K-report
 

Archiv diskuse Železnice ve společenských souvi... do 06. 08. 2013  

Diskuse K-report » Archiv 2013 » Železnice » Železnice ve společenských souvislostech » Archiv diskuse Železnice ve společenských souvi... do 06. 08. 2013 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
imunit
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.180.103.13
Odesláno Úterý, 02. července 2013 - 22:09:10    Odkaz na tento příspěvek  

Tady v banánistánu se nesmíme bohužel divit ničemu. Viz třeba privatizace Mostecké uhelné, kterou "musí" řešit švýcarský soud. Ostuda první třídy. U nás ticho po pěšině, vše v nejlepším pořádku = zameteno pod koberec, a její manažeři pomalu dáváni za vzor úspěšných lidí. A takových jiných bezejmených "úspěšných" jsou zde desítky až stovky.
Se švýcarským přístupem bychom byli VŠICHNI za uplynulých 20 let o značný kus dál než dnes a nemuseli dělat levné poskoky jiným. Jen si vzpomeňte na porevoluční euforii a otázku - za jak dlouho "doženeme" Německo nebo Rakousko... Ale to by zde muselo platit staré známé: Padni komu padni. Jako třeba v tom Švýcarsku.
Johnson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1403
Registrován: 5-2007
Odesláno Úterý, 02. července 2013 - 22:18:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Všd: Možná by stačilo složit se mu na jízdenku do Bohnic.
Cogwheel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1412
Registrován: 1-2012

Odesláno Středa, 03. července 2013 - 13:16:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

exitus
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.103.195
Odesláno Středa, 03. července 2013 - 19:54:19    Odkaz na tento příspěvek  

Je zábava, že pokud církevní hodnostáři třeba pomáhali za 2. sv. války lidem nejen v odboji, tak je to prý dílem jednotlivce. Pokud někdo z té samé organizace prznil děti, tak je to hned vina célé té organizace.
Takže neobjektivita tu mlátí ostošest.

A VŠD... nemá to cenu. I kdybys ses rozkrájel na nudličky, tak ti nedají ani minimálně za pravdu. A že jí máš, tak o tom není pochyb. Boj s mlýny. Možná s větrnými, možná s božími.

A Duka by měl jet do Pakistánu? No něco tak blbého jsem ještě neslyšel. Copak máme monarchii, aby král úkoloval vysoké církevní hodnostáře v diplomatických službách? Pokud vím nemáme a máme odluku státu od církve. Čili s jakým mandátem by tam on jel vyjednávat? To by mě zajímalo. No to mně vážně hlava nebere, co někteří jste schopni vypustit za kraviny do éteru. To je asi stejně tak idiotské, jak kdybych poslal monsignora prof.T. Halíka do Ruska vyjednávat ohledně JETE.
Cogwheel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1416
Registrován: 1-2012

Odesláno Středa, 03. července 2013 - 22:45:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když tedy Všd výše prohlásil, že "na muslimy platí především násilí", docela by mě zajímalo, co podle něj platí na ateisty? Vždyť ateisti, pokud "nedrží hubu a krok" (jak by si asi přál i anonymní "exitus"), také ohrožují globální ambice katolické církve a její hromadění majetku, moci a peněz. Všd by se o tom správném postupu vůči „bezbožníkům“ třeba mohl poradit se svým "duchovním vůdcem" Semínem.
Podobně jako komunista Božiháj (Gottwald) v krizovém roce 1929 veřejně hřímal: "My se od ruských bolševiků do Moskvy jezdíme učit, jak vám zakroutit krkem. A vy víte, že ruští bolševici jsou v tom mistry!"
Tyto bolševické výhrůžky jsou velmi podobné výkřikům fanatických katolíků, kteří místo Moskvy mají Vatikán.
A nyní už ani na ten Vatikán s postavou příliš dobráckého papeže Františka není spolehnutí, že?
3xhonzík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1485
Registrován: 4-2010
Odesláno Čtvrtek, 04. července 2013 - 09:01:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Exitus je jasným příkladem, že řkc měla být postavena mimo zákon a zrušena.
Ad. sex s dětmi katolických hodnostářů. Ano v církvích, kde nemají celibát a mohou kněžskou službu vykonávat zdraví heterosexuální chlapi, co mají manželky, se kterejma mohou souložit, se nevyskytují tyto excesy v tak ohromném množství, jako v řkc, kam zdraví heterosexuální chlapi prostě kněžskou službu nenastupují. To je jasný fakt.
Cogwheel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1419
Registrován: 1-2012

Odesláno Čtvrtek, 04. července 2013 - 10:21:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já si tedy myslím, že kardinál Dominik Duka by do Pákistánu odjet měl. Klidně tam může odjet z vlastního popudu, žádný "mandát" od prez. Zemana k tomu nepotřebuje. Tady (v Česku) totiž už moc slávy nenadělá. Měl by si vzít příklad ze svatého Vojtěcha, který "na stará kolena" také odjel do Východního Pruska - k tehdy ještě pohanským Prusům. Sice tam skončil špatně, ale díky tomu je dnes v legendách.
Prezident Zeman sice může prohlásit, že "s teroristy se nevyjednává", ale církev (resp. její představitel v ČR) by neměla být tak zatvrzelá - a právě po linii církevní, nikoliv politické nebo vojenské, by dle mě bylo vhodné jednat. Pokud se církevní delegaci (předpokládám, že kard. Duka by si s sebou do Belúčistánu vzal pár svých "věrných") podaří ty dvě Češky osvobodit, bude to velká sláva - i pro církev. Ze samé radosti by ty dvě holky mohly i vstoupit do katolické církve - a to za pokus přeci stojí, ne?
ivy
Neregistrovaný host
Odeslán z: 95.80.229.18
Odesláno Čtvrtek, 04. července 2013 - 10:29:16    Odkaz na tento příspěvek  

Exitus
Je zábava, že pokud církevní hodnostáři třeba pomáhali za 2. sv. války lidem nejen v odboji, tak je to prý dílem jednotlivce. Pokud někdo z té samé organizace prznil děti, tak je to hned vina celé té organizace.
Takže neobjektivita tu mlátí ostošest.


Není známo, že by katolická církev jako organizace za 2. sv. války pomáhala za války odboji. Spíše se diskutuje o tom, že v některých případech kolaborovala s nacisty (např.Chorvatsko, později poměrně sofistikovaná pomoc nacistům při útěkům do jižní Ameriky, atd.). Pomáhali skutečně stateční jednotlivci z církve a budiž jim za to čest.

Pokud někdo z té samé organizace prznil a zřejmě i nadále przní děti, tak to samozřejmě vina církve je, byť nepřímá. Církev totiž tyto prznitele kryla, tvrdě bránila jejich potrestání a tím samozřejmě vytvářela ideální podmínky k dalším excesům tohoto typu.

Co je na tom neobjektivní?
3xhonzík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1487
Registrován: 4-2010
Odesláno Čtvrtek, 04. července 2013 - 17:54:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nezapomínejte na Slovenský štát. Je to soused a tam katolická církev přímo vládla. A dneska nejvyšší hodnostáři katolické církve chtějí válečné zločince dokonce blahořečit ne-li svatořečit.
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2071
Registrován: 7-2008
Odesláno Středa, 10. července 2013 - 02:02:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

3xhonzík: Nezapomínejte na Slovenský štát. Je to soused a tam katolická církev přímo vládla.

Můžete nám popsat způsob, jakým tam katolická církev vládla? To tam jako církevní orgány jmenovaly či schvalovaly vládu? Nebo byly přímo totožné s orgány vládními?
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2072
Registrován: 7-2008
Odesláno Středa, 10. července 2013 - 02:04:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Není známo, že by katolická církev jako organizace za 2. sv. války pomáhala za války odboji. Spíše se diskutuje o tom, že v některých případech kolaborovala s nacisty

Tak jasně, dobré věci jsou vždy zásluhou jednotlivců, zlé věci vždy vinou církve. Ve Vašich očích je především přání otcem myšlenky?
3xhonzík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1492
Registrován: 4-2010
Odesláno Středa, 10. července 2013 - 10:27:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Prezidentem byl kněz Josef Tiso. A slovenská katolická církev si přála jeho blahořečení. To snad stačí.
Cogwheel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1430
Registrován: 1-2012

Odesláno Středa, 10. července 2013 - 10:33:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad víra a církev: Náboženská víra je osobní záležitost. Je projevem vnitřní slabosti člověka, nedůvěry ve vlastní rozum, přesvědčení, že udělá lépe, když se bude řídit tím, co mu jiný říká, potřeby přimknout se k někomu mocnému, kdo ho ochrání, když už ne za života, tak aspoň potom. Někdo tuto potřebu má, jiný ne. Tomu, kdo ji má, těžko lze jeho víru vymluvit. (Někteří říkají, že není ani správné mu ji vymlouvat, neboť poznání, že žil celý život ve lži, by ho mohlo psychicky zlomit. Já si to nemyslím, neboť ten věřící má většinou dost síly opovrhovat jinak smýšlejícími.) Nelze si ho ale pro jeho víru vážit, i když tvrdí, že ho víra dělá lepším, ba naopak - vážím si víc toho, kdo jiným neubližuje, protože si myslí, že je to tak správné, než toho, kdo neubližuje jen proto, že se bojí, aby ho pak za to po smrti jakási strašidla nepotrestala. Člověka s vírou lze pouze respektovat. Je třeba ale dávat si pozor, aby poslušen svých bludů nebo rad různých ničemů neublížil Vám nebo Vašim blízkým, pln přesvědčení, že dělá správnou věc.
Katolická církev je totalitní mocenská organizace zneužívající této slabosti lidí; osobuje si právo mluvit za jakousi neviditelnou moc, jejím jménem vydávat příkazy, kontrolovat jejich provedení a trestat nesplnění, právo na jediný povolený výklad světa, právo kontrolovat myšlenky lidí, k čemuž využívá hromadná vymývání mozků a individuální výslechy, zakotvené jako povinnost věřícího. Nic tak nenávidí jako neposlušnost nebo pokus o vlastní názor: to dříve trestala smrtí a pokud tak nečiní dnes, je to jen proto, že už je nevěřících mnoho a že by jí to už neprošlo. Věřících (procentuálně) ubývá a církev se musí buď modernizovat, nebo se s někým spojit – nyní s fašisty a politickými zločinci (viz současné poměry v ČR), ve výše zmiňované nedávné historii prokazatelně kolaborovala i s nacisty.
3xhonzíka ale také nepotěším, neboť jeho komunismus je víra sice bez Boha, zato s množstvím „svatých“. Komunistická strana je konkurenční totalitní organizace, se kterou se církev nemůže spojit, může s ní pouze bojovat, což ji v očích některých dělá dobrou. Se zlem však nemusí bojovat vždy jen dobro - může to být i jiná forma zla.
ivy
Neregistrovaný host
Odeslán z: 95.80.229.18
Odesláno Středa, 10. července 2013 - 11:01:19    Odkaz na tento příspěvek  

Tak jasně, dobré věci jsou vždy zásluhou jednotlivců, zlé věci vždy vinou církve. Ve Vašich očích je především přání otcem myšlenky?

Čtěte pořádně. Můj první výrok se týkal postoje cirkve a jednotlivců k odboji za druhé světové války, druhý postoje církve a jednotlivců k pedofilii. Žádné další zevšeobecňování tam nepadlo.

Oba výroky lze doložit velkým počtem nejrůznějších historických pramenů. O tom prvním stačí prostudovat dějiny zemí jako je Slovenský štát, Chorvatsko, Španělsko, ale třeba i Chile a Argentina.

O tom druhé krásně vypovídá třeba tvrzení vídeňského arcibiskupa kardinála Christopha Schoenborna "Bohužel měli v minulosti v církvi neprávem větší ochranu pachatelé než oběti".
Tento výrok padl v souvislosti se známým pedofilním skandálem v Sankt Poeltenu.
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2073
Registrován: 7-2008
Odesláno Středa, 10. července 2013 - 11:03:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

3xhonzík: Nestačí.
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2074
Registrován: 7-2008
Odesláno Středa, 10. července 2013 - 11:04:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cogwheel: To celé, co píšete, jste si vymyslel sám, nebo to jsou zápisky z VUMLu? Až je tak či tak, těžko tím můžete přesvědčit někoho dalšího, než lidi již přesvědčené.
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2075
Registrován: 7-2008
Odesláno Středa, 10. července 2013 - 11:10:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ivy: O tom prvním stačí prostudovat dějiny zemí jako je Slovenský štát, Chorvatsko, Španělsko, ale třeba i Chile a Argentina.

Aha, takže dějiny Slovenského štátu, Chorvatska a dalších zemí jsou směrodatné, naopak postoje církve v samotném Německu, ve Francii, v Polsku a v dalších zemích se odignorují...

Španělsko, Argentinu a Chile bych nebral v úvahu, tyto země se na nacismu přímo nepodílely, chovaly se spíš podobně, jako třeba dnes Amnesty International, pomáhaly lidem, kteří, ač byli zločinci, hrozilo jim mučení a nelidské zacházení (že přitom s vlastními lidmi nezacházeli o mnoho lépe, pokud šlo o nepřátele režimu, je další věc, USA také kritizují lidská práva na Kubě a u sebe doma ne).

Pokud jde o St. Pölten, tam se nejednalo o zneužívání dětí. Tam se jednalo o seminář, kam byli přijati muži, kteří byli jinde odmítnuti pro homosexualitu.
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2076
Registrován: 7-2008
Odesláno Středa, 10. července 2013 - 11:13:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cogwheel: Věřících (procentuálně) ubývá a církev se musí buď modernizovat

Zajímavé je, že těm modernizovaným církvím, v ČR husitům, v Británii anglikánům, ve Skandinávii luteránům, ubývají věřící ve větší míře, než katolíkům.

Dále, pokud tvrdíte, že komunismus je náboženství, je jím i nacismus?
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2077
Registrován: 7-2008
Odesláno Středa, 10. července 2013 - 11:20:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud jde o maturitu z náboženství, pokud by byla dobrovolná, potom nejsem proti.
Cogwheel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1433
Registrován: 1-2012

Odesláno Středa, 10. července 2013 - 11:33:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

O nábožensko-okultních kořenech nacismu podrobně třeba zde: http://voltaire.netkosice.sk/docs/nackorene.pdf
ivy
Neregistrovaný host
Odeslán z: 95.80.229.18
Odesláno Středa, 10. července 2013 - 12:48:16    Odkaz na tento příspěvek  

Aha, takže dějiny Slovenského štátu, Chorvatska a dalších zemí jsou směrodatné, naopak postoje církve v samotném Německu, ve Francii, v Polsku a v dalších zemích se odignorují...

Španělsko, Argentinu a Chile bych nebral v úvahu, tyto země se na nacismu přímo nepodílely, chovaly se spíš podobně, jako třeba dnes Amnesty International, pomáhaly lidem, kteří, ač byli zločinci, hrozilo jim mučení a nelidské zacházení (že přitom s vlastními lidmi nezacházeli o mnoho lépe, pokud šlo o nepřátele režimu, je další věc, USA také kritizují lidská práva na Kubě a u sebe doma ne).

Pokud jde o St. Pölten, tam se nejednalo o zneužívání dětí. Tam se jednalo o seminář, kam byli přijati muži, kteří byli jinde odmítnuti pro homosexualitu.


Ona je katolická církev na Slovensku a v Chorvatsku jiná než katolická církev v Německu, Francii, Polsku a jinde? Má jiného papeže? Řídí se jinými zásadami? Ne, pořád jde o stejnou totalitní organizaci.

Argentina a Chile se samozřejmě na nacismu nepodílely, ovšem tisíce nacistů tam získaly po válce azyl. V mnoha zdokumentovaných případech byla prostředníkem právě katolická církev jako organizace.

Myslíte si opravdu, že by AI poskytovala azyl vrahům z kteréholiv etnického, náboženského či mocenského konfliktu srovnatelného třeba s holokaustem? Myslíte, že např. v Norimberskeém procesu se používalo mučení a nelidské zacházení, že bylo třeba chránit tyto vrahy před spravedlností (včetně jejich nakradených majetků)?

V Sankt Poeltenu našla rakouská policie v počítačích v semináři velké množství dětské pornografie. Samozřejmě tento skandál byl několikanásobně menší, než jiné skandály, kdy prokazatelně docházelo k přímému zneužívání dětí katolickými kněžími. S.Poelten jsem zde uváděl pouze v souvislosti s tím výrokem příslušného církevního hodnostáře.
Cogwheel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1434
Registrován: 1-2012

Odesláno Středa, 10. července 2013 - 13:37:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě k ne tak dávnému Chorvatsku: Papež svého času vyhlásil osamostatňující se Chorvatsko za »výspu (západního) křesťanstva« a vyvíjel snahu, aby tento stát (spolu se Slovinskem) byl diplomaticky uznaný ještě předtím, než tak učinila Evropská unie. Vatikán tak vstoupil do šířícího se ozbrojeného konfliktu, což mělo konsekvence roku 1994, kdy papež plánoval návštěvu 3 bývalých jihoslovanských republik. Odpor srbské pravoslavné církve zabránil jeho návštěvě Bělehradu – tak jel aspoň do Záhřebu, kde ocenil už zmiňovaného nechvalně proslulého kardinála Alojzia Stepinaca, který byl za 2. světové války ve spojení s chorvatským fašistickým režimem, pronásledujícím a vraždícím nekatolíky - Srby, Cikány a Židy...
Jen co Chorvatsko získalo nezávislost, začalo zvyšovat vojenskou sílu, a to přes embargo na zbraně, uvalené OSN na všechny bývalé jugoslávské republiky v září r. 1991. Zbraně do Chorvatska přicházely z evropských katolických zemí, stejně jako z katolických krajin latinskoamerických. V roce 1991, kdy konflikt vrcholil, se jen export zbraní ze Španělska, údajně do značné míry kontrolovaný totalitním katolickým řádem »Opus Dei«, za velmi krátké časové období zvýšil šestkrát, přičemž většina těchto zbraní směřovala pravděpodobně do bojujícího Chorvatska. K chorvatským „obranným silám“ se připojily stovky, možná tisíce dobrovolníků z katolických zemí...
Světová média pod vlivem Vatikánu pochopitelně mlčela, když vyzbrojená chorvatská armáda tvrdě zaútočila na krajinské Srby - nekatolíky, kteří tam po staletí žili, a statisíce jich vyhnala do exilu. Řada nekatolíků i tehdy, koncem 20. století (!) tam také přišla život - a to nikoli vinou nějakých muslimských fanatiků, ale rukou katolických křesťanů, kteří se nesnesli s "trochu odlišnými" křesťany pravoslavnými.
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2080
Registrován: 7-2008
Odesláno Pondělí, 15. července 2013 - 04:06:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ona je katolická církev na Slovensku a v Chorvatsku jiná než katolická církev v Německu, Francii, Polsku a jinde? Má jiného papeže? Řídí se jinými zásadami? Ne, pořád jde o stejnou totalitní organizaci.

Jistěže není. Ale je zajímavé, že Vy berete v úvahu pouze ty případy, kde se děly nejhorší věci, a situaci v mnohem větších zemích (Francie, Itálie, Polsko, Německo) odignorujete.

Myslíte, že např. v Norimberskeém procesu se používalo mučení a nelidské zacházení, že bylo třeba chránit tyto vrahy před spravedlností

V Norimberském procesu to nemohu vyloučit, ale v případě lidí v sovětském zajetí vím bezpečně, že k tomu docházelo.

V Sankt Poeltenu našla rakouská policie v počítačích v semináři velké množství dětské pornografie.

Skutečně? Nebo to bylo tak, že o tom napsal Bild a na druhý den to dementoval, že o DĚTSKOU pornografii nešlo?

Pokud jde o Chorvatsko v 90. letech, lepší překrucování skutečnosti jsem dlouho nečetl...
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2081
Registrován: 7-2008
Odesláno Pondělí, 15. července 2013 - 04:08:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

3xhonzík: v církvích, kde nemají celibát a mohou kněžskou službu vykonávat zdraví heterosexuální chlapi, co mají manželky, se kterejma mohou souložit, se nevyskytují tyto excesy v tak ohromném množství, jako v řkc, kam zdraví heterosexuální chlapi prostě kněžskou službu nenastupují. To je jasný fakt.

Už jsem tu několikrát dával odkazy, tvrdící opak, že v protestantských církvích docházelo ke zneužívání dětí naopak ve větší míře.
Cogwheel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1447
Registrován: 1-2012

Odesláno Pondělí, 15. července 2013 - 10:15:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě ad: církev se musí buď modernizovat, nebo se s někým spojit – nyní s fašisty a politickými zločinci (viz současné poměry v ČR):
Z toho, jak se Všd (a jemu podobní) nejen na K-reportu prezentují, je zjevné, že chtějí katolicismus a církev tradiční, nikterak nemodernizovanou v "duchu doby" - ale raději ve svazku s fašisty, mafiány a politickými zločinci.
Jenže tím jsou směšní nejen ateistům, ale i množství "nefanatických" katolíků.

Ohledně nedávné historie Chorvatska apod. Všd zřejmě uznává za pravdivé jen to, co šíří katoličtí propagandisté (viz Matyáš Zrno, Marek Skřipský). Podobně tomu je s jeho názory na pedofilní skandály. Prostě katolická církev je oproti ostatním vždycky "svatá".
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.47.26
Odesláno Pondělí, 15. července 2013 - 14:08:32    Odkaz na tento příspěvek  

Abysme se v tom neutopili... Otázka na Všd:
Můžete se prosím jasně a konkrétně vyjádřit ke kolektivní (společenské) versus individuální odpovědnosti?

Světová média pod vlivem Vatikánu pochopitelně mlčela, když vyzbrojená chorvatská armáda tvrdě zaútočila na krajinské Srby - nekatolíky, kteří tam po staletí žili, a statisíce jich vyhnala do exilu.
Tak to je hodně zlehčená verze - nešlo jen o vyhnání, ale o kompletní etnické vyčištětní tehdejší Samozvané Republiky Herceg-Bosna (či jak si tehdy v okolí Kninu říkali?) a to pohraniční území je dnes skutečně vybydlené a vyčištěné, do zaminovaných oblastí se nikdo rád vracet nebude.
On the other hand - nevím co a jak světová média, ale o válce v Kninu, Gospiči a okolí řeky Uny, si z českým médií pamatuji dodnes zpravodajství i já. A to jsem o téměř dvě generace mladší než Cog. and ivy company.
Cogwheel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1448
Registrován: 1-2012

Odesláno Pondělí, 15. července 2013 - 21:26:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ono to Všd-ovo obhajování totalitního politického katolicismu je fakt úplně stejné, jako u vyznavačů jiných totalitních ideologií. Takový "pravověrný" či "kovaný" komunista bude také tvrdit, že vše, co dělá jeho Strana je správné - prostě "pravda stalinská". NSDAP a Vůdci oddaní nacisté také zuřivě bojovali v duchu zlých idejí - až do hořkého konce. Dtto ostatní totalitáři. V tom Chorvatsku spolu také katolíci a nekatoličtí jinověrci po desetiletí spokojeně žili – až přišli náboženští rozeštvávači - a najednou se nábožensky odlišná etnika mezi sebou nesnesla.
Uvedu modelový příklad - někdy před 70 lety na východní frontě proti sobě střílí: Německý voják, školsky vzdělaný, s nápisem „Gott mit uns!“ na opasku, pokřtěný a upřímně věřící katolík, ale také dobře vycepovaný nacista. Proti němu Rus, „kulackého“ rolnického původu, původně pravoslavný, ale to náboženství mu komunisti vymlátili z hlavy a po několika letech v dřevorubeckém gulagu ho odtamtud vytáhli a po krátkém výcviku poslali na frontu. Tito dva se vzájemně zastřelí.
Podle katolíků, věřících na „nesmrtelnou duši“ - dušička kterého vojáka se dostane do nebe a která bude zatracena?
(Já jakožto ateista na tu „posmrtnou existenci duše“ nevěřím a vím, že to zastřelení = definitivní konec existence lidského individua. Proto jsou (aspoň ti vzdělaní) ateisti – materialisti vesměs humanističtěji (až pacifisticky) založeni, než věřící (např. katolíci). Při víře v „nesmrtelnou duši“ se ale leckdo dá zlákat pro válku za „pravou víru“ a podobné nesmysly, z čehož má někdo prospěch – a „ovečky“ se mezitím navzájem vraždí. Zcela zbytečně.)
Alex7
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.136.184.157
Odesláno Středa, 17. července 2013 - 13:24:42    Odkaz na tento příspěvek  

To, co Cogwheel napsal 10. července 10:33, to je ukázka sekulárního extrémismu. To, jak říká, že věřící jsou morálně zaostalejší, to se dá přirovnat k libovolnému imámu opovrhujícím evropany či komunisty opovrhujícím bohatými. Jen tu místo extrémního monoteismu či extrémní levice máme extrémní ateismus.

Takže Cogwheele, satan Vám radil dobře, měl jste ho poslechnout. Chce to více opatrnosti.
Cogwheel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1457
Registrován: 1-2012

Odesláno Středa, 17. července 2013 - 19:54:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mě zejména docela překvapilo, že katolík Mkzb ve vláknu o tramvajích v Olomouci smířlivě napsal, že: ..."V minulosti byla církev využívána jako prostředek k manipulaci lidí. (...) Základní hodnotou křesťanství není víra v Boha, ale láska, přesněji láska k bližnímu, která vychází z Desatera Božích přikázání, což jsou v podstatě pravidla slušného chování. Striktní dodržování těchto pravidel je sice pěkné, ale člověk není dokonalý. Proto zde máme svatou zpověď. Jejím hlavním účelem je ale to, abychom se dokázali na sebe dívat kriticky, tím odhalovali své chyby a následně je napravili, nebo se jim příště vyhnuli. (…) Celoživotní ateista má šanci dostat se do nebe" (se zajímavým zdůvodněním).
Takovéto tolerantní názory jsou nebezpečně podobné linii nového papeže Františka. To vypadá, že rigidní katolík Všd asi nebude mít v tolerantním Mkzb spojence ve věci náboženské nesnášenlivosti a rekatolizace společnosti.
A co Vy, Alexi7? Pokud sloužíte Kremlu – mají tam už zmapováno, kolik členů Rusnokovy vlády je věřících (katolíků) – a kteří to jsou? (Předpokládám, že je tam méně katolíků, než u bývalé vlády Nečasovy.) Ale na detailní rozbory nemám čas.
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2087
Registrován: 7-2008
Odesláno Čtvrtek, 18. července 2013 - 06:13:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Proto jsou (aspoň ti vzdělaní) ateisti – materialisti vesměs humanističtěji (až pacifisticky) založeni

Máte k tomu nějakou statistiku? Já znám mnoho ateistů, kteří mají VŠ a milují násilí, bojové sporty, a také další formy hazardování se životem, např. silné motorky.

A oproti tomu mnohem méně takových věřících.
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2088
Registrován: 7-2008
Odesláno Čtvrtek, 18. července 2013 - 06:15:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak jsem se dozvěděl, že Marek Skřipský je katolík...

Co já se tady nedozvím. Cogwheel by měl vést ministerstvo pravdy.
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2089
Registrován: 7-2008
Odesláno Čtvrtek, 18. července 2013 - 06:19:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

W.: A vyhánění Chorvatů ze strany "Republiky Srbská krajina", k tomu nedocházelo?

Nemluvě o tom, že tam na obou stranách stáli křesťané, i když různých vyznání. Nešlo o násilí páchané primárně na ateistech.

Spíš je tam vidět, jak za Tita násilně vnucený ateismus, nefunguje.
Cogwheel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1462
Registrován: 1-2012

Odesláno Čtvrtek, 18. července 2013 - 10:50:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"na obou stranách stáli křesťané, i když různých vyznání. Nešlo o násilí páchané primárně na ateistech."
Já také doufám, že i v budoucnu se budou věřící různých náboženství a fanatičtí stoupenci různých církví a sekt masit hlavně mezi sebou. Jen čekám, kdy se (podobně jako nyní různé směry v islámu) začnou mezi sebou řezat katolíci (konzervativní proti liberálním, resp. odpůrci proti příznivcům nového papeže Františka). To si budu (spolu s ostatními ateisty) říkat: "Hoši, zaplaťpámbu, že v tomhle s vámi nejedu!".

Přímo geniálně svého času vylíčil spisovatel Jaroslav Hašek postavu polního kuráta Otto Katze (ve Švejkovi je podán jako rouhač, zloděj, pijan a hochštapler). Své povolání v románu vysvětluje jakémusi zbožnému katechetovi, který se diví, že katolický kněz nevěří v Trojici Boží, takto:
"Pane kolego, dokud stát neuzná za vhodné, že vojáci, pokud jdou mřít do bitvy, na to nepotřebují požehnání Boží, je polní kurátství slušně honorovaným zaměstnáním, při kterém se člověk nepředře. Pro mne to bylo lepší, než běhat po cvičištích, chodit na manévry (...) Zastupuji někoho, kdo neexistuje, a hraju sám úlohu Boží. Jestli nechci někomu odpustit hříchy, tak mu je neodpustí, i kdyby mne prosil na kolenou. Ostatně posledních by se našlo sakramentsky málo".
Takový představitel církve je vlastně symaptický - sic měl při této disputaci upito, ale říká na rovinu, že toto pohodlnou funkci dělá kvůli prachům a aby nemusel do válečných zákopů. Takovýchto katolíků je "u koryt" přisáto nepřeberně - mnozí si to ale nepřiznají a když se na to poukáže, mohou být i zlí. Nepovažuji za "hřích" či "urážku víry" takové parazity vhodným způsobem "vyfuckovat".
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.47.26
Odesláno Čtvrtek, 18. července 2013 - 20:36:41    Odkaz na tento příspěvek  

Pane Všd, já se ptal první a slušnost je odpovědět.
Nebo jsou všichni katolíci tak úlisní jako vy a vyhýbají se odpovědím? Jak to vidíte s tou odpovědností, he?
Cogwheel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1469
Registrován: 1-2012

Odesláno Pátek, 19. července 2013 - 12:35:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Všd odpoví jen na to, co se mu "hodí do krámu" - to je typická taktika církve. Kdybych se zeptal, proč kleptokracie a katolická církev se navzájem podporují (viz poměry v ČR), tak opáčí, zda mám statistiku jednotlivých případů.
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2090
Registrován: 7-2008
Odesláno Neděle, 21. července 2013 - 21:52:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

W. ptal jste se: Můžete se prosím jasně a konkrétně vyjádřit ke kolektivní (společenské) versus individuální odpovědnosti?

K tomu Vám mohu napsat jediné, vyjádřit se v tuto chvíli nemohu.
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2091
Registrován: 7-2008
Odesláno Neděle, 21. července 2013 - 22:07:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Znovu se ptám, kde Cogwheel přišel na to, že "jsou (aspoň ti vzdělaní) ateisti – materialisti vesměs humanističtěji (až pacifisticky) založeni"

Pokud jde o různé Armyweby, weby bojových umění nebo Gunlex, nejsem si vědom, že by tam byl výrazně vyšší počet nábožensky věřících, než v populaci.

Naopak takové ty svíčkové babičky jsou většinou humanistické a pacifistické. Nebo snad Gogwheel viděl, že by např. vyzývaly k válce či násilí?

(Příspěvek byl editován uživatelem všd.)
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6218
Registrován: 8-2003

Odesláno Pondělí, 22. července 2013 - 08:29:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Naopak takové ty svíčkové babičky jsou většinou humanistické a pacifistické.

To je taková dávná církevní tradice. Thomas Moore. Dokud někdo říká to, co říkat má, jsou ostatní na něj jako milius, jakmile někdo řekne to co říct nemá a ještě k tomu nějak vybočuje z řady, je s ním zle.

Slepeckou holí se golf nedá hrát!

10 let na K-Reportu
2. 8. 2003 - 2. 8. 2013
Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1326
Registrován: 10-2010
Odesláno Pondělí, 22. července 2013 - 12:46:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

=>Všd: na jihu USA je celkem nepochybně vysoká koncentrace silně věřících křesťanů, zároveň tam hodně lidí má zbraně, podporuje válku v Iráku atd.

„There once was a time when all people believed in God and the church ruled. This time was called the Dark Ages.“ -- Richard Lederer
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2092
Registrován: 7-2008
Odesláno Sobota, 27. července 2013 - 12:41:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lukfi: "na jihu USA je celkem nepochybně vysoká koncentrace silně věřících křesťanů, zároveň tam hodně lidí má zbraně, podporuje válku v Iráku atd."

V případě Jihu USA nejde většinou o katolíky, nýbrž o protestanty. A ti jsou podle Cogwheela a Trojhonzíka přijatelnější, než katolíci.

Stejně tak Havel a Parkanová, kteří vyzývali k válce proti Iráku atd., měli mnohem blíž k Halíkovi (pro tyto dva přijatelnějšímu), než k Semínovi.
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2093
Registrován: 7-2008
Odesláno Sobota, 27. července 2013 - 13:16:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://zpravy.idnes.cz/moderator-bbc-stuart-hall-dostal-30-mesicu -vezeni-fuo-/zahranicni.aspx?c=A130726_150907_zahranicni_ert

Kdyby byl katolík, jistě by zde Cogwheel a Trojhonzík napsali, že dostal směšně nízký trest. Protože není, mlčí.
Cogwheel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1506
Registrován: 1-2012

Odesláno Pondělí, 29. července 2013 - 11:00:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Všd: že se Vám tu chce psát - v takových vedrech.
Proč se vlastně katolíci (hlavně asi ti konzervativní typu Všd) musí tak vehementně vymezovat vůči protestantům? Vždyť to jsou taky jejich "bratři v Kristu", ne? Katolíci si asi namyšleně myslí, že to jejich náboženské přesvědčení je to "nejsprávnější", jaké může být.
Velice legrační také je, jak se katolická církev (sama prolezlá buseranty) bojí homosexuálů a jak hlavně její "tvrdé jádro" se snaží (v civilizovaných zemích většinou marně) proti nim vyburcovat veřejné mínění. Asi se bojí, že homosexuální lobby ovládne celou katol. církev podobně jako v Česku již víceméně ovládla celou politickou scénu kleptokracie, resp. lobby hájící zájmy různých mafiánů, korupčníků, tunelářů aj. zločinců. biggrin
Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1327
Registrován: 10-2010
Odesláno Pondělí, 29. července 2013 - 21:11:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  


„There once was a time when all people believed in God and the church ruled. This time was called the Dark Ages.“ -- Richard Lederer
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2094
Registrován: 7-2008
Odesláno Úterý, 30. července 2013 - 03:48:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cogwheel: To Vy tvrdíte, že katolíci jsou největší škůdci, a zároveň také ozbrojenci.

Když jsem vysvětlil, že tomu tak většinou není, snažil se to zachránit aspoň Lukfi. Tak jsem uvedl Lukfiho tvrzení o ozbrojeném Jihu USA na pravou míru.
Cogwheel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1510
Registrován: 1-2012

Odesláno Úterý, 30. července 2013 - 11:20:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A co takhle papež František: souhlasí Všd s jeho výše citovanými tolerantními názory ohledně gayů, žen v církvi, antikoncepce či rozvodů, nebo je proti? biggrin

Podle konzervativních katolíků by se takové mládežnické akce věřících, jako proběhla v Riu, raději snad ani neměly konat. Dogmaticky věřící mládež tam totiž může načichnout příliš svobodnou atmosférou. wink
Musí to být šok pro nějaké mladé katolíky, uťápnuté katol. církví, třeba z některé venkovské oblasti Polska, když se tam setkají s "nevycválanou" křesťanskou mládeží třeba ze západní Evropy, která akci bere spíše jako festival a karneval (jaké ostatně mají v Riu dlouhou tradici), a která jako prevenci před důsledky náhodných známostí běžně počítá s prezervativy a antikoncepčními pilulkami.
Umějí se lidi jako Všd, Semín, Hájek, či Ignác Pospíšil a jiné "katolicky vygumované mozky" vůbec veselit, bavit, smát?
BobligvonEdelstatd
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.67.91
Odesláno Úterý, 30. července 2013 - 19:48:45    Odkaz na tento příspěvek  

Bože Cogwheel. Kdy si konečně pokecáš s Dukou(???) Mnohem větší škodná jsou - ale všude - státní dráhy. Jak zdůvodníš výlet mimo trať modlícího se ateisty ve Španělsku? Vyjádřil se jasně - jako Ty je nepřítelem katolíků. A včíl mudruj. jsou všichni nepřátelé "Církve svaté" zároveň vrahy na kolejích? lollolkladivokecal
Cogwheel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1514
Registrován: 1-2012

Odesláno Středa, 31. července 2013 - 09:23:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A jéje, lobbista za likvidaci železnic ve prospěch obskurních autobusových dopravců Boblig z Edelstadtu je zase tady! Ukažme si na něj - ten v černém na snímku v článku http://trebicsky.denik.cz/z-regionu/cestovat-bez-presedani-z-lipnice-az-do-prahy-zadny-problem-20120813-fm8z.html (odkaz z jiného vlákna K-reportu).

Také jsem byl zvědav, zda nedávné tragické železniční neštěstí v Santiagu de Compostela, ke kterému došlo během oficiálního výjezdu papeže do Jižní Ameriky, bude mít nějaký vliv na program papeže. Jestli třeba Vatikán nevyhlásí státní smutek, další program křesťansky juchající mládeže v Riu nebude výrazně omezen či zcela zrušen, zda papež František neodletí truchlit do Španělska (sice by tam nebyl nic platný, ale konzervativním katolíkům by to asi více vyhovovalo) a podobně. Nestalo se tak - prostě byznys je byznys a "show must go on".

V souvislosti s tím neštěstím v Santiagu de Compost. je zajímavé, že k němu jako na potvoru došlo v předvečer svátku sv. Jakuba a že v rychlovlaku určitě cestovalo značné množství věřících katolíků - náboženských poutníků. Asi nejkratší cesta do andel aneb tak to dopadá, když se kvaltuje sad. Přitom už od pohanských dob se doporučuje přibližovat se k tzv. "posvátným místům" pomalu, s pokorou, nejlépe pěšky. Uvádí to např. filosofující geolog Václav Cílek. Co tam ty davy poutníků v Santiagu de Compost. vlastně hledají - když např. tam uchovávanou "zaručeně pravou" předkožku Ježíše Krista (viz příloha):
application/vnd.openxmlformats-officedocument.wordprocessingml.document
Predkozka Jezise Krista.docx (132.7 k)

jim stejně neukážou (naposledy se tam s ní asi pomazlil předchozí, konzervativnější papež Benedikt XVI. - a potom ze Santiaga de Compost. hřímal o bezbožnosti Čechů).

Na druhé straně, kdyby Santiago de Compost. nebylo tak hustým náboženským poutním místem, možná by přes něj vysokorychlostní žel trať ani nepostavili.

Vzato do důsledků: ~80 obětí železničního neštěstí, většinou věřících katolíků-poutníků - to si asi přál nanejvýš dobrotivý katolický Bůh.
BobligvonEdelstadt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.67.91
Odesláno Středa, 31. července 2013 - 19:40:38    Odkaz na tento příspěvek  

Dle očekávání: nezklamals okjidlo!
Cogwheel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1525
Registrován: 1-2012

Odesláno Středa, 31. července 2013 - 20:00:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A zobrazuje se Vám ta Předkožka Ježíše Krista dobře? wink
BobligvonEdelstadt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.67.91
Odesláno Středa, 31. července 2013 - 20:35:30    Odkaz na tento příspěvek  

Cogwheel:
Zajeď do Broumova, dokud tam jezdí vlak! Když Tě nenadchne klášter, doporučuji pivovarskou hospodu. Místní ji říkají "U Hitlera" - ale fakt nevím proč. Snad jen, že vybavení tuto éru pamatuje.
Cogwheel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1527
Registrován: 1-2012

Odesláno Čtvrtek, 01. srpna 2013 - 08:43:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K tomu Broumovu aktuálně: http://www.novinky.cz/domaci/309270-benediktinsky-klaster-bez-mni chu-chce-v-restituci-529-pozemku.html
Myslíte si, že kláštetní panství bude pro místní občany provozovat autobusovou dopravu v Broumovském výběžku, až se tam podaří zlikvidovat provoz vlaků ČD? biggrin
BobligvonEdelstadt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.67.91
Odesláno Čtvrtek, 01. srpna 2013 - 10:44:38    Odkaz na tento příspěvek  

Ale kdepak církevnene. Tam už úspěšně s busy podniká Prokopecok. Ke spokojenosti cestujících - taky proto tím masinka jezdí skoro jen místní cigoši, protože ve vlaku jedou obvykle na černo.
Belčev
Neregistrovaný host
Odeslán z: 93.99.179.130
Odesláno Čtvrtek, 01. srpna 2013 - 10:55:31    Odkaz na tento příspěvek  

Změním téma: jak se projeví personální "zemětřesení" a naberou ČD nějaký nový směr s p. Zeleným?
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6238
Registrován: 8-2003

Odesláno Čtvrtek, 01. srpna 2013 - 10:58:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Belčev:
To už se probírá minimálně v Nákladní dopravě, RailJetech, nebo Všeobecné železniční diskuzi.

Slepeckou holí se golf nedá hrát!

10 let na K-Reportu
2. 8. 2003 - 2. 8. 2013
Belčev
Neregistrovaný host
Odeslán z: 93.99.179.130
Odesláno Čtvrtek, 01. srpna 2013 - 11:02:55    Odkaz na tento příspěvek  

Já jsem právě nenašel žádné souhrnné téma pro ČD tak sem to dal sem.
Cogwheel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1532
Registrován: 1-2012

Odesláno Čtvrtek, 01. srpna 2013 - 11:25:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dobrý džob v dnešní době (určitě lepší než podnikání v dopravě na Broumovsku) musí být funkce provizora nějakého kláštera (vysvětlení viz např.: http://www.premonstrati.org/?s=struktura To jsou ty správné penězovody - ale musíte na to mít žaludek. Možná Všd by takovou funkci mohl vykonávat wink - ale bude o ně nejspíš dračka, zejména asi po volbách mezi "od koryt" odstavenými politiky-katolíky. Ti určitě rádi přijmou tu čest, v budoucí kariéře pracovat pro katolickou církev. andel
(Shodou okolností jsem nedávno cestou na Čierny Balog vyslechl ve vlaku neblahé zkušenosti dvou odborníků-lesníků s jedním takovým provizorem (zřejmě z Tepelského kláštera): měl zájem jen kořistit. Tak se domlouvali, jak se na takové vyžírky-provizory musí - tvrdě (v rámci zákona).)
imunit
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.180.103.13
Odesláno Sobota, 03. srpna 2013 - 14:40:57    Odkaz na tento příspěvek  

Jejda, v tom klášteře je lidí ve vedoucích funkcích. coze Co příplatky za vedení, mají? wink
Cogwheel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1557
Registrován: 1-2012

Odesláno Pondělí, 05. srpna 2013 - 13:42:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Broumovský klášter a tamní dění = tunel srovnatelný s Rathovým zámkem v Buštěhradě. Navíc tam mají už od loňska přiklepnutou dotaci skoro 250 000 000 korun na renovaci: http://nachodsky.denik.cz/zpravy_region/injekce-za-temer-ctvrt-mi liardy-vdechne-do-zdi-klastera-zivot-20120906.html
Ó díky milý Bože, resp. katolická ministryně kultury Hanáková!
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2095
Registrován: 7-2008
Odesláno Úterý, 06. srpna 2013 - 13:58:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cogwheel: Vy mně bavíte. V Broumově jsou benediktini, ale Vy sem dáte odkaz na to, jak to chodí u premonstrátů...
Cogwheel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1563
Registrován: 1-2012

Odesláno Úterý, 06. srpna 2013 - 15:31:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já v tom příliš velký rozdíl nevidím. Jedni za 18, druzí bez 2 za 20.

Typický model podnikání církevních hyen:
Dejme tomu, že na kláštením panství máte domky pro lesní dělníky, udržované a obydlené - převážně ateisty. Co udělá správný provizor: Bude jim zvedat nájem a i jinak jim znepříjemňovat život, aby je odtamtud co nejdříve vystrnadil. Následně ty domky (za použití zmanipulované mnohamiliónové dotace z veřejných prostředků, přičemž mu pěkná sumička zůstane "za nehty") nechá zadaptovat na nějaké "meditační centrum náboženského rozjímání". Aby tam jezdily "bloudící duše", nechaly se tam podrobovat intenzivnímu náboženskému vymývání mozků - a ještě za to církevní instituci bohatě platily. Takhle se v dnešní době vydělává!
Samozřejmě, předtím než na klášterním panství někoho zaměstná, tak ho nejprve prokádruje, zda je to věrný katolík a zda mu bude "zobat z ruky" (podobně jako kdysi kádrovali komunisti, zda je daný člověk oddaný jejich ideologii). Takový upřímně pravověrný katolík totiž bude na církevním majetku pracovat "lépe a radostněji", než na vlastním, protože je to pro "slávu Boží". A spokojí se určitě s nižší mzdou, než nějaký zhýralý ateista. V závěti pravěpodobně podstatnou část majetku odkáže katolické církvi (na úkor vlastních dětí či jiného dobročinného účelu). Takže ve výsledku se pár církevních papalášů a jejich pomahačů bude mít "jako prasata v žitě" - jako za feudalismu.

Takže, lůzo, hybaj do práce - zvelebovat církevní majetky. A vlaky se na Broumovsku klidně mohou zrušit, dtto třeba nemocnice - nahradí ji klášterní špitál, kde se bude léčit hlavně modlitbou a půstem - to vyjde levněji než moderní medicína.

Dost mi to připomíná situaci třeba v Polné, kde šlo (hlavně z veřejných prostředků) v uplynulých letech hodně přes 100 000 000 Kč na sakrální památky a církevní muzeum, ale na to, aby do Polné i nadále jezdily vlaky, na to veřejné finance jaksi nejsou. (Svého času jsem to zmiňoval v příslušném vláknu.)