K-report
 

Archiv diskuse Historie železnic do 08. 11. 2014  

Diskuse K-report » Archiv 2014 » Železnice » Historie železnic » Archiv diskuse Historie železnic do 08. 11. 2014 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Autoavia
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.25
Odesláno Pátek, 31. října 2014 - 11:04:56    Odkaz na tento příspěvek  

o zachované?? [crazy] Dle informací mě dostupných krom vraku Dlm4 (Autoavia Z.Rejman a spol.) v Bratislavě je v Čechách pouze jedna Dlm4 v rozpracovanosti do provozního stavu a snad v Čechách existují dva nekompletní pojezdy z Dlm2. Jestli má MDC někde i torzo Dlm2 nevím.
Martin_kašpar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1091
Registrován: 9-2005
Odesláno Pátek, 31. října 2014 - 18:01:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Alf. Lokalizaci neznám, ale z fotek je jasně vidět, že v rozhledové poli před výstražníkem je právě oplocení zahrady. Technologický domek sice také není na ideálním místě, ale je pro provoz dráhy nezbytný. Domek využitelný k rekreačním účelům k provozu dráhy nezbytný není. Máme u nás případy, kdy technologické domky u přejezdu není kam pořádně umístit, protože drážní domek byl v minulosti prodán a dráha tak přišla o důležitý pozemek. Nehledě na neustále se zpřísňující pravidla na rozhledové poměry u přejezdů a to i vybavených PZS.
Kauza nádraží Ústí nad Orlicí udělala navíc pro dost drážních staveb "medvědí" službu.
Paca
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 148
Registrován: 8-2008
Odesláno Sobota, 01. listopadu 2014 - 11:03:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zajímavý inzerát o Slovensku a podkarpatoruská z r 1930
http://aukro.cz/show_item.php?item=4757318489
Alf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6201
Registrován: 9-2003

Odesláno Sobota, 01. listopadu 2014 - 13:19:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Než těch několik sloupků,je větší problém to křoví které jaksi nikdo neseká..opodál je přejezd uzavřený do "koryta" protihlukových stěn a ten je co se týká rozhledu daleko horší ať už z pohledu řidiče,nebo strojvedoucího..nic dohadovat se rozhodně nechci a rozumné argumenty SŽDC asi dokážu pochopit..navíc naše trať je už po rekonstrukci a zjevně to co nevadilo novým normám bylo ponecháno..Nic,ať žijí buldozery a vem to čert..

..pořádná mašina má kotel a komín..
U58
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.8.157
Odesláno Sobota, 01. listopadu 2014 - 14:24:27    Odkaz na tento příspěvek  

taky tohle byla ta "demográcije" , i když o tom se moc nepíše v dílech historiků

pár chlapů se potkalo, kecali o včerejším fotbalu a najednou se ozvala střelba a padli na zem...

Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.177.68.114
Odesláno Sobota, 01. listopadu 2014 - 16:02:30    Odkaz na tento příspěvek  

U58: Pokud je to vyhláška ze září 1938, tak si račte ověřit, že žádný Němec, i když chycený se zbraní v ruce nebyl za to (ani za nic jiného) popraven. Přestože tomu nic nebránilo. Zato českých četníků, finančáků a vojáků byl zabito dost. A často ze zálohy. Třeba v Habersbirku, Šatově, Schwaderbachu...
A ani za obsazování pohraničí v roce 1918 nikdo nestřílel do "chlapů, kteří kecali o včerejším fotbal". Oni ti "Deutschböhmen" byli jaksi ozbrojení a usilovali o odtržení části území. A tomu se brání každý stát na světě. A mrtví byli na obou stranách. Hodnotit něco pohledem/kritérii o sto let starším je poněkud nonsens.
A pokud chcete být důsledný, tak sem dejte i vyhlášky z 1.a 2. stanného práva za protektorátu... Jestli vám to vůbec něco říká. To jen tak někdo u piva prohlásil, že ti kluci (parašutisté) jsou pašáci a už ho vezli do Kobylis, Spáleného lesa, na Zámeček v Pardubicích...
Jestli máte potřebu pořád plivat na Čechy, tak doporučuji Sudetoněmecké dny, každoročně v červnu.
hank
Neregistrovaný host
Odeslán z: 91.228.45.252
Odesláno Sobota, 01. listopadu 2014 - 18:18:37    Odkaz na tento příspěvek  

SŽ: Nejvíc jich zřejmě padlo na českém severu - v obou výběžcích, frýdlantském i šluknovském... Ale dost drzí byli Němci i na Jesenicku. Ale to by měl U 58 vědět, soudě podle nicku, který si zvolil.

U 58: Takhle se dá rozvrátit jakákoli internetová diskuse...

Ostatní: Nekrmte trolly. I když se schovávají za nicky jako U 58. [satan]

A ještě: Jsem Čech (napůl rodu moravského, jak praví klasik...). Mezi předky mám i sudetské Němce, někteří ještě žijí na Moravě i v Bavorsku, to jen preventivní informace pro případ, že by mi chtěl někdo nasazovat oslí hlavu.

A nakonec: Tenhle dušičkový víkend není zrovna vhodný pro takhle agresivní diskuse, většina těch předčasně mrtvých na obou stranách chtěla normálně žít a semlely je zájmy mocných, kteří by se za jiných okolností - kdyby vládl rozum a ne to z historie známé svinstvo - k moci nedostali, případně by rovnou skončili v kriminále nebo na šibenici. Tak jim věnujme vzpomínku všem, nehledě na to, na které (ne)správné straně měli to štěstí/tu smůlu, že se narodili, a nechme toho blbnutí aspoň teď.
U58
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.8.157
Odesláno Sobota, 01. listopadu 2014 - 18:21:37    Odkaz na tento příspěvek  

SŽ - a co kdybyste to vašnosti ráčil pochopit trochu jinak ?

Že právě železničáři od jízdy mají nástupy do služby v nejrůznějších časech, takže právě jich se podobné vyhlášky asi týkaly nejvíce.
Když půjde v 1:30 do služby sám, může ho nějaký nekalý živel přepadnout. A když půjdou spolu dva, nebo 3, už to je to zakázané shromažďování. Jak byste vy chytrej, tuhle situaci v tehdejší době řešil ???
To samé platí pro cestu domů ze služby.
Bramac
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 88
Registrován: 12-2013
Odesláno Sobota, 01. listopadu 2014 - 21:47:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

U58: cesta do prace a z prace domu i ve vice lidech neni nekale srocovani... to nefungovalo tak, ze by prislusnik strilel bez vyzvani na skupinku vice jak dvou osob... muzete si jit klidne lehnout...

Ani nevim proc jsem si vzpomnel na "komu neni z hury dano v apatice nekoupi"...


ZAKAZ KRMENI TROLLU V OBVODU TETO DISKUZNI SKUPINY
Zdepa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1756
Registrován: 7-2005
Odesláno Sobota, 01. listopadu 2014 - 23:00:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdepa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1757
Registrován: 7-2005
Odesláno Sobota, 01. listopadu 2014 - 23:04:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

k odlehčení...

U58
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.8.157
Odesláno Sobota, 01. listopadu 2014 - 23:21:50    Odkaz na tento příspěvek  

Bramac - kolik ti je let ?
ještě věříš pohádkám ?

přečti si něco zde (Poslanecká sněmovna N. S. R. Č. 1920):
http://www.psp.cz/eknih/1920ns/ps/tisky/t0080_00.htm
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2296
Registrován: 7-2006

Odesláno Neděle, 02. listopadu 2014 - 10:19:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Odsun Němců po 2. světové válce

(doposud málokdo z nás ví)

Díky za zprávu. Hned jsem si vyhledal Postupimskou konferenci ze srpna 1945. Jak to tam jak se píše. To vymyslela skutečně Anglie (odsun)

** Chamberlein, který přesvědčil vlády USA a SSSR. A ty to akceptovaly. Jako výhodné řešení. Píše se tam i o náhradách škod. Zajímavý protokol. Podívej se na něj.

** Přeposílám všem tento náramně důležitý email, ze kterého je vidět, jak neznalost důležitých faktů z dějin svého národa z nás dělá opravdu možná úmyslně neinformované a tedy hloupé a poddajné občany. Myslím, že by Vás to mohlo zajímat. Nevím, proto, proč se tak důležitá fakta musí šířit jen po internetu! Mělo se to pokaždé povinně objevit v tisku hned po všech těch kecech a omluvách našich vrcholových politiků Němcům, aby už navždy zavřeli zobák zejména revanšisti a aby bylo o odsunu sudetských Němců všem Čechům, ale i Sudeťákům už konečně vše naprosto jasné a nezvratné!

** Základní myšlenku k nucenému odsunu tzv. sudetských Němců totiž nevymyslel prezident Beneš**, **ale vznesl a také prosadil, Neville Chamberlain za tehdejší Anglii.

** Právě Chamberlain totiž navrhl, aby po válce byly odsunuty do Německa všechny německé menšiny z tehdejšího Československa a Polska, aby se tento etnický problém vyřešil už jednou pro vždy, tak jak se to předtím stalo mezi Řeckem a Tureckem. Anglická konzervativní strana tuto jeho myšlenku přijala a také ji pomohla plně prosadit u spojenců.

** Britská vláda totiž přesvědčila vládu USA i SSSR o výhodách tohoto řešení a výsledkem byl pro všechny závazný Protokol Postupimské Konference z 2. srpna1945.

** Nucený odsun byl proveden právě na jeho základě. Tehdejší náš prezident Beneš by nebyl vůbec nic docílil, kdyby zde nebyla primární vůle hostitelské britské vlády. Návrh odsunu Němců byl výlučně z její vlastní iniciativy. Jinými slovy, bez britské vlády by se prezident Beneš v tomto směru namáhal asi zcela marně. Je totiž zcela samozřejmé, že Československo nemohlo Němce jen tak z vlastní vůle vyhostit, poněvadž je museli přijmout tehdejší spojenci, kteří jako vítězné mocnosti tehdy okupačně vládli jak v Německu, tak v Rakousku.

** Samotný odsun logisticky připravila právě jejich Mezispojenecká Komise v Německu.

** Němci byli postupně a plánovitě odsunuti do americké a ruské zóny, podle přesného a závazného plánu převážně během roku 1946. Československo odsun vůbec nenavrhlo a tedy ani nezpůsobilo. Nemá tedy za něj logicky ani žádnou právní a hmotnou odpovědnost.

** Odsun se konal pod přísným dohledem Mezispojenecké Komise a Československu se tehdy dostalo dokonce veřejného uznání za jeho humánní a kompletní provedení.

** Jakékoliv nároky ohledně odsunu by tedy německá vláda a skutečně poškození Němci měli předložit a uplatňovat tehdejším vítězným mocnostem = USA, Velké Británii a Rusku. Vládní kruhy v Německu a Sudeťáci ovšem nejsou naivní a tak periodicky vznáší své domnělé nároky vždy jen na Českou republiku. Ovšem vždy pouze prohlášeními německých politiků, nikoli normální úřední a soudní cestou. Předpokládají zřejmě, že Češi si z neinformovanosti nechají snadněji cokoliv namluvit a budou tak zbrkle jednat dokonce proti vlastním zájmům.

** O to se asi z naprosté neinformovanosti pokusil jak Havel, tak Nečas i Schwarzenberg.

** Co když ale to nebylo z neinformovanosti ale úplně z jiných postranních zájmů?

** Německo a Němci totiž právě na základě oné dohody vítězných mocností nemají už možnost vznášet žádné hmotné, ani finanční nároky plynoucí z nuceného vysídlení, poněvadž Německo je doposud stále vázáno smlouvou mezi ním a spojenci z 26.května 1952, doplněnou a později ještě ratifikovanou v Paříži 23. října 1954_ (Convention on the Settlement of Matters Arising out of the War and Occupation, signed at Bonn on 26, May 1952, as amended by Schedule IV to the Protocol; on the Termination of The Occupation Regime in the Federal Republic of Germany, signed in Paris on 23. October 1954) 332UNTS 219.

** Podle kapitoly 6, článku 3, této smlouvy Německo nemůže už nikdy uplatnit námitky proti spojeneckým státům ani jednotlivcům vzhledem k trvalému zabavení německého majetku, který převzali spojenci či jednotlivci jako reparace, nebo jako přímý následek jimi vyvolané války.

** Podle kapitoly 8, článku 1 této dohody němečtí příslušníci nemůžou už nikdy uplatňovat žádné hmotné ani finanční nároky proti spojencům a jejich občanům a takové nároky nemohou být už nikdy projednávány ani německými soudy.

** Podle článku 3 téže kapitoly, Německo, nebo jeho příslušníci nemůžou už nikdy uplatňovat žádné nároky proti spojencům a jejich příslušníkům, které vznikly z jakýchkoliv jejich činů nebo opomenutím mezi koncem války od 5. května 1945 až do nabytí ratifikační platnosti této smlouvy 5. května 1955! Jak je tedy jasně patrno z uvedené smlouvy, veškerý majetek německé vlády a jednotlivých Němců na území Československa přešel do plného vlastnictví Československa a jeho občanů jako povinná splátka na reparace za všechny válečné škody způsobené právě Němci.

** Skutečné válečné škody způsobené Československu Německem přitom vysoko přesahují zmíněný zabavený německý majetek. Německo navíc dodnes nezaplatilo Československu jakoukoliv náhradu za tyto škody navíc a je tedy dodnes obrovským dlužníkem České i Slovenské republiky, nikoliv naopak. Prof. Dr. George E. Glos J.S.D. (Yale)

Co právě o tom všem svým občanům už tehdy nedlouho po válce jasně kladl na srdce právě prezident E. Beneš:

** Vážení spoluobčané, v nedávné době jsem podepsal historicky významné dokumenty pro naši Československou republiku, to jest, dekrety prezidenta Československé republiky. Tyto dokumenty nám dávají naději, že se již nikdy nebudou opakovat tragické události let 1938 a 1939.

** Vědom si neblahých zkušeností národa, zejména z této druhé světové války, zanechávám Vám odkaz, ve kterém Vás varuji před všemi možnými dalšími požadavky za znovuosídlení našeho pohraničí sudetskými Němci, kteří byli po právu na základě nejen mých dekretů z naší republiky odsunuti. Může se stát, že mé dekrety vydané právě z rozhodnutí vítězných mocností druhé světové války, budou odstupem času revanšisty prohlašovány za neplatné.

** Může se stát, že se najdou "čeští vlastenci", kteří se budou sudetským Němcům za jejich odsun omlouvat a že budou nakloněni otázce jejich návratu.

** Nenechte se oklamat a jejich návratu nedopusťte. Hitlerové odchází, avšak snaha o znovu ovládnutí Evropy Německem stále zůstává.

** Mohou se najít i vlastizrádci, kteří budou opět usilovat i o odtržení Slovenska od České republiky.

** Bylo by to pošlapání odkazu našeho prvního prezidenta Československé republiky T. G. Masaryka a spoluzakladatele M. R. Štefánika. Vedlo by to k zániku obou našich národů.

** Nezapomeňte, že mé dekrety se týkaly i potrestání vlastizrádců, že mají trvalou platnost a potrestejte všechny případné vlastizrádce ať je to kdokoliv a v kterékoliv době.

** Váš dr. Edvard BENEŠ, Praha, květen 1947

ŽOS Kladno - malovýroba osobních a nákladních vozů.[vypravci]
U58
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.8.157
Odesláno Neděle, 02. listopadu 2014 - 11:42:32    Odkaz na tento příspěvek  

Tempotaxi - hezkej je ten čtvrtej odstavec odspoda, kdy dojde k jejich ohodnocení ?
Modřaňák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 905
Registrován: 1-2009
Odesláno Neděle, 02. listopadu 2014 - 13:21:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

U58:
Dne 1.11.2014 jste uveřejnil bez jakékoliv podrobnosti (datace) plakát vyhlašující stanné právo. To zde svedlo některé kolegy k mylnému zasazení vyhlášky kolem roku 1938.
Vy jste dle mého názoru, ale myslel červen 1919. V této době se bolševici na východním a jižním Slovensku za přispění maďarské Rudé armády pokusili rozvrátit Československou republiku a vytvořili Slovenskou republiku RAD. Vláda a president k jejich potlačení vyslala československou armádu. Mimochodem, můj děda se do čs. armády přihlásil jako dobrovolník, aby chránil novou demokratickou republiku. Že se při bojích konaly masakry vím lépe než Vy a to z vyprávění dědy. Dle mého bylo vše v pořádku. Republiku si rozvracet nedáme, řekl sice Gottwald, ale Masaryk s vládou toto vyplnili o 31 let dříve.
Vsadím se, že interpelující poslanci byli socdemáci z levicové frakce.
Závěrem, o co Vám vlastně jde ?
hank
Neregistrovaný host
Odeslán z: 91.228.45.252
Odesláno Neděle, 02. listopadu 2014 - 14:41:46    Odkaz na tento příspěvek  

Modřaňák 905: A v tom právě spočívá podstata trollování - bez citace a bez souvislosti sem naházet nesouvisející věci a pak zlomyslně čekat, kdo a jak vyprskne. Souvislosti nebo rozpory - když existují - se sice dají dohledat, ale kdo na to má čas a náladu...

Ta první vyhláška, kterou sem U58 vyvěsil, je podepsána zemským presidentem země Moravskoslezské, což je úřad, který formálně existoval pouze v letech 1928 - 1941, takže se nemůže vztahovat k událostem roku 1919 na Slovensku a Podkarpatské Rusi, kterých se týká citovaná poslanecká interpelace. I když v roce 1919 bylo vyhlášeno stanné právo i na Moravě (např. v okrese Třebíč) právě z podobných důvodů jako na Slovensku, ale to ještě nebyla funkce moravskoslezského zemského presidenta ustavena.

Jen pro úplnost - stanné právo v celé ČSR bylo zrušeno až v červnu 1920. Tzn., že na některých částech území Slovenska a Podkarpatské Rusi trvalo více než rok, od června 1919. Ale třeba v Jeseníku a Krnově bylo znovu vyhlášeno v srpnu 1920 a ještě v roce 1921 se tam z Německa prokazatelně pašovaly zbraně... To už ovšem nemělo nic společnému s oběma - tj. slovenskou i maďarskou - republikami rad ustavenými a posléze vojensky potlačenými v r. 1919.

Ano, poslanci podepsaní pod interpelací z června 1920 byli skutečně socdem, většina z nich přešla v roce 1921 do KSČ.

Naposledy u nás bylo stanné právo vyhlášeno na několik hodin v srpnu 1968 po "vstupu vojsk". V roce 1990 byl tento institut z našeho právního řádu vypuštěn a dodnes nebyl - díky bohu nebo bohužel? to ať si každý porovná v hlavě sám - ničím nahrazen.

A říkám to pořád: Nekrmte trolly. [satan]
U58
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.8.157
Odesláno Neděle, 02. listopadu 2014 - 18:05:59    Odkaz na tento příspěvek  

hank - jestli hledáš Trolla, koukni do zrcadla, tam jednoho najdeš.

Modřaňák - vysvětlení viz 1.11. v 18:21;
mne vůbec nezajímá doba, ze které ta vyhláška je, jejím účelem bylo to upozornit na to, že ajznboňáci to vůbec neměli lehké, že jim často šlo o život nejen ve službě, ale i cestou do ní. Proto měli některé ty výhody, co jim je jiní až dodnes závidí. V té vyhlášce mělo být uvedeno, kterých profesí či osob se netýká.

A koukám jak to tady zvedlo vlnu nacionalismu podobnou té, co jsme nedávno viděli při šaškárně zvané volba panovníka. Když selžou všechny argumenty, poslední zbraní je nacionalismus, ten zabere vždycky. Lidi by se měli hodnotit podle toho jak se chovají dnes i v minulosti a ne podle řeči kterou mluví.
A když už tady jsou odborníci na historii - kdo nechal povraždit Slavníkovce a proč ?
hank
Neregistrovaný host
Odeslán z: 91.228.45.252
Odesláno Neděle, 02. listopadu 2014 - 18:19:03    Odkaz na tento příspěvek  

U58: To nic nemění na věci, že by bylo seriózní uvést dobu a souvislost, ve které ten který historický dokument vznikl. Ty ses ani neobtěžoval citovat pramen. Takhle to není nic než demagogie.

Možná to neděláš schválně, ale tvoje postupy jakoby vypadly z učebnic mediální teore a praxe. Bohužel ty standardní postupy demagogů a manipulátorů zná málo lidí. Pak se divíme, kým a jak snadno se většina nechá oblbnout.
kapa
Neregistrovaný host
Odeslán z: 46.150.193.174
Odesláno Neděle, 02. listopadu 2014 - 18:27:55    Odkaz na tento příspěvek  

U 58 - je jasné, že ty nie si Troll. Ten má aspoň trochu inteligencie. Keby si si zistil, ako sa vykonáva stanné právo od čias Ríma až po dnes, namiesto vypisovania bludov o futbale a pod., dávania podkladov bez vysvetlenia, vedel by si, že ľudia vykonávajúci svoje povolanie ktoré vyžadovalo pohyb v čase to zakazujúcom mali priepustky. Či už lekári, zdrav. personál, pracovníci zmenových prevádzok t.j. aj eizlbon. Takže pokiaľ neboli v niečom namočení, tak išli domov po prehliadke papierov. Tvoje hlúposti o parte, čo sa pozabudla na futbale sú nezmysli.

Čo sa týka tvojich výlevov o nacionalizme, sú rovnako "inteligentné" ako ty. Takže 0 bodov. Viac demänta kŕmiť nebudem.
Modřaňák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 906
Registrován: 1-2009
Odesláno Neděle, 02. listopadu 2014 - 18:34:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

U58:
V dnešní době se již nemusíš stydět docházet na psychiatrii. Zjednodušeně řečeno, plácáš jenom kraviny Vršovče !
Zdepa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1758
Registrován: 7-2005
Odesláno Neděle, 02. listopadu 2014 - 22:52:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

odsun - ano záležitost odsunu nelze spojovat s Benešovými dekrety, ale s Postupimskou dohodou a jejím závěrečným protokolem z 2.8.1945, článek XIII.
Ale to už jsme zase v politice.
Ohledně technické stránky odsunu bylo evidentně popsáno mnoho úředního papíru s razítkem důvěrné či tajné. Škoda, že výnos MD z 12.12.1947 (příloha) se nepodařilo dodržet a když se asi po 20 letech materiál odtajnil více méně obratem putoval do starého papíru. Zůstalo jen pár papírů či šmíráků pozapomenutých po různých koutech..

Simba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1821
Registrován: 7-2008

Odesláno Pondělí, 03. listopadu 2014 - 00:36:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

U58:v té Libici jsem paradoxně letos byl. Kdo a proč nechal vyvraždit Slavníkovce je jasné (komu není, ať si to vygůglí) - co mají ale společného tyto dějinné události s historií železnice je mi ale záhadou ...

4.ŽELEZNIČNÍ KORIDOR I NA FB! - www.4koridor.cz
Nápis z kavárny vypovídá o době jasně:
"Ne, wifi u nás opravdu nehledejte. Povídejte si."
danik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 56
Registrován: 8-2012
Odesláno Pondělí, 03. listopadu 2014 - 08:32:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Autoavia: a ten jeden rozpracovanej Dlm-4 je možno někde spatřit? Nevěděl byste náhodou majitele nebo spolek? Klidně na e-mail. Díky.
Autoavia
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.25
Odesláno Pondělí, 03. listopadu 2014 - 13:36:14    Odkaz na tento příspěvek  

ad danik: viz mail
U58
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.8.157
Odesláno Pondělí, 03. listopadu 2014 - 16:02:06    Odkaz na tento příspěvek  

Simba - protože tady někteří autoři jsou ohromní odborníci na historii. Všechno je jim jasné, všude byli, všechno znají.
Tu vyhlášku o stanném právu jsem sem dal jako ukázku toho, jaké problémy měli někdy ajznboňáci při své cestě do služby, a hned se to tu začalo hemžit sudetama, hajdrichiádou, i ruskou okupací 1968. Od každýho trochu, i když souvislost žádná.
Jak málo stačí k píchnutí do vosího hnízda.
A jaké bláboly pak někteří napíšou.
Bramac
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 89
Registrován: 12-2013
Odesláno Pondělí, 03. listopadu 2014 - 16:50:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Aha, už je nám to jasné - pověsil jste to jako dokument problematiky docházení železničářů do zaměstnání... proč jste to tedy ve svém příspěvku neuvedl - místo toho jste vyhlášku doprovodil těmito větami: "taky tohle byla ta "demográcije" , i když o tom se moc nepíše v dílech historiků" - "pár chlapů se potkalo, kecali o včerejším fotbalu a najednou se ozvala střelba a padli na zem..." - nějak tam postrádám ty železničáře na cestě do práce... a pak se divíte, že jsme dezorientovaní a reagujeme na to po svém...
U58
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.8.157
Odesláno Pondělí, 03. listopadu 2014 - 17:26:41    Odkaz na tento příspěvek  

Bramac - a jak asi ten voják na hlídce pozná, že se k němu blíží ajznboňáci a ne lumpové ? Třeba právě ti, co včera zastřelili/zapíchli jeho kamaráda ? Předpokládám, že nebude čekat, až dojdou až k němu a začne konat raději dříve. A to je právě to riziko, pro ty ajznboňáky, že ten na hlídce je vystresovaný, a skutečnost je pak jiná, než je namalováno v nějakých instrukcích. Já bych tam být nechtěl.
Z té ukázky ze Slovenska je pouze vidět, že podobné situace nemusely mít se sudetama vůbec žádnou souvislost.

A nemuselo se vždycky střílet, tady ho "jen zavřeli" až zčernal (špínou?)
http://www.psp.cz/eknih/1918ns/ps/tisky/T2056_00.htm
( a třetí z těch poslanců je budoucí ministr železnic, že by taky komunista ?, jak psali zdejší znalci)
U58
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.8.157
Odesláno Pondělí, 03. listopadu 2014 - 17:48:24    Odkaz na tento příspěvek  

ad Modřaňák - můj děda se do čs. armády přihlásil jako dobrovolník (na Slovensku)

no tak to tam byl spolu s Klementem Gottwaldem (viz Nevyhlášená válka), copa se tam od Klémy naučil ? Nepřeběhli pak spolu při ústupu k bolševikům ?
Tehdy ještě Kléma střílel bolševiky, a později se k nim dal, úplně stejně, jak major Terazky.
Cogwheel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2829
Registrován: 1-2012

Odesláno Pondělí, 03. listopadu 2014 - 17:50:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zajímavé pojednání (i z železničně-historického hlediska) je také zde: http://www.forumhistoriae.sk/documents/10180/70153/hetenyi.pdf
gilles.82
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.190.35.138
Odesláno Středa, 05. listopadu 2014 - 18:06:23    Odkaz na tento příspěvek  

Ahoj,

Neměl by náhodou někdo k dispozici plán stanice Žleby , dejme tomu z období 1920-1930? V době kdy ještě pracoval cukrovar.
Mám k dispozici pouze náčrt z roku 1989 a ten je jiný.

Díky moc za pomoc
Honza

gilles.82@seznam.cz
McBain
Administrátor

Číslo příspěvku: 23499
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 05. listopadu 2014 - 23:02:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tempotaxi - ** Chamberlein, který přesvědčil vlády USA a SSSR. A ty to akceptovaly. Jako výhodné řešení. Píše se tam i o náhradách škod. Zajímavý protokol. Podívej se na něj.

** Přeposílám všem tento náramně důležitý email, ze kterého je vidět, jak neznalost důležitých faktů z dějin svého národa z nás dělá opravdu možná úmyslně neinformované a tedy hloupé a poddajné občany. Myslím, že by Vás to mohlo zajímat. Nevím, proto, proč se tak důležitá fakta musí šířit jen po internetu! Mělo se to pokaždé povinně objevit v tisku hned po všech těch kecech a omluvách našich vrcholových politiků Němcům, aby už navždy zavřeli zobák zejména revanšisti a aby bylo o odsunu sudetských Němců všem Čechům, ale i Sudeťákům už konečně vše naprosto jasné a nezvratné!

** Základní myšlenku k nucenému odsunu tzv. sudetských Němců totiž nevymyslel prezident Beneš**, **ale vznesl a také prosadil, Neville Chamberlain za tehdejší Anglii.

** Právě Chamberlain totiž navrhl, aby po válce byly odsunuty do Německa všechny německé menšiny z tehdejšího Československa a Polska, aby se tento etnický problém vyřešil už jednou pro vždy, tak jak se to předtím stalo mezi Řeckem a Tureckem. Anglická konzervativní strana tuto jeho myšlenku přijala a také ji pomohla plně prosadit u spojenců.


Chamberlain???

[crazy]

Výpravní budova 16/H
Šedesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Nejlepší TV reklama všech dob
Zmar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 898
Registrován: 5-2009
Odesláno Čtvrtek, 06. listopadu 2014 - 09:45:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

S poválečným odsunem souvisí i jedna temná kapitola naší železniční historie. Jde o Hanuše Ringhoffera, který za války vedl Ringhofferovy závody. Jeho příběh až příliš připomíná naše soudruhy, kteří po listopadu pochopili, že je vhodné změnit partaj a přizpůsobit se novému větru. Vše samozřejmě vždy dělali jen proto, 'aby mohli vykonávat svoji práci a nikomu tím neublížili'. Kdyby ti všichni dopadli jako Hanuš Ringhoffer, tak by silně prořídly řady nejen našich politiků, vlivných úředníků, soudců atd. ale možná i zde diskutujících.

Ringhofferové se o své zaměstnance odedávna slušně starali, pracovníci měli nadstandardní výdělky a sociální zajištění, které ve své době nebylo obvyklé. Hanuš Ringhoffer se v meziválečné době se hlásil k českému národu a ještě v roce 1938 se přihlásil k manifestu české šlechty. Ale po okupaci pochopil, že když chce pro svůj podnik zajistit práci, udělá dobře, když se i se svojí rodinou pro změnu přihlásí k národnosti německé. Tak učinil a s horlivostí ještě vstoupili i do NSDAP. Jenomže tam zanedlouho přišli na jeho předchozí vlastenecké české postoje a z partaje ho vyloučili. Nezávisle na tom měl k Čechům i za války pozitivní přístup, v době zavřených českých škol umožnil českým studentům získat vzdělání při zaměstnání ve svých závodech. Našel jsem i zmínku, že nějak pomohl českému odboji.

Po válce byla jeho rodina odsunuta. Vzhledem k tomu, že se sami dobrovolně přihlásili k německé národnosti, není o čem diskutovat. Jenomže Hanuše Ringhoffera tak jednoduchý osud nečekal. Revoluční gardy jej po převratu zatkly a fyzicky týraly. Pamětník vyprávěl, že Hanušovi byl například vyměřen čtvereční metr podlahy a bitím byl donucen podlahu vylízat. Klémovým amatérům to však nestačilo a předali jej do 'péče' soudruhům z NKVD. Ti se mu věnovali skutečně profesionálně, takže v roce 1946 v táboře NKVD na území ruské okupační zóny v Německu jej utýrali k smrti.

Vyvstává otázka, proč Hanuše jednoduše neodsunuli spolu s rodinou ? Proč mu revolucionáři věnovali tolik osobní nenávisti ? Že by jim při konfiskaci majetku překáželo, že ač Němec, přesto za války pomáhal Čechům ?

Hloupý, kdo nebyl na Fuji.
Ještě hloupější, kdo tam byl dvakrát.
Japonské přísloví
Zdepa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1759
Registrován: 7-2005
Odesláno Čtvrtek, 06. listopadu 2014 - 12:46:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad gilles.82 - doma mám jen kopii plánu vlečky cukrovaru + stanice z vlečkové smlouvy sepsané v r.1921.
V případě hlubšího zájmu můžu dát odkaz na dokumenty v Narodním archivu (výtažná kolej ve stanici 1903, výměna točny v cukrovaru a úpravy okolí 1910) nebo do Libně (kolejové úpravy ve stanici 1932) A učitě by se našly další věci. Ještě jsem nekoukal do svých složek k ÖLEGu.
U58
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.8.157
Odesláno Čtvrtek, 06. listopadu 2014 - 12:47:39    Odkaz na tento příspěvek  

McBain 23499 - proč nad tím kroutíš hlavou ?

Právě tohle názorně dokazuje, jaké má většina lidí znalosti historie.
A přesto "všemu rozumí" a do všeho musí kecat.
Já už se nedivím vůbec ničemu.

A bohužel, s tou železniční historií to je zcela stejné.
hank
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.182.180.12
Odesláno Čtvrtek, 06. listopadu 2014 - 14:27:54    Odkaz na tento příspěvek  

Zdepa 1759: Také bych se přimlouval se za zveřejnění čehokoli k ÖLEGu. I když k třemošnické už bylo leccos publikováno... Ale co třeba Vysoké Veselí?

Předem děkuji.
Zdepa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1761
Registrován: 7-2005
Odesláno Čtvrtek, 06. listopadu 2014 - 16:41:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo, Smidary-Vysoké Veselí by bylo zajímavé téma. Materiálu by bylo na jednu stranu dost, ale nechci jiným badatelům lézt "do zelí". Takže doufejme, že najdou po xx letech čas (a peníze) a plánovanou brožurku vydají.
Na obráku schéma cukrovaru Vysoké Veselí s vlečkou a tamní drobnou úzkou, která křížila lokálku
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2301
Registrován: 7-2006

Odesláno Čtvrtek, 06. listopadu 2014 - 18:46:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

McBain
Vážený kolego. Váš dotaz jsem předal dál. Mám, několik přátel, kteří hledají po internetu něco zajímavého o československé a pak české politice. Kdo co napsal v odborných časopisech, co je dostupné v e-knihovnách, e-archívech a co se přednáší na vysokých školách a je dostupné ve skriptech. Většinou potřebné informace se najdou na zahraničních webech.
Nemám zatím žádný důvod jim nevěřit. Pod článkem je uveden autor Prof. Dr. George E. Glos J.S.D. (Yale).
Článek nesouvisí se železnicí, ale každé politické rozhodnutí v té době mělo vliv na železnici. Historie se prosím má chápat jako celek té doby a nevytrhávat jen to co se hodí v dnešní době.

ŽOS Kladno - malovýroba osobních a nákladních vozů.[vypravci]
Alf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6206
Registrován: 9-2003

Odesláno Čtvrtek, 06. listopadu 2014 - 18:59:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Osud jednoho nádraží..květen 2014. pramen:noviny Obzor

..pořádná mašina má kotel a komín..
U58
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.8.157
Odesláno Čtvrtek, 06. listopadu 2014 - 19:12:31    Odkaz na tento příspěvek  

Tempotaxi - není nad spolehlivé informace od kamarádů :
takže Neville Ch. zemřel 1940 a o 5 let později jeho duch řídil Postupimskou konferenci ! Bravo !
To už se nedivím, že to tak dopadlo, že tak rozporcovali Evropu.
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2302
Registrován: 7-2006

Odesláno Čtvrtek, 06. listopadu 2014 - 19:30:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

U58
A nebo je to také důkaz toho, jaký má zvuk Česko v zahraničí a co se dá sehnat na zahraničních webech o nás. Každý má právo hlásat do světa blábol i pravdu. Když se lež stále opakuje, stává se pravdou. Historie se vždy politicky překrucuje včera, dnes i zítra.

Ještě dnes pošlu kamarády do ……[zadnice]

ŽOS Kladno - malovýroba osobních a nákladních vozů.[vypravci]
McBain
Administrátor

Číslo příspěvku: 23502
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 06. listopadu 2014 - 20:38:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A nebo je to také důkaz toho, jaký má zvuk Česko v zahraničí a co se dá sehnat na zahraničních webech o nás.

Sorry, ale nevědět, že za války byl GB ministerským předsedou Winston Churchill... Nesvádějte to na americké profesory nebo nějaký pofidérní "zvuk Česka v zahraničí".

Výpravní budova 16/H
Šedesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Nejlepší TV reklama všech dob
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2303
Registrován: 7-2006

Odesláno Čtvrtek, 06. listopadu 2014 - 20:46:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

McBain + U58

Na čtyři body jsem dostal tuto odpověď.
Po obsazení celého Československa pronesl Chamberlin ve svém rodišti Birminghamu projev, kde ostře napadl nacistickou vládu za svévolné porušení Mnichovské dohody. Přitom podepsal Mnichovskou dohodu 30 září 1938 (smlouva ale obsahuje jen připojení českého pohraničí k území Německa). Veřejně garantoval polskou suverenitu a varoval Hitlera před agresí. Když v září napadlo Německo Polsko, tak Británie vyhlásila Německu válku.
Právě Chamberlin pronesl první myšlenku o odsunu Němců.
Po setkání v Teheránu, Jaltě následuje další setkání v Postupimi kde britský ministerský předseda Winston Churchill a spolu s ním i kandidát opoziční Labour Party Clement Attlee hájí své britské zájmy (odsun Němců).

Další zdroj Wikipedie:
Úporné snahy československé exilové vlády o „oduznání“ Mnichovské dohody úzce souvisela s vytvořením konstrukce, že ČSR je v podstatě ve válečném stavu s Německem již od září 1938, tedy celý rok před vlastním vypuknutím druhé světové války útokem na Polsko. Úplné zrušení dohody nebylo ve Velké Británii možné z důvodu neexistence retroaktivity v angloamerickém právu. Mnichovská dohoda je tedy ve VB stále ve stavu „platnosti“, ale je zneplatněna postojem vlády. Její „zneplatnění“ se opírá především o stanovisko ve výroku (viz precedens) premiéra W. Churchilla ze dne 30. září 1940, kdy v rozhlase vyjádřil svůj úsudek: „Mnichovská dohoda je mrtvá, neboť byla zničena muži bez skrupulí, kteří kontrolují osud Německa“ 11. listopadu 1940 dokonce britské ministerstvo zahraničí potvrdilo, že sice není vázáno smlouvou z Mnichova, ale co se týká čsl. hranic, nechce hledat jiné řešení než to, které bylo na mnichovské konferenci nalezeno, k porušení této dohody a k jejímu zneplatnění došlo samovolně Německem dnem zničení či okupací okleštěné ČSR tedy 15. března 1939, ale výsledek dohody akceptuje. V podstatě Vel. Británie změnila svůj postoj k dohodě až na pozadí událostí a atentátu na říšského protektora.

Dále zdroj 1.prapor-sos.wz.cz.
Mnichovská dohoda byla podle něj platně uzavřena, její závaznost však zanikla 15. března 1939 v důsledku jejího zničení Hitlerem. (premiéra W. Churchilla).

Do poloviny roku 1942 probíhala víceméně bezvýsledná jednání o britském stanovisku. Britové považovali za nutné zejména vyjasnit vztah československé exilové vlády k postavení německé menšiny a spojovali otázku jejího oduznání s otázkou poválečného osudu německé menšiny respektive transferu a konfederativního uspořádání střední Evropy.

ŽOS Kladno - malovýroba osobních a nákladních vozů.[vypravci]
hank
Neregistrovaný host
Odeslán z: 91.228.45.252
Odesláno Čtvrtek, 06. listopadu 2014 - 21:27:55    Odkaz na tento příspěvek  

Tempotaxi 2302: Bingo. Viz posuzování jiných historických okolností, např. versailleské dohody a vzniku 1. ČSR, z pohledu Američanky Mary Heimannové, jejíž kontroverzní kniha Czechoslovakia: The State that Failed je biblí všech anglickojazyčných novinářů a publicistů píšících k tématu a zároveň neschopných nebo líných čerpat z primárních, tj. českých a československých, pramenů.

Zřejmě má pravdu Jan Čulík, když vede svůj donkichotský boj za vytváření pozitivního obrazu ČR mezi intelektuály podobně velkých nebo spíš malých evropských zemí a za hledání společných zájmů takových zemí, které by se mohly stát protiváhou prasácké politiky velmocí a nadnárodních korporací. Ale třeba si ani pozitivní obraz v cizině nezasloužíme. A třeba jsme jako občané taková sebranka ignorantů a idiotů, že neumíme ani připustit něco jako existenci národních zájmů, natož za ně bojovat, a tím teď myslím skutečné zájmy a ne to, co nám jako národní zájmy podsouvají exponenti nadnárodních korporací a bank.

Ale už jsem zase těžce OT.
Zmar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 900
Registrován: 5-2009
Odesláno Sobota, 08. listopadu 2014 - 10:47:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zřejmě má pravdu Jan Čulík, když vede svůj donkichotský boj za vytváření pozitivního obrazu ČR

Při podobných slovech si vždy vzpomenu na jednoho středověkého pána z naší české historie, pro kterého byla poznaná pravda tak důležitá, že se pro ni nechal dokonce až upálit. Vždy si představím, jak za ním příjde nějaký moderní relativista a vysvětluje mu, že on má sice svoji pravdu ale také jeho odpůrci mají svoji pravdu a tu by on měl respektovat. Podobně absurdní představa je, že by za ním přišel soudruh Čulík a tvrdil by mu, že pravda není podstatná a měl by dávat přednost vytváření pozitivního obrazu. Není těžké si představit, kam by soudruha Čulíka i s jeho pozitivním obrazem poslal.

Myslím, že tohle vůbec není off topic protože všeobecná historie je úzce svázaná s železniční historií a i železniční historik musí odolávat pokušení uměle vytvářet pozitivní obraz na úkor hledání skutečné a leckdy nepohodlné pravdy.

Hloupý, kdo nebyl na Fuji.
Ještě hloupější, kdo tam byl dvakrát.
Japonské přísloví
hank
Neregistrovaný host
Odeslán z: 91.228.45.252
Odesláno Sobota, 08. listopadu 2014 - 11:40:44    Odkaz na tento příspěvek  

Zmar 900: Jádro mého sdělení je v tom, že politika není a nikdy nebyla hřištěm, kde se hraje podle pravidel vzešlých z morálních kýčů. Politika nikdy nebyla a nebude nic než střet zájmů. Mít pravdu je možná hezké, ale v té hře zájmů to většinou není k ničemu. Malí hráči v politice neuhrají nic bez podobně malých spoluhráčů, jinak je ti velcí spolehlivě smetou. Dřív - do r. 1989 - jsme možná mohli dát do hry svůj průmysl, armádu a jiné "tvrdé" hodnoty. Z těch za 25 let úspěšného budování kapitalismu nezbylo nic. Proto Čulík volá po tom, aby podobně globálně bezvýznamní hráči stavěli aspoň na nějakém svém kulturním významu v nejširším slova smyslu. Proto chce, aby se v cizině vyučovala čeština - čím více lidí v cizině bude znát jazyk a kulturu jiných národů, tím je větší šance, že přinejmenším budou chápat, o co jim jde, tj. jejich zájmy. Jinak opravdu nezbývá než lézt do prdelí nějakým velmocem, ale jak sladit jejich velmocenské zájmy se zájmy trpaslíků jako je ČR, to přirozeně neporadí nikdo...
U58
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.8.157
Odesláno Sobota, 08. listopadu 2014 - 11:48:39    Odkaz na tento příspěvek  

Zmar - velice správně jste to napsal.
Jsou autoři textů o historii, kteří si z pak z dokumentů vyberou jen to, co potřebují k tomu správnému ovlivnění čtenáře, jak se jim to hodí. To je asi důležitější, než podat pravdivé informace. Kdyby tam totiž dali i to další, co s tím souvisí, on by pak čtenář, nedej Bože, získal o věci jinou představu, než mu ji autor textu podsouvá. Velice (za)mlžená v naší literatuře je třeba situace na Slovensku v letech 1918-19 i později. Třeba tu větu o přeběhnutí dvou pluků k bolševikům (viz 03. listopadu 2014 - 17:48) budete v SŽ49 hledat marně, zatímco zbytek textu tam je opsán. Avšak jiné loko, jiné stanice, jiné jízd.řády, jiné km...= málo pravdivých údajů.
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2305
Registrován: 7-2006

Odesláno Sobota, 08. listopadu 2014 - 12:04:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Před několika lety byl v televizi pořad o československé historii. Tam jeden přednášející řekl, že po rozpadu Rakouska Uherska byl návrh, že Čechy a Morava se začlení pod Německo a druhý návrh bylo začlenění do Rakouska. Slovensko připadne Uhrám. Další návrh světových mocností bylo, že když se spojí Čechy, Morava a Slovensko jeden stát, tak nás uznají. Dnes jsme rozpadlí tak si nás zase pletou s Čečenskem.

ŽOS Kladno - malovýroba osobních a nákladních vozů.[vypravci]
U58
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.8.157
Odesláno Sobota, 08. listopadu 2014 - 12:37:12    Odkaz na tento příspěvek  

Tempotaxi - já zase viděl jinou mapy z té doby, a tam Francouzi navrhovali vše od Salzburgu na západ připojit k Německu. Asi aby tím Německo dostalo náhradu za Sársko, a ten východní zbytek Rak-Uher byl rozkouskován.
A je to dost podobné, jak si pak o 20 let později Hitler a Stalin rozporcovali Polsko.
A po válce pak Stalin posunul Polsko na západ, aby na východě nic nemusel vracet.
Zmar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 901
Registrován: 5-2009
Odesláno Sobota, 08. listopadu 2014 - 12:38:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mít pravdu je možná hezké, ale v té hře zájmů to většinou není k ničemu.

My jsme tady na poli historie a stojím si za tím, že historik nikdy a za žádných okolností nesmí dát přednost politickým ani obchodním zájmům před historickou pravdou. Ulmčování historické pravdy jsme si za komunistů užili dost a dost i dnes je nutné takovým tlaků odolávat.

Z těch za 25 let úspěšného budování kapitalismu nezbylo nic.

Likvidace našeho průmyslu začala už v roce 1948. V té době se až na výjimky přestalo investovat do nových technologií. V osmdesátých letech to už zašlo tak daleko, že jsme se do továren jezdili dívat na padesát let starou stále provozovanou technologii, která už dávno patřila do muzea. Po otevření hranic taková technologie pochopitelně nebyla schopna produkovat výrobky s ve světě požadovanými parametry. Zánik podníků (až tolik jich nebylo, průmyslová výroba klesla asi o 30%) byl jen logickým důsledkem beznadějné soutěže mezi živým technickým muzeeem a moderní technikou. Ovšem tohle je také jedna z těch nepohodlných pravd, které se nehodí do uměle vytvářeného obrazu naší historie.

Hloupý, kdo nebyl na Fuji.
Ještě hloupější, kdo tam byl dvakrát.
Japonské přísloví
22michal
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.159.151
Odesláno Sobota, 08. listopadu 2014 - 16:01:41    Odkaz na tento příspěvek  

Zmar- já bych s takovým jednoznačným odsouzením moc nesouhlasil. Ona i ta cesta, kdy se bezhlavě nakupuje moderní technologie, může být cestou do pekel. Po převratu tady bylo několik takových firem.

A ono se stačí podívat i třeba na železnici: jsou Němci zaostalí? Přece u nich jezdí spousta starých lokomotiv...

Likvidace našeho průmyslu proběhla hlavně z důvodu, který Hank pronesl ve svém posledním příspěvku- stejně jako v politice se kašle na morálku, tak i v podnikání je to stejné. Po revoluci byla spousta firem zlikvidována jen proto, aby se vzniklá díra v nabídce zaplnila dovozem z jiných zemí. Aby firmy z tzv. západní Evropy prosperovaly.

Peníze jsou vždy až v první řadě...
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2306
Registrován: 7-2006

Odesláno Sobota, 08. listopadu 2014 - 16:06:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zmar
Máte pravdu tak 50 %. Byla zde výroba ruční jako malovaný porcelán, bižuterie, skla a to žádný asijský stroj neudělá. Bohatý západní člověk chce kvalitu. Ale političtí pánové vše nejraději dovezeme, ale nikdo se neptal za co. Baťovi továrnu raději nechali zchátrat než vracet a přitom se sním všude nechávali fotografovat. Všechny důležité továrny se rozprodali cizím příslušníkům a nebo se uměle nastrčeným koněm továrna dostala na buben, aby německá továrna neměla konkurenci. Dnes důležitý elektrárenský, plynárenský a vodní průmysl patří západním firmám a jejich ceny za produkt v česku je vyšší než na západě.
Přitom velké podniky za C.K mají podnikové byty, školky, vývařovny, učňovská střediska, svého doktora, obchody a není to jen u Bati. Těch podniků bylo více..

ŽOS Kladno - malovýroba osobních a nákladních vozů.[vypravci]
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2307
Registrován: 7-2006

Odesláno Sobota, 08. listopadu 2014 - 16:37:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když se vrátíme na železniční téma, tak lokomotivu nebo tramvaj umí postavit kde kdo. Zjednodušeně řečeno postavit železnou krabici na kolech zvládne každá dobře vybavená strojírenská továrna. Naplnit krabici provozní jednotkou je už horší, ale ta se může dovést nebo koupit licence.
Naši dělníci a technici nejsou žádní nevzdělanci, vše zase záleží jen na vyšším technickém a politickém vedení.
Přitom vyrábíme výtahy pro výškové budovy do arabských zemí, podílíme se na kosmickém programu atd.
Naši ekonomiku právě brzdí politické rozhodování lidí, kteří nic neznají a jen žvaní a ohánějí se „eu“.
Stačí se jen podívat na naši železnici. Železnice má cenu jako celek a nemůže vládnou každá kancelář na svém písečku.

ŽOS Kladno - malovýroba osobních a nákladních vozů.[vypravci]
Kuna
Neregistrovaný host
Odeslán z: 147.251.78.242
Odesláno Sobota, 08. listopadu 2014 - 16:42:15    Odkaz na tento příspěvek  

Elektrárenský průmysl je v ČR monopolně v rukou ČEZu, skorostátní firmy. A taky to podle toho vypadá, př.kauza Amun Re. Malovaný porcelán a broušené sklo je třeba pro mě jako mladší generaci esteticky zcela mimo, co jsem si nikdy nekoupil. Proměna vkusu na kterou výrobci nereagovaly.
A co nové fabriky co vzniky po r. 1989, př. automobilky v Kolíně, nebo Nošovicích, to se nepočítá? Zkrátky i továrny zanikají a jiné vznikají, podobně jako se mění struktura ekonomiky.
Modřaňák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 907
Registrován: 1-2009
Odesláno Sobota, 08. listopadu 2014 - 16:50:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Na světě existují věci, které jsou tak odporné, že je nutno je skrývat a zamlčovat, nejen z důvodů estetických, nýbrž z důvodů čistě humánních. Pravda například. " F. Nietsche

"Co jsou nakonec lidské pravdy ? Jsou to nevyvratitelné lidské omyly." F. Nietsche

"Historie se má psát bez hněvu a zaujetí." Tacitus

Zmar: v příspěvku 901 s Vámi naprosto souhlasím v prvním odstavci. I když se v posledních 25 letech dělá to samé co v režimu do roku 1989. Přežil jsem 5 režimů (komunistické Československo dělím na dvě odlišná období - 1948-1967 a 1968-1989). Velmi nerad používám slovo "pravda", neboť ta je relativní a subjektivní i vybízí ke kompromisům. Raději se řídím fakty i když se i ty dají překroutit.
Tento týden jsem četl část připravované učebnice Dějepisu od jednoho (!) autora. Například minimalizuje potravinovou pomoc ze SSSR v roce 1947 (období sucha). Ironizuje lístkový systém, který trval až do roku 1953 a to s vykřičníkem. Ovšem již neřekl, že ve Velké Británii byl lístkový příděl zrušen až v roce 1954. Dnešním přívržencům Marshallova plánu bych se rád zeptal za jakých podmínek by Československo muselo tento plán obnovy přijmout. President Beneš odmítl a nedivím se, že i Stalin byl proti. Sféry vlivu byly mezi vítěznými mocnostmi rozděleny a přijmutí plánu by významně dohodu porušilo. Je pravda, že SNR hospodářsky brzy po válce vzkvétalo, takže v roce 1948 byly zrušen přídělový systém, ale jak k tomu tak brzy došlo. Spojenci totiž odpustili Něnecku válečné reparace. A takhle se dá pokračovat.
U58 jako znalec zasedání v Parlamentů dozajista ví, že lidovci v roce 1947 chtěli prosadit v Parlamentu volný průchod Československem pro banderovce a pro zbytky německé armády a SS.
hank
Neregistrovaný host
Odeslán z: 91.228.45.252
Odesláno Sobota, 08. listopadu 2014 - 17:44:25    Odkaz na tento příspěvek  

Tempotaxi, U58: Já jsem viděl ještě jinou mapu - jeden sedmihradský právník (Rumun, rakousko-uherský občan) předložil už v r. 1906 návrh na federalizaci R-U na národnostním základě do 16 samosprávných celků. Když se pokoušel zjistit, komu z Habsburků to más smysl předložit, doporučili mu arcivévodu Františka Ferdinanda s tím, že to je jediný z panovnického domu, kdo má mentálně na to, aby to rozumně posoudil. František Ferdinand - údajně člověk s neoficiálně vyjádřenými sympatiemi k politickému liberalismu - tomu prý vyjádřil verbální podporu. Lidé z jeho okolí pak tomu právníkovi doporučili, ať počká, až František Josef umře... Možná že Gavrilo Princip vraždou následníka trůnu udělal v červnu 1914 historickou hovadinu, jejíž rozměr ještě ani po 100 letech neumíme řádně posoudit. Možná, že kdyby Franz Josef umřel o 5 let dřív a František Ferdinand se dostal k moci třeba v roce 1911, WW I nemusela vypuknout a známé historické konsekvence by nepřivedly k moci Hitlera ani Stalina... (Nebudu komentovat, že nejvíc proti návrhu tehdy řvali Maďaři. Možná, kdyby byl realizován, by nakonec WW I vyvolali oni.)

Ve společnosti a v historii bohužel neexistuje kdyby. Ani možnost něco si nezávazně vyzkoušet a pak se vrátit k tomu, co fungovalo nebo aspoň mohlo fungovat rozumněji než to, co nakonec nastalo.
Modřaňák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 908
Registrován: 1-2009
Odesláno Sobota, 08. listopadu 2014 - 18:04:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

hank
Domnívám se, že by válka byla zcela určitě později pod jinou vhodnou záminkou. Velké Británii, Francii a nakonec i USA šlo o rozbití velmoci Rakousko-Uherska a nové uspořádání Evropy.
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2308
Registrován: 7-2006

Odesláno Sobota, 08. listopadu 2014 - 18:10:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kuna
Tak trochu historie. Za C.K. bylo Česko jedna nejlepší průmyslová oblast. Za 1. republiky jsme nejlépe průmyslově vybavený stát a česká koruna má větší kurz než švýcarský peníz.
Bohužel i na západě jsou státní nebo polostátní podniky, třeba v dopravě a klíčovém těžkém a chemickém průmyslu. Ale vše zase záleží na technickém a politickém vyspělosti dozorčí rady.
Pokud je tam zase jen politik, který čeká jen na den výplaty a jinak ničemu nerozumí, tak tam nemá co dělat.
Dále broušené české sklo (lustry) jsou skoro všude ve státních budovách po celém světě.
Výroba ručně dělaných svíček je vyprodána skoro dva roky dopředu.
Dále třeba automobilka Tatra má několik světových patentů. Na pojízdnou jednotku mohu namontovat nepřebernou nabídku nástaveb i pro vojáky. Těch dodavatelů nástaveb může být stovky.

V učňáku nám tenkráte řekli, pokud je dobrý motor, tak letí i prkénko od WC. Ostatní věci jsou jen dobré k manipulaci prkénka.

hank
Přitom Maďaři mají za C.K. nejlepší podmínky a už tenkráte fungují jako federace. Přitom je to jejich nápad vládnout v Horních Uhrách (Slovensko.). Pořád ještě dnes mají stejné myšlenky. Mnichovská dohoda jim umožnila se zmocnit části Slovenska.

ŽOS Kladno - malovýroba osobních a nákladních vozů.[vypravci]
hank
Neregistrovaný host
Odeslán z: 91.228.45.252
Odesláno Sobota, 08. listopadu 2014 - 18:22:02    Odkaz na tento příspěvek  

Kuna: Počítá se vlastní konstrukce a vývoj. Čili tvůrčí schopnosti a tvůrčí práce. Montovny můžou stát kdekoli.

Modřaňák 908: Asi máte pravdu, objektivní zákonitosti historického vývoje by si nejspíš vynutily vznik a průběh událostí podobným způsobem, možná jinak načasované a s jinými aktéry, ale s podobnými důsledky.
hank
Neregistrovaný host
Odeslán z: 91.228.45.252
Odesláno Sobota, 08. listopadu 2014 - 18:34:22    Odkaz na tento příspěvek  

Tempotaxi 2308: Ty české lustry jsou po celém světě nejen ve státních objektech a jedna z nadmíru prosperujících českých firem je ta, která je prodává a montuje (a nestíhá) po celém světě. Není snad nutno dodávat, že jejich gros se navrhuje a vyrábí v Čechách.

Podobně je tomu třeba s vývojem a výrobou papírenských strojů. Jedna moravská firma s miliardovým ročním obratem postupně skupuje své hlavní evropské konkurenty, protože na rozdíl od nich umí (a nebojí se) obchodovat v Rusku, ve střední Asii a na Blízkém Východě. Kontinuita výroby založené na vlastním vývoji a konstrukci tam existuje už přes 60 let a je to jedna z posledních firem v ČR, která umí nabízet, prodávat a dodávat investiční celky, selsky řečeno celé fabriky postavené na zelené louce, nota bene se zařízením z větší části vyrobeným v ČR.
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2309
Registrován: 7-2006

Odesláno Sobota, 08. listopadu 2014 - 18:58:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

hank
Ano máme plno šikovných a pracovitých rukou, ale vše pak záleží, jaká nebo která hlava tomu vládne.

Modřaňák
Nás právě na učňáku učil dějepis učitel, kterého režim vyhodil ze školy VŠ a jako důchodce nám přednášel.
Ten nám říkal, že 1. Sv válka je důsledek rozpadu římské říše. Římané mají skoro celou Evropu a když chtějí celou říši udržet, tak potřebují vojáky. Žoldnéřské vojsko je postupně vycvičeno v taktice, ve zbrani a v jednotném velení. Bohužel dokonalost vojenského umění trvala zbytku rozhádané Evropy několik stovek let.

ŽOS Kladno - malovýroba osobních a nákladních vozů.[vypravci]