Diskuse » Archiv 2017 » Železnice » Tratě na střední Moravě » Archiv diskuse Tratě na střední Moravě do 22. 01. 2017 předcházející | další

Archiv diskuse Tratě na střední Moravě do 22. 01. 2017

dolů
   autor příspěvek
Dluhonice
Pátek, 13. ledna 2017 - 11:30:52  
Neregistrovaný host
77.242.90.180
Doktor:
Na takový výlev se téměř nedá reagovat, ale pokusím se:

Ad. rychlíky - Byť se Doktor snaží "odkrývat stránky mého charakteru", tak mi jde jen o to, že množství míst, kam potřebuju pravidelně jezdit, strmě klesá se zvětšující se vzdáleností od bydliště. Obyvatel Olomouce či Přerova jezdí nepochybně řádově častěji na Mohelnicko, Zábřežsko či Šumpersko, než do Heřmanova Městce, kam vede lokálka z Přelouče. Do Heřmanova Městce bude jistě častěji jezdit obyvatel Pardubic, a ten zřejmě zase nebude využívat příliš často zastavování třeba v Mohelnici nebo v Lipníku. Z tohoto důvodu mi zastavování v Mohelnici a Zábřehu chybí, a zastavování v Přelouči mně pouze zdržuje. Myslím že přes konspirační konstrukce páně Doktora je to zcela racionální vysvětlení. LEO Expres mi z řady důvodů nevyhovuje - ať už povinnými rezervacemi, nebo tím, že bývá díky nízké kapacitě prostě občas vyprodaný, nebo nabízí posledních pár míst za přemrštěnou cenu. Kolo mám jistě potřebu tahat vlakem, jezdím na něm v létě z Mohelnice zpět do Přerova (dle trasy 80 - 90 Km).
Pátek, 13. ledna 2017 - 12:41:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 182
Registrován: 12-2007
Ad vlakotramvaj: A ocenili by cestující i časovou ztrátu při přestupu na další přípojné vlaky na hlavním nádraží? Cesta ze zastávky Bělidla na Hlavní nádraží přes Autobusové nádraží trvá dle jízdního řádu 7 min, takže zde máme zcela nezpochybnitelné zpoždění oproti stávajícímu stavu. Za těch 7 minut no dobře dejme tomu po odečtení nutného času dojezdu vlaku k nástupišti 5 minut jsem z nástupiště na zastávce před nádražím skoro dvakrát a hlavně mám možnost okamžitého přestupu na další vlaky. Podle mě je vlakotramvaj v tobě navrhované podobě nesmysl na n-tou.

Ad. zdržení: Ty jsi se tady oháněl, že se ti cesta ze stejného nástupiště oproti stavu před rekonstrukcí prodloužila o 2 minuty, tak jsem myslel, že to máš exaktně změřený. Opět tvoje dojmy nepodložené fakty. A máš pravdu, opravdu tomu nevěřím, protože to není pravda. Ale tvrdit, že to jsou 2 minuty budeš určitě dál.[crazy]

Ad norma: Takže zase uhýbáš a své tvrzení nejsi schopen doložit. Zato machrovat s kulatým razítkem ti očividně jde. Nutno si uvědomit, že nejsi jediný v republice, kdo ho má. A nevšiml jsem si, že by ostatní měli nutkavou potřebu se s tím chlubit na káčku jako ty. Samotné razítko neznamená, že jsi spolkl moudrost světa, chtělo by to více pokory. A pokud vím, tvou odborností jsou silniční stavby nikoliv ty kolejové, byť to štempl nerozlišuje.

Ad posun nástupišť: Zkusil sis to někdy nakreslit? Asi ne že, jinak by ti zřejmě vyšlo, že by z 5. nástupiště zbylo tak 150m (obdobným způsobem by se zkrátilo i 4. nástupiště), kdyby jsi chtěl podobné šířky nástupišť jako v Pardubicích nebo Přerově. To by bylo pro provoz velmi přínosné. Opět jen střílíš od boku...[kiss]

(Příspěvek byl editován uživatelem Kosir.)
Pátek, 13. ledna 2017 - 13:41:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3814
Registrován: 4-2003
Dluhonice:
"Takže nástupiště pro potřebu regionálních vlaků rozhodně krátké není, ..."
Tak nejprve požaduješ nádraží, které funguje s časovou perspektivou do budoucna, a počítá s jakýmsi kapacitním růstem, zaštiťuješ se příkladem kapacitních nástupišť v Pardubicích a pak námitku stran nedostatečné délky nástupišť situovaných dle tvých představ odbudeš tím, že pro regionální vlaky stačí. Zdá se ti, že olomoucké nádraží je nádraží na nějaké regionální dráze? Tak kam bys tedy vecpal dostatečně široká a současně dostatečně dlouhá nástupiště?
Dluhonice:
"Cílem musí být spokojený cestující. Pokud je cílem splněná norma, nádraží v mizerných parametrech a naštvaní cestující, tak se stavba nepovedla, a nic na tom nezmění ani to, že Kosíř umí onu normu třeba i pozpátku."
Já jsem cestující a jsem s olomouckým nádražím spokojený. Je dostupné, čisté, bezdomovců prosté, s dostatečnou nabídkou služeb. Až na eskalátory mezi halou a podchodem mu nemám co výrazného vytknout.
Dluhonice:
"Z tohoto důvodu mi zastavování v Mohelnici a Zábřehu chybí, a zastavování v Přelouči mně pouze zdržuje. Myslím že přes konspirační konstrukce páně Doktora je to zcela racionální vysvětlení."
No, příliš racionální není. Jak tě při cestě vlakem na trase Přerov - (Olomouc - Mohelnice) - Zábřeh může zdržovat zastavování v Přelouči, když Přelouč leží mimo tuto trasu? Další věc - úplně stejně si může říct někdo v Kolíně nebo Chocni cestující do Přelouče, že jej zastavování v Mohelnici nebo Zábřehu pouze zdržuje. Pochop, že ten vlak jede trasu dlouhou x set kilometrů a je přirozené, že se frekvence v něm obměňuje. Někdo cestuje v rámci Středočeského kraje, jiný v rámci Pardubického, další v rámci Olomouckého. Někdo cestuje po celé trase. Zastavování v Přelouči proto není problém. Problém je nezastavování v Zábřehu a Mohelnici. Přístup "zrušili zastavování, kde JÁ chci vystupovat, ať zruší zastavování, kde JÁ nepotřebuji vystupovat" je ryze sobecký.
Dluhonice:
"LEO Expres mi z řady důvodů nevyhovuje"
A co když jiným vyhovuje? Svět se netočí jen kolem tebe a toho, co zrovna ty chceš a co tobě vyhovuje.
Dluhonice:
"Kolo mám jistě potřebu tahat vlakem, jezdím na něm v létě z Mohelnice zpět do Přerova (dle trasy 80 - 90 Km)."
A proč na něm nejezdíš i do té Mohelnice, když je to plnohodnotný dopravní prostředek?
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Pátek, 13. ledna 2017 - 14:32:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 183
Registrován: 12-2007
Doktor:
""Kolo mám jistě potřebu tahat vlakem, jezdím na něm v létě z Mohelnice zpět do Přerova (dle trasy 80 - 90 Km)."A proč na něm nejezdíš i do té Mohelnice, když je to plnohodnotný dopravní prostředek?"

A hlavně proč tam na něm jezdí jen v létě, když se dá kolo používat plnohodnotně celý rok? Nebo se stavby silnic, na které jezdíš dělat dozor, staví jen v létě?[proud]
Sorry, ale nedalo mi to si nešťouchnout, to se prostě nabízelo[wink]

(Příspěvek byl editován uživatelem Kosir.)
Pátek, 13. ledna 2017 - 14:33:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2830
Registrován: 8-2010
Já jsem teda s olomouckým nádražím taky celkem spokojen. Nástupiště by mohly být širší, ale jak jsem se zde dozvěděl tak by to stejně ani nešlo. Ty eskalátory do haly to byl asi jediný opravdu blbý nápad.

Jinak mě spíš štvou často nefunkční eskalátory na nástupiště nebo nefunkční eskalátory z podchodu směr Hodolany k [tramvaj]
Praha-Ruzyně, Olomouc
Pátek, 13. ledna 2017 - 14:41:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 184
Registrován: 12-2007
Honza7887: Ano souhlas, mně se úzká nástupiště taky moc nelíbí, ale jsem schopen vnímat realitu a okolnosti, které k tomuto řešení vedly.
Eskalátory jsou opravdu problém, myšlenka dobrá usnadnit imobilním přesun na nástupiště, ale na špatném místě.
Dluhonice
Pátek, 13. ledna 2017 - 16:35:33  
Neregistrovaný host
77.242.90.180
Kosir:
Ad. Vlakotramvaj - výrazně větší pohodlí pro cca 80 % cestujících končících v Olomouci by bylo vyváženo jistou časovou újmou pro zbylých 20 %, kteří v Olomoci přesaedají na jiný vlak. Ale jak stále a opakovaně píšu, je to námět. Protože spolu s Doktorem zřejmě soutěžíte o nějaký pohár v překrucování a manipulacích, tak jen dodávám (v předem marné snaze uvést věci na pravou míru), že jsem tento námět nevymyslel, pouze jsem konstatoval, že je jedna z možností, kterou by bylo dobré prověřit. Budete to asi muset přežít, že ten názor mám.

Ad. razítko - Netvrdím, že jsem spolknul všechnu moudrost světa, a netvrdím, že jsem jediný, kdo má kulaté razítko. Jen na to upozorňuju ty soudruhy, kteří se mnou jednají tak, jako bych nevěděl, co je technická norma. Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá, Kosíři.

Ad. Posun nástupišť - Nezkoušel jsem si jej nakreslit a nebudu to zkoušet. To měli udělat ti, kteří za to měli dobře zaplaceno. Varianty řešení měly být porovnané a měla být vybraná ta nejlepší. Tak to milý Kosíři děláme u silničních staveb, a na kvalitě jim to nic neubírá, právě naopak. To jen kluci z nádraží se nemusí s nikým bavit, protože snědli veškerou moudrost světa. A výsledek podle toho taky vypadá. A pokud by mělo ono rozšířené nástupiště 150 metrů, tak jako co? Jeden velký osobní vagon nebo díl jednotky má cca 25 metrů, třídílná jednotka nebo třívozový velký vlak by se k takovému nástupišti pohodlně vešel. Všechny vlaky na Krnov (včetně rychlíků) by se k takovému nástupišti taky pohodlně vešly, všechny vlaky na Uničov taky, a v případě potřeby nejspíš i všechny LEO Expresy a naprostá většina Slovenských Ex / Ic, které dnes mají do 5. vozů. Jinými slovy by se nestalo naprosto nic, protože i ke kratším nástupištím by se vešlo naprosto všechno, co tam dnes běžně jezdí.

Ad. Ježdění na kole:
Ano, kolo je plnohodnotný dopravní prostředek. Představte si, Kosíři, že okruh Moravičany - Loštice - Mohelnice město - Mohelnice nádraží jsem v prosinci absolvoval i na slabší vrstvě sněhu a při teplotě pod nulou. A cyklistů jsem, potkal překvapivě docela dost. A jinak těch 90 Km jezdím opravdu jen v létě a opravdu proto, že objíždím v rámci dozoru různé silniční stavby (kontrolní dny si nakumuluju do jednoho dne, abych se ostatní dny mohl věnovat práci). Pro člověka se sedavým zaměstnáním je taková zdravotní vyjížďka velmi přínosná - doporučuju.
Dluhonice
Pátek, 13. ledna 2017 - 17:02:33  
Neregistrovaný host
77.242.90.180
Doktor:
Ano, každý cestující je ryze sobecký, jako každý zákazník. Má svou poptávku, železnice mu dává nějakou nabídku přepravy, a ta nabídka se mu líbí, nebo nelíbí. Dokud jezdila "plíva" zastavující všude, tak se mi nabídka líbila. Do Mohelnice a Zábřehu jsem jel přímo a bez přesedání. Do Prahy jsem si přesedl většinou v Olomouci na Expres z Valach nebo od Ostravy, takže mně opravdu žádné zastavování v Přelouči netrápilo, neb jsem se mu mohl na 100 % vyhnout. Nová nabídka je pro mně taková, že tam kde potřebuju vlak projíždí, a tam kde nepotřebuju zastavuje, čemuž se nevyhnu, protože v Olomouci nemám na co přestoupit. Kvalita spojení reálně klesla opět o řád dolů, a to že tam jezdí rádoby moderní vagony bez oddílů mi prostě opět subjektivně nevyhovuje. Stejně tak mi nevyhovuje, že dříve Zlínský Expres a Šohaj měly jídelní vozy, dnes možnost návštěvy jídelního vozu a tím kulturního stravování během cesty v relaci Přerov - Praha klesla na nulu. Ano, i to mně velmi, velmi nevyhovuje. Z tohoto důvodu odmítám "splašené osobáky" používat a když už do Prahy jedu, tak si raději počkám v Olomouci na Žilinské vlaky, které pořád nabízí pro mně přijatelný komfort.

Ad. Co když jiným (LEO Expes) vyhovuje - No tak ať s ním proboha jezdí. Máte snad pocit, že to někomu zakazuju? Nebo je tak nepochopitelné, že jsem platící zákazník a tudíž si vybírám službu podle svých osobních preferencí? Kdokoliv jiný má samozřejmě tutéž možnost.

Netrpím šotoušskou nemocí, spočívající v přesvědčení, že se všem musí nařídit pro jejich blaho to, co je pro ně nejlepší, a oni to musí bezmezně respektovat. Takto musím být povinně nadšený z Olomouckého nádraží, protože je přeci nové, ale já nadšený nejsem, protože je špatně řešené. A taky musím být povinně nadšený ze splašených osobáků, které měly proti mé vůli zlepšit "komfort" spojení Přerov - Praha, ale ze zcela věcných (výše popsaných) důvodů znamenají spíš citelné zhoršení. Dluhonice coby zákazník si to dovolí konstatovat, a Kosíř s Doktorem se můžou zbláznit z toho, jak že může mít vůbec někdo tu drzost mít vlastní názor na ona geniální řešení? Inu to se občas v demokracii stává, že platící cestující a daňový poplatník v jedné osobě má svůj názor na to, co si platí. U našich silničních staveb bývá zvykem, že názor na ně uplatňuje každý, kdo jde zrovna kolem, a mnohdy to taky není příjemné, ale člověk pracující ve veřejném prostoru s tím prostě musí počítat.

Nádražácké myšlení zjevně tvrdě uvízlo v bolševických kolejích, nicméně svět kolem už víc než čtvrt století funguje trochu jinak (naštěstí).
Pátek, 13. ledna 2017 - 18:52:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4032
Registrován: 5-2002
Dluhonice:
" Varianty řešení měly být porovnané a měla být vybraná ta nejlepší. Tak to milý Kosíři děláme u silničních staveb, a na kvalitě jim to nic neubírá, právě naopak."

Tohle jsem musel vypíchnout [rofl] . Takže nejlepší varianta byla s nástupišti šířky 11 metrů, 5. nástupištěm délky 150 m někde u motorové remízy a nádraží komplet rozkopané někde o holického přejezdu po Bělidla. Investor by se z toho vyvrátil a na dotacích by ho vyhodili [andel] . Tohle si můžou dovolit leda architekti [bomba] .

Ke 150 metrovému nástupišti by nešlo štosovat vlaky za sebe, takže Hrubá Voda / Uničov by potřebovala ještě jedno a v případě nějaké mimořádnosti by jeho použití byl taky omezené. Takže zbývá jen lobovat za to, aby osobáky Přerov - Zábřeh byly opět průjezdné a Prostějov končil u 1A [talker].
Pátek, 13. ledna 2017 - 22:12:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 185
Registrován: 12-2007
Dluhonice:
Ad vlakotramvaj: nechme ji radši spát věčným spánkem, naštěstí má tento projekt v této podobě do realizace hodně daleko.

Ad razítko: Netvrdíš, ale vystupuješ tak. Ohánět se tu razítkem, aby jiný příjal tvé argumenty je více než úsměvné, no popravdě spíš zoufalé. No normy na dopravní stavby, do kterých se navážíš neznáš, ale hlavně, že jsi se pochlubil razítkem.

Ad posun nástupišť: viz Honza o. Aneb proč nemít nástupiště vhodné délky, když z nich můžu mít paskvil s délkou kolem 150m, která využitelnost nástupiště zcela limituje. Na to není potřeba dělat nějakou podrobně zpracovanou variantu, s tím tě investor rovnou vyrazí, společně s tím, že mu stavbu výrazným způsobem prodražíš - přesun THÚ, kompletní překopání hodolanského podchodu (zmařená investice), prodražení mostu přes Bystřičku atd. A i kdyby to nakrásno zaplatil, tak ten výsledek s tak krátkými nástupišti by za to prostě nestál.

Pohár o překrucování a manipulaci s klidným svědomím přenechávam tobě za nedoložené tvrzení o 2 minutovém zdržení nebo nutném zúžení výstupů z podchodu v závislosti na rychlosti v přilehlé koleji atp.

Dluhonice:
"Dluhonice coby zákazník si to dovolí konstatovat, a Kosíř s Doktorem se můžou zbláznit z toho, jak že může mít vůbec někdo tu drzost mít vlastní názor na ona geniální řešení?"
Buď bez obav, tvé výlevy mě nechávají klidným, tolik si zas nefandi. Nikdo tu netvrdí, že se jedná o geniální řešení (pak, kdo tu překrucuje a manipuluje že[biggrin]), v rámci chtěného a možného se jedná o realizovatelný funkční kompromis. Já se ti jen snažím racionálně vyvrátit tebou ničím nepodložené dojmy.
Dluhonice_
Sobota, 14. ledna 2017 - 00:09:38  
Neregistrovaný host
77.242.90.180
Honza O:
Takže pane kolego, copak jsem to psal v úterý 10. 1. ve 21:01?:

"Nevím jestli to bylo možné prostorově, ale Olomouc by potřebovala nástupiště nepochybně širší než dnes, a optimálně šířkově stejná jak v Pardubicích."


Takže zase manipulátorská klika jede naplno. Nikdy a nikde jsem nenapsal, že nástupiště musí být široká 11 metrů. Sdělení bylo, že kdyby to šlo, tak by měla být nástupiště rozšířena, a dejme tomu v ideálním případě až tak, jak mají Pardubice. Toto sdělení bylo náležitě překrouceno a následně v překroucené podobě mně bylo vcelku sprostě podsunuto, neb je potřeba mi vložit do úst něco, na základě čeho bude prokazována má nekompetentnost a neschopnost.

Investor se vyvrátí z čehokoliv, co by pro železnici znamenalo skutečný krok do 21. století. Šotouši si nestihli všimnout, že na silnici se staví dálnice na zelené louce, a na miliardy se nehledí. Na dráze se mastí nádraží z 19. století, a pokud by se náhodou měla zmatstit o něco lépe, než bylo dosud zvykem, tak nastává řev rozpočtově odpovědných oslů.

Shodnout se můžeme asi jenom na průjezdných osobácích na Přerov. Co se týká štosování osobáků za sebe, tak nerozumím podstatě sdělení. Pokud je málo místa, tak se s ním musí hospodařit, což může znamenat i to, že souprava nehnije u koleje hodinu před odjezdem, ale je odstavená třeba někde u depa a k peronu si dojede až s kratším časovým odstupem před odjezdem. Myslím že princip třeba v Praze či v Brně osvědčený, ovšem v Olomouci to nejde, "protože se to tak přeci nikdy nedělalo."
Dluhonice_
Sobota, 14. ledna 2017 - 00:21:05  
Neregistrovaný host
77.242.90.180
Kosir:

Ad. razítko - Milý Kosíři, pokud napíšu cokoliv, tak dle Vás blbec bez kvalifikace, který nic neví. Pokud řeknu, že mám kvalifikaci, tak začnete řvát jakou. Když Vám řeknu jakou, začnete ječet, že se chlubím razítkem. Stále si nepřipadáte jako idiot? Došly Vám argumenty, tak už jenom uboze útočíte na cokoliv, co řeknu i neřeknu.

Ad. krátké nástupiště - To je jedna z dalších fantastických věcí. Já jsem vyzýván, jak že jsem přišel na 2 minuty. Vy si tady vycucáte z prstu naprosto nesmyslné číslo 150 m, naprosto ničím jej nejste schopný doložit, ale okamžitě řvete, jak že je to málo a jak to nestačí. Realita je taková, že je to varianta, kterou nikdy nikdo kvalifikovaně neprověřil a nespočítal. Pomíjím další manipulace typu "že by se prodražil most přes Bystřičku" - ale Kosíři, nepřidávala se náhodou na ten most další kolej a neprodražil se více než dost už v současném paskvilu? O kolik více by se prodražil, kdyby se rozšířila nástupiště? Opět nevíte, jeh vedete hloupé kecy.

Nejlepší Váš závěr hrdiny, že vyvracíte moje "ničím nepodložené dojmy" - a čímpak? Zatím z Vaší strany zaznělo argumentů celkem 0, jen že jste úžasný borec, kterému je všechno na první pohled jasné. To mě tedy moc nepřesvědčilo, ale na SŽDC to nejspíš stačí.
Madusan
Sobota, 14. ledna 2017 - 06:57:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 273
Registrován: 2-2007
Pánové vidím, že jste se s Chornice přesunuli do Olomouce a jedete bomby dál [biggrin], no a Olomouc se mě jako Ostravaka začala tak trochu týkat (přestěhoval se mi tam syn za láskou po škole)tak nechám jednou auto doma, a zajedu za ním vlakem ať profotím Vaše obsáhlé téma osobně :-),ale co nás teda více trápí než šířka nástupiště je, že poslední přímý vlak z Ovy do OL jede paštikář v osm (ten s přestupem o půl deváté už to nezachrání)což je pro nějakou společenskou akci na nic, takže to je o přespání v Ostravě.Vzhledem k dalšímu velkému tématu "EXCELSIOR" asi po spojení okolo půlnoci na Čechy není poptávka....
Sobota, 14. ledna 2017 - 19:21:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4033
Registrován: 5-2002
Dluhonice: Pardon, že jsem to nenapsal přesně, ale přirovnání s Pardubicemi to bylo. Ale jak jsi přišel na to, že projektant nepředložil víc variant a SŽDC to neshodila ze stolu s tím, že se nestaví na zelené louce a je potřeba se maximálně napasovat na stávající stav?

Délka posunutého nástupiště - Stačí zhruba změřit na letecké mapě prostor, kde je údržba vozů, tak aby vyšlo plynulé napojeni zhlaví jako teď. Jaké číslo ti vyšlo, když .... metrů je nesmysl? Ne že někdo jiný napíšete, kolik to je [kladivo]

A štosování - "tornádo" zabere část směr Přerov a než odjede, tak se na zbytku otočí třeba "housenka". Vozit "tornádo" na obrat do depa je v kolizi se směry Uničov / Hrubá Voda, tak proč to ještě komplikovat. Co se týče Brna, tak každý druhý bohumínský rychlík se jezdí točit až do Prahy [masinka] .

(Příspěvek byl editován uživatelem Honza_o.)
Neděle, 15. ledna 2017 - 16:29:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12769
Registrován: 5-2002
Dluh: Myslím věci, které znamenají opravdu přínos pro cestující.
Já za takový přínos považuju rozdělení směrů Zábřeh-Přerov a Přerov-Zábřeh k různým nástupištím. Dřív, když se potkaly protijedoucí rychlíky u 2. nástupiště, to bylo teprv maso...
Dluhonice_
Neděle, 15. ledna 2017 - 18:43:55  
Neregistrovaný host
77.242.90.180
Madusan:
Ano, plný souhlas s tím, že nabídka večerních dálkových spojů na této páteřní trati je mimořádně špatná. Čistě technicky to ale patří do jiného vlákna než "Tratě na střední Moravě"

Honza o:
Jak jsem přišel na to, že nebylo předloženo více variant? No, jak už jsem napsal výše, v době zpracování projektu jsem měl informace z první ruky a následně jako člen krajské dopravní komise bych jistě také zaznamenal projednávání variant, pokud by byly investorem předloženy. A mám za to, že tento uzel je natolik důležitý a má natolik velký dopad jak na město Olomouc, tak i na Olomoucký kraj, že minimálně s nimi měly být varianty oficiálně probrány (ideálně i s možností veřejného projednání). To že se to nestalo nese mj. ten důsledek, že jak nádraží vypadá a jak funguje zjišťujeme (jako uživatelé) se všemi výhodami a nevýhodami teprve až je hotovo, čili s nulovou šancí cokoliv změnit.

Jaké mi vyšlo číslo - samozřejmě žádné. K tomu abych stanovil délku nástupišť v případě jejich rozšíření a posunu kolejí, tak bych musel nakreslit reálnou konfiguraci celého zhlaví se všemi návaznostmi. To je věc, která se nedá udělat "na papír od svačiny". Právě proto mně překvapuje, že tady někdo v diskusi přišel s číslem 150 m a hled s tím operuje jako s nesporným faktem.

Ad. štosování - myslím že Uničov a Hrubá Voda nejezdí tak často, aby se tam souprava končícího vlaku neprotáhla. Druhá věc - nádraží děláme s jakousi perspektivou, a ta perspektiva je taková (prý), že na Uničov budou jezdit vlaky z Přerova. Tím bude ze dvou souprav jedna. Opravdu to nevidím kriticky, protože po dostavbě 5. nástupiště je nástupištních hran v podstatě dost, to co u hran stojí může být bez většího problému odstaveno kousek dál u depa, a když už štosovat, tak by to šlo i při rozšíření nástupišť a zkrácení peronů, i když třeba ne u toho nejkratšího nástupiště (pátého), ale třeba u čtvrtého, které je už delší. Myslím že je to jen otázka organizace provozu.

Hajnej:
Ano, to rozdělení vždy jednoho nástupiště pro každý směr jakousi výhodou je. Bohužel se zapomnělo na ten zásadní důvod, proč se to dělalo, totiž přestup mezi dálkovými a regionálními vlaky pro stejný směr (viz odkaz na to prezentační video). Když bych tedy přijel rychlíkem od Prahy, který jede dál na Hranice, tak hned na vedlejší koleji u stejného nástupiště by měl stát osobák na Přerov - což samozřejmě není pravda.
Neděle, 15. ledna 2017 - 22:34:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12770
Registrován: 5-2002
Dluh: Když bych tedy přijel rychlíkem od Prahy, který jede dál na Hranice, tak hned na vedlejší koleji u stejného nástupiště by měl stát osobák na Přerov - což samozřejmě není pravda
Shodou okolností teď častěji než dříve jezdím z Prahy do Přerova, a zrovna s tím přestupem v Olomouci. Při včasném příjezdu mám ovšem tolik času, že si jdu koupit do MekBejkra nějaké to "šupdohuby", že je mi nějaký přestup hrana-hrana docela ukradený.
Dřívější problém potkávání protisměrů na témže peróně by dnes byl palčivější, protože by hrozil mnohem častěji - místo kříže dvou rychlíků máme dnes kříž dvou svazků. Takže například při různých mimořádnostech můžu srovnat dva po sobě jedoucí rychlíky vedle sebe, což je zrovna věc, která se v Kolíně nebo Pardubicích dělá docela špatně...
Jva
Pondělí, 16. ledna 2017 - 07:26:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3858
Registrován: 6-2002
Vlakotramvaj: Takže vozidlo kompatibilní jak s úzkými olomouckými žlábky tak i s profilem železničním či schopností projíždět oblouky o poloměru 25m. Pak jsou tu ještě max. 20cm vysoká nástupiště ve městě a 55cm na železnici, šířka vozidla... a to vše kvůli relaci, kde čas získaný přímou jízdou 2x ztratím "vyhlídkovou jízdou" po Hodolanech. A to pošlu do systému s traťovým interalem na hln 2:18 a bezpočtem světelných křižovatek (což jistě přesnosti nepřidá)... [crazy]
Cynik - tak říká optimista realistovi...
Pondělí, 16. ledna 2017 - 07:32:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 186
Registrován: 12-2007
Dluhonice:
Dluhonice_:
"Ad. razítko - Milý Kosíři, pokud napíšu cokoliv, tak dle Vás blbec bez kvalifikace, který nic neví. Pokud řeknu, že mám kvalifikaci, tak začnete řvát jakou. Když Vám řeknu jakou, začnete ječet, že se chlubím razítkem. Stále si nepřipadáte jako idiot?"
Ne, nepřipadám[kiss] Kde jsem psal, že jsi blbec bez kvalifikace? Tady je ta tvá manipulátorská klika?[proud]
Na tvou kvalifikaci se tu nikdo neptal. Ostatně, tím že jsi projektant silničních staveb a máš 10-letou praxi, nás tady krmíš pomalu v každým 10. příspěvku. Na razítko se tě nikdo neptal, takže to vyznívá jako chlubení ve stylu já mám razítko, takže tomu rozumím nejlépe.

Ječet, řvát, idiot...trochu tě přepadá hysterie ne?[biggrin] Nikdo tu po tobě neřve, neječí, jen chceme racionální argumenty, což jsme od tebe ještě neslyšeli. Jen se uchyluješ k osobním výpadům.
Ty si prostě nedokážeš připustit, že by ses taky mohl mýlit.

Ad délky nástupišť: Když máš to razítko, tak to určitě dokážeš zkreslit a pak nám můžeš říct, jak dlouhá nástupiště ti vyšla, každopádně to bude výrazně horší než ve stávajícím stavu čili provozně horší situace.

Dluhonice_:
"Jak jsem přišel na to, že nebylo předloženo více variant? No, jak už jsem napsal výše, v době zpracování projektu jsem měl informace z první ruky a následně jako člen krajské dopravní komise bych jistě také zaznamenal projednávání variant"
Ty jsi byl při zpracování ÚTS a přípravné dokumentace, ve kterých se stanovala koncepce a prověřovaly různé varianty? To asi těžko že? Projekt stavby jen navazoval na schválenou přípravnou dokumentaci i se chválenými náklady stavby.
A když se tu holedbáš, že jsi byl členem nějaké krajské dopravní komise, tak proč jsi dopustil změnu vozebních ramen osobních vlaků, kterou tu tak vehementně kritizuješ. Kraj má přeci pod sebou KIDSOK, který tuto změnu prosadil. Znova se ptám, už sis ztěžoval na KIDSOKu?[crazy]
Pondělí, 16. ledna 2017 - 07:56:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12772
Registrován: 5-2002
Kos: Na razítko se tě nikdo neptal, takže to vyznívá jako chlubení ve stylu já mám razítko, takže tomu rozumím nejlépe.
Taky jsem z toho měl ten pocit. A druhej pocit, co z něj mám (vlastně první - už od začátku), je STZH-DBL (stojí to za hovno, dřív bylo líp).

Ad délky nástupišť: Když máš to razítko, tak to určitě dokážeš zkreslit a pak nám můžeš říct, jak dlouhá nástupiště ti vyšla
Radši ne, ještě by nám tam vystřihl kruhák, když je vod těch silnic... [crazy]
Pondělí, 16. ledna 2017 - 08:23:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2842
Registrován: 8-2010
Jva: O vlakotramvaji vypovídá nejvíc to, že kromě pár experimentů v Německu a spol. se to moc neujalo [happy] Zavádět to v Olomouci je fakt blbost neskutečná i když se o tom myslím vážně uvažovalo pro trať 275. Ale to dřív snad bude z Olomouce do Prahy hyperloop než vlakotramvaj teda aspoň doufám [andel]
Praha-Ruzyně, Olomouc
Dluhonice
Pondělí, 16. ledna 2017 - 10:24:27  
Neregistrovaný host
77.242.90.180
Kosir:
Jen stručně k tomu, co má smysl věcně komentovat - změnu vozebních ramen osobních vlaků nikdo s krajskou dopravní komisí neprojednával, tedy alespoň ne v době, kdy jsem jí byl členem (poslední 4 roky). Jinak jestli jsem něco dopustil či nedopustil - jsem jedním členem zhruba ze 30, takže tam tomu jaksi nešéfuju. KIDSOKu jsem si formálně nestěžoval, protože své výhrady můžu sdělit osobně panu řediteli Tomíkovi. To jsem učinil opakovaně, a pan ředitel to řeší tak, že na E - mailovou korespondenci neodpovídá a jakýkoliv dotaz či námitku vznesenou ústně prostě ignoruje. Když tady milý Kosíři píšete, jak že já jsem arogantní (což si osobně nemyslím, ale budiž - věc názoru), tak bych Vám poradil - zajděte si za Mgr. Tomíkem, ten Vám ohledně arogance rozšíří obzory.

Ad. nakresli nástupiště - Zcela otevřeně říkám, že nádraží jsem za svou praxi nekresli (drtivá většina projektantů kolejí zase nikdy nekreslila silnice). Abych jej mohl kreslit, musel bych si nastudovat jakousi haldu předpisů, na což jednak nemám čas, a hlavně díky tomu, že jsou např. normy nehorázně drahé, tak by mně vyšlo na pěkných pár tisíc, pokud bych si je musel koupit. Do toho určitě nebudu investovat jen proto, abych na K - čku prezentoval svou malůvku. Tak moc vás pánové zase rád nemám (jistě se neurazíte - nic osobního). [happy]

Jva + Honza 7887:
Jak už jste napsali, uvažovalo se o tom pro trať 275 a mně osobně připadá logické uvažovat takovou možnost jako průjezdnou, tj. na trať 310. Padl tady dotaz (v diskusi výše) na možnost propojení tratí 310 a 275. Logicky padla i odpověď, že problém na nádraží by byla jízda vlaků křížem přes zhlaví. Na to padla moje odpověď, že by byl ten problém řešitelný teoreticky tím, že by ona souprava přejela ono zhlaví mostem po tramvajové síti, čímž by musela být v systému vlakotramvaje.

Z výše uvedeného vyplývá, že netvrdím, že to tak má být, musí být, a že je to jediná správná možnost. Tvrdím že i toto je varianta k diskusi či k prověření. Samozřejmě tato varianta vyvolá (jako všechno na této diskusi) odezvu těch správných brzdařů, muzejníků a konzervátorů, podle kterých nejdou rozšířit v Olomouci nástupiště, nejde udělat vlakotramvaj, všechno je nesmysl, nic se nesmí změnit, "protože se to tak dělalo vždycky", a jakákoliv myšlenka vybočující z oprašování 50 let zastaralých řešení je fantasmagorie atd.
Pondělí, 16. ledna 2017 - 10:31:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2844
Registrován: 8-2010
Dluhonice: Je zase pravda, že v Zwickau to vypadá docela pěkně [wink] https://youtu.be/RU85aF9Wbds

Ale v Olomouci si to fakt představit nedovedu [happy] a klidně budu za toho muzejníka a a konzervátora [satan]

(Příspěvek byl editován uživatelem Honza7887.)
Praha-Ruzyně, Olomouc
Pondělí, 16. ledna 2017 - 11:58:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12774
Registrován: 5-2002
Dluhonice: Abych jej mohl kreslit, musel bych si nastudovat jakousi haldu předpisů, na což jednak nemám čas, a hlavně díky tomu, že jsou např. normy nehorázně drahé, tak by mně vyšlo na pěkných pár tisíc, pokud bych si je musel koupit.
Jako výmluva dobrý, ale to je asi tak všechno...
Tvary výhybek se dají najít na Wikině (pro běžné rychlosti jsou u nás tytéž jako v Říši - to jsme v 80. letech ani netušili, s čím že je ta sjednocená soustava výhybek vlastně sjednocená) nebo ve někde v knihovně ve Vlasákovi (Výhybky a výhybková spojení), spojovací oblouky lze použít se stejným poloměrem jako ve výhybkách.
Fajnovosti z norem znáti netřeba, při jejich respektování to dopadne spíš hůř než líp ve srovnání s pouze fyzikálními omezeními. Přitom cílem toho "zkus si to nakreslit" je dojít k poznání, že to bude stát za vyližkapsu už při dodržování pouze té fyziky.

Při troše zamyšlení by se ale dalo přijít na to, že pokud argumentuješ manipulačními kolejemi 18 a dál (aniž bys řešil, jak je nahradíš), tak věz, že ty mají výhybky na 40 km/h, což by u zadních peronů nejspíš dopadlo taky tak.
Urbino12
Pondělí, 16. ledna 2017 - 13:29:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 187
Registrován: 3-2013
Pro pany Dluhonice a Dluhonice_. Panove prosim vas. Nevytvarejte zde chaos. Najdete si kazdy originalni unikatni prezdivku. Vyzyvam vas! Toto je profesionalni odborny stretavaci prostor. Nesnizujte jeho uroven neprofesionalnim pristupem. Apeluji na vas! Dekuji za sjednani napravy.

A nyni jiz k problematice rozsireni nadrazniho prostoru. Ano. Jiste. Mohli bychom na jihu vykoupit tovarnu na cerpadla. A zbourat ji. Mohli bychom zbourat most obchvatu. A postavit novy 3x tak delsi. Jiste. Mohli bychom zbourat motorovou remizu Ceskych drah s unikatnim muzeem. Mimochodem pracuji na novem projektu s motorovou remizou uzce souvisejicim. Odpresentuji jej v tramvajove sekci tohoto prostoru. Ale to jsem odbocil. Jiste muzeme vykoupit i domy na ul. Taborska, Rejskova, Bartosova a zbourat je. Muzeme vykoupit sklady na ulici U Ambulatoria. A zbourat je. Muzeme postavit most pres Bystrici o sirce jednoho kilometru. I cinzovni domy na ulici Dr. Horakove muzeme vykoupit. A srovnat se zemi. Ziska se tak prostor pro vskutku velkolepe nadrazi. Ma to vsak vyznam? Takovy citlivy zasah do zivota lidi je politicky zcela nekorektni. To je zasadne spatne. Nemluve o ekonomicke narocnosti. Byla by to nevycislitelna investicni akce. Nesmyslna! S peci radneho hospodare neslucitelna. Takto politiku delat nelze. Takovy zasah do organismu mesta je proti vuli lidu! Proti vuli obcanu mesta Olomouce! Navic soucasna podoba nadrazi je vyhovujici. Odkazuji na svuj predchozi prispevek. Lide jsou spokojeni.

Posláno z mobilu.
Pondělí, 16. ledna 2017 - 13:37:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13197
Registrován: 12-2007
v Zwickau to vypadá docela pěkně

Ve Zwickau nejde o klasickou vlakotramvaj - i v městských ulicích (resp. de facto jen jedné dlouhé ulici) to jede na diesel ( = o netřeba řešit dvousystémovost vozidla) a jízdu to ukončí ještě před historickým jádrem ( = vlastně ani nejde o žádnou síť, ale o jednu trať, po které navíc jezdí jen 2 páry vlaků do hodiny - jen ze dvou směrů, kde v jednom případě mimochodem jde o elektrizovanou trať, po které tedy zastávkové vlaky jezdí "v dieselu").

Na jednu stranu - Olomouc by (z měst v ČR) byla z dopravního hlediska možná byla nejvhodnějším městem pro provoz vlakotramvají z hlediska vhodných podmínek popsaných mj. v této práci (s tím, že pod olomouckým nádražím by mohla projet např. tímto způsobem; obdobným způsobem byla okolo roku 2005 zahloubena pod nádraží hlavní tramvajová trať v Linci).

Na druhou (a jednoznačně větší**) stranu - společenské přínosy takového projektu (který by pojímal asi jen tratě od Drahanovic, Uničova a Hrubé Vody) budou těžko vyváženy vysokými náklady na takovýto projekt (a nejen náklady na infrastrukturu, ale i na pořízení vozidel; pro zajímavost - nové vlakotramvaje v Chemnitz byly nedávno pořízeny za 5,35 mil. EUR/kus (resp. u "druhé várky" dokonce 5,92 EUR/kus), viz odkaz)!

Mimochodem, právě u těch chemnitzských CityLinků je úskalím i "dvojí výška vstupů" (vzniklá různě vysokými nástupišti v tramvajové vs. v železniční síti); čistě teoreticky - "když už", tak by už spíše mělo smysl na "zúčastněných tratích" (což by stejně byly asi jen 275, 290 a 310) upravit nástupiště do "tramvajové" výšky.

** Proto se mnou nikdo nemusíte nijak "zuřivě polemizovat"; souhlasím, že náklady/úskalí jsou převažující nad přínosy a že takový projekt je z několika oprávněných důvodů mimo hru.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Trupman
Pondělí, 16. ledna 2017 - 13:47:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1418
Registrován: 12-2005
Dluhonice:
"Z výše uvedeného vyplývá, že netvrdím, že to tak má být, musí být, a že je to jediná správná možnost. Tvrdím že i toto je varianta k diskusi či k prověření. Samozřejmě tato varianta vyvolá (jako všechno na této diskusi) odezvu těch správných brzdařů, muzejníků a konzervátorů, podle kterých nejdou rozšířit v Olomouci nástupiště, nejde udělat vlakotramvaj, všechno je nesmysl, nic se nesmí změnit, "protože se to tak dělalo vždycky", a jakákoliv myšlenka vybočující z oprašování 50 let zastaralých řešení je fantasmagorie atd."

Jedna věc je být zatvrzelý konzervátor, druhý extrém je za každou cenu nutnost hledat zcela nová řešení v místech, kde to reálně ani není úplně potřeba. A umění je pak najít ten správný kompromis. Já například za hlavní nedostatek olomouckého nádraží rozhodně nepovažuji "úzká" nástupiště nebo eskalátory v podchodu. Jestli by si něco zasloužilo investici, tak to je samotná odbavovací hala a její rozšíření, např. ve stylu Svinova, tj. nové přístavby ke staré budově. Ale to už patří zase úplně někam jinam a nevím, jestli na patřičných místech o tomto kroku vůbec někdy někdo uvažoval a kdy se toho dočkám.

ad vlakotramvaj: Byla by to vskutku pionýrská věc v zatuchlých českých tramvajových vodách, ale zase je potřeba se zeptat, za jakou cenu a zdali je to vůbec nutné. Spojení od hlavního nádraží do centra je zajištěné již teď kvalitním způsobem. Přinesl by přímý spoj Hrubá Voda - Olomouc centrum skutečně takové zvýšení komfortu, že to stojí za investici? Pokud by to fungovalo způsobem, jakým navrhuje Dluhonice, pak o zrychlení zcela vážně pochybuji. Akorát by cestující měli o jeden krátký a bezproblémový přestup méně. Jednalo by se jen o "vylepšení pro vylepšení", které by se ve skutečnosti minulo účinkem. Propojení železnice a tramvaje má podle mě smysl u tratě 275, nicméně ten koncept by bylo nutné pořádně rozpracovat a to jak na úrovni příměstské, tak městské dopravy, protože i tam má 275 v případě nějakých úprav smysl (jako rychlé tangenciální spojení Řepčína/Hejčína a hl.n.). Máme tu KIDSOK, který by měl podobné propojení MHD a příměstské dopravy koordinovat, dělá tu skutečně a má na to potřebné páky? Nebo je propojení potřeb města a kraje jen bláhový sen?

A když je řeč o vlakotramvaji - Olomouc tedy má dobrou (kapacitní, rychlou, frekventovanou) dostupnost nádraží z centra města, problém vidím na druhém konci železničních "linek". Kdo někdy jel vlakem do větších okolních měst, Prostějova, Šternberka, Uničova, Mohelnice, jistě mi dá za pravdu. Železniční spojení Olomouce s těmito městy je docela kvalitní. Má své mouchy, ale v zásadě je to preferovaný způsob dopravy na Olomoucku a v rámci Česka máme v tomto směru skvělý výchozí bod. Samotná doprava od nádraží už v těchto městech dost zásadně pokulhává. Když už fantazírovat o vlakotramvaji, proč se nezamyslet nad zavedením vlaků co možná nejvíce do center těchto měst. Jestli by něco přispělo k větší atraktivitě železnice, tak je podle mě nutné se zaměřit právě na tyto výchozí body, než vcelku kvalitní uzel Olomouc.

Právě běží velký dotační program ITI Olomoucké aglomerace. A mě zajímá - jsou ve vedoucích pozicích skutečně ti správní lidé, kteří by s podobnými projekty přišli a dokázali je prosadit, nebo se dočkáme jen další promrhané šance? Začíná to u územního a strategického plánování, ve kterém je potřeba podobné vize prosadit.

David:
"
(s tím, že pod olomouckým nádražím by mohla projet např. tímto způsobem; obdobným způsobem byla okolo roku 2005 zahloubena pod nádraží hlavní tramvajová trať v Linci). "
V územním plánu Olomouce je momentálně vymyšlené tramvajové propojení Bělidel a přednádraží estakádou zhruba v těchto místech https://mapy.cz/s/1kK19
Moje dopravní fotogalerie na Phototrans
Pondělí, 16. ledna 2017 - 19:11:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1386
Registrován: 4-2011
Na to propojení Uničov(290)-hl.n.-Hejčín(275) jsem se, myslím, ptal jako první já, takže všechna kritika na téma "to je ale blbost" patří na moji hlavu. [lol] Čistě z laického pohledu na zhlaví se mi jeví, že by se to přeskákat k prvnímu dalo. Přiznávám, že nejsem obeznámen s organizací dopravy, takže tam možná jsou nějaké kolizní směry. Jde mi o to, že "příměsta" vedoucí z jednoho předmětí přes hauptbahnof na opačný konec aglomerace jsou přeci "všude" (S-Bahny), tak proč by nemohla S-Bahnizace proběhnout i v rámci IDSOK (př. S1 - Velká Bystřice-HLN-Hejčín-Příkazy).
Nostalgici by neměli lézt na internet.
Každý svého štěstí strůjcem.
Dluhonice_
Úterý, 17. ledna 2017 - 13:48:02  
Neregistrovaný host
77.242.90.180
Pánové, díky za veškeré reakce. Asi jsme si každý řekli k dané věci svoje. Za sebe to uzavřu tak, že bych byl moc rád za to, kdyby kolejová doprava v Olomouckém kraji, a to ať už železniční, nebo tramvajová, prodělala v budoucnu další rozvoj. Osobně jsem toho názoru, že malé, stísněné a nekapacitní nádraží v Olomouci takový rozvoj neumožní. Bylo by hezké to, co navrhuje Trupman, totiž bavit se o rozvoji kolejové sítě třeba ve Šternberku nebo Prostějově, ale spádovost do Olomouce je daná a Olomoucké nádraží ve stávající podobě je prostě špunt.

Neplatí to co píše Urbino, jakési bourání Sigmy nebo domků za nádražím. Stačilo jen normálně a logicky využít na 100 % stávající prostor osobního nádraží pro kolejiště a rozšířená nástupiště, a vše ostatní, co tam být nutně nemusí, odsunout na vnitřní nádraží a přednádraží. Bylo by to složitější, stálo by to více peněz a mělo by to z hlediska výhledového rozvoje dopravy smysl. Zkuste si vzpomenout na Pražské hlavní nádraží, kde bylo kdysi dokonce depo, které bylo zbouráno ve prospěch rozšíření kolejiště (tím samozřejmě netvrdím, že by se mělo bořit staré depo v Olomouci !!!) - jde jen o princip.

Tak tady máme údajně "kompromis", reálně generální opravu zastaralého nekapacitního nádraží s několika dílčími vylepšeními a řadou dílčích zhoršení. Pro mně výsledek, z něhož je mi smutno. To že zrovna teď to nějak stačí možná někoho uspokojí, ale mně bohužel ne. Stavby se mají dělat s perspektivou, ne "tady a teď, a za co nejméně peněz". To je pouze perspektiva budoucího úpadku.

Jak už jsem psal výše a znovu to zopakuju, cestou pro Olomouc může být převedení části regionálních linek na tramvajovou síť, a nemusí to být vůbec ty linky, o kterých jsme se bavili. Chtělo by to zejména iniciativu kraje a KIDSOKU, kde to bohužel zatím vypadá tak, že kraj nechává iniciativu na KIDSOKu a ten v podstatě žádnou vizi rozvoje kolejové dopravy nemá, a snad mít ani nechce, s ohledem na známou jednostrannou preferenci autobusové dopravy. To je ovšem věc, která platí teď, během několika let může být situace diametrálně jiná.
Šohajíček
Úterý, 17. ledna 2017 - 14:46:05  
Neregistrovaný host
46.135.190.246
Mistře Dluhonice, proč měníte přezdívky (Dluhonice / Dluhonice_) jak špinavé ponožky? Už vás na to upozorňoval pan poslanec Teplíček!
Jinak souhlasím, že „fekální” koleje mohou být jinde, ovšem rozhodně ne na sever, jak navrhujete, protože tam je zas dvojitý kolizní průjezd (Bruntál/Uničov). Takže ideálně na jihu ale na straně Holice (stejný důvod, tentokrát dvojitá kolize Prostějov/Náměšč), ale kde tam? Zas, je tam ta fabryka a most.
Úterý, 17. ledna 2017 - 15:37:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12797
Registrován: 5-2002
Dluh: Zkuste si vzpomenout na Pražské hlavní nádraží, kde bylo kdysi dokonce depo, které bylo zbouráno ve prospěch rozšíření kolejiště
Tady zas někdo matlá pátý přes devátý...
Pražské hlavní nádraží vzniklo spojením dvou samostatných nádraží a první peronizaci padla za oběť spousta kolejí, stačí se podívat na služební číslování (třeba to z 80. let): I-11-9-7-I-1-2-III-8-12-14-16-IV-20-22-V-24-26-28, zajímavé přitom bylo, že koleje 9, 12, 14, 26, 28 neměly svůj perón, ale jen tzv. meziperonek.
Druhá peronizace proběhla v souvislosti se zaústěním 3. vinohradského tunelu a nahradila V. nástupiště a přilehlé 4 koleje třemi novými nástupišti s kolejemi 22-32 (a 34. kolejí bez peronu), zároveň byla přerušena 11. kolej, aby byl získán nerušený přístup k 9. koleji.
Třetí peronizace proběhla v souvislosti s Novým spojením, ale ani zde nedošlo k žádné zásadní změně osnovy kolejí a nástupišť, pouze zmizela 16. kolej a 12. kolej je bez peronu.
Perony jsou pravda široké, ale za cenu NTR 40 km/h na jižním zhlaví a za cenu oblouků na konci nástupišť, které nutí k nepříjemným kompromisům (buď zastavím pro lidi nebo vidím na návěstidlo, obojí současně u krátkého vlaku nejde).
Celá tahle sranda je přitom 150 metrů široká (díky tomu, že původně šlo o dvě nádraží vedle sebe), zatímco v Olomouci je k dispozici cca polovina.
Úterý, 17. ledna 2017 - 16:39:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1388
Registrován: 4-2011
proč měníte přezdívky (Dluhonice / Dluhonice_) jak špinavé ponožky? Už vás na to upozorňoval pan poslanec Teplíček!

"Pan poslanec" [lol][lol][lol][lol][lol][lol] Teplíček si hlavně myslel, že jsou to dvě různé osoby. Takže je vyzval! a apeloval! s vykřičníkem a fňukal o střetávacím prostoru a pindal o projektech, které město Olomouc vůbec nemá v gesci a resortu, natož aby se do toho sral on. Říkám to furt dokola, je to zakládající člen socanů v OL, takže ho vedení nechává, ať si hraje.
Nostalgici by neměli lézt na internet.
Každý svého štěstí strůjcem.
Dluhonice_
Úterý, 17. ledna 2017 - 20:59:04  
Neregistrovaný host
77.242.90.180
Šohajíček:
Někdo asi pokládá za vtipné, že si nick "Dluhonice" zaregistroval, tudíž jsem jej modifikoval podtržítkem. To že jde sále o téhož uživatele lze poznat z IP adresy. Asi o co méně má někdo věcných argumentů, o to více jej baví takové malicherné pitomosti jako zakládat falešné nicky...

Fekální kolej měla být umístěna kamkoliv, kde by nezavazela. Z hlaváku se větví tratě na 6 směrů a jízdy budou vždy kolizní, teď je otázkou s čím. Tratě na Uničov a Bruntál jsou odbočné jednokolejky, na kterých není drasticky silný provoz. Čas pro obsluhu fekální koleje snad není citlivý na minuty, takže by snad šlo vyčkat, až nic nepojede. Totéž musí mj. absolvovat všechny soupravy, jedoucí od nástupišť do depa, a nemám pocit, že by v tom byl zásadní problém.

Hajnej:
No, díky za exkurz do historie pražského hlavního nádraží. To že je tam 150 věcí z historických důvodů jinak než v Olomouci ještě neznamená, že v principu nemohlo být kolejiště rozšířeno v Olomouci tak, jako kdysi v Praze. Ano, v Olomouci je daleko menší prostor, nicméně je tam také daleko méně cestujících, méně vlaků... Šlo mi o to, že Praha má třeba své fekální koleje zřejmě na ONJ, tudíž se nutně nemusí odhovňovat nadohled nástupištím a nemusí se vykládat, že je nezbytné v novostavbě ponechat úzká nástupiště a ještě užší schodiště jen proto, aby odhovňovací kolej obhájila svou exkluzivní pozici. To že není vidět na návěstidla atd. - pardon, jsem cestující, tohle fakt neřeším. Ale zjevně i s tím umí naše největší nádraží existovat.
Úterý, 17. ledna 2017 - 22:30:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12800
Registrován: 5-2002
Dluh: To že je tam 150 věcí z historických důvodů jinak než v Olomouci ještě neznamená, že v principu nemohlo být kolejiště rozšířeno v Olomouci tak, jako kdysi v Praze.
Tak jistěže mohlo, ale stálo by to mnohem víc peněz a výsledek by byl mnohem víc nejistej.
Uvážíme-li, že původně byl pro hlavní koleje jeden společnej perón s dvojíma schodama do jednoho podchodu, tak je dnešní stav, kdy pro tytéž dvě hlavní koleje mám peróny i podchody dva a těch děr do podchodu tudíž čtyřikrát tolik (a jako bonus díru až na druhou stranu, což je věc, o které se nám na Wilsonu může dodnes leda zdát), mnohem lepší a fakt to nevidím jako důvod k několikadennímu úmornému kolovrátkování, které tu předvádíš. [angry]
Koneckonců podobně je na tom Svinov (byť ten má díky tomu, že je novostavba s osovkou 2x5 m oproti olomouckým 2x4,75 m o půlmetr širší perony) a zdá se tam být docela spokojenost. Takže bych v Olomouci chvíli počkal, než se lidi naučí využívat oba podchody, a teprve pak dělal nějaké závěry...
Racek
Úterý, 17. ledna 2017 - 23:01:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1652
Registrován: 5-2004
Uvážíme-li, že původně byl pro hlavní koleje jeden společnej perón s dvojíma schodama do jednoho podchodu, tak je dnešní stav, kdy pro tytéž dvě hlavní koleje ...
Jesli nebude nedorozumění v tom, že vy vidíte zrovna ty hlavní koleje, kde to není až tak zásadní problém. Dálkové vlaky mají v Olomouci mezilehlou zastávku, takže většina obecenstva setrvá ve vlaku. Oproti tomu panťák z Přerova vyvrhne na peron kompletní osazenstvo, navíc dvojnásobnou rychlostí, protože má mnohem víc dveří. Pak se to samozřejmě ucpe.
Středa, 18. ledna 2017 - 08:08:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4035
Registrován: 5-2002
Hajnej:
"Takže bych v Olomouci chvíli počkal, než se lidi naučí využívat oba podchody, a teprve pak dělal nějaké závěry..."

Tak mě napadá - nedalo by se tomu trochu pomoci místem zastavení. Aby se nesjely dva vlaky u starého podchodu, ale jeden z nich zastavil blíže k novému. Třeba "rypouš" by pak nemusel pelášit přes celé nástupiště, ale zastavit v nějaké optimální délce na přerovském okraji.
Jindřich Rosa
Středa, 18. ledna 2017 - 08:54:47  
Neregistrovaný host
195.113.180.178
Hajnej - pouze drobná poznámka:

Nutno ale také uvažovat, že se na jedné straně vchodu do "starého" podchodu vlivem zástavby eskalátorů "hmotnostní tok" cestujících snížil.
Navíc je to směrem do středu délky nástupiště, takže logicky když většina lidí vystoupí z vlaku v tomto centrálním prostoru a zamíří k podchodu, tak se to začne štosovat v těchto místech a vzhledem k malé šířce kolem vchodu se to dá blbě obcházet na druhou stranu k obyčejným schodům.

V takovémto zátěžovém okamžiku by, myslím, pomohlo (a to docela významným způsobem), kdyby byly eskalátory na druhé straně, tj. směrem k pražskému zhlaví, ale to by se zase při prvním pohledu jak projektantů, tak hodnotitelů a obecenstva (tj. za normálního stavu pohybu osob, zrovna bez přítomnosti přijíždějících vlaků [blesk]) nejevilo tak user-friendly.
Radhošť
Středa, 18. ledna 2017 - 11:45:16  
Neregistrovaný host
46.135.112.8
Focus: vidíte zase melete nesmysly a napadáte zbůhdarma, i Dluhonice sám potvrdil že jsou dva a přezdívka mu byla ,,ukradena,,. Nadto píšete lži fámy a pomluvy, jestli všichni žurnalisti pracují a předávají informace tak kvalitně jak vy tak už se nedivím, proč jsou česká média na tak tragické úrovni, to i Honsové se dá věřit víc než vám a to už je co říct. [crazy]
Pardon za OT ale na ty všivé pomluvy jsem musel reagovat.
Středa, 18. ledna 2017 - 16:33:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12809
Registrován: 5-2002
H_o: nedalo by se tomu trochu pomoci místem zastavení
Podobným směrem se ubírají i moje myšlénky - místo zastavení pro AVV mám připraveno středem mezi podchody (byť maličko blíž k severnímu). Jenom se musíme dočkat vrácení MIBů na grygovské zhlaví...
Čtvrtek, 19. ledna 2017 - 07:11:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 350
Registrován: 10-2005
Jenom se musíme dočkat vrácení MIBů na grygovské zhlaví...

Už se na tom pracuje
Čtvrtek, 19. ledna 2017 - 12:14:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1392
Registrován: 4-2011
Radhošti, nevím, proč ze soukromé debaty na diskusním fóru vyvozujete pracovní kvality. Já z vaší neznalosti gramatiky taky nevyvozuju, jaké krpy děláte v práci a jak musejí vypadat vaše e-maily a jestli bych vás po prvním mailu s hrubkou jako váš šéf vyhodil... Navíc ty "fámy" by mě tedy zajímaly, kde jste na nich byl.
Nostalgici by neměli lézt na internet.
Každý svého štěstí strůjcem.
Jeřék
Čtvrtek, 19. ledna 2017 - 17:58:43  
Neregistrovaný host
188.175.133.94
Zítra převoz 843 do Veselí po vykolejení v Hanušovicích souprava asi 714+843+nějakej vůz.Odjezd z OC asi 8:00
Dluhonice_
Čtvrtek, 19. ledna 2017 - 19:57:21  
Neregistrovaný host
77.242.90.180
Hajnej:

Už fakt heslovitě -

1) To že rozdělení hlavního směru ke dvěma peronům je jakási výhoda, to jsme si už řekli. Jak už napsal Racek, tak kritická je situace kolem Přerovských vlaků na 5. nástupišti, kdy v jeden moment jeden vlak přijíždí z Přerova, druhý je před odjezdem na Přerov, třetí dojel z Hrubé Vody a čtvrtý jede na Hrubou Vodu (ač jde o stejnou soupravu). To je situace (když se to takto sjede), že u jednoho peronu (mj. nejhůře přístupného a nejkratšího) odbavujete naráz 4 vlaky. To opravdu není fajn...

2) Svinov - Tak především do Svinova nevede 6 tratí. Navíc celá Ostrava má 2 "hlavní nádraží", kde zastavují dálkové vlaky (Svinov, hln.) a několik menších převážně pro regionální vlaky (Vítkovice, Kunčice, střed, Stodolní). Nelze to tak srovnávat s Olomoucí, kde je naprostá většina pohybu cestujících soustředěná do jediného nádraží (včetně návazných přestupů na autobusy a MHD).
Čtvrtek, 19. ledna 2017 - 21:30:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3818
Registrován: 4-2003
Dvě věci, nad nimiž se musím pozastavit.

Dluhonice píše, že musel změnit nick, resp. doplnit jej o podtržítko, protože si jeho původní nick někdo zaregistroval. Tedy, že nemůže používat svůj původní a dosavadní nick. Proto 14. a 15. ledna píše jako Dluhonice_ (s podtržítkem). Jak je pak ale možné, že 16. ledna píše opět jako Dluhonice (bez podtržítka), když tento nick má být zaregistrován a jím tak nepoužitelný? Od 17. ledna pokračuje jako Dluhonice_ (s podtržítkem), přičemž nick Dluhonice (bez podtržítka) není nikým zaregistrovaný a lze jej volně použít.

A další věc - ta nesoudržnost argumentační linie. Je požadováno moderní, nadčasové nádraží připravené na nárůst dopravy. Ale argumentuje se v případě obhajoby krátkých nástupišť současnými krátkými soupravami vlaků. Přičemž se nemyslí na svého času 10 až 12 vozové soupravy RJ, na posílené vlaky ČD, na mimořádnosti typu spojení dvou vlaků. Je zmiňován význam olomouckého uzlu, uzlu ležícího na hlavním koridoru. Ale argumentuje se regionálními vlaky, pro něž by byla krátká nástupiště dostačující. Předpokládá se rozšiřování železniční dopravy, a to i té příměststké. Ale na námitku křížení se směry od Hrubé Vody a Uničova se argumentuje tím, že tam (teď) je slabý provoz. Tak nevím. Působí to na mě dojmem za každou cenu si obhájit svoje, byť za cenu protichůdných a navzájem se vylučujících postojů. Takto ta skládačka prostě nebude kompaktní.
Dluhonice_:
" Ano, každý cestující je ryze sobecký, jako každý zákazník."
Mluv za sebe. Já, na rozdíl od tebe, chápu, že není reálná existence vlaku, který pojede bez zastávek přesně v trase, kterou já právě požaduji. Proto zastavování v nácestných stanicích akceptuji a nebudu ukřivděně vyplakávat, jak je zastavování tam či onde problém. Úplně stejně mohl někdo vidět jako problém zastavování v Mohelnici nebo Zábřehu, protože právě on nepotřeboval v těchto stanicích vystupovat. Taky je zvláštní, že tě dosud zastavování v Přelouči netrápilo, když se tě netýkalo. On to tedy bude problém, ale jen a pouze tvůj problém.
Dluhonice_:
" No tak ať s ním proboha jezdí. Máte snad pocit, že to někomu zakazuju?"
Nikoliv. Jen pro příště netvrď, že neexistuje přímé spojení Přerova se Zábřehem. Mimochodem, jaká je vůbec frekvence Přerov - Mohelnice, resp. Přerov - Zábřeh? Přibližně kolik a kdy.
Dluhonice:
" To jsem učinil opakovaně, a pan ředitel to řeší tak, že na E - mailovou korespondenci neodpovídá a jakýkoliv dotaz či námitku vznesenou ústně prostě ignoruje."
Pokud komunikuješ stylem, jakým zde a tento styl své komunikace považuješ za standardní, ani se mu nedivím. Ono asi celkově rokování na dopravní komisi s tebou jako členem musí být vskutku konstruktivní.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Pátek, 20. ledna 2017 - 08:03:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12819
Registrován: 5-2002
Dluh: kritická je situace kolem Přerovských vlaků na 5. nástupišti, kdy v jeden moment jeden vlak přijíždí z Přerova, druhý je před odjezdem na Přerov, třetí dojel z Hrubé Vody a čtvrtý jede na Hrubou Vodu (ač jde o stejnou soupravu)
Popisuješ celkem standardní situaci na Masaryčce, jenom ty sousední stanice se jmenujou jinak.
Tenhle problém se dá celkem úspěšně redukovat na téměř poloviční - tím, že se prodlouží doba obratu soupravy, takže se protisměrné proudy cestujících nepotkají v plné síle. Navíc to bude mít příznivý vliv na stabilitu jízdního řádu, bo se nebude tolik přenášet zpoždění.

Neboli pokud takováto situace nastává, tak je zapotřebí prověřit dvě věci: jestli se dva ostré obraty opravdu musí setkávat na témže peróně a jestli by se nedala někde směrem na Hrubou Vodu zrychlit trať (nebo změnit místo křižování), aby ten ostrej obrat nevznikal.
Z téhož důvodu je potřeba mít fenomén ostrého obratu na paměti v okamžiku, kdy se plánují další a další zastávky, aby vlak suploval místní dopravu (aneb nejde mít všechno a zároveň za co nejmíň)...
Pátek, 20. ledna 2017 - 17:27:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8490
Registrován: 6-2004
Proč se stále častěji uplatňuje model, řekněme: Hrubá Voda-Olomouc a zpět, když by to - podle mého názoru - mělo být Olomouc, hl.n. - Hrubá Voda a zpět? Jistě všichni rozumí, že narážím na nesmyslné "ostré obraty"...

Přece např. čety snad nechtějí čekat někde v nehostinných krajích, ale spíše si mezi výkony zajít na kávu atd. Zkrátka využít toho, co poskytuje zázemí nějaké velké dopravny.... [wink]
Pátek, 20. ledna 2017 - 20:39:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1394
Registrován: 4-2011
Proč se stále častěji uplatňuje model, řekněme: Hrubá Voda-Olomouc a zpět, když by to - podle mého názoru - mělo být Olomouc, hl.n. - Hrubá Voda a zpět? (...) Přece např. čety snad nechtějí čekat někde v nehostinných krajích...

Tyhle pauzy na (zdánlivě?) nelogických místech nejsou nic výjimečného, své o tom ví hlavně řidiči autobusů. Kdo znáte DPMB - já třeba nikdy nepochopím několik desítek minut trvající přestávky na a-49 v Přízřenicích, místo aby byly naplánovány k Olympii.

S těmi vlaky je to možná tak, že třeba v létě si čety spíše "odpočinou" na tichém nádražíčku, kde mají stín, vodu, možná sprchu(?) a relativní klid, než ha velkém nádraží, kde je ruch a musely by čekat někde bokem, kde není infrastruktura.

Opravte mě, jestli se pletu, ale já jsem párkrát viděl brněnské příměstské vlaky pauzírovat na úrovni Spielberg Office Centra (Hornbachu), na přímém slunci, kde posádka seděla v kabině. Nic moc pauza.
Nostalgici by neměli lézt na internet.
Každý svého štěstí strůjcem.
Dluhonice_
Sobota, 21. ledna 2017 - 13:41:28  
Neregistrovaný host
77.242.90.180
Doktor:

- Ad. podtržítko / nepodtržítko - ano Doktore, prostě občas mi to hlásí (bez podtržítka), že je jméno podobné registrovanému uživateli, tudíž je nutné přidat podtržítko. A občas mi to zase nehlásí. Proč tomu tak je nevím, ale Vy jste velmi hloubavý a hlubokomyslný muž (jak opakovaně a čím dál více dokazujete, k naší velké radosti), takže na kloub této záhadě budete muset přijít s pomocí Administrátora. Jistě nás budete informovat o výsledku.

- Ad. zběsilá konstrukce o délce nástupišť - Ano, Doktore, k hlavním kolejím na 2. a 3. nástupišti mají jezdit dlouhé dálkové vlaky, a tato nástupiště musí být dlouhá, bez rozšíření i s rozšířením. Tečka. Potom jsou tady další 2 ostrovní nástupiště (4. a 5.), určená regionálním vlakům. Tato nástupiště jsou postačující POČTEM NÁSTUPNÍCH HRAN a DÉLKOU, ale nejsou postačující ŠÍŘKOU NÁSTUPIŠŤ A SCHODIŠŤ, a s tím i KAPACITOU PRO ODBAVENÍ CESTUJÍCÍCH. Takže protichůdné a odporující si argumenty se nekonají, jen je třeba vnímat význam textu v tom směru, k čemu je dostatečnost / nedostatečnost vztažena.

- Ad. Zastavovací politika - Tak už to bude, Doktore, že tady každý píše sám za sebe. Mně osobně "revoluce" v rychlících Olomouc - Praha velmi nevyhovuje, a mám dost známých a kamarádů na to abych věděl, že v tom nejsem zdaleka sám. Konkrétně situace došla tak daleko, že LEO Expresem jezdí i někteří zaměstnanci ČD, kteří mají režii.

Ad. Přerov - Zábřeh - pokud Vás zajímá kolik a kdy, tak si to zjistěte. Osobně jezdím vlakem třeba na jednání. Pokud začne jednání např. v 9 hodin, tak prostě nevím, jestli skončí v 10 nebo v 11. Pokud jezdí pravidelně vlaky ČD, tak půjdu na ten, který zrovna pojede. Pokud pojede LEO Expres, tak můžu lístek koupit, a třeba mi vlak ujede, nebo naopak třeba proběhne jednání rychle a já budu 2 hodiny čekat na vlak, na který jsem si už lístek koupil s předpokladem, že se zdržím déle. Zkrátka pro účel mých cest je takový vlak zcela nepoužitelný, já potřebuju operativnost.

Ad. dopravní komise - Ke konstruktivnosti zhruba tolik, že má ostrá kritika pana ředitele byla zcela věcná a následovalo usnesení v tom smyslu, že komise není spokojena s prací ředitele Tomíka. Toto usnesení bylo podpořeno jednomyslně, napříč politickým spektrem. Víc nemám co dodat.

Hajnej:
Se vším co píšete tentokrát souhlas. Problém je v tom, že KIDSOK o tom nechce ani slyšet. Argumentem může být to, že potřebují v Olomouci rychle uvolňovat nástupiště, proto mají vlaky prostoje raději někde na konečné v lese. Nicméně jsou případy, kdy to opravdu není potřeba, např. nástupiště směr Senice na Hané, k němuž lze zajet jen od Senice. Jinému vlaku tam nezavazí, takže tam může stát a ostře obracet v Senici. Křižování by se tak muselo přesunout na Ol. město místo Příkaz, což by mělo tu výhodu, že Ol. Město je krátká stanice, kde se dá takové křižování zvládnout rychle. Naopak Příkazy jsou superdlouhé nákladiště řepy v polích, s ručně přehazovanými výhybkami. To opravdu není pro křižování příměstských vlaků nic ideálního...
Sobota, 21. ledna 2017 - 16:53:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8493
Registrován: 6-2004
Hajnej, Dluhonice_:

ano, nečekat někde na konečné v lese, jak se zde píše, ale jezdit např. na 275 OLOMOUC, hl. n. - Drahanovice a zpět, nikoli Drahanovice-Senice-Olomouc, hl. n. a zpět

V Příkazích by tak ovšem byly ohroženi výhybkáři, zřejmě...
Sobota, 21. ledna 2017 - 18:31:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1913
Registrován: 8-2007
Souhlasím s tím, že pro ostré obraty v Ol.hl.n. není důvod - na nástupiště 1a (a to obě koleje) lze zajíždět jen z trati 275. Křižování v OL-Město ale považuji za nebezpečné, protože chodník vedoucí mezi oběma přejezdy, který je těsně u kolejí běžně slouží jako cestička od / na tramvaj. A hned vedle je plot, takže uhnout moc není kam. Trocha místa tam je, ale ne moc.

Ostré obraty - tedy takové, kde čas příjezdu a odjezdu je menší než 10 minut - považuji za nesmysl mj. i z důvodu přenášení zpoždění. Vím dobře, že třeba Os směr Senice téměř nikdy nevyjíždějí včas, ale aspoň 5 minut čekají na všechny možné přípojné vlaky, a to nejen kvůli zpoždění. Má to svou logiku, protože než se normální cestující na to nástupiště 1a dostane, tak to klidně 3 minuty může trvat. A pokud je to např. někdo starší, tak klidně i víc. Jistě, znalý a fyzicky zdatný cestující zvládne takový přestup za pár desítek vteřin, ale zdaleka ne každý takový je.
Sbohem, Ťapino! Díky, žes tu byla... +5.6.2012
Sobota, 21. ledna 2017 - 18:43:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8495
Registrován: 6-2004
....tak to klidně 3 minuty může trvat.... jistě...je třeba mít "vatu" a přestupní časy v OL tak cca 10 min. minimálně


Dnes jsme směr Přerov z Ol hl.n. sice Os ve 13:33 odjeli "načas" (vlak nečeká na žádné přípoje), ale hned v Grygově "do boku" a následná sekera 7 min., holt v Přerově jsem bus ve 14:00 nechytil... (Přerov příj. 13:52, osm minut na přestup stačí, říkám si... ejhle, bylo to jinak :-)
Dotaz: jak často přijíždí tento (a i ten Os 15:33 z OL) do Přerova se zpožděním?

Díky za info

(Příspěvek byl editován uživatelem Fany.)
Sobota, 21. ledna 2017 - 23:35:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3820
Registrován: 4-2003
Dluhonice_:
"Ad. zběsilá konstrukce o délce nástupišť"
Zaprvé - zběsilá? Takový přívlastek je neopodstatněný. Zadruhé - nejedná se jen o délku nástupišť, to je pouhý výsek tvé argumentační nekonzistence. A zatřetí - uvědom si, že rozšířením nástupišť se jednotlivá nástupiště posunou směrem k muzeu. 3. nástupiště by tak bylo v místech stávajícího 4. nástupiště a tomu by odpovídala i jeho délka. Nádraží by přišlo o jedno dlouhé nástupiště a k 3. nástupišti by tak dlouhé vlaky rozhodně zajíždět nemohly.
Dluhonice_:
"Tak už to bude, Doktore, že tady každý píše sám za sebe."
Ano, a proto jsi argumentaci uvedl slovy každý cestující. Když tedy píšeš sám za sebe, proč se zaštiťuješ všemi cestujícími? Každopádně stále nevíme, v čem tkví problém zastavování vlaků v Přelouči a proč to dlouhá léta problém nebyl a stal se jím až letos. Problémem může být nezastavování v Mohelnici či v Zábřehu, problémem může být zpřetrhání přestupních vazeb v Olomouci. Ale proč je problém zastavování v Přelouči?
Dluhonice_:
"Ad. Přerov - Zábřeh - pokud Vás zajímá kolik a kdy, tak si to zjistěte."
Já? Tys tu vyjadřoval svoji nevoli se zrušením přímých vlaků, tak bych očekával právě od tebe, že budeš mít nějaký argument pro jejich zachování, což by dostatečně silná frekvence rozhodně byla. Takže nevíš, jaká je poptávka po tomto spojení?

Všimni se ovšem jedné věci - na počátku stálo tvoje tvrzení o neexistenci přímého spojení Přerova se severem Olomouckého kraje, rozuměj Zábřežsko. Když jsem ti toto tvé tvrzení vyvrátil jako nepravdivé a poukázal na existenci přímého spojení, začal jsi vymýšlet rozličné konstrukce, v čem je toto spojení špatné a nepoužitelné, namísto jakékoliv sebereflexe, žes neměl tak úplně pravdu. Jak typické...

Mimochodem, proč si lístek na LEO Expres nekoupíš po ukončení jednání? Tebou nastíněné problémy jsou neopodstatněné. Anebo proč nepoužiješ plnohodnotné jízdní kolo? Tam nejsi vázán ničím.
Dluhonice_:
"... takže na kloub této záhadě budete muset přijít s pomocí Administrátora. Jistě nás budete informovat o výsledku."
Nebudu muset, neboť já se s takovou potíží nepotýkám. Mně to stále funguje i bez podtržítka. Spíš si říkám, proč se nezaregistruješ, abys potlačil alespoň jednu ze svých paranoií.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Neděle, 22. ledna 2017 - 00:43:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6728
Registrován: 4-2003
Dluhonice_ Ke konstruktivnosti zhruba tolik, že má ostrá kritika pana ředitele byla zcela věcná

Jak to poznáte?? [uhoh] Neměl byste to posouzení nechat na okolí? Když jste ostře kritizoval nějakou osobu, tak to bylo asi osobní a nikoliv věcné, ne?

A pokud máte tu "odvahu" mluvit a montovat se do veřejných věcí, tak byste snad tady měl vystupovat pod svým občanským jménem. Takhle to působí jako nějaká bizarní fraška.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Neděle, 22. ledna 2017 - 08:45:58  
Administrátor
Číslo příspěvku: 8411
Registrován: 6-2002
Dluhonice:
Jako neregistrovaný se vystavujete riziku, že si někdo vaše uživatelské jméno zaregistruje a vám pak nepůjde shodné používat [wink]
Šč
Neděle, 22. ledna 2017 - 11:25:39  
Neregistrovaný host
90.179.18.225
Tak on Dluhonice tu stejně už má registrovaný účet, žejo... Tom_tužín [biggrin] To, že je schizofrenní a nespokojí se s jedním, to je jeho problém.
Pardon za OT.
Dluhonice_
Neděle, 22. ledna 2017 - 11:38:57  
Neregistrovaný host
77.242.90.180
Doktor:
Myslím si že Vaše výplody opět ponechám většinou bez reakce. Co jsem chtěl říct, tak jsem řekl natolik jasně, že to patrně většina lidí pochopila (ať už se s tím osobně ztotožňuje nebo ne). Vaše konstrukce založené na nesmyslném překrucování a podsouvání věcí, které jsem nikdy neřekl, nebo řekl v úplně jiné souvislosti, vnímám jako Váš problém, s nímž nebudu ztrácet čas.

Jediná trochu věcná záležitost - Zábřeh. Jak se jistě se zájmem dočtete, tak internetovou petici proti nezastavování v Zábřehu podepsalo 2 816 lidí. Všichni tito lidé jistě můžou jet LEO Expresem, ale zřejmě jim to tak jako mně nevyhovuje. Takže asi se to týká více cestujících, nejenom mně. Nu a protože sedím v té krajské dopravní komisi, tak mně názory občanů a cestujících celkem zajímají, ba co více - dokonce se s nimi i ztotožňuju, což je podle Vás zřejmě špatně.

RadekŠ:
Že byla má argumentace věcná usuzuji podle toho, že obsahovala pouze věcné argumenty, s nimiž se ztotožnili všichni přítomní. Což by zcela jistě nenastalo, kdyby šlo jen o osobní výpad. Pod občanským jménem zcela jistě vystupuju, ale ne v internetových diskusích. Myslím že to není moje povinnost.
Neděle, 22. ledna 2017 - 14:53:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6
Registrován: 1-2017
Jak často se naváží / odváží nafta do/z daňového skladuArmex-oil v areálu bývalého cukrovaru v Čelechovicách? Jezdí se přes Prostějov nebo Náměšč - pokud přes Náměšč tak z Olomouce nebo Červenky? Předpokládám formou ucelenky a ne v rámci Mn. Jezdí to ČD-C? Díky.
Ing. Dluhonice [vypravci]
Neděle, 22. ledna 2017 - 15:08:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6731
Registrován: 4-2003
Že byla má argumentace věcná usuzuji podle toho, že obsahovala pouze věcné argumenty
ˇ
Jojo, že jsem chytrej usuzuju z toho že jsem chytrej. No tak jo, no.

Mně by tedy zajímalo co obsahovala za argumenty, uvážím- li, že jste tady ani na X stranách nebyl schopen naformulovat pár srozumitelných a logicky znějících argumentů.

A vážně si nedovodu přestavit, že bych se nechal najmenovat do nějaký veřejný komise, kecal v ní do veřejných věcí placených z peněz svých spoluobčanů a pak se někde na serveru týkající dané problematiky anonymně schovával (a ještě přitom "vtipně" ztratil nick).
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Dluhonice__
Neděle, 22. ledna 2017 - 16:05:37  
Neregistrovaný host
77.242.90.180
RadekŠ:
Tak si zkuste představit třeba to, že naprostá většina členů různých komisí funguje tak, že přijdou, zapíšou se do prezence, vypijou kafe, zblajznou chlebíček a frčí domů. To je zajímavé, že toto RadkoviŠ nevadí. RadkoviŠ vadí, když se někdo o něco zajímá, dává návrhy na usnesení a dokonce někde i diskutuje s ostatními. Milý RadkuŠ, který se jistě anonymně neschováváte a uvádíte zde své plné jméno. Tím že se budete chovat tak jak se chováte, tak docílíte pouze toho, že se se nedovíte věci, o nichž třeba vím a mohl bych o nich informovat. Moje ochota je limitovaná tím, že diskuse musí být k věci (ač se nemusíme shodovat) a nesmí být exhibicí osobních útoků a podobného mentálního kretenismu, který tady zažívá nebývalý rozkvět. Jak chcete, je to na Vás.
Neděle, 22. ledna 2017 - 16:44:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6734
Registrován: 4-2003
Tím že se budete chovat tak jak se chováte, tak docílíte pouze toho, že se se nedovíte

Podívejte se, já platím řádně daně a plním i další občanské povinnosti. Aby se mnou někdo vykonávající veřejné funkce ve kterých má zastupovat občany jednal tímto způsobem je pro mě lidsky o občansky nepřijatelné. Zbytek viz 106/1999 Sb.

nesmí být exhibicí

Vaše osoba jako taková je mi zcela ukradená, ovšem z Vaší strany jsem se tady za celou dobu v podstatě nedozvěděl vůbec nic konkrétního. Jalový pindání o šířce perónů (ty dalších 50 let nikdo nepřestaví) je mrháním času, stejně tak mi není jasný, jak s tím souvisí nespokojenost s šéfem místního IDS a nebo proč by měla nějaká dopravní komise řešit přeložení křižování na lokálce do Senice, aby se lidi nemačkali ráno 30 sekund na perónu.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."