Diskuse K-report » Archiv 2016 » Železnice » Polsko » Archiv diskuse Polsko do 14. 11. 2016 předcházející | další

Archiv diskuse Polsko do 14. 11. 2016

dolů
   autor příspěvek
-CH-
Sobota, 01. října 2016 - 16:13:29  
Neregistrovaný host
90.180.38.220
pokračování galerie:

-CH-
Sobota, 01. října 2016 - 16:37:24  
Neregistrovaný host
90.180.38.220
pokračování galerie:

Romik Hoštejn
Sobota, 01. října 2016 - 18:39:56  
Neregistrovaný host
37.48.39.201
Zdravím

vím, že se to už zde řešilo, ale nemůžu dohledat..

Jízdenka FIP a polské pendolína... stačí místenka koupená v pokladně ČD???

Relace Warsawa-Gdynia
Halbstadt
Sobota, 01. října 2016 - 23:05:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1412
Registrován: 9-2006
Romik Hoštejn
Místenka + příplatek, bratru za 44 Zl.
Neděle, 02. října 2016 - 21:02:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2800
Registrován: 9-2007
Zjistil jsem, že mi vychází po dlouhé době volný víkend, tak jsem s kamarády vyrazil do Polska. Cílem byl Štětín, kam jsme dojeli po trase Warszawa - Ostrów Włkp. - Poznań - Piła - Krzyz - Szczecin. Nic zvláštního se v Polsku oproti minulým rokům nestalo, vlaky jezdí pořád relativně včas, pořád jsou čisté a udržované, dost Áček je po revizi, což je obdoba naší revitalizace, jen mléčně bílá barva na obložení stěn je hnusná a dřívější revitalizace, kdy vozy dostaly nové obložení stěn v bílé barvě je daleko hezčí. Z Piły do Krzyze jsme jeli "zaszynobusem", červená SU45 a B16mnopux. Ve Štětíně pršelo, ale abych se dostal k tomu, co tímhle postem chci říct...

...vyhýbejte se nočním vlakům. Kamarád měl nějakou zkoušku, takže jsme se museli dostat do Prahy okolo dnešního poledne. Ze Štětína jsme tak měli v plánu jet rychlíkem Centaurus do Wrocławi a dál v EN57 do Čech. Co se ale nestalo, vlak byl ze soboty na neděli, tedy v období týdne, kdy jezdí vlakem nejméně lidí, vyprodaný.
Tak mě napadlo cestovat v přestupem v Poznani do rychlíku Aurora, jenže ten odjíždí ve 2:29 a Centaurus do Štětína přijíždí ve 2:29. Myslel jsem si, že jde jen o chybu JŘ, ale opravdu, v Polsku jede poslední vlak z Ostrówa Włkp. do Wrocławi v 19:47 a pak okolo třetí a čtvrté ráno jedou tři vlaky po sobě, všechny tři s pár vozy. Člověk by čekal, že když už PKPIC dostávají rozum, tak Centaurus pojede s Aurorou spojený, aby to teda mělo 11 vozů, vypadalo to jako vlak a ušetřilo se tak za dopravní cestu, ale ne, vlak jedou 25 minut po sobě, ve 3 ráno. [crazy] Mám v Polsku najeto dost a myslel jsem si, že nelogičností už jsem zaregistroval dost, ale tohle by mě opravdu nenapadlo.
Tak jsme se rozhodli, že budeme cestovat první třídou do Poznaně (co pak dál pokračuje do Varšavy) a ve Poznani přestoupíme na Wrocław a nějak to projedeme. Do Štětína tak ve 23:12 přijel TLK Centaurus a část k sezení do Krakova byla až do posledního místa plná. Když pominu fakt, že nechápu, jak mohlo čtyřicetitisícové město zaplnit noční vlak do Krakova do posledního místa, ale dost tomu nahrával i fakt, že do této části vlaku ve Štětíně prakticky nikdo nenastupoval, jen pár lidí, co nakonec nejspíš zůstalo na chodbě. Byť tedy vím, co je Svinoústí zač, tak nevím, co se tam takhle na podzim dá dělat, když je moře studené a nic jiného tam snad není. V Poznani naštěstí pár lidí vystoupilo, takže jsme zaujali místo v jednom oddíle po osmi (protože jinde už prostě místo nebylo) a dojeli jsme do Wrocławi, včas.
Nedokážu si představit, jak to vypadá dnes večer, tedy v neděli. Zatímco počet cestujících stále stoupá (logicky, pokud Flirti, pendolína a Darti nalákali do vlaků spousty nových cestujících, tak ti se nebudou vracet zpátky jen přes den, když mají možnost cestovat i přes noc), noční vlaky se zcela nelogicky neustále ruší a omezují, jen proto, že někdo to udal jako evropský trend. A přitom ještě loni nebo předloni byla nabídka nočních vlaků relativně v pohodě. I kdyby měly PKPIC nějakou pošahanou snahu rušit lůžka a lehátka, tak alespoň sedačkové noční vlaky měly zůstat. Ono vůbec by mě zajímalo, kdy začne doprava v Polsku dávat smysl... asi dokud zase nevznikne Prusko. [proud]
NORTHSHOOT
Můj cestovní blog[happy]
Pružinský
Neděle, 02. října 2016 - 21:16:27  
Neregistrovaný host
176.12.115.223
Mno - vítejte v realitě, jak říkává Mikulda...[lol][lol][lol][lol]
Neděle, 02. října 2016 - 21:40:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2801
Registrován: 9-2007
Naposledy jsem na podzim cestoval v polských rychlících v roce 2014. Tehdy měly noční TLK běžně přes 10 vozů, občas i dvě Áčka a obsazenost prvních tříd přes noc byla až na výjimky zcela ideální, tj. vždy se dalo najít volné kupé.

Ale stejně nezapomenutelný zážitek byl z jara 2013. Neděle večer, tehdy všechny tři jedoucí vlaky ze Štětína do Krakova do posledního místa vyprodány.. [kladivo] no nic, třeba se to časem zlepší.
NORTHSHOOT
Můj cestovní blog[happy]
Pondělí, 03. října 2016 - 08:14:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3370
Registrován: 9-2005
Mno - vítejte v realitě, jak říkává Mikulda...

Když si vzpomenu na ty noční osobáky totálně na stojáka a ještě v chodbičce první třídy. Mělo to cestování svoji poesii (hlavně třeba flamendráky v okolí Wolsztyna s párou), ale teď už sem na tohle asi už opravdu starej [wink] Stačil mi tuhle sobotní přesun z Vratislavi. V šínobusu Sa 139 dopravce KD by místy nepropadl ani špendlík...
Pár obrázků ode mne...
Jasmín Tchoř
Pondělí, 03. října 2016 - 09:13:37  
Neregistrovaný host
62.209.204.122
ad Pepa a Adam:

Tak určitě - jestli ono to nebude tím, že dnešní mladá generace je trochu zhýčkaná:-) Nejraději by měla ve vlacích vysokorychlostní internet, plyšem nebo kůží potažená anatomicky tvarovaná sedadla, klimatizaci, vakuový záchod ovládaný tlačítkem a podobné vymoženosti. A někteří by chtěli dokonce během jízdy sedět...

Nás dříve narozené absence výše uvedeného nemůže zaskočit, byť přítomnost jistě potěší. Ono taková tehdejší jízda nočními Laborci, Vihorlaty z Čech nebo Moravy na Slovensko a zpět dostatečně proškolila. Mnohdy tlačenice, alkohol, škodlivý nikotin, loupeže. Vzpomene si někdo z vás na rychlík s přezdívkou Baník?

Mé zkušenosti z nočních i denních jízd vlaky po Polsku z poslední doby jsou vesměs pozitivní, samozřejmě je dobré mít aspoň rezervaci, pokud nemáte jízdenky do lůžkového nebo lehátkového vozu. Průvodčí sice jízdu bez rezervace tolerují, ovšem pokud se do vlaku fyzicky vejdete, musíte počítat s tím, že budete v horším případě stát celou cestu, v lepším pak střídat volná místa podle toho, jak vás cestující s rezervací budou postupně vyhánět (což třeba ve vlaku z Přemyšlu do Štětína jedoucího přes noc s jízdní dobou třináct hodin není moc zábavné).
Vlaky prochází členové ozbrojené ochrany železnic, je tam relativně čisto, překvapivě se nyní moc netoleruje pití alkoholu a kouření. Některá nádraží jsou velmi pěkně rekonstruovaná, postupně se budují koridory, rekonstruují vozy, lokomotivy, pořizují nové - jistý posun je znát.

Jejich prémiový produkt EIP Pendolino mi připomíná počátky "našich" Pendolin. Existuje jakási globální předražená cena, obsazenost je menší, ovšem komfort a jízdní doby tento nedostatek trochu vyvažují.
Majkl007
Pondělí, 03. října 2016 - 09:46:57  
Neregistrovaný host
78.102.91.56
Zdravím zdejší diskutující a mám jeden dotaz. Chtěl bych si udělat malý výlet za účelem projetí tratí v trase Harrachov - Szklarska Poreba Górna - Jelenia Góra - Walbrzych Glówny - Klodzko Glówne - Lichkov. Koukal jsem na nabídku tzv. Celodenní jízdenky + Polsko (odkaz), ale nejsem z toho úplně chytrý. V Čechách se platnost jednotlivých jízdenek dělí klasicky podle krajů, ale v Polsku (mapa platnosti tratí zde: odkaz) žádné dělení napsáno není. Znamená to tedy, že když si koupím Celodenní jízdenku region Liberecký + Polsko, tak mi tato bude platit až do Miedzylesie (resp. Lichkov Gr.) i když tato oblast už s Libereckým krajem nesousedí? Nebo si k tomu budu muset koupit ještě Celodenní jízdenku region Pardubický + Polsko?
Pondělí, 03. října 2016 - 10:11:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3371
Registrován: 9-2005
Vlaky prochází členové ozbrojené ochrany železnic, je tam relativně čisto, překvapivě se nyní moc netoleruje pití alkoholu a kouření. Některá nádraží jsou velmi pěkně rekonstruovaná, postupně se budují koridory, rekonstruují vozy, lokomotivy, pořizují nové - jistý posun je znát.

Tak tak, udělav si teď asi po dvou letech do Polska výlet za mizející infrastrukturou, byl jsem mile (po pravdě spíš nemile) překvapen, alespoň na Dolním Slezsku, jak to šlo za ty dva roky do háje, rozumějte tedy posunem k lepšímu [wink] Povedlo se odstranit dost pomalých jízd a leckde se na tom ještě pracuje. Nově opravené budovy, stavědla. Nové zabezpečovací zařízení a mizející mechanická návěstidla, závory. Vozidlově třeba na takové trati Vratislav - Mezilesí EN57 s původním čelem už pouze jedna jediná, zbytek těžký reko (byť sedět v tom z Vratislavi až do Mezilesí je trošku utrpení, je to tvrdý), nebo nové jednotky či šínobusy. Až se bude od nového GVD přestupovat u všeho opět v Mezilesí tak zmizí i ty bohemizované „fuj fuj” 57-ky čísel 1946, 1951 a 1952. Neříkám, že je všechno optimální, ale ledy se prostě po letech nečinnosti, asi hlavně kvůli EU penězům, prolomily. Polsko konce parní doby už je jen vzpomínkou.

Majkl007:

Ano jízdenka platí až do Mezilesí, nikoliv však do Lichkova neb to není Liberecký. Prostě je možné na ní jezdit v rámci platnosti dané mapkou a dopravci.
Pár obrázků ode mne...
Pondělí, 03. října 2016 - 10:14:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 953
Registrován: 2-2010
ad Majkl007: Ano, předně tak, bude Vám stačit pouze Liberecký + Polsko, který opravdu platí na celém vyobrazeném území. Já jsem už jednou jel trasu Harrachov-Jelenia Gora-Wroclaw-Opole-Chalupki a dále na normální a bylo to bez sebemenšího problému. Plánuji zkusit i na jízdenku Bilet Czechy+ za 19 zl (https://przewozyregionalne.pl/jedziemy-do-czech), ale uvidíme, jak to výjde. Doporučuji si možná i k té jízdence Liberecký+Polsko vytisknout tu mapu, tím to bude v Polsku na 100% bez problému.
Pesimista vidí v tunelu tmu.Optimista vidí na konci tunelu světlo.Realista vidí světla vlaku.A strojvůdce vidí tři debily na kolejích. [masinka]
Youtube kanál: https://www.youtube.com/user/TravelTrainProd
Majkl007
Pondělí, 03. října 2016 - 10:30:24  
Neregistrovaný host
78.102.91.56
Pepa I, Trs2004: Aha, tak to je výhodné, díky moc za info! A platí ta jízdenka jen do Mezilesí, nebo až na hranici do tarifního bodu Lichkov Gr.? Z Lichkova Gr. budu mít samozřejmě jízdenku jinou.
Mapku si pro jistotu vytisknu, to je dobrý nápad.
Pondělí, 03. října 2016 - 10:42:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5143
Registrován: 12-2011

ad Pepa a Adam:

Tak určitě - jestli ono to nebude tím, že dnešní mladá generace je trochu zhýčkaná:-) Nejraději by měla ve vlacích vysokorychlostní internet, plyšem nebo kůží potažená anatomicky tvarovaná sedadla, klimatizaci, vakuový záchod ovládaný tlačítkem a podobné vymoženosti. A někteří by chtěli dokonce během jízdy sedět...


Tchoři, jenže dnes je takový osobní automobil nebo autobus daleko dostupnější dopravní prostředek než tehdá v těch zlatých časech, a pokud bych si měl vybrat mezi přeplněným rychlíkem a autem či autobusem, proč bych si měl vybrat ten rychlík? Asi jen, když pojedu šotoušit, jinak ne. Není se čemu divit, že silniční doprava je v Polsku tak vysoká, je to jen důsledek cekového zkostnatění PKP.

Já se již delší dobu polským rychlíkům vyhýbám a preferuju osobní vlaky. Rychlík jsem výjimečně použil letos v dubnu z Krakowa do Rzeszówa, byl pátek, pět vozů druhé třídy a přes dvě hodiny na hezkého stojáka u dveří. Nikoho z PKP nějak nenapadlo, že v pátek cestuje kapánek víc lidí než obvykle. Ještě že lístek byl za akční cenu.
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička"


Mé fotky na K-reportu odkaz
Pondělí, 03. října 2016 - 10:45:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5144
Registrován: 12-2011
Majkl007: Na webu je napsáno Lichkov GR, takže až na hranice [happy]
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička"


Mé fotky na K-reportu odkaz
Pondělí, 03. října 2016 - 11:08:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3372
Registrován: 9-2005
Nikoho z PKP nějak nenapadlo, že v pátek cestuje kapánek víc lidí než obvykle.

To sem si teď v sobotu, cpaje se do šínobusu KD směr Chudoba taky říkal. Jenže, kde zrovna v tomhle pořípadě brát posilu, neb druhého motóru KD nemaje a nějakého vlečňáčku už vůbec ne. A pak člověk vidí, že celé depo Vratislav a vůbec odstavné koleje směr Brochów je jedno velké odložiště pro ne zas až tak staré vozy, které by mohli v tomto případě ještě dobře posloužit.

(Příspěvek byl editován uživatelem Pepa_L.)
Pár obrázků ode mne...
Majkl007
Pondělí, 03. října 2016 - 11:56:57  
Neregistrovaný host
78.102.91.56
intelpetr: jj, už to taky vidím, ještě jednou díky. [happy]
Jasmín Tchoř
Pondělí, 03. října 2016 - 14:14:38  
Neregistrovaný host
62.209.204.122
ad intelpetr:

Neodvažuji se tvrdit, zda jsou PKP (či její odnože a následovníci) zkostnatělé nebo ne. Nepochybným faktem je, že Polsko má jistá specifika - obyvatelstvo často a rádo cestuje. Ať už v zimě do hor, v létě k moři, navštěvují své příbuzné, jezdí za prací (stovky i tisíce kilometrů), do škol, a to jak vlastními vozy, autobusy, letadly i vlaky.
A že vlaky jezdí velmi vytížené, mnohdy přeplněné, to je přece snem každého dopravce. Rezervace (zejména pro lůžkové a lehátkové vozy) jsou vyprodány daleko v předstihu, přidat posilové vozy nebo jednotky je jistě problém, ale nejen v Polsku. Dopravci sice umožňují jízdu bez místenky, ovšem s výše uvedeným rizikem.
Když se s tím cestující smíří a přizpůsobí se, nemá podstatnější problém. Osobně mi třeba vadí časté změny jízdního řádu a několik variant řazení u jednoho vlaku. Prostě není možné plánovat podle papírového jízdního řádu, který byl/je již v době tisku prakticky bezcenný. Vše jde ale řešit operativně přes internet, mobilní aplikace nebo nádražní jízdenkové automaty.

Abych nezapomněl, o přímých vlacích do Kaunasu zde již bylo psáno, nyní je zavedeno spojení přímými vozy Krakov - Grodno s přípoji do Minsku a Brestu. Čili prakticky z Polska do "ex-Polska". Pro nás je to složitější vzhledem k potřebě víza. Zajímalo by mě, jak to mají Poláci.
Niederschläsing
Úterý, 04. října 2016 - 04:42:57  
Neregistrovaný host
77.236.207.11
Osobně mně na Polsku fascinuje příklad hned tady u nás za čárou - na původně hojně využívaných tratích postupně vychcípala osobní doprava do konce provozovaná předimenzovanými klasickými soupravami ... a když se podařilo osobku obnovit, tak ejhle oni i ti lidé tím zase začali jezdit, ale klasiky už nemáme a místo toho se kaštani mačkají v szynobusech. Spíš mám obavu jestli to lidi zase nepřestane bavit s touhle kulturou cestování...
Úterý, 04. října 2016 - 19:11:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 329
Registrován: 12-2007
Nic zvláštního se v Polsku oproti minulým rokům nestalo, vlaky jezdí pořád relativně včas
Tak to nevím co je přesně myšleno tím relativně, já se něco najezdil poslední víkend v červenci TLK i IC a všechno od 15 do 60 minut...
Don't take life too seriously. You'll never get out alive.
Středa, 05. října 2016 - 08:43:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3725
Registrován: 4-2006
Cisalpino: Zrovna poslední týden v červenci se konaly Světové dny mládeže, které měly na bežnou železniční dopravu velmi negativní vliv, takže toto období bych nebral za příklad běžného stavu.
Středa, 05. října 2016 - 08:57:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6
Registrován: 5-2015
Nevíte, dá se dojet do Majdanu veřejnou dopravou?
Středa, 05. října 2016 - 10:49:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5145
Registrován: 12-2011
Loni jsem udělal jednu výpravu v březnu, a kromě jednoho pětiminutového zpoždění všechno jelo včas. A to jsem jel i úsekem Rzeszów - Lublin, kde tehdá jezdily škopky řady SU46, a zvládlo se to taky.
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička"


Mé fotky na K-reportu odkaz
Středa, 05. října 2016 - 11:42:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10567
Registrován: 5-2004
Loni se dalo ale neslavne. Nejaky 2 pary od komance a nevim jestli ne jen o prazdninach a pak neco z cisny v dobe skoly. Do cisny se ale dojet da a do majdanu to je tak 2,5 km. Kdysi jsem to sel pesky asi pul hodiny.
Nesni
Středa, 05. října 2016 - 12:07:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1112
Registrován: 6-2014
Vantju i další:
Pochopil jsem správně, že návštěva Štětína a Svinoústí je dobrý nápad? Samozřejmě s místenkami na celou trasu a jen omezenou možností koupání v moři ve Svinoústí.
Středa, 05. října 2016 - 22:53:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7
Registrován: 5-2015
@Petr Vlček: Díky. Zkusil jsem hledat na e-podroznik.pl, tam mi to našlo tři spojení ve všední den ze Sanoku (přes Zagórz a Komańcza) busem Arriva, o víkendu jen jedno.

(Příspěvek byl editován uživatelem pracj3am.)
Jasmín Tchoř
Středa, 05. října 2016 - 23:14:43  
Neregistrovaný host
89.102.250.229
ad Nesni:

Trošku obecný dotaz, ale samozřejmě je to dobrý nápad, obě města mají jistě co nabídnout. Ve Štětíně je velké množství pamětihodností, vše se dá poměrně pohodlně pěšky projít. Je tam ideální "turistické" značení. Prakticky od hlavního nádraží je na chodnících nakreslen červený pruh. Stačí jít po něm a najdete zhruba 40 památek, kostelů, zajímavých domů, divadlo a podobně. Trasa začíná a končí na hlavním nádraží a dá se zkombinovat se žlutou trasou, který začíná ve středu města (tuším na Grunvaldském náměstí) a směřuje mimo střed města. Doporučuji navštívit turistické centrum na hlavním nádraží (je zastrčené v dosud málo obsazené hale) a vzít si mapku, která je k dispozici zdarma. Ve Štětíně je rovněž zajímavá a funkční tramvajová síť. Pro fajnšmekry můžu doporučit jízdu nočním spojem "Orion", který urazí trasu do Přemyšlu k hranicím s Ukrajinou za zhruba 12 až 13 hodin. V sezóně vyjíždí ze Svinoústí, mimo sezónu pak ze Štětína. Trasa tam a zpět je takový lehký trénink například na jízdu po Transsibiřské magistrále. Svinoústí má zase lepší přístup k moři a podle mě subjektivně lepší pláže. Místenky je samozřejmě výhodné mít, moře je mimo sezónu studené, v sezóně pak teplejší. Bohužel v sezóně je u moře hlava na hlavě.

Pokud můžu doporučit - navštívil bych spíše oblast Trojměstí a Helskou kosu. Turista i příznivec dopravy si přijde na své. Funkční železniční síť příměstské dopravy, do Gdyně zajíždí rychlíky všech kategorií (EIP, EC, EIC, IC, TLK), samozřejmě i vlaky nákladní, je zde trolejbusová a autobusová síť, tramvajová síť, osobní lodní doprava a poblíž města Hel úzkorozchodný železniční systém kolem starého vojenského přístavu. Je možné rovněž navštívit hrad Malbork nebo například písečné duny v Lebě, vše je v dosahu Trojměstí.

Jen tak mimochodem - fascinuje mě, jak v Polsku má téměř každý "rychlík" a také spousta "osobáků" svá jména. Mnohdy se každým rokem i mění. To u nás jezdí spousta rychlíků, ale moc jmen nemají. Je to zvláštní, v Čechách ovšem také pojmenovávají kdeco, Klokoty, Rozkoše, Špičáky, Větruše...
Pružinskij
Čtvrtek, 06. října 2016 - 10:07:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1098
Registrován: 4-2015
Velmi výstižné - prostě Polska není nikdy dost a pořád je co objevovat.
U moře bych neviděl jako nejhorší přeplněnost pláží (to je běžné i jinde), ale spíš teplotu vody. Alternativou mohou být jezera, třeba na Mazurách (dost závislé na čistotě vody).
West code was broken.

Pátek, 07. října 2016 - 14:13:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 554
Registrován: 9-2008
zajtra sa uskutocni opat jazda do Lupkowa z SK. Tentokrat verejna. Kosice 7:25 - Lupkow - Košice 18:00.
http://www.khkv.sk/imgcache/e-img-230.jpg
Pružinskij
Neděle, 09. října 2016 - 10:43:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1110
Registrován: 4-2015
Další z řady zajímavých akcí: http://iwan.eu07.pl/wp/?p=243
West code was broken.

Neděle, 09. října 2016 - 23:14:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5157
Registrován: 12-2011
Łupków v sobotu. Pěkná akce to byla.

"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička"


Mé fotky na K-reportu odkaz
-CH-
Pondělí, 10. října 2016 - 21:33:11  
Neregistrovaný host
90.180.38.220
Sklarska Poreba 8.10.:

-CH-
Pondělí, 10. října 2016 - 21:45:42  
Neregistrovaný host
90.180.38.220
Jelenia Gora:

-CH-
Pondělí, 10. října 2016 - 22:07:44  
Neregistrovaný host
90.180.38.220
Walbrzych 8.10.:

Radekedar
Sobota, 15. října 2016 - 09:05:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2227
Registrován: 6-2008
W dniach 18-19 października modernizowana będzie stacja Mościsko Dzierżoniowskie (wymiana urządzeń sterowania ruchem kolejowym). W związku z tym na odcinku Świdnica Miasto - Mościsko Dzierżoniowskie kursować będą autobusy komunikacji zastępczej, a ze stacji znikną charakterystyczne, mechaniczne semafory ramienne.

[pozor] W związku z ograniczeniem do 10 km/h prędkości pociągów na odcinku 13,5 km oraz spadkiem zainteresowania Podróżnych, rozważane jest zawieszenie ruchu pomiędzy Jelenią Górą i Zebrzydową, bądź wprowadzenie autobusowej komunikacji zastępczej.
www.atlasvozu.cz
Sobota, 15. října 2016 - 15:57:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3052
Registrován: 6-2007
Říjnové cestování po Polsku

v pátek jsem jel trasu z Walbrzychu přes Wroclaw, Warszawu do Bialystoku



z Walbrzychu včas, na odjezdu z Wroclawy +25, na příjezdu do Lublince +30
V Lublinci jsme šel na oběd - u náměstí Zakatek Dobrego Smaku s cenou do 12 zlotych

Nádraží po opravě, ale zůstala tam budka ve který seděla paní a pořád něco hlásila [biggrin]



Něco málo asi z hodinové pobytu ve Warszawě



V sobotu z Bialystoku do Suwalek a zpátky
překvapilo mě nádraží v Bialystoku
plno mechanických návěstidel pro vlaky i posun a ručně stavěný vyhýbky
v Suwalkách jsem našel na náměst Obiady Domowe pod Sliwou s cenou za MENU 11 zlotych






V neděli ráno zpátky přes Olsztyn, Poznan a Wroclaw zase do Walbrzychu
cestou jsem se stavil na oběd v Poznani kousek od nádraží za 20 zlotych




S místenkama, který jsem si zajistil 2 dny před jízdou
na pokladně Walbrzych-Miasto jsem neměl nikde problém s místem k sezení

Nejvíc plný vlaky byly
v pátek TLK 81107 CZECHOWICZ a v neděli IC 5606 BŁYSKAWICA
kde se sědělo po 8 lidech v kupé a dost lidí také stálo
Rybák
Pondělí, 17. října 2016 - 22:30:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1037
Registrován: 5-2008
To si těch jednotek EIP teda moc neváží když to pošlou po tom tankodromu do Jelení Hory... [lol]
Pátek, 21. října 2016 - 15:57:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1157
Registrován: 10-2007
Dotaz k Polsku:

Nedávno se v lomu Turow sesunul kus země. Je omezena těžba a dost možná bude muset nastat (nebo už nastala?) vozba uhlí do elektrárny odjinud (po torech?). Nemá někdo info nebo přehled, zda se daná událost nějak projevila na místním ruchu towarowem?

(Příspěvek byl editován uživatelem mrkef.)
Troy_McClure
Pátek, 21. října 2016 - 18:16:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11
Registrován: 5-2016
Je omezena těžba a dost možná bude muset nastat (nebo už nastala?) vozba uhlí do elektrárny odjinud (po torech?)

Pokud to nevozí někdo jiný než PKPC, tak ne.
Cogwheel
Pondělí, 24. října 2016 - 09:39:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4268
Registrován: 1-2012
Ještě nedávno v tom polském povrchovém dole chtěli značně rozšířit těžbu - a obce na české straně se obávaly, že přijdou o zdroje pitné vody. Je to zmíněno i v tomto článku: http://www.euro.cz/archiv/polaci-berou-cesku-vodu-2-1311001
Cogwheel
Pondělí, 24. října 2016 - 10:50:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4269
Registrován: 1-2012
Vypadá to, že do pohybu se dala hlavně přemístěná hlušina. Odkaz na polský článek s fotkou poškozeného zakladače: http://www.zinfo.pl/artykuly/21845
Pondělí, 24. října 2016 - 12:58:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1158
Registrován: 10-2007
V sobotu jsme v okolí byli pofotit. Provoz byl poměrně slušný na víkend, ale moc se nám nedařilo s počasím a bytím ve správný čas na správném místě [happy]. Cestou zpět jsme jeli z po jižní silnici u kopalni, abychom se podívali na stav lomu. Pro mizerné počasí nebylo moc dobře vidět, ale je zjevné, že se posunul opravdu velký kus lomu. Zmíněné rypadlo jsme také viděli, jak nepřirozeně stojí, polozavalené.

Provoz jsme chytli následující:
1) vápenec do Turozsowa ST44 1240
2) vápenec do Turozsowa ST43 272 + reko SM42
3) Vn od vápence SM42 (nefotili jsme)
4) Šutr ze Sulikowa s ST44 1240 od vápence a SU46 007
5) ST43 272 s vyrovnávkou, v Jerzmankách křižování s ST44 1240 s hlubinovým vozem na trafo či něco podobného

Pak jsme to zabalili, protože počasí se už totálně zkazilo.



Cogwheel
Pondělí, 24. října 2016 - 14:01:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4270
Registrován: 1-2012
Za pozornost též stojí, že staticky narušená (a nyní tudíž nepřístupná) je dochovaná budova býv. uhelné elektrárny Hirschfelde - technická památka na německém území, viz např.: https://de.wikipedia.org/wiki/Kraftwerk_Hirschfelde Zachovaná hala stojí severně od hlušinou zaplněné části polského velkolomu, ale až za Lužickou Nisou - např. mapy.cz (letecká) to dobře ukazují. Zhruba před týdnem odtamtud na silničním podvalníku urychleně odváželi do Liberce pomníkovou akumulační parní lokomotivu.
Kdyby ten současný sesuv porušil i koryto řeky Nisy, ohrozil provoz na trati Zittau - Görlitz: to by byla pořádná mezinárodní patálie!
Úterý, 25. října 2016 - 18:34:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5188
Registrován: 12-2011
Vznikají plány na oživení dopravy mezi Przemyślem a Zagórzem přes Hyrów. Posloužilo by to jako objízdná trasa během let 2017 - 2020, kdy bude zavřena trať Rzeszow - Jasło.

http://wschodnik.pl/polska/item/8414-z-chyrowa-do-przemysla-pojed zie-pociag.html
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička"


Mé fotky na K-reportu odkaz
Úterý, 25. října 2016 - 20:53:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10610
Registrován: 5-2004
A nebude tomu branit "polsky" technicky stav trati ze zagorze na hranice? A dal - jezdi jeste ukrajinci aspoň do starjavy? A z chirova na nizankovice? Po normalnim rozchodu tam skoncil provoz "tranzytem przes sssr" v podobe 1x zagorz - przemysl a sezonni soliny kdy? Lezej tam jeste fyzicky siny pro normalni rozchod?
Z F J
Úterý, 25. října 2016 - 20:57:03  
Neregistrovaný host
62.141.0.146
Ať žije polský jízdní řád...[wink]

http://zpravy.aktualne.cz/domaci/lekari-ujel-vlak-pred-nosem-dopl atil-na-chybu-v-jizdnim-radu/r~7c4d1f589a9611e68f32002590604f2e/
Úterý, 25. října 2016 - 22:33:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2751
Registrován: 6-2007
Trať z Zagorze do Krościenka byla v roce 2013 oficiálně vyloučena z provozu a posléze ji získala gmina Olszanica, která ji poskytuje tamnímu podnikateli, který tam rozjel kšeft s drezínami pro turisty. Stav trati bude asi tomu adekvátní. Koleje pro normální rozchod přes Chyrow a Niżankowice by měly být v celé délce, jen asi dost zarostené a místy rozkradené. Otázka, kolik cestujích by to tam asi reálně využilo...

Ale využití pro odklony při výlukách Rzeszow - Jaslo (kdy se snad dva roky bude dělat jeden 12 kilometrový úsek), to je dobrá blbost, vzhledem k tomu, že tamní minimální osobní dopravu bez problému nahradí pár autobusů a nákladní vlaky do Jasla dojedou bez problému ze směru od Stroźe
[new] www.rajnochovicka.cz - Rajnochovická lesní železnice

Úterý, 25. října 2016 - 22:38:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5189
Registrován: 12-2011
Možná budou brzo nějaké volby, tak je nutno sehnat hlasy [wink]
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička"


Mé fotky na K-reportu odkaz
Čtvrtek, 27. října 2016 - 12:15:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2753
Registrován: 6-2007
Od nového rozkladu to vypadá na malou změnu v provozu řady 754 u PKP IC. Několik "Nurků" by se mělo na stálo zabydlet v Gdyni a obsluhovat vlaky TLK v relacích Gorzow Wlkp. - Piła - Chojnice - Tczew, Piła - Krzyź - Gorzow Wlkp. a Piła - Walcz - Kalisz - Stargard - Szczecin Gł.. Podle toho v jakých časech ty vlaky mají jezdit, tak to bude i celkem dobře fotitelné [ok][jidlo]
Uvolněné Gamy pak posílí svoje neustále zdechající kolegyně na východě.

[new] www.rajnochovicka.cz - Rajnochovická lesní železnice

Z F J
Čtvrtek, 27. října 2016 - 18:58:36  
Neregistrovaný host
62.141.0.146
Koleje Śląskie dalej będą promować Czechy. Zwiększy się liczba połączeń

http://www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosci/koleje-slaskie-dalej-beda -promowac-czechy-zwiekszy-sie-liczba-polaczen-78792.html
Jasmín Tchorz
Středa, 02. listopadu 2016 - 21:20:26  
Neregistrovaný host
89.102.250.229
V těchto dnech bylo uzavřeno a zveřejněno hlasování týkající se nových názvů některých spojů PKP Intercity na rok 2016/2017. Můžeme tedy registrovat například jména Podkowiński, Pomarańczarka, Kutrzeba, Haller.
Na příslušných stránkách je to velmi pěkně popsáno včetně vysvětlení, co který název znamená. Připadá mi to subjektivně zajímavé a demokratické...

Nevím, jak je to v České republice, ale vypadá to, že je v komisi u moci jakási pročeská klika. Postupně vymizely názvy, které měly co dočinění s Velkomoravskou říší - Mojmír, Rastislav, Svatopluk:-)
A kdejaká podivná skupina vozů mezi Prahou, Táborem nebo Plzní anebo Chebem pojmenování má:-)
Čtvrtek, 10. listopadu 2016 - 23:37:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2762
Registrován: 6-2007
Plánované nasazení řady 754 u PKP IC od nového jízdního řádu [jidlo] Pěkně se projedou na nových výkonech.

[new] www.rajnochovicka.cz - Rajnochovická lesní železnice

Neděle, 13. listopadu 2016 - 13:14:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2812
Registrován: 9-2007
Právě sedím v IC Odra a přemýšlím, zda vůbec má cenu někdy zase do Polska cestovat vlakem. Jeli jsme s kamarádem, v plánu jsme měli Gdaňsk, Olsztyn, Varšavu a Wroclaw. Do Gdaňsku přes Wrocław, pak nocovat v Poznani, dojet do Olsztyna, pak na noc do Varšavy a dnes Wroclaw.

V praxi to vypadalo trochu jinak. Po příjezdu do Gdaňsku a zjištění, že je celá jednička v IC Blyskawica plná, jsme se rozhodli přestoupit do Dartu a navštívit Lodž. Zatímco tam byla jednička poměrně volná, ve dvojce se stálo i tam, kde si to pomalu ani nelze představit. Lodž - Poznaň to samé. Na druhý den jsme si vyřídili místenky.. ouha, není volné místo. Paradoxně kupé, do kterého jsme sedli, však bylo prázdné po celou cestu, což bylo jediné štěstí. Odpolední Flirt z Olsztyna do Varšavy už pak byl volný i ve dvojce.

Nicméně dnešek.. už v 10 hodin dopoledne byla varšavská nádraží plná, ačkoliv jsem si myslel, že Odra nebude až tak plný vlak, když jede v neděli dopoledne (u nás není problém najít v dopoledním nedělním EC Praha několik volných kupé za sebou po celou cestu). Opak však byl pravdou, v jedničce se sedělo po šesti, ve dvojkách se stálo. V Piotrkówě Trybunalskiem nastoupilo dalších třicet lidí, v Radomsku už několik zůstalo na nástupišti...

Fakt radost cestovat. Ačkoliv se s tím něco dělat dá (místenky za 0 vyzvednuté předem), neuvěřitelná paličatost PKPIC přivede vlaky v Polsku zase do kopru. Lákat lidi na reklamu, jak se polská železnice změnila, do přeplněných vlaků, je totiž cesta do pekel. A nikoho myslím nepřekvapí, že pendolína vozí vzduch, když TLK vychází na stejné trase o polovinu levněji.

Btw. IDOS už obsahuje data na nový GVD. Ve zkratce, denní vlak Zakopane - B-B - Rybnik - Poznan - Bydgoszcz, IC Warszawa - Katowice - Zwardoň (vše o víkendech), vlak do Zamosce ve strašné poloze (dojezd po půlnoci, odjezd ve 4 ráno) a ICN Orion (Krakow/Gliwice - Suwalki/Elk/Grodno) se nekoná. Naštěstí TLK Gorzów - Piła - Chojnice - Gdynia, jak už bylo zmíněno, pojede. [happy] Stejně tak dost vlaků Wrocław - Zielona Gora - Kostrzyn - Szczecin.
NORTHSHOOT
Můj cestovní blog[happy]
Neděle, 13. listopadu 2016 - 14:01:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2766
Registrován: 6-2007
Není se čemu divit, v pátek byl svátek, ale vlaky zůstaly neposílené. Nicméně na pielgrzymkové vlaky do Czestochowe se vždycky dostatek vozů najde tak jako tento týden [lame]
Ve čtvrtek jsem doprovázel přítelkyňu na vlak do Gliwic, na IC Koziolki směr Poznań, samozřejmě místenky vyprodané, vlak na příjezdu do Gliwic šestivozový a plně obsazený a po odjezdu stáli cestující napěchovaní v uličkách a na představcích. Dál v Opolu a Wroclawi to prý byl masakr. Klasika. Dneska pro změnu chtěla jet do školy do Bydgoszczy a dojela leda do Poznaně, protože na TLK z Wroclawi do Gdynie zdechla v Źmigrodzie EP09 a bohužel něco jako náhradní souprava v Poznani, ani široko daleko neexistuje.

Na oživení pár nedávných obrázků:


[new] www.rajnochovicka.cz - Rajnochovická lesní železnice

Z F J
Neděle, 13. listopadu 2016 - 16:47:56  
Neregistrovaný host
109.80.18.6
Vantju: v IDOSu je zatím jen část JŘ PKO 2016/7. Snad tam bude brzy všechno. Divné ale je že na https://www.przewozyregionalne.pl/rozklad-jazdy zatím nový JŘ PKP není.
michawel
Neděle, 13. listopadu 2016 - 21:54:38  
Neregistrovaný host
83.167.225.161
Dnešní zážitek z Wroclavi (vlak do Gdynie/Gdansku s odjezdem cca ve čtyři). Vlak 12 vozů a stálo se všude. To jsem docela koukal. Jinak jsem si vyzkoušel KD z Poreby do Wroclavi a Newagg Impuls je fakt perfektní věc. WIFI jela, zásuvka jela, dobře se v tom sedělo. Pochopitelně do Jelení hory to jelo krokem, ale pak to už místama docela sypalo. Nicméně 3 hodiny z Poreby jsou 3 hodiny. Vlak komplet plný už z Poreby.
Wroclaw-Lichkow - EN57 v té nejomšelejší konfiguraci s koženkou. Úžasný závan nostalogie a málem překousnutý jazyk. Co mě ale překvapilo, je ten přestup v Lichkově z Kibela do klasiky, ačkoliv to je psané jako jeden vlak. (Sorry chápu, je to je pravidelně, ale tohle jsem fakt nevěděl). A rozumím i proč, on se Kibel vrací zpátky do Wroclavi z Lichkova takřka okamžitě. Ale pro cestující je trošku matoucí, že vlak má na sobě jako cílovku Lichkov a na odjezdovce jsou Pardubice a v Lichkově je někdo vyhodí z vlaku a nutí k přestupu.
Jinak frekvence přes hranici překvapivě docela slušná.
Neděle, 13. listopadu 2016 - 22:26:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2813
Registrován: 9-2007
No, večer jsem jel Czestochowa - Kraków. Asi netřeba dalších komentářů. [crazy] Protisměrně jedoucí IC stálo asi 10 minut, totálně naplněné, navíc min. 20 lidí už se do vlaku nevešlo. Do našeho IC jsem se vešel, nicméně v šesti lidech na představku to utíkalo pomalu. A místenky nebyly už včera.
NORTHSHOOT
Můj cestovní blog[happy]
Pondělí, 14. listopadu 2016 - 15:54:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 556
Registrován: 9-2008
novy rozklad je naladovany tu, na starom dobrom zrozumitelnom vyhladavaci
http://rozklad.sitkol.pl/bin/query.exe/pn?

data komplet nebudu vsak ani tu kedze napriklad z dvoch parov rychlikov do Zagorza chyba pre jeden obratovy par
D-Zug
Pondělí, 14. listopadu 2016 - 18:47:39  
Neregistrovaný host
213.168.187.2
No to rozhodně nejsou. Chybí údaje Kolejí Dolnoslezských.
Pondělí, 14. listopadu 2016 - 20:59:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1056
Registrován: 11-2005
Zrovna prodloužený víkend není moc dobrý etalon přeplněnosti vlaků. Jednak ho půl národa využije k cestě někam, druhak platí ještě výhodněji bilety weekendowe, takže není divu, že ICčka jsou na stojáka. Starší škopky už jsou asi povyřazované, nových není dost, navíc kolem 15 vozů je limit. Takže s tím asi "nejde" nic moc dělat, i kdyby se chtělo (což je poněkud nepolský předpoklad).