K-report
 

Archiv do 18. července 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Tramvaje a metro » Transformace DP Praha, a.s. » Archiv do 18. července 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Gabuliatko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1093
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 08. července 2010 - 17:29:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Milky: ... naprosto stejná situace jako ve zdravotnictví a školství ...
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3126
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 08. července 2010 - 20:02:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

doprava zdarma - to má kupodivu odpuzující účinek pro většinu cestujících. Zmizí i poslední možnosti vyhození smraďochů.
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1062
Registrován: 6-2004
Odesláno Pátek, 09. července 2010 - 00:46:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Borovička - nezmizí, i "bezplatná" služba může mít svá pravidla užívání. Záleží na jejich dodržování (vynucování, či sankce za porušování), což pro mnohé překvapivě nijak nemusí souviset s placení, s neplacení, s turnikety, se strážci se samopaly...

Třeba parky mají svá pravidla, i když mohou být ve jejich rámci bezplatně. A také jsem jednou platil $40 (má dosud jediná pokuta v životě), protože jsem si to špatně rozvrhl a vrátil se k autu na parkovišti až krátce po setmění, což podmínky zapovídali a ranger mi to (po právu) spočítal.

A ano, veřejná doprava jako veřejná služba mě osobně přijde jako dobrý nápad a v důsledku po započtení pozitivních přínosů by to možný město ani nemuselo vyjít dráž. Ale je mi jasné, že je to krok k socialismu a komunismu a do pekel... prostě špatným směrem. Naopak bychom měli najít způsob, jak dopravu ve městě předat do korporátních rukou a provozovat pro generování zisku.
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2015
Registrován: 11-2007
Odesláno Pátek, 09. července 2010 - 15:03:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hnidopich. "Naopak bychom měli najít způsob, jak dopravu ve městě předat do korporátních rukou a provozovat pro generování zisku"

Dovoluji si poznamenat, že město (obec) je typickým příkladem korporace.
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1063
Registrován: 6-2004
Odesláno Pátek, 09. července 2010 - 15:11:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

R33: Možná (i když jak tak koukám na definici korporace, tak i když by to tam nacpat možná šlo, jako obvykle užití pojmu to nevypadá), ale špatné socialistické, jediná správná forma je bez podílu veřejného vlastnictví.

Já myslím, že jste pochopil, jenom se snažíte hrát hnidopicha. Ale bacha, to je můj obor, tak abyste neporušil nějaká práva duševního vlastnictví a nenarazil na mé patentové portfólio. :P
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2278
Registrován: 7-2006
Odesláno Pátek, 09. července 2010 - 15:58:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Gabuliatko: Máš pravdu, bezplatná veřejná doprava může fungovat, tak jako bezplatná zdravotní zařízení nebo bezplatné školy. Jaké máš, Hnidopichu, zkušenosti z USA? Může tam ten, kdo nemá žádné prostředky (ani příjem, ani žádné pojištění) chodit do školy a pobírat zdravotní péči, tedy navštěvovat státní školy a státní zdravotnická zařízení? Pokud ano, tak by to takto mohlo fungovat i ve veřejné dopravě. Platit si privátní péči, případně si připlácet na tu lepší, budou jen ti, co na to mají příjem, ti ostatní budou stejně na státní útraty. Tak to alespoň ve slušných, tedy civilizovaných společnostech dnes funguje. Nevím sice, jakou kvadraturu kruhu současná vládní koalice vymýšlí ohledně zeštíhlování sociálního státu (ale asi nějaký daleko komplikovanější, nepřehlednější, a hlavně dražší "systém", na kterém se bude chtít přiživovat spousta vykuků okolo), ale platit se bude ze státního rozpočtu tak jako tak. Sami ostatně zjistili, že tyto výdaje jsou jen nepatrným zlomkem státního rozpočtu. Daleko víc stát vydává na "potřebné" ve státních, obecních a veřejných úřadech a institucích.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok. Pokrok je jistota, že máme v moci svoji přítomnost.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2279
Registrován: 7-2006
Odesláno Pátek, 09. července 2010 - 17:28:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pro Mcbaina: V sobotním Právu v článku Pět poučení z květnových voleb se Václav Bělohradský zamýšlí nad květnovými volbami. Dotýká se i hodnocení našich politických sil ve vztahu k práci, tedy mého oblíbeného úhlu pohledu. Tuto pasáž zde uvedu:
Lidé jsou lhostejní k "blbostem zelených", protože se bojí o práci. Ekologie, to jsou jen takové "nereálné řeči", realita jsou peacovní místa, splácení hypoték, i za cenu naftou udušeného moře, měst proměněných v plynové komory. V tomto ohledu je česká levice ještě zaslepenější než pravice. Je to strašné odcizení člověka, když obětuje "pro práci" svou zemi, své veřejné statky, svá lidská práva. aková společnost je jen masou ustrašených a vydíraných lidských zdrojů. A kapitál toho využívá k heslům jako Lidé chtějí práci, ne sociální dávky! a aby byla práce, kapitál chce stále více deregulace: privatizaci veřejných statků, méně kontrol, méně pravomocí ekologům, méně byrokracie, více investic do formování lidských zdrojů, z nichž ale stále větší část musí hradit ty lidské zdroje samy. Je to obludné falešné vědomí - smyslem ekonomického růstu přece nemůže být práce, ta sama má smysl, jen když slouží něčemu smysluplnému. A čemu slouží ekonomický růst? Jen tomu, aby bylo více pracovních příležitostí?

A já ještě připojím nadpis z dnešního deníku Metro: "Řekové opět odmítli pracovat". Jako by to byl nějaký óbr prohřešek, nebo snad zločin? Chtěl jsem vám na tomto příkladu ukázat, co VB s předstihem napsal ve výše uvedeném článku, že totiž práce pro práci nemůže mít smysl. Ta má smysl jen ve vztahu ke každodennímu žitému životu. Nikdo nemá právo z jiných důvodů někoho nutit pracovat a naplňovat tak něčí cíle. Z toho plyne,že kolik a jak bude pracovat, má každý právo si sám určit. Řekové si to uvědomují. Tady to bude, jak na pravici, ale hlavně na levici, trvat ještě velmi dlouho, než si to uvědomíme.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok. Pokrok je jistota, že máme v moci svoji přítomnost.
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2016
Registrován: 11-2007
Odesláno Pátek, 09. července 2010 - 19:14:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Milky:" kolik a jak bude pracovat, má každý právo si sám určit. Řekové si to uvědomují"

Nesporně. Taky je pravda, že dluhy se neplatí.A že bez práce nejsou koláče.
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1064
Registrován: 6-2004
Odesláno Pátek, 09. července 2010 - 20:09:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Milky (#2278):

Jaké máš, Hnidopichu, zkušenosti z USA?

Osobně (ani z bezprostředního okolí) zkušenosti nemám žádné, protože společnost je celkem dobře stratifikovaná a členové jednotlivých tříd spolu do styku moc nepřijdou. Popravdě v rámci vlastní bezpečnosti, chudým oblastem je obvykle rozumnější se úplně vyhnout (např. celá řada kolegů se mnou na oběd do oblasti East Palo Alto nikdy nepůjde).

Takže spíše spíše obecné povědomí. Pokud jste úplně na dně, tak nějaké federální programy jsou (Medicaid), krom toho se podle svého mohou zařídit i jednotlivé státy a okresy. A pak tady mohou být samozřejmě charity, iniciativě se meze nekladou (pokud tedy neukrajují z něčího zisku).

Do střední školy je veřejné vzdělání bez platné. Ale prostředky dostupné příslušnému školskému distriktu se odvíjejí od zámožnosti místního obyvatelstva. Tomu odpovídá vzdělání jaké se Vám dostane, Vaše budoucí šance na uplatnění, vzdělání Vašich dětí... prostě status quo je celkem dobře zajištěn.

Mohla by být v dopravě veřejná páteř a sám-na-sám "nadstardard"? Nejspíše hromadná doprava jako veřejná, taxi a IAD jako alternativa za vlastní, pro toho, komu z nějakého důvodu nevyhovuje a chce "více". Tedy asi ano.

Nevím sice, jakou kvadraturu kruhu současná vládní koalice vymýšlí

Myslím, že mám celkem jasnou představu, kam by to ideálně mělo dojít. Inspirujeme se a vezmeme si to nejlepší ze všech možný příkladů, takže cílem je skandinávské (vysoké, tj. vlastně zachování jeho výše) zdanění občanů a poskytování US (tj. minimální až žádné podle oboru) úrovně veřejných služeb. K tomu průběžné hromadění dluhu, jak všechny vlády svorně zvládají bez ohledu na hlásanou ideologii a na různé projektíčky typu V.A a Syslí... a na rozdání spřáteleným korporacím nám hezky hodně zbude.

Milky (#2279):

Že Vás to překvapuje. Nová vlna budovatelského nadšení je postavena stále na stejných ideálech. A není divu, vždyť lidé jsou také stále stejní. "Ta práce matka pokroku...," "Ó, zazni písni vznešená, o práci která vrozená..." atp. Já myslel, že Vy také pamatuje, tak by Vás to nemělo překvapit. Takže "Čest!"
218
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2198
Registrován: 5-2003

Odesláno Pátek, 09. července 2010 - 21:36:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Řekové opět odmítli pracovat". Jako by to byl nějaký óbr prohřešek, nebo snad zločin?

Zločin to samozřejmě není. Jen nemůžou čekat, že za to dostanou peníze nebo je někdo bude živit.
Hromadná doprava, pořádná votrava a kdo se rád mačká, užije si, stačí kačka (Ivo Jahelka)

Garry Poker - příhody karbanického učně:-)
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 18110
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 10. července 2010 - 17:42:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Milky, s tebou se dost těžko diskutuje, když se pořád schováváš za "myšlenky" Václava Bělohradského. Něco vlastního by nebylo?

Řekové opět odmítli pracovat


Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Pondělí, 12. července 2010 - 13:57:57    Odkaz na tento příspěvek  

Akribius: tady by teoreticky mohla v poutech odejít taky, ale prakticky jen kdyby sama dobrovolně počkala s revizorem hodinku na refýži a policajti měli zrovna tak nudnej den, aby byli ochotni tuto banalitu řešit.

Revizor sám přece nemá vůbec žádnej status veřejnýho činitele, ani žádnou donucovací pravomoc někoho zadržovat. Stejně jak ochranka v obchoďáku .. to jsme v rámci svobody občanstva zrušili. Takže .. dělal co mohl, požádal o jízdenku, peníze, občanku, a odtáhl se svěšenym. Akorát se divim, že se do toho coby majitel firmy nevloží město se svou policií.
9001
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 278
Registrován: 6-2004

Odesláno Pondělí, 12. července 2010 - 14:16:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Akribius mluví o zemi, kde jsou morální zásady. Dodnes slyším toho hospodského z TV když natáčeli reportáž k 20.letům od revoluce. Spousta lidi si plete demokracii s anarchií.
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Pondělí, 12. července 2010 - 18:05:59    Odkaz na tento příspěvek  

Morální zásady holt existujou bohužel pouze tam, kde jsou vynucovány .. a to pokud možno klackem a ihned, aby se to dostalo doslova "do krve". A ne tady, kde jsou po čtyřiceti letech manipulace bolševikem už dalších dvacet let zpochybňovány ve jménu "svobody".
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2280
Registrován: 7-2006
Odesláno Pondělí, 12. července 2010 - 23:09:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf 33: Nesporně. Taky je pravda, že dluhy se neplatí.A že bez práce nejsou koláče.
A jak jste přišel k tomu, že dluhy nadělal ten který Řek (Čech...). Konkrétním lidem může být šumafuk, že si stát nadělal dluhy. Oni jednotliví lidé o dluzích toho či onoho nerozhodují, jen se po nich chce, aby se s nimi ztotožnili a makali od nevidím do nevidím. Jak rozebírá Bělohradský, je to obrovský podvod, který zmanipulovaní Češi s několika generacemi bez zkušeností s kapitalismem baští. Jinde, třeba právě nyní v Řecku, se ale dělání "účtu bez hostinského" pochopitelně brání.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok. Pokrok je jistota, že máme v moci svoji přítomnost.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2281
Registrován: 7-2006
Odesláno Pondělí, 12. července 2010 - 23:16:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

prag: V tom je ale právě ta pointa do nebe volajícího nesmyslu, že revizor nemůže vůbec nic. Je tedy k smíchu, nebo k politování, ale spíš to první, protože on je za ten paskvil, do kterého je zákony postaven, docela dobře placen.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok. Pokrok je jistota, že máme v moci svoji přítomnost.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2282
Registrován: 7-2006
Odesláno Pondělí, 12. července 2010 - 23:32:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

218: Zločin to samozřejmě není. Jen nemůžou čekat, že za to dostanou peníze nebo je někdo bude živit.
A co když je to obráceně, a nadnárodní kapitál se chce dál a ve stále hojnějším množství přiživovat na lidech. Tvůj předpoklad mi totiž připadá méně věrohodný, než to, že lidem v Řecku (ale i u nás a kdekoli jinde na světě) stačí pracovat ke své plné spokojenosti daleko méně, než se nám snaží mezinárodní kapitál a jeho média namluvit.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok. Pokrok je jistota, že máme v moci svoji přítomnost.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2283
Registrován: 7-2006
Odesláno Pondělí, 12. července 2010 - 23:46:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dokáže někdo věrohodně vysvětlit, proč řidiči tramvají musí u nás jezdit, nejen v tomto počasí, deseti, ale i dvanácti a více hodinové směny, když jinde stačí řidičům MHD jezdit daleko méně hodin? Kvůli komu se škvaří v kabinách tramvají, když v jiných profesích chodí zaměstnanci kvůli horku předčasně domů? Nenapadá mne nic jiného, než neschpnost odborů a neskonalá hloupost řidičů, které ani neprotestovaly proti zrušení možnosti lidsky přijatelnějších směn v délce trávání do 9 hod. Proč, Demone 3? A co si o tom myslíš např. ty, Akribie?
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok. Pokrok je jistota, že máme v moci svoji přítomnost.
9001
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 279
Registrován: 6-2004

Odesláno Úterý, 13. července 2010 - 09:10:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Milky: Ono to spíš bude o tom, že dost řidičů je radší v kabině 11 a 12 hodin protože mají více peněz. Dvě stravenky. Od pár řidičů jsem už slyšel jak brečí, že nemají delší směny a třeba jenom jednu "11" za týden.
Akribius
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 940
Registrován: 4-2003
Odesláno Úterý, 13. července 2010 - 11:46:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Milky-já si o tom myslím-s prominutím-že český národ je jako stádo.
Podívej se na to takhle-v Norsku je extrémně drahá přesčasová práce,příplatky se pohybují od 50 do 150% v závislosti na denní době odpracovávaného přesčasu.Dále firma,která platí přesčas,také přispívá i podstatně vyšším odvodem do zdravotního fondu.Tím se přesčas pro firmy velmi prodražuje.A raději Ti dají náhradní volno,než přesčas.
Pak následuje to,že my v běžném roce prakticky neděláme navíc.Mimo léta,Vánoc a Velikonoc.Tím máme jen základní hodiny což je asi 136-150 hodin/měsíc.A taky plat jen za základní hodiny.A to jádro pudla-kdybysme měli základní/hodinový plat tak malý jako v Česku,tak to tu nikdo nedělá,neboť se neuživí.Přesčasy jsou ale v Norsku extremně drahé,takže firma dává normální plat za normální hodiny.Čím méně máš totiž přesčasů,tím více dostaneš na hodinu.Vy když budete chtít stávkovat-a to jsem zažil-tak přijde reportér a řekne podívej kolik oni mají,ale už neukáže za kolik hodin.A kruh se uzavírá,aby řidič měl normální životní úroveň,tak vlastně chce jezdit 11-12h. i ve vedrech,jak psal 9001.
PS-my máme ve vozech klimošku,další věc co Vaši odboráři neumějí/nechtějí vyjednat.
Akribius
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 941
Registrován: 4-2003
Odesláno Úterý, 13. července 2010 - 11:52:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jinak zaměstnanci ve 3. a 4. skupině náročnosti (my jsme ve čtvrté) mají od 60ti let věku zkrácenu pracovní dobu o dalších 10% a mají 6tý týden dovolené navíc.Toto opatření ale platí firmám zpětně stát,pro který to ovšem vyjde levněji než platit předčasný (byť značně snížený) důchod nebo dokonce plnou invaliditu nebo dlouhodobou nemocnost.
Co jsem tady za tu dobu pochopil je to,že i v našem státě by bylo peněz dost (jistě,tady je ropa a plyn,ale v rozpočtu se tyto peníze používají minimálně),ale my si ten náš stát rozkrádáme.Náš vlastní stát,pro který mnoho z našich předků položilo život.Norové si svůj vlastní stát nerozkrádají a tudíž nepotřebují šetřit na nemocných a rodinách.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2284
Registrován: 7-2006
Odesláno Úterý, 13. července 2010 - 15:47:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je to tak, odbory v DPP sekundují a posvěcují zhoršování pracovních podmínek řidičů a zvyšování již tak na civilizované poměry nadměrné zátěže. O totálním nepochopení funkce odborů svědčí fakt, že jim i nadále dávají lidé 200 - 250 Kč měsíčně za prachsprosté obelhávání a příštipkaření. Drtivá většina členů je dává cynickým odborářským klikám, aniž by cokoli za to dostávali. Svět práce obyčejných lidí mi čím dál víc připadá obrácený naruby. Ti, kteří si peníze ve velmi těžkých podmínkách za cenu svého zdraví vydřou, je dávají právě těm, kteří se systematicky vyhýbají smysluplné práci, a jen si s nimi nadlepšují své lehce nabyté příjmy. Pochopitelně tedy nemají sebemenší zájem jít do konfliktních střetů a pro obyčejné zaměstnance nastolit sérii navazujících změn, jež by skutečně snížili zatížení řidičů na evropskou civilizovanou úroveň.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok. Pokrok je jistota, že máme v moci svoji přítomnost.
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3881
Registrován: 4-2003
Odesláno Úterý, 13. července 2010 - 16:13:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co jsem tady za tu dobu pochopil je to,že i v našem státě by bylo peněz dost (jistě,tady je ropa a plyn,ale v rozpočtu se tyto peníze používají minimálně),

Aha, oni Norové pracující v tom ropném průmyslu a navazujících odvětvích pracují zadarmo a tudíž neplatí velmi vysoké Norské daně, ze kterých se platí ty důchody. To je tedy zajímavá novina.

Dále firma,která platí přesčas,také přispívá i podstatně vyšším odvodem do zdravotního fondu.Tím se přesčas pro firmy velmi prodražuje

To platí i u nás, akorát ten rozdíl není tak extrémní.

-že český národ je jako stádo.
Podívej se na to takhle-v Norsku je


Vono na glóbusu není jenom Norsko a jediná profese kterou člověk může dělat není zaměstnání řidiče MHD.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 18129
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 14. července 2010 - 09:31:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ale my si ten náš stát rozkrádáme

Nepovídej?
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Akribius
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 942
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 14. července 2010 - 12:44:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

RadekŠ-samozřejmě Norové pracující na plošinách a příp. navazujících oborech platí "extrémně" vysoké daně.Nicméně v ropném a navazujícím průmyslu dnes pracuje odhadem 30-40 tis. lidí.Pokud by tedy okamžitě teď všichni přišli o práci,tak to nebude mít fatální důsledky pro ekonomiku.Ono zase těch navazujících odvětví moc není.Ropa se načerpá do tankerů a jede do Německa a z dalších nalezišť pak proudí ropovodem přímo z místa vytěžení k břehům Anglie.
Momentálně a už dlouhodobě je v průmyslu největší počet zaměstnaných v energeticky náročných výrobách (těží se tu z velmi lacinné el.energie-holt místní ČEZ je státní a nepotřebuje občany a podniky zadírat drahou energií) a rybolov-pokud by došlo k něčemu jako v Mexickém zálivu,tak by to byla obrovská katastrofa pro celé kraje u pobřeží,i proto se vláda staví chladně k otevření nových nalezišť v oblasti Vesteralenu,Lofot a Barensova moře.

Co se týče těch přesčasů,tak v Česku jsem nedostával ani těch 50%,natož 100 nebo 150%.Pouhých 25%-takže pro řadu zaměstnavatelů je bylo výhodnější platit než nabrat nové lidi.No a pokud plat za základ nic moc,tak je vlastně člověk rád dělal.Jestli čeští zaměstnavatelé odvádí za přesčasovou práci speciální poplatky do zdravotnictví opravdu nevím,tady však ano.

Na globusu není jen Norsko-pokud jste tímto chtěl řici,že jsem jenom idiot,kterého jim je tu líto vyhodit a vlastně mám jen držet hubu a krok,pak je to Váš názor se kterým já pochopitelně nesouhlasím.

Konec konců s Vaší kvalifikací a praxí ředitele banky sem můžete jít pracovat okamžitě a nikoliv na pozici řidiče MHD,kterou byste asi stejně nezvládl,tak jako já řídit banku.
Akribius
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 943
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 14. července 2010 - 12:48:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mcbain-osobně si myslím,to co jsem psal.Někdo tomu říká jen "neefektivní nakládání se státními penězi".Ať tak či onak nevidím důvod proč to pak mají platit ti,co to nezpůsobili či se na tom nepodíleli.
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1065
Registrován: 6-2004
Odesláno Středa, 14. července 2010 - 17:11:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ať tak či onak nevidím důvod proč to pak mají platit ti,co to nezpůsobili či se na tom nepodíleli.

Ano i ne. A zase si je zvolili, takže si za to mohou. Já to znovuvynalezení Kalouska fakt nechápu, ale není to jenom on. Je to i hegemonie v Praze. Prostě lidi jsou blbí a za blbost se platí.

EDIT: formátování.




(Příspěvek byl editován uživatelem Hnidopich.)
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2285
Registrován: 7-2006
Odesláno Středa, 14. července 2010 - 17:57:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já to vidím tak, že Češi jsou otrocký národ a mají masochistickou radost, když mohou pro někoho otročit. Teď se toho do sytosti nabaží, když si zvolili jeho výsost Karla.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok. Pokrok je jistota, že máme v moci svoji přítomnost.
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1066
Registrován: 6-2004
Odesláno Středa, 14. července 2010 - 18:51:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Abych se tedy svých soukmenovců zastal, byť jsou zde specifika a idiosynkrece (zejména s ohledem na vývoj po roce 1620, který nám dal postavy dobře ztělesňující "češství" jako Josef Švejk, Brouk Pytlík nebo Václav Klaus), v zásadě bych neřekl, že v podstatných rysech se Češi liší od kohokoliv jiného: prostě lidi jsou lidi. A pak tady je ještě Hnidopichova premisa rovnoměrné distribuce idiotů ve světové populaci.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2286
Registrován: 7-2006
Odesláno Středa, 14. července 2010 - 21:06:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Možná k tomu otročení a pasivitě máme historicky větší sklony, než na Západě a Severu Evropy, kde znevolnění nebylo nikdy tak silné. Lidé tam byli svobodomyslnější a schopni daleko častěji se spojit a vzbouřit proti nespravedlnosti a útisku, pokud ta překročila určité meze. Mcbain určitě doplní, ale když jsem si kdysi pročítal Dějiny světa, tak mne ve středověké Západní Evropě překvapila spousta vzpour a povstání nejrůznějších zájmových uskupení. To jsem v oblasti východní Evropy v takovém měřítku nepozoroval.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok. Pokrok je jistota, že máme v moci svoji přítomnost.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2287
Registrován: 7-2006
Odesláno Středa, 14. července 2010 - 21:20:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tento dlouhotrvající, a prakticky neměnný trend "Východní" mentality a pasivity dnes velmi zřetelně ilustruje účast lidí u nás na nejrůznějších protestních akcích, demonstracích, občanské neposlušnosti (minimální účasti na odborářských protestních akcích, akcích proti politice Mezinárodního měnového fondu, Světové banky, válkám v rozvojových zemích, bombardování Srbska, atd.). Teď aktuálně proti politice odbourávání solidarity a demontáži sociálního státu nastupující politickou garniturou. Můžeme se tedy o tomto tvrzení dlouhodobě, dnes a denně na vlastní oči a uši přesvědčovat ve svém bezprostředním okolí.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok. Pokrok je jistota, že máme v moci svoji přítomnost.
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1067
Registrován: 6-2004
Odesláno Středa, 14. července 2010 - 23:03:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Východní" mentality

Na tohle dělení východ/západ jsem dost citlivá. Pokud je ČR východní kulturou, tak zejména vezmeme-li blízkost s Německem, "Západu" moc nezbude. Krom toho, Česká historická zkušenost a také výsledná mentalita se od např. Ruské liší velmi podstatně.

Protože k tomu mají sklony, tak prosté černobílé/západo-východní vidění světa chápu (leč v diskuzi netoleruji) u Američanů. Zejména s ohledem na význam a vzdálenost (podobně jako k nelibosti mé manželky považuji žertem ji Čelákovandu za Pražačku, protože optikou Ostravy to opravdu není rozdíl).

Norové si porobení celkem taky užili. Finové to nikdy neměli jednoduché... byť v nás je asi jistá potměšilost, která vede k těm lehce zbabělým škodolibým skřetům.

a pasivity

Tohle bych řekl se zhoršuje obecně, protože lidé hlavně bojují o svou obživu, resp. blahobyt. V ČR jsme se myslím (zde opět odkazuji na všechna období od roku 1620 výše), naučili minimálně navenek spolupracovat a nedělat potíže (tady bude možná zdroj toho národa "smějících se bestií"). Dříve i dnes, lidé chtějí "klid na práci" a hlavně na sebe nepřitahovat pozornost. A hned mě napadají příklady z práce.

Krom toho bych si nedělal iluze o tom, jak se jakýkoliv režim dokáže udržet u moci. Zejména ve státech si osobně také netroufnu objevit na jakékoliv mírové demonstraci (umocněno tím, že jako (byť legální) vetřelec nemám ani teoretická ústavní práva a jsem v pozici Untermensche.
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3892
Registrován: 4-2003
Odesláno Čtvrtek, 15. července 2010 - 08:07:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

...minimální účasti na odborářských protestních akcích, akcích proti politice Mezinárodního měnového fondu, Světové banky..

Proti činnosti MMF protestují především ovce, které o jeho činnosti nemají ani zbla ponětí.

Já jsme vlastně taky východní mentalita, protože jsem neprotestoval proti jídlu v tamní závodce.(((-:

v ropném a navazujícím průmyslu

Úplně polopaticky - Norsko je nesmírně bohatý promárně proto, protože má velké přírodní zdroje (ropy, plyn, bauxit, ryby, dřevo). Je per kapita mnohem bohatší než Německo, kde se ti lidi nic takovýho nemají a musej se mnohem víc snažit a vyrábět všechno možný na špičkový úrovni a přesto na tu Norskou životní úroveń nedosáhnou. Pro Čechy platí naprosto to samý s tím rozdílem, že v západním Německu nebylo 40 let plánovaný hospodářství a izolace.

A mentality jsou takový jaký jsou - to není samo o sobě nic negativního. Stávkováním a protesty vyšší životní úroveň taky nevzniká.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2288
Registrován: 7-2006
Odesláno Čtvrtek, 15. července 2010 - 22:02:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

RadekŠ: Já si myslím, že Západ je tam kde je a má to co má, na rozdíl od nás, právě díky daleko vyšší občanské aktivitě, trvající již několik staletí.

Hnidopich: Naše mentalita nepramení až z roku 1620, ale bude mnohem, mnohem staršího data. Právě rok 1620 má původ, jako celá řada jiných dějinných událostí, v naší mentalitě. A aby se to na něco svedlo, je výhodné použít rok 1620 jako předěl, od něhož začaly naše trable a traumata. Tak to ale při zevrubnějším pohledu není. Je to zploštělý pohled na naše dějiny. Naše traumata nezačínají rokem 1620. (Až sarkastickou formou to popisuje B. Kuras v Češích na vlásku.) My máme Bivoje, Němci Nibelungy, Rusové bohatýry. Zajímavé je i srovnání řeckého pantheonu s tím naším. Řecké mýty a tragédie jsou trvalou inspirácí evropské, ale i světové kultury. V r. 1989 jsme do změn také nebyli nijak žhaví, dokud nebylo jasné, odkud fouká vítr, atd.

Německo svými dějinami patří jednoznačně na Západ. Nikde jsem nečetl o aktivním odporu Rusů proti stalinskému teroru. Němci i za tvrdé fašistické diktatury se dokázali vzepřít programu vyvraždění svých mentálně postižených, aktivně plánovali (skupiny i jednotlivci) několik atentátů na Hitlera a připravovali státní převrat. U nás se díky bohu občas vyskytnou skvělé a neohrožené osobnosti, ale jako celek patříme na Východ.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok. Pokrok je jistota, že máme v moci svoji přítomnost.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2289
Registrován: 7-2006
Odesláno Čtvrtek, 15. července 2010 - 22:18:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hnidopich: Poroba národů se určitě odrazila v jejich mentalitě. V Evropě, a na světě vůbec, je jen málo národů, které nepoznaly dlouhodobější porobu za posledních tisíc let. Dlouhou porobu mají za sebou Rusové, celý Balkán, my, i národy, které uvádíš. Dlouho byly porobené i Flandry, přesto jsou lidé na západ od nás daleko občansky aktivnější, než my.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok. Pokrok je jistota, že máme v moci svoji přítomnost.
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1068
Registrován: 6-2004
Odesláno Čtvrtek, 15. července 2010 - 23:35:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Milky:

Naše traumata nezačínají rokem 1620.

Za rok 1620 si celkem můžeme sami, stejně jako za Lipany. Ale na druhou stranu komplex malého národa, který si to řeší trucvzdorem a hrdinným švejkováním bych (alespoň v tak rozvinuté podobě) dříve nehledal (i když...). Dvě stě let pře Bílou horou se Němec (Bavor) klepal před možným nájezdem husitů. Celkem bych byl ochoten tvrdit, že zde se to prostě zlomilo a padly i zbytky schopnosti vzdorovat.

Na druhou stranu ruku na srdce. Při naší velikosti a geografické poloze je "hrdinný odpor" sotva cestou dlouhodobého přežití. Viděl bych to buď na integraci do většího celku: potenciálně reformující se CK mocnářství jsme odmítli, evropskou integraci pod vedením páně praesidenta švejkujeme; nebo lokajství... což nám už od roku 1939 vesměs nepřetržitě (akorát s obměnou pánů) jde naopak velmi dobře.

Německo svými dějinami patří jednoznačně na Západ. Nikde jsem nečetl o aktivním odporu Rusů proti stalinskému teroru...

Přiznám se, že tohle není moje parketa, takže jsem schopen nejvýše odhadu, podle kterého bych to viděl spíše na nedostatek informací, než zásadní rozdíl.

Ze stalinského SSSR se o tom odporu nikdo vevnitř, natož venku, asi moc nedozvěděl a než mohl (optimisticky/naivně předpokládaje, že dnes už opravdu může), bylo to dávno. Hitler proti tomu byl u moci (zejména "s plnou parádou") relativně krátce a pak konec a všechno jinak (to by se sice dalo namítnou i u Stalina, ale sotva by to šlo ukecat jako zásadní zvrat srovnatelný s pádem třetí říše). A kdekoliv a kdykoliv, značná část obyvatelstva bude prostě konformní, protože "mají dost svých starostí". Kvalitnější odbory možná Němci mají (taky si nenesou bagáž a zneužitelné negativní konotace 40 let bolševika), ale jinak na občanskou neposlušnost bych řekl moc nejsou.

Obecně bez 40 let propagandisticky snadno zneužitelné historie jsou ve zcela jiné situaci, protože v rámci odezdikezdismu nemusí během následující pětiletky dosáhnout "pružnosti pracovního trhu", podmínek a práv zaměstnance US nebo ještě lépe Číny, jak by si představovali naši (reální) korporátní vládcové. Dovedete si představit, o čem by musely být (a jak by dopadly) volby, kdyby nosnými body programu nebylo: Nemáme Paroubka; nemáme Ratha; nemáme Pecinu a od té doby, co jsme vrátili stranické legitimace, nemáme rádi komunistu (jistě si je všichni pamatujete a spolu se bojíme jejich návratu k moci, vždyť nebyly banány!).

Na povahu "národa" (jako že s tímto termínem mám celkem problémy) má zásadní vliv několik faktorů. Kromě místního klimatu a podmínek pro získávání obživy (v pevninské Evropě obvykle možnosti zemědělství), také většinové náboženství (že si přihřívám polívčičku). Zde se Vám určitě bude velmi lišit pravoslavné Rusko od střední a západní Evropy. A správně a formálně rekatolizované Čechy (že sem tahám ten r. 1620 od Německých zemí, kde vývoj nebyl podobnou akcí přerušen.

V zásadě nezpochybňuji, že jsme národ veskrze zbabělý. Ale na druhou stranu, není to úplně špatná strategie přežití. Jak vysvětluji v zámoří. Historie nás naučila: "okupant nebo osvoboditel, cizí vojska zásadně vítáme máváním šeříku a jásotem."
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3894
Registrován: 4-2003
Odesláno Pátek, 16. července 2010 - 07:22:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já si myslím, že Západ je tam kde je a má to co má, na rozdíl od nás, právě díky daleko vyšší občanské aktivitě, trvající již několik staletí.

My k tomu západu mnoho set let patříme, jak kulturně, tak i ekonomicky.

A je docela legrační číst o občanské společnosti od lidí, řeší pak na jiném místě požadují, aby jim "někdo něco zařídil".

Mimochodem, jak funguje občanská společnost "na západě" nemáte evidentně ani zbla ponětí.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 18145
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 16. července 2010 - 10:12:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V zásadě nezpochybňuji, že jsme národ veskrze zbabělý.

Hnidopichu, jel jste někdy přes náves nějaké libovolné české nebo moravské vesnice?
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Akribius
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 944
Registrován: 4-2003
Odesláno Pátek, 16. července 2010 - 10:47:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnešní noviny-docela rozdíl uvažování zdejších bohatých a našich bohatých.Možná tím,že Ti zdejší svůj majetek většinou vypilali a Ti naší ho většinou získali dost podivným způsobem.

Pravicoví voliči říkají ano větším daním.

Většina pravicových voličů říká ano větším daním,jestliže to povede k zachování současného státu na principu sociální spravedlnosti.
Nejvíce pro jsou domácnosti s celkovým příjmem nad 800.000 NOK/rok (průměr příjmu domácnosti je dnes asi 650.000 NOK/rok).Nejvíce odpůrců má zvýšení daní u žen nad 60 let.
Ale ani Frk a H (dvě nejsilnější pravicové strany v Norsku) o zvýšení neuvažují.

Myslím,že není žádná souvislost mezi vyššími daněmi a udržením sociálního státu.Dokonce se domnívám,že je možné některé daně lehce snížit aniž by to demontovalo sociální stát,pakliže stát bude fungovat efektivně,tvrdí stínový ministr financí za Frk.

Jak Frk,tak H nechce se sazbami nahoru.
Pravicoví voliči chtějí udržet sociální stát,je to jejich hlavní požadavek.Naše politika lehce nižších daní není v rozporu s udržením sociálního státu,poukazuje stínový ministr financí za H.
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Pátek, 16. července 2010 - 10:58:42    Odkaz na tento příspěvek  

No někde holt noblesse oblige a jinde je to urvi jak (k)urvi. Můžem to ještě třista let svádět na bolševika, jak Jirásek na Habsburky, a to je tak všecko.

Mcbain: myslíte pomníčky? Ty vypovídaj asi tolik, jako olympijský medaile o umění hrát hokej mezi průměrnou populací. Pár desetin promile borců to prostě nezachrání.
9001
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 283
Registrován: 6-2004

Odesláno Pátek, 16. července 2010 - 11:05:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Akribius: Nechci Ti brát iluze, ale musíš to brát tak, že Norsko má úplné jiné myšlení, úplně jiné možnosti atd. Srovnáváš hrušky s jabkama.

Nad čím se nejspíš shodneme. Pokud je člověk schopný, tak se uživí at je to ČR, Norsko, Franice, Německo.

Dám ti jeden příklad. Přítelkyně jela dělat do hotelu do Británíe cca 3 roky zpátky. Vydělala pro ni pohádkové peníze. Pro Brity to byly drobné. A o tom to je. Nemůžeš počítat že si jako řidič vyděláš 70 000 Kč, ale když si přepočítáš náklady, tak tam asi moc velké rozdíly nebudou...

K tomu sociálnímu státu. Mohl bych napsat, jak u vás řešíte menšiny typu naších opálených spoluobčanů. Kdyby Norové udělali školku pro romy a přišli jim tam dvě děti z možných 30. bavilo by je to?
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1069
Registrován: 6-2004
Odesláno Pátek, 16. července 2010 - 11:52:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mcbain:

Narazite na pamatnicky vojaku CK monarchie, Wehrmachtu, potazmo nekolika malo mistnich odbojaru z druhe valky? (Nic jineho me nenapada.)

No Vas to naplnuje nejakym pocitem odvazneho naroda... Ja bych rekl, ze jeden Fucik z nas vsech hrdiny nedela (jak psal prag).

A jestli je to meritko je otazka. Protoze pak by naopak Rusove museli byt ti nejodvaznejsi mezi pronarody, protoze jejich skody na zivotech byly obrovske (realita samozrejme je, ze meli (maji) hromadu lidi a nebali se je pouzit),

Ale ja mimochodem nerekl, ze je to nutne spatne. Hrdinstvi je z evolucniho hlediska slusna blbost. Ostatne cele preziti je to postavene na adaptaci na prostredi.
Akribius
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 945
Registrován: 4-2003
Odesláno Pátek, 16. července 2010 - 12:17:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

9001-pozor já nic nepřepočítávám.Já žiju tady,do Čech jedu jedenkrát do roka,letos to vidím max.na týden.To znamená,že vše podstatné pro život si kupuju tady za zdejší ceny.Jediné,co mě občas máma pošle je droždí a nějaké koření,které tady nedostanu-resp.jsem jej tu zatím neviděl.To však není nic rozhodujícího v rozpočtu.
Nicméně když zapaltím jídlo,byt a energie,tak mě zhruba zbyde více jak 45% platu.A těch 45% a víc má ještě k tomu daleko větší kupní sílu.Další bonus je,že dělám tak těch 145h.
V Praze mě někdy také zbylo 45% platu po odečtení bytu,energií a jídla,ale znamenalo to ráno jezdit s busem a odpoledne s tramkou-celekm tak alespoň 220h./měs.To lze dělat 2 roky,ale ne celý život.
Jinak ano,mentalita je tu jiná,zkrátka se tu nekrade.Ale u nás bych čekal,že 20let po plyšáku se stát alespoň bude snažit tuhle věc potírat,ale zatím mám pocit,že právě stát je největší dojná kráva.Uvidíme jestli to nová vláda změní.

Neposílání dětí do školek (od urč.věku) a škol je trestným činem.Neexistují romské nebo arabské školky.Právě tato zařízení jsou tu brána i jako integrační věc.Pokud jsi přistěhovalec a neposíláš děti do škol,tak se vystavuješ neješn riziku odebrání dávek,ale především vystěhování ze země.
Školky,zákl.školy a stř.školy jsou státní a učí se v nich podle státních osnov.Je zakázáno zřizovat arabské,indické,támilské a jiné vzdělávací ústavy.V období významných církevních svátků v cizích zemích-Ramadán-však žáci tohoto vyznání mají nárok na volno.
9001
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 286
Registrován: 6-2004

Odesláno Pátek, 16. července 2010 - 12:21:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Akribius: Konečně si to napsal. Dítě do školky musí jinak pryč dávky, popř. tahání po soudech.

Zkus tohle navrhnout u nás. Budeš vynesen v zubech jen co otevřeš pusu. Hold norové si nenechají sr... na hlavu.
Akribius
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 946
Registrován: 4-2003
Odesláno Pátek, 16. července 2010 - 12:56:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dávky snad i u nás už budou vázané na docházku do škol,aspoň jsem o tom četl.
Ale jsou tu i jiné finesy-můj majitel bytu byl ve asporu s finančákem o vrácení daní.Takže si ho pozvali a prolejzali tam jeho finance.A došlo i na byt a kdo ty peníze posílá.Takže se beze mě připojili na můj účet a zjistili,že každý měsíc posílám prachy,co jsou v nájemní smlouvě a zároveň zjistili,že si je můžu vydělat,páč tam viděli i příjmy.
Zkus tohle navrhnout v Čechách.Budeš vynesen v zubech,jen co otevřeš pusu :-)
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Pátek, 16. července 2010 - 12:56:05    Odkaz na tento příspěvek  

Tady jsou nějaký školky s kapacitou pro každýho zájemce? Nebo dokonce povinný?

Rozdíl je asi v tom, že v Norsku se na tý integraci doopravdy maká, zatimco tady se o tom blafe a státní ouředník se dotyčný populace dotkne leda bidlem přes neprůstřelný sklo. Tak se ale nedá ochočit ani šimpanz v cirkuse, byť ho budete třeba krmit výstupem z Hiltonu.
Akribius
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 947
Registrován: 4-2003
Odesláno Pátek, 16. července 2010 - 13:17:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano,integraci se tu věnují velmi.Ostatně oni sami Norové ty přistěhovalce potřebují-a přistěhovalci zde zdaleka nepracují jen na nižších,neatraktivních pozicích.
Můj majitel bytu je přistěhovalec,přišel z býv.Jugoslávie v době války.Dneska je Nor.Má ženu a tři děcka.
Když sem přišel,tak půl roku byli v azylovém domě.Pak dostali byt a museli chodit do školy,kde se vyučovala především norština a "zásady demokracie".Třeba to,že ženy se v Norsku nebijí.Nám to přijde k smíchu,ale je to tak.
Ten byt platí stát,na jídlo dostaneš kupony a k tomu zhruba šest tisícovek kapesné.Byty však nejsou v jedné oblasti,ale praktikuje se to tak,že obec nakoupí v dev.projektu třeba 15% bytů a ty pak dává těmto lidem.Takže oni nežijí v jednom místě.Postupně si pak ti lidé najdou práci a buď si koupí/pronajmou vlastní byt nebo začnou platit běžné nájemné.Minimálně rok však nepracují a chodí jen do školy.
Bohužel někteří toto zneužívají a neučí se jak by mohli (chodit do škol musí,jinak sbohem) a tak se uvažuje o ročním limitu,pak přezkoušení a příp.sbohem.Pokud bude úspěšný,tak pracák a postupné hledání práce.
Samozřejmě i tady jsou čtvrti s větším počtem cizí národnosti,ale to už je dáno tím,že si tam tito lidé ty byty koupili či pronajali za vlastní a tak se tam taky k tomu chovají jinak.
Důležitá je však ta úvodní škola,kde se učíš řeč.Bez ní,když ztratíš práci,tak skoro nemáš šanci něco najít.Pak vznikají frustrace,nepokoje atd.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2290
Registrován: 7-2006
Odesláno Pátek, 16. července 2010 - 17:40:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V Norsku není možné nechodit do školy, stejně jako se tam netoleruje ježdění MHD zadarmo, jako i daňové úniky a celá řada jiných, v Čechách "zbytečných" věcí. U nás děláme všechno jenom jako. Zřídíme instituce, přijmeme lidi, dáme jim výplaty, a tí to končí. Ti lidé dobře vědí, co by měli dělat, ale v naší spolenosti "funguje záviděníhodný konsensus", že se to tak dělat nebude, potože by to bylo moc náročné pro všehny zúčastnné a zainteresované na všech úrovních, zejména co se týká důsledné kontroly, sankcí za neplnění, tak se dělá jen jako, veskrze formálně. Dělá se, že se nic nevidí, že nezákonnosti neexistují; ono to přeci jako vždycky nějak dopadne, ono to "vyhnije". A tak to taky podle toho vypadá. Všichni jsou naštvaní, co je to za bordel, ale zároveň spokojení, že doopravdy nemusejí nic dělat. Tento přístup je typický zejména pro naši státní a veřejnou správu.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok. Pokrok je jistota, že máme v moci svoji přítomnost.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2291
Registrován: 7-2006
Odesláno Pátek, 16. července 2010 - 18:00:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Akribius: Možná tím,že Ti zdejší svůj majetek většinou vypilali a Ti naší ho většinou získali dost podivným způsobem.

Můžeme "poděkovat" našim "otcům zakladatelům", na jakém základě postavili po listopadu 89 naši občanskou společnost. Stavba je tak kvaliní, jaké má základy. Ta naše má za základ podvody, krádeže, podloudné šefty, obcházení zákonů a vyložené nezákonnosti, které se tolerovly a dodnes tolerují. Na tom se nedá nic dobého postavit. Ti, keří si dopomohli k mnohamilionovým majetkům nepoctivě, už nikdy nebudou ochotni poctivě, tvrdě a systematicky pracovat. Své majetky a svůj status "úspěšných", budou již napříště udržovat vždy podvody a nezákonnostmi. A bude jim to i procházet, protože za těch dvacet let si vybudovali kontakty do státní a veřejné správy, do všech oblastí naší společnosti.

RadekŠ: Osvětlete nám tedy, jak funguje občanská splečnost na Západě. Dost toho sem napsal Akribius, tak můžete také něco přidat ze svých bohatých zkušeností.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok. Pokrok je jistota, že máme v moci svoji přítomnost.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2292
Registrován: 7-2006
Odesláno Pátek, 16. července 2010 - 18:08:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A do třetice ještě uvedu, čím se vyznamenává a čím proslula naše cizinecká policie, na což si vždy vzpomenu, když jedu Olšanskou ulicí. Je to korupce spojená s úplatky, neprofesinalita, ponižování a šikanování cizinců, kteří by chtěli u nás pracovat.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok. Pokrok je jistota, že máme v moci svoji přítomnost.
Radek+S
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.203.82
Odesláno Sobota, 17. července 2010 - 10:56:43    Odkaz na tento příspěvek  

Dost toho sem napsal Akribius,

Já nemím dál reagovat na vyložené bláboly resp. naprosto omezený pohled jednoho člověka. Bye !
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1070
Registrován: 6-2004
Odesláno Sobota, 17. července 2010 - 16:16:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já nemím dál reagovat na vyložené bláboly resp. naprosto omezený pohled jednoho člověka. Bye !

Překlad: nemám nic věcného, co bych k tomu dokázal říci a mé předchozí komentáře byly založené na naději, že si toho třeba nikdo nevšimne.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8150
Registrován: 8-2005

Odesláno Neděle, 18. července 2010 - 08:53:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No ono taky jak dlouho si Norsko tu demokracii buduje, že jo. A my? Co byste chtěli po pouhých 20 letech... Já myslím, že už jen to, že se u nás o Norsku ví, mluví a připouští se, že něco tam funguje, je pokrok. Před 20 lety nebylo ani to. Nepospíchejte a smiřte se s tím, že vy v opravdovém kapitalismu a demokracii žít nebudete. Budeme muset napřed umřít a nastoupí generace nezatížená socialismem.
Páteřní linky a bagry = budoucnost MHD!
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2293
Registrován: 7-2006
Odesláno Neděle, 18. července 2010 - 21:31:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevymlouvejme se na socialismus a staré generace. Co by mělo říkat Rakousko: staletí trvající říše na základech oltáře a trůnu, anšlus s fašistickou zkušeností, okupace vítěznou mocností..., přesto dokázalo založit svou demokratickou budoucnost na neúčasti ve vojenských paktech velice rychle a důsledně bez reminiscencí na slavnou, ale i temnou minulost (na rozdíl od nás, kteří za něčím stále vzdycháme, jako bychom neměli jasno, kdo vlastně jsme a co vlastně chceme - zda monarchii nebo demokracii, krále nebo prezidenta, parlamentarismus nebo autoritářskou vládu, občanskou otevřenou společnost nebo elitářskou...). Nějaký zásadní zlom nevidím ani v naší nastupující mladé generaci.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok. Pokrok je jistota, že máme v moci svoji přítomnost.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2294
Registrován: 7-2006
Odesláno Neděle, 18. července 2010 - 21:36:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Své by o tom mohl říci i Karel Čapek, jenž po 20 letech existence ostrova demokracie ve střední Evropě umírá na začátku 2. republiky zcela vyčerpán stupňujícími se štvanicemi "demokratických Čechů".
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok. Pokrok je jistota, že máme v moci svoji přítomnost.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8164
Registrován: 8-2005

Odesláno Neděle, 18. července 2010 - 22:06:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Milky: Ale prd, co víš o poměrech v Rakousku v šedesátých letech? A nějaký zlom ve vystupující mladé generaci vidíš?
Páteřní linky a bagry = budoucnost MHD!
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1485
Registrován: 3-2007
Odesláno Neděle, 18. července 2010 - 22:18:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No Milky,ty bys mohl hlásit v rádiu Jerevan-Karel Čapek zemřel na zápal plic,takhle mi to říkali ve škole-nebo to bylo jinak a mám totální sklerosu..?


A pokud tady budou pracovat ve větší míře cizinci,což bys zřejmě uvítal,věz,že jako řidič tramky na tom finančně,pracovně lépe nebudeš.
Lidem z Východu připadají pracovní,platové a další výhody u DPP (třeba stravenky) jako sen a určitě nebudou stávkovat.
Každá mince má dvě strany.
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1071
Registrován: 6-2004
Odesláno Neděle, 18. července 2010 - 22:26:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

KM:

No, kéž byste měl pravdu. Ale můj dojem je, že si existenci a funkčnost Norska moc nepřipouštíme (protože to není kompatibilní s aktuálně zvolenou ideologií) a pro budování "demokracie" a s ní jediného kompatibilního hospodářského systému hledáme inspiraci spíše ve Státech nebo ještě lépe v Číně.
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1486
Registrován: 3-2007
Odesláno Neděle, 18. července 2010 - 22:39:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

>protože to není kompatibilní s aktuálně zvolenou ideologií)

Ehh..? A kdo z politiků to tvrdí?
Jinak na norském severu jsem byl několikráte,a dojem-skromní sympatičtí lidé.Fungující stát. Tradice národních podniků.Váží si poctivé práce i posledního dělníka. Sympatická hrdost a stále živé vzpomínky na II.WW. Ano,tam by se dalo žít a pracovat,jen trochu zima a krátké zimní dny.
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1072
Registrován: 6-2004
Odesláno Neděle, 18. července 2010 - 23:45:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tradice národních podniků.

Ano, tady je jeden z kamenů úrazu. Erární je od zlého.

A kdo to říká, tak třeba naši aktuální vládcové (nebo brzy vládcové) a jimi najatí představitelé korporací (třeba penzijních fondů), kteří hlásají odstátnění, tj. předání všeho možného i nemožného do rukou korporací (třeba, zcela překvapivě, důchodového zajištění směrem do penzijních fondů). Nebo máte pocit, že se mýlím a nálady ve společnosti jsem nepostihl dostatečně dobře?

EDIT: Zase mi uteklo formátování.

(Příspěvek byl editován uživatelem Hnidopich.)