Diskuse » Archiv 2018 » Železnice » Podorlické tratě » Archiv diskuse Podorlické tratě do 14. 11. 2018 předcházející | další

Archiv diskuse Podorlické tratě do 14. 11. 2018

dolů
   autor příspěvek
Středa, 07. listopadu 2018 - 00:02:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 659
Registrován: 7-2017
Vhd_sl tu splácal tolik nesmyslů dohromady, že by tomu snad mohl věřit jen nějaký politik.
Středa, 07. listopadu 2018 - 06:07:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1144
Registrován: 1-2006
Rosťav:

Vy jste tohle téma otevřel, já nemám potřebu v něm pokračovat. Čísla v tom, co jsem napsal, navíc vypadají hodně divně. Ale je to obecně jedno, protože smysl příspěvku byl v konstatování, že sice Vysokovská spojka fajn a měla být už dávno, stejně jako řešení HK - ČS, ale současně, má-li být realizována jakákoliv stavba, měl by mít kraj jasnou představu, co a za co tam bude jezdit, a tu představu realizovat ať tam bude politicky sedět kdokoliv. Zvlášť u stavby, kdy se ten přínos může ale nemusí odrazit ve výrazným nárůstu cestujících, za kterou Vysokovskou spojku osobně považuju (mimo jiné i proto že očekávám, že se dalšími dopravními stavbami poměry v regionu dost zásadně změní).

Videosen:

Místo diskuze o představě jak by v takovém případě asi fungoval nasazený model a jaký by měl finanční dopad na rozpočet kraje to zbytečně ženete do extrému.

Spojku Vám nerozporuju, jen mám obavu, že čekání na ní může blokovat veškeré investice v oblasti, což je z mého pohledu špatně, a že na sebe v budoucnu na provoz stáhne poměrně dost peněz, má-li mít očekávaný efekt. I v případě, že by bylo teď rozhodnuto, nebude stavba hotová dřív jak za deset let (spíš víc - asi nebude mezi veřejně prospěšnými a bude o tvrdém vyjednávání s kýmkoliv, kdo svůj majetek/zájem nedá). Chápu, že Vám osobně (resp. Broumovsku) aktuální stavba nic moc neřeší, a v případě mirek55 dokonce sahá do kšeftů (stát si dovoluje nedržet v každé stanici rezervní kolej s nástupní hranou, kam by se dalo uklidit, když by náhodou daný subjekt potřeboval, a navyšuje tak náklady podnikání), nicméně to neznamená, že je všechno špatně. Minimálně ta trať bude ve stávající podobě provozovatelná o dalších x let déle.

Pánové, jen mám trošku jiný úhel pohledu. Nic víc.
Středa, 07. listopadu 2018 - 11:29:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7367
Registrován: 9-2003
Trať Dolní Lipka - Štíty příští rok oslaví 120let existence.Již nyní začíná plánovaní jak výročí připomenout..

http://www.moravska-pohranicni.cz/index.php/pro-tisk?fbclid=IwAR0 utnTukpO6ESygVIhZbEBXE8qPRwBBUNK2mXTVHQHRQK9rEP03lbW7kb4
..pořádná mašina má kotel a komín..
Středa, 07. listopadu 2018 - 17:45:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 150
Registrován: 3-2018
Podle posledních zpráv mimo jiné nabídla firma Leo Express kraji provozování trati do Hanušovic po celý týden, a to už od grafikonu 2019-2020. To je zas typické podlézání... To, zda budou jezdit vlaky na této trati i přes týden, nezáleží na dopravci, ale na objednávce krajů. A byl to právě Pardubický kraj, který inicioval zastavení provozu. Nedokážu si představit, že by nějaký dopravce provozoval na této "lukrativní" trati spoje v pracovní dny na vlastní obchodní riziko.
Středa, 07. listopadu 2018 - 18:03:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3032
Registrován: 5-2002
Vhd_sl: Ono "odkládání potřebného kvůli chiméře" ovšem není chyba té "chiméry", ale pitomého přístupu kdy (přiměřeně levné) krátkodobé opatření je podmiňováno neexistencí výhledu na "něco lepšího". Původ to má zřejmě v těch samých kruzích, které by nejraději mimo TEN-T neinvestovaly vůbec nic nikam, a i na té páteřní síti "jen tak aby se neřeklo".
Každopádně zrovna ohledně té spojky bude shodou okolností myslím celkem jasno kolem Vánoc 2019, takže po 100 letech nečinnosti už ten rok "odkladu" (teď pominu, že reálně by se stejně nepřipravovalo nic, jen s novou výmluvou) myslím tolik zla nenapáchá. Buď bude schválena a hurá do podrobné přípravy, nebo zamítnuta a pole působnosti pro "drobná rychlá" opatření volné.
Středa, 07. listopadu 2018 - 19:43:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5237
Registrován: 12-2004
Starý Hanák: Možná u Lea zkouší, jestli se na to na KU "chytnou".
Obzvlášť pro širokou veřejnost takové prohlášení vypadá "dobře", lidi často neví, že se tam nejezdí z rozhodnutí kraje dále neplatit provoz v kladiva a ne proto, že by se ČD ve všední dny jezdit nechtělo.
Když by jim to zaplatili, tak budou jezdit do Hanušovic třeba po hodině(samoz. musí mít s čím jezdit).
Středa, 07. listopadu 2018 - 19:47:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 152
Registrován: 3-2018
Zzz: Ano, přesně tak to je a o tom, že o jízdních řádech nerozhodují dopravci, ale objednavatelé, dodnes neví často třeba ani starostové obcí a na podobné "průzkumné balonky" se chytají.
Středa, 07. listopadu 2018 - 19:54:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 153
Registrován: 3-2018
Na druhou stranu je možné, že tam třeba v rámci reklamy dva páry denně začnou opravdu jezdit na svoje riziko (a vozit 0-2 lidi) a po pár týdnech kraji řeknou, nevyplácí se nám to (světe div se), zaplať nebo "sorry jako".
Středa, 07. listopadu 2018 - 20:03:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5238
Registrován: 12-2004
Starý Hanák: Souhlas. A v Deníku apd. vyjde článek "o katastrofě" v podobě omezení provozu v kladiva na trati z Lipky do Hanušovic, možná bude i nějaká petice[happy]
Středa, 07. listopadu 2018 - 20:42:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1145
Registrován: 1-2006
TZ:

Neviděl bych to tak. Mám za to, že je to spíš o trojúhelníku, jehož vrcholy jsou neochota státu platit z vlastních zdrojů, péče řádného hospodáře a krajská politika.

Ať dáte do studie cokoliv, bude se čekat až bude připravený projekt se stavebním povolením. Tzn. cca pět až kolikpak let, má-li to jít přes územní plánování a přes cizí pozemky. Neřekne-li se kdy konkrétně se bude stavět, ale pracuje-li se s horizontem, který je příliš blízko, aby se dalo stihnout postavit něco jiného (rozsáhlejší údržba, výměna zařízení ap.) a mělo to šanci mít ještě nějakou návratnost, nedělá se nic - max. to nevyhnutelné. Protože péče řádného hospodáře a možné popotahování pokud by šlo tím, že se ta stavba zrealizuje, o vyhozené peníze. A k tomu naprosto nevypočitatelná politika kraje, kdy nevíte co bude v příštím volebním období, při realizaci stavby za pět deset let ani při provozování stavby po dobu její životnosti. Jak s něčím takovým pracovat, aby se nevracelo na základě toho, že se to, čím budete obhajovat ekonomiku (a že se tady budete muset sakra snažit, stačí-li regionova za hodinu...), nenaplní? Tady navíc dopravní stavby, které zahýbou tím, jak jsou jednotlivé subsystémy dopravy využívány nyní, pravděpodobně v neprospěch VHD, která je teď v kursu stavem silnice mezi HK a NA.

Pokud vyjde, bude se na ní čekat ve Starkoči a ve Skalici. Starkoč asi projde upgradem, aby byla ovladatelná dálkově, a snad se z kraje objeví impuls přidat tam při té příležitosti cesťáky umožňující protisměrné vjezdy na kolej a tím i spojování. U Skalice jako jediného chybějícího korálku na štrece (pokud do Svatoňovic nějaké ovladatelné zařízení přijde - nevím) do dálkově ovladatelného zařízení kvůli spojce, která tam dá jinou konfiguraci kolejí, asi nikdo nepůjde. Smiřice a Předměřice také léta čekají s tím, že možná jednou bude nějaká stavba, kvůli které by to teď byly vyhozené peníze.

Nevim, přijde mi že pokud realizovat, pak by měla spojka jít z národních zdrojů. A nejlíp tak, aby si projekční přípravu zaplatil přímo kraj, aby prokázal, že o to fakt stojí, a trochu se snažil tam, kde to bude na něm - územní plánování a spol.
Středa, 07. listopadu 2018 - 21:25:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3036
Registrován: 5-2002
Ať dáte do studie cokoliv, bude se čekat až bude připravený projekt se stavebním povolením. Tzn. cca pět až kolikpak let, má-li to jít přes územní plánování a přes cizí pozemky.
To platí i pro alternativu (třeba bez těch pozemků), takže relevantní z tohoto hlediska je tak max. rozdíl v délce přípravy. Rok, dva?

pracuje-li se s horizontem, který je příliš blízko, aby se dalo stihnout postavit něco jiného (rozsáhlejší údržba, výměna zařízení ap.) a mělo to šanci mít ještě nějakou návratnost, nedělá se nic - max. to nevyhnutelné.
Jo, to bude platit teď. Ale uplynulo kolik desítek let, kdy spojka byla v rovině "no někdy se na to možná podíváme"? O tom já psal. Samozřejmě že peronizovat Starkoč (atd) nyní (= za ty 2-3 roky) by byla blbost, když se tedy systém konečně rozhoupal "chiméru" seriozně řešit.
Já ale narážel na to, že když se někde "objeví myš Lenka" ve smyslu prvotního nápadu je to hned pro mnohé důvod k nicnedělání, i když dobře vědí, že případná realizace "chiméry" je otázkou nejmíň 10-20 let. Což samozřejmě aktivizuje skupinu "aspoň mírného pokroku" - ale ne k boji proti té nesmyslné implikaci, ale proti "chiméře, poškozující seriozní záměry". Hezky to lze ilustrovat na příkladu VRT v době koridorové.

Podobný "vnitřní nepřítel" na silnicích neexistuje, a proto tam ten pokork prostě je mnohem větší. Kdo z ŘSD rozporuje nějaké krajské obchvaty, aby "nebyla ohrožena ekonomika dálnice" atd? Kdo křičí "obchvat Olbramovic nelze, nutno čekat na D3"? Nebo z tohoto regionu, slyšel někdo hlasy jak je nutno z plánů vyřadit D11, protože budoucí převod zátěže by mohl zpochybnit obchvat České Skalice?! Nic takového, silničáři prostě chtějí všechno, pro každou věc mají separátní zdůvodnění. Podobně se musí naučit uvažovat i SŽDC, a ne stylem "v daném území lze něco udělat jednou za 150 let".

Čili abych byl zcela jasný: Viníkem nezlepšení Starkoče (atd) není záměr na Vysokovskou spojku. Nýbrž ten, kdo celé roky má strach postavit cokoli, co by s ní třeba jednou možná mohlo být "v kolizi", byť by to stálo řádově 100 mega a sloužilo 10-20 let.
jitachru
Středa, 07. listopadu 2018 - 21:54:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 855
Registrován: 3-2017
Leo má skoro vyhráno
Středa, 07. listopadu 2018 - 22:01:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 175
Registrován: 3-2013
Vhd sl :
Měl bych takový návrh. Každou sekundou posíláme do vnitrozemí šestistovkou rourou pro 250. 000 lidí ve vnitrozemí kvalitní pitnou vodu. Ta voda je postupujícím časem stále vzácnější, tím i dražší. Tak ji budeme jako Trautenberk prostě prodávat a za získané peníze si spojku sami postavíme. Kalkulace určitě vyjde!
Že jsem se zbláznil? Že trapně vtipkuju? Že neumím počítat? Možná. Ale taky se snažím Vám vysvětlit, že máme hranice téměř dokola a v tom pro nás státem zřízenou, pro naše žití dost nevýhodnou CHKO (opravdu nic proti ochraně krajiny). Jako jediní v republice! A že kompenzace jménem Vysokovská spojka je prostě na místě.
Středa, 07. listopadu 2018 - 22:26:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1146
Registrován: 1-2006
Tomáš_záruba:
"Čili abych byl zcela jasný: Viníkem nezlepšení Starkoče (atd) není záměr na Vysokovskou spojku. Nýbrž ten, kdo celé roky má strach postavit cokoli, co by s ní třeba jednou možná mohlo být "v kolizi", byť by to stálo řádově 100 mega a sloužilo 10-20 let."
... neochota státu platit z vlastních zdrojů, péče řádného hospodáře a krajská politika...

Rozdíl není v přístupu (i když trošku ano, větší organizace, víc uchazečů o manažerské pozice = větší tlak...) jen v rozdílném vnímání silnic a železnic voliči. U silnice není problém udělat cokoliv včetně vlastních zdrojů, které to zjednoduší. Volná kapacita silnice ve vhodné lokalitě přitáhne/generuje uživatele. Politik nemá se silnicí problém - pokud by měl, končí. V případě dráhy je to voličům jedno. Ano, dráha se může pokoušet o jiné vnímání veřejností.

Pokud byste správně odhadl délku přípravy, může být rozdíl i deset a víc let, za které to, že se nevyužije plná životnost dané konstrukce nebo zařízení, ve Vaší stavbě nebude až takovým nákladem. Kvůli politickému tlaku ale nebude správný odhad s rezervami akceptován. A to je jeden ze zdrojů problémů - termíny se stanovují podle přání politiků, ne podle reálně potřebného prostoru pro přípravu.

Videosen:

Nezbláznil jste se. Lidí s představou, že v samostatném státě, který by okolním prodával přírodní zdroje, by se žilo lépe, bylo vždycky dost. Kdyby to byla ropa, asi ano. Voda teprve bude muset nabrat na ceně.

Je kraj ochoten zaplatit spojku ze svého nebo se na ní alespoň finančně podílet? Má na ni vykoupené pozemky, zanesenou v územněplánovacích dokumentacích a v zákonech jako stavbu ve veřejném zájmu (ani u 020 ne...)? Ne... Zůstalo jen u myšlenky (politického slibu), že by to měl někdo (stát) postavit, bohužel s tím, že teprve po dokončení bude aktuální politická reprezentace (predikce není možná) kraje řešit co vlastně s tím bude dělat. Nejspíš ukecávat stát jako ručitele podmínek dotace, aby pro udržení dotace objednal rychlíky za své, případně trošku manipulovat s tím, že pokud stát nedá, veřejnost se dozví, že investice byla zbytečná...? Politika... [sad]
Čtvrtek, 08. listopadu 2018 - 08:45:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 296
Registrován: 8-2010
Videosen čp.175 : středa 7.listopadu 2018-22:01:38 ====( Měl bych takový návrh. Každou sekundou posíláme do vnitrozemí šestistovkou rourou pro 250.000 lidí ve vnitrozemí kvalitní pitnou vodu. Ta voda je postupujícím časem stále vzácnější tím i dražší, a tak dále....)=====

K tomu bych přidal i kvalitní minerální vodu Běloveské IDY. [happy] [vypravci]

Když se chce, tak to jde.[happy] [vypravci]
Čtvrtek, 08. listopadu 2018 - 09:05:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 297
Registrován: 8-2010
maaaca čp.7 - 5.11.18 - 17:45:18 a Jis" čp.1653 - 5.11.18 - 21:18:02: viz příspěvky:....

Ono by to šlo udělat, mezi třetí a druhou kolejí" Druhou kolej posunout místo úzkého peronu a druhé koleji rozšířit u třetího peronu a předělat výšku na 550.. Tím by vznikl nástupiště jako v Náchodě a přestup by byl hana-hrana na stejném nástupiště. Škoda, že nato nepřišli odborníci dříve a až nyní ve Václavici, kde se to po druhé předělává k lepšímu.[happy][masinka][vypravci]
Čtvrtek, 08. listopadu 2018 - 12:31:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 475
Registrován: 12-2007
Upřímně nerozumím odporu proti podchodu i v případech, kdy si o to situace vyloženě říká. To je třeba případ Starkoče i Václavic. Přestup lze realizovat na jednom nástupišti (se třemi hranami), tedy bez výstupu do schodů. Přístup na okolní komunikace je stejně v úrovni "-1" vůči nástupišti, čili výškový rozdíl pěšák stejně musí překonat...

V ČSk může (paradoxně) podobně fungovat nadchod, kde je to pro cestu do centra okolo Sokolky naopak do kopce...
Čtvrtek, 08. listopadu 2018 - 18:14:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1147
Registrován: 1-2006
V Náchodě letos volby dopadly obzvlášť dobře. Nejen že se mají v zastupitelstvu možnost dívat i na něco podstatně pohlednějšího než je běžná smečka ošklivých chlapů, ale navíc s mladou paní fakt není nuda... [ok]

To je Kauza. Nějaká Vysokovská spojka je proti tomu hadr a běžného náchodského voliče podle všeho ani nezajímá. [happy] Alespoň podle toho, že na petici to ještě nebylo. Možná i televize přijede a třeba se výrobci zabezpečovacího zařízení naučí i u nás ovládat elektronickým zařízením dálkově prvky z éry pevné páky...
Čtvrtek, 08. listopadu 2018 - 18:45:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8487
Registrován: 5-2007
Vhd_sl: Ako, keď to Náchodská radnica zaplatí, ja verím že do 10 miliónov by sme sa zmestili. Aj s projektom. [biggrin] A potom ešte manipulátory na mechanické návestidlá do Martinic a budeme mať komplet program [proud]

EDIT: Prípadne by sa dala typovo zaviesť zahrádka k závore PZA-100, to by mohlo byť lacnejšie a výsledok by bol podobný [lol]

(Příspěvek byl editován uživatelem asdf.)
Čtvrtek, 08. listopadu 2018 - 21:37:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1148
Registrován: 1-2006
Asdf: [ok]
Pátek, 09. listopadu 2018 - 00:05:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8488
Registrován: 5-2007
Vhd_sl: Ja som bol vyvenčiť psa, a pri tom sa mi v hlave rozležalo, že to posledné by mohol byť zaujímavý výrobný program. [biggrin] Vezme sa PZA-100, stĺpik, kryt pohonu (ten sa urobí čo najhrantejší) a držiak sa urobia z kortenu, na hriadeľ sa dá z každej strany imitácia prevodového kolesa (v reále tam bolo len jedno, ale to nevadí), závora sa dá hliníková valcová trubka + polomatný polep s imitáciou dreva, nálepka s logom Liberta, výstražníky namontovať na separátny stĺpik, aby to vyzeralo, že k tej závore nepatria, a namontovať do nich hi-fi bzučiak s nahraným zvukom predzváňača. [lol]

Bude to tutovka [rofl]
Pátek, 09. listopadu 2018 - 06:41:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1149
Registrován: 1-2006
Asdf:

Koukám, že majetkový vstup výrazně rozšiřuje možnosti variant PZS AC. Po variantě PZS AC IZS tu máme vizi nového produktu PZS AC ŠOTO. [happy] Ach ty pivní stanice...

Vaše vize je luxusní. Nevím ale, jestli to není nepochopení zadání ze strany petentů. Požadavek na raritu totiž vylučuje možnost jakéhokoliv zařazení do výrobního programu. Prostě to smí být jen v Náchodě a musí to být původní. :-P Navíc prostorově bez ostrůvků mezi komunikací a chodníkem to asi opravdu na nic jiného než na náhradu klikotoče motorem a nařezání deformačních zón + doplnění kontroly celistvosti ve stávajícím břevnu není.

Hele ale v Náchodě zbloudilej polskej kamioňák problém rozhodně není, čímž to řešení bude mít zaručené to, že dlouho nevydrží, a pak už nebude možné, protože původní břevna prostě už budou pryč. Jen je to škoda - v hradeckém muzeu by vydržely déle... Co dát náchodským slevu na vstupném? [happy]

Ještě je jedno řešení. Vzít ty závory a umístit je na délku nejdelšího vozidla od závor nových. Pak může klidně zůstat stávající řešení a v rámci rarity se to může pohánět motorem v každou celou hodinu. Možná i se světelnými znameními s houkačkou - nějakej chrchlající ruskej výstražník by se určitě po muzeích našel. [happy] Věřím, že to může být ideální řešení kauzy. [crazy]
Pátek, 09. listopadu 2018 - 07:06:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3637
Registrován: 9-2005
Je vidět, že slečna či paní je typický politik. V roce 2012 napsala: „A mezitím, než se ty peníze najdou, navrhuji přejezd i s vechtrem pro jistotu rychle vyhlásit za národní technikou památku!!!”. Ty tři výhružné vykřičníky tam byly zřejmě pro srandu králíkům, neboť kdyby opravdu v roce 2012 navrhla přejezd na technickou památku, jak to může udělat jakýkoliv občan, tak tu ty závory mohly být i nadále jako, světe div se, technická památka. V tomhle případě tedy neplatí, kdo nic nedělá nic nezkazí [wink] Tahle causa, krom toho že je to akorát výkřik do tmy, má jednu dohru, závory už jsou podle mě urychleně zlikvidované, aby je tam nedejbože nanapadlo někoho vracet [kladivo] Sichr je sichr, to víte...
Já se kloním k názoru kolegy Asdf, že když se jim tam zavěsí typová zahrádka k PZA 100, tak bude výsledek stejný.
Pár obrázků ode mne...
Cogwheel
Pátek, 09. listopadu 2018 - 08:28:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6011
Registrován: 1-2012
Férový protinávrh od SŽDC pro tu slečnu by měl znít tak, aby "památkového závoráře" u těch zachovaných klasických závor v Náchodě platilo přímo město, podobně jako si leckteré obce platí např. obecního hrobníka. [wink] Pokud je přesvědčena, že tento důležitý výdaj zastupitelstvo města podpoří, bude mít vyhráno. [biggrin]
Pátek, 09. listopadu 2018 - 09:30:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 298
Registrován: 8-2010
Cogwheel čp.6011: je to také na včetně FOTEK viz: www.vlakynachod.cz, souhlasím s tebou.
Také závory byly odstraněny v Černčicích, Bohuslavicích n/M a odstraněny odjezdová historická návěstidla.
Sobota, 10. listopadu 2018 - 15:13:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1
Registrován: 11-2018
Zdravím všechny diskutující,
v rámci jedné z diskusí mi byl přeposlán i odkaz na tu vaši.
Věřte, jak jste se pobavili vy, tak jsem se pobavila já.
PMZ2 chceme zpět z výše uvedených důvodů, neboť je v dnešní době skutečně raritou, přiznám se, že mnoho petentů se připojilo zejména z důvodu poetiky jeho ovládání (ačkoliv se obávám, že ta zachována nebude rozhodně). Hlučnost nového systému, snížení bezpečnosti provozu jsou dalšími důvody.
Důvodům modernizace trati rozumím (i přestože o jejím reálném provedení pochybnosti mám).
V politice jsem se v roce 2012 nepohybovala a rozhodně jsem se ke šraňkám nevyjadřovala. Budete-li mít však dotazy, podněty, další skvělá doporučení, ráda na ně odpovím oficiálně na Denisa.pokorna@mestonachod.cz

Přeji krásný den. D.Pokorná (Ta, se kterou není nuda)
Sobota, 10. listopadu 2018 - 19:39:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 176
Registrován: 3-2013
V soutěži Nejkrásnější nádraží získalo Meziměstí bronz.
Sobota, 10. listopadu 2018 - 23:10:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1150
Registrován: 1-2006
Paní Deniso,

ze všech cest, které jste mohla zvolit, jste zvolila tu nejnešťastnější - politickou cestu bojovníka se státním molochem, který mu nechce vyhovět. Zašla jste na kafe se zástupcem investora, případně stavila jste se spolu s ním za projektanty nebo za odbornou zhotovitelskou firmou, aby Vám vysvětlili možnosti? Ne... Kopete do dveří, které nejsou zamčené, zřejmě proto, že tušíte výsledek, který vás za nimi čeká. Velmi pravděpodobně jste přitom dosáhla toho, že závory neskončily v muzeu, ale na likvidaci, protože neexistují-li závory, neexistuje problém. Spokojena? Ne, nebavím se, věřil jsem, že železniční historie o tento exponát pro muzejní účely nepřijde. [sad]

Stavební legislativa dává veřejnosti nějaké možnosti, stejně tak dává možnosti památková péče. Žádná z možností nebyla v řízeních, které probíhaly ve vašem funkčním období coby zastupitelky Náchoda, využita. Vzniklá situace je obdobou pokácení stromu na základě projednání a platných povolení, kdy se kdosi, kdo se z nějakého důvodu řízení neúčastnil, domáhá jeho vrácení a opětovné existence. Je pochopitelné, že se veřejnost neorientuje ani ve stavebním zákoně ani v technické dokumentaci, co však úplně nechápu je, že jako zastupitel obce začínáte komunikovat až nyní, kdy je po všem.

Co se týče hlučnosti. Zvonce mají regulaci hlasitosti a v případě, že je závora sklopena, zvuková výstraha není aktivní. Tedy hluk je pouze po dobu uzavírání a otevírání přejezdu a je regulovatelný po dohodě se správcem zařízení. Ano, je to otravné, ale do té míry, kdy by hrozilo, že se zvuková výstraha nedostane k řidiči, je to řešitelné nastavením.

Bezpečnost nejspíš splétáte dohromady s pocitem bezpečí. Původní řešení nemělo vazbu do návěstidel, tedy výpravčí mohl bez uzavření přejezdu vpustit do křížení vlak rychlostí 50 km/h. Vše, včetně toho, zda tam někoho zavře nebo ne, záleželo na lidském faktoru, kterým byla rovněž ošetřena veškerá rizika.

Pokud tam ten člověk není, není to pouze o technické úloze jak točit klikou, ale o analýze rizik a hodnocení bezpečnosti, kde ten, kdo zařízení zavádí, prokazuje, že rizika jsou eliminována. Jako nejzávažnější riziko v tomto případě, kdy přejezd slouží i pro odklon dopravy v případě uzavírky podjezdu, bych hodnotil stav, kdy bude dojde na přejezdu ke srážce silničního vozidla, které uvízne v prostoru mezi závorami, s vlakem převážejícím nějaké zajímavé chemické látky, která v případě úniku poškodí zdraví obyvatel poloviny Náchoda. Vozidlo musí mít možnost dostat se rychle mimo přejezd a to buď nadhozením nebo přeražením závory vozidlem. Prosím, na závorovém břevně PZM, které tam bylo, toto fakt nezkoušejte - v lepším případě urvete střechu svého vozu.

Tedy bezpečnost v tomto případě je o automatizaci vazbami v zařízení a vyloučení lidského faktoru. Zřejmě jste měla na mysli pocit bezpečí, že tam bude někdo, kdo bude na lidi řvát nebo u koho se v dané lokalitě dovoláte pomoci. To však po železniční infrastruktuře požadujete, aby suplovala práci Městské policie. Co domluvit s dráhou, že si mimo rozhledové poměry přejezdu na drážním pozemku město postaví služebnu Městské policie?

Závory budou krýt minimálně 90 procent vozovky, mezi konci závory by tuším nemělo být více než metr (přesněji viz ČSN 34 2650), budou mít zarážky pro nevidomé a přejezd v intravilánu bude vybaven zařízením pro nevidomé. Opravdu nerozumím jaké snížení bezpečnosti máte na mysli.

Nemyslím si, že by někdo měl dotazy, podněty ani další skvělá doporučení. Pokud ano, patrně to nebude o tom, co byste ráda slyšela. Tato diskuze se navíc netýkala Vaší osoby, jako spíše toho, zda je vůbec možné přání petentů (byla-li to petice, protože tato by ze zákona snad měla být podávána státnímu orgánu) nějak vyhovět po technické stránce. Osobně se domnívám, že bez závoráře a drahých komplikací v hotovém zařízení ne ani kdyby byly původní závory dostupné.
Sobota, 10. listopadu 2018 - 23:29:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8492
Registrován: 5-2007
Denisa2010: Ak si správne pamätám, mechanické PZZ sa smú zriaďovať iba v prípade, že sú vo východzom stave uzavrené. To by splnili závory pre autá, ktoré sa snáď zdvíhali naozaj iba v prípade, že to bolo potreba, tie pre peších ale nie. Takže by to beztak skončilo tým, že by sa k romantickým šraňkám museli nainštalovať neromantické výstražníky, ktoré by ako bonus zvonili po celú dobu uzatvorenia priecestia.

Inak, keby sa mali romantické šraňky vrátiť, určite by sa vrátila aj romantická obsluha, diskusia na toto téma, tu bola vedená vyložene ako žart, takéto závory z princípu nejde obsluhovať automaticky, keby sa automaticky obsluhovali, až to by bolo zhoršenie bezpečnosti (viď Vhd_sl). Platilo by mesto Náchod takúto obsluhu (tzn. 4-5 ľudí)?
Sobota, 10. listopadu 2018 - 23:33:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3045
Registrován: 5-2002
Vhd_sl: Kde se to podepisuje?
Neděle, 11. listopadu 2018 - 07:53:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 177
Registrován: 3-2013
Podle mého názoru na zachování závor je pozdě i z jiného pohledu. Město se mělo postavit především proti zbourání vodárny, řešení, jak tam točit autobusy bylo. Vodárna, ještě s „nerevitalizovaným“ nádražím a se závorami, to byl krásný celek, tak trochu připomínající zátiší na nádraží v Rosicích. Potom by třeba zastupitelstvo Náchoda šlo do finančně nákladné věci.
Neděle, 11. listopadu 2018 - 11:19:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 301
Registrován: 8-2010
Tomáš_záruba čp.3045: Podepisuje se to v prodejně "Kniha" (naproti prodejny Papírnictví), v ulici Palackého. Dostupnost od nádraží vlakového-busu ul. Kamenice směrem k náměstí do Centra.
Neděle, 11. listopadu 2018 - 12:01:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 302
Registrován: 8-2010
Je to stejné při neuvážené likvidace Historických závor nebo odjezdových semafor v Bohuslavicích n/M(026) a i Martinicích v Kr.(040), jako neuvážené rychlé likvidace druhé koleje v České Metuji a v Kuksu, i když se stanice přeměnila na zastávku i pro vlaky naznamení, kde vlaky se nemohou vzájemně vykřižovat, a pak při zpoždění se zbytečně přesouvá na další vlaky, nebo pak přípoje ujedou. Nyní vsituaci, když od jednoho směru jede vlak včas, a od druhého směru je vlak opožděn od Starkoče. To samé od směru rychlíku od Liberce a od směru od Pardubic je rychlík opožděn vlivem čekající vlaků od zpožděných přípojů.
Cestující jsou velmi zbytečně naštvaní a rozhořčeny. Je potřeba tuto chybu od ČD / SŽDC napravit a druhé koleje vrátit zpět, aby bylo možné v těchto stanicích-zastávkách se vzájemně vlaků vykřižovat při mimořádných situací, a ke zmírnění snížení dopadu zpožděných vlaků. Je dobré to zbourat, ale těžko se to postaví zpět, ani se to nechce již udělat, jsou zbytečné výmluvy, že to nejde.
Neděle, 11. listopadu 2018 - 13:27:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8494
Registrován: 5-2007
Vandr: V čom je zrušenie mechanických závor alebo "odjezdových semafor" porovnateľné s Českou Metují a Kuksem? Ja mám za to, že návestidlá a závory sa odstránili preto, aby boli nahradené novšími a viacmenej aj lepšími zariadeniami (automatické závory, svetelné návestidlá - spojené zároveň s tým, že zabezpečenie jazdy vlakov "na hubu" vymenilo technické zariadenie).

Česká Metuje a Kuks boli zrušené v snahe udržať náklady na prevádzkovanie trate v ekonomicky akotak únosných medziach.
Neděle, 11. listopadu 2018 - 13:56:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 669
Registrován: 7-2017
Asdf
Česká Metuje a Kuks boli zrušené v snahe udržať náklady na prevádzkovanie trate v ekonomicky akotak únosných medziach.
Já bych uvedl ještě jeden argument.
Z důvodů nedostatku staničního personálu (při trvající nízké úrovni mezd) a možnosti navýšení mezd úředníků především těch nejvyšších. To by již nyní, při zřízení (zrušení) druhé koleje, neplatilo tam kde je dálkovina. Pouze by vznikly (nezanikly) nepatrné náklady na údržbu této koleje včetně potřebného zabezpečovacího zařízení.
Neděle, 11. listopadu 2018 - 14:55:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8496
Registrován: 5-2007
mirek55: To závisí hlavne od konceptu a intenzity dopravy. Kuks sa obnovuje, časom možno dôjde aj na Metuji.
Neděle, 11. listopadu 2018 - 15:01:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 178
Registrován: 3-2013
A praxe ukazuje, že Metuje chybí, 10km v kopci dělá své. Rovněž praxe ukazuje, jak je udělaný Adršpach.
Neděle, 11. listopadu 2018 - 15:10:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3047
Registrován: 5-2002
Vandr: Já myslel podpis toho, co psal Vhd_sl.[happy]

Asdf: Tak řekněme si upřímně, že D3 nebo rušení/trvalé výluky stanic v rámci (tehdy) D2 byly jen takové zoufalé kroky, jak udělat nějak "dálkovinu bez dálkoviny" ve smyslu poměru počtu personálu a vlaků. Dneska by se nic z toho, co se dělo v devadesátkách, asi nestalo (Kuks, Metuje, Stránov, Bartoušov, Jesenný, Kojetice u Prahy... ad infinitum).

Kuks sa obnovuje
Opravdu? V jaké stavbě? Naposledy jsem slyšel, že nebude.

časom možno dôjde aj na Metuji
Já bych nepředbíhal.[wink]
Neděle, 11. listopadu 2018 - 15:16:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 681
Registrován: 8-2017
Dneska by se nic z toho, co se dělo v devadesátkách, asi nestalo

Ale stalo - Skalice u ČL.
Neděle, 11. listopadu 2018 - 16:14:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3049
Registrován: 5-2002
Čistě logicky to ale není popření mého výroku, neb Skalice se v devadesátkách neodehrála. [happy] Ale jo, máte bod. Řekněme tedy spíš, že dnes by toho bylo zásadně méně.
Neděle, 11. listopadu 2018 - 16:21:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1151
Registrován: 1-2006
Stále ta samá písnička. [sad] Nefunguje to, nepřemýšlíme, chceme. Je ale problém v tom, že ty výhybny nejsou, nebo v tom, že je bylo ušetřeno investičně (správně) a následně objednatel seškrtal natolik, že je koncept nestabilní?

Ideál podle mého názoru je v efektivním směrování investic. Mám nevyužívanou výhybnu a je v daném místě investice? Proč sypat cca 100 mega do výhybny, kterou využijeme občas, a nenasypat dané peníze do traťového úseku, kde tu výhybnu ušetříme, aby se tam maximálně krátila doba, nebo nenasypat dané peníze tam, kde koncept objednatele dopravy potřebuje pomoci, s tím, že se to v následujících letech bude průběžně dolaďovat údržbou?

Ideálu při neochotě investovat z národních zdrojů (a obecně investovat do lokálek, kde proti investici nestojí odpovídající úspora času cestujících) a při nestálosti požadavků objednatele na provozovaný koncept nedosáhneme, proto chceme sypat všechno do rezerv. Do dráhy se sypou obrovské prostředky, ale není to vidět, naopak následně díky potřebě držet všechno, rostou náklady na údržbu toho všeho a prostě nejsou peníze na vylepšování, i když by se dalo.

Pánové, moc vám rozumím, že chcete všechno, ale nějak nemám pocit, že to je ta správná cesta, která vede k dlouhodobé udržitelnosti a zlepšování nabídky pro cestující. Spíš je to snaha zalíbit se nebo naopak nedráždit...
Neděle, 11. listopadu 2018 - 17:16:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 304
Registrován: 8-2010
Chybějíci výhybna k vykřižování vlaků v Metuji, v Kuksu, a i v Jesenným, pak nemůžete do JŘ vtěsnat další vlaky a i nějaký přímý rychlík pro lepší obslužnost, třeba ve špicce.. V případěn Kuksu třeba ve směru Jaroměř - Dvůr Králové a zpět. Také chybí výhybna mezi Českou Skalici a Jaroměří.
Dalo by se namontovat samovratné výhybky jako je to na trati 291 Šumperk - Velké Losiny - Kouty p/D, bez obsluhy ve stanicích, a podobně jinde, nebo jak je tu zmínka dálkově řízené také i v Bohuslavicích n/M (026), která se nyní buduje v rámci modernizace tratě (Týniště n/O)-Opočno-Náchod-Hronov-(Meziměstí-Broumov).
Neděle, 11. listopadu 2018 - 17:46:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 305
Registrován: 8-2010
Vandr čp.304: Ještě dodám, vzít si příklad a podívat se na zastávku-výhybnu )v HARRACHOVĚ(036[happy][masinka][vypravci], kde jsou samo-vratné výhybky pro křižování vlaků+rychlíku, a nedělá to žádný problém, pro lepší obslužnost v dopravě. Rovněž na trati Šumperk-Petrov-Velké Losiny-Kouty n/D, kde jsou namontovány samo-vratné výhybky pro křižování vlaků.
Pikehead
Neděle, 11. listopadu 2018 - 17:58:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4559
Registrován: 3-2007
No já docela chápu, že by se ta Česká Metuje hodila, ale Harrachov stál nějaké desítky milionů a zřídil se jen proto, že je provozně nezbytný. Dát podobné prachy za výhybnu Metuje (frekvenčně to stojí za starou bačkoru), aby se to využilo 2x za týden je trochu luxus...
Neděle, 11. listopadu 2018 - 18:20:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 128
Registrován: 5-2015
Pikehead: Já vím že to není asi v možnostech někoho z nás. Ale Česká Metuje je zhruba v polovině tratového úseku Teplice - Police s jízdní dobou 12 nebo 13 minut, dle směru. Dejme tomu, že by se křižování překládalo, pokud by vlak na odjezdu z Hronova měl víc jak +10 včetně. A teď během celého grafikonu sledovat, kolikrát tato situace nastane, tj. že vlak od Starkoče má +10 a více z Hronova. Z toho by se dalo již spočítat efektivnost investice. Klidně bych do toho započítal, že se tam na manipulační kolej schová manipulák, ten tušim jezdí ve všechny pracovní dny, stejně jinak čeká v Teplicích téměř hodinu. Jistě provádí tam manipulaci, ale i díky obnovení České Metuje, by mohl odjet pravidelně nejpozději v X.15 zhruba. A v případě zrušené manipulace pokračovat dále do Police.

Předpokládám že by Metuje byla dálkově ovládána. Byly by tam dvě dopravní a jedna manipulační, tj. celkem 3 výhybky, 4 odjezdová, 2 vjezdová a 3 seřadovací návěstidla a 2 předvěsti.
Neděle, 11. listopadu 2018 - 18:33:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14301
Registrován: 12-2007
Perličkou je, že žst. Kuks bude (krom toho, že by se hodil již dnes při určité výši zpoždění sudého R-030) potřeba, pokud přece jen zvítězí plán protočení protočí komplet celého severovýchodu Čech (= R-030 vzájemně křižující v HK + ve Staré Pace; R/Sp-032 zapojené do HK v X:30 h = od nich v Jaroměři přípojný Os směr Stará Paka = tento přípoj mající křižování v L:00 h právě v Kuksu). [happy]
Pikehead
Neděle, 11. listopadu 2018 - 18:47:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4561
Registrován: 3-2007
Jojo, taky si představuju, že tak nějak se to počítá. [happy] Teď ještě sehnat vstupy.

Ono elektronické stavědlo není úplně levná věc a většinou se jeho přínosy vyvažují ušetřenými signalisty, ovšem tady žádné už započítat nemůžeme...
Neděle, 11. listopadu 2018 - 18:50:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 131
Registrován: 5-2015
Pikehead: Ano, mohlo by se to spojit s DOZ (Meziměstí) - Teplice - Police - Hronov - (náchod) například. Záleží z jakého úhlu pohledu se na to podíváme a s jakými vstupy to budem počítat.
Neděle, 11. listopadu 2018 - 19:32:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3051
Registrován: 5-2002
Vhd_sl: Nestálost požadavků je ale daný fakt, a pro 30leté období hodnocení zcela logický. Představte si, že bychom dnes museli jezdit podle GVD, naplánovaného na období 1988-2018 někdy kolem roku 1983 (pominu otázku, jak moc tehdy KNV či FMD byly "objednatelem" v dnešním smyslu atd).

Mám nevyužívanou výhybnu
Tady je třeba si uvědomit, že nevyužívaná výhybna je ošidný pojem. I tam, kde se dle GVD a třeba i v reálu nikdy nekřižuje, může jít o využívanou výhybnu. Slouží k tomu, aby návrhový GVD směl být sestaven (aneb limity stupně obsazení).

Proč sypat cca 100 mega do výhybny, kterou využijeme občas, a nenasypat dané peníze do traťového úseku, kde tu výhybnu ušetříme, aby se tam maximálně krátila doba
Tam, kde tím bude dosaženo takového zrychlení, aby záložní výhybna již nebyla třeba, bych tomuto tleskal. Ale to těm "devadesátkovým" příkladům úplně nesedí, co. [happy]
Neděle, 11. listopadu 2018 - 21:26:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1152
Registrován: 1-2006
TZ:

Rozumím, chcete od toho prostor pro eliminaci zpoždění, aby výsledná služba byla veřejností vnímána pozitivněji a přineslo to na trať další lidi a peníze. Má na to ale tenhle stát do budoucna na tratích tohohle druhu, pokud zatím spíše jen vybydluje? Uvažujete-li, že každé nově instalované zařízení bude potřeba za cca 30 let obměnit, má další generace, která zdědí ještě bídnější stav než je nyní (generální těžké opravy tratí v regionech nemají krytí), velký problém.

U krajů stačí větší zapojení - konkrétní představa odkud a kam se na konkrétní trati jde v horizontu deset až patnáct let (jaká bude +- objednávka dopravy na trati na příští období + nějaká rozumná rezerva), kde je šance něco připravit. Kouknete-li do krajských koncepcí i jejich trvanlivosti (s novým nadřízeným zcela jinak), je to občas k pláči.

I na těch "devadesátkách" jsou úseky, kde pro kvalitu konkrétních konceptů stačí málo. Třeba jen rychlostní profil, nasadí-li kraj dopravce s potřebným vozidlem. A máte-li jako protiváhu pouze jeden oběh vozidla (Regionovy) navíc, který vyřeší stabilitu, na žádné velké akce tam návratné zdroje nejsou.
Neděle, 11. listopadu 2018 - 22:18:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 306
Registrován: 8-2010
Křižování v České Metuji: === Manipulační kolej schová, stejně jinak zbytečně čeká v Teplicích téměř hodinu i více, než to vše odjede a uvolní se trať===. Pak se není čemu divit, že se zboží přepravuje kamiony, a silnice jsou ucpané, hodně havárek a pod. a nepřepravuje po železnici.
Proč by se nákladní vlaky nemohly křižovat s osobními vlaky, jako to bylo dříve, a ubylo by hodně prostojů a čekání ve stanicích.
jitachru
Neděle, 11. listopadu 2018 - 23:50:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 859
Registrován: 3-2017
Ví se už, kde budou mít domovskou stanici a zázemí Leošovi Linky či Flitry, které budou jezdit 024+25 ? Ve Třebové nebo v Letohradě?
Pondělí, 12. listopadu 2018 - 18:37:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12535
Registrován: 8-2004
M250.0:
"Dneska by se nic z toho, co se dělo v devadesátkách, asi nestalo
Ale stalo - Skalice u ČL."
Odkdy tedy byla ve Skalici VSDZ/VDS? Z archivu jsem dohledal, že už 2004 zavedena byla, takže si skoro myslím, že také spadá do těch zmiňovaných devadesátek.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Pondělí, 12. listopadu 2018 - 19:12:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 179
Registrován: 3-2013
Vhd sl: "Má na to ale tenhle stát do budoucna na tratích tohohle druhu, pokud zatím spíše jen vybydluje?"
Co bylo dříve? Vejce nebo slepice? Jinak, proč se tem kraj vybydluje? Nejsou hlavní příčinou právě podmínky, které tak nějak způsobil stát? Není pro takovýto region dopravní obslužnost klíčovou záležitostí? Co Vy vůbec víte o situaci o výběžku, kterému byly zmíněné podmíky zřízeny?

"(generální těžké opravy tratí v regionech nemají krytí),"
Jak můžou mít krytí, když díky zoufalé jízdní době jde a hlavně půjde každý na silnice? Nedělejme koniny jako "revitalizace" Bohuslavice-hranice CHKO a postavme perony v Teplicích, Broumově...
Úspora 35 lidí půjde do celku bez jakéhokoli přínosu pro znevýhodněný region. Přínosem pochopitelně nemám na mysli nalévat prachy tam, kde je to papírově jednoduché, ale tam, kde se zkrátí jízdní doby. Ty rozhodují.
Pondělí, 12. listopadu 2018 - 19:58:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1153
Registrován: 1-2006
Videosen:

O vybydlování jsem psal v kontextu zadlužování tratí na nerealizovaných investicích, nikoliv o lidech v regionu.

Běžte už do háje se znevýhodněnými regiony. Politici rozhodli, stavba šla mimo CHKO. Vás a Vašeho regionu se přímo netýká (ač jejích přínosů využijete), týká se jiných. Tečka. Obávám se, že v brzku právě náhrada lidí zařízením bude jedním z nejjednodušších řešení jak tratě podobného typu udržet v provozu. Nejsou-li výpravčí, je na prd, že máte spoustu míst, kde by se dalo křižovat a krátit jízdní doby, kdyby byli. V tom tu stavbu nedoceňujete. Ale to Vám bylo psáno už tolikrát, že to fakt nemá smysl.

Nezlobte se, ale krytí těžkých oprav, tedy toho, že se trať postaví v podstatě znovu a komplet, nebude na tratích tohoto typu ufinancovatelné z úspor času přepravovaných nikdy. Vydržte dvacet třicet let a, i v případě, že se podaří dořešit personální problémy (řízení provozu, údržba ap.), dožijete se zavírání podobných tratí pro technickou i ekonomickou neudržitelnost - viz Mšenka, ale v takovém rozsahu, že to nebude možné udržet. Jízdní doby, ve smyslu drahé výhybny na každém kroku, se pak ukáží jako nepodstatné. Věřte, přál bych Vám abyste se tohoto dožil ve stavu schopném vnímat tohle dění. [sad]
Pondělí, 12. listopadu 2018 - 20:42:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 682
Registrován: 8-2017
Hroch: VSDZ ale znamená, že tu stanici je možné kdykoliv obsadit, pokud se ukáže, že je to potřeba. K posychrování, že už ji nikdy obsadit nepůjde, došlo až teď.
Pondělí, 12. listopadu 2018 - 23:31:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 180
Registrován: 3-2013
Vhd sl: „Běžte už do háje se znevýhodněnými regiony.“
Obávám se, že Vám nejsem schopný vyhovět. Hlavním důvodem proč, je znalost místního prostředí, tím druhým, že na demokratické diskuzi nejsem ochotný poslouchat. Můžete se mnou nesouhlasit a může se k Vám přidat řada dalších. To je asi tak všechno.

Vhd sl: „Obávám se, že v brzku právě náhrada lidí zařízením bude jedním z nejjednodušších řešení jak tratě podobného typu udržet v provozu.“
Domnívám se, že tady existuje něco, jako je mzda. Pokud ta mzda alespoň nekopíruje inflaci a mzdy v jiných oborech, tak pochopitelně není dostatek lidí.
Náhradu lidí technikou doslova neodmítám, konkrétně Náchod to potřebuje, ale udržet trať v provozu je možné pouze za předpokladu, že budou lidi jezdit. A to se bez zásadních změn v jízdních dobách prostě nepovede! Rozvoj silnic jde naprosto jiným směrem. Mám vážné obavy, že současná akce nepřivede na koleje jednoho jediného cestujícího, naopak, je tady naprosto reálná obava, že výluky odlákají řadu lidí.
Vy hájíte investici do úspor, já zase především oživení. Neshodneme se.
Mám za to, že bez zásadního zrychlení dojde k naplnění Vašeho: „zavírání podobných tratí…“
Úterý, 13. listopadu 2018 - 20:11:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1154
Registrován: 1-2006
Domnívám se, že chápete, že jsem tím v demokratické diskuzi pouze naznačil, že považuji většinu argumentů za zkonzumované a dalších vůči Vašim pevným názorům nemám. Konkrétní formulace se mi zdála být jak srozumitelnou, tak na místě z hlediska konfrontačního tónu zdejších diskuzí, kterému podléhám. Pokud se Vás to dotklo, omlouvám se Vám.

Rozdíl mezi námi je v tom, že Vy kopete za jeden konkrétní region a jednu konkrétní trať a skládáte důvody proč by měla být protěžována proti jiným v republice. Věříte, nebo účelově tvrdíte, že zdroje nejsou problém, přitom ale koukáte odkud by se k vám dalo co přesměrovat (viz shazování aktuálně realizované stavby). Důvodem je možná to, že jiným způsobem své představy o kvalitním spojení z regionu nejste schopen dosáhnout. U autobusů je problém nevyhovět všem obcím po cestě a další zdržení nastává díky kongescím mezi Hradcem a Náchodem vlivem hustého provozu, který se dále zahustí příspěvky z Polska po protažení jedenáctky k Jaroměři. Zbývá vlak...

Můj pohled není o úsporách, ale je o udržitelnosti za stávající prostředky + inflaci, protože zásadnímu navyšování prostředků na dráhu v krajích na základě toho, co vidím, nějak nevěřím. O tom, že s rostoucími mzdovými náklady to nemůže být o navyšování mezd na úkor údržby a inovací v ramci dostupných zdrojů. O tom, že pokud se z hromádky ušetří, bude využito v kraji tam, kde je aktuálně možné pomoci dopravnímu technologovi s realizovatelností nebo stabilitou provozovaného konceptu.

Jaké by podle Vašeho názoru měly být priority kraje v rovině požadovaných investic do dráhy? Osobně se domnívám, že by pořadí mělo být podle toho, jak velké části obyvatel kraje daná stavba může posloužit (zrychlit co nejvíce lidem). Tedy:

1. Pardubice - HK (i pro spojení s Prahou)
2.-3. HK - Týniště (kapacitní průšvih)
2.-3. V.Osek - HK (aby kraj nemusel ze svého řešit Chlumec po odklonění nebo transformaci hradeckých rychlíků na Praha - Pardubice + Pardubice - Liberec/Trutnov/Letohrad/Meziměstí)
4. Týniště - Čermná (kapacita po nárůstu nákladní dopravy zdvoukolejněním)
5. HK - Jaroměř (menší kapacitní průšvih)
...
Vysokovská spojka (bez přímých spojů do HK, a tedy řešení HK - Jaroměř nedá ekonomiku)
Police (mimo) - Broumov

Přičemž zájem z hlediska infrastruktury (mimo pořadí nad rámec) budou racionalizace, aby se peníze určené na údržbu necpaly na provoz, zvlášť pokud beztak chybí lidé ochotní danou práci dělat, a obnovy tam, kde zařízení doslouží. Akce pro udržitelnost, na které se nabalí vše, co by v samostatné stavbě nemělo ekonomiku, a ekonomika racionalizačky to ještě unese (výhybnu navíc do zásoby asi fakt ne).

Na čem byste prezentoval, že k Vašemu regionu kraj aplikuje přístup jako ke znevýhodněnému regionu? Ať koukám jak koukám, v dopravě žádné protěžování, krom využití nájezdu dopravců z Broumova a nějaké podpory turistického ruchu v železniční dopravě, nevidím a domnívám se, že je to tak správně. Technolog v kraji peníze rozprostírá tak, aby nabídka přibližně pokrývala poptávku. Nereflektuje rozlomení ramene Praha - Trutnov a související spojování souprav ve Starkoči, neobjednává živější vozidla, pro optimalizaci nákladů zavedl ostré obraty v Broumově, ...

Proč by na Váš region měl kdokoliv pohlížet jinak než na kterýkoliv jiný, když se k tomu kraj, který k vám má nejblíže, takto nestaví. Není to o tom, že znevýhodněný region je pouze účelovou iluzí?

Při počtu přepravovaných bych byl za zvýhodnění cestujících za Polici ve všední dny nějakou slevou - třeba i 100 procent - pro využití nasazované kapacity. Domnívám se, že by to těch lidí do vlaku přitáhlo více než jakákoliv investice do infrastruktury nedoprovázená patřičnou objednávkou kraje. O tom, co vnímá cestující, totiž ve většině případů nerozhoduje infrastruktura, ale vozidla, koncept a podmínky nasazené objednatelem dopravy. Tam má z různých důvodů v případě vaší trati kraj určité, ač pochopitelné (zájmy kraje jako celku nikoliv jednotlivých regionů), rezervy.
Úterý, 13. listopadu 2018 - 22:20:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 181
Registrován: 3-2013
Vhd sl: „Technolog v kraji peníze rozprostírá tak, aby nabídka přibližně pokrývala poptávku.“
Já se domnívám, že jste si mohl ušetřit čas při psaní Vašeho románu, protože tato věta naprosto přesně potvrzuje, že jste nic nepochopil (nebo nechtěl pochopit). Ta poptávka v našem regionu je, a je neobyčejně velká. Její velikost si můžete každým dnem ověřit, stačí si stoupnout kdekoli k silnici Náchod- Broumov a prostě koukat, a počítat. Poptávka se nám tak nějak pomalu, ale jistě se všemi důsledky sune na silnici. A nedojde-li k lepší nabídce, přesune se všechna! Zatím silničáři investují bez jediného zaváhání. Kdo tedy pojede po „revitalizované“ trati s totálně nespolehlivým přestupem ve Starkoči, kde není žádné zázemí, kdo pojede DVĚ HODINY DO HRADCE?
Středa, 14. listopadu 2018 - 06:24:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1155
Registrován: 1-2006
Ne-e, odpustit jsem si to nemohl z jednoduchého důvodu. Stát i kraj zde realizují nějakou dopravní politiku, která cílí na určité priority. Z hlediska státu zejména na kvalitní spojení mezi krajskými městy a na kapacitu pro nákladní železniční dopravu, co se kapacitního subsystému dopravy týče, a na řešení propojení dálniční sítě s Polskem pro redukci zatížení stávajících tras, které to kapacitně nezvládají. Kraj cílí na hospodaření s balíkem peněz tak, aby jezdilo to, co je využíváno.

Nejsou silničáři a železničáři, v oblasti investic je pouze jedna dopravní politika.

K silnici si nemusíte stoupat. Kapacita jízdního pruhu 3000 za hodinu mínus to, co vygeneruje Police, Hronov, Náchod a spol a přijede z Polska. Pojede-li toho víc, Náchodem to neprojede. To, s čím by se dalo pracovat, je směrový průzkum, ze kterého by vypadlo, kolik lidí reálně jede na HK a kolik tak jezdí soukromým vozem - u služebního vozu není pravděpodobné, že by ten člověk šel na dráhu. Domnívám se, že by to ve výsledku mohlo být i tak, že od Police vejš toho na HK zase tolik nejezdí, což je dané zejména Vámi zmiňovaným časem ode dveří ke dveřím + možností v HK zaparkovat.

Vysokovská spojka, v případě přímých rychlých vlaků, má ambici generovat nárůst dojíždějících cca Náchod - Hronov. Dál už to na dlouhodobé dojíždění je jen o konkrétních velmi dobře placených pozicích, nebo o tom, že pokud bude do Hronova rozumný interval, nechá člověk auto v Hronově (jako se to dnes děje v Jaroměři). Pokud se něco uvolní ze silnice nad Hronovem, přitáhne to další poptávku.

Z hlediska politiky státu je také nezanedbatelné to, že se již realizovanými stavbami poměry změní. Díky snažšímu dojezdu po silnici vzroste poptávka a úsek mezi Jaroměří a Náchodem to kapacitně neustojí. Bude výhodnější jezdit vlakem a pak těch, kdo pojedou ve špičkových obdobích DVĚ HODINY DO HRADCE vlakem, bude podstatně víc, protože nebude alternativa.

Hele, Vy nerozporujete stav infrastruktury. Pouze jste frustrován tím, co na té infrastruktuře objednává kraj. A bohužel, investice do infrastruktury jsou na této trati úměrné objednávce kraje. Bohužel, ale správně z hlediska péče řádného hospodáře.