Diskuse » Archiv 2018 » Železnice » Tratě v západních Čechách » Archiv diskuse Tratě v západních Čechách do 24. 10. 2018 předcházející | další

Archiv diskuse Tratě v západních Čechách do 24. 10. 2018

dolů
   autor příspěvek
Sobota, 20. října 2018 - 14:07:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 916
Registrován: 7-2017
Jarda_Š: Ono by se s rychlejší jednotkou (hybridní?) v budoucnu nabízelo provázat Radnice - Plzeň a Plzeň - Bezdružice, neboť obojí jsou většinu trasy pod dráty s koncovým úsekem bez nich. Nejezdilo by se dieslem pod dráty (na což tlak bude) a dost možná by šlo vymyslet oběhy tak, aby se ušetřilo vozidlo. S Regionovou se to ale stíhat nedá... Regiovozidlo na 120+ by na Pňovany - Ejpovice nahnalo sakra hodně.

(Příspěvek byl editován uživatelem Tantin27.)
Mladějov
Sobota, 20. října 2018 - 14:15:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13017
Registrován: 3-2007
Jardo, nezlobte se, ale 99 % denně dojíždějících do Plzně touhle lokálkou se vám na železnici vybodne, když jí díky tunelu "vyrobíte" přestup a čekání v Ejpovicích pod širým nebem a párkrát ten přestup z provozních důvodů nevyjde a stráví tam hodinku na další "lokálku". A JD přímého busu je velmi podobná.
Někteří tady vymýšlíte békoviny za miliony a miliardy, abyste dostali do vlaku další lidi a já si myslím, že by se mělo začít už tím nevyhánět ty stávající - a z nich především "dělat pomyšlení" těm denně dojíždějícím. Těch pár km šukafonu/814 navíc bych neviděl jako zásadní problém, ovšem ať si to kraj vymyslí, jak chce. Nakonec ani kompromis (tedy přímé ve špičce) bych neviděl jako nesmyslnou variantu (neřeším ovšem oběhy).

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Sobota, 20. října 2018 - 14:20:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14241
Registrován: 12-2007
Vždyť Ejpovice - Radnice bude slepé rameno, kde půjde JŘ přizpůsobit, aby spoje navazovaly.
Os-170 ve směru z Plzně budou v Ejpovicích v S:54 h (ráno/dopoledne dokonce v S:46 h). Ve směru do Plzně budou v Ejpovicích L:05 h.
Viz odkaz

O. K., navrhněte "přizpůsobení jízdního řádu Ejpovice - Radnice" tak, aby přestupní doby v relaci Radnice (resp. "cokoliv v úseku Dýšina - Radnice") - Plzeň byly méně než 15minutové.
Miloš_jonák
Sobota, 20. října 2018 - 14:40:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 187
Registrován: 12-2007
Souhlasím s Mladějovem, pro šotouše je přestupování bráno za přirozené, ale běžnými cestujícími je vnímáno jako nepříjemné, obtěžující a stresující (možná ztráta přípoje nebo naopak očumování) a pokud je možná alternativa přímým busem (a že je), tak s ním většina raději pojede.
Sobota, 20. října 2018 - 15:07:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 136
Registrován: 9-2015
Tak proč při projektování Ejpovice - Plzeň tam nepřidali spojku, aby se úvrať v Ejpovicích dala vyloučit? Tohle plus nějaká ta hybridní jednotka by JD Plzeň - Radnice dokonce dost zkrátilo proti současnému stavu.
Mladějov
Sobota, 20. října 2018 - 15:26:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13020
Registrován: 3-2007
Já řeším SOUČASNOU KONKRÉTNÍ SITUACI, vymyslet si spojku a hybridní vozidla či jiné milionové investice umím taky, kdyby postavili do Chrástu teleport, tak to bude ještě rychlejší [crazy].
Pružinskij
Sobota, 20. října 2018 - 15:33:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2959
Registrován: 4-2015
Proč? No, to je zajímavá otázka, ale můžeme si (jenom) zaspekulovat.
V době, kdy se tohle začalo pomalu připravovat (tzn. více než 15 let zpět (!)) podle mého skromného názoru nikoho nějaký lokálky typu Radnice nezajímaly a vládla všebecná představa, že dnes už prostě nebudou existovat a drtivá většina z nich zanikne. Že se tak nestalo nemohl tenkrát vědět nikdo (teď neřeším pitomost samotného náhledu na věc, že by měla zaniknout i regionální dráha spádující do stosedmdesátitisícového velkoměsta, to beru u nás za součást úřednické reality, resp. jejího odtržení od světa), čili to je jedna možnost.
Druhá věc je, jaké bylo skutečně tenkrát zadání. Třeba to taky mohlo být tak - dráhu zmodernizujeme za miliardy a lokálka padne. Že jí to na atraktivitě nepřidá je jasné i slepci a příznivců - likvidátorů - bylo a je vždycky dost. Nemyslete si, že českodrážní úředníci, připravující podobné projekty, nějak moc využívali/-jí vlakové dopravy. Taková dráha regionální je pro spoustu lidí jen práce navíc a až moc často jim to nepokrytě kouká z tváří.
West code was broken.

Mladějov
Sobota, 20. října 2018 - 15:37:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13021
Registrován: 3-2007
Jednak možnost, že se fakt zavře, druhak to, že kvůli pár motoráčkům denně, které úvratí celkem rychle, se asi nebude stavět spojka - a nákladní doprava to neuživí.
Sobota, 20. října 2018 - 20:26:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1116
Registrován: 4-2009
Pánové, po zkušenostech s projednáváním jiných infrastrukturních staveb, zjm. ŽUB, nám věřte, že víme, co děláme. A pozor, bavíme se o vzdálené budoucnosti, cca 15-20 let, což je z hlediska přípravy staveb zítra. Nákladní dopravy bude řádově nesrovnatelně více. Děláme to pro nákladní dopravce, do osobní dopravy nám není nic. A ano, je problém s majetkovými poměry a tělesem dráhy.
Martinmarilynmanson
Neděle, 21. října 2018 - 08:22:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10686
Registrován: 12-2007
Nepletu-li se, tak na úseku z Doubravky do Chrástu má město Plzeň postavit cyklostezku. A jak píše Pružinskij, v době, kdy se tohle projektovalo, tak lidi z Radnicka jezdili nejvíc do Rokycan, a proto se údajně předpokládalo vedení vlaku Rokycany - Ejpovice - Chrást - Radnice. Bohužel, budoucnost a odklon lidí od Rokycan nikdo nepredikoval, stejně jako fakt, že bus z Radnic je v Rokycanech za cca 30 minut...

Za 15 - 20 let by měla okolím Plzně projíždět rychlodráha do Německa. Cokoliv jiného je špatně a má akorát negativní vliv na rozvoj země. Nějaká spojka Ejpovice - Chrást - Doubravka nemá žádný význam v tomhle kontextu.

(Příspěvek byl editován uživatelem martinmarilynmanson.)
Be clever - use public transport!
Neděle, 21. října 2018 - 13:59:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3159
Registrován: 5-2002
Za 15 - 20 let by měla okolím Plzně projíždět rychlodráha do Německa.

[lol][lol][lol]

I kdyby tomu tak nakrásně bylo, tak "rychlodráha do Německa" fakt neřeší odklonovou trasu kolem veletunelu. Nehledě na to, že s největší pravděpodobností bude tento tuleň součástí oné rychlodráhy. Tudíž zachování tratě, byť třeba jednokolejné, v původní stopě je logické.
Přiznávám se, že mi není jasné, proč by nemohlo dojít ke změně a původní trať musí být snesena, když se změnily podmínky. Něco dokážeme improvizovat, až světu lezou oči z důlků, ale najednou nejde udělat změna projektu. Nebo se nechce?
Ostatně soudím, že EU musí být rozpuštěna a nahrazena funkčním hospodářským společenstvím. Čím dříve, tím lépe...

Nejchráněnější organismus v Absurdistánu? Kůrovec - kvůli tomu obětovali celou Šumavu...
Neděle, 21. října 2018 - 15:34:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 100
Registrován: 12-2017
Johny11: Tudíž zachování tratě, byť třeba jednokolejné, v původní stopě je logické.
Přiznávám se, že mi není jasné, proč by nemohlo dojít ke změně a původní trať musí být snesena

Protože SŽDC nechce vynakládat na údržbu svršku ani korunu navíc, aneb čím méně kolejí a vekslí tím líp.... Když to vezmu v globálu tak SŽDC při jakékoliv modernizaci stanic kalkuluje zda-li někde nechá původní manipulační koleje nebo ne, zda-li někam dá veksl navíc nebo ne. Když SŽDC řeknete že tam budou jezdit "dlouhý náklady" tak se rovnou pokřižujou. Nejlépe nedávat výhybky nikam, staniční koleje zkrátit nebo raději rovnou vytrhat a pak to vypadá jako například v Újezdci u Luhačovic kde se od Luhačovic dá vjet pouze na 2 staniční kolej a na argumentaci že asi taky bude potřeba někdy z dopravních důvodu provádět křižování, tak po vás rovnou hoději krucifix... No a s touhle mentalitou asi není absolutně průchozí, aby zůstala někde nějaká trať jako "záložní" popřípadě pro provoz šukafonu do Radnice...
T4783363
Neděle, 21. října 2018 - 19:27:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1145
Registrován: 2-2006
Za 15 - 20 let by měla okolím Plzně projíždět rychlodráha do Německa. Cokoliv jiného je špatně a má akorát negativní vliv na rozvoj země. Nějaká spojka Ejpovice - Chrást - Doubravka nemá žádný význam v tomhle kontextu.

V případě realizace VRT má paralelní trať Ejpovice - Plzeň naopak význam dost zásadní.
Neděle, 21. října 2018 - 20:07:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1187
Registrován: 8-2006
bandita: Amen. Ano přesně takhle to dnes funguje. Nejsmutnější je, že se šetří na velkých stavbách typu "uzel Plzeň". Vypíchnul bych především, krátké koleje, nedostake kolejí pro nákladní dopravu, nesmyslná konfigurace kolejiště, zejména na zhlaví směr Jižní, atd atd... Nedovedu si představit, že by takový paskvil prošel třeba v Německu.
Plzeňský ranžír pod Teplárnou toť jeden ze zbytků práchmatů plzeňských.

Plzeňští strojvůdci - technika, informace z provozu, galerie
Neděle, 21. října 2018 - 20:53:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1117
Registrován: 4-2009
Ne, nejde s tím nic momentálně udělat, protože tomu brání toto: jednak sneseni koleje a TV den poté, jednak je to součástíprojektu, dále smlouvy se stavební firmou a ke všemu všechno za evropské peníze (proto jsem psal o 10ti letech) . Dále se vyměnily pozemky a jednak teoretická výhybka v Doubravce se ukázala být za neskutečný peníze. Ještě několik poznámek - tunel není bezúdržbový, budou v něm jen 2vlaky současně (neskutečná záležitost kvůli plzenskym hasičům) a v kombinaci se sneseni staré tratě se sníží reálně propustnost. Dále jsme alespoň docílili změny v klíčovém dokumentu Prohlášení o dráze 2019 (mimochodem, tohle je nejdůležitější papír na dráze, pokud to někomu ještě nedošlo) v kapitole o Ejpovickem tunelu (změna c. 4 vyjde začátkem prosince) a, jak píšu o něco výše, požádali jsme o zachování charakteru dráhy celostátní... Za 5 let, pokud bude ŽESNAD.CZ, tak se do prosazení obnovy pustíme. Jo a pro naivy: žádná VRT se v nejbližším půlstoletí kolem Plzně nechystá, v lednu 2019 se se vší pravděpodobností opustí i územní rezervy v Královaku.
Píšu z mobilu, omlouvám se za překlepy.
Neděle, 21. října 2018 - 20:58:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1118
Registrován: 4-2009
Martin 740 848: stavba uzlu Plzeň, stejně jako Ejpovickeho tunelu, se projednávala před vznikem ŽESNAD.CZ.. Dneska si troufám říct, že by podobné SP už vzniknout nemohly.
Neděle, 21. října 2018 - 21:40:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1561
Registrován: 4-2014
Žádná VRT z Prahy na Plzeň se nechystá, možná tak za nějakých 50 let, začne její příprava a projednávání na papíře. Trochu lepší situace je ohledně tunelu Praha - Beroun, ale je tam podmínka, že dokud Němci v reálu neprovedou optimalizaci tratě v úseku Brod na Lesy - Švandorf, tak se zatím žádný tunel z Prahy do Berouna stavět jen tak nebude. Zatím SŽDC vyčíslilo předpokládanou cenu na 50 miliard korun. Jasněji prý bude ohledně tunelu příští rok podotýká SŽDC. A také záleží na tom jestli se na tuto stavbu podaří sehnat slib od EU, že na tu stavbu přidá nějaké to euro, pokud ne tak ten původně zamýšlený tunel v celé trase nebude a bude se zřejmě plánovat nějaká jiná trasa, která by umožňovala postavit kratší tunel a ne tak drahý.
Zatím má SŽDC v plánu opravit a revitalizovat kolejový skanzen kolem vody, jenže pořád do toho někdo hází vidle, takže skanzen kolem vody bude v provozu ještě také hodně dlouho.
V první řadě by už chtělo konečně začít s revitalizací tratě Praha Hl.n. - Smíchov - Radotín i s celou Žst. Praha Smíchov.

Zatím k té nerealizaci toho tunelu, také nahrává, že nově optimalizovaný Beroun s napojením kolejí do tunelu nepočítá. Změna konfigurace kolejiště v Berouně bude možná až za 10 let, kdy vyprší ochranná lhůta projektu od EU.

Martin 740 848 - s tou Plzní máte pravdu, že těch kolejí je tam málo, ale již v minulosti jsem zde na tomto fóru četl příspěvky, že to co je v Plzni dnes pro nákladní dopravu stačí, neboť stejně tam skoro nejezdí nejezdí a už nikdy jezdit nebude. Stejně tak přemýšlí i technologové od SŽDC, co nejméně kolejí a vexlí, koleje, které se momentálně nevyužívají nenávratně zlikvidovat, protože už nikdy nebudou potřeba a manipulační, vykládkové a nakládkové koleje jak by smet. Pak ať v baráku na nábřeží nebrečí, že silnice jsou přecpané kamiony a zničené vozovky se pak musí draze opravovat, když na SŽDC zaměstnávají likvidátory nákladní dopravy, tím že se ve stanicích ruší koleje o sto šest a není kde nakládat a vykládat vozy, spoluvinu na tom také nese i drážní úrad, který zrušení vlečky schválí okamžitě a bez problémů, ale chtít po drážním úřadu,a by povolil provoz na nově vybudované vlečce je téměř nemožné. Ovšem s likvidací kolejí se žádná propustnost tratě nesníží, i když není kde křižovat, neboť máme zvýšenou traťovou rychlost podle technologů od SŽDC, jenže skutečnost je úplně jiná, protože ty koleje v některých nově revitalizovaných stanicích na křižování prostě chybí.
Neděle, 21. října 2018 - 21:41:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 102
Registrován: 12-2017
Quenya: budou v něm jen 2vlaky současně (neskutečná záležitost kvůli plzenskym hasičům)
Nu tak to je super... však jasně, bezpečnost na prvním místě, a co takhle jen jeden vlak, nebo nejlépe žádný, to je pak nejbezpečnější... ještě že tyhle dobrovolníky nemají u Brenneru...
Neděle, 21. října 2018 - 21:47:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 921
Registrován: 7-2017
Quenya: Hlídáte si coby ŽESNAD i menší akce, kde SP nejsou (věci jako menší opravy a výměny)?
Luboš_3.21: Jsem docela zvědav, co vypadne příští rok v září z té aktualizace Domažlic.

(Příspěvek byl editován uživatelem Tantin27.)
Pružinskij
Neděle, 21. října 2018 - 22:10:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2964
Registrován: 4-2015
Q: PPD 03/2018, část třetí, čl. 8, odr. 8 : Při správné činnosti TZZ se jízda vlaků zabezpečuje v traťových oddílech.
Jak jste přišel na omezení jen na 2 vlaky? [coze]
West code was broken.

Neděle, 21. října 2018 - 22:14:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 922
Registrován: 7-2017
Pružinskij: A kolik je v tunelu oddílů?
Neděle, 21. října 2018 - 22:18:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1562
Registrován: 4-2014
Tantin27- to já také, jak ten návrh bude vypadat, ale když ta nová kolej v nové stopě i v té nové studii bude nadále obcházet současné Žst. Nýřany, tak nemá cenu do těch Nýřan nějak celkově zasahovat. Jedinou změnu konfigurace kolejiště bych udělal v tom, že vlečku metrans bych napojil do dopravní koleje č.10 na Plzeńském zhlaví, a tu kolej udělal i zároveň jako dopravní ze směru z/do Plzně, aby se tam s těma kontejnerama nemuselo složitě šíbovat a provádět tam výtahy do domažlické tratě. A víc bych do těch Nýřan prostě nevrtal.
Ale jinak si myslím, že v Domažlicích proběhne pořádná redukce dopravních kolejí, 10 jich tam už po optimalizaci asi již nebude.

(Příspěvek byl editován uživatelem Luboš_3.21.)
Pondělí, 22. října 2018 - 10:23:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1188
Registrován: 8-2006
Luboš: No myslím že 3 plnohodnotné koleje pro nákladní dopravu v uzlu, přes který vedou dvě tratě do Německa, s do budoucna rostoucím potenciálem růstu dopravy, jsou žalostně málo. Ono stačí aby večer přijelo uhlí pro Škodu a rázem máte na noc už pouhé dvě koleje. Když si vezmete že pravidelné vlaky které mají tech. úkony konkrétně 61200,61201,61400,61401 (přepřahy,NTP), které se často sjíždí naráz, tak už s něčím musíte do peronů. Já si takhle velkou stanici pro 21. století rozhodně nepředstavuji.
Plzeňský ranžír pod Teplárnou toť jeden ze zbytků práchmatů plzeňských.

Plzeňští strojvůdci - technika, informace z provozu, galerie
Pondělí, 22. října 2018 - 11:20:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 38
Registrován: 3-2004
Ex 358 - brejlovec (viděno na Jižním)
Pondělí, 22. října 2018 - 11:26:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1096
Registrován: 8-2007
A kolik je v tunelu oddílů?
dle mě dostupné dokumentace - v mezistaničním úseku Ejpovice - Plzeň hl. n. bude:
v 1. traťové koleji ve správném sudém směru 5 traťových oddílů
v 1. traťové koleji v nesprávném lichém směru 6 traťových oddílů
v 2. traťové koleji ve správném lichém směru 6 traťových oddílů
v 2. traťové koleji v nesprávném sudém směru 5 traťových oddílů

(Příspěvek byl editován uživatelem bkv.)
Pondělí, 22. října 2018 - 12:51:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1563
Registrován: 4-2014
Martin 740 848- souhlas, těch kolejí je v Plzni opravdu málo, to se stalo tím, že se vybudovalo to nové nástupiště č.1, které pohltilo prostor dvou dopravních kolejí.
Osobně si myslím, že to nové nástupiště č.1 je zbytečné a klidně stačilo to co tam bylo dříve, tedy 1z, 1v, 2z,2v, 3z,3v a 4 a ty šturcy u bývalých kolejí č.3,5 a 15 a nově po optimalizaci vzniklo také nástupiště u bývalé koleje č. 11 a 13, takže nástupišť dost a to nové první v místech bývalé 10 a 12 dopravní koleje je zbytečné.
Další chybou je to, že mezi nástupišti zmizeli ty kolejové spojky u bývalého 1, 2 a 3 nástupiště, i když u toho bývalého 2 a 3 nástupiště zůstane vždy je po jedné kolejové spojce, jako kdyby se ten kříž nemohl obnovit v původní podobě.

Co se týče uhlí pro škodovku, tak to je teď také docela problém, kdyby jezdilo, protože jižní má teď kolejově omezenou kapacitu. Dříve to bývalo, tak, že uhlí do škodovky chodilo vlaky z Chebu a celý vlak končil svoji jízdu na jižním, kde si ho převzala škodovka a po částech ho stahovala vlastními mašinami do areálu škodovky, přes vlečku škoda jih. Pro prázdné wapky pak do škodovky jezdila mašina ČSD, ČD později ČD Cargo a ty prázdné wapky pak ze škodovky stahovala na ranžír (ty přetahy se dělali hlavně v noci) , kde se z nich udělala vyrovnávka a jelo to zpět přes Cheb do pánve, jak je to dnes bohužel nevím, protože z Plzně už jsem 18 let pryč, takže za tu dobu tento cyklus jistě prošel nějakými změnami.
Pondělí, 22. října 2018 - 13:48:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1189
Registrován: 8-2006
Uhlí pro škodovku, když už jsme ho nakousli se za současné situace z důvodu výluky musí tahat na osobní. Za starého jižního byla situace stejná jak popisujete. Přijel vlak, mašina ze závodu si to buď na 3x nebo na jednou když vzali dvojče odvezla do závodu a bylo. Současný problém je, že dost často uhlí dojíždí od Chebu zpožděné a ve škodovce už nikdo není (vlečka dělá 6.00-18.00), takže musí do rána odstát na hlavním v Plzni a blokuje zbytečně kolej. Jinak prázdné wap i jednotlivé zásilky si už několik let vozí škodovka sama z ranžíru a na ranžír. Stroje ČDC mají zákaz do Škodovky.

(Příspěvek byl editován uživatelem Martin 740 848.)
Plzeňský ranžír pod Teplárnou toť jeden ze zbytků práchmatů plzeňských.

Plzeňští strojvůdci - technika, informace z provozu, galerie
Pondělí, 22. října 2018 - 14:05:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3269
Registrován: 5-2002
Spojek už tolik třeba není. Proč ? Protože regionovy, žraloci, syslograf, panteři...
Cogwheel
Pondělí, 22. října 2018 - 14:07:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5935
Registrován: 1-2012
ad Martin 740.848: Jste-li znalý místních poměrů, pak by mě v této souvislosti zajímalo, zda dosud existuje nějaký pohyb kolejových vozidel v severní části areálu Škodovky (severně od t.č. rekonstruovaného úseku chebské a domažlické trati)? Mimoúrovňové křížení vlečky Škodovky s chebskou+domažlickou tratí je totiž minulostí, z komínů tamních hutních provozů se nekouří, vlečkové napojení od Jižního předměstí (na severní straně) je snad vyloučeno resp. nelze ho používat?
Pružinskij
Pondělí, 22. října 2018 - 14:37:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2968
Registrován: 4-2015
Já si takhle velkou stanici pro 21. století rozhodně nepředstavuji.
Jiní si zase nepředstavují v 21. st. přepřah po sto i méně km, notabene v Plzni. To je jen rýpnutí, neřeším, že někdy je ten úkon nevyhnutelný.
West code was broken.

Pondělí, 22. října 2018 - 14:42:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1190
Registrován: 8-2006
Napojení není minulostí, stále ještě žije. Je to tam jen trochu předělané v souvislosti s přeložkou směrem na Vejprnice. Na severu stále slouží jedna lokomotiva řady 704. Hutě vyrábějí, ale ne pořád. Spíše o nocích z zdůvodu levnější elektřiny, ale zrovna nedávno o víkendu pěkně kouřily. Nadále jsou pravidelným výkonem "boudy" přetahy horkých výrobku v halách velké kovárny CPF. Zda ještě funguje šedá litina, to nevím. Ano celkově to je bída. Ale jinak spojka Jih-Sever stále funguje. Tady dvě fotky z května.

Plzeňský ranžír pod Teplárnou toť jeden ze zbytků práchmatů plzeňských.

Plzeňští strojvůdci - technika, informace z provozu, galerie
Cogwheel
Pondělí, 22. října 2018 - 15:22:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5938
Registrován: 1-2012
Děkuji za info, zejména 2. snímek je efektní.
U staré skvrňanské sokolovny dříve byl nadjezd Domažlické ulice nad chebskou tratí (když ještě nebyla [blesk]) v trochu jiné (a nižší) poloze než dnes - hned u sokolovny (viz např. Kontaminace). Dá se od oné sokolovny, která pro cvičence snad stále funguje (ale už bez hospody [sad]) - tedy nejen z nynějšího nadjezdu Domažlické ulice nad tratí, fotit postup přestavby i v současnosti?
Pondělí, 22. října 2018 - 15:44:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2285
Registrován: 3-2015
Dnes na R 765 Točník viděna v Berouně souprava mnichovského expresu, takže asi náhoda a vyšší kvalita[happy].
Jinak ta oblačnost nastoupila velmi rychle jsem rád, že jsem to stihl něco vyfotit se sluncem.
Pondělí, 22. října 2018 - 18:22:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 35
Registrován: 8-2016
Na R765 pravděpodobně jela souprava od 353, jenž mimořádně ukončil jízdu v Plzni s cca +45. Do Prahy byla včas místo 353 vypravena náhradní souprava
Pondělí, 22. října 2018 - 18:24:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 36
Registrován: 8-2016
Luboš_3.21:
"Martin 740 848- souhlas, těch kolejí je v Plzni opravdu málo, to se stalo tím, že se vybudovalo to nové nástupiště č.1, které pohltilo prostor dvou dopravních kolejí.
Osobně si myslím, že to nové nástupiště č.1 je zbytečné a klidně stačilo to co tam bylo dříve, tedy 1z, 1v, 2z,2v, 3z,3v a 4 a ty šturcy u bývalých kolejí č.3,5 a 15 a nově po optimalizaci vzniklo také nástupiště u bývalé koleje č. 11 a 13, takže nástupišť dost a to nové první v místech bývalé 10 a 12 dopravní koleje je zbytečné. Další chybou je to, že mezi nástupišti zmizeli ty kolejové spojky u bývalého 1, 2 a 3 nástupiště, i když u toho bývalého 2 a 3 nástupiště zůstane vždy je po jedné kolejové spojce, jako kdyby se ten kříž nemohl obnovit v původní podobě. Co se týče uhlí pro škodovku, tak to je teď také docela problém, kdyby jezdilo, protože jižní má teď kolejově omezenou kapacitu. Dříve to bývalo, tak, že uhlí do škodovky chodilo vlaky z Chebu a celý vlak končil svoji jízdu na jižním, kde si ho převzala škodovka a po částech ho stahovala vlastními mašinami do areálu škodovky, přes vlečku škoda jih. Pro prázdné wapky pak do škodovky jezdila mašina ČSD, ČD později ČD Cargo a ty prázdné wapky pak ze škodovky stahovala na ranžír (ty přetahy se dělali hlavně v noci) , kde se z nich udělala vyrovnávka a jelo to zpět přes Cheb do pánve, jak je to dnes bohužel nevím, protože z Plzně už jsem 18 let pryč, takže za tu dobu tento cyklus jistě prošel nějakými změnami."
Sám jsem dělal návrh obsazení kolejí pro SŽDC jako absolventskou práci a těch kolejí by se hodilo klidně víc [happy]
Pondělí, 22. října 2018 - 18:51:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 503
Registrován: 5-2013
Cogwheel: Fotit není problém de facto cokoli, teď už je na stavbě klid a lidi v civilu se tu motají denně, stačí vypadat jako nějakej projektant na obhlídce, nemotat se někomu pod kola nebo pod břemenem a dostaneš se téměř všude, vem si reflexní módní dolpněk, foťák na krk, zainteresovaný obličej, kdybys chtěl i blembák mohu zapůjčit [wink], zrovna pátek by měl být zajímavý účastí jednoho žlutého monstra od Hanyšů.
Malý_fotograf
Úterý, 23. října 2018 - 07:40:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6737
Registrován: 5-2002
Smutný [sad] S vlaky v Plzeňském kraji chtějí jezdit jen ČD a RegioJet. Soutěži hrozí konec
Na každou svini se někde vaří voda. I na mě.
Úterý, 23. října 2018 - 08:34:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6758
Registrován: 5-2002
No očekávatelný, pokud ty zvěsti o kvalitě zadání nekecají? Řeč je o nákladové ceně, a zohlednění stomilionových pokut taky nebude zadarmo.... ("Pokuta za nezískání dotace" je taková ekonomická zvrácenost, že už to snad nemá cenu komentovat)
Úterý, 23. října 2018 - 10:03:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3272
Registrován: 5-2002
To není smutné, vy.ebávat s dopravci nejde donekonečna. A pokud chce kraj kvalitu, holt si jí musí zaplatit. Nemůžu platit jako za regionovu a chtít služby jako v IC (to samozřejmě hodně přeháním). Ale pod určitou cenu už nelze podlézt. A tohle je výsledek. A smluvní podmínky jsou také vykutálené. Už chybí jen zacyklení typu "pokuta od kraje za to, že od kraje nedostanu dotaci...".
Mrkněte na vášně, co budí GWtrain na Šumavě. A nepřehlédnul jsme komentář mj. Petra Šimrala, který napsal, že za ty podmínky soutěže a peníze co jsou, by "on" poskytl řádově nižší služby, proč taky jinak. Ale na GWTrain se bude stále plivat, protože on je první na ráně, to že si tenhle "rozsah" služeb objednal kraj, to ten průvodčí naštvanému cestujícímu blbě vysvětlí...
A je to o kraji, který si od různých poradců nechá nabulíkovat podmínky.
Možná by ti uhlazení promítači powerpointů měli zvednout zadky od kompů a všemocného internetu a podívat se na život, co běží ne na displeji, ale venku...
Úterý, 23. října 2018 - 11:26:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6759
Registrován: 5-2002
Nepřekonatelně jednoduché zadání byla soutěž na 149. Nějaké parametry vozidel (můžou být starší, ale ne moc, nízká podlaha), dejte cenu (kompenzační) a nazdar...

Tyhle šílenosti už prostě dobře dopadnout nemůžou, jestli kraj chce mít dopravu plně pod kontrolou (tarif, vozidla a spousta nepodstatných píčovin kolem), ať si jí rovnou provozuje sám. Taky bych zrušil veškeré dotace na vozidla a podobně, pokud jde o linky které jsou stejně dotované - ať jsou na vstupu veřejné peníze jenom z jednoho zdroje. Aspoň bude vidět kolik to stojí.
Úterý, 23. října 2018 - 11:51:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5444
Registrován: 9-2005
Ale pod určitou cenu už nelze podlézt. A tohle je výsledek. A smluvní podmínky jsou také vykutálené. Už chybí jen zacyklení typu "pokuta od kraje za to, že od kraje nedostanu dotaci...".

Jo, výběrko na busy bude taky hodně zábavné...Autobus za cca 5 miliónu + "milión" k tomu za různé technické vymoženosti typu čtecí rámy a on-line hlášení všeho možného. Až ty elektronický vyfikudace se budou pár měsíců natřásat a mrznout kdesi na Šumavě, jsem zvědav, co z toho bude bezproblémově fungovat...
Úterý, 23. října 2018 - 12:22:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3275
Registrován: 5-2002
Hláška 404 Bus not found [lol]
Cogwheel
Úterý, 23. října 2018 - 12:36:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5942
Registrován: 1-2012
Vrátil bych se ještě k probíhající rekonstrukci a úpravě trasy chebské a domažlické trati v Z části Plzně (Sey děkuji za info a nabídku helmy, ale mám vlastní, jsem slušně vybaven např. i na fárání do dolů a podobné prachmatické [kladivo] aktivity).
Slyšel jsem totiž, že i výjezd domažlické trati skrz areál Škodovky z Plzně přes přeloženou zast. Plzeň-Skvrňany má být dvoukolejný. Je někde k vidění vizualizace t.č. realizovaného projektu, kde by bylo vidět, kde dvoukolejný úsek skončí?
Vím, že pod již v hrubé stavbě hotovým betonovým mostem přeložené Domažlické ul. nad domažlickou tratí (který bude pro [auto] a trolejbusy bohužel jen dvoupruhový), se nachází nevyužitá kolej zrušené vlečky (panelárny?). Bude pozemek této koleje použit pro zdvoukolejnění?
Cogwheel
Úterý, 23. října 2018 - 12:47:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5943
Registrován: 1-2012
P.S.: Na "Koridorech" jsem totiž našel jen toto velmi schematické (a možná zastaralé) schema:

(Pozor při orientaci - sever je dole!)
A podrobné výkresy na "Koridorech" jsou málo zřetelné.
Úterý, 23. října 2018 - 12:51:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 37
Registrován: 8-2016
Já měl za to, že má být odbočení domažlické tratě vyřešeno odbočkou a ne, že tam bude nadjezd :/. Tak to koukám.
Úterý, 23. října 2018 - 12:59:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1565
Registrován: 4-2014
S tím výběrovým řízením je to škoda, že to tak dopadlo. Pro soukromníka by byli zajímavé ty vlaky pouze v okolí Plzně, dejme tomu do nějakých 15-20 km od Plzně, ale provozovat vlakovou dopravu na Tachovsku (úseky Pňovany - Mar.Lázně, Planá - Tachov - Domažlice, Svojšín - Bor, Pňovany - Bezdružice, Poběžovice - Staňkov, atd., tak to by byla pro soukromníka ekonomická sebevražda. A pokud by toho soukromý dopravce přeci jenom šel, tak určitě jenom za hodně tučné a přemrštěné dotace,které Plzeňský kraj nedá, jinak do toho kromě ČD nikdo nepůjde, protože ČD tu ztrátovost smažou ziskem na jiných provozovaných tratích v ČR a ještě si řeknou o takou drobnější dotaci, aby to bylo v možnostech Plzeňského kraje.
Úterý, 23. října 2018 - 13:33:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 102
Registrován: 12-2017
Cogwheel:
"Slyšel jsem totiž, že i výjezd domažlické trati skrz areál Škodovky z Plzně přes přeloženou zast. Plzeň-Skvrňany má být dvoukolejný. Je někde k vidění vizualizace t.č. realizovaného projektu, kde by bylo vidět, kde dvoukolejný úsek skončí? "

Výhybka do dvoukolejného úseku by měla ležet někde v těchto místech:
https://mapy.cz/zakladni?mereni-vzdalenosti&x=13.3298523&y=49.742 8901&z=16&base=ophoto&rm=93wBoxVyX5WxPU

pokračování dvoukolejky pak bude se stavbou Plzeň-Stod, nová trať
Cogwheel
Úterý, 23. října 2018 - 14:00:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5946
Registrován: 1-2012
Děkuji. Přilehlé podniky (panelárna resp. betonárna aj.) jižně od trati (v cípu mezi domažlickou tratí a Domažlickou ulicí) ač fungují, však železniční dopravu nevyužívají. Tamní vlečka tedy zřejmě nebude obnovena (na rozdíl od schématu výše)?
Úterý, 23. října 2018 - 14:55:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 110
Registrován: 3-2013
Zdravím, nemá někdo náhodou plán stanice Chrást po likvidaci tratě do Plzně? [happy]
Úterý, 23. října 2018 - 15:16:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1651
Registrován: 12-2007
Luboš 3.21: protože ČD tu ztrátovost smažou ziskem na jiných provozovaných tratích v ČR

To je hodně naivní představa. Současné vedení ČD je pevně rozhodnuto, že žádné podstřelené ceny dávat nebude. Ať se vám to líbí nebo ne, ČD se začínají chovat jako každý jiný dopravce. S charitou je konec.

A upozorňuju, že cena cca 300 Kč na kilometr v tomto výběrku je zcela reálná cena, aniž by to ČD nad- či podstřelili.
Cogwheel
Úterý, 23. října 2018 - 15:29:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5948
Registrován: 1-2012
ad Radin: Takový plán budoucího kolejiště v Chrástu bych také uvítal. Smysluplné by např. bylo přemístit nástupiště k ul. Školní v Dýšině. Zredukovaným kolejištěm nádraží Chrást u Plzně by pak mohly os. vlaky směr Stupno a Radnice (a zpět) projíždět, neboť osídlení v bezprostřední blízkosti stávajícího nádraží je minimální.
Úterý, 23. října 2018 - 17:24:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 394
Registrován: 7-2017
Ne nadarmo další VŘ v JČ kraji dopadlo jak dopadlo...Ale jinak to tam funguje skvěle, přesně v souladu se zadánímmm. Vozidla nízkopodlažní, klimatizovaná, případně obojí, nejlépe v podobě ř. 628 z německých šrotišť...
Posláno z mobilu. 2.0
Úterý, 23. října 2018 - 19:21:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6865
Registrován: 8-2007
Tak alespoň ta výběrová řízení ukázala skutečnou cenu provozu nových vozidel.Scestná očekávání některých "železničních odborníků",jak soukromníci odjezdí s novými vozidly vlaky,které dříve vozily ČD starými křápy a ještě ušetří budou uvedeny do reality.
Úterý, 23. října 2018 - 19:44:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8427
Registrován: 5-2002
Tak alespoň ta výběrová řízení ukázala skutečnou cenu provozu nových vozidel.Scestná očekávání některých "železničních odborníků",jak soukromníci odjezdí s novými vozidly vlaky,které dříve vozily ČD starými křápy a ještě ušetří budou uvedeny do reality.

Divné je, že si to úředníci nedovedou spočítat sami [angry].

Je to relativně jednoduché. Nejsložitější na výběrku je napsat správně nabídku, aby tam nebylo nic vynecháno a uchazeč nebyl vyloučen z formálních důvodů.

Cenu v dobách, kdy jsme se těchto maškarád zúčastnovali jsem zpravidla znal druhý den po vyhlášení a předpokládám, že takto to je dodnes i u dopravců, kteří se těch maškarád (a do roka chceme jezdit) dodnes zúčastňují.

Pro další diskuzi: cena +- 10 Kč na vlkm...
Úterý, 23. října 2018 - 19:45:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6766
Registrován: 5-2002
@Apollo: No soukromník to nabídl o stovku levněji než ČD, ta celková drahost je jinde, viz diskuze.

(Příspěvek byl editován uživatelem H K.)
Úterý, 23. října 2018 - 20:06:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1780
Registrován: 4-2003
kraj se ráčil vyjádřit, že po vyhodnocení soutěže na linku P2 budou vzápětí následovat soutěže na provozní soubor Pošumaví a provozní soubor Plzeňsko, tak jsem zvědav, kdy s tím vylezou, a jestli vůbec. A taky zda konečně dojde k tomu tolik slibovanému zkvalitnění veřejné dopravy od 2020
Úterý, 23. října 2018 - 20:22:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6868
Registrován: 8-2007
H_k:Podle informací Zdopravy.cz ale vykazuje nabídka RegioJetu značné chyby a bude nejspíš vyřazena.

No levný,ale zase vadný.
Malý_fotograf
Středa, 24. října 2018 - 09:18:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6739
Registrován: 5-2002
Luboš_3.21:
"S tím výběrovým řízením je to škoda, že to tak dopadlo. Pro soukromníka by byli zajímavé ty vlaky pouze v okolí Plzně, dejme tomu do nějakých 15-20 km od Plzně, ale provozovat vlakovou dopravu na Tachovsku (úseky Pňovany - Mar.Lázně, Planá - Tachov - Domažlice, Svojšín - Bor, Pňovany - Bezdružice, Poběžovice - Staňkov, atd., tak to by byla pro soukromníka ekonomická sebevražda. A pokud by toho soukromý dopravce přeci jenom šel, tak určitě jenom za hodně tučné a přemrštěné dotace,které Plzeňský kraj nedá, jinak do toho kromě ČD nikdo nepůjde, protože ČD tu ztrátovost smažou ziskem na jiných provozovaných tratích v ČR a ještě si řeknou o takou drobnější dotaci, aby to bylo v možnostech Plzeňského kraje."

Možná by bylo dobré si přečíst, o čem to neúspěšné výběrko bylo, než tady plácat tuhle nesmyslnou mantru Jančurobijců.

Apollo_17:
"Tak alespoň ta výběrová řízení ukázala skutečnou cenu provozu nových vozidel.Scestná očekávání některých "železničních odborníků",jak soukromníci odjezdí s novými vozidly vlaky,které dříve vozily ČD starými křápy a ještě ušetří budou uvedeny do reality."

Věřím, že levnější to nikdo nečekal. Navíc onen soukromník levnější nabídku než ČD skutečně podal... Problém podle mě hledejme hlavně tam, že se v současně zasmluvněném velkém provozním souboru (rozuměj celý kraj) snáze vytratí neduhy typu násilná poškození, počty záloh a tak. Obzvlášť za situace, kdy jsou požadována pouze nová vozidla vyjde jakákoliv pitomá srážka se stromem, nebo záložní nová jednotka čekající dlouhé dny na příležitost zasáhnout do provozu, dopravce pěkně draho. Kouskování prostě chtě nechtě přináší nevýhody, na druhou stranu se bez něj při soutěžích těžko lze obejít, a tak provozním souborům docela rozumím.

Mrzí mě, že výběrko nevyšlo, protože takhle tady budeme frčet hyper-super-top-moderním ejpovickým tunelem se zamčenými hajzly až do nekonečna. Na druhou stranu to prostě Poved zadával poprvé, zkušenosti v ČR s takovým charakterem VŘ taky nejsou, tak se prostě získaly zkušenosti do druhého kola.

Mimochodem ono kouskování zakázek zřejmě přinese v krátkodobém horizontu (rozuměj než se vysoutěží i další trasy) i neduh, že o víkendu a v sedle budou v Plzni postávat panteři, kteří by se teoreticky mohli proletět rychlostí 160 km/h na spěšňáku do Rokycan, jenže budou vázaní smlouvou na linku Pňovany - Plzeň - Horažďovice předměstí. [sad]
Na každou svini se někde vaří voda. I na mě.
Středa, 24. října 2018 - 13:34:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1652
Registrován: 12-2007
No soukromník to nabídl o stovku levněji než ČD, ta celková drahost je jinde, viz diskuze.
No levný,ale zase vadný.

Řeknu to takto: Podat formálně správnou nabídku by neměl být pro firmu velikosti Regiojetu problém.

Petr Šimral: Cenu v dobách, kdy jsme se těchto maškarád zúčastnovali jsem zpravidla znal druhý den po vyhlášení

Ano. Cenu máte spočítanou za pár hodin.

Co se týče ceny v tomto výběrku, tak hlavní problém je v tom, že kraj požadoval 11 nových jednotek a přitom je objem výkonů jen cca 900 000 km ročně...
Středa, 24. října 2018 - 14:04:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3276
Registrován: 5-2002
Jis > Je možné, že se na to dívají svou přízemní optikou flotily osobních aut u sebe ve firmě : Když to potřebuješ, tak to lízni na operák a pak se toho hned zase zbav, ne ? Co ti železniční dopravci pořád mají... [rofl]
Třeba RJ ani nechtěl podat správnou nabídku, to můžou být nějaké hry...např. že jeho název se začne skloňovat v médiích.