč ty TESTy jdou pryč?“
Ani ne, jsou tady zařízení, kde ve směně pracuje víc lidí, zařízení podstatně starší a z hlediska bezpečnosti horší.

Jiný pohled. Výpravčí se dispečerem jednoduše nahradit nedá, on není pouze pracovník na řízení dopravy. Pohybuje mezi lidmi, reaguje na spoustu místních záležitostí a to má svoji cenu. Zkrátka život není jen o ekonomice. Nevím, jaké máte zkušenosti s opuštěnými místy, já díky častému používání veřejné dopravy, ty nejhorší. Škoda kamer.
Ztráta místa v pohraničí je naprosto jiná, než ztráta ve vnitrozemí. To, že momentálně naopak výpravčí i u nás chybí, to je do času. Až přijde krize, každé místo v regionech bude zoufale chybět a tak třeba přijdou na řadu třeba dávky, které s připočítáním dalších doprovodných výdajů zaplatíme.
Sobota, 03. března 2018 - 06:52:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1087
Registrován: 1-2006
Videosen:

V roce 2018 vydáte za investici nějaké peníze a kryjete je z personální potřeby a dalšího. Pokud by investice nebyla, personální potřeba i nutné investice pro udržení v následujících letech nebudou v cenové úrovni roku 2018, ale o inflaci jinde, což je důvod, abyste to postavil hned a najednou.

Srovnáváte náklady s projektem proti nákladům bez projektu, čímž jako byste z peníze, které by se musely vydat bez stavby, používal na placení "půjčky", za kterou jste v roce 2018 realizoval. Inflace tam proto hraje zajímavou roli.

Ano, jsou horší zařízení, ale jsou jinde. Z peněz ušetřených tam tak v Náchodě a Hronově nic nepostavíte. Někdo Vám tu psal, že náklady na ZZ jsou jen cca 30 procent, takže to, co se postaví mimo zařízení, je možné postavit díky ušetřeným výpravčím z TESTů. Ale to už jedeme gramofonovou desku...

Opuštěná místa nejsou o výpravčím, ale o klesající úrovni vztahu společnosti ke svému okolí. Výpravčí nemůže působit jako hlídač, resp. pokud tak působí ve vztahu k veřejnému majetku, měla by jej platit příslušná obec. Náklady na toho hlídače by neměly jít za infrastrukturou, protože čím víc toho z té infrastruktury platíte, tím víc jí potřebujete dotovat. Reálně je infrastruktura v podstatně horším stavu než mohla být v případě, že by peníze do ní vkládané nebyly rozházeny na věci, které s infrastrukturou vlastně nesouvisí.

Pak je otázka. Jde Vám o dráhu, nebo o to, aby se díky dráze nemusela řešit nezaměstnanost konkrétních lidí? Nemám problém s hlídači na nádražích, ale ať je platí stát z jiné hromádky než té, která je určena na provoz a údržbu. Městská policie tam bude mít větší pravomoc než výpravčí a bude ji zajímat víc než jen kolejiště. To samé čekárny a podobně. Je to věc místních. Bude-li to hrazeno z eráru, nebudou k tomu mít vztah.
Neděle, 04. března 2018 - 10:38:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7199
Registrován: 9-2003
Z Chocně do V.Oseka.. noviny 5+2..

..pořádná mašina má kotel a komín..
Neděle, 04. března 2018 - 11:00:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 344
Registrován: 7-2017
Trať 026: úsek Náchod – Týniště nad Orlicí
Mimořádnos: Porucha motorového vozu vlaku Os 5125 v úseku Náchod - Václavice.
Počátek: 04.03.2018 09:20/ Plánovaný konec: 04.03.2018 11:20

Vlak Os 5125 bude stažen do stanice Václavice pomocným motorovým vozem, ve stanici Václavice si cestující přestoupí do náhradního motorového vozu. Vlak Os 5125 bude na odjezdu ze stanice Václavice cca 30-40 min. opožděn.
Os 15155 bude 5–20 minut
Os 5125 bude 30–40 minut.
Sp 1870 Ostaš odřeknut v úseku Václavice – Náchod. Cestující mohou využít následný vlak Sp 1746.
Zpoždění vlaků je pouze orientačního charakteru a může se v průběhu měnit

Dplním
Sp 1784 Hradec Králové hl.n. - Trutnov hl.n. ze Starkoče +21 a to si prakticky odvezl do Trutnova
Sp 1746 Starkoč - Broumov ze Starkoče +19, z Police +29
Neděle, 04. března 2018 - 11:11:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 345
Registrován: 7-2017
Nechtělo by to spíš mimo podchodů nadchody?
V této oblasti kopnete do země víc jak 1/2 m pod úroveň okolního terénu a hned se vám to zatopí vodou. Problém ala Týniště.
Radekedar
Neděle, 04. března 2018 - 12:26:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2356
Registrován: 6-2008
Doplním dnešní mimořádnost:
Pro Os 5125 pravděpodobně z Václavic použita souprava od Sp 1870.
Sp 1873 jede 814 (najbrt).

mirek55:
"Sp 1746 Starkoč - Broumov ze Starkoče +19, z Police +29"

Na vině je příliš dlouhý mezistaniční úsek Police nad Metují – Teplice nad Metují. Jak by bylo krásné obnovit žst. Česká Metuje…

(Příspěvek byl editován uživatelem radekedar.)
www.atlasvozu.cz
Neděle, 04. března 2018 - 13:01:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 144
Registrován: 3-2013
Vhd sl:
„Ano, jsou horší zařízení, ale jsou jinde.“
Jsou tady a na 30 lidí to opravdu vychází.

„nemyslím si, že je korektní házet špínu na stavbu, o které se ani nesnažíte něco vědět.“

Vždy jsem si přál vidět změnu. Ne změnu za každou cenu, ale změnu k lepšímu, tedy především výrazné zkrácení jízdních dob. První informaci o revitalizaci jsem získal z jakési mapky. Zajásal jsem. Potom následovala ještě krásnější četba o maximalizaci užitku zejména z pohledu cestujícího. A místo toho se od Vás dovím, že se ušetří za mzdy lidí v mém regionu, aby bylo na peróny, koleje, mosty, ale už nevíme kde. Opravdu Vám moje připomínky připadají nekorektní?
Když tady nadhodím otázku spojky, tak začnete rozebírat otázky dojíždění, kdo ho chce a kdo ne a podobně, k tomu nějaký ten příklad. Proč to všechno? Co je tak složitého na tom, že vzdálený, málem dokola hranicí sevřený region potřebuje železnici, která se alespoň vzdáleně bude podobat té ve vnitrozemí, která bude moci konkurovat u nás problémové silnici?

„Pak je otázka. Jde Vám o dráhu, nebo o to, aby se díky dráze nemusela řešit nezaměstnanost konkrétních lidí?“

Jde především o dráhu, kterou budou jezdit lidi. Zaměstnanost jsem uvedl proto, abych Vám připomenul, že záležitost takovéto modernizace není tak jednoznačná a není vždy jen o číslech.

„Výpravčí nemůže působit jako hlídač, resp. pokud tak působí ve vztahu k veřejnému majetku, měla by jej platit příslušná obec. Náklady na toho hlídače by neměly jít za infrastrukturou, protože čím víc toho z té infrastruktury platíte, tím víc jí potřebujete dotovat.“

Naopak. Pokud ta infrastruktura slouží cestujícím, je docela logické, aby se náklady na ni platily z prostředků infrastruktury. Cestující by měl očekávat vlak v důstojném prostředí, i to rozhoduje, jestli pojede vlakem. To prostředí jim nezaručí žádná kamera ani žádný policajt, který nemůže být všude. Připomenu, že čerpám ze zkušeností.
Ještě jinak. Konkrétní místo si má ohlídat především ten, kdo má k němu vztah. Znám to z doby, kdy jsem byl v údržbě, to, co měl zaměstnanec přidělené, to většinou za něco stálo. A protože jsem v sedmdesátých letech pracoval v depu, vím, jak vypadaly turnusové lokomotivy (vím, že to tak dnes kvůli oběhům nejde) a jak ty ostatní. To jen jako příklad, podle mne to ale platí v mnoha oblastech. Z jedné strany ušetříme, z druhé proděláme. Možná víc.
Debatu s Vámi končím, určitě k něčemu byla, ale máte pravdu, jde dokola. Za čas budeme mít možnost věc posoudit v praxi, budeme to sledovat.
Neděle, 04. března 2018 - 13:45:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 346
Registrován: 7-2017
Radekedar
Nebo alespoň výhybnu Česká Metuje. Dalších +10 dostal Sp 1746 v Metiměstí, výsledných do Broumova +39
Neděle, 04. března 2018 - 18:01:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1088
Registrován: 1-2006
Videosen:

Jsou, ale mají důvody proč počkat. Zejména v tom, že nikdo nezná budoucí požadavky objednatele související s konfigurací těch stanic, bez které se nedá říct jak to drahé zařízení má vypadat, aby splňovalo požadavky na dalších 40 let. Opočno, Meziměstí, ...

Ano, připadá mi to z Vaší strany poněkud nekorektní. Zejména proto, že jste se s dostupným obsahem neseznámil a donekonečna přehráváte svou "desku". Nečekáte asi, že Vás budu ve svém volném čase detailně seznamovat s obsahem projektu třetí strany, který Vás nezajímá, protože to není to, co chcete. Proč bych to měl dělat? Proč by tím měl ztrácet čas kdokoliv jiný?

Je to dále nekorektní vůči všem regionům na hranici krajů, protože ten svůj, který se od jiných víceméně neliší, stavíte nad ně. Proč zrovna ten Váš? A sám v tom navíc nemáte jasno krom jediného, že to nesmí jít z lokálních rozpočtů, ale musí to zaplatit stát, protože má jakýsi "dluh". Realita se mi zdá být jinde a nápadně mi to připomíná diskuze o důstojné výši důchodů.

Jasno nemáte v tom, že na jednu stranu chcete rychlou dopravu, ale na druhou stranu ideálně závislá stavědla, aby byla práce pro lidi. Chcete komfortní vždy vypucované čekárny s blejskajícím se hajzlíkem, ale nesmí to být z obecního ani z dopravcova, protože to musí zaplatit stát, a všichni ti, kteří tam budou sloužit, musí mít důstojný příjem, aby byli sehnatelní. Pokud bychom šli dál, došli bychom pravděpodobně k tomu, že dopravní zaměstnanec Vámi popisované nesmí mít v popisu práce, protože má řídit dopravu, a na to, co dělá a nemá v popisu práce, tam má být další placený člověk. Přemýšlím kdo je tím státem. Všichni ti, kteří z kraje zdrhli za výdělkem do větších měst?

V nepřestupních stanicích je čekárna zájmem obce (vnímáno jako část státu), která navíc je schopna danou službu provozovat efektivně tím, že si tam nasadí dříve nezaměstnaného víceméně nekvalifikovaného místního člověka (nejlépe dva na směnný provoz), který to bude chodit odemykat, zamykat, uklízet, opečovávat zeleň, a který, aby se obci vyplatil, tam třeba bude při troše kvalifikace (v porovnáním s výpravčím zanedbatelně) zajišťovat např. výdej zásilek internetových obchodů, výdej objednaných potravin, poštu, informace, úřední desku, hlídače... Pokud o to má obec zájem. Pokud nad obecním zájmem stojí objem balíku peněz, o kterém se dá rozhodovat, a výpravní budovy se obcím hodí jen jako sociální bydlení dotované infrastrukturou, je to trochu o něčem jiném.

V přestupních stanicích s jedním dopravcem je to zájmem obce a dopravce. Dovedl bych si představit, že dopravce, aby to nemusel táhnout sám, využije možnosti přispět obci na provozování čekárny. V přestupních s více dopravci je to na infrastruktuře jako prostředníku mezi všemi zainteresovanými stranami, který by měl být schopen zajistit i nájem obchodů, kanceláří ap.. Ne proto, že by to tak muselo být, ale proto, že to v takových případech dokáže (jako složka státu) zajistit efektivně. Nebo, měl by dokázat.

Není to jednoznačné, ale z hlediska státu jako celku (pominu-li hromádky, o kterých rozhodují konkrétní zástupci) by to mělo být především efektivní. Tam, kde je to problém, protože se to provozovat nevyplatí, na to přeci nemůže být na úrovni státu vypsat dotační program. Můj názor ale je, že by tím, kdo to dotuje, neměla být hromádka na drážní infrastrukturu.

Dobře tak. Debata mezi námi nemůže nikam vést pro příliš odlišné vidění reality.

mirek55:

Nadchody jsou problematické cca dvojnásobkem zdolávané výšky. Lidi na to nepůjdou a budou se kupit pomníčky. Pokud to jinak nejde, pak jo, ale problémy s vodou jsou většinou řešitelné - za nějaké úměrné peníze...

Výhybna Česká Metuje? Proč ne, když se kraj zaváže, že ve výhledu 40 let bude platit rozsah dopravy, který to využije. O deset minut zpoždění méně směrem na sever je při 40 minutách o ničem, není-li tam ostrý obrat. Návazné autobusové spoje už odjely...
Neděle, 04. března 2018 - 21:35:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 145
Registrován: 3-2013
Opravdu nerad, ale jen pro připomenutí poruším svůj slib.
„…Proč zrovna ten Váš? ...“
Seznamte se s dostupným obsahem: Videosen Středa, 21. února 2018 - 20:02:30
v té době jste už na diskuzi byl a já jsem na podobný dotaz odpovídal.
Na svém názoru jsem nic nezměnil a Vaše právo i právo ostatních je se mnou nesouhlasit.

„Jasno nemáte v tom, že na jednu stranu chcete rychlou dopravu, ale na druhou stranu ideálně závislá stavědla, aby byla práce pro lidi.“
Není nad to počkat si, jak se zrychlí doprava vlivem revitalizace, jakou roli v tom budou hrát ty tři stanice a jakou prostá změna jízdního řádu (zkrácení čekacích dob). Počkáme si, kde se sebere těch slibovaných 16 minut.
Neděle, 04. března 2018 - 23:09:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 244
Registrován: 8-2010
mirek55 čp:346,Vhd sl čp1088:==Výhybna Česká Metuje ? Proč ne?==.

Výhybna v České Metuji tam kdysi byla v provozu, dráhy tu výhybnu nezodpovědně rychle zbourala, zrušila, koleje, výhybky vytrhány včetně odjezdových návěstidel.
Jen tam zůstal manipulační kolej na vykládku a nakládku od směru Teplice n/Met. O tom tu byla diskuze, bylo řečeno, že to není potřeba. Proto je nutné, aby to dráhy tu výhybnu vrátily zpět, jak to bylo dříve k možnosti vlaků se vykřižovat.
Nyní se ukazuje, že by byla výhybna potřebná pro mimořádné vykřižování vlaků ke zmírnění zpoždění. Vlak Sp ze Starkoče je opožděn, a vlak Sp od Broumova-Meziměstí jede včas.

Obdobně je to nezodpovědně ze zrušení výhybny v Kuksu, kde Rychlík od Pardubic je opožděn, a Rychlík od Liberce jede včas.
Pondělí, 05. března 2018 - 05:38:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1090
Registrován: 1-2006
Vandr:
"... dráhy tu výhybnu nezodpovědně rychle zbourala, zrušila ...

Proto je nutné...
... potřebná pro mimořádné vykřižování vlaků ke zmírnění zpoždění..."

Toto je jen jeden úhel pohledu, ač možný. Reálná otázka je kolik chce společnost z prostředků na provozování, údržbu a vylepšování dráhy vydat na řešení "psychických problémů".

Jak velký problém je zpoždění směrem nahoru reálně? Na kolik si zmírnění o 10 minut (jak často by to bylo využitelné?) ceníte ročně v penězích, které nebudou na provoz a údržbu? 10 mega ročně?

Vina není jednoznačná, není na místě lynčovat.
Pondělí, 05. března 2018 - 09:26:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 347
Registrován: 7-2017
Vandr
Přesně tak. Obě tratě velmi dobře znám i obě bývalá nádraží jak vypadala a jak vypadají dnes. V Metuji je často velmi těžké probrat se blátem před budovu k nástupišti.

Bohužel pro některé osoby je dnes příliš finančně náročné udržovat dvě vyhýbky a pár desítek metrů kolejí, ač to od vzniku tratě do doby nedávné bylo bez problémů. Výhodnější je nechat zpozdit Os směr Broumov, tam jen zrušíme návaznost přestupu v Teplicích směr Turnov, případně ujetí přípojných busů. Nebo to celé rozházíme ať si cestující užijí a ono je přestane bavit jezdit po kolejích.
Taktéž raději znemožníme jízdu nákladních vlaků. Nejdříve vyčkáme nějaké té krize, pak rychle vytrhat co se dá a stihne. Že krize pominula, že je potřeba obnovit nákladní dopravu? Tak to objednejte a zaplaťte ti co to potřebujete. Křišťálová koule je krásná výmluva. Dříve ale platila předvídavost a byla spolehlivější.
Pondělí, 05. března 2018 - 09:48:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 348
Registrován: 7-2017
No a právě nyní by se hodila výhybna Kuks. R1265 od Liberce na čas, R1272 od Pardubic aktuálně +14
Pondělí, 05. března 2018 - 10:25:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 349
Registrován: 7-2017
No a díky mimořádnostem kolem H.K. a Pardubic je zpožděn Sp1784 Starkoč +21. Samozřejmě nečekal Sp1746. Proč? Chybí mu ta výhybna v České Metuji a musel by navýšit zpoždění a k tomu problém ostrého obratu. Nebo zpozdit protijedoucí Sp, což nepřichází v úvahu z důvodů dalších návazností.
Koncept je jasně dán a ten výhybnu nepotřebuje. Mimořádnosti, které jsou na denním pořádku díky velmi často zpožděným R v relaci Praha - Trutnov je nekoncepční a cestující si mohou počkat, nebo zvolit jiný způsob dopravy.
Aktuálně R 923 má + 17 bez vlivu mimořádnosti okolo Pardubic a H.K.. Těžko stáhne do Starkoče 11 minut. Pokud opět nevyčká Sp1748 ve Starkoči, bude to za sebou následující další dnešní znemožňující spojení mezi H.K. Broumovskem a Náchodskem.
Pondělí, 05. března 2018 - 11:57:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 350
Registrován: 7-2017
Samozřejmě Sp1748 nevyčkal na příjezd opožděného R od Prahy a odjel na čas.
Nyní (zpožděný cca +6) Sp1786 od Hradce bude mít konečně po třech hodinách možný přestup ve Starkoči směr Náchod - Broumov.
Huráááá, povedlo se. Ještě aby dojel do cíle.
Pokud se někdo neznalý skutečností podívá zběžně do dodaných materiálů, řekne si vše je v pořádku vlaky jezdí na čas. Že ujíždějí velmi často cestujícím jim uniká. Velmi často se v relaci Starkoč-Broumov některé vlaky rušily z důvodu eliminace zpoždění. To ale bylo příliš nápadné.
Pondělí, 05. března 2018 - 14:37:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 351
Registrován: 7-2017
Další Sp 1752 z Police +6. Něco cestou pokrátil ale opačnému Sp 1757 dal v Teplicích zpoždění, tak že přijel do Náchoda s +7. Tím odjel Sp 1754 z Náchoda také s +7 aktuálně z Police s +8, samozřejmě dal Os 5185 z Hronova +10. V Teplicích už čeká Sp 1759 dokonce s náskokem. Tak to jde neustále dokolečka.
Co s tím? Není někde něco špatně? Zvláště, když musí na přípoj Sp od Broumova ve Starkoči čekat velmi často cca 2min i R na Prahu? Případně Sp do Hradce?

(Příspěvek byl editován uživatelem mirek55.)
Pondělí, 05. března 2018 - 15:09:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 352
Registrován: 7-2017
Aby se to nepletlo tak nyní dostal ve Starkoč i R 927 +6 čekáním na přípoj od Václavic. No a Sp 1759 si navýšil v Polici (díky křižování s Os 5144 s +12) na +10. Něco dalšího dostane pravděpodobně v Hronově při křižování se zpožděným Os 5132, V Náchodě to opět odnese Sp 1756. Zázraky se nějak dnes ve výběžku nedějí.
Ta Česká Metuje dnes skutečně chybí. Ale ne jen dnes.
Pondělí, 05. března 2018 - 17:55:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3165
Registrován: 6-2007
Napsal toho Mirek55 hodně, ale ještě mu chybí jízda autobusu z Broumova do Meziměstí za Sp 1765 [auto]
Pondělí, 05. března 2018 - 19:36:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1091
Registrován: 1-2006
mirek55:

No, nebyla ona dneska výluka zabezpečovacího zařízení v Náchodě? Alespoň pár fotek na nakouknutí z toho ke mně prosáklo. Nevím jaký vliv měla nebo neměla na provoz.

Máte pravdu v tom, že provozovaný koncept v pojetí ČD je poněkud nestabilní. V důvodech se asi ještě shodneme - podle ostrých obratů soudím na dlouhodobý nedostatek vozidel a strojvedoucích. V řešení ne. Nevím proč by měla infrastruktura zálohovat maximální efektivnost provozu dopravce za jakýchkoliv okolností.

Je důvod v podobě smlouvy s objednatelem dopravy, kde je výslovně uvedeno, že se bude jezdit s minimálním počtem vozidel, nebo to je případ, kdy zhotovitel díla přijímá penále za nedostatečnou kvalitu, protože je to pro něj výhodnější? Nevím. Obraty hradeckých rychlíků v Praze jsem chápal po dobu rekonstrukce haly. Teď to, zejména v období se silnou výlukovou činností, chápu jako provizorní řešení nedostatku souprav.

Za důležitý aspekt považuji postoj objednatelů. Je kraji lhostejné, že tam ta zpoždění jsou? Mezi prioritami krajských politiků jsem si ničeho na eliminaci zpoždění od Hronova nahoru nevšiml. Důraz je na spojku, která oslovuje více uživatelů/voličů. Pokud je to jedno kraji, proč by to měla řešit dráha/infrastruktura?

Technicky. Co chceme od výhybny mezi Policí a Teplicemi? Co z toho splňoval původní stav České Metuje? Nevím co tam bývalo, ale se zámky, výhybkami na 40, rozhadrovanou předjízdnou kolejí a pravděpodobně s jedním výpravčím to na zázraky nevypadá. Skoro je otázka, zda by se tím dalo zpoždění krátit. 40 do odbočky, výluka protisměrných vjezdů, propad traťové rychlosti kvůli zamčené výhybce... Pokud by měla výhybna něco řešit, musela by mít zařízení (ideálně Káčko ovládané odjinud) umožňující současné vjezdy včetně řešení přístupu cestujících na nástupiště, výhybky a předjízdnou tak rychlé, aby se od vjezdu na předjízdnou nemuselo moc padat s rychlostí z traťové (aspoň 50, lépe 60), mít délku na rozumný náklad, být časově cca v polovině úseku (?)...

Kolik z toho ta stanice reálně umožňovala? Nic, jen propad rychlosti u nekřižujících? Opravdu bylo špatně její snesení do doby, než ji někdo bude opravdu potřebovat, nebo by bylo v pořádku trpět všechna negativa a dávat za jejich existenci několik milionů ročně? Nevím, ale nemyslím si, že by to bylo jednoznačně špatně a odchylně od péče dobrého hospodáře.
Pondělí, 05. března 2018 - 19:39:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 353
Registrován: 7-2017
Ve finále ten Sp 1759 zpozil ve Starkoči R924 ve směru na Prahu 6 minut.
Sag.
Když chybějí výhybny, k tomu ostré obraty, musí se tedy redukovat přenášení zpoždění i jízdou autobusu.
Ale i to není nic platné aktuálně Sp 1762 z Police s +9. Tím to zase odnese nějakou tou minutkou Sp 1767 (+6), který byl v Teplicích na čas. Do Starkoče s +3. R920 dostal tedy pouze 1+, zato ve Skalici obdržel další minuty ve finále +7
Sp 1764 z Police s +11,
Pondělí, 05. března 2018 - 20:03:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5
Registrován: 1-2018
Vždyť je to paráda,při čekání ve Starkoči si cestující müže nëco koupit v automatu, i dvě lavičky jsou v čekárnë pro 10-20 cestujících,tak o co jde??? Máme přeci už 21 století [crazy]
Úterý, 06. března 2018 - 08:18:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 507
Registrován: 5-2007
VHD: Myslíš ty svoje názory na výhybnu vážně? Řekl bych, že toho o dráze moc nevíš. Sedí Ti to akorát na ty tvoje čísílka, ale uniká Ti realita. Samozřejmě, že se Metuj ani Kuks nikdy rušit neměl(a). Ale marný Tobě něco vysvětlovat.
Úterý, 06. března 2018 - 09:39:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 354
Registrován: 7-2017
Vhd_sl
Koncept není v pojetí ČD, ale Královehradeckého kraje, respektive nesmyslný výmys bývalých odborníků OREDA.

Co nezajíždějí hradecké rychlíky do Vršek, tak mají ostrý obrat na hlavním. Co si přivezou to si odvezou, nebo jim je i nepatrně v Praze přidáno.
Kraj, nebo alespoň někteří členové pravděpodobně dostává neúplné informace, možná dochází n některému zatajování skutečností až na úrovni kraje.

Co se týká výhybny tak prostě chybí a basta. Zrušili ji vzdělanci s mokrým inkoustem na diplomu bez zkušeností a praxe pouhým pohledem na nakreslený stávající grafikon a vidiny pohledu na svoji finanční odměnu za uskutečněnou devastaci.
Bohužel realita je taková. Zrušení koleje a vyhýbek, včetně likvidace pražců sanace a rekultivace spodku stojí více peněz jak výtěžnost a údržba dalších cca 10 let, možná i více. Ač někteří kouzelníci dokáží s čísličky pěkně manipulovat.
Pozdější obnova je ale mnohonásobně vyšší.

Stávající grafikon SP mezi Broumovem a Starkočí je přitom tak našponovaný, že stačí jeden problém a již to málo vaty co tam je to prakticky neumožní za celý den srovnat.

Ono nevznikalo zpoždění v Náchodě ani mezi Náchodem a Václavicemi. Zde naopak kráceno.
Úterý, 06. března 2018 - 09:52:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1576
Registrován: 12-2007
Co nezajíždějí hradecké rychlíky do Vršek, tak mají ostrý obrat na hlavním.

A s tím má Královehradecký kraj společného co?

Co se týká výhybny tak prostě chybí a basta.

Prosím, uvědomte si, že cílový stav je s křižováním v Hronově a Meziměstí. A obrat v Broumově cca 30 minut.

Zrušení koleje a vyhýbek, včetně likvidace pražců

Kolejový svršek stojí jen drobné ve srovnání se zabzař. Víme?
Úterý, 06. března 2018 - 09:54:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 355
Registrován: 7-2017
Dnes zatím Starkoč - Broumov pohoda

Trať 031: úsek Smiřice – Předměřice nad Labem
Mimořádnost: Technická závada na trati. Podezření na porušení celistvosti traťové koleje mezi stanicemi Smiřice a Předměřice nad Labem. SŽDC prověřuje technický stav trati.
Počátek: 06.03.2018 08:55/ Plánovaný konec: 06.03.2018 11:00
Provoz mezi stanicemi Smiřice a Předměřice nad Labem zastaven.
Zatím:
Odřeknutí Sp 1787, Sp 1784 v úseku Hradec Králové hl.n. – Smiřice
Odřeknutí Sp 1843, Os 6204 v úseku Předměřice nad Labem – Jaroměř
Už se ale jezdí.
Aktuálně Sp 1784 již v Jaroměři s +28 vykřižoval s protijedoucím R 930. Sp 1746 samozřejmě již odjel z Václavic, tak si tam cestující vchodbě (pardon čekárně) s dvěma lavičkami půl hodinky počkají.

R 1272 od Pardubic ve Smiřicích +12 (kurňa to by bodla ta výhybna na Kuksu).
Úterý, 06. března 2018 - 10:29:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 464
Registrován: 12-2007
Kdyby veškeré zpoždění vznikalo rozbitými vozidly, pak lze konstatovat "dejte si tam vatu/vozidlo navíc". Ale pokud vzniká zpoždění i rozbitou infra, tak říct dopravci "dejte si tam vatu/vozidlo navíc" už úplně košér není.

V neděli se nejezdilo, protože rozbitý motorák. Dneska se nejezdilo, protože rozbitá trať...

Co by s tím měl dělat kraj? Možná skrze smlouvu s dopravcem dokáže vymáhat spolehlivost vlakových souprav (a přeneseně ji zaplatit), ale hodně málo toho dokáže udělat s infrastrukturou.

S našponovaností GVD opatrně. Buď vlak pojede alespoň jen tak pomalu, jako dneska, nebo nepojede vůbec, protože o 15 minut pomalejší jízda se spoustou vaty nikoho netankuje. Focus on reliability...
Úterý, 06. března 2018 - 10:44:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 465
Registrován: 12-2007
mirek55:
"Vhd_sl
Zrušili ji vzdělanci s mokrým inkoustem na diplomu bez zkušeností a praxe pouhým pohledem..."

Na to pozor. Já jsem toho názoru (a souhlasím s Vámi), že infra by se měla stavět s určitou rezervou, protože žádný cílový koncept nikdy nenastane. Stejně jako nikdy nenastane "konečné chování zákazníka/cestujícího". Stejně jako nikdy nenastane "konečný 100% stav trati bez potřeby údržby navěky".

Ale uvědomme si, že zmiňované výhybny se rušily v devadesátkách, kdy to bylo s železnicí hodně nahnuté. Nemyslím si, že lidé, kteří o tom rozhodovali, z toho měli apriori radost a mohutné prémie.

Touto rétorikou je jen tlačíme do role své tehdejší konání obhajovat a to dobře není, protože to uměle vytváří nepřítele pro zlepšení. Postě taková byla doba. Dneska je ale jiná a proto by měl být i jiný pohled na věc.
Úterý, 06. března 2018 - 10:56:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 356
Registrován: 7-2017
Aktuálně
Sp 1746 Police nad Metují odjezd s + 7, (+6 dostal na odjezdu z Václavic)
Tím dostal Sp 1751 +6 v Teplicích

Ač to nepatří do tohoto vlákna tak jen díky rušeným výhybnám.
R 1272 vyčkal v Jaroměři na protijedoucí R 1265, který odjel ze Dvora s náskokem +1 aby dorazil do Jaroměře s náskokem +2, čímž navýšil R1272 zpoždění na 30'(absence Kuksu). Na Horka pokrátil na +27', do Paky dle mých historie může pokrátit ještě 1', v pace pokrátí dlouhatánskou vatu (6') a bude někde na +20, do Turnova může pokrátit 3-5', no a něco pokrátí do Liberce, předpokládám Liberec tak +12'.
Úterý, 06. března 2018 - 10:59:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8
Registrován: 7-2017
Dobrý den Mirku55,
s Vámi je opravdu diskuse obtížná, ne-li nemožná [sad]
Váš argument: "Co se týká výhybny tak prostě chybí a basta" je vskutku hoden diskusních mistrů ...

Zkuste nám prosím osvětlit, kterak byste krátil zpoždění v České Metuji nebo v Kuksu, pokud by stanice byly ve stavu, jehož zrušení tolik kritizujete? Myslím, že Vhd sl Vám v příspěvku 1091 z 5.3.2018 celkem slušně napověděl.
Konkrétně v Kuksu (tam to znám lépe)byla návěstidla nezávislá na výhybkách, rychlost 40 z/do 1. i 3.koleje, současné vjezdy zakázány, výhybky stavěné místně, navíc k výh. č.4 (vjezdová od DKnL) se muselo jít z dopravní kanceláře s klíčem v ruce a pěšky. V dávných dobách zde pravidelně křižovaly např. vlaky Os 5412 (Jaroměř odj. 12:22 / DKnL příj. 12:42) a Os 5411 (DKnL odj. 12:18 / Jaroměř příj. 12:47). Z rozdílu jízdních dob (v neprospěch vlaku Os 5411) je zřejmé, jak dlouho takové křižování trvalo. Vysvětlete nám prosím, jak na takové infrastruktuře krátit zpoždění a včas jedoucímu vlaku opačného směru naopak nějakou tu minutu "nenaložit"? Okruh situací, kdy se křižování vyplatí, se totiž díky součtu všech výše uvedených omezení staničního zabezpečovacího zařízení významně zužuje. Měl by snad být u takové nezávislé a místně stavěné výhybky postaven "domeček", ve kterém bude 24 h denně, 365-6 dní v roce sedět zaměstnanec, onu výhybku svým pohledem hypnotizovat a čekat, až nastane situace, kdy přeložením křižování do takto (ne)vybavené žst. nedojde ke zvýšení zpoždění a on bude vyzván, aby se zvednul, došel k výhybce a přehodil ji?
Jinými slovy: Pokud Kuks a Českou Metuji pro krácení zpoždění, tak na úplně jiné technické úrovni, což je ale taky o úplně jiných nákladech. No a tyto náklady musí být obhajitelné dle platné metodiky, kdy na jedné straně je částka za zřízení a provozování dané infrastruktury a na druhé zmařený čas cestujících vlivem neeliminovaných zpoždění.

Na závěr mi ještě dovolte otázku. Můžete nám zde prosím osvětlit zdroj svého tvrzení z příspěvku č.320 z 20.3.2018, ve kterém hlásáte: "Dopadne to jak al Mostek a Horka, kde se bude v nejbližší době obnovovat třetí kolej a jak je to nedávno co se zrušila."? Kdo se chystá obnovovat třetí kolej na Horkách a 2. kolej na Mostkách? Odkud to máte? Kam na to chodíte?
Úterý, 06. března 2018 - 11:33:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 357
Registrován: 7-2017
Zpožděný R 923 od Prahy ovlivněn mimořádností Předměřice-Smiřice dorazil do Starkoče s +12
Návazný Sp 1748 odjel ze Starkoče s +10. No Jak to dopadne v Polici?
Zajímavé, že Sp 1751 ztáhl z Telic zpoždění +6 do Police na +3. Pravděpodobně nikdo na mezilehlých zastávkách nevystupoval, ani nenastupoval. Pak je to včetně drobné vaty skoro možné.
Úterý, 06. března 2018 - 11:41:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 358
Registrován: 7-2017
Aktuálně
Sp 1786 z Jaroměře směr Trutnov příjezd +16', predikovaný odjezd +24'. Zaručeně na něho nebude čekat Sp ve Starkoči. Dnes tedy již po druhé.

(Příspěvek byl editován uživatelem mirek55.)
Úterý, 06. března 2018 - 13:05:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8063
Registrován: 5-2007
Jis: Kolejový svršek stojí jen drobné ve srovnání se zabzař. Víme?
Tým by som si nebol úplne istý. ZZ na stanicu s dvomi koľajami a šturcom, 3 výhybkami (zvlášť ak dáme prestavník len na 2) sa aj s kabelážou nechá obstarať možno aj pod 30 mega. Koľko stoja 2(3) výhybky a zvršok (a asi aj spodok) na jednu koľaj?
Úterý, 06. března 2018 - 17:22:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12149
Registrován: 8-2004
Asdf:
"ZZ na stanicu s dvomi koľajami a šturcom, 3 výhybkami (zvlášť ak dáme prestavník len na 2) sa aj s kabelážou nechá obstarať možno aj pod 30 mega."
I s nezbytnou sdělovačinou, EOV, zřejmě DOZ odněkud, ... ?
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Úterý, 06. března 2018 - 17:28:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8
Registrován: 9-2017
2 výhybky na 60, 1 na 40, koleje délky 400m + 50m včetně spodku mi vychází cca na 25 mega. Pokud už by se to dělalo, vezmou se spíš obě koleje.

U ZZ si nejsem jist zapojením do traťoviny, aby to pak neskončilo novým kabelem do sousedních stanic, to by pak teprve byla darda...
Úterý, 06. března 2018 - 18:27:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3556
Registrován: 9-2005
Když to tady, jako vzdělanec s dávno zaschlým inkoustem na diplomu a se zkušenostmi z praxe pouhým pohledem odhadnu, tak jednoduchá sdělovačina ve smyslu telefonní zapojovač, náhradní zapojovač, nějaký ten RACK, ústřední čas, rekonstrukce kabelů a sítí, místní síť VTO (přovolávací u vjezdů aj.) taky není zadarmo. Pokud se nedejbože musí ještě řešit nové sdělovací kabely, protože leckde je kolikrát jenom pohoz, nebo nová optika, či se musí rozšiřovat kapacita přenosových sítí (modemové linky) kvůli přenosu do TDS a další radosti, tak už to leze dost do peněz. Odhad SZZ je taky dost úsporný, pokud je tam ještě nedejbože přejezd, tak už to jsou úplně jiné sumy. A nezapomínat taky na případnou adaptaci stávajících prostor pro technologie SZZ aj., či lépe na ouplně nový technologický objekt. Jo a vymalovat alespoň dopravu, pokud nebude nová. Na to se pak taky nabalí nová nástupiště, kamery, rozhlasy, infosystémy atd. Teď taky vyřešte problém, kdo to bude obsluhovat, neboť, mezi náma, to „zřejmě DOZ” nově potřebuje GSM-R, což je likvidační cenovka [wink].
„Vod voka”, výstavba takové výhybničky, aby fakt za něco stála a nebyla to jen ojebávka, minimálně 100 a více, spíš tedy více.
Pár obrázků ode mne...
Úterý, 06. března 2018 - 19:57:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1092
Registrován: 1-2006
Pinec:
"Co by s tím měl dělat kraj? ... ale hodně málo toho dokáže udělat s infrastrukturou."
Kdo jiný než majoritní objednatel dopravy na trati by měl být partnerem SŽDC z hlediska představ o rozvoji trati tak, aby následujících 40 let vyhovovala? Která jiná složka státu by měla iniciovat potřebu investice?

mirek55:
"Koncept není v pojetí ČD, ale Královehradeckého kraje, respektive nesmyslný výmys bývalých odborníků OREDA. "
Dopravce zná poměry a má možnost s objednatelem jednat o korekci vedoucí k tomu, že to bude funkční, dávat podněty k jednání kraje o řešení problémů na infra s jejím správcem včetně podkladů k přínosům, které řešením vznikají.

O výmyslech jednotlivců bych nehovořil. Každý zaměstnanec pracuje s nějakým zadáním a hledá řešení, které výchozím podmínkám vyhovuje. Výchozí podmínky neznáte, nelze tedy soudit jaká byla čí odbornost a velmi pravděpodobně křivě obviňujete lidi, kteří pouze udělali svou práci, za kterou dostali zaplaceno. Výsledkem takové kritiky může být jen to, že veškerá odbornost zmizí tím, že to nikdo nebude ochoten dlouhodobě dělat a učit se z chyb. Skutečného viníka nedohledáte, velmi pravděpodobně jím bude politické rozhodnutí o výchozích podmínkách řešení.

mirek55:
"... Ač někteří kouzelníci dokáží s čísličky pěkně manipulovat. Pozdější obnova je ale mnohonásobně vyšší. ..."
Manipulaci si představuji nějak takhle. [happy] Není to jednoznačné, záleží na více faktorech.

Hele, kdybych provozoval příležitostnou drážní dopravu, racionalizace by mě neskutečně štvaly, protože redukují prostor pro mé podnikání. Kuks má potenciál z hlediska příležitostné jízdy, ale není tam kde odstavit, nejde tam otočit. Strašně by mě to štvalo a, když už s tím nic nenadělám, pokoušel bych se aspoň lobbovat tím, že to budu prohlašovat za veřejný zájem. Metuj by mě štvala taky, protože by mi každá nepravidelnost likvidovala trasy pro to, abych tam, v případě, že budu potřebovat, projel. Nové Václavice by mě štvaly strašně, protože bych si živě představoval jaký problém bude, když mi to tam chcípne a nenahodím to. Takže chápu, ale současně přemýšlím co je v těhle případech veřejný zájem. Jak obhájit opravdu vysoké investice do něčeho, co bude využíváno jen příležitostně...

k nákladům:

Neviděl bych to tak dramaticky. Traťový úsek je provozovaný, pokud tam je potřebné (optika - je obecný zájem ji šířit a děje se) a pokud jde nasadit přiměřené zařízení (káčko spíš než ESA - viz dříve uváděné rozdíly zařízení Asdf - resp. do budoucna decentralizovaná zařízení), mělo by se dát vejít do toho, co popisoval Asdf, protože traťovina už vyřešená je a jde jen o úpravu. Samozřejmě plus koleje a další. Jo, je otázka zda se pracuje s cenami třídníků nebo s cenou vzniklou střetem nabídky a poptávky. GSM-R opravdu problém. Otázka je, zda při vložení výhybny do provozovaného formou obnovy dříve zakonzervované dopravny by to muselo být bezpodmínečně nutné. Závislost na zdroji financování?

Čouda:

Ať se nám to líbí nebo ne, žijeme v době čísel. Jen "z lásky" se u některých čísel snažíme mhouřit oči... Půl života jsem technik. Můj svět je světem čísel a kodexů a podle toho hodnotím i dění kolem. Sorry, "starýho psa novejm kouskům nenaučíš". Že to není po chuti chápu.
Úterý, 06. března 2018 - 21:30:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6
Registrován: 1-2018
Jako oyčejný cestující se ptám,k čemu jsou JŘ ,trasu Praha-Mezimėstí i opačně jezdím docela často , a výsledek minimum vlaků včas. A zdejších odbornků se ptám,proč tomu tak je ,když jsem si zaplatil kartu in100 za 19900,-Kč Proč to nefunguje, já zaplatil a probémy SŽDC a ČD pripadnë dalších dopravců mě nezajimají. A kdy se dočkám, ze mi bude něco vráceno??????????
Středa, 07. března 2018 - 09:38:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 359
Registrován: 7-2017
Jis
Podsouváte mi něco, co jsem nenapsal.
Kde jsem psal, že má Královrhradecký kraj má něco společného s tím že hradecké rychlíky nezajíždějí do Vršek a mají ostrý obrat na hlavním? Nějak jsem to ve svém textu nenašel. Prosím laskavě o omluvu.
Uváděný text jako odpověď na jiný příspěvek je v dalším odstavci. Musíte řádně číst zdejší příspěvky a pak teprve reagovat.
Dle mého názoru nezajíždění hradeckých a trutnovských rychlíků do Vršek je z důvodů snížení nákladů pro objednavatele.

Uvědomte si, že váš cílový stav nezajímá současné cestující. Ty chtějí za své peníze a za své daně spolehlivě cestovat nyní.

Ano likvidace ZZ s likvidací kolejí také něco stojí.
Při likvidaci starších typů ZZ se nechají její komponenty použít jako náhradní díl na opravy zbylých ZZ stejného typu. Často nějaký hejhula nerozhodne i o likvidaci těchto použitelných prvků a pak se pracně, často i draze shánějí.
No a co potom stojí to nové ZZ zvláště v Českých podmínkách.
Víte třeba staré relátko vydrželo i několik desítek let. Dnes když rok, tak je to úspěch. Případně se mění preventivně. Trochu to ale leze do peněz.
Středa, 07. března 2018 - 12:48:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3558
Registrován: 9-2005
GSM-R opravdu problém. Otázka je, zda při vložení výhybny do provozovaného formou obnovy dříve zakonzervované dopravny by to muselo být bezpodmínečně nutné. Závislost na zdroji financování?

V případě Kuksu nikoliv, tam by se de facto vložila do stávající DOZ a existující TRS nová dopravna, v případě České Metuje ano, anóbrž by se to tam muselo vše nově naprojektovat a to by se vyžadovalo regule „GSM-R”.

Při likvidaci starších typů ZZ se nechají její komponenty použít jako náhradní díl na opravy zbylých ZZ stejného typu. Často nějaký hejhula nerozhodne i o likvidaci těchto použitelných prvků a pak se pracně, často i draze shánějí.

Většina prvků z těchto zařízení už je tak vyžilá, že je k neupotřebení, použitelných prvků je fakt opravdové minimum a těch je ve skladech dost. Apropo ani si nechci představovat jak by teď po letech konzervace vypdalo takové SZZ (mechanické stavědlo z roku 1950) v České Metuji, zvláště mechanická návěstidla. To by musela být skutečná chuťovka. A kdo by tam šel při reaktivaci sloužit?

Víte třeba staré relátko vydrželo i několik desítek let. Dnes když rok, tak je to úspěch. Případně se mění preventivně. Trochu to ale leze do peněz.

Nějak si nepamatuju, že bychom měnili například relátka v přejezdech rok co rok, když ta nová údajně déle nevydrží?
Pár obrázků ode mne...
Středa, 07. března 2018 - 12:49:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1577
Registrován: 12-2007
mirek55: Za co se vám mám proboha omlouvat? Však jsem jen položil otázku. Proberte se! Můžu já za to, že v onom příspěvku skáčete k jednoho na druhé (kraj -> rychlíky -> zase kraj)?
Středa, 07. března 2018 - 13:15:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 508
Registrován: 5-2007
VHD: Musel bych se opakovat, ale posuneme se kousek dále a budu mluvit i k uživatelům JIS a V130.

Rušení stanic/výhyben, popřípadě staničních kolejí viz Dvůr, Horka, Mostka mají za následek razantní snížení propustnosti trati. Dále značně komplikují život nákladním dopravcům, kdy není možné nikde odstavit vozy, není možné vykřižovat/předjet. Pokud nestihnu díru v čase XY, tak další je až za tři hodiny, protože jezdí osobka. Do toho se sere VDS. Pak tu máme nějakou pracovní dobu strojvedoucího. Jak to můžu zamknout na dálkovině bez podložek? Jak mi tam má dispečer nakomandovat vystřídání, když neví, kde skončím, jak mě procpou apod? Kdo Ti bude stát 3 hodiny v -20ti na peroně, protože se nestihla díra nebo výpravčí je diletant nebo někde chybí kolej a kdo ví co ještě? Proto si troufám tvrdit, že dráze nerozumíš se sereš se do věcí, kterým nerozumíš. A takových pablbů s čerstvě zaschlým inkoustem na diplomu je tady v republice spousta a bohužel rozhodují i o zrušení výhyben, VDS apod. Jak si vůbec můžeš dovolit argumentovat nějakou ekonomickou výhodností ve vztahu pouze k osobní dopravě? Náklady jako nejezdí? ta Vaše ekonomická výhodnost má za následek zrušení VNVK, nakládacích míst a kolikrát ani z důvodů propustnosti nelze taková místa obsloužit přes den, aby to pasovalo přepravci i dopravci. A pro koho je to výhodný? Pro sždc? Dle tvých úvah jisto-jistě. Ale sždc je tu pro dopravce!!!
Radekedar
Středa, 07. března 2018 - 19:12:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2357
Registrován: 6-2008
Pepa_l:
"„Vod voka”, výstavba takové výhybničky, aby fakt za něco stála a nebyla to jen ojebávka, minimálně 100 a více, spíš tedy více."
Více. Bartoušov je tak kolem 120, z toho SZZ zhruba třetina.
www.atlasvozu.cz
Středa, 07. března 2018 - 20:53:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1093
Registrován: 1-2006
Čouda:

Přemýšlím, zda se ve Vašem příspěvku dají ztotožnit slova "SŽDC" a "daňový poplatník", a obávám se že ano. Tím, že jsou tu prostředky daňových poplatníků pro byznys dopravců bych si ale moc jist nebyl. A ani si nemyslím, že by to tak mělo úplně být. Stačí že mají dopravci poměrně dost věcí, které stát stojí peníze a podílí se na tom, co popisujete, grátis.

Nevědět o dráze nic, jako daňový poplatník bych Váš nářek asi vnímal jako povzdech řidiče kamionu, že se kvůli zácpám nedostane moc daleko, spí na parkovištích, je-li kapacita a tak vůbec. Pěkné, ale co já s tím? Že Vám Váš zaměstnavatel nikdy nebyl ochoten tvořit pracovní podmínky, a rozmachem technologie zmizely dobré duše, se kterými se dalo v teple během čekání hodit řeč, které bez toho, že by to měly v popisu práce, uvařily kafe nebo vodu na čaj do termosky, které ohlídaly soupravu, aby ji nikdo během Vaší nepřítomnosti neodbrzdil a neposlal do profilu jiným nebo prostě nerozkradl. Váš vztah s Vaším zaměstnavatelem není problémem obyvatel této země a tedy ani politiků. [sad] Je-li to problém tak velký jak se z Vaší prezentace zdá, možná je na čase udělat něco pro sebe a poohlédnout se po něčem jiném. Je faktem, že společně s výpravčími odchází romantika určitých povolání a to, čím ta povolání byla zajímavá. Držím palec, abyste ty změny ustál ve zdraví. S tím, že probíhají, nic nenaděláte.

Věřit tomu, že za všechno může úředník SŽDC, můžete. Osobně bych se ale pohrabal doklady kolem těch staveb, které jsou zveřejňovány společně s dokumentací. Z některých papírů možná budete v tomto kontextu překvapen - Vašim výstupům dávají trpký nádech.
Středa, 07. března 2018 - 21:02:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12151
Registrován: 8-2004
Pepa_l:
"„Vod voka”, výstavba takové výhybničky, aby fakt za něco stála a nebyla to jen ojebávka, minimálně 100 a více, spíš tedy více."
Souhlas.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Středa, 07. března 2018 - 22:35:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 509
Registrován: 5-2007
Marnej boj, že já se tady vůbec rozčiluju. Co jsem čekal, když:
https://www.youtube.com/watch?v=ifQ4Z1LhF-8
Středa, 07. března 2018 - 23:24:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9
Registrován: 7-2017
Dobrý den, Čoudo
Ve svém znamenitém příspěvku, o který jste se s námi podělil dnes ve 13 hodin 15 minut, oslovujete tři uživatele najednou, přičemž v samém závěru se s jedním z nich loučíte místo obvyklého "Na shledanou" v celku jadrným výrazem, jimž někteří označují mužský pohlavní orgán. Bylo-li toto rozverné a hravé rozloučení určeno mně, pak vězte, že náš společný rodný jazyk velí při komunikaci mezi jedinci, kteří se osobně neznají, používat 2. osoby čísla množného, tedy Vy [wink]
No a nyní k vámi zmiňovanému rušení kolejí.
Dvůr Králové: před DOZ 3 dopravní koleje (1., 3., 5.) // po DOZ 4 dopravní koleje (2., 1., 3., 5.)
Bílá Třemešná: beze změn počtu dopravních kolejí
Mostek: před DOZ 3 dopravní koleje (2., 1., 3.), přičemž 2.kolej využívána jako náhrada za (kvůli stavu boční rampy) nesjízdnou manipulační 5.kolej k vykládce vozů s uhlím pro místního uhlobarona a k odstavování nepoužívaných vozů // po DOZ zachovány 2 využívané dopravní koleje (1., 3.), rampa u manipulační 5.koleje opravena, kolej usjízdněna
Horka u St. Paky: před DOZ 3 dopravní koleje, z toho 2 sjízdné (2., 1.), kolej č.3 trvale dlouhodobě vyloučena (nikomu totiž nechyběla a její opravu nepožadoval) // po DOZ zachovány 2 využívané dopravní koleje (2., 1.)

Průběžné nákladní vlaky od Jaroměře na Paku skončily v 90. letech a krom občasné odklonové vozby nikdo (krom vlaků s materiálem na výluky) netouží drápat se do 15 promilového stoupání na Borovnici a pak až do Turnova brzdit s kopce dolů.
Takže ano, pravidelné průběžné nákladní vlaky tam ani jako, ani ve skutečnosti nejezdí.

Dále bych si dovolil podotknout, že metodiku ekonomického hodnocení jsem ani já (a s největší pravděpodobností ani vy) nenavrhoval. Je proto zcela liché, když používáte slovní spojení "Vaše ekonomika"... Pokud nevíte, jak a kde prosadit její změnu, pak je zbytečné se nad jejími výsledky rozčilovat a zbývá vám pouze je přijmout.

Na závěr si dovolím otázku. Kolik VNVK bylo prosím mezi Jaroměří a Pakou zrušeno? A abyste se nemusel namáhat, hned vám odpovím. Ani jedna [happy]

Tak se nerozčilujte. Ani tady, ani jinde. Je to marný, je to marný, je to marný.
Hezký večer [vypravci]

P.S.: Můžete prosím vyřídit Mirkovi 55, jestli by nebyl tak laskav, zamyslel se, a když ne nám všem, tak alespoň potichu sám sobě, se pokusil odpovědět na poměrně srozumitelně formulované dotazy, které jsem mu adresoval v úterý 6. března?