Diskuse » Archiv 2018 » Železnice » Tratě kolem Pardubic a Hradce Králové » Archiv diskuse Tratě kolem Pardubic a Hradce Kr... do 22. 04. 2018 předcházející | další

Archiv diskuse Tratě kolem Pardubic a Hradce Kr... do 22. 04. 2018

dolů
   autor příspěvek
Úterý, 10. dubna 2018 - 18:39:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12198
Registrován: 8-2004
Výprachtický_okultista:
"Od ETCS bych ideálně očekával hlavně zvýšení kapacity,"
To bych neočekával v žádném případě. Myslím, že bude úspěch, pokud nedojde k významnému poklesu.
Bram:
"odvrat je drahý krám, který se opotřebovává jen z jedné poloviny"
Že zrovna vy budete odpůrcem odboček (spojkoven), to jsem nečekal.[coze][uhoh][sad]
Ghost:
"Omlouvám se, nesledoval jsem celou diskusi: ale co všechny MUVky a OTV SŽDC, budou vybaveny ETCS? Dále, jak budou řešeny jízdy historických vlaků, ve zvláštním režimu?"
Předpokládám, že MUVky a mandelinky vybaveny budou. Nostalgie možná také skončí jen na tratích typu Krupá - Kolešovice...[uhoh][kecal]
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Úterý, 10. dubna 2018 - 21:14:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 300
Registrován: 9-2013
ICOM má takovou zajímavou politiku, že kupuje velmi kvalitní vozidla, a když ještě vypadají velice slušně, prodá je do Maďarska, kde se na každý nový Mercedes klepou. Hýření penězi to je podobné kupování nového SORu každých 10 let. S tím rozdílem, že po těch 10 letech už SOR opravdu dojezdil. Jinak slouhlas, důležitý je jízdní řád, v organizačním chaosu ani Setra nepomůže.
Středa, 11. dubna 2018 - 08:22:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16264
Registrován: 5-2002
MK: Tehdy se hlavně považovala za nebezpečnou jízda do odbočky proti hrotu (a ona to asi byla částečně pravda, vzhledem k tehdejší konstrukci výhybek bez nebo s velmi primitivní konstrukcí závěru jazyků)
Možná i z důvodu geometrie samotného jazyka - tehdy to byly sečné jazyky s (oproti dnešku) poměrně velkým přírazným úhlem. Při jízdě po hrotu tu ránu od přírazu schytala pevně uchycená opornice, kdežto při jízdě proti hrotu to schytal jazyk, z jedné strany opřený do opornice a z druhé strany vetknutý do kloubu...
Středa, 11. dubna 2018 - 08:57:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8810
Registrován: 4-2003
Hroch:Že zrovna vy budete odpůrcem odboček (spojkoven), to jsem nečekal.

Jsem odpůrcem odvratů (nikoliv odboček) - za výrazně méně pořizovacích a hlavně udržovacích nákladů udělá stejnou parádu i výkolejka [wink].


A hlavně prosím nikdo netvrďte, že dopravní kolej s výkolejkou je nesmysl. Takové "nesmysly" existují, dají se tam stavět vesele vlakové cesty a nikomu a hlavně ničemu to nevadí - viz třeba Ostrava Střed, kolej 1H, což je sice kolej vlečky, ale není kryta seřazovacím návěstidlem, ale je kryta cestovým návěstidlem Sc1H. Těch případů v síti je mnohem více, ale není mi jasné, proč by se toto řešení nemohlo rozšířit - za málo peněz hodně muziky [wink].

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Středa, 11. dubna 2018 - 09:06:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4675
Registrován: 3-2004
Jinak souhlasím s tím, že Karosa ŠL s vysokými sedadly , klimatizací a případnou nájezdovou plošinou by byla mnohem pohodlnější.

Pohodlnější než co? Ach tyhle vzpomínky na staré časy, které nikdy nebyly a vy (ani já) je ani nepamatujte....

Nájezdová plošina, zdvihadla a podobné kraviny jsou dobré tak pro šotouše. Hlavním zákazníkem pro NP vozidlo je člověk s kočárkem, který potřebuje raz-dva nastoupit, nikdo nepotřebuje dělat mánevry s nějakou plošinou. Setry, které má teď Icom považuju za ideální vozidlo pro venkovské spojení, tisíckrát vhodnější, než 810.
Dopravní politika/chaos PK je věc druhá a při cestách do JMK jen slintám.
Středa, 11. dubna 2018 - 09:18:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 239
Registrován: 10-2007
Jis, Zzz: Ti Františkové těmi vlaky jezdí. Nevím, kde berete tu odvahu losovat "perspektivní" tratě, zvláště za současného stavu. Myslím, že místo takového nesmyslného dohadování (i na Mšeno jsem jezdíval plnými vlaky a na Jesenici naopak prázdnými, potenciál pro nakládku už raději neřeším...) by bylo lepší zastávat jednotný postoj vůči opatřením, která mohou nepříznivě postihnout velkou část železniční sítě. Rušení nic nevyřeší. I přes mírně stoupající výkony podíl kolejí zjevně dále klesá, navzdory prohlášením o potřebě pravého opaku.
Středa, 11. dubna 2018 - 09:34:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8811
Registrován: 4-2003
Honzasl:Nájezdová plošina, zdvihadla a podobné kraviny jsou dobré tak pro šotouše. Hlavním zákazníkem pro NP vozidlo je člověk s kočárkem, který potřebuje raz-dva nastoupit, nikdo nepotřebuje dělat mánevry s nějakou plošinou. Setry, které má teď Icom považuju za ideální vozidlo pro venkovské spojení, tisíckrát vhodnější, než 810.


A teď si představ, když se střetneš s realitou poněkud méně častou, než je máma s kočárkem, ale přesto dosti četnou....... Minulý víkend jsem strojvůdcoval Pražský motoráček s M262.1 a přijel se na něj podívat vozíčkář, kterému bylo tak asi jako mne - okolo čtyřicítky a rád by se svezl. Tomu člověku bych fakt rád dopřál nějaké radosti v životě, který má prostě těžší, než mám já - ochrnutí od pasu dolů, na což jsem se ho zeptal. A teď, když jsem se s takovým případem osobně setkal, tak jsem si ihned uvědomil, že ho svézt reálně nejde. I kdybych si někde vypůjčil nájezdovou plošinu a dostal toho člověka s vozíkem do dveří, tak ho nedostanu do oddílu. A mám za to, že bych ani do dveří pro lidi nedostal - musel bych ho naložit do služebního oddílu. Co by z takové jízdy asi měl...... Pak je tu ještě jedna varianta - vynést ho v několika lidech do oddílu na sedadlo. I kdyby to snad nepovažoval za lidsky nedůstojné, tak bych mu nerad ublížil - přeci jen ho vynést do schodů do chodbičky a zahnout s ním do oddílu není nikterak jednoduché a hlavně mu je třeba opravdu neublížit. Takový člověk má na nohou minimum svalů a hlavně neucítí nic, když se o něco bouchne. A to bouchnutí může také pro něj znamenat zlomeninu, o které ovšem neví a to může být pěkný průser..... Tady je prostě vidět, že ač M262.1 mám rád, tak prostě není pro všechny, co by se s ním rádi svezli. Bylo mi to v tu chvíli prostě líto fakt moc..........[sad].

Proto buďme všichni rádi za to, že dnešní vozidla jsou bezbariérová v regionální a příměstské dopravě (zmíněný vozíčkář přijel odkudsi od Benešova v pohodě sám elefantem), že i ty pro mnohé hnusná ostrovní nástupiště vůbec existují. I lidé tělesně postižení mají právo na co nejsamostatnější a nejplnohodnotnější život. Ještě by to chtělo pořešit nějak koncepčně dálkovou dopravu, kdy nakonec i Interpanter je v tomto směru přínosem. Třeba tak, že se objednají patrové vozy, které jsou bezbariérové a v každém dálkovém vlaku bude řazen alespoň jeden [wink].
Středa, 11. dubna 2018 - 09:49:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13840
Registrován: 12-2007
Hlavním zákazníkem pro NP vozidlo je člověk s kočárkem, který potřebuje raz-dva nastoupit, nikdo nepotřebuje dělat mánevry s nějakou plošinou.
Nejen člověk s kočárkem, ale i člověk s jakýmkoliv pohybovým omezením (např. o holi, o dvou holích atd.) z kategorie "pohybové omezení, ale bez invalidního vozíku".

Setry ICOMu (resp. kterékoliv jeho dceřiné společnosti v regionální autobusové dopravě) konečně (s mnohaletým zpožděním, i když zde jsou na vině i objednatelé, že toto byli schopni tolerovat) znamenají SKUTEČNOU bezbariérovost.
Středa, 11. dubna 2018 - 11:36:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4892
Registrován: 12-2004
František: Není to samozřejmě žádné losování, záměrně neuvádím tratě třeba na severním liberecku nebo u Domažlic o kterých skoro nic nevím, ale naopak ty které znám, Mšeno naposled před ani ne 3 týdny v NE a v pondělí znovu...
Vaše hodnocení Mšenky lze brát trochu vážně jen jako projížděče za dobrýho počasí o víkendu, kdy hrozí, že se sejdou lidi.
Jinak je to tam stejně mrtvé jako před drahou opravou a to i přesto, že autobusová doprava stojí nadále za ...u kromě jedné nové PID linky.
Shodnout se s Vámi jakožto mnohaletým zastáncem "jezdit všude kam vede kolej za jakoukoliv cenu" samozřejmě nemůžu. Ale doba, že budou potřeba peníze na opravdu důležité železnice nastává už nějakou dobu, není to nějaká vzdálená budoucnost, tratí kam je potřeba hrábnout neubývá a to jsme v době, kdy ekonomika šlape....
I když chápu, že finance podle lidí jako Vy PROSTĚ JSOU a elektřina JE v drátech, všechny lokálky mají obrovský potenciál, všechno "SETOVYPLATÍ" a rozlišovat se nemusí....

(Příspěvek byl editován uživatelem zzz.)
Středa, 11. dubna 2018 - 11:44:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4676
Registrován: 3-2004
I přes mírně stoupající výkony podíl kolejí zjevně dále klesá, navzdory prohlášením o potřebě pravého opaku.

VHD není soutěž mezi "vlakem a autobusem", už to konečně pochopte. Nemá smysl řešit "železniční síť", má smysl řešit "síť veřejné dopravy".
Dálkové spoje na koridorech dneska - i díky konkurenci dopravců - rostou. Cestující v dálkových vlacích dávno kašle na "pramínky a potůčky se stékají v mocný proud" - ten potřebuje možnost dobře zaparkovat autem u nádraží a v tomto ohledu jsem moc spokojen s tím, co dnes máme v ČT a UnO.

Většina obyvatel do toho celé roky nevleze a je jim úplně jedno, že je to nová nízkopodlažní Setra. Jezdí tím jen pár posledních zoufalců (jako třeba já).

Jsme na tom podobně. Ovšem ani 810 s plyší ty lidi nezláká.
Středa, 11. dubna 2018 - 11:56:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4893
Registrován: 12-2004
honzasl: Pokud se veř. dop. upraví alespoň tak, jako relativně nedávno na Benešovsku, tak Setra veze najednou docela dost lidí(např. směr Týnec), že se divili i šotouši z Ropidu a taxikáři si postěžovali.
Neplatí to samozřejmě všude, někde veřejné dopravě pomoci není...
Středa, 11. dubna 2018 - 16:15:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16265
Registrován: 5-2002
Bram: Jsem odpůrcem odvratů (nikoliv odboček)
Checht, krásně ses to nechal chytit - Hroch jen rozvinul do důsledku Tvůj původní argument, že "odvrat je drahý krám, který se opotřebovává jen z jedné poloviny".
Mezi námi: ač mám mnohem raději řešení, kdy je možné s vlakem fpoho dojet rozumně blízko k návěstidlu a VZ je přitom schopnej to ohlídat, tak na druhou stranu musím konstatovat, že takovej zabezpečenej odvrat (přesněji: zabezpečenej prokluz do odvratu) má taky svůj určitej půvab...
Středa, 11. dubna 2018 - 17:14:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1078
Registrován: 5-2002
Výprachtický_okultista:
"I D3 je mnohonásobně bezpečnější než silniční doprava"
To je mi ale velice odvážné tvrzení! Nechtěl bych být v kůži někoho, kdo by byl vyzván jej obhájit... [wink]
Středa, 11. dubna 2018 - 17:35:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8819
Registrován: 4-2003
Hajnej:Checht, krásně ses to nechal chytit - Hroch jen rozvinul do důsledku Tvůj původní argument, že "odvrat je drahý krám, který se opotřebovává jen z jedné poloviny".

Hahaha, tak to jsem se tedy zasmál. Takže odvrat, který se opotřebovává přesně z padesáti procent (více není žádoucí [biggrin]), je evidentně svým opotřebováním ekvivalentní odbočce (například zatím nerealizovanému Bezpráví), která (právě v případě Bezpráví) se bude opotřebovávat daleko stejnoměrněji?!? Zejména poté, co si provoz uvědomí, že jí má a všimne si toho také konečně i údržba a bude se těmto úsekům moci patřičně věnovat.

Mám obavy, že tady se spíš Hroch chytil do vlastní pasti, do které chtěl přitom chytit mne [proud]. A bohužel se projevil i jako trouba, který nechápe, že jakékoliv rýpání se v jedné koleji v úseku Brandýs - Ústí způsobí rozklad nákladní dopravy téměř v celé republice a má i velký vliv na osobní dopravu [crazy].

Víc takových lidí na SŽDC a pak je lepší železniční dopravu rovnou zabalit [crazy].


Mezi námi: ač mám mnohem raději řešení, kdy je možné s vlakem fpoho dojet rozumně blízko k návěstidlu a VZ je přitom schopnej to ohlídat, tak na druhou stranu musím konstatovat, že takovej zabezpečenej odvrat (přesněji: zabezpečenej prokluz do odvratu) má taky svůj určitej půvab...


Takže když si provedeme analýzu, kolik vozidel ukončilo jízdu v odvratech, tak třeba zjistíme, že odvrat je opravdu až na výjimky (třeba odvrat mezi Berounem Závodí a Berounem) zbytečná záležitost. . A někdy by udělaly akorát víc škody, než užitku, kdyby skutečně zafungovaly [crazy].
Středa, 11. dubna 2018 - 19:21:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16270
Registrován: 5-2002
Bram: odvrat, který se opotřebovává přesně z padesáti procent
Trochu nešikovně vyjádřeno - on se opotřebovává v jedné větvi 100% a v druhé 0%, tedy se 100% nesymetrií.

je evidentně svým opotřebováním ekvivalentní odbočce (například zatím nerealizovanému Bezpráví)
No, i když to přeženu a budu předpokládat, že okolo Bezpráví se bude dohromady výlukovat celkem deset týdnů v roce, tak za předpokladu rovnoměrném rozdělení výluk do všech 4 sousedících úseků bude to opotřebení 100% do rovného a 10% do křiva.
To je nesymetrie 90%, což je oproti těm 100% fakt zcela zásadní rozdíl...

tady se spíš Hroch chytil do vlastní pasti
Nikolivěk... [nene]

bohužel se projevil i jako trouba, který nechápe, že jakékoliv rýpání se v jedné koleji v úseku Brandýs - Ústí způsobí rozklad nákladní dopravy téměř v celé republice a má i velký vliv na osobní dopravu
To už fabuluješ trochu moc - skoro by se řeklo, že je tu přání otcem myšlenky.
Středa, 11. dubna 2018 - 21:11:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 301
Registrován: 9-2013
Honzasl: Naprostý souhlas. A nejde jen o vozíčkáře a kočárky, ale také o starší spouobčany a lidi s berlemi, kteří nízkopodlažní část jistě ocení.

Na železnici bych nízkopodlažní dálkový vagon také uvítal, i když je to asi utopie. Jen si představte, že jste ten člověk na vozíku a na nádraží vás zvedají na zvedáku a nakládají speciálními vraty do Bbdgmee jako nějaké zboží. Ve vlaku jste pak oddělen od ostatních ve vlastním kupé. A to ještě musíte mít štěstí, protože se může stát, že vlak přijede v opačném řazení a pak vás - chudáka - vlečou zvednutého na plošině přes celé nástupiště, aby vás naložili. Vyklopení plošiny v NP autobuse se ještě snést dá, ale tohle je opravdu nedůstojné.

A když se už nějaký nízkopodlažní vlak najde, obvykle je vozíčkář převážen spolu s křičícími dětmi a zapáchajícími pneumatikami jízdních kol, pročež se cítí jako ve skladu. Já osobně tyhle koutky pro speciální cestující nesnáším a byl bych rád, kdyby aspoň ve vlacích docházelo k nějakému oddělení, když v autobuse to nejde.

V tomto ohledu se mi velice líbí netrakční jednotka Alvra RhB (je to úzkokolejka, ale proč se neinspirovat). Celá jednotka je vysokopodlažní, což při krátkých vozech rozhodně smysl dává, a jediný nízkopodlažní oddíl se nachází na konci jednotky, kde je velké WC a hlavně prostor, kde může invalida cestovat spolu s normálními cestujícími, což podporuje dojem integrace do společnosti, vozíčkář se pak cítí aspoň trochu jako normální člověk. Dokonce může sám vystoupit, a to díky výsuvným plošinám ve dveřích, které pasují k nástupištím. Oproti tomu děti se soustřeďují do vozu uprostřed soupravy, kde jsou velké stoly pro hry a hlavně dětské hřiště, které je dostatečnou motivací tam s dítětem nastoupit. Ratolest je také spokojena, protože se socializuje. A cyklisté jsou ještě jinde, kde mají háky. Cestující jsou nenásilně sortováni a všichni jsou spokojeni, invalidé se naopak začleňují mezi normální cestující. Toto je koncepce budoucnosti. A opravdu funguje, jak jsem na vlastní oči viděl.
Středa, 11. dubna 2018 - 21:27:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8820
Registrován: 4-2003
Hajnej:No, i když to přeženu a budu předpokládat, že okolo Bezpráví se bude dohromady výlukovat celkem deset týdnů v roce, tak za předpokladu rovnoměrném rozdělení výluk do všech 4 sousedících úseků bude to opotřebení 100% do rovného a 10% do křiva.
To je nesymetrie 90%, což je oproti těm 100% fakt zcela zásadní rozdíl...


Ano, rozdíl je to dokonce zásadní. Není mým problémem, že ho nevidíš či nechceš vidět [nene].

Nikolivěk...

Ale ano - viz výše. Zákazníky železničních dopravců nezajímá, že něco není standardně po deset týdnů v roce. Ten řekne: Buď si to nějak zařiďte, nebo se obrátíme na někoho jiného.
Středa, 11. dubna 2018 - 21:54:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16274
Registrován: 5-2002
Bram: Ano, rozdíl je to dokonce zásadní.
Pro vytvoření "schůdku" na srdcovce ani ne, tam je to pořád těch 10%.

A to, že se dá odvrat nahradit výkolejkou - no, dá, ale z odvratu se couvá přece jen o něco líp, než zpoza přeskočený výkolejky...
Čtvrtek, 12. dubna 2018 - 05:42:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8822
Registrován: 4-2003
Hajnej:A to, že se dá odvrat nahradit výkolejkou - no, dá, ale z odvratu se couvá přece jen o něco líp, než zpoza přeskočený výkolejky...


Z odvratu se couvá jistě velmi dobře, když už je lokomotiva za jeho koncem. Není náhodou k takovému couvání potřeba většinou také nějaký jeřáb?!?

Jak dlouhé bys takové odvraty chtěl, aby skutečně pomohly?!? Pomíjím ještě situaci, že zdaleka ne všude je možné z prostorových důvodů odvrat vytvořit.

S výkolejkou se to dá řešit i tak, že se mezi ní a návěstidlem nechá prokluzová vzdálenost.


Pro vytvoření "schůdku" na srdcovce ani ne, tam je to pořád těch 10%.

Schůdek na srdcovce versus rozvrat dopravy ve většině republiky. Hm, dobrá argumentace........[crazy].
Čtvrtek, 12. dubna 2018 - 20:01:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1095
Registrován: 1-2006
Bram:

No, máte k dispozici nějakou analýzu rizik pro srovnání těch dvou řešení? Nebo hodnocení bezpečnosti obou variant stavíte na tom, že někdy někdo z nějakého důvodu napsal do kodexů, že je to bezpečné řešení (např. proto, že nic jiného k dispozici neměl)? Jsou ty kodexy ještě na úrovni, na které by dnes bezpečnost měla být nebo by měla přijít jejich revize?

Osobně jsem, když už, pro delší odvraty (v závislosti na blízkosti hlavní koleje a rychlosti) zakončené pískovou kolejí a odkloněné od hlavní koleje, aby převrácení vozidla nic neohrozilo. Vede mne k tomu pocit, že jak výkolejka tak blbě udělaný odvrat mohou znamenat to, že se odkloněné vozidlo dostane do profilu hlavní koleje, kde není žádným způsobem kontrolováno, zda k takovému stavu došlo nebo ne. Zda znamenat budou je o souhře okolností.

Je vhodnější riziko eliminovat nasazením systému, který většinu vozidlel, které se tam mohou pohybovat rychleji, k odvratu vůbec nepustí. Tedy ETCS (prosazené politikou EU), pokud možno bez možnosti ohrozit něco kolem. Čím později, tím oprávněnější bude řečnická otázka pozůstalých po obětech nehod jak je možné, že něco, co mohlo nehodě zabránit, nebylo nasazeno. Je v tomto případě na místě argumentace kapacitou? Nevím... Jaké jsou pro vás přijatelné ztráty svých nejbližších? Pět procent, abychom si zajezdili?

K ETCS bych uvedl to, že pokud politici přijali peníze na přestavby dráhy u nás s tím, že budou ctít politiku toho, kdo peníze dává, aby byla maximálně redukována chyba lidského faktoru, je to prostě a jednoduše fakt. Není to zas tak nové, aby se z okolí nevědělo jaké to bude mít omezení (teď provozovatel jen dolaďuje pár detailů), takže to vidím tak, že se teď lobbuje s kapacitou za očůrání (přesun odpovědnosti zpět na lidský faktor) jen proto, že si politik myslel, že to nějak udělá a prostě to neřešil.

Jde o bezpečnost. O to, aby fakt nebylo na fírovi, zda návěstidlo projede nebo zda si bude jist, že to dá, a pojede rychleji než by měl podle autora, který se byl ochoten podepsat pod aplikované brzdné křivky, s tím, že jsou bezpečné. Kdoví kdo bude za pár let na pozici strojvedoucího. Nedostatek lidí bude tlačit k slevování z požadavků, čímž by ochrana proti chybě lidského faktoru měla být blbovzdornější než dnes je. Diskuze z hysterie, že se neprovozí, mi trošku připomíná situaci na silnicích, které jsou sice stavěny na určité rychlosti, ale spousty "odborníků" za volanty je přesvědčeno, že jezdit rychleji je bezpečné. Opravdu je? Asi záleží na tom, jestli je bezpečnost o faktech nebo o pocitech.

Má-li být bezpečnost na požadované úrovni, je nutné smířit se s tím, že to bude mít dopady na kapacitu dráhy. Že tuto kapacitu politik rozdal na něco, z čeho to už nejde stáhnout, ač věděl, že kapacita klesne, je trapné. To, že stejný politik vypráví o tom, že bezpečnost na úrovni dostupných systémů zas není až tak důležitá, protože potřebnou kapacitu jinak než očůráním bezpečnosti nezískáme, je ještě trapnější. To, že stejný politik do krve hájí osobní vlastnictví a "veřejné vnímání", čímž se kapacita víceméně nedá navyšovat novými stavbami, radši nemluvim...

Dá se tomu trošku pomoct, ale nechtěl bych být v kůži toho chudáka, kterej za to časem (až ETCS nezabrání nehodě, které zabránit mělo, protože byly tlaky na očůrání pro kapacitu) půjde sedět. Nikdo z politiků a těch, kteří tlačí na to, aby kapacita byla, to nebude...

Pokud není problémem postrková služba v režii SŽDC, neměl by být problém stahovat z lokálek bez ETCS hnací vozidla vozidlem pod ETCS. To samé přetahy nostalgických vozidel, resp. nostalgické vlaky na tratích s ETCS. Posun omezenou rychlostí a výhradně po stanici lze. Jak rychle je na další budoucí hodnocení bezpečnosti. Asi tak, aby sichr zastavil, když ho nezastaví systém, nebo aby následky byly přijatelné...

Správce má aspoň razantní důvod pro obměnu vozového parku za to, co vyhovuje potřebám. V nových vozidlech, ví-li se o tom dlouhodobě, už to mělo dávno být, a je problém dopravce, že doufal, že se to nějak udělá. Neudělá. Systém má smysl pouze pokud na tratě nebude mít přístup nic co pod ETCS nejede a nemůže tak ohrožovat ostatní. Nezařídí se? Nepojede...

Ve výše uvedeném kontextu zdejší diskuzi "jak by to měl někdo očůrat" fakt nepobírám. Je to tak, smiřte se.
Čtvrtek, 12. dubna 2018 - 22:57:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16286
Registrován: 5-2002
Bram: Z odvratu se couvá jistě velmi dobře, když už je lokomotiva za jeho koncem.
V případě odvratu je rozdíl, jestli proklouznu o 30 metrů nebo až za konec. V případě výkolejky nikoliv. [nene]

Schůdek na srdcovce versus rozvrat dopravy ve většině republiky. Hm, dobrá argumentace
Fór, kterej Tobě pořád nedochází, je ten, že tady ani Hroch, ani já proti Bezpráví nic nenamítáme.
Speciálně já jsem tu naopak tvrdil, že (tunelama zkrácená) dvojkolejka z Ústí do (přeloženýho) Brandejsa by s Bezprávím byla i při výlukách docela v pohodě a nemusela by se dělat ta čtyřkolejná píčovina, na které Žesnad předvádí, že ho má většího.

No a Hroch Ti tu jenom ometl to, že pokud proti odvratu argumentuješ ausgerechnet nerovnoměrným opotřebením půlky výhybky (jeden by čekal, že budeš argumentovat už samotnou její existencí), tak že tento argument platí úplně stejně i pro ty odbočkovýhybny a že ho jeho použití právě Tvoji osobou docela překvapuje.
Jinými slovy se Hroch podivoval nad Tvojí argumentací bez dohlédnutých důsledků a vůbec nijak se sám nevyjadřoval k (ne)potřebnosti odbočkovýhyben.
Pátek, 13. dubna 2018 - 14:58:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15
Registrován: 2-2018

Kolem Pardubitz...
Pátek, 13. dubna 2018 - 20:26:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 416
Registrován: 7-2017
Tu Bobinu s kontejnerovými/návěsovými vozy jsem viděl včera kolem čtvrté hodiny odpoledne v Zámrsku.
Že by dnes další várka vozů?
Pátek, 13. dubna 2018 - 22:14:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12205
Registrován: 8-2004
Hajnej:
"Jinými slovy se Hroch podivoval nad Tvojí argumentací bez dohlédnutých důsledků a vůbec nijak se sám nevyjadřoval k (ne)potřebnosti odbočkovýhyben."
Děkuji.[happy]
Po prosazení několika odbočkovýhyben je Bramovo startování na mou adresu obzvláště k pousmání.

To je jak s články v novinách - tam také řada čtenářů přečte nadpis a hned dělá závěry. Bramovi stačí jméno přispivatele...
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Neděle, 15. dubna 2018 - 18:59:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1096
Registrován: 1-2006
Jaroměř 15.4.2018



Pondělí, 16. dubna 2018 - 00:36:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8149
Registrován: 5-2002
na které Žesnad předvádí, že ho má většího.

Prostuduj si podklady a hlavně si uvědom, že nákladní vlaky budou v Chocni najíždět od Týniště.

Původně navrhovaná varianta, tedy to, o čem Ty píšeš je dávno mrtvá = neprosaditelná.

Přesněji Ti to určitě napíše K.A.F, pokud si toho tady všimne.

(Příspěvek byl editován uživatelem Petr Šimral.)
Pondělí, 16. dubna 2018 - 09:04:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8858
Registrován: 4-2003
Hajnej:V případě odvratu je rozdíl, jestli proklouznu o 30 metrů nebo až za konec. V případě výkolejky nikoliv.


Představ si výkolejku jako konec odvratu a návěstidlo si před výkolejku dej tak daleko, jako kdybys ho dával od konce odvratu.

No a Hroch Ti tu jenom ometl to, že pokud proti odvratu argumentuješ ausgerechnet nerovnoměrným opotřebením půlky výhybky (jeden by čekal, že budeš argumentovat už samotnou její existencí), tak že tento argument platí úplně stejně i pro ty odbočkovýhybny a že ho jeho použití právě Tvoji osobou docela překvapuje.


Můj příspěvek 8810: Jsem odpůrcem odvratů (nikoliv odboček)......

Mimochodem, funkce odvratu a odbočky je zcela jiná a snad to tu nemusím připomínat.

Jinými slovy se Hroch podivoval nad Tvojí argumentací bez dohlédnutých důsledků a vůbec nijak se sám nevyjadřoval k (ne)potřebnosti odbočkovýhyben.

Mne toto s prominutím naprosto debilní podivení dost udivuje. Důležitý je účel a ten světí prostředky - v případě odbočky záchrana veškeré dopravy ve většině republiky (ve svém důsledku hodně drahá záležitost), v případě odvratu jen jakási snaha o bezpečnost, navíc ničím až na naprosté výjimky nepodložená [wink].

Speciálně já jsem tu naopak tvrdil, že (tunelama zkrácená) dvojkolejka z Ústí do (přeloženýho) Brandejsa by s Bezprávím byla i při výlukách docela v pohodě a nemusela by se dělat ta čtyřkolejná píčovina, na které Žesnad předvádí, že ho má většího.

Tím jsi naopak Ty chtěl všem dokázat, že ho máš největšího. Docela si na to pamatuji. Ostatně označením jako píčovinou, kdy někdo KONEČNĚ poukázal na to, že se tlustý do tenkýho nevejde (dvě koleje od pardubic i Hradce vedoucí do Chocně a pak dál koleje jen dvě) a chtěl to nějak i rozumně vyřešit, se neskutečně SHAZUJEŠ. Ale zjevně Ti to vůbec nedochází.......[crazy][sad][uhoh][coze]


Hroch:Po prosazení několika odbočkovýhyben je Bramovo startování na mou adresu obzvláště k pousmání.

Takže jsi si tedy potřeboval ulevit (patrně nějaké nevyřízené účty, jen mne nenapadá které) a nevědomky jsem k tomu poskytl možnost. Stane se, dám si na to tedy pro příště pozor [wink].
Pondělí, 16. dubna 2018 - 09:13:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16310
Registrován: 5-2002
PŠ: Původně navrhovaná varianta, tedy to, o čem Ty píšeš je dávno mrtvá = neprosaditelná.
Takže nezbývá než dát se na modlení, aby nová varianta byla prosaditelná a co nejdřív ožila. To mi u lokality, jako je UCho, přijde být poněkud riskantní...

Bram: Představ si výkolejku jako konec odvratu a návěstidlo si před výkolejku dej tak daleko, jako kdybys ho dával od konce odvratu.
Je mnoho míst, kde by takové řešení znamenalo citelné zkrácení užitečné délky koleje.
Pondělí, 16. dubna 2018 - 10:20:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8861
Registrován: 4-2003
Hajnej:Je mnoho míst, kde by takové řešení znamenalo citelné zkrácení užitečné délky koleje.

Tak mne těch "mnoho míst" vyjmenuj. Nebo alespoň některá [wink].
Pondělí, 16. dubna 2018 - 10:49:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16313
Registrován: 5-2002
Bram: každé místo, kde je poloha výhybky chráněné odvratem/výkolejkou jakkoliv limitována.
Úterý, 17. dubna 2018 - 21:20:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 25
Registrován: 10-2017
V Čáslavi na místním,směr Koudelov,probíhá výluková činnost většího rozsahu[ok]Kolik se toho má asi dělat,je to jenom k vjezdu,což by teda zas tolik nebylo,nebo se pokračuje ještě dál?Díky.
Středa, 18. dubna 2018 - 07:48:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8894
Registrován: 4-2003
Hajnej:každé místo, kde je poloha výhybky chráněné odvratem/výkolejkou jakkoliv limitována.

Je div, že již dávno nejsi politikem [biggrin].
Středa, 18. dubna 2018 - 09:21:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16329
Registrován: 5-2002
Bram: Je div, že již dávno nejsi politikem
Kdybys provedl zamyšlení, tak by Ti možná došlo, že odvrat má prokluzový prostor, který začíná v té "zbytečné" polovině odvratné výhybky a který může pokračovat až za odvratem chráněný námezník. Naproti tomu při použití výkolejky ten prostor musí končit před ní a tudíž logicky i před tím námezníkem, v důsledku čehož plně užírá z užitečné délky předcházející koleje.
Jo a to "jakékoliv limitování" může být jiná výhybka, vzestupnice navazujícího oblouku, most, přejezd - ale holt se dočkám akorát vysírky.
Středa, 18. dubna 2018 - 13:09:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8896
Registrován: 4-2003
Hajnej:Jo a to "jakékoliv limitování" může být jiná výhybka, vzestupnice navazujícího oblouku, most, přejezd - ale holt se dočkám akorát vysírky.

Až na to, že s vysírkami začal Hroch a coby přitakávač se k němu připojil Hajnej. Je smutné, že i na inteligentní lidi působí hnědá barva jak silný magnet [crazy].

Přitom můj prapůvodní příspěvek se týkalo úplně něčeho jiného - nutností vytvářet NĚCO, co zabrání (fyzicky) vjezdu vozidle bez ETCS na tratě s výhradním provozem ETCS. Nic víc v tom přitom nebylo a smysl mého příspěvku nespočíval v ničem jiném, než jak to udělat co nejlevněji a s co nejmenšími stavebními zásahy [wink].
Středa, 18. dubna 2018 - 13:53:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1186
Registrován: 10-2011
Jedna blbost pro pobavení https://www.youtube.com/watch?v=2zbMfw-bgZ8 [happy]
Středa, 18. dubna 2018 - 17:19:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 168
Registrován: 5-2012
Dnes v Hradci Králové v depu byla spatřena ČD žehlička v červeno-bílém nátěru.
To vypadá, že už budou mít v záloze stroje za dva regiopantery [proud]
Žehla + 3x bymee + žehla a žehla + 3x bymee + 754 (popř 750 703 jako dnes třeba...)
Čtvrtek, 19. dubna 2018 - 08:15:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1374
Registrován: 2-2010
Dnes přes Hradec nějaká M262 (asi) společnosti KŽC. Jede trasu Praha-Pardubice-Hradec-Týniště-Solnice-Týniště-Chlumec-Praha. V Hradci v 10 hodin, viz grapp szdc.
Pesimista vidí v tunelu tmu. Optimista vidí na konci tunelu světlo. Realista vidí světla vlaku. A strojvůdce vidí tři debily na kolejích.
Youtube kanál: https://www.youtube.com/user/TravelTrainProd
Flickr: https://www.flickr.com/photos/144608621@N07/
Blog: https://travelproductioncz.blogspot.cz/
Čtvrtek, 19. dubna 2018 - 09:02:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 26
Registrován: 10-2017
Tak ono se na 236 výlukuje i ve Skovicích.On si tam teda o to stav kolejí i výhybek už roky říká...(viz.fotky z 24.2.-Zrušené tratě).
Pátek, 20. dubna 2018 - 14:10:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4906
Registrován: 12-2004
https://pardubice.idnes.cz/pardubicky-kraj-hejtman-kortys-zelezni ce-vlaky-f58-/pardubice-zpravy.aspx?c=A180420_396582_pardubice-zp ravy_skn
Pátek, 20. dubna 2018 - 22:33:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 444
Registrován: 8-2017
Hateman by si měl prvně rozmyslet, jestli je pro něj zastavení provozu na ne zrovna málo kilometrech tratí politicky přijatelnější než jejich další obsluha řadou 810. Na lokálkách kolem Moravan nebo třeba do Třemošnice těžko zaplatí něco novýho a ani regionovy zrovna nerostou na stromech.
Sobota, 21. dubna 2018 - 00:05:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 305
Registrován: 9-2013
"Celý systém by nadále fungoval v rámci našeho systému IREDO"

To je snad vtip, ne? Každý, kdo bude chtít VHD v Pardubickém kraji normálně používat (nebo použít), si bude muset nejprve zajistit kartičku. Jinak bude vystaven hotovému tarifnímu bordelu, v rámci kterého hrozí, že si budou dopravci navzájem konkurovat. Pluralita cen by ve VHD rozhodně být neměla (nedělá to dobře nikomu), a v regionální VHD už vůbec. Představte si třeba relaci Pardubice - Přelouč. Na ní jezdí ČD s rychlíky (objednávka MD) a v budoucnu dostane Os třeba LeoExpress a okrajové Os na lokálku do HM třeba GW Train. To máme čtyři tarify na jedné relaci (dopravci + IDS). To bude chaos...

Jediné východisko je zakázat regionálním dopravcům mít vlastní tarif, v cizině je toto vcelku normální věc (VOR, VBB). Ale takový, který funguje, a ne ten současný, který se v závislosti na čase dezintegruje. Kolize s dálkovou dopravou (R) by se přežila.
Sobota, 21. dubna 2018 - 07:58:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 445
Registrován: 8-2017
A cestující z Řečan do Kolína by si musel do jednoho vlaku kupovat dvě jízdenky, nebo by měl krajský tarif přesahovat do půlky kraje sousedního?
jitachru
Sobota, 21. dubna 2018 - 08:44:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 732
Registrován: 3-2017
M250.0 (444) - souhlas. S kvalitou cestování VHD v PK opravdu neni hlavní problém s červeným motoráčkem a žlutý dobrák s nějakým jiným nesmyslem to skutečně nezlepší. Spíš jestli není ekonomicky nákladnější provoz funkce hejtmana v křesle než provoz 810 na lokálkách (nehledě na výslednou užitečnost).

Ešus: Co čekáte od gaunera? Že bude stát o to, aby doprava fungovala? Ještě budeme říkat - zlaté časy za pana inženýra Duška!!
Sobota, 21. dubna 2018 - 14:06:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1846
Registrován: 2-2010
Je také dost možné, že se zjistilo, že slovutný soukromník není schopen pokrýt celý kraj, tak se hledají cestičky k tomu, jak jim i tak něco přihrát. Elektrizované tratě dostanou ČD (protože nikdo jiný vozidla nemá), lokálky kolem ČT třeba RJ (protože ten to rozkouskování mezi více dopravců KÚ poradil) a Chrudimsko v každém případě Arriva (protože už tam máme kamarády u autobusů) [uhoh]
Sobota, 21. dubna 2018 - 18:49:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1598
Registrován: 12-2007
tak se hledají cestičky k tomu, jak jim i tak něco přihrát.

Já bych spíš za tím hledal neschopnost ČD sehnat moderní vozidla, nikoliv snahu objednatelů dát za každou cenu něco soukromníkům.
Sobota, 21. dubna 2018 - 20:18:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 391
Registrován: 4-2013
jitachru: Tak tomu jste dala ted korunu. Dušek ten měl furt vlaky a cpal je i tam kam nemají smysl Štíty či Prachovice nebo převoz vzduchu u Chornic. A za něho se rušili třeba vikendove busy Luže - Vysoké Mýto, či vikendy Novè Hrady-Litomyšl apod.. která si myslím,že by tyto spoje přispěli k turismu v oblasti..A kdyby se provázali s víkendovým provozem linky Chrast -Luže -Nové Hrady-Proseč kdyby byla mezi nimi navaznost a jezdili třeba 4 páry o vikendu na každé z linek např návaznost v Luži, či v Nov.Hradech či Proseči na Litomyšl do pul hodiny bylo by to zajimavé. Jako třeba bus proseč a litomyšl jezdí dost často tak tam vytíženost musí být více než v motoraku v Prach}}ovicich či Štítech.....
Kříž
Sobota, 21. dubna 2018 - 21:33:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 276
Registrován: 11-2005
Já bych spíš za tím hledal neschopnost ČD sehnat moderní vozidla

1) Co v tomto ohledu předvedl soukromník?
RJ po úvodních hláškách "Nabídneme cestujícím kvalitní německé vlaky" a "Provozovat lokomotivu s vozy je jako za císaře pána" se (v ČR) uchýlil ke konceptu "jako za císaře pána", čili žádná moderna.
GW Train Regio, Arriva a jejich 845? Asi lepší než 854+ŘV, jinak od pohledu archaický stroj (chcete-li jinak, šrot ze západu). Dále GW Train též 810 a 816 - netřeba dále komentovat.
KŽC - bez komentáře.

2) ČD a.s. jinak také provozují ojetiny ze západu. Desiro v ÚK, VT 650 v KHK.

3) Moderní vozidla=obvykle vyšší náklady. Zaplatí je objednavatel? Viz M250.0.
Sobota, 21. dubna 2018 - 22:40:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 306
Registrován: 9-2013
Žádný dopravce není dobrák, a to ani státní, ani soukromý. S každým je nutno sepsat náležitou smlouvu, jinak to neklape. Třeba Slováci nebyli schopni dostatečně osichrovat nárůst poptávky na trati do Dunajské Stredy, a tak se u RJ stojí ve dveřích. Jihočeský kraj se s GWTR také nepředvedl, když dovolí, aby se časem modernizované "vlakotramvaje" z tratí stáhly a nahradily je šukafony s dobytčákem. Kdo si co sepíše, to má. Zato ministerstvu se linka Most - Plzeň docela povedla, vlaky jsou sice staré, ale po modernizaci mají aspoň zásuvky a wifi, cestující na ně reagují kladně (berou to za nové vlaky) a úspěch to má (na rozdíl od doby ČD se tam už teď vzduch nevozí). Dotovaná VHD je vizitka objednatele.
jitachru
Neděle, 22. dubna 2018 - 00:06:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 733
Registrován: 3-2017
Urpin: Arriva vlastní nějaké 810? Jedině že by snad od ČD překoupila či od ČD pronajala ty perníkovské.

Jis: problém ve vozidlech bych fakt nehledala. Ale chápu vedení - proč si přiznávat, že nedokáži sestavit pořádný JŘ, když můžu veřejně plyvat na 810, abych vůbec vykonala nějakou funkci. Například trať 238. K čemu mi je, že mi z Perníkova, kde nevím, zda se za jedno nezdržím a za druho Perníkov je věčně přecpaný, takže dostat se z centra k nádraží je sadomaso , jezdí náhodně a nepravidelně 844, které nenavazují ani na vlaky z Prahy? Radši ocením 810 s vagónem v 30-40ti minutovém pravidelném intervalu.

JUKI - ano, Dušek i něco zkazil, uznávám, ale co dokázal jeho nástupce? Když nějaký spoj není využit, tak místo aby ho zavedl do lepší časové polohy, tak ho jen škrtl bez náhrady a nazdar - takovou práci může na KÚ v Perníkově dělat uklízečka jako přivýdělek a zabíjí se tím ještě dvě mouchy jednou ránou:

1) uklízečka si přilepší ke svému mizernému platu
2) KÚ ušetří za nadbytečnou pracovní sílu, která toto dělá na HPP za těžké prachy.

Ešus - kde jste sebral info o nárůstu cestujících na R na 160?

(Příspěvek byl editován uživatelem jitachru.)
Neděle, 22. dubna 2018 - 07:56:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6590
Registrován: 8-2007
Ešus:Most - Plzeň docela povedla, vlaky jsou sice staré, ale po modernizaci mají aspoň zásuvky a wifi, cestující na ně reagují kladně (berou to za nové vlaky) a úspěch to má (na rozdíl od doby ČD se tam už teď vzduch nevozí).

Nevím,jak před Plzní, ale v úseku Most- Žatec jezdí jen jednotky cestujících(méně ,než v době ČD).
Neděle, 22. dubna 2018 - 09:01:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 427
Registrován: 7-2017
Musím souhlasit s jitachru v jedné zásadní věci.
Jisté osoby přesunuly hojně využívané vlakové spoje do jiné polohy, aby se jim to hodilo do tak zvaného taktu (ale též oběhů). Bohužel tyto nové polohy spojů již nevyhovovali místním cestujícím. Mnohdy přestaly být vhodné i pro ty, kteří cestovali dále a těch nebylo příliš mnoho především v dělnických a školních vlacích. Tím se stalo, že tyto spoje začali vozit vzduch. Některé byly zrušeny bez náhrady, některé jezdí se vzduchem dodnes. Některé byly nahrazeny autobusy, ač vozí také vzduch, některé i ty autobusové byly již zrušeny (pardon redukovány). A tak se stalo, že ze zamýšleného taktu hodinového se stal takt čtyřhodinový, ačkoli před zavedením taktu spoje využívány byly. Ve špičce jezdily i v kratším jak hodinovém intervalu plné i s přívěšákem, který byl hned po zavedení taktu zcela zbytečný.
Dokonce i tyto spoje v uzlových stanicích navazovaly na další přípoje. Jediný rozdíl byl v tom, že se nenechalo říci, že vlak z bodu A odjíždí do bodu B vždy v lichou xy. Cvičila se ale lépe paměť a tím nebyl i takový nrust nemocných. Nedávno jsem za jízdy poslouchal jakousi relaci, kde lékaři dávají vinu navýšení onemocnění telefonům s uloženými kontakty, zjednodušeným jízdním řádům v pravidelném taktu, internetu především na chytrém mobilu.......atd, což lidi nenutí procvičovat mozkové části a dochází k jeho ochabování a odumírání.
Pezos
Neděle, 22. dubna 2018 - 09:33:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 923
Registrován: 4-2014
Možná by pomohlo si někdy zajít mezi normální cestující. Když nejsou odjezdy v taktu, tak kromě pár šotoušků se nikdo ani nezatěžuje pokusy si je zapamatovat - dnes k tomu slouží internetový vyhledávač, předtím lísteček v peněžence. A kde je to cvičení paměti?

To je mezi taktobijci nějaká soutěž, kdo vyplodí největší nesmysl jako "argument" proti taktu? [crazy]

Mimochodem, za úbytek cestujících může takt - tak to se musíte přestěhovat na Slovensko nebo do Polska (kde ten fuj takt není), tam železnice přímo vzkvétá... [rofl]

(Příspěvek byl editován uživatelem pezos.)
Neděle, 22. dubna 2018 - 09:33:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 357
Registrován: 6-2002
Jitachtru:

Kristovanoho, ty už máš za sebou maturitu? Pokud ano, tak bych vyhodil na hodinu vašeho češtináře. Jak proboha můžeš napsat "plyvat" s ypsilon? Já vydržím hodně, ale tohle je i na mě moc. Udělala bys moc dobře, kdyby ses místo hlubokomyslných úvah o dopravě doučila český pravopis!!!
Neděle, 22. dubna 2018 - 09:50:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 358
Registrován: 6-2002
Jitachru:

"že mi z Perníkova" - tohle fakt myslíš vážně? Douč se češtinu a do té doby sem nepiš, aby si z nás perníkářů nemusel zbytek republiky dělat legraci!
Neděle, 22. dubna 2018 - 10:34:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4907
Registrován: 12-2004
mirek55: Které spoje konkrétně mají na mysli?
Např. na Duškem osekané bus víkendovce Svitavy - VO, kde jsou dnes "náhodné výstřely" a tudíš by s tím neměl nikdo jet(podle zastánců 017 MT - Dzbel apd.) jelo včera v úseku Jevíčko - MT ve 14:50 celkem 23 lidí, což na sobotu není zase tak málo, navíc "Brňák" do MT jede chvílu po tomto spoji.
Je pravda, že "taktová" 251ka ve 13:41 ze Skalice měla v úseku Šebetov - Jevíčko těch lidí dohromady 47, ale tam to bude vždy lepší(navíc něco málo přihodila "pouť" ve VO). Protijedoucí spoj měl v Šebetově na palubě cca 30 lidiček....

Každopádně ale pravidelný takt(klidně občas uzpůsobený,či spoj navíc vložený) považuji většinově za lepší řešení, aby nevznikla nějaká mejlka....
jitachru
Neděle, 22. dubna 2018 - 12:59:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 734
Registrován: 3-2017
Miroslave, maturitu za sebou budu mít (snad) v září. Ale s tou naší češtinářkou máte trochu pravdu. Ona je totiž zaměřená hlavně na literaturu. Sloh píšeme tak dvakrát za školní rok, a pravopisné cvičení si máme trénovat doma sami (asi si dokážete představit, kdo si doma trénuje pravopys [lol]). Jinak do prvního ročníku na průmyslovce jsem s pravopisem problém neměla, ale jak jej netrénuji, je to znát. Hlavní přece je, aby absolventi průmyslových škol znali tropy a figury, co je epizeuxis, epos, umělecké a jazykové prostředky, kompoziční výstavba textu, druhy veršů, ne? Pravopis mají studenti znát ze ZŠ.

Jinak že mi z Perníkova pojede vlak je gramaticky správně. A že v rámci zviditelnění a ,,důkazu,, potřebnosti plive na 810 je pravda. A propro - Perníkov už snad zkazit a zostudit nelze! [biggrin][biggrin]

(Příspěvek byl editován uživatelem jitachru.)
Neděle, 22. dubna 2018 - 15:19:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 359
Registrován: 6-2002
Jitachru:

Máte pravdu, tu větu jsem nedočetl úplně do konce, takže se vytratil kontext, takže mea culpa, mea culpa, mea culpa maxima - když udělám chybu, tak ji přiznám...

Mimochodem, ani vy jste nečetla úplně pozorně - já neslavím s Mírou, ale s Mílou. Ale Miroslav a Miloslav se plete odjakživa.

Co máte proti Pardubkám - já jsem na ně taky vždy nadával, ale v současné době, kdy se dostanu do spousty měst v celé republice, tak si říkám, že zlatý Pardubice - a to nejsem rodilej pardubák...
Neděle, 22. dubna 2018 - 17:56:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 736
Registrován: 7-2009
Miloslav kolář

No, přiznejme si, že Pardubice už nejsou takovými, jakými kdysi bývaly, viz superkomerční Míru třída pěší... Ale co bychom si my dva, jež spojuje přátelství na život a smrt vzniklé již v mateřské školce v Moravanech, měli vyčítat :-)
Hlavně současné Polabiny osídlené obyvateli ukrajinské, rumunské, slovinské, mongolské a bůhvíjaké národnosti přímo vybízejí k otázce, zda jsme ještě vůbec v Čechách :-))))))))Jen mešita ve městě (zatím) stále chybí ...
Neděle, 22. dubna 2018 - 18:15:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 392
Registrován: 4-2013
Nevíte někdo jaké změny budou v autobusových jízdních řádech od června v kraji??

V červnu končí lokálky v X: tedy na úsecích:
Mlynický Dvůr - Štíty, Moravská Třebová - Chornice, Holice - Borohrádek a Heřmanův Městec - Prachovice?

Neví někdo nějakých změnách JŘ v autobusech. Jestli něco třeba města nezveřejnili apod.??

Jinak kdypak SŽDC zveřejňuje červnové změny? Nebude nějaká změna v rychlících a osobácích na koridoru, či na jiných tratí v kraji? Nějaké čásové posuny či datové omezení nebo právě zrušení omezení a jezdění v celém týdnu apod...??
Neděle, 22. dubna 2018 - 21:01:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1847
Registrován: 2-2010
jitachru: Urpin: Arriva vlastní nějaké 810? Jedině že by snad od ČD překoupila či od ČD pronajala ty perníkovské.

Kde jsem proboha psal cokoliv o 810? Víš o tom, že existují i jiná vozidla než 810? [crazy]