Diskuse K-report » Archiv 2016 » Železnice » Otázky - zodpověz, kdo víš a znáš » Archiv diskuse Otázky - zodpověz, kdo víš a znáš do 23. 09. 2016 předcházející | další

Archiv diskuse Otázky - zodpověz, kdo víš a znáš do 23. 09. 2016

dolů
   autor příspěvek
Němec_z_ova
Pondělí, 19. září 2016 - 22:50:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3418
Registrován: 4-2009
Haan: Myslím, že se tím zatím trápíte zbytečně[wink]
Nyní nastalo přechodové období, v němž se teprve objevují nápisy kN v souvislosti s ručními brzdami. Na doplnění tohoto nápisu je stanovená doba (ač jsem lhůtu slyšel, tak jsem ji neudržel[biggrin], já si vystačil s vysvětlením významu nápisu). Taky ČDC zachovává klid a nápis doplní, až Němci, či Rakušané přestanou pouštět naše vozy přes čáru z důvodu chybějícího údaje (zažito s piktogramy blesku na čelnicích vozů Eas[lol]). Na slovenských a polských vozech je to domalováváno již teď.

To bychom pak do zprávy o brzdění vůbec nemuseli uvádět č. vozů s vyzkoušenou r.b.

To jsme v podstatě nemuseli nikdy. V době, kdy jsem se živil vláčením vozmistrovského kladívka kolejištěm se mne zeptala (dlouholetá) přípravářka na to, jak má vlastně ruční brzdu vyzkoušet. Když jsem ji postup vysvětlil, tak se jen zeptala: A to tam mám opravdu vylézt? Myšlena brzdařská plošina na kotlovém voze.
No, nikdy tam nebyla, žádnou jinou ruku nevyzkoušela a důchodu se také dočkala. A věřte, že to nezkoušel nikdo[pozor]
A nyní (aspoň u ČDC a výstupu z PRISu) se kolonka 40 MZOB zve "Počet vozidel s ruční brzdou". Tam je jen součet RB a dodatek "Podrobnosti viz výkaz vozidel". A v něm, ve sloupci RB, uzříte jen písmeno "H".

Tož, asi tak[wink]
Policie má na práci důležitější úkoly, než kompletaci osob Praha - České Budějovice.

Už nikdy nezapomenu na Boblicka!!!
Starý Vlk
Pondělí, 19. září 2016 - 23:12:22  
Neregistrovaný host
90.178.49.205
Haan: Podle toho, co jsem si zde v diskuzi přečetl, tak se domnívám, že se pro úkony, související se zajištěním soupravy proti ujetí bude používat dvou způsobů: pro použití ručních brzd budou v pomůckách nebo předpise používány hodnoty, napsané na vozech a vyjadřující v kN sílu, pro použití zarážek pak podíly hmotnosti vzidel, vztahující se na podložené nápravy. Ale je to jen spekulace. Konec konců, při zajištění jen zarážkami se taky nápisy na vozech o brzdicí váze ignorují a zjišťuje se jen hmotnost.
Úterý, 20. září 2016 - 00:20:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2248
Registrován: 2-2010
Hajnej: "Na těsnost brzd rozhodně nespoléháme, nechápu, jak jste na to přišla."
Ále, já vím, že nespoléháte. Jen jsem si vzpomněla na svoji první superblbost před léty tady na Káčku, která taky vykvetla (sic užitečná nebyla) a kdy jsem netušila, na jak odborném fóru se nacházím a s jakými vědomostními velikány diskutuji. [wink]

Němec_z_ova: "To jsme v podstatě nemuseli nikdy."
[uhoh] snad mě moje paměť neklame ale vidím hodně starou brzděnku-formát A6-tam ta čísla vozů byla vždy. Ale je jedno, jsou-li uvedena na brzděnce, či ve výkazu vozidel-hlavně, že víte, kde jsou. Nakonec ve Výkaze vozidel je to přehlednější z hlediska řazení-aspoň vidíte jejich rozmístění a víte, kde je venku hledat.
"No, nikdy tam nebyla, žádnou jinou ruku nevyzkoušela a důchodu se také dočkala. A věřte, že to nezkoušel nikdo."
A jestli ty r.b. někdo nezkouší je docela riziko. Inu, věřme, že současná brzdová vzduchařina je dost těsná na to, aby vydržela do příjezdu pomocného HV, nebo obnovení napětí v TV. Za mé doby to s těsností nebyla žádná sláva-téměř vždy byla na hraničních hodnotách, takže se kompresory docela nadřely.

Děkuji všem za osvětu a pokec a přeji dobrou noc. [happy]
Němec_z_ova
Úterý, 20. září 2016 - 02:42:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3419
Registrován: 4-2009
Haan: Čísla vozů "s vyzkoušenou RB" se do Zprávy o brzdění sice psala, ale jakou jste měla, coby strojvedoucí, jistotu, že to skutečně někdo ověřil?
Ony se v ZOB vůbec objevují "zajímavé" údaje[coze] Třeba taková kolonka 63 "Nejvyšší rychlost soupravy přepravovaných vozidel" MZOB činí mnoha jedincům u ČDC neskutečné problémy. Typický příklad: zapřahám soupravu prázdných rakouských vozů s rychlostí 120 km/h v prázdném i loženém stavu, ale v MZOB jsem našel 100, 90 a dokonce i 70[pozor] km/h.
Také kolonce Skutečná brzdící % po 22. červenci 2015 příliš nevěřím. Ten den jsem z Petrovic u Karviné bral soupravu kontejnerových vozů (brzda všech vozů DK-GP-A) převážně ložených žlutým fosforem. V čele Eso s 50 brzdícími %, ale v MZOB se skvělo 101 skutečných brzdících %[pozor] Dodnes mne mrzí, že jsem na to přišel až při stání v Bohumíně a ne hned v Petrovicích. Už si nepamatuji, co tam měli Poláci, ale našinci tam prostě naflákali max. brzdící váhu všech vozů a tak jim vyšlo takové krásné číslo.
Kdybych tehdy ve Studénce rozflákal ten polský kamion já, tak by se asi drážní inspekce divila, jak je možné s procenty progresivně "pracovat"[crazy] Ale to už by mi a půlce severní Moravy bylo jedno.
Policie má na práci důležitější úkoly, než kompletaci osob Praha - České Budějovice.

Už nikdy nezapomenu na Boblicka!!!
Úterý, 20. září 2016 - 07:23:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12011
Registrován: 5-2002
Haan: Inu, věřme, že současná brzdová vzduchařina je dost těsná na to, aby vydržela do příjezdu pomocného HV, nebo obnovení napětí v TV.
Občas se povede, zažil jsem vůz, co vydržel přebitej (a přibrzděnej) z Wilsonu až do Zábřeha - ale to se s jistotou týká jen rozvodového vzduchojemu, kdežto pomocného jen v případě, že neměl doplňování.
To obnovení napětí v TV je Vám ale spíš k ničemu, protože pokud ujdou rozvodové vzduchojemy, tak to dřív nebo později odbrzdí, i když potrubí úplně prázdné není...

NzO: brzda všech vozů DK-GP-A ... našinci tam prostě naflákali max. brzdící váhu všech vozů
Jojo, při brzdění podle nákladu je úžasný určit, kolik je aktuální brzdicí váha. S tím byla šou už na nebožtíku Krakenovi...
Úterý, 20. září 2016 - 07:31:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 206
Registrován: 2-2014
Okénko na DB a kN na ruční brzdě:
Zajištění vlaku, nebo jeho části provádí sám strojvedoucí a je za to odpovědný.Jsou zpracovány tabulky ( bez vzduchu v HP nebo s pomocí tlakové brzdy), pak potřebuji sklon koleje a k tomu jsou dány tuny zátěže na jednu utaženou brzdu vlaku. Na horním příkladu vlak 1450t,sklon 0,5%, tabulka mi říká 300t na 1 brzdu = potřebuji 5 brzd vlaku. Teď se právě musím zajímat zda mám nebo nemám vzduchovou brzdu. Pokud ne pak musím řešit zda má vůz přestavovač P/L a jeho polohu, materiál zdrží a u kompozitní zdrže ( K, L, LL) také brzdící váhu a hodnotu 16t/16kN jedno jak vyznačené. Poměr je 1:1. Pokud je brzdící váha menší než 16kN (16t) musím na 1 započítanou utáhnout 2 brzdy.Pak tedy ne 5 ale třeba 10 takových nicotných brzd. Různé varianty počtu nutných brzd jsou na předchozím obrázku č.4. Proto potřebuji vědět hodnotu v kN nebo t u ruční brzdy kompozitu a bez vzduchu, zda jí mohu počítat celou nebo jenom půl.
Úterý, 20. září 2016 - 08:30:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2769
Registrován: 2-2007
Němec_z_ova: V čele Eso s 50 brzdícími %, ale v MZOB se skvělo 101 skutečných brzdících %

A v čem je problém, že skutečné brzdící procento je víc než 100?

To nám u osobky ty čísla lezou ještě výš a vůbec to nepřijde divné [biggrin]
Úterý, 20. září 2016 - 09:18:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12012
Registrován: 5-2002
Rumek: A v čem je problém, že skutečné brzdící procento je víc než 100?
V tom, že pokud vůz nebyl ložen na maximální hmotnost, tak neměl maximální brzdicí váhu.
Úterý, 20. září 2016 - 09:45:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1276
Registrován: 8-2010
ad Rumek:

A v čem je problém, že skutečné brzdící procento je víc než 100?

V tom, že v nákladní dopravě je to krapet nereálná hodnota. Podle jakési vyhlášky UIC 543 se kdysi řeklo, že nákladní vůz plně loženej v traťové třídě D (22,5t/nápr.) bude mít 65 br. % a prázdnej 100 %. Čili, prázdnej má % nejvíc - pak ho ložím a až je full, tak má těch 65% (resp. dříve i 58%, ale to je jedno, to bylo...před rokem 1987).

No a pak mám ještě vozy, co "umí" 120 km/h ložené - no a ty jsou na tom krapet lépe, a to tak, že špalkáče musí mít 100 br. % v traťové třídě B (=18t/nápr.), resp. kotouče v C-čku (20t/nápr.).

Mimo jiné taky tyto vozejky musí mít tzv. samočinné brzdění podle hmotnosti a ještě dneska limitní knick-ventil, který "dělá" to, že i rychlej vozejk se do určitý ložný hmotnosti chová jako "pomalý" a při překročení předdefinované ložné hmotnosti se "vzpamatuje" a brzdí jako "rychlej" - uvedený vynález je pár let v provozu od doby, co se zjistilo, že silná brzda (= obvykle špalková) v kombinaci s malým ložením nedělá teplotně moc dvojkolím zrovna dvakrát dobře...[rofl][biggrin]

Takže abych měl přesně 100 br. % "na nákladu", tak bych buď musel:

a) mít všechno "pomalý" na nákladním vlaku prázdný + mašina musí mít těch 100%
b) všechny vozejky mít "rychlé", ale zároveň nesmí být ložené víc jak 18 tun na nápravu* u špalkových brzd + mašina min. 100%
c) všechny vozejky mít "rychlé", ale zároveň nesmí být ložené víc jak 20 tun na nápravu u kotoučových brzd + mašina min. 100 %

a to je ještě potřeba kombinovat s:

d) režimem "Lange lok" (= dlouhá lokomotiva), čili nesmí dojít k situaci, že bych kvůli dopravní hmotnosti vlaku musel mít loko a prvních 5 vozů v poloze "G"
e) nesmí dojít k situaci, že bych z důvodu dopravní hmotnosti vlaku musel mít loko v poloze "G"
f) nesmím mít - zejména z důvodu dopravní hmotnosti - celý vlaku v poloze "G".
g) nesmím mít i jen jeden vůz vypnutý z brzdy

* - u rychlejch vozejků i 22 tun./nápr. , neboť u vozů v režimu "ss" (V=120 km/h) je tato rychlost definována pouze do traťové třídy C, takže pokud má vůz i D, tak je tato hodnota pro režim "ss" totožná s třídou C.

A pokud bude splněno a) až g) a mašina bude mít víc jak 100%, tak celý vlak bude mít víc jak 100%...[ok]

Prostě cepý ten proces je asi stejně nebo i více komplikovaný jako správné zajištění vozů soupravy podle těch čtyř PDF-ek, které tady ukazoval Hund....[wink]

(Příspěvek byl editován uživatelem Paul_red_adair.)
Němec_z_ova
Úterý, 20. září 2016 - 10:05:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3420
Registrován: 4-2009
Rumek: Vidím, že kolegové byli rychlejší[ok][wink] Tak aspoň zkusím nadhodit příklad, jak to tehdy mohlo vypadat.

Zkus si spočítat takový příklad:
máš 16 vozů Sgnss, každý váží 20 tun a má naloženo 2 kontejnery po 17 tunách. Všechny vozy mají brzdu se snímačem zatížení s max. brzdící hmotností 72 tun. V čele je Eso (87 tun s rozvaděčem v poloze G - 24* tun brzd. váhy). A to hodnotu 24 tun dále "zhodnotíme"[biggrin] koeficientem 0,75.

*) Na to G jsem v brzkých ranních hodinách trapně zapomněl.
Policie má na práci důležitější úkoly, než kompletaci osob Praha - České Budějovice.

Už nikdy nezapomenu na Boblicka!!!
Úterý, 20. září 2016 - 10:16:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2770
Registrován: 2-2007
Dík všem výše za vysvětlení, aspoň je vidět, že ty rozdíly mezi osobní a nákladní vozbou se za těch pár let dost změnily...[wink]
Němec_z_ova
Úterý, 20. září 2016 - 10:17:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3421
Registrován: 4-2009
Ale je jedno, jsou-li uvedena na brzděnce, či ve výkazu vozidel-hlavně, že víte, kde jsou. Nakonec ve Výkaze vozidel je to přehlednější z hlediska řazení-aspoň vidíte jejich rozmístění a víte, kde je venku hledat.

Tak já hledám ruční brzdy dle nápisů na vozech. Ale opět Petrovice[lol]


A jaké bylo mé překvapení na čele vozu[coze]


Policie má na práci důležitější úkoly, než kompletaci osob Praha - České Budějovice.

Už nikdy nezapomenu na Boblicka!!!
Úterý, 20. září 2016 - 10:25:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1277
Registrován: 8-2010
Ještě malá vložka:

Podle tohodle - viz tabulka na straně č. 14 je vidět, že aby mašina nemusla být přestavena do polohy "G" (II.způsob brzdění), tak dopravní hmotnost celého vlaku nesmí být rovna nebo vyšší než 800 tun, což je - pokud budu ložit vozy na traťovou třídu D (=22,5t/nápr.) - cirka 9 plně ložených vozů...[biggrin][rofl].

To jen pro lepší představu, jak by takový 100%-ní vlak mohl vypadat...[wink]

(Příspěvek byl editován uživatelem Paul_red_adair.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Paul_red_adair.)
Úterý, 20. září 2016 - 10:28:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12014
Registrován: 5-2002
PRA: co se zjistilo, že silná brzda (= obvykle špalková) v kombinaci s malým ložením nedělá teplotně moc dvojkolím zrovna dvakrát dobře
Od týhle kombinace bych tedy čekal spíš problémy obuvnické než teplotní...
Úterý, 20. září 2016 - 11:06:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1278
Registrován: 8-2010
ad Hajnej:

No, ono to "malý ložení" je třeba v případě limitního ventilu DAKO hodnota 14,5 tuny na nápravu...[wink]

U Daka to funguje tak, že pokud je:

a) tlak v HP 4,2 - 4,6 bar a současně víc jak těch 14,5 t na nápravu - chová se jako "pomalík"
b) tlak v HP 3,8 - 4,2 bar a současně víc jak těch 14,5 t na nápravu - chová se jako "rychlík"
c) méně než 14,5 tuny na nápravu - ventil nic nedělá.

Výrobce píše "ochrana kol proti přehřátí, obzvláště při jízdě na dlouhých spádových tratích" - pod tím si představuju Semmering a asi nemám moc důvod tomu nevěřit, zvlášť pokud vím, že tyhle věci nenavrhuje ouřada od stolu, že se mu zrovna chce, ale "generuje je praxe"..[ok]
Kubajz
Úterý, 20. září 2016 - 15:21:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 198
Registrován: 6-2006
Zdravím železniční cestovatelé. Nemáte někdo zkušenosti, jak lze cestovat na FIPku v Anglii? Na které vlaky FIPka platí, na které neplatí, na které třeba nutno dokoupit příplatek (místenku)? Jedná se mi hlavně o oblast okolo Manchesteru, takže hlavně vlak z letiště na Picadelly a pak plánujeme výlety do Liverpoolu, Blackpoolu a tak. Dík
Úterý, 20. září 2016 - 18:59:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12016
Registrován: 5-2002
PRA: Výrobce píše "ochrana kol proti přehřátí, obzvláště při jízdě na dlouhých spádových tratích" - pod tím si představuju Semmering a asi nemám moc důvod tomu nevěřit, zvlášť pokud vím, že tyhle věci nenavrhuje ouřada od stolu, že se mu zrovna chce, ale "generuje je praxe"
Vzhledem k tomu, že mě nenapadá žádnej fyzikální mechanismus, jehož působením by se kola ložených vozů chladila lépe, než kola vozů prázdných, tak mě spíš napadá přesně opačnej účel, než kterej tu zdůrazňuješ - tedy u ložených vozů při mírném brzdění (což je právě případ toho udržovacího na dlouhých spádech) brzdit jako prázdnej, aby se o potřebný brzdicí účinek rovnoměrně podělily s prázdnými vozy.
Jinými slovy dlouhodobé brzdění rozdělit rovnoměrně (aby se to uchladilo) a intenzívní podle váhy (aby se to nesmekalo). Asi se poptám přímo u výrobce...
Středa, 21. září 2016 - 09:38:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5753
Registrován: 7-2007
Paul_red_adair, Hajnej: Děkuji, dozvěděl jsem se více, než za 30 let jsem potřeboval.
Ale dovolím si otázečku. Když tedy se uvádí brzdná síla ruční brzdy v jen v kN, tak v našich podmínkách (do změny předpisů) je tato brzda neupotřebitelná. Jak se přepočte kN na tuny? Alespoň, aby člověk věděl kupecky (pořád lepší utažené něco, jak nic..)
Díky za odpověď.

Vlak bez dostatečného počtu upotřebitelných ručních brzd v našem regionu je víceméně neschopný provozu. V případě neschopnosti napájení hlavního potrubí, ty 4 čuby (výbava HV) to nezachrání.

obzvláště při jízdě na dlouhých spádových tratích" Jestli už to došlo tak daleko, že se dovoluje sjet kopec na jedno přibrzdění..tak holt ventil. Zas je co vyrábět a montovat a nechat si to zatraceně zaplatit...
Už se toho nedožiji, ale jsem zvědav, který obor si vyberou "zmrdi" k dalšímu dojení a následné likvidaci.
Středa, 21. září 2016 - 13:22:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 207
Registrován: 2-2014
Oldcerry: němecý 1kN=1t ruční brzdy, víc příspěvek 204 z 19.09. [happy]
Středa, 21. září 2016 - 13:39:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12020
Registrován: 5-2002
OC: Jestli už to došlo tak daleko, že se dovoluje sjet kopec na jedno přibrzdění
I když ten kopec sjedeš na víc přibrzdění, tak celkové množství tepla vyvinutého brzděním bude pořád stejné...
A s důvodem, proč se nemá jezdit na jedno zabrzdění, tedy s tím, že vozy s netěsným rozváděčem po nějaké době povolí a odedřou to ty těsné, to nemá společného vůbec nic.

Zcela pomíjím fakt, že třeba na přetížených alpských tratích znamená schopnost nenechávat příliš spadnout rychlost a tedy dodržovat rovnoběžný grafikon rozdíl mezi vejít se a nebo nevejít se.

Zas je co vyrábět a montovat a nechat si to zatraceně zaplatit... jsem zvědav, který obor si vyberou "zmrdi" k dalšímu dojení a následné likvidaci.
Za domácí úkol napíšeš 100x "Dvakrát měř, jednou řež" a necháš si to podepsat od náčelníka SOKV. [wink]
Středa, 21. září 2016 - 14:20:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2251
Registrován: 2-2010
Němec_z_ova:
"Tak já hledám ruční brzdy dle nápisů na vozech. Ale opět Petrovice[lol]
A jaké bylo mé překvapení na čele vozu[coze] "

To Vám zřejmě přijel vlak z ciziny "na důvěru" (bez prohlídky v PPS), jinak by musel být z vlaku vyřazen-pokud jste ho měl ve výkazu vozidlel označen jako vůz se započitatelnou r.b. Ni?
Středa, 21. září 2016 - 18:29:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5754
Registrován: 7-2007
Hund: Děkuji, německy neumím, překladač na to použít nejde (přepisovat to nebudu..), ale fakt děkuji.
Proč kruci se zas blbnou lidem hlavy? 1t = 1kN, takže někde budou tuny někde kN, budou se muset poopravit předpisy a úplně GH a pro H.

Klidně to 100x napíši...Zas je co vyrábět a montovat a nechat si to zatraceně zaplatit. V čem jsou všelijaké "novoty" a "zlepšováky" zlepšením, zjednodušením...? Lokomotivy jsou dražší a složitější, vozy jakbysmet....v čem je přínos?
Mladějov
Středa, 21. září 2016 - 18:37:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8711
Registrován: 3-2007
Hm, já nemám kdy to celé číst, ale prostě pokud brzdí "na zajištění", tedy kotouče na ručku hůř, tak ať se tam upraví br.v. v tunách o něco níž, ne ? Naco tyjátr s kN, to přece nic neřeší.
Středa, 21. září 2016 - 18:42:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2123
Registrován: 1-2006
...v čem je přínos?
ve vykázaném HDP [wink]
Středa, 21. září 2016 - 19:32:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2252
Registrován: 2-2010
Mladějov:
"Hm, já nemám kdy to celé číst, ale prostě pokud brzdí "na zajištění", tedy kotouče na ručku hůř, tak ať se tam upraví br.v. v tunách o něco níž, ne ? Naco tyjátr s kN, to přece nic neřeší."
A není on celý ten problém uvádění velikosti brzd. účinku r.b. v kN někde v rozhodnutí (domluvě) nějaké komise EU (či UIC) v rámci unifikace nápisů na vozech tak, aby byly po celé EU jednotné? DB holt podle toho už "jede" a vyrobil dopravcům pomůcku-viz Hund a naše předpisy o brzdách zaspaly a proto nevíme u tranzitních průvozů, co s tím? Nevím, proto se ptám.
Čtvrtek, 22. září 2016 - 08:18:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6420
Registrován: 4-2003
ve vykázaném HDP

Nějaký HDP.... čemu to vobyčejnýmu člověku je[lol]
Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
Čtvrtek, 22. září 2016 - 08:44:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12027
Registrován: 5-2002
ML: tak ať se tam upraví br.v. v tunách o něco níž, ne ?
Věc se má tak, že br% a br.v. má co do činění jenom se zastavením vlaku, nikoliv s jeho zajištěním. To, že se doposud zajištění řešilo taky přes jakousi brzdnou váhu, je dáno jenom tím, že to tak provoz pro jednoduchost chtěl a že to v době litinových špalků s přimhouřením obou očí šlo, ale ne tím, že to tak funguje.

OC: V čem jsou všelijaké "novoty" a "zlepšováky" zlepšením, zjednodušením...?
Představ si, že ten vůz jezdí přes nějakou tu Alpu a zatím to tam vycházelo to tak akorát, že se to dalo sjet, aniž by se upekly brzdy. V okamžiku, kdy máš ve vlaku brzdy pro S (cca 65 br%) a vozy pro SS (cca 100 br%), tak ty SS vozy bez toho udělátoru upečeš. A zjevně je v minulosti někdo opakovaně upekl, jinak by se to neřešilo.
Voni holt brzdaři v UIC mají na starosti i jiný kopce, než velehoru u Střezimíře, a jestli má bejt vůz RICovej, tak holt musí umět i tu Alpu, na žádný "nepúšťať na saka" se nehraje...
Čtvrtek, 22. září 2016 - 09:43:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1807
Registrován: 7-2012
Máme zapotřebí takový Kocourkov?

http://zpravy.e15.cz/byznys/reality-a-stavebnictvi/chladek-tinter a-se-odmitaji-vzdat-chteji-zablokovat-zeleznicni-tendr-1321996
Mladějov
Čtvrtek, 22. září 2016 - 09:45:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8717
Registrován: 3-2007
Za komunistů by se to nestalo, že, vy tragéde ? [biggrin]
Čtvrtek, 22. září 2016 - 11:15:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5756
Registrován: 7-2007
Hajnej: Abych dobře rozuměl...takže například když dnes r.b u vozu brzdí např 22t (litina), tak pro příště (nekov) na něm bude méně, tj 18 kN. Jak se na to přijde? Výpočtem? Měřením? = 18 tunám pro výpočet zajišťovací váhy? Nebo se změní celý výpočet zajištění?
Pro případné zajištění podložením se bude brát stále dvojnásobek tun na podloženou nápravu?
Není to zcela zbytečná komplikace? To už tu bylo rozdílné br váhy litina/nekov - řešeno ventilem RL.
Vlaky bez ručních nebudou přípustné? Jak tohle koumesové vyřeší? To opravdu někoho mrzí, že to ještě nikoho nezabilo? Nebo v případě vlaku bez r.b. budou muset být dvě lok a z toho jedna diesel?
velehoru u Střezimíře Jestli upekl brzdy, tak je kopyto a za kontrolérem nemá co dělat. A jestli si někdo myslí, že budou nákladní vlaky v horách jezdit jako osobáky (časy, rychlosti), tak si myslím, že je dost nemoudrý.
V okamžiku, kdy máš ve vlaku brzdy pro S (cca 65 br%) a vozy pro SS (cca 100 br%), tak ty SS vozy bez toho udělátoru upečeš. Nevěřím, nechám se přesvědčit, ale nedokáži si představit, jak by se toto mohlo spáchat, pokud tedy za kontrolérem je strojvedoucí a ne povozník....
Čert nám byl dlužen, tyto PC mágoviny...
Němec_z_ova
Čtvrtek, 22. září 2016 - 11:43:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3423
Registrován: 4-2009
Nevěřím, nechám se přesvědčit, ale nedokáži si představit, jak by se toto mohlo spáchat, pokud tedy za kontrolérem je strojvedoucí a ne povozník....

Snadno se přesvědčíš např. nahlédnutím do staré V 15/1 (změna č. 3). V článku 37 se mimo jiné psalo:

Tlaková brzda nákladních vozů režimu SS se musí vypnout z
účinkování v případě, že množství těchto vozů v soupravě je menší než 10%,
ale dosažení předepsaných brzdících procent je prioritní.


Bez ohledu na "povozníka" či strojvedoucího v čele[wink]
Policie má na práci důležitější úkoly, než kompletaci osob Praha - České Budějovice.

Už nikdy nezapomenu na Boblicka!!!
Čtvrtek, 22. září 2016 - 12:01:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1251
Registrován: 10-2009
Pánové, ta domněnka, že 1 tuna rovná se 1 kN mně nějak nesedí. Když 1 kg je 9.81 N.
Čtvrtek, 22. září 2016 - 14:00:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4266
Registrován: 9-2011
Podr.: čekal jsem, kdo s tímto zjednodušením přijde, a upřímně řečeno, je mi trochu líto, že jste to zrovna vy (tak aspoň ušetřím jedovatou poznámku [wink]).
1 kg sice "je" cca 10 N a tedy 1 tuna "je" cca 10 kN, ale 1 brzdicí tuna má s jednou "hmotnostní" tunou společné jen to jméno.[crazy]
Čtvrtek, 22. září 2016 - 15:31:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2124
Registrován: 1-2006
A jestli si někdo myslí, že budou nákladní vlaky v horách jezdit jako osobáky (časy, rychlosti), tak si myslím, že je dost nemoudrý.

Doporučuji návštěvu na Gotthardu [wink]
Čtvrtek, 22. září 2016 - 16:09:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5757
Registrován: 7-2007
Němec_z_ova: Ale huš...pitomin v předpisech je, bylo a bude značné množství.
Tak mi řekni, jak lze spáit kola při provozním brzdění. Já jsem se s tím nikdy nesetkal. Tedy pokud není za kontrolérem moula.

Cizinu neznám a nikdy znát na vlastní oči nebudu (Gothard), ale na dlouhé spády bych si troufal. Bez EDB, no a - pilový diagram, klidně. A myslím, že bych moc nepřekážel. Jaké jsou tam ‰?
V naší kotlince, na mé bývalé domovské trati jsou náklady rychlejší jak R,(tedy když se chce)...
Čtvrtek, 22. září 2016 - 16:39:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12028
Registrován: 5-2002
OC: Jak se na to přijde? Výpočtem? Měřením?
Kdybys to četl pořádně celé, tak bys věděl, že měřením - utáhne se klika a vozidlo se táhne přes tu samou měrnou kupli, za kterou se před rokem přetahovala 723.7 s vašima čtyřma 743.

Pro případné zajištění podložením se bude brát stále dvojnásobek tun na podloženou nápravu?
Co myslíš: je potřeba na podkládání něco měnit, když se čuby na rozdíl od brzdových špalíků dělají furt z toho samýho...?

A jestli si někdo myslí, že budou nákladní vlaky v horách jezdit jako osobáky (časy, rychlosti), tak si myslím, že je dost nemoudrý.
Byls někdy dál než v Dvořišti...?

Bez EDB, no a - pilový diagram, klidně.
Už jednou jsem Ti psal, že jestli brzdíš pilovitě nebo furt stejně, tak celková zmařená energie je furt ta stejná. Jedinej účinnej způsob, jak omezit teplotu, je prodloužit dobu chlazení = jet pomalu. No a na těch dlouhejch kopcích mají vychytaný, jak rychle si ještě mohou dovolit jet. Co myslíš, že se stane, když se mezi S vozy připlete těch pár SS vozů? To samý, jako kdyby se s nima jelo o polovic rychlejš. Už svítá...?

NzO: Snadno se přesvědčíš např. nahlédnutím do staré V 15/1 (změna č. 3). V článku 37 se mimo jiné psalo
No vida, je to už i v předpisech - akorát to málokdo umí vysvětlit, takže ve výsledku jsou někteří jako ten mnich, co měl hodně knih...

1 brzdicí tuna má s jednou "hmotnostní" tunou společné jen to jméno
Ze všeho možného dříve napsaného (Hund, AL, já) by se dalo shrnout, že jedna brzdicí tuna je 8 kN přítlaku, což v případě litiny odpovídá asi 1,5 kN brzdné síly v 50 km/h a/nebo 2,8 kN "zádržné" síly při stání.
V případě nekovových špalíků je to v obou případech těch cca 1,5 kN, takže ten prozatímní převod 1 t = 1 kN je s určitou rezervou.
Už je to každýmu jasný...? [wink]
Čtvrtek, 22. září 2016 - 19:56:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1808
Registrován: 7-2012
Mladějov Vy z toho máte radost, že v době vegetačního klidu budou probíhat soudy a v květnu se budou dělat zemní práce a kopat kabelizace? Asi jsem hloupý, když o správnosti řešení pochybuji.
Čtvrtek, 22. září 2016 - 20:55:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 915
Registrován: 12-2007
Oldcerry: náklady rychlejší jak R
Tak tak, 1700t na háku a kratší skutečná jízdní doba než má mít od prosince Ex. Viděno opakovaně.[wink]
Practicus
Čtvrtek, 22. září 2016 - 21:00:13  
Neregistrovaný host
89.103.184.177
Aleš_Liesk. - Podroužek naznačil, že srovnáváte hrušky s jabkama - ono se s tím bude experimentovat tak dlouho, dokud něco neujede a nějakýho civilistu to nezabije (pokud to bude drážní zaměstnanec, tak se nic neděje, to jsou povolený ztráty)
Čtvrtek, 22. září 2016 - 22:18:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12039
Registrován: 5-2002
Pract: Podroužek naznačil, že srovnáváte hrušky s jabkama
Zkuste si přečíst a pochopit poslední odstavec mého příspěvku 12028, pak (možná) přijdete na to, že Podroužek naznačil akorát to, že dodnes nepochopil, co že to ta brzdicí tuna vlastně je...
Pátek, 23. září 2016 - 04:29:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5758
Registrován: 7-2007
Hajnej: jj to jsem i páchal na tom hlubiňáku...blik, občas se i rozbřeskne.
Takže celý ten humbuk je úplně zbytečný. Jen blbnete lidem hlavy vědátoři...Tuhle bude "kN", tady "t" výpočet bude stejný. Metodika měření obsluhu nezajímá..takže napsat někdo do základních výrazů v předpise 1kN = 1t a nic se přemalovávat nemusí, nic se pro nás uhlákovce nezmění. Tedy až na VŠ blbce, ty mají na dlouhou dobu činnost a o čem špekulovat...
Co myslíš, že se stane, když se mezi S vozy připlete těch pár SS vozů? Nevím, mě se nikdy nic nestalo a nevím o nikom. To je těch katastrof tak mnoho, že se to musí řešit?
Rádoby vědátoři budou do té železniční dopravy tak dlouho vnášet svoje ego, až ji naprosto zničí. A okolo brzd nechť raději chodí velkým obloukem. Naprosto přesné výpočty, značného množství proměnných...[wink]
A náhrada litiny šprckami (i když jsou už mnohem lepší, než Rubos) je cesta ke katastrofě. Silně mi to připomíná..ojíždějí se moc kolejnice, přitvrdíme, ojíždějí se moc kola, přitvrdíme, ojíždějí se moc kolejnice, přitvrdíme atd...až se muselo dát mazání okolků (nejdříve ke kolejím, pak na lok, pak bez mazání na lok se nesmí jet atd...jsem zvědav, kdy se začne montovat zdrsňovač povrchu kol....Zatím čistící špalíky je jen úlitba..snad to pomůže. Kam se to až vystupňuje....
No vida, je to už i v předpisech JJ +/- 20 let...[lol]
Pátek, 23. září 2016 - 05:19:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12040
Registrován: 5-2002
OC: Nevím, mě se nikdy nic nestalo a nevím o nikom.
Protože nejezdíš přes ty Alpy, už Ti to tu troubíme po několikátý.

A náhrada litiny šprckami (i když jsou už mnohem lepší, než Rubos) je cesta ke katastrofě.
Ne, je to cesta k tomu, že dráha vůbec projde na hluk a nebude mít smolíka.

přitvrdíme atd...až se muselo dát mazání okolků
Prdlajs, mazání okolků je přece otázka bezpečnosti proti vykolejení (umožňuje větší poměr Q/Y).
Radši už toho nech, co věta, to další hlubina Tvých neznalostí...
Pátek, 23. září 2016 - 07:47:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 208
Registrován: 2-2014
Oldcerry; myslím že Hajnej je v tom nevinně. Problém je opravdu hluk,přechod u všech vozů na nekovové zdrže a jejich nedobré „držící” vlastnosti. Dalším problémem byl v domovině vzniku problém stanovení počtu ručních brzd na zajištění soupravy vozů bez účinkující vzduchové brzdy. Postupují tak že vezmu tabulku sestavovanou ale na litinu a vyhledám počet brzd co musím utáhnout na sklonu koleje kde jsem. Příklad na 0,5⅝ sklonu je to 1 brzda na 300t hmotnosti vlaku, u 10% je to 1 na 160t. No a teď se musel řešit problém nekovové zdrže ruční brzdy nebo kotouče a navíc když vůz má přestavovač P/L v poloze prázdný a nebo ručka míň jak 16t (16 kN). Pak u nekovu musím na každou 1 určenou 2 utáhnout. Ale jak jsem psal na začátku jak to pořeší Cargo nebo jak to řeší pan Šimral u Metransu nevím. Také proč kN a ne t je asi vyšší dívčí [happy] a při poměrů 1:1 pro provoz málo podstatné.[wink]
4581111
Pátek, 23. září 2016 - 08:02:59  
Neregistrovaný host
37.221.251.249
Vy klucí vědátorský,máte to o nás teda mínění!Vás bych nechtěl coby nadřízené,přestože máte obrovské znalosti a zkušenosti.Ale dávat to takhle najevo...Podroužek mínus,OC mínus,nevím nevím jestli mi další souprava neujede,pač je možný,že při zajišťování na to půjdu málo vědecky-[sad]
Pátek, 23. září 2016 - 08:14:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 209
Registrován: 2-2014
4581111: bude stačit když budete postupovat podle předpisu [wink]
Pátek, 23. září 2016 - 10:01:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 210
Registrován: 2-2014
Omluva,vzal jsem si druhé oči a správně má být: Příklad na 0,5% sklonu je to 1 brzda na 300 t hmotnosti vlaku, u 1% je to 1 na 160 t. [angry]
Pátek, 23. září 2016 - 10:15:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5759
Registrován: 7-2007
Hajnej:Protože nejezdíš přes ty Alpy, už Ti to tu troubíme po několikátý. troubíte, ale nic kloudného..tak znovu...Kolik je tam ‰? Kolik případů utavených bylo, že se to musí řešit?
Ne, je to cesta k tomu, že dráha vůbec projde na hluk a nebude mít smolíka. Jo to bohužel vím, když nemoudří titulovaní si myslí, že to jde bezhlučně...poslední návrh - 10dB je už úplný výplod chorého mozku. Sice zaškrcen, ale....Dyť říkám, co budou chytrolíni ničit dále, když si zaříznou slepici, která jim snáší zlaté vejce.
Až ty omrzlé šprcky nebudou brzdit (osobně zažito) a bude z toho hromada (těch už taky pár bylo), tak jsem zvědav na vědecké zdůvodnění.
Prdlajs, mazání okolků je přece otázka bezpečnosti proti vykolejení (umožňuje větší poměr Q/Y). Jo, tak to budu muset dojít vyhrabat jednoho z učitelských traťováků a říci mu to...Jak mi mohl lhát o téhle anabázi...no asi neměl tvoje znalosti [lol]
Hund: Taky Hajného neosočuji (jen tlacháme), vím, že s tímhle nemá nic společného.
Postupují tak, že vezmu tabulku sestavovanou ale na litinu a vyhledám počet brzd co musím utáhnout na sklonu koleje kde jsem. Příklad na 0,5⅝ sklonu je to 1 brzda na 300t hmotnosti vlaku, u 10% je to 1 na 160t. No a teď se musel řešit problém nekovové zdrže ruční brzdy nebo kotouče a navíc když vůz má přestavovač P/L v poloze prázdný a nebo ručka míň jak 16t (16 kN). Pak u nekovu musím na každou 1 určenou 2 utáhnout.
Co to je za podivnost? My počítáme s poměrem tuny (hmotnost vlaku) na tuny utažené (mohutnost) ruční brzdy. Dle sklonu. Přestavovač P/L nemá s ruční brzdou vůbec nic společného. Kde to takhle dělají, jak uvádíte?
I když má ručka míň jak 16 tun, tak zajistí klidně i 100t. Dle tohodle nesmyslu, jak bych zajistil HV 363, když váží 87 tun a ručky dají dohromady jen 4 tuny?
potřebná brzdicí váha = hmotnost vlaku × potřebná brzdicí procenta ručních brzd /100
Kde je jen počet brzd? Kdo to takto dělá?
Pátek, 23. září 2016 - 10:30:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1809
Registrován: 7-2012
Včera jsem se pokusil v mezinárodní pokladně Praha hlavní nádraží koupit místenku do Vlaku IC 930 na trase Komárom - Sopron na den 29.9.2016 odjezd 8:12 . Pokladní všechny údaje o vlaku našla a pak mi sdělila, že jí to nedovolí rezervaci. Povinně místenkový vlak " Musíte si to koupit z Forinty v Maďarsku!"
Proč?
Pátek, 23. září 2016 - 10:52:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12041
Registrován: 5-2002
458: Vás bych nechtěl coby nadřízené, přestože máte obrovské znalosti a zkušenosti. Ale dávat to takhle najevo...
To není míněno osobně vůči nim (i když některé Oldcerryho závěry je potřeba korigovat hned v zárodku), to je spíš povzdech nad systémem, kterej jak vidno není schopen zajistit u fírů potřebné znalosti.
Možná kdybych byl já ten nadřízenej, tak bych se s nimi o trochu z nich podělil (tak jako se dělím tady) a časem by se asi vychytalo, která trocha je ta potřebná.
Protože bez znalostí jsou fírovské zkušenosti jen hromada nesetříděných zážitků prošpikovaných občas nějakým tím nesprávným závěrem.

OC: Jo to bohužel vím, když nemoudří titulovaní si myslí, že to jde bezhlučně...
Zase vedle: na začátku je to, že okolobydlící požadují, aby to šlo bezhlučně. No a protože mají volební právo, tak...

Legrační je, že je našinci s oblibou vytýkáno, že žije v nějaké slonovinové věži - ovšem tohle spíš vypadá, že v té slonovinové věži vlastní nevědomosti a konzervativnosti žiješ Ty...
Pátek, 23. září 2016 - 10:54:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 211
Registrován: 2-2014
Oldcerry; na samotném začátku jsem to nazval jako okénko jak postupují na kolejích DB. Je to jejich způsob zajištění bez složitých výpočtů. Vím hmotnost vozů, vydělím hmotností co mi na daném sklonu udrží 1 brzda a vím kolik jich utahnout. Jak došli k 16t (kN) neřeším, nevím. Také mají daný postup kde přestavovač P/L se smí přestavovat jen v odbrzděném stavu brzdy aby nedošlo k poškození přestavovače. Na 100t hmotnosti je daná 1 ruční brzda max na sklonu 1,5% pokud není........,jinak 2. Na sklonu 2% bys už musel podkládat. To je ten rozdíl že nic složitě nepočítáš ale přechod z litiny na nekovové bylo nutné nějak řešit. A sám víš že ručky našich lok 163, 363 mají problém pomalu na rovině a žádnou soupravu bych nenechal zajištěnou jen touto brzdou.
Pátek, 23. září 2016 - 11:08:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12042
Registrován: 5-2002
Jo, ještě tohle:

OC: Tedy až na VŠ blbce, ty mají na dlouhou dobu činnost a o čem špekulovat...
Na tyhle problémy se zadělalo někdy před 100-150 lety, když bylo potřeba zkrotit tak nevyzpytatelnou a neuchopitelnou věc, jakou je litinová špalíková brzda, do jednoho jednoduchýho údaje, jakým je brzdicí váha, aby s tím mohli pracovat i lidi s obecnou školou, jejichž vzdělání končí u trojčlenky.
Ona totiž ta litina má součinitel tření závislej na rychlosti, na přítlaku, na teplotě a kdovíčem ještě a dělá strašnej kravál, ale měla tehdy rozhodující půvab v tom, že je relativně levná, dostupná a snadno zpracovatelná. A tak se ty jednoduchý čísla všelijak přizpůsobovaly vlastnostem litiny, aby to fungovalo, a ono to krásně fungovalo. Ale jen na tý litině.
Jenomže život přinesl a dál bude přinášet potřebu jiných materiálů i jiné konstrukce brzd. Ty mají mnohem vhodnější vlastnosti (až na to vyhlazování kol - jenomže u vagónů je to stejně fuk, protože drsná kola = hluk), ale ty zas nepasují do těch číslíček zpotvořených na míru litině. No a tak se teď furt vymejší pravej opak: jak do té zavedené litinové praxe vtěsnat nové matroše. Brzdicíma váhama s rychlostníma indexama (takový to P120 nebo R160) to začíná, kilonewtonama u ruční brzdy konče a nelze vyloučit, že to jednou (po vymizení litiny) možná semele i brzdicí procenta.

Vinit z toho VŠ je pitomost, na začátku byla snaha udělat to "pro lidi".
Pátek, 23. září 2016 - 11:47:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 212
Registrován: 2-2014
Oldcerry:
Ještě jsem měl začít úplně prvním "Zákonem" DB
Odstavené vlaky nebo části vlaků na spádu do 0,25% musí být zajištěny proti ujetí tlakovou brzdou.Mimo to musí být podle následujících pravidel utažených zajišťovacích brzd:
a) Trvá-li odstavení do 24 hod. musí být pro každých započatých 1600t nebo pro každých započatých 72 náprav utažena jedna zajišťovací brzda.
b) Víc jak 24 hod. je to 600t nebo 30 náprav....
c) Má-li každé vozidlo utaženou zajišťovací brzdu je vlak (jeho část) dostatečně zajištěn
no a celé ty další podrobnosti jsou o tom když nebude mít vůz se zajišťovací brzdou litinové špalíky ale nekov, kdy a za jakých podmínek mohu tuto brzdu počítat právě jako tu jednu potřebnou brzdu.

(Příspěvek byl editován uživatelem Hund.)
Pátek, 23. září 2016 - 14:02:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1253
Registrován: 10-2009
Pánové vynálezcové, Pane Aleši a pane Hajnej!
Děkuju Vám za obsvětlení problematiky, na kterou mně chybí pár let nějaké univerzity. Jsem možná blbý a v mém věku už si z toho stejně hovno dělám. Podstatné je, že mně chutná a správně vyměšuji. Nicméně i takový trubka jako já ví, že hmotnost a brzdící váha, byť obé udáváno v tunách, nejsou totéž. Mě jen zaujal ten převodový poměr mezi tunou (brzdící váhy) a kilonewtonem. A to jsem tedy fakt netušil, kde tohle vyčíst. Ale i tak nejde o nic důležitého. Nechť si udávají brzdící váhu třeba v Siemensech nebo Cimrmanech. Nevadí, že si ze mě děláte špumprnágle, ale tak mě napadá, že jsem se vůbec ptal. Víte, von žádnej učenej z nebe nespadl, zato blbce jako kdyby shazovali. A já vůl teď nevím, zda jsem byl shozen, nebo vypadl sám? A jak Vy? Děkuji. P.
Pátek, 23. září 2016 - 15:27:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4270
Registrován: 9-2011
Podr.: vy jste jedním z nemnoha, kterých si tady profesně vážím. Proto i moje reakce byla (aspoň myslím) prostá ironie. Neměl jsem v daný okamžik čas rozepisovat se šířeji s vysvětlením, tak jsem jen napsal, že každá tuna je něco jiného, a tedy i když je "hmotnostní" tunu možno (s přimhouřením woka) převádět na kN (přesněji řečeno, uvádět místo hmotnosti tíhu vozidla), tak u té "brzdicí" tuny to možné není, protože nemá nic společného ani s hmotností, ani s tíhou.
Jinak k tomu není potřeba univerzit, brzdy se (snad) bere na střední průmyslové škole.
Srandu jsem si z vás rozhodně nedělal (viz poznámka o spolknuté jedovaté poznámce [wink], kteroužto jedovatou poznámku bych většině jiných diskutujících rozhodně neodepřel [happy])
Practicus
Pátek, 23. září 2016 - 15:40:05  
Neregistrovaný host
89.103.184.177
no, takže výsledek je, že z toho vím úplný prd, tedy budu postupovat následujícím způsobem:
pokud narazím na údaj ruční brzdy, který je uveden pouze v kN, budu považovat ruční brzdu za neupotřebitelnou, neboť předpis jasně hovoří, že ruční brzda se považuje za upotřebitelnou, je-li:
- na vozidle uveden (a je čitelný) nápis o brzdící váze této brzdy
- správná funkce této brzdy......
a Brzdící účinek se na vozidla vyznačuje hodnotou brzdící váhy v TUNÁCH podle následujících zásad...........

a jelikož hmota 1 kg poblíž zemského povrchu má tíhu zhruba 9,81 N (±1 % zejména v závislosti na zeměpisné šířce), tudíž těleso o hmotnosti 102 gramů je k Zemi přitahováno silou přibližně jednoho newtonu, nemůžeme motat dohromady hrušky s jabkama, kilonewtony s tunama (byť jsou fiktivní) - právě proto jsou brzdící váhy značeny v tunách, aby se obyčejnými kupeckými počty došlo k tomu, zda to zdrhne, nebo ne
osobně u vozů s kotoučovou brzdou těmto údajům nevěřím díky jejich konstrukci a tomu materiálu - takže zarážky, zarážky a zase jen zarážky
PatrikT
Pátek, 23. září 2016 - 16:19:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 189
Registrován: 10-2015
Přátelé, mám dotaz na bus Airport Expres ČD. Moc nechápu jejich popis na webu. Můžu jet jakýmkoli vlakem do Prahy, pak přejdu k tomu busu a koupím si u řidiče jednorázovou jízdenku z nádru na letiště za 60 Kč, je to tak? A musím mít ještě jízdenku ČD že jsem jel vlakem ČD? Já jen že za 60 kaček by tím jezdili úplně všichni. Tak proto je mi to divné.
To s tou jízdenkou Vlak+AE nechápu vůbec, protože tam píšou, že abych se dostal pak zpět z letiště na nádr, musí to být do 24hodin, což je teda jaksi nepraktické, když letím na dovolenou třeba na 14 dní.
Pátek, 23. září 2016 - 16:47:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3468
Registrován: 11-2009
PatrikT > mozna nejsem naladenej na aktualni ceny MHD v Praze, ale co je tak uzasnyho na tom dojet z centra Prahy na jeji okraj za 60 kacek, kdyz bezna cena je (= byla, kdyz jsem tam jel posledne) cca polovicni?
ChacharCity 142 Odra - Vrak vyssi kvality
PatrikT
Pátek, 23. září 2016 - 17:01:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 190
Registrován: 10-2015
Sim: tak u MHD jde zase o přestupy (nevím že by něco jelo přímo z nádru na letiště), s kuframa a čekání a trochu znalosti MHD. Takže kdo jede prvně nebo to prostě v Praze nezná uvítá přímej spoj (nasednu s kuframa u nádru a vylezu na letišti). Taxík samozřejmě vůbec nepočítám, za 60 kč by vás možná tak pozdravil. Čili platí, že řidiči AE zaplatím 60 kč a nemusím mít čd jízdenku?
22michal
Pátek, 23. září 2016 - 18:42:45  
Neregistrovaný host
82.117.159.151
Loni jsem poprvé letěl do Prahy, přímo na letišti jsem si v pokladně ČD kupoval jízdenku na bus z letiště (k tomu akční do Brna).
Jízdenka z letiště na Wilsonovo nádr. mě stála 34Kč, jízdenka z Prahy do Brna 210Kč.[happy]
Tak pokud do Prahy pojedeš vlakem, rovnou si kup ve výchozí stanici jízdenku až na letiště.
Mladějov
Pátek, 23. září 2016 - 18:52:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8720
Registrován: 3-2007
Tak tak, letiště je bráno jako nádraží :-)
Jinak u řidiče lze bez ohledu na cokoli koupit jízdenku P.hl.n.-Letiště za 60.-Kč.
Jinak speciální nabídky viz web ČD

https://www.cd.cz/vnitrostatni-cestovani/specialni-nabidky/airpor t-express-na-letiste-praha/-3679/
Mě to tedy připadá jako velmi dobrá služba i za těch 60.-, než tahat kufry do metra, chodbami na přestupech a pak po schodech ve Veleslavíně na 119 za 32.-Kč [proud]

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)