Diskuse K-report » Archiv 2016 » Železnice » Otázky - zodpověz, kdo víš a znáš » Archiv diskuse Otázky - zodpověz, kdo víš a znáš do 25. 01. 2016 předcházející | další

Archiv diskuse Otázky - zodpověz, kdo víš a znáš do 25. 01. 2016

dolů
   autor příspěvek
maturita
Pátek, 22. ledna 2016 - 09:21:06  
Neregistrovaný host
95.80.230.85
Zákon vyžaduje pro licenci strojvedoucího technické vzdělání - stačí vyučení. U ČD požadují maturitu. Největší nedostatek strojvedoucích není u ČD, ale u SŽDC, tam už skoro nemá kdo jezdit. Taky za podmínek co tam mají, tam nikdo jezdit nechce. ČD si může poradit i převodem lidí z ČDC a z nevyhraných soutěží. Zajímavé bude, i jaká bude cena práce lidí po výběrkách.
Starý Vlk
Pátek, 22. ledna 2016 - 17:00:56  
Neregistrovaný host
90.178.49.205
ČD maturitu pro práci strojvedoucího nepožadují. Zkušenost z vlastní rodiny.
asi tak-pokud dispečer chce, aby i po době pravidelného odjezdu byl umožněn nástup cestujících, měl by na to-v případě jednotky ř.680-jejího strojvedoucího upozornit.
Pátek, 22. ledna 2016 - 17:59:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10740
Registrován: 5-2002
ML: Netušil jsem, že v čele vlaků chtějí mít Dráhy matematiky a fyziky
Spíš tam nechtějí mít blbce (aby nebyla mejlka - neznamená to, že tam jsou blbci teď, ale to, že končící fíři nemají být nahrazováni blbci), ale lidi schopné se něco naučit, a to nejlépe sami.

Myslel jsem, že především jde o zodpovědnost, předvídavost, cit, vztah k předpisům, schopnost pracovat na směny, učenlivost
A jaké jiné vlastnosti, než zodpovědnost a učenlivost, prokazuju tím, že jsem se ty základy matiky a fyziky naučil a nešel místo toho hulit trávu na diskošku...?

Vzorečky a rovnice vlak nezastaví a nesvezou ani Zababu.
Právě naopak, každá jízda vlaku je praktickou realizací různých fyzikálních dějů, řízenými právě těmi vzorečky...
Mladějov
Pátek, 22. ledna 2016 - 18:12:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7692
Registrován: 3-2007
ML : To jsou zbytečné řeči a zbytečná kritika. Ty ses tady několik let furt ptal a rozhodoval, jestli tuhle práci půjdeš dělat, nešel, a podmínky jsou vždycky na zaměstnavateli.
Můžu tě ujistit, že ty podmínky nejsou nijak tvrdé, ale jde o to, jak zde psali jiní,aby ti adepti měli nějaké základy, protože na těch pak můžou stavět.
Holt třeba po tramvajákovi to nikdo nechce - a taky jezděj experti se zablokovanými koly či jinými závadami způsobenými neznalostí základních fyzikálních principů - a na železnici tyhle "legrace" stojej násobně víc.

Já tohle beru jako naprosto logické vyústění a plně souhlasím s tím to takto nastavit.
Ono jde i o to, ten stroj trochu šetřit a to někdo, pro koho je fyzika sprosté slovo, vážně většinou neumí.
Onehdá jsem jel v Praze tramvají 22, klasickou zrychlovačovou a dáma, co to řídila, byla schopna na jeden průjezd křižovatky (nervózně) desetkrát našlápnout.

Holt DP na ty opravy asi má [crazy]
Jenki
Pátek, 22. ledna 2016 - 19:42:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4719
Registrován: 5-2002
- a taky jezděj experti se zablokovanými koly či jinými závadami způsobenými neznalostí základních fyzikálních principů -

Na to nemá znalost základních fyzikálních principů žádný vliv. Na to má vliv jestli má dotyčný pro řízení tramvaje (nebo čehokoliv jiného) správný cit a vlohy. Můžu z fleku doložit příklady např. dámy s vzděláním kuchař - číšník bez maturity co jezdí jak z partesu, zatímco chlapec s elektro maturitou jezdí jako dobytek.

Úplně stejné to je s ovládáním jakéhokoliv jiného vozidla.

To, že legislativa něco předepisuje já osobně považuji za dementní náhradní řešení ve stylu "řekněme že tramvajákovi stačí tohle, tak na fíru na vlečce dáme o stupeň výš a na fíru na koridoru ještě výš, aby to nejak vypadalo".

V reálu je momentálně všude stejný problém (různé české DP, ex-ČSAD, ČD, ČDC, soukromníci) - točit volantem nebo sedět za kniplem / kontrolérem se prostě nikomu nechce. Půlka lidí zařve u doktora (BTW je pravda, že jsme i zde papežštější než €U?), další dávku vyrazí Chocholoušek a ten zbytek když zjistí že se dělá v létě v zimě ve dne v noci s totálně nepravidelnou pracovní dobou tak z velké části zdrhne ještě v kurzu.
Mladějov
Pátek, 22. ledna 2016 - 19:50:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7693
Registrován: 3-2007
Jenki : Asi mi nerozumíte - samo, že jsou lidi, co ten cit maj a kopyta, co jim nepomůže ani doktorát z fyziky.
Ale aby byli schopní vůbec pochopit, o čem se v kursech hovoří, tak jsou ty základy potřeba.
A opravdu to pomáhá v pochopení třeba i správné techniky jízdy.

V reálu je momentálně všude stejný problém
Ale jistě, to souhlas.
Přesto mi tyhle požadavky, co byly popsány, připadají rozumné.
Kůň
Pátek, 22. ledna 2016 - 20:00:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1431
Registrován: 1-2012
Hehe, mám střední dopravní školu a (v učivu) tam, kde jsme končili na SŠ a začínali na VŠ s matematikou a fyzikou, byla propast velká jak černá díra.
Každý má právo na můj vlastní názor.
Na K-Reportu již od 09/2005.
Pátek, 22. ledna 2016 - 20:18:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10743
Registrován: 5-2002
Kůň: kde jsme končili na SŠ a začínali na VŠ s matematikou a fyzikou, byla propast velká jak černá díra
To byl na vejšce celkem obvyklej problém průmyslováků. My gympláci měli pro změnu ten samej s technickým kreslením...
Pátek, 22. ledna 2016 - 20:38:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1362
Registrován: 7-2012
Jak postupuje výstavba trakce v Německu okolo Hofu a Marktredwitz? Zlí jazykové tvrdili, že se to nestaví. Mám zprávy o výstavbě, ale rád bych ověřil z více zdrojů, za info předem děkuji.
Desiro
Pátek, 22. ledna 2016 - 20:40:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2974
Registrován: 2-2004
Na to nemá znalost základních fyzikálních principů žádný vliv. Na to má vliv jestli má dotyčný pro řízení tramvaje (nebo čehokoliv jiného) správný cit a vlohy ... Úplně stejné to je s ovládáním jakéhokoliv jiného vozidla ... V reálu je momentálně všude stejný problém (různé české DP, ex-ČSAD, ČD, ČDC, soukromníci) - točit volantem nebo sedět za kniplem / kontrolérem se prostě nikomu nechce. Půlka lidí zařve u doktora (BTW je pravda, že jsme i zde papežštější než €U?), další dávku vyrazí Chocholoušek a ten zbytek když zjistí že se dělá v létě v zimě ve dne v noci s totálně nepravidelnou pracovní dobou tak z velké části zdrhne ještě v kurzu.

Ano. Taky proto práci řidiče tramvaje a autobusu MHD považuji za jednu z mála vhodných (vyjma různých pomocných uklízeček a přidavačů na stavbách), kde by se mohla uplatnit levná pracovní síla z východu, exsovětského, blízkého i středního, namísto místní zhýčkané populace.

Komunikace se zákazníky téměř žádná, s dispečerem minimální, u moderní tramvaje s elektronickým řízením ani řidič nemá moc možností technicky zasahovat a něco si sám opravovat.

Prostě ideální práce pro uprchlíky.
Pátek, 22. ledna 2016 - 20:41:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2405
Registrován: 7-2011
Právě naopak, každá jízda vlaku je praktickou realizací různých fyzikálních dějů, řízenými právě těmi vzorečky...
...které tomu, kdo to řídí jsou vpodstatě egál. On ví, že "když je tahle větev až u země, tak za to musí vzít aby projel...", ale že to je ve skutečnosti proto, protože klesne součinitel tření, je mu buřt. A je sice hezký, že zná příčiny ztráty adheze a umí je definovat ve vzorečcích, ale pokud nepozná posmrkaný koleje, je mu to k ničemu, bo ten kopec nevyjede za pomoci vzorečku, nýbrž písku. [biggrin]

Holt třeba po tramvajákovi to nikdo nechce - a taky jezděj experti se zablokovanými koly či jinými závadami způsobenými neznalostí základních fyzikálních principů...
Ne. To je tím, že u tramvají už je bohužel to, co se teď pomalu zavádí i na dráze - v "rámci úspor", samozřejmě. A tím je tohle, cituji: "V minulosti dělalo mnoho začínajících v dílně,pak byli pomocníci,pak šli do zácviku.Měli více času na vstřebání nových věcí.Dnes uchazeč,který o železnici nic odborného neví, dostane po nástupu horu předpisů dopravních,technických a popisy konstrukce vozidel,brzd,mechanické části,el.části a vše se musí rychle naučit a udělat zkoušky ,aby mohl postoupit dál ve výcviku.Jenže,i maturanti opakují mnohdy zkoušku několikrát a výcvik se prodlužuje.A tím i pro zaměstnavatele prodražuje.U ČD již dnes mnohde nejsou pozice,kde by neúspěšný zácvikant mohl nějakou dobu pracovat,než se doučí potřebné a zkoušky udělá. Mimo hlavní depa také začínají po zkouškách ihned na osobních vlacích,protože zálohy,topírenské posuny jsou nedostatkové výkony." Čili hop na krávu a hned je tele. Pak to vypadá, jak to vypadá.
(U DPP třeba, se za stejně dlouhej kurz, kde se dřív učil jeden typ tramvaje, se dneska učí typů 5 /z toho jeden typ má 3 modifikace, které se ovládají rozdílně/. Jak takový učení asi vypadá, je snad jasný - nadrtit na zkoušku, zkouška, zapomenout, nadrtit na jinou zkoušku, zkouška, zapomenout...[crazy]).
Pátek, 22. ledna 2016 - 20:51:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2406
Registrován: 7-2011
Desiro - jak se to vezme, komunikace jednoho "brigádníka z východu" s dispečerem při závadě, kdy dispečer se snažil zjistit, co s tím je a zdali s tou tramvají půjde alespoň někam uhnout a po několika minutách marného páčení a proseb o popis problému se z druhého konce vysílačky ozvalo "mašina kaput", je dodnes legendární, byť je to již několik let. [proud] Taky se po podobných zkušenostech dospělo k "poučení z krizového vývoje" a podobní brigádníci se přestali brát.
Pátek, 22. ledna 2016 - 21:32:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10744
Registrován: 5-2002
Bobik: které tomu, kdo to řídí jsou vpodstatě egál.
Tak on po něm taky nikdo nechce, aby si je za jízdy přepočítával. Spíš jde o to, aby ten dotyčnej věděl, že při činnostech tohoto druhu prostě vládne paní Fyzika, která se nedá okecat, a že je proto potřeba k nim přistupovat s určitou pokorou. A to se dá se vzděláním v oboru M a F zvládnout mnohem snáz než bez něj.

Celkem chápu, že pokud měl někdo tu smůlu, že narazil na blbýho matikáře či fyzikáře, tak nabyl přesvědčení, že tyhle dvě disciplíny jsou úplně -gh-. Jenže ono to tak prostě není, akorát se to takto postiženým jedincům hrozně těžko vysvětluje.

Jak takový učení asi vypadá, je snad jasný - nadrtit na zkoušku, zkouška, zapomenout, nadrtit na jinou zkoušku, zkouška, zapomenout...
Bez základů ani nic jiného nezbývá. S nimi je už určitá šance, že se to dotyčný bude snažit pochopit.

Já se takhle kdysi měl naučit postup ladění radaru. Leč memorování mi moc nejde, tak jsem si raději prolezl schéma, jak ten krám vlastně funguje. A najednou bylo jasné, kdy, čím a proč kroutit (dokonce jsem pak v těch skriptech našel chybu a autor to uznal), a postupy lezly do hlavy i z ní úplně samy.
Pointa? Kdybych neuměl číst schémata, tak jsem byl kde, Jasánek...?
Desiro
Sobota, 23. ledna 2016 - 06:19:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2975
Registrován: 2-2004
Bobik : Rozumím. Snažím se tim možná trochu provokativně naznačit, že kvůli stárnutí populace budete mít problémy s nedostatkem jakéhokoli personálu, které budete muset řešit. Co s tím?
Sobota, 23. ledna 2016 - 10:28:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2736
Registrován: 8-2012
Co s tím?
Nastoupí automatizace a robotizace. Od metra (a DLR [happy] ) to přijde i do ulic a na železnici. Což nevylučuje, že tam bude sedět nějaká nepříliš vzdělaná obsluha, ale bude mít před sebou jen tři tlačítka - Notfall-hříbek, jízdu max. 20 km/h (při puštění automaticky brzda) a otevření/zavření dveří... Dvacet, třicet, na železnici (v otevřeném prostoru) padesát let, nejobtížnější bude vyřešit "právní" otázky.
informuji vás, že své podezření na vaše opakované páchání trestného činu pomluvy prostřednictvím tohoto internetového diskuzního fóra dle § 184 zákona č. 40/2009 Sb. v platném znění vůči mně, dalším osobám i obchodním partnerům společností, pro které pracujete, jsem předal studentům práv a stáváte se součástí jejich projektu
ferova_konkurence
Sobota, 23. ledna 2016 - 10:32:20  
Neregistrovaný host
89.29.114.202
No přece, prodloužíme odchod do důchodu.

Není nadto mít léty prověřené praktikanty, kteří navíc nemají příliš zaječí úmysly (chtějí to doklepat / dožít se důchodu), takže si nechají všechno líbit.
Desiro
Sobota, 23. ledna 2016 - 10:54:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2976
Registrován: 2-2004
TH Nastoupí automatizace a robotizace. Od metra (a DLR [happy] ) to přijde i do ulic a na železnici.
V tom se shodneme.

f_k, TH No přece, prodloužíme odchod do důchodu ... Dvacet, třicet, na železnici (v otevřeném prostoru) padesát let
A řešení pro reálný čas? Ty lidi jdou do důchodu teď, prodloužení doby aktivního pracovního života problém posune o tři, max. 5 let.

Myšlenka: Když bude vyřešen automatický provoz silniční dopravy, tak technologicky (kvůli nižšímu stupni volnosti) bude toto vyřešeno i u železnice. Takže nejdříve budou automatizací vyřešeny oddělené kolejové systémy, pak by mohla být ta železnice, teprve pak budou následovat otevřené kolejové systémy v souběhu se silniční dopravou a naposledy půjde silniční doprava (myšlenka je ryze technická; do rychlosti vývoje zasáhnou do toho zmíněné právní a řekněme "komerční" či "tržní" otázky - v nějakém dopravním modu třeba nebude technologie držená monopoly nebo jen myšlením odpovědných zkrátka a vyvine se rychleji, než jinde).

Důležitá je vytučněná otázka.
Sobota, 23. ledna 2016 - 11:16:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2737
Registrován: 8-2012
teprve pak budou následovat otevřené kolejové systémy v souběhu se silniční dopravou a naposledy půjde silniční doprava
To si právě nemyslím: na silnici neplatí pravidla modrého života, zejména "nikdy se to tak nedělalo".
A řešení pro reálný čas?
Tohle bolševici neuslyší rádi, ale: omezíme trochu ten sociální stát, aby se zase vyplatilo spíš pracovat a ne se protloukat na sociálních dávkách s občasnou černotou, popř. pět až deset let studovat na sociálního antropologa nebo historika moderního umění a bejt nezaměstnatelnej následně.
informuji vás, že své podezření na vaše opakované páchání trestného činu pomluvy prostřednictvím tohoto internetového diskuzního fóra dle § 184 zákona č. 40/2009 Sb. v platném znění vůči mně, dalším osobám i obchodním partnerům společností, pro které pracujete, jsem předal studentům práv a stáváte se součástí jejich projektu
Starý Vlk
Sobota, 23. ledna 2016 - 11:35:33  
Neregistrovaný host
90.178.49.205
T_._H_.: Omezit sociální stát (v souvislosti s černou barvou) by bylo velmi prospěšné. Bohužel-jak zkušenosti ukazují-je to naprosto nereálné. Ono je totiž daleko snazší a pro dost lidí s právem rozhodovat výhodnější omezit starobní a invalidní důchodce, handicapované (zvláště ty, kteří za svůj stav nemohou), rodiny s dětmi-prostě ty, kteří se nemohou bránit a ohánět se diskriminací. To už zde bylo, a není to tak dávno. A ti, které doufám máte na mysli, stejně pracovat nebudou, i kdyby někteří z nich opravdu chtěli-oni totiž nic neumí a základní pracovní návyky jsou pro ně nepředstavitelné. Takže omezení sociálního státu by dopadlo na úplně jiné lidi. Je na to mnoho příkladů: v r.2010 před senátními volbami se z bilboardů usmíval politik (dnes už na štěstí bývalý) s obláčkem, v němž bylo napsáno: sebereme dávky těm, kteří odmítají pracovat. Následovala tvrdá nespravedlivá restrikce důchodců a hlavně handicapovaných, prosazená jeho vládou. Ale to už do tohoto tématu nepatří.
Desiro
Sobota, 23. ledna 2016 - 11:57:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2977
Registrován: 2-2004
Omezení socstátu je určitě potřeba, ale vyřeší to dodávku pracovních sil? Jasně, nějaké ano, ale nejen v Německu během největšího hospodářkýho boomu v padesátkách a šedesátkách, který byl (logicky ještě) bez socstátu, byla potřeba pracovních sil největší a krytá právě pracovníky ze zahraničí.

Dnešní druhý a třetí generace lidí přišedších na západ z cizích kultur jsou spíš pozůstatek toho boomu než dnešní potřeba.
Sobota, 23. ledna 2016 - 12:21:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2739
Registrován: 8-2012
vyřeší to dodávku pracovních sil?
Na ty tramvajáky a autobusáky určitě ano, na to nemusí být extra lumen a věční studenti antropologie, sociologie, religionistiky nebo gender studies to zvládnou (když zvládnou napsat diplomku na téma "Gender a maskulinita v tvorbě májovců").
krytá právě pracovníky ze zahraničí
Jo, i ti to zvládnou. Ostatně dnes je v Oslu půlka řidičů z východní Evropy a indicko-pákistánsko-bangladéšských taxikářů zase plný Londýn. Ale to zas budou řvát ti, pro něž je to teoreticky konkurence na trhu práce (i když ji dělat nechtějí).
informuji vás, že své podezření na vaše opakované páchání trestného činu pomluvy prostřednictvím tohoto internetového diskuzního fóra dle § 184 zákona č. 40/2009 Sb. v platném znění vůči mně, dalším osobám i obchodním partnerům společností, pro které pracujete, jsem předal studentům práv a stáváte se součástí jejich projektu
Sobota, 23. ledna 2016 - 12:42:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6920
Registrován: 5-2002
Pěkná diskuze.

Já si osobně myslím, že jako první půjde dálniční kamiónová doprava a to již hodně brzy.
Teprve pak oddělené kolejové systémy (je to relativně jednoduché, ale zase položka za strojvedoucího je v celkovém koláči nákladů nízká).
A budou veliké snahy zautomatizavat silnici jako skoro celek, protože položka na řidiče je v celkovém koláči příliš, příliš vysoká.

Železnice se nemusí bát. Položka za "strojvedoucího" je v porovnání s ostatními "mizivá".
Desiro
Sobota, 23. ledna 2016 - 13:19:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2978
Registrován: 2-2004
jako první půjde dálniční kamiónová doprava a to již hodně brzy
V podobě silničních vlaků s jedním řidičem vpředu nebo v současné podobě, jenom bez řidiče? Ta podoba bez obsluhy pak přijde taky, ale očekáváš mezistupeň? Neomezí silniční vlaky kapacitu dálnic, hlavně v oblasti nájezdů a křižovatek?

Železnice se nemusí bát. Položka za "strojvedoucího" je v porovnání s ostatními "mizivá"
Přesto bych zde trval na dřívější myšlence, že v okamžiku, kdy se objeví něco podobného na silnici se okamžitě na dráze objeví někdo, kdo to bude chtít okopírovat.

A jak uzavřeme ty řidiče a tramvajáky - gastarbeitery? Dočasným pracovním povolením do doby příchodu automatizace?

(Příspěvek byl editován uživatelem Desiro.)
Merkel, Angela
Sobota, 23. ledna 2016 - 13:26:00  
Neregistrovaný host
94.112.250.50
jak uzavřeme ty řidiče a tramvajáky
Unter dem Schloss in das Flüchtlingslager!
Trainspot
Sobota, 23. ledna 2016 - 13:46:25  
Moderátor
Číslo příspěvku: 4629
Registrován: 5-2002
Určitě není důvod na železnici čekat. Tlak na autonomní vozidla je logicky ze strany komerční silniční dopravy. Je otázka co to udělá s celým trhem, třeba s koncem sociálního dumpingu dojde k pročištění trhu. Každopádně je to výzva. Osobně si dost dobře nedovedu představit smíšený provoz a výstavba byť jen samostatných pruhů pro robovozidla to zas posouvá v čase o léta až desetiletí dopředu.

Na kolejích je asi hlavním přínosem zvýšení kapacity a případně bezpečnosti. Na velké dráze už to taky někde začalo. I když problémů k řešení tam bylo určitě taky dost. DBS se taky už opakovaně nechal slyšet, že na něčem dělá - především po loňské vlně stávek fírů. Zatím ale představil jen jakési senzory na vagonech.
Ml636
Sobota, 23. ledna 2016 - 15:19:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5500
Registrován: 11-2006
Já bych zase to řízení autobusu moc nezlehčoval. Přemýšlet a znát techniku se musí všude. Logika je v provozu možná důležitější, než na dráze, kde se jízda vlaku řídí návěstmi. Autobusem odstanicovat tak, aby se na zastávku vešly dva autobusy, nebo pomalu ani jeden, na to žádná návěst není a ukrutně to občas chybí, když se některým řidičům fištrónu nedostává.
Technika, čím je novější, tím méně se do ní dá hrabat někde na silnici, a to platí i na dráze. Proto mi to bylo divné.
Asi i proto, že mám obchodní akademii, hulit za školu jsem nikdy nechodil, matika mi ukrutně nešla a nejde a nepůjde, ale přesto fyzikální zákony chápu, umím uplatnit, ve všech schématech se dřív nebo později dobře vyznám (i když v nich objevím několik chyb jako například ve schématech Karosy), cit pro stroj mám také a opravy mi nejsou cizí jak u slabo, tak silnoproudu a nejen to.
Pak by mě mrzelo, že bych neměl dostat šanci.

Mladějov: Už to tu někdo výš psal, zdravotní kritéria jsou papežštější než v EU, takže nemám šanci projít ani s dobře kompenzovanou oční vadou, kterou si zase vybírám skvělým zorným polem a barvocitem. Ale bohužel dle zákona: nevhodné.
Jeden známý od dráhy mi vysvětloval, že je to zejména kvůli perifernímu vidění, když některé přístroje můžou být mimo zorné pole ve vysokých rychlostech. Nevím, nezkoušel jsem, ale myslím, že i to jde kompenzovat... Nicméně, v mém případě už jsou asi karty rozdány - na (současný) laser jít (zatím) nehodlám.
A předpokládám, že doktor pozná, když přijde adept s nasazenými čočkami.[uhoh]
"První den Citaro, nejlepší Citaro. Druhý den Citaro, příliš mnoho Citar." (ML636, 2013)
Rebel Yell
Sobota, 23. ledna 2016 - 17:28:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 263
Registrován: 10-2010
Jen k tomu porovnání průmka gympl. Řešili jsme to, když starší kluk končil základku. Všichni říkali půjde na vejšku, dej ho na gympl, je tam víc matiky. Na el.průmce v Pardubicích ho matiku i fyziku naučili tak, že na vejšce s ní nikdy problém neměl.
PS: Na gympl nechtěl.
autobusákovi
Neděle, 24. ledna 2016 - 00:37:38  
Neregistrovaný host
23.92.211.106
Ml636:"A předpokládám, že doktor pozná, když přijde adept s nasazenými čočkami."

Zase kecáš. Jestliže máš oční vadu, kterou jsi schopen korigovat kontaktními čočkami a nejsi nucen nosit brýle se speciálními korekcemi, tak jsi podle vyhlášky 101/1995Sb. schopen i na fíru. Já mám dokonce ty brýle nenahraditelné čočkami a schopen jsem i tak, třebaže na hranici.
Neděle, 24. ledna 2016 - 01:15:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2408
Registrován: 7-2011
Blbost, na dráhu jsou max 1,5 dioptrie pro nástup, 3 pro prohlídky (pro tramvaj 3 nástup, 5 prohlídky).
Jsem krátkozrakej, což je oční vada, čočkama to korigovat lze. Přesto s vlakem jezdit nemůžu, neprojdu vstupní prohlídkou.
Mladějov
Neděle, 24. ledna 2016 - 09:42:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7698
Registrován: 3-2007
Pět pro prohlídky ? [coze][biggrin][rofl][lol]

Jinak prosím o zdroj (odkud toto máte).
Neděle, 24. ledna 2016 - 10:07:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5304
Registrován: 4-2003
Hajnej:To byl na vejšce celkem obvyklej problém průmyslováků.

Jak kterých. V letech 1993 - 1997 jsem absolvoval Střední průmyslovou školu elektrotechnickou Františka Křižíka v Praze a tam byl tehdy rozsah matematiky shodný jako na gymnáziu.
Neděle, 24. ledna 2016 - 10:18:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2410
Registrován: 7-2011
Jinak prosím o zdroj
Z vyhlášky. Dneska už to tam je napsaný jiným ptydepe, ale při převodu do češtiny (na dioptrie) je to vlastně pořád stejný.
Bohužel nějak se mi nedaří příslušnou vyhlášku dohledat abych dal odkaz, jedna norma odkazuje na druhou, ta na třetí a je v tom takovej guláš, že se v tom ani prase nevyzná. Zkoumal jsem to naposledy někdy loni, kvůli čemusi (a taky to hledal asi tejden, než se zadařilo).
Neděle, 24. ledna 2016 - 10:20:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 160
Registrován: 6-2015
Bram: Jé na Křižikárnu jsem taky chodil, tam na tu VOŠku, 1997-1999[jidlo]
bartik09
Neděle, 24. ledna 2016 - 10:27:34  
Neregistrovaný host
89.111.119.26
Jezevec: Na el.průmce v Pardubicích ho matiku i fyziku naučili tak, že na vejšce s ní nikdy problém neměl.
Tak ono zalezi jak ktera prumka, jak kterej gympl a hlavne jak ktera vejska (Troufam si rict, ze znalosti, ktery staci treba v Pardubicich na dopravce na A nemusi treba na Matfyzu stacit ani na prolezeni).
Taky samozrejme kdyz je clovek polovicni Einstein, tak muze chodit na stredni na hnojarnu a pak mu nebude delat problem matika na FJFI.
Zkratka je to hodne individualni...
Neděle, 24. ledna 2016 - 11:04:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10747
Registrován: 5-2002
Bram: Jak kterých.
Tak jistě, nějaká slušnější průmyslovka se mezi ostatními vždycky najde, stejně jako horší gympl. "Celkem obvyklý" neznamená nutně "všech", spíš mělo naznačit, s čím kdo bojovával víc.
Navíc jak koukám jsem chodil na gympl o 12 let dřív, to se taky ledacos změnilo.
Neděle, 24. ledna 2016 - 12:50:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1105
Registrován: 10-2009
K požadavku na vzdělání:
Kdybychom uvažovali jen s citem k řízení drážních vozidel, pak budiž. Nechť adept na tohle povolání má uzavřeno základní vzdělání a hotovo. Jenže, jak se zkouší cit k takové práci? Jak vztah k jistě náročnému povolání? No, nijak. Ani mě nenapadá, jak by se to zkoušet mělo. Navíc, podle tohoto schématu, že se adeptovi ukáže, kde je dopředu a dozadu a jak se s tím hejbá, by se mohlo uplatňovat i jinde. Copak by nezvládl práci 90 % lékárníků prodavač? Myslíte, že zkušená zdravotní sestra nemůže být lepší než doktor? Má přece větší cit, třeba. Proč by měl mít učitel na základce VŠ? Copak by to maturant z gymplu nezvládl taky? A tak můžeme pokračovat pořád u mnoha povolání. Jenže, zkusil-li jste někdo učit mladé kandidáty o mašinách? Jak a kde začít, když adept nechápe, jak se může kolejové vozidlo udržet na kolejích a nespadnout? (Nepřeháním, ten dotaz byl zaznamenán taky). Jak chcete učit v kurzu elektrické lokomotivy, když adept nemá ani základní poznatky o elektřině?! Jak chcete učit motory kandidáty, kteří nechápou, jak funguje spalovací motor, co je to převodovka, co je to chlazení?! A ty kurzy jsou sakra pokrácený! Navíc, maturita jako základ je aspoň malinko vypovídající o nějaké úrovni myšlení, inteligenci. Zažil jsem coby mladík ještě dost takových kolegů, kteří se na dráhu i na fíru dostali v době poválečné, kdy byla opravdu nouze o zaměstnance. Vyučené kominíky, hodináře, atd. Jejich úroveň byla mnohdy opravdu dost hrozná. Je snad taková doba i dnes? Aby každý, kdo má do prdele díru mohl vykonávat práci strojvůdce? Inspirují i Vás začátky padesátých let? Že se někteří z Vás netají s názorem na nepotřebnost jakéhokoli technického vzdělání na technickou funkci? Práce strojvedoucího vůbec není jen o ježdění! Ač jinak uznávám názor, že strojvedoucím se člověk (mám na mysli jisté nadání, cit pro techniku a lásku k povolání) musí narodit. Kdo je kopyto a tvrdá ruka, ten jistě nebude moc dobrej nikdy. Máme mezi sebou i mnoho vysokoškoláků. Jsou mezi nimi lidé s citem a přehledem, jakož i ty "tvrdé ruce". Přesto si myslím, že úroveň vzdělání by se měla stále vyžadovat. Před padesáti lety bylo jistě dosti i takových, kterým nebylo řízením osudu dopřáno mít průmyslovku. Přesto, že na ni měli. Dnes, kdy maturitu, byť mnohdy nevalné úrovně, má každý jen trochu inteligentní tvor, jeví se mi její nepožadování jako špatný vtip. Kdo opravdu chce stát se našim kolegou, nechť nepřemýšlí, jak to vobechcat, ale spíš ať svou vůli dokáže tím, že si školu udělá.
Jsou zde jistě i jiné příklady ze zahraničí. Třeba rakouský strojvůdce nemusí mít maturitu. Je to však dáno jiným způsobem vzdělávání školáků. (O Německu ani nemluvě, tam se to liší stát od státu). Jenže, v Rakousku nastoupí adept, byl-li uznán schopným, do ročního kurzu. Když jsem viděl, co všechno se tam probírá, myslím, že to k úrovni našeho maturanta nemá daleko. Pokud absolvent takového kurzu udělá zkoušky, už něco umí. I tak však úroveň průměrného rakouského fíry je hodně pod našimi zvyklostmi. I s důsledky z toho vyplývajícími. Troufám si tvrdit, že na naše kolegy nemají, oni jistě nejsou zvyklí na takovou samostatnost jako naši. Taky by sotva jezdili s tím, co provozují mnozí naši dopravci.
Je vždy špatné, když kvalifikační požadavky ustupují trhu práce. Smrdí to érou dělnických ředitelů. Hezký zbytek neděle přeje P.
Jenki
Neděle, 24. ledna 2016 - 12:55:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4721
Registrován: 5-2002
Blbost, na dráhu jsou max 1,5 dioptrie pro nástup, 3 pro prohlídky (pro tramvaj 3 nástup, 5 prohlídky).

Tu tramvaj můzu potvrdit, řešil jsem to loni. Dřív to bylo ještě volnější, v roce 1995 jsem dělal řidičák s 3,75 (které mám dodnes...)

Spíš jsme řešili, co je nástup a co je prohlídka. Jezdil jsem, pak jsem měl pauzu, pak chci zase jezdit. Řidičák mám platný furth. Je to nástup, nebo prohlídka? A co když jezdím u tramvajoprovozovatele A a chci jít k B? Nebo se A rozdělil na B a C a chce mít u všech lidí nový vstup aby se DÚ nažral?

Podobně to je u tramvajáků co jsou zároveň trolejbusáci a autobusáci - kolik musí mít jakých prohlídek a školení?

Holt není nad jednoznačnou legislativu [happy]
Mladějov
Neděle, 24. ledna 2016 - 13:10:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7710
Registrován: 3-2007
Proč by měl mít učitel na základce VŠ? Copak by to maturant z gymplu nezvládl taky? A tak můžeme pokračovat pořád u mnoha povolání. Jenže, zkusil-li jste někdo učit mladé kandidáty o mašinách? Jak a kde začít, když adept nechápe, jak se může kolejové vozidlo udržet na kolejích a nespadnout? (Nepřeháním, ten dotaz byl zaznamenán taky). Jak chcete učit v kurzu elektrické lokomotivy, když adept nemá ani základní poznatky o elektřině?! Jak chcete učit motory kandidáty, kteří nechápou, jak funguje spalovací motor, co je to převodovka, co je to chlazení?! A ty kurzy jsou sakra pokrácený! Navíc, maturita jako základ je aspoň malinko vypovídající o nějaké úrovni myšlení, inteligenci.

Ale samozřejmě.
Ovšem ono v pozadí těchle "dekvalifikačních požadavků" je mít výchovu za měsíc (majitel ušetří) a v neposlední řadě vyplácet novým míň a tím tlačit i ty "staré pardály" mzdově dolů.
Pro řadu lidí z pracáku či mimo obor jim připadá práce strojvedoucího jako sranda velmi dobře honorovaná "vždyť to nemá ani volant a prachy dvojnásobný", ale velmi brzo jich to většina zabalí.

K privátům chodili donedávna starší i mladí "jen tak" nebo s relativně nepatrnou částkou "za výcvik" (třeba 100 000.-Kč), dnes už je to dražší, tak tady čteme snahy to maximálně zrychlit a zlevnit a udělat z nich "proletáře" [proud].

Bohužel to není dobré řešení. Spíš "něco mezi", ale když jsem koukal, jak támhle v Děčíně "odborníci" zvedeali koštětem (!!!!) sběrač u "Polky", tak mně jezdil mráz po zádech.
Ml636
Neděle, 24. ledna 2016 - 13:52:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5502
Registrován: 11-2006
Dobře, zeptám se schválně následující týden na železničním zdravotnictví, jak to vypadá dnes. Ti doktoři tam přece musí vědět, s čím by na lokomotivu pustili, a s čím už ne.
Taky se v těch všech vyhláškách a odkazech na výjimky totiž nevyznám. Dosud jsem měl za to, že 2,5 na dálku je pro nástup, 5 je periodická. Já mám 4 přesně na obě oči.[nene]
"První den Citaro, nejlepší Citaro. Druhý den Citaro, příliš mnoho Citar." (ML636, 2013)
Rebel Yell
Neděle, 24. ledna 2016 - 15:35:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14
Registrován: 10-2010
Ml636:
Podmínky zdravotní způsobilosti žadatelů o vydání licence strojvedoucího nebo průkazu způsobilosti k řízení drážního vozidla na dráhách železničních při vstupních preventivních prohlídkách

v) snížení zrakové ostrosti pod 5/5 nebo 6/6 každým okem zvlášť, s korekcí větší než minus 2 Dsf


Podmínky zdravotní způsobilosti držitelů licence strojvedoucího nebo osob řídících drážní vozidlo na dráhách železničních při pravidelných a mimořádných preventivních prohlídkách

snížení zrakové ostrosti pod 5/15 nebo 6/18 každým okem zvlášť, s korekcí větší než minus 5 Dsf/ /plus 4 Dsf; astigmatická složka, plně započítávaná do povolené korekce, vyšší než plus/minus 2 Dcyl,
Jokabuši_Kavasaki
Neděle, 24. ledna 2016 - 16:05:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11
Registrován: 12-2015
Kdo je vlastníkem sítě GSM-R?
Kdo je jejím provozovatelem?

Zní odpověď na obě otázky SŽDC nebo je to zamotanější?
Neděle, 24. ledna 2016 - 16:09:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6146
Registrován: 5-2007
Jokabuši_Kavasaki:
1) Štát, správou poveril SŽDC
2) SŽDC (technickú údržbu zabezpečuje ČD-Telematika)

(Příspěvek byl editován uživatelem asdf.)
R 200
Neděle, 24. ledna 2016 - 17:18:28  
Neregistrovaný host
83.208.91.30
Mladějov: Já zas viděl odjíždět vsetínský rychlík, nejdřív něco kutili na brzdě, pak fíra písknul a jel, načež četa dobíhala vlak a naskakovala za jízdy. Jednomu se to nepodařilo, tak volal mobilem fíru, který mu pak na zhlaví zastavil. Poté už úspěšně odjeli. Řeknete blbost, ale takhle začínají i závažné MU.
Starý Vlk
Neděle, 24. ledna 2016 - 18:41:08  
Neregistrovaný host
90.178.49.205
Podroužek: Dovolím si polemizovat. Strojvedoucí, jehož původním povoláním a vzděláním je elektromechanik kolejových vozidel, nebo vyučený mechanik mot.lok. je-aspoň podle mých zkušeností-stejně dobře připraven, jako absolvent gymnázia, nebo jakékoli školy s maturitou, která není na železnici zaměřená, a v případě zájmu je to srovnatelné i s absolventem dopravní průmyslovky. Spíš tady chybí to, co je dnes již nerealizovatelné-postup od píky. To jest řemeslo či škola, pak správkárna, ale ne jako výcvik, ale jako běžný pracovník. Pak ježdění (dříve topení) na levé straně, teprve potom kurs s průběžným přezkušováním znalostí. Jízdy s jedním strojvedoucím na jedné řadě a jeho stanovisko, podpořené instruktorem. Zákonitá zkouška a zkouška dopravní, přísná a zaměřená na provozní věci. Posléze záloha, nákladní vlaky "okolo komína", nákladní vlaky někam dál a nakonec osobní doprava. U toho se poznalo, kdo je dobrý a má na víc, ti kteří zájem neměli, se aspoň otrkali natolik, aby neudělali z neznalosti či neumění průser. Ovšem-kde že loňské sněhy jsou, jak praví klasik.
Nesni
Neděle, 24. ledna 2016 - 19:05:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 838
Registrován: 6-2014
Podroužek:
úroveň průměrného rakouského fíry je hodně pod našimi zvyklostmi. I s důsledky z toho vyplývajícími.
Mohl byste prosím uvést nějaké takové důsledky?
Neděle, 24. ledna 2016 - 22:44:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10031
Registrován: 4-2007
Rychlokvašený řidiče vlaků křížený s Lunincema tu nezačaly klonovat ČD, ale jisté garážovky. Takže tisíce děkovných dopisů na všem známé adresy.....
Různobarevní kojoti ze svých garáží vyjí, ale modrá karavana kráčí dál ... [vypravci]
Neděle, 24. ledna 2016 - 23:02:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6924
Registrován: 5-2002
Rychlokvašený řidiče vlaků křížený s Lunincema tu nezačaly klonovat ČD, ale jisté garážovky. Takže tisíce děkovných dopisů na všem známé adresy.....

Brzdi Drne, brzdi. Program ČéDés a to, co bylo před ním opravdu nevyšlo od soukromníků.
Pondělí, 25. ledna 2016 - 05:55:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10033
Registrován: 4-2007
Petr Šimral:
Co vidíš špatného na Čédesu, krom toho, že jeho produkt leze i po "tvých" mašinách? Máte nějaký lepší program výchovy?
Odbrzdi a pochlub se.

(Příspěvek byl editován uživatelem Drn.)
Různobarevní kojoti ze svých garáží vyjí, ale modrá karavana kráčí dál ... [vypravci]
Pondělí, 25. ledna 2016 - 08:04:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 771
Registrován: 2-2006
Co vidíš špatného na Čédesu
Maje informace z první ruky z jedné severočeské dopravní průmky, můžu k Čédesu říci toto: program Čédes na školu přilákal značnej počet Kindršotoušů, kteří si za obdržený peníze nakoupili šotovýbavu, kterážto by jinak přesáhla jejich finanční možnosti. Po prvním ročníku většina z nich zjistila, že obor Elektrická trakce v dopravě je nad jejich síly, takže přestoupili na podstatně snažší obor Provoz a ekonomika dopravy. I tam měli problém odmaturovat.
Jelikož byli vázáni programem Čédes, na dráze přesto skončili.
Komisaři Evropské unie, polibte si prdel!!
Pondělí, 25. ledna 2016 - 08:09:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2413
Registrován: 7-2011
Dnes, kdy maturitu, byť mnohdy nevalné úrovně, má každý jen trochu inteligentní tvor, jeví se mi její nepožadování jako špatný vtip.

A právě z těchto důvodů se mi jako špatný vtip jeví její požadování. Protože co to o daném jedinci vypovídá? Právěže vůbec nic. Akorát to, že "nějak" dokázal sehnat příslušný papír.
Jenže to je právě o snaze zaměstnavatele ušetřit. Holt (opět) šetření na nepravým místě. A docela mi to tu dobu kominíků a pekařů připomíná. Protože pokud je vyžadován nějaký "papír", jehož vlastnictví ale vůbec nevypovídá nic o znalostech vlastníka onoho papíru, tak je to celé o ničem.

Jenže, jak se zkouší cit k takové práci? Jak vztah k jistě náročnému povolání? Ani mě nenapadá, jak by se to zkoušet mělo.

Přesně tak, jak píše Starý Vlk, cituji: "Spíš tady chybí to, co je dnes již nerealizovatelné-postup od píky. To jest řemeslo či škola, pak správkárna, ale ne jako výcvik, ale jako běžný pracovník. Pak ježdění (dříve topení) na levé straně, teprve potom kurs s průběžným přezkušováním znalostí. Jízdy s jedním strojvedoucím na jedné řadě a jeho stanovisko, podpořené instruktorem. Zákonitá zkouška a zkouška dopravní, přísná a zaměřená na provozní věci. Posléze záloha, nákladní vlaky "okolo komína", nákladní vlaky někam dál a nakonec osobní doprava. U toho se poznalo, kdo je dobrý a má na víc, ti kteří zájem neměli, se aspoň otrkali natolik, aby neudělali z neznalosti či neumění průser."
Jenže to je s myšlením dnešních manamagorů nereálný. "Ušetřit" je holt důležitější, než mít kvalitní personál.
Pondělí, 25. ledna 2016 - 08:20:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2414
Registrován: 7-2011
Jenki: Nevím úplně přesně jak je to dnes, mělo by to snad být jako s licencí strojvedoucího - tedy celorepublikově platný oprávnění. Dřív to bylo tak, že všechna tramvajová města vydávala "řidičáky" jen s platností v daném městě (vydával magistrát/radnice). Kromě Prahy (to je holt stát ve státě, no [proud]), ta vydávala "řidičáky" s celorepublikovou platností (vydával DÚ, tak proto).
Dneska by to snad měl vydávat jenom DÚ. Takže při změně zaměstnavatele by jsi měl dělat jenom "sezdání". Alespoň jeden kolega, co šel před časem z Prahy do Plzně to tak měl. Sice ho poslali znova do kurzu (bo tak trochu nevěděli co s ním), ale řidičák znova nedělal, jen ty ostatní zkoušky (tratě, stroje atd).
Ale jak už jsme se shodli, je v těch normách takovej guláš, že se v tom nedá pořádně vyznat, takže brát s rezervou.
Pondělí, 25. ledna 2016 - 09:03:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5210
Registrován: 8-2007

A právě z těchto důvodů se mi jako špatný vtip jeví její požadování. Protože co to o daném jedinci vypovídá? Právěže vůbec nic.


No vypovídá to o tom,že 4 roky chodil a absolvoval základy techniky(strojařiny,elektro,fyziky atd..).
Kdo neabsolvoval ani to,co to o něm vypovídá?

A po rozdělení ČD vlastně strojvedoucí začíná "od píky",protože mimo nějakého posunovače na většině pracovišť žádné nižší funkce nejsou.[nene]
Jenki
Pondělí, 25. ledna 2016 - 09:58:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4722
Registrován: 5-2002
Jenki: Nevím úplně přesně jak je to dnes, mělo by to snad být jako s licencí strojvedoucího - tedy celorepublikově platný oprávnění.
Není, resp. ne tak docela - viz dále.

Dřív to bylo tak, že všechna tramvajová města vydávala "řidičáky" jen s platností v daném městě (vydával magistrát/radnice).
To platí furt, řidičáky na tramvaj / trolejbus vydává Draážní Správní Úřad zřízený příslušným magistrátem.

Kromě Prahy, ta vydávala "řidičáky" s celorepublikovou platností
Tam šlo spíš o to, že všechny ostatní města Pražský řidičák uznávaly, uznávaly si je i mezi sebou navzájem, ale Praha neuznávala nic, protože Praha.
Dnes je situace taková, že když tramvaják / trolejbusák dorazí do nového působiště tak si tamní DSÚ vyžádá u DSÚ odkud dotyčný dorazil podklady, že splnil zákonité náležitosti a vydá "svůj" Průkaz způsobilosti. To slovo "svůj" si dovolím zdůraznit, protože i vizuální vzhled Průkazů způsobilosti k řízení vozidla na dráze tramvajové / trolejbusové není nijak sjednocen a je plně na libovůli příslušných DSÚ. Praha má tuším furt svoji tradiční "knížečku", vetšina měst má různorodé zalaminované kartičky, ale některé malé tbus provozy mají vytištěnou A4 s razítkem na hlavičkovém papíře a toto si trolejbusák vozí v kapse v obálce.
Za zmínku taky stojí, že tento systém celostátní platnosti zkoušky ze zíkona nijak nevyplývá, je to spíš aplikace metody "co není zakázáno je dovoleno". Zákon netvrdí, že žadatel musí vykonat zkoušku u stejného DSÚ jako u toho co mu vydá Průkaz způsobilosti.

Dneska by to snad měl vydávat jenom DÚ.
Právě že ne.

Takže při změně zaměstnavatele by jsi měl dělat jenom "sezdání".
V tom nastal roztomilý gól v městech, kde se údržba oddělila od DP. Takže tam jsou zaměstnanci DP, zaměstnanci firmy na údržbu a pak třeba zaměstnanci firmy, která v tom městě vyrábí tramvaje. A taková města máme v ČR (zatím) 2.

Bohužel stávající Zákon o drahách takovou situaci vůbec u tramvajek nepředpokládá. U vláčků už naštěstí ano.

Na druhou stranu už naštěstí zmizely některé šílenosti, např. pevně stanovený počet hodin zácviku na daný typ drážního vozidla (alespoň u tramvají, jak je to u železnice nevím).

Vedlo to ke kvalitně scestným situacím, kdy do Ostravy přišla řidička trolejbusu z Č.Budějovic, a protože v řidičáku měla jen 15Tr, tak týden po Ostravě kroužila s prázdným 14Tr, což je nekloubová verze téhož. U tramvají byl podobný bugr v širokém spektru modernizací T3, které si každé město do řidičáku zapisovalo po svém, a pak se bádalo, co je s čím jak moc shodné...
Pondělí, 25. ledna 2016 - 14:11:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10038
Registrován: 4-2007
Jáchym: Máš nepřesné informace. Min. jeden z těch "dopravákoprovozáků", exČD fíra (sotva se ohřál) to nevzdal a vozí mmj. i bedny pro Metrans. ;-)
Různobarevní kojoti ze svých garáží vyjí, ale modrá karavana kráčí dál ... [vypravci]
Pondělí, 25. ledna 2016 - 14:16:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5212
Registrován: 8-2007
Ještě k tomu výcviku nových strojvedoucích zpráva Drážního úřadu:
"Úspěšnost i počet žadatelů o licenci strojvedoucího se mírně zvyšuje.V roce 2015 vyzkoušel Drážní úřad 736 žadatelů o licenci strojvedoucího s úspěšností 52%.Žadatelů o průkaz na vlečku bylo 444 a dosáhli úspěšnosti 88%.Pro srovnání,v roce 2014 bylo vyzkoušeno 577 uchazečů o licenci s úspěšností 51% a 430 o průkaz způsobilosti s 88% úspěšnosti."

Takže úspěšnost trvale roste.Za 10 let bude možná 62%.[ok][proud]
Pondělí, 25. ledna 2016 - 14:18:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10039
Registrován: 4-2007
Apollo, Bobik:
Naši strojmistři z toho maj hlavu v pejru. I když konečně někdo moudrý prosadil, že se pro mladé postavil "rozjížděcí turnus" (složený z ústecké denní zálohy a několika cancourů vedených jen prostou řadou 162,163), pořád je to málo a protože je u nás drtivá převaha E výkonů nad D výkony, musí často kluka chvilku po ustanovení do funkce obsadit na pražský rychlíky. To fakt není dobré.
Různobarevní kojoti ze svých garáží vyjí, ale modrá karavana kráčí dál ... [vypravci]
Pondělí, 25. ledna 2016 - 14:22:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10040
Registrován: 4-2007
Apollo. Za nás pamatuju, že zákonitý napoprvé neudělali max. 2 lidi. Chodilo se po osmi. Jen u dopravy, kterou zkoušel slovutný soudruh Vaca, byla běžná odúmrť při prvním pokusu 4-5 z 8. :-D
Různobarevní kojoti ze svých garáží vyjí, ale modrá karavana kráčí dál ... [vypravci]
Mladějov
Pondělí, 25. ledna 2016 - 14:24:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7716
Registrován: 3-2007
Týý woe 52 % [crazy]
Jinak já bych ty čísla vzhledem k dalším info interpretoval trochu jinak, ale stejně je to docela šílené.
JVM
Pondělí, 25. ledna 2016 - 14:49:08  
Neregistrovaný host
88.102.63.151
Drn : zažil jsem na vlastní kůži u Vaci dva z osmi. Záleželu, jak pospíchal na chatu.
Pondělí, 25. ledna 2016 - 15:04:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 772
Registrován: 2-2006
Drn:"Min. jeden z těch "dopravákoprovozáků", exČD fíra (sotva se ohřál) to nevzdal a vozí mmj. i bedny pro Metrans. ;-)"
Myslíš Kondyho? Ten jezdí u Lokotrainu, ne?
Čéče, čím to je, že tví oblíbenci (Kondy, Andrejka)záhy po nabytí papírů opouští řady ČD(C)?[wink]
Komisaři Evropské unie, polibte si prdel!!