Diskuse K-report » Archiv 2016 » Železnice » Předpisy » Archiv diskuse Předpisy do 01. 02. 2016 předcházející | další

Archiv diskuse Předpisy do 01. 02. 2016

dolů
   autor příspěvek
Neděle, 10. ledna 2016 - 17:43:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1098
Registrován: 10-2009
Paul red adair:
Asi jak který depo a jak který dopravce. Pravdou je, že tolerance je povolena rychloměru, nikoli však strojvedoucímu. S překročenou rychlostí, byť o 1 km/h by tedy strojvedoucí problém mít mohl. Přesto, že rychlost vlaku ovládá technika, která narozdíl od lidí nemusí být zcela přesná.
A je to tak, jak píšete. Pokud ARR překračuje, nebo jede na hraně, jedu o 5 km/h míň. To zakázáno není.
Šari, z kterýho Trutnova myslíš? Z Trutnova hl.n., Trutnova střed Trutnova Poříčí? A jak odtud jede vlak do Jičína? Kudy? [crazy]
Pikehead
Neděle, 10. ledna 2016 - 18:00:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1935
Registrován: 3-2007
Šari myslel Turnov, je tam překlep.
Polaanek
Neděle, 10. ledna 2016 - 18:00:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 478
Registrován: 10-2004
Protože tam má Šari překlep - Trunov - což usuzuji že bude Turnov, tam je to jednoznačné, kam je na Jičín.
Mladějov
Neděle, 10. ledna 2016 - 22:05:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7622
Registrován: 3-2007
Vxy: používá vnitřního interkomu.
Neděle, 10. ledna 2016 - 22:10:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2656
Registrován: 11-2008
ad Mladějov: Díky [vypravci]
Pondělí, 11. ledna 2016 - 01:05:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5186
Registrován: 8-2007
Podroužek: Představme si třeba situaci, kdy strojvedoucí dostane Souhlas od obsluhy vlaku, třeba takovým nějakým udělátkem. Pak se neděje nic, odjezd je za dvě minuty.
Láďa: Jádro věci to fšak neřeší,bo dokud nebude centrální zavírání dveří a ve všech vozech /vlacích/ zvuková signalizace dveří,po zaznění které by četa dala souhlas a poté fíra zavřel /zajistil/ dvírka a jelo se,nemá cenu "řešit" toto

Přátelé,my si nerozumíme.[nene]
Asi jsem špatně "udělátko" prezentoval.
Tak ještě jednou.
-Toto zařízení by bylo na vedoucím hnacím vozidle a vlak. doprovod by jej obdržel po odevzdání vlak. dokumentace a tel. čísla strojvedoucímu(komunikovalo by jen s jedním vozidlem,aby neudělilo souhlas k odjezdu jinému vlaku).
-Bylo by třeba shodného tvaru,jako terčík pro vlak.obsluhu,ale tlustší(6 mm) z důvodu umístění baterie.
-Místo zelené plochy by byl dotykový displej,povětšinou tmavé barvy v pohotovostním stavu.
-Člen vlak.čety by si jej připnul na klopu saka,pověsil okolo krku spolu s píšťalkou apod..
-Po výpravě vlaku v čase odjezdu by strojvedoucí vyslal návěst "výzva strojvedoucího".
-Elektronický terčík by zapípal,rozblikal by se a uprostřed obrazovky by se objevilo tlačítko,které by umožnilo odeslat návěst "souhlas s odjezdem".Před touto dobou,by byla obrazovka černá,takže by nemohla četa 2 minuty před odjezdem dávat tímto zařízením žádné návěsti.
-Po ukončení výstupu a nástupu cestujících,uzavření dveří,které centrálně nezavírá fíra,by člen vlak.doprovodu zmáčknul tlačítko a vyslal na hnací vozidlo návěst"Souhlas s odjezdem"(takže není nutno mít dveře ovládané ze stan. strojvedoucího).
-po příjezdu do cílové stanice a kontrole soupravy by odevzdal terčík na vedoucí hnací vozidlo a informoval o ukončení výstupu cestujících strojvedoucího.

Tím by se zamezilo dnešní anarchii,kdy si každý dělá,co chce.Některý výpravčí čeká s návěsti "Odjezd" až dá vlak.četa návěst"Souhlas s odjezdem"(pak teprve dá Odjezd strojvedoucímu),někteří členové vlak.doprovodu dávají návěst bez toho,aniž by předtím obdrželi od strojvedoucího "výzvu strojvedoucího" a vůbec neřeší,že vlak není vypraven(návěstidlo nedovoluje další jízdu),nenastal čas odjezdu.
Někteří strojvedoucí nechtějí pískat na píšťalku,jiní zase neví,že vlak nevypravuje vlakvedoucí.Další schválně dělají rámus ma hlučné houkačce,nebo jiní nedávají žádné návěsti a chudák vlak. četa to zachraňuje návěstí "souhlas s odjezdem" po spatření plešky v okně ved. hnacího vozidla.[lol]

A tak si tu žijem,občas odjede vlak,aniž byl vypraven,nemá postavenou vlak.cestu....
Pondělí, 11. ledna 2016 - 05:01:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1102
Registrován: 10-2009
Apollo 17. Dobrý nápad, výborný příspěvek. P.
Pondělí, 11. ledna 2016 - 06:07:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 234
Registrován: 4-2014
Apollo_17: Souhlas, ale mám k němu malou výtku. Jsou místa kde mašina od soupravy "zmizí" dřív než vystoupí cestující. Takže by vlaková četa musela upřednostnit tuhle činnost, což v době kdy se z ní stávají "stewardi" není moc dobré. Čímž netvrdím, že by to nešlo ošetřit.

Výzva - To je věc. Každý ji dělá jinak. Někdo dává výzvu s centrálně uzavíratelnými dveřmi i proti stůj. Když se člověk ohradí, tak schytá hromadu keců, že on je fíra a on ví že je stůj. Pak se nedivte že čety už nic neřeší. Dvakrát jsem za cestu řekl, že máme stůj, dvakrát se na mě snesl vlna blbejch keců, tak už mlčim - dal sis výzvu je to tvůj problém.

P.S. Máme nový způsob výzvy na 810+010, aby fíra nemusel vystrčit nos, tak zavře dveře = výzva strojvedoucího. [biggrin]
Mladějov
Pondělí, 11. ledna 2016 - 11:30:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7626
Registrován: 3-2007
A17: Moc hezké a jak máte ošetřenou součinnost více členů čety ?

Já bych nevymýšlel složitosti ale jednoduše donutil dotyčné, aby uměli a dodržovali předpis. Aneb na řadě míst není třeba dávat výzvu, "véčko" vážně není problém, taky si můžu v D2 přečíst něco o interkomu..je řekl bych dost možností na výběr a opravdu někteří to z hlouposti a jiní úmyslně porušují.

Mně se (a tady podepisuju tuším Podroužka) taky současný tyjátr okolo odjezdu vlaku hodně nelíbí, ale to neznamená, že si každý bude dělat, co chce.
Jinak vlak.četa fakt nemusí řešit, jestli je postaveno, na druhou stranu nemá sama co mávat, což je asi nejčastější přestupek.
Pondělí, 11. ledna 2016 - 11:58:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2647
Registrován: 8-2012
z důvodu umístění baterie ... místo zelené plochy by byl dotykový displej
Úžasný. Proč to dělat jednoduše, když to jde složitě.
Baterie, dotykový displej (!!!), vysílání, udělátor spárovaný s vozidlem (= ničí)... a s tím chcete jít do železničního provozu? Vy jste toho v něm asi moc neodsloužil, že?
Jo, v laboratoři to bude fungovat báječně. V reálu nejsme schopni ani mít jednotnou verzi vysílačky, což umí i v tom poplivávaném Polsku.

No a řešení tyjátru kolem odjezdu má systémové řešení, že výpravčí se toho nebude účastnit vůbec (dálkoviny, závislá návěstidla u všech kolejí) a dopravci si to vyřeší po svém (Národnímu snad dá někdo přes držku za to vytváření akustického smogu vyhukováním na lokomotivní houkačku).
informuji vás, že své podezření na vaše opakované páchání trestného činu pomluvy prostřednictvím tohoto internetového diskuzního fóra dle § 184 zákona č. 40/2009 Sb. v platném znění vůči mně, dalším osobám i obchodním partnerům společností, pro které pracujete, jsem předal studentům práv a stáváte se součástí jejich projektu
Pružinskij
Pondělí, 11. ledna 2016 - 12:16:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 419
Registrován: 4-2015
Neskutečně zírám, co je všechno možné vymyslet... Na to nepřijdou ani v CERNu, co na GŘ.
V praxi se pak může člověk posrat smíchy - jako tuhle u linky U5, řada 814, fíra sám. Asi to fungovalo podle zdravýho rozumu moc dobře, takže minulej týden vykoukl ze stanoviště (kupodivu mu kvalitní výrobek z PRASu šel stáhnout bez větších potíží), vytáhl malou mechanickou trubku - a zatroubil na celý nástupiště, zvuk jako když řežete berana :-)))))
Jakej to má význam netuším. Asi bezpečnostní a hlubokej. Doufám, že na U11 troubí na lesy všude, kde zastaví.
Slechts een waarschijnlijke wereld, een
waarschijnlijke pijn,
een waarschijnlijke liefde, tot wij oud geworden zijn.

Waarschijnlijke Afstanden, V. Veit, 1967
Pondělí, 11. ledna 2016 - 12:31:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5187
Registrován: 8-2007
Mladějov:Moc hezké a jak máte ošetřenou součinnost více členů čety ?

Tak,že tam bude jen jeden člen vlak. čety(ostatní nebudou mít dopr. povinnosti),souhlas se může dát i z míst,na které není vidět z kabiny lok.

TH:Baterie, dotykový displej (!!!), vysílání, udělátor spárovaný s vozidlem (= ničí)... a s tím chcete jít do železničního provozu?

No ten dotykový displej jsem tam uvedl jen pro názornost.Může tam být tlačítko,které se aktivuje po přijmu výzvy strojvedoucího.
-Baterie-ta je používána již dnes v železničním provozu ve svítilnách,kterými se dává T.
-Udělátor spárovaný s vozidlem-něco podobného mám u baráku,jmenuje se to bezdrátový zvonek a je to jen trochu blbější,než by byl tento odjezd. udělátor.

Vy jste toho v něm asi moc neodsloužil, že?
Bohužel,jsem ještě mlád,takže jen 35 let.Ale do důchodu mám ještě 10 let,tak se to možná zlepší.Ovšem hlavní kvalifikaci(házet vexle v Tanvaldu) jsem neměl možnost absolvovat.[lol][lol][lol]


a dopravci si to vyřeší po svém (Národnímu snad dá někdo přes držku za to vytváření akustického smogu vyhukováním na lokomotivní houkačku).


A o tom tu celou dobu mluvíme.

(Příspěvek byl editován uživatelem Apollo 17.)
Nereg
Pondělí, 11. ledna 2016 - 14:52:37  
Neregistrovaný host
77.48.32.85
Nechci se nějak vmesovat do vaší debaty, ale i třeba RegioJet používá akustickou "výzvu" někdy pistalkou jindy pistalou.. Takže nejen CD dělá akustický smog.
Mladějov
Pondělí, 11. ledna 2016 - 16:38:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7631
Registrován: 3-2007
A17: Mně to připadá zbytečně komplikované - spárování k HV ? Jak se zajistí, aby si to neodnes pan vlakveda domů ? Co dobíjení, údržba, opravy ? Co když to nebude fční ?

Víte, já bych radši kouknul přes hranice na léty osvědčené věci a ty používal - teda třeba souhlasovací zařízení- a ne zas komplikoval vlakovým i lokomotivním četám život.
Češi jsou mistři na vymýšlení nestandardních specialit a "rovnáků na vohejbáky" - viz třeba VNPN a tohle taky.
Toť můj názor.
djst
Pondělí, 11. ledna 2016 - 20:31:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 330
Registrován: 8-2014
Zdravím, mám hypotetickou situaci (ne že by ale byla nereálná) na kterou jsem v předpisu nenašel přesnou odpověď.
Mám stanice A a B, mezi nimi trať s hláskou H a zastávkou Z v traťovém oddílu H-B. Ze stanice B je nabídnut a vypraven vlak, který jede pouze na zastávku Z a následně zpět do stanice B (nepojede tedy kolem hlásky). Otázky zní:
1) Může být v době obsazení trať. oddílu H-B vypraven jiný vlak ze stanice A do oddílu A-H?
2) Pokud ano, kdy? (již při jízdě na zastávku, při stání v zastávce, nebo až při jízdě ze zastávky)
3) Pokud ano, jak bude znít nabídka druhého vlaku?
pokud mi chcete poslat mail, klikněte zde
Pondělí, 11. ledna 2016 - 21:19:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6117
Registrován: 5-2007
djst: Moje znalosti predpisov nie sú zas až tak dobré, ale nazdávam sa, že obecne to možné nie je, a v prípade, že by sa to malo realizovať, musela by to stanoviť základná dopravná dokumentácia, ktorá by potom riešila aj to, ako by vyzerali príslušné záväzné znenia.

(Příspěvek byl editován uživatelem asdf.)
Pondělí, 11. ledna 2016 - 21:24:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3209
Registrován: 9-2005
Djst: Taky nejsem zase takový předpisář, ale dle mne nelze, neb B nabízí vlak jedoucí sic jen do Z až do stanice A a A vlak jedoucí ku B nabízí do B, to jest byl by nabízen vlak proti vlaku...

(Příspěvek byl editován uživatelem Pepa_l.)
Pár obrázků ode mne...
Pondělí, 11. ledna 2016 - 22:05:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1956
Registrován: 5-2008
djst: podle mne: Nemůže a proč ne ? a) už tak jsou tam dva vlaky v jednom oddílu z toho je jeden protivlak č.1, ten sice končí v zastávce Z , ale není nikdo , kdo by dal za ním odhlášku , kromě výpravčího v B, ten dá odhlášku výpravčímu v A za vlakem č. 2 , podle mne až teď může výpravčí v A nabídnout protivlak . Hláskař na hl. H se do toho nemontuje neb oba vlaky nejedou okolo jeho stanoviště.
Pikehead
Pondělí, 11. ledna 2016 - 22:20:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1938
Registrován: 3-2007
Pepa L: Ono se nenabízí do nejbližší dopravny? Proč se tam ten "oddíl" dělal, když by se počítaly jen stanice? (Nezdá se mi, že jste dělal v Jablonném? Nechodily vám tam odhlášky z Verměřovic? [happy] )

Asdf: tak je to bezpečnější, nicméně projet oddílové návěstidlo hlásky je stejný průser jako projet stůj jinde. Umím si to představit jako prebentivní opatření v nějaké bizarní konstelaci typu padák z A do B + těžké náklady nebo tak něco.

Jinak dle mně (1) - ano, nesmí ale vjet do H-B (a nikdo při smyslech nenakreslí vlak A-B, který bude stát v polích u oddílového návěstidla H) (2) Kdykoliv při volnosti oddílu A-H a dotazy v závorce jsou irelevantní pro oddíl A-H a i kdyby to nějakou vazbu mělo, tak vám otočení a směr jízdy vlaku Z-B nemá ze zastávky kdo nameldovat.

Tak a jsem zvědavý na vyluštění tajenky. [happy]
Priapos
Pondělí, 11. ledna 2016 - 22:51:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 862
Registrován: 10-2012
djst:

Odpověď na první otázku je ne.
Pondělí, 11. ledna 2016 - 22:58:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 435
Registrován: 9-2014
Pokiaľ vlak nedošiel až do susednej stanice, ale vracal sa späť z nejakej zastávky, alebo km do východzej stanice , mohola susedná stanica ponúknuť vlak opačného smeru, až potom, keď dal výpravca odhlášku za vlakom , ktorý sa vrátil do východzej stanice. To platilo pri telefonickom dorozumievaní, a aj na trati s TZZ pri predvídanom odchode musel sa zdôrazniť ten fakt, že 1. vlak sa vracia späť do východzej stanice . Na to bola v D 2 zvláštna formulka.
Úterý, 12. ledna 2016 - 00:28:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5188
Registrován: 8-2007
Mladějov:Mně to připadá zbytečně komplikované - spárování k HV ?
Ha HV jedna krabička hlavní a k ní jedna,nebo dvě přenosné pro vlak.četu(druhá náhradní,kdyby to někdo hned nevrátil).
Co dobíjení, údržba, opravy ?
Dobíjet se to může na HV indukčně,jako kartáček na zuby.Údržbu to snad nepotřebuje.V autě mám udělátko na dálkové odemykání,které umí i zamykat,nebo odemykat jen kufr a už 12 let nemělo údržbu a bezproblému maká.
Mně to připadá jako drážní dogmata.
-Nikdy se to tak nedělalo-jsou tam baterky,tak budou pořád vybité,je to složité,bude to pokažené.
-Vždycky se to tak dělalo-Před odjezdem se vždy houkalo a mávalo,tak se bude i do budoucna houkat,pískat,mávat.
Zatímco kdejaké auto takové udělátko má,nikdo se nebojí,že bude mít pořád vybitou baterii,bude potřebovat partu mechaniků,na železnici je to jiné.



Víte, já bych radši kouknul přes hranice na léty osvědčené věci a ty používal - teda třeba souhlasovací zařízení- a ne zas komplikoval vlakovým i lokomotivním četám život.


No tak o souhlasovacím zařízení toho moc nevím,ale moc bych si od toho nesliboval.To by bylo ve všech stanicích u všech nástupních hran?Nebo by se nainstalovalo v Praze na Hl.n a v Holešovicích,Roztokách,Libčicích,Kralupech atd.. se bude dál troubit,opisovat Véčka,Téčka,ležatá Céčka jako dosud?Nebo máte jiné lepší řešení?
TH to chce řešit tak,že dá molochovi "přes držku".Ale ikdyby tomu Molochovi ještě kop do [zadnice] a kous ho do lýtka,tak si myslím,že to nevyřeší.[lol]
Úterý, 12. ledna 2016 - 01:58:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 674
Registrován: 11-2007
Zdravím v diskusi,
Mohu-li se vám do toho montovat, ten hláskař na H má oddílová návěstidla od toho, aby rozdělovala tratˇ na dva oddíly, čili aby na takové trati mohly být dva vlaky. Tento způsob využití dvou oddílů je sice hodně zvlášní, ale na druhou stranu kde se dostanu do křížku s D1, pokud budu jako obvykle sedět na hlásce, a z jedné strany se ozve:

"Vlak 5153 dojel, přijmete vlak 5156 do km 14.515 a zpět jako vlak 5155 s odjezdem ze Stanice A v 12:23 Novák", takový vlak bude přijat, hláska je na trat'ovém telefonu přítoma: "Rozumí Hláska".

Po chvíli by se z druhé strany ozvalo
"Vlak 5153 na Hlásce, přijmete vlak 5157 s odjezdem ze Stanice B v 12:48. Novotný", hláska je přítomna: "Rozumí, Hláska"

Celá situace bude viset na hláskaři, aby si počkal na odhlášku za vracejícím se vlakem 5155, a až poté může postavit So pro vlak 5157. V obou oddílech se nemohou vyskytnout dva vlaky najednou, pokud hláskař nebude hlava děravá nebo pokud jeden z vlaků neprojede stůj.
Co už ale nevymyslím jsou zápisy do zápisníhu odhlášek a PO. U vlaku 5156/5155 bych asi nevyplnil prostřední časový sloupec a nejsem si jist, které z těch čísel bych napsal do sloupce číslo vlaku.

Pokus o časový diagram...

Úterý, 12. ledna 2016 - 02:05:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 414
Registrován: 11-2012
tak ta hypotetická situace až tak hypotetická není, respektive o 4 GVD do minulosti, poměrně běžná. Možná nevěříte, ale je to moje osobní zkušenost.

A..Bakov nad Jizerou.
B..Dolní Bousov.

H..odb.hláska Zálučí.
Z..nz. Kněžmost.

Ráno. Školní Os do Kněžmosta. (čas a km jsou ilustrační)

B do A:Přijměte vlak 25802 s odjezdem z DB v 7:25 do km 25,600 a zpět jako vlak 25801. (výpravčí).
A do B:Ano, přijímám vlak 25802 s odjezdem z DB v 7:25 do km 25,600 a zpět jako vlak 25801. (výpravčí).
H:Zálučí rozumí. Vyplní sloupec č.vlaku a předvídaný odjezd, do poznámek zapíše do km 25,600. Ostatní sloupce proškrtne. U vlaku jedoucího zpět jen č.vlaku a poznámku z km 25,600. Předvídaný odjezd a odhláška daná proškrtne.

Je 7:40, vlak 25801 tou dobou přijíždí do B, v A je nachystán Mn vlak do Z a zpět do A.

A do B:Vlak 25800 v Zálučí, přijměte vlak 85300 s odjezdem z A v 7:43 do km 24,600 a zpět jako vlak 83501(výpravčí).
B do A:Ano, přijímám vlak 85300 s odjezdem z A v 7:43 do km 24,600 a zpět jako vlak 83501(výpravčí).
H:Zálučí rozumí. Vyplní sloupec č.vlaku a předvídaný odjezd, do poznámek zapíše do km 25,600. U vlaku jedoucího zpět č.vlaku a poznámku z km 25,600. Předvídaný odjezd nechá volný, protože Mn si žádá o souhlas k odjezdu ze Z výpravčího stanice A.


A ČEKÁ NA ODHLÁŠKU Z B!!!!!!

je 7:45, vlak 85300 právě zastavil před oddílovým návěstidlem v poloze stůj.

je 7:46, přišla odhláška z B.
B do H:Vlak 25801 v B.(výpravčí).
H do B:Vlak 25801 v B, rozuměl (hláskař).
H:zapíše časový udaj odhlášky do sloupce odhláška došlá a přestaví oddílové návěstidlo do polohy dovolující jízdu.

je 8:20, Mn.vlak se vrací do A.

A do H:Vlak 83501 odjede z Z v 8:20(výpravčí).
H do A:Vlak 83501 odjede z Z v 8:20(hláskař).

je 8:30, Mn.vlak právě projel H

H do B:Vlak 83501 v Zálučí.(hláskař).
B do H:Vlak 83501 v Zálučí. Rozumí (výpravčí).
H:Zapíše časový udaj do sloupce odhláška daná a čeká na odhlášku.
nebylo výjimečné že v této chvíli jel z Mn.Hradiště náklad k Zálučí. Oddílové návěstidlo je v té chvíli v poloze stůj.

A do H:Vlak 83501 v A.(výpravčí).
H do A:Vlak 83501 v A.(hláskař).

pokud proběhla nabídka vlaků, postaví oddílové návěstidlo do polohy dovolující jízdu. Pokud ne, zůstane v poloze stůj.

a použiju větu kolegy CityElefanta:hláskař není blbej aby stavěl vlaku proti vlaku, a pokud jo, nemá tam co dělat.
Úterý, 12. ledna 2016 - 02:50:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 675
Registrován: 11-2007
Nejsem si jist, zda to co popisuješ není trochu jiná situace když Zálučí máš jako elektromechanickou odbočku řízenou z Bakova a Kněžmost je vlastně na jiné trati. Navíc kombinace různých TZZ a způsobů dorozumívání mezi Zálučím, Bakovem, Bousovem a Hradištěm je také taková všelijaká a zamotali bychom do toho dalších X ustanovení a možností.

Edit: A koukám že jsem se do toho zamotal taky. Asi mi to budeš muset v pátek nakreslit.

(Příspěvek byl editován uživatelem CityElefant.)
Úterý, 12. ledna 2016 - 06:37:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3210
Registrován: 9-2005
Ono se nenabízí do nejbližší dopravny? Proč se tam ten "oddíl" dělal, když by se počítaly jen stanice? (Nezdá se mi, že jste dělal v Jablonném? Nechodily vám tam odhlášky z Verměřovic? [happy] )

Vlaky nabízejí a přijímají pouze výpravčí sousedních stanic. Hláskař je sice na traťovém při nabídce účasten, ale dává jen odhlášky...
Pár obrázků ode mne...
Pikehead
Úterý, 12. ledna 2016 - 08:58:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1941
Registrován: 3-2007
Pepa_L: Zajímavé, dík za vysvětlení.
Úterý, 12. ledna 2016 - 10:14:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1957
Registrován: 5-2008
Cityelefant: to cos, vymyslel , nejde , protože výpravčí v A má pořád přijatý vlak 5156 a nemá od nikoho odlášku za ním , nemá ji kdo dát, tu může dát jenom výpravčí v B a jeji čas , si zřejmně zapíše v přísušné rubrice (sl.16 DD) u obou vlaků(oba vlaky mají "svůj" dvouřádek")
Úterý, 12. ledna 2016 - 10:36:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2660
Registrován: 11-2008
A jiné téma. Při zapisování "Bezpečnostního štítku", se krom jiného, musí zapsat také potřebný čas na "vyklizení pracoviště". Je více možností jak to zapsat. Například : Půl minuty, 0,5 minuty, 30 vteřin, 30 sekund, nebo 30´´ a možná i jiný způsob. Jde mi hlavně o způsob, když to zapíšu takto: 30´´. [andel] Jaký na to máte názor ?
Mladějov
Úterý, 12. ledna 2016 - 10:39:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7640
Registrován: 3-2007
Že nejvíc záleží na tom, jestli příslušný KD ví, co to je [biggrin]
Úterý, 12. ledna 2016 - 10:57:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2661
Registrován: 11-2008
Je to "oficiální" označení, podle nějakých "norem/pravidel", nebo ne ? Ví někdo ? Protože u nás se to bere jako "závada v dokumentaci" patřičně oceněná .....[crazy][andel]

(Příspěvek byl editován uživatelem výpravčíxy.)
Mladějov
Úterý, 12. ledna 2016 - 11:04:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7642
Registrován: 3-2007
Tak mu řekněte, ať vám najde článek, kde se to zakazuje - ať dokazuje on, když je tak chytrý.
Jinak klasika : Nerozumím tomu = zakazuji [proud]

Tohle mne fascinuje - šéfování a buzerace omezenců, co zajímá akorát čárka v dokumentaci, ale neřeší bordel všude jinde.

No nic.
Úterý, 12. ledna 2016 - 11:53:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 436
Registrován: 9-2014
Páni, zabudli ste na traťový kľúč. Pokiaľ ho máte v riad. prístroji, alebo na ovládacom pulte, musíte ho použiť pre tie prípady, keď sa vlak ( alebo pmd ) vracia do východzej stanice. Pokiaľ ten kľúč nevrátite do bloku, nemožno otočiť súhlas, ani postaviť pre iný vlak odch. náv. Takže musíte počkať kým sa 1. vlak nevráti do východzej stanice.
Úterý, 12. ledna 2016 - 13:40:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 676
Registrován: 11-2007
Jenže my máme stanice se SZZ 1. kategorie bez tr. klíče. Kdyby tam byla elektromechanika tak na trati nejspíš nebude hláska ale hradlo a už to bude úplně o něčem jiném.

Na to zapisování odhlášky za vlakem z tratě se zeptám hned dneska na noční, u mě se do km jezdí asi 4x za den.

U toho štítku by mne zajímala jiná věc. Když si s výpravčím zavedu bezp. štítek jen kvůli kontrole výhybek, a nedomluvíme se na způsobu dorozumívání (tudíž já způsob dorozumívání nezapíšu), je to chyba nebot' to KD vadilo. Jak je ale možné, že za chybějící proškrtnutí/nulu v předávce se strhávají kila jen to hvízdne ale 13x zapomenuté dorozumívání se řeší domluvou. (takhle to uváděl papír o srážkách) [uhoh]
Úterý, 12. ledna 2016 - 15:25:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10010
Registrován: 4-2007
Dotaz na Petra Šimrala:

Petře, co u vás považujete za výpadek napětí vztažmo k platným ustanovením předpisů a zákona (povinnosti strojvedoucího za jízdy vlaku při výpadku napětí trakčního vedení)? Zajímá mne konkrétní hodnota.

Dopraváci za ní považují podle vyjádření dopravního školaře hodnotu "0V".
Různobarevní kojoti ze svých garáží vyjí, ale modrá karavana kráčí dál ... [vypravci]
Úterý, 12. ledna 2016 - 15:37:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1958
Registrován: 5-2008
Cityelefant:
asi takhle by to mělo být, podle mě
Úterý, 12. ledna 2016 - 15:46:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6122
Registrován: 5-2007
Cityelefant: To by som si nebol až taký istý. Také kombinácie existujú, a dokonca existuje aj kombinácia, kde v stanici je SZZ 3. kat - el. stavadlo a na obidve strany je TZZ 1. kat - tel. dorozumievanie, s hlásnicami.
Úterý, 12. ledna 2016 - 16:40:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 437
Registrován: 9-2014
U nás máme trať. klúč aj na trati s rpb, pritom SZZ je bez závislosti, miestne stavané výmeny, náv. mechanické a aj svetelné skupinové. Pokiaľ nie je trať. kľúč v bloku, nedá sa meniť smer jazdy, a zostane svietiť obsadenie trate na červeno. Na riadiacom prístroji je odpojený induktor k odch. náv. vložke, nedá sa uvoľniť pre ďaľší odchod.
Máme povolený nezavesený postrk do km a späť.
Pre vlak ktorý sa vracia nepíšeme do riadku 2 a 3 stanicu, ale číslo km odkiaľ sa postrk vracia. Ak dá sused. stanica odhlášku skôr, ako vrátime trať. kľúč do bloku, zhasne červené obsadenie trate až potom keď otočíme trať kľúč a uzamkneme ho v zámku.

(Příspěvek byl editován uživatelem atoris.)
djst
Úterý, 12. ledna 2016 - 18:41:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 332
Registrován: 8-2014
atoris: Bavíme se o trati s telefonickým dorozumíváním, tedy TZZ 1. kategorie.

Ještě mám jeden dotaz. Je-li na trati správná kolej vyloučena, strojvedoucí je zpraven rozkazem:

"Z Berouna do Karlštejna jedete po nesprávné koleji. Oddílová návěstidla hradel Tetín a Korno pro vaši jízdu platí. Vjezdové návěstidlo u správné koleje ŽST Karlštejn pro vaši jízdu platí.
(omluvte případné nepřesné znění rozkazu)

Otázka zní: Nebude-li možné rozsvítit na vjezdovém návěstidle návěst dovolující jízdu (vč PN), dá se RPN "vpravo" pod návěstidlem nebo "vlevo" u nesprávné koleje?
pokud mi chcete poslat mail, klikněte zde
Haan
Úterý, 12. ledna 2016 - 19:22:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2045
Registrován: 2-2010
djst: obecně čl. 985 by nestačil? Pokud nesprávná nemá vj.n., tak RPN u nesprávné v úrovni vj.n. správné.
Neměl by být na rozkaze uveden způsob, jakým se dovolí vjezd vlaku do stanice?
Úterý, 12. ledna 2016 - 19:36:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3012
Registrován: 3-2006
Neměl by být na rozkaze uveden způsob, jakým se dovolí vjezd vlaku do stanice?
Nemusí, ten musí být jenom při vjezdu z nesprávné při nevyloučené správné.
Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
djst
Úterý, 12. ledna 2016 - 19:37:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 333
Registrován: 8-2014
Haan: No právě. V rozkaze je uvedeno, že vjezd bude dovolen návěstidlem u správné koleje. To se však neočekávaně porouchá a není možno jej obsloužit. Dáváme tedy RPN pro jízdu kolem neobsluhovaného návěstidla (o jehož platnosti byl strojvedoucí zpraven), nebo dáváme RPN pro jízdu z nesprávné koleje?

EDIT: Pardon, máte pravdu. Návěstidlo je platné v tomto případě (jen) pro nesprávnou kolej, a tedy platí 985a), že se RPN dává na vnější straně koleje.

(Příspěvek byl editován uživatelem djst.)
pokud mi chcete poslat mail, klikněte zde
Úterý, 12. ledna 2016 - 19:43:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3211
Registrován: 9-2005
No právě. V rozkaze je uvedeno, že vjezd bude dovolen návěstidlem u správné koleje.

No a jak rozsvítíte vjezd u správné pro vlak z nesprávné, to mi tedy povězte? Doporučuji si zopakovat pojmy jako platí x neplatí x obsluhuje se x neobsluhuje se.

(Příspěvek byl editován uživatelem pepa_L.)
Pár obrázků ode mne...
Haan
Úterý, 12. ledna 2016 - 19:43:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2046
Registrován: 2-2010
Mikulda: djst píše, že správnáje vyloučena.
djst: řešila bych to Pv rozkazem. Ale jsem na cestách a nemám bibli k dispozici. 😕
djst
Úterý, 12. ledna 2016 - 19:53:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 334
Registrován: 8-2014
Pepa_l: Tlačítkem "Přivolávací návěst S". V rozdílu pojmů platí a obsluhuje se mám jasno.
pokud mi chcete poslat mail, klikněte zde
Úterý, 12. ledna 2016 - 20:23:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 415
Registrován: 11-2012
Atoris a ASDF:O TZZ, TK a dalším zabezpečovacím zařízení nebylo v zadání hypotetické situace ani slovo.

Ani já na Zálučí nemůžu uvolnit oddílové návěstidlo když mám volný oddíl, ale jen pokud mi jej výpravčí uvolní. Ale mužu jezdit bez obsluhy oddílových návěstidel, na rozkazy. Pokud budu přítomen nabídce vlaků, přijetí vlaků a přijmu odhlášku. K tomu muže dojít při poruše a TK netřeba. Případně když výpravčí mezi sebou zavedou telefonické dorozumívání.
Úterý, 12. ledna 2016 - 20:56:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1959
Registrován: 5-2008
Haan: néééééééééééééééééééééééééééééééééééééé, to je záležitost výpravčího té stanice , pro co se rozhodne .
Haan
Úterý, 12. ledna 2016 - 21:06:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2047
Registrován: 2-2010
Parmezano: jestliže je ve V rozkaze napsáno, že vjezd vlaku z nesprávné koleje bude dovolen PN na vj.n. správné (což je právě ten "způsob"), tak když PN nejde rozsvítit, tak je asi potřeba znění V rozkazu změnit jiným písemným rozkazem, ni?
Úterý, 12. ledna 2016 - 21:35:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10011
Registrován: 4-2007
Paní Haan, vy jako dopravačka rovněž sdílíte názor vašeho kolegy, že "výpadkem trolejového napětí" pro účely uplatnění postupu závazného pro strojvedoucího je U=0? Děkuji za odpověď.
Různobarevní kojoti ze svých garáží vyjí, ale modrá karavana kráčí dál ... [vypravci]
Úterý, 12. ledna 2016 - 21:50:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1960
Registrován: 5-2008
Haan: No právě , když mu to tam napišem jak vjede a pak to nebude možný , máme svazaný ruce a musíme psat rozkaz , když né tak mužem si způsob zvolit dle situace v dané moment , které je výhodnější .
Úterý, 12. ledna 2016 - 22:12:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1961
Registrován: 5-2008
Haan: kouknul jsem do "bichle " a č.2768 se praví v bodu ca) , že vjezd . náv. správné koleje platí jen při předpokladaných výlukách, bod cb) říká, že ostatních případech se dovolí RPN nebo písemným rozkazem diktovaným nebo doručeným.
a bod 2770 d se taky praví , že strojvedoucí se zpraví o platnosti vjezd. náv NEBO o způsobu vjezdu do stanice
Haan
Úterý, 12. ledna 2016 - 22:19:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2049
Registrován: 2-2010
Drn: nevím, jaké pokyny byly vydány vašimi nadřízenými z hlediska technických parametrů jednotlivých HV a funkce měníren, napaječek.
Co se týče textu o ztrátě napětí o němž se píše v D1, tak ano, chápu, že D1 řeší případy jen U = 0 - jako poslední možnost, jak Vás zastavit, nebo případně zabránit škodám na TV.
Vše ostatní větší než 0 chápu nikoliv jako ztrátu napětí, ale jako pokles napětí pod technicky únosnou mez. Na jednotlivých řadách HV nemáte podpěťové ochrany?

Parmezano: i máte pravdu. Koukala jsem do (asi už neplatné D2/2-vzory písemných rozkazů). A tam je uveden vzor zpravování vlaků: "Ze Stránčic do Říčan pojedete po nesprávné koleji. Oddílové návěstidlo a vjezdové návěstidlo správné koleje pro vaši jízdu platí."
Úterý, 12. ledna 2016 - 23:39:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6899
Registrován: 5-2002
ad Drn: Dotaz na Petra Šimrala:

Petře, co u vás považujete za výpadek napětí vztažmo k platným ustanovením předpisů a zákona (povinnosti strojvedoucího za jízdy vlaku při výpadku napětí trakčního vedení)? Zajímá mne konkrétní hodnota.

Dopraváci za ní považují podle vyjádření dopravního školaře hodnotu "0V".


U nás je to "hodnota blízká nule".


Je to proto, že poměrně často se měnírna loučí pomalu postupným poklesem napětí. To nám sice dělá podstatně větší problémy než typický okamžitý výpadek, ale je evidentní, že nejde o vypnutí troleje ED.
Středa, 13. ledna 2016 - 03:41:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10012
Registrován: 4-2007
Ad napětí:

U nás je to pokles pod min. napětí hlídané podpěťovkami.

Chtělo by to nějak sjednotit. Čistá nula je prakticky hloupost, taky si myslím, pro soudní při však výhodou, zvlášť, pokud hodnotu napětí el. rychloměr registruje.

Než na peršingu sleze napětí k nule, ujede rychlík kilometr. To není zrovna bezpečné při poruše vedení. Hlavně pro strojvedoucího.

Díky oběma za odpověď.
Různobarevní kojoti ze svých garáží vyjí, ale modrá karavana kráčí dál ... [vypravci]
Středa, 13. ledna 2016 - 09:32:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1104
Registrován: 10-2009
K vjezdům z nesprávné.
Nevidím na tom žádnou záhadu. Nikdy jsem na rozkazu neměl napsáno, že na návěstidle bude PN. Buď návěstidlo pro mou jízdu platí, nebo ne. A u vjezdových návěstidel ze správné tam buď bude nějaký návěstní znak, včetně PN, nebo bude stát panáček s lízátkem vlevo vedle nesprávné, mnou pojížděné koleje. Na rozkazu není nikdy uvedeno, že vjezd bude dovolen vjezdovým návěstidlem u správné koleje, ale jen to, že "vjezdové návěstidlo pro vaši jízdu platí".
K voltaické nule absolutní nebo relativní.
Někdy je lepší se neptat. Za nulu osobně považuji napětí, na které se nedá jet. Takové, které již podpěťovku neudrží. Problém je však i jinde. Například v tom, že není li HV ve výkonu, nemusím si hned všimnout, že není napětí v troleji. Ačkoli nařízení o zastavení vlaku při každém výpadku napětí, i krátkodobém, bylo označeno zástupci Českých drah oprávněně za rozhodnutí hodné diverzantů, plním toto nařízení vzorně. Dojde-li k výpadku 5x v jednom mezistaničním úseku, pak 5x zastavím a ohlásím. Není-li potvrzen výpadek elektrodispečerem, pak hlásím možné podezření na poškození troleje nebo sběrače. Jelikož už máme nařízeno kontrolovat trolej i sběrač pouze z okna mašiny, nevidím nic a nemohu tedy nic vyloučit. Vracím to státnímu podniku SŽDC jako splátku. Ať se teď rozhodnou a odpovědnost na sebe vezmou zase oni.
Byla by to docela junda. Kdyby tím, kdo je tady stále poškozován proti silniční dopravě nebyla doprava železniční jako taková. Bez ohledu na toho kterého dopravce. Ale tak to ma byt, tak je to spravne! Kazeň je to hlavni! P.
Středa, 13. ledna 2016 - 12:41:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1962
Registrován: 5-2008
Haan: a nebyl to vzor pro předpokládanou výluku ?
Haan
Středa, 13. ledna 2016 - 12:53:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2050
Registrován: 2-2010
Parmezano: djst nepíše, zda byla ne/předpokládaná.
djst
Neděle, 31. ledna 2016 - 23:09:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 350
Registrován: 8-2014
Zdravím, dnes jsem přemýšlel nad jednou situací a rozhodl se s vámi podělit a zeptat se. Tak tedy:
Vlak pravidelně projíždějící vjíždí do stanice na návěst Výstraha. Výpravčí ihned po vjezdu vlaku dokončí přípravu vlakové cesty a rozsvítí návěst dovolující jízdu pro odjezd vlaku. Na ZZ si přitom všimne, že vlak už vjel do stanice a protože je stanice v oblouku a odjezdová návěstidla nejsou za obloukem vidět, výpravčí se rozhodne dovolit průjezd vlaku výpravkou (případně vysílačkou), aby strojvedoucí nemusel zbytečně brzdit. Dá tedy vlaku návěst Odjezd, kterou strojvedoucí vidí, ale ještě nevidí na odjezdové návěstidlo.
A tady se dostáváme do křížku s čl. 2965, který vlastně říká, že vlak vypravený výpravkou (rozhlasem, vysílačkou...) a dosud nevidí na odjezdové návěstidlo má jet nejvýše 40 km/h. Jenže náš vlak může ještě jet rychleji (jel na Výstrahu, takže traťovou).

Otázka by zněla: "Odkud má vlak jet tou čtyřicítkou?", jenže spíš se zeptám "Co s tím má fíra udělat?" (to aby se potom bál odevzdat proužek...)

P.S. Vezměte, prosím, v potaz, že na odjezdu může výpravčí rozsvítit nejen Volno, ale třeba taky PN.
pokud mi chcete poslat mail, klikněte zde
Pondělí, 01. února 2016 - 00:52:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3018
Registrován: 3-2006
"Co s tím má fíra udělat?"

Pěkně poděkovat a pokračovat dále, jako by výprava neproběhla.

protože je stanice v oblouku a odjezdová návěstidla nejsou za obloukem vidět,

Opakovací předvěst je v ČR sprosté slovo a tak se holt řeší takovéhle kraviny.
Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
Haan
Pondělí, 01. února 2016 - 09:59:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2055
Registrován: 2-2010
djst: "Vezměte, prosím, v potaz, že na odjezdu může výpravčí rozsvítit nejen Volno, ale třeba taky PN."
No a právě o to jde. Fíra projíždějícího vlaku vjíždějícího s pohotovostí zastavit, po svolení k průjezdu návěstí "Odjezd" pojede k návěstidlu, na které nevidí vždy tak, jako by tam bylo "Stůj (ikdyž být nesmí). Ale na návěstidle může být PN (RPN), která nařizuje jízdu PRP již od návěstidla a hned za návěstidlem mohou stát "zapomenuté vozy", do kterých nesmí prásknout. Je-li na návěstidle "Volno" a fíra na něj nevidí, je otázkou, jak moc lze věřit zelenému světélku na návěstním opakovači a jet rychleji. Tak si to myslím a tak bych jela-rychlostí jako ke "Stůj". A teď mě mlaťte za zdržování provozu. [wink]
Omezující rychlost na 40 má význam spíš jen u odjíždějícího vlaku. Kontrola rychloměrného proužku vidí registraci rychlosti a případnou návěst "Stůj" (kóduje i při PN). Neví o konkrétní situaci. Takže je v tomto případě bezzubá.