Diskuse K-report » Archiv 2016 » Autobusy a trolejbusy » Historická vozidla » Archiv diskuse Historická vozidla do 27. 06. 2016 předcházející | další

Archiv diskuse Historická vozidla do 27. 06. 2016

dolů
   autor příspěvek
Čtvrtek, 02. června 2016 - 11:25:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 585
Registrován: 10-2012
Diamant: jak postupuje stavba ŠM 16,5? Je něco nového?
www.modelytramvaji.cz můj web o modelech MHD ve velikosti HO, TT a N
Honzaku
Čtvrtek, 02. června 2016 - 11:26:52  
Neregistrovaný host
194.228.75.140
Ano, souhlasím s názorem, že by se rozhodně neměly zatracovat vozy řady 700 a novější. Mimochodem čas neúprosně letí a i řada 900 se pomalu začíná loučit. Vždyť nejstarším vozům je již přes 20 let.
Dle mého názoru tyto vozy patří i na srazy autobusů - ostatně příjemně oživí nádhernou, i když poněkud nudnou monokulturu Š-11 a Š706RTO. Šel bych ještě dále a vůbec bych se nebránil kdyby třeba v rámci sponzoringu akce na podobném srazu vystavilo Iveco nejnověší Crossway. Vzniká pak pro diváka hezké porovnání starého s novým.
Zásadní je ale způsob, jakým je provedena prezentace autobusů. Sraz je hlavně výstavkou pro laickou veřejnost. U vozů, které byly ještě "včera" v provozu a někteří jejich vrstevníci mnohde stále jezdí, je proto obvzláště důležité přidat popis historie autobusu a vysvětlit jeho jedinečnost. Zvídavý návštěvník si to s chutí přečte a je rád, že se třeba poučil o něčem z nedávná minulosti. Ideální je, pokud je přítomna i příjemná posádka, se kterou je možno promluvit. Dále je velmi důležité, aby na autobuse bylo na na první pohled vidět, že sraz je pro jeho majitele událostí a že se snaží ukázat svého miláčka v co nejlepším světle. Tedy slušný předrenovační sraz s provozní patinou je naprosto OK za předpokladu, že na voze je vidět, že je udržovaný, že majitel koupil před srazem pixlu Tempa a umytý vůz pěkně vyleštil, černé plasty a pneumatiky napustil silikonem, aby byly opravdu černé, pořádně vyčistil interiér, apod. Prostě jako vojáci na přehlídku. Zatřetí. Posádka je slušně a čistě oblečena přiměřeně akci, nebo má na sobě uniformu, která koresponduje s dobovým provozem autobusu. Uniformu vždy doplní černými formálními, případně pracovními polobotkami. Nikoliv sandály, spototvní obuví, nejlépe bílou a podobnými hrůzami. Dámy si k uniformě se sukní vezmou decentní, barevně korespondující lodičky, v nouzi případně baleríny. Samozřejmostí jsou umyté a upravené vlasy, případně vousy.
Vím, že nad tím co jsem napsal se mnozí pousmějí, ale stojím si za tím, že tyto detaily dělají na celkovém dojmu a chápání autobusu na výstavě strašně moc. Co víc, v očích laické veřejnosti spoluvytváří obrázek celé naší veteránistické komunity. V případě relativně nových vozů, které většina nepovažuje za veterána to platí dvojnásob.
Zároveň všechny tyto detaily většinou vypovídají o majiteli a jeho přístupu mnohem hlouběji - renovace autobusu toho, kdo se prezentuje celkově tak nějak ušmudlaně, bývá slušně řečeno také poněkud ušmudlaná, pokud vůbec nějaká. Existují samozřejmě i vyjímky potvrzující pravidlo.
Čtvrtek, 02. června 2016 - 13:05:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3487
Registrován: 11-2006
Z pohledu laika, já pamatuji v provozu poslední ŠLky spíše v soukromých rukou coby zájezdové, ve městech je nepamatuji, popř.různé verze předělané na čistírny a podobně. Sedmistovkou jsem oproti tomu denně dojížděl do školy, ať atmosférou, nebo turbem. Miloval jsem ty autobusy, jejich design, pohodlí, zvuk. Když jsem by vloni (nebo už předloni) v Lešanech, stála tam žlutá sedmistovka. Krásná a já kolem ní běhal daleko více, než kolem daleko starších, krásných veteránů. Š11 je podle mě jeden z nejhezčích autobusů a nevím o žádném, který by ho trumfnul, rád se na něj podívám a ještě raději se s ním někdy svezu. Ale sedmikilča je moje dětství a tak jsem rád za každou zachráněnou sedmistovku a jsem rád za každé její "pózování" na srazu. A myslím, že nejsem zdaleka jediný, kdo to tak má. Možná to ještě není veterán v tom pravém slova smyslu, ale historie je to již dávná..A domnívám se, že stejná situace je v osobních vozech třeba u Favoritu. Pomalu, ale jistě mizí ze silnic, ale kolik je jich zachráněných? a pak se budou za pár let draze a těžko shánět a opravovat rezavé šroty..jenže dneska je to jenom Favorit..
Čtvrtek, 02. června 2016 - 15:32:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1059
Registrován: 1-2007
Diamant: To já jsem se vydal též, cestou, mám B732.1654 s mezichladičem z roku 1995 a jednu z posledních B 741.1922 z roku 1996 [happy]
Karosa ŠL 11!

Stránky o autobusech řady Š 11 www.sx11.g6.cz
Čtvrtek, 02. června 2016 - 19:00:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3412
Registrován: 1-2005
Za sebe bych řekl, že právě tyhle "moderní krámy" jako 700 a 900 pomáhají trochu podtrhnout ty erťáky a Š11 a jejich krásu. Jednotlivé typy vnímám asi podobně jako Mirous. Erťák je pro mě nádherný veterán, který bych ale doma nechtěl ani zadarmo. ŠL a ŠD si občas ze silnic pamatuju, ale jako cestující jsem tím jel poprvé asi v 16 letech. Vážím si všech, kteří se do renovace nebo vůbec provozování takových vozů pustili, protože jsou to opravdu skvosty, na které je radost pohledět, ale pro laika může setkání v Lešanech působit trochu monotematicky. Do půlky plochy stejné erťáky a od půlky stejné Š11, když se pak na podobných srazech dělají soutěže elegance, tak prostě rozhoduje barva.

Osobně mám nejradši Karosy B 731 a trolejbusy 9Tr a 14Tr, ty byly pro mé dětství typické. Trolejbus 9Tr má kolega 353 a PSHŽD, se 14Tr jezdím prakticky nejvíc ze všech v pardubickém DP, tak tu Karosu B 731.1653 jsem si nakonec koupil sám [happy] A doufám, že se s ní někdy taky budu moct podívat do Lešan...


http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
-OndraS
Čtvrtek, 02. června 2016 - 19:40:51  
Neregistrovaný host
95.82.137.200
Ještě takový dovětek; aby to nebylo pochopeno špatně. Podle mě v podstatě je jedno, co za bus to je. Hromada práce je vidět na všech těch vozech na snímcích, a je potřeba přiznat, že je nás tu hodně "mladých" a tudíž ty erťáky tak nějak nemáme v krvi, i já třeba pamatuju pouze dosluhující ŠD na dálkové dopravě, jinak mám cestování k babičce do Podkrkonoší spojeno výhradně se sedmikilama. Tudíž ale chápu že mým rodičům spíš utkvěly právě ty ešelky a erťáky, a sedmikila je nebudou zajímat. Zkrátka, nechť si každý najde něco, mým sdělením chtělo být: nechme na srazech veteránů vždy pár "nových" vozů, ať se můžou, tak jako "dědci", zasnít i lidi mladších ročníků [ok].
A jestli tam byla i jednadvacítka, no co, dyť je to krásnej youngtimer a každej z nás ví, kolik kusů se vyrobilo a že každá zachovaná je zázrak. Ostatně jsem zastáncem toho, že ze všeho nejdřív by se v našem TM Brno mělo přistoupit právě k renovaci 21Ab a Ikarusu 412. Dokud na to jsou aspoň nějaký díly a dokud se to nerozpadne úplně.
Pátek, 03. června 2016 - 13:04:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2353
Registrován: 2-2005
ad Honzaku:

Prostě jako vojáci na přehlídku. Zatřetí. Posádka je slušně a čistě oblečena přiměřeně akci, nebo má na sobě uniformu, která koresponduje s dobovým provozem autobusu. Uniformu vždy doplní černými formálními, případně pracovními polobotkami. Nikoliv sandály, spototvní obuví, nejlépe bílou a podobnými hrůzami. Dámy si k uniformě se sukní vezmou decentní, barevně korespondující lodičky, v nouzi případně baleríny. Samozřejmostí jsou umyté a upravené vlasy, případně vousy.

Byl jsi na vojně? Musel jsi nebo musíš v práci nosit striktní uniformu s kravatou přes dvacet let? ( na palubce by mohla ještě ležet stranická knížka ) Asi ne, jinak by tě to přešlo, ale faktem zůstává, že největší uniformní a uniformovanými fanatiky jsou lidi mimo obor, už to pozoruji léta na akcích s dopravní tématikou všeobecně. Nevím, co je na tom špatného, když jezdím v erťáku v tričku, kraťasech a žabkách [rofl]

(Příspěvek byl editován uživatelem libor hh.)
Plzeň 2015 - hlavní město evropské kultury

zlodějna, zbytečnost, marnost = zadlužené město
Honzaku
Pátek, 03. června 2016 - 14:08:46  
Neregistrovaný host
194.228.75.140
Libor:
Zcela špatně jsi mě pochopil. Samozřejmě, že nejsem takový idiot, abych si vážně myslel, že v historickém autobuse se může jezdit pouze v uniformě. Jasně jsem tam psal, že posádka by měla být slušně oblečena přiměřeně akci. A to co jsem tam psal o uniformách, jsem myslel pouze v případě, že se posádka rozhodne na sebe vzít uniformu. Takže přijet do Lešan s Erťákem v šortkách a tričku je naprosto OK. Když si přesto ještě někdo vezme třeba sako ČSAD a ještě do toho napíchá nějaký socialistický odznaky, tak je na první pohled jasné, že se jedná o recesi a je to taky v pořádku.
Ovšem špatně podle mě je, pokud si vemu kompletní uniformu záměrně s tím, že chci být v uniformě ale obuju si k tomu populární bílé Prestige, sundám kravatu, rozepnu košili takovým způsobem, že mi jeden její límeček ledabile trčí ze saka ven, zatímco druhý je vevnitř a podobně. Případně to korunuji tím, že mi některé díly uniformy jsou o pět čísel větší a podobně.
Prostě jsem toho názoru, že pokud se nechci pařit na srazu v uniformě, tak se obleču civilně, sportovně, pohodlně, přesně jak říkáš. Pokud se ale rozhodnu že se tam budu předvádět v uniformě, tak si zajistím, aby mi seděla a abych ji nosil co nejlépe a nepůsobil v tom trochu jako špatný klaun, nebo vágus, kterému nějaký šofér věnoval své sako a kalhoty. A pokud vystavuji na Czechbusu něco, o čem tvrdím, že to jsou veteráni, tak se obleču více méně formálně (je to oficiální veletrh a já jsem vystavovatel) místo abych chodil mezi stánky ve sportovní šusťákové soupravě značky Víc Pruhů Víc Adidas na způsob stavebního dělníka z východního bloku devadesátých let. Přesně jak jsem před lety viděl u představitele jednho zvláštního spolku.

Honza
Fedos
Pátek, 03. června 2016 - 14:25:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4109
Registrován: 7-2006
Honzaku: Ten zmíněný představil nesplňuje asi nic z tebou popsaného...určitě ne tento bod Ideální je, pokud je přítomna i příjemná posádka a co se týká uniformy...v té se na tom veletrhu také prezentoval, ale pračku asi nepotkala a kdo ví jak k ní přišel. K tomu všemu trvale zapálená cigareta v ruce u pasu a mě osobně to na absolutní odrazení stačí. To už je pak lepší si ty vozy prohlédnout opuštěné a zamčení zvenku.
Mauricio
Pátek, 03. června 2016 - 19:05:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8867
Registrován: 4-2005
Sedmičky už ano, letos byl povolen rok 1986 a určitě bylo dobře, že tam byly.

Nesouhlasím. Myslím si, že Lešany byly vždy o starších autech a mělo by to tak zůstat. A pokud rok 1986... Rád bych viděl techničáky přinejmenším od dvou ze čtyř mnou jmenovaných aut! Pokud budu chtít vidět devítky, můžu se podívat přes plot do garáží ČSAD...
Pajzák
Pátek, 03. června 2016 - 19:36:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 239
Registrován: 6-2015
Jenže od prvního srazu uběhlo 16 let, takže pokud tam byly ešky z roku 1975, byly tehdy o pět let mladší než dnes povolené sedmičky.
Sobota, 04. června 2016 - 09:02:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2354
Registrován: 2-2005
ad Honzaku:
Zcela špatně jsi mě pochopil.

dík za vysvětlení, v tomto případě jsem Tě nějak v příspěvku neporozuměl, ale v zásadě s Tebou souhlasím. Je mi jasné, že v Lešanech se mohou najít extrémy.


ad mauricio:

Nesouhlasím. Myslím si, že Lešany byly vždy o starších autech a mělo by to tak zůstat. A pokud rok 1986... Rád bych viděl techničáky přinejmenším od dvou ze čtyř mnou jmenovaných aut! Pokud budu chtít vidět devítky, můžu se podívat přes plot do garáží ČSAD...


Jinak je bezpředmětná debata, co, kdo může do Lešan přijet. Je to volba pořadatelů a organizátorů. Pokud tě tam něco vadí, tak tam nejezdi. Není nic jednoduššího. Na druhou stranu, autobusy by měly mít nějakou ,, úroveň ,, asi loni nebo před loni tam někdo prezentoval karosu - mám za to, že byla městská, ale celkový stav včetně laku byl hodně slabý. Jak to bylo letos nevím, nebyl jsem tam [wink]
Plzeň 2015 - hlavní město evropské kultury

zlodějna, zbytečnost, marnost = zadlužené město
Sobota, 04. června 2016 - 09:12:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 822
Registrován: 2-2005
Mauricio: Nesouhlasím. Myslím si, že Lešany byly vždy o starších autech a mělo by to tak zůstat. A pokud rok 1986... Rád bych viděl techničáky přinejmenším od dvou ze čtyř mnou jmenovaných aut! Pokud budu chtít vidět devítky, můžu se podívat přes plot do garáží ČSAD...

Přesně, navíc byl posunut rok na 1986, takže nechápu, co tam hledal vůz opatřený čelem montovaným od roku 1995 nebo 1996! Sraz pořádá RTO klub a ten si stanovuje pravidla, takže by snad měli být majitelé busů natolik soudní, aby je dodržovali.
Mauricio
Sobota, 04. června 2016 - 09:31:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8868
Registrován: 4-2005
Pokud tě tam něco vadí, tak tam nejezdi.
Pokud bude nastolena taková úroveň, jaká byla letos, tam jsem tam byl opravdu naposled :-)

by měly mít nějakou ,, úroveň ,,
To si nemyslím, pro mne je cennější provozní patina než lesklý lak bez jediné chybičky v částce přesahující hodnotu vozidla. Tím samozřejmě nemyslím, že by tam měli jezdit shnilý ojetý pětkrát prolomený auta, ale třeba na Horní Bezděkov nebo Polom se nemůžu vynadívat.

takže by snad měli být majitelé busů natolik soudní, aby je dodržovali
A RTO klub by měl být natolik soudný, že by je měl vyhodit na nejbližší venkovní parkoviště. Sraz je jejich reklama a pokud se chtějí prezentovat do budoucna takto...

byly tehdy o pět let mladší než dnes povolené sedmičky
Jediné, o co mi jde je, aby se za rok, za dva, za tři nestalo, že místo erťáků a Šx tam bude přehlídka vraků od různých "sběratelů". A vlastnění sedmičky je dnes už natolik běžná věc, že si majitelé můžou dělat srazy mezi sebou každý den.
Sobota, 04. června 2016 - 10:54:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 425
Registrován: 11-2011
Myslím si, že Lešany byly vždy o starších autech a mělo by to tak zůstat.
Pak si musíme říct, zdali chceme sraz českých historických autobusů, nebo sraz autobusů R(T)O a vozů řady Š.

Pokud budu chtít vidět devítky, můžu se podívat přes plot do garáží ČSAD...
Protože každé ČSAD má alespoň 50 devítek s hranatým zadkem.

Osobně by mi nevadilo, ani kdyby byly na srazu sedmičky turba. Rozdíly poznají jen lidé, co se o to zajímají a pro zbytek návštěvníků jsou ta auta stejná.

A když se sem tam objeví nějaký atyp, tak bych to také neviděl na škodu. Škoda 21Ab byla častým návštěvníkem Lešan a záporných reakcí jsem si nikdy nevšiml. Jen se dříve parkovalo s novějšími vozy vzadu, letos se parkovalo v tom pořadí, jak se vozy postupně sjížděly do Týnce.
Lc_736__c_954
Sobota, 04. června 2016 - 11:48:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5912
Registrován: 6-2006
Jaký má tedy význam stanovovat nejvyšší přípustný rok výroby, když se na výstavu stejně pustí i vůz o 15 let mladší ?
» lc.rajce.idnes.czMHDfoto.czSeznam autobusů «

KAROSA Žádné kompromisy.
Sobota, 04. června 2016 - 12:09:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 985
Registrován: 8-2012
Som presvedčený, že ak by tam prišiel ktosi s perfektne zrenovovanou sedmičkou z roku 1990, asi by to bolo prechodné. Ale ak by to bol vrak z rovnakého roku, tak nie. Detto 900-vka by tam byť ešte nemala. Toľko môj názor.
Sobota, 04. června 2016 - 13:52:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3413
Registrován: 1-2005
To už se za chvíli dostaneme k tomu, že si budeme vozy vzájemně obcházet s lupou a hledat, jestli na autobuse není nějaký škrábanec, pro který je nevhodné vozidlo vystavit. Fakt to musíme takhle hrotit? Souhlasím s tím, že by tyhle vozy měly být postavené někde na konci řady, ale i tak už to prostě začíná být historie. Podle fotek tam byly linkový atmosférák, LC 736 z roku 88, autoškolní LC 735, u které na seznamu autobusů není uveden rok výroby a právě ta devítistovka. Snad kromě té 735 jsou to pro mě na pohled docela zajímavé vozy.

Jen tak mimochodem, kdo má dneska perfektně zrenovovanou městskou sedmistovku s turbem? Nikdy jsem neviděl moc fotek B 732 budějovického DP, takže tu nedokážu posoudit. Je ještě někdo jiný, kdo se k tomu ideálnímu stavu blíží?
http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
Sobota, 04. června 2016 - 16:19:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 986
Registrován: 8-2012
My B732 z roku 1989 s turbom máme a je celkom pôvodná, ale ešte na ňu nedošiel rad. Renovovať sa bude až po skončení prác na starších autobusoch radu Š. Je však v stave schopnom absolvovať STK a po STK je pojazdná.
Sobota, 04. června 2016 - 18:08:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1622
Registrován: 9-2007
B 732 po renovaci DP Hradec Králové, ev.č. 202
Sobota, 04. června 2016 - 19:46:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3414
Registrován: 1-2005
666: Dobře, tak jsme se zasmáli. A teď doopravdy?

EDIT:
Diamant: Celkem původní možná máš, ale minimálně podlahové krytiny originální nejsou, nebo jo? Proto jsem jako příklad top stavu neuvedl ani brněnskou 7216, která má taky "penízky", i když jinak snad celkem odpovídá stavu po vyrobení.

(Příspěvek byl editován uživatelem tr_man.)
http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
Lc_736__c_954
Sobota, 04. června 2016 - 20:09:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5913
Registrován: 6-2006
Tenhle vtip jsem nějak nepochopil. [uhoh]
» lc.rajce.idnes.czMHDfoto.czSeznam autobusů «

KAROSA Žádné kompromisy.
Sobota, 04. června 2016 - 20:17:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1626
Registrován: 9-2007
Neměl jsem s tou Hradeckou čest zblízka respektive zevnitř, navíc teď vidím, že si tu otázku myslel vícesmyslně, kdo má perfektní, ne kdo ji má.
Lc_736__c_954
Sobota, 04. června 2016 - 20:26:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5914
Registrován: 6-2006
Aha, ona bude mít nejspíš sedačky Vogelsitze. [proud]
» lc.rajce.idnes.czMHDfoto.czSeznam autobusů «

KAROSA Žádné kompromisy.
Sobota, 04. června 2016 - 20:28:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3415
Registrován: 1-2005
666: Tohle je takový typický příklad vozu, nad kterým by se běžní návštěvníci výstavy rozplývali, ale nedokumentuje to vlastně vůbec nic. Kdyby to v DPmHK dali do městských barev a nechali tomu BUSE, tak mají relativně krásný autobus ve stavu, jak jezdil ke konci provozu. Teď mají něco, co není ani veterán, ani běžně provozní stav v žádném období.
http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
smolíček
Sobota, 04. června 2016 - 21:49:31  
Neregistrovaný host
141.0.14.64
sračka vedle sračky
Neděle, 05. června 2016 - 21:33:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1516
Registrován: 12-2007
sračka vedle sračky

Nevím proč tak šílíte. Ta devítistovvka BEA 13-37 je docela zajímavý kousek. Přední čelo je devítistovkové, zadní sedmistovkové. Zcela jistě byl původně plánován někam na východ. Tady u nás jich moc nejezdilo, tak to může i docela zaujmout.

A že to bylo v areálu je asi jiná pohádka. Kluci co s tím přijeli říkali, že vjezd na výstavu neplánovali. Možná pořadatelé původně očekávali více erťáků a když nepřijely, tak místo nabídli tomuto vozu.

Co jsem si tak všiml, tak místa v prvních řadách byly obsazeny nejstaršími skvosty a teprve na konci byla mláďata.

Jo a ještě k tomu jak má vypadat vůz po opravě: byla tam spousta erťáků a co kus to originál. Prostě každý to opraví jak nejlépe umí nebo jaké má možnosti. Stejně si za pár let nikdo nebude pamatovat jak to vypadalo po vyrobení a co se objevilo až za provozu a jestli to ten či onen bus mohl nebo nemohl mít.
Pondělí, 06. června 2016 - 11:50:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2355
Registrován: 2-2005
ad 5735:

Prostě každý to opraví jak nejlépe umí nebo jaké má možnosti. Stejně si za pár let nikdo nebude pamatovat jak to vypadalo po vyrobení a co se objevilo až za provozu a jestli to ten či onen bus mohl nebo nemohl mít

Víš, ona zde debata o tomto tématu je stejně plácání do vody, většinou Ti, co nic nemají, nevlastní mají nejvíce rozumu co by se mělo....[proud] Sraz v Lešanech je soukromá akce otevřená veřejnosti, tak by to měl každý tak respektovat. Já si osobně pamatuji, jak pan Koutek předemnou v Lešanech prohlásil, že ,, drobné patlaly ,, ze stodol neuznává, kdo prý na to nemá prachy, ať se tomu nevěnuje. Tenkrát jsme v té stodole jako klub ale fungovali, měl jsem mu to docela za zlé. Ono, většína z nás - drobných patlalů si dost dobře neuvědomuje, do čeho jde, když si koupí autobus. Většinou nadšení vystřídá vystřízlivění s parkováním ( máš autobus? tudíž podnikáš a tak máš dost peněz a budeš platit ) dále udržovat autobus, nebo už renovovat od základu ( když koupíš snad nejunavenějšího luxe v republice [proud] ) není taky žádná legrace. A já se na to koukám už s odstupem 17 ti let, co v tomto oboru pohybuji také trochu jinak. Byl jsem kdysi na výletě s erťákem po vracích tatrováckejch trolejbusů a dostal nápad, že si ho taky pořídím. Byl jsem 1. srazu erťáků někde na letišti u Slaného? a tam se utvrdil, že ho fakt musím mít. Dneska občas uvažuji, co by bylo, kdyby.......kdybych ho neměl, ani jiné kousky, co mám společně s kolegy kamarády ve Strašicích. Měl bych možná trochu ušetřených nervů, poáč i v tomto oboru se pohybuje dost šmejdů a podrazáků, který zajímá jen co kde překoupit, přeprodat. A v republice české je dost profirenovátorů, ale drobných nadšenců, kteří se snaží dle svých možností, třeba jako náš spolek ve Strašicích.
A kritizovat Lešany? Kritizovat je snadnější, než něco organizovat sám a snažit se vymyslet něco lepšího. Jaká je nastavena laťka kvality je věc organizátora.

ad Diamant:

My B732 z roku 1989 s turbom máme a je celkom pôvodná, ale ešte na ňu nedošiel rad. Renovovať sa bude až po skončení prác na starších autobusoch radu Š. Je však v stave schopnom absolvovať STK a po STK je pojazdná.

Karosa B 731 ev.č. 385

a jelikož je pan majitel ,, puntíčkář ,, [proud], tak by jsi zde našel s největší pravděpodobností stav po vyrobení.

(Příspěvek byl editován uživatelem libor hh.)
Pondělí, 06. června 2016 - 15:53:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 426
Registrován: 11-2011
A že to bylo v areálu je asi jiná pohádka. Kluci co s tím přijeli říkali, že vjezd na výstavu neplánovali. Možná pořadatelé původně očekávali více erťáků a když nepřijely, tak místo nabídli tomuto vozu.

Vše bylo předem domluveno.
Pondělí, 06. června 2016 - 20:38:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1518
Registrován: 12-2007
Ad Libor_hh: napsal jsi to hezky, ona spousta lidí opravdu na začátku neví do čeho jde.

a jelikož je pan majitel ,, puntíčkář ,, [proud], tak by jsi zde našel s největší pravděpodobností stav po vyrobení.

Udělaná je pěkně, ale ne do stavu po vyrobení. Tehdy ještě nebyl stropní vikýř za řidičem. Ale to jsou ty drobné ústupky, které dělá každý renovátor. Něco jde, něco jde hůře, něco by třeba i šlo, ale na úkor praktičnosti.
Středa, 08. června 2016 - 02:56:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6394
Registrován: 12-2005
Koukam věčný každoroční téma....
Safra lidi vzpomeňte jak sme v Lešanech v začátcích stávali u dřevěný boudy vedle občerstvení tam nahoře pod arénou na prezentaci vozidel v jízdě.
Bylo nás jak do čepice a teď? Dole u hal je to každej rok narvaný krásnýma i méně krásnýma busama. A že tam je pár 700 krčících se vzadu? No a co? Dokud jich tam nebude víc jak kulatých tak ať tam svoje hrany klidně vystavujou na odiv.

Jo je jasný že teď v poslední době si sedmikila nakoupil každej kdo má do [zadnice] díru ale to znamená jen to že se jednou třeba dočkáme hranatých srazů kde naopak kulatý budou jen jako na doplnění.
Ale Lešany zůstávají Lešanama....
Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
PlMeDoPo
Středa, 08. června 2016 - 10:39:19  
Neregistrovaný host
77.48.66.126
Oslavy trolejbusové dopravy v Plzni příští víkend.
http://www.pmdp.cz/o-nas/aktualne/doc/oslavy-trolejbusu-1836/news item.htm
Středa, 08. června 2016 - 11:57:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4990
Registrován: 2-2005
V Obci Chrást u Příbrami se schovává Robur.


Foceno mobilem
MHD je pro lidi ! ! !
Škoda 27Tr Solaris...perla Plzně
Neděle, 12. června 2016 - 11:27:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3122
Registrován: 3-2005
ŠL a Ráby není nikdy dost, tak zase jedno video pro posluchače [wink]
karlex33
Neděle, 12. června 2016 - 15:55:33  
Neregistrovaný host
77.104.223.173
Omlouvám se až tak tu to nesleduji.Jen se optam už si nevybavuji zda-li byla vzadu tak to 4ka.Fota z filmu léto s Katkou
Neděle, 12. června 2016 - 20:00:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 24
Registrován: 10-2012
Please - tell me more info for Rendez 2016 and Buses, trols and trams in Bratislava on 18 and 19.06 ?
What tram is on line H5 ? And what bus is on H56 ? Map of routes of H5 and H56 ?

Thanks and greatings from Bulgaria
Benešov
Úterý, 14. června 2016 - 20:43:49  
Neregistrovaný host
90.178.6.187
zámek Štiřín 2.6.16
Pátek, 17. června 2016 - 05:38:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1183
Registrován: 9-2005
Tuto sobotu 18.6.2016 bude při příležitosti oslav 620 let obec Lovečkovice zajíždět historický autobus Š706RTO k některým vlakům turistické linky T3 do Zubrnic (pokračování od prvního vlaku, návoz na čtvrtý, pokračování od šestého a návoz na osmý). V pauzách bude bus zajišťovat okružní jízdy po okolí obce Lovečkovice. Blíže na www.zmz.cz
Pátek, 17. června 2016 - 20:40:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 397
Registrován: 2-2009
Aktuálně z Č.Velenic:
https://www.youtube.com/watch?v=VsCek2eLlFw
Sobota, 18. června 2016 - 20:22:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3125
Registrován: 3-2005
Mobilovky...
Study ŠL & ŠM

Study & Manil


Citytrans
Sobota, 18. června 2016 - 21:46:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 51
Registrován: 1-2011
Dnes 18.6.2016 cca ve 14:00 jsem někde u 30. kilometru plzeňské dálnice směr Praha spatřil na trajleru nějaký vrak autobusu s čumákem (Praga RND?), možná byly i dva. Byl to jen zlomek sekundy, další info nemám.

Ví o tom někdo něco bližšího? Díky
web: www.citytrans.info
fotogalerie: www.citytrans.info/foto
Neděle, 19. června 2016 - 09:16:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 584
Registrován: 1-2012
V rámci včerejší akce Oslavy 130 let lokálky Česká Kamenice-Kamenický Šenov jezdily i historické busy. RTO je na Panské skále, ta ŠL-11 Turist na momentálně těžce devastovaném nádraží Česká Lípa. Jízdné zdarma (platil kraj) takže tvrdá sardinkace.


Lc_736__c_954
Neděle, 19. června 2016 - 15:23:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5922
Registrován: 6-2006
Z oslav 20 let PID v Mníšku pod Brdy:



» lc.rajce.idnes.czMHDfoto.czSeznam autobusů «

KAROSA Žádné kompromisy.
Jojo
Neděle, 19. června 2016 - 19:24:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 603
Registrován: 9-2009
Ad Diamant : Ktorý bus je "vyžrebovaný" na cestu 25.6. do BB a ZV ? [happy]
On the Internet:
Men are Men.
Women are Men.
Children are FBI Agents.
Neděle, 19. června 2016 - 22:45:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 987
Registrován: 8-2012
Víťazom je Karosa ŠD11. Jednak ju už pomerne dobre poznám a jednak RTO ešte nemá doriešené značky, takže je pre tentokrát diskvalifikované.

Okrem toho 700-vky sú ešte príliš nové (ešte nemajú 30 rokov) a ani jedna zatiaľ nie je zrenovovaná. A tak sú vlastne diskvalifikované tiež.

Ak by niektorá zo 700-viek už bola zrenovovaná, potom by sa nad prípadnou účasťou dalo uvažovať aj napriek veku. Ale s ich renováciou sa príliš neponáhľam, ešte stále to medzi ľuďmi nie je chápané celkom ako veterán. Ešte potrebujúú pár rokov počkať.


M.
Pondělí, 20. června 2016 - 13:42:00  
Neregistrovaný host
94.124.41.38
K Oslavám v Mníšku: Škoda, že dopravce Martin Uher nenasadil svojí novou muzejní Karosu C834.1340 ( Rusák ev. čísla 1100 ) po Go v barevném schématu ČSAD, popř. Karosa C943.1944 ev.čísla 1129, která má po dodávkách Solarisu a Manu status historického vozidla. Malou třešničkou bylo nasazení cyklobusu B 732 ev. čísla 1108, který jezdí opravdu výjimečně ( záloha za B951.1715 ev. čísla 1137 )
3503
Pondělí, 20. června 2016 - 21:39:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 160
Registrován: 6-2011
Ad Diamant : Ty máš už i autobus Š 706 RTO ?
Úterý, 21. června 2016 - 07:34:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1085
Registrován: 5-2009
3503:
Diamant nemá na webu úplně všechno. Nicméně asi před rokem se zde pochlubil popelářským vozem na posvozku Š706.
Pajzák
Úterý, 21. června 2016 - 11:22:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 251
Registrován: 6-2015
Nejen ten, pokud vím.
Úterý, 21. června 2016 - 15:37:53  
Neregistrovaný host
95.103.16.102
Škoda, že akurát toho 25. júna som v Brezovej pod Bradlom...
Snáď to vyjde o rok.

Btw.: nenájde sa tu nejaký znalec "Čabajok" (Ikarusov 280, pokaľ niekto nechápe)? Ideálne z okolia Košíc. Ak hej, tak nech sa mi ozve na mail.
Úterý, 21. června 2016 - 15:51:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 121
Registrován: 10-2012
Dobrý den,
Našel by se někdo, kdo by mi vysvětlil na co je který čudlík u ovládacího panelu převodovky Praga 2M70? Předem děkuji. [happy]



Fotka není moje, už před lety ji sem dával uživatel 9 tr
Úterý, 21. června 2016 - 16:06:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1086
Registrován: 5-2009
B Blokování rozjezdu (nevím jistě)
R Zpátečka
I 1. stupeň
II 2. stupeň
A Automatické řazení
N Neutrál
johnykiller
Úterý, 21. června 2016 - 16:18:53  
Neregistrovaný host
95.103.16.102
Mzkb:
Správne, akurát B je blokovaný stupeň (asi sa tým vlastne trvalo zaradí). Načo to už slúži, neviem, ale snáď pomôže toto video - je to ale až od času 1:08:18
https://www.youtube.com/watch?v=s-C9xnMF6J4
Petr_k
Úterý, 21. června 2016 - 16:41:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11530
Registrován: 4-2003
B je blokace měniče. Tlačítko zablokuje hydrodynamický měnič a přenos výkonu probíhá čistě přes mechanický převod. Podle požadované rychlosti je možno blokaci měniče přiřadit k I i II - což umožňuje jízdu požadovaným stálým tempem bez řazení - ale před zastavením je nutno blokaci zase vycvaknout, protože by mohlo dojít k poškození převodovky.

Stálé zařazení mechanického převodového stupně jsou tlačítka I a II, přičemž zde k blokaci měniče nedojde - přenos výkonu zde zajišťuje právě měnič a tlačítko blokuje zařazený mechanický převod, podle libosti je možno se libovolně zastavovat a rozjíždět.
DIE VERGELTUNGSAFFE!
Nur selten kommt was besseres nach. (Franz Josef Karl von Österreich)
Úterý, 21. června 2016 - 18:43:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 988
Registrován: 8-2012
Petr_k: Napísal si to úplne presne. Už ani nemusím nič dodávať. Napadlo mi ešte, že staršie vozidlá mierne odlišnú klaviatúru, buď bolo tlačidlo spiatočky prvé a bolo zakrytované záklopkou proti náhodnému stlačeniu, resp. na zaradenie spiatočky sa musela stlačiť dvojkombinácia tlačidiel.

Na margo Š706. My ich máme už o trochu viac. Len nie je čas to dávať na web, povinností je veľa. Hlavným problémom je nakreslenie obrázkov na úvodnú stránku s autobusmi. Inak by to tam už asi bolo. Fotografie sa však chystajú a raz sa určite dostanú na web.

Praga2M70
Středa, 22. června 2016 - 07:58:27  
Neregistrovaný host
195.88.164.253
Starší klávesnice měly tlačítko zpátečky se "Z" (tedy česky). BZIIIAN.


Až export téhle veskrze povedené převodovky do všech plně rozvinutých západoevropských států, Velké Británie, Kanady a USA zapříčinil, že se Z změnilo v "R", aby tomu soudruzi na západě rozuměli.
TrM nereg.
Středa, 22. června 2016 - 08:39:21  
Neregistrovaný host
77.236.207.11
Zpátečka šla zařadit kombinací dvou tlačítek i u posledních vozů z počátku 90. let. K zařazení i vyřazení sloužilo kulaté červené tlačítko na levém ovládacím panelu.
749.243-2
Středa, 22. června 2016 - 17:16:05  
Neregistrovaný host
37.188.139.49
Jeslti ona ta veskrze povedená převodovka nemá svůj původ právě v západní Evropě...že se u nás 2M70 stala kostlivcem, používaným ještě 50let po svém vyrobení v B731 (a bohužel i v motorových vozech ř. 810), to je věc jiná. Aneb převodovka nemůže za to, že si nelze vynutit snížení otáček motoru při automatickém řazení. U autobusu to zas tak nevadí, protože při řazení se obvykle nedrží plyn na podlaze. [blush]
Ovšem automatickou převodovku obsahující jeden měnič a dva mechanické převody, vcelku běžně používala i osobní auta, hrdě se tvářící jako čtyřstupňový automat.
Sobota, 25. června 2016 - 02:49:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 989
Registrován: 8-2012
Ja som naopak pochytil niečo o sovietskych koreňoch toho automatu. Ale nie je to zaručené. Každopádne naša nebola, lebo to by sa jej konštruktéri boli viac venovali a určite by ju časom aj vylepšili či inovovali.
Pondělí, 27. června 2016 - 12:17:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 612
Registrován: 9-2006
Diamant: Ano v Harákovej knihe o S 11 je nazov prototypovej prevodovky NAMI 2M70 čo poukazuje na sovietských konštrukterov.Do akej mieri bola 2M70 používana v sovietských vozidlách mi nieje známe. Každopádne konštrukčné oddelenie Praga sa snažilo o modernizáciu 2M70 čoho dôkazom su prototipové prevodovky 4AB110 a 5AB120 avšak neboli uspešne dotiahnuté do zdarneho konca.