K-report
 

Archiv diskuse Modely v měřítku H0 a větším do 13. 03. 2015  

Diskuse K-report » Archiv 2015 » Modely a modelářství » Modely v měřítku H0 a větším » Archiv diskuse Modely v měřítku H0 a větším do 13. 03. 2015 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Miram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1019
Registrován: 11-2005

Odesláno Pondělí, 09. března 2015 - 01:32:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

44 54 720 6 082-8 opravdu Studénka 1954, pohřben letos v Litvínově[zadnice]

Dejte mi moc ovládat měnu národa a bude mi jedno, kdo tvoří zákony. - M. A. Rothschild
MJ + DM = Black Celebration
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5181
Registrován: 2-2009
Odesláno Pondělí, 09. března 2015 - 05:55:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

J p - takže zbývá dořešit otázku dělá li Tempotaxi model podle skutečnosti nebo podle normy a bude klid....
Za svůj, poměrně dlouhý, život jsem toho viděl tolik, co nebylo podle normy - od barevných odstínů, přes barevná schemata, písmena až k věcem, kde už to bylo na pováženou.

Má to tempotaxík složitý - jednou to nemá podle normy, jednou to nemá podle skutečnosti.
A nejhorší je případ, kdy to bude mít podle normy ale v rozporu s realitou nebo naopak. Je to bludný kruh.
drake
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.177.32.61
Odesláno Pondělí, 09. března 2015 - 09:02:00    Odkaz na tento příspěvek  

Miram: To je divné. Za prvé konstrukce vozu odpovídá až vozům stavěným po roce 1960 a hlavně do roku 1958 tyto vozy vyráběla jen Královopolská. Studénka má ve výrobních statistikách u 2n kotlových vozů za rok 1954 0 (slovy nula) kusů. Takže někde bude chybka.
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2521
Registrován: 7-2006

Odesláno Pondělí, 09. března 2015 - 11:47:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

J_p
Jak už jsem psal, na školení jsem chodil panu Bankovy a na tvar písma, obločky je opravdu pedant. Ten tiskne hlavně tamponově a dělá i obtisky na inkoustové tiskárně. A zde je problém v tisku. Když se tiskne černě na průhledný obtiskový papír, jsou písmena a všechny značky krásně jemné. Ale když se tiskne obráceně, černá půda a bílé písmo, tak se tiskne vlastně černá půda na bílý obtiskový papír. Tak se musí bíle písmo rozostřit, aby bylo písmo na obtisku čitelné.
Ale jinak, když jsem začínal, tak jsem si dělal písmena, číslice a všechny značky podle výkresů. Vše jsem připravoval na štočky, které jsou základem tamponového tisku. Většina popisů na vozech se opakují, ale je to nezkušenost začínajícího modeláře. Bohužel vše je jiné. Pak se v tom utápějí velké finanční prostředky a když to nebude částečně výdělečné, tak vložené prostředky se stále budou zvyšovat. Jediná schůdná cesta je laserová tiskárna, která je zase na provoz dražší než tiskárna inkoustová. A zde je další problém. Tiskárna tiskne černobílé fotky dobře, ale když udělám 100 čtverečků (10x10) a v každém čtverečku bude jiný odstín černé barvy (podle programu) tak tiskárna vytiskne všechny možné barvy, ale neumí tisknou všechny odstíny černé a šedivé barvy. Levná tiskárna nebude tisknout tak, jaký je program v grafice. Další problém jsou barvy, papíry a sladit vše je další problém.
Pokud jsem vše překonal a tisknu obtisky, písmo podle norem, tak zjistím, že na plno odlitků a předělaných modelů obtisky velikostně nesedí. Prostě použitý stavební materiál na modely má jiné rozměr, než u velkého vzoru. Zase vše se pak musí předělávat. Příkladem jsou parní lokomotivy a jejich popis. Vše udělám podle normy a přesto číslo lokomotiv, depo a tabulka se tam nevejdou a musí vše upravovat, tak aby vše oku ladilo.
Dále zde bylo hlavní téma popisové tabule na kotlových vozech. Podle normy a technických tabulek mají být u většiny vozů rozměrově stejné popisové tabule. Ale opak je pravdou. Když dám přesné míry bezpečnostní tabulky, bezpečnostních značek a schránku na písemnosti, tak zjistím, že na další písmo už je málo místa. Vše se musí pak sladit v jeden celek.
Dnes už netrvám na naprosto přesném popisu, ale na popisu, který tam má být, tak aby seděl k modelu. On taky model není přesný, ale musím hledět na to, že odsud až tam je to a tak to musí být. Že písmo má být na peřejku a přesto v modelu je peřejka jinak vysoká.
Neříkám, že se někdy něco nepovede, že modelář něco nedotáhne dokonce, ale to je právě ta modelařina. A kdo si hraje, tak nezlobí.

Číslo příspěvku: 2506
Jen malá poznámka: když grafickou šablonu (své dílo) se převede na fotografický program, tak vždy dostaneš nesmysl. Některá písmena a číslice pak převodem jsou buď piktogramy nebo čtverce.
Ta tabulka je vlastně převod programu Corel do programu EMF a ten je pak převeden do programu JPEG.A to je celý problém.

(Příspěvek byl editován uživatelem tempotaxi.)

ŽOS Kladno - malovýroba osobních a nákladních vozů.[vypravci]
Aklman
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 54
Registrován: 1-2010
Odesláno Pondělí, 09. března 2015 - 12:16:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ked sa tu uz tak rozpitvavaju popisy na kotloch, vedel by niekdo povedat, aku zkratku PP "podílová přeprava" mohli mat vozy Rah 480 hl Konstrukční skupina 10, ktore vozili (v celovozovych Rah vlakoch) v polovici sestedesiatych rokov produkty (ropne destilaty) zo Slovnaftu smer Breclav a dalej ?
Mdes
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 305
Registrován: 1-2007
Odesláno Pondělí, 09. března 2015 - 12:16:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stavebnice Be a Bi o kus dál.

Aklman
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 55
Registrován: 1-2010
Odesláno Pondělí, 09. března 2015 - 12:26:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tempotaxi: "A to je celý problém"

Problem je v tom, ze ked exportujes nieco, kde mas text, z vektoroveho grafickeho programu, najprv musis vsetok text previest do kriviek, potom tam nebudes mat stvorceky ani piktogramy ale presne to co vidis na obrazovke.
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2522
Registrován: 7-2006

Odesláno Pondělí, 09. března 2015 - 14:37:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Možná příští stavba modelu.
Chateau Palugyay
Jacob Palugyay Zakladateľ obchodu s vínom , ako prvý v Bratislave zaviedol predaj fľaškového vína , ktoré onedlho získavalo popredné vinárske ocenenia Jeho tiché i šumivé vína pod značkou Chateau Palugyay zaujali miesto na cisárskom dvore a mnohých európskych kráľovských dvoroch, nechýbali ani vo vinotéke na Titaniku. Jacob Palugyay Symbol dobrého obchodníka, stratég prosperujúceho rodinného podniku, symbol filantropa a mecenáša , vlastenec, zbožný človek ale i nadšený prívrženec pokroku.

Dva návrhy na popis vozu.

Bohužel vozy na víno M.Á.V. po roce 1918 se nepřeznačily do ochozu ČSD.
[ok]Ale zde už si dávám dost záležet na popisy vozu. To prostě musí vše dobře sedět. Muzeální kousek se už nedá ošálit. Jak jsem psal, zatím je to jen základní návrh, vše je potřeba ještě doladit.[ok]

(Příspěvek byl editován uživatelem tempotaxi.)

ŽOS Kladno - malovýroba osobních a nákladních vozů.[vypravci]
E27
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 247
Registrován: 3-2011

Odesláno Pondělí, 09. března 2015 - 20:36:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tempotaxi, ostaň pri kotloch [happy] Toľko ich treba pre modelovú prevádzku československého chemického, sklárskeho a liehovarníckeho priemyslu vyrobiť [happy]
Marian_P
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 535
Registrován: 1-2012

Odesláno Pondělí, 09. března 2015 - 21:24:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo k těm popisům, když mi tragicky umřel v depu pan Polák, lakýrník, který X let přesluhoval, tak jsem si některé šablony nechal udělat u profesionálů vedle/ŽOS/, bylo to drahé a vypadalo to hůř než když to Ota napsal rukou a k normě to taky mělo daleko.
J_p
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1025
Registrován: 8-2004

Odesláno Pondělí, 09. března 2015 - 22:34:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tempotaxi:
Nechme toho, mym zamerem bylo pomoci, upozornit na detail, ktery ja povazuji za nepresnost. Ono to nakonec asi stejne nebude na modelu videt.

Ja bile pismo davam tisknout bilou barvou na obtiskovy zaklad (pruhledny) na sublimacni tiskarne ALPS.
Barevne pismo stejnym zpusobem, jen s tim rozdilem, ze se tiskne nejdriv bila a na ni potom barva. Takze treba zlute popisy jsou na zelenem voze skutecne zlute a ne zelenozlute.
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2523
Registrován: 7-2006

Odesláno Pondělí, 09. března 2015 - 23:39:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

J_p
Já jsem rozuměl, jak to bereš.
Já jsem chtěl jen naznačit, že tak jednoduché to není. Každý má doma počítač, tiskárnu, koupit se dají obtiskové, foto papíry a lak na přelakování. Ale každá tiskárna je jiná a ne každá dokáže tisknout blechy.

Tiskárna ALPS je zase jiné kafe. Jiná technika tisknutí. K dispozici jsou i speciální pásky s kovovými barvami, nebo třeba bílou barvou. Zde je pak jediný problém, že jsou někdy patrné proužky po průjezdu hlavy.
Náklady jsou poměrně silnou stránkou tiskárny. Samozřejmě velice záleží na použitém druhu papíru a na zvolené tiskové technologii. V nejlepším případě se náklad na jednu stranu A4 pohybuje okolo 25 Kč při plném pokrytí. A v tom nejdražším případě se náklady vyšplhají skoro ke 100 Kč. Tyto ceny sice nejsou nejnižší, ale u podobně kvalitního tisku jde o ceny velice slušné. Zdroj: ALPS.

ŽOS Kladno - malovýroba osobních a nákladních vozů.[vypravci]
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5182
Registrován: 2-2009
Odesláno Úterý, 10. března 2015 - 05:59:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad obtisky - nezbývá než závidět kitařům, zvlášť letadlovým, kteří mají k dispozici širokou škálu obtisků od mnoha výrobců.
Zvlášť těm jako já, kteří jsou z různých důvodů odkázáni na komerční produkty.
Člověk by si i rád připlatil za kvalitní, použitelný obtisk, který zrovna potřebuje, ale není komu.
Tempotaxi - máte nějaké porovnání cen obtisků zhotovených různými metodami ? myslím ,samozřejmě jednotný vzor a obsah, třeba na formátu A6 ?
Mahel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1717
Registrován: 6-2004
Odesláno Úterý, 10. března 2015 - 06:23:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K obtiskům: úplně nejjednodušší s nejpřesnějším soutiskem je tisk na barevné laserové tiskárně, jen to nekryje a dá se to použít jen na světlý podklad (bílé vozy pivovarů apod.).
Jiným problémem je použití správných fontů (viz Tempotaxi 2522), což třeba respektují jen někteří producenti obtisků. S tím ovšem také souvisí záležitost z Tempotaxiho příspěvku 2519, kdy se některé znaky v provozu na voze opravují nebo mění.
J_p
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1026
Registrován: 8-2004

Odesláno Úterý, 10. března 2015 - 09:47:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Prouzek po prujezdu hlavy jsem mel jenom jednou, ale kdyz jsem ten obtisk pouzil, tak prouzek zmizel. Prouzek byl uprostred obdelniku "Central of Georgia"

Upozornuji, ze jde o TT. Citelne je vsechno krome loga vyrobce (vlevo od dveri). Rozmazana pismenka v leve casti nejsou chybou obtisku. Jsou zpusobena nesikovnosti pri foceni.

Nejvetsi problem je v tom, ze musim vzdycky naplnit celou stranku, jinak je to moc drahe. Resim to tak, ze nejdriv delam obtisky pro sebe pro overeni a pokud jsou v poradku, tak je nabizim kolegum - kteri mi timto zpusobem pomohou tu stranku zaplnit.
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5183
Registrován: 2-2009
Odesláno Úterý, 10. března 2015 - 11:38:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jp - a to je z té termosublimační tiskárny ?
J_p
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1027
Registrován: 8-2004

Odesláno Úterý, 10. března 2015 - 11:54:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano, to je vytisteno na ALPS.
drake
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.183.112.6
Odesláno Úterý, 10. března 2015 - 12:07:11    Odkaz na tento příspěvek  

Tempotaxi: Bohužel vozy na víno M.Á.V. po roce 1918 se nepřeznačily do ochozu ČSD.

To správné slovo je "oboz" nikoli ochoz. Oboz = vozový park. A nepřeznačily se, protože se jedná o vůz soukromý a majitel si ho zařadil jinde.

Ale zde už si dávám dost záležet na popisy vozu. To prostě musí vše dobře sedět. Muzeální kousek se už nedá ošálit.

To bych rád věděl, jak na základě této fotky bude všechno sedět. Už odpohledu je vidět, že nesedí. A to naštěstí nejsou ty malé popisy na návrhu čitelné.
MigoŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2549
Registrován: 12-2006

Odesláno Úterý, 10. března 2015 - 14:11:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když sa tu probíraly ty Rajky, přidám jeden odkaz:
přečerpávání vápenatých hnojiv - Agropodnik Gottwaldov
Znamená to AG na Rajce Agropodnik Gottwaldov?

Nesnášám šotoušiky,vocasy a Železniční Pofiderní stránku... Děkuju za shlédnutí!!!
J_p
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1028
Registrován: 8-2004

Odesláno Úterý, 10. března 2015 - 14:49:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MigoŠ: strycek Google rika ze ano: odkaz
Statistik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4231
Registrován: 6-2004

Odesláno Úterý, 10. března 2015 - 20:08:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad drake a Miram: To je divné. Za prvé konstrukce vozu odpovídá až vozům stavěným po roce 1960 a hlavně do roku 1958 tyto vozy vyráběla jen Královopolská. Studénka má ve výrobních statistikách u 2n kotlových vozů za rok 1954 0 (slovy nula) kusů. Takže někde bude chybka.

V případě obou těchto pardubických vozů jde skutečně o informační šum. Vozy jsou s největší pravděpodobností (po ohledání vozů) z Královopolské (samozřejmě i pokud to porovnám se statistikami výroby ve VSt, kde v tomto roce i okolo skutečně Studénka žádné 2n kotle nevyráběla). V úvahu by připadala ještě VČL, ale jak píšu, vypadá to na KPS.
Údaje, které čerpal Miram, vycházejí ze štítkových údajů kotlů vozů, kde je toto opravdu uvedeno, i s nereálnými výrobními čísly. Jenže ty štítky nejsou původní a byly dosazeny patrně až v dílnách v 90. letech, kdy byly oba vozy dodatečně schvalovány do provozu dle RID. To by nebylo nic neobvyklého, najít na kotli od jiného výrobce "univerzální" štítek ze Studénky, ale tady opravdu nesedí víc údajů, než jen předtištěný výrobce. Jiná dokumentace tehdy při schvalování patrně k dispozici nebyla a DÚ to bylo buď jedno, nebo to nedokázal rozporovat, anžto to neměl s čím srovnat. U 2n vozů bohužel běžná praxe, nějaká ucelená dokumentace k nim je v porovnání s 4n vozy strašně chabá. Pokud vím, neexistuje ani kompletní přehled vyrobených typů.
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2524
Registrován: 7-2006

Odesláno Úterý, 10. března 2015 - 20:11:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mad_noodle2
Bohužel nemám a výrobci to neudávají, přesto spotřební materiál je u každé tiskárny jinak drahý. Jedině číst recenze na tiskárny. Každá tiskárna tiskne text, černobílé a barevné fotky. To Vám předvedou na předváděčce. Pak se zeptají, co potřebujete tisknou a zde je pro domácí tiskárny problém. Každý grafický program má paletu barev a tuto paletu si nechte vytisknout. Některé odstíny tam nebudou, některé budou změněny a něco bude světlé a něco zase tmavé.

J_p
Pěkné, ale hlavně že jsi spokojen. Já tisknu jen to co potřebuji a nemusím čekat na celou stránku.

drake
Děkuji za opravu. Malá písmenka jsou také čitelná. Ale pořád je to jen návrh. Ladit se bude, až bude postavený vůz.
application/pdf
Grafika1.pdf (48.3 k)


Dvounápravový kotlový vůz R 21 54 070 5357-2 Spolek pro chemickou a hutní výrobu n.p. Ústí n.L.

ŽOS Kladno - malovýroba osobních a nákladních vozů.[vypravci]
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2525
Registrován: 7-2006

Odesláno Úterý, 10. března 2015 - 20:21:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

E27
Dvounápravový kotlový vůz R 21 54 070 5350-7 ZSNP n.p. Žiar n.Hronom závod Kovohuty n.p. Krompachy.

Špatná čísla si jistě zašpiníš. Jinak mám asi 150 kusů kotlových vozů a to je už na pěknou modelovou chemickou továrnu.

ŽOS Kladno - malovýroba osobních a nákladních vozů.[vypravci]
E27
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 248
Registrován: 3-2011

Odesláno Úterý, 10. března 2015 - 20:24:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tempotaxi, ale tentokrát som už padol na zadok. Krásna práca a teším sa na Prahu. PS. Vladino, beriem oba vozy, teda aj ten spolek, ak je k dispozícií. Krásna práca.Klobúk dole. Naozaj.
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2526
Registrován: 7-2006

Odesláno Úterý, 10. března 2015 - 20:55:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MigoŠ
Pod obrázkem je tento text …
přečerpávání vápených hnojiv - Argopodnik Gottwaldov - zdroj: kniha Československého zemědělství 1986.
odkaz

ŽOS Kladno - malovýroba osobních a nákladních vozů.[vypravci]
J_p
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1030
Registrován: 8-2004

Odesláno Úterý, 10. března 2015 - 21:16:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tempotaxi:
Doporucuji opravit v navrhu logo - logo je kruhove a ten kruh presahuji kridla Orla tatranskeho - nebo je to Turul?
Patkove pismo pouzivat tam, kde je i na fotce patkove a naopak. V navrhu je to obracene, dokonce 2x.
MÁV ma byt patkove, naopak Poszony ma byt bezpatkove. No a potom fonty...
Tady je to logo videt trochu lip: odkaz
Statistik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4232
Registrován: 6-2004

Odesláno Úterý, 10. března 2015 - 23:52:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zas bych to tak neprožíval, byť je jasné, že každý má tu míru "dokonalosti" jinde. Tempotaxi tam má i překlepy v maďarštině, ale ruku na srdce, kdo z Vás to pozná?

Jinak cisterničky moc pěkné. Spolchemie téměř na sto procent odpovídá fotopředloze. A pak, že to nejde [ok]
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2527
Registrován: 7-2006

Odesláno Středa, 11. března 2015 - 00:00:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

J_p
Díky za lepší obrázek. O nesrovnalostech vím. Jak jsem už psal je to jen pracovní návrh. Jen, přes rok se dohaduji co bude napsáno to co je skryto. Dále drobné popisky jsou na různých vozech také napsány jinak. Dokonce i bratislavské muzeum má šablony a ty jsou také napsány jinak (gramaticky).
Nejprve se postaví vůz a pak se bude do prostoru pasovat písmo. Je to běh na dlouhou trať.

ŽOS Kladno - malovýroba osobních a nákladních vozů.[vypravci]
E27
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 249
Registrován: 3-2011

Odesláno Středa, 11. března 2015 - 08:04:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tempotaxi, spomínaš si na príspevok s cisternou NCHZ, ložný tovar Slovamyl?

Ak budeš mať chuť a čas, tak je ďalší v poradí [happy]

PS. Slovamyl je známy a obľúbený tekutý škrob na prádlo (vôňa orgovánu)
Inak je paradox, že práve NCHZ je chemička orientujúca sa na PVC a vyrába niečo, čo by sme čakali od Palma Bratislava alebo SETUZA [happy]

Ďalším faktom je to, že na boku cisterny sa píše Slovamil, ale v skutočnosti je to Slovamyl. Tak keď sme pri popisoch, tak ťažko vytknúť Tempotaximu popisky na bočných tabuľkách, keď v tom majú bordel niekde inde. Ďalším faktorom je príklad to, že chemici používajú triviálne názvy zlúčenín. Napíšu Chlorňaň sodný a pritom je to chloran sodný. Píšu Lúh sodný a pritom je to hydroxid. Akumulátorová kyselina a pritom je to sírová 37%
Statistik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4233
Registrován: 6-2004

Odesláno Středa, 11. března 2015 - 09:11:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K tomu chlorňanu (chloranu???): u nás se píše chlornan a je to tak i v chemických databázích (i jinde). Chlorňan si vybavuju výhradně ze slovenských vozů.
Slova jako louh, kysličník nebo třeba kyselina solná, to už je dnes vidět (i slyšet) jen velmi výjimečně.
Slovamyl může být překlep.

ťažko vytknúť Tempotaximu popisky na bočných tabuľkách
Ľahko, milý Watsone, ľahko. Ona se ta diskuze točila kolem něčeho jiného, a to je splácání popisů z různých epoch do jednoho, prostě anachronismy podtržené jednak bujnou fantazií a jednak všeobecným nedostatkem informací o vozech. Na modelu je to samozřejmě celkem jedno, zejména v této republice, kde stačí vzít jakýkoli model, koupit si obtisky s ČSD a nějak je na model naplácat a většina je spokojená. Vzniká pak tohle:

Samozřejmě parádu na kolejišti to udělá, o tom žádná. Ale pokud to berete jako nějaký dobový dokument, pak už je to špatně.

Proto se tady čas od času Tempotaxiho ptám, podle čeho ty a ty modely stavěl, zejména cisterny. Většinou se na modelech najde něco neobvyklého, co mi nesedí, tak mě zajímá, zda to má oporu ve skutečnosti. A až na pár posledních vozů vyplynulo, že jde bohužel většinou o dílo fantazie. Tady jsou pak na jedné straně tolerovány zásadní přehmaty (ano, mně se taky Tempotaxiho modely líbí) a na druhé straně se tu připomínkuje patkové a nepatkové písmo na pár milimetrů vysokých písmenech...
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5184
Registrován: 2-2009
Odesláno Středa, 11. března 2015 - 15:33:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Statistik jsem neinformovaný jedinec - co je špatně na cisterně Hrušovských chem. závodů , ta druhá je jasná, počínaje Rahi u dvounápravové cisterny až po, poněkud, podivné rozmístnění nápisů, pivovary mě nezajímají.
Chtěl bych si ale cisternu podobnou té první zhotovit tak abych se vyhnul blbostem.
Fotku vzoru cisterny nemám a o absolutní historickou věrnost mi taky nejde...
drake
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.183.112.6
Odesláno Středa, 11. března 2015 - 15:59:51    Odkaz na tento příspěvek  

ad vůz 44 54 720 6 082-8
Pokud jde o tento vůz, tak ten patří konstrukčně k vozům, které se v Královopolské nestavěly. Podle mne bude ze Studénky, ale rok je špatně. Česká Lípa tyto kotláky nestavěla.

tak ťažko vytknúť Tempotaximu popisky na bočných tabuľkách

Myslím, že to jde velmi lehko. Tempotaxi bohužel zachází s podklady k modelům stejným způsobem jakým je staví. Dobrým příkladem je paralelně běžící ukázka s přípravou podkladů k vozu na víno. J_p už upozornil "drobné" nedostatky v tvaru znaku a hlavně fontech. Dále jsou nápisy jsou zcela jinak zarovnané než na fotografii. V pravé polovině je nápis zřejmě o dost bohatší, protože z něj vystupují zbytky za dveřmi. Zajimavá by mohla být diskuze i o barvě vozu. A po grafické stránce může nastoupit diskuze o obsahu. Proč je na voze nápis o ložné ploše? Co asi říká? Ložilo se na střechu? Nebo snad plocha plošinky? Nebylo by zajímavější vědět kolik hektolitrů vína se vejde do sudů?
Dát si palec nahoru a napsat "si dávám dost záležet na popisy vozu. To prostě musí vše dobře sedět. Muzeální kousek se už nedá ošálit." je slušně řečeno nebetyčná drzost.
Statistik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4234
Registrován: 6-2004

Odesláno Středa, 11. března 2015 - 16:11:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ony ty modely asi sloužily jako tréninkové kusy pro získání zručnosti, nebo je autor stavěl jen tak pro legraci. Vem to čert, jak říkám, jsou to jen modely a paskvily nedělají jen výrobci. Blbé by bylo, kdyby se někdo chtěl - tak, jako třeba teď Vy - inspirovat. A v tom je celou dobu kámen úrazu.

Cisterna HCHZ: tady je zřejmá inspirace popisu v typově zcela jiném voze ("beran", Rh 125 hl). Nesmyslně rozmístěný popis, který je dán tím, že obtisky p. Jírana jsou dělané na rozměrově i konstrukčně jiný vůz, kdežto tenhle kořistní vůz má třeba už jen cedule rozmístěné a řešené jinak. Netvrdím, že se u nás tenhle typ vozu po válce nevyskytl, ale silně pochybuju, že s tímhle popisem. Popis na rámu se zdá být dobře, zbytek je minimálně naprosto nesmyslně rozmístěn, hlavně bílý popis mimo tabule. na 2n vozech býval v umístění popisů hokej (stačí si projít Vaše fotky, co mi Váš bratr posílal), ale takovéhle harakiri fakt ne. Je tam popis, co má být na nápisových tabulích, ale je umístěn na kotel a ještě na špatná místa. Ostatně, umístit popis na kotel přímo za žebřík, to je kravina první třídy. O autenticitě označení vozu si taky iluze nedělám - za vzor patrně posloužila této fotky, pouze bylo od oka změněno číslo. Podobnost obou vozů můžete porovnat sám.

Dehtochema - nekomentuju, nesmysl od A až do Z. Barva, popisky, označení (řada, číslo), opět rozmístění popisu, logo, nápis poloměru oblouku [R150], ten tam ani nemá co dělat...

"Pivovarnické" vozy tétož. Zelený Samson, to je typ zetky, který, pokud vím, u nás ani nejezdil a po válce tu snad žádná nezůstala. Krom toho to samozřejmě není chladicí vůz. Za další jsou tam popisky, které tam vůbec být nemají (v epoše, kterou má vůz reprezentovat).

Bílý "pivák", typ Bremen, ten tu jako klasická zetka po válce jezdil, ale opět: toto není chladicí vůz. Popisky na něm jsou určené na celokovový vůz německé výroby z 50. let...
Statistik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4235
Registrován: 6-2004

Odesláno Středa, 11. března 2015 - 16:15:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad drake: Pokud jde o tento vůz, tak ten patří konstrukčně k vozům, které se v Královopolské nestavěly. Podle mne bude ze Studénky, ale rok je špatně. Česká Lípa tyto kotláky nestavěla

Já na to ještě kouknu. Každopádně o Studénce platí to, co jsem psal - oficiální data Unipetrolu vycházela z toho, co na voze bylo - resp. bylo umístěno v dílnách, patrně z nálezových zásob. Takto byly oba vozy i schváleny. Štítky na rámu už asi nebyly žádné, z fotek nepoznám, zda je stopa po štítku z VSt nebo KPS. Ještě vyhrabu staré poznámky, když jsem vozy někdy před 15 lety prohlžel poprvé. Samotného by mě to zajímalo.

Jinak tohle je Rt240 a já mám focený Rt240 vyrobený v České Lípě. Tak a teď, babo, raď. [wink]
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2528
Registrován: 7-2006

Odesláno Středa, 11. března 2015 - 18:39:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

drake
Mám se ptát, tak se ptám a neříkejte prosím, že nevíte?
Délka a rozvor vozu.
Barva vozu.
Co je napsáno za dveřmi.
Sudy – hektolitry, prosím o napsání v němčině a maďarštině.
Prosím o opravu maďarštiny.
A nepište, že nevíte, že neznáte, že nemáte informace, najdu a dodám.
DĚKUJI.

Jinak jsem něco na návrhu opravil.
application/pdf
Grafika11.pdf (65.4 k)

ŽOS Kladno - malovýroba osobních a nákladních vozů.[vypravci]
E27
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 250
Registrován: 3-2011

Odesláno Středa, 11. března 2015 - 19:21:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K beranovým vozom od kolegu Tempotaxi dodám nasledovné. Časť vozov ide ku mne na Slovensko podľa mojej požiadavky. A tak vznikol aj voz Kovohuty Krompachy. Jednoducho som ten vozeň chcel mať ako spomienku na výrobu kyseliny v Krompachoch a tak vznikol tento voz. Do dnes deň sa mi nepodarilo získať fotky pravých vozov. A tak pán KLusáček zapojil fantáziu v mojom prípade a som mu vďačný. Ale farbu vozu a popis nikto na modelovej vlečke kritizovať nebude.Práve opak. Čo je lepšie? Paskvil ako robia výrobcovia alebo ručne vyrobený model. Ak sa podarí, tak odkupim aj voz spolek pro chem. a hutní výrobu. [jidlo]
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2529
Registrován: 7-2006

Odesláno Středa, 11. března 2015 - 21:13:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

E27
Bohužel nejsi sám kdo chce modely, které jsou v říší snů.

Ale pokut dělám modely snů, tak je dělám tak, aby dojem vozu byl podle velkých vzorů.
Kotlový vůz Krompachy je popsán stejně jako u vozu pro Spolek pro chemickou a hutní výrobu n.p. Ústí n.L. Jen číslo vozu je vymyšlené. Ale je také možné, že takto nějak mohl vůz vypadat. Ale vše záleží jen na zadavateli modelu.

ŽOS Kladno - malovýroba osobních a nákladních vozů.[vypravci]
drake
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.177.32.61
Odesláno Čtvrtek, 12. března 2015 - 01:41:07    Odkaz na tento příspěvek  

Nevím, já jenom používám hlavu. Jediné co asi vím navíc, že vůz byl pravděpodobně vyroben v roce 1897 a později a že je soukromý. V každém případě na něm nebude uvedená ložná plocha, protože žádná není. Jsou tam sudy a do nich se to leje. Podívám se jestli nemám fotku, kde by byl čitelný zápis o objemu.

Ozval jsem hlavně proto, že je to prezentováno jako neskutečná složitá a přesná práce. Přitom na první pohled bylo vidět, že popisy jsou dělány od oka. Kdyby si rovnou napsal, že se ti vůz líbí a tak si ho domyslel, neřeknu ani slovo. Ale řeči o "muzejním kousku" k tomu nepatří.

Vždyť ani teď to není jako na fotce, nápisy o vlastní a ložné hmotnosti jsou na voze zarovnány do sloupce. Výškové umístění nápisů je taky docela mimo, římská devítka na dveřích je na voze výš než horní okraj popisové tabule.

Vpravo od dveří vykukuje zbytek velkého nápisu, který samozřejmě těžko dotvoříme, ale pod ním je zbytek malého písma a i při této kvalitě je zcela jasné, že tam je napsáno "Poszony". Předpokládám, že předtím bude napsáno maďarsky a německy domovská stanice (Tárolo állomás/Depotstation).
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5185
Registrován: 2-2009
Odesláno Čtvrtek, 12. března 2015 - 05:57:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Statistik - děkuji za informace
Statistik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4236
Registrován: 6-2004

Odesláno Čtvrtek, 12. března 2015 - 08:40:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A tak pán KLusáček zapojil fantáziu v mojom prípade a som mu vďačný. Ale farbu vozu a popis nikto na modelovej vlečke kritizovať nebude.Práve opak. Čo je lepšie? Paskvil ako robia výrobcovia alebo ručne vyrobený model

OK, v tom se shodneme, každý k tomu prostě přistupuje po svém. Jeden chce mít za každou cenu dokonale věrný model, ale to jde jen tehdy, pokud k tomu máte podklady. Pokud ne, nastupuje fantazie. Sám jsem kdysi upravoval 4n cisterny Bramosu (zpodobňující vozy ze 70. let) pro kolegu, který je mermomocí chtěl do třetí epochy, přestože ji nezažily.

Jsem zároveň rád, že jste mi odpověděli na nevyřčenou otázku, zda jsou ty Kovohuty Krompachy podle nějaké fotky. Odpadá mi další pátrání okolo.

V té souvislosti by tedy možná stálo za to ke každému podobnému modelu vždy napsat, že to je fikce nebo že chybějící bylo nějak domyšleno. A zbytečná diskuze a spousta dotazů okolo by ani neproběhly.

K maďarštině: když už nic jiného, tak ať máte správně aspoň slovo "Pozsony". Bratislava se maďarsky řekne Pozsony (Požoň), ne Poszony (Posoň). A nějaké ty chybějící "hacky-carky" v ostatních slovech, to neřeším, to už jsou fakt naprosté banality [wink]
E27
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 251
Registrován: 3-2011

Odesláno Čtvrtek, 12. března 2015 - 09:22:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K tej kovohuty Krompachy by som len doplnil, že to pátranie by bolo dobré nepozastaviť [wink]
drake
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.183.112.6
Odesláno Čtvrtek, 12. března 2015 - 09:29:08    Odkaz na tento příspěvek  

Také si myslím, že by se situace zjednodušila, kdyby bylo předem jasné, co je podle podkladů a co je domyšleno. Je to naprosto v pořádku, že se věci domýšlí, ale mělo by to být korektní podle platných pravidel. Nevymýšlet výjimky.

Teď koukám, že jsem tu maďarštinu smrskal i já. Pardon.

ad kotláky v Lípě:
Poslední doložené kotláky z ČL, které jsem našel, byly zadány v roce 1941. Jednalo se o 50ks LK 300hl (pravděpodobně typ Uerdingen). Všechny další objednávky RZA byly zrušeny nebo přeloženy do jiných závodů. Do konce roku 1951 se určitě žádný nevyrobil, pak tedy informace značně řídnou, ale ani tam nic nevidím. Je fakt, že výrobu po roce 1960 jsem se ani nějak detailněji nesnažil dopátrat a vozy vyrobené pod novým číslem už mě vůbec nezajímají. Můžu vědět z kterého roku a jaké číslo by měl mít ten vůz z ČL?
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2530
Registrován: 7-2006

Odesláno Čtvrtek, 12. března 2015 - 09:59:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale na voze je napsáno POZSONY.
Mám ještě další vůz Palugyay.

ŽOS Kladno - malovýroba osobních a nákladních vozů.[vypravci]
trunda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2
Registrován: 11-2011
Odesláno Čtvrtek, 12. března 2015 - 10:13:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

... zcela po právu jste byl vytahán za uši za cizí chybu, to je v pořádku, "Luďo" [happy].
Člověk se zde nejen něco dozví, ale i pobaví....rád to tady čtu.
Statistik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4239
Registrován: 6-2004

Odesláno Čtvrtek, 12. března 2015 - 10:18:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale na voze je napsáno POZSONY.

No dyť jo, taky tam má být POZSONY...
ReichenbergW
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 48
Registrován: 7-2012
Odesláno Čtvrtek, 12. března 2015 - 11:22:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pánové zdravím, vidím že diskuse ohledně popisů na modely je více než plodná, ale co zkusit zase něco jiného a opustit zavedené technologie? Liberečtí letadlový modeleláři vynalezly vodové obtisky tzv. na ruby, tzn. že vám po nanesení obtisku klasickou cestou zůstane na modelu jen písmo a žádný podklad. Věc naprosto fantastická, i sebetitěrnější vzor drží, vše ostré a čitelné. První arch pomaličku připravuju na H0, písmo používám dobové dle tehdejších norem - viz vzor. Pravda pro jinou práci na modelech pro různé výrobce tuzemské a zahraniční výrobce, které už několik let v malém hloučku přesvědčujeme k výrobkům ČSD a ČD, mi to jde pomaličku, ale už se první arch pomalu plní. Rozmýšlím nad tím, že v případě zájmu nabídnu prostor i modelářům, kteří by si chtěli zrealizovat "to" svoje. Cenově to vychází levněji jako klasický obtisk. Podmínkou je zaplnění celého archu a min. sto ks od něj. Co vy na to?
Marian_P
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 536
Registrován: 1-2012

Odesláno Čtvrtek, 12. března 2015 - 13:53:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Reichenberger palec nahoru.
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2531
Registrován: 7-2006

Odesláno Čtvrtek, 12. března 2015 - 14:15:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

drake
Na jiném vozu jsou jen "kg" a není tam "hl".

Dále text PRESSBURG nebo PRESBURG.
Na dobových pohlednicích je tak i tak.

(Příspěvek byl editován uživatelem tempotaxi.)

ŽOS Kladno - malovýroba osobních a nákladních vozů.[vypravci]
kt8d5rn1
Neregistrovaný host
Odeslán z: 188.167.60.86
Odesláno Čtvrtek, 12. března 2015 - 15:34:06    Odkaz na tento příspěvek  

Trošku odbočím od témy presnosti/nepresnosti Tempotaxiho vagónov.
Zháňam odliatok EM475 (451) v H0. Pamätám sa, že býval, pôvodne celopriehľadný, následné si pamätám ako aj 460 šedý plast. Pár rokov som ho už nevidel nikde k dispozícii. Má dakto informácie, kde sa dá splašiť, resp nemá niekto 4 vozovú jednotku nerozrobenú k dispozícii? Ď
Hugo_87
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1
Registrován: 3-2015
Odesláno Čtvrtek, 12. března 2015 - 15:45:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dobrý den, chtěl bych požádat uživatele s nickem "Statistik" zda by se mi mohl ozvat cestou SZ. Chtěl bych jej požádat o případné zodpovězení dotazu k nákladnímu vozu. Děkuji
drake
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.177.32.61
Odesláno Čtvrtek, 12. března 2015 - 16:18:00    Odkaz na tento příspěvek  

Samozřejmě vlevo jsou kg, protože jsou pod sebou v levém poli umístěné nápisy o vlastní váze vozu (Eigengew.) a ložné váze vozu (Ladegew.). To byly povinné nápisy pro mezinárodní provoz dané VDEV. Ložné parametry nejsou povinné (alespoň ne ze strany VDEV). Ani na kotlových vozech SB/DV se neuvádí objem. U MÁV nevím, v předlitavsku to bylo od určité doby povinné.

V různých zdrojích se někdy i u vozů s vestavěnými sudy uvádí kompletní ložné parametry. To proto, že úředník měl na to kolonku. Mezi sebou pronásobil délku, šířku a výšku, zapsal 30m3 a vůbec mu nevadilo, že by takový objem vína překročil ložnou váhu vozu několikrát.
E27
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 252
Registrován: 3-2011

Odesláno Čtvrtek, 12. března 2015 - 17:45:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kolegovia, skúsim sa ešte popýtať, veď sa jedná o kotlové vozy čo by námet pre Tempotaxiho,

bolo to dávno, no videl som cisternu v Žiline, 4n, nápis na boku Karlovarské minerálne vody. Videl som správne?
Modeln
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 28
Registrován: 9-2010
Odesláno Čtvrtek, 12. března 2015 - 18:05:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

E27:tovar som zaplatil pred par minutami.Dakujem
hellboy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 71
Registrován: 2-2012
Odesláno Čtvrtek, 12. března 2015 - 22:00:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vozový park kotláků se pomalu, ale jistě rozšiřuje[wink]

ČSD, IV.epocha[kladivo]
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2532
Registrován: 7-2006

Odesláno Pátek, 13. března 2015 - 10:16:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

hellboy
Zdravím kolego, pěkné a zase pěkné, ale kdy to bude hotové [kladivo]

ŽOS Kladno - malovýroba osobních a nákladních vozů.[vypravci]
hellboy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 72
Registrován: 2-2012
Odesláno Pátek, 13. března 2015 - 11:47:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ahoj Tempotaxi,

snad se toho v tomto životě ještě dočkám[proud]

Ale vážně, ještě mám v plánu nějaké další typy kotlů na žebřinovém rámu, také čekám na odlitky a několik soustružených jímek, ještě musím dokončit obtisky. Je toho ještě hodně, ale chtěl bych to v do léta stihnout....

ČSD, IV.epocha[kladivo]
E27
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 253
Registrován: 3-2011

Odesláno Pátek, 13. března 2015 - 13:38:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hellboy, a aké podniky to budú? Len pre zaujímavosť samozrejme
hellboy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 73
Registrován: 2-2012
Odesláno Pátek, 13. března 2015 - 13:56:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Úplně vzadu - Rahi - Urxovy závody; Ra 380 hl (chlor) - Spolek pro chem.a hutní výrobu v Ústí nad Labem; Uachs/Ra 340 hl (kyselina solná) rovněž Spolek a v popředí 2x Ra 400 hl (kyselina dusičná) - Severočeské chemické závody n.p.Lovosice.

ČSD, IV.epocha[kladivo]
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2533
Registrován: 7-2006

Odesláno Pátek, 13. března 2015 - 18:37:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

E27
Vagonka studenka - odkaz - zdroj.
Přesuvana a detail vozů, podle loga "Chem. záv. Juraja Dimitrova".

Kotlový vůz R 579375 AZA.

ŽOS Kladno - malovýroba osobních a nákladních vozů.[vypravci]
Pepefith
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 304
Registrován: 3-2011
Odesláno Pátek, 13. března 2015 - 21:09:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pár momentek z Hánulkové úzké