K-report
 

Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 21. 11. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 21. 11. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Béda z hor
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.202.65.71
Odesláno Pátek, 18. listopadu 2011 - 14:11:21    Odkaz na tento příspěvek  

Otto Pospíšil: Ano, máte úplnou pravdu v tom, že existují i autobusy , které pojmou 70 i více cestujících. Ale má to jeden(a to dost podstatný) háček: tyhle autobusy by se asi moc neosvědčily na těch uzounkých silničkách s dost velkými výškovými rozdíly v oblasti Karpatského předhůří(zvláště v zimě), o nemožnosti průjezdu pod některým z podjezdů ani nemluvě. A to i kdyby se jednalo o autobusy kloubové.
Zámčan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.173.40.50
Odesláno Pátek, 18. listopadu 2011 - 14:36:01    Odkaz na tento příspěvek  

Hroch
nerozumiem protože "my na Slovensku přece máme svojí hlavu".....jednoduché konštatovanie že už ten motor nemal ani k čomu jazdiť....a teda ja by som bol posledný ktorý by rušil hlava-nehlava ale ked raz sa vozil len vzduch....ked som čítal tie príspevky či by sa naplnil no terno by to nebolo aj keby to spojenie bolo rýchlejšie ale na druhej strane ZSSK stále jazdí do H srnia a ČD do Sidonie tých pár km ktoré sa ušetria ,ja neviem kto nesie za súčasný stav väčšiu zodpovednosť,takže môžte kludne kritizovať aj ZSSK,ale zmena koncepcie na ČD jednoducho k tomu prispela len mieru posúdiť neviem lebo u zdroja nie som....
no a čo sa týka tých autobusových spojov tie moc spolahlivé nie sú väčšinou dialkové a nemusíte sa do nich z TN do UH.Brodu ani dostať.(vo frekvenčne silné dni).Môj švagor tak zostal v TN ,odvtedy chodí len autom .
No a aká koncepcia bola na Slovensku u tejto trati v šuflíku?
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 91
Registrován: 9-2009
Odesláno Pátek, 18. listopadu 2011 - 15:43:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Béda z hor:
No to máte čistě akademicky pravdu a byly doby (cca před rokem), kdy bych Váš příspěvek bez výhrad podepsal... Ale stačila mi jedna zima u koordinátora a zjistil jsem, že i velký autobus dokáže projet závějí po úzké silnici, kde se ani v létě běžně busem nejezdí - zatímco vlaky stály týden zamrzlé díky neschopnosti udržovat trať.
Konkrétně Vaše zkušenosti ze zmíněné oblasti rozporovat nebudu, jistě to znáte v okolí Vláry lépe jak já...
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6018
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 18. listopadu 2011 - 15:52:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Uvidíme, až skončí platnost memoranda, kudy všude může a za jakých podmínek projet autobus. Dneska je ještě díky dosypu od státu provoz na některých tratích na hranici akceptovatelnosti. Ale až bude muset to pověstné kilo za kilák objednavatel vytasit celé ze svého, tak si hodně rozmyslí, jestli pro těch pár jedinců má smysl akceptovat výhody vlaku.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 92
Registrován: 9-2009
Odesláno Pátek, 18. listopadu 2011 - 15:58:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

on ten autobus má jednu ale dost zásadní nevýhodu - aneb že sdílí stejnou dopravní cestu s IAD. Neboli "proč mám někde poskakovat v zácpě a přitom se krčit v busu a ještě za to platit mnohde velmi značné peníze?
Nezobecňujte.
1. Pokud se bavíme o vnitro-konceptu, může cenu ovlivnit koordinátor.
2. Pokud se bavíme o dostupnosti místa bydliště, je naopak obvykle autobus lidem blíž. (Aneb proč bych měl denně chodit na vlak do lesa/do polí. Vždyť dneska už jsou lidé líní dojít i na konec obce na vlak, když mohou mít bus na návsi.)
3. Ony zácpy máme všude? I v okolí Vláry?? Nevím - ptám se. Ale tahle oblast by byla ta poslední, kde bych je hledal...

mnohde je i na lokálce s vmax 50 šukafon rychlejší než souběžnej vymetákobus.
Ano, ale tohle záleží na koncepci linek AD. Vymetákobus mi může obsloužit všechny obce, zatímco vlak jen některé. Když budu chtít zrychlit AD, nebudu z něj dělat vymeták, že?

Ne vážně - přátelé, pro dobro železnice přestaňte již obhajovat kdejaký šukafon ploužící se třicítkou. Lepší je vrazit peníze do modernizace tratí, kde existuje potenciál alespoň rychlé regionální dopravy. Řekněme, že za úvahu stojí tratě, kde se umí naplnit vlak každou hodinu ve špičce alespoň 50ti lidmi. Podle mě mezi takové tratě patří Vlára, ale je spousta tratí, o kterých to říct nejde. A tyhle tratě, za jejichž zachování tolik lobbují vlakofilové, táhnou celou železnici v ČR do kytek. To je škoda.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7699
Registrován: 8-2004

Odesláno Pátek, 18. listopadu 2011 - 16:09:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Otto Pospíšil:
Poslední odstavec bez výhrad podepisuji.

Zámčan:
Neschopnost uspořádat si dopravu na Slovensku tak, aby vznikaly pravidelné přípoje bych nedával za vinu ČD ani komukoliv jinému v ČR, kde naopak ta snaha o přípojovost existuje. Tj. snaha o taktový JŘ v ČR není příčinou nepřípojů na hranici ČR/SR. To byl smysl původního příspěvku.
Jinak existuje koncepce pro přípoje na celé síti ŽSR, nejen pro trať T.Teplá - Vl.Průsmyk. Zkuste pohledat.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6020
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 18. listopadu 2011 - 17:36:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Řekněme, že za úvahu stojí tratě, kde se umí naplnit vlak každou hodinu ve špičce alespoň 50ti lidmi.
A teď si nalejme čistého vína. Kolik takových tratí je? Dostala se mi do ruky analýza problematiky oživení železniční dopravy, kde byly analyzovány lokálky plzeňského, jihočeského a jihomoravského kraje. Průměrný počet cestujících se většinou pohyboval do 20. Lze předpokládat, že valná většina z nich by kritérium 50 lidí ve špičce ve špičkovém směru v nezatíženějším úseku nedosáhla. Možná i proto se většina odborníků se shoduje na tom, že budoucnost lokálek je černá.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Béda z hor
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.202.65.71
Odesláno Pátek, 18. listopadu 2011 - 17:41:36    Odkaz na tento příspěvek  

Otto Pospíšil, Hroch: Ale já vůbec neohajuju, aby všude, kde je to možné i nemožné, zůstaly vlaky. Jen jsem chtěl upozornit na to, že ne všude je vhodná náhrada vlaku jedním velkým busem(třeba o těch 70 místech), ale někde by bylo třeba vhodnější nahradit zrušený vlak třeba i dvěma busy a k tomu i napž. mikrobusem, který by obsloužil nějakou tu vesnici, která by byla mimo hlaavní směr (zde např. Popov, kam by bylo asi zbytečným zdržením zajet s velkým busem. Tam bych udělal přípoj z křižovatky ve Štítné přípoj mikrobusem). Amožná bych potom pouvažoval i o tom, zda zajet a končit v Bylnici u nádraží(když ze Slovenska stejně nikdo nepřijede), nebo zda zastavit ve středu Bylnice a pokračovat Do Brumova k nádraží a skončit tam. Vlaky z H. Lidče ba potom nemusely končit v Bylnici, ale mohly by obsloužit i obce Sv. Štěpán a Vlárský průsmyk, pokud by tam nezajížděla busová linka.
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4014
Registrován: 9-2005

Odesláno Pátek, 18. listopadu 2011 - 18:04:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dostala se mi do ruky analýza problematiky oživení železniční dopravy, kde byly analyzovány lokálky plzeňského, jihočeského a jihomoravského kraje.
Jo to má asi tak stejnou vypovídající hodnotu, jako anylyzovat proč chcípá prase, které nedostalo týden žrát. V každém důsledku je na vině hospodář, který nechal prase hlady a ne to prase. (analogie mezi prasetem a lokálkou )
218
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2522
Registrován: 5-2003

Odesláno Pátek, 18. listopadu 2011 - 18:17:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Happy: jasně, ale neumře hospodář, ale to prase. (analogie mezi mrtvým prasetem a zrušenou lokálkou)
Genetičtí inženýři lámou její kód, po Praze se o nich šíří,že jezdí tramvají, strkají hlavy pod vodovod a pak i oni nakonec podléhají. (Pavel Dobeš - Něco o lásce)

Garry Poker - příhody karbanického učně:-)
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 93
Registrován: 9-2009
Odesláno Pátek, 18. listopadu 2011 - 19:15:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jen jsem chtěl upozornit na to, že ne všude je vhodná náhrada vlaku jedním velkým busem(třeba o těch 70 místech)
O tom se taky nemíním dohadovat - máte pravdu.

proč chcípá prase, které nedostalo týden žrát. V každém důsledku je na vině hospodář, který nechal prase hlady a ne to prase.
Zajímavá zemědělská analogie. Prosil bych upřesnit, kdo má býti tím hospodářem?
Obce kolem trati, které se za 150 let existence lokálek nedokázaly přiblížit ke kolejím. (Proč se nové domky nestaví blíže trati?)
Nebo SŽDC, která nechává tratě ležet ladem? (Proč do toho cpát prachy, když kraje na těch kolejích nechtějí garantovat dlouhodobou objednávku?)
Nebo je hospodář kraj? (Proč garantovat dlouhodobou objednávku, když těmi vlaky jezdí čím dál méně lidí a z obcí volají po autobusech, protože na vlak to je daleko?)
Taky vám to přijde jako začarovaný kruh?

Když chcete hledat přirovnání, co takhle více dopravní:
Proč hledat uhlí v dole, který byl dávno vytěžen a nezbyl žádný substrát?
A nebo tedy zůstaneme u zemědělského - Cpát peníze do "šukafonových lokálek" (= trať, kde vozí 810ka celý den de facto jen vzduch) je jako zasadit banánovník v horských stepích a čekat, že se přežeru banánů...
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2328
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 18. listopadu 2011 - 19:36:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Možná i proto se většina odborníků se shoduje na tom, že budoucnost lokálek je černá.

Zrovna v JMK se dá s trochou nadsázky říct, že budoucnost lokálek černá není, protože buď šlapou (třeba 251), nebo už nejsou - tedy až na pár zbytků typu 255 a 262.

OP: A nebo tedy zůstaneme u zemědělského - Cpát peníze do "šukafonových lokálek" (= trať, kde vozí 810ka celý den de facto jen vzduch) je jako zasadit banánovník v horských stepích a čekat, že se přežeru banánů...

A pak jsou ty nejasné případy - má smysl ten banánovník zasadit v nějakém skleníku na jižním svahu dole v údolí? Ano, pokud je ten svah opravdu jižní (trať vede blízko obcí), jsem ochoten na tom svahu udělat terasu (přesunout zastávky tak, aby byly co nejblíže, zvednout rychlost na trati, koupit rychlejší vozidla) a nakonec tam přes zimu topit (více dotovat provoz prvních několik let po takovém vylepšení), aby banánovník opravdu nesl. I tak je ale potřeba dobře zvážit, jestli se vyplatí pěstovat banánovník, nebo jestli nedosáhnu jen o něco málo horšího výsledku s podstatně menšími náklady tehdy, když se vykašlu na banány a budu pěstovat jabka.

Ostatní - ono dost záleží, jestli se o veřejné dopravě bavíme jako o modelovém kolejišti v měřítku 1:1, kde je super, když vedou šíny do každé , nebo o systému, který má být alternativou automobilové dopravy.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4591
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 18. listopadu 2011 - 21:26:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě jedna věc u busu a velkýho zejména - pokud má dopravit těch 70 lidí tak bude z principu pomalej. A to proto že se do něj nastupuje jedněma dveřma a v nich se ještě odbavuje. Výsledkem je to že sice zastaví u baráku ale je tak pomalej že se dá dohonit pomalu na další zastávce. V létě jsem jel na kole z Oustí do Děčína a od Těchlovic jel přede mnou kloubák paMHD. A bylo to odpoledne do vse, tudíž žádnej extra frmol. I tak jsem mu ale při rychlosti někde mezi 15 - 20 kmh v pohodě stačil po nějakých 5 km než jsem odbočil z hlavní.

Asi nebudu sám kdo konstatuje že s takovou dopravou může jít objednatel do i kdyby na ni nedoplácel ani korunu. To už radši dojdu 10 minut na šukafon co pojede aspoň těch 30 a víc km/h cestovní rychlosti.

Mch - jsou lokálky na odstřel. Jistěže. Nicméně vysekat půlku sítě v podobě tratí na úrovni horní Vláry (040, 030, 200.....) znamená v podstatě zlikvidovat VHD. Protože pak už to stejně bude znamenat nutnost jezdit autem a to i v souběhu těch dnes zajímavejch relací typu Praha - Pardubice/Olomouc.

Zapomeňte na to že lidi budou jezdit někde 3,5 hodiny vymetákovejma busama s třema přestupama uprostřed polí. Nebudou.

Jinak nevím jak dnes ale třeba kolem Uherskýho Hradiště a i Brodu není ta hlavní nijak extra bezproblémová. A dnes už se díky optimalizaci VHD autama ve špičkách spolehlivě zacpávaj i okresní města typu Trutnov.
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4016
Registrován: 9-2005

Odesláno Pátek, 18. listopadu 2011 - 22:09:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Prosil bych upřesnit, kdo má býti tím hospodářem?
SŽDC s.o. jakožto správce infrastruktury a pak objednavatel dopravy. To jsou ti "hospodáři".

Poslední dobou mě zaujal v negativním slova smyslu výlet po trati 271, tedy po jedné z prostějovských lokálek. Mezi Prostějovem a Ptení je kompletně obnovený svršek. V tomto úseku je trať i vcelku přímá. A jakou rychlostí byste řekli, že jsme jeli? V kombinaci s JD pro 810+010 je cestovní doba zbytečně dlouhá. Takže hospodář stloukl nový chlívek, ale neudělal do něj dveře a prochladlé prase lítá po dvoře. Kdy pojde?

Zapomeňte na to že lidi budou jezdit někde 3,5 hodiny vymetákovejma busama s třema přestupama uprostřed polí. Nebudou.
Přesně tak.

Zrovna v JMK se dá s trochou nadsázky říct, že budoucnost lokálek černá není, protože buď šlapou (třeba 251), nebo už nejsou - tedy až na pár zbytků typu 255 a 262.
Zrovna případ JMK je dosti nešťastný. Lokálky tam vymizely a to většina po právu. 262 je od nového GVD zkrácená. Bohužel nízká TR umožňuje leda tak provoz do Boskovic. Pro spojení Velkých Opatovic by chtěla tato trať zrychlit. I když bus by to neujel ani za tento čas. 255 je dobře trasovaná, 251 je zas hojně používaná. 254 o té by se dalo hovořit jako o zbytečné. Těch 7 km ale nikoho nespasí.
Lokálky Jčk: Tam je hloupost něco analyzovat, když tam celou VHD řádně pohnojili politici. Tam je ten čuník již po smrti a je jedno, jestli to je lokálka nebo hlavní trasa.
Co se týče Plzeňského kraje, tak tam akorát je snad zbytečné jezdit mezi Borem a Svojšínem. Zbytek jakš takš smysl má. Ale chce to péči řádného hospodáře.

Dále je potřeba se ptát, na kolik lokálek bylo vypsáno vř, na kolik lokálek se dostanou zcela nová vozidla atd. atd. Vybíjíme tu stádo prasat kvůli podezření z infekce, aniž bychom zavolali veterináře a zjistili, co jim je.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6022
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 18. listopadu 2011 - 22:38:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr_vlček:
Mch - jsou lokálky na odstřel. Jistěže. Nicméně vysekat půlku sítě v podobě tratí na úrovni horní Vláry (040, 030, 200.....) znamená v podstatě zlikvidovat VHD. Protože pak už to stejně bude znamenat nutnost jezdit autem a to i v souběhu těch dnes zajímavejch relací typu Praha - Pardubice/Olomouc.
Jenže ono to k tomu spěje. Vývoj čím dál tím více bude žádat co největší nezávislost, tedy z hlediska dopravy často, rychle, co nejblíže k baráku. Jenže tam, kde tohle veřejná doprava nedokáže nabídnout, bude hrát prim auto. Čím dál tím více.
Dopravu na lokálkách nezachrání takt ani účelové spoje na přání (pokud lze vůbec takové vhodné polohy najít) a do budoucna ani zvýšení rychlosti o pár km/hod, protože lidi nebudou zvědaví na to, že jim VHD vyjde třeba podle potřeby odchodu z práce, ale už jim nevyjde vstříc, když jdou po práci nakoupit a mají čekat hodinu a půl na další spoj.
Je dost pravděpodobné, že valná většina lokálek, kde dneska převládají 1x810 nebo prázdné regionovy, které je nahradily, poodpadá s koncem memoranda. Souhlasím z Ottem Pospíšilem, že dneska mají fakticky budoucnost lokálky, kde se vlaky zaplní ve špičce po hodině. Jenže za pár let ta hodina bude moc.
Já se domnívám, že teď je nejvyšší čas na to, aby se zpracovaly studie potenciálu všech tratí a podle toho řešit investice. Protože investice by měly dostat tratě, které mají reálnou šanci přežít dalších 20 let. Protože tam se dá ještě doprava zachránit a cestující udržet.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
750.292
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.145.211.87
Odesláno Pátek, 18. listopadu 2011 - 23:02:32    Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Jedno memorandum může nahradit druhé, to vás ještě nikdy nenapadlo?
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4593
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 18. listopadu 2011 - 23:13:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Problém je pokud nějakému objednateli/organizátorovi hrábne asi jako letos v kraji Perníkov.

A odhadovat kolik kde přibude šmoulovů nebo ubude fabrik - to teda nevím jak ani na 10 let.

A ještě jeden aspekt - ono není úplně dobré dělat z některých oblastí totální pro zoufalce a to formou zrušení nejdřív pošty, pak vlaku, poté školy, doktora a posléze busu co ten vlak před 2 lety aspoň částečně nahradil. To si pak totiž koleduje o nějaký stav typu výběžek.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6025
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 18. listopadu 2011 - 23:24:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

750.292: Toto memorandum vzniklo hlavně z toho důvodu, protože byla snaha pomoci krajům se skokovým navýšením plateb za výkkony osobní železniční dopravy. Domnívám se, že kdyby nebyla zrovna u moci úřednická vláda, že by k žádnému memorandu nedošlo. Neveřím v další memorandum, ale kdo ví, co bude v roce 2019. To budou končit i 10 leté smlouvy s ČD.

Petr Vlček: Všechno něco stojí, vlak, pošta, škola, doktor i bus. A v obci bude to, na co tam je reálná poptávka.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Portáš
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.115.249.198
Odesláno Pátek, 18. listopadu 2011 - 23:57:30    Odkaz na tento příspěvek  

Lepší vlakové spojení Brno-Trenčín až po r.2030 ?
http://www.cedop.info/wp-content/plugins/downloads-manager/upload /VRT-zakladni-sit-stredni-Evropa.pdf

Jinak můj názor je, že zavedení taktu Kordisu Brno-Veselí...) vlastně znemožnilo zajištění rozumných přípojů v Tr. Teplé, kde do té doby celkem fungovaly přípoje od Bratislavy a Košic.

Pamatuju nacpaný nedělní večerní R už ze Slovenska, kde se stálo v uličce z Bylnice skoro až do Brna, s jízdní dobou Bylnice-Brno 2h40!!!

V současnoti se podařilo jakžtakž s taktem poprat aspoň na brumovské (283) s přípoji k Ex/Ec v Lidči a v Bylnici.Zastávková Regina tam zvládá ujet 19km za slušných 25min.
341:
Dle mého by měl kraj umožnit rychlé spojení Horní Vláry se světem a zavést dvě vrstvy:
1) 2h takt Sp (Vl.Průsmyk-St.Město/UH které by stavěly vše po Bojkovice a pak už jen Újezdec,Brod,Kunovice,UH.
(smysluplné v případě 60min j.d. a přípojům k R na Brno/Prahu/Ovu ve St.M.)
Bylnice-Brno by pak nebylo za 3a půl, ale mohlo být za 2h 30.min!
2)Os vlaky Bojkovice-St.Město (2h takt místo dnešního 1h)
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 94
Registrován: 9-2009
Odesláno Sobota, 19. listopadu 2011 - 07:56:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

pokud má dopravit těch 70 lidí tak bude z principu pomalej. A to proto že se do něj nastupuje jedněma dveřma a v nich se ještě odbavuje. Výsledkem je to že sice zastaví u baráku ale je tak pomalej že se dá dohonit pomalu na další zastávce...
Asi nebudu sám kdo konstatuje že s takovou dopravou může jít objednatel do... i kdyby na ni nedoplácel ani korunu. To už radši dojdu 10 minut na šukafon co pojede aspoň těch 30 a víc km/h cestovní rychlosti.


Tohle mě zaujalo. Teď si odpovězte na otázku:
Vámi popsaný stav je charakteristikou druhu dopravy jako takové nebo odrazem zájmu cestujících?
Ano, do autobusů se nastupuje předními dveřmi. Přežitý stav, který lze odstranit, když se bude chtít, ale proč? Odbavení cestujícího trvá v buse průměrně 8 vteřin (když mám drobné připravené, tak 5s, když mám kartu s kupónem -> 3s, ALE když nahrávám na kartu, tak min. 15s). Z toho vyplývá, že narvaný autobus má oproti nenarvanému jízdní dobu o 5 až 10 minut delší. (To vlak umí mít zpoždění větší bez ohledu na počet cestujících.) Stojí mi za to zavádět v busech samoobslužný systém odbavování - pro těch pár minut? (Možná, až dospěje společnost, tak ano.)

Tak a teď vlak:
Máme buď průvodčího (na lokálce přežitá věc, zdražuje to dopravu a spoustu lokálek to táhne ke dnu!) nebo "očíčko velkého bratra". V druhém případě to obvykle znamená, že na dané trati nejezdí lidi. Také se nastupuje předními dveřmi a když není automat, tak strojvedoucí často neumí obyčejný lístek z POPky vydat ani za minutu!

Když to shrnu: Vy radši poběžíte do polí na vlak ne proto, že je z principu rychlejší, ale proto, že jím skoro nikdo nejezdí... Občas dělám to samé, ale takových lidí je menšina a nedá se na tom stavět doprava ve veřejném zájmu.

Závěrem: Tam, kde bude vlak rychlý a blízko přepravním potřebám, tam bude hrát prim a otázka pomalého přeplněného autobusu Vás nebude muset trápit, protože existence takového autobusu nebude mít smysl.
074
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 579
Registrován: 3-2010
Odesláno Sobota, 19. listopadu 2011 - 08:32:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Portáš: Tahle mapka je jenom orientační....

Spíš by bylo nutné něco udělat s tratěmi systému TEN-T. A to hlavně z nákladní částí koridoru E: 072,230,231,250..

U těchto tratí si musíme uvědomit, že jejich hlavním a prakticky jediným zdrojem provozu bude osobní doprava a jak všichni víme, tak ta do systému posílá málo Cashů.
pp
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.102.74.168
Odesláno Sobota, 19. listopadu 2011 - 09:38:11    Odkaz na tento příspěvek  

Na Šumavě pro příští rok jsou na vybraných vlacích plánovány lok.ř.754 místo 749.
Jct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 485
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 19. listopadu 2011 - 10:00:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Otto pospíšil: obecně máte v mnoha věcech pravdu, nicméně lidé nejsou stroje a je dost možné, že zrušení lokálek typu 042, 034 "maxovka" nebo 038 Bílý Potok (spadají do kritéria sólo motor = bus) by mohlo znamenat odliv v řádu desítek % do IAD, nikoliv nahrazujícího busu.
Ignác
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 118
Registrován: 10-2011
Odesláno Sobota, 19. listopadu 2011 - 11:13:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr vlček, Jct - Čili považujete za správný model, ve kterém je preferován vlak v poli za městečkem. Autobus v docházkové vzdálenosti většiny občanů je omezen na školní spoje. Kdo je líný dojít 1-2 km do polí, tak buď nejede nikam, nebo pojede autem. (Můžete zkusit uhodnout, na jaké všechny tratě se tento popis hodí.)

Petr vlček - Vaše story o pomalých nepoužitelných autobusech jsou opravdu dojemné. Kdybych autobus občas nepoužíval, tak bych Vám to snad i věřil. Ve skutečnosti jsou jak rychlíkové linky, tak zastávkové linky nejkratším směrem po slušné silnici, tak i ty Vaše pomalé linky zajíždějící na návse po špatné silnici. Prostě někde je pro běžné cestující výhodnější vlak a někde autobus.
Kde je vlak alespoň přibližně tak rychlý, jako autobus, tak volím vlak a dojdu si na něj. Respektive, když někam jezdí použitelný vlak, tak si ho při zjišťování navolím rovnou, a autobus vůbec neřeším. Na rozdíl od Vás vím, že jsem obvykle v menšině. Veřejná doprava se nedá dělat pro železniční nadšence, ale měla by za rozumné peníze podchytit co největší procento cestujících.

Když už se o tom bavíme, tak lidi, kteří v místě žijí, si zpravidla rádi zvyknou na autobus, pokud ho mají blíž a pokud je celková cestovní doba kratší. Turisté a výletníci se chovají přesně opačně. Zpravidla vůbec neví jak autobusy jezdí, a preferují vlak. Preferují ho často i v případě, že je časově méně výhodný, protože nemusí řešit, jestli se do něj o víkendové špičce dostanou.
Většina zdejších pisatelů všechno vidí pozice výletníka, navíc přiznivce železnice. Případně z pozice režijkáře, pro kterého by autobus byl drahý. Těmto pisatelům je zcela cizí pohled člověka, který si musí jízdné platit ze svého, a který bere veřejnou dopravu čistě pragmaticky.

Problém je pokud nějakému objednateli/organizátorovi hrábne asi jako letos v kraji Perníkov.

Opravdu tam hrabe objednateli/organizátorovi? Nehrabe spíš železničním tradicionalistům? Pardubická optimalizace pravděpodobně bude mít za následek větší počet cestujících používajících v celokrajském měřítku vlak. Některé věci sice i mně přijdou zvláštní, psal jsem i o konkrétních renoncech, něco se ukáže až po uvedení do praxe. Jako celek to ale pořád považuju za dobré.
Optimalizace hradeckého kraje, zahájená zhruba před 10 lety, je stavěna na podobných principech. Jednoznačně se osvědčila, počty cestujících zřetelně vzrostly.

(Příspěvek byl editován uživatelem Ignác.)
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1538
Registrován: 7-2008
Odesláno Sobota, 19. listopadu 2011 - 12:04:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ignác: Pokud vím, HK se uzavřela trať do Dobrušky (krátký cancour), Hněvčeves-Smiřice (mimo přepravní proudy) a Trutnov-Žacléř (zajížďka vylidněným krajem).

V Pa kraji se trhá ucelený systém vlakové dopravy ať už okolo Poličky, nebo na krajském trojmezí za Moravskou Třebovou. A potom úsek Heřmanův Městec - Prachovice.
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.141.26
Odesláno Sobota, 19. listopadu 2011 - 12:34:03    Odkaz na tento příspěvek  

Všd: naprostý souhlas. Je obrovský rozdíl mezi HK krajem a Pardubickým. Ve prospěch hradeckého. Zásadní chybou Perníkářů je přetržení síťovosti tratí, a to zastavením provozu na trati 025 a v úseku Moravská Třebová-Dzbel (Jevíčko je asi slabší, to neřeším). Mimochodem, Olomouckému kraji se to hrubě nelíbí a hledá způsoby jak aspoň na tyto tratě vlaky vrátit.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6026
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 19. listopadu 2011 - 12:52:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Základem chyby Pardubického kraje není až tak síťová likvidace, základem je především to, že jsou poničené některé vazby a některé páteřní linky na tratích, které zůstávají. Ty 1x810ové lokálky by stejně dlouho nepřežily, stejně by se časem hledala alternativa.
Olomoucký kraj má poměrně jednoduchý způsob, jak vlaky vrátit - zaplatit je i na území Pardubického kraje. Ale nevím, jak by to vysvětlil svým občanům, že hradí vlaky na území cizího kraje.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.141.26
Odesláno Sobota, 19. listopadu 2011 - 13:01:54    Odkaz na tento příspěvek  

Orky - k Vaší poslední větě: myslím že by vedení Olomouckého kraje snadno vysvětlilo svým občanům obnovení vlaků na trati 025, když za to lobbují tamní obce (Malá Morava, Hanušovice) které leží v Olomouckém kraji. A pokud má "olomoucké" Dzbelsko spádovost na Moravskou Třebovou (jakože asi má), tak to krajští úředníci snadno obhájí i zde.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6028
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 19. listopadu 2011 - 13:08:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ZFJ: Jenže to znamená navýšit rozpočet o miliony, možná i sedmimístné miliony. Ty se naopak musí odněkud škrtnout. Je dost pravděpodobné, že by se sáhlo do balíčku "dopravní obslužnost", a znamenalo by to omezení přímo v kraji.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.141.26
Odesláno Sobota, 19. listopadu 2011 - 13:45:30    Odkaz na tento příspěvek  

Orky: netroufám si odhadnout kolik by stál např. šukafón "hoblující" trať 025. Nebo zda by se vyplatilo protažení některých vlaků Šumperk-Hanušovice do Dolní Lipky. Já myslím že se dost ukáže již během této zimy, jak budou náhradní busy stíhat v tomto horském kraji. Ona silnice II/312 Králíky-Hanušovice není nic moc, a v zimě tím spíš.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6030
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 19. listopadu 2011 - 14:12:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ZFJ: A to já si zase odhadnout troufnu:
Cena z km: 70 kč
vzdálenost pro 1 pár: 40 km
cena za 1 pár: 40*70=2.800 Kč/den, tj 1.022.000 kč/rok
objednání dnešního stavu, tedy 5 párů: 5.110.000 kč/rok.
A na zimu bych se nevymlouval. Dneska v zimě spíš fungují autobusy než vlaky.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Ignác
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 119
Registrován: 10-2011
Odesláno Sobota, 19. listopadu 2011 - 15:51:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na obecním úřadě Malá Morava čekají jako na smilování na zlepšovatele, který zruší projekt autobusové linky z Hanušovic přes Králíky a Lichkov do Žamberku, a těší se na zachování vlaku do velkoměsta Dolní Lipka. Podobně v Krouně. Tam zase netrpělivě čekají na spasitele, který nedovolí rozšířit provoz linky do Hlinska, aby bylo dost peněz na vlak. Směle pokračujte hoši, jste netrpělivě očekáváni. Všichni dva tranzitní cestující na obou těchto tratích jsou připraveni vás podpořit.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7703
Registrován: 8-2004

Odesláno Sobota, 19. listopadu 2011 - 18:26:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ZFJ:
Shodou okolností jsem měl možnost po II/312 v nedávné době jet a na české poměry mi přišla ve velmi slušném stavu. I některé silnice I. třídy jí mohou závidět.

Ignác, Happy:
Aniž bych chtěl teď a na tomto místě (opět) hodnotit pardubickou optimalizaci, tak je pravda jedno a to, že všechny ty řeči o tom, jak stačí do lokálek zainvestovat a hned budou konkurenceschopné a jak je SŽDC ten špatný hospodář (viz Happy) jsou prostě "hospodské kecy". Dokud se bude dopravní plánování měnit ve čtyřletých (popř. i kratších) cyklech a to i takto dramatickým způsobem, tak prostě není možné čekat, že někdo do takových tratí bude chtít vrazit i jen korunu víc než je nezbytně nutné a já toto naprosto chápu.
Když to převedu do "prasečí tergminologie", tak nebudu stavět nové chlívky, když nemám jistotu, že ještě za pár let budou od mě ta prasata na jatkách kupovat. Raději postavím třeba nový kurník, protože kuřata mají lepší vyhlídky.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Fany
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5541
Registrován: 6-2004
Odesláno Sobota, 19. listopadu 2011 - 20:45:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

chybou Perníkářů je přetržení síťovosti tratí, a to zastavením provozu na trati 025 a v úseku Moravská Třebová-Dzbel (Jevíčko je asi slabší, to neřeším). Mimochodem, Olomouckému kraji se to hrubě nelíbí a hledá způsoby jak aspoň na tyto tratě vlaky vrátit.
Tak snad budou vlaky (byť v omezené míře) jezdit

I když v týdeníku OBZOR č. 44 je možno na str. 3 najít v rubrice ZEPTALI JSME SE ZA VÁS příspěvek s tímto titulkem: V úseku Moravská Třebová - Chornice - Velké Opatovice, stejně jako v úseku Chornice - Dzbel, není pravidelná regionální doprava objednána
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1540
Registrován: 7-2008
Odesláno Sobota, 19. listopadu 2011 - 21:43:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud jde o Krounu, tam by snad měly jezdit vlaky o víkendech. V případě Hanušovic nevím, co nakonec ne/vymyslí. Pokud jde o spojení Konice - Moravská Třebová, tam se mluví o nějaké minimalistické variantě, možná též pouze víkendy, ale člověk neví.
Výpravčíxy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 904
Registrován: 11-2008
Odesláno Sobota, 19. listopadu 2011 - 22:00:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Fany, Všd: No, už je asi rozhodnuto, neb JŘ už je oficiálně zveřejněn........... Ale jak se bude jezdit v těch úsecích kde nebude přes týden provoz ......Třeba o víkendech Žďárec - Pustá Kamenice, to nevím. Po 5 dnech nic ježdění, se asi bude muset dělat kontrola sjízdnosti trati. nevím jak se to bude provádět. Že by pohotovost SŽDC vždy v sobotu ráno nastartovala v Pardubicích MUV a jela trať okouknout ????...............Jinak dneska měl jet "šotovlak" v trati ......Heřmanův Městec - Chrudim město - Moravany .......Jestli jel nevím . ...........Proto šel minulej týden pochůzkář kontrolovat trať ... a ejhle z Heřmanova Městce do Chrudimě v jednom úseku chybělo cca 800 šroubů ......
Kotec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 34
Registrován: 10-2011
Odesláno Sobota, 19. listopadu 2011 - 23:14:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdá se, že se zde žije zásadním zevšeobecňováním, ve stylu vlak jezdí jen někde v polích za obcí, bus je rychlejší, kapacitně vše zvládá a je levnější pro objednatele.
Takže to, že to opravdu leckde neplatí, jen pár příkladů:
1) Bus Plzeň - KV skoro do žádné vesnice nezajíždí, protože všechny jsou někde na odbočkách z hlavní silnice. Takže se staví jen na rozcestích, leckdy více než kilometr vzdálených. Kdyby bus zajížděl, prodlouží se jeho jízdní doba tak neúměrně, že by jím nikdo nejezdil (jen těch pár lidí z vesnice).
2) Strakonice - Volyně - Vimperk. Vlak zde staví daleko více v sídlech než bus (Radošovice vlak v obci, bus 1 km, Nišovice vlak 0,5 km, bus do Vimperka sem vůbec nejezdí, Malenice vlak v obci, bus 3 km v osadě Zlešice, Bohumilice v Čechách vlak v obci, bus 0,5 km). Přesto je např. v úseku ST - Volyně nesmyslný souběh vlaku a busů, často ve stejných časech.
3) Číčenice - Prachatice. Vlak prakticky stejná kvalita obsluhy jako bus, opět nesmyslné souběhy poloprázdných busů a jakž takž zaplněných vlaků.
4) Praha - Písek - ČB. R-200 jsou kapacitně naplňovány daleko nad hranicí busu (mimochodem i v tak zdánlivě neatraktivní čas, jako je So 17:07 z ČB, kdy vyjíždělo 68 cestujících), přesto mají být omezovány, protože přece z Prahy do Písku je to busem rychlejší. Jenže lidi nejezdí jen z Prahy do Písku, že...
5) Autobusem pro 70 cestujících jsem jezdil 3 měsíce před 15 lety do školy. Byla to nějaká stará kloubová karosa. Naprosto šílený rámus, neustálá poruchovost a kdyby tím autobusem chtěl jet školní výlet, tak fakt nevím, kam dá zavazadla. Nevím, co za vozový park snad si myslíte, že mají nějaká regionální ČSAD, ale rozhodně ne jako SA...
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7704
Registrován: 8-2004

Odesláno Sobota, 19. listopadu 2011 - 23:14:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Výpravčíxy:
Tratí s víkendovým provozem je / bylo už několik, takže bych zrovna toto nedramatizoval.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Výpravčíxy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 905
Registrován: 11-2008
Odesláno Neděle, 20. listopadu 2011 - 00:11:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Hroch: No nevím, ale například po 24 hodinové stávce, se před zahájením opětovného provozu, musela trať "zkontrolovat" jízdou MUV, nebo dráteníků .....
Apollo_17
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2176
Registrován: 8-2007

Odesláno Neděle, 20. listopadu 2011 - 00:48:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Po 5 dnech nic ježdění, se asi bude muset dělat kontrola sjízdnosti trati. nevím jak se to bude provádět. Že by pohotovost SŽDC vždy v sobotu ráno nastartovala v Pardubicích MUV a jela trať okouknout ????

Ano.Podobně,jako na trati Chomutov-Vejprty jezdí vždy v pátek Muvka jeden pár do Vejprt a v sobotu a neděli dva páry Os vůz 810/642.
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1543
Registrován: 7-2008
Odesláno Neděle, 20. listopadu 2011 - 01:59:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Výpravčíxy: Pokud jste vážně výpravčí, pak to víte, jak se jezdí po pár dnech neprovozu.

Pokud jde o to, že je JŘ zveřejněn, tady jde o to, zda vyjedou vlaky aspoň v letní sezóně (pravděpodobně ne pod ČD).
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11627
Registrován: 8-2005

Odesláno Neděle, 20. listopadu 2011 - 08:07:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Áááááá, koukám že se tu píše o něčem, o čem nemá nikdo aktuálnější info než já - tak tedy včera popolední vlak Lipka-Hanušovice já, 2 báby, 3 trampové, cyklista s kolem (a v Malé Moravě jeden fotící šotouš, ten se ale vlakem nesvez, inu autíčko je pohodlnější, že). Celou cestu jen já (takže ho*no síťovost), takže prům.počet lidí v 810: 3ks. Hanušovice-Lipka ve 14,24 Jedna dvojice jednu stanici, já a 3 dědci(neboli důchodci,takže tržba zřejmě 0,-Kč) celou cestu. Vlak od Štítů v Lipce přivezl další 3 lidi. Tak asi tak k tomu zastavení provozu. Jinak trať je to malebná, o tom žádná.
PS: Nepletete si tu někteří zejménaodborníci "neobjednání osobní dopravy" se "zastavením provozu"?


(Příspěvek byl editován uživatelem káem.)
V rámci snahy po šetření s příspěvky se nereaguje na zvuky pocházející od zdrojů: Ťuntík, Hroch, McB, 262, Bdlm, 3xHonzík, Žel.provoz, Sergej11, Jtb, Corllin, Domin, neli13, Pm1, Křivi,Rybák, Vetinari ve všech podobách (další jména budou postupně aktualizována a přidávána). Ze stejného důvodu tímto děkuji všem, kteří mi vyjádří souhlas, pochvalu nebo odpoví na dotaz.
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2116
Registrován: 8-2006
Odesláno Neděle, 20. listopadu 2011 - 08:47:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem: Soudit dle jedné jízdy? To já taky můžu napsat, že sem si v minulosti jel projet kozinu. Jel sem tenkrát v sobotu z Děčína v 10:11 do Oldřichova víkendovým spojem a v šukafonu byla obsazena VŠECHNA MÍSTA NA SEZENÍ + DALŠÍ LIDI NA STOJÁKA! A taky nehoruju za zachování provozu na kozině. A že sem tady různě po vláknech četl o prázdných spojích...
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2272
Registrován: 12-2004
Odesláno Neděle, 20. listopadu 2011 - 11:25:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kotec:
Znáte alespoň trochu, jakou mají různý druhy busů
kapacitu na sezení ale i na stání?
Z toho posledního přízpěvku bych řekl že nikoliv.

Vozový park se u dopravců přece jen liší.
U kterýho z nich máte alespoň solidní přehled o tom, co aktálně vlastní?
Jct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 486
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 20. listopadu 2011 - 12:06:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Ignác (118): nic takového netvrdím. Pouze jsem naznačil, že tam kde dnes jezdí celkem slušně využitý sólo motor (viz uvedené tratě), nemusí být náhrada autobusem "to pravé ořechové", resp. nemá cenu paušalizovat.

Mimochodem s těmi zastávkami v polích to začíná být už trapné - jistě že existují, ale je i spousta dalších v solidní docházkové vzdálenosti. Opět záleží na konkrétní trati.
Chio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 931
Registrován: 12-2008

Odesláno Neděle, 20. listopadu 2011 - 12:22:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

čelakovičan: Soudit dle jedné jízdy?
No a? Jiní stejným způsobem dokazují, jak jezdí vlaky plné
Říkají o mně, že jsem pesimista. Já se obávám, že jsem spíš realista.

Vrůtky/Vrútky; Jablůnkov/Jablunkov;
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6034
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 20. listopadu 2011 - 12:40:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na stránkách ÚK se objevil plán obsluhy roky 2012 - 2016, kde se uvažuje o náhradě (části) tratí 073, 114, 095, 110, 161, autobusy. Více v GVD obecný.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.141.26
Odesláno Neděle, 20. listopadu 2011 - 15:19:01    Odkaz na tento příspěvek  

MD připraví zákon o financování regionální železnice

http://www.financninoviny.cz/zpravodajstvi/zpravy/dobes-md-pripra vi-zakon-o-financovani-regionalni-zeleznice/717422
Nové JŘ 2012
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.5.186.254
Odesláno Pondělí, 21. listopadu 2011 - 10:39:58    Odkaz na tento příspěvek  

Jak to vypadá s prodeji knižních jízdních řádů 2011/2012. Nají se prodávat ode dneška. Kde už jsou v prodeji? Praha hl.n., Masarykovo n. další? má někdo čerstvé informace z terénu?
Sněžník
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 29
Registrován: 6-2011
Odesláno Pondělí, 21. listopadu 2011 - 10:47:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kaem: Podle jedné cesty nemůžete hodnotit vytíženost tratě. Včera například mnou spatřené vlaky na trati 025 vezly 25, 40 a 10 lidí. Takže to je den ode dne jiné, u turistických spojů to je jednou víc a jindy míň.
Ferda20
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1248
Registrován: 11-2009

Odesláno Pondělí, 21. listopadu 2011 - 11:20:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na stránkách ČD už je ke stažení elektronický jízdní řád na počítač. Jen se musíte kvůli stažení registrovat nebo přihlásit, jestli jste už registrovaný.
Blekyn_2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 170
Registrován: 2-2011
Odesláno Pondělí, 21. listopadu 2011 - 11:44:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Olomoucký kraj také už prodává jízdní řády.
Bohoušek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 97
Registrován: 3-2005
Odesláno Pondělí, 21. listopadu 2011 - 11:45:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Knižní jízdní řády se prodávají i v ČESKÉ TŘEBOVÉ.
BOHOUŠEK
Ferda20
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1249
Registrován: 11-2009

Odesláno Pondělí, 21. listopadu 2011 - 12:27:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jízdní řád je hotov, vlaků ubude, zato budou dražší
Trs2004
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 61
Registrován: 2-2010
Odesláno Pondělí, 21. listopadu 2011 - 12:44:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevíte někdo, jestli se prodává už i v králohradeckém?
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4600
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 21. listopadu 2011 - 13:06:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad 025 - já to jednou projel ve 14,30 z Hanušovic, podzim a v tejdnu. Náhodou byla NAD do Lipky. Bus to stíhal jentaktak (čekal štítošuk a odjelo se asi +6). Jel jsem tím busem sám. Z čehož ale nechci dělat závěry neb ta trať je spíš rekreační. Ovšem že by ten bus co tam bude byl nějaká záchrana ... Pojede třeba místo 0 1-2 lidi. Někdy. Ovšem už se asi nestane že by tím kdy jelo 40 lidí jako tím vlakem, protože de fakto bude přerušená trať od Lichkova. Tudíž veškerý tranzit směr Jeseníky od Pardubic via Zábřeh a Lichkov je konečná na lokálce v polích.
Sněžník
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 30
Registrován: 6-2011
Odesláno Pondělí, 21. listopadu 2011 - 14:01:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

P. Vlček: Přestupy v Lichkově jsou totální ptákovina. Jak kdyby se u osobáků z Prahy do Kolína přestupovalo v Klučově. To že v Lichkově končí dráty není důvod k přestupu. Vlak by měl jezdit přímo minimálně do Králík, které jsou centrem oblasti. I tady Oredo selhalo :-(
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6039
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 21. listopadu 2011 - 15:08:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sněžník: Zajímavé na tom je, stejným organizátorem připravované královehradecko vozí přímé dieslové vlaky pod dráty běžně právě proto, aby se nemuselo v dírách přestupovat, například rychlíky Praha-Trutnov, spěšňáky Hradec-Letohrad nebo i nové spěšňáky Pardubice-Trutnov. No, ale na Pardubicku holt dělá železnici jiný šotouš. :-)
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4603
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 21. listopadu 2011 - 15:09:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já v Lichkově dokonce přesedal ze šuku do šuku
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11653
Registrován: 8-2005

Odesláno Pondělí, 21. listopadu 2011 - 16:27:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Taky jsem přestupoval v Lichkově i v Lipce (a nějak mě to neprudilo) (a ještě v Letohradě) (povšimněte si kypícího života v sobotu po poledni)

Omlouvám se, že bohužel občas dojde k překročení emisního limitu příspěvků, a to se v rámci snahy po šetření s příspěvky nereaguje na zvuky pocházející ze zdrojů: Ignác, Ťuntík, Hroch, McB, 262, Bdlm, 3xHonzík, Žel.provoz, Sergej11, Jtb, Corllin, Domin, neli13, Pm1, Křivi,Rybák, Vetinari ve všech podobách (další jména budou postupně aktualizována a přidávána).