Diskuse » Archiv 2018 » Železnice » Podorlické tratě » Archiv diskuse Podorlické tratě do 22. 12. 2018 předcházející | další

Archiv diskuse Podorlické tratě do 22. 12. 2018

dolů
   autor příspěvek
Sobota, 01. prosince 2018 - 20:35:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 34
Registrován: 9-2016
Dnes proběhl už 30 ročník Mikulášské jízdy na trati Letohrad - Dolní Lipka a zpět. Na první jízdě po opravě se opět představila "Líza" 423.009 v čele 7 vozové soupravy. Tady je několik dokumentačních z okolí Letohradu. Celou soupravu do Lichkova z konce vytápěla 362.121-6.




Nejhorší je smrt z nudy, proto jsem furt v . . .
Neděle, 02. prosince 2018 - 19:44:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14
Registrován: 5-2018
Tak 30.jízdu letohradské Mikulášské akce máme za sebou! Mile nás překvapilo Depo historických vozidel(ono se to teď jmenuje jinak) s opravou Lízy, ale i Sv.Petr, který nám ve chvíli poslední nadělil alespoň sněhový poprašek. Prostě pravé "mikulášské počasí". Trochu sněhu a mlhavo! Předpokládám, že oněch kolem 500 účastníků bylo spokojeno, veřejně nikdo nereptal! Tak máme zase na rok na klid nárok...! -zase až do 7.prosince 2019.
Neděle, 02. prosince 2018 - 21:01:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4792
Registrován: 3-2004
Mikulášská jízda: Jel jsem jen jednou jako dítě a pamatuju si to dodnes, byl sníh (milé mé děti, to nepamatujete...), byla zima, byl tam Mikuláš, dřevěné vagonky a pak ještě nějaká kultura v kulturáku
(pamatuju si to dobře? Byl to tak rok 91-92). Paráda.

Střih, jel jsem letos poprvé s vlastním dítětem (a manželkou), v kupé jsme se sešli s kolegy oezeťáky, v kupéčku krásně zatopeno, pořádné plyšové lavice, otvírací okýnko, děcka řádila - musím říct, že jsou NĚKDE je klasické Béčko vagon k nezaplacení (doufám, že někoho napadne zachovat nějakou pěknou soupravu humanizovaných Béček v Najbrtu na tyhle jízdy).

Přišel Mikuláš a hlavně čertice, která té naší holce nakázala si čistit zuby [happy] a od andělky dobroty, dým a smrad z lokomotivy, jen škoda, že průvodčí nebyla trochu stylová. Děti si to užily, tatínci taky, maminky nakonec taky po troše trucování taky a moc díky za to.



A teď jen trochu drobných poznámek - a neberte to jako stížnosti, spíš tak pro zasmání a zakejhání potrefených hus.

Mikulášská jízda je prostě akce nádražáků pro nádražáky. Říkám tomu "nádražácký punk". Začíná to už na webu:
Platí tarif ČD TR 10 . Vždy však s příplatkem 40.-Kč pro cestujícího s věkem 6 let a výše. Neplatí tarif IREDO.
Chlapi, proboha! Vaše cílovka, tatínci kolem třiceti s malým děckem, co přijedou na na akci gumokolem nevědí, co je to TR10. Fakt ne. Vybodněte se to, udělejte prostě jednotné Mikulášské jízdné, vytiskněte nějaké pamětní lístky, nebo ještě lépe kartonové jízdenky, voblečte konduktéra do pořádné uniformy a hotovo. Chápu, že chcete dát té druhé cílovce, železničním dědečkům s režijkou nějakou slevu, ale opusťte nádrážácké myšlení. Koupě lístků "dle TR10" strašně zdržovala pokladny - ale chválím ze strany ČD operativní nasazení průvodčí a pana revizora s popkou jako další pokladny, to všechna čest.

Za druhé, musí opravdu ten vlak končit v největší prdeli světa jménem žst. Dolní Lipka? Kde není lautr nic? Jako že NIC, kromě jakési protivné paní, která celou tu hodinu vydržela držkovat u staniční budovy, ať ji nelezeme na "soukromý pozemek" (dle katastru majitel ČD). Já jsem se tak moc těšil, že tam bude aspoň nějaký stánek s gulášem a zahraje kapela, nebo tak něco, ale fakt nic. Chápu, bývala tam točna s ručním pohonem. Ale dneska tam není nic. Jasně, hasiči taky děti zaujmou. Byl by velký problém dojet třeba do Králik a otočit vlak tam? Sedm vozů by se snad vešlo.

Akce byla skvělá! Ale prostě jsem to musel vypsat, protože bych rád, aby to pokračovalo i dál a je potřeba jít s dobou, aby to neumřelo ve chvíli, kdy umřou ti režijkáři.

Díky a těším se na příští rok.
Neděle, 02. prosince 2018 - 22:02:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7386
Registrován: 9-2003
Zdravím a pokusím se trochu odpovědět na připomínky.Po třech desítkách let,resp.už před pár lety.. :-) i ČD pochopily že je to opravdu tradiční tahák,kterým žije okolí a účast celých rodin se taknějak dědí a patří k předvánoční tradici..Od počátku to byla akce organizovaná dobrovolnicky a rozhodně ne jen pro "režijkáře" ..rok od roku stoupala cena,ale i počty cestujících a pochopitelně jejich nároky.Takže každý rok sehnat desítky tisíc na tuto jízdu bylo čímdál náročnější..když už reálně hrozilo,že se další ročník neuskuteční, převzaly akci a financování na sebe ČD,což bylo pro tradiční organizátory značnou úlevou.Mimo jiné to ale znamená i jistou "štábní kulturu" včetně stylu propagace a organizace.Jak je to např. v otázce jízdného vhodné nebo nevhodné nebudu posuzovat,ale po různých pokusech(viz. Lepenkové jízdenky a pod.) se nejvíce osvědčil současný model jízné + příplatek + možnost odbavení na POP ve vlaku..Víme že šotouši pláčou proč "současné vozy v najbrtu" ale pochopte že jde hlavně o jízdu pro děti a jejich rodiče ,kteří historické vozy až tak neocení(na rozdíl od režijkových důchodců :-) ),nehledě že jich je prostě málo a finance na jejich přepravu na akci prostě navíc nejsou..K tomu se balí další problémy s vytápěním, osvětlením.. o délce soupravy nemluvě..nehledě že v tomto případu se už tak bez postrku neobejdeme..Pokud by jste chtěli silnější lokomotivu,opět narážíme na další náklady,které prostě nikdo nezaplatí.No a tím se dostávám k situaci v Dolní Lipce a trasování vlaku.Jet do Králík se sedmivozovou soupravou je vzhledem k poměrům v dopravně D3 Králíky problém,délka soupravy je už nyní na maximu a riskovat úraz cestujících při výstupu mimo zvýšený perón je už teď na hraně.Navíc v minulosti když se několikrát do Králík jelo nebyla podpora města až tak vřelá jak by se vzhledem k nákladům a tradici akce hodilo..Další věc je výkon 423.009,která už tak na dopravu soupravy z Lichkova do Dolní Lipky má kapku přes normu..Letos 7 vozů cca 313tun..Vzhledem k počtu cestujících se mikulášský tým nezastaví celou cestu,kdy je v akci již od výjezdu z Letohradu až po celou cestu zpět..Nu a Dolní Lipka.. Točnu SŽDC zakázalo před pár lety používat,díky údajně havarijnímu stavu,který nastal díky letité neúdržbě..[crazy]TOČNA EXISTUJE včetně originálních kolejnic od Kleinů..1873..aspiruje tak na technickou památku..Vodní jeřáb na letohradské straně byl naposled použit r.2005,kdy se následně díky reorganizaci přestaly používat a vytápět kanceláře u vodárny..voda se vypustila..čerpadla kdosi zřejně zprivatizoval..a není zájem cokoliv opravit,i když byl z různých subjektů zájem dobrovolnicky "vodu" opravit a nemuset tak platit hasiče,když se jezdí ještě Králický sněžník atd..Bohužel..proto v D.Lipce "nic" není..Občarstvení a pod se v minulosti provozovalo,ale prostě to dnes nikdo zadarmo nechce dělat..jako leccos jiného..realita..bohužel..Snad vás potěší,že realizační tým z řad ČD i Letohradského železničního klubu z.s. míní i další roky pokračovat..
..pořádná mašina má kotel a komín..
Neděle, 02. prosince 2018 - 22:42:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7387
Registrován: 9-2003
Ještě dovětek.. článek který už jasně naznačuje ,že za rok už bude na trati Ústí n.O.- Lichkov - Hanušovice (+ Mlýnický Dvůr)leccos jinak..

https://pardubice.idnes.cz/ceske-drahy-regiojet-region-doprava-vl aky-fgb-/pardubice-zpravy.aspx?c=A181130_442548_pardubice-zpravy_ mvo&utm_source=facebook&utm_medium=sharecd&utm_campaign=desktop&f bclid=IwAR1mYUBIV_V-4cNVWFadC4R5eJ7_jha4X4E9rHOqQtRNOwgc7NNKCOuZB iw
..pořádná mašina má kotel a komín..
Pondělí, 03. prosince 2018 - 07:53:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3640
Registrován: 9-2005
TOČNA EXISTUJE včetně originálních kolejnic od Kleinů..1873..aspiruje tak na technickou památku..

Povedzte Kefalín, čo vy si predstavujete pod takým slovom aspiruje? Neb když si vzpomenu na výroční schůzi nejmenovaného spolku drahně let zpět, že zápis, jako technické památky už je hotová věc, tudíž se do toho nikdo třetí nemusí vkládat, tak jsem z toho pojmu aspiruje řečeno slovy klasika „volaký zmetený” [lol] Byly už, relativně nedávno i takové myšlenky, že z Lipky bude dopravna D3 včetně redukce kolejiště, tudíž aby tam ještě vůbec mělo co aspirovat.
Pár obrázků ode mne...
Pondělí, 03. prosince 2018 - 07:56:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 637
Registrován: 2-2007
dovolím si ještě doplnit Alfa: Akce opravdu necílí na železniční dědečky s režijkou (je to hezký výraz [wink] ), neboť ve vlaku není uznáváno zaměstnanecké jízdné a každý je odbaven dle výše uvedeného tarifu.
Pondělí, 03. prosince 2018 - 09:05:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7392
Registrován: 9-2003
Ad.pepa :návrh točny na zápis jako kulturní technické památky na sebe nakonec nikdo jako fyzická osoba nechtěl vzít,neb by to v některých případech přineslo neshody se zaměstnavatelem.. bohužel..[crazy][wink]
..pořádná mašina má kotel a komín..
Pondělí, 03. prosince 2018 - 09:24:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3641
Registrován: 9-2005
Návrh točny jako kulturní památky na sebe může vzít i právnická osoba, tedy i spolek a zvláště ten, který má ve stanovách jako veřejně prospěšnou činnost záchranu železničních technických památek [wink]

(Příspěvek byl editován uživatelem Pepa_L.)
Pár obrázků ode mne...
Pondělí, 03. prosince 2018 - 10:38:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4794
Registrován: 3-2004
Petrjablo
Ahá, já jsem měl pocit, že právě ta krkolomná formulace má zajistit platnost všech druhů jízdenek, včetně síťovek a režijek. Což nic nemění na tom, že směrem k zákazníkům by se ten tarif mohl pojmenovat nějak lidsky.

Mimochodem, zpozoroval jsem i existenci cestujících jedinců zcela bez dětí [happy]

Jo a když teda bude jezdi na Os Uno-Kraliky Leoexpres, to asi ožije depo v Letohradě novými stroji, ne? Nebo kde budou mít základnu? A Sp do Polska zůstanou ČD, nebo taky Leo?
Úterý, 04. prosince 2018 - 00:07:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7394
Registrován: 9-2003
Depo Letohrad je v podstatě v nájmu společnosti CZ loko,takže zde nejsou žádné volné prostory k deponování a opravám vozidel.Vzhledem k zrušení depa Pardubice nyní k novému gvd,je jistá možnost pronajmout prostory tam..O provozu do Polska je náhle přes předchozí výkřiky ticho..takže se necháme překvapit..
..pořádná mašina má kotel a komín..
Úterý, 04. prosince 2018 - 21:05:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7396
Registrován: 9-2003
A je to..
https://zdopravy.cz/leo-express-bude-jezdit-za-krajske-penize-usp el-v-pardubicich-vetsinu-ziskaji-cd-20290/
..pořádná mašina má kotel a komín..
jitachru
Úterý, 04. prosince 2018 - 23:17:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 867
Registrován: 3-2017
Alf: tak hlavní přínos bude zmizení šukafonů.....
Středa, 05. prosince 2018 - 06:43:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5271
Registrován: 12-2004
http://www.osz.org/index.php/zpravodajstvi-on-line-osz/37-zol-zaj imavosti/4671-sest-ku-jedne-pro-ceske-drahy-na-orlickoustecku-se- objevi-i-leo-express
Pátek, 07. prosince 2018 - 06:04:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 360
Registrován: 10-2010
Prosím vás ten Leo-expres začne jezdit od prosince 2019? Jak to bude z jízdenkama, když pojedu Třeba ČT-Letohrad, tak si tu jejich koupím kde? Myslím si,že pokud si dopravci nezačnou uznávat jízdenky navzájem tak je to trochu nepohodlný.
D.S.
Pátek, 07. prosince 2018 - 06:21:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 50
Registrován: 12-2017
Jezevec: Zrovna s Vámi uvedenou relací problém asi nebude. V ČT si u pokladny koupíte za 30Kč jízdenku Iredo, oproti 44Kč za obyčejné nebo 33Kč IN25. Tím ale nechci tvrdit, že v jiných relacích to nebude problematické.
Pátek, 07. prosince 2018 - 07:04:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 361
Registrován: 10-2010
D.S.: Děkuju za odpověď. Iredo jizdenky nepoužívám, tak mě tato možnost nenapadla.
Radekedar
Pátek, 07. prosince 2018 - 07:57:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2416
Registrován: 6-2008
D.S.:
"V ČT si u pokladny koupíte za 30Kč jízdenku Iredo"
Pozor, přestupní jízdenky jen na kartu. Tedy pokud nebudou obnoveny přestupní papírové jízdenky. Námět na dotaz na Pardubický kraj [happy]
(Dnes papírové jízdenky fungují jako přestupní pouze v rámci dopravce ČD.)
D.S.
Pátek, 07. prosince 2018 - 08:09:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 51
Registrován: 12-2017
Radekedar: Ano, máte pravdu, to jsem si neuvědomil. Doufám, že si toto Pardubický kraj pohlídá. Alespoň v rámci celokrajské železniční dopravy.
Pátek, 07. prosince 2018 - 10:13:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1874
Registrován: 2-2010
D.S.: Nepohlídá. Stejně jako už vycouvali z těch Sp do Polska, kde navíc skončí výhodná nabídka Víkendová skupinová+Polsko [angry]
Pátek, 07. prosince 2018 - 10:50:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1660
Registrován: 12-2007
Urpín: Lžete. Nebo jsou to jen vaše domněnky, ale vydáváte je za fakta.
Sobota, 08. prosince 2018 - 07:10:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 299
Registrován: 2-2010
28. září na den české státnosti jsme měli ve Verměřovicích velkou výstavu v kulturním domě - průřez stoletou historií obce v rámci oslav ke 100 letům od vyhlášení ČSR. Nechyběla ani dopravní "expozice". Volná vstupenka byla formou lepenkové jízdenky, kterou si mohli návštěvníci orazit na historických komposterech. Přikládám pár fotek.
Neděle, 09. prosince 2018 - 08:42:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 946
Registrován: 3-2006
Na Lichkov dnes poprvé v novém GVD míří RegioPanter 440.008
Neděle, 09. prosince 2018 - 17:23:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1330
Registrován: 7-2009
Laseid: a v Týništi už čeká "Banán" 222 na zítra ráno.[wink]
Se vším co má kola nebo kozy jsou problémy!
=M=
Neděle, 09. prosince 2018 - 19:24:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 948
Registrován: 3-2006
Hollywood:
ten tam parkuje už od pátku a zítra zasáhne do provozu
Pondělí, 10. prosince 2018 - 15:04:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 316
Registrován: 12-2013
Malá vzpomínka na mechaniky v Bohuslavicich[andel]
Video:https://youtu.be/Wjey3BQpwto
Úterý, 11. prosince 2018 - 23:26:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1876
Registrován: 2-2010
Jis: A v čem lžu? V tom, že tam nebude platit ona výhodná jízdenka? Nebo v tom, že v rozhovorech do novin opatrně couvají a nyní mluví již jen o "možnosti Sp do Polska", zatímco ještě 2 měsíce zpátky to bylo na tuty?
Středa, 12. prosince 2018 - 15:55:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2226
Registrován: 12-2007
Urpín: Nelžete v ničem, jen nemáte růžové klapky přes oči.
Rychlík: PRAHA HL.N.,odj. 15:05 -Praha Libeň-Nymburk město-Křinec-Rožďalovice-Kopidlno-Jičín-Ostroměř-Lázně Bělohrad-Nová Paka-Nová Paka město-Stará Paka-Roztoky u Jilemnice-Martinice v Krkonoších-Kunčice nad Labem-Hostinné-TRUTNOV HL.N.,příj. 18.53
Čtvrtek, 13. prosince 2018 - 11:25:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 708
Registrován: 7-2017
Mám pocit, že pan JIS podává zkreslené, nebo nesprávné informace i tam, kde je za to placen.
Pátek, 14. prosince 2018 - 20:03:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1662
Registrován: 12-2007
mirek55: No když si to myslíte... [happy]

Urpín: Není zatím jasné, zda bude "Sone" platit. A v rozhovorech necouvají. To, že to v nějakém mediálním článku nebylo zmíněno, ještě neznamená, že se od toho ustupuje.
Proto prosím, abyste vaše domněnky nevydával za fakta. Děkuji pěkně.
Neděle, 16. prosince 2018 - 19:16:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1178
Registrován: 1-2006
Pohoří - Náchod 16.12.18 (1/2):



Neděle, 16. prosince 2018 - 19:21:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1179
Registrován: 1-2006
Pohoří - Náchod 16.12.18 (2/2):




Pondělí, 17. prosince 2018 - 17:28:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1493
Registrován: 8-2006
Koukám, že je to už úplně jiná trať. A hlavně nikde nedělat žádné manipulační koleje, je to drahé a překáží to. [lol]
Zachrochtám, zavrčím, zahalím se do oblaku dýmu a zmizím jako červený sršeň! www.pshzd.cz
Pondělí, 17. prosince 2018 - 20:52:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1180
Registrován: 1-2006
Motoráček:

Pro kterou pláčete konkrétně? Pro tu u zříceniny skladiště v Bohuslavicích, kam se po přístupových cestách pro nálet a trní nedalo pořádně dostat ani pěšky (krom koridoru ke kešce) a kde byly odstavené polorozpadlé šroty nákladních vozů, nebo pro tu v Novém Městě, jejíž alternativa byla zastavěna parkujícími kamiony, uhlířem a stavebninami? Záprtek ve Václavicích získal na délce, takže se tam mimo MUVky/pluhu traťovky vejde i něco navíc + je to na očích u baráku, navíc možná i s možností pronájmu bývalého stavědla (nebo naopak prostor v baráku).

To, v čem má mirek55 pravdu, i když s ním nesouhlasím v tom, že by to stát měl dělat, je, že bude, pro něco osobního příležitostného, možná chybět kolej a hrana navíc ve Václavicích + je otázkou nakolik to vyváží hradlo mezi Václavicemi a Náchodem. Tam obavám rozumím, i když jako plán B vnímám uklizení se na manipulační před barákem.

Nebo nějakou fiktivní fungl novou manipulační, kterou by následně šlo od státu získat do soukromých rukou pronájmem nebo odkoupením, a na které by šlo založit byznys s deponováním (zrovna dneska jsem zjistil, že vlečkaři v okolí Prahy správně pochopili potenciál vstupu Arrivy na vybrané linky + její potřebu někde deponovat a správkovat; mít/získat třeba bývalé depo nebo rozsáhlejší vlečku se tak začíná jevit jako velmi dobrý byznys-plán...) nebo deponovat vlastní?

Tahle stavba byla k manipulačním kolejím zatraceně milosrdná. Minimálně v NMnM mohla jít ještě jedna, která je využívaná pro přechodný odstav, aby to kargouš nemusel na manipuláku tahat nahoru dolu. Je fakt, že by jí bylo škoda, protože díky krytí přechodu není zamykaná a nocování/přechodné odstavení soupravy si tam představit dovedu. Přístup k nástupišti z ní zn. ideál. I zásuvka by od ní mohla být s nějakou prodlužkou dostupná.

Spíš než nevyužívaná manipulační kolej je potřeba neblokovat nízkou rychlostí ve zhlaví možnosti zrychlení rozjíždějícího se osobáku honícího vteřiny a dát nějaké metry užitné délky pro tranzitní náklad. Tam jsou priority a to se té stavbě podle mého názoru povedlo (druhá věc je jak s tím bude umět pracovat kraj...). Manipulační kolej se, neprodá-li ČD pozemky, dá tam, kde byla, doplnit kdykoliv za podobných nákladů jako by to bylo dnes.

Pokud byste psal:

Státe,

- podporuj vznik veřejných překladišť (logistických center) silnice - dráha tam, kde moc neobtěžují, mají kvalitní napojení infrastrukturou a jsou využitelná ve větším rozsahu pro přechod ze silnice na dráhu pro danou spádovou oblast,

- podporuj realizaci veřejných odstavných nádraží soukromými subjekty,

- sniž poplatek za použití dopravní cesty proto, abys současně zavedl poplatek za odstav na dopravní/manipulační koleji... protože tak nepřímo i oživíš a udržíš vlečky, kde majitele napadne dát odstav za míň než požaduješ, obecně ovlivníš nezájem dopravců jít do vlastního (proč, když na státním je to zdarma?) + navíc jasně uvidíš jakou pro Tebe má jaká kolej návratnost a zda si na sebe vydělá...


..., tleskal bych Vám. Takhle z mého pohledu pouze říkáte...

Státe, udělej mi něco tady, abych to jednou za čas a hlavně zdarma (dávám Ti přeci za dopravní cestu) třeba využil. Třeba to tak využije i někdo další, takže je to podpora nákladky po dráze (nedám-li si tam svůj obytňák...). Jo a udělej to z peněz z té stavby, které bys jinak využil na vylepšení tam, kde to koncept majoritního objednatele osobky potřebuje.

To mi z hlediska peněz daňových poplatníků, zejména využití těch omezených, směrovaných do dráhy, nepřipadá ideální. Ale chápu, že můj názor se s většinovým často nesetkává.

PS: Tu manipulační v Rosicích ať Vám klidně, v rámci podpory obecně prospěšných věcí, po ranžírku za námezníkem postaví.
Pondělí, 17. prosince 2018 - 21:09:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1350
Registrován: 7-2009
Vhd_sl: Hmm já tedy nevím, mám tu trať jako denní chlebíček (teď tři měsíce ne) a manipulační v Bohuslavicích u skladiště se shnilými zetkami chybět nebude. Chybět bude šestá v Nováči (za skladištěm). Letos dvakrát jsem tam bral ložené vsa se dřevem.[yawn]

(Příspěvek byl editován uživatelem Hollywood.)
Se vším co má kola nebo kozy jsou problémy!
=M=
Pondělí, 17. prosince 2018 - 21:23:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1181
Registrován: 1-2006
Hollywood:

Já vím že bral, ale proč? Nebylo důvodem té nakládky na šesté tohle?



Osobně si od snesení šesté slibuju to, že se tam tohle už fakt nevrátí. Ale uznávám, že bývám najivní...

Až si to párkrát projedete po stavbě, a výpravčí se s tím trošku sžijí, hodně by mě zajímalo srovnání...
Pondělí, 17. prosince 2018 - 21:59:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1495
Registrován: 8-2006
Já to zle nemyslel, spíše s úsměvem. Dívám se na to pohledem dopravce, který občas potřebuje někde něco odstavit a pak naráží na problém, že prostě není kde. A na dopravní to nechat nejde. Uznávám, že v Bohuslavicích je asi mn kolej fakt naprd.
Zachrochtám, zavrčím, zahalím se do oblaku dýmu a zmizím jako červený sršeň! www.pshzd.cz
Pondělí, 17. prosince 2018 - 22:33:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1182
Registrován: 1-2006
Motoráček:

Rozumím [happy] , jen se tohle vnímání racionalizaček šíří podobně jako "modré zábradlí" a já si nemyslím, že to tak úplně je. Pravda je někde mezi. Problém "kam s ním" chápu, ale zrovna tady se v tomhle směru nic zas až tak katastrofického nedělo.
Úterý, 18. prosince 2018 - 08:08:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3648
Registrován: 9-2005
Já už jsem asi stará konzerva, ale v Nověm Městě význam chybějícího odjezdu z první u krajní výhybky směr Václavice tak nějak ouplně nechápu. Když už bylo zachováno „prodloužené” zhlaví, tak už tam těch nějakých 150 klacků za trojsvětlový odjezd, v objemu stavby, bejt klidně utraceno mohlo?!
Pár obrázků ode mne...
Úterý, 18. prosince 2018 - 09:00:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1184
Registrován: 1-2006
Pepa_I:

Penezi dohlednost v oblouku nedozenete. I u te treti je na pokrouceni tratove koleje videt za jaky kompromis se to dalo udelat na 50... na tratovou na vnitrni strane tech potrebnych cca 150 metru neni videt ani omylem, coz je videt i na poloze protismerny ranzirky, ktera potrebovala jen 100 metru...
Úterý, 18. prosince 2018 - 20:21:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2661
Registrován: 9-2003
Vzpomínka na Meziměstí v létě 2007:


Z nejhoršího jsme uvnitř!
Úterý, 18. prosince 2018 - 20:27:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1185
Registrován: 1-2006
Ještě doplnění. Koukám, že jsem psal o protisměrný ranžírce, která není u hrotu výhybky, jak by jeden čekal, ale mezi fotkami není. Tak ještě jedna fotka s "bobkem" uprostřed.



Základ je dohlednost návěstidla 100 metrů, za každých 10 km/h (nad 50 km/h) se z u hlavních návěstidel zjednodušeně přidává 20 metrů na dohlednost, pracuje-li se s viditelností návěsti 7 s. Tady ten nadjezd v kombinaci s obloukem nedává možnost požadavky vyhlášky a normy naplnit, čímž, aby na třetí byla délka, bylo vysunuto zhlaví (proti původnímu stavu, který byl dohledností podle norem v době vzniku původního zařízení). O dalších cca 60 metrů pro dohlednost případného odjezdu u první koleje to nemělo smysl - pokud dlouhý vlak na Václavice dá na třetí a dlouhý vlak od Václavic přijede na 1 nebo 2, není křižování problém ani u velmi dlouhých vlaků. Jo, je to atypické a na pochopení pouze z fotky složitější.

Možná bych dal ještě dvě fotky toho, co mě na stavbě zaujalo, když už jsme u těch technologií - tenhle typ tabla jsem snad ještě neviděl. A líbí.



(Příspěvek byl editován uživatelem Vhd_sl.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Vhd_sl.)
Úterý, 18. prosince 2018 - 22:45:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7405
Registrován: 9-2003
Tak za rok to má Leo potvrzeno..
https://zdopravy.cz/pardubicky-kraj-objedna-vlaky-u-cd-a-leo-expr essu-schvalili-zastupitele-21057/?fbclid=IwAR3tz53Ylc8NcielqowZM2 N8tEwOZA-8L2iQKHNVs7DSyGDmATbAtpCWHt4
..pořádná mašina má kotel a komín..
Středa, 19. prosince 2018 - 00:26:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 204
Registrován: 8-2010
Vhd_sl: Koukám u nového informačního systému místo zpoždění je aktuální čas odjezdu. Taky jsem tohle tablo ještě neviděl.
http://www.youtube.com/user/tom88CZ?feature=mhum
Středa, 19. prosince 2018 - 00:49:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8536
Registrován: 5-2007
Tom88cz: Bude to pribúdať. Je to v predpisoch SŽDC a okrem Starmonu to už inštaluje aj Wlektročas. Je to napr. k videniu na nových nástupištných tabuliach v Židenicích.
Středa, 19. prosince 2018 - 07:07:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4404
Registrován: 10-2005
Dnes v 6:35 ze Žamberku do Letohradu herkules 2016.920 Adria transport s 16 prázdnými vozy Zas.
Středa, 19. prosince 2018 - 13:30:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 205
Registrován: 8-2010
Asdf: Díky za informaci. Tak ještě do podchodů ke každému výstupu od nástupiště informační tabuli s výpisem spojů a už se to bude podobat třeba Rakousku. Na změnu z informace o zpoždění na plánovaný odjezd (příjezd) si budu muset zvyknout. Zatím mě to nepřijde přehledné, ale je to o zvyku.
http://www.youtube.com/user/tom88CZ?feature=mhum
Středa, 19. prosince 2018 - 16:58:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3649
Registrován: 9-2005
Vhd_sl: Děkuji za detailní rozbor, býť problematika viditelnosti prvků v kolejišti není pro mě úplně neznámá tak vím, že normy jsou jedna věc a jak se to "upytlikuje" věc druhá. Pak vznikají různé podivnosti. Ještě si to prověřím. Upřimně a teď doufám, že se to nikoho konkrétně nedotkne, projekt tuhle na stavbu, alespoň z věcí sdělovacích, se kterými jsem měl co dočinění, byl dost zoufalý, já sám bych se něco takového styděl v tomto stupni odevzdat, tudíž se spoustu věcí nad rámec muselo realizačně dořešit za běhu a operativně. Viz třeba umístění grafické infotabule navržené už ve smyslu nové směrnice v Novém Městě na šibenici atd. Každá nová infotabule už by měla zobrazovat tyto informace. À propos v další etapě nás čekají dvě nové tabule v Náchodě a jedna v Hronově.

(Příspěvek byl editován uživatelem Pepa_L.)
Pár obrázků ode mne...
Středa, 19. prosince 2018 - 20:46:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1186
Registrován: 1-2006
Pepa_l:

Z Vašich příspěvků lze dohadovat čím se profesně zabýváte, takže věřte, že jsem se snažil o podání, ze kterého by, kromě Vás, bylo jasné zejména přihlížejícím o čem je tu řeč. Přímá odpověď by byla pouze číslem odstavce normy. Zda vezmete kolečko a půjdete přeměřovat, zda to nešlo nějak "upytlikovat", je Vaše věc. U věcí řešených projekčně před rokem 2014 bych pytlikování ve snaze pomoci tomu, aby to šlo, věřil, a vím, že přístup občasně ještě přetrvává z neznalosti (nebo svéhlavosti). Po tomto datu to osobně považuji za rizikové pro všechny zúčastněné. Pohybujete-li se v oboru, víte proč. Navíc se domnívám, že co se dohlednosti návěstidla týče, jsou v dobrém řešení, tam, kde to není na úkor využitelnosti koleje, rezervy nad rámec normy (delší dohlednost, ošetření "stříhání", možné záměny znaku, blízkého/vzdáleného návěstidla, omylu dispečera, který fíra neočekává, jiných pastiček při stereotypu...), aby fíra neprojel to, co nemá, pokud je vhodnější řešení nebo možnost upozornit, že je něco jinak než normálně. Není špatné řešení, nehovoříme-li o svévolném porušení kodexů. Nikdy to není o ideálu, vždy o kompromisu mezi váženými souvislostmi. A ten je vždy odpovědností zpracovatele.

V konkrétním případě je na místě také odpovědět na otázku v jakých případech by dané návěstidlo bylo využitelné a jaká je četnost těchto potenciálních dopravních situací v této dopravně na dálkově řízené trati, kde dispečer pracuje se znalostí místních poměrů a přizpůsobuje tomu své rozhodování - prostě nepřipustí situaci, pro kterou by neměl vhodné řešení. Nástroje na to má. Některé dopravní situace, kde by to přišlo vhod, mne napadají, ale tolik, aby přínos vyvážil vytažení zhlaví o dalších 60 - 70 metrů včetně spodku a souvisejícího, jich není.

Detaily řešení sdělovacího zařízení na této ani na obdobných stavbách neznám a, až na pár profesních průniků, ani nejsem znalostmi schopen soudit. To, že se mi IS líbí, jsem psal z pohledu mne jako cestujícího. Soud domnělé chyby (jde o chybu nebo o jiný profesní názor, který nemusí pojmout/respektovat všechny souvislosti, které byly v řešení váženy?), a to, zda je to opravdu jen a pouze na projektantovi nebo zda je pochybení v konkretizaci zadání, požadavcích zúčastněných či v jejich připomínkách, v provedení zhotovitelem, v jiném faktoru, nepovažuji za tak triviální jak naznačujete. Domnívám se, že SŽDC má funkční mechanismy, které by měly reálné chyby eliminovat. Nezafungovaly? Proč? A pokud projekt, který? 60 procent nebo přizpůsobení?

Ve svých řešeních si bývám po realizacích vědom rezerv, na které by bylo dobré se v dalším řešení více zaměřit a uhlídat je. Stavby neprocházím a nefotím proto, že bych byl šotoušem, ale proto, že se tak setkávám se zajímavými řešeními, které mohou být do budoucna inspirací, nebo s provedením, které by bylo příště vhodné lépe ošetřit. Za stolem tyto zkušenosti neposbírám.
Středa, 19. prosince 2018 - 21:15:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 315
Registrován: 3-2009
Vhd_sl:
"Po tomto datu to osobně považuji za rizikové pro všechny zúčastněné."
Proč?
Středa, 19. prosince 2018 - 21:50:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1187
Registrován: 1-2006
KS:

Řekněme že nastavením konkrétních mechanismů může rozhodnutí o tom, že to tak, jak to bylo navrženo, nelze realizovat, z objektivních důvodů přijít až v okamžiku, kdy pro vzniklou situaci nemusí existovat žádné akceptovatelné řešení (několik dní před zprovozněním). Prakticky tedy není možné predikovat, zda dané (hraniční/upytlikované) řešení projde či ne. Závisí to na jediném člověku (jeden z několika), který je během přípravy neznámý nebo názorově nepredikovatelný (názor může změnit), a na názoru arbitra v případě sporu. V roce 2013 (nebo 2014?) se stalo minimálně ve dvou případech. Od té doby je vhodné striktně a s rezervou držet obsah kodexu. Nic pro Podorlické tratě. Kdo vědět má, ví...
Středa, 19. prosince 2018 - 23:40:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3113
Registrován: 5-2002
Aneb jak "stručně" děsně tajemně a důležitě napsat, že při umisťování návěstidel se fyzicky posuzuje viditelnost za účasti zástupců strojvedoucích...? [happy]
Čtvrtek, 20. prosince 2018 - 05:37:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1188
Registrován: 1-2006
TZ: Kdyz myslite... [happy] V tom k zadne zmene za dobu platnosti aktualni vyhlasky nedoslo.
Čtvrtek, 20. prosince 2018 - 18:42:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 316
Registrován: 3-2009
Napsat sedm rozvitých vět, které nic neřeknou, místo třeba: "Nechci to sem psát." ... [crazy]
Čtvrtek, 20. prosince 2018 - 19:41:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1879
Registrován: 2-2010
LEO Linty v České Třebové


jitachru
Sobota, 22. prosince 2018 - 00:10:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 880
Registrován: 3-2017
No fuj.........
To už i regionovy jsou hezčí.
Sobota, 22. prosince 2018 - 09:05:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3324
Registrován: 9-2003
Jitachru: Takže nejen bolševické myšlení ale i bolševickej vkus?
NOBLE BRICKS
Sobota, 22. prosince 2018 - 09:21:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3650
Registrován: 9-2005
S4991023: Právě sem se chtěl zeptat, že pokuď by si fuj, fuj soukromník pořídil (nedej Bože) Regioboudu, tak by to bylo dle slečny Jitachru ideologicky v pořádku? [wink]
Pár obrázků ode mne...
Sobota, 22. prosince 2018 - 10:46:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7410
Registrován: 9-2003
[biggrin][ok]
..pořádná mašina má kotel a komín..
jitachru
Sobota, 22. prosince 2018 - 15:11:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 882
Registrován: 3-2017
Jaké bolševické myšlení, co to melete?

Jinak si porovnejte řady např 451,854,810,163 vs 471,440,844,841.
První skupina, která sice vypadá neesteticky, funguje již přes 30 let a tím drží dráhu nad vodou, neboť druhá estetická skupina často stávkuje často už jen díky elektronesmyslům, které první skupina nepotřebuje. Navíc 471 už jsou na odpis po 20ti letech provozu, tak jak na tom budou za 20 let, pokud budou.

Ne že bych chtěla hájit minulý režim, ale podívejte co předvedla a předvádí ODS.
Soukromníček - ano, není zdrávo, aby bylo vše pod veřejným sektorem, ale základní služby, což je i veřejná doprava, by státní být měli. V případě veřejné dopravy minimálně do doby, než se zavede a pečlivě vychytá celostátní uznávání jízdenek.
Ale ano, odřeknutí spoje není taková tragédie, jako když vás sveze šukafon.
Když pan hejtman s panem radním chtějí veřejnou dopravu jako v jižních Čechách, tak s tím nikdo nic neudělá. Krásná demokracie.

(Příspěvek byl editován uživatelem jitachru.)