K-report
 

Archiv diskuse Budějovické trolejbusy do 28. 05. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Autobusy a trolejbusy » Budějovické trolejbusy » Archiv diskuse Budějovické trolejbusy do 28. 05. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Vrtule
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 14
Registrován: 4-2011
Odesláno Pondělí, 23. května 2011 - 19:00:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

linka 8 je po 22hod docela plná cca 20 lidí. Ta co začíná v MEMCO i ta na Máj. Už máte nový jízdní řády, jak to funguje? dám starý, dostanu nový? v Mercury?
už jsou ty do mobilu?

(Příspěvek byl editován uživatelem vrtule.)
Stonka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 236
Registrován: 2-2010

Odesláno Pondělí, 23. května 2011 - 21:12:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vrtule: Linka 8 po 22hod plná??? Ta jezdí celej den prázdná! Když nepočítám studenty, co jedou z VŠTE nebo lidi z MANE. Jinak jezdí tam 3 lidi?.. Plnej je jedině ten poslední spoj od nádraží.

Quetellent: Díky, každá pochvala potěší, budu se snažit více a lépe :-)
Alfou se nejezdí, Alfou se žije...
Irisbus Citelis 18m E3? - Nejlepší vozy MHD.
Stejně je to všechno vrak.
>> 159 <<
Vrtule
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 15
Registrován: 4-2011
Odesláno Pondělí, 23. května 2011 - 21:40:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

stonka: co je to plná? z MEMCA jedeme i 10 lidí jak kdy, z MANE nejede nikdo, na Ok. Točně přistoupí cca 10 lidí, podle toho jestli nejedou 16 ze Slévárenský.
Těch 45 lidí je v obouch směrech jistě.

Máš pravdu prostorově není bus plný, to jsem přehnal.
Fida94
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10
Registrován: 12-2010
Odesláno Pondělí, 23. května 2011 - 22:18:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

dne 23.5.2011 byl na vyluce evidentní číslo 275 a mel zastavkový petříkov nove hrady

skoda ze sem nejel 275 z novych hradu :-(

(Příspěvek byl editován uživatelem fida94.)
Vltavák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13
Registrován: 5-2011
Odesláno Úterý, 24. května 2011 - 07:33:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já si taky nestěžuju na špičku, 9 pojede furt a jede i ta 15, takže OK. Ale večer to nestojí za nic.

Ta vybarvená oblast je teda divná, z některých míst je to na Vltavu střed do 5 minut. Jo? A z kterých? Znáte to vůbec na Vltavě? Jen přejít ten nadchod vyžaduje 2 miuty. Zbývají 3 min a za ty pohodlnou chůzí ujdete 300m...

Problém je ten, že Vltavák pořád nepochopil, že večer a o víkendu ten konec sídliště Vltava (co to má na Vltavu střed kolem 10 minut) “vyprodukuje a vstřebá“ míň cestujících než onen Rožnov nebo Hodějce přes pracovní den, tudíž je tato docházková vzdálenost V TÉTO DOBĚ přijatelná. Nějak teda nechápu jak to spolu má souviset. Do Rožnova ve špičce pojede určitě více lidí než ve 22:30 na Vltavu. No a?
Vltavák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 14
Registrován: 5-2011
Odesláno Úterý, 24. května 2011 - 07:44:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

pokud by se někomu nechtělo počkat na novou linku 15. Pokud to pro někoho je daleko, tak může jet z točny devítkou a na středu přestoupit. No nechce se mi večer čekat do rána a o víkendu do pondělí na novou skvělou linku 15. Přestupovat na Středu je dobré tak pro důchodce do Kauflandu (kam se stejně z Vltavy nedostanou ). To už jsem tam daleko dříve pěšky. Rozhodně to nepovažuji za zlepšení současného stavu. Normálně se na výše uvedenou vybarvenou část Vltavy konstruktéři JŘ vyflákli. Jestli přemýšlí jako Výhybkář, je vůbec s podivem že na vltavskou točnu něco jezdí Vždyť když docházková vzdálenost vyhovuje večer, musí vyhovovat i přes den, ne?
Pavell
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 29
Registrován: 3-2011
Odesláno Úterý, 24. května 2011 - 09:02:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vlada: pak mi ale řekněte, když linka č. 1 ztratí do 1-2 let povahu páteřní linky (a ví se to dopředu), proč je vůbec v rámci této "revoluce v MHD" zařazována mezi páteřní ? Má to nějaký smysl ? Proč jsou busy polepené heslem : "Jednička se nemění". Trochu mi to připomíná naše poslance, kteří schvalují nový podstaný zákon, ale už v době jeho schvalování ví, že jej bude třeba do roka novelizovat, ale přesto ho schválí v tom předchozím znění. Mimochodem, když jsem u těch příměrů, trolejbusová trať E. Rošického mi zase připomíná splavnění Vltavy - "Hle támhle leží virtuální peníze, tak proč je nepromrhat na nepotřebnou stavbu". V případě splavnění Vltavy to ale EU nakonec neproplatí, doufám jen, že podobný osud nepotká i město ohledně téhle stavby. Potřebnost zatrolejování E. Rošického totiž dobře vystihuje vaše věta "Máji nepřidá, Šumavě ubere" .
Ale abych byl taky trochu konstruktivní (když už tam ty sloupy jsou stejně zavrtaný), pochopil jsem z Generelu, že linka z Máje na Nádr. bude 1, z Rudolfova pak 13 (na Srubec bude jezdit sjednocená 10 - taky nešlo udělat hned ? - myslím, že neexistence zastávky Samson není nepřekonatelný problém, 13 tak jezdí na zbytečně předimenzovanou Papírenskou). Nebylo by to lepší otočit ? Jednička má v Rudolfově tradici od konce čtyřicátých let (ve Čtyráku taky, ale zde není tak podstatnou linkou) a na Máj už 13 jezdila, navíc budoucí linka kromě Horákové a Rošického/Šumavy a Branišovské má mít stejnou trasu i konečné s trojkou, 3 a 13 by se tak doplňovali jako určitá dvojlinka i svým označením.
Doufám, že bude naplněn příslib z Generelu a nová 21 z Hakl. Dvorů (mimochodem proč se vynechává č. 20 ?)bude dovedena aspoň k Výstavišti jako přestupnímu uzlu. Jestli ji DP nakonec ukončí na Máji, nechť očekávájí Budějce HaklodvorskoZavadilské povstání
Vlada
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1003
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 24. května 2011 - 13:16:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pavell: Právě že na jedničku se tak příliš neupozorňuje, reklama by měla být pouze na páteřní linky 2, 3, 5, 9 a 11. Linka 1 bude prakticky beze změn, tj. není ani důvod něco propagovat. Linka 1 je zařazena mezi páteřní proto, že zcela vyhovuje parametrům páteřních linek. Já jsem teda osobně rád, že se zbytečné změny nedělají a jednička se rozdělí na ty 3 linky, až to bude potřeba. Trolejbusová trať Rošického byla schválena ještě před Generelem, nelze proto na ni kydat špínu. I přes všechny problémy, které to přinese, je to pozitivní krok - zvýšení podílu trolejbusů sníží náklady na každý jejich ujetý kilometr.

Co se týče sloučení 10 a 13, k tomu je třeba prosadit nejprve úpravu zastávek v Lineckém předměstí (umožnění přestupů a návazností v oblasti Reginy). To se provede v souvislosti s rekonstrukcí Lidické. Proto to není hned. Pokud Vám jde o číslo pro novou rudolfovskou linku, klidně se může stát, že se linky 10 a 13 nepodaří sloučit před realizací tratě Rošického. Pak by se hledala jiná varianta. Každopádně číslo 1 by mělo zůstat pro trolejbus, neboť 1) projekt se jmenuje něco jako "elektrifikace linky 1", 2) je logické označovat trolejbusy jednociferně a autobusy dvouciferně a 3) ve Čtyřech Dvorech byla první linka označená jako A, na Rudolfov jako B, tj. druhá v pořadí.
Minimum délky intervalu, počtu souběžných linek a přestupních minut i metrů pro kvalitní a bezproblémovou cestu všemi směry.
Spolehlivost, jednoduchost, přehlednost a kvalita jako základ správné funkce dopravního systému.
kamilos
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.195.193.173
Odesláno Úterý, 24. května 2011 - 14:20:50    Odkaz na tento příspěvek  

Vlada: ona se bude rekonstruovat lidická?to je dobře!
Pavell
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 30
Registrován: 3-2011
Odesláno Úterý, 24. května 2011 - 14:55:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vlada : reklamu "Jednička se nemění" jsem skutečně někde viděl, ale např. reklamu "Osmička se nemění" nikoliv, proto nějak nerozumím, že linka v klinické smrti (rok před ní) je nově prezentována jako páteřní. Nemyslel jsem to tedy tak, že by se jednička měla hned rozdělit na 3 nové linky (naopak tajně doufám, že z toho nakonec ještě nějakým zázrakem sejde). Termín "kydat špínu" si vysvětluji jako něco čistého (neposkvrněného, chcete-li) záměrně ušpinit - to jsem myslím neudělal, ale lze to vysvětlit i tak, že něco nečistého (např. stáj) se vykydáním špíny (pojmenování věcí pravými jmény) vyčistí, k téhle interpretaci bych se přikláněl. Pokud řeknu, že trol. trasa po E. Rošického je nepotřebná a tedy peníze do ní investované promrhané (byť nešly z městské kasy) je to totiž pravda. Linka bude od křižovatky Horákové s Barcala na konečnou na Máji dublovat trojku a o cestující z H. Dvorů, Zavadilky a severní části Šumavy přijde (pro ně tedy znamená komplikaci). Výstavba nové čtvrti na místě Kasáren je pak jen takový mlhový opar, včetně toho Rejnoka, co tam někdo bez koruny plánuje v ceně 1 mld. Technicky vzato se trochu (ve špičce budou při int. 15 min jezdit 3 vozy ?), tedy opravdu jen trochu, sníží náklady na ujetý "trolejkilometr", ale celkové náklady patrně vzrostou. Jestliže se totiž linka rozpadne do 3 linek (spíše 4, počítáme-li i posílení 14 do N. Vráta ve špičce - obousměrná jízda), bude při zachování obdobné obslužnosti(pokud mi tedy jako Výhybkář nedoporučíte jezdit do H. Dvorů příměstským autobusem a v neděli pěšky)nutné zajistit provoz celkově více vozy, než kolik jich dosud jezdilo na 1 - je třeba brát v úvahu i např. souběh 21 a 1 z Máje na Výstaviště, více najetých km u 1 a 13 při otáčení v prostoru Nádraží/Žižkova, komplikovanější tvorbu JŘ večer a o víkendech (řidič takové 21 toho v tu dobu prosedí víc na konečné, než odjezdí)atd. Co se ušetří v trolejbusech se dvakrát zaplatí v autobusech. Leda by se hledala rozumnější řešení (o těch v generelu nic), než roztrhání funkční linky na 3 "cancoury", (přesměrování jiných linek - např. 7 do Hakl. Dvorů atp.)
Vlada
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1004
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 24. května 2011 - 18:44:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pavell: Ale jo, slogan na jedničku existuje, pouze ale v přehledu páteřních linek. Neměl by být na vozech ani na samostatných letácích. Jednička je prezentována jako páteřní proto, že tomu tak skutečně je a ještě nejméně rok bude.

Kydat špínu na Rošického jsem myslel obecně, ne že byste to dělal Vy. Ale v několika předchozích příspěvcích jiných autorů to bylo činěno. Já spíš doufám, že se začne už brzo dít něco v kasárnách, pak pominou všechny rozporuplné skutečnosti. Samozřejmě náklady na vozokilometr jsou slabým argumentem, ten potěší hlavně přátele trolejbusů. Já osobně bych prozatím přivítal zachování trasy v ulici O. Nedbala a otáčení na tom novém kruháči, ale pro evropskou dotaci je nutný provoz na celé trati. Obsluha Haklových Dvorů a Zavadilky zůstane zachována dle Generelu, po zavedení minibusů i ve slušném intervalu, pěšky určitě nebudete muset. Linka 7 není vhodná, míjí centrum a navíc se na ní plánují také trolejbusy. Preferováno bude spojení HD a Z s centrem města, jako u všech městských částí (to bude pořádně možné po zavedení minibusů, viz Generel).

Kamilos: ještě nějaký ten rok (snad ne moc) to bude chtít vydržet :-)
Minimum délky intervalu, počtu souběžných linek a přestupních minut i metrů pro kvalitní a bezproblémovou cestu všemi směry.
Spolehlivost, jednoduchost, přehlednost a kvalita jako základ správné funkce dopravního systému.
Výhybkář
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.77.165.46
Odesláno Úterý, 24. května 2011 - 20:36:28    Odkaz na tento příspěvek  

Vltavák: Důchodci že se z Vltavy do Kauflandu
nedostanou? Jakto? Vždyť je tam bez přestupu doveze linka 41!

Nějak teda nechápu jak to spolu má souviset. Do Rožnova ve špičce pojede určitě více lidí než ve 22:30 na Vltavu. No a? / Ale večer to nestojí za nic.
Když stovky lidí můžou přejít nejmíň půlku Rožnova (prac. den špička), tak desítky lidí můžou klidně přejít půlku Vltavy (večer ti, co by jinak jeli linkou 15). Večer to na Vltavě točna bude bez 15 určitě prostě proto, že dnešní spoje, co tam z Husovky přijedou (nemluvě o těch, co z Vltavy odjíždějí zpátky), jsou opravdu večer skoro prázdné a prostě by nebylo efektivní živit linku, která jen doplňuje jiné důležitější linky. Základní obslužnost (linka z centra) tam je a to musí stačit. Stejně jako na Pražském sídlišti nebo na Máji Horákové. I do těchto lokalit se dá dojít z jiných linek kolem 10 minut.

A z kterých? Znáte to vůbec na Vltavě?I s lávkou to vychází na 5 minut. Podstatnajší je, že skoro do celé té vybarvené oblasti se dá dostat z Vltavy střed do 10 minut.
Peťula
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 200
Registrován: 12-2008

Odesláno Úterý, 24. května 2011 - 20:53:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vy to tady berete tak jednoduše .
Výhabkář: S tou jednačtyřicítkou se tam dostanou za půl hodiny z Vltavy ke Kaufu, jen ale jízdou busem, no dobrý xD. Místo nynějších 6 minut.. Mnuuu.
Jinak argument na ochránění Dp: Hold, bydlíte ve špatný lokalitě .
Jinak váš názor chození na bus... lidi z okraje města berou chůzi na MHD jinak než ti, co bydlí v centru, třeba hned vedle zastávky .
Jinak tady ještě padlo, že lidi za Máje (Jihozápad) maj zastávku slušně daleko.. Ale kdo z týhle lokality taky chodí na bus? Jen pár výjimek, ostatní používaj auto .
Jinak se mi taky líbí, jak jsou všude předhazovány argumenty, že bude super návaznost, každá dvojka na trojkou a tak dále. S tou Budějovickou dopravou to nevidim tak horký ty návaznosti .
No uvidíme, už len 19 dní... x/
Fyzicky bydlím v Budějcích ale srdcem, srdcem jsem ve Francii.
Nejkrásnější vozy jsou pro mě Crealis a Citelis.
ICQ 485 911 951
Rožnovský Bořek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.77.165.45
Odesláno Úterý, 24. května 2011 - 20:57:57    Odkaz na tento příspěvek  

Vlada: Jednička je prezentována jako páteřní proto, že tomu tak skutečně je a ještě nejméně rok bude.
Tak to mi mluví z duše. Ještě, že žijeme současností a ne minulostí nebo budoucností.

Vltavák: Vždyť když docházková vzdálenost vyhovuje večer, musí vyhovovat i přes den, ne?
Tak jasné to není. Záleží na tom, kolik lidí takto dochází. Ve špičce je jich na Vltavě víc, proto jede 14 a 15, večer je jich málo, proto se už provoz těchto linek nevyplatí. Myslím si, že v tom je jádro pudla.

Výhybkář: Když stovky lidí můžou přejít nejmíň půlku Rožnova (prac. den špička), tak desítky lidí můžou klidně přejít půlku Vltavy (večer ti, co by jinak jeli linkou 15).
Taky si myslím. K tomu ještě nevím, proč tady Vltavák straší s lávkou, když večer chodí maximálně směrem domů a to přes lávku z pětky nemusí.

Pavell: pokud mi tedy jako Výhybkář nedoporučíte jezdit do H. Dvorů příměstským autobusem a v neděli pěšky
Já myslím, že tak to nebude a že to tak ani nemyslel, spojení do Hakláku bylo, je a bude zajišťováno vždycky jen jednou linkou, která se nikdy nemůže zrušit. Výhybkář tady vířil vody kolem rušení spojů pro pár lidí, které jezdí tam, kde stačí pro zajištění obslužnosti už jiné linky.
Výhybkář
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.77.165.46
Odesláno Úterý, 24. května 2011 - 21:17:28    Odkaz na tento příspěvek  

no dobrý xD. Místo nynějších 6 minut.. Mnuuu.To byla nadsázka. Bylo řečeno pro důchodce. Ti mají času dost. Když dokážou objíždět všechny supermarkety po městě.

Hold, bydlíte ve špatný lokalitě
Ano, konečně někdo uhodil hřebíček na hlavičku, jestli se Vltavákovi nelíbí večerní spojení k nemocnici, ať se k ní přestěhuje. Pro těch 5 lidí tam ty spoje potřeba nejsou a zbytek si v pohodě dojde na pětku.

...lidi za Máje (Jihozápad) maj zastávku slušně daleko... Ale kdo z týhle lokality taky chodí na bus?
No vzhledem k tomu, že tam město stavělo startovací byty, tak těch lidí málo nebude.

S tou Budějovickou dopravou to nevidim tak horký ty návaznosti
Ale tak zrovna ta návaznost mezi 2 a 3 je myšlená večer a o víkendu, ne? Tak to snad bude fungovat. Ve špičce je návaznost všeho na všechno bez ohledu na zácpy. Vždyť to všechno jezdí často. Nebo aspoň kdo pojede dvojkou, vystoupí třeba u Družby a VŠECHNO OSTATNÍ ho odveze k nádraží ať už je to zpožděné nebo ne. Takže ani ve špičce nevidím problém.

pokud mi tedy jako Výhybkář nedoporučíte jezdit do H. Dvorů příměstským autobusem
Na rozdíl od Vltavy jede do Hakláku těch ČSAD opravdu málo a MHD tam asi fakt nikdo nezruší. Já jen když tu někdo nadává, že se nedostane ze Čtyráku přímo na Vltavu o víkendu, tak spojení tady má a za pár korun. To by taky mohl řvát obyvatel Kněžských Dvorů, že nemá přímé spojení na hřbitov. Vždyť je to kousek, tak proč to musím objíždět přes centrum, že? To jsou opravdu malichernosti.
Zděna
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 565
Registrován: 4-2005

Odesláno Úterý, 24. května 2011 - 21:37:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud je lokalita, ze které "každý jezdí autem", tak to právě o něčem vypovídá. Může to být vyšší úroveň příjmů obyvatel dané lokality (což bude asi případ hlavně zástavby nových rodinných domů), ale pravděpodobně bude důvodem právě i špatná dostupnost MHD. Ono i ti bohatí nemají auta v centru kde zaparkovat a i oni mají děti, které auto řídit nemůžou, atd. Pokud je ale MHD v určité oblasti neatraktivní, tak si zkrátka lidé hledají jiné cestičky - jedou autem, i když by bylo zrovna praktičtější jet autobusem (parkování, návštěva restaurace "na jedno", cena - jsou různé důvody), nebo na kole i v zimě nebo v dešti. To, že si takové cestičky najdou, ještě ale neznamená, že tj v pořádku. Kdybychom zrušili linku 3, tak by těch 20 000 lidí taky do centra nějak došlo pěšky, ono se to za plus minus 40 minut dá stihnout, odněkud i dřív :-D. Ale abych se ještě svezl na mírně ironické notě a reagoval na příspěvek výše - mohli by se pak přestěhovat do centra, pokud by jim to už na Máji nevyhovovalo. Jak jednoduché...
Vlada
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1005
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 24. května 2011 - 22:56:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pavell: Doufám, že bude naplněn příslib z Generelu a nová 21 z Hakl. Dvorů (mimochodem proč se vynechává č. 20 ?)bude dovedena aspoň k Výstavišti jako přestupnímu uzlu. Jestli ji DP nakonec ukončí na Máji, nechť očekávájí Budějce HaklodvorskoZavadilské povstání

Povstání snad nebude nutné . Linky 21 a 22 v Generelu jsou něco jako první a druhá minibusová linka. Začínají "od jedničky". Podobně i komerční linky začínají od jedničky, viz 41. Drobnou odchylkou je linka 50, kde nula se snaží naznačit jakousi všeobecnost a celoplošnost...
Krátký interval i přestup pro kvalitní a bezproblémovou cestu všemi směry.
Spolehlivost, jednoduchost, přehlednost a kvalita jako základ správné funkce dopravního systému.
Vlada
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1007
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 25. května 2011 - 00:35:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přátelé, bylo tady několik příspěvků dávající na misky vah Máj a Vltavu v Novém systému MHD. Takže buďme objektivní a zamysleme se nad tím pořádně.

Vltavu i Máj obsluhují linky 5, 8, a 41. Pouze Vltavu obsluhují linky 9, 14 a 15, z nichž z linky 15 je část Máje teoreticky dosažitelná. Pouze Máj obsluhují linky 1, 3 a 7, z nichž z linky 1 je část Vltavy teoreticky dosažitelná. Takže rozdíl je opravdu malý, odpovídá rozdílnosti velikosti i atraktivity obou oblastí.

Kromě atraktivity oblastí hraje roli i urbanistická struktura města. Takže ve finále vítězí Šumava, která má kromě Máje i linku 15, přestože sídliště jako takové je z těchto tří nejmenší. Prostě má to štěstí, že leží na všech trasách z Máje (zatím...) a těží z toho obě sídliště. Mimochodem i Vltava profituje z toho, že leží na spojnici Máje se severní částí centra. Totéž lze tvrdit i opačně, díky Vltavě má Máj více spojů na linkách 5 a 8.
Krátký interval i přestup pro kvalitní a bezproblémovou cestu všemi směry.
Spolehlivost, jednoduchost, přehlednost a kvalita jako základ správné funkce dopravního systému.
Vltavák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 15
Registrován: 5-2011
Odesláno Středa, 25. května 2011 - 08:20:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Výhybkář: Tedy vy mě bavíte, to jste to vymyslel že ten systém tak obhajujete? A že se neustále snažíte prezentovat chození pěšky ze středu jako výhodu? Počty spojů 9 jsou sice úchvatné, ale já potřebuju taky sakra jinam než jezdí 9!!! A nechci přitom samozřejmě pořád přestupovat nebo jezdit oklikou, která trvá déle než tam dojít pěšky!

No, ale dost o vás vypovídají věty:

Bylo řečeno pro důchodce. Ti mají času dost. Když dokážou objíždět všechny supermarkety po městě.

Ano, konečně někdo uhodil hřebíček na hlavičku, jestli se Vltavákovi nelíbí večerní spojení k nemocnici, ať se k ní přestěhuje. ... Pro těch 5 lidí tam ty spoje potřeba nejsou a zbytek si v pohodě dojde na pětku.


Na rozdíl od Vltavy jede do Hakláku těch ČSAD opravdu málo a MHD tam asi fakt nikdo nezruší. Já jen když tu někdo nadává, že se nedostane ze Čtyráku přímo na Vltavu o víkendu, tak spojení tady má a za pár korun.


MOOC prosím, můžete sem dát, kolik linkových "modrých" autobusů mě o víkendu odveze z oblasti výstaviště na Vltavu???
Vltavák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 16
Registrován: 5-2011
Odesláno Středa, 25. května 2011 - 08:37:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vlada: No tak se nad tím zamysleme doopravdy.

PŘÍMO na Máj (ne že ho to jen lízne a pojde to jinam), tzn. že lidi to doveze na jim nejbližší zastávku jede 1,3,5,8. Z toho všechny jezdí docela často a to i o víkendu. Na Vltavu 9, 14,15. Z toho 14 je prakticky nepoužitelná (8, SLOVY OSM) spojů denně... (blicí smajlík tu bohužel není)


15 jakž takž, ale po 19 hod. leda tak kulové. O víkendu pak vůbec nic.

Takže zbývá opravdu jen ta 9. Pokud by se z ní stala trojka pro Vltavu, jak tu někdo psal, bylo by to moc príma. Jenže to by taky musel mít parametry trojky!!! Úplně by stačilo té současné...
Pavell
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 31
Registrován: 3-2011
Odesláno Středa, 25. května 2011 - 09:03:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vlada : O.K. díky za vysvětlení. Otázka je, zda se stihnou zavést minibusy současně se zahájením provozu trolejí na E.Roš. a nebude tam několikaleté hluché místo. Taky to bude dost o trasování té minibusové linky. Pokud někdo bydlí na Milady Horákové a v okolí a kromě nabídky trolejbusu č. 1 s okružní jízdou po E. Rošického by měl na výběr ještě minibus do centra ve slušném intervalu jedoucí po Horákové opačně (tedy kratší cestou), těžko bude jezdit tou jedničkou. Kloubový trolejbus by byl ještě prázdnější a minibus by kapacitně nestačil. Mám proto trochu obavy (a nejsem v HD i na Z sám), že právě konkurence k jedničce bude nakonec důvodem pro snahu ukončit minibusovou (nebo busovou) linku na Máji. Takový přestup na J. Bendy by pak cestu pěkně protáhl (vzhledem k prodloužení int. 7 třeba i vyvolal k cestě k Pol. Jih atp. potřebu přestupovat dvakrát na 3 a znova na 15). Kromě toho všechny ostatní části města mají přímé spojení do centra (7 k Ludvíka Svobody by mi stačila - troleje se na Dlouhé louce plánují někdy v.r. 2017 ?), tak by to mělo být garantováno i pro HD a Z - proto příprava toho povstání .
Nystrom
Neregistrovaný host
Odeslán z: 92.62.224.3
Odesláno Středa, 25. května 2011 - 10:31:10    Odkaz na tento příspěvek  

Zděna: souhlas, Pavell: vaši obavě rozumím. Vltavák: od výstaviště 0. Postupně objevuji další kouzla nových jízdních řádů: Borek - Nádraží 19min., po novu 22min!, Výstaviště - Vltava So, Ne nyní 7 min., po novu 22 min!! Jako by těch 20min. byla magická hranice, kterou je třeba překonat :-) 8spojů jednosměrně na 14ce - je to ještě městská doprava? 15ku k nemocnici obnovujeme, ale ne v so/ne? Dovolím si navrhnout několik nových reklam na nový systém na vozidla: "OD 12.6. CHOĎTE PĚŠKY", příp. "2kou a 14kou UŽ NIKDY K NÁDRAŽÍ"
Zděna
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 566
Registrován: 4-2005

Odesláno Středa, 25. května 2011 - 11:15:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

14ka nejezdí k nádraží ani teď, ale tj detail, ať se nechytáme za slovo . Jinak bych ji (v její budoucí podobě) opravdu tak nějak ani nechápal, jako plnohodnotnou součást systému MHD - je to prostě účelová linka k návozu pracovníků do průmyslové oblasti, nic víc a nic míň. Těžko se ale dá kalkulovat s tím, že ji bude využívat "širší veřejnost", spíše si ji najde někdo, kdo s ní bude pravidelně jezdit do práce, než že by s ní někdo kalkuloval, až bude přemýšlet, čím se zrovna někam dostat, stejně jako je to dnes u linky 5.

Jinak po zhodnocení všeho, co jsme si tady řekli o Vltavě, uznávám, že linka 15 by si asi zasloužila i víkendový provoz, přestože to Vltavák přeci jen trochu dramatizuje a zase tak špatné to na Vltavě není, toť můj názor.
Libcha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 810
Registrován: 11-2005

Odesláno Středa, 25. května 2011 - 13:53:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A proč nevrátit do Hakláků 7čku ?
Výhybkář
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1
Registrován: 5-2011

Odesláno Středa, 25. května 2011 - 13:54:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

to jste to vymyslel že ten systém tak obhajujete?
To ne, ale konečně je tady něco, co je koncepčně připravené a zdůvodněné. Tak tomu fandím, protože dost věcí se všude možně schvaluje bezmyšlenkovitě a tohle je po dlouhé době něco co je opravdu dobře připravené, má hlavu a patu.

A že se neustále snažíte prezentovat chození pěšky ze středu jako výhodu? Počty spojů 9 jsou sice úchvatné, ale já potřebuju taky sakra jinam než jezdí 9!!! A nechci přitom samozřejmě pořád přestupovat nebo jezdit oklikou, která trvá déle než tam dojít pěšky!
A Vy neustále nechcete pochopit, že pěšky z Vltavy střed tam na konec půjdou maximálně desítky lidí, pro které nemá cenu tam k vám provozovat další linku vedle devítky. Přes den vám pojede 15, kterou se dostanete tam, kam potřebujete, když Vám nestačí 9. Chození pěšky není výhoda, ale berte to tak, že prostě ta Vltava točna tak luxusní obsluhu nepotřebuje. Stejně tak jí nemá Máj Horákové ani Pražské sídliště. Ze stejného důvodu. Do center sídlišť (tj. zastávky Družba, Šumava, Jaroslava Bendy a Vltava střed) se dostanete bez přestupu a odtud pak domů do 10 minut pěšky, to snad není večer takový problém. Úplně stejně jsou na tom lidi z konce Pražského sídliště nebo Máje.

PŘÍMO na Máj ... jede 1,3,5,8, Na Vltavu 9, 14,15.
Nesmysl, psali to tu Zděna a Vlada, na Máj jede 1, 3, 5, 7, 8, a 41. Na Vltavu 5, 8, 9, 14, 15 a 41. Nesrovnávejte jablka s hruškama. Střed sídliště Máj má pochopitelně víc spojů než okraj sídliště Vltava. Na tom není nic divného, naopak je to samozřejmost.

Vltavák: MOOC prosím, můžete sem dát, kolik linkových "modrých" autobusů mě o víkendu odveze z oblasti výstaviště na Vltavu???
Nystrom: od výstaviště 0
"Modré spoje" jedou z oblasti výstaviště a Čtyř Dvorů (zastávka U Parku):
Odjezdy modrých autobusů od Parku na Vltavu v sobotu: 6:13, 6:51, 8:13, 10:03, 10:38, 12:02, 12:31, 12:52, 14:08, 15:48, 17:05, 18:28, 18:50
Odjezdy modrých autobusů od Parku na Vltavu v neděli: 6:51, 8:13, 9:40, 10:38, 12:02, 14:08, 15:07, 15:48, 16:26, 17:52, 18:50, 20:06
Skoro každou hodinu něco, krásně bez souběhů. Tak si už nevymýšlejte, tímhle se jezdit dá. A určitě to stačí, však se podívejte, kolik lidí jezdí od výstaviště na Vltavu. Skoro nikdo. Ti, co jedou ve 14 a 19, už v nich sedí a jedou z centra nebo z Rožnova. Takže můžou jet 5 nebo 9.
Ne vždycky se jezdí přímo.
Pavell
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 32
Registrován: 3-2011
Odesláno Středa, 25. května 2011 - 15:16:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Libcha : 7 do HD bych viděl jako nejlepší ze špatných řešení (dobré je zachovat současnou jedničku ), byť třeba dočasné (co u nás není dočasné ? - a hlavně taky se plánovaly troleje do Nového Vráta a kde dneska jsou ?). Poté co od června 7 díky výpomoci 15 prořídne bude její jízdní řád srovnatelný se současným objemem spojů 1, které jezdí do HD. Vedení 7 po celé délce Milady Horákové by zlepšilo i obsluhu Máje, protože cestující z J. Bendy by se bez komplikací nalodili na Dubenské a Máj-Milady Horákové a pro ty co bydlí v severní části Máje by vzniklo nové spojení k Nemocnici a Pol.Jih bez nutnosti přestupu. Z konečné Barcala jezdí v 7 jen jednotky cestujících i ve špičce, ti by jeli 3 k Výstavišti a tam přestoupili na 7 nebo 15. Cestující z HD a Zavadilky do centra a k Nádraží by si přestoupili také u Výstaviště (na 3+1). Toto řešení by bylo i úsporné (ušetřilo by se na spojích nové linky i na minibusech, které jsou sice teď asi v módě, ale kapacitně se hodí spíš k vymetání nějakých zapomenutých zákoutí (možná Švábův Hrádek), než k plnohodnotné lince - a tu bychom prosili v Hakl. Dvorech a na Zavadilce zachovat - protože jak už jsem uvedl shora - nejdřív se koupí minibusy, pak se zjistí, že na spojení do centra jsou malé a tak se vytvoří jen linka HD - Máj, protože jinak budou nevyužitelné. Nad potřebností přejíždění přes Nám,. Př. Otakara II(viz generel)bych se také raději nejprv dvakrát zamyslel. , zvlášť, když je stále snaha šetřit (kde jsou ty slibované noční linky za cenu běžného jízdného?).
Libcha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 811
Registrován: 11-2005

Odesláno Středa, 25. května 2011 - 15:31:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pavell: hezky jsi sečtl výhody mnou navrhovaného řešení. Teď ještě uveď nějaké ty nevýhody (aby z toho bylo ŠPATNÉ řešení)
Ještě bych uvedl, že s pětkou začne na MAB jezdit hodně linek => malá obsazenost a velká vytíženost smyčky.
Pavell
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 33
Registrován: 3-2011
Odesláno Středa, 25. května 2011 - 15:40:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Libcha : sem už řekl - není to jednička , ale s tou smyčkou je to fakt. Pokud by v budoucnu měla být opravdu trolejbusová i 7, tak se tam spolu s trolejbusovou 1,3 a 5 snad ani neotočí.
Peťula
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 201
Registrován: 12-2008

Odesláno Středa, 25. května 2011 - 15:50:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Výhybkář:
Mám zastávku U parku přes silnici, ráno tu na 14 a 19 určitě lidi stojí, neni to zastávka jen tak, aby to nebylo od Výstaviště k výměníku tak daleko.. Ve všední dny tu je lidí ne zas hodně, ale vždy tu aspoň někdo nastoupí...
Pokud nevěříš, máš ještě pár dní na to si to ověřit .
Proč neponechat spoje aspoň ráno vždy v celou a v půl, aspoň to!
Fyzicky bydlím v Budějcích ale srdcem, srdcem jsem ve Francii.
Nejkrásnější vozy jsou pro mě Crealis a Citelis.
ICQ 485 911 951
Výhybkář
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2
Registrován: 5-2011

Odesláno Středa, 25. května 2011 - 17:24:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

7 do HD je hloupost, protože by muselo zákonitě dojít k dělení linky na Máji. Všechny spoje do HD a ještě v kloubu jsou luxus. To ať tam radši jezdí něco malého a interval se moc neprodlužuje. Zmizelo by taky spojení od nemocnice do centra sídliště Máj, což je chyba. Jen na dvě okrajové zastávky. Naopak na Jar. Bendy dvě linky ze Strakonické a žádná od nemocnice? To už snad radší tu 8, ta v trolejbusech hned tak nebude a dle některých tady to má asi s klouby na háku... nejlepší je ale fakt asi ta 21 podle Generelu.

Libcha: s pětkou začne na MAB jezdit hodně linek
Nezačne, 5 jen nahradí 17. Počet spojů bude stejný. To spíš až s jedničkou.

Pokud by v budoucnu měla být opravdu trolejbusová i 7, tak se tam spolu s trolejbusovou 1,3 a 5 snad ani neotočí.
Jakto, vždyť je tam prostoru na 3 Co tam nepatří, je ta jednička.

pak se zjistí, že na spojení do centra jsou malé
To bych se nebál. Z Horákové to vyjde časově nastejno jak přes Nedbala, tak přes Rošického. A kdo by čekal dlouho na něco jen k Výstavišti, když může jet častějc a až do centra. Není větší hloupost než "přestup pro všechny" z minibusu přes silnici na druhou stranu (jak na Horákové, tak event. na Jaroslava Bendy).

Mám zastávku U parku přes silnici, ráno tu na 14 a 19 určitě lidi stojí, neni to zastávka jen tak, aby to nebylo od Výstaviště k výměníku tak daleko.. Kolik jich je? Do pěti na spoj? Nebylo spíš myšleno v prac. dnech? To můžou jet 15. O víkendu by jim ty modré busy měly bez problémů stačit. Je to rychlejší a levnější.
Ne vždycky se jezdí přímo.
Rožnovský Bořek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 46.135.132.21
Odesláno Středa, 25. května 2011 - 18:10:10    Odkaz na tento příspěvek  

Peťula: No bodejť by U Parku nestáli, když tam v týdnu chodí od univerzity ti, co chtějí jet na Vltavu. Po obnovení linky 15 už tam nebudou muset chodit...

Nystom: Borek - Nádraží jen 22min? Tak to je dobré, protože z Nemanic se to stihne pořád na krátkou jízdenku.

Pavell: Na náměstí byste nejezdil? Myslím, že tohle zrovna chybí i turistům, takže o využití linky bych neměl nouzi. Magistrát není zrovna moc dostupný na to, že je v centru.
Nystrom
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.34.225
Odesláno Středa, 25. května 2011 - 20:23:55    Odkaz na tento příspěvek  

MHD do centra - už se o tom jednou mluvilo jako Nádraží - náměstí - Mánesova - Dlouhá louka - Husova - náměstí - Nádraží. Ale je to tak osm let, před nějakými volbami. Ještě bych ty minibusy pustil Lannovkou. Příklad Tábora ukázal, že je to dobrý nápad. Ale chvilku to ještě bude trvat. Vzpomeňme, co tam všechno kdysi jezdilo k Černé věži, 6 přímo přes náměstí :-)
BmbČ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3788
Registrován: 1-2007

Odesláno Středa, 25. května 2011 - 21:12:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Malá odbočka do historie.
Budějovický trolejbus:
http://sechtl-vosecek.ucw.cz/cml/nikon/nfilm4863.html
Budějovický autobus:
http://sechtl-vosecek.ucw.cz/cml/nikon/nfilm4903.html
Skutkové předkův buďtež chloubou i výstrahou potomkům!
Vltavák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 17
Registrován: 5-2011
Odesláno Čtvrtek, 26. května 2011 - 08:37:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Výhybkář: Asi bychom se už opakovali s tou Vltavou. Podle mě by nový systém měl MHD zkvalitnit a ne že mě požene pořád někam pěšky. Teď pěšky chodit nemusím když nechci, po zavedení budu muset! A to nebydlím nikde na samotě u lesa, ale na druhém největším sídlišti ve městě. Zhoršení kvality od současného stavu je pro mne evidentní.

Nesmysl, psali to tu Zděna a Vlada, na Máj jede 1, 3, 5, 7, 8, a 41. Na Vltavu 5, 8, 9, 14, 15 a 41. Nesrovnávejte jablka s hruškama. Srovnávám stav po 12.6. se stavem současným. Proč to teď jde a za chvíli už to nepůjde a ještě za to mám být rád? Za kvalitu považuji to, že mě autobus doveze na mne nejbližší zastávku a ne na jinou, podle kohosi vhodnou a kilometr vzdálenou!!! A že to tak mají jinde? A tam jinde jsou s tím spokojení? Takže kdybychom zrušili MHD úplně a řekli no ale v Ugandě jsou na tom stejně, bude to v pořádku?

Pokud ty modré spoje pojednou jak jste napsal (nemám důvod nevěřit ) asi by se od Parku použít fakt daly, ale upřímně, kdo to udělá? Napadne to vůbec někoho? Navíc proč mám platit i pár korun když jsem si zaplatil průkazku? A hlavně: To je zkvalitnění, zlepšení současného systému, jak se všude prezentuje???

Jinak k tomu Hlakáku, proč by mělo být špatně aby menší busy, které by myslím na Haklák stačily, končily na Máji s přesnou návazností na jiné linky? Přelézt během např. 2 minut do jedničky by nevadilo ani mě...

Jakoukoliv MHD do historického centra považuji za naprostou blbost. Jednak je to malé a opravdu se tam dá pohodlě chodit pěšky, ale hlavně je to tam na autobus (i ten malý) prostě malé a nevhodné. Zbytečné zatěžování vibracemi, hlukem, emisemi a výrazné snížení bezpečnosti v HISTORICKÉM centru! Vím že to tam dříve jezdilo, dříve také jezdily desítky tun těžké tramvaje po Karlově mostě... Což doufám uznáte jako fakt blbost i na tehdejší dobu. A tady je to v podstatě to samé, jen v menším.

MHD na Lannovce - také jsem kategoricky proti! Je to výborná pěší zóna, kterou nám ostatní města závidí! Dokonce do té slavné přestavby byla i plná zeleně, teď už je plná betonu, ale i tak je to fakt unikát, kde můžu svobodně chodit pěšky a nic mne tam nepřejede. A že tam chodí opravdu davy lidí o něčem svědčí. Zajděte se podívat do Pardubic na Třídu Míru, tam jezdí po podobné ulici jako naše Lannovka autobusy MHD a jak to tam vypadá? No blbě. Všichni se tísní na chodníkách a prostředek v podstatě normální silnice, jen po ní jezdí hodně autobusy a občas auta.
Pavell
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 34
Registrován: 3-2011
Odesláno Čtvrtek, 26. května 2011 - 09:14:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Výhybkář : je až usměvné, jak vy si se vším víte rady. Proč by se "zákonitě" musela 7 dělit na Máji (i kdyby totéž se dnes děje s jedničkou a na jiných místech s většinou jiných linek), když (jak už jsem upozornil shora) od června bude objem spojů 7 (dojde k významnému prořídnutí)srovnatelný se současným objemem spojů 1, které do HD jezdí (zkuste kouknout do JŘ). Kloubáky jezdí do HD někdy od konce osmdesátých let (nejdříve na 7, poté na 1)- tehdy byly HD poloviční a Zavadilka čtrvtinová. Chcete snad říci, že na jiných kloubových linkách je spoj vytížený až do poslední zastávky (9 do Vrbného, 2 do Nemanic, 1 do Vráta, 8 po celé své trase atd.)? Mimochodem jel jste někdy kolem půl osmé ze Zavadilky do města ? Na Horákové vždy nastupující hážou otrávené obličeje, protože si nemají kam sednout (a to jedou dva kloubáky s odstupem jen 9 min ! To byste pak mohl zkrátit všechny linky a na všech na poslední 3 zastávky nasadit minibus - štve mně, že se to plánuje jen pro HD a ne třeba pro Kaliště, Nové Roudné, Okružní atp. Cesta z Horákové (zastávky) přes Rošického není stejně dlouhá jako přes Nedbala (doporučuji na ověření mapu, nebo kolo). Už naprosto mimo, je pak tvrzení, že zastávka M.Horákové a Dubenská jsou na okraji, zatímco J. Bendy je centrum sídliště (opět doporučuji mapu, nebo návštěvu místa). Je zřejmé, že J. Bendy a Dubenská vzdušnou čarou asi 200 m obsluhují totéž místo a existence zast. Dubenská může mít smysl jen tehdy, pokud bude nabízet jinou linku -to dosud platilo o 7 ve vztahu k blízké Šumavě, ta ovšem dostane nově 15 stejným směrem a i tento důvod padne (kromě večera a víkendu), zatímco ze severní části sídliště se musí jet jedničkou a u Výstaviště přestoupit, nebo část lidí pak, byť má blíž zast. M. Horákové, chodí na J.Bendy jen proto, že z M. Horákové 7 nejezdí. Vlada sliboval minibus až do centra - ne jen k Výstavišti - ten považuji za něco, co by jedničce úspěšně konkurovalo, jako návoz na přestup na 7+15 ale i spoj ukončený u Výstaviště. Nevím přesně na kolik je na smyčce Barcala místa, ale int. 5 oproti 17 má být kratší (10 min oproti 12), také trojka bude posílena asi o 20%, k tomu sedma a osma a za rok jednička (z toho dle plánu 4 trolejbusové linky), tak uvidíme. Jediné v čem se opravdu shodneme je, že na Barcala nepatří jednička - takže my dáváte vlastně za pravdu, že patří tam k nám
R_b
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2529
Registrován: 3-2005

Odesláno Čtvrtek, 26. května 2011 - 09:18:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jakoukoliv MHD do historického centra považuji za naprostou blbost. Jednak je to malé a opravdu se tam dá pohodlě chodit pěšky, ale hlavně je to tam na autobus (i ten malý) prostě malé a nevhodné. Zbytečné zatěžování vibracemi, hlukem, emisemi a výrazné snížení bezpečnosti v HISTORICKÉM centru! Vím že to tam dříve jezdilo, dříve také jezdily desítky tun těžké tramvaje po Karlově mostě... Což doufám uznáte jako fakt blbost i na tehdejší dobu. A tady je to v podstatě to samé, jen v menším.

Pro zdravého mladého/středně starého člověka problém dojít pěšky není. Pro babičku věchýtek o dvou hůlkách nebo člověka s nohou v "gipsu" už to problém je, nehledě na to, že ani ten mladý zdravý nemá vždy chuť chodit pěšky, ať už z důvodu časového nebo prostě jen kvůli obyčejné lenosti. U nás v Táboře jezdí od února minibusy do historického centra a můžu vlastní zkušenosti říct, že prázdné opravdu nejezdí, přestože interval je 60 min., jen ve špičkách 30 min. Ačkoli jsem byl příznivcem jejich zavedení, tak úspěch jsem čekal výrazně menší. A to v Táboře se historické centrum nerovná centru obchodnímu (vlatně tam kromě části MěÚ, pošty a asi 30-ti knajp nic zásadního není). Kdyby bylo centrum úplně uzavřené, tak budiž, ale jestliže na náměstí můžou normálně jezdit auta a zásobovací dodávky (a nejsem si jistý, jestli má budějické centrum vůbec nějaké omezení pro vozy nad 3,5 t.), tak ta zátěž od "busíku", který tam projede jednou, dvakrát za hodinu je naprosto zanedbatelná. V bezpečnosti už nevidím vůbec rozdíl mezi IAD/zásobováním a MHD.

MHD na Lannovce:
Dostat se na střed Lannovky je taky docela slušné pochodové cvičení. Ale napadá mě, že MHD přeci nemusí jezdit po pěší zóně. Co takhle to vzít příčně, např. Jeronýmovkou? Jinak by ale na Lannovce byla super tramvaj, kdyby byla...
Pavell
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 35
Registrován: 3-2011
Odesláno Čtvrtek, 26. května 2011 - 09:34:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vltavák - tak jednak jde o princip (my v HD a na Zavadilce platíme daně a polatky do městské kasy, tak jako z jiných částí CB, tak chceme tak jako ostatní přímou linku - taky nenavrhuji minibus z Vltavy na Vltavu střed, odkud je vyšší vytíženost. Dále jde o tu přesnou návaznost (jak jí zajistit ve stále ucpaném městě) - opozdí-li se jednička z města o 10 min., počká ten návazný minibus ? Pokud ano, pojede zase z HD opožděný, počká na něj ten návazný trolejbus atp.? O nutnosti při přestupu přebíhat na druhou stranu do budoucna čtyřproudové M. Horákové (důchodci, maminky s kočárky atp.) nemluvě - pochybuji, že tam město za několik mil. vybuduje přestupní terminál, dále prodloužení jízdní doby - tedy překročení 20 min a vyšší jízdné (když stojíte v zácpě a jedete od počátku jedním busem, tak dle Tarifu DPMCB Vám ta jízdenka platí na 20 min počítaných dle jízdního řádu, jakmile jednou přestoupíte, pak platí ten časový údaj 20 min - nelogické, ale je to tak - vy přitom dopředu nevíte, jestli ta zácpa bude, cvaknete si za 12 Kč (třeba od Zelené ratolesti - dle JŘ 20 min stačí do HD, ale díky zácpě se za 20 min posunete třeba jen ke Kasárnám, při přestupu na minibus si budete muset znova cvaknout za 12 Kč, v příme lince byste nemusel.
Pavell
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 36
Registrován: 3-2011
Odesláno Čtvrtek, 26. května 2011 - 09:47:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rožnovský Bořek : jízdy do centa mi nevadí (jde ale spíše o takovou hračičku, ne o zajištění dopravní obslužnosti - pro turisty bych spíš volil pravidelné okružní jízdy - včetně toho historického centa, historickými vozy). Vadilo by mi, pokud by se (aby na takovou hračičku byly peníze) omezovala obslužnost okrajových částí města (viz moje argumenrace výše).
Vltavák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 18
Registrován: 5-2011
Odesláno Čtvrtek, 26. května 2011 - 10:10:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pavell - ale tak snad mi nechcete tvrdit, že Haklák + Zavadilka se dá srovnávat s Vltavou.. jinak klidně ať vám tam jezdí kloubáky, ono to vyjde nastejno nebo možná i líp než vymejšlet nějakou extralinku pro minibusy. Ale je holt taková doba. Když je to malé a oplastované, lidi mají pocit že se tím hrozně ušetří. Osobně se mi ty minibusy vůbec nezdají a nedával bych je v ČB nikam. A buďte rád, že vám to tam neorganizuje Výhybkář. Co tak tuším, za 10 minut se dá dojít na Zavadilku, je to úplně stejný kilometr jako mám já na střed... Takže by ten bus mohl končit tam Pro těch pár lidí na Haklák se přece nevyplatí dělat takovou zajížďku

Rb - Ono upřímně pro některé lidi nebo s nohou v sádře je problém dojít všude. To je bohužel fakt, který ale ani linkou přes náměstí nezměníme. Třeba bych i řekl že pro tyto lidi je výhodnější, že je v Krajinské nebo na Lannovce nemůže nic přejet, protože jejich úhybné manévry jsou dost omezené. Nevím jak to vypadá v Táboře v centru, ale ty Pardubice znám. Nejde o to, že by se to nenaplnilo. Tam by se asi naplnil i kloubák, ale jde o to, že do historického centra a na pěší zónu to nepatří. Mají to být oázy klidu pro normální život lidí v historických centrech, kde nebudu uskakovat před autobusem!!! Tzn. budu mít celou šířku ulice pro ničím neomezovaný pěší pohyb, to je znakem moderního města. A ne další dopravní tepna! Viz. ty Pardubice, kde zase už několik let uvažují, že z Třídy Míru ty autobusy vyženou...
P.S.: Nutná doprava jako zásobování může být a je úspěšně řešena výrazným omezením časového úseku, kdy se tam může vjet. Bývá to brzy ráno ve všední dny. Jasně že se to někdy nebude líbit těm co tam ty krámy mají, ale je to prostě daň za dobré místo a není tak těžké se tomu přizpůsobit.
Pavell
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 37
Registrován: 3-2011
Odesláno Čtvrtek, 26. května 2011 - 10:44:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vltavák : v pohledu na malé oplastované se plně shodneme.
R_b
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2530
Registrován: 3-2005

Odesláno Čtvrtek, 26. května 2011 - 10:46:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mají to být oázy klidu pro normální život lidí v historických centrech, kde nebudu uskakovat před autobusem!!! Tzn. budu mít celou šířku ulice pro ničím neomezovaný pěší pohyb, to je znakem moderního města.

I v centru bydlí lidé a pro jejich normální život je normální se tam a odtud dostat jinak než pěšky, stejně jako to mají lidé z ostatních normálních částí města. Ale hlavně, pokud se bavíme konkrétně o Budějicích, tak do centra přeci můžou auta, které omezuje jen systém jednosměrek a pěší zóny v Krajinské a u divadla, tzn. nevím, proč by tam měla mít zákaz MHD. Já se tu nechci pouštět do žádných ostrých sáhodlouhých debat, chci jen říct, že MHD v centru Budějic nepovažuji za něco nepatřičného. Taky se nebavíme o konkrétní trase, takže třeba Krajinskou bych linku taky nevedl, ale např. trasa "sady - U Černé věže - náměstí (radnice) - Karla IV. - Senovážné" není nic proti ničemu.
Vláčkomil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 180
Registrován: 1-2009

Odesláno Čtvrtek, 26. května 2011 - 15:23:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jakoukoliv MHD do historického centra považuji za naprostou blbost. Jednak je to malé a opravdu se tam dá pohodlě chodit pěšky, ale hlavně je to tam na autobus (i ten malý) prostě malé a nevhodné. Zbytečné zatěžování vibracemi, hlukem, emisemi a výrazné snížení bezpečnosti v HISTORICKÉM centru!

Vltavák:Vy asi nebudete člověk který preferuje a často používá MHD,že?Hlavně že nepovažujete za blbost osobní auta v centru.Ty neprodukují žádné vibrace,emise a hluk? O hodně jsou mě milejší minibusy v centru než nablblý

A všem křiklounům:Nechcete raději počkat až začne platit nový jízdní řád,vše důkladně prozkoumat v praxi a až poté dělat katastrofické závěry?

A můj poznatek :kdo není lenivej a dokáže si cestu naplánovat,obětuje trochu času tak se veřejnou dopravou dostane všude.
Svět je cirkus který krachuje.....
Amaterské stránky o veřejné dopravě....www.vlackomil.blog.cz
Vektra
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 368
Registrován: 12-2005

Odesláno Čtvrtek, 26. května 2011 - 16:01:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MHD v historickém centru
V Plzni nám jezdí tramvaje přes historické náměstí už 112 let, jezdí zde několik autobusových linek, dříve i trolejbusy a plánuje se jejich návrat. Nikde zde MHD nepřekážela, spíš naopak vnáší do centra život. Dále lze uvést např. brněnskou pěší zónu vč.Nám.Svobody. Takže řeč o nějakém "zatížení" budějovického náměstí mi připadá minimálně směšná.
Jako ideální by byla (i jako tur. atrakce) replika historické tramvaje Nádraží-Lannova-Náměstí. Což chápu že je scifi,ale minibus je celkem rozumný kompromis.
Mirbusak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1593
Registrován: 5-2005

Odesláno Čtvrtek, 26. května 2011 - 16:28:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud ty modré spoje pojednou jak jste napsal (nemám důvod nevěřit ) asi by se od Parku použít fakt daly, ale upřímně, kdo to udělá? Napadne to vůbec někoho?
Jako modrásek tě ujistim, že je to napadá i dnes. Vozí se od nemocnice, či soudu na nádraží - třeba jsou to ti, kteří pokračují dál modrým busem. Na Vltavu se vozí také. Nejvíc vede jedna vesnice, kde se jich naučilo jezdit tolik, že jedou každým spojem, který tam jede - především do ČB.
Tak to je ta ČSAutobusováDoprava národní podnik...
Vrtule
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 16
Registrován: 4-2011
Odesláno Čtvrtek, 26. května 2011 - 18:45:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Doladění JŘ a linek se nevylučuje a je možnost změny, vždyť to všude píšou (asi mimo páteřních).
Tak se nehádejte.
Hoďte radši někdo nějaké zajímavé foto.
230 je nabořená na zadek - nárazník, výfuk
Sivon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 99
Registrován: 10-2010

Odesláno Čtvrtek, 26. května 2011 - 20:37:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  




A Aby jste se nehádali, tak ode dneška jezdí nová linka 90 z Máje přes haklák, Vltavu točnu, Pražské předměstí, nádraží, Nemocnici, a U Parku + další na které si jenom vzpomenu. Hlavně jezdí každou minutu a její trasa je proměnlivá podle přání cestujících.

VDP Šotov
budějovická veřejná doprava
Škoda 21Tr 4ever. Změny v MHD? Na co? Stejně je to pořát MHD...=Vždy se najde něco, co je špatně...
Stonka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 237
Registrován: 2-2010

Odesláno Čtvrtek, 26. května 2011 - 21:24:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chce se mi brečet z těch nových jízdních řádů! Naprosto perfektně udělané a ony takzvané "páteřní linky" jsou opravdu k ho*nu!! Vážení, timhle vám nikdo jezdit nebude!
A tim, že se zruší rozjezdy se to doj*be komplet, DPmČB, a.s. - naschledanou!
Alfou se nejezdí, Alfou se žije...
Irisbus Citelis 18m E3? - Nejlepší vozy MHD.
Stejně je to všechno vrak.
>> 159 <<
Zděna
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 567
Registrován: 4-2005

Odesláno Čtvrtek, 26. května 2011 - 22:10:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zrovna Masarykova třída v Brně mi přijde jako dobrý argument, proč MHD do centra nezavádět. Jak tu již někdo napsal - místo široké pěší zóny se lidí tísní po stranách na chodnících. Byl bych pro, kdyby do centra nesměla auta - to ať tam pak minibus jezdí klidně každých 15 min a bude to lepší než současný stav, protože auta opravdu také produkují hluk, emise, jsou potencionální hrozbou pro chodce a do historického jádra tak nějak nepatří (kromě zásobování, které je prostě nutné, s tím se nedá nic dělat). Ale pokud tam bude tolik aut co teď a ještě navíc autobusy, tak to opravdu potěš. Jinak docházková vzdálenost na nejbližší zastávku MHD je v podstatě odkudkoli z centra do 5 minut, maximálně 10, pokud někdo chodí pomaleji, což svědčí o tom, že centrum dopravně obsloužené v tomto smyslu je. A vzhledem k tomu, že všichni z okraje chtějí linku do centra, tak i lidé z centra mají přímé spojení téměř kamkoli, kdo jiný tohle může říct? Sečteno a podtrženo - jen takové řešení, které zredukuje dopravní zátěž v centru je pro mě řešením dobrým, dopravních tepen, kde není k hnutí, máme v ČB už dost :-D
Nekran
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 169
Registrován: 7-2009
Odesláno Čtvrtek, 26. května 2011 - 23:11:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Stonka:

já už se nerozčiluji - viz příspěvek 163 (12.05.11). Pouze jsem nadřízeného upozornil, že díky "velkému třesku" od 13.06 nejsem schopen dodržet fond pracovní doby, zvláště u prázdninových jízdních řádu. Nejvíc se těším na ty rozjímavé chvilky na Mariánském náměstí než dorazí 6. V takovém říjnu, při mlhavém ránu to bude super zážitek.
Venca21
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 343
Registrován: 6-2010

Odesláno Čtvrtek, 26. května 2011 - 23:54:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dobrá zpráva - "teheránská" 27 už nemá reklamy a lak zůstal nepoškozen
Pavell
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 38
Registrován: 3-2011
Odesláno Pátek, 27. května 2011 - 09:34:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zděna : přesně tak bych to také viděl. Ono pro zlepšení obsluhy centra by stačilo pár maličkostí, o kterých se mluví, ale stále nic - např. přesunout zastávku od PVT k poště, vytvořit zastávky na Žižkově třídě u bývalých kasáren a na Dlouhé louce v prostoru lávky. Pak by centrum bylo ještě dostupnější.
Kondra89
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 120
Registrován: 10-2010
Odesláno Pátek, 27. května 2011 - 10:53:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zděna: Po brněnské Masaryčce se pohybuju často a nemám pocit, že by mě průjezd K2 jednou za 10-15 minut nějak omezoval. Jasně, větší provoz by asi nebyl únosný, ale stávající stav beru jako dobrý kompromis.
Zděna
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 568
Registrován: 4-2005

Odesláno Pátek, 27. května 2011 - 11:44:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kondra89: Tebe třeba neomezuje, ale je pravdou, že většina lidí se drží u krajů ulice, mimo koleje, a vzhledem k tomu, jaká je jich tam hustota, tak si troufám odhadnout, že kdyby tam tramvaje nejezdili, tak tomu tak nebude. Ostatně když se rekonstruovalo Nám. Svobody, tak jsme to mohli vidět.

Navíc linka 4, která tam projíždí, jezdí po většinu dne v int. 5 min a nikoli 10-15, občas se přidá nějaká mimořádnost (slouží to zároveň jako objízdná trasa z hl. n. na Českou pro ostatní linky, je-li třeba). Což nic proti záložní tramvajové trati, v tomto smysl určitě má a i linka 4 se v centru těší oblibě ze strany cestujících, neříkám, že ne. Ale kvalita Masarykovy tř. jako pěší zóny nesnese s Lannovkou srovnání. Kromě toho na Nám. Svobody sice jezdí MHD, ale nesmí tam osobní automobily (až na pár výjimek), což bohužel není situace Budějovic - viz výše.
Výhybkář
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3
Registrován: 5-2011

Odesláno Pátek, 27. května 2011 - 15:07:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vltavák: Teď pěšky chodit nemusím když nechci, po zavedení budu muset!
Tam chybí dovětek, jen o víkendu a večer, jen při nechuti přestupovat, jen při nechuti využívat ČSAD, jen s několika max. desítkami lidí (protože do hlavních směrů Vám to v té době jede).

Vltavák: Za kvalitu považuji to, že mě autobus doveze na mne nejbližší zastávku a ne na jinou, podle kohosi vhodnou a kilometr vzdálenou!!!
Takže DP všemi směry aneb ze všech zastávek by to mělo jezdit do všech?

Vltavák: Navíc proč mám platit i pár korun když jsem si zaplatil průkazku? To je zkvalitnění, zlepšení současného systému, jak se všude prezentuje???
Takže první otázka je dotaz pro JIKORD, máme ho tady a zatím to není moc vidět. Snad brzy bude. Odpověď na druhou otázku závisí na odpovědi na první otázku.

Pavell: od června bude objem spojů 7 (dojde k významnému prořídnutí)srovnatelný se současným objemem spojů 1, které do HD jezdí (zkuste kouknout do JŘ)... Chcete snad říci, že na jiných kloubových linkách je spoj vytížený až do poslední zastávky (9 do Vrbného, 2 do Nemanic, 1 do Vráta, 8 po celé své trase atd.)?
No jo, ale kdo říká, že je to potřeba. Je to trochu plýtvání. Počet lidí ve voze je přece jen jiný než na uvedených úsecích, jiný hlavně v tom, že do HD je to prázdné celý den, do Nemanic a Vráta jen někdy.

Pavell: Cesta z Horákové (zastávky) přes Rošického není stejně dlouhá jako přes Nedbala (doporučuji na ověření mapu, nebo kolo).
Ale právě že je stejně dlouhá - ať koukám do mapy, jak koukám. Kratší kus v Horákové a o něco delší kus v Rošického oproti původní trase v O. Nedbala.

Pavell: Už naprosto mimo, je pak tvrzení, že zastávka M.Horákové a Dubenská jsou na okraji, zatímco J. Bendy je centrum sídliště (opět doporučuji mapu, nebo návštěvu místa).
Dubenská i Horákové jsou stejně okrajové zastávky jako Barcala u lesa. Skoro by se dalo říci, v porovnání s Bendou tam chcípl pes. Takže asi stejné místo neobsluhují. Proti tomu Jaroslava Bendy díky centrální pozici nabízí mnohem víc, možná právě i blízkost pošty a supermarketu z ní dělá mnohem větší lákadlo oproti ostatním zastávkám na Máji... přece třeba dojít si cestou na poštu je lepší, než tam chodit oddeleně.

Pavell: Nevím přesně na kolik je na smyčce Barcala místa...
Ta točna je, dalo by se říci, schopná pojmout klidně i dvojnásobnou frekvenci oproti současnému stavu...

Stonka: A tim, že se zruší rozjezdy se to doj*be komplet
No nevím, mně spíš udivuje, že dneska jsou lidi schopní až 8 minut čekat na spojích u nádraží, které ho projíždějí. Zejména ty, co jezdí ze Sadů pod viadukt. A taky ty obestlané zastávky samými busy... které pak způsobují skoro zácpy trasách vedoucích od nádraží... Občane, nedej bože abys přišel na nádraží po rozstřelu...

Zděna: Ale kvalita Masarykovy tř. jako pěší zóny nesnese s Lannovkou srovnání.
Teď je otázka, co je teda lepší...
Ne vždycky se jezdí přímo.
M__r
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4734
Registrován: 12-2004

Odesláno Pátek, 27. května 2011 - 16:08:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Odpůrcům MHD na pěších zónách doporučuji navšívit nedaleký Linz a jeho Landstraße, která je velmi frekventovanou pěší zónou (nějaká Lannovka jí nesahá ani po malíčky), rozměry se přibližující Masarykově třídě v Brně, kde však ve špičce bez problémů jezdí obousměrně 40 metrové tramvaje v průměrném intervalu 2 minuty, a to tam jsou schopní navíc občas pořádat ještě trhy. MHD na pěší zónu patří, oživuje ji. Naše slavná Lannovka je k ničemu. Je to pouze široký průchozí chodník, kde je minimum obchodů, nula kaváren či hospod se zahrádkami, prostě nic. Akorát sem tam nějaký žebrák, feťák, či houmelesák. Skutečně "reprezentativní" boulevard.
Sauber. Leise. Obus.
StadtBus

ŠOTOUŠ = nepřítel moderní veřejné dopravy
Vlada
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1008
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 27. května 2011 - 18:04:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vltavák: Jinak k tomu Hlakáku, proč by mělo být špatně aby menší busy, které by myslím na Haklák stačily, končily na Máji s přesnou návazností na jiné linky?
No tak tady musím jednoznačně podpořit uživatele Pavell, spojení každé městské části s centrem města je prioritou mj. právě z důvodů uvedených v příspěvku "26. května 2011 - 09:34:26". Je to určitě jeden ze základů kvality MHD v městech velikosti ČB.

Pavell: pro turisty bych spíš volil pravidelné okružní jízdy
To už tady bylo a nechytlo se to. Ty linky musejí mít větší potenciál, aby byly setrváníschopné. Je to samozřejmě výdaj navíc. Dokud to nebudou využívat také místní občané, tak to nemá perspektivu. Osobně bych si přál, abychom měli dokonalé (tj. i dostupné) centrum města. MHD v pěších zónách je přece ve vyspělých městech samozřejmost, překvapuje mě, že se najdou odpůrci zrovna mezi těmi, co zde přímo propagují, že nikam nechtějí chodit pěšky. Těším se na minibusy v Krajinské, časem snad i na Lannovce. K tomu by ale byla nutná přestavba v jiné pojetí celého prostoru.

Rozstřely: Pokud jsou páteřní linky vyladěné na přestupy (jakože jsou, viz např. Rožnov - Suché Vrbné, Máj - Suché Vrbné nebo Nemanice - Nádraží) a pokud jsou dobře proložené spoje na trasách z nádraží (což by snad měly být), pak není důvod zdržovat řidiče u nádraží (je to jalový čas). Cestující projíždějící přes nádraží (např. z centra do Suchého Vrbného nebo z Metropolu na Palačák) budou mít výrazně zkrácenou jízdu, někteří na tom i ušetří.
Krátký interval i přestup pro kvalitní a bezproblémovou cestu všemi směry.
Spolehlivost, jednoduchost, přehlednost a kvalita jako základ správné funkce dopravního systému.
Zděna
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 569
Registrován: 4-2005

Odesláno Pátek, 27. května 2011 - 21:23:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M__r: Tak nevím, jestli by přítomnost MHD přilákala nové provozovatele kaváren na Lannovku. Ne že by tam nebylo co zlepšovat, ale zrovna představa, že sedím na zahrádce před restaurací a za zády mi jezdí trolejbusy nebo v horším případě smrdící autobusy, nic moc... A dopravní dostupnost Lannovky je myslím více než dobrá i tak, z každého místa méně než 5 minut na zastávku, ze které se dá dostat téměř všude. Například v Brně moc jiných možností než jak zajistit dopravní obslužnost Masarykovy třídy není, protože tam ty nejbližší zastávky tramvají jsou přeci jen dál, docházková vzdálenost do obchodů v pěší zóně by tedy byla moc velká..

Vlada: Co konkrétně by MHD na Lannovce zlepšila? Od pošty k Prioru tj slabých 5 minut, od Nádraží k Prioru tak těch 5 minut chůze taky, i zastávka Jeronýmova je blízko. Myslím, že se shodneme, že nevýhody v podobě emisí škodlivin (busy), hluku (cokoli), nebezpečí kolize a zmenšení prostoru pro chodce a cyklisty (také cokoli), tu jsou. Kde by byly zastávky? U prioru? To by se to od hlavní pošty nestačilo ani rozjet a už by to stavělo. Navíc kdyby to zrovna nejelo, tak se vyplatí jít pěšky spíš než byť jen 2 minuty čekat. A interval 5 minut by to asi zrovna nemělo, takováto linka. Zkrátka ve většině případů by bylo rychlejší jít pěšky a to i pro babičku o holi, vzhledem ke vzdálenosti asi i v zimě, o létu nemluvě. Jediná proklamovaná výhoda by teda bylo oživění pěší zóny a přiblížení se západu? To mi zní spíš jakože by z toho měli někteří dobrý pocit, než žy by to sutečně k něčemu bylo. Nehledě na ekonomickou stránku věci - většina obyvatel města by spíše ocenila častější spojení z centra k nim domů nebo například důkladnější úklid Lannovky a dohled městských strážníků na ní, když tu někdo zmínil neutěšenou situaci s bezdomovci a podobnými existencemi.
kamilos
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.195.193.173
Odesláno Sobota, 28. května 2011 - 02:35:28    Odkaz na tento příspěvek  

Provozovat městskou dopravu na lannovce je nesmysl...tenhle bulvár je svojí délkou vhodný pro pěší a cyklisty..cpát tam mhd je blbost od pošty jeronýmovky a nádraží je dostatečně dobře dostupná a srovnávat to s brnem nemá opravdu cenu....jestli by něco lannovce prospělo tak se snažit vyřešit bezdomovce atd a nějaké zahrádky...jestli si dobře vybavuju tak zahradku tam provozuje pouze vatík nebo ta hospoda pod ním ted si nejsem jistej...nač mhd na lannovce
Vlada
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1009
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 28. května 2011 - 10:43:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Obsluha Lannovky by byla samozřejmě za současného stavu MHD jako doplňková služba. Zde nejde primárně o rychlost ani o krátký interval (i když pokud budou, tak jen dobře). Klidně by zde mohly být zastávky častěji než na jiných úsecích. Jde především o komfort, pohodlí, oživení bulváru. Službu mj. pro ty, kteří opravdu neujdou ani půl kilometru (třeba ze zdravotních důvodů) a do centra nechtějí autem (resp. město by mělo podporovat redukci aut v centru). O nějaké emise nemějte strach, v době, kdy se to někdy eventuálně zavede, budou už v plném rozmachu elektrické nebo jiné pohony vozidel i včetně velikosti menších autosusů. A že ulice obsluhované MHD žijí víc, je prokázané. Je škoda, když už se z Lannovky skoro vymýtila větší zeleň, že uvolněný prostor není využit právě pro širší prostor, kam se MHD bez obtíží vejde.
Krátký interval i přestup pro kvalitní a bezproblémovou cestu všemi směry.
Spolehlivost, jednoduchost, přehlednost a kvalita jako základ správné funkce dopravního systému.
Zděna
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 570
Registrován: 4-2005

Odesláno Sobota, 28. května 2011 - 11:49:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Shodnu se s vámi na tom, že pokud by to souviselo s opravdu razantní redukcí aut v centru, tak by byla MHD v centru přínosem. Pokud bude do historického jádra zakázán vjezd a náměstí ani část Lannovky nebudou sloužit jako parkoviště a kruhový objezd, tak ať je tam obslužnost zajištěna MHD, nejlépe například elektrobusy nebo něčím takovým - v nedaleké budoucnosti už to nebude, hádám, nic neobvyklého. Za současného stavu považuji ale každý další dopravní prostředek v centru spíše za přítěž.