Diskuse » Archiv 2017 » Železnice » Tratě na střední Moravě » Archiv diskuse Tratě na střední Moravě do 07. 02. 2017 předcházející | další

Archiv diskuse Tratě na střední Moravě do 07. 02. 2017

dolů
   autor příspěvek
StarMaster
Pátek, 03. února 2017 - 20:07:52  
Neregistrovaný host
89.176.82.228
Velmi výstižně jste to napsal. Je třeba, smířit se s tím, že lidé v sociální bublině se vždy vyjadřují arogantně a se snahou o dehonestaci svých oponentů, tuplem když zjistí, že je podpoří pár podobných. Oni se nezamýšlí nad tím, že ti "podobní" se sem dostali ze stejného důvodu jako oni sami a o většinovém názoru ve společnosti to nic nevypovídá. Oni se obvykle vytasí s něčím jako, že kdybychom se veřejnosti zeptali, zda chtějí lokálku nebo opravit silnice, že by se jasně ukázalo, co chce většina. Jenže zhruba, tak se vyjadřují i Svobodní o zrušení půlky daní, třeba té spotřební na paliva (u čehož výská nadšením o dost více lidí než u pár drobných na lokálky o kterých ani nevědí, že existují) a přesto zůstávají Svobodní kde? Mimo parlament (krom evropského [biggrin]). Prostě jen klasická demagogie spočívající v tom, že jde o hospodské řeči, které zní silácky, ale reálné jsou jen v té hospodě. "Všichni politici jsou parchanti... klasika. Ale já sám politiku dělat nechci, nemám na to žaludek, odvahu, charisma, prostě nechci se ztrapnit, nó. Navíc bych musel zjistit, že vono je to vo kompromisech." [biggrin]

Politická strana, která by nabídla program alá ANO/ČSSD (nebyla radikální) a jen chtěla zlikvidovat lokálky a dát ty peníz na důchody, zdravotnictví a silnice (kde to zdánlivě ocení většina), by teoreticky reálná byla a i měla šanci získat 30% (tím že by jinak byla levicová-středová). Ale teoreticky reálný je i let na měsíc. [nene] Přesto je vysoce nepravděpodobné, že se někdo bude vytvářet s novou stranou čistě kvůli likvidaci lokálek, když jde o v podstatě drobné. Nijak výrazně úspěšnější než se zachováním lokálek by nebyl, volič to příliš nedocení a železničáři mu hlas nedají. Z logiky věci je pro všechny lepšé pracovat s tím, co už existuje (existující strany) a tím pádem řešit, že někde držíme vlak pro 2 lidi jako podporu mobility v regionu, je naprosto mimo. To by tak musela vypadat většina sítě a to nevypadá, že. Jde o pár drobných. A i proto má smysl řešit to, co jste tu řešil vy, jak to dál zlepšit a proč to má smysl. Protože ho to opravdu má.
StarMaster
Pátek, 03. února 2017 - 20:16:20  
Neregistrovaný host
89.176.82.228
Já jsem vaše debaty s gentlemanem výše (který mi už rovnou i tyká [uhoh]) tu četl už v prosinci, ale nechtěl jsem reagovat. Ono je to pořád na jedno brdo, pořád bláboly.

Ale lidem v sociální bublině to nevysvětlíte. Ty vytočí i jen si přečíst, že si pár místních dovolilo na Chornicku do novin říct, že vlakem sice 5 let nejeli, ale chtějí ho. [ok]

Přitom to vypovídá víc než dost. I většina busů na venkově je dnes držena ryze pro školáky a pocit zálohy pro lidi. Že v takovém režimu funguje i pár železničních tratí v republice? No jéjej... pořád jde o drobné. [happy] Na což se asi dozvíme ironické "zdroje jsou". Což je sranda v tom, že ač to má znít jako výsměch, tak realita je taková, že zrovna na tohle zdroje opravdu jsou.

V Karlovarském kraji, kde dotyčný považoval za neefektivní trať do Žlutic, aktuálně řeší, že by dali 30 milionů na to, proplácet místním půlku ceny dálničních známek. A pak, že zdroje nejsou. [happy]

(obávám se, že z mých příspěvků bude mít ten gentleman výše depku... měl by si je ve vlastním zájmu nepřečíst [biggrin])
Pátek, 03. února 2017 - 21:19:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6785
Registrován: 4-2003
že lidé v sociální bublině se vždy vyjadřují arogantně a se snahou o dehonestaci svých oponentů,

Sociální bublina či spíš bublinka jsou ty dvě pověstné babičky v motoráčku mezi poli poblíž Chornice a ta diskuse o nich, zatímco 95 % lidí si spokojeně v jiné veelikááánské sociální bublině řídí auto a žádná železnice či veřejná doprava je vůbec nezajímá.

To co mě občas vybudí reakci jsou lidi, který si obrazně řečeno nechají peníze vytánout z jedný kapsy, kus z nich si nechají strčit do druhý kapsy, zbytek si nechají ukrást a ještě "darujícímu" uctivě děkují. Vždycky si naivně říkám, že lidstvo přeci nemůže bejt tak blbý. A co je ještě horší - když jim to ten člověk řekne, tak jsou dotyční ještě dotčeni a uraženi a jsou schopni ještě toho co je okradl a podvedl obhajovat. Zatímco třeba já bych v jejich situaci tzv. chodil kanálama.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

StarMaster
Pátek, 03. února 2017 - 23:08:47  
Neregistrovaný host
89.176.82.228
zatímco 95 % lidí si spokojeně v jiné veelikááánské sociální bublině řídí auto a žádná železnice či veřejná doprava je vůbec nezajímá
Sociální bublina je např. pocit, že je tu nějaká velká společenská poptávka zrušit ten spoj pro babičky. [happy]

A váš druhý odstavec?
Zkuste to u Svobodných. S těmihle postoji vás vezmou. Nebo na Slovensku maj takovou stránku Meněj státu, i tam budete in. [happy]
Dluhonice__
Sobota, 04. února 2017 - 11:29:33  
Neregistrovaný host
77.242.90.180
RadekŠ:
To že si lidé nechají vytáhnout peníze z jedné kapsy, část se jim nějak vrátí (financování nejenom lokálky, ale i silnice, školy, hasičů, nemocnic) a zbytek si stát nechává pro svůj aparát, to je princip všech států a obecně všech organizací, kterým cokoliv platíme. Totéž platí všude od Bruselu až po hospodu na návsi, kde hospodský taky neprodává pivo za cenu, za kterou ji uvařil pivovar, ale nemálo (většinu?) si nechá pro sebe na nájem, režie a platy personálu.

Jinak ta velikánská sociální bublina těch, kteří řídí auta, ukrajuje ze všech veřejných rozpočtů úplně nejvíc. Něco málo k tomu je tady.
Pružinskij
Sobota, 04. února 2017 - 12:34:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1384
Registrován: 4-2015
V Karlovarském kraji, kde dotyčný považoval za neefektivní trať do Žlutic, aktuálně řeší, že by dali 30 milionů na to, proplácet místním půlku ceny dálničních známek. A pak, že zdroje nejsou.

Diskuze byla o osobní dopravě v ZVS, nikoliv o trati (ta si nejspíš lehce vydělá na Cargu), takže nelžete tak zjevně.
A už jste byl na té vymyšlené dovolené v Rakovníku? [lol]
Mmch. dálniční známku mám dávno koupenou, bez ohledu na gesta krajských politiků.
West code was broken.

hank
Sobota, 04. února 2017 - 14:38:16  
Neregistrovaný host
91.228.45.252
nádra_žák:
"...Dušek to s tím navrácením provozu myslel dobře, ale dobře to bohužel nedopadlo..."
[biggrin]
Ostatně soudím, že důležitý není úmysl, ale výsledek.
hank
Sobota, 04. února 2017 - 14:44:00  
Neregistrovaný host
91.228.45.252
Zzz:
"O Hevlín, resp. hraničním přechodu už se mi psát nechce, bylo by to moc na dlouho."

No vida, a to by mě třeba zrovna zajímalo... Dlouho už bylo v této souvislosti ticho, ono se děje něco nového?
hank
Sobota, 04. února 2017 - 14:49:03  
Neregistrovaný host
91.228.45.252
Paul_red_adair:
"Dokument Studie proveditelnosti Elektrizace a zkapacitnění tratě Šumperk - Olomouc (včetně schvalovacích a posuzovacích protokolů) možno stahovat zde."

Ono to po mně chce peníze... [uhoh] Šlo by to tam prosím vložit znovu? Asi už byl překročen limit počtu stažení.
Jokabuši_Kavasaki
Sobota, 04. února 2017 - 16:11:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 55
Registrován: 12-2015
Add RadekŠ x Dluhonice a spol: Spíš mám takový pocit, že RadekŠ propíchl vaši sociální bublinu, jen vy to nedokážete pobrat natožpak přiznat.[biggrin]
Sobota, 04. února 2017 - 22:02:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3852
Registrován: 4-2003
Dluhonice zase má podporu spousty náhodných cestujících v těch vlaků
Naprosto výstižné. Náhodných cestujících. Náhodných...

Člověk se na sociálních sítích ani nemusí prezentovat jako super znalec železniční dopravy, špičkový sportovec, fyzik, matematik, logik a ekonom. Bohatě postačí být nezaujatý realista s trochou soudnosti, aby poznal, když někdo staví vzdušné zámky, což Dluhonice a jemu podobní nakrásně dělají, byť budou vehementně tvrdit opak. Dlení v iluzorním světě ilustruje i nezvládání sociálních interakcí, když jsou jim vzdušné zámky bořeny. Ofenzivní výpady Dluhonic by mohly jít z fleku do knih o komunikaci.

Dluhonice__:
"můžou se vydávat za kohokoliv"
No, zrovna já i Hajnej jsme identifikovatelní jasně a dostatečně. Že trpíš utkvělými představami o spiknutí, kdy se jeden člověk vydává za víc osob a nikdo není tím, za koho se vydává, to je ryze tvůj problém a svědčí o nezvládání čelit oponentuře.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Navstevnik
Sobota, 04. února 2017 - 22:09:21  
Neregistrovaný host
62.209.230.41
Po dlouhé době jsem zavítal do Hranic a na nádraží mě zaujala reklama na IDSOK jízdenky. Na hlavním nádraží, na nádraží město a ani ve vlaku jsem ale nikde neviděl časové označovače a ani automaty na jízdenky, jak jsem zvyklý odjinud. Jak ten systém tedy funguje?
StarMaster
Sobota, 04. února 2017 - 22:42:18  
Neregistrovaný host
89.176.82.228
Vlaky přes Chornici by to chtělo přidat, ať je to celkově použitelnější. Potom cestujících přibude. Dnes je to třeba z Prahy téměř nepoužitelné.

Snad se povede v dalších letech navýšení provozu směrem k původnímu rozsahu prosadit.
Sobota, 04. února 2017 - 22:56:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 107
Registrován: 10-2016
StarMaster

Já mám spíš obavu, že letos v zimě se vrátíme do roku 2011. A další šanci už lokálka nedostane!

Je třeba si přiznat, že vytíženost spojů je velmi malá a provoz silně ztrátový. Včera na spoji s odjezdem z M.T. do Chornice v 15:10 jelo 7 lidí a do V.O. potom 2 a zpátky z V.O. do Chornice odjeli 2 lidé.

Lidé si zkrátka navykli na bus, popřípadě auto a do vlaku už se nikomu nechce, i proto, že jsou zastávky vzdáleny od centra jednotlivých obcí a měst. Snad jedinné spoje, které by bylo vhodné ponechat, tak jsou páteční a popřípdě víkendové!


StarMaster:
"Vlaky přes Chornici by to chtělo přidat, ať je to celkově použitelnější"

Přidáním spojů se nic nezlepší, jenom zde bude jezdit více vzduchovozičů. Já sám bych byl rád za přidání spojů, ale jen čistě z nostalgického hlediska, aby jsme se opět vrátili do starých časů. V tomto regionu žiji a vývoj železniční dopravy zde sleduji intenzivně a opravdu mě mrzí, když vidím ten prázdný motoráček.

Zkrátka železniční doprava zde pomalu umírá a je jen otázka času kdy opravdu zanikne navždy. Pak zde budeme moci fotit jen nákladní vlaky!
StarMaster
Sobota, 04. února 2017 - 23:47:40  
Neregistrovaný host
89.176.82.228
Buďte optimista, není to jen o počtech cestujících, je to i o jiných faktorech. Ta šance na přidání spojů tu je.
Neděle, 05. února 2017 - 00:05:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 108
Registrován: 10-2016
Samozřejmě, že to není jen o cestujících, ale ti zde hrají hlavní roli, aby zde nedošlo k redukci v horším případě k úplnému zastavení provozu, nebo na druhou stranu, přidáním spojů.

Šance na přidání spojů je dle mého nazoru mizivá. Po odchodu Duška z úřadu se myslím mají málovyužívané lokálky v Pardubickém kraji na co těšit. Dobrou zprávou je, že podle podle Kordisu, pokud bude mít Pardubický kraj zájem, mohou se vlaky od Chornice prodloužit až do Skalice. Ovšem to také přináší několik otazníků!

Teď je prioritnější udržet stávající vlakové spojení z Boskovic do V.O., které má být za 4 roky přerušeno a od toho se odvíjí i doprava z V.O. do Chornice. Když nebudou ve V.O. přípoje na vlaky od Boskovic, tak se rovnou můžou zrušit i vlaky do Chornice a pak už to "pojede" dál a najednou se celé Chornicko ocitne bez osobní dopravy!


StarMaster:
"Buďte optimista"

To jsem, ale v první řadě jsem realista a vím, jak se věci mají!
StarMaster
Neděle, 05. února 2017 - 00:46:49  
Neregistrovaný host
89.176.82.228
Pokud se na tu oblast koukáme jako na celek, tak ta trať a osobní doprava na ní má smysl... pro kraj to nejsou velké náklady a nelze koukat jen na počty cestujících, pokud je to páteřní doprava v oblasti (hlavně směrem na Dzbel je to bez vlaku hrůza). Jde o doplnění 1-2 párů vlaků, nic drastického. Případně je možné něco udělat s jejich časovou polohou. Ono to současné obnovení mi dost přijde šité horkou jehlou a polohy spojů ne zrovna ideální. Spíš takové, aby to nestálo motor a fíru navíc, což ale paradoxně snižuje použitelnost (a vede k radosti demagogů, kterým lokálky leží v žaludku). Nicméně není všem dnům konec. Peníze se najít můžou. A i stávající provoz je lepší než nic. [happy]

VO-Boskovice je důležitější, to souhlasím, bohužel ale leží v kraji, který dlouhodobě nemá k lokálkám dobrý vztah a rád z nich dělá cyklostezky. Takže spíš se preferuji zabývat tím, kde šance na udržení je. Pořád tu zůstává relace MT-Chornice-Dzbel, aspoň ta má smysl. Takže pro Chornici to konečná být nemusí.

S JMK se třeba povede vyjednat nějaký víkendový kompromis. Zatím ta Boskovická spojka stejně nestojí.

Mimochodem - realisté tady byli v době zrušení provozu na Chornicku a věci se pak měly úplně jinak, že? A vzpomeňte si na realisty a jejich postoj k nedávno rozpadlé trati do Mšena. Chce to optimismus. [happy]
Neděle, 05. února 2017 - 10:27:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 109
Registrován: 10-2016
Máte pravdu, že spojení z M.T. do Dzbelu je bez vlaků hrůza. Autobusem tam jedete někdy až 4 hodiny a musíte několikrát přestupovat, vlakem ne! Teď je ale otázka, proč tím skoro nikdo nejezdí?? Odpověď je taková, že po zrušení vlaků v roce 2011, se obyvatelstvo přesunulo do aut a nyní vlakem nemá kdo jezdit. Musíme tedy pominout převážně studenty, kteří těmi vlaky cestují, ale jenom v pátek a v neděli! Pozbytek týdne je obsazenost od 2-5 cestujících.

StarMaster:
"Jde o doplnění 1-2 párů vlaků, nic drastického."

Možná bych se přiklonil k zavedení spoje z M.T. do Dzbele v 16:10, který by mohl mít menší potenciál. Nicméně mě nenapadá, jak tyto spoje naplnit, když většina lidí jezdí autem.


StarMaster:
"Peníze se najít můžou."

To můžou, ale je otázka, jestli se bude chtít novému vedení kraje do této tratě investovat! Pro kraj bude výhodnější investovat tam, kde vycítí větší potenciál a kde je vyšší přepravní proud.


StarMaster:
"VO-Boskovice je důležitější, to souhlasím, bohužel ale leží v kraji, který dlouhodobě nemá k lokálkám dobrý vztah a rád z nich dělá cyklostezky."

To jste trefil naprosto přesně! Kordis vidí budoucnost železnice jen v dálkové nebo příměstské dopravě a na lokálky už kašle a snaží se na nich uspořit co nejvíce peněz. Poslední velký krok z jejich strany byl, že vlaky ze Skalice do V.O. přestaly navazovat od spěšných vlaků z Brna, tím se na této trati prudce snížil počet cestujících!!!


StarMaster:
"S JMK se třeba povede vyjednat nějaký víkendový kompromis."

O tom si troufám pochybovat! Muselo by to být jedinně přes letní sezónu, kdy vlak využívají turisté. Jedinné co zde chybí, jsou nedělní spoje z V.O. do Č. Třebové, ty by mohly mít poměrně vysoký potenciál!
Neděle, 05. února 2017 - 11:45:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2879
Registrován: 8-2010
Navstevnik:
"Po dlouhé době jsem zavítal do Hranic a na nádraží mě zaujala reklama na IDSOK jízdenky. Na hlavním nádraží, na nádraží město a ani ve vlaku jsem ale nikde neviděl časové označovače a ani automaty na jízdenky, jak jsem zvyklý odjinud. Jak ten systém tedy funguje?"

No funguje to úplně normálně. Půjdete na pokladnu ČD a požádáte o jízdenku IDSOK do nějaké stanice případně zóny (pokud chcete nadiktujete i přesný čas od kdy má platit). Dostanete jízdenku s vyznačenými zónami a časem od kdy do kdy platí (na běžném formátu jízdenky ČD) a jedete. Jízdenka se nikde označovat nemusí.
Praha-Ruzyně, Olomouc
Dluhonice__
Neděle, 05. února 2017 - 11:53:36  
Neregistrovaný host
77.242.90.180
Jen stručně -

Lidé používají auto tam, kde má hromadná doprava špatnou nabídku, a výrazněji se přesouvají k hromadné dopravě tehdy, pokud má dobrou nabídku. A dobrá nabídka je zejména (avšak nejenom) otázka počtu spojů. Je to i otázka provázání např. s dálkovou dopravou, taky autobusovou dopravou, taky navazujícími vlaky, taky zázemí ve stanicích (čekárny, chráněná stání na kola, parkoviště), taky kvalita vozidel, taky kvalita přístupových cest na nádraží (chodníky, cyklostezky, osvětlení), taky tarif, atd., atd. Tato infrastruktura na Chornicku částečně existovala a byla zlikvidována, částečně ani neexistovala a existovat mohla, pokud by byl zájem místní dopravní systém rozvíjet. Zájem nebyl, respektive byl přesně opačný, a výsledky jsou zřejmé. Jeden nebo dva vlaky navíc to samozřejmě nezmění, změnila by to jasná vize a koncepce všech tří krajů, což se bohužel nestane minimálně proto, že KORDIS je přesvědčeným likvidátorem regionální železniční dopravy, mimo vybraných preferovaných příměstských linek.

Je zajímavé jak pár lidí ve vlaku šotouškům trhá žíly, ale desítky autobusových spojů s počtem cestujících, spočitatelných s rezervou na prstech jedné ruky, jsou přecházeny taktickým mlčením. Ne proto, že by to nebyl problém, ale proto, že šotoušek přeci musí vyřešit tu železnici. Až železnici zlikviduje, tak už to neřeší, protože jej to už nezajímá...
Neděle, 05. února 2017 - 12:38:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 110
Registrován: 10-2016
Dluhonice__:
"Lidé používají auto tam, kde má hromadná doprava špatnou nabídku"

V úseku V.O. - Boskovice je nabídka veřejné dopravy ideální, jak vlaky, tak autobusy jezdí ve špičce velmi často. Zázemí žst. V.O. je dostačující, stanice neleží daleko od centra města, přístupnost je dobrá, osvětlení atd. je dobré, ale stejně spousta lidí využívá právě auto. Bude to hlavně o tom, že lidé jsou líní si dojít na autobus nebo na vlak a jedou pohodlně autem. Spousta vlakových stanic a zastávek na Chornicku mají dobrou dostupnost, viz Nectava, Rozstání, ale i přesto lidé využívají více auto.

Všechno záleží jen na ceně. Když vlak bude za pár korun, tak ti lidé budou ještě rádi jezdit vlakem. Na spoustě tratí, které byly na zrušení, pomohlo snížení cen jízdného. To je ta zásadní věc, aby vlaky jezdily slušně obsazené a vydělaly by si, alespoň na svůj provoz. Potom se do toho nebude kraj plést a vymýšlet, které spoje zruší jako první.

Další důležitou věcí je, aby vlaky jezdily přímo, jako tomu bylo dříve. Přestupy cestující také odrazují a navíc protahují cestovní doby.

(Příspěvek byl editován uživatelem nádra_žák.)
Dluhonice__
Neděle, 05. února 2017 - 12:56:40  
Neregistrovaný host
77.242.90.180
nádra_žák:
Problémem Opatovic bude právě to, že vlak jezdí jen na jednu stranu, a to ještě se značně osekaným jízdním řádem. Celkem ukázkový příklad stavu, kdy autobus místo "napaječe" železnice k ní tvoří souběh.
Neděle, 05. února 2017 - 13:25:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 111
Registrován: 10-2016
I ten stávající jízdní řád je dostačující, vlaky jezdí ve špičce, kdy autobusy nápor cestujících nezvádají a jezdí velmi přeplněné. Kdyby opravdu došlo ke zrušení vlaků, situace ve veřejné dopravě na Malé hané by se velmi znepříjemnila a zkomplikovala, ale to už KORDIS nezajímá!

Pravda je, že problém tvoří, že vlaky a autobusy jezdí ve stejné časy, ale to je způsobeno především návaznostmi ve Skalici.
Neděle, 05. února 2017 - 17:24:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4194
Registrován: 12-2004
Dluhonice: Řekl bych, že tradiční mlčení bylo spíš na dotaz co s tím, že KU v Pardubicích zrušil vlak, kde by jezdilo mnohem víc lidí, než ta často NULA na Chornicku. A ještě v častějších případech několik busů za jeden vlak tam, kde jiná možnost veřejné dopravy není.(Tnz. že někde nebyly busy zrušeny oprávněně). Většinou šlo ale o počty lidí, kterých se zdaleka na znovuzprovozněných lokálkách nedosahuje ani omylem.

A v bublině bude spíš ten, u koho se ukáže, že situaci "na čerstvém vzduchu" nezná, a dokonce , že ho ani NEZAJÍMÁ, přitom se tu ale prezentuje , jako odborník na danou problematiku a oblast...[crazy]

nádra žák:Některý spoje jedou opravdu hodně plný, ale přeplněný?
Dluhonice__
Neděle, 05. února 2017 - 17:27:51  
Neregistrovaný host
77.242.90.180
Tam kde jezdí přeplněné autobusy je zřejmě silná poptávka, a ta by měla být pokryta kapacitnější dopravou = železnicí. Tím pokrytím nemůže být pár nahodilých vlakových spojů ve špičku, ale vlak ideálně každou hodinu po celý den. Autobus má být v takovém případě doplňkem k železnici, ovšem teď je tomu zřejmě právě naopak - kapacitní železnice je doplňkem autobusové dopravy. To prostě není dobře. [uhoh]
Neděle, 05. února 2017 - 17:48:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 112
Registrován: 10-2016
Zzz

Zzz:
"Některý spoje jedou opravdu hodně plný, ale přeplněný?"

Především na lince 251 v úseku Boskovice - Knínice. Tam máte co dělat, aby jste se do autobusu vešel. Na objemnější zavazadlo nebo kočárek tam není místo ani omylem. Lidé se tam mačkají jeden na druhého. To opravdu nemá s řádnou kulturou cestování co dočinění. A to ani nemluvím o malých dětech, které mohou být rády, když je nikdo neušlape.

Budu citovat z jednoho mailu, který jsem obdržel od Kordisu " pokud by přeplňování autobusové linky 251 bylo neúnosné, projevilo by se to jistě přesunem cestujících do vlaku a tak tomu zatím není".

Tady na Malé hané tvoří páteřní dopravu linka 251 a vlaky S21 jen doplňují kapacitu a mám obavu, že se to už nikdy neprohodí...
Dluhonice__
Neděle, 05. února 2017 - 17:48:37  
Neregistrovaný host
77.242.90.180
Zzz:
No, ono se nikdy samo neukáže, ale on někdo rád ukáže prstem, jaký ten někdo s jiným názorem je blbec, ovšem to je poněkud subjektivní nemyslíte?

To že jsem v dané oblasti byl a mluvil jsem konkrétně i s místními lidmi a zástupci samospráv, to jsem už jasně uvedl kdesi v diskusi výše. Myslím že je to výrazně hodnotnější zkušenost než ta, kterou se v této diskusi prezentují různí šotoznalci např. z Prahy, kteří v těchto končinách byli možná před pár léty šotnout nějaký vlak a od těch dob mají pocit, že problematice náramně rozumí.

Jde ještě o jednu věc, totiž pochopit místní lidi, jejich zájmy a potřeby. Jako silničář to dělám jaksi automaticky, ale jak nad tím přemýšlím, tak v jistých sférách se toto nenosí. Už od doby optimalizace firmou OREDO si nemalá skupina "profesionálů" myslí, že správné řešení se vymýšlí v kanceláři v Pardubicích či v Praze za pomoci prográmků v počítači a pouček ze skript. Místní obyvatelé jsou pokládáni za ty, jejichž názor je naprosto nepodstatný, tudíž není třeba se jich na cokoliv ptát. Důsledkem je masivní využívání [auto] a pár jednotek procent obyvatel v autobusech, což je po nějakém čase pojmenováno jako úspěch, a kdokoliv tento názor nesdílí je odpůrcem pokroku.
Neděle, 05. února 2017 - 18:24:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4196
Registrován: 12-2004
nádražák: Já tam neviděl poslední dobou spoj, kam by se kočárek nevešel. Který konkrétní spoj myslíš? Netvrdím, že se to nemohlo stát....

Dluhonice:Narážel jsem na relativně nedávné sdělení, že nemáte přehled, jak se jezdí na relacích VO - Chornice a Jevíčko - Boskovice. A hlavně to, že vás to ani nezajímá. Nějak jste zapoměl na fakt, že jsou to právě ti místní lidi, co velice zaplňují busy(takže nejde o žádných pár nešťastníků) a vlak tu ignorují. Proč tomu tak je a co má nebo nemá smysl s tím dělat, je jiná věc...Každopádně denně probíhající realita přesunu lidí není něco, co by se tahalo drátkama z Prahy nebo z Pardubic, ale má to svoje konkrétní důvody a je to svobodné rozhodnutí těch cestujících.
To že jste tady psal o zkušenosti z vystupování z Regiošuku v MT ve směru z ČT na tom moc nezmění.
Nikdo tady nenavrhoval omezovat vlak v této relaci.
Neděle, 05. února 2017 - 18:38:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 114
Registrován: 10-2016
Zzz

Jsou to převážně spoje s odjezdem z V.O. do Boskovic v 7:01 a 7:05. Odpoledne jsou to spoje ve 14:18 a 14:46 z Boskovic do V.O. A nesouhlasím s tím, že se to mohlo stát! Ono se to totiž stává každý pracovní den! V tomto regionu žiji a vidím jaká je situace ve veřejné dopravě v tomto regionu.

A když už zmiňujete úsek Č.Třebová - Mor. třebová, tak i zde došlo k úbytku cestujících a cestovního komfortu. Zřejmě KU v Pardubicích zjistil, že na těch v průměru 20 lidí je Regionova zbytečně velká a na spoustu spojů navrátil 810, což samozřejmě přestalo vyhovovat některým cestujícím a tak raději přešli do autobusů nebo aut. Jen aby zachvíli někdo nepřišel s návrhem jízdní řád trochu osekat, protože frekvence cestujících na této trati klesá!
Neděle, 05. února 2017 - 18:46:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13233
Registrován: 12-2007
Tam kde jezdí přeplněné autobusy je zřejmě silná poptávka, a ta by měla být pokryta kapacitnější dopravou = železnicí. Tím pokrytím nemůže být pár nahodilých vlakových spojů ve špičku, ale vlak ideálně každou hodinu po celý den.
(...)
Místní obyvatelé jsou pokládáni za ty, jejichž názor je naprosto nepodstatný, tudíž není třeba se jich na cokoliv ptát. Důsledkem je masivní využívání [auto] a pár jednotek procent obyvatel v autobusech, což je po nějakém čase pojmenováno jako úspěch


Platí-li, že potenciál ve využití veřejné dopravy je vyšší u vlaků + má-li být i mezi Velkými Opatovicemi a Boskovicemi páteří vlak a nikoliv (ve špičce často jedoucí) bus, pak rozhodně není řešením, aby vlak jel ve špičce jen 1x za hodinu.
Neděle, 05. února 2017 - 18:56:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4197
Registrován: 12-2004
nádra žák: Já netvrdím, že tam nemůže nějaký spoj chybět. Ale pokud někdo jede s kočárem a nechce využít vlak ve 14:30(přitom nízkopodlahu, že, tj.divný, že...),může jet 15:06 s (Brno) -Jevíčko, tam odjíždí většinou okolo 40lidí ze 17týho listopadu.
Kordis by ale měl samoz. zajistit cestování na úrovni, zatím většinou řešil vlaky , kde si "všichni nesednou" , než busy s lidma na dveřích(např.několik let realita školního spoje linky 620, dnes jedou dva, nebo linka 106 než se "povolilo" jezdit s 15m).

Co se MT-ČT týká, v poslední době jsem tam viděl vždy Regionohu,takže pro mě překvapení. 810 opravdu není vozidlo pro 21 století, i když provoz stojí o něco míň. Ale to se dostáváme k milionkrát probranýmu, kdy se co hodí a vyplatí atd. a jestli jsou lidi vlastně šťastní za šukafon a preferují jej před jakýmkoliv busem atd, jak jsem se už nejednou na K-r dočetl...
Neděle, 05. února 2017 - 19:13:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 115
Registrován: 10-2016
David

Možným řešením by bylo, aby jel vlak ve špičce do V.O. 2* za hodinu, jako je tomu mezi Boskovicemi a Skalicí. K tomu by se ovšem musely přizpůsobit i autobusy, tak že nebudou jezdit v takovém rozsahu, a že nebudou jezdit souběžně s vlakem, což je nereálné. Navíc by se musely vlaky někde křižovat, tzn. jedinně v Šebetově, ale tam není vyhýbkář, takže další peníze navíc!

Zde by bohatě stačilo, aby nejezdily vlaky a autobusy souběžně!

Zzz

Zzz:
"Ale pokud někdo jede s kočárem a nechce využít vlak ve 14:30(přitom nízkopodlahu, že, tj.divný, že...)"

Tady narážíme na problém, že lidé třeba ani neví, že vlak vůbec jede, když se nepodívají do jízdního řádu a akorát jim někdo poradí, že mají jet autobusem. Mimochodem s tím jsem se už taky několikrát setkal!

V úseku ČT - MT pokrývá vozbu 75% os vlaků právě 810. Když navíc dojde k odstavení turnusové 814 177 a není za ni náhrada, což se stalo např: před 2 týdny, jezdí na všech vlacích 810 a v pátek je to opravdu nepříjemné. To se ale stává jen mimořádně!
Neděle, 05. února 2017 - 19:31:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4198
Registrován: 12-2004
nádra žák: S kočárem nejspíš pojede místní a tudíš ví o vlaku alespoň trochu. Pokud někdo jede s kočárem a děckem, většinou to nebude 8 letý dítě nebo 88 letá babička, takže se podívá do Idosu. Stejně tak může někdo paní poradit vlak do Cetkovic (v dešti) a zapřít bus, s tím jsem se taky setkal. Ale to jsou poněkud okrajové záležitosti. Základ je v něčem jiném.
Dluhonice__
Neděle, 05. února 2017 - 19:40:51  
Neregistrovaný host
77.242.90.180
Zzz:
Zase jste dost výrazně změnil původní sdělení. To že nemám přehled a ani mně nezajímá, jak se lidé dopravují, jsem konstatoval výlučně ve vztahu k autobusové dopravě! To jaká je mobilita jako celek a zejména její potenciál mne naopak zajímá velmi. Tato informace je zásadně důležitější, protože ať chcete nebo ne, tak v autobusech je vždy jen jakýsi zlomek celkového dopravního výkonu (tudíž ten zlomek není podstatný, neb je tak jak jen malým dílem oné celkové mobility, která by nás měla zajímat zejména).

Denní doprava lidí bohužel není až tak svobodnou vůlí cestujících, neb jakoukoliv variantu s železnicí jim sebrali oni pánové, co tahají drátkama z Prahy nebo Pardubic. Vlivem toho "svobodná volba" probíhá mezi obecně neoblíbeným autobusem a pohodlným, leč zase dražším autem.

David:
Vlak 1 x za hodinu podle mně stačí. Pokud je žádoucí mít více spojů (z diskuse vyznívá že ano), potom můžou mimo vlak jezdit navíc i autobusy, obsluhující zastávky, které jsou železnici více vzdálené. To odpovídá tomu, co jsem psal výše, tj. páteřní železnice a k ní autobus s doplňkovou funkcí. Jak jsem pochopil, zatím je tomu naopak.
Neděle, 05. února 2017 - 20:10:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4199
Registrován: 12-2004
Dluhonice:Z toho všeho co jste poměrně nedávno psal, jsem pochopil, že nemáte dostatečný přehled ani o zdejších vlacích.
Ale budiž, i kdyby to bylo jen o autobusové a s tím souvisejícími skutečnostmi, tak je to fatální nedostatek, pokud chcete něco dál hodnotit. Vzhledem k počtu obyvatel obcí na Opatovicku, který se z jednotlivých obcí dopravuje, totiž jde významnou skupinu lidí.
Ten "zlomek" je naštěstí jen vaše zbožné přání, nebo nevím, jak jinak to chápat.
Vlakovou variantu mají dnes opět i Chornice a není na ni reagováno. Přitom počet spojů už dnes směrem na MT není o moc menší než tzv. "před Oredem".

Myslím, že můžete docílit jedinýho: Na VO - Jevíčko - MT nechat vlak jakožto páteř za cenu hodně devastačního rozbití stávajících bus linek, zavedení návozu k nádraží V Jevíčku, Chornici atd. a tím některý lidi přimět znovu jezdit vlakem. Ti ostatní přejdou do [auto] a celý systém se značně prodraží tat jako tak. To vše jen proto, že někteří neskousnou, "aby vlak na Chornici aspol. nejezdil jako dřív".

Co se týká úseku Dzbel - Chornice, tam nepomůže vůbec nic. Jedině, že by jste platil některým lidedem dostatečně vysokou částku za projíždění se po tomto úseku...

V případe VO - Boskovice je o něco větší šance, ale ke zlepšení dopravy pro většinu lidí to momentálně rovněž nebude. To ale není to, o co některým šotoušům jde,že.
Neděle, 05. února 2017 - 20:52:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 116
Registrován: 10-2016
Zzz

Zzz:
"Na VO - Jevíčko - MT nechat vlak jakožto páteř za cenu hodně devastačního rozbití stávajících bus linek"

Nemusí se hned rozbíjet autobusové linky, stačí pouze mírná redukce a zbývající autobusy obslouží zastávky v obcích kam koleje nevedou. Na vytvoření páteřní vlakové dopravy z Boskovic až do M.T. se musejí podílet oba kraje. Když na to přijde, tak si myslím, že PK by s tím takový problém neměl, ale u JMK to už bude horší.
Napadá mě třeba zřízení spoje z M.T do Skalice ve 14:10, v 15:00 se vykřižuje s vlakem ve V.O., který by pokračoval do M.T. a tím už by se zlepšila nabídka veřejné dopravy. Případně by vlaky začínaly a končily v Č.T., kde by byly návaznosti na spoje do všech částí republiky.


Zzz:
"Co se týká úseku Dzbel - Chornice, tam nepomůže vůbec nic."

Když se redaktoři Prostějovského deníku ptali starostky Dzbelu aby jim řekla, proč vlaky skoro nikdo nevyužívá, tak nedokázala odpovedět. Zkrátka tady tento úsek už je na zrušení, snad jen jeden páteční a nedělní spoj by zde připadal v úvahu, jinak bohužel nic!

V úseku V.O. šance je, ale postupně padá, neboť po zveřejnění Plánu dopravní obslužnosti JMK na rok 2017 - 2021, to vypadá, že i zde, pokud se frekvence cestujích nezvýší, tak nás čeká definitivní konec.
Dluhonice__
Neděle, 05. února 2017 - 23:40:18  
Neregistrovaný host
77.242.90.180
Zzz:
Já si můžu na základě svých znalostí hodnotit, jak uznám za vhodné. Jak jsem popsal mnohokrát a opakovaně, naprosto umělou preferenci autobusů pokládám za v principu naprosto chybnou a jsem tudíž toho názoru, že dopravní systém je tady třeba koncipovat v principu úplně jinak. Na základě tohoto přesvědčení necítím potřebu studovat detaily stávajícího, dle mého názoru špatně nastaveného systému.

Co se týká "devastačního rozbití", tak to pokud jste si nevšiml už nastalo s optimalizací a likvidací železniční dopravy. A ono Vámi zpochybňované navázání autobusů na páteřní vlak mj. velmi dobře fungovalo, což si jednak pamatuju osobně, a taky mi to potvrdila řada pamětníků - obyvatel regionu. Pokud chcete tvrdit, že to co fungovalo a lidem to vyhovovalo fungovat už nikdy nesmí a nebude, tak je to Váš názor, který ovšem neopíráte o jediný věcný argument.

Mezi Dzbelem a Chornicemi jezdilo lidí dost na to, aby zaplnili alespoň 810tku. Viz moje vzpomínka, kterak jsme se kdysi v polovině 90. let cpali jako školní výlet do 810tky na Šubířově a téměř jsme se nevešli, každý stál na jedné noze, a to ještě ne na svojí. Nicméně teď je mantra, že ta trať je k ničemu a na zrušení. Asi nikoho (kromě mně) nezaujme, že kolem ní vede jedna z nejzatíženějších silnic v regionu a přepravní proud je tady i dnes zjevný, jen je realizovaný výlučně po silnici. V souběhu s obdobně frekventovanými silnicemi vedou jinde mnohé regionální dráhy, vlaky se vcelku naplní a jejich existenci nikdo nezpochybňuje. Příklad - Dzbel - Chornice 1 225 os. vozidel/24 hodin, Uničov - Šumperk (Libina) 1 790 os. vozidel / 24 hodin, Kouty nad Desnou 1 482 os. vozidel / 24 hodin, Branná 1 433 os. vozidel / 24 hodin.

Na tratích Uničov - Šumperk, Petrov - Kouty nebo Hanušovice - Jeseník nikdo existenci vlaků nezpochybňuje. Zato Dzbel - Chornice, kde je silniční frekvence prakticky srovnatelná, je železnice naprosto odepsaná, protože to vede odnikud nikam a nikdy tam nikdo nebude jezdit. Zajímavé - zřejmě nová disciplína "dopravní ideologie".
StarMaster
Pondělí, 06. února 2017 - 02:45:54  
Neregistrovaný host
89.176.82.228
Dluhonice__
To víte, jim by se tam vedle vytížené silnice z Dzbele do Chornice líbila cyklostezka. Západní moderní řešení. Naštěstí tenhle úsek není v gesci JMK a pokud ten zlikviduje spojení vlakem ze Skalice do VO a ztratí tak smysl i VO-Chornice, tak aspoň půjde výkony mezi VO-Chornice použít k posilnění mezi Dzbel-MT, nebo aspoň Městečko Trnávka-MT.

Kordis, to je opravdu protilokálková tragédie. Přitom ve VO by šla postavit nová zastávka, v Knínicích ještě jedna zastávka.

V úseku Chornice-MT to samé... Nová zastávka v Radkově, druhá zastávka v Linharticích a Městečku Trnávka. A uvážit novou zastávku i v MT, blíže k autobusáku (u Lázeňské ulice). Pro spoustu lidí by se vlak stal použitelnějším, kdyby se chtělo. V Chornici se také dá přidat zastávka blíž obci (u školy).

Místo toho to směřuje k tomu, že nakonec zůstane s osobkou jen úsek Dzbel-Prostějov a Boskovice-Skalice.

Z MT-Třebovice bude vlečka (co skončí časem jak Polná) a zbytek cyklostezka.

Ale šotouši budou spokojení, jak zabránili jednomu velkému plýtvání. Sice nezačnou jezdit kvanta nových busů, ani se nezahustí jinde výrazně vlaková doprava, ale hlavně, že se utlo neskutečné plýtvání, vedle kterého je zcela fuk, že nějaká SŽDC zruší zakázku jen aby mohla to samé objednat o 100milionů dráž a hospodaření v jiných oblastech státu je už úplně fuk. Hlavně že někde na jedné trati v celé ČR nebude vozit vlakem 5 lidí. Neskutečné plýtvání přeci.

Nezbývá než doufat, že v Pardubickém kraji se udrží rozum. Na rozdíl od Jihomoravského, kde lokálky systematicky likvidují už skoro 20 let. V Pardubickém kraji ta naděje je.
Pondělí, 06. února 2017 - 08:12:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 102
Registrován: 1-2009
Sobotní nehoda v Nectavě - auto pod vlakem [angry]
http://www.furtovnik.cz/soferka-se-asi-rozhlizela-esle-nejede-aut o-a-on-nakonec-jel-vlak/
pv
Pondělí, 06. února 2017 - 10:33:20  
Neregistrovaný host
90.176.167.9
Dluhonice__ :
Že po té silnici jezdí auta ještě neznamená, že jsou potenciálem pro vlak.
1. Pokud by tranzit ze směru Východní Čechy-Prostějovsko chtěl jet vlakem, tak využije rychlou trať přes Zábřeh a Olomouc. Silniční spojení přes Olomouc a Mohelnici rychlejší není.
2. Pro automobily směřující na Olomouc je vlak také nekonkurenceschopný. V úseku z Konice do Olomouce není schopen ani konkurovat busu.
3. Není tam žádné výrazné spádové sídlo. Velká část jezdí odevšud všude a nakonec ten hlavní směr vlaku může být s bídou 150 aut denně.
4. Oproti Ramzové, Koutům minimální turistický potenciál.
5. Oproti Koutům, Libině malý počet obyvatel v dalších sídlech směrem do spádových center.
6. Boskovice-Chornice je opravdu idiotsky trasovaná. Vyhnout se největšímu sídlu na trase (Jevíčko) byla v minulosti velká chyba.... Kdyby to v minulosti natrasovali např. https://mapy.cz/s/1nIrj tak se jezdí dodnes.
7. Pokud má trať přežít, pak jedině v podobě "rychlé tramvaje", která pojede i do Jevíčka. MT-Jevíčko a Skalice (Boskovice - Jevíčko)
8. Každopádně Dzbel-Chornice má smysl jen turisticky o víkendech. Ucelený proud osob tam není. Ideální by bylo mít PV-Konice za 30 minut a z Konice busy.
Dluhonice__
Pondělí, 06. února 2017 - 13:26:21  
Neregistrovaný host
77.242.90.180
pv:
Vaše dedukce jsou mimo mísu, a prakticky by šly uplatnit na jakoukoliv regionální trať v ČR. Trať z České Třebové do Prostějova je přes Chornice stejně nekonkurenceschopná, jako silnice z Moravské Třebové do Prostějova přes Chornice. To co tam jezdí po silnici a dříve po kolejích je v každém případě místní frekvence, takže srovnáváme srovnatelné.

V nedávné době jsem se tímto srovnáváním zabýval, neb se mi dostala jakási data o počtech cestujících ve vlacích. U všech funkčních tratí, které jsem posuzoval, jsem srovnával čísla frekvence na silnici (IAD) a ve vlacích a všude mi vyšlo, že ve vlacích je kolem 10 % frekvence z osobních aut (jedno auto = 1,7 cestujících - průměr pro ČR).

Kdyby pro úsek Dzbel - Chornice platil stejný poměr, který platí na jiných regionálních tratích obdobného charakteru, potom 1 225 osobních vozidel = cca 2083 cestujících na silnici, tj. na železnici může být ve stávajícím stavu potenciál 200 lidí denně. Samozřejmě se můžeme bavit o tom, že nějaká opatření (tarif, nová vozidla, zrychlení tratě, návaznosti) by mohla (obecně tak jako všude) znamenat potenciál dalšího růstu. Je mi jasné, že to působí jako naprosté sci - fi, zvlášť u tratě, která je cca 10 let systematicky utlumovaná. Pro mně je to ale řeč čísel, i když samozřejmě velmi orientačních, kdy zhruba tyto proporce mezi silniční a železniční frekvencí platí u několika tratí obdobného charakteru napříč ČR a nemám objektivní důvod si myslet, že tady by to mělo být zásadně jinak.
Pondělí, 06. února 2017 - 17:24:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3857
Registrován: 4-2003
Dluhonice, mezi Chornicí a Dzbelem je veškerá frekvence pouze místní? Dovolím si tvrdit, že tomu tak není. Už jen z toho důvodu, že tudy jezdím, a jsem tak spočten, i já a rozhodně nejsem "místní frekvence". Tedy - jaký je v úseku Chornice - Dzbel podíl místní frekvence z celkového počtu?

V úseku Chornice - Dzbel vede železnice souběžně se silnicí přirozeným koridorem Nectavského údolí. Za Dzbelem se silnice větví do tří různých směrů, zatímco železnice vede jen jedním směrem. Jak víš, kam frekvence pokračuje ze Dzbelu, resp. Konice? Jak víš, že frekvence z Nectavského údolí pokračuje dál souběžně se železnicí? Pokud toto nevíš, pokud frekvence nepokračuje souběžně s železniční tratí, pak je tvá konstrukce nepoužitelná.

Potenciál 200 lidí denně? To je 100 lidí každým směrem. To jsou dva autobusy. Případně dva motoráky řady 810. Koho by tedy vozily vlaky tebou navrhované v dvouhodinovém taktu, když je potenciál na dva páry 810 denně? A nebyly by levnější dva autobusy místo dvou vlaků, když beztak jedou v souběžné trase? A navíc mají víc zastávek.

A neměl bys propíchnout tu svoji "sociální bublinu" a konečně si uvědomit, že plánovat dopravní obslužnost jen na podkladě základních dat sčítání silniční dopravy je neskutečný nonsens?

Uvědom si ten paradox, kdyby se skutečně dopravní obslužnost plánovala na základě sčítání silniční dopravy - kupříkladu v 80. letech, kdy byl stupeň motorizace lidí oproti dnešku rapidně nižší, byly počty aut v Nectavském údolí logicky menší, než jsou dnes. Pokud by se tedy vycházelo z počtu automobilů při plánování počtu a kapacity vlaků, pak by tam jezdil tak jeden pár vlaků denně. Protože dle tvého uvažování kolik automobilů, taková poptávka po cestování, tedy při menším počtu aut, menší počet vlaků. Dává ti to smysl?
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Dluhonice__
Pondělí, 06. února 2017 - 17:42:53  
Neregistrovaný host
77.242.90.180
Doktore, kdyby byly v [zadnice] ryby, nemusely by býti rybníky. Já nemluvím o tom, jak by se plánovala doprava v 80. létech, kdyby ... dnes je 100 % regionální dopravy na silniční síti, tudíž podle zátěže silniční sítě můžu vcelku přesně sledovat celkové dopravní proudy v regionu, což dělám.

Jinak to že se silnice větví, zatímco dráha se nevětví (nebo se větví výrazně méně) je naprosto charakteristické pro všechny tratě, o nichž jsem psal. Ti lidé, kteří jedou jinam, patří k těm 90 %, kteří autem jezdí i tam, kde železnice funguje. Ano, nevím jmenovitě, který člověk přesně odkud, kam a kdy jede. Nepotřebuju to vědět, protože sleduju rozhodující přepravní proudy. Podruhé - Nepotřebuju to vědět, protože sleduju rozhodující přepravní proudy. Potřetí - Nepotřebuju to vědět, protože sleduju rozhodující přepravní proudy. Stačí?

Jinak Vaše uvažování, že 200 lidí denně jsou dva páry autobusů, je asi stejně přitažené za vlasy, jako uvažování, že třeba 3000 lidí na hlavní trati v rychlících jsou 1 500 v jednom směru, takže stačí 3 páry rychlíků - jeden ráno, druhý v poledne, třetí večer. Každý 500 lidí, a je pohoda, třeba Přerov - Brno nám bohatě stačí jednokolejka, ne? Ještě můžete zrušit všechny stanice a nechat jen jednu dvoukolejnou výhybnu uprostřed. Hlavně že toto není nonsens.

Jinak nehodlám opakovat nekonečnou diskusi z doby cca před měsícem. Pokud máte pocit, že dopravním stavbám a provozu na nich rozumíte, měl jste si to vystudovat a teď jste mohl širokému publiku ukázat své schopnosti v praxi. Takto jen "školíte" všechny kolem, včetně těch, kteří zrovna od Vás školení nepotřebují ani nepožadují.
Pondělí, 06. února 2017 - 19:35:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4200
Registrován: 12-2004
Pro ty, co na to nemají nervy, prosím nečíst a přeskočit....

Dluhonice: Já vám nehodlám brát právo hodnotit to nebo ono. Právě naopak bych se rád dostal k tomu, podle čeho soudíte, to co soudíte...
Takže mě zajímá, proč je zde nastavený systém založený na přepravě autobusem v principu špatný a proč jej nelze brát jako užitečný, když zde oproti nějakýmu roku cca 2000 počet přepravených osob spíš vzrostl a ne naopak.(??) Jak můžete označirt momentálně nastavený systém za špatný, aniž by jste si o něm udělal přehled?

Dále si myslím, že právě odezva cestujících, co se skutečného využívání týká, dává odpověď, jestli je systém špatný, nebo není.To se ale už po mnohokráte dostáváme zpět k tomu, že toto vyhodnotit nemůžete, protože jsou to podle vás "detaily", o které se nemíníte zajímat.

Ať jsme trochu konkrétnější: V čem je výhodné jet např. "návozem"(byť zrovna jako součást dále jedoucí linky)do Chornice na nádr, tam přestoupit na vlak a jet třeba do Jevíčka a šlapat pěšky do města popř. čekat na další bus přestup, když momen. varianta nabízí přímé sppojení? To samé platí třeba o Cetkovicích při cestě do VO nebo zase do Jevíčka, o Světlé ani nemluvě.Takhle by se dalo pokračovat, ale jako příklad to stačí.

Co se týká směru do Dzbelu, tam by muselo jet kolik spojů denně, aby tam jelo těch 200 lidí za den? To zachrání spoje dopoledne a večer??

Z Chornice do MT se v GVD 2006/2007 dalo dostat ráno v kladiva 4:40,6:26,8:19..10:19...
Dnes jde jet 5:01,6:01,7:01,7:20,7:56,9:27...
Kolik spojů by ještě mělo dopoledne jet, aby se začlo vlakem konečně jezdit??
A čím si konkrétně polepší dojíždějící cestující z Chornice bez režijky, když bude mít jako jedinou možnost jet "páteřním" vlakem???

Nechci dávat ekonomiku provozu na první místo,ale:Jak to bude finančně vycházet, bus návozy a new vlakové spoje?
(Jen po milionté připomínám, že KU v Pardubicích za každý opětovný spoj na lokálkách zrušil většinou hned několik busových, ani se tím netajil...)

Řadu 810 zde považujete za solidní vozidlo i do budoucnosti, nebo by jste počítal s něčím novým a čím?
Dluhonice__
Pondělí, 06. února 2017 - 20:06:43  
Neregistrovaný host
77.242.90.180
Zzz:

Stručně -

1. Neuvádíte naprosto žádná konkrétní fakta, o kolik procent a kde narostl počet cestujících.

2. Přehled jsem si udělal osobně, což jsem uvedl několikrát. Systém založený na autobusech považuju za špatný nejenom já, ale i zástupci místních samospráv a obyvatel, s nimiž jsem mluvil. Opět uvádím stále dokola.

3. Nikde jsem neřekl, že ve směrech, kde má smysl autobusové spojení, by nemohlo zůstat, např. proložené s vlakem. To je ten případ, na který se ptáte (Chornice - Jevíčko). Ovšem vždy jako doplněk k nějaké páteřní dopravě, tj. podle mně vlaku. Ten má spojit rozhodující centra - Moravskotřebovsko, Boskovicko a Prostějovsko. Momentální systém má podle mně (a zdaleka nejenom mně) spoustu různých doplňkových linek, které vymetají kdejakou díru, ale ani jednu, která by komfortem, kapacitou nebo rychlostí šla označit za kvalitní páteřní dopravu. Sice všude jezdí něco nějak, ale nikde to nejezdí tak, aby zde vznikl skutečně konkurenceschopný systém k IAD.

4. Finančně by to vycházelo tak, jak to vycházelo, když to ještě fungovalo. A pokud by se systém modernizoval, přitáhl by cestující a ti by platili jízdné, tak by to mohlo vycházet třeba lépe než současná, "rozpočtově odpovědná" verze. Ono totiž každá ekonomická bilance počítá nejen s výdaji, ale i s příjmy, a ty příjmy jsou jak přímé (jízdné), tak i nepřímé (např. posílení turistického ruchu - velké množství lidí jede "někam vlakem" na výlet, tudíž tam kam nejede vlak prostě nepojedou). Chce to ekonomický model, ne šotoušský výstřel od boku, že vlak jezdí za 100 Kč/km, autobus za 20 Kč/km. Ostatně i tato bublina praskla a jak se ukázalo, vlak jezdí prakticky za srovnatelné ceny jako autobusy (což se dlouhodobě ví, jen to byl donedávna problém doložit).

5. Po milionprvé říkám, že nevím, jaké autobusové spoje PU kraj zrušil. Jestli to byly takové spoje, které vidím denně v Přerově, tj. vozící 1 - 2 cestující, ve špičce občas i 4, tak jsou to spoje, které stejně v dohledné době někdo zruší, a to i tehdy, pokud by nikdy na Chornicku žádný vlak nejezdil.

A opět a stále dokola se budu podivovat tomu, že ve statistikách výkon regionální autobusové dopravy setrvale klesá, řidičů autobusů ubývá, mobilita [auto] neustále roste, a to i tak, že řidičák má už i ta fiktivní babička, pro kterou tam stále ten autobus jezdí. Systém pomalých autobusů na okresních silnicích do každé dědiny je prostě dlouhodobě neudržitelný. To je fakt, na němž nic nezmění ani likvidace regionální železnice na Chornicku a přesun jisté části lidí, kteří nemají jinou možnost, do této živořící "plošné" autobusové dopravy.
StarMaster
Pondělí, 06. února 2017 - 20:25:42  
Neregistrovaný host
89.176.82.228
Chce to doplnit nové zastávky a hned to zvýší obsazenost vlaků. Prostor ke zkrácení docházky na vlak a od vlaku je. Stěžejní je doplnit zastávku blíže ke středu obce ve Velkých Opatovicích i Moravské Třebové, dále několik zastávek dodělat či posunout.

měl jste si to vystudovat a teď jste mohl širokému publiku ukázat své schopnosti v praxi. Takto jen "školíte" všechny kolem, včetně těch, kteří zrovna od Vás školení nepotřebují ani nepožadují
Klasika. Mimo sociální bublinu lidí, snažících se vědět o železnici možné i nemožné, tyhle názory vůbec nepanují. Lidi železnice buď vůbec nezajímá, nebo jsou přesvědčeni, že není souvislost mezi ní a penězma na jiné státní služby, protože kdyby se tolik nekradlo, bylo by na všechno (ostatně jen z těch 10 studií na odsun nádraží v Brně či rychlodráhu v Praze, které nepřinesly nic než kšefty pro spřátelené firmy, by se dalo posilnění spojů přes Chornici hradit dalších 20 let... a to nemluvě o těch 100milionech, co SŽDC jenom tak vyhodí za možnost realizovat dráž dostavbu 4. koridoru v Praze). A autobusová pohádka o 3x tolika busech do všech směrů, co zajedou na náměstí a budou straaašně atraktivní (že jich po 20 letech od zrušení vlaku jezdí z Bochova do Toužimi, Žlutic, Chýše, Podbořan, Rakovníka atd. fakt hodně a o víkendech co jich je), funguje už akorát v hlavách šotoušů, kteří žijí v představě, že když se budou udržovat a podorovat lokálky, zaniknou hlavní tratě (ono to přece strašně souvisí [biggrin]). V reálu železnice vadí jen pár zarytým autíčkářům, pak rušitelům všeho dotovaného = Svobodným (často prolnuti se skupinou autíčkářů) a potom šotoušům, co si myslí, že vedlejší tratě slouží jen jako rezerva odkud brát peníze na přidání spojů na hlavních (protože jiný zdroj peněz stát nemá... sice dokáže dát stovky milionů do důchodů a zdravotnictví, ale u železnice je milion sem, milion tam naprosto mimo realitu státního rozpočtu). Sociální bublina, nic víc. Čím víc tu mezi sebou tito lidé debatují (což je fakt náhoda, vůbec to nemá širší souvislost, proč se potkávají zrovna tady [proud]), tím víc se ve své pravdě navzájem utvrzují a ztrácí kontakt s realitou.

Potenciál 200 lidí denně? To je 100 lidí každým směrem. To jsou dva autobusy. Případně dva motoráky řady 810. Koho by tedy vozily vlaky tebou navrhované v dvouhodinovém taktu, když je potenciál na dva páry 810 denně?
A co uděláte s třetinou lokálek v republice, co mají stejná čísla? Z té budete mít depresi, stejně jako ji máte z existence vlaků přes Chornici? [proud]

Ono těch 100 lidí jezdí jen ve 2 časy denně?

4. Oproti Ramzové, Koutům minimální turistický potenciál.
Vy jste tam asi nikdy nebyl... Nectavské údolí, oblast kolem Ptení... [happy] Že nejede žádný vlak v čase použitelném pro turisty, neznamená, že tam nechtějí. Vstávat na jednodenní výlet v 5 a vracet se v 16 je atraktivní jak bobek. Z Pardubic či Olomouce se se současnou nabídkou spojů nedá do oblasti kloudně dostat. A z Prahy či Brna už vůbec ne. Jízdní doba by kloudná ještě byla, ale čas odjezdu/návratu nikoli.
StarMaster
Pondělí, 06. února 2017 - 20:34:09  
Neregistrovaný host
89.176.82.228
Mimochodem, co jsme použili pojem sociální bublina, tak ho naši oponenti začali velmi rádi používat také... samozřejmě překrouceně, ale je vidět, že jsme trefili hřebíček na hlavičku, když se to tak chytlo. [happy]
Pondělí, 06. února 2017 - 20:59:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4202
Registrován: 12-2004
Dluhonice:11 prosince 13:43 jste napsal mimo jiné toto, nemám teď čas hledat další:
77.242.90.180
Zzz:
"Na to co píšete se prakticky nedá odpovědět. Odkazujete na jakési jízdní řády autobusů, o nichž tvrdíte, že s nimi snad možná někdo jezdí. Já jsem nikdy takový autobus neviděl a nikdy s ním nepojedu, takže nevím, jestli s ním někdo jezdí nebo ne."


"Jinak Vaše dedukce o tom, jak by vlakem nikdo nejezdil, i kdyby jezdil kvalitně a pravidelně, jsou naprosto mimo mísu, protože moderní a navazující železniční doprava vlastně nikdy v regionu nebyla, takže nelze spekulovat, kolik lidí by ji využívalo. Osobně mi tento způsob uvažování velmi připomíná stavby prvních cyklostezek."

KONEC UKÁZKY.




Jinak ty počty beru ze své dlouholeté a často opakované zkušenosti s dopravou v této oblasti.Ale dokonce i z toho, co říkali místní a to i železničáři... Vy máte čísla, že to není pravda?
Jen tak mimochodem: Např. nedávno se samosprávám podařilo získat ranní víkenďák do Boskovic a předtím zrychlení a zahuštění 251, když se bavíme o vedení obcí. A to na základě požadavku občanů, dá se to lehce zjistit, jestli je to pravda...

Jinak by mě zajímal, jak by konkrétně ten doplněk Chornice - Jevíčko vypadal, zcela vážně a znovu v čem by to pro místní bylo lepší.

To, že by se platilo za vlak stejně jako za bus, se nějak žádnému KU nedaří,ani po případném odečtení poplatku za DC a přidání platu řidičům.


V Přerově jsem byl za poslední dva měsíce asi 8x, vždy na vlakáču i autobusáku. Většina bus spojů odjížděla s mnohem větším počtem lidí a to ještě berou třeba po cestě, takže pozor na lhaní.
Pokud znáte "zbytečný spoj z Přerova na zrušení",( nějaký se třeba najde), můžete to nahlásit na patřičných místech. Souvislost s dopravou na Jevíčsku to ale příliš nemá.

A někde doprava v busech opravdu klesá, stejně jako u některých vlaků. Ty čísla u vlaků táhnou nahoru hlavně příměsta Prahy ,Brna apd.
Právě proto, by se neměla podle mě dělat regionální doprava tak , jak navrhujete!!, byť obrysově.
Vaše nápady, byť třeba dobře míněné, jsou podle mě pro dopravu na Jevíčsku likvidační s vyjímkou[auto][auto]
Přečtěte si znovu, co psal o busu z Boskovic nádražák.
Toho asi nebudete obviňovat z likvidace žel.dopravy.

(Příspěvek byl editován uživatelem zzz.)
Dluhonice__
Pondělí, 06. února 2017 - 22:12:51  
Neregistrovaný host
77.242.90.180
Zzz:
Ukázka v úvodu - uniká mi smysl její publikace. Dvě mé citace, každá z jiného příspěvku, k jinému druhu dopravy a vytržená z jiného kontextu. Uniká mi, co tím chtěl básník říci.

Počty berete ze své dlouholeté opakované zkušenosti - no to je fajn, já taky.

V čem by to pro místní bylo lepší (vlak) - třeba v tom, že místo autobusu občas někam by měli vlak pravidelně každou hodinu do České Třebové, Skalice nad Svitavou a po vybudování té slavné spojky třeba až do Brna (pokud mají po spojce jezdit vlaky přímo). Třeba v tom, že vlak má vyšší kapacitu, třeba v tom, že převáží i kola, a že by byl možný třeba každou druhou hodinu přestup v Chornicích na Prostějov. Nebo taky v tom, že mimo Jevíčka jsou tady i Jaroměřice, a nádraží je akorát mezi nimi. Ano, nepřekonatelných 1,5 km, přesně tolik to mám v Přerově na nádraží i já, jen jsem si neuvědomil, jaký že je to strašný problém (15 minut chůze).

Autobusy v Přerově - "pozor na lhaní" - tak od Vás to fakt sedí, šéfe [rofl]

Právě proto, že čísla táhne nahoru příměstská doprava velkých měst (A) a dálková doprava (B), by Chornickem měl jezdit páteřní železniční spoj s přímou vazbou na tyto 2 cíle: A - aglomerace (Olomouc, Brno) a B - dálkovou dopravu (Česká Třebová, Skalice nad Svitavou). To že se oháníte tím, že autobus vymete po cestě dalších 5 návsí, které vlak míjí, je sice fajn, nicméně zkuste si položit otázku i opačně, tj. jestli třeba pro ty 4 lidi, co na těch návsích nastoupí či vystoupí, není dalších 20 lidí, kteří tím nejedou právě proto, že chtějí jet rychle a pohodlně, ne courákem, co stojí u každé vrby.

Respektive možná bude problém celé naší diskuse v tom, co vlastně chceme. Já tady mluvím o konkurenceschopném systému, založeném na páteřní železniční dopravě, a vy zase o návsích, spojení sousedních dědin a svozu babiček. Možná bude rozpor v tom, že jeden z nás chce veřejnou dopravu a druhý sociální službu. Ano, pokud vidíte smysl veřejné dopravy jako sociální službu, kdy babička špatně chodí, nevadí jí čekat dvě hodiny (protože je v důchodu), ale vadí jí ujít půl kilometru (protože špatně chodí), tak pro tyto případy je autobus vskutku ideální. V takovém případě ovšem nemluvíme o veřejné dopravě, ale senior taxi.
Pondělí, 06. února 2017 - 22:36:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13234
Registrován: 12-2007
V čem by to pro místní bylo lepší (vlak) - třeba v tom, že (...) po vybudování té slavné spojky třeba až do Brna (pokud mají po spojce jezdit vlaky přímo). Třeba v tom, že vlak má vyšší kapacitu
V případě vedení přímo do Brna by musel mít značně vysokou kapacitu, odpovídající nejsilnějšímu úseku (tzn. úseku těsně před Brnem). V praxi by to znamenalo několikavozovou klasickou soupravu.

Možná bude rozpor v tom, že jeden z nás chce veřejnou dopravu a druhý sociální službu. Ano, pokud vidíte smysl veřejné dopravy jako sociální službu, kdy babička špatně chodí, nevadí jí čekat dvě hodiny (protože je v důchodu), ale vadí jí ujít půl kilometru (protože špatně chodí), tak pro tyto případy je autobus vskutku ideální.
Dvouhodinový interval není fyzickou vlastnostní autobusové linky.

Naopak, kratší interval je snáze realizovatelný právě u autobusů než u vlaků, protože:
- neexistují překážky na straně infrastruktury (na mnoha jednokolejkách by 30min. interval vlaků ani nebyl tzv. vyjezditelný)
- zde je paradoxně výhodou nižší kapacita vozidla (autobusu) = pro přepravu daného počtu osob musí jet více spojů než v případě kapacitnějšího druhu přepravy (vlaku)

P. S. V některých případech je vzdálenost nádraží od zástavby bohužel o poznání vyšší než 500 metrů.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Pondělí, 06. února 2017 - 23:00:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3860
Registrován: 4-2003
Dluhonice__:
"Já nemluvím o tom, jak by se plánovala doprava v 80. létech"
A proč se v 80. letech neplánovala dopravní obslužnost dle sčítání automobilové dopravy? Dle čeho se tedy plánovala dopravní obslužnost v 80. letech? A proč se dnes dopravní obslužnost plánuje dle sčítání automobilové dopravy a ne dle toho, co v 80. letech? A ty vážně věříš tomu, že data ze sčítání automobilové dopravy jsou těmi jedinými daty, dle kterých se plánuje dopravní obslužnost? To ses někde učil? A 100 % regionální dopravy určitě není na silniční síti. Pokud by bylo, nesměla by existovat osobní doprava na regionálních železničních tratích, která ovšem existuje. A když jistý podíl tvoří železniční doprava, pak těžko může být 100 % na silnici.
Dluhonice__:
"Nepotřebuju to vědět, protože sleduju rozhodující přepravní proudy. Podruhé - Nepotřebuju to vědět, protože sleduju rozhodující přepravní proudy. Potřetí - Nepotřebuju to vědět, protože sleduju rozhodující přepravní proudy. Stačí?"
Nestačí. Já prostě stále nevím, jak poznáš, kterým směrem z Nectavského údolí, kdy se na sčítání odtud neustále odvoláváš, pokračuje ten rozhodující přepravní proud a jak je silný. Silnice Nectavským údolím je hlavní a de facto jediná spojnice Chornicka a Konicka, kdy se pak na Konicku silnice větví do tří směrů - na Litovelsko, Olomoucko a Prostějovsko. Kterým z těchto tří základních směrů pokračuje rozhodující přepravní proud z Chornicka a jak je silný? Železnice vede do Prostějova. Vede tam i ten rozhodující přepravní proud? Pokud vede jiným směrem, pak nemá cenu se bavit o železniční dopravě, neboť vlak autu ve směru na Olomoucko a Litovelsko nemůže konkurovat.
Dluhonice__:
"Jinak Vaše uvažování, že 200 lidí denně jsou dva páry autobusů, je asi stejně přitažené za vlasy, ..."
Ano, 200 lidí jsou skutečně kapacitně dva páry autobusů, případně dva páry 810. Je samozřejmé, že tento počet bude rozptýlen během dne, byť nerovnoměrně. Při prezentovaném dvouhodinovém taktu to dělá 8 párů spojů denně, pokud bude spojení v intervalu 5 - 19 hodin. Tedy v průměru 12,5 cestujícího na spoj. Když vezmeme v potaz, že Nectavským údolím vede silnice souběžně se železnicí, co bude pro přepravu takového množství cestujících výhodnější? Vlak, nebo autobus? Na kolika místech po cestě zastaví vlak a na kolika autobus?
Dluhonice__:
"Systém založený na autobusech považuju za špatný nejenom já,..."
Opakovaně jsi deklaroval, že o autobusech nic nevíš a vůbec tě nezajímají. Pak mi ovšem objasni, na základě čeho si dovoluješ hodnotit autobusy jako špatné, když o nich nic nevíš? Jako bys o hrušce tvrdil, že není chutná, aniž bys ji kdy měl v ústech.
Dluhonice__:
"vozící 1 - 2 cestující, ve špičce občas i 4, tak jsou to spoje, které stejně v dohledné době někdo zruší"
Když jsou dle tebe takto (ne)vytížené autobusové spoje ke zrušení, proč by nemohly být zrušeny i stejně (ne)vytížené vlaky? Pochop ten rozpor - na jednu stranu je pro tebe autobus se čtyřmi cestujícími na odstřel, ale na druhé straně usiluješ o zavedení vlaků o stejné obsazenosti.

--- --- --- ---
StarMaster:
"Chce to doplnit nové zastávky a hned to zvýší obsazenost vlaků. Prostor ke zkrácení docházky na vlak a od vlaku je. Stěžejní je doplnit zastávku blíže ke středu obce ve Velkých Opatovicích i Moravské Třebové, dále několik zastávek dodělat či posunout."
Hele, domluvte si s Dluhonicemi jednotnou linii. Tohle je totiž naprostý protiklad Dluhonicových představ o železnici.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Úterý, 07. února 2017 - 11:30:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4203
Registrován: 12-2004
Dluhonice. První ukázka se týká vašeho nepřehledu dopravy v okolí Jevíčka.
Druhá kvůli minulosti, jednou píšete, že dříve doprava dobře fungovala, tady to vyznělo poněkud jinak.
Každopádně vzhledem k tomu všemu co se před koncem roku napsalo, bych v žádném případě neřekl, že jde o vytržení z kontextu.

Co se busů v Přerově týká, každý kdo se tam dostane, si může udělat obrázek sám, kdo je blíže skutečnosti.

Vaši narážku na moje lhaní nechápu, můžete konkretizovat, v čem jsem tady lhal?

Co se příměstské dopravy týká, tak zdejší oblast je podle mě vhodná právě na busové napájení hlavních tratí + MT - ČT.
Tratě jako je Bos - MT rozhodně nesplňují ani omylem to, co se děje poslední roky třeba na Frenštát - FM - Ostrava, Benešov - Strančice - Praha nebo Blansko - Brno atd. atd.
Něco jiného by to bylo, kdyby šlo např. o dříve ode mne zmiňovanou VK -Vsetín, kde lze většinu busů opravdu nahradit vlakem, který může tvořit páteř jednoznačněj než dnes.Nebo podobnou "nehlavní" trať.

To se ale kolem Chornice ROZUMNÝM A PŘÍNOSNÝM ZPŮSOBEM nepodaří.
Chodit 1,5 nebo přes 2 na vlak nevadí jen důchodcům, dnes už není rok 1920.

Jinak linky Jevíčko - Svitavy a Jevíčko - Skalice, nebo i VO přes Borotín do Boskovic formu mají,hlavně v JMK. I když Duškovo vedení mělo tendenci spíš k návratu notů na buben, co se severu týká.Oproti stavu před např.15 lety jednoznačně zlepšení.

(Příspěvek byl editován uživatelem zzz.)
Dluhonice__
Úterý, 07. února 2017 - 12:25:39  
Neregistrovaný host
77.242.90.180
Doktor:
100 % regionální dopravy NA CHORNICKU je na silniční síti (jinde naštěstí méně - podle toho, nakolik se tam povedlo zlikvidovat železnici). Jinak data o mobilitě se dají získat celou řadou metod. Pokud máte peníze, můžete použít třeba toto. S ohledem na to, že nejsem statistik, ani vědecký pracovník, stačí mi data méně přesná, zato okamžitě veřejně dostupná, tj. sčítání ŘSD. Samozřejmě jejich použití má okrajové podmínky, a to souběh dvou srovnatelných tras. Jistě bych tak neposuzoval třeba úsek Litomyšl - Vysoké Mýto, kde silnice je páteřní dálková trasa a dráha lokálka. Nebo Hoštejn - Zábřeh, kde je to přesně naopak. Úsek Dzbel - Chornice je souběhem regionální silnice a regionální dráhy, vymezený společnou trasou v jednom údolí, takže srovnání má smysl. A jak už jsem konstatoval po stopadesáté, samozřejmě je nepřesné a samozřejmě zahrnuje i řadu případů, kdy lidé pojedou autem, i kdyby tam jezdil vlak jakkoliv dobře. A samozřejmě za jakýmkoliv posuzovaným úsekem je možnost pokračovat do 150 různých směrů. Pokud by měl být toto důvod, proč posouzení nedělat, tak by nesměla existovat žádná statistická data, protože každá statistika pracuje s nepřesností. Ale to byste měl vědět, Doktore, snad jste nebyl za školou kouřit...

Jak se větví za Konicí přepravní proudy ze sčítání ŘSD hravě vyčtete. A že se z Konice dá dojet vlakem do Olomouce jsme si už taky řekli. Za předpokladu jistého (avšak nikoliv dramatického) prodloužení trasy, což by v případě úpravy železnice do použitelnějšího stavu dělalo cca 15 minut rozdíl (podle toho, kam konkrétně do Olomouce jedete).

Vlak v Nectavském údolí zastavuje všude kde je potřeba, autobus tam nenabízí žádnou obsluhu navíc. 12,5 cestujícího na spoj se Vám zdá málo, ale srovnejte s těmi dvěma cestujícími, kterými se tady stále operuje, že jezdí vlakem, nebo těmi dvěma, kteří tam budou jezdit, pokud tam bude vedený pouze autobus. Mj. těch 200 denně (10 % z IAD) je myšleno jako standard pro tratě, kde se jezdí 50 Km/h šukafonem / Regionovou. Jak je zřejmé, tak je tady jakýsi nemalý potenciál růstu při zrychlení, kvalitnějších vozidlech atd..

Na základě čeho dovozuju o autobusech, že jsou špatné - nejsou špatné, jsou cestujícími nejméně oblíbené, nepohodlné, pomalé, bez WC, s velmi omezenou možností přepravy zavazadel, s nemožností pracovat třeba na PC, dětem se tam dost často dělá špatně (bohaté vzpomínky na autobusové školní výlety a četné pauzy na vyprázdnění žaludku - naštěstí já jsem ten problém neměl). Jako doplňková doprava zejména na kratší vzdálenosti OK, jako páteřní a dálkové spoje je autobus OMYL.

Autobus i vlak se čtyřmi cestujícími je na odstřel. Problém je v tom, že těch cestujících tam kdysi bylo ve vlaku 30 a je řada možností, jak je postupně získat zpět (i když je vždy otázkou, jestli se to povede). 4 cestující tam zůstali, když byl vlak nahrazený autobusem, a z toho logicky plyne, že 30 lidí se prostě do autobusu nevrátí (nemají důvod). Podrobně viz předchozí odstavec.

"Je to naprostý protiklad Dluhonicových představ o železnici" - Ale není, Doktore. To že v Jevíčku není problém dojít 1,5 km na nádraží, pokud by tam byla zajištěna kvalitní přístupová cesta, není vůbec nijak v rozporu s tím, že jinde může být ještě lepším řešením posun zastávek blíže k zástavbě. Jen zrovna v Jevíčku to s ohledem na trasování dráhy nelze, proto je tam výhodné zvolit jiné řešení. Opět jste celý šťastný našel "rozpor", který neexistuje.
Jva
Úterý, 07. února 2017 - 13:04:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3873
Registrován: 6-2002
Co to je "kvalitní přítupová cesta"? Za kolik? Pokud budu počítat celkem běžnou cenu 1mil/km (o handrkování se s pozemky nemluvě), pak za tu cenu zadotuji nějakých 40000vkm autobusu (a než je projezdím, stezka bude chtít opravu).
Doba je jiná, vesnice už není "soběstačná", malý obhůdek či "Jednota" s (na dnešní dobu) omezenou nabídkou stejně nutí jezdit 90% lidí za nákupy jinam, s týdenním nákupem na vlak nepůjdou a když už to auto mají, pak nepůjdou ani jindy. Ono 1,5km je ostrou chůzí nějakých 12 minut (v ideálních podmínkách a zdraví), to jsou po-pá 2 hodiny, za rok více než 4 dny strávené činností, která (za daných podmínek) nemá smysl.
Cynik - tak říká optimista realistovi...
Úterý, 07. února 2017 - 13:08:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12949
Registrován: 5-2002
Dluh: Člověk se v civilním povolání prezentuje pod svým jménem a s plnou zodpovědností (i finanční) za to, co dělá.
Kdybys při spatření nicku "Hajnej" neviděl rudě, tak by sis možná všiml, že pod tím nickem je funkční e-mail na konkrétní osobu - na rozdíl od anonyma, schovávajícího se za obec ležící kdesi u Bečvy...

Soudě podle toho, že zvládají zásobovat tuto diskusi od rána do večera svým moudrem, tak o jejich služby není zřejmě v tom reálném světě příliš zájem.
Místo souzení (z čeho? z kávové sedliny? nebo snad ze stěru z blatníků celoročně používaného kola?) se na zájem o mé služby zkus poptat třeba fírů z Ešusů.
A na revanš se na zájem o Tvé služby můžu zeptat kde, statečný anonyme...?
Dluhonice__
Úterý, 07. února 2017 - 13:22:06  
Neregistrovaný host
77.242.90.180
Zzz:
Vámi šťastně vyhledaný "rozpor" byl minimálně jednou jasně vysvětlen, takže jistě nebudeme více cyklovat už tak zacyklenou diskusi. Kdo má zájem, nechť si to najde v archivu.

narážka na lhaní - no, co se týká překrucování, vytrhávání z kontextu a jiných podobných praktik, tak opět viz archiv, myslím že materiálu najdete víc než dost.

Nevím proč trať Boskovice - MT ani omylem nesplňuje to, co jiné výše uvedené. Samozřejmě oproti tratím typu Blansko - Brno je tady výrazně méně lidí, ovšem taky by tady mohlo jezdit méně vlaků a s nižší kapacitou. Mimo jiné zejména v dnešní době nedostatku pracovních míst nastává jakési "vysávání" zaměstnanců z okrajů regionu do centra regionu (z Boskovicka do Brna, nebo z Konicka na Prostějovsko a Olomoucko). Vlivem toho je téměř nulová nezaměstnanost třeba na Konicku (asi i Boskovicku, ale tam se pohybuju výrazně méně, čili nechci kecat) a v důsledku toho narůstá možnost dojížďky třeba z Chornicka na Konicko nebo Boskovicko. Jinými slovy za prací se jezdí mnohdy i tam, kde by to málokdo předpokládal, a tím vzniká potřeba příměstské dopravy třeba i v tomto regionu. A příměstské doprava je to, co dává těmto tratím smysl.

Chodit na vlak 1,5 nebo 2 km lidé možná chodit budou, ale každopádně nemusí. Lidé na venkově jsou jak známo mobilní a většinou mají auta nebo kola. 2 nebo i 4 km na nádraží si zcela bez problémů dojede i důchodce, který by se do města bál autem, nebo někdo, kdo má hluboko do kapsy a dojíždění 50 km denně autem by finančně neutáhl, ale těch pár kilometrů na nádraží starou škodovkou ho nijak zvlášť nezatěžuje. Zkuste se jednou rozhlédnout na venkovských nádražích, kolik je tam zaparkovaných různých starších aut a kol. Myslím tím samozřejmě nádraží, odkud jezdí pravidelně vlaky, tj. určitě ne Jevíčko nebo Městečko Trnávka.
Dluhonice__
Úterý, 07. února 2017 - 13:46:11  
Neregistrovaný host
77.242.90.180
Jva:
Když zaplatíte 40 000 vkm autobusu, tak poté co tam projedou budete potřebovat opravit i tu silnici. Podrobnosti třeba tady. Cenu za stavbu nějakých chodníků nebo cyklostezek nemusíte řešit, oproti nákladům na ostatní dopravní infrastrukturu (zejména silniční) je to zanedbatelný zlomek.

Jinak projít se 1,5 km každý den celkem smysl má, což jako zkušený pozorovatel Olomouckých tramvají jistě víte podle toho, že největším nepřítelem Olomoucké MHD je hezké počasí. Mimo jiné konkrétně z nádraží v Ol. na náměstí je to skoro o kilometr dále než v Jevíčku, kde je to údajně pěšky nepřekonatelný problém. Asi jsou na velké Hané řádově zdatnější chodci než na malé Hané, jinak si to neumím vysvětlit.

Hajnej:
Nemějte obavy, rudě nevidím. Jinak nemám instalovaný Outlook, takže Vaše adresa se mi nezobrazí, s čímž nemám problém, protože Vám stejně nehodlám psát. Co se týká mé "anonymity", tak tady byla mnohokrát odhalena, nakonec mnou samým, když zde uvádím odkazy na své články na Dopravním webu (naposledy o pár řádek výše).

Fírů z ešusů se ptát jistě nebudu, tady mj. žádné ešusy nejezdí. Na moje služby se můžete informovat v řadě obcí a měst na střední Moravě. Opět odkazuju na archiv, kde jsem celkem dost svých staveb konkrétně jmenoval.
Úterý, 07. února 2017 - 13:53:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3019
Registrován: 5-2004
Tak lidi budou jezdit celoročně na vlak i na kole, ale
1) ten vlak musí za něco stát - aby cesta dveře-dveře byla srovnatelně rychlá jako totéž autem
2) těch lidí musí jezdit dost na to, aby se vyplatilo udržovat celoročně sjízdnou cyklostezku
Tohle by mohlo fungovat u hypotetických přímých vlaků Jevíčko+Jaroměřice-Brno po Boskovické spojce, ale znamenalo by to nechutné investice**, které jsou těžko odůvodnitelné, když tam lidi vlak opouštěli i tehdy, když byla železniční nabídka větší.

** tedy:
  • drát
  • optimalizace zastávek (přesunout k zástavbě tam, kde jdou koleje blízko, zbytek zrušit)
  • zrychlení tratě tak, aby dobře vycházely obraty (aby tam soupravy hodinu nečumákovaly, závisí i na podobě boskovické spojky)
  • novou výhybnu pro křižování bez zdržování (možná, podle toho, kam by mělo optimálně vycházet)
  • zázemí pro obraty v J+J místo toho, co chce aktuálně JMK v Boskovicích (OK, tohle zatím můžete brát jako nulu, protože stavět se to pravděpodobně bude tak jako tak)
  • P+R a B+R parkování na nádraží
  • cyklostezka Jevíčko-Jaroměřice

Spočítejte si sami, nakolik můžete za podobné peníze zahustit autobusy v následujících 100 letech, které tam budou muset jezdit tak jako tak, má-li tamní VHD fungovat...

(Příspěvek byl editován uživatelem David_Jaša.)
Úterý, 07. února 2017 - 13:59:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13235
Registrován: 12-2007
Nevím proč trať Boskovice - MT ani omylem nesplňuje to, co jiné výše uvedené. Samozřejmě oproti tratím typu Blansko - Brno je tady výrazně méně lidí, ovšem taky by tady mohlo jezdit méně vlaků a s nižší kapacitou.
Ano, ale tím pádem ne přímo do Brna (jak jsem již psal zde; srov. s vašim předchozím návrhem).

Ještě k předchozímu:
Já tady mluvím o konkurenceschopném systému, založeném na páteřní železniční dopravě, a vy zase o návsích, spojení sousedních dědin a svozu babiček. Možná bude rozpor v tom, že jeden z nás chce veřejnou dopravu a druhý sociální službu.
Tato teze platí pouze tam, kde skutečně autobusem jezdí/jsou ochotni jezdit jen "ti, kteří musejí" (školáci, důchodci, osoby bez ŘP/bez auta), zato vlakem jsou ochotni jezdit ve větším počtu i pracující, resp. obecně lidé v produktivním věku.

Jinak projít se 1,5 km každý den celkem smysl má, což jako zkušený pozorovatel Olomouckých tramvají jistě víte podle toho, že největším nepřítelem Olomoucké MHD je hezké počasí.
Rozdílem je docházka uličním prostorem v rámci města (včetně toho, že v každé situaci - např. náhlé zhoršení počasí, spěch/únava cestující osoby - připadá do úvahy alternativa v podobě té MHD) oproti docházce mimoměstským prostorem.

Když zaplatíte 40 000 vkm autobusu, tak poté co tam projedou budete potřebovat opravit i tu silnici. Podrobnosti třeba tady.
Velmi zajímavý a z mého pohledu výstižný je zejména první komentář (shora) pod článkem.
P. S. Naštěstí se to takto nepočítá, stejně jako NAŠTĚSTÍ se obdobným způsobem nerozpočítávají náklady na údržbu/provoz tratí (či personální náklady na řízení DC - to by byla "raketa", kdyby se z poplatku za DC z Os-262 měly pokrýt mzdy výpravčích v Šebetově a Velkých Opatovicích, že) na železnici. Protože (nejen) regionální tratě by na to těžce dojely.
Úterý, 07. února 2017 - 16:41:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4204
Registrován: 12-2004
Dluhonice: Neřekl bych "šťastný", to se opakovalo několikrát, že jste o sobě psal jako o někom, kdo ví, jak to na Jevíčsku chodí a přitom často uznával, že nemáte přehled, jak se tu drtivá většina lidí ve veřejné dopravě přepravuje.
Možná jste automaticky čekal, že když ve vlaku jezdí jeden člověk, v busu jich bude taky velice málo a ono to nevyšlo, že. Což vám potvrdil např. i nádra žák, kterého těžko podezřívat ze snahy o likvidaci žel.dopravy...

O své lži jsem se tedy nedozvěděl a nepotřebuji číst znovu celou historii, páč se to opakuje a svoje i vaše názory jsen si celkem ujasnil.
Já vás nechtěl chytat za slovo, jen jsem pořád čekal, kdy napíšete něco. NĚCO, čím by jste dostal zajímavé počty lidí do vlaku, nezhoršil dopravní obslužnost v oblasti a nepřiměl přitom sednout plno lidí do auta, tak jak se dělo nebo děje v "dopravně zanedbaných oblastech". Stejně tak nezvýšil výrazně finanční náročnost(viz. další vaši oponenti), kterou by odskákala nějaká jiná část kraje.
Pokud jste v tzv. Svazu cestujících ve veřejné dopravě, očekával bych, že se zabýváte cestováním ve veřejné dopravě jako celku. U vás mi to přijde jako prosazování vlaku ne za každou cenu, ale naprosto za každou cenu, ani nemusí vlastně nikoho vozit...