K-report
 

Archiv do 1. října 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Tramvaje a metro » Transformace DP Praha, a.s. » Archiv do 1. října 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1489
Registrován: 3-2007
Odesláno Pondělí, 19. července 2010 - 00:09:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

H.1072: Ono to není tak úplně jednoduché a je hrubě zjednodušující říkat třeba Zlaté Norsko a hnusná ČR.
Je vždycky něco za něco a třeba povídání páně Akribiuse jsou velmi zajímavá,protože popisují to,co turista jako já tak nevidí-život cizinců v NOR.
Já si povídal třeba s místním ochranářem-lovcem,panem učitelem a dalšími místními.
Mně prostě (stárnu,no..) u nás vadí mj. nedodržování základních pravidel slušnosti (teď je půlnoc a řve mi pod okny banda ožralých howad)-to je přesně ta nefunkčnost státu. Za první republiky by to nebyl každodenní rituál.
Holt město-práce-výdělek..
A samozřejmě by mi nevadily norské reálie vč.hrabání se v účtu-ale co se týče pořádku,je i Oslo venkov.Milionovou či větší metropoli je problém "uhlídat",pokud nejste v KLDR.

Ale řeč byla o ideologii-nálady..no-je logické,že chtějí soukromníci něco urvat od státu,ať se to týká penzijka nebo dotací na osobní dopravu.

Otázka je,jestli to nedopadne katastrofálně tam i tam-co byste radil ?

EDIT-asi lépe pana Akribia ?

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1073
Registrován: 6-2004
Odesláno Pondělí, 19. července 2010 - 00:48:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mě v zásadě nepřijde špatné si jinde v Evropě (tj. ta Skandinávie, ale proč ne třeba taky BRD) inspirovat. Je to i naše tradice, byť třeba přerušená (kdybychom byli v Evropě silnými individualisty a každý si jeli na své rýžoviště, tak je naší mateřštinou Turečtina). V zásadě dokonce i ten "tržní" boj o přežití v těch Státech jim nějak funguje (i když já bych se tedy trvale usadit nechtěl). Ale už jsem to tu určitě meldoval dříve. Mé obavy jsou v zásadě dvojí:

a) aby bylo na projektíčky a také abychom se zavděčili těm, kdo jsou pro naši "demokracii" důležití (základní premisa: "moc ve státě vychází z kapitálu"). Vidím to na cíl v kombinaci toho "nejlepšího" z obou světů: evropské (skandinávské) zdanění a za ně americké veřejné služby (a pokud možno ještě Čínské (pružné) pracovní právo).

b) pokusů o nastolení "tržní" (reálně korporátní, trh ani být nemusí, monopol je OK, pokud není erární) džungle každý se postarej sám o sebe se bojím, protože ruku na srdce nemáme morální étos většiny Američanů (jinak ten evangelikalismus moc nemusím, ale jako pojistka fungování společnosti, aby se lidi nesežrali dobrý).
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1493
Registrován: 3-2007
Odesláno Pondělí, 19. července 2010 - 01:04:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano.
Ale co byste navrhoval,aby se Vaše (a kapku i moje) obavy nenaplnily ?

Mmch ty úspěšné,funkční země maj též poměrně tvrdou imigrační politiku (USA,GB,CH,Skandinávie).
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1074
Registrován: 6-2004
Odesláno Pondělí, 19. července 2010 - 02:03:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co s tím? V hrubých rysech:

Nevzdával bych se role státu. Nebál bych se eráru zejména v kličových odvětvích (zdravotnictví, školství, penze, policie, justice... nebál bych se tam přidat dopravní infrastrukturu, energetiku). Korporátní, ať si klidně existuje, ale k tomu.

S tím samozřejmě souvisí odpovídající zdanění (odvody).

Co se týše imigrační politiky, myslím, že nemáte zcela pravdu. Nejsem expert, ale Skandinávie má v Evropě tuším relativně vysoký (ne-li nejvyšší) podíl na přijímání uprchlíků. A US zoufale prakticky nemají imigrační politiku (ve smyslu vím co chci a mám systémově to řeším) prakticky žádnou a dost s tím zápasí (což vede k excesům jako rasové zákony v AZ).
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8168
Registrován: 8-2005

Odesláno Pondělí, 19. července 2010 - 14:12:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hnidopichu, jak tohle mužete napsat? 40 let nestačilo k zjištění, že čím víc státních zásahů, tím víc sraček? Kolik let byste potřeboval, abyste uvěřil, že stát musí pouze vytvářet podmínky, ale nic neorganizovat???
Páteřní linky a bagry = budoucnost MHD!
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Pondělí, 19. července 2010 - 14:29:28    Odkaz na tento příspěvek  

Jistě, stát má jenom organizovat podmínky a jinak nic nevytvářet
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8173
Registrován: 8-2005

Odesláno Pondělí, 19. července 2010 - 14:59:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Prag - no vidím, že ste nepochopil rozdíl mezi vypsáním grantu na nějakou činnost a založením státní organizace pro tuto činnost.
Páteřní linky a bagry = budoucnost MHD!
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Pondělí, 19. července 2010 - 15:45:59    Odkaz na tento příspěvek  

Ne, jen nevidim velkej rozdíl mezi "organizovat" a "vytvářet"

Stát má imho ty podmínky předevšim garantovat, a to každýmu a ve stabilní formě. Ne je každých 14 dní měnit a přistupovat k ostatnim subjektům stylem myšička-kašička, tomu víc, tomu nic.
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1075
Registrován: 6-2004
Odesláno Pondělí, 19. července 2010 - 17:26:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano, myslím, že KM to dobře vystihl a ukázal to, co jsem tady říkal. Evropskou tradici si zcela nepřipouštíme, protože 40. let a trocha dezinterpretace nám umožní vyrobit potřebnou ideologickou mlhu pro to, abychom se nerušeně mohli s budovatelským nadšením pustit do (neo)liberálně ekonomických experimentů.

Ostatně je to dobře v mezích našeho vzoru na věčné časy a nikdy jinak. "Public option" ve zdravotnictví? To je první krok k nezvratné cestě proměny ve stalinský Sovětský svaz. A taky to tam lidi baští, i když jejich zkušenost s bolševikem nikdy nepřekročil rámec propagandistické masáže o zplozencích pekla (možná o to lépe).

Ne, KMe, mě na téhle dobře vyvařené nudli neutáhnete. 40 let nepovedeného bolševického experimentu nijak neinvaliduje roli státu, totiž volených politických zástupců lidu, a neospravedlňuje předání veškerého fungování společnosti do zcela nedemokratických nevolených struktur privátních korporací. Chápu, že Vy tomu věříte a jste ochoten to kázat, ale tu ty souvislosti jste si tam vytvořil sám a jsou falešné.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8175
Registrován: 8-2005

Odesláno Úterý, 20. července 2010 - 09:08:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hnidopich: přečtěte si aktuálně v dnešním tisku články na téma varování Švédska, že vyšší výdaje států zpomalují růst HDP. Mrkněte se na statistiky, v které obalsti je největší korupce a nehospodárnost - v oblasti nakládání s veřejnými (státními) prostředky (zejména penězi). Já byl o roli státu také velmi velmi dlohou přesvědčen, takže se vám nedivím a nemám vám to za zlé, posledních dvacet let mě ale zcela obrátilo. Přeji vám také takové prozření.
To zdravotnictví: Radši zaplatim za účet soukromému lékaři (který z toho odvede daň), než tutéž částku dám jako úplatek lékaři socialistickému. A tak je to všude.
Páteřní linky a bagry = budoucnost MHD!
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2295
Registrován: 7-2006
Odesláno Úterý, 20. července 2010 - 15:17:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mladějov: Čapek zemřel sice na zápal plic, to nikdo nepopírá, ale proč pomíjíte, v jaké to bylo atmosféře? Škoda, že už jste spal, když v sobotu na ČT2 dávali Karel Čapek a jeho obyčejný svět.

A pokud tady budou pracovat ve větší míře cizinci,což bys zřejmě uvítal,věz,že jako řidič tramky na tom finančně,pracovně lépe nebudeš.
Prosil bych nestrašit dopředu. To u nás umíme skvěle. Osobně preferuji slušný stát. A nemám obavy, že by se člověk ve slušném státě musel obávat budoucnosti. V tom současném - s nepřehlednými zákony, vysokou korupcí, nevymahatelností práva - si tou budoucností tak jist nejsem. Strašit lidi, třeba teď cizinci, to je velmi starý trik, jak odvádět pozornost od těch podstatných problémů. Divím se ale, že se k němu uchylujete vy.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok. Pokrok je jistota, že máme v moci svoji přítomnost.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2296
Registrován: 7-2006
Odesláno Úterý, 20. července 2010 - 15:21:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem: Státní podle tebe znamená socialistické? Je snad cílem touto nálepkou degradovat v očích lidí státní vlastnictví a státní regulační politiku?
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok. Pokrok je jistota, že máme v moci svoji přítomnost.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8182
Registrován: 8-2005

Odesláno Úterý, 20. července 2010 - 16:01:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Milky: Bohužel, v současnosti nevidím rozdíl. Všechny nešvary socialismu se dnes koncentrují tam, kde je placeno státem. včetně využívání prac.doby, hospodaření s penězma (jak nehospodárnost,když jsou, tak i jejich nedostatek), úplatky a podobně. Já si fakt nemužu pomoct, opravdu jsem byl hodně, ale hodně pro roli státu, ale to co vidim posledních 20 let mě otočilo.
Páteřní linky a bagry = budoucnost MHD!
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Úterý, 20. července 2010 - 16:28:30    Odkaz na tento příspěvek  

Hm, tak to jsem přesně na opačný cestě .. posledních dvacet let mě vyvedlo z omylu ohledně poctivých záměrů soukromýho kapitálu. Nakonec nejlíp se soukromně vytváří zisk na základě státních garancí, že .. a ty státní garance se hned tak neodbouraj, to by byl návrat do středověku. Jak má stát uhlídat hospodaření soukromý firmy, když podle vás neuhlídá svoje? Třeba takovej Haguess, kde maj na všechno obchodní tajemství a autorský právo a magistrátu "odtajněj" leda číslo na faktuře.
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1076
Registrován: 6-2004
Odesláno Úterý, 20. července 2010 - 18:52:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

KM (8175):

Asi je to dano prostredim. Vy prilis mnoho casu travite v "mrdniku" (pardon) ceskem a neverite, ze erar muze fungovat. Ja prilis mnoho casu travit v "mrdniku" (pardon) americkem a neverim, ze korporace mohou fungovat (zejmena pak v nekterych oblastech).

A tu o nehospodarnem eraru a zodpovedne korporaci mam moc rad. Podobne jako tu o Cervene karkulce. Ale mile deti, v zivote to hold nekdy byva jinak. Kdo neveri, at tam bezi a podiva se treba na meho byvaleho zamestnavatele a jak dopadl. A ty pribehy, co bych Vam mohl vypravet... A to jsem nejaky cas predtim delal v ceske erarni nemocnici. Je to prast jako uhod.

Mozna je to mym teologickym vzdelanim, ale proste jsem prohledl, ze vsechno Vam to stoji a pada s lidmi, kteri jsou v podstate porad stejni previti. Jestli je to s.o. nebo a.s. pak vubec nehraje roli. Fakt.


Milky:

Je to jen chaby pokus o nalepkovani a invalidovani. Ale jak rika kolega v Kalifornii: "
"Pry ted budeme mit socialisticke zdravotnictvi. No kez by, ale bohuzel nemaji pravdu." Proste jestrabi tomu hodi nalepku socialisticke a povazuji tim vec za vyrizenou, dale neni co resit.


KM (8182):

Zase jsme u toho. Nesvary nejsou dany formou vlastnictvi, ale lidmi. Takze v nasi privatni korporace, za rekneme 3-5x prumerne mzdy kolega uz druhy tyden nevenuje dostatecnou pozornost svemu fejsbuku (jinak jeho obvykla cinnost), protoze objevil on-line poker. A nez reknete, ze az mu na to nekdo prijde, tak pujde... prave oslavil deset let ve funkci a pravidelne si zcela vazne stezuje, ze uz mu dva roky nebyl zvednut plat (protoze hospodarska krysa, znate to).

Doporucuji ty Staty, myslim, ze by to roli statu ve Vasich ocich mohlo rehabilitovat.

Jako prag se hybu z opacneho vychodiska opacnym smerem nez Vy. Na zacatku devadesatek jsem take podlehl budovatelskemu nadseni a prodal bych zeleznice, letiste, silnice, nemocnice a vse, co by mi prislo pod ruku. Ale tak nejak jsem z toho vyrostl.

Ale protoze jsem alespon trochu optimista, povazoval bych se za mensevika a videl bych sance v ramci daneho systemu. Kapitalismus s lidskou tvari postaveny na tom, ze se navzajem odrbavame, ale v mezich, takze vsichni jsou spokojeni. Obavam se totiz, ze prekroceni mezi v delsim horizontu povede k radikalizace, nepokojum, diktature proletariatu (nebo tak neco atp.) a to se nam zase vetsine nebude libit.
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3136
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 20. července 2010 - 20:14:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

prag: Třeba takovej HaGUES (no zadarmo to nedělá, miliony tečou dál) - jo kartu vám dodá na rozdíl od dřívějška, kdy bylo VŠE včetně známky na počkání a BEZ lustrování osobních dopkladů do 15 dnů (inu pokrok). Pak si ji ale musí mládež aktívovat a přes e-shop (to je teda taky pokrok, jenže nepoužitelnej) vám ji totiž dovolí "nakoupit" až za týden. A soudruzi místo aby s tím něco dělali, si vymýšlej pseudoslevy do zoo.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 18185
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 21. července 2010 - 00:28:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pry ted budeme mit socialisticke zdravotnictvi. No kez by, ale bohuzel nemaji pravdu.

Kolega v Kalifornii prostě neví, o čem je řeč. To je celé.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1077
Registrován: 6-2004
Odesláno Středa, 21. července 2010 - 01:01:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mcbain: Že by se začali z množit a z Hradu se šířila invaze Brouků Pytlíků. Já nezpochybňuji, že velcí lidé= naší vyspělé demokracie všemu rozumí nejlépe, ale jak ho tak znám, a jak je zcestovalý, tak bych celkem řekl, že má docela dobrou představu o čem hovoří.

Jen jestli prostě Vám náhodu nechybí zkušenosti s korporátním zdravotním průmyslem.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8184
Registrován: 8-2005

Odesláno Středa, 21. července 2010 - 09:02:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hnidopich: Ano, tady může být základ našeho rozporu - podle mě jsou nešvary daný právě formou vlastnictví. O cizí (státní) se prostě tolik nestaráte. Bližší košile než kabát. Atd., atd. Tak jako si myslím, že korupci nezamezí tvrdé zákony, ale jen to co jí způsobuje - tedy peníze. Jinými slovy vysoké platy lidí, kteří o něčem rozhodují a co nejmenší počet rozhodnutí, která musejí dělat lidi. Ale to už jsem tu psal.
Právě tak jako nezamezila korupci povinná a složitá výběrová řízení u státních zakázek, ale zcela jistě by jí zamezily prosté a veřejné aukce/burzy. Soukromý sektor se s korupcí u zadávání zakázek potýká přeci podstatně méně.
No uvidíme, kam vývoj půjde.
Páteřní linky a bagry = budoucnost MHD!
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1078
Registrován: 6-2004
Odesláno Středa, 21. července 2010 - 13:44:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

KM:

podle mě jsou nešvary daný právě formou vlastnictví. O cizí (státní) se prostě tolik nestaráte.

Myslím, že ta neshoda pramení kousek vedle. V tom, že o vlastní by se obecně člověk staral lépe bych ještě souhlasil. Problém je v tom, že o cizí státní se podle mého soudu a mých pozorování stará úplně stejně špatně jako cizí korporátní (a.s./Inc., nebo cokoliv většího, kde slovy klasika ovce nejsou mé vlastní, ale jsem (byť CEO) jenom námezdní síla). Tato extrapolace je častý jev, ale podle mě je to chyba. To, co popisujete podle mě platí pro živnostníka a možná pro přímo řízený rodinný podnik.

Tak jako si myslím, že korupci nezamezí tvrdé zákony, ale jen to co jí způsobuje - tedy peníze. Jinými slovy vysoké platy lidí, kteří o něčem rozhodují a co nejmenší počet rozhodnutí, která musejí dělat lidi. Ale to už jsem tu psal.

Ano, už jsem to od Vás slyšel (četl) a v principu to zní rozumně, ale (zase podle mě) to má dva háčky:

a) jestli si to můžeme (firma) dovolit, protože korupce může probíhat na mnoha úrovních, vč. toho, aby si uklízečka nekupovala moc nových košťat u kamaráda a nenosila je vyúčtovat (blbý příklad, ale snad ilustrativní).

b) podle mě to korupci nevymýtí, pouze prodraží. Nikdo samozřejmě nebude riskovat dobré bydlo, třeba 500kKč/měs. pro miliónový úplatek. Ale pořád tam to pokušení bude, když půjde třeba os 100 mil. Tím se ostatně liší ČR od vyspělých průmyslových zemí. Korupce je všude, kde jsou lidi, ale může být v jiných řádech.

Takže omezí to výskyt korupce (ne každý si ji bude moc dovolit), ale nevymýtí ji zcela.

Já bych si i přál, abyste měl pravdu a bylo jednoduché funkční řešení, ale bojím se, že s prominutím se bojím, že je to drobet naivní.

Právě tak jako nezamezila korupci povinná a složitá výběrová řízení u státních zakázek, ale zcela jistě by jí zamezily prosté a veřejné aukce/burzy.

Toť otázka a cena není vždy vše.

Soukromý sektor se s korupcí u zadávání zakázek potýká přeci podstatně méně.

Tady se obávám se pohybujeme zcela na úrovni osobní víry spíše než tvrdého faktu. Korupce v korporátní sféře bují mohutně. Vzhledem k tomu, že jste ve státním, tak si můžeme někdy zajít na pivko a povykládat. Myslím, že budete překvapen.

No uvidíme, kam vývoj půjde.

V tomhle jsem bohužel pesimista. Já bych řekl, že do kytek. A pak se někdo naštve a bude revoluce a (zase) bude zle.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8191
Registrován: 8-2005

Odesláno Středa, 21. července 2010 - 13:53:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

...a v tomhle jsem já zas optimista a myslim že časem srovnáme krok s civilizací. jen holt my tu už nebudeme. Dnešní novorozenci šanci mají.
Páteřní linky a bagry = budoucnost MHD!
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.102.209.111
Odesláno Středa, 21. července 2010 - 20:01:08    Odkaz na tento příspěvek  

Do kytek jde (globálně) celá civilizace. Dnešní novorozenci mají šanci, že budou muset bojovat a umírat v nesmyslné válce.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8200
Registrován: 8-2005

Odesláno Čtvrtek, 22. července 2010 - 09:35:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Všechno je na hovno, akorát včely jsou na med. A ten je taky na ......
Páteřní linky a bagry = budoucnost MHD!
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3147
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 27. července 2010 - 08:06:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Openkarta - nekonečný příběh

Předseda základní organizace Svazu odborářů služeb a dopravy Jindřich Berounský dnes podal trestní oznámení na představenstvo a dozorčí radu ČD kvůli propojení In-karty s opencard... -
a už to skutečně propojili nebo zatím plánují? Praha má například prázdniny a nejedná (resp. příslušné orgány)
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 18215
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 27. července 2010 - 21:59:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jindřich Berounský dnes podal trestní oznámení na představenstvo a dozorčí radu ČD

Koukám, že kdo v dnešní době nepodal trestní oznámení, nebo na něj nebylo podáno, jako by ani nebyl.



Asi nějaká nová trendy móda...
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
9001
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 303
Registrován: 6-2004

Odesláno Středa, 28. července 2010 - 10:20:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://podnikani.idnes.cz/cechy-prace-v-zahranici-prilis-nelaka-d anu-by-odjela-polovina-p52-/zamestnani.asp?c=A100715_1417249_zame stnani_bab

Ono to vypadá, že to není o pracovních podmínkách v Čechách, ale klasické lidské nespokojenosti s tím co mají.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2297
Registrován: 7-2006
Odesláno Sobota, 31. července 2010 - 23:10:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě se vrátím k diskusi o povaze národů a o démonizaci Bílé hory. 200 let před Bílou horou podpořili Pražané bojující na Vítkově, krátce po Bílé hoře se hrdinně postavili Švédům na barikádách již pod cizí nadvládou. Ale pro většinu z nás "přelomová a z dnešního hlediska osudová" bitva na Bílé hoře, která probíhala za humny města, jako by Pražany vůbec nezajímala. Jako by lidem bylo jedno, kdo bude v Čechách vládnout. Lidi ta bitva nezajímala, a ty, které to zajímalo, stáli rovnocenně proti sobě. Až mnohem dynamičtější růst německé populace v 18. a zejména 19. st. s nastupujícím romantismem a nacionalismem začal probouzet národnostní vášně, pocit křivdy, a démonizoval Bílou horu. Mnohonárodnostní mocnářství jsme následně nebránili, nebránili jsme ani čerstvou republiku. A jakýkoli další dějinný střet se nejspíš odehraje v podobných intencích. Hašek to vystihl svým dílem geniálně.

9001: Češi např. rádi cestují. Chorvati, ale i Maďaři, odkud jsem se vrátil z dovolené, prý cestují minimálně. Češi neradi pracují v cizině. Každý má rád něco jiného. Tomu bych se až tak nedivil.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok. Pokrok je jistota, že máme v moci svoji přítomnost.
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1545
Registrován: 3-2007
Odesláno Sobota, 31. července 2010 - 23:18:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Češi např. rádi cestují. Chorvati, ale i Maďaři, odkud jsem se vrátil z dovolené, prý cestují minimálně. Češi neradi pracují v cizině. Každý má rád něco jiného. Tomu bych se až tak nedivil.

Máme holt v sobě tu germánskou krev.
Ti taky rádi turistiku a jejich pojetí nejen turismu je nám blízké (stanování,tábory,turistické stezky,rozhledny,horské chaty).
Třeba Šluknovsko-to je ono. :-)


Milky,co názor na´dikusi v pražských tram-Smíchovské nádraží a ukradená tramvaj ?
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2298
Registrován: 7-2006
Odesláno Sobota, 31. července 2010 - 23:25:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PS: Pracovní podmínky a zatížení řidičů tramvají v Praze jsou nedůstojné 21.st., ačkoli se to DPP snaží všelijak zlehčovat a překrucovat.

Ono není třeba chodit až do Norska. Slušně se k řidičům tramvají chovají např. i ve Vídni.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok. Pokrok je jistota, že máme v moci svoji přítomnost.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2299
Registrován: 7-2006
Odesláno Sobota, 31. července 2010 - 23:31:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mladějov: Milky,co názor na´dikusi v pražských tram-Smíchovské nádraží a ukradená tramvaj ?

Ta diskuse, ale i celá "zápletka" velice názorně ilustruje úroveň DPP obecně. Při vší snaze k tomu nemám nic víc co říci.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok. Pokrok je jistota, že máme v moci svoji přítomnost.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8262
Registrován: 8-2005

Odesláno Neděle, 01. srpna 2010 - 10:38:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hm, Milky, co si myslíš o případu, který jsem popsal dnes v 10,30 v sekci Tramvaje v Praze? To že si kradete mezi sebou tramvaje kaštany až tak nesere, ale nepočkání na přípoj se kaštana (plátce daně a jízdného) zatraceně dotýká. Já vidím jako problém spíš toto, než to že si kradete tramvaje.
Páteřní linky a bagry = budoucnost MHD!
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 989
Registrován: 10-2002
Odesláno Pondělí, 02. srpna 2010 - 15:43:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Milky před časem napsal: A při hlášení zastávek by se mohlo automaticky ozývat upozornění do kupé pro cestující, že tramvaj nejede jako obvykle, s uzlovými body výlukové trasy.
Teď jak všechno jezdí jinak to slepené hlášení docela často slyším.
Mites
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.188.92.40
Odesláno Úterý, 03. srpna 2010 - 09:13:18    Odkaz na tento příspěvek  

Mám nesmělý dotaz: na DPP jsem poslal zprávu o nalezené menší závadě na vozidle. Po 30 dnech mi přišla zpráva, že to bylo kamsi postoupeno. Existuje nějaký efektivnější způsob, jak dostat informace do příslušných dílen než přes kontakty uvedené na stránkách podniku? Díky!
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2311
Registrován: 7-2006
Odesláno Úterý, 03. srpna 2010 - 11:16:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mites: Šlo by to říci řidiči a ten zapíše závadu do vozové knihy, která se po každém zatažení kontroluje.

Drak: Máš pravdu, to funguje dobře, přesto se zmatkům a nedorozumění nevyhneme, zejména při zahajování výluk, jak ukázal letošní začátek prázdnin. Je třeba se smířit s tím, že jakákoli změna oproti pravidelnosti zastihne část cestujících vždy nepřipravenu.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok. Pokrok je jistota, že máme v moci svoji přítomnost.
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 990
Registrován: 10-2002
Odesláno Úterý, 03. srpna 2010 - 12:24:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Taky dost na h... je vyvěšování jízdních řádů několik dní předem, což snad podle zákona, ale ty platné tam už nejsou.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2313
Registrován: 7-2006
Odesláno Úterý, 03. srpna 2010 - 13:07:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pražáci jsou "vycvičení" a dokáží se zorientovat, mimopražští už jsou na tom hůř, a cizinci jen nechápavě zírají, protože si něco nastudují v průvodcích, a pak je všechno úplně jinak.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok. Pokrok je jistota, že máme v moci svoji přítomnost.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2361
Registrován: 7-2006
Odesláno Úterý, 17. srpna 2010 - 16:16:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pro Káema, neboť již vzájemně souzníme http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/jan-stern.php?itemid=10356
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok. Pokrok je jistota, že máme v moci svoji přítomnost.
Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3238
Registrován: 2-2006

Odesláno Úterý, 17. srpna 2010 - 16:54:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Metropolitní dopravce zatím prodělává

"Ztrátu ve výši 563 milionů korun eviduje za první pololetí roku Dopravní podnik Prahy (DPP). Přestože tento výsledek vypadá hrozivě, ve skutečnosti tak strašný není, sdělil po včerejším jednání představenstva šéf společnosti Martin Dvořák."

Hned jsem klidnější... :lol:
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2362
Registrován: 7-2006
Odesláno Úterý, 17. srpna 2010 - 22:34:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sakra, sakra, kolikpak nám letos páni přihodí? Už by bylo na čase. Kdopak ty peníze krade, když nám platy nezvyšují?: Bárta zvažuje zdražení mýtného i dálničních známek
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok. Pokrok je jistota, že máme v moci svoji přítomnost.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8359
Registrován: 8-2005

Odesláno Sobota, 21. srpna 2010 - 06:30:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nám, Milky, platy dokonce snižují. To se ještě máte, vy tramvajáci.
Páteřní linky a bagry = budoucnost MHD!
Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3246
Registrován: 2-2006

Odesláno Sobota, 21. srpna 2010 - 08:31:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No taky je asi třeba brát v potaz úroveň z který se snižuje.
Někdy mam skoro chuť uspořádat sbírku na ty chudinky ústavní činitele, když brečej, že si "utahujou opasky" o x tisíc, než mi dojde, že o těch x tisíc přijdou ty šmejdi z měsíčního platu velikosti mýho ročního...
Držet pysky by měli, makat a neprovokovat mě !
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8363
Registrován: 8-2005

Odesláno Sobota, 21. srpna 2010 - 09:42:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Platy úředníků na ministerstvech a státních úřadech (a to je ta největší masa snižovaných) v 9-12 třídě se pohybují mezi 22-36 tis. Kč (hrubého). Ústavní činitele bych sem mezi nás obyčejný netahal.
Páteřní linky a bagry = budoucnost MHD!
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2368
Registrován: 7-2006
Odesláno Pondělí, 23. srpna 2010 - 11:34:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin: ad 6686/
Že se situace obrací a lidé z bývalých kolonií se přesouvají do bohatých států, je celosvětový jev; je to patrné i při každodenním projíždění Prahou. Anglie je dnes nejlidnatější (nebo brzy bude) evropskou zemí, Německo má strach z vysoké porodnosti menšin...; dříve Západ vyvážel své vlastní neupotřebitelné lidi do osídlovaných nových území, dnes má problémy opačné.

Co se týče přebujelosti českého sociálního systému, tak Martin Potůček z pražské Fakulty sociálních věd upozorňuje na zcela neznámý fakt, že: na sociální výdaje jde u nás o více než sedm procent méně (počítán výdaj jako procento HDP) než je průměr v západoevropských zemích.

Očekávám tedy, pokud vláda zrealizuje svůj program, že prostředí v české společnosti značně zdrsní.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok. Pokrok je jistota, že máme v moci svoji přítomnost.
Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3269
Registrován: 2-2006

Odesláno Úterý, 31. srpna 2010 - 19:27:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ředitel DP Dvořák se vrátil do představenstva, odkud jej v březnu radní odvolali aneb Kocourkov hadr...
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 992
Registrován: 10-2002
Odesláno Středa, 01. září 2010 - 14:21:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jedním z důvodů jeho znovuzvolení bylo také to, že z představenstva odstoupil bývalý generální ředitel podniku Tomáš Jílek. Ten byl podle zákona o drahách v představenstvu jediným odborníkem. Pokud by v představenstvu nebyl ani jeden, podnik by nedostal licenci na provozování drážní dopravy.

Martin Dvořák tím odborníkem pak je, v podniku už totiž odsloužil potřebné tři roky, které předepisuje zákon.


To je dobrý kritérium, podobný jako počet příspěvků v šoto diskuzi
Pankreas
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 134
Registrován: 9-2003
Odesláno Pondělí, 20. září 2010 - 01:08:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kdyz jsem pozoroval trojici revizoru na Chodove a dvojici zdravych, zdatnych, dobre zivenych mladych muzu z MP, co jim tam dve hodiny znudene delali stafaz, nonsalantne se opirajice o dva metry vzdaleny klandr, doslo mi, ze je neco v neporadku.

Co vlastne brani tomu, dat mestskym policistum do ruky placky a ctecky Bemokaret a celou slavnou Hocekcrew jednim skrtem zrusit?
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8551
Registrován: 8-2005

Odesláno Pondělí, 20. září 2010 - 12:02:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pankreas: Asi nějaký zákony. Možná i nějaký věci na úrovni lidskejch práv, nevim. Ale práce revizora není jen to v terénu a to by ti poldové museli dělat taky. A práce revizora není jen s těmi poldy, to je jen v rizikových případech. Nechyběli by ti poldové někde? Je problém černých pasažérů opravdu ten největší?
Páteřní linky a bagry = budoucnost MHD!
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2399
Registrován: 7-2006
Odesláno Pondělí, 20. září 2010 - 22:15:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem: Myslím, že problém černých pasažérů je skutečně podružný, s tím s tebou souhlasím, ale už vůbec si nejsem jist, že je podružný způsob výkonu této profese, resp. jak k ní přistupuje naše legislativa.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok. Pokrok je jistota, že máme v moci svoji přítomnost.
Pankreas
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 135
Registrován: 9-2003
Odesláno Úterý, 21. září 2010 - 16:07:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem: Jisteze je problem cernych pasazeru podruzny. Podruzne ale nejsou dane, ze kterych platime Mestskou policii. Vule rozhoduje, nástroje nasleduji; cokoliv mi prijde efektivnejsi, nez dve svalnatych mladiku, jiz svuj vzacny cas za nase penize zbuhdarma utraceji postavanim po vestibulech. Tak ze by aspon mohli neco delat.

A byt placeni beznym zpusobem, ne od chyceneho kusu. Ono by se to na kulture kontroly mohlo projevit, ze?
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2407
Registrován: 7-2006
Odesláno Středa, 22. září 2010 - 15:49:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak, tak, znuděné prostání dvou městských policistů půlky trasy noční linky na zadní plošině a pak spaní na obrátce, mi přijde pro výkon práce policie skutečně neefektivní, ba přímo nedůstojné.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok. Pokrok je jistota, že máme v moci svoji přítomnost.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8553
Registrován: 8-2005

Odesláno Čtvrtek, 23. září 2010 - 11:56:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Milky: Omyl. Pouhá přítomnost policistů odrazuje od páchání nedovolených činů. Podobně pouhá přítomnost kamery, aniž bychom věděli zda funguje snižuje kriminalitu. Oni fungují i ti papíroví policisté u silnic. Kdyžse čas od času zamění za opravdové
Páteřní linky a bagry = budoucnost MHD!
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2412
Registrován: 7-2006
Odesláno Pondělí, 27. září 2010 - 18:03:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem: Dovedl bych si ale představit účelněji a účinněji koncipovanou spolupráci MP s revizory v nočních, ale nejen tam, tramvajích.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok. Pokrok je jistota, že máme v moci svoji přítomnost.
Antar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 785
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 29. září 2010 - 15:53:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Co vlastne brani tomu, dat mestskym policistum do ruky placky a ctecky Bemokaret a celou slavnou Hocekcrew jednim skrtem zrusit?"

Hodně. Opravdu by mě zajímalo, kdo bude ty svalovce od MP školit z tarifu PID, který je už takhle dost složitý a nepřehledný. A jestli pánové z MP ten tarif vůbec pochopí. Není to jen o čtečkách. I revizoři a řidiči s tím mají problém, ale revizor to má jako svoje povolání, zatímco strážník nebo policajt musí dělat hafo jiných věcí.
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1625
Registrován: 3-2007
Odesláno Středa, 29. září 2010 - 16:40:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dovedl bych si ale představit účelněji a účinněji koncipovanou spolupráci MP s revizory

Jistě,ale já jsem (s Káemem) raději,že stojej na plošině noční tram,než aby si váleli pozadí někde za mříží služebny bezpečně daleko od lidí,co mají chránit.
Mají vysílačku/mobil,takže je může podle potřeby odvelet operační důstojník kam je třeba.

Já tedy pohyb policajtů mezi lidmi a vůbec výskyt policajtů,co si jen nevozej v autě považuju za potřebný.
Protože prevence.
Kde by měli být ? V kanceláři ? Doma a v kladiva 8-16 na služebně ?

Mmch si dovolím připomenout doby 1.republiky,kdy bez mobilních spojovacích prostředků chodil policajt pochůzkový okruh třeba okolo několika bloků,měl určená místa,kde potkal v určitý čas kolegu a když ho nepotkal,bylo jasné,že je někde chyba,že se něco děje a podle toho jednal.

Policajty z kanceláří do ulic !

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3345
Registrován: 2-2006

Odesláno Středa, 29. září 2010 - 19:33:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Antar: Pak už zbývá jen opačný postup, tj. vytvořit z revizorů oddíl MP se všemi jejich pravomocemi.
Pseudoargumenty typu nemožnosti práce MP pro a.s. neberu. Zřizovatelem a jediným vlastníkem DP je město, stejně jako je zřitzovatelem MP...
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Martin_Šubrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2219
Registrován: 2-2004
Odesláno Středa, 29. září 2010 - 20:52:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Demon3: Dobrý nápad :-). Politici se mají případně okamžitě po volbách postarat, aby to šlo. Od toho tam jsou. Že to nejde rovněž neberu.

Antar: Nebo naopak. Město se chlubí, že je už 250 strážníků vyčleněno pouze na MHD. Asi nikde jinde nejsou... Revizory taky musel někdo vyškolit. Jen bude školit MP a pomalu to na ně přejde. No problem.

(Příspěvek byl editován uživatelem Martin Šubrt.)
Se 133 až do Brna a nikdy jinak :-)
Cosinus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 152
Registrován: 9-2002
Odesláno Čtvrtek, 30. září 2010 - 18:08:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

@ Demon3: Přesně takhle to vyřešili ve Vídni s kontrolou zóny placeného stání – prostě příslušné úředníky magistrátu převedli pod MP a bylo. Nemusím snad podotýkat, že kromě kontroly parkovacích karet nic jiného nedělají.
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3273
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 30. září 2010 - 20:59:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenže Vídeň má jako zaměstnance magistrátu resp. městské zaměstnance i řidiče tramvají. Tam je to postavené hodně jinak.
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1124
Registrován: 6-2004
Odesláno Pátek, 01. října 2010 - 00:43:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

D3:

Jediným vlastníkem možná, ale pořád je to a.s., která si dělá své obchody pod rouškou tajemství a odmítá na sebe vztahovat ustanovení zákona "o sto šest" a jiných.
Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3361
Registrován: 2-2006

Odesláno Pátek, 01. října 2010 - 06:24:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hnidpich & Borovička: OK, není tohle to klasické hledání důvodů proč ne, namísto způsobů jak ano ?
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...