Diskuse K-report » Archiv 2016 » Modely a modelářství » Modely v měřítku TT a menším » Archiv diskuse Modely v měřítku TT a menším do 21. 02. 2016 předcházející | další

Archiv diskuse Modely v měřítku TT a menším do 21. 02. 2016

dolů
   autor příspěvek
neregPetrS.
Čtvrtek, 11. února 2016 - 22:05:29  
Neregistrovaný host
77.240.103.199
Odkud? Zjevně zlaté české ručičky.
neregPetrS.
Čtvrtek, 11. února 2016 - 22:24:06  
Neregistrovaný host
77.240.103.199
Pro inspiraci - hříchy mládí [happy]
Pátek, 12. února 2016 - 11:00:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 165
Registrován: 5-2010
Rostopis: neni to tak dlouho co MTB zverejnilo fotky 163 predtim nez byly hotove a zabalene. Nasledujici mesic a neco na nejmenovane diskuzi vyrvavalo par kriklounu proc uz model neni na trhu, kdyz mel byt prece hotovy pred tydnem...
Ani se nedivim ze v MTB nemaji zajem cokoliv poustet driv nez je to hotovy.
http://www.pojezdy.eu
Pátek, 12. února 2016 - 11:25:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11
Registrován: 12-2014
Pojezdy_eu: ony byly nějaké fotky? To mi uniklo, ani na onom fóru nebyly zmiňované, tamní diskuze byla čistě teoretická, na základě předchozích zkušeností s MTB. To, že není model hotový se vztahovalo k tomu, že samo MTB uvedlo termín prodeje, který se pak posouval. To už je detail, 4 týdny sem, 4 týdny tam, dějou se i horší věci. Docela by mě zajímalo, kde ty fotky tedy byly, na webu MTB a fórech jsem na ně nenarazil, takže oficiální cesta to asi nebyla...

Jasně, křiklouni jsou nepříjemná věc. Já se jim ale nedivím, navíc většina jich konvertovala ke křiklounství právě po zkušenostech s prvními modely MTB. Někteří se asi moc neumí vyjádřit a vypadají pak jako burani, ale je třeba pochopit, že naprosto brutální většině modelářů nevadí určitá zjednodušení, chceme jenom to, aby se z obdélníku na skutečné lokomotivě nestal čtverec na modelu MTB, aby věci, co mají být centrovány na střed nebyly ujeté o pár mm a podobně. To se na modelech MTB opakovaně děje a je to škoda.

Jenom k zamyšlení: dovedete si představit, jak by se vybíjeli (většinou píší dokola ti samí lidé, co mají potřebu něco napsat ať už jsou naštvaní nebo ne) křikouni, kdyby MTB dodržovalo aspoň základní rozměry? Na fóru by bylo X stránek o tom,jak se na nový model těší, místo obav o nejistý výsledek... Tenhle problém nebude v lidech, za to si MTB může samo.
Pátek, 12. února 2016 - 12:26:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 166
Registrován: 5-2010
Presneji "ohlasilo model x6x", at jsme uplne presni. Posun terminu o nejaky ten tyden se deje i firmam z mnohem renomovanejsich oboru nez zeleznicni modelarstvi, ano termin byl ponekud optimisticky ale pokud se uz jen kvuli tomu nekteri nevybirave ozyvaji, ma to byt motivace priste cokoliv zverejnovat driv?

Mira zjednoduseni je take dost subjektivni, co nekdo bere jako zjednoduseni je pro jineho nezkousnutelny problem. Par veci tam je odflaknutych zbytecne, par veci je uzpusobenych technologii nebo konstrukci vnitrnich dilu. Jestli slo prevodovky udelat jinak aby nemusela byt kastle rozsirena a presto to projizdelo tramvajove oblouky muze byt zajimavym nametem na debaty v hospode. Tohle rozsireni vedlo ke zmene dalsich rozmeru aby proporce zustaly stejne... co a jak moc se zmenilo uvidim az mi model projde rukama, nehodlam to hodnotit z obrazku. Z toho co jsem videl v ruznem stadiu rozpracovani to celkem slusne pripomina predlohu, alespon pokud mohu posoudit - nejsem expert na elektriky, tohle obdobi jde mimo me, jen se s nima obcas necham svezt. Celkem slusne vychazeji Zamracene a Hektori, Kocouri maji nektera mista trosku slabsi.

PS: Narazil jsem ted nahodou na texty z roku 2011 o tom jak se model TT Brejlovcu a Zamracenych od MTB nema sanci uchytit - Brejle budou od Roco a Kuehn, Zamracene mel prece Kuehn ohlasene na zacatek nasledujiciho roku. Brejlovci se prodavaji porad, presto ze tu jsou dva dalsi konkurenti celou dobu a podle diskuzi by vlastne mely formy byt uz davno nejlip sesrotovane. Zamracene vysly v dobe kdy Kuehn ohlasil ze je zacne vyrabet, posledni termin co jsem slysel ze budou je Q1/2017 a prodejci radeji rovnou pisou ze se muze zmenit... udelat to takhle MTB tak nekterym dojdou pismenka v klavesnici :-)

(Příspěvek byl editován uživatelem pojezdy_eu.)
http://www.pojezdy.eu
Modely TT
Pátek, 12. února 2016 - 12:37:27  
Neregistrovaný host
37.221.254.250
Zase to MTB.. sakra tak si kupte věci od Kuehna.. třeba jak dlouho mají oznámenou jejich mračenu??A?? Na stránkách mají fotku leptané mračený [lol]

To že MTB má nepřesnosti, to má, ale boduje jinde. Berte to tak, že MTB se nikdy nečastovalo NEJvýrobce,ale chce oslovit širší okruh modelářů.

Když to vezmeme jen úvahou co kdyby..( ono to nikdy nenastane,ale....)

MTB si řekne fajn! Chcete fakt top model.. no dobře... udělá fakt model do puntíku a řekne si za to třeba 15tis, kdo ty prachy dá? Já vím, teď se vyrojí řada žvatlalů co bude remcat jasně že jo,já taky apod ,ale přitom se jim na účtě krčí 4litry a bojí se že je dotyčný najde a utratí..
Kolik těch modelů takhle prodá?? No myslím že moc ne.. A nebo udělá to,co dělá a modely se budou prodávat za cenu +- 3200kč a půjdou na odbyt...
Vím že řada nepřesností se dala předělat ještě v programu a byl klid ( proč se tak nestalo,je jiná otázka a nikdo jí tady fakt nevyřešíme )

Prostě MTB je MTB a tečka..
Modely TT
Pátek, 12. února 2016 - 12:39:06  
Neregistrovaný host
37.221.254.250
Ha,kolega Pojezdy EU mě předběhl..
Pátek, 12. února 2016 - 13:27:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12
Registrován: 12-2014
Dobrá, je to mimo a samotnýho mě to nudí, tak ještě naposled. Takže žádné fotky výrobce nebyly. Byly pouze fotky v nic moc rozlišení použité k propagaci bez svolení autorů, když už si hrajeme na tu přesnost. Ujetí ohlášeného termínu o měsíc pořád neberu jako problém, stává se to i vlepších rodinách [happy]

Právě u MTB ale nejde o zjednodušení, ale o tvary. Nikdo neřeší počty prolisů a závitů na pružinách, ale když je pak ten celek špatně umístěn, už to do očí praští. Když u zamračené začíná oblouk střechy o centimetr jinde, ksicht mašiny to změní podstatně. Ústupky tvaru kvůli konstrukci? Ty jsou pochopitelné, ale jsou skutečně opodstatněné? Nerozšířenou kastli škodovácké mašiny dokázalo už před 20 lety Piko a v TT Kuehn. Takže v tom bude i něco trochu jiného. Dobrá, když už kastli rozšířím, a budu se tedy snažit v poměru zachovat původní vyznění tvarů, tak zkosení střechy udělám stejné, nebo ostřejší, nikoliv ale mírnější, to mašinu ještě víc rozšíří a právě tak to udělalo MTB... To nevypovídá o snaze zachovat proporce nebo invenci při konstrukci, naopak. Elektriky ČS trainu jsou taky rozšířené, ale takhle pitomě jako MTB nevypadají. Podobné chyby jou na všech modelech MTB, vizuálně nejlepší je H0 ověřovací zamračená, tu bych označil jako povedenou. Největší fór je v tom, že zastánci MTB nakonec sami přiznají, že je to mimo jejich zájem, mašinu nemají nakoukanou a podobně. Případně jim ke štěstí stačí žlutý pruh a hvězda. Přínosnější by ale bylo, kdyby výrobce naslouchal spíš těm, kdo se v tom oboru aktivně zapojují (ostatní to dělají, tak to asi nějaký smysl má). Každý zboží má svýho kupce, proto MTB nabízí brejlovce dál, ale nikdo mi nevymluví, že kvalitnější zboží si kupců najde mnohem víc...

Proč kolem zamračené od Kuehna není takový humbuk, přestože už má zpoždění v řádu let? Jestli ono to nebude tím, že Kuehnovic výrobky mají u nás i v zahraničí trochu jinou pověst než MTB. Ti co čekají, vědí, že se dočkají kvalitního modelu, že se to prostě vyplatí... Ony ty prodeje zamračených MTB asi nebudou tak závratné, když dosud "za ty roky" nedošlo na slibovanou úpravu formy pro III. sérii...
Statistik
Pátek, 12. února 2016 - 13:35:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4690
Registrován: 6-2004
Vím že řada nepřesností se dala předělat ještě v programu a byl klid ( proč se tak nestalo,je jiná otázka a nikdo jí tady fakt nevyřešíme )

Ano, a byl by klid. Je otázka, jestli by ten model potom "vylepšení v programu" opravdu stál těch Vámi uváděných 15 tisíc. Osobně si myslím, že nikoliv. Jádro pudla je asi jinde. Je to stokrát omílaná písnička a je asi skutečně marné to řešit. Jen mi to trošku připomíná modely budov od jedné firmičky, která si tu čas od času na Káčku udělá své produkcí neplacenou reklamu (budiž). Snaha této firmy je dobře míněná, provedení ale i u nich "trošku" kulhá (za to cena je jak kdyby to bylo ze zlata). Negativní reakce na sebe nenechaly dlouho čekat. Poučila se z nich firma a trochu na tom zapracovala? Ne, tradiční ticho po pěšině a chrlíme dál ve stejném stylu. Prostě taková ta naše národní dementní klasika: "dáme Vám prostě jen tohle a zbytek si holt dosochejte sami na koleně, když se Vám to za ty prachy nelíbí".

Nevím, proč by tedy MTB mělo být "MTB a tečka". To je fakt takovej problém (při jinak vysoké kvalitě modelů) to udělat rovnou na stopro a ne to pokaždé dotáhnout někam k devadesáti a vyseknout tam nějakou minelu? Myslím, že ty modely nejsou tak špatné, aby je výrobce musel "záměrně" takhle degradovat.
Modely TT
Pátek, 12. února 2016 - 17:17:11  
Neregistrovaný host
37.221.254.250
Statistik: Ale no tak.Jen vylepšením formy nebylo myšleno že by model stál 15tis.. samozřejmě by to muselo být jiné kafe,byl to jen příklad.. A pokud výrobce sám nechce zlepšovat/opravovat, tak je diskuze stejně bezpředmětná.

Rosťopiš: Ale tak pořád máš možnost, stejně jako ostatní, říct - ne nelíbí se mi to a udělat si stroj z leptu nebo jít k jinému výrobci, ostatně když kupuji auto,také volím dle stavu,výbavy a ceny-máš možnost volby a nikdo tě kupovat něco,co se ti nelíbí nenutí...tady je to podobné... nelíbí se mi brejláka od MTB, sáhnu po jiném výrobci, nechci mračenu se špatnými čely, udělám z leptu nebo počkám na Kuehna ( třeba se jí jednou dočkáme )

Ono MTB se zlepšilo alespoň co se laků týče.. pokud někdo zná ty modely od počátku, jistě mi dá za pravdu,že povrchovka byla děs a hrůza ( podfuky, křivé linky apod ) ale teď myslím že je to jinde.

Prostě sice můžeme naříkat,ale hlavní slovo JAK MODEL BUDE VYPADAT má stejně majitel MTB a pokud jemu tohle vyhovuje, a je s výsledky spokojen, tak smolík,nic jiného než ono naříkání stejně nikdo nezmůže.
Pátek, 12. února 2016 - 17:38:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 93
Registrován: 12-2009
Nejsem si vědom, že by MTB někde slibovalo 735. Co se týče podkresu webovek MTB, tak tam jsou 3D náhledy od počátku těchto webovek, ale nemají co do činění s plánováním nových modelů. A za celou dobu se podkres stránek neměnil.
ze škodovky
Pátek, 12. února 2016 - 17:50:38  
Neregistrovaný host
185.15.111.26
a dyť je to jedno...jeden by chtěl tohle..druhý tamto...chceš to,kup si to...nechceš to,nekupuj[happy]nikomu se nezavděčíš[happy]prostě tady tohle je šmitec[happy]příště zase bude něco jiného
Pátek, 12. února 2016 - 18:07:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5010
Registrován: 4-2005
Přesně tak.. co se tady vůbec řeší? Nelíbí se vám 750 od MTB? Kupte si Roco / Kuehna. Nelíbí se vám 749 MTB? Počkejte si na Kuehna (kdo si počká ten se dočká - o to větší je pak radost) U plno řad můžeme vybírat a je konečně z čeho a přesto modelářská obec brblá. Vzpomente na dobu před 10 lety kdy byl kde kdo schopný vysolit 4000 - 5000 za marcipán na burze z odlitku a ještě měl vánoce.
#3649
www.osdopravy.cz
Pátek, 12. února 2016 - 18:59:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 563
Registrován: 9-2010
Bastard: Destičky Evergreen
Statistik
Pátek, 12. února 2016 - 19:05:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4691
Registrován: 6-2004
,ale hlavní slovo JAK MODEL BUDE VYPADAT má stejně majitel MTB a pokud jemu tohle vyhovuje, a je s výsledky spokojen, tak smolík,nic jiného než ono naříkání stejně nikdo nezmůže

Máte trochu zvláštní povědomí o světě, řekl bych. Podle Vás pan majitel MTB ty modely nechává dělat takové proto, aby byl on sám s nimi spokojen? A neměli by s nimi být v prvé řadě spokojeni zákazníci?

Jinak u brejlovce či zamračené máte skutečně možnost jít ke konkurenci. Ale u takové 742, 141, 181? V H0 třeba Hadgs a Taes. Samozřejmě odlitky či lepty nechávám stranou (navíc i tak si myslím, že z odlitku by to tak možná jeden člověk ze sta udělal lépe, než MTB, ostatní ani omylem).
Modely TT
Pátek, 12. února 2016 - 19:10:57  
Neregistrovaný host
37.221.254.250
Statistik : [lol] a jsou snad zákazníci spokojení?? Dyť na MTB furt slyšíte jenom špatná slova, jak to je nepřesné, jak to mohlo být takhle a onak..tak že kdo má vlastně to konečné slovo!!? p.Báňa nebo Toník Horníků který si přeje mít prsa více kozatá ...myslím že o vítězi je předem rozhodnuto...věřte nebo ne, o světě za těch pár desítek let života vím své...
ze škodovky
Pátek, 12. února 2016 - 19:21:15  
Neregistrovaný host
185.15.111.26
ad 6120 - přesně tak..co před 10ti lety..ale třeba před 20ti...dneska už člověk neví co by si vymyslel[happy]kdybysme před revolucí věděli,že brejláky budou jednou vyrábět rovnou 3 výrobci a hned v X variantách co si kdo vymyslí...
Pátek, 12. února 2016 - 20:09:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5011
Registrován: 4-2005
ze škodovky: Já mám proti 750 MTB taky subjektivní výhrady nicméně neprskám, proč taky? Vezmu Kuehn a je to vyřešeno. Navíc ten od aktuální serie slibuje nějaké inovované bezchybné pojezdy. Takže "dodo" a reklamace by měly být skutečně jen reliktem minulosti.
Pojezd bude použit i na 749/751 viz odkaz
Furt je na co se těšit, a přesto pro české modeláře "neni kyselo dost kyselí.."
#3649
www.osdopravy.cz
Emil Švec
Pátek, 12. února 2016 - 20:31:35  
Neregistrovaný host
84.246.167.35
Myslím, že Rosťopiš stejně jako já vidí psa zakopaného jinde. Proč, když se tím někdo živí, to místo na 95%-100% dělá na 80%? Proč si nedá delší lhůtu o několik týdnů aby to bylo vyladěné? Je to český výrobce a při lepším přístupu by měl mou podporu, ale takhle to ještě doráží retardovanými pojezdy, které mi diktují, jakou rychlostí mám jezdit. Opravdu si vedle sebe na analogu dokážu představit (bez ohledu na reálnost situace) ICE od PIKA a Mráču od MTB. A zrovna Rosťopiš se s vými zkušenosti do toho má co kecat
Roco S.
Pátek, 12. února 2016 - 21:22:42  
Neregistrovaný host
78.102.56.208
No to jsem zvědav na tu Kuehnovu Zamračenou. Když zveřejnili obrázky CAD modelu, tak to měli špatně jako Roco v H0. Totálně mimózní čelo. Ale že u Roco nikoho nerozčiluje odchylka 150mm a téměř 10° ve sklonu čela, to je překvapivé. A což teprve ta okna… Vzhled mašiny to mění takovým způsobem, že to prostě Zamračená není. Anebo třeba 150/151/350 od Acme [proud]
Modely TT
Pátek, 12. února 2016 - 21:32:14  
Neregistrovaný host
37.221.254.250
Emil Švec: Tak ať Rosťopiš a jemu podobní založí vlastní firmu na modely, tam budete mít možnost se ukázat.
S tou delší lhůtou a pořádným modelem souhlasím,ale proboha živýho co to tady povídate o rychlostech pojezdů [crazy] neměřil jsem mračenu ani brejle v přepočtu kolik "vytáhnou" ale neznám nikoho v ČR kdo má poloměry oblouků takové,aby tam ona mračena mohla tou vytouženou stovkou jezdit - když už pláčete nad vlastně modelově nemodelovou rychlostí!!
Kluci z Kžm 3 Praha mají tuším poloměry kolem R900 a také to neni v přepočtu na oněh 100km/h--a pokud někdo brečí,že mu mračena nebo brejlák nejede 150, tak musí koupit autodráhu,tam může lítat jak je libo,ale v železničním modelářství..nevim nevim...

Tahle debata opravdu nemá vůbec smysl, raději se odebírám zpět do své "nory" kde se mi mračena bude plazit 50km/h, nebudu jí přeměřovat šuplérou protože je mi to stejně k hov.u když už je hotová, a raději se u sklenky budu smát nad plačícím národem modelářů který nedostal přesnou změnšeninu 1:120 vč. funkčního K6S310DR a plnou nádrží nafty [lol]
Modelařině zdar.
Pátek, 12. února 2016 - 22:16:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1326
Registrován: 4-2006
Modely TT: kolego, netřeba se navážet do ostatních. Já souhlasím s tím, že když už se do toho investuje tolik času a peněz, mělo by to být pořádně. Ano, nikdo není dokonalý, ale uražený přístup MTB k oprávněným výtkám je divný. Chápu, u Roco si nikdo nic nevyřve, ale MTB tady začalo s tím, jak bude naslouchat tuzemským modelářům a když se objevily zmršené brejle, tak jsme najednou byli za blbce. Bobina totéž - výrobce dal manažersky přednost zmršeným proporcím - viz http://www.jacek-modely.cz/bobina-mtb/, ale to jsme už diskutovali dávno.
A zrovna Rostopišovi vykládat, aby se předvedl - no to jste se teda předvedl vy... Čtete občas web?
Zlámalíkovy mašinky: tt120.webnode.cz
Modely TT
Pátek, 12. února 2016 - 23:09:14  
Neregistrovaný host
37.221.254.250
Zlámalík: Jen bych dodal.. tak nějak jste to napsal asi správně..prostě se s tím nic neudělá.. a jestli myslíte SDV..tak mohu říci jen jedno.. děkuji již nechci.
A ano, může se předvést, řeč byla snad o lokomotivách ( konkrétně zamračených ) tady tedy může Rosťopiš ukázat, jak tedy vypadá onen správný a dokonalý model (ale ne jen on,však remcalů je tu mraky,nebo se pletu??)..samozřejmě by bylo také dobré, ho složit, stříknout a umět prodat jako hotový a funkční model.
Hold nejsem z těch, co si před každým sednou na zadek.
A jak jsem psal, tak MTB má mouchy ale nikdo od MTB ty mouchy nezakrývá ani se je nesnaží obhájit-prostě tam jsou a buď je budeme tolerovat nebo kupovat něco jiného.Také mě mrzí,že když je daná věc na monitoru, a ta vada tam je, neni udělána náprava.
Pátek, 12. února 2016 - 23:44:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 265
Registrován: 3-2010
Ad Mark 21: Zaujaly mně U profily, které používáte. Kdo je vyrábí a kde se dají sehnat? V Brně jsem se zatím setkal pouze s profily vhodnými tak na HO...
Emil Švec
Sobota, 13. února 2016 - 06:15:22  
Neregistrovaný host
84.246.167.35
Modely TT: Já mám pocit, že máte problém s chápáním nejen psaného textu. Když odhlédnu od toho, že se navážíte do Rosťopiše, který vyrábí vlastní modely, tak se vrátím k té modelové rychlosti. Zjevně jste nepochopil, že mi nedělá problém přepočet rychlosti MTB pojezdu, nýbrž souběh MTB pojezdu na stejném napájecím systému v analogu s čímkoliv jiným. Aby se Bardota vůbec hýbala, musí běhat na 12V. Tedy na totožné napětí, kdy Taurus od Pika vyhobluje koleje jako pražské 14T. Nejeden známý to kritizuje, protože to omezuje použití vozidla. Ideální je pro mne Brejlovec od Roca.

A když jsme u toho vyrábění doma na koleně a aby to bylo úžasný atd, zde je odkaz na slovenského kolegu s T3 v 1:48 http://yozo-designmodels.blogspot.cz/2015/11/o-scale-t3-kit-comin g-soon.html
Sobota, 13. února 2016 - 09:35:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 759
Registrován: 9-2003
Emil Švec:

to už se párkrát vášnivě probíralo a každý na to má svůj názor. Modely MTB se na analogu s jinými modely skutečně sladit nedají. Ale můžete mi říct, co je víc špatně? Brejlovec, který jede 70 km/h ze své přepočtené stovky a nebo ten, který lítá 200 km/h??? Je správné zpřevodovat model tak, aby překračoval rychlost dvojnásobně a více? Podle norem NEM by model měl dosahovat 110% maximální rychlosti předlohy. Proč tomu neodpovídá ani jeden tovární model?
U DCC je problém s MTB zas ten, že model jede pomaleji než předloha, asi 70km/h (což mě přesně vyhovuje), rychlost se dá snížit, ale nedá se nijak zvýšit.
Opravdu ale nerozumím tomu, proč by měl brejlovec jezdit stejně jako taurus nebo ICE
Stránky o modelové železnici TT, digitál, zvuky
http://jacek-modely.cz
Vašut
Sobota, 13. února 2016 - 09:39:14  
Moderátor
Číslo příspěvku: 1746
Registrován: 5-2002
Né, že bych se chtěl zastávat MTB. Taky bych k nim měl pár výhrad, zvláště pak k obchodní politice pana B. Ale je rychlost mašin chybou MTB? Není to spíš chyba "rychlejších" firem? Ta bardota mi subjektivně (neměřil jsem) přijde "tak akorát", když si uvědomíme, že to v reálu lítá nanejvíš stovkou... Takže on ten Taurus by i v modelu měl být rychlejší, než zamračená, nebo ne? Ikdyž je pravda, že nějaká "rychlostní rezerva" třeba pro rychlejší úklid vozidel se hodí, ale pak je to na úkor využitelnosti rozsahu modelových rychlostí. Taky mě na druhou stranu vadí, že každý výrobce má jinou rychlost, ale jak z toho analogově ven? Ani dva stejné modely, na stejném pojezdu většinou nejezdí stejně... Bohužel

K tomu, co jsem nakous na začátku - trochu mě naštvalo hodnocení českých hobbystů panem B. Když u něho můj známý sondoval možnost velkoobchodního odběru modelů a hlavně dílů, řekl mu, že lidi jsou líní něco stavět a tudíž díly bude dále prodávat jenom přes Viktora... Pravda, velká část populace je skutečně líná něco sama vyrobit, zvykem je si počkat a pak na fórech kritizovat hotový model (pozor, nemluvím zde o konstruktivní kritice, která by měla u slušného výrobce vyústit ve vylepšení). Ale to, že někdo takhle šmahem odsoudí své zákazníky mi naznačuje, že asi o kšeft moc nestojí... A je to škoda :-(
Taktéž by mě zajímalo, proč jsou ty podvozky, resp. hlavně převodovky tak rozměrné, nešlo to udělat "menší" tak, aby se to vešlo i do jiných vozidel, než jen do širokých a dlouhých mašin? Do leptu 735 se to vejde, ten je široký a na délku to taky pasuje, ale v jiných kapotových řadách už byl problém a do karkule se nevejde vůbec. Škoda. Výše napsané neberte prosím jako příspěvek k cyklu: Kopněme si do MTB, ale jako povzdech uživatele jejich výrobků.
No a na závěr bych rád dodal ono známé: Kdo nic nedělá, nic neskazí"...
Kdo spí, nezlobí...
Vašut
Sobota, 13. února 2016 - 09:46:09  
Moderátor
Číslo příspěvku: 1747
Registrován: 5-2002
Koukám, že Jacek byl rychlejší
Kdo spí, nezlobí...
neregPetrS.
Sobota, 13. února 2016 - 09:56:04  
Neregistrovaný host
77.240.103.199
Golemklusacek: Zkoušel jste www.litomysky.cz?
Sobota, 13. února 2016 - 11:55:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 564
Registrován: 9-2010
Golemklusaček:
Já je kupoval na veletrhu v Lipsku. Protože však tak malý profil U se nevyrábí, byl jsem donucen zakoupit profil H (1x1) a z jedné strany ho zbrousit (i tak je pořád oproti skutečnosti příliš velký).
Sobota, 13. února 2016 - 16:49:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 266
Registrován: 3-2010
Ad Mark21: Děkuji za odpověď, tušil jsem, že to nebude přímo polotovar U. Budu se těšit na další fota stavby vozu.
Abraxas
Sobota, 13. února 2016 - 17:18:42  
Neregistrovaný host
89.176.140.94
Zdravím.
Nepochlubí se tady někdo se svojí Regionovou? Znám spoustu lidí co jí stavěli, ale nedostavěli..
ze škodovky
Sobota, 13. února 2016 - 19:25:40  
Neregistrovaný host
185.15.111.26
hmm...přesně tak...taky jsem jí nedostavěl...[happy]zatím...možná někdy
Sobota, 13. února 2016 - 20:19:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 476
Registrován: 9-2013
https://youtu.be/EUIoHAQuADI

Jedna motorová lokomotiva dlouhodobě odstavena se vrátila do provozu .
chlupac
Sobota, 13. února 2016 - 20:45:48  
Neregistrovaný host
85.71.67.245
Foceno dnes na výstavě v Drážďanech na stánku Tilliga.
Co nás tedy čeká [proud](zatím tedy nic moc - ale žádnou paniku, je to jenom handmuster. Pořád lepší než virtual z CADu):



Jo a jak jsem zde minule plkal že bych spáchal PA, tak v "předpřípravě" při shánění dokumentace, inspirace atd., tak jsem narazil i na tohle:
PA 300 aukro
Emil Švec
Sobota, 13. února 2016 - 21:16:33  
Neregistrovaný host
84.246.167.35
Pro mě je ICE PIKO stejná šílenost jako 749 MTB. Já jen velmi nerad pouštím stroje na víc než 9-10V (mám PWM), abych zabránil zbytečnému opotřebování a někdy mi navíc říkal, že tyto nové stroje nemají rády přepětí - něco odpálím. Ale když mi dal 749 od MTB na kolejiště, měl jsem při těch 9V obavy o ten motor. Ale samozřejmě je to subjektivní a já na přepošty rychlostí nikdy nedal. Ideální je, když to jezdí +/- stejně, což u ICE jsem ochoten přehlédnout, Taurus jezdí rychleji, ale jinak mi ty rozdíly nevadily, protože jsem sestrojil autoblok, který tyto problémy vyrovnával. Někomu to vadí, jinému, tím bych to uzavřel
Sobota, 13. února 2016 - 22:24:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1327
Registrován: 4-2006
chlupac: Ten "Handmuster" nese na horní zkosené hraně kapoty výrazné známky 3D tisku. Inu, doba se mění... Ale jinak to nevypadá zle, jen jsem zvědavý, co vyberou za předlohu - rozdílů ve tvaru různých plechů na střeše, výfuků a zábradlí je celkem dost. Bylo by bezva, kdyby tyto díly byly extra dosaditelné :-)
Zlámalíkovy mašinky: tt120.webnode.cz
Neděle, 14. února 2016 - 01:49:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13
Registrován: 12-2014
Regionova? No, já jí dostavěl, ale je to, řekněme.... onehdá. Stavba se dost vlekla, protože jsem to chtěl mít hezký a stejně to nakonec hezký neni [biggrin] Čelní vozy jsou odlitky od Molaty + hodně tmelu, střední vůz vlastní novostavba + o něco míň tmelu. Obtisky vlastní (vycházející ze sady kolegy JBr), rámečky oken jsem si nechal řezat na plotru. Mezi vozy jsou kinematiky s pevnými spřáhly a papírové měchy. Je to vpodstatě můj modelářský pravěk, jednotce už pár let je a když se nad tím tak zamyslím, nějak velkou radost jsem z ní neměl ani tenkrát, vzhledem k tomu, kolik jsem toho předělával a co všechno z původního odlitku zbylo, nebo spíš nezbylo...

Regionova je stále neotřelé téma, a ještě pár dalších let bude, takovej everyellow, proto jsem si řekl "NE" a pustil se do výroby vlastní stavebnice regionovy. Vleče se to víc než bych sám chtěl a čekal, ale až to bude, bude to stát za to. Jdu na to spíš pečlivě než rychle, tak zatím nedokážu říct termín. Odhaduju léto, ale když mi rupne v kouli, může to být i dřív, těžko předvídat vývoj byť vlastních chorob [happy] Zatím aspoň obrázek, vývoj už je samozřejmě dál...
neregPetrS.
Neděle, 14. února 2016 - 09:05:17  
Neregistrovaný host
77.240.103.199
Asi každý, kdo se rozhodne postavit nějaký model, shání vhodný pojezd. Nedávno jsem objevil na internetu naskenovaný časopis MIBA, který se testům modelů věnuje opravdu důkladně. Tabulky s výsledky - zejména s rozměry - a pár ilustračních obrázků ke každému modelu jsem z toho vytahal, a jelikož jsem zatím nenašel vhodnější umístění, dal na Facebook do skupiny Modelová železnice N 1:160 + Z 1:220
neregPetrS.
Neděle, 14. února 2016 - 09:09:16  
Neregistrovaný host
77.240.103.199
Konkrétně tedy do alba Modely N - rozměry pojezdů.
Abraxas
Neděle, 14. února 2016 - 11:33:25  
Neregistrovaný host
89.176.140.94
Rosťopiš > Myslím že můžeš být spokojený. Vypadá dobře. I čelo, které se mi na té mé právě nelíbí. Nechával jsem si jí vyrábět a mám špatně vyvrtaná světla. Přemýšlel jsem právě, že bych se sám pustil do přestavby oněch čel, ale moc se mi nechce.

O těch obtiscích o kterých mluvíš jsem někde četl. Celá ta zelená část by měl být obtisk. Jak se Ti s tím pracovalo?

Jinak z odlitku to nebude nikdy ono. Ještě mi řekni, jaké kinematiky tam máš? A nezlobí to nějak?
Neděle, 14. února 2016 - 11:51:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 760
Registrován: 9-2003
Obtisky bych měl taky, ale bez zelených ploch:
http://obtisky.jacek-modely.cz/paginy/814.htm
Stránky o modelové železnici TT, digitál, zvuky
http://jacek-modely.cz
Neděle, 14. února 2016 - 13:14:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14
Registrován: 12-2014
Abraxas: Stejně nejsem spokojenej :D Právě čela byly fakt oříšek, odlitky vypadaly, jako kdyby master upadnul před zaformováním za zem a čelo pak bylo uhnuté na jednu stranu, místy je proto fakt silná vrstva tmelu, ze kterýho jsou vpodstatě čela "uplácaný". I tak to neni ono. Ale rozhodně to z odlitku může být dobré, záleží, jak se odlitek připraví. Ve stavebnici co chystám bude odlitků víc než dost, ale všechny jsou tvořené na základě kovových předloh, tudíž přesnost je zaručená.

Obtisk je fajn, co víc k tomu říct [happy] Zelená vlna se všemi nápisy je jeden kus a musí se přesně vystříhnout, ale zas to ušetří práci se stříkáním zelené. Ostatní nápisy už jsou klasicky na průhledném obtiskovém papíře a pracuje se s nimi jako s běžnými obtisky. Psáno onich bylo kdysi na fóru modely.biz v regionováckém TT vlákně.

Kinematiky jsou tam SDV, ono cokoliv většío se mi nevešlo, holt jsem si nějak bez rozmyslu sestavil pojezd a už se mi ho nechtělo rušit. Kinematiky pak jsou vystrčené z vozů víc než je zvykem a vozy jsou spojené zacvakávacími kolíčky z pevných spřáhel vpodstatě šachta na šachtu. Jestli to zlobí nevím, nemám moc kde jezdit, ale když už to jednou za čas vytáhnu, jede to celkem spolehlivě.
Bobo
Neděle, 14. února 2016 - 15:24:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12886
Registrován: 5-2002
a pohon je v 814?
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
http://www.stopkoureni.cz/
Neděle, 14. února 2016 - 17:41:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 167
Registrován: 5-2010
Vašut: ty podvozky jsou konstrukcne poplatne vybaveni ktere bylo v dobe navrhu dostupne (vyroba formy, lisovani) a potrebam te doby - primarne velke masiny v kterych je na ne dost mista. Nemely za cil resit kazdou lokomotivu s danym rozvorem a nemaji to za cil ani dnes.
Porad je to prijatelne ulehceni prace tem kdo stavi masiny do kterych se vejdou. Ono bohuzel tech co neco realne stavi neni mnoho, i kdyz bych to nerekl tak expresivne - preci jen jich vidim vic nez vyrobci modelu.

Obchodni politika je veci vyrobce, kazdy ma nejake sve vrtochy. Jeden nejmenovany cesky vyrobce napr. odmita (nebo jeste pred nejakou dobou odmital) dodavat vice nez jednomu, vyjimecne dvema prodejcum na kraj...
Porad jsou ale konstrukcni dily od MTB dostupne vyrazne snaz nez treba dily od Roco, Kuehn nebo jinych - i tam prece maji 2400mm prevodovky...
http://www.pojezdy.eu
Emil Švec
Neděle, 14. února 2016 - 19:12:53  
Neregistrovaný host
84.246.167.35
Jak vlastně všichni tito výrobci dělají vozové skříně? To jsou odlitky? Nebo se používá 3D tiskárna?
Statistik
Neděle, 14. února 2016 - 22:19:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4696
Registrován: 6-2004
Nevím, jestli všichni výrobci, ale ti, co dělají sériovou výrobu a ne pár bastlů, tak používají celkem vousatou, ale taky dost drahou technologii používanou při výrobě značné části plastových výrobků z termoplastů, tedy vstřikování do kokily (kovová forma). Když si vezmu, kolik jen stojí obrobení, případně vyjiskření dutiny kokily, tak mě fascinuje, že se do toho naše podnikatelská obec, vesměs typická nutkavou potřebou na všem si co nejrychleji astronomicky nahrabat a pak jít dál, vůbec pouští.

3D tisk, to bude asi hudba blízké budoucnosti. Až se podaří zvýšit kvalitu nad úroveň výše uvedené technologie, tzn. minimálně odstranit stále viditelný rastr jednotlivých vrstev, asi bude 3D tisk hrát prim. V porovnání se vstřikováním, 3D tisk minimálně už teď vyhrává cenou, variabilitou a menší prostorovou náročností (drahé kokily jsou většinou navíc jednoúčelové, nebo jen málo upravitelné - následky jsou pak patrné například jako u modelů vozů Taes a Hadgs od MTB).
Neděle, 14. února 2016 - 23:41:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1328
Registrován: 4-2006
Pojezdy.eu, Vašut: náhodou, já bych na podvozky MTB zas neprskal. Ano, čouhají o fous víc dopředu, ale jsou zas třeba nižší, jak ty z V100, díky čemuž se mi do kastle 742.7 (s nízkými kapotami) vejde nad podvozky i Bedlischova deska pro osvětlení a nad ni dekodér.

814 a pohon: myslím, že kolega Pohořelý (Pojezdy) by o něčem mohl vědět, ale nechám to na něm :-)

Statistik: ono jde i dnes, ale zubařské tiskárny (s vrstvou třeba 0,05 mm) jsou zatím nehorázně drahé, http://www.zenith3d.co.kr/eng/ - tato je za 20 000 dolarů...
Zlámalíkovy mašinky: tt120.webnode.cz
Neděle, 14. února 2016 - 23:54:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15
Registrován: 12-2014
Pojezd v mojí regionově je vyřešen pomocí komponentů z pojezdu na 810 od PicoLoco a je umístěn v nízkopodlažním středním voze. Protože jsem stavěl trio a jednotka nemá na čelech spřáhla, takovéhle uspořádání bylo nejlogičtější, na oba směry se to chová při jízdě stejně.
Abraxas
Pondělí, 15. února 2016 - 06:48:13  
Neregistrovaný host
46.135.6.7
Rosťopiš > Myslel jsem, jestli jsi na usazení obtisku používal nějaké ty zázračné vodičky, nebo jen vodu.

Moje Regína je z plechu (kromě čel) a na pojezd ještě čeká. Taky mám trio a asi dám motor do jednoho krajního vozu.
Pondělí, 15. února 2016 - 14:34:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1012
Registrován: 8-2007
Abraxas: Ty obtisky jsem tehdy (je to tak 6-7 let) tisknul normálně na laserovce na bílý a transparentní obtiskový papír. Ten má mimojiné tu výhodu, že oproti klasickým sítotiskovým obtiskům je i s natištěným motivem obtisk de facto pořád jen jedna vrstva "obtiskové" barvy (sítové obtisky soutiskem více barev "tloustnou"), takže krásně sednou a kopírují povrch.

Dneska už bych volil jiné metody. Jednu dobu jsem i uvažoval, že bych železničními obtisky rozšířil své portfolio, ale po zvážení všech okolností zavládnul zdravý rozum a zůstal jsem jen u letadel [happy]
Abraxas
Středa, 17. února 2016 - 18:30:29  
Neregistrovaný host
89.176.140.94
Rosťopiš. > Noo. Když budeš dělat tu stavebnici, myslíš že bych Tě mohl poprosit jen o pár věcí z ní? Konkrétně jen čela a obtisky?
Sobota, 20. února 2016 - 17:57:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 818
Registrován: 6-2002
Je nějaká reálná šance, že by Roco vyrobilo brejlovce v Najbrtu II? Docela bych ho chtěl :-(

(Příspěvek byl editován uživatelem freekey.)
Sobota, 20. února 2016 - 20:14:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1883
Registrován: 5-2011
Freekey:
Limitně blížící se nule, s Brejlovci se dále nepočítá. [wink]
www.lhotisazejmi.webnode.cz

Když víš, že to nejde, tak řekni někomu, kdo neví, že to nejde a ten to udělá.
Sobota, 20. února 2016 - 20:50:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 820
Registrován: 6-2002
Takže udělali brejlovce v TT naflákali to a tím to končí?
Neděle, 21. února 2016 - 14:48:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 821
Registrován: 6-2002
Je docela škoda mít formy a nevyrábět, zvlášť když danou lokomotivu nikdo jiný nedělá (řada 754).
Statistik
Neděle, 21. února 2016 - 15:49:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4704
Registrován: 6-2004
Je docela škoda mít formy a nevyrábět

Ono je to i poměrně technicky a ekonomicky nevýhodné, protože takovou formu taky musíte zakonzervovat a řádně skladovat, aby Vám ji nesežrala koroze.
Tak třeba jen výrobce čeká na opětovný nárůst poptávky (tím nechci říct, že by Němce nějak přehnaně vzrušovala poptávka v ČR, ale zájem musí v prvé řadě vycházet od německých modelářů a sběratelů).
Emil Švec
Neděle, 21. února 2016 - 16:46:50  
Neregistrovaný host
84.246.167.35
protože takovou formu taky musíte zakonzervovat a řádně skladovat, aby Vám ji nesežrala koroze

Ale, ale. Neříkejte mi, že se v Německu vyrábí ve vlhkých sklepeních. Když v Čechách známe a používáme Concor, tak v Německu musí být ještě dál. Přípravky ve skladu leží třeba 5 let a vážně nemáme problém s tím, že by nám něco sežrala koroze [wink]
ze škodovky
Neděle, 21. února 2016 - 17:53:28  
Neregistrovaný host
185.15.111.26
plechový formy??mimochodem myslím že kolem toho je až moc velkej humbuk,když vemete např.vozy.pár se toho vyrobí a prostě už ho neseženete...pokud jste si ho rychle nekoupil[happy]prostě to tak je
Neděle, 21. února 2016 - 18:10:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 646
Registrován: 12-2012
12.Erlebnis Modellbahn v Drážďanech a kolejiště "Landovice nové město":http://www.youtube.com/watch?v=8KXogKTcaak

Více videí na Videokanále Mi.Ko & Endy96 [happy]