K-report
 

Archiv diskuse Podorlické tratě do 17. 01. 2013  

Diskuse K-report » Archiv 2013 » Železnice » Podorlické tratě » Archiv diskuse Podorlické tratě do 17. 01. 2013 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.80.102.33
Odesláno Úterý, 15. ledna 2013 - 12:45:06    Odkaz na tento příspěvek  

Zajímavé jsou také komentáře k texti zveřejněnému potrálem iDNES = viz:
http://ekonomika.idnes.cz/nove-jizdni-rady-kraj-vlaky-dfl-/eko-do prava.aspx?c=A130114_145240_pardubice-zpravy_mt
- nenašel jsem tam nic, co by potvrzovalo důvody, které Dušek s Netolickým ve svých prohlášeních uvádějí ...

Ad "Z F J" = 15.01.2013 - 12:14:01:
Vy jste opravdu nepoučitelný: copak si nevzpomínáte, jak probíhalo zveřejňování jízdních řádů před startem Tichým a Zárubou "optimalizovaného" systému VHD a do kdy se tehdy měnily i jízdní řády vlaků (resp. místa jejich zastavení)? A proč by to tedy nyní mělo být nějak výrazně jinak?

Ad "218 " = 2963:
Ten Vámi navrhovaný text je pěkná hloupost: máte nějaké konkrétní a skutečně věrohodné (i pro případné soudní řízení, které Vám zákonitě bude hrozit) důkazy o tom, co v něm Duškovi "vkládáte do úst a pera"? Máte nezpochybnitelné doklady o tom, že určitě nastane právě a výhradně to, co v tom textu píšete?
Že si "hrajete s ohněm", to je Vaše věc a nemám žádný důvod Vás od toho odrazovat - sám rozhodně nemám nic proti peticím, ale musejí mít "hlavu a patu" a nesmějí být psány "s horkou hlavou" a nekonstruktivně tak, abych je nemohl podepsat třeba i já - a to, co jste vyplodil, je přímo prototypem takového škváru, který navíc vybudí pravý opak toho čeho chcete dosáhnout.
Mnohem užitečnější by bylo informovat speciálně přímo všechny starosty obcí upozorněním na to, co může nastat ...
Petrjablo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 564
Registrován: 2-2007
Odesláno Úterý, 15. ledna 2013 - 13:07:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

od února se bude snad jezdit o víkendu do Hanušovic.

(Příspěvek byl editován uživatelem petrjablo.)
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.80.102.33
Odesláno Úterý, 15. ledna 2013 - 13:51:52    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Petrjablo" = 564:
O víkendech by to nesporně užitečné bylo (a dokonce to možná přijde až zbytečně pozdě) - ale bylo by vhodné k tomu zavést i nějaké autobusové přípoje (aktuálně "ski-busy") do obcí pod Králickým Sněžníkem (především do Velké Moravy): stačily by asi třeba i jen nějaké "malé soráče" ...
Honzasl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4086
Registrován: 3-2004
Odesláno Úterý, 15. ledna 2013 - 14:08:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

projížděč NAD

Stupidní situace v Letohradě je mi jako místnímu (bydliště Nekoř, práce Brno) - dobře známa a proto si dovoluji tvrdit, že je potřeba řešit toto a nikoli lokálku.

každá ze "zúčastněných" dopravních jednotek je "obsazena" cca 10 cestujícími a ty žamberské (= vlak a autobus) si pochopitelně vzájemně "vykrádají frekvenci"

No, já nevím, ale stanice "Žamberk" leží ve skutečnosti v Dlouhoňovicích a množiny cestujících autobusem a vlakem mají jen velmi malý průnik, zvlášť pokud potřebujete z náměstí na náměstí. Tady žádný souběh a vykrádání nevidím, i pohled do mapy je pro přespolního jasný...
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.80.102.33
Odesláno Úterý, 15. ledna 2013 - 14:59:39    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Honzasl" = 4086:
Proti Vašemu názoru, že "že je potřeba řešit toto a nikoli lokálku", rozhodně nic nenamítám a souhlasím s Vámi - jsem pouze přesvědčen, že žádný "návrat do stavu v roce 2011" tu situaci sám o sobě nenapraví, a že nápravu je naopak třeba hledat v úpravě aktuálních jízdních řádů linek, na něž existují platné licence, nikoli v návratu k tomu, co v aktuální situaci logicky nemůže řádně fungovat.
Na to, abych věděl, kde je v Žamberku město a kde nádraží, mapu nepotřebuji: právě proto, že to vím, se cítím oprávněn kritizovat situaci, kdy v Letohradu autobus vlakům (nejen v popsaném případě a nejen vlakům od Ústí nad Orlicí) ujíždí (a další jede s vlakem v časovém souběhu), jakož i to, že v časovém souběhu jezdí z Letohradu do Žamberka nedostatečně využívané vlaky i autobusy místo toho, aby i v Žamberku fungovala (jako v minulosti) návazná autobusová doprava z města k vlakům a do města od vlaků: pokud si dobře vzpomínám, tak takovou pitomost v té podobě, jakou někdo vytvořil pro současný jízdní řád, neplánoval ani Záruba - potřebuje-li Dušek šetřit v oblasti autobusové dopravy, ať nechá zajistit lepší vazby spojů v Letohradu, obnovit zastavování úplně všech vlaků v Lukavici v Čechách a zajistit lepší autobusové spojení k vlakům a od vlaků v Žamberku (což vše lze realizovat pouhou poměrně jednoduchou úpravou současných jízdních řádů) a může klidně nechat zrušit možná téměř polovinu autobusových spojů mezi Letohradem a Žamberkem (ze z dnešního pohledu nadstandardního půlhodinového intervalu), aniž by tím ztratil další uživatele VHD, protože v tarifu IREDO jsou to vlakem i autobusem pořád stejné 3 zóny. A to je jen jeden z mnoha možných příkladů možných úspor ...
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Úterý, 15. ledna 2013 - 16:19:24    Odkaz na tento příspěvek  

projížděč NAD: jistěže některým starostům se ta budoucí změna nezamlouvá, např. v níže uvedeném odkaze o tom píšou. Jde o to že opakované změny jsou pro lidi protivné. Na druhé straně, ani ta optimalizace v prosinci 2011 nebyla ideální... Tehdy si kraj prosadil svou, teď si jistě taky prosadí. Jak to bude fungovat, to si netroufám odhadnout, to ukáže až čas.

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/regiony/211076-vychodoceske-obce -se-zlobi-zmenu-jizdnich-radu-nechteji/

Že stav veřejné dopravy ve východních Čechách není ideální, starostové z Pardubického kraje uznávají. Rozhodnutí regionálních špiček zrušit celou předloňskou optimalizaci je ale podle nich nevhodné. "Rok řešíme optimalizaci, hádáme se o nejrůznější spoje, děláme ústupky, diskutujeme s občany, a teď, když už si to skoro 'sedlo', kraj přijde s takovou změnou. Vybrali si nejjednodušší řešení, jak se problému zbavit, ale způsobí spoustu potíží lidem," upozornila starostka Rudoltic na Orlickoústecku Lenka Bartlová.
-ds
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.6.158
Odesláno Úterý, 15. ledna 2013 - 17:16:32    Odkaz na tento příspěvek  

každá ze "zúčastněných" dopravních jednotek je "obsazena" cca 10 cestujícími a ty žamberské

zapomínáte na zastávku Letohrad nám, tam je schopno ještě taky něco nastoupit. A přece jenom, vlak jede tak nějak na pomezí Dlouhoňovic a ŽAmberka, tam to bych souběh snad ani nenazýval...

Pokud se tam má skutečně jezdit už od 1.února, tak je na zveřejnění JŘ nejvyšší čas...

proč? stejně s tím nikdo nebude jezdit... tak jako tomu bylo dříve

obnovit zastavování úplně všech vlaků v Lukavici v Čechách

pro koho? JInak ta vize co máte Letohrad Žamberk je docela úchylná... Polovina lidí vystupuje v Žamberku u sídliště, poměrně dost Letohrad nám, na 8 km nechat lidi přestupovat, to je síla. určitě bystě ušetřil o tom žádná, ale docela dost lidí z VHD vyhnal...

Jinak zastavení Sp 1949 znamená nepřípoj na 1782, ó jaký to odborný zásah páně Duška!!!
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.6.158
Odesláno Úterý, 15. ledna 2013 - 17:18:47    Odkaz na tento příspěvek  

aby i v Žamberku fungovala (jako v minulosti) návazná autobusová doprava z města k vlakům a do města od vlaků

aha, tak dnes jsem zrovna asi viděl několikrát modrý přelud, co jel od/k nádraží v Žamberku. Hned zítra jdu na oční
218
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2969
Registrován: 5-2003

Odesláno Úterý, 15. ledna 2013 - 17:46:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kdo chce podpořit, případně šířit: Facebook - zastavme změny dopravy v Pardubickém kraji

Genetičtí inženýři lámou její kód, po Praze se o nich šíří,že jezdí tramvají, strkají hlavy pod vodovod a pak i oni nakonec podléhají. (Pavel Dobeš - Něco o lásce)

Garry Poker - příhody karbanického učně:-)
R_666_Satan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 123
Registrován: 10-2011
Odesláno Úterý, 15. ledna 2013 - 19:53:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Starostové, ředitelé škol a zaměstnavatelé už nebudou upravovat svůj čas podle jednotlivých linek, ale bude tomu naopak. Budeme to my, kdo se přizpůsobí začátku a konci pracovní doby či školní výuky," řekl Jaromír Dušek.

= populismus, machrování před starosty (neúměrný nárůst náležitostí v systému, přizpůsobit se lze jen částečně, jeden autobus nemůže odjíždět od dvou škol ve stejný čas)

„Počet cestujících se zvýšil jen o jednotky procent, zatímco dopravní objem vzrostl o 47 procent. Pokud se pozastavíme nad cenou, kterou jsme zaplatili za zvýšený počet cestujících, tak mohu garantovat, že kdybychom je vezli taxíky, tak nás to vyjde levněji," uzavřel Jaromír Dušek.

A finanční náročnost systému se zvýšila "jen" o 12 % (565 700 tis. Kč očekávaná skutečnost bus + vlak v roce 2011 dle rozpočtu na rok 2012 vs. 634 001 tis. Kč očekávaná skutečnost bus + vlak v roce 2012 dle rozpočtu na rok 2013). Čili (chilli) Pardubický kraj zaplatil o 12 % více za dopravní obslužnost a získal o 47 % vyšší objem dopravy. Počet cestujících se zvýšil "jen" v jednotkách procent. Ach ta netrpělivost. Je třeba vyčkat alespoň 3 roky, zvlášť po takové negativní kampani (sic uznávám, že v novém systému byla skryta spousta excesů), pak lze hodnotit.

A taxíky - opět populismus a demagogie. To už před lety říkal Joukl na Vysočině. Nechť tedy ty taxíky objedná.

P. S.: Jak se porovnává počet cestujících ve starém a novém systému, když po přestupu mám stále jednu jízdenku (jsem jedním cestujícím), zatímco v roce 2011 jsem měl jízdenky dvě (vydal jsem za 2 cestující)?

(Příspěvek byl editován uživatelem R_666_Satan.)

(Příspěvek byl editován uživatelem R_666_Satan.)
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.80.18.6
Odesláno Úterý, 15. ledna 2013 - 19:54:44    Odkaz na tento příspěvek  

projížděč NAD: asi jsem fakt nepoučitelný, ale když já si myslím že pokud se zavádí nové vlaky (což vítám) na té trati od 1.února, tak by měl být včas vydán jíázdní řád. Asi jsem naivní... ;-)
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.80.18.6
Odesláno Úterý, 15. ledna 2013 - 19:57:20    Odkaz na tento příspěvek  

Trochu si rýpnu:
- v létě 2011 se připravovala Oredí optimalizace - lidé nadávali jako špačci (v obcích i na tomto fóru)
- počátkem roku 2013 dochází k odklonu od Oredí optimalizace - lidé nadávají jako špačci (v obcích i na tomto fóru)
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.80.18.6
Odesláno Úterý, 15. ledna 2013 - 20:00:29    Odkaz na tento příspěvek  

Tito lidé jistě přivítají obnovení zrušených vlaků:

http://orlicky.denik.cz/z-regionu/lide-veri-ze-lokalka-opet-pojed e-20121123.html
Rosťav
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 240
Registrován: 3-2009
Odesláno Úterý, 15. ledna 2013 - 20:17:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jinak zastavení Sp 1949 znamená nepřípoj na 1782, ó jaký to odborný zásah páně Duška!!!

Odborný vskutku. I od dalších jeho počinůse dá očekávat podobná odbornost. A to by si jeden myslel, že když je železničář, tak aspoň přípoje na železnici si pohlídat umí. A ono neé
Mauricio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7761
Registrován: 4-2005
Odesláno Úterý, 15. ledna 2013 - 20:26:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Po krátké době budu opět apendixovat s dotazem...

Hronov, vlečka bývalá Tepna - nevěděl by někdo, kudy vedly koleje v areálu? Na přiloženém snímku je mezi budovami něco vidět - ale nedokážu posoudit, zda je to trasa vlečky nebo ne.

http://atmosferaci.wbs.cz/
Alf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5675
Registrován: 9-2003

Odesláno Úterý, 15. ledna 2013 - 20:49:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://www.moravska-pohranicni.cz/index.php/aktuality

Zde máte NÁVRH obnovených vlaků do Hanušovic (časové polohy ještě budou jehce poupraveny).Kupodivu jsou v Hanušovicích i přípojekdyž se chce..

..pořádná mašina má kotel a komín..
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.80.102.33
Odesláno Úterý, 15. ledna 2013 - 21:01:52    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "ds" = 15.01.2013 - 17:16:32 a 17:18:47:
Chápu, že se Vám nelíbí, když někdo kritizuje řešení, na jehož tvorbě jste se sám nějak podílel: východní Čechy ovšem skutečně nejsou bohatým Švýcarskem, a pokud je třeba šetřit, pak považuji rozhodně za lepší redukovat autobusové spoje spíše tam, kde jezdí (a mohou zastavovat) i vlaky, než tam, kam se vlakem dostat nelze ani s (vynucenou) třeba i dvoukilometrovou pěší docházkou (což je třeba právě případ Lukavice v Čechách) nebo Žamberku, kde navíc nemusí být problémem prodloužení vybraných autobusových spojů z vesnic v okolí až k a od nádraží a navázat je na vlaky. I já tam nějaký autobus občas vídám a relativně nedávno (ještě za platnosti loňského jízdního řádu) jsem dokonce jeden takový spoj z města využil, ale že by byly přípoje ke všem a ode všech smysluplně využitelných vlaků, to se Vám prokázat nepodaří: přitom ještě v relativně nedávné minulosti (kdy ty přípoje fungovaly) bylo cestujících dost a přestupy "navíc" jim nevadily ...
A jinak: svým tvrzením o tom, že "zastavení Sp 1949 znamená nepřípoj na 1782" prokazujete své ohromné vlastní diletantství - Sp 1949 má totiž zastavovat jen o víkendech, kdy nejezdí "kladivové" vlaky, a tak "rezerva" v úsekové jízdní době mezi Rosicemi nad Labem a HK hlavním nádražím (potřebná v pracovní dny na křižování) je na ta dvě zastavení navíc zcela dostačující a vlak Sp 1949 bude do HK dojíždět v čase stanoveném platným jízdním řádem: pokud má Vaše úvaha představovat odbornou úroveň zaměstnanců OREDO, pak se nelze výsledkům jejich práce divit ...

Ad "Z F J" = 15.01.2013 - 19:54:44:
Tak dobře - jste jak "čtvrtodenní zimnice", ale když jinak nedáte:
1. února pojede jen jeden pár "presentačních" vlaků (zřejmě pro "vrchnost"), od 2. února má jezdit 5 párů vlaků o sobotách a nedělích do a z vlakových skupin v Hanušovicích v 8, 10 14, 16 a 18 hodin, = platí do 7. dubna, co bude potom, to se teprve uvidí.
Howgh.
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.6.158
Odesláno Úterý, 15. ledna 2013 - 21:03:42    Odkaz na tento příspěvek  

Po krátké době budu opět apendixovat s dotazem
z obrázku moc nevidím..

řeknu Vám to takhle, hlavní silnici na Kostelec míjela zhruba v této poloze:
50°28'46.278"N, 16°10'41.865"E
a tu místní komunikaci podél 026 míjela v této poloze:
50°28'43.875"N, 16°10'33.002"E
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.6.158
Odesláno Úterý, 15. ledna 2013 - 21:12:52    Odkaz na tento příspěvek  

Chápu, že se Vám nelíbí, když někdo kritizuje řešení,

nelíbí se mi když někdo používá podpásové nebo nesmyslné argumenty...

ale že by byly přípoje ke všem a ode všech smysluplně využitelných vlaků, to se Vám prokázat nepodaří
to se budeme handrkovat, co je smysluplně využitelný vlak, já se domnívám, že přípoj byl

přitom ještě v relativně nedávné minulosti (kdy ty přípoje fungovaly) bylo cestujících dost a přestupy "navíc" jim nevadily

na jaký odstín mě lakujete? A máte od nich písemně?

vlak Sp 1949 bude do HK dojíždět v čase stanoveném platným jízdním řádem

když myslíte že jo, tak Vás při tom nechám...

pokud má Vaše úvaha představovat odbornou úroveň zaměstnanců OREDO

nevím, co tím máte na mysli
Mauricio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7762
Registrován: 4-2005
Odesláno Úterý, 15. ledna 2013 - 21:13:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Díky, já si už bohužel nepamatuju vše (a uvnitř areálu jsem nikdy nebyl)... Nepamatuju si ani, kde bylo oddělení od 026, mám ale za to, že hned za přejezdem na ul.Smetanova (ano, i zde bych žádal doplnění). V podstatě si pamatuju jen to, že tam "něco" bylo a "kamsi" to vedlo. Na internetu se nedá najít nic a podle průzkumu okolí se můžu jen a jen domýšlet. Ani na dobových pohlednicích a fotografiích, na které jsem nalezl, není nic k vidění, takže mi zbývá zeptat se :-) Fotky, které jsem loni udělal v okolí nádraží a hodlám je zveřejnit u sebe na webu, bych rád doplnil i nějakým popisem a nerad bych tam měl blbosti.

http://atmosferaci.wbs.cz/
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 428
Registrován: 9-2009
Odesláno Úterý, 15. ledna 2013 - 21:53:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trochu si rýpnu:
- v létě 2011 se připravovala Oredí optimalizace - lidé nadávali jako špačci (v obcích i na tomto fóru)
- počátkem roku 2013 dochází k odklonu od Oredí optimalizace - lidé nadávají jako špačci (v obcích i na tomto fóru)

To je pouze důkaz, že ve veřejné dopravě se nedá zavděčit všem. A nejvíc jsou vždycky slyšet ti nespokojení... Nu, a Dušek nepochopil, že ty zásadní kiksy již OREDO vyřešilo, tak holt machruje, jak spasí svět... Ale on narazí.
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.6.158
Odesláno Úterý, 15. ledna 2013 - 22:07:13    Odkaz na tento příspěvek  

ano, i zde bych žádal doplnění

tam se dvakrát úvraťovalo, někde tady 50°28'45.045"N, 16°10'33.360"E byla výhybka směr Hronov, kolej byla vedena až k zarážce u silnice na Studýnka a potom zase na Polici a zhruba zde 50°28'42.923"N, 16°10'31.900"E byla výhybka do fabriky}
Alf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5676
Registrován: 9-2003

Odesláno Úterý, 15. ledna 2013 - 22:17:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Něco z praxe,ať něco i vidíme

..pořádná mašina má kotel a komín..
Marek000
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.177.89.143
Odesláno Středa, 16. ledna 2013 - 05:26:45    Odkaz na tento příspěvek  

Vzhledem k plánu SŽDC, zvýšit od června poplatky osobním vlakům na všechny tratích kromě regionálních, se Duškův návrat ke starým jízdním řádům může ekonomicky vyplatit.
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3818
Registrován: 11-2007
Odesláno Středa, 16. ledna 2013 - 07:48:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Marek000: Nějak Vám nerozumím. Především cenu za dopravní cestu neurčuje SŽDC. A za druhé, celková cena za ujeté kilometry je přímo úměrná počtu ujetých kilometrů. A, pokud Duškovi rozumím správně, on se žádné vlakokilometry škrtat nechystá. A co je nejzásadnější, kraj dopravní cestu platí nepřímo: v celkových nákladech provozu, a na to má smlouvu s ČD, kde je počet ujetých vlkm stanoven, včetně ceny za ten kilometr... Bude-li jich více, zaplatí se více. Navíc není obchodně šťastné měnit smlouvy v průběhu jejich platnosti. Při nějakém jednostraném omezení objednávky (což zřejmě D. zamýšlí u autobusů) mohou vznikat sankce za nesplnění, event. náhrady škody. Nevím, zda tohle bylo domyšleno.
Kotec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 136
Registrován: 10-2011
Odesláno Středa, 16. ledna 2013 - 09:36:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Neznám moc dobře regionální situaci, ale vy si vážně myslíte, že někdejší rychlíková trať, po níž jezdily vlaky (Františkovy Lázně -) Praha - Jeseník a mezinárodní vlaky Praha - Wroclaw (- Warszawa), která vede do turisticky dosud zanedbané oblasti Kralického Sněžníku, si nezaslouží ani kolo?? Zrušení osobní dopravy na této trati mi přišlo jako dost drsný počin...
Urpín
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 957
Registrován: 2-2010

Odesláno Středa, 16. ledna 2013 - 09:41:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Neznám moc dobře regionální situaci ... trať, po níž jezdily ... mezinárodní vlaky Praha - Wroclaw (- Warszawa)

To vážně neznáš, když tvrdíš, že po této trati jezdily rychlíky Praha - Wroclaw. Alespon pohled do mapy :-)
kokos
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.180.199.186
Odesláno Středa, 16. ledna 2013 - 10:36:52    Odkaz na tento příspěvek  

Kotec: Problémem té trati je, že není trasována v souladu se současnými přepravními proudy (vyhýbá se Králíkům).
Z toho důvodu si myslím, že autobusy jsou v této relaci vhodnější.
Jedině snad o víkendy by tamtudy šlo něco tahat, ale jinak si myslím, že to nemá smysl...
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Středa, 16. ledna 2013 - 10:41:19    Odkaz na tento příspěvek  

kokos, Kotec: uvidíme jak se osvědčí ty víkendové spoje Lichkov-Hanušovice po 1.únoru. To bude myslím takový "etalon" pro případné obnovování provozu na dalších zavřených tratích v regionu.
Urpín
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 958
Registrován: 2-2010

Odesláno Středa, 16. ledna 2013 - 11:42:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ta trať má smysl (jak již zaznělo) jedině pro rekreační dopravu. Ale jedině tak aby byl přípoj Pardubice - Jeseník a opačně a aby to bylo rychlejší než přes Zábřeh.
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.80.102.33
Odesláno Středa, 16. ledna 2013 - 11:45:37    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Alf" = 5675:
Horší to ovšem zřejmě bude s některými (ne)přípoji v Lichkově ...

Ad "-ds-" = 15.01.2013 - 21:12:52:
Nechápu, co na mých (pravdivých) argumentech shledáváte "podpásového nebo nesmyslného".
Handrkovat se nebudu, nemám to zapotřebí - Vás to ale asi baví a já Vám v tom bránit nemohu.
Předmětnou oblast aktivně znám více než 50 roků, a tak si, narozdíl od Vás, mohu dovolit využít vzpomínek na to, jak se situace po tu dobu vyvíjela - jinak samozřejmě může pomoci i nahlédnutí do starších jízdních řádů. Samozřejmě akceptuji vývoj společnosti (i když jeho směry se mi leckdy nelíbí), ale ten (stejně jako mě) ani Vás neoprávňuje k obhajobě zbytečného plýtvání a jeho nejapného zdůvodňování, když navíc aktuální řešení má daleko k optimu i co do pohodlí jeho uživatelů.
"Odbornou úrovní zaměstnanců OREDO" mám na mysli m.j. například právě to, co jste předvedl = šíření nepravdivých informací bez toho, že byste se předtím důkladně seznámil s příslušnými podklady (pokud jim vůbec rozumíte).

Ad "Kotec" = 136:
Trať do Kladska přechází státní hranici v prostoru mezi Lichkovem a Dolní Lipkou, takže mezistátní vlaky relace Praha - Wroclaw (- Warszawa) po úseku, který je nyní bez osobní dopravy (Dolní Lipka - Hanušovice), samozřejmě nikdy nejezdily.
Zmíněný traťový úsek (Lichkov -) Dolní Lipka - Hanušovice (možná by s ohledem na historické skutečnosti bylo lepší uvádět pořadí vymezujících stanic opačně = Hanušovice - Dolní Lipka - Lichkov) "má smůlu" m.j. i v tom, že NTR mezi Dolní Lipkou a Hanušovicemi je stanovena pouze na 50 km/h, ačkoli směrové poměry by umožňovaly pojíždět většinu délky úseku rychlostí vyšší. Další "handicap" působí i nevýhodná poloha některých míst zastavení: například v Červeném Potoku, kde železnice "prošvihla" možnost přesunutí zastávky do obce při budování nového nadjezdu silnice do Dolní Moravy, a nevýhodná je i poloha zastávky v Podlesí (zbytečně daleko od "centra" Malé Moravy) - i (ale nejen) tyto faktory snižují význam a "konkurenceschopnost" osobní železniční dopravy na předmětné trati.

Ad "kokos" = 16.01.2013 - 10:36:52:
To není ani zdaleka problém jen této trati, ale problém VHD obecně (a železniční osobní dopravy zvláště): zejména objednatelé a organizátoři železniční dopravy totiž stále ještě jen velmi omezeně respektují skutečnost, že zájmy stávajících i potenciálních dalších uživatelů VHD (a jejich jednotlivých kategorií) v jednotlivých dnech týdne jsou často i velmi výrazně rozdílné (a hlavní rozdíl je pochopitelně mezi pracovní dny a víkendy, a to navíc i "rozšířenými" o pátky a pondělky) - autobusová doprava je v tomto "pružnější" a autobusoví dopravci přizůsobivější ...
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.80.102.33
Odesláno Středa, 16. ledna 2013 - 11:53:59    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Z F J" = 16.01.2013 - 10:41:19 + "Urpín" = 958:
Jde o to, co lze vlastně považovat za úspěch: tranzitní frekvence sama nijak zvlášť velká nebude, a pokud ji nedoplní i nějaká končící a výchozí frekvence, nečekal bych "nic moc": sama železnice situaci nevyřeší, záleží především na tom, co na ni bude navazovat (autobusové přípoje do "atraktivních" lokalit, funkční "útulky" = čekárny, informační a občerstvovací zařízení v dosahu a s dobrými orientačními ukazateli, atd.) - a to Dušek rozhodně ani náhodou zajišťovat nebude: pokud se o to tedy nepostarají místní podporovatelé provozu železnice, vidím možnost nějakého výraznějšího úspěchu hodně černě (m.j. i proto, že provoz je spouštěn až v polovině zimní sezóny a bez adekvátní přípravy těch návazných náležitostí).
Strašničák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.182.101.72
Odesláno Středa, 16. ledna 2013 - 11:56:31    Odkaz na tento příspěvek  

Z F J: No já bych už přidal jen nějaký ten víkendový spěšňák Moravská Třebová - Prostějov, jak tu nedávno někdo navrhoval.
V návaznosti na "projížděče" si myslím, že dlouhodobé zastavení os. dopravy mělo být využito ke stavbě nových zastávek v Červ.Potoku a Podlesí
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.80.102.33
Odesláno Středa, 16. ledna 2013 - 12:12:29    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Strašničák" = 16.01.2013 - 11:56:31:
dlouhodobé zastavení os. dopravy mělo být využito ke stavbě nových zastávek v Červ.Potoku a Podlesí
Kdyby to bylo tak jednoduché ...
Odhad pro extrémně nejpříznivější případ:
- doba trvání přípravy novostavby malé železniční zastávky (včetně projednání) = cca 1 rok,
- náklady podle situace v řádu milionů Kč, tedy nutnost provedení výběrového řízení na zhotovitele,
- doba vlastní realizace (včetně přístupu, atd.) do povolení zkušebního provozu podle místní situace cca půl roku.
Uvážíte-li, že ještě před cca čtvrtrokem se všichni "kompetentní" v podstatě oprávněně domnívali, že osobní železniční doprava na té trati je "definitivně odepsanou záležitostí" (to zastavení osobní dopravy nebylo deklarováno jako "dlouhodobé", ale jako trvalé), neumím si představit, že by se našel nějaký takový blázen, který by se vůbec odvážil s takovou myšlenkou, jako je ta Vaše, veřejně vystoupit: mně se to sice samozřejmě velmi líbí, ale buďme realisté: beru to aspoň jako skutečně dobrý vtip ...
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.6.158
Odesláno Středa, 16. ledna 2013 - 12:47:22    Odkaz na tento příspěvek  

co na mých (pravdivých) argumentech shledáváte

to že někdy pravdivé nejsou.

Vás to ale asi baví a já Vám v tom bránit nemohu.

myslíte že mě baví se handrkovat s někým, kdo po 2 kelímkách neví, co pouští z úst?

Předmětnou oblast aktivně znám více než 50 roků, a tak si, narozdíl od Vás, mohu dovolit využít vzpomínek na to, jak se situace po tu dobu vyvíjela

tak já pouhých 30 let, to si opravdu nemohu vzpomenout, jak to tam bylo

jinak samozřejmě může pomoci i nahlédnutí do starších jízdních řádů

chcete nějaký půjčit? nejstarší mám myslím z roku 1953. Ale prosím nepocintat pivem z kelímku

šíření nepravdivých informací bez toho, že byste se předtím důkladně seznámil s příslušnými podklady

čekal jsem, že se nad tím zamyslíte, uvědomíte si, že jsem měl s nepřípojem pravdu a omluvíte se. Místo toho plácáte dál svůj nesmysl o kladivovém vlaku, který nepojede a tím Sp nebude mít pobyt na křižování v Opatovicích. Kolik tam podle Vás dnes stojí minut na to křižování? Zřejmě Váš intelekt podpořený pivem z kelímku Vám to nedovolí zjistit, tak Vám poradím. Profrčí tam stovkou po přímé...

(pokud jim vůbec rozumíte)

nápodobně,když jste se rozhodl urážet.

Jinak bych reagoval na Vaši úvahu o spojení Letohrad - Žamberk, i kdyby jste napsal např. že nemusí být bus z Budějovic do Boršova, protože je tam je vlak (tím nepíšu že jste to někde řekl, pouze jako příklad). Protože takhle pohřbít široko daleko top relaci, jak je Letohrad Žamberk, to jsem ještě neviděl...
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.6.158
Odesláno Středa, 16. ledna 2013 - 12:52:48    Odkaz na tento příspěvek  

například v Červeném Potoku, kde železnice "prošvihla" možnost přesunutí zastávky do obce při budování nového nadjezdu silnice do Dolní Moravy, a nevýhodná je i poloha zastávky v Podlesí (zbytečně daleko od "centra" Malé Moravy) - i (ale nejen) tyto faktory snižují význam a "konkurenceschopnost" osobní železniční dopravy na předmětné trati.

tranzitní frekvence sama nijak zvlášť velká nebude, a pokud ji nedoplní i nějaká končící a výchozí frekvence, nečekal bych "nic moc":

Horší to ovšem zřejmě bude s některými (ne)přípoji v Lichkově
takže sumasumárům provozovat tam pravidelnou osobní dopravu je tak trochu plýtvání
Strašničák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.182.101.72
Odesláno Středa, 16. ledna 2013 - 13:36:33    Odkaz na tento příspěvek  

Projížděč: On to je a není vtip – zvlášť teď, pokud se tam má doprava obnovovat a má-li mít nějaký smysl. Uznávám však, že ani jeden z nás o tom nerozhoduje a nemá těch pár přebytečných milionů.
Nechci dělat „generála po bitvě“, ale například u Chornice jsem si nikdy nemyslel, že by zastavení provozu bylo trvalé. Zvlášť pokud tam zůstal sedět dispečer…. (pravda, tam se ještě o znovuzavedení os. vlaků konkrétně nerozhodlo).
Negrelli
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 511
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 16. ledna 2013 - 13:51:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Strašničák - Chornice je podle mého názoru sídlem dočasným, než řízení převezme CDP
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.80.102.33
Odesláno Středa, 16. ledna 2013 - 14:26:59    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "-ds-" = 16.01.2013 - 12:47:22 a 12:52:48:
Nechci ostatní "prudit" neplodnou debatou s tím, kdo k plození svých podivných "rádoby pravdivých" argumentů nepotřebuje ani ty dva "kelímkáče", proto jen stručně.
Jízdních řádů z posledních více než 50 roků mám k dispozici dost na to, abych mohl v případě nutnosti doložit, kolik spojů mezi Letohradem a Žamberkem v pohodě stačilo i v době, kdy VHD byla podstatně využívanější než nyní a IAD byla mnohem menší (a kdy v Žamberku tvořila hlavní obsluhu nádraží silně frekventovaná "místní" doprava u všech vlaků). Je-li (podle Vás) nyní běžná frekvence cca 10 - 20 osob současně jedoucích v jednom spoji dokladem o tom, že jde o tamní "TOP relaci", pak nechápu, proč pro ni objednatel nevybere dopravce nabízejícího použití levnějších "midibusů" a i na ostatní linky (které jsou podle Vašeho vyjádření zřejmě ještě méně frekventované) běžně nevyžaduje nasazení pouhých ještě levnějších "maršrutek" s tím, že vybrané frekventovanější spoje budou (plánovitě) vhodně posilovány a pro turistickou a lyžařskou frekvenci budou zaváděny cyklobusy a skibusy. Ve srovnání s charakterem obdobnou linkou mezi Českou Třebovou a Ústím nad Orlicí (tedy počtem obyvatel i významem mnohem většími obcemi), je půlhodinový interval velkých autobusů mezi Letohradem a Žamberkem doplněný ještě (navíc nekordinovaně) vlaky skutečným nadstandardním luxusem (a to tvrdím i přesto, že právě tato oblast je svým způsobem jednou z mých "srdečních záležitostí"). A znovu opakuji, že v období nezbytnosti šetření považuji za správnější redukce tam, kde existuje aspoň nějaká alternativa, nikoli tam, kde žádná adekvátní náhrada nabízena není a ani být snadno nabídnuta nemůže.
Ano, souhlasím, že (z dnešního pohledu a v současné situaci) je provozování pravidelné osobní dopravy mezi Dolní Lipkou a Hanušovicemi "tak trochu plýtváním" - ovšem podobným "tak trochu plýtváním" je tam i provozování velkých autobusů pro frekvenci do cca 10 osob v jednom spoji (m.j. i proto, že k "čistému tranzitu" těch autobusů využívá jen minimum cestujících a místní frekvence není velká), a totéž platí i pro provozování mnoha (ne-li většiny) spojů mimo dálkovou a příměstskou dopravu (z podobných příčin "umřela" například i NAD mezi Mladoticemi a Kralovicemi): považujeme-li však VHD za "veřejný statek", zajišťovaný pro společnost prostřednictvím "státu", je třeba na ni pohlížet jako na celek, posuzovat ji jako síťový systém a volit adekvátní cesty k jeho co nejefektivnějšímu fungování, přičemž hodnocena by neměla být "pseudoefektivita", tedy plnění nějakých zavádějících nevhodně zvolených zjednodušujících rádoby ekonomických ukazatelů, ale skutečné efekty včetně vlivů na aspoň některé externality a dopadů na efektivitu dalších oblastí života společnosti.
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.80.102.33
Odesláno Středa, 16. ledna 2013 - 14:27:11    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Negrelli" = 511:
Dirigující dispečer by v žst. Chornice nemusel fungovat už ani teď (je to v podstatě jen otázka provedení nějakých organizačních a technických opatření), a možná by ani nebylo navenek příliš patrné, kdyby celý úsek včetně dopravny Chornice byl dirigován třeba z Velkých Opatovic - ale asi je v současné době lepší, když to tam aspoň občas někdo ještě "fyzicky" hlídá ...
Honzasl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4088
Registrován: 3-2004
Odesláno Středa, 16. ledna 2013 - 14:57:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ovšem podobným "tak trochu plýtváním" je tam i provozování velkých autobusů pro frekvenci do cca 10 osob v jednom spoji

O tom není žádného sporu. Otázkou je, co je objednáno, co je zaplaceno a co nasazuje ICOM. Druhá otázka je, jak pokryjete spoje ve špičce a zda se vyplatí řešit oddělené oběhy velkých a malých busů (myšleno z pohledu dopravce)

kde existuje aspoň nějaká alternativa

V tom se shoduji s -ds-, vlak Letohrad-Dlouhoňovice není alternativa k autobusu Letohrad-Žamberk. To že se tak jezdilo 50 let neznamená, že to všem vyhovovalo. Nehledě na to, že přímý bus obslouží i Lukavici, zatímco vlak ani náhodou.
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.80.102.33
Odesláno Středa, 16. ledna 2013 - 17:25:30    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Honzasl" = 4088:
Konkrétní řešení například pokrytí frekvenčně silnějších spojů ve špičkách tady asi nevyřešíme, zejména nejsou-li ještě k dispozici ani návrhy "Duškovských" jízdních řádů - k tomu se teď nemohu vyjádřit.
Nevím, co Vás vede k tomu, že považujete obsluhu Lukavice autobusy v půlhodinovém intervalu za tak důležitou, když taková ještě v ani poměrně nedávné minulosti nebývala, ale já si rozhodně nemyslím, že je tak nezbytná, aby ji nebylo možno v případě potřeby šetření omezit: nová zástavba v Lukavici je orientována především do prostoru relativně nedaleko železniční zastávky a i výměna frekvence v autobusech se odehrává převážně v dolní a střední části obce (v horní části, kde i zástavba je spořejší, je podstatně menší) - železniční zastávka je přitom od středu obce vzdálena méně, než v Žamberku vlakové nádraží od náměstí či autobusového nádraží. Rozhodně proto nesouhlasím s Vaším tvrzením, že Lukavici neobslouží "vlak ani náhodou" - jen ta obsluha je "pouze" taková, jaká bývala v dávnější minulosti (kdy se více chodilo pěšky a jezdilo na kolech - teď jsou ale zase auta). A stejně tak nesouhlasím ani s názorem, že "vlak Letohrad - Dlouhoňovice není alternativa k autobusu Letohrad - Žamberk": pravda, není to sice tak pohodlné cestování, jakým je přímý autobus, ale v případě zajištění řádných vazeb mezi vlaky a autobusy v Žamberku (= nádraží v Dlouhoňovicích) je cestovní doba mezi letohradským "terminálem" a žamberským "Florencem" v obou variantách zcela srovnatelná a i jízdné v tarifu IREDO je shodné - a i sídliště v Žamberku je přitom obslouženo dostatečně (jen z opačné strany).
Já samozřejmě nejsem žádným příznivcem jakéhokoli omezování jakékoli VHD, ale v situaci, kdy je třeba šetřit, považuji za rozhodně rozumnější redukovat především časové souběhy spojů a příliš "nadstandardní" obsluhu - i když Lukavici stávající "luxus" přeji, osobně bych spíše omezoval právě autobusovou obsluhu Lukavice, která má k dispozici i vlaky (a může mít i ty poslední dva zatím ještě projíždějící), než obsluhu třeba té Vaší Nekoře, která není o mnoho menší než Lukavice, ale přitom nemá vlaky a ani autobusy tam nejezdí každou půlhodinu. A to už se vůbec nezmiňuji o "výspách civilizace" typu Českých Petrovic, apod. ...
vozka
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.142.239.72
Odesláno Středa, 16. ledna 2013 - 18:06:15    Odkaz na tento příspěvek  

"tak trochu plýtváním" je tam i provozování velkých autobusů pro frekvenci do cca 10 osob v jednom spoji

A jak byste to prosím pěkně řešil? Zrušil spoj a nechal ty lidi ať si jedou autem? Požadoval po dopravci jiný autobus na ráno a jiný na dopoledne? Nebo dokonce vrátil pro těch 10 lidí vlak? Kde jezdí dopoledne 10 lidí, tam můžou ranní školáky klidně vézt 50 i 100 dětí. Obávám se že Vám vůbec nerozumím.
Adalbertinum
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2665
Registrován: 1-2010

Odesláno Středa, 16. ledna 2013 - 21:16:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kolik souprav jezdí na Sp do Letohradu? Dneska jsem našel dvě Sv, ale přijde mi to málo... DÍky za doplnění
Rosťav
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 242
Registrován: 3-2009
Odesláno Středa, 16. ledna 2013 - 21:17:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

projížděč: Prosil bych, abyste se vyjádřil k dotazu uživatele -ds-, také mi přijde rozumný - ten vlak to velmi pravděpodobně ani v so ne nestihne dojet do HK, aby byl přípoj do Trutnova, jedině, že by se něco ,,ulhalo", ale křižování ve Stéblové je dané (i v sone) a v Opatovicích jede po přímé...

zde předmětný dotaz od -ds-
čekal jsem, že se nad tím zamyslíte, uvědomíte si, že jsem měl s nepřípojem pravdu a omluvíte se. Místo toho plácáte dál svůj nesmysl o kladivovém vlaku, který nepojede a tím Sp nebude mít pobyt na křižování v Opatovicích. Kolik tam podle Vás dnes stojí minut na to křižování? Zřejmě Váš intelekt podpořený pivem z kelímku Vám to nedovolí zjistit, tak Vám poradím. Profrčí tam stovkou po přímé...
Esox
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 574
Registrován: 11-2006

Odesláno Středa, 16. ledna 2013 - 21:23:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chtěl bych se zeptat, nevíte někdo, zda zítra nepojede manipulák do Štítů? Jedu na Červenou vodu na lyže a kdyby jel i ten náklad tak by to bylo super .
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.80.102.33
Odesláno Středa, 16. ledna 2013 - 22:34:25    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "vozka" = 16.01.2013 - 18:06:15:
Domnívám se, že vůbec nerozumíte nikoli mně, ale místním poměrům i celé problematice: předmětná trať vede přes hranici krajů a skutečné potřeby místních obyvatel tuto hranici překračovat jsou aktuálně (a to už hodně dlouho) malé, protože jde o dvě zcela samostatné spádové oblasti obsluhované místními regionálními linkami (zajišťujícími i tamní "ranní školáky"), a dálková frekvence (tranzitující tento úsek) využívá logicky především dálkových autobusových linek, a proto i "tranzitní" frekvence je na "mezikrajské" lince jen minimální - nejedná se totiž formálně o NAD, která by byla přímou součástí systému železniční dopravy, takže o využívání "mezikrajské" autobusové linky (fakticky sice nahrazující neobjednané vlaky) pro delší cesty mezi Čechami a Moravou nemají "železniční" cestující (pochopitelně) příliš velký zájem. Pro spojení Králík a Hanušovic by tedy stačil "malý" autobus, třeba typově stejný, jaký běžně zajišťuje například dopravu místní frekvence v relaci Králíky - Dolní Morava a zpět (otázkou ovšem je, zda by u přímých spojů do a ze Žamberka stačil spolehlivě i na další části trasy).
Jsem opravdu zvědav, zda obnovení osobní železniční dopravy o víkendech povede k oživení zájmu o překračování krajské hranice v tomto prostoru veřejnou dopravou: pro rekreační dopravu by ta trať nějaký význam mít skutečně mohla - ale jak už jsem napsal dříve, bude hodně záležet i na tom, jaké další ("neželezniční") aktivity se na ni podaří navázat.
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.80.102.33
Odesláno Středa, 16. ledna 2013 - 23:13:40    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Rosťav" = 242:
Rozdíl v jízdních dobách v úseku Stéblová - Hradcem Králové hl.n. mezi projíždějícím a zastavujícím vlakem činí 2 minuty, takže záleží na tom, kolik času se podaří zkrátit při křižování s rychlíkem ve Stéblové - pak už by o víkendech žádné komplikace hrozit neměly, a tříminutová doba na přestup v Hradci Králové stejně předpokládá uspořádání "hrana-hrana": podstatná je proto (i v dosavadním stavu) technologie práce žst. Hradec Králové hlavní nádraží a zájem "kompetentních" ten přípoj zajišťovat (podle statistik "babitronu" vlak Sp 1949 jezdí až na nepatrné výjimky téměř včas a několikrát dojel i s náskokem). Skutečnost je přitom ovšem taková, že podle jízdního řádu není tento přípoj garantován ani ve stávajícím stavu, tedy při projíždění vlaku Sp 1949 Čeperkou i Opatovicemi nad Labem: pokud tedy není nabízen přestup "hrana-hrana", nevychází ten přípoj regulérně jako spolehlivý ani teď - nadávat proto v této souvislosti na Duška mi tudíž připadá poněkud zvláštní ...
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.6.158
Odesláno Čtvrtek, 17. ledna 2013 - 00:13:36    Odkaz na tento příspěvek  

že považujete obsluhu Lukavice autobusy v půlhodinovém intervalu za tak důležitou

nepovažuji nutné, aby měla Lukavice interval 30 minut. Má prostě štěstí/smůlu, že leží mezi dvěma městy. Tak jako třeba Vrchoviny mezi Náchodem a Novým Městem.

nová zástavba v Lukavici je orientována především do prostoru relativně nedaleko železniční zastávky a i výměna frekvence v autobusech se odehrává převážně v dolní a střední části obce

Lukavice dolní:
poloha 50°3'3.576"N, 16°29'5.577"E
Vzdálenost od žel zastávky cca 250 m
Procent využití ze všech zast v Lukavici cca 31%

Lukavice u váhy
poloha 50°3'24.583"N, 16°28'54.758"E
Vzdálenost od žel zastávky cca 950 m
Procent využití ze všech zast v Lukavici cca 16%

Lukavice ObÚ
poloha 50°3'45.442"N, 16°28'54.269"E
Vzdálenost od žel zastávky cca 1550 m
Procent využití ze všech zast v Lukavici cca 39%

Lukavice kaple
poloha 50°4'10.285"N, 16°28'50.557"E
Vzdálenost od žel zastávky cca 2350 m
Procent využití ze všech zast v Lukavici cca 15%

Kam se jezdí z Lukavice? Myslím, že hlavně Žamberk a Letohrad.

Letohrad dostupnost od vlaku:
OEZ 900 metrů
nám 900 metrů

Žamberk
menší firmičky u vlakáče 200 - 600 metrů
centrum 2100 metrů

co si z těchto údajů vezmete a zda vůbec je na Vás. Já Vaší myšlenky zastáncem nejsem. Vaše argumenty beru na vědomí, už se k nim nebudu vyjadřovat, to bychom plácali kolem dokola.
Snad jenom, velikost busu je určena tím, jakou velikost potřebujete ve špičce a 70 lidí ve spoji na malý bus není. Něco málo by jezdit v menších vozidlech mělo, ale kdy je ICOM koupí nevím. Zatím se to řeší tak, že občas nějaké výkony začne jezdit někdo jiný s menším vozidlem, např. Bartoš v okolí Jablonného.
Snad jenom takový perlička, když jezdil kolem 22:20 vlak Letohrad - Litice,vozil tak 10 lidí. Bus v tomto čase, jezdící místo vlaku, když se povede veze i 30, průměrně co vím 15 - 20 lidí.

to už se vůbec nezmiňuji o "výspách civilizace" typu Českých Petrovic

a co takový Čihák!!!
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.6.158
Odesláno Čtvrtek, 17. ledna 2013 - 00:25:47    Odkaz na tento příspěvek  

Skutečnost je přitom ovšem taková, že podle jízdního řádu není tento přípoj garantován ani ve stávajícím stavu,

prakticky však vlaky stojí hrana-hrana a přípoj se koná a nově prostě nebude.


Rozdíl v jízdních dobách v úseku Stéblová - Hradcem Králové hl.n. mezi projíždějícím a zastavujícím vlakem činí 2 minuty

nechci slovíčkařit, ale je to 2,5 minuty

nadávat proto v této souvislosti na Duška mi tudíž připadá poněkud zvláštní ...

a napadat mě z neschopnosti v tomto případu bezdůvodně Vám nepřipadá zvláštní?

Našel jsem další možné nepřípoje, které mohou vzniknout a to v Hlinsku. Pokud Sp 1819 všude zastaví (30 minut před ním jede Os vlak), bude v Hlinsku v cca 16:09 a v 16:10 jedou busy na Svratku a Vortovou
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.6.158
Odesláno Čtvrtek, 17. ledna 2013 - 00:32:23    Odkaz na tento příspěvek  

Pro spojení Králík a Hanušovic by tedy stačil "malý" autobus, třeba typově stejný, jaký běžně zajišťuje například dopravu místní frekvence v relaci Králíky - Dolní Morava a zpět

myslím, že z velké části to je jeden a ten samý bus, co jezdí Dolní Moravu a Hanušovice. Ale souhlas, že většinou stačí do Hanušek menší

proto i "tranzitní" frekvence je na "mezikrajské" lince jen minimální

není, myslím, že důvodem je její vedení přímo z Králík. Myslím, že to je tak půl na půl, trnazit skrz a místní dojížďka. A většinou je bus více obsazen než býval vlak...
Škoda, že není lépe napojena Červená Voda na Hanušovice
83035
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.46.234
Odesláno Čtvrtek, 17. ledna 2013 - 05:12:17    Odkaz na tento příspěvek  

Esox: Dnes šoupák určitě nepojede, jezdí jen po, st a pá.
Esox
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 575
Registrován: 11-2006

Odesláno Čtvrtek, 17. ledna 2013 - 07:09:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

83035: Díky .
Jirka_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 504
Registrován: 3-2004
Odesláno Čtvrtek, 17. ledna 2013 - 07:50:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Osobně si myslím, že obnovení provozu mezi Dolní Lipkou a Hanušovicemi smysl má, ale bylo by dobré vlaky nekončit v těchto stanicích, ale udělat nějaké smysluplné rameno Lichkov - Šumperk nebo Lichkov - Zábřeh.
Lokofan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 109
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 17. ledna 2013 - 08:10:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nebo Praha - Hanušovice, případně Hradec Králové - Hanušovice
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.80.102.33
Odesláno Čtvrtek, 17. ledna 2013 - 10:05:13    Odkaz na tento příspěvek  

Pokračování v debatě musím teď odložit (nemám na ně momentálně čas), ale stihnu přidat aspoň jednu aktualitu:
---------
PARDUBICKY KRAJ
Jaromír Dušek
náměstek hejtmana
zodpovědný za dopravu a dopravní obslužnost
V Pardubicích 16.1. 2013
Vážená paní starostko, vážený pane starosto,
s ohledem na reakce, které jsem obdržel od některých zástupců samospráv a vzhledem k tomu, že z jejich strany nedošlo k úplnému pochopení našich záměrů, dovoluji si Vám napsat ještě před tím, než dojde k našim osobním setkáním, která se odehrají v průběhu měsíce ledna.
Jsem si vědom, že změn na Vás bylo v předcházejících dvou letech více než dost. Pardubický kraj však další změny v organizaci dopravy provést musí, neboť plánované náklady na zajištění dopravní obslužnosti podle stávajícího systému byly překročeny o více než 80 milionů korun.
Chtěl bych Vás však všechny ujistit, že ve výsledku chceme dosáhnout o 2 miliony km většího rozsahu autobusové dopravy oproti jízdním řádům platným do 10. prosince roku 2011. V žádném případě Vám nemíníme nic vnucovat. Jsme si vědomi rozdílné spokojenosti a nespokojenosti (především Svitavsko a Orlickoústecko) v jednotlivých částech kraje. Vnímáme, že v západní části kraje není tolik negativních reakcí k současnému modelu autobusové dopravy, budeme k tomu proto takto přistupovat. Veškerá setkání jsou krajem svolána právě za účelem konkrétního přístupu ke konkrétnímu problému v daném regionu.
Vážená paní starostko, vážený pane starosto, naším cílem je zachovat nebo případně nově zavést ty spoje, které jsou požadovány místními samosprávami pro zajištění základní dopravní obslužnosti pro občany našeho kraje (zaměstnání, školy, úřady a zdravotnická zařízení). Tam, kde autobusová doprava nahradila vlakovou a nebude možné případné omezení této autobusové dopravy souběžně nahradit znovuzavedením vlakové dopravy, bude autobusová doprava zachována v maximální možné míře.
Dovolte mi, abych se Vám závěrem omluvil, Že na jednotlivé podněty z Vaší strany nebudu reagovat emailem nebo dopisem, vše budeme mít prostor projednat na některém z plánovaných setkání.
S úctou
Jaromír Dušek (v.r.)
---------
- zdá se, že Dušek s hejtmanem správně pochopili reakce občanů na tu hloupost, kterou měli původně v úmyslu provést: nejsem "ani náhodou" přesvědčen, že by tím původním dopisem Dušek byl chtěl jen vypustit "zkušební balónek" ...
Sice jsem, myslím, už před několika dny někde napsal něco v tom smyslu, že "žádná kaše se nejí tak horká, jak se uvaří", ale teď by nebylo správné "usnout na vavřínech": i po tom ujištění mohou objednatelé VHD nadělat stejně v jejím systému hodně škod (zejména v provozu o víkendech) ...
Lukáš 123
Neregistrovaný host
Odeslán z: 93.89.144.51
Odesláno Čtvrtek, 17. ledna 2013 - 11:47:32    Odkaz na tento příspěvek  

Pokud projde stávající návrh pro trať Dolní Lipka - Hanušovice, pak bude např. spoj ráno v sobotu z Hradce Králové cca v 5:00 hod do Jeseníků s přestupy Týniště, Letohrad, Lichkov, Hanušovice. V Ramzové cca 8:30, v Jeseníku 9:10.
Opačné spojení z Hanušovic po 18. hod. do Hradce Králové/ Pardubic je problémové. vlak z Lichkova nejezdí již kolem 19.00 hod, kde byl i přípoj z Letohradu 19:30 do Hradce Králové, resp do Jičína z HK 21:04. Vlak z Lichkova od Polska jede až kolem 19:40.
První vlak z Lichkova do Hanušovic v 7:12 lze využít pouze od České Třebové, resp. od HK (jen v sobotu). Jasně, JŘ této tratě bude zapracován do již hotového JŘ, s tím již nelze nic dělat.
Jsem rád, že se trať vrátí do víkendového provozu.
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.6.158
Odesláno Čtvrtek, 17. ledna 2013 - 12:56:52    Odkaz na tento příspěvek  

Pokud projde stávající návrh pro trať Dolní Lipka - Hanušovice, pak bude např. spoj ráno v sobotu z Hradce Králové cca v 5:00 hod do Jeseníků s přestupy Týniště, Letohrad, Lichkov, Hanušovice. V Ramzové cca 8:30, v Jeseníku 9:10.

dnes:
Hradec Králové hl.n. Odj. 5:40
Zábřeh na Moravě ne! Příj. 7:14 §Zábřeh na Moravě Odj. 7:31
Jeseník Příj. 9:10

jó to si určitě z Hradce o 40 minut přivstanou s radostí
Rosťav
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 243
Registrován: 3-2009
Odesláno Čtvrtek, 17. ledna 2013 - 13:02:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ds: No jasně že si přivstanou, aby mohli jet po lokálce, kdo by si nepřivstal?

Je to výhodné: více přestupů, ale zato delší jízdní doba
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Čtvrtek, 17. ledna 2013 - 13:35:18    Odkaz na tento příspěvek  

projížděč NAD: z toho Duškova dopisu vyplývá, že hlavní změny se mají dít na Ústeckoorlicku (= Králicko) a Svitavsku (asi Moravskotřebovsko a Chornicko, nebo také Poličsko ?). Zatímco na Pardubicku a Chrudimsku zůstane víceméně to co nyní.

Nebo je to jinak ?