K-report
 

Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 29. 10. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 29. 10. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Výpravčíxy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 863
Registrován: 11-2008
Odesláno Čtvrtek, 27. října 2011 - 17:36:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Zdenek 102: OREDO ( Pardubický kraj) občanům pouze oznámilo, že budou jezdit na jednu jízdenku a bude o 10 % více bus spojů. Více v podstatě ani starostům obcí v prvopočátku nezdělilo. Občané (starostové) se něco málo dozvídali prakticky až po té, kdy už bylo rozhodnuto. Třeba já mám tu zkušenost, že důchodci, kteří dosud hojně využívali Senior-pas, stále netuší, že ho tam, kde se zruší vlakové spoje, nebudou moci používat. A to si je v současné době začínají v hojné míře prodlužovat. ČD ho prodá, neb netuší, kam na něj chce důchodce cestovat. S žádnou alternativou Seniorpasu tarif OREDO nepočítá.
Výpravčíxy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 864
Registrován: 11-2008
Odesláno Čtvrtek, 27. října 2011 - 17:44:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

I sám hejtman Pardubického kraje ve své rubrice, na web stránkách PK, "Ptejte se hetmana" odpovídá jednomu starostovi, že má poznatky, že jednání OREDA se starosty obcí je neuspokojivé a že chystá nápravu. To už je ale pozdě .....!!!
Karlshaus__
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.85.154.32
Odesláno Čtvrtek, 27. října 2011 - 18:07:24    Odkaz na tento příspěvek  

ORKY: Už mi to nedá:
Já sice už jen čtu, ale tentokrát se zeptám zcela jasně. Už jste někdy zkusil uplatnit Vaše nápady u příslušného úředníka? Jak říkám, s něčím (většinou dálkovina) se u Vás souhlasit nechá, v něčem se chováte jako dement (skoro nikdy nechápete místní podmínky).
Vy a Hroch jste úplní úchylové do taktu . Pokud Vám nedojde, že takt (což je derivát intervalového provozu) je použitelný pouze na vybraných tratích a intervalový provoz je typicky pří-velkoměststký (a omezuje právě ten dálkový takt zrovna v Praze a Brně), tak Vám nemůže nic vycházet. Každá trať je specifická svojí konstrukční rychlostí - tudíž stavění celostátního taktu na něčem pravidelném (např. 2hodině) je neskutečné mrhání veřejných prostředků, které prostě nejsou.
Vámi odsuzované tzv. náhodné výstřely jsou ve skutečnosti záchranou pro docela velké oblasti, neoblažené (a občas právě pro to, že oblažené) kolejemi.
Pochopte konečně už, že VH doprava má sloužit ZÁKAZNÍKŮM, zvláště těm platícím. Takže jen takový nástin:
Všechny kraje přizpůsobí nejprve svoji dopravu v hodinovém taktu jezdící trati nad 120km (přičemž se automaticky bude počítat se standardním posílením víkendů ve známé časy na půlhodiny - a je jedno, který dopravce to bude). Následně se stejně zapracují dálkové bus linky a R-pomalíky (vlaky pod 120, kde již bude uplatněn alternativní takt - někde 2h, někde 3h, ve špičce 1h i s omezeními na špičkové dny).
Pak teprve na tuto kostru budou navázány místní spěšňáky. A teď to nejdůležitější: dále na tento základ budou navázány vlaky, které mají alespoň 35 platících cestujících - a to včetně toho, že budou čekat na dálkové bus linky (do určitého časového limitu)! A zbytek pokryjí autobusy a minibusy. Kde to jinak nepůjde (málo platících zákazníků), tak kraje dopravu na lokálkách prostě neobjednají, ale musí na druhou stranu umožnit buď turistické speciály libovolného dopravce, nebo stát (SŽDC) tuto lokálku bude povinen předat třeba na 50 let na tu 1,- Kč libovolnému subjektu, který na ní za VLASTNÍ bude udržovat nejen trať, ale i dopravu a to včetně předání všech drážních objektů.
Toť vize, když nejsou (a nebudou) peníze.

Pokud máte v rukávu něco EKONOMICKY lepšího, sem s tím. Já - na rozdíl od Vás - u těch úředníků umím ledasco i realizovat, ale musí to mít hlavu a patu. Tady dávám za pravdu TZ, že Vaše nápady nejsou všude v praxi realizovatelné. A aby bylo jasno - pod OREDO jsme jezdili dálkovku - a tržby šly tak dolů, že linku majitel prostě zrušil. Také jsou úchylové - prostě dogmatičtí taktomilové. Ekonomicky to na větší vzdálenost prostě nefunguje. A to jen dodám, že nejvíc nám do systému přes jednotné jízdenky OREDO doplácely právě ČD.

Boblick
Tomáš_hradecký
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 469
Registrován: 6-2003
Odesláno Čtvrtek, 27. října 2011 - 20:02:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Boblick:
pod OREDO jsme jezdili dálkovku - a tržby šly tak dolů, že linku majitel prostě zrušil.

Jo, a nešly tržby dolů spíš proto, že vám přestali jezdit lidi z Prahy do Krkonoš? Pochybuju, že by linka byla zrušena kvůli zapojení do IREDO.

Protože na zapojení dálkovky do IREDO většinou linka spíš vydělá - dálkové linky dostávají v IREDO statistický podíl na časových a přestupních jízdenkách po jejich trase (podle počtu spojů), přičemž uznání jízdenky IREDO v dálkovce ve skutečnosti většinou využije celkem málo cestujících (většina si normálně koupí přímý lístek, který je přímo příjmem dopravce). Tedy příjmy z clearingu jsou většinou vyšší než ušlé tržby za uznané jízdenky.

Navíc pokud by dopravce usoudil, že je pro něj IREDO nevýhodné, tak z něj mohl vystoupit a jezdit neintegrovaně.

A to jen dodám, že nejvíc nám do systému přes jednotné jízdenky OREDO doplácely právě ČD.

To je proto, že prodají nejvíc síťových jízdenek, jejichž významný podíl se rozdělují mezi všechny linky v IREDO.
21272
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7770
Registrován: 9-2005

Odesláno Čtvrtek, 27. října 2011 - 20:56:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Navíc pokud by dopravce usoudil, že je pro něj IREDO nevýhodné, tak z něj mohl vystoupit a jezdit neintegrovaně.

Skutečně?
Web o veřejné dopravě - vše o dopravě - tisíce fotografií, videa, články, věci ke stažení, ...
MHD v Hradci Králové - výluky, aktuality, linkové vedení, ...

Většina lidí si většinu lidí plně zaslouží. (Shirley)
Dan_od_mun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 421
Registrován: 6-2005

Odesláno Pátek, 28. října 2011 - 08:56:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cestujícího v polovině prosince nebude zajímat, kolik peněz dává který kraj a kdo příslušný IDS organizuje. Že předchozí "I"DS Pardubického kraje skončil fiaskem netřeba připomínat, a proto bych čekal větší pozornost přípravě.
Chceme-li srovnávat: KORDIS JMK založili a spoluvlastní Jihomoravský kraj a statutární město Brno. V novém "I"DS PCE kraje nebude zaintegrována MHD krajského města.
Založíme-li IDS na provázání vlaků a autobusů bez dispečerského řízení (ať už dopravcem nebo koordinátorem), tak se nám nezbývat se modlit, aby nebyly mimořádnosti (jakože budou). Až mi ve Svitavách ujede ve 23 hodin přípoj od vlaku, nebudu volat na OREDO, ale náměstku hejtmana Tichému.
Tomáš_hradecký
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 470
Registrován: 6-2003
Odesláno Pátek, 28. října 2011 - 09:35:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

21272:
Navíc pokud by dopravce usoudil, že je pro něj IREDO nevýhodné, tak z něj mohl vystoupit a jezdit neintegrovaně.

Skutečně?


No ano, ale je možné, že by mu pak kraj (potažmo Oredo) na některých úsecích nedovolili přepravu úsekové frekvence. Takže je asi výhodnější nechat se zaintegrovat a dohodnout s organizátorem takové časové polohy, které vyplní díry v dotované dopravě, než jezdit s dotovanou dopravou v časovém souběhu. Co vím tak alespoň na trase Broumov-Náchod-Hradec Králové to tak funguje.
Tomáš_hradecký
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 471
Registrován: 6-2003
Odesláno Pátek, 28. října 2011 - 09:39:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dan od mun:
Založíme-li IDS na provázání vlaků a autobusů bez dispečerského řízení (ať už dopravcem nebo koordinátorem), tak se nám nezbývat se modlit, aby nebyly mimořádnosti (jakože budou).

Tesat do kamene! Taky si myslím, že IDS JMK je proti IREDU prostě jiná liga.
21272
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7772
Registrován: 9-2005

Odesláno Pátek, 28. října 2011 - 09:43:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dan_od_mun: Že předchozí "I"DS Pardubického kraje skončil fiaskem

Jak se to vezme. Spíš jen nebyl dokončen. Tarifem začali excelentně.
Web o veřejné dopravě - vše o dopravě - tisíce fotografií, videa, články, věci ke stažení, ...
MHD v Hradci Králové - výluky, aktuality, linkové vedení, ...

Většina lidí si většinu lidí plně zaslouží. (Shirley)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5900
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 28. října 2011 - 10:53:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V IDS JMK sice znamenal vznik IDS nárůst nákladů, ale taky znamenal podstané navýšení spojů na páteřních tratí. Dneska je na všech dvoukolejkách v PD celý den půlhodina a na 250 15 minut, počet spojů rostl i na jiných tratích.
Já jenom nerozumím tomu, že to, co KORDIS vymyslel lépe, se ví, tak proč si z toho ostatní koordinátoři nevezmou příklad?
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3150
Registrován: 11-2007
Odesláno Pátek, 28. října 2011 - 11:18:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: "co KORDIS vymyslel lépe...proč si u toho ostatní... nevezmou příklad"

No, není náhodou něco jiného kreslit dopravu na dvojkolejkách, v jejichž centru je třistatisícové město než vymýšlet spojení pro vesnice o pár stech obyvatelích po jednokolejkách s vybavením z doby Franze Josefa, navíc trasovaných pro všechny možné účely, jen ne pro osobní dopravu?
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5901
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 28. října 2011 - 11:26:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf_33: Tady nejde vůbec o nějaké kreslení něčeho na něco. Tady jde o principy, jak daný IDS funguje, jak se prezentuje a co dokáže nabídnout. To je to, v čem je IDS JMK lepší! A to, co kde a jak bude jezdit už je záležitost technologie a množství vložených protředků. Každopádně mám-li srovnávat technologii, tak i tam je pardubické OREDO slabší (viz výše).
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7633
Registrován: 8-2004

Odesláno Pátek, 28. října 2011 - 12:23:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Babilon:
Znám spousty turistů a jediný, na koho ten popis sedí, jsem já, a to ještě jenom v případě, že cílem je i samotná cesta. Jinak se mi daleko líp túruje s vědomím, že mohu odjet kdykoliv X:48, než že musím dojít přesně 16:27, protože od zbylých vlaků nejsou rozumné přípoje. Turista, který musí kombinovat, si raději vezme auto.
Přesně tak.

Otto Pospíšil:
Myslím, že není potřeba kouzel. Od čeho je pusa a telefon, příp. ruce, oči a mail? Nevím, jak byl PK do informování o opravách, příp. do rozhodování zapojen - spíš bych řekl, že nijak. Ale ono by to asi chtělo, aby se plány SŽDC dělaly v souladu se záměry organizátora, nemyslíte?
Já se domnívám, že Pardubický kraj do přípravy zapojen byl, ale v době přípravy této racionalizačky vyznával model dopravy spočívající v opisování dvacet let starých JŘ.
Po dkončení holt přišla změna politického vedení kraje a následně změna v organizování dopravy. Tato změna ale může nastat po kterýchkoliv volbách kdekoliv - koneckonců i v Tvém Libereckém kraji. Bohužel plánovat při tomto čtyřletém cyklu úpravy s trvanlivostí desítky let není vždycky úplně jednoduché a čas o času to dopadne neslavně. Myslím, že zastavení dopravy (resp. její významné omezení) na trati 261 nebylo z těch očekávatelných.

Turista:
Však tohleto taky není správný takt, ale český pseudotakt daný různými jednokolejkami, výhybnami na špatných místech a nevyjezditelými systémovými jízdními dobami.
Podle mě není z pohledu uživatele problém jednokolejka jako spíš různé poznámky o omezení jízdy, které z na první pohled jednoduchého a zapamatovatelného JŘ dělají džungli. Posilové kladivové špičkové spoje je jedna věc a různé poznámky o prázdninách, pátcích, sobotách, nedělích atd. je druhá věc - navíc vkládaná do již existujícího systému.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7634
Registrován: 8-2004

Odesláno Pátek, 28. října 2011 - 12:41:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky:
Takže i podle chybějícího JŘ, i podle doplňku v mapě provoz osobních vlaků na trati 084 zastaven včetně spojky Krásná Lípa - Panský.
Viz některý z předchozích archivů.

074:
Můžeme poděkovat kraji a ne MD, kvuli tomu aby kraj udržel rychlíky do výběžku, tak zcela logicky zaříznul 084 (řešení které tolik nebolí)....
Podle posledních informací R do Rumburka, které MD platí letos (nejsou to všechyn R), bude platit i příští rok. Z tohoto důvodu zaříznutí 084 úplně nechápu a raději bych viděl nějaký letní víkendový spoj zde než se snažit držet při životě poslední zbytky spojů na 124.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5902
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 28. října 2011 - 13:17:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: Nebudu pátrat, jak je to s eventuelní autobusovou náhradou kolem 124, ale jestli tam není nějaká vize alespoň trochu ponechat síťovost železnice (vazba na rychlíky od Prahy apod.). 084 už je v PD vyřešena celkem slušně autobusovou náhradou, stačí rozšířit provoz i na víkend. Myslím si, že by stejně poměrně brzo zaniklo obojí, jen je potřeba najít vhodnou příležitost. Na 084 nastala letos, na 124 hádám, že přijde poměrně brzo, nejpozději s ukončenčením platnosti memoranda.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2304
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 28. října 2011 - 14:37:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já jenom nerozumím tomu, že to, co KORDIS vymyslel lépe, se ví, tak proč si z toho ostatní koordinátoři nevezmou příklad?

Syndrom "Not Invented Here" - proč by si brali příklad, když to můžou vymyslet sami?

Mimochodem IDS JMK si na toto nehraje, protože celkem přesně kopíruje VOR (IDS Vídně, Dolních Rakous a Burgenlandska) a to až do takových detailů, jako je číslování zón.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5903
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 28. října 2011 - 14:48:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David_jaša: Mimochodem IDS JMK si na toto nehraje, protože celkem přesně kopíruje VOR (IDS Vídně, Dolních Rakous a Burgenlandska) a to až do takových detailů, jako je číslování zón.
A proč ne? Proč nevzít to dobré, co už je vymyšleno?
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Dan_od_mun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 423
Registrován: 6-2005

Odesláno Pátek, 28. října 2011 - 15:07:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David_jaša to podle mě píše v pozitivním slova smyslu.

"Gemeinsam mehr erreichen. Společně dosáhneme více."
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2305
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 28. října 2011 - 16:29:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Však jsem to myslel v dobrém. "Inteligentní opisování", tedy překonání ega a vyhnutí se NIH, beru jako nejlepší možnost, jak něco navrhnout, aby se ta nová věc pokud možno vyhla chybám předchůdců.
Ignác
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 47
Registrován: 10-2011
Odesláno Pátek, 28. října 2011 - 18:28:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky - nerozumím tomu, že to, co KORDIS vymyslel lépe, se ví, tak proč si z toho ostatní koordinátoři nevezmou příklad? ..... jde o principy, jak daný IDS funguje, jak se prezentuje a co dokáže nabídnout. To je to, v čem je IDS JMK lepší!

Mohl byste stručně, jasně a výstižně popsat ty principy, které v IDS-JMK fungují, a z kterých si jiní koordinátoři neberou příklad? (Mám na mysli přenosné principy. Ne specifika hustě obydleného kraje s jedním velkým městem uprostřed.)

David jaša - "Inteligentní opisování", tedy překonání ega a vyhnutí se NIH, beru jako nejlepší možnost, jak něco navrhnout, aby se ta nová věc pokud možno vyhla chybám předchůdců.

Co konkrétního udělal který koordinátor po svém, a udělal tím chybu? (Mám na mysli ze svého rozhodnutí, ne kvůli politickému zadání nenavyšovat objem vynakládaných peněz.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Ignác.)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5904
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 28. října 2011 - 19:03:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ignác: Co mě teďka v rychlosti napadlo, znalci poměrů možná doplní víc
- prezentace systému před spuštěním, velmi brzo zveřejněné navrhované JŘ snad téměř rok předem
- prezentace systému dnes (na jejich stránkách je snad všechno, co běžný cestující potřebuje vědět a poměrně dost věcí navíc), za zmíňku interaktivní služby. A to je jedna z nejdůležitějších věcí - kvalitní informační systém.
- zpracování JŘ včetně vazeb dalších spojů, plánky přímo na JŘ (odkaz), za obdiv stojí o to, co se jim podařilo protlačit do železničních JŘ
- stavební integrace (terminály)
- hlídání přípojů i vlak/bus (nemůžu potvrdit, mám z doslechu, že te nějak zvládají alespoň částečně hlídat)
- již zmíněná spolupráce s jinými koordinátory
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Počítač
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 73
Registrován: 9-2010
Odesláno Pátek, 28. října 2011 - 20:10:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Podívejte se pořádně do Idosu. Autobusy nahrazující vlak na 084 v tomto jízdním řádu ujíždějí vlakům ze směru od Krásné Lípy o 2 až 5 minut. Takže žádné slušné vyřešení autobusovou dopravou :-( Z Krásné Lípy se může jet busem přímo, ale pokud pojedu třeba od České Lípy, tak to je spojení k ničemu... Zřejmě je to nastaveno tak, aby cestující nepoužili vlak z Děčína do Rumburka a přestoupili na bus až tam, ale aby jeli busem celou trasu.
Pozorovatelka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 145
Registrován: 11-2010
Odesláno Pátek, 28. října 2011 - 20:12:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

orky: taky centrální dispečink, vazby mezi vlaky a busy se pečlivě hlídají , hlavně přestup vlak bus
Fany
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5498
Registrován: 6-2004
Odesláno Pátek, 28. října 2011 - 20:15:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Fany: Diktát taktu kupodivu umožňuje snáz připravit provázanost systému než socialistický systém náhodných výstřelů.

Nejednalo se o žádný systém náhodných výstřelů, ale o pečlivě připravovaný grafikon s citlivým přístupem pro potřeby cestujících v tom kterém regionu - na základě znalosti místních poměrů..
Ignác
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 48
Registrován: 10-2011
Odesláno Pátek, 28. října 2011 - 20:23:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ukažte mi koordinátora, který by tohle všechno nechtěl. Na to všechno ale jsou potřeba peníze, a o těch rozhodují politici.
V některých krajích bylo předem jasné, že na IDS nepřidají ani kačku. Má podle Vás "ctidbalý koordinátor" takové pracovní angažmá odmítnout? Bylo by lepší v takovém kraji neudělat vůbec nic?
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5905
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 28. října 2011 - 20:41:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Počítač: Návaznosti jsem nezkoumal, ale četnost je dobrá. Pokud vazba není, tak nechť si s tím kraj pohraje.

Pozorovatelka: Díky za doplnění.

Fany: Jednalo se o grafikon, který byl reálně použitelný na cesty s města do své realitivně blízké vesnice v čas, kdy skončilo 3/4 podniků ve městě. Na delší cesty, do nich ještě vnikl přestup byl použitelná dost špatně, protože vlaky dost často stály ve stanicích i půl hodiny, na některých vlacích i vícekrát. Navíc reálně použitelné cesty v určitých relacích, i docela zajímavých, byly třeba 2x, 3x za den. Nerad bych opět připomínal cestování vlakem z Prahy do Smržovky. A o četnosti spojení bych ani nemluvil. Třeba 6 hodinová dopolední díra Mělník-Střekov, to byla lahůdka. Přenést JŘ 80. let do dneška by znamenal v době obrovského nárůstu automobilismu a uvolnění pracovní doby úbytek cestujících mnohonásobně větší než ve skutečnosti nastal.

Ignác: Valná většina těch vyjmenovaných věcí stojí zlomek toho, co stojí kompletně zaplacení obsluhy.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.76.213
Odesláno Pátek, 28. října 2011 - 21:12:04    Odkaz na tento příspěvek  

V některých krajích bylo předem jasné, že na IDS nepřidají ani kačku. Má podle Vás "ctidbalý koordinátor" takové pracovní angažmá odmítnout? Bylo by lepší v takovém kraji neudělat vůbec nic?
tak obecně řečeno, má Orky asi ve většině věcí, co se týče IDS pravdu, ale asi by opravdu potřeboval "masáž" z praxe, kdy "holýma rukama" bude bránit prachy na provoz a to celkem pravidelně každý rok aspoň dvakrát.
Potom ho tyto vznešené ideály asi přejdou....
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2505
Registrován: 3-2007
Odesláno Pátek, 28. října 2011 - 21:14:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky5905: Ono mají lidi krátkou paměť-a tady je většina,co si dobu před 1989 nepamatují a podléhají nějakým zkresleným šotodojmům.
Já nedávno nakoukl do KJŘ z dob cca před 20-25 lety a ač to vím,přesto mne překvapila opravdu řídkost provozu. Taková 220 s jedním R z Prahy v 6,druhým ve 14 ,třetím v 17 a posledním ve 20 ?
Ale zase trháky typu Os Praha-Tábor ve 3:40..
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5906
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 28. října 2011 - 21:36:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-ds-: tak obecně řečeno, má Orky asi ve většině věcí, co se týče IDS pravdu, ale asi by opravdu potřeboval "masáž" z praxe, kdy "holýma rukama" bude bránit prachy na provoz a to celkem pravidelně každý rok aspoň dvakrát.
Tomu věřím. To fakticky tvrdí každý se zástupců koordinátorů, který zde diskutuje. Přesto i v této těžké době, kdy se bojuje za každou korunu, vidím v JŘ na území Pardubického kraje poměrně zbytečně plýtvací vlaky.

Mladějov: No právě. Nechť si zkusí vyhledat některé vzdálenější relace a porovnat četnosti tehdá a teď.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Ignác
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 49
Registrován: 10-2011
Odesláno Pátek, 28. října 2011 - 22:09:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky - vidím v JŘ na území Pardubického kraje poměrně zbytečně plýtvací vlaky
Můžete přesně uvést které vlaky to jsou?
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5907
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 28. října 2011 - 22:39:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Čsad_zastávka: jízdní řád z roku 1988 je na webu k dispozici bezplatně, každý se může přesvědčit, jak to tenkrát opravdu bylo.
A proto ho taky rád dávám za příklad. taková 080, to byla lahůdka. Stačí se podívat na odpolední špičku (http://www.zelpage.cz/gvd/1988/080_03.jpg). Vlak cca jednou za dvě hodiny a když už jel, tak v každé díře čekal tu 15 minut, tu 30, ty bylo panečku cestování. Rumburk-Nymburk za 4,5 hodiny, to bylo zrádlo. :-) A vazby snad radši ano kontrolovat nebudu.

"Taktobijci" chtějí, aby rozložení spojů během dne lépe odpovídalo poptávce, která stále ještě kolísá podle špiček.
Taktobijci hlavně chtějí, aby se vytvořila základní pravidelná a provázaná kostra páteřní dopravy. Proti vložení posilových vlaků nic nemají.

...že na hlavní trati 220 v dnešní době je takt 6 hodin
To není vina taktu, ale chyba objednavatele. Kdyby na 220 žádnej takt nebyl, tak ty vlaky nemají "takt" 6 hodin, ale počet vlaků by byl stejný. Jen by nejely třeba 8:05/14:05/20:05 ale 7:47, 14:21 a 19:01. Celkový efekt je stejný - spojení na ***.

Ignác: Mě fakt už nebaví Vám všechno dokazovat, máte oči a internet stejně jako já, tak se snažte. Doporučuji zejména tratě 010, 024, ale najdou se i jinde. Třeba takové vlaky 5324 a 5342 na 238, pozdně večerní provoz na 261.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1215
Registrován: 9-2006
Odesláno Pátek, 28. října 2011 - 23:33:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky:
A vazby snad radši ano kontrolovat nebudu.
Ale proč ne, bojíte se snad něčeho?

Mladá Boleslav hl.n., přestup směr Praha: 14:10 - 14:51, 16:37 - 17:10 (v neděli 17:00), 19:11 - 20:39, 22:14 - 22:48.

Dnes přestup již v Bakově nad Jizerou:
Bakov nad Jizerou 13:42 - 13:49
Mladá Boleslav 14:00 - 15:24 (o víkendech 14:37)

Bakov nad Jizerou 15:42 - 17:11 (o víkendech 15:49)
Mladá Boleslav 17:20 - 17:24 (o víkendech 16:00 - 16:37)

Bakov nad Jizerou 17:42 - 17:49
Mladá Boleslav 18:00 - 18:37

Mladá Boleslav 20:00 - 20:37

Mladá Boleslav 21:52 - 22:41 (o víkendech 22:06).

V čem je to dneska lepší? Vynechal jsem rychlíky na 080, neb ty tehdy nejezdily.

základní pravidelná a provázaná kostra páteřní dopravy
Pod pravidelností si ale představím to, že vlaky jezdí v průběhu celého dne. Nutně to přeci nemusí být v pravidelném intervalu, který je ve špičce moc dlouhý a v sedle naopak krátký. Abych jenom neoteoretizoval - občas takovými taktovými vlaky jezdím, ale proti špičce. Jede nás maximálně 5 lidí, většinou ani to ne, v celém vlaku. Neskutečné plýtvání.

To není vina taktu, ale chyba objednavatele.
No jo, ale kde je potom hranice mezi chybou a taktem? Podle mě to splývá, takt = chyba, ale vážně - jak poznat, kdy takt je ta "kostra páteřní dopravy" a kdy údajná chyba?
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2306
Registrován: 5-2004
Odesláno Sobota, 29. října 2011 - 02:09:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ignác: Co konkrétního udělal který koordinátor po svém, a udělal tím chybu?

Psal jsem to jako obecnou odpověď na obecnou otázku. Situaci nesleduju dostatečně na to, abych se mohl konkrétně kvalifikovaně vyjádřit.

Ignác: Na to všechno ale jsou potřeba peníze, a o těch rozhodují politici.

Kolik % z rozpočtu pro IDS/VHD sežere kvalitní dispečink, který především hlídá přípoje a organizuje dopravu při mimořádnostech? Kolik % rozpočtu pak ušetří třeba nižší potřebou záložních vozidel nebo ostřejšími přestupy při jejich stejné spolehlivosti? Atd.

Nevěřím tomu, že měl Kordis oproti Oredu na tyto a podobné "metaslužby" nějak výrazně víc peněz navíc a neměl zkušenosti z jakékoliv předchozí integrace - musel je (předpokládám daleko pracněji) posbírat odjinud. Na druhou stranu ovšem měl na celou věc o celý řád delší čas, je pak pochopitelné, že se jim třeba marketing dělal výrazně líp, když dělali naráz maximálně pětinu toho, co muselo zvládnout pardubické Oredo.
Chomutovák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1284
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 29. října 2011 - 08:58:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Fany: Ten socialistický pečlivě připravený systém byl neskonale horší než dnes. Pro železnici hovořilo jen to, že auta byla podstatně méně dostupná než dnes a tak se tím vlakem holt jezdilo.
Příklad můj: Jezdím téměř denně Proboštov-Ústí n.L. západ (na 6:30-8:30), občas služebně do Prahy a v zimním semestru 1-2x týdně do Mostu. Namátkou jsem vytáhl ze sbírky JŘ 1987/88 a porovnal (opřehled není vyčerpávající, jen doba, kdy nejčastěji jezdím):

1) Proboštov-Ústí n.L.
Dnes: Ráno půlhodinový interval osobních vlaků, zpět odpoledne po hodině + 2 vložené posilové osobáky.
1987/88: z Proboštova ráno v 5:33, 6:50, 7:46, pak až ve 12:55, nic moc spojení. Zpět z Ústí západu ve 13:38, 14:25, 15:22, 16:57, 18:21, to se současnému systému mírně blíží.

2) Teplice-Praha. Pomíjím delší jízdní doby (dnes máme koridor).
Dnes: Ráno hodinový interval expresů proložený navíc v pracovní dny přestupy na "vymětací rychlíky", taktéž v hodinovém intervalu. Zpět z Prahy v hodinovém intervalu.
1987/88: Ráno z Teplic v 4:38, 5:30, 5:50 (jediný přímý rychlík ráno, jen v pondělí a sobotu), 7:01 (přípoj z Ústí nejede denně). Zpět z Prahy odpoledne v 13:02, 16:22, 17:20 (Progress do Berlína, povinná rezervace), 18:39 (zrychlený osobák), 19:40 (jezdí jen od května do dubna a od září do října), 20:30 (jediný přímý spoj, jen v pátek a neděli), 23:44

Do Mostu na výuku 12,30-16:30: Dnes osobákem z Ústí v 11:00, zpět osobákem v 17:04
1987/88 bych musel jet rychlíkem v 10:35 (příjezd Most v 11:26), zpět rychlík až v 17:40.

Suma sumárum: dnes je tej JŘ i přes dílčí nedostatky daleko použitelnější.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2988
Registrován: 4-2003
Odesláno Sobota, 29. října 2011 - 09:06:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Čsad zastávka: To, že jsi ve své úvaze o situaci na 080 dnes a dříve vynechal rychlíky, hovoří o naprosté neschopnosti vidět věci tak, jak se mají. Zejména na této trati, kde zejména mezi Mladou Boleslaví a Nymburkem je víceméně "liduprázdno", obdobně též mezi Lípou a Bakovem kromě Starých Splavů a Doks.
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 82
Registrován: 9-2009
Odesláno Sobota, 29. října 2011 - 09:17:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky a další:
Vidím, že si spousta lidí myslí, jak jsou v Brně (a okolí) soustředění ti nejlepší technologové z celé republiky, zatímco jinde zbyli takřka beznadějní mamlasové... Mluvit vždy jen o "koordinátorech" je ale krátkozraké. Vsadím se, že kdybychom si třeba na KORIDu nyní vyměnili na půl roku všechny lidi s KORDISákama, tak nikdo z vás nepozná rozdíl! Důvod? Není to jen o nápadech, kreativitě a šikovnosti - je to opravdu i o penězích a o podpoře, jakou koordinátor dostane od kraje. JMK má prostě jiné možnosti a KORDIS pracuje v jiných podmínkách!
Za další - koordinátoři ve spojení jsou a zkušenosti si vyměňujeme. Ne vše, co se realizovalo v JMK je jejich výmysl, někdy se inspirují i u jiných koordinátorů v ČR (akorát občas bývají s realizací rychlejší).
A (zatím) za poslední - že někde něco nefunguje, neznamená, že se to nepřipravuje. Např. v LK projekt centrálního dispečinku zpracován byl - pro nezajištěné financování se odložil. Takže teď je na nás taková ta pro cestující neviditelná práce - zkoušet lobbovat a shánět peníze.

Úhrnem - KORDIS pro ostatní koordinátory inspirací je, tak jako se všichni inspirujeme vzájemně - každý pak dle svých možností použije to, co považuje za dobré a u sebe reálné. ;-)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5908
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 29. října 2011 - 10:49:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ČSAD zastávka: Ale proč ne, bojíte se snad něčeho?
Nechce se mi do toho, protože to znamená si otevřít spoustu tabulek, překlikávat a pak to ještě složitě sepisovat jako důkaz. Jinak viz Bram.

Nutně to přeci nemusí být v pravidelném interval
Nemusí, ideálně však sedlo 120 a špička 60. Nebudete-li mít pravidelnou základní kostru, pak provázanost systému uděláte těžko.

No jo, ale kde je potom hranice mezi chybou a taktem?
To, že interval nad 120 minut nemá na železnici co dělat. Pokud je tak málo lidí, že nelze akceptovat dvouhodinu, pak je trať na zastavení provozu.

Otto_pospíšil: Myslím, že stále nejsem pochopen. Nejde mi peníze, koordinátor si skutečně musí poradit s tím, co má. Nemyslím si, že by třeba množsví poskytovaných informací bylo nějak závratně závislé na penězích.
A co se týče technologie. Já si myslím, že spousta chyb není odvislá od peněz. Podívejte se třeba na můj nástřel alternativy v mém příspěvku 5890. Ten nevyžaduje žádné peníze navíc, přesto dá zajímavé návaznosti a umožní realizovat další věci navíc. Dokonce dává prostor úsporám, protože na úseku Letohrad-Lichkov dává zastávkový základ 120 minut, takže další vlaky je možné vkládat dle špičkových požadavků (třeba jen špičky PD apod.). Jediný rozdíl je v tom, že jsem našel způsob, jak udělat jinak půlhodinu Pardubice-Ústí, což je evidentně jedno z priorit OREDA. Ano, daní je roztažení Svitav a pokud bych měl ctít i zastavení provozu na 261, tak to znamená ukončení vlaků od Poličky již v Borové. Ale Pustá Kamenice má 300 obyvatel a dokonce vazby jsou plánovány do Borové, takže o tolik větší újma by to nebyla. Můj model by tak umožnil dokonce úpravu linky 752, že by mohla systémově vázat v Hlinsku v lichou celou a ve špičkách PD dokonce i v Borové v sudou celou. Podobně by linka 776 mohla mít ostřejší vazby v Borové oběma směry (z i do Poličky).
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1216
Registrován: 9-2006
Odesláno Sobota, 29. října 2011 - 11:01:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky, Bram:
že jsi ve své úvaze o situaci na 080 dnes a dříve vynechal rychlíky, hovoří o naprosté neschopnosti
Chtěl jsem se dozvědět, v čem je současný JŘ lepší a zapamatovatelnější, když je to takt. Podle mě totiž oba JŘ křičí na celé kolo: "Jezdi autem!". Ale když už jsi na to přivedl řeč - proč pod hlavičkou taktu jezdí doprava do míst, kde je víceméně "liduprázdno"?

Orky:
Pokud je tak málo lidí, že nelze akceptovat dvouhodinu, pak je trať na zastavení provozu.
Teď se ale pouštíte na tenký led. Uvědomil jste si, že jste možná podpořil koncept železnice plné spěšných vlaků? Poněvadž se bavíme o jihočeských tratích 190 (tam je to podobné, 4 až 5 hodin interval) a 220 a tam asi celou trať nezavřeme, tudíž po zrušení osobáků zbyde jenom vrstva rychlých vlaků.

Otto_pospíšil:
jak jsou v Brně (a okolí) soustředění ti nejlepší technologové
Asi jak kdo si to myslí, můj názor třeba je, že v Brně dotáhli svoje myšlenky nejdále, což patrně souvisí s udělenou podporou, ale jejich řešení nepovažuji za nej nej možné.
Sants
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 569
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 29. října 2011 - 11:36:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Čsad_zastávka 1215: občas takovými taktovými vlaky jezdím, ale proti špičce. Jede nás maximálně 5 lidí, většinou ani to ne, v celém vlaku. Neskutečné plýtvání.
Viděl jste někdy pásový dopravník? V loženém směru jede pás a veze substrát, ok. Ale v prázdném směru jede ten pás zpátky a úplně prázdný! Neskutečné plýtvání, že?

---
Fany 5498: Nejednalo se o žádný systém náhodných výstřelů, ale o pečlivě připravovaný grafikon s citlivým přístupem pro potřeby cestujících v tom kterém regionu - na základě znalosti místních poměrů..


---
A někde jsem tu četl něco ve smyslu "ve škole nás učí, že základní vlastností taktu je zapamatovatelnost...". Dotyčnému studentovi bych poradil, aby si vybral lepší školu. Zapamatovatelnost je jenom příjemný vedlejší produkt taktu; hlavním smyslem taktu je maximalizace přípojových návazností. Můžete tomu nevěřit, můžete to zesměšňovat, ale nic tím na věci nezměníte: výsledkem úlohy maximalizace přípojů na obecné síti je takt. A to i přes to, že v některých uzlech vycházejí systémové nepřípoje - holt mít přípoje od všeho na všechno prostě nelze.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7638
Registrován: 8-2004

Odesláno Sobota, 29. října 2011 - 11:46:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Čsad zastávka:
V čem je to dneska lepší? Vynechal jsem rychlíky na 080, neb ty tehdy nejezdily.
Aha. Něco se nám nehodí do krámu, tak to vynecháme, což.

Chtěl jsem se dozvědět, v čem je současný JŘ lepší a zapamatovatelnější, když je to takt. Podle mě totiž oba JŘ křičí na celé kolo: "Jezdi autem!". Ale když už jsi na to přivedl řeč - proč pod hlavičkou taktu jezdí doprava do míst, kde je víceméně "liduprázdno"?
1) Není mi úplně jasné, co jste chtěl tím svým výčtem dokázat. Vlaky z Vašeho výčtu, které nejedou v taktu, jsou právě ty, které jedou tzv. "podle potřeb zákazníků" (jak se tu neustále dozvídám od některých diskutujících). Že pak takové vlaky nepasují se zbytkem je pravda, ale to je právě ten problém netaktu. Zde pravděpodobně objednatel usoudil (myslím si i, že správně), že některé vazby obětuje ve jménu spojů pro zaměstnance ŠKODA AUTO Ml.Boleslav (popř. dalších).
2) Nevím, co chcete dokázat přestupy z Os-080 směr Praha. Každý potenciální cestující-nešotouš bude uvažovat v prvé řadě s těmi R, které jsou rychlejší a mají v Boleslavi právě lepší přípoje.
3) Souhlasím, že Os v úseku Okna - Bakov n.J. jsou postradatelné, není to ale věc taktu, ale opět objednatele (zde bych se podíval především na toho Středočeského), který zastávkové vlaky chce a chtěl by je zjevně i bez taktu (stačí se podívat do sousedství na trať 063).

Nutně to přeci nemusí být v pravidelném intervalu, který je ve špičce moc dlouhý a v sedle naopak krátký.
Nikdo tu, myslím, nepopírá, že by měl být ve špičce interval půlen (popř. čtvrcen).

Abych jenom neoteoretizoval - občas takovými taktovými vlaky jezdím, ale proti špičce. Jede nás maximálně 5 lidí, většinou ani to ne, v celém vlaku. Neskutečné plýtvání.
Významně menší obsazenost vlaků proti špičce není věcí taktu, ale právě toho faktu, že jde o špičku. Myslíte si snad, že by bylo levnější mít více souprav, které by se odpoledne postupně z města rozjížděly, celou noc stály a ráno zase postupně vyrazily do města? Slyšel jste někdy už o "hromadění horníků v dole"?
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2990
Registrován: 4-2003
Odesláno Sobota, 29. října 2011 - 11:57:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Čsad zastávka: Fakt? To si jako myslíš, že čtyři hodiny, za které se doplazil osobák z Nymburka do Rumburka, je právě to, po čem všichni dnes prahnou?

Nakonec, když se na ten odkaz na GVD z roku 88 podrobně podíváš, tak třeba mezi Rumburkem a Lípou jakási ne úplně přesně pravidelná dvouhodina je. Dále je to "vylepšeno" různě dlouhými pobyty v Lípě (až dvacet minut, což bylo opravdu user friendly řešení), které byly zejména proto, protože se to dráze tak hodilo.

Dnes máš rychlíkovou dvouhodinu (bohužel s nějakými omezeními) mezi Nymburkem a Rumburkem a to je základ. Vedeno kapacitně odpovídajícími soupravami a doplněno dvouhodinou osobních vlaků, mezi Lípou a Doksy zahuštěné na hodinu.

Co je tak nepochopitelného na tom, že rychlíky ve dvouhodině jsou nutnost proto, aby vlakem mezi Rumburkem a Nymburkem vůbec někdo jezdil (včetně úsekové frekvence, samozřejmě)?

Nastolit dnes systém ten, který byl v roce 1988, by znamenalo po velmi krátké době akorát to, že by na všech vlacích stačila s přehledem samotná 810. Ony si totiž dovolily proběhnout jakési celospolečenské změny, které umožnily si koupit třeba auto jinak, než na nějaký nesmyslný pořadník se spožděním dodání dvou i více let od doby, kdy jsem si vzpoměl, že auto chci. O vývoji silniční infrastruktury, která umožnila lidem cestovat třeba mezi Lípou a Boleslaví jinak, než kodrcáním se přes roztahanou Bělou, raději ani nemluvím........

Smiř se prostě s tím, že takt je prostě reakce na vývoj společnosti. Bude se ti pak spát mnohem lépe.

A jak psal Orky, tam, kde není možné uvažovat s celodenní dvouhodinou, doplněnou na špičkovou hodinu, je trať zralá na zastavení provozu. A nejmenší vozidlo, které je možné při návrhu provozu uvažovat, je dvouvozová regionova, nebo také konečně nově řada 840. Nic menšího, protože menší vozidla pro dráhu se už NIKDY dělat (až na nějaké zcela nepodstatné vyjímky někde jinde ve světě než v Evropě) prostě NEBUDOU.

Proto tam, kde se výše uvedené neuživí, musí nastoupit menší a levnější dopravní prostředek, který se jmenuje autobus. A zas by se mělo postupovat tak, že jakési minimum pro linku by měla být celotýdenní dvouhodina zahuštěná ve špičce PD na hodinu. Pokud tohle není možné, tak pak už jen účelové spoje. Ale účelové spoje (nejde li o nějaký turistický provoz) jsou velmi drahou legrací v případě vlaku. Vyjma případů, kdy účelové spoje naváží lidi do tak ohromých podniků, jako je třeba Škoda auto.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 303
Registrován: 12-2003
Odesláno Sobota, 29. října 2011 - 12:08:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Pokud je tak málo lidí, že nelze akceptovat dvouhodinu, pak je trať na zastavení provozu.
Čsad_zastávka: Uvědomil jste si, že jste možná podpořil koncept železnice plné spěšných vlaků? Poněvadž se bavíme o jihočeských tratích 190 (tam je to podobné, 4 až 5 hodin interval) a 220 ...

Linku zrušit, jen pokud se nenaplní dvouhodina ani po vyčerpání všech možností (optimalizace trati, lepší vozidla, návaznost busů, posun zastávek). A to JČ opravdu neudělal, on to prostě proškrtal.

(Příspěvek byl editován uživatelem turista.)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5909
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 29. října 2011 - 12:17:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sants: Hezky napsáno. On trojúhelník a čtverec do sebe dost špatně zapadají.
Hroch a Bram: Hezky doplněno. Fakticky nemám, co bych dodal.

Železnice ve 21. století bude fungovat jen tam, kde bude mít dostatek cestujících. Pravidlená provázanost bude muset být samozřejmostí, protože jinak bude přicházet o lidi. Zahraniční zkušenosti mluví za vše: Samotná aplikace bez nějakého výrazného navýšení spojů a vznik pravidelných vazeb měla za následek nárůst počtu cestujících.
Některé tratě skutečně dopadnou tak, že na nich bude jen dálková vrstva, protože jedině rychlé vlaky tam dokážou udržet lidi. Obce s malým počtem obyvatel budou musít být řešeny návaznými autobusy (spíš mikrobusy). Trať 160 budiž názornou ukázkou, a další k tomu spějí (225 J.Hradec-H.Cerekev), 220 Veselí - JH (zastavení rychlíků Plzeň - Brno v Ševětíně), možná i něco kolem Havlobrodu, tedy tratě, kde převládá dálková frekvence a ta místní je zanedbatelná nebo je natolik daleko od trati, že se stejně na ten vlak musí přiblížit.

Turista: To já vím, ale to je právě špatně. Vlaky zrušit lze, ale s náhradou.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1217
Registrován: 9-2006
Odesláno Sobota, 29. října 2011 - 12:40:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sants, Hroch, Bram, Orky:
proč jsem do porovnání nezařadil rychlíky -
Nejsem slepý a vidím, že jsou zavedeny přestupní vazby mezi rychlíky. Ale já nechtěl řešit, jak se nejrychleji dostat z Máchova kraje do Prahy nebo kamkoliv jinam. S diskutujícím Orkym jsme zkoumali přestupní vazby, vybral jsem tuto, napadla mě jako první. Šlo mi hlavně o to, jak v tomto konkrétním případě najde někdo výhody dnešního taktu. Všimněte si, že přestup je pokaždé někde jinde, přitom je to ještě okořeněno tím, že v některé dny lze přestoupit na dvou různých místech, ale ne každý den.

Myslíte si snad, že by bylo levnější mít více souprav, které by se odpoledne postupně z města rozjížděly, celou noc stály a ráno zase postupně vyrazily do města?
Nevím, jestli je to levnější, nicméně to takhle funguje. Ráno soupravy mohou vyrážet spojené, aby v žádané časy pobraly více lidí. Cenu bych neřešil, protože posilové vlaky, které by měly půlit nebo čtvrtit takt, budou fungovat stejně.

Ale v prázdném směru jede ten pás zpátky a úplně prázdný!
Souvisí to s odpovědí výše. Ten pás se vrací, protože není jiná možnost. U vlaků je možnost, aby se soupravy přesouvaly spojené v době špičky.

není to ale věc taktu, ale opět objednatele
Aha, když je něco dobré, pomohl takt. Když je to špatné, udělal chybu objednatel. Ale klidně, proč by ne, podobně stavěnými argumenty si v diskusi pomáháme všichni.

hlavním smyslem taktu je maximalizace přípojových návazností.
Nejdříve roztrháme spoje na jednotlivé linky, tím vznikne nutnost přestupu. Následně maximalizujeme návaznosti, které do té doby nebylo potřeba řešit, a máme - takt. Jako dopravce bych takovému řešení tleskal.

Významně menší obsazenost vlaků proti špičce není věcí taktu, ale právě toho faktu, že jde o špičku.
Bezpochyby. Ale proč ten vlak jezdí, když v něm nemáme téměř koho odvézt?
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 304
Registrován: 12-2003
Odesláno Sobota, 29. října 2011 - 12:48:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bezpochyby. Ale proč ten vlak jezdí, když v něm nemáme téměř koho odvézt?

Aby se vzápětí otočil a někoho odvezl (protože to už pak zase bude směr špičky). Stejný jev můžete pozorovat i u radiální tramvajové linky.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2992
Registrován: 4-2003
Odesláno Sobota, 29. října 2011 - 12:49:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Čsad zastávka: Významně menší obsazenost vlaků proti špičce není věcí taktu, ale právě toho faktu, že jde o špičku.
Bezpochyby. Ale proč ten vlak jezdí, když v něm nemáme téměř koho odvézt?

Proboha chlape, pochop už to přirovnání k cimrmanovskému hromadění horníků v dole.

O detailu, kdy bys na systém, který preferuješ, (např. pět spojů ve špice tam a proti srsti jeden zpět s náležitostmi těch všech pěti) by akorát znamenalo zvýšenou potřebu personálu a vozidel, bych měl asi pomlčet. Je tohle účelné???

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Turista_762
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 288
Registrován: 4-2011
Odesláno Sobota, 29. října 2011 - 13:51:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bram Urcite mas pravdu, a ne jen svoji pravdu. Ale, kdyz teda takt, nejsem jeho priznivcem, tak aby vyhovoval. Vlak jede v taktu. Skoly konci v 13 .30, vlak jede v taktu ve 13.34. Prijede do mezilehle stanice, kde fabriky konci ve 14.15 a vlak odjizdi ve 14.14. Dalsi spoj jede v taktu za hodinu. Prijedu do krajskehn mesta a vse v taktu prijezd x.56. Hodne lidi jezdi na 6, nebo na 7. Ono tech, co maj pruznou prac. dobu, moc neni. I kdyz tu nekdo psal, ze skoro 50 na 50, to mozna v Praze. Praha ale neni zdaleka Ceska republika, je to spis stat ve state. Takze pouziju li takt, cekam minimalne pul hodiny za zacatek pracovni doby. Takze shrnu, takt vyhovuje pouze draze a ne cestujicim. Mozna, ze je skoda, ze CD neprovozujou i autobusy. Ono by se usetrilo vic. Proc by nemohl jet v sedle bus. Ale tak, aby v prestupnich uzlech navazoval na paterni vlaky. A toho, pokud se budou po nasich silnicich nekoordinovane prohanet spoje ruznych dopravcu, nikdy nedosahneme.
Radekedar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 793
Registrován: 6-2008

Odesláno Sobota, 29. října 2011 - 14:57:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud pojede v sedle bus a mimo sedlo vlak, tak tu máme dvojnásobné fixní náklady. Nebo jsem špatně pochopil rovnost 1 + 1 = 2?
Sledování trutnovských brejlovců - radekedar.xf.cz/brejlovci11 || Baimy.jdem.cz | Bdtn756.jdem.cz | Bdtn757.jdem.cz
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5911
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 29. října 2011 - 15:24:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Čsad_zastávka: Řešit je potřeba všechno, ne jenom účelově vybraný vzorek. A k rotrhaným spojům. Ty vlaky stejně vesměs tvořily přímé spoje spíš na základě potřeba dopravce. Zkrátka měl vhodnou soupravu, tak ta pokračovala dál.

Turista_762: Smyšlený příklad. Takt může vycházet skvěle stejně jako netakt může vyjít jedné továrně a pro zbytek (třeba v jiném místě na trati) nikoliv. Jinak stále platí: Proč by se měla přizpůsobovat doprava, když se může přizpůsobit podnik, když už je to jeden z mála, který má dneska pevnou pracovní dobu? Stejně to tak musí být, protože nelze udělat vlak, který se hodí všem na přání. To by musel jezdit po 10 minutách. Hejbat s vlaky už kvůli křížování a vazbám mnohdy bývá větší zlo než posunout pracovní dobu o 10 minut.

Radekedar: Jo, tak nějak.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Čuřil
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.202.65.71
Odesláno Sobota, 29. října 2011 - 15:25:24    Odkaz na tento příspěvek  

"V některých krajích bylo předem jasné, že na IDS nepřidají ani kačku. Má podle Vás "ctidbalý koordinátor" takové pracovní angažmá odmítnout? Bylo by lepší v takovém kraji neudělat vůbec nic?"
Ano, v takovém případě bych , jako zástupce koordinátora upzornil politické představitela kraje, že za takovou sumu peněz nelze KVALITNÍ IDS sestavit a provozovat a navrhnout jim dvě alternativy?-1)- bud přidají do připravovaného systému finance, nebo 2)- jako koordinátor s nimi neuzavřu smlouvu a na přípravu IDS si budou muset najít někoho jiného, popř. přípravu IDS odložit Vím, přišel bych sice o kšeft, ale nepřišel bych o pověst dobrého ordanizátora dopravy.
Radekedar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 794
Registrován: 6-2008

Odesláno Sobota, 29. října 2011 - 15:31:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Čuřil: Co když je koordinátor firma vytvořená a vlastněná krajem? Opravdu může OREDO říct "My vám na to kašlem, za takový prachy nic nejde udělat, sežeňte si někoho jiného"?
Sledování trutnovských brejlovců - radekedar.xf.cz/brejlovci11 || Baimy.jdem.cz | Bdtn756.jdem.cz | Bdtn757.jdem.cz
Brtník z Brtníků
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.202.65.71
Odesláno Sobota, 29. října 2011 - 15:45:24    Odkaz na tento příspěvek  

"Vlak cca jednou za dvě hodiny a když už jel, tak v každé díře čekal tu 15 minut, tu 30, ty bylo panečku cestování. Rumburk-Nymburk za 4,5 hodiny, to bylo zrádlo"
A všiml jste si také, že v té době tnapř. z toho Rumburka jezdilo směrem do "vnitrozem" i o dost víc autobusových spojů, než dnes, a to dokonce nejen do Lípy? Navíc mnoho lidí ty vlaky nejezdilo celou trasu, ale ta frekvence byla především úseková, proto také ty čekací doby např. v Jedlové, Lípě, či Bakově. Samozřejmě, těm pár dálkovým cestujícím tento systém nemohl vyhovovat, ale v podstatě byl vyhovujícím jak četností, tak i přípojovými vazbami.
nostalgik
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.24.5.96
Odesláno Sobota, 29. října 2011 - 15:47:02    Odkaz na tento příspěvek  

To byly časy když trať 080 byla v celku Nymburk-Rumburk,to byly časy,když tam osobáky jezdily v klasice, NEMLUVĚ O PŘÍMÉM RYCHLÍKU RUMBURK-ZNOJMO!! TO BY SE MĚLO VRÁTIT!!!!! Dneska musí člověk 10x přestupovat!! To je bordel!!
Turista_762
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 291
Registrován: 4-2011
Odesláno Sobota, 29. října 2011 - 15:52:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky To neni smysleny priklad, to je realita trate 197. Kvuli taktu prisla tak o 30% pravidelnych zakazniku.
Čuřil
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.202.65.71
Odesláno Sobota, 29. října 2011 - 16:09:22    Odkaz na tento příspěvek  

Rasekedar: A proč by nemohl, popřípadě l můžu já, jako zaměstnanec, (např. ) to OREDO opustit a jít pracovat někam jinam.
Brtník z Brtníků
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.202.65.71
Odesláno Sobota, 29. října 2011 - 16:19:08    Odkaz na tento příspěvek  

Nostalgik: Nikoliv, můj příspěvek nikde neříká, a ani říkat nebude, že by se doba J5 např. toho z roku 1987/88, měla vrátit. Jen jsem tím chtěl říci, že v té době všeobecně panovaly jiné podmínky(nejen pro dopravu), než jsou dnes. A zrovna ten JŘ z toho roku 87/88 byl už dost značně odlišný(seškrtaný) od těch, které platily v předchozích letech. Holt, už i těm komunistům tehdy docházely finance...
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5689
Registrován: 10-2003

Odesláno Sobota, 29. října 2011 - 16:20:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

nostalgik: NEMLUVĚ O PŘÍMÉM RYCHLÍKU RUMBURK-ZNOJMO!! TO BY SE MĚLO VRÁTIT!!!!! Dneska musí člověk 10x přestupovat!! To je bordel!!

To tu fakt chybí. Jednou za den Rumburk - Znojmo.
sotous
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.26.250
Odesláno Sobota, 29. října 2011 - 16:28:24    Odkaz na tento příspěvek  

Schválně jestli se tu nejde kdo snad někdy projel
celou trasu někdejšího Rumburk - Znojmo. Já jednou Okříšky - Česká Pípa :-)
T. H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Sobota, 29. října 2011 - 18:00:18    Odkaz na tento příspěvek  

v podstatě byl vyhovujícím jak četností, tak i přípojovými vazbami
Jak byl ten systém vyhovující ostatně svědčí to, že většina přepravovaného substrátu zdrhla do aut v prvním okamžiku, kdy mohla. Dráha to ke své smůle pochopila příliš pozdě (a někteří to očividně nepochopili dodnes :-) ).
Wałbrzych
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 730
Registrován: 4-2004
Odesláno Sobota, 29. října 2011 - 18:52:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T. H.: částečně určitě, ale myslím, že srovnatelnou roli hrál 1) stav vozového parku, případně stanic a 2) pochopitelný devadesátkový boom všeho soukromého (podnikání, škol, dopravních prostředků apod.) na úkor veřejného (v čemž analogicky také někteří zpozdile žijí dodnes).

Jinak většina cestujících, co znám, si takt neosvojila, pokud nejezdí aspoň cca jednou týdně. Ani lidi, co jezdí celkem často a různě, prostě nijak nereflektují skutečnost ITJŘ: prostě jedou, přestupují a jsou rádi, když to nějak funguje. Proto to ovšem není argument proti taktu.