K-report
 

Archiv diskuse GVD obecně do 20. 08. 2013  

Diskuse K-report » Archiv 2013 » Železnice » GVD obecně » Archiv diskuse GVD obecně do 20. 08. 2013 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8870
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 18. srpna 2013 - 09:17:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pavel Blažek: O křižování v Bartoušově jsem slyšel, že SŽDC na to nabalila kupu dalších věcí s výslednou sumou v řádech stamilionů korun a tak to padlo.
U protáčení víkendů o hodinu je potřeba zvážit všechny důsledky. Protočit 041 bude možné až v případě aktivace Bartoušova, protože jinak by padly vazby do Liberce. Takže zbývá jen spěšňáky na 040. A tam jste již hlavní napsal. Bohužel královehradecký kraj utlumuje osobáky do Chlumce a tak by zřejmě došlo k tomu, že vazba Martinice-Chlumec by byla s hodinovým čekáním.
Rekreační spěšňáky by musely podpořit oba kraje. A pochybuji, že královehradecký kraj by je podpořil.
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.6.158
Odesláno Neděle, 18. srpna 2013 - 09:19:42    Odkaz na tento příspěvek  

nejsem si jist, zda je stále možné křižovat v Butovs

je tam možné křižovat

jen přidávám půlhodinu ráno Hořice-Hradec

proč ne odpoledne?\

ve Staré Pace více logické vazby Podkrkonoší - Liberecko a Nová Paka - směr Jaroměř, dále možnost propojení Os od Lomnice směr Chlumec. Dnes "vyhlídkové" vazby Jilemnicko + Vrchlabsko - směr Jaroměř přes Starou Paku...

až na přímé spojení Lomnice - Nová Paka nepovažuji nové směrové vazby za méně vyhlídkové, než ty dosavadní. Navíc je otázka, jak dlouhodobě má šanci Lomnice - Stará Paka přežívat a jak dlouhodobě vydrží argument, že vlastně nestojí vozidlo (po Vámi uvedených rošádách)

hodinovým posunem Sp na 040 budou fungovat víkendové vazby v Ostroměři

pokud se nepletu LK má na 041 v úseku Turnov - Jičín zájem na intervalu 120 minut. Bude tedy asi preferovat dojezdy do TUR v L:30 (minuty rámcově, dle toho, zda je X Hrubá Skála, nebo Rovensko), odjezdy S:30. Když tak počítám, tak to je dále Jičín L:30, Ostroměř S:00. Dnes jsou Sp 040 v Ostroměři S:00, když se o hodinu otočí, budou tam v L:00. V tom je pak nesoulad...

V Bartoušově nyní křižovat nelze, ale je snaha možnost křižování obnovit.

stále více si říkám, zda snahu o křižování na 061 raději nesměřovat až do Starého Místa, tedy výsledný model NYM 00, Rožďalovice 30 (bez problémů lze sjet i dnes), Staré Místo 00 (myslím, že chybí tak minutka v JD), Jičín 10. Krom toho, že tedy vlak pojede místo postávání, je zde zajímavý čas např. pro relaci Praha - Jičín, mírně pod 2 hodiny...
Nezkoumal jsem však, zda lze provézt těsně po celé vlaky v úseku NYM hln. - Veleliby, pravděpodobně by muselo dojít ke spojení vlaků do Boleslavi a Jičína, aby nebyl v ohrožení X s R v Dobrovicích
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 637
Registrován: 9-2009
Odesláno Neděle, 18. srpna 2013 - 10:08:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

pokud se nepletu LK má na 041 v úseku Turnov - Jičín zájem na intervalu 120 minut. Bude tedy asi preferovat dojezdy do TUR v L:30 (minuty rámcově, dle toho, zda je X Hrubá Skála, nebo Rovensko), odjezdy S:30. Když tak počítám, tak to je dále Jičín L:30, Ostroměř S:00. Dnes jsou Sp 040 v Ostroměři S:00, když se o hodinu otočí, budou tam v L:00. V tom je pak nesoulad...

Nesoulad v tom není. Přetočení 041 na dojezdy k rychlíkům má význam jedině v případě křižování na Hrubé Skále, čehož lze dosáhnout po vybudování výhybny Bartoušov - a to je sci-fi. Za dobu, co jsem na KORIDu, se o tom jen básní, ale ani ze strany KHK jsem nevypozoroval nějakou snahu na to tlačit - priorita to zjevně není a nikdy nebyla (že?), natož pak, aby nějaká aktivita vzešla ze strany SŽDC.
Takže pokud jde o mě, stávající časové polohy jsou výborné, křižování v Rovensku má svoje výhody (a pokusíme se tam domluvit obnovu bus zastávky) - na trati 041 nic měnit nebudeme.

Navíc je otázka, jak dlouhodobě má šanci Lomnice - Stará Paka přežívat a jak dlouhodobě vydrží argument, že vlastně nestojí vozidlo
Řekněme si to jinak: linka Lomnice - Nová Paka (- Chlumec) je asi jediná možnost, jak lze zajistit smysluplnou budoucnost tratě do Lomnice. Ani ty MV810 tu totiž nebudou věčně a na ten výkon objednávat nějaké novější vozidlo navíc by stálo objednatele hodně peněz - odhadem 150 až 200 Kč/km.

Rekreační spěšňáky by musely podpořit oba kraje. A pochybuji, že královehradecký kraj by je podpořil.
Co se LK týče, umíme si představit rozšíření dopravy v duchu Cipíska či přímých vozů od Prahy. Především pak v příp. přetočení 041 (které ale nevidím reálně) by pak byla nutnost na R z Prahy vázat.
Co si pod Trosky doveze KHK ze své strany už neovlivníme...

"Usínal jsem s pocitem, že celý svět je v pr.... Když jsem se ráno probudil, tak jsem ten pocit měl dál. Asi neumím spát." (Jan Werich)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8871
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 18. srpna 2013 - 10:12:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-ds-: proč ne odpoledne?
Klidně může být. Otázka je, jestli je reálné na to sehnat peníze.

stále více si říkám, zda snahu o křižování na 061 raději nesměřovat až do Starého Místa, tedy výsledný model NYM 00, Rožďalovice 30 (bez problémů lze sjet i dnes)
Pokud opominu následné jízdy Veleliby-Nymburk, které jste již naznačil, tak to má jednu vadu, a to reálnost stíhat za půl hodiny kříže v Rožďalovicích, dojet do Nymburka a ještě zajistit přestupy v celou v Nymburku. A to vše by znamenalo zlikvidovat vazby v Jičíně fakticky oběma směry. I Bartoušov by znamenal vazbu na Ostroměř prodloužit na cca půl hodiny. A to opomíjím vazbu Městec králové - Jičín, která by asi stíhat nešla (i když tady lze očekávat, že v relativně blízké budoucnosti dojde k zastavení dopravy).
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.6.158
Odesláno Neděle, 18. srpna 2013 - 11:14:48    Odkaz na tento příspěvek  

Klidně může být. Otázka je, jestli je reálné na to sehnat peníze.

a kde jste je sehnal na ty vlaky ráno, co jsou navíc?happy
Jde snad o ideu, ne o peníze, ty se téměř zásadně zde neřeší. Když předpokládáte interval 30 minut ráno, tak je snad předpoklad, že těmi vlaky jedou cestující. A tak předpokládám, že se chtějí vrátit odpoledne domů a pokud možno ne jako sardinky.

A to vše by znamenalo zlikvidovat vazby v Jičíně fakticky oběma směry. I Bartoušov by znamenal vazbu na Ostroměř prodloužit na cca půl hodiny.

celková úvaha je spojená s X v Hrubé Skále, tedy v ose Kopidlno Turnov přestup do 15 minut, Bartoušov značí přestup okamžitě. Ano, přestup směr Ostroměř je pak delší, otázka, o jaké relace zde reálně jde? Již dnes je tato vazba pouze ve špičce prac. dní zpravidla s čekáním 10 - 20 minut. X bartoušov v zásadě tedy nic nezhoršuje.

X v Rožďalovicích znamenají odjezd z NYM v X:04, tedy jako na Boleslav, kde jsou všechny možné vazby v NYM též dodrženy. Problém "je jen" v té následné jízdě NYM - Veleliby.
Ano, relace Městec - Jičín by byla po železnici obtížně realizovatelná, snad jenom za předpokladu, že by byl úsek Městec - Křinec v intervalu 120 minut a Městec mírně vyosený, příjezdy S:03, odjezdy L:57 a prooběhovaný na CnC. Což je ale takový kočkopes...
Vzhledem k tomu, jak "umí" Stč nahrazovat zrušené tratě, nejsem v tuto chvíli příznivcem zastavení dopravy v úseku Křinec - Městec.

Nesoulad v tom není. Přetočení 041 na dojezdy k rychlíkům má význam jedině v případě křižování na Hrubé Skále, čehož lze dosáhnout po vybudování výhybny Bartoušov - a to je sci-fi.

jestli takto, tak pak nesoulad není. Ale až bude scifi realitou, tak pak bude
Tedy jestli tomu dobře rozumím, na 041 interval 120, X v Rovensku v S:00?

linka Lomnice - Nová Paka (- Chlumec) je asi jediná možnost, jak lze zajistit smysluplnou budoucnost tratě do Lomnice.
já osobně ji ani v tomhle nevidím, samozřejmě se bude jevit v malinko lepším světle, to asi ano

Ani ty MV810 tu totiž nebudou věčně

si nejsem jist, kdy Vám tam z KHK dojede do Paky něco jiného, než ta 810, obávám se, že tomu dlouho ještě nebude jinak.

ale ani ze strany KHK jsem nevypozoroval nějakou snahu na to tlačit - priorita to zjevně není a nikdy nebyla (že?),

Bartoušov priorita byla, jak sám píšete, Hrubá Skála je spojená právě s ním, tedy já osobně v tom nevidím problém, aby nebyla.
Ale jinak se musíte optat kompetentní osoby, zda tomu tak bylo, já se domnívám, že spíše ano.

Nicméně, z hlediska vizí, pokud by se vlak dostal od Kopidlna do jičína tak, aby byla možnost zajistit přestup na Turnov s křížem ve Skále, je prioritou pro Lbc kraj přetočení 041?
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8872
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 18. srpna 2013 - 11:34:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-ds-: No, v 04 možná, za předpokladu, že se projedou Veleliby, Jikev a Ledečky. Já bych radši preferoval stabilnější systém i s tím, že vztah Praha-Jičín bude o něco pomalejší.
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.6.158
Odesláno Neděle, 18. srpna 2013 - 11:45:38    Odkaz na tento příspěvek  

Já bych radši preferoval stabilnější systém i s tím, že vztah Praha-Jičín bude o něco pomalejší.

jasný, já jsem dal jenom nástřel happy

Při Baroušovu nikde jiný problém nevzniká, až na tu výhybnu.
Leda až se R v Nym ocitnou ve 30 to pak bude všechno jinak crazy
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 639
Registrován: 9-2009
Odesláno Neděle, 18. srpna 2013 - 11:58:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nicméně, z hlediska vizí, pokud by se vlak dostal od Kopidlna do jičína tak, aby byla možnost zajistit přestup na Turnov s křížem ve Skále, je prioritou pro Lbc kraj přetočení 041?
Dříve možná ano, nyní to priorita není. Už bych si ani netroufl říct, že o to je z naší strany až takový zájem. Ale záleželo by na více faktorech, třebas i na tom (ne)přetočení Sp-040.

"Usínal jsem s pocitem, že celý svět je v pr.... Když jsem se ráno probudil, tak jsem ten pocit měl dál. Asi neumím spát." (Jan Werich)
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.6.158
Odesláno Neděle, 18. srpna 2013 - 12:13:32    Odkaz na tento příspěvek  

Dříve možná ano, nyní to priorita není.

dobře a tedy 041 ideál jak je právě teď, nebo interval 120 minut CD CT s X v S:00 v Rovensku?
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 640
Registrován: 9-2009
Odesláno Neděle, 18. srpna 2013 - 12:32:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

dobře a tedy 041 ideál jak je právě teď, nebo interval 120 minut CD CT s X v S:00 v Rovensku?
A jaký rozdíl vidíte ve variantách, které mi nabízíte? Už dneska je základ 2h takt s křížem v Rovensku cca v S:00...
Pro trať 041 by bylo možná lepší, kdyby otočená byla a kdyby byly přípoje na rychlíky do/z Liberce (k čemuž by v sezóně bylo potřeba doplnit vlaky z Rovenska k R do/z Prahy). Otázka zní, zda by to bylo lepší z globálního pohledu pro obslužnost v širším regionu - a to si myslím, že nebylo. Z toho tedy vyplývá, že stávající stav (2h takt, kříže v Rovensku, přípoje na R do/z Prahy a Os do/z Liberce) není potřeba měnit za každou cenu.
Ale všechny předpoklady by mohlo zbourat otočení rychlíků R-030 o půlhodinu - pak by bylo skoro jedno, jak by vypadala 041...

"Usínal jsem s pocitem, že celý svět je v pr.... Když jsem se ráno probudil, tak jsem ten pocit měl dál. Asi neumím spát." (Jan Werich)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8873
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 18. srpna 2013 - 12:56:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je v současné době infrastruktura v takovém stavu, aby bylo protočení o hodinu pro liberecký kraj akceptovatelné, tedy vazba na vlak do Liberce? Není, protože je k tomu potřeba posun křížů do Hrubé Skály a kvůli vazbám na 061 je potřeba výhybna Bartoušov. Ta je však v nedohlednu. Bohužel to vede k tomu, že ty šílené pobyty v Kopidlně přispívají k tomu, že jezdí méně lidí a kdo ví, možná tu trať jednou zabijí.
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.6.158
Odesláno Neděle, 18. srpna 2013 - 13:07:27    Odkaz na tento příspěvek  

A jaký rozdíl vidíte ve variantách, které mi nabízíte? Už dneska je základ 2h takt s křížem v Rovensku cca v S:00...

že ve špičce pracovního dne tam je interval 60 minut. Tedy tyto vlaky, jezdící ve špičce pracovního dne budou i nadále v provozu?

Z toho tedy vyplývá, že stávající stav (2h takt, kříže v Rovensku, přípoje na R do/z Prahy a Os do/z Liberce) není potřeba měnit za každou cenu.

Rovensko - Praha je dostupné přes Jičín a Nymburk, sice o přestup více, ale časově při X ve Skále stejné, jak dnes přes Turnov

Je v současné době infrastruktura v takovém stavu, aby bylo protočení o hodinu pro liberecký kraj akceptovatelné, tedy vazba na vlak do Liberce?


ne není, jak píšete, ale tématicky jsme správně, neřešíme GVD 2013/2014 talker
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 641
Registrován: 9-2009
Odesláno Neděle, 18. srpna 2013 - 17:36:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

že ve špičce pracovního dne tam je interval 60 minut. Tedy tyto vlaky, jezdící ve špičce pracovního dne budou i nadále v provozu?
Je sice pravda, že ty vlaky jsou už trochu "nadstavba" - na druhou stranu máme posilový vlak na půl osmou do Turnova a po půl třetí z Turnova. Kdy jindy už by ty vlaky měly jezdit plné...? Ovšem za nás platí, že máme zájem o linku Turnov - Jičín (- Hradec Králové), takže to nezáleží jen na LK.
Vložené vlaky do Rovenska si umíme představit už jen pro sezónu. Ty "rovenské šichťáky" nahradí bus.

"Usínal jsem s pocitem, že celý svět je v pr.... Když jsem se ráno probudil, tak jsem ten pocit měl dál. Asi neumím spát." (Jan Werich)
dotaz
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.12.42.2
Odesláno Neděle, 18. srpna 2013 - 19:48:26    Odkaz na tento příspěvek  

Otto Pospíšil: Vložené vlaky do Rovenska si umíme představit už jen pro sezónu. Ty "rovenské šichťáky" nahradí bus.

A budou jezdit i přes Rovensko, nebo po hlavní silnici od Jičína do Turnova, takže až přes Ktovou?
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 644
Registrován: 9-2009
Odesláno Neděle, 18. srpna 2013 - 20:07:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A budou jezdit i přes Rovensko, nebo po hlavní silnici od Jičína do Turnova, takže až přes Ktovou?
Rovensko samozřejmě obslouženo bude - buď linkou přes Borek nebo linkou přes Štěpánovice...

"Usínal jsem s pocitem, že celý svět je v pr.... Když jsem se ráno probudil, tak jsem ten pocit měl dál. Asi neumím spát." (Jan Werich)
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.6.158
Odesláno Neděle, 18. srpna 2013 - 20:30:35    Odkaz na tento příspěvek  

na druhou stranu máme posilový vlak na půl osmou do Turnova a po půl třetí z Turnova. Kdy jindy už by ty vlaky měly jezdit plné...?

já se jenom ptám, nekritizuji. Prostě nějaké "posily" nad rámec taktu 120 minut tam budou, pokud by měl KHK zájem o další vlaky až do Jičína, může jich být i více. Pochopil jsem dobře?

Jinak mě fakt udivilo, že Hrubá Skála spíše ne...
blush
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 647
Registrován: 9-2009
Odesláno Neděle, 18. srpna 2013 - 20:44:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jinak mě fakt udivilo, že Hrubá Skála spíše ne...
Odmítám čekat na stavbu vzdušných zámků Bartoušov/Hrubá Skála. Připravujeme změny v autobusové dopravě a stavíme je na současném konceptu Os-041. A také proto nemáme v úmyslu s ním jakkoli kvedlat...
Tím neříkám, že se k myšlence přípojů na rychlíky do/z Liberce v budoucnu nevrátíme, ale bude záležet na více okolnostech (jak jsem psal: Sp-040, koncept dálkové dopravy).

Prostě nějaké "posily" nad rámec taktu 120 minut tam budou, pokud by měl KHK zájem o další vlaky až do Jičína, může jich být i více. Pochopil jsem dobře?
Teoreticky ano, ale buďme realisté... Pokud vím, byl to právě KHK, který první ztratil zájem na intervalu 1h do Turnova -> a proto "vznikly" plonkové vlaky Rovensko - Turnov... V nejbližší době na nějaké rozšíření peníze nebudou, ale kdyby na něco přeci jen byly, pak bych doporučoval se zabývat (obousměrnou) dopravou na třísměnný provoz v relaci Turnov - Jičín. Minimálně v okolí Turnova roste počet pracovních pozic a potenciál dojížďky. K tomuto by stačil klidně bus, pokud by počet cestujících nebyl závratně vysoký. Představa - vlak int. 2h (cca 5-19h), v prokladu bus (cca 4-22h).

(Příspěvek byl editován uživatelem Otto Pospíšil.)

"Usínal jsem s pocitem, že celý svět je v pr.... Když jsem se ráno probudil, tak jsem ten pocit měl dál. Asi neumím spát." (Jan Werich)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8876
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 18. srpna 2013 - 21:12:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-ds-: V současné době se přístupu LK nelze divit, že postupuje jak postupuje. při současných rychlostech řešení úprav na železnici v střednědobém horizontu stejně Bartoušov nebude a s ním je ostatní nereálné.
To, že si KHK zničil víkendovou Ostroměř je jeho chyba, na to měl myslet v době, kdy tak učinil. Vhodné řešení se mělo hledat ten rok, co k omezení došlo.
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.6.158
Odesláno Neděle, 18. srpna 2013 - 21:29:19    Odkaz na tento příspěvek  

Teoreticky ano, ale buďme realisté..

no právě, proto by mi přišlo logické mít Hrubou Skálu v L:00, čímž v intervalu 120 minut zajistí právě ty nejzákladnější potřeby. 60 minut interval pak tam netřeba.

To, že si KHK zničil víkendovou Ostroměř je jeho chyba, na to měl myslet v době, kdy tak učinil.


tohle jsem vůbec s Hrubou Skálou do souvislosti nedával, byť s tím souvisí.
Prostě mi přišlo, že minimálně pro železnici to mělo spíše plusy, než minusy v okolí Turnova.
Beru, že je třeba brát v potaz i autobusy, tím to považuji za vysvětlené.
Ostroměř sice není hezká, ale že by to byla tragédie, bych zas tak neviděl. Prostě nejsou prachy, ředění taktů bude pokračovat a podobné věci nebudou výjimkou
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8878
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 18. srpna 2013 - 22:13:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

no právě, proto by mi přišlo logické mít Hrubou Skálu v L:00, čímž v intervalu 120 minut zajistí právě ty nejzákladnější potřeby. 60 minut interval pak tam netřeba.
A jak to chete udělat, když nemáte ten Bartoušov (ani Staré Místo) a v dohledné budoucnosti nebude?

Ostroměř sice není hezká, ale že by to byla tragédie, bych zas tak neviděl. Prostě nejsou prachy, ředění taktů bude pokračovat a podobné věci nebudou výjimkou
Takže Ostroměř na jedné trati bude jedné trati bude v lichou a na druhé v sudou?
Myslím si, že základem by mělo být nakreslit dvouhodinový základ co nejlépe provázaný všude a pak do toho kreslit hodinové posily.
Jičíňák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8
Registrován: 4-2013
Odesláno Pondělí, 19. srpna 2013 - 10:08:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Bartoušov:

Je nějaká reálná cesta, jak dotlačit SŽDC k realizaci?

Mně se to jeví jako dobrý náhradní projekt pro čerpání zbývajících peněz z OPD.

(Psal jsem si s nimi, prý opravdu existuje studie, z níž vyplynuly vysoké investiční náklady.)
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 593
Registrován: 4-2010
Odesláno Pondělí, 19. srpna 2013 - 10:31:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jak se při případném přetočení 040 řeší spojení Jilemnicko - KHK ?
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8882
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 19. srpna 2013 - 10:52:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jičíňák: Vysoké investiční náklady vyplynuly z toho, že si SŽDC vymyslelo hromadu věcí, které se měly s výstavbou výhybny svézt.

Nechic: To by záviselo na penězích. Buď vazba na dnešní osobáky Paka-Chlumec, možností by byla třeba bus linka do Horky, kde by nově zastavily rychlíky atp.
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.6.158
Odesláno Pondělí, 19. srpna 2013 - 17:04:15    Odkaz na tento příspěvek  

A jak to chete udělat, když nemáte ten Bartoušov (ani Staré Místo) a v dohledné budoucnosti nebude?

já vím, že to teď nejde, že jednou souvisí s druhým, ale překvapil mě postoj z Lbc, páč si myslím, že Hrubá Skála v S:00 řeší železnici v uzlu Turnov lépe
samozřejmě neznám tam příliš autobusy a ani další záměry, takže jsem dalek toho, abych se zde "do krve" hádal...

Takže Ostroměř na jedné trati bude jedné trati bude v lichou a na druhé v sudou?
Myslím si, že základem by mělo být nakreslit dvouhodinový základ co nejlépe provázaný všude a pak do toho kreslit hodinové posily.


ale to přece je jasný, že by bylo vhodné, aby byla stejně
teď je prostě o víkendu jednou za 4 hodiny, což není dobré, ale myslím že ani tragické. A rozhodně to nestojí za to, aby se popřevracelo násilně 5 jiných věcí

Buď vazba na dnešní osobáky Paka-Chlumec,

nějak nemohu přijít na to, jak budou řešit dopravu Jilemnice HK

možností by byla třeba bus linka do Horky, kde by nově zastavily rychlíky atp.

no každá z těch věcí je sice asi jednodušší, než výhybna Bartoušov, ale v zásadě se domnívám, že podobně nereálná
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8884
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 19. srpna 2013 - 17:25:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-ds-: nějak nemohu přijít na to, jak budou řešit dopravu Jilemnice HK
Pardon, Paka-Jaroměř.

teď je prostě o víkendu jednou za 4 hodiny, což není dobré, ale myslím že ani tragické. A rozhodně to nestojí za to, aby se popřevracelo násilně 5 jiných věcí
Je dost možné, že při příštích škrtech v KHK zmizí ty osobáky jednou za 4 hodiny. Co pak?
K._A._F.
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 25
Registrován: 5-2013
Odesláno Pondělí, 19. srpna 2013 - 17:47:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky
Na Bartoušov byla zpracovaná PD. Poté, co neprošla varianta nově obsazené stanice (včetně nových přípojek sítí, např. vody k novému domečku, který musel kvůli křižování stát na jižním zhlaví), měla být výhybna dálkové řízená. CIN cca 160 mil. Kč, asi tři čtvrtiny té částky byla TZZ a tím i spousta PZS.
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 652
Registrován: 9-2009
Odesláno Pondělí, 19. srpna 2013 - 17:51:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jak se při případném přetočení 040 řeší spojení Jilemnicko - KHK ?
Jak psal Orky, zvažuje se model návazných busů z Horek do Rokytnice k pardubickým rychlíkům.
Podstatnou podmínkou je, že by ty rychlíky na Horkách musely stavět... O tom už ale řeč s MD byla a nemám pocit, že bychom se nedohodli...

Os-042 by (v případě zachování) jezdily jako přípoj k Sp-040.

"Usínal jsem s pocitem, že celý svět je v pr.... Když jsem se ráno probudil, tak jsem ten pocit měl dál. Asi neumím spát." (Jan Werich)
Pavel Blažek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.188.235.186
Odesláno Pondělí, 19. srpna 2013 - 17:55:31    Odkaz na tento příspěvek  

Možnost zastavování R na Horkách má LK s MD ČR předjednanou za podmínky, že na Horkách budou organizovány systematicky autobusové návaznosti směr Jilemnice (případně Vrchlabí).

Můj osobní názor je ten, že relace hory - Vrchlabí / Jilemnice - směr Hradec Králové s přestupy vlak / bus na Horkách mohou být dlouhodobě konkurenceschopné ostatním druhům dopravy i v případě realizace R11, R35.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7237
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 19. srpna 2013 - 19:02:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Čili se počítá že na Horkách vznikne před budovou na tom plácku nějaký busterminál? Nepředpokládám že by se uvažovalo o přestupu ze stávajícího AN...

Výsledek asi bude ten, že o víkendu poijede skoroprázdnej bus na Horka k R na HK a skoroprázdnej šukafon k Sp 040, přičemž dnes to odveze jakž takž obsazenej šukafon. To jsem zvědavej kolik měsíců by tohle vydrželo jezdit když vemu víkendové busy Semily - Rokytnice co vydržely od června do září...

A od čeho bude vazba z 042 na 040 směr Trauč? Ta je zas docela zásadní v kladiva.

Ve výsledku dojde ke zrychlení relace Jilemnice - HK a zazdění relace Jilemnicko - Praha/Nymburk/Kolín a spol. V kladiva pro denní dojíždění je rychlost samosebou podstatná, u víkendový "turistiky" to až tak zásadní není. A už vidím jak jede bus z Horek k Rokytnici a v Jilemnici čekaj další dva busy - jeden na Mísečky a druhej na Benecko... No a pokud by omylem takový i jezdily, tak to dopadne způsobem že z Horek jednou pojede 10 lidí a podruhý tři vejpravy který se nevejdou. Pročež podruhý už nepojedou. Na hory je potřeba mít volnou kapacitu a ne ji mít naknop.

Jinak zrovna minulej tejden jsem jel posledním šukafonem na 042, přičemž z Martinic jelo 13 ks, což s ohledem na vesměs "dálkaře" uprostřed tejdne kdy není škola není špatný. No a zrovna tam kdosi nadnes že tento vlak je lbc krajem na odstřel. Pročež kraj byl kolektivně vyhodnocen tak, že sere na vše co je kousek dál od Liberce a vykrádá km aby moh mít vlakodrom do Tavaldu, přičemž za kopcem "ho to nesere".
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9486
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 19. srpna 2013 - 19:11:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Konkurence D 11 už tu zazněla a MD na ní kouká dost důrazně aneb projíždí se Velký Osek a uvažovalo se i o Lysé nad Labem...
Právě. Až poté, kdy by se projížděla i Lysá (mj. s cílem logického oddělení příměstské dopravy od dopravy na střední a delší vzdálenosti), bych hovořil o skutečném důrazu. happy

Konkurence D11 tehdy (v době, kdy se zprovoznil i její úsek vedoucí skoro až k HK) kromě zrušení zastavování ve Velkém Oseku přinesla i celodenní hodinový takt. Který ovšem byl mezitím poněkud proškrtán...

Do budoucna navrhuji zavést pravidlo v podobě zákazu redukcí kolejí ve stanicích na méně než dvě (mimo rušení celých tratí či úseků při přeložkách). Přináší to velké množství výhod - v případě zpoždění snadné přeložení křižování jinam, možnost zvýšení počtu vlaků.
I ty dvě koleje jsou dost málo, pokud někde probíhá taktové křižování. Znamená to, že na dost dlouhou dobu (před i po tom křižování) jsou navazující úseky nepoužitelné pro nákladní dopravu.

ad protočení Sp-040 (trocha fantazírování):
Možná je škoda, že při tvorbě těchto rychlíkových linek (postupně v letech 2004 - 2006) nebylo možné (resp. ono to není možné dosud) dosáhnout s rychlíky SJD České Budějovice - Havlíčkův Brod ve výši 3 h. Pak by vyšel uzel HB na daleko logičtějších L:00; R-250/230 by v Brně přecházely na R-300 celodenně celotýdenně; při jízdě v relaci jižní Čechy - severní část Vysočiny by nebyl téměř hodinový prostoj v Jihlavě; byla by zde ideální půda pro zavedení Sp/R Havlíčkův Brod - Znojmo; R-070, R-080, Sp-040 i R-072 by byly o hodinu posunuty; ideálně kdyby se ve stejnou dobu MD odhodlalo k hodinovému taktu R-030 (v té době akorát bylo VŘ, kde byli znevýhodněni ti dopravci, kteří by si museli pořizovat nová vozidla, neboť vycházely neefektivní oběhy - 5 souprav na 2 h takt; přitom při 1 h taktu by vycházelo 7 souprav, tzn. na 1 soupravu by vycházel výrazně vyšší denní kilometrický oběh a tím pádem nižší náklady na vlkm).

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8887
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 19. srpna 2013 - 19:17:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr_vlček:
Já bych si takový model představoval takto:
posun Sp-040 o hodinu. S tím tedy posun Os-042 též o hodinu. Vznik bus linky ???-Jilemnice-Horka,žst. S tím bych klidně posunul Os Trutnov vrchlabí též o hodinu, možnost nahrazení prodloužením spěšňáků od Hradce (tedy vznik nové linky Hradec-Trutnov-Vrchlabí).
Vše samozřejmě v teoretické rovině. Hned jako celkem závažný problém vnímám nestíhání vazby Jaroměř-Ostroměř (tedy posunutých spěšňáků od současných rychlíků), tedy podobný problém jako dnes, kdy kvůli tomu jedou dva vlaky 10 minut po sobě.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7239
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 19. srpna 2013 - 20:30:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

On ten posun Sp 040 o hodinu má i druhou stranu a tou je buď posun R 080 o hodinu a tedy i R070 o hodinu atd.... nebo potřeba oddělit ramena 040/080 a přihodit nějaký ty náležitosti. O tom že pak zanikne kladivový spojení pro študáky jak do N.Packy tak do Trauče na osmou nemluvě...
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 595
Registrován: 4-2010
Odesláno Pondělí, 19. srpna 2013 - 20:45:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No bus do Horek, aby bral ČD tarif jinak to lidi docela naprudí a 20min. čekat na R jen kvůli tomu, aby si všichni koupili jízdenku se taky nikomu nechce. Posun sp 040 o hodinu znamená návaznost na R směr Liberec a případně Os směr Jaroměř? Asi by to nebylo úplně špatné, ale jak tu bylo zmíněno posouvá to R-080 tedy R-070 no a nakonec mizí vazba 030-070 a tím byste opravdu hodně lidí nepotěšili...
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3336
Registrován: 8-2006
Odesláno Pondělí, 19. srpna 2013 - 20:57:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: On ten celodenní takt hradeckých R zas tak moc proškrtán nebyl. Vlastně nejezdí akorát spoj v 11, spoje v 5 ráno a ve 13 jsou pracovní. A třeba večerní R969 by mohl být spíš spěšňák a zastavovat na více místech. Třeba v Čelákovicích.wink ( A asi klidně i ve VOseku.)
55p
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 542
Registrován: 6-2009
Odesláno Pondělí, 19. srpna 2013 - 21:50:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Proč Čelákovice, teda kromě toho, že by ti to vyhovovalo? Osobák jede o 15 minut dřív i později, což je myslím dost luxusní spojení na půljedenáctou večer.
Velký Osek (cca 2200 obyvatel) má zas osobák 10 minut za rychlíkem s přípojem od něj. A spojení VO - Hradec lze v tento čas absolvovat oklikou přes Poděbrady (5870 -> 969).

Sledování nasazení 162 + 961 na rychlících Kolín - Ústí nad Labem

Sledování nasazení 163 + 961 na osobních vlacích Lysá n/L - Ústí n/L
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3337
Registrován: 8-2006
Odesláno Pondělí, 19. srpna 2013 - 22:22:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Fakt je, že asi jediným důvodem jsou přestupní vazby. Stačí, aby táborský R656, či plzeňský R765 měly na příjezdu nějakou minutku a na osobák ve 21:55 můžu zapomenout. Což o víkendech a svátcích znamená čekat do 23:25... Na druhou stranu, zas tak často takhle večer s přestupama necestuju.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7242
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 19. srpna 2013 - 22:38:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Osobně si myslím že poslední rychlíky z Prahy by klidně snesly "zespěšňákovitění". A prodloužení jízdní doby dejme tomu o 15 minut z Prahy do Hradce rozhodně z tohohle vlaku nikoho nevyžene - tím se jede proto že se s tím jet z nějakýho důvodu musí - putyka, příjezd odněkud zdáli atd. Tudíž by moh někdo nejvejš přibejt. Tudíž bych byl voraženej a zastavil ho nejen v Oseku ale sone i Čmelákovicích. A možná i Libněvsi a 2x někde mezi CnC a HK. Stejně jako poslední Plzeň by klidně mohla stavět v Praskolesech, Holoubkově, Chrástu...
Nostalgia
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1360
Registrován: 6-2010
Odesláno Pondělí, 19. srpna 2013 - 22:56:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Možná je škoda, že při tvorbě těchto rychlíkových linek (postupně v letech 2004 - 2006) nebylo možné (resp. ono to není možné dosud) dosáhnout s rychlíky SJD České Budějovice - Havlíčkův Brod ve výši 3 h. Pak by vyšel uzel HB na daleko logičtějších L:00; R-250/230 by v Brně přecházely na R-300 celodenně celotýdenně; při jízdě v relaci jižní Čechy - severní část Vysočiny by nebyl téměř hodinový prostoj v Jihlavě; byla by zde ideální půda pro zavedení Sp/R Havlíčkův Brod - Znojmo; R-070, R-080, Sp-040 i R-072 by byly o hodinu posunuty; ideálně kdyby se ve stejnou dobu MD odhodlalo k hodinovému taktu R-030 (v té době akorát bylo VŘ, kde byli znevýhodněni ti dopravci, kteří by si museli pořizovat nová vozidla, neboť vycházely neefektivní oběhy - 5 souprav na 2 h takt; přitom při 1 h taktu by vycházelo 7 souprav, tzn. na 1 soupravu by vycházel výrazně vyšší denní kilometrický oběh a tím pádem nižší náklady na vlkm).

Myšlenky protáčet jsou pěkné, mají ale jednu nevýhodu. Pokud protočíme o hodinu R Kolín - Rumburk, vyvolá to i protočení R Liberec - Ústí a od těchto vlaků se rozbije přípoj v Ústí ve směru na Cheb.

Avšak nemusí k tomu dojít, pokud budou návaznosti v České Lípě od R Kolín - Rumburk vysuplovány osobními vlaky - to by však neměl být závažný problém (vzhledem k hodinovému prokladu Os a R).

David tady navrhoval hodinový takt rychlíků na trati 030. Je otázka, jestli by to cestujícími bylo využíváno, každopádně pokud bude uzel Stará Paka v X:30 zajištěn rychlíky, bylo by možné více hýbat s osobními vlaky (dokonce by to bylo nutné), pravděpodobně do půlhodinového prokladu s rychlíky.

Otevírají se nám tu „zadní vrátka“ pro R/Sp Hradec Králové - Jičín - Turnov. Do budoucna se nabízí varianta poloh rychlíků do trasy současných osobních vlaků. Tedy: uzel Ostroměř v X:00 a Jičín v X:30 by byly dosahovány rychlíky.

Osobní vlaky by byly konstruovány ve 30-minutovém prokladu (přibližně) s rychlíky a dosahovaly by uzel Turnov v X:00. Pokud tedy uzel Stará Paka by byl v X:30 a na trati 030 by se zde křižovaly rychlíky, Os na trati 030 by byly také protočeny o 30 minut a nově by dosahovaly uzlu Turnov v X:00.

Akorát stále nevychází trať 070 a zapojení do uzlu Mladá Boleslav v X:30.

----

Plán Ministerstva dopravy protočit R na SV Čech o 30 minut má tu výhodu, že množství uzlů, které jsou momentálně v X:30 a jsou závislé na křižování Os a R, můžou být v X:00 a závislé na křižování R (Mladá Boleslav, Stará Paka aj.). Tím pádem se nabízí mít Os v některých případech zahuštěné do hodinového taktu (předpoklad 30-minutového prokladu s R) a bude možné lépe měnit časové polohy.

V současnosti vidím jako nejsnadnější na tratích 040, 041 a 070 zachovat současné polohy Os. Vzniklý uzel Ostroměř v X:30 (dle Sp ze Staré Paky) se dá vyřešit (v případě zachování současných poloh Os) pouze hodinovým taktem rychlíků alespoň v úseku HK - Jičín.

Poloha vlaků na trati 062 by byla změněna takto: Mladá Boleslav X:00 - Dolní Bousov X:30 - Mladějov X:00 - Libuň X:10/X:50 - Lomnice nad Popelkou X:30 - Stará Paka X:00.

Potřeba souprav při dvouhodinovém taktu se sníží na dvě!

R/Sp HK - Jičín v hodinovém taktu není špatná myšlenka, když už něco podobného existuje mezi HK a Trutnovem, o počtu cestujících by se však dalo pochybovat. Pro lepší zatraktivnění dopravy by možná šlo zavést v Jičíně skutečnou MHD, a nikoliv tento paskvil, který je dnes. Nutností jsou návaznosti na vlaky na nádraží.

----

Uzel v České Lípě by se ale stále hodilo mít v X:30, už kvůli lovosickému uzlu v X:00 a kvůli zajištění návazností, které by jinak byly závislé na celodenním hodinovém taktu Os.

Možností je ještě dvojuzel v X:45/X:15 (křižování Os-R). Takto by bylo možné i postupně pracovat na rozvolňování uzlu Lovosice v X:00, což by bylo výhodné pro uzel Kralupy v X:30. Vyvstávají tu ale ještě otázky se zapojením tratě Kralupy - Neratovice.

Navrhuji zachovat polohy vlaků na této trati ve stávajícím stavu a situovat křižování Os-070 do Neratovic pokud možno v X:00.

(Příspěvek byl editován uživatelem Nostalgia.)

Konkurenci na železnici pouze v případě zavedení IDS ČR! Děkuji.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9496
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 19. srpna 2013 - 23:08:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud protočíme o hodinu R Kolín - Rumburk, vyvolá to i protočení R Liberec - Ústí a od těchto vlaků se rozbije přípoj v Ústí ve směru na Cheb.
Jo, to už jsem tu kdysi četl. Něco jako "jenom kvůli přehození HB na L:00, vyvolanému jenom kvůli jakémusi zavedení Sp/R HB - ZN, rozbít takt v celé zemi a jenom kvůli tomu měnit i časové polohy v Rakousku, to... škoda slov"...

Ne, vážně. Protožení R Ústí - Liberec by to NEVYVOLALO. Jen by byl přípoj v ČL ve směru Doksy - Děčín zajištěn Os vlakem (a nikoliv rychlíkem), zatímco nacopak přípoj ve směru Doksy - Liberec by byl zajištěn rychlíkem (a nikoiv Os vlakem).

hodinový takt rychlíků na trati 030. Je otázka, jestli by to cestujícími bylo využíváno
Pokud to je "otázka", pak je stejnou otázkou, jak tam tedy jsou využívány stávající vlaky. Protože ten (v prokladu Os - R) hodinový takt tam je - na většině délky tratě - už dnes.

Akorát stále nevychází trať 070 a zapojení do uzlu Mladá Boleslav v X:30.
O. K., to je pravda - zrychlení t-070 by bylo na úkor prodloužení přestupní doby v Turnově v relaci Praha/MB - Liberec.

Takto by bylo možné i postupně pracovat na rozvolňování uzlu Lovosice v X:00, což by bylo výhodné pro uzel Kralupy v X:30. Vyvstávají tu ale ještě otázky se zapojením tratě Kralupy - Neratovice.
Domnívám se, že zachování "křižování" protijedoucích R-090 v Lovosicích by mělo být větší prioritou, než zavedení "křižování" těchto rychlíků v Kralupech za cenu rozbití uzlu Lovosice.

Mmch. uvážím-li existenci uzlu Kladno, pak si to také moc nerozumí s uzlem Kralupy (SJD Kladno - Kralupy za 30 minut nestihnete a 60 minut je zbytečně moc).
Ale zase by si Kralupy v přesných X:30 lépe rozuměly s Neratovicemi v přesných X:00.

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
Nostalgia
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1361
Registrován: 6-2010
Odesláno Úterý, 20. srpna 2013 - 00:02:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ne, vážně. Protožení R Ústí - Liberec by to NEVYVOLALO. Jen by byl přípoj v ČL ve směru Doksy - Děčín zajištěn Os vlakem (a nikoliv rychlíkem), zatímco nacopak přípoj ve směru Doksy - Liberec by byl zajištěn rychlíkem (a nikoiv Os vlakem).

To je pravda.

Pokud to je "otázka", pak je stejnou otázkou, jak tam tedy jsou využívány stávající vlaky. Protože ten (v prokladu Os - R) hodinový takt tam je - na většině délky tratě - už dnes.

To sice ano, je ale otázka, jestli se vyplatí mít hodinový takt R a zároveň dvouhodinový takt Os.

Domnívám se, že zachování "křižování" protijedoucích R-090 v Lovosicích by mělo být větší prioritou, než zavedení "křižování" těchto rychlíků v Kralupech za cenu rozbití uzlu Lovosice.

Žádné rozbití uzlu nehodlám dělat. Tady jde jen o to, že by se hodilo mít ty návaznosti v Kralupech (budoucí hodinový takt R Praha - Děčín).

Uzel v Kralupech momentálně nejde rozvolnit. Uzel v Lovosicích (za předpokladů, které jsem zmínil výše), se rozvolnit dá, je však také nutné dát symetrii na trati 097 přesně do X:00 a zvětšit prostoje v Úpořinách na trati 131.

Konkurenci na železnici pouze v případě zavedení IDS ČR! Děkuji.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9501
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 20. srpna 2013 - 04:36:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

je ale otázka, jestli se vyplatí mít hodinový takt R a zároveň dvouhodinový takt Os.
V mých úvahách figuroval pouze hodinový takt R-030 (resp. z hlediska počtu zastavení spíše Sp-030); žádné další Os-030 k tomu.

Žádné rozbití uzlu nehodlám dělat. Tady jde jen o to, že by se hodilo mít ty návaznosti v Kralupech (budoucí hodinový takt R Praha - Děčín).
Přesný rychlíkový uzel v Kralupech = rozbití přesného rychlíkového (a tím pádem i "osobákového" uzlu v Lovosicích.

Přesný uzel v Kralupech, dejme tomu v X:30, by si dobře rozuměl s uzlem Neratovice v X:00, ale zase by si moc nerozuměl s případným uzlem Kladno (ať už X:00 nebo X:30) ani žádoucím uzlem Slaný (z Kralup do Slaného to asi těsně pod 30 minut vyjezdit lze, ale z hlediska zapojení do případného "přesného" uzlu R-090 v Kralupech to samozřejmě nestačí).

Uzel v Lovosicích (za předpokladů, které jsem zmínil výše), se rozvolnit dá, je však také nutné dát symetrii na trati 097 přesně do X:00 a zvětšit prostoje v Úpořinách na trati 131.
Otázkou je, zda někdy ještě bude potřeba uvažovat o souladu uzlů Lovosice a Úpořiny.
Relace Lovosice - Louny by měla směřovat k SJD = 60 min., tzn. zkrácení cestovní doby o 1/3 za cenu nepříliš velkých investic (snad jen výhybna Libochovice město) + za předpokladu těsného uzlu v Lovosicích.

I pro t-087 je těsný uzel v Lovosicích vcelku výhodný - měla by být snaha stíhat ve špičce přeložit křižování Os-087 základního taktu a vloženého posilového Os-087 (jedoucího pouze z Lovosic do Litoměřic) ze Žalhostic právě až do Litoměřic, horního nádraží.

A tak jako tak je zde další argument - snaha o hodinový špičkový takt Os-087 za předpokladu obnovení někdejší stanice Ploskovice. Při JD Ploskovice - Lovosice okolo 24 minut by Os-087 přijížděly do Lovosic asi v X:55; z Lovosic by odjížděly nejpozději v X:06. Ani to nedává moc prostoru k nějakému rozvolnění v zapojení R-090 do uzlu Lovosice v X:00.

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.6.158
Odesláno Úterý, 20. srpna 2013 - 08:05:32    Odkaz na tento příspěvek  

tzn. zkrácení cestovní doby o 1/3 za cenu nepříliš velkých investic (snad jen výhybna Libochovice město)

v každém směru Vám pak chybí asi tak 4 minuty, jak do Lovosic tak i Loun. Ale pomalých jízd je více než dost, takže se dá krátit na přejezdech.

A tak jako tak je zde další argument - snaha o hodinový špičkový takt Os-087 za předpokladu obnovení někdejší stanice Ploskovice. Při JD Ploskovice - Lovosice okolo 24 minut by Os-087 přijížděly do Lovosic asi v X:55; z Lovosic by odjížděly nejpozději v X:06. Ani to nedává moc prostoru k nějakému rozvolnění v zapojení R-090 do uzlu Lovosice v X:00.

ano na 087 jsou podstatné Ploskovice pro interval 60 minut, ale myslím, že v úseku u Lípy jsou zastávky tak blbě, že je docela zázrak, že tam vůbec ještě vlak jezdí. Pro nějaké dálkovější cesty ta dvouhodina stačí. Ale ty Ploskovice by byly samozřejmě dobrý na to, aby se dala udělt špičková hodina do Úštěku od Litoměřic.
Vaše úvaha na odjezd z Lovosic v 06 se velmi neslučuje s tím aby byla Lovosice - Litoměřice půlhodina a zároveň se nekřižovalo v Źalhosticích.
55p
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 544
Registrován: 6-2009
Odesláno Úterý, 20. srpna 2013 - 09:06:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

čelakovičan: OK, přípoje jsem nezohledňoval, to je možné.

Sledování nasazení 162 + 961 na rychlících Kolín - Ústí nad Labem

Sledování nasazení 163 + 961 na osobních vlacích Lysá n/L - Ústí n/L
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8889
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 20. srpna 2013 - 09:07:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nostalgia: Dopručil bych do návrhů vnést trochu reality:
- významné navýšení vlaků musí někdo zaplatit, což je v nejbližší době, ale i středně dobém výhledu nepravděpodobné (ad úvahy o obnovení provozu na tratích, či zdvojnásobení vlaků na 041 apod)
- při úvahách je potřeba uvažovat doby na přestup a reálné jízdní doby
- je potřeba zvažovat důsledky změn, preference bezvýznamné vazby může zabít vazbu důležitou

A k protáčení: Myslím si, že není důvod snažit se od základů překopat fungující systém. tady je potřeba doladit určité chyby, které vznikly tím, že někdo vymyslel systém tak, že počítal s vysokým počtem vlaků a nedokázal počítat s tím, že za pár let bude muset potřeba něco proškrtat.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4572
Registrován: 6-2005

Odesláno Úterý, 20. srpna 2013 - 10:28:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Že vám do toho tak vstupuju:
Jak velkej problém by bylo sjet Ostroměř - Libuň (je to srovnatelně dlouhý jako Chlumec - Ostroměř, jen parametry cca 2/5 trati jsou o poznání horší) pod 30 minut (kolik by se muselo hrábnout do trati a kolik zastavení by to uneslo?) a zároveň zrychlit Bousov - Libuň pod 30 minut?

Indivisibiliter ac inseparabiliter
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4574
Registrován: 6-2005

Odesláno Úterý, 20. srpna 2013 - 10:48:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A k protáčení: ...
Jednoho adepta na protočení bych viděl: Překlopil bych R a Sp HK - Trutnov mezi sebou a tím umožnil dřívější příjezd rychlíků Liberec - Pardubice do Hradce. Asi by se musely dořešit nějaké detaily, ale to by snad mělo jít.

Indivisibiliter ac inseparabiliter
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8890
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 20. srpna 2013 - 10:56:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: Jednak spoustu peněz a jednak v našich podmínkách od prvotní myšlenky do realizace dlouho trvá (často více jak 10 let). A s ohledem na význam trati, kde se čím dál tím víc rozšiřuje dvouhodina jsou hromady smysluplnějších projektů. Bylo by skvělé, kdyby se podařilo postavit alespoň výhybnu v Bartoušově, která by dokázala zkrátit prostoje v Kopidlně či Jičíně.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9502
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 20. srpna 2013 - 11:15:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vaše úvaha na odjezd z Lovosic v 06 se velmi neslučuje s tím aby byla Lovosice - Litoměřice půlhodina a zároveň se nekřižovalo v Źalhosticích.
O. K., "pořadí podmínek" mělo být napsáno opačně:
1. Aby se stíhaly Ploskovice v X:30, musí být odjezd Os-087 z Lovosic nejpozději v X:06.
2. Aby se stíhal půlhodinový takt Lovosice - Litoměřice bez křižování v Žalhosticích, musí být odjezd Os-087 z Lovosic ještě dříve, cca v X:03.

není důvod snažit se od základů překopat fungující systém. tady je potřeba doladit určité chyby, které vznikly tím, že někdo vymyslel systém tak, že počítal s vysokým počtem vlaků a nedokázal počítat s tím, že za pár let bude muset potřeba něco proškrtat.
= mj. by měla být snaha o zjednovrstvení provozu na méně vytížených tratích tak, aby namísto (více či méně proškrtaného) 2 h taktu rychlíků + k tomu (někde také lehce proškrtaného) 2 h taktu Os vlaků existoval základní, 2 h takt Sp vlaků; na 1 h takt doplněných pouze v době přepravní špičky.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4575
Registrován: 6-2005

Odesláno Úterý, 20. srpna 2013 - 11:19:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky:
To je právě otázka celkovýho pohledu na věc. happy Zkuste se zamyslet nad tím, co by přinášelo.

Já si totiž myslím, že by stačilo vyměnit svršek mezi Jičínem a Ostroměří (bratru cca 10 mega za kilometr), doplnit přejezdy (cca 5 mega za kus) a telefoniku nahradit AHr. (pokud se to nemá zrušit, tak na to stejně bude muset jednou dojít) a naučit se na AHr jezdit 120 km/hod. V sumě to dá nějakých 250 až 350 miliónů, což se na první pohled jeví jako hrozná pálka, ale jak by se dnes hodilo mít něco takovýho připravenýho v šuplíku, aby se dočerpaly peníze z OPD. A copak my víme, že se při českém přístupu nedostaneme do stejnýho průšvihu na konci příští sedmiletky?

Ad Bartoušov: A ono by nešlo z trati Veleliby/Kopidlno - Jičín udělat D3 a prásknout tam samovraty? To by mohlo být o dost levnější, ne?

Indivisibiliter ac inseparabiliter
Nostalgia
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1362
Registrován: 6-2010
Odesláno Úterý, 20. srpna 2013 - 11:38:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak dle Malých projektů OPD by se měla dělat i zlepšení na tratích 040 i 041, viz zde: http://www.szdc.cz/pro-media/tiskove-zpravy/male-projekty-opd/map a-mpopd.pdf

Chystaná zlepšení - trať 041:

- zvýšení traťové rychlosti v úseku Hradec Králové - Jičín
- zabezpečovací zařízení v Hrubé Skále

Zdroj: http://www.szdc.cz/pro-media/tiskove-zpravy/male-projekty-opd.htm l

Ještě se tu hovořilo o budoucím uzlu Louny v L:00. Nevidím to vůbec jako špatný nápad, otázkou však je zapojení trati Louny - Rakovník, kde vychází (dle mého návrhu osobních vlaků na trati 160 v Blatně) uzel Rakovník v L:00.

(Příspěvek byl editován uživatelem Nostalgia.)

Konkurenci na železnici pouze v případě zavedení IDS ČR! Děkuji.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 14831
Registrován: 8-2005

Odesláno Úterý, 20. srpna 2013 - 11:58:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Todle mě fascinuje, můžete mi někdo vysvětlit účelnost uzlu v 00? Manuálové na odpolední přijedou už ve 13,00, jakkoliv to mají k fabrice 15 minut pěšky (a pojedou tudíž busem, kterej je doveze před fabriku v 13,55) a manuálové z ranní, jakkoliv by mohli jet už ve 14,20 (kdy odjíždí většina busů - hádejte proč opět jedou busem a ne vlakem???) budou čekat do 15,00, jen kvůli posedlosti uzlem v 00? Platí pro Louny i Rakáč.
No a teď rozviňte úvahu, proč by lidi měli jezdit vlakem.

Sraz tramvajové sekce K-reportu bude v restauraci BOŘISLAVKA(P6,Kladenská ul.7, kon.st.131 a 216 Bořislavka)v tradičním datu 21/8 2013 od 18,00.pozor POZOR!!!Z OKNA VÝHLED NA MÍSTO, KDE KONČÍVALA LINKA 23!!!tramvajpozor
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8893
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 20. srpna 2013 - 12:01:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: = mj. by měla být snaha o zjednovrstvení provozu na méně vytížených tratích tak, aby namísto (více či méně proškrtaného) 2 h taktu rychlíků + k tomu (někde také lehce proškrtaného) 2 h taktu Os vlaků existoval základní, 2 h takt Sp vlaků; na 1 h takt doplněných pouze v době přepravní špičky.
Takhle obecně s tíím nesouhlasím, je zase potřeba vycházet z daných místních podmínek. někde je to správný přístup, někde by to znamenalo už zbytečné předimenzování dálkové vrtsvy a složité řešení místní dopravy.

Mibl: To je právě otázka celkovýho pohledu na věc. happy Zkuste se zamyslet nad tím, co by přinášelo.
Hlavně je potřeba říct co a za kolik to získáme.

Já si totiž myslím, že by stačilo vyměnit svršek mezi Jičínem a Ostroměří (bratru cca 10 mega za kilometr), doplnit přejezdy (cca 5 mega za kus) a telefoniku nahradit AHr. (pokud se to nemá zrušit, tak na to stejně bude muset jednou dojít) a naučit se na AHr jezdit 120 km/hod. V sumě to dá nějakých 250 až 350 miliónů,
Zvýšit max 60 Libuň-Jičín a max 80 na Ostroměř na 120 km/h za 350 mega s novým svrškem a zabezpečovačkou? Pochybuji. Když jenom výhybna Bartoušov plus nějaká zabezpečovačka na 061 má stát 160 mega? Já bych spíš střelil částku blížící se miliardě. Obávám se, že při takovém zvýšení rychlosti by to mnohde bznamenalo dělat i sanace spodku, možná i drobné přeložky.

Ad Bartoušov: A ono by nešlo z trati Veleliby/Kopidlno - Jičín udělat D3 a prásknout tam samovraty? To by mohlo být o dost levnější, ne?

Nostalgia: Pokud se vůbec něco z toho zrealizuje, tak nepůjde o nějaká výrazná zlepšení, spíš dílčího charakteru. Nelze očekávat, že se srazí jízdní doba Ostroměř-Jičín o 10 minut.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9505
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 20. srpna 2013 - 12:19:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Todle mě fascinuje, můžete mi někdo vysvětlit účelnost uzlu v 00?
Zajištění přípojů mezi všemi vlaky navzájem i při jejich 2 h taktu.

Manuálové na odpolední přijedou už ve 13,00, jakkoliv to mají k fabrice 15 minut pěšky (a pojedou tudíž busem, kterej je doveze před fabriku v 13,55)
= období odpolední špičky, které by se mělo mj. řešit posilovými spoji (pominu-li jiné, neotřelejší možnosti řešení).

budou čekat do 15,00, jen kvůli posedlosti uzlem v 00? Platí pro Louny i Rakáč.
To není o "posedlosti", ale jednoduše o tom, že pro některá místa vyjde X:30, zatímco pro jiná místa vychází uzel X:00.
Při systémové jízdní době Louny - Rakovník = 90 min. (ke zkrácení na 60 minut asi jen tak nedojde) vyjdou buď Louny v X:30 + Rakovník v X:00; anebo Rakovník v X:30 + Louny v X:00.

Takhle obecně s tíím nesouhlasím, je zase potřeba vycházet z daných místních podmínek. někde je to správný přístup, někde by to znamenalo už zbytečné předimenzování dálkové vrtsvy a složité řešení místní dopravy.
Samozřejmě; někde by také to zpomalení rychlíků ani nebylo žádoucí.
Nicméně pro - zde diskutované - tratě jako 040, 080; nebo třeba 200 nebo 225 (teoreticky také 030, ale tam by se nejlépe hodil celodenní hodinový takt) - by to znamenalo znatelné zefektivnění provozu.

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
Negrelli
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 624
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 20. srpna 2013 - 12:23:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem - záleží na ochotě zaměstnavatelů. Znám jich dost, kteří při stabilním dopravním řešení posunuli pracovní dobu, tak že díky návaznostem jim jezdí daleko více pracovníků hromadnou dopravou. Takže není výjimkou 5:30-13:30-21:30, 6:30-18:30 či 5:30-17:30
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7246
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 20. srpna 2013 - 12:40:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak jistě - ten problém primárně není v tom že by se dojíždělo na celou místo půl ale v tom že není koncepce a neustále se do toho jebe. Viz právě probírané východní čechy kde se to kaž takž usadilo a proto se zas líhnou u některých jebatelů nápady na protočení, posunutí atd. neboli na vyhnání těch co VHD dnes používaj a MOŽNÁ na získání někoho jinýho. Obvykle ale "co krok to menší přírůstek než úbytek".

061 na D3 se samozvratkama v Bartoušově už mně napadla mockrát. Jeden nedělní půlpár Sp a několik odklonů s pyskem do roka by to snad udejchalo taky.

Půl hodiny mezi Kostroměří a Libuní je kravina. A to i kdyby se snad dalo jezdit těch 120 protože ty by byly k hovnu skrz poměrně husté zastávky. Na 120 by se čilý vozidlo rozjelo tak od Butovse k Jičínu kde je jen 1 mezizastávka. A odstřel zastávek je kravina neb to žije z úsekovek. Z Jc do Libuně je ale i kilo bez zásadních přeložek asi utopie.
Nostalgia
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1363
Registrován: 6-2010
Odesláno Úterý, 20. srpna 2013 - 12:47:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem: Uzel v X:00 je výhodný proto, protože při dvouhodinovém taktu a symetrii v X:00 je možné zajistit všechny přestupní vazby. V Lounech toto momentálně nefunguje.

Do budoucna jsem pro uzel Rakovník v X:30, podmínkou je však dosáhnout systémové jízdní doby Blatno - Rakovník o délce 30 minut a zkrátit jízdní dobu Os v úseku Blatno - Podbořany o 8 minut.

Aby to neznalí pochopili, přikládám tyto soubory:

application/vnd.ms-excel149
149.xls (46.6 k)

application/vnd.ms-excel160
160.xls (81.4 k)

application/vnd.ms-excel161
161.xls (58.4 k)

Konkurenci na železnici pouze v případě zavedení IDS ČR! Děkuji.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4576
Registrován: 6-2005

Odesláno Úterý, 20. srpna 2013 - 12:48:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky:
Ten můj odhad směřoval jen k úseku Ostroměř - Jičín, což by na celkové zkrácení JD mohlo stačit. Ale je pravda, že by se to muselo vyčíslit nějak lépe. Na druhou stranu je tam jen jedna mezilehlá dopravna, tedy jen jedno SZZ + do něj navázané TZZ na obě strany. Takže cena za zabezpečovačku může být srovnatelná s tím Bartoušovem. A k tomu výměnu svršku po těch cca 10 miliónech a kilometr. Kdyby tam bylo 100 km/hod, tak těch 17,5 kilometru bez zastavení sjedete za cca 13 minut.

Samozřejme je pak otázka, jestli by v takovém případě stálo výměnit uzel 30 v Libuni za odstřelenou obsluhu téměř všeho mezi Ostroměří a Libuní s výjimkou Jičína a tak 2-3 dalších.

Indivisibiliter ac inseparabiliter
Nostalgia
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1364
Registrován: 6-2010
Odesláno Úterý, 20. srpna 2013 - 12:51:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr_vlček: Úsek Ostroměř - Libuň by se za 30 minut vyjezdit dal, ale pouze rychlíky, a to ještě jen stěží (chybí cca 3 minuty). Něco takového by ale bylo za uzlu Ostroměř v X:30 a nevykřižovatelnosti mezi Jičínem a Libuní více než žádoucí.

Ještě se nabízí varianta Ostroměře v X:20/X:40 (křižování R-Os), ještě jsem to ale nezkoumal.

Konkurenci na železnici pouze v případě zavedení IDS ČR! Děkuji.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4577
Registrován: 6-2005

Odesláno Úterý, 20. srpna 2013 - 12:55:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

a nevykřižovatelnosti mezi Jičínem a Libuní více než žádoucí.

Tak to jsem si neuvědomil. Tak tu myšlenku pošlete do stoupy ...

Indivisibiliter ac inseparabiliter
Nostalgia
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1365
Registrován: 6-2010
Odesláno Úterý, 20. srpna 2013 - 13:33:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A ještě jsem něco zjistil...

Hodinový takt Os v úseku Hradec Králové - Jičín je možný i za předpokladu R vedených ve dvouhodinovém taktu a dvojuzlu Ostroměř v X:40/X:20.

Pro neznalé - mluvím o „protáčecí“ variantě.

Polohy vlaků na trati 040: Stará Paka X:10 - Ostroměř X:40-X:45 - Nový Bydžov X:00 - Chlumec nad Cidlinou X:10

Dojde k rozvolnění, bude se to všechno lépe stíhat. Včetně zastávek Luková a Zachrašťany.

Ale je tu ještě jeden problém - není možné nadále udržet hodinový takt ve špičkách v úseku Jičín - Turnov.

(Příspěvek byl editován uživatelem Nostalgia.)

Konkurenci na železnici pouze v případě zavedení IDS ČR! Děkuji.