K-report
 

Archiv do 15. října 2009  

Diskuse K-report » Archiv 2009 » Železnice » Zabezpečovací zařízení na železnici » Archiv do 15. října 2009 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1612
Registrován: 8-2005
Odesláno Pátek, 02. října 2009 - 22:04:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Aha, takže těch 6kV má především podstatný vliv na funkčnost zařízení na širé trati. Nemusí se ke každému přejezdu zřizovat přívod z veřejné sítě.
No a jak se to robí nyní? AB co jsem pochopil je centralizovaný (tedy asi není potřeba napájení u každého oddílu). Přejezdy to mají jak udělané?
Martin
498106
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 84
Registrován: 10-2008
Odesláno Sobota, 03. října 2009 - 00:46:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mikulda: AB jede pouze z těch 6 kV. Kdyby to šlo přepnout na jiné napájení, tak by to bylo přeplé.

decentralizovaný AB sice jede jen z těch 6kV, ale nezapomeňte, že i ta šestka má jistou zálohu a to, že v případě výpadku napájení z jedné měnírny, může být přepnuto na napájení z měnírny z druhé strany. (6kV má zdroj v měnírně a pokud je to 6kV/75Hz, tak i měniče)

Martin2: Jinak ono např. u toho AB bylo nutné dodržet, že všechny skříně AB v jedné koleji jsou napájeny ze stejné fáze 6kV Z důvodu správné funkce KO. Kvůli tomu, že v jedné skříni je napájení KO a v druhé relé. A mezi napájecím napětím a místním napětím na relé, musí být dodrženy správné fázové poměry. (pokud tedy mám fázově závislé přijímače), ale na AB se nic jiného nedávalo. Sousední kolej zase z druhé fáze a třeba PZS z třetí fáze. A ono to mnohdy nebylo tak jednoduché, protože pánové od firem při rekonstrukci koridoru si to naházeli, jak chtěli.

K té Praze, tam nevypadla jen 6kV, ale i veřejná síť (díky nějaké chybě v zapojení) a pak už jen jeden "odborník" to dorazil, když ještě vyhodil UNZ, takže odstřelil i napájení SZZ z baterek. Bohužel, kdyby každý sahal jen tam kam má, a věděl co dělá, tak to by nám bylo hej.
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1616
Registrován: 8-2005
Odesláno Sobota, 03. října 2009 - 11:25:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takže funkčnost a ovládání 6kV je vlastně na elektrodispečerovi? No, ale když z nějakého důvodu dojde ke zkratu na kabelu, tak je asi celý nepoužitlný... Nebo jsou třeba v každé stanici stykače, které se dají rozepnout, aby poškozený úsek byl bez napětí a sousední úseky byly napájené?

Fíha, tak to je docela věda využití toho kabelu.

Nevím co přesně se stalo, ale takže byl problém hlavně na hlavním? Ostatní stanice s reléovkou tedy nějak fungovaly? Si pamatuju ještě ve starých Běchovicích, že tam jednou zkušeli dieslagregát. Nahodili ho a když nebyla postavená VC, tak to zkusili přepnout a ono to fungovalo. Hoďku to pak nechali jet na něj a pak to zase přepnuli zpět a věděli, že to fachá.
Martin
Bobo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8973
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 03. října 2009 - 13:48:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

já myslim, že hlavní důvod pro vznik 6kV kabelu byla nutnost mít zdroj 75Hz. centrální měniče byly na měnírnách/ napáječkách.
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
http://www.stopkoureni.cz/
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1618
Registrován: 8-2005
Odesláno Sobota, 03. října 2009 - 14:01:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zpočátku snad bylo i 6kV 50Hz.

Potřeba stejného průběhu střídavého proudu pro KO mne nenapadla. Že musí být napájení KO i relé bez fázového posuvu. Zas jsem o něco chytřejší.

Jako malej kluk jsem se byl podívat v Holoubkovské reléovce a tam byl taky rotační měnič, sice nevím na co, ale byl tam. Pamatuju si, že mi ho známej ukázal ve dveřích, ale dovnitř jsme nešli a povídal, že běží furt. Pak jsme šli nahoru do patra k relátkům, úžasné. Ještě hezčí to bylo v Běchovicích, kde byla obrovská relátka v policích a hned vedle nové stojany se elektronickýma kodérama pro AB do Malešic.
Když tak nak tím uvažuju, tak ten rotační měnič dělal asi kmitočet pro KO ve stanici...
Martin
Pavouk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 686
Registrován: 9-2008

Odesláno Sobota, 03. října 2009 - 14:07:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bobo: Přesně tak, ale vedení 6 kV nebyla a nejsou jen 75 Hz, ale i 50 Hz (např. Brno - Svitavy). Se zavedením KO 275 Hz začaly vznikat kombinace centralizovaného systému 6 kV pro TZZ a decentralizovaného pro SZZ až po dnešní decentralizovaný systém, který napájí SZZ i TZZ.

(Příspěvek byl editován uživatelem pavouk.)
Líná huba, holé neštěstí ...
Koudy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2714
Registrován: 3-2004

Odesláno Sobota, 03. října 2009 - 19:37:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě hezčí to bylo v Běchovicích, kde byla obrovská relátka v policích a hned vedle nové stojany se elektronickýma kodérama pro AB do Malešic.

V tohle se mi hrozně líbí releovka v Břeclavi, od každého něco - od DSŠ po KOA, ABE1, Siemensácká traťovina do Raichu...

Ať máme dost sil přestát věci, které přijdou...
498106
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 86
Registrován: 10-2008
Odesláno Sobota, 03. října 2009 - 22:19:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin2: Nebo jsou třeba v každé stanici stykače, které se dají rozepnout, aby poškozený úsek byl bez napětí a sousední úseky byly napájené?

Dokonce se dá kabel přerušit i mezi skříněmi na trati kde je 6kV transformováno na 3x400V pro napájení zab. zař. Každá taková to skříň je u každého návěstního bodu decentralizovaného AB, či PZS. A tato skříň má mechanický vypínač pro obě strany.

Že musí být napájení KO i relé bez fázového posuvu. Zas jsem o něco chytřejší.

Pozor u KO napájených z rozvodu 6kV to tak je. Místní i kolejové fáze musí být brána ze stejné fáze. Jsou to některé obvody 50Hz, nebo z KO 75Hz např. KO se soubory KAV a FID. Ale nesmí vás to zmást. Přijímač je fázově závislý, takže musí vzniknout posun mezi místní a kolejovou fází na relé a ten posun vznikne tím co je vlastně ve vlastním KO zapojeno /indukčnosti tlumivek, kapacity, kolejiště). A tyhle KO jsou na to spočítané. Na druhou stranu ale existují i KO, které musí mít místní a kolejovou fázi proti sobě natočenou již na výstupu napájecího zdroje o 90°, nebo 45°, atd. Takže ony jsou takové i makové KO.
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1619
Registrován: 8-2005
Odesláno Sobota, 03. října 2009 - 22:58:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Díky za osvětu. A dálkové přerušení kabelu je někde možné, nebo jsou všude jen ty vypínače?

No to jsem si teda s KO zase naběhnul, teď je na mne pozdě a nechápu to, zkusím to zítra... Ale i tak dík.
Martin
Velkej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 67
Registrován: 7-2007
Odesláno Neděle, 04. října 2009 - 02:14:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin2: existuje víc druhů kolejových obvodů. Označují se čtyřčíslím, které určuje, pro jakou frekvenci jsou, jaký je použit přijímač, jaký je typ stykového transformátoru, jak jsou zapojené atd. Pro každý typ KO pak existují regulační tabulky, které určují, jak se který obvod má nastavit s ohledem na jeho délku. Například KO4300 je pro 275Hz, st a ss trakci, přijímač DSŠ-S, stykové trafo DT-0,75 a napájení s posuvem 90st.
Parmezano
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 393
Registrován: 5-2008
Odesláno Neděle, 04. října 2009 - 11:29:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

adsf: píšu to sem nechcu to plevelit ve světelnéch návěstidlech, takhle reléovky s předvolbou se montovaly , běžně už od sedmdesátýchlet, ale někdo zakázal používat předvolby
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 648
Registrován: 7-2007
Odesláno Pondělí, 05. října 2009 - 08:15:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dvoufázové napájení má také jeden důležitý bezpečnostní aspekt: odolnost proti rušení. Případné rušení se z kolejí nedostane na místní fázi, protože ta je galvanicky oddělená od kolejové fáze.

Pokud by se rušení dostalo na kolejovou i místní fázi současně, mohlo by dojít (při splnění fázových poměrů) k falešnému vybuzení dvoufázového kolejového přijímače (např. v důsledku silného rušení 50 Hz).

U KAVů a FIDů jedofázové napájení nevadí, protože FID není dvoufázový, fázově citlivý přijímač.

(Příspěvek byl editován uživatelem Signalman_77.)
498106
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 90
Registrován: 10-2008
Odesláno Pondělí, 05. října 2009 - 22:44:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Signalman: U KAVů a FIDů jedofázové napájení nevadí, protože FID není dvoufázový, fázově citlivý přijímač.

FID - fázový indikátor - dekodér. Nevím, jak jsi to myslel s tím, že FID není fázově citlivý přijímač. Pro činnost FIDu je potřeba místní napětí a kolejové napětí a FID vyhodnocuje fázi mezi nimi. Součástí FIDu je fázový diskriminátor. Je to úplně stejné jako když mám kolejový obvod s relé DSŠ a místní i kolejové napětí posílám ze stejné fáze. Např. KO 310, či KO 2796 u 50 Hz obvodů. FID má jinak 2 výstupní relé, kde jedno vyhodnocuje správnou fázi a druhé impulsní režim, čili, že přijatý kód má impulsní charakter vytvářený napájecím souborem KAV, a ten odpovídá ŕytmu červeného kódu VZ. Pokud budu napájet soubor KAV z jedné fáze rozvodu 6 kV a soubor FID na druhém konci KO z jiné fáze, tak ten obvod chodit nebude, páč má rozjeté fázové poměry. Takže nejde o to, že jednofázové napájení u KAVů a FIDů nevadí, ale oni jsou na něj přímo konstruovány a FID toto vyhodnocuje.

Spíš bych asi řekl, že KO 3200, jsou KO s jednofázovým napájením, ale fázově závislým přijímače.

Ale jinak myslím, že oba víme o co jde, jen si asi hrajeme se slovíčky.
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2908
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 06. října 2009 - 00:53:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

498: Jestli on S-77 nemyslel, že se v případě vniku cizího napětí ztratí impulsování...?
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 649
Registrován: 7-2007
Odesláno Úterý, 06. října 2009 - 08:29:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

498106: Nezbývá než přiznat, že jsem se seknul. Budu si muset oprášit znalosti ze střední. V praxi jsem KAVy a FIDy nikdy neřešil. Taky mě to mohlo už podle názvu napadnout: fázový indikátor - dekodér.

Ještě jsem se chtěl optat, jak u KAVů a FIDů funguje a jak se zkouší fázová kontrola přes styky, když je zde impulzní činnost?
Pavouk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 690
Registrován: 9-2008

Odesláno Úterý, 06. října 2009 - 16:33:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Signalman_77: Při vypnutém KAVu se pustí dvojpřestykem napětí z druhého obvodu a polarita stejnosměrného napětí na diskriminátoru se musí otočit.
Líná huba, holé neštěstí ...
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 651
Registrován: 7-2007
Odesláno Úterý, 06. října 2009 - 17:54:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pavouk: Dík.

A ještě dotaz: Pokud by se nechal KAV zapnutý a překlenul se pouze jeden styk, pak by měla relé ve FID teoreticky také odpadnout..?

(Příspěvek byl editován uživatelem Signalman_77.)
498106
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 92
Registrován: 10-2008
Odesláno Středa, 07. října 2009 - 22:21:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pavouk: Při vypnutém KAVu se pustí dvojpřestykem napětí z druhého obvodu a polarita stejnosměrného napětí na diskriminátoru se musí otočit.

Hm, nic proti tomu, ale vypínáte KAV v sousední skříni AB třeba 1 km daleko. Pokud bych totiž vypnul KAV v té samé skříni co je FID, tak bych ze sousedního obvodu nedostal napětí, páč bych vypnul napájení sousedního obvodu. Ono to jde i jednodušeji. Stačí zastavit kód KAVu od sousedního obvodu vhodnou propojkou na konektoru (4-6) a pak měřit polaritu přímo na styku, jako u jakéhokoliv dvoupásového KO. Ano, v jednom obvodu mám impulsní napětí a v druhém klidné, ale měřit to jde a nemusím lítat mezi skříněma, nebo to dělat ve dvou. A kdyby s tím někdo měl problém, tak si ještě může zajet ten kilometr daleko a zastavit i kód sousedního KAVu u druhého obvodu. A pak na styku mám klidný kód z obou stran a měřím úplně normálně. Podmínkou měření polarity při impulsním režimu je mít na to vhodný měřák nejlépe ručkový. A hlavně u těchto obvodů na UAB se přepíná výstroj mezi jednotlivými KO a proto je nutné kontrolovat polaritu v obou směrech traťového souhlasu!!
Pavouk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 693
Registrován: 9-2008

Odesláno Středa, 07. října 2009 - 23:02:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Signalman_77: Styky jsou samozřejmě kontrolovány i na UAB (mimo hraničních styků).

498106: Každý má jiné zvyklosti ...

Podmínkou měření polarity při impulsním režimu je mít na to vhodný měřák nejlépe ručkový.
To je obecná nutnost pro měření na obvodech UAB a bohužel kolikrát závisí odečítané hodnoty např. na tlumení systému daného přístroje, takže mohou vznikat odlišnosti v měření ...
Líná huba, holé neštěstí ...
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 654
Registrován: 7-2007
Odesláno Čtvrtek, 08. října 2009 - 08:43:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

498106: Jo, to má logiku. Díky.
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2911
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 08. října 2009 - 23:44:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pavouk: měřáky s "podšprajcovávací" ručkou se už nepoužívají...?
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 657
Registrován: 7-2007
Odesláno Pátek, 09. října 2009 - 09:06:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Teda, ne že bych se vyžíval ve slovíčkaření, ale u střídavého signálu bychom v daném případě měli hovořit spíše o fázovém posuvu (o fázových poměrech), než o polaritě.
host
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.3
Odesláno Pátek, 09. října 2009 - 09:56:45    Odkaz na tento příspěvek  

Zdravím, mám dotaz. Jde na Masaryčce (tedy na ZZ 3. kategorie) postavit návěst dovolující jízdu kromě PN (tedy např. Výstraha) na obsazenou kolej?
Dispi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 76
Registrován: 6-2004
Odesláno Pátek, 09. října 2009 - 10:53:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad host: nejde
Híhou
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 52
Registrován: 9-2008

Odesláno Pátek, 09. října 2009 - 13:44:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V SJŘ tam jsou bílá kolečka
host
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.3
Odesláno Pátek, 09. října 2009 - 14:31:25    Odkaz na tento příspěvek  

Proč tam teda ty kolečka jsou, když volnoznak nejde postavit?
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1064
Registrován: 5-2007
Odesláno Pátek, 09. října 2009 - 14:48:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

host: Pretože novú zabezpečovačku namotnovali len nedávno, na starej to išlo a zodpovední sa vy na opravu?
Dispi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 78
Registrován: 6-2004
Odesláno Pátek, 09. října 2009 - 15:35:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Protože si tady pletete pojmy s dojmy.
V SJŘ bílá kolečka jsou proto, že to znamená pravidelný vjezd na obsazenou kolej. O jízdě na obsazenou kolej musí být strojvedoucí zpraven (což je tento případ). Toto je zásada. To že PN zpravení taky nahrazuje je dáno historickým vývojem administrativních opatření, nicméně stále platí zásada, že i když vlak jede na PN měl by být, pokud to lze, zpraven o jízdě na obsazenou kolej.

Na zařízeních 3. kategorie nejde volnoznak postavit pokud ZZ nemá úseky volné a výhybky správně přestavené, to by to pak dopadlo, kdyby to šlo.
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2913
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 09. října 2009 - 16:31:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dispi: to je fakt přesvědčivé vysvětlení toho, že to kolečko tam mají úplně všechny vlaky, tedy včetně těch, co nekuplují jak je rok dlouhej...

Kdyby aspoň toho ****, co je objednává, napadlo nechat rozepsat Masaryčku na Hrabovku a dvoranu, aby to kolečko platilo jen na jednom zhlaví, ale to prej taky nejde, když už je Hrabovka součástí Masaryčky. Dokonce jsem to slyšel v kuriózním podání "když už na Hrabovce není " - on snad na Blatově je ?!?
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1065
Registrován: 5-2007
Odesláno Pátek, 09. října 2009 - 16:36:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dispi:
Na zařízeních 3. kategorie nejde volnoznak postavit pokud ZZ nemá úseky volné a výhybky správně přestavené, to by to pak dopadlo, kdyby to šlo.


To závisí od predpisového stavu a požiadaviek objednávateľa. Existujú aj najmodernejšie systémy, ktoré postavenie voľnoznaku na obsadenú koľaj ako dokumentovaný úkon umožňujú.
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 662
Registrován: 7-2007
Odesláno Pátek, 09. října 2009 - 17:08:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Asdf:
Existujú aj najmodernejšie systémy, ktoré postavenie voľnoznaku na obsadenú koľaj ako dokumentovaný úkon umožňujú.

No, doufám, že taková pitomost nikoho z našich posvěcených nenapadne.

Které systémy a kde to umožňují, snad ne SIMIS na Slovensku?
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1066
Registrován: 5-2007
Odesláno Pátek, 09. října 2009 - 17:22:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

S_77: Správne . Dokonca sa návestí aj patričná rýchlosť cez výhybky . Zvláštna požiadavka ŽSR .
Aleš Liesk.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.44.7
Odesláno Pátek, 09. října 2009 - 20:26:28    Odkaz na tento příspěvek  

Sig77: proč hned "pitomost"? Jen si nesmíte pod pojmem "volnoznak" představovat jenom "volno" či "40 a výstraha", ale třeba speciální návěstní znak "vjezd na obsazenou kolej".
Nebo chcete na obsazenou jezdit furt jenom na přivolávačku? To jsme se tu snad nedávno dohodli, že to ideální není.
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1067
Registrován: 5-2007
Odesláno Pátek, 09. října 2009 - 21:17:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Aleš: Ale SIMIS Vás na tú obsadenú pusti peknekrásne aj na voľno ... ale nejaký "ersatzsignal" na takéto účely by na takéto veci naozaj bodol ...
Rk_kn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1306
Registrován: 1-2005

Odesláno Sobota, 10. října 2009 - 08:24:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Asdf : kde je potom to zabezpečenie voľnosti vchodovej koľaje ?
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 664
Registrován: 7-2007
Odesláno Sobota, 10. října 2009 - 11:04:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

AL: Rozlišuju pojmy "volnoznak" a "vjezd na obsazenou". Přivolávačka také není volnoznak, ale je to prostě přivolávačka.

Pokud by fíra jezdil na obsazenou kolej na stejný návěstní znak, jako na kolej volnou, byla ba to opravdu pitomost. Nějaký povinně - dokumentovaný úkon zde bezpečnost nezajistí.

(Příspěvek byl editován uživatelem Signalman_77.)
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1068
Registrován: 5-2007
Odesláno Sobota, 10. října 2009 - 19:57:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rk_kn: V tom, že ty tomu musíš explicitne povedať, že si si vedomý toho, že staviaš na obsadenú (a že si o tom spravil rušňovodiča a splnil ostatné úkony). Keby si len tak postavil vlakovú cestu na obsadenú, tak by SIMIS čakal, až sa koľaj uvoľní.
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2916
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 10. října 2009 - 20:24:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Asdf: jenže mezi tím od-asdf-ováním, zpravením a fírovo nezapomenutím je ještě hodný kus cesty...

AL a S-77: Jestlipak se po "volnoznaku" ujme i "obsaznak"...?
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1069
Registrován: 5-2007
Odesláno Sobota, 10. října 2009 - 20:51:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hajnej: Nuž ...

Namiesto "obsaznak" navrhujem "poloprivolávačka" ...
Bobo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8979
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 11. října 2009 - 16:42:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

a jakej je mezi tim rozdíl?
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
http://www.stopkoureni.cz/
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1070
Registrován: 5-2007
Odesláno Neděle, 11. října 2009 - 17:03:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bobo: Tak ono je to viacmenej jedno, ale takýto "ersatzsignal" by sa používal nielen pre vjazdy na obsadenú ale napr. aj pri poruche návestného svetla a iných nekritických vplyvoch, tak mne osobne príde lepšie označenie "poloprivolávačka" ...
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2920
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 11. října 2009 - 22:09:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Asdf: to se neujme, to je moc dlouhý.

A vědí, co je to "vykopávačka"...?
Mouka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2357
Registrován: 1-2007
Odesláno Neděle, 11. října 2009 - 22:24:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hajnej: Vykopávačka je na vložených, ale netuším, jak to souvisí s vjezdem na obsazenou.
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 665
Registrován: 7-2007
Odesláno Pondělí, 12. října 2009 - 06:52:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Obsaznak" je kratší, než "polopřivolávačka".

Jinak si vážně nejsem jistý, jestli je nutné "vylepšovat" naši návěstní soustavu (viz např. rychlosti 70, 90, 110, 120). Zvlášť teď, když už jsou skoro všechny koridory prakticky dokončené. Počkejme ještě chvíli na ETCS, když už se pro něj dráha rozhodla. Pak bude možné vynávěstit úplně všechno a ještě to bude bezpečně dohlížené.
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2924
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 12. října 2009 - 08:54:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

S-77: moje řeč, ale je holt snaha vytřískat za co nejmíň peněz co nejvíc muziky.
Ovšem s tím čekáním na ETCS bych až zas takovej optimista nebyl, ono to bude chvíli trvat i na tratích, natož na mašinách (zejména pži té "láci"). A už vidím konstruktéra JŘ, jak bere při výpočtu jízdních dob v potaz, jestli daný škopek ten krám má nebo nemá...
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1437
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 12. října 2009 - 09:50:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ono to bude chvíli trvat i na tratích, natož na mašinách (zejména pži té "láci").

Dá se ta "láce" ještě svést na novost technologie, nedostatek konkurence atd., nebo ceny dolů fakt nepůjdou?
parodie na moderní nízkopodlažní tramvaje
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 666
Registrován: 7-2007
Odesláno Pondělí, 12. října 2009 - 10:35:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hajnej:
Já to s těmi penězi a muzikou vidím v tomto i mnoha jiných případech spíš naopak. Nárůst nákladů citelný (indikátory, kabelizace, úpravy SW), zkrácení jízdních dob minimální. Ještě tak tu padesátku bych bral, tam stačí plechová tabulka.
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 667
Registrován: 7-2007
Odesláno Pondělí, 12. října 2009 - 10:42:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad "láce":
Přepokládám, že až budete mít RBC-ko, tak půjde cena dolů. Jinak byste nebyli konkurenceschopní vůči ostatním členům Unisigu. Ještě vyvinout vlastní balízu, mobilku a vzhůru do boje.
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2925
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 12. října 2009 - 12:44:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Signalman: no já když si přečtu 50 128, tak se mi obrací kudla v kapse. A když si ji přečtě i David Jaša, tak pochopí, že to s tou "lácí" nikdy lepší nebude...
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1071
Registrován: 5-2007
Odesláno Pondělí, 12. října 2009 - 19:28:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Asdf síce EN 50-128 nečítal, páč sa k nej nedostane, ale keď tak rozmýšľa nad tým ako funguje unisig, tak mu príde, že je to v podstate jeden veľký legalizovaný kartel a tam sa moc s cenou dole nepôjde ...
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 669
Registrován: 7-2007
Odesláno Úterý, 13. října 2009 - 06:18:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hajnej:
Náklady na vývoj a schvalování jsou víceméně fixní, takže pro zdražování zavedených zařízení nevidím důvod. To však není případ ETCS.
Aleš Liesk.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.47.123
Odesláno Úterý, 13. října 2009 - 08:11:52    Odkaz na tento příspěvek  

Sig: náklady ne vývoj jsou fixní v tom smyslu, že se na něj předem určí peníze. Jednak se tyto peníze téměř vždy přečerpají a pak existuje nemálo aplikací, kde každé jednotlivé nasazení vyžaduje další náklady na vývoj, aby se to "nějak vohnulo".
Mirekm
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1184
Registrován: 1-2004

Odesláno Středa, 14. října 2009 - 07:08:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když se tu mluví o ceně ETCS, mám následující dotaz: Pokoušel jsem se vygooglit, v čem je ETCS LC levnější než normální verze, a zjistil jsem, že snad jen v nižším počtu balíz. Vozidlové části se tedy verze LC vůbec netýká?
HTTP://STILLWINDOWS.COM
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1072
Registrován: 5-2007
Odesláno Středa, 14. října 2009 - 16:04:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mirekm: No ono pri LC musí EVC vedieť viacmenej to isté čo pri L3. Podstatné je, že by mal stačiť jednoduchší zabzar.
Marcik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 104
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 15. října 2009 - 13:04:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mirekm, Asdf: Na mobilce ETCS se moc neušetří (spíš naopak), ale na stacionárce ETCS a celkově na zařízení v infrastruktuře už ano: bude stačit menší počet balíz, ostrovní pokrytí tratě rádiem => menší počet BTSek, předpokládá se menší hustota provozu => menší počet RBCček atd.
Dispi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 80
Registrován: 6-2004
Odesláno Čtvrtek, 15. října 2009 - 14:11:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To Hajnej:
Masaryčka -
Ty vjezdy na obsazenou kolej ani tak moc nesouvisí s kuplováním jako s tím, že tam jede víc vlaků než je tam kolejí. To je dáno už historickým vývojem.
Navíc jste podle mě to vysvětlení nepochopil. V českých podmínkách musí být strojvedoucí o jízdě na obsazenou kolej zpraven dopředu. A až pokud to nejde(k důvodu vjezdu dojde po odjezdu vlaku ze sousední stanice, nejde RDST, nelze rozsvítit volnoznak) může přijít PN což to zpravení nahrazuje. Tak hovoří SŽDC (ČD) D2. Prostě to tak je. Takže kdyby tam to kolečko nebylo a vlak musel jet na obsazenou kolej musel by ho v Libni či Bubnech zpravit, nebo RDST.

A jízda na PN v obvodu Sluncové, Hrabovky a Karlína není tak častá jako jízda ve Dvoraně.

(Příspěvek byl editován uživatelem Dispi.)
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1684
Registrován: 8-2005
Odesláno Čtvrtek, 15. října 2009 - 16:25:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tohle tak trochu Dispi nechápu. Většina vlaků vjíždí na volnou kolej a pokud ne, tak jde ve většině případů o kuplování. Kolečka u všech vlaků měla smysl tehdy, když se jezdilo podle plotu. Teď je na všech tratích tak, který provoz dělá relativně pravidelným.
Na kolečkách u všech vlaků tvrdě lpí RCP Praha a bohužel není páky, jak je donutit k tomu, aby kolečka byla jen u vlaků, které kuplují a nebo jezdí na obsazenou kolej (třeba večír jsem si toho všimnul).
To je Dispi takový problém nechat v Libni nebo Bubnech napsat rozkaz, kór když u vlaků, které vjíždějí pravidelně by kolečka zůstala? Nebo na Masaryčce není vysílačka, že je problém zpravit strojvedoucího vysílačkou? Souhlas, zpravení ptg od Kralup by bylo krkolomné.
Je potřeba si uvědomit, jak mám jednat, když mám v SJŘ kolečko. V obvodu výměn 40km/h, tedy už od sluncové, pokud je součástí Masaryčky a očekávat obsazenou kolej. Po zkušenostech s Čerčanama a hlavně s Moravanama mne mrzí, že kolegové už po spojovací koleji od Sluncové nejezdí podle rozhledu, v tomto případě si na návěstidle může svítit co chce, ale já jsem odpovědný za jízdu podle rozhledu. Koukni se do uzlu Praha, tam jsem řešil vjezd na tu novou návěst. Zde platí něco podobného, pokud se někomu něco nepovede a vjede mi do spojovací koleje třeba mezi Hrabovkou a Dvoranou, tak má problém on, ale i já, protože jsem měl jet podle rozhledu (že jsem jel na výstrahu není podstatné).
Silně mi to připomíná alibismus a lenost v Benešově, kde se vlaky uhejbají aby to měla pakrová blíže a ještě se pak s fírama hádá. Když se zeptáš výpravčího, tak je někdy i sprostej, že je jeho věc kam vlaky bere. Teď to občas dělají šalamounsky, že si na rovnou první odstavují osobáky aby nikdo nemohl remcat. Podobný přístup má asi i to RCP než aby někdo dělal čas od času něco navíc (zařídil sepsání rokazu, či zvednul vysílačku), tak raději nalupem u všech vlaků kolečka. Třikrát hurá, ať žije rutina.
Martin
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2937
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 15. října 2009 - 17:10:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dispi: když se mohlo psát do sešiťáku v kapitole ustanovení místního významu cosi ve smyslu, že "při řádné funkci ZZ mohou být vlaky vedeny uzlem tím_a_tím po odklonových trasách bez nutnosti zpravení", tak by se tam klidně mohlo psát i to, že "ve stanici Praha Masarykovo obvod dvorana mohou být vlaky brány na obsazenou kolej na přivolávačku bez nutnosti zpravení". Čili fíra paušálně zpraven je, akorát to při volnoznaku neplatí.

Plesknout na to bezmyšlenkovitě univerzální řešení šité před hafo járy na míru stanicím se SZZ bez kontroly volnosti a tudíž nařízující omezenou rychlost i při jízdě na volnoznak a považovat to tím za vyřešené je prostě impotence a šlendrián a mrhání veřejnejma penězma.
Další možnost je zavést do SJŘ nějaké jiné "kolečko", u kterého při volnoznaku o vjezd na obsazenou kolej nejde, případně přičinit do SJŘ poznámku znění "je-li v ŽST té_a_té jízda vlaku dovolena jízdní návěstí a ne přivolávačkou, nejde o vjezd na obsazenou kolej" (což je dokonce při "poruše" v podobě jejího nepřečtení bezpečnější, bo fíra jede "postaru" 40).

(Příspěvek byl editován uživatelem hajnej.)
T4784086
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 854
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 15. října 2009 - 19:04:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ony vubec kolečka jsou kulantně řečeno nešťastne... V jinem vlakně jsem navrhoval jednoduše: do SŽDC D2: "Vjezd vlaku na obsazenou kolej je zakazan. Vznikne-li potřeba vjezdu na kolej obsazenou vozidly, bude tento uskutečněn na PN. Neodjel-li vlak ze sousedni stanice, bude v ni strojvedouci o tomto vjezdu zpraven, popř. je možno nahradit zpraveni rozkazem informaci sdělenou mu pomoci RDST". Tečka. Co Vy na to?
"Proti blbosti i bohové bojují marně" Jan Werich
Jezisek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 446
Registrován: 4-2004

Odesláno Čtvrtek, 15. října 2009 - 23:28:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T478086: asi toliko, že ve stanicích s HPB nebo RPB si výpravčí rozhází traťovinu, ev. neobslouží (nezabezpečí) vlakovou cestu... ale to už tady řečeno bylo proč tomu tak je. Naopak já bych vypustil zpravení jen RDST nebo neuvědomování vůbec (vjezd na PN - navrhuju náhradu sepsáním PV). Není to dokumentované a tudíž těžko dokazovatelné.
Upřímně řečeno - jednou tam to kolečko je... že předpis provozovatele nepodchycuje aktuální situaci... proč si dělat násilí?
http://www.kromerizske-drahy.com/